فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 41 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مردانی شهربابک*، شهاب صولتی صفحات 3-12

    امروزه با توجه به روند روزافزون تغییر و تحولات محیطی، سازمان ها و شرکت ها، برای پاسخ گویی اثربخش به نیازهای محیطی خویش نیازمند کارآفرینی استراتژیک هستند. کارآفرینی استراتژیک منجر به خلق ارزش، رشد و تولید ثروت در سازمان می گردد. هدف از پژوهش حاضر، توسعه الگوی کارآفرینی استراتژیک و بررسی تاثیر آن بر مزیت رقابتی با استفاده از تبدیل آن به شایستگی کلیدی سازمان ها می باشد. در این راستا پس از تشریح مبانی نظری موضوع، با استفاده از روش مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بررسی مقالات و پژوهش های قبلی و مقایسه مدل های کارآفرینی استراتژیک موجود در منابع علمی و همچنین مصاحبه عمیق با خبرگان، مدل توسعه یافته ی کارآفرینی استراتژیک، با تمرکز بر شایستگی کلیدی در سازمان، ارایه گردیده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کارآفرینی استراتژیک زمانی که به عنوان یک شایستگی در سازمان تلقی و ایجاد گردد می تواند که به خلق ارزش برای افراد، سازمان ها و جامعه منجر می گردد و به کارگیری دفعی یا موردی خلاقیت، به تنهایی ضامن کسب مزیت رقابتی نخواهد بود. خلق ارزش برای مالکان و کارآفرینان ایجاد ثروت نموده و درنهایت به رشد و رونق اقتصادی نظیر اشتغال زایی، پیشرفت های فناوری و رفاه عمومی کمک می نماید این مدل، رابطه کارآفرینی استراتژیک و ابعاد آن را با مزیت رقابتی با تاکید بر تثبیت آن به عنوان شایستگی کلیدی در شرایط اقتصادی امروز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، استراتژی، مدیریت استراتژیک، کارآفرینی استراتژیک، شایستگی کلیدی
  • امیر قربانی، کیارش فرتاش*، محمدصادق خیاطیان صفحات 13-26

    سیاست گذاری با هدف توسعه فناوری، کارکرد اساسی دولت ها و فرآیند مداخله آن ها به منظور دستیابی به نتایج و تحقق چشم اندازهای اقتصادی و اجتماعی است. مطالعات سیاست گذاری به دنبال توصیف و تبیین سیاست گذاری دولت ها و نحوه اثرگذاری و ایجاد تغییر در آن است. حوزه انرژی از جمله انرژی های تجدیدپذیر و همچنین توسعه فناوری های تجدیدپذیر نیز به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های مسایل عمومی، همواره متاثر از مداخلات مستقیم و غیرمستقیم دولت است. در این راستا هدف این مقاله بررسی چالش های تاثیرگذار بر فرآیند سیاست گذاری توسعه فناوری های تجدیدپذیر در ایران می باشد که به این منظور از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری استفاده شده است تا روابط متقابل میان این چالش ها بیان شود. علاوه براین، از تحلیل MICMAC نیز برای تشخیص قدرت نفوذ و وابستگی هر یک از چالش ها استفاده شده است. پس از تحلیل داده ها، چالش های تاثیرگذار بر فرآیند سیاست گذاری توسعه فناوری های تجدیدپذیر در 5 سطح مختلف طبقه بندی شدند و با توجه به روابط متقابل بین آن ها به صورت مدل ساختاری-تفسیری ارایه شد. همچنین پس از تحلیل MICMAC متغیرها در سه گروه متغیرهای وابسته، مستقل و خودمختار قرار گرفتند و هیچ متغیری در گروه متغیرهای پیوندی قرار نگرفت. یافته ها نشان داد که «پشتیبانی از نوآوران موفق»، «ظرفیت جذب سرمایه»، «هزینه های راه اندازی نامشخص» و «اثبات اثربخشی سیاست ها» از اساسی ترین چالش های تاثیرگذار بر فرآیند سیاست گذاری توسعه فناوری های تجدیدپذیر در ایران می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه فناوری، سیاست گذاری، انرژی های تجدیدپذیر، مدل سازی ساختاری-تفسیری
  • هدایت ابراهیمی، مصطفی ابراهیم پور*، محمود مرادی صفحات 27-42

    در عصر حاضر وضعیت رقابتی شدید در دنیای کسب وکار، شرکت ها را مجاب ساخته است که از تمامی ابزارهای موجود برای بهبود عملکرد خود استفاده کنند؛ زیرا عملکرد یکی از مهم ترین معیارهای سنجش موفقیت شرکت هاست. نوسان های بازار، عدم اطمینان محیطی، نیاز به استفاده بهینه از منابع و رسیدن به مزیت رقابتی، شرکت ها را به سمت استفاده از سیستم های تولید ناب و چابک برده است تا عملکرد خود را بهبود بخشند. هدف این مقاله بررسی تاثیر فعالیت های ناب چابک بر عملکرد شرکت در شرایط مختلف است. لذا پس از بررسی مبانی نظری، فعالیت های ناب چابک و ابعاد عملکردی آن شناسایی شده و تعامل پذیری شاخص ها با هم و میزان اثرگذاری فعالیت های ناب چابک بر عملکرد بررسی گردید. گردآوری داده های مربوط به تعامل پذیری فعالیت های ناب-چابک با استفاده از پرسشنامه مقایسه زوجی و از طریق برگزاری پنل تخصصی خبرگان صورت پذیرفت و داده ها به وسیله نرم افزار MICMAC تحلیل شد و تاثیرگذاری فعالیت های ناب چابک بر عملکرد و پایداری شرکت به صورت سناریوسازی و با روش شبکه باور بیزین و نرم افزار NETICA صورت پذیرفت. یافته های پژوهش بیانگر این است که درسناریوهای خوش بینانه، واقع بینانه و بدبینانه، پیاده سازی و استفاده از فعالیت های ناب چابک بر عملکرد مالی، غیرمالی و پایداری شرکت تاثیر مثبت می گذارد. همچنین با توجه به نظر خبرگان، شش سیگما، فناوری اطلاعات، کایزن و سیاست های حقوق و پاداش بیشترین تاثیرگذاری را در پیاده سازی تولید ناب-چابک در شرکت دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، تولید ناب چابک، شبکه های باور بیزین، تجزیه و تحلیل سناریو
  • سید قاسم سلیمی زاویه*، سعیده شمس صفحات 43-50

    تغییر سازمان تولید و ساختار عملیاتی به یک ساختار غیر متمرکز و اجتماعی همیشه مد نظر بوده است . تحت روند رو به رشد شخصی سازی و اجتماعی شدن ، تولید اجتماعی یک شیوه فنی و تجاری در حال ظهور در الگوی شخصی سازی انبوه است که به مصرف کنندگان اجازه می دهد تا از طریق یکپارچه سازی فرآیندهای خدمات تولیدی بین سازمانی ، محصولات شخصی سازی شده و خدمات شخصی را با شرکای خود بسازند. این مقاله ، به بررسی جامع ادبیات و بحث در مورد پاردایم تولید اجتماعی و ارایه مدل مناسب برای تولید اجتماعی می پردازد. در مقاله به مقایسه تولید اجتماعی و سایرپاردایم های تولید خواهیم پرداخت و علاوه برآن ویژگی های تولید اجتماعی و منطق پاردایم تولید اجتماعی را مورد بحث قرار خواهیم داد. انتظار می رود که این بررسی بتواند خوانندگان را در درک بیشتر ایده تولید اجتماعی کمک کند. براساس یک بررسی جامع در مورد ادبیات ، این مقاله به روشن شدن مفاهیم کلیدی ، توسعه چشم انداز استراتژیک از روش پاردایم تولید اجتماعی می پردازد.

    کلیدواژگان: مدل تولید اجتماعی، پاردایم تولید اجتماعی، ویژگی تولید اجتماعی، منطق تولید اجتماعی، طراحی باز
  • حمیدرضا وزیری گهر*، رضا عبدالحسینی صفحات 51-64

    با توجه به اهمیت استفاده از اینترنت و فناوری های مرتبط با آن جهت بازاریابی در فضای کسب وکار امروزی که رقابت شدیدی را در بین نهادها و ارگان های مختلف به وجود آورده است و سبب استفاده از شیوه های مختلف توسط سازمان ها برای دستیابی به موفقیت شده است، در این مطالعه به مروری جامع بر انواع بازاریابی دیجیتال پرداخته شده است. هدف از این مطالعه معرفی شیوه هایی از بازاریابی دیجیتال است که می تواند در حوزه آموزش مورد استفاده قرار گیرد و سبب موفقیت در عملکرد بازاریابی کسب وکارهایی شود که در حوزه آموزش فعال هستند. طبق بررسی های انجام شده در این مطالعه مبتنی بر مبانی نظری می توان سه شیوه بازاریابی در رسانه های اجتماعی، بازاریابی با ایمیل و بازاریابی محتوا را به عنوان شیوه هایی از بازاریابی دیجیتال معرفی کرد که بیشترین کاربرد را می تواند به خصوص در حوزه آموزش داشته باشد. ازاین رو توجه به آن ها به مدیران سازمان های مرتبط پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، فناوری های نوین، آموزش، شبکه های اجتماعی، بازاریابی ایمیلی، بازاریابی محتوایی
  • شکوفه شفیعی، رضا عباسی *، امین حبیبی راد صفحات 65-78

    صنعت نساجی و پوشاک ایران با بهره گیری از قدمت طولانی، حجم سرمایه گذاری، نرخ بالای ارزش افزوده، پیوندهای پیشین و پسین با سایر صنایع دیگر و اقتصاد ملی و نیروهای انسانی فراوان دارای امکانات بالقوه بسیاری جهت پیشرفت و ارتقاء کمی و کیفی خود و اقتصاد ملی است. اما متاسفانه طی سالیان متمادی تولید منسوجات به خصوص پارچه چادر مشکی با چالش ها ومشکلات زیادی همراه بوده است. در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی چالش های توسعه تولید، سیاست ها و راهکارهای بهبود وضعیت در تولید پارچه چادر مشکی صنعت نساجی پرداخته شد که از لحاظ روش تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی و توصیفی-اکتشافی می باشد. ابتدا 46 چالش از ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان شناسایی شده و با انجام آزمون های دوجمله ای و فریدمن 18 چالش اصلی مشخص و رتبه بندی گردیدند. در ادامه 11 سیاست و 33 راهکار از ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان شناسایی و با استفاده از شاخص نسبت توافق خبرگان (CVR) اقدام به انتخاب سیاست ها و راهکارهای مهم در برطرف نمودن چالش ها گردید.

    کلیدواژگان: صنعت نساجی، چالش های توسعه، سیاست، راهکار بهبود
|
  • Mohammad Mardani Shahrbabak *, shahab solati Pages 3-12

    Today, due to the increasing trend of environmental changes, organizations and companies need strategic entrepreneurship to respond effectively to their environmental needs. Strategic entrepreneurship leads to value creation, growth and wealth creation in the organization. The purpose of this study is to develop a strategic entrepreneurship model and examine its impact on competitive advantage by turning it into a key competency of organizations. In this regard, after explaining the theoretical foundations of the subject, using the method of library and documentary studies and reviewing previous articles and researches and comparing strategic entrepreneurship models in scientific sources as well as in-depth interviews with experts, the developed model of strategic entrepreneurship, focusing on competency A key in the organization is provided. The results of this study indicate that strategic entrepreneurship, when considered as a competency in the organization, can lead to the creation of value for individuals, organizations and society, and the use of creative or repetitive creativity, alone will not guarantee competitive advantage. Creating value for owners and entrepreneurs creates wealth and ultimately contributes to economic growth and prosperity such as job creation, technological advances and public welfare. This model combines the strategic entrepreneurial relationship and its dimensions with competitive advantage by emphasizing its consolidation as a key competency in economic conditions Today shows.

    Keywords: Entrepreneurship, Strategy, Strategic Management, strategic entrepreneurship, key competencies
  • Amir Ghorbani, Kiarash Fartash *, Mohammadsadegh Khayatian Pages 13-26

    Policy-making with the aim of technology development is the basic function of governments and their intervention process in order to achieve results and realize economic and social prospects. Policy studies seek to describe and explain the policy of governments and how to influence and change it. The field of energy, including renewable energy, as well as the development of renewable technologies, as one of the most important areas of public issues, is always affected by direct and indirect government interventions. In this regard, the purpose of this article is to investigate the challenges affecting the policy-making process of renewable technology development in Iran. For this purpose, the method of structural-interpretive modeling has been used to express the interrelationships between these challenges. In addition, MICMAC analysis has been used to identify the influence and dependence of each of the challenges. After analyzing the data, the challenges affecting the policy-making process of renewable technology development were classified into five different levels and according to the interrelationships between them, it was presented as a structural-interpretive model. Also, after MICMAC analysis, the variables were divided into three groups of dependent, independent, and autonomous variables, and no variables were included in the group of linked variables. The findings show that "supporting successful innovators", "capital raising capacity", "uncertain start-up costs" and "proving the effectiveness of policies" are among the main challenges affecting the policy-making process of renewable technology development in Iran.

    Keywords: Technology developmen, t Policy-making, Renewable Energy, structural-interpretive modeling
  • Hedayat Ebrahimi, Mostafa Ebrahimpour *, mahmoud moradi Pages 27-42

    In the intense competitive environment of businesses, it is essential for companies to use all available tools in order to improve their performance. The existence of competition, market fluctuations, environmental uncertainty, the need for optimal use of resources and reaching competitive advantage has led companies to use lean and agile production systems to improve their performance. Leagile activities are among the newest management tools that help companies simultaneously enjoy the benefits of lean and agile principles. Therefore, the main question of this research is that, in different situations, how leagile activities will affect the performance of companies? In this research, leagile activities and performance dimensions are identified. After studying theoretical foundations and research background, the interactive relations of indicators and the extent to which leagile activities affect performance were identified. The Pegah Milk Industries Factory in Khuzestan was investigated and analyzed as a studied case. Data gathering on the interaction of leagile activities was done using a pair comparison questionnaire through a panel of experts. Data were analyzed by MICMAC program. Furthermore, the effect of leagile activities on the performance and stability of the company was carried out in the form of scenarios and with the method of BBN systems and NETICA program. Findings of the research show that in normal, optimistic, pessimistic and realistic situations, purely agility have a positive impact on financial performance, non-financial performance, and inflexibility. According to experts, Six Sigma, Information Technology, Kaizen, and salary and reward politics have the most impact on the implementation of leagile production.

    Keywords: business performanc, e Lean-Agile Production, Bayesian Belief Networks, Scenario analysis
  • seyyed ghasem salimi zaviyeh *, saeide shams Pages 43-50

    The change of production organization and operating structure to a decentralized and social structure has always been considered. Under the growing process of personalization and socialization, social Manufacturing is an emerging technical and commercial approach to the mass personalization paradigm that allows consumers to integrate inter-enterprise manufacturing processes, personalized products and Build personal service with your partners. This article reviews the literature and discusses the social Manufacturing paradigm and presents a suitable model for social Manufacturing. In this article we will compare social Manufacturing and other Manufacturing paradigms and additionally the feature We will discuss social Manufacturing and the paradigm of social Manufacturing Logic. The survey is expected to help readers understand the idea of social Manufacturing. Based on a comprehensive review of the literature, this article clarifies key concepts, developing a strategic perspective on the paradigm of social Manufacturing.

    Keywords: Social Manufacturing Model, Social Manufacturing Paradigm, Social Manufacturing Feature, Social Manufacturing Logi, c Open Design
  • Hamidreza Vaziri gohar *, Reza Abdolhoseini Pages 51-64

    Given the importance of using the Internet and its related technologies for marketing in today's business environment, it has created intense competition among various entities and organizations and has led organizations to use different ways to succeed. There is a comprehensive overview of the types of digital marketing. The purpose of this study is to introduce digital marketing practices that can be used in the field of education and to succeed in marketing the performance of businesses that are active in the field of education. According to the theoretical foundations of this study, three types of social media marketing, email marketing, and content marketing can be identified as digital marketing practices that can be of particular use in education. Therefore, they are recommended to the managers of relevant organizations.

    Keywords: Digital Marketing, new technologies, education, Social Networking, Email Marketing, Content Marketing