فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نسرین میانجی*، مهدی فرمانیان، محمود احمدی، خالد غفوری صفحات 7-33
    در سال های اخیر، به علت مقابله شیعه با جریان های تکفیری و تاکید بر تقریب و وحدت امت اسلامی، عده ای با تفکر افراطی تکفیری، برای تخریب شیعه، این مذهب را به تفکر تکفیری متهم کرده، و راهبرد شیعه هراسی را در دستور کار خویش قرار داده اند. یکی از دلایل مهم این اتهام، توهم تلازم اعتقاد به امامت، به عنوان اصلی از اصول دین، با کفر مخالفان آن است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، با استفاده از سیره نظری و عملی اهل بیت (ع)، ضوابط تکفیر از دیدگاه شیعه تبیین شده که عبارت اند از: انکار سه اصل توحید، نبوت و معاد، ضروریات و احکام قطعی دین با شرایط خاص و فقدان موانع. با تبیین این مقدمات، این نتیجه به دست آمده است که شیعیان به اسلام اظهارکنندگان به شهادتین (به غیر از نواصب و غالیان) اعتقاد دارند و نسبت دادن اتهام تفکر تکفیری به شیعه، غیرعالمانه و مغرضانه است.
    کلیدواژگان: تکفیر، ضوابط تکفیر، موجبات تکفیر، شرایط تکفیر، شیعه
  • سید رضا قائمی*، معروفعلی احمدوند صفحات 35-60

    یکی از مسایل مهم در باب خداشناسی، چگونگی ارتباط میان ذات و صفات الاهی است. در طول تاریخ متکلمان و فیلسوفان مسلمان دیدگاه های مختلفی در این باره ابراز کرده اند. مهم ترین این نظریات عبارت اند از: نفی صفات از ذات، عینیت ذات و صفات، زیادت صفات بر ذات، نیابت ذات از صفات و نظریه احوال. بسیاری از علمای شیعه نظریه «نیابت ذات از صفات» را به معتزله نسبت داده اند. این نوشتار در صدد است با جمع آوری اقوال ملل و نحل نویسان و علمای شیعه، تاریخچه و چرایی انتساب نظریه نیابت به معتزله را بررسی کند. پس از تحلیل تاریخی و مراجعه به نوشته های دانشمندان معتزلی به نظر می رسد انتساب نظریه نیابت به آنها نادرست بوده و باید این نظریه را خوانشی متفاوت از نظریه عینیت ذات از صفات دانست یا آن را زیرمجموعه نظریه نفی صفات از ذات به حساب آورد نه نظریه ای جداگانه.

    کلیدواژگان: نیابت ذات از صفات، عینیت ذات و صفات، نفی صفات از ذات، معتزله، اندیشمندان شیعه
  • عبدالله میراحمدی*، مونا امانی پور صفحات 61-87
    المنار یکی از مهم ترین تفسیرهای اهل سنت با گرایش عقلی اجتماعی در سده معاصر به شمار می آید. ریشه تمایل های خردگرایانه صاحبان المنار را می توان در اندیشه های اصلاح گرایانه آنها جست وجو کرد. تاکید عبده و رشید رضا بر بازگشت به قرآن و بازخوانی سنت اسلامی متناسب با نیازهای روز جامعه، سبب توجه بیش از پیش آنها به عقل گرایی شده است؛ امری که افراط در آن به تاویل های دور از ذهن و تفسیر به رای انجامیده است. این پژوهش با بررسی و تحلیل محتوای تفسیر المنار در صدد است ضمن تبیین ماهیت تجربی عقل گرایی عبده و رشید رضا، ارکان خردگرایی تفسیر المنار را استخراج، و اشکال های وارد بر آن را بررسی کند. بر مبنای نتایج پژوهش، صاحبان تفسیر المنار به عقل تجربی گرایش دارند و به شدت با عقل فلسفی مخالف اند. هماهنگی میان قرآن و یافته های تجربی، همچنین نفی نقل گرایی در پی تقلیدگریزی از مهم ترین ارکان گرایش عقلی در تفسیر المنار است. از برجسته ترین اشکال های گرایش عقلی تفسیر المنار نیز می توان به تاویل های مادی و حس گرایانه و رویکرد سلفی گرایانه اشاره کرد. این آسیب ها که بیشتر پس از حیات عبده در المنار رخنه کرده، سبب دوگانگی رویکرد این تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: عقل گرایی، عبده، رشید رضا، تفسیر المنار، ارکان عقل گرایی، اشکال های عقل گرایی
  • مجتبی گراوند*، داریوش نظری، مهناز کوهی صفحات 89-119
    دلایل نگاری در سیره نبوی (ص) از قرن سوم هجری به وجود آمد. این شاخه از تاریخ نگاری پیامبر (ص) کتاب هایی را بررسی و معرفی می کند که با تاکید ویژه بر معجزات و نشانه های پیامبری حضرت محمد (ص) سعی در اثبات نبوت وی دارد. تثبیت دلایل النبوه یکی از مهم ترین آثار در تاریخ نگاری دلایل النبی است. نویسنده این اثر قاضی عبدالجبار همدانی، از بزرگان معتزله و قاضی القضات معروف ری، بود. وی هم در شیوه نگارش و هم در هدف نوشتن، راهی مستقل از دیگر نویسندگان کتب دلایل پیمود. از ویژگی های مهم این کتاب توجه نویسنده به واقعیت ها در اثبات نبوت حضرت محمد (ص) بوده است؛ چیزی که در دیگر کتب دلایل، به ویژه آثار حدیثی، کمتر به آن توجه شده است. در مقاله پیش رو می کوشیم زوایای مختلف کتاب تثبیت دلایل النبوه را با تکیه بر خصایص دلایل نگاری بررسی کنیم. اینکه عبدالجبار همدانی درباره معجزات و نشانه های پیامبری حضرت محمد (ص) چگونه اندیشیده و قراردادن این تصویر در قاب دلایل نگاری پیامبر (ص)، در پژوهش حاضر بررسی شده است. روش تحقیق در این مقاله، کتاب خانه ای با تکیه بر منابع دست اول در کنار بهره گیری از تحقیقات جدید، و استفاده از شیوه تحلیلی توصیفی برای بررسی داده ها است.
    کلیدواژگان: حضرت محمد (ص)، دلایل نگاری، تثبیت دلائل النبوه، معجزه، عبدالجبار همدانی
  • جلال جلالی زاده، مصطفی ذوالفقارطلب، محمد جمالی، جوانمیر محمدی* صفحات 121-161
    یکی از مباحث مهم در عرصه ادله استنباط احکام در بین اندیشمندان اسلامی، حجیت سنت پیامبر و پذیرفتن یا نپذیرفتن اخبار آحاد است که در گذر زمان موافقان و مخالفان آنها دلایلی مطرح کرده اند. شافعی یکی از طرفداران حجیت سنت و اخبار آحاد در میان دانشمندان هم عصر خویش است که با اقامه استدلال هایی در تالیفاتش از جایگاه سنت دفاع کرده است. او با دلایلی از متون دینی و ادله عقلی، حجیت سنت را به صورت عام و حجیت خبر واحد را به صورت خاص بیان می کند و می گوید علاوه بر دلالت نصوص قرآنی بر حجیت سنت و بیان مجمل قرآن و تخصیص عموم آیات آن، در سنت احکامی سوای آنچه در قرآن آمده، وجود دارد که سنت زاید گفته می شود. این دیدگاه شافعی با دیدگاه برخی از اندیشمندان، از جمله شاطبی، به ظاهر همسویی ندارد. این مقاله استدلال مخالفان حجیت سنت و خبر آحاد در عصر شافعی و روزگار کنونی را می کاود. سپس دیدگاه شافعی را با توجه به ادله وی و با استناد به مفاد آیات و احادیث صحیح، درباره حجیت سنت بیان می کند و با استناد به متون دینی و تاریخی و با توجه به عملکرد صحابه، حجیت خبر واحد را با شروطی که وی می گوید بررسی می کند.
    کلیدواژگان: سنت، حجیت، خبر واحد، شافعی، سنت زائد
  • محسن رفعت* صفحات 163-217
    مقتل الحسین (ع) موجود در المعجم الکبیر طبرانی از جمله مقاتل برجای مانده و قدیمی است که البته همچون دیگر کتاب های تاریخی و روایی از هجمه تحریفات عاشورایی مصون نمانده، و خواننده را در برخی مطالب مربوط به عاشورا در تردید قرار می دهد. گرچه طرق حدیثی کتاب های وی مسند و متصل است، اما با بررسی متنی روایات می توان دریافت که مولف با بیان اخباری خاص، سعی در نشان دادن رویکردی دارد که هدف اصلی نهضت امام را تحت تاثیر دیدگاهی ویژه قرار دهد. دیگر عالمان اهل سنت نیز این دیدگاه را از شخصیتی مانند طبرانی گرفته اند. لذا برخی از ایشان مانند ابن عساکر و ذهبی این روایات را با لعاب بیشتری نقل کرده اند. روایاتی که بیشتر مربوط به حوادث خارق العاده و غیرطبیعی پس از شهادت امام است سرمنشا ایجاد دیدگاه طبرانی است. این مقتل علی رغم اخبار منفرد نسبت به دیگر کتب تاریخی یا حدیثی، بعضا با وقایع مسلم یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار است و گاه ضمن ضعف جدی سند و متن و تناقضات و تعارضات عقلی جمع ناپذیر، شان امام معصوم (ع) یا خاندان معصومان (ع) را مخدوش کرده و پایه های نااستواری برای تحقیق پیش روی عالمان فریقین در قرن های بعد از خود قرار داده است. می توان گفت شیعه تاثیرپذیرترین مکتبی است که از این روایات خوشه چینی کرده است. در این بررسی با روش کتاب خانه ای و رویکردی تحلیلی انتقادی کوشیده ایم پس از توضیحاتی چند درباره کتاب وی، به برخی از این هجمه های تحریفی اشاره کنیم و بنیان های تاریخی و روایی اش را بکاویم.
    کلیدواژگان: المعجم الکبیر، طبرانی، مقتل الحسین (ع)، روایات عاشورایی، تحریفات
  • حمید احتشام کیا*، ابوذر رجبی صفحات 219-250
    نظریه های «اثبات بلاکیف» و «روح معنا» دو نظریه مطرح در حوزه معناشناسی اوصاف الاهی است. دیدگاه اثبات بلاکیف قرایت های متفاوتی دارد. در این مقاله قرایت ابن تیمیه از این نظریه را بررسی می کنیم. او با تفکیک بین ساحت معنا و ساحت کیفیت از طرفی و تمسک به اشتراک معنوی و پرهیز از خلط مفاهیم و خصوصیت های مصداقی از طرف دیگر، تحلیلی نسبتا جامع مطرح کرده و از معضلات پیش رو گذشته است. وی علم به معانی صفات الاهی را ممکن و علم به کیفیت آن را برای مخلوقات، ممتنع می داند. اشتراک معنوی مفاهیم صفات، منشا معلوم بودن معنا، و ناممکن بودن احاطه بر ذات حق تعالی، منشا مجهول بودن کیفیت است. از سوی دیگر، طباطبایی با پذیرش نظریه «روح معنا»، معنای حقیقی را به «روح معنا» بازمی گرداند. طبق این نظریه، الفاظ بر ارواح معانی وضع شده اند و خصوصیات مصادیق در معانی آنها لحاظ نشده است. از این رو استعمال آنها در مصادیق معقول و معنوی، همچون مصادیق محسوس و ظاهری، حقیقی است و نه مجازی. با بررسی تطبیقی میان این دو نظریه مشخص می شود که نظریه اثبات بلاکیف با قرایت ابن تیمیه بازگشت پذیر به نظریه روح معنا است.
    کلیدواژگان: معناشناسی صفات، اثبات بلاکیف، روح معنا، ابن تیمیه، محمدحسین طباطبایی
  • محسن مهریزی*، احمد عابدی صفحات 251-275
    بحث از «توحید» و «انسان کامل» دو محور اصلی عرفان اسلامی را تشکیل می دهد. این دو مفهوم نسبت تنگاتنگ و نزدیکی با یکدیگر دارند، به گونه ای که برای رسیدن به توحید، بحث از انسان کامل ضروری است. بررسی رابطه «انسان کامل» با سایر اصطلاحات عرفانی یکی از راه های درک بهتر مفهوم «انسان کامل» محسوب می شود. در این مقاله به روش تحلیلی و با هدف آشنایی بیشتر با جایگاه حقیقی انسان کامل در عالم هستی و نیز تبیین بخشی از اندیشه عرفانی امام خمینی، رابطه و نسبت انسان کامل با سه تعبیر کلیدی «اسم اعظم»، «جلاء و استجلاء» و «کون جامع» بررسی خواهد شد. در نهایت روشن می شود که از نظر وی رابطه انسان کامل با اسم اعظم، رابطه ظاهر و مظهر، با جلاء و استجلاء، رابطه تجلی و متجلی، و با کون جامع، رابطه عینیت است و هر کدام تعبیری از دیگری به شمار می آید.
    کلیدواژگان: اسم اعظم، امام خمینی، انسان کامل، جلاء و استجلاء، کون جامع
  • محمودرضا مرادیان* صفحات 277-301

    هدف این پژوهش بررسی اسمای الاهی و ارتباط آنها با مبانی و اصول بنیادین فلسفه وحدت وجودی ابن عربی است. بدین منظور، منابع دست اول که به قلم ابن عربی نگاشته شدهو منابع دست دوم که آثار وی را شرح و بسط کرده به دقت بررسی شد. تحلیل محتوای منابع یادشده نشان داد که مفاهیم بنیادی فلسفه وحدت وجودی ابن عربی با اسمای الاهی ارتباط وجودی دارد. به عبارت دیگر، مفاهیم «تجلی»، «رحمت» و «آفرینش» از جانب حضرت حق از طریق اسمای الاهی محقق می شود. همچنین، بر اساس یافته های این پژوهش، اسمای الاهی از نظر ابن عربی بی شمار و ذومراتب اند. والاترین اسم الاهی «الله» است که همچون ذات حضرت حق واحد است. امهات، امامان و پیشوایان اسما از اسم «الله» صادر می شوند. اسمای الاهی که از اسم «الله» صادر می شوند مرتبه وجودی فروتری دارند و به عنوان کارگزاران یا «سدنه» باعث خلق عالم مادی می شوند. از طرفی، همه اسمای الاهی یکجا در انسان کامل مستجمع است و انسان آینه صیقل یافته است که اسمای الاهی را به صورت کامل نشان می دهد. در این مقاله هر یک از این مفاهیم عرفانی و وجودی را به تفصیل شرح می دهیم و ارتباط جوهری هر مفهوم را با اسمای الاهی مطرح می کنیم.

    کلیدواژگان: محیی الدین ابن عربی، فلسفه وحدت وجود، حضرت حق، اعیان ثابته، اسمای الاهی، تجلی، رحمت، آفرینش
  • جواد فرامرزی* صفحات 303-327
    روش تفسیر صوفیانه از جمله روش هایی است که از قرون نخستین اسلامی توجه برخی از مفسران را برانگیخته و با نگاه به باطن و بر اساس داده های حاصل از کشف و شهود، به تفسیر قرآن کریم پرداخته اند و تفاسیری با نگاه صوفیانه به وجود آورده اند. اما تفاسیر صوفیانه، همواره در معرض نقد محققانی بوده که دیدگاهشان نمایانگر نگاه رسمی مذاهبشان بوده است. این مقاله دیدگاه ذهبی و محمدهادی معرفت را درباره روش تفسیر صوفیانه می کاود که دیدگاه هر دو همراه با نقد است؛ با این تفاوت که ذهبی، با تفکیک تصوف به عملی و نظری، با نگاه مثبتی به تفاسیری که بر اساس تصوف عملی نوشته شده، می نگرد اما نقد محمدهادی معرفت تقریبا تمامی ارکان تفاسیر صوفیانه را در بر می گیرد، که بر این اساس، وی تمامی تفاسیر صوفیانه را ذوقی می داند. تفاوت اصلی دیگر آن است که محمدهادی معرفت، برخلاف ذهبی و به رغم نقد بر تصوف، بر اساس تعالیم مذهب تشیع، با بسیاری از تاویلات و مفاهیم باطنی به دست آمده از تفاسیر عرفانی موافق است. همچنین، تفاسیر صوفیانه و عرفانی، در کلیت دارای مبانی شرعی در قرآن و حدیث اند. لذا بدون در نظر گرفتن این روش تفسیری نمی توان به فهم بخشی از آیات قرآن و همچنین احادیث دست یافت.
    کلیدواژگان: معرفت، ذهبی، روش تفسیری صوفیانه، التفسیر والمفسرون
  • حسین عباسی*، حامد ناجی اصفهانی، رضا الهی منش، محمد سوری صفحات 329-354
    تصوف، جریانی اسلامی است که در میان اکثریت اهل سنت آغاز شد و فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشت. صوفیان ایران، که در اواخر دوران صفویه منزوی شده بودند، کوشیدند با «تجدید عهد با گذشته» به حیات کم رمق خود جانی دوباره ببخشند. از پیشروان این نهضت، نورعلی شاه اصفهانی (متوفای 1212 ه.ق.) بود که با عنوان «شیخ المشایخ» سلسله نعمت اللهیه، شاگردانی در دامان خود پرورانید. از آنجا که گزارش ها و قضاوت های تاریخی درباره او بسیار متفاوت بلکه متناقض است، بازخوانی شخصیت دینی او، آثار، شاگردان و اندیشه هایش در منابع صوفیه و غیرصوفیه ضرورتی انکارناپذیر است. زیرا از یک سو مخالفان او، از فقهای دوران اند و از سوی دیگر، رویارویی با همه یا بخشی از داشته های دینی و معنوی او بسیار دشوار است. بنابراین، در این پژوهش می کوشیم با مطالعه کتاب خانه ای، زندگی، آثار، شاگردان، مریدان و باورهای نورعلی شاه اصفهانی را توصیف و تحلیل کنیم و با بازخوانی تاریخ به شناخت دقیق تری از او دست یابیم. از همین رو، با دوری از بحث و نزاع، تاریخ و عقاید وی را در منابع صوفیه و غیرصوفیه بررسی می کنیم و نشان می دهیم بر پایه گزارش های تاریخی و محتوای آثار او و شاگردانش، این قضاوت ها بیشتر بر پایه غلبه پیش داوری ها بوده و به افراط و تفریط انجامیده است.
    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، نعمت اللهیه، محمدعلی اصفهانی، نورعلی شاه
  • ابراهیم قاسمی، علی مرتضوی مهر* صفحات 355-373
    استظلال مردان در حج و عمره از مسایلی است که حرمت آن در حال سیر طریق برای محرم از منظر فقه مذاهب اسلامی، به ویژه حنابله، از آن رو که تحقیق در خورشان در مقایسه با مذهب امامیه صورت نگرفته، روشن نیست. لذا پرسش از حکم استظلال مردان در هنگام احرام و در طی کردن مسیر، مسئله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. در مذهب امامیه با توجه به سیره پیامبر (ص) و ایمه اطهار (ع) و در مذهب حنابله دیدگاه مشهور از احمد بن حنبل به همراه سنت نبوی و صحابه از جمله دلایلی است که حرمت استظلال و پوشاندن سر برای مردان محرم در روز را اثبات می کند. این تحقیق با هدف شناخت حدود و ثغور ادله و تبیین وظیفه و تکلیف مردان در احرام از جهت استظلال کردن در مسیر با تاکید بر مذهب امامیه و حنابله انجام شده و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقه مذهب حنابله و امامیه با گردآوری داده های کتاب خانه ای میسر است که نتیجه آن، تبیین و تحلیل دیدگاه ها و ادله بر حرمت استظلال در مسئله استظلال در روز است.
    کلیدواژگان: استظلال، اضطرار، امامیه، حنابله، حج، عمره
  • محدثه معینی فر* صفحات 375-406

    دلالت نقش بسیار مهمی در درک مفاهیم قرآنی و روایی در استنباط احکام فقهی دارد و از آن در علوم مختلفی همچون منطق، تفسیر، کلام و اصول فقه سخن به میان آمده و به انواع مختلفی تقسیم شده است. بر همین اساس، اصولیان نیز مباحثی را درباره دلالت اشاره به عنوان یکی از انواع دلالت در بحث الفاظ مطرح کرده اند. پژوهش پیش رو در صدد است به این پرسش اساسی پاسخ دهد که: ماهیت و حجیت دلالت اشاره از دیدگاه علمای مذاهب خمسه چیست؟ به علاوه، تفاوت دیدگاه ها درباره ماهیت دلالت اشاره، چه تاثیری در کاربرد آن در فقه دارد؟ تقریبا همه اصولیان، دلالت اشاره را دارای مفهوم یکسانی می دانند، اما در تعاریف خود، رویکردهای مختلفی، همچون وصف معنا، وصف لفظ، کیفیت دلالت و وصف مدلول، اتخاذ کرده اند. علاوه بر این، در بیان ماهیت دلالت اشاره نیز اختلاف نظر اصولیان به سه نظریه مفهوم، منطوق و ماهیت مستقل محدود می شود. البته به نظر می رسد دلالت اشاره دارای ماهیت مستقل و وصف دلالت است.

    کلیدواژگان: دلالت، دلالت اشاره، حجیت، اصولیان، اهل سنت، امامیه
  • محمدرسول آهنگران*، مهدی نوروزی صفحات 407-432

    یکی از بحث برانگیزترین مباحث در زمینه آثار و تبعات زنا با زن دارای همسر، مشروعیت داشتن یا نداشتن تداوم زندگی مشترک زانیه با همسر خویش است. مشهور فقیهان امامیه حکم به مشروعیت داده اند و حکم مزبور اجماعی توصیف شده است. در بین مذاهب فقهی اهل سنت، هرچند عده ای از فقیهان حکم به فسخ عقد کرده اند اما مشهور در میان ایشان نیز جواز تداوم رابطه زناشویی با همسر او است؛ با بررسی های صورت گرفته در مقاله پیش رو، نتیجه به دست آمده حاکی از لزوم تفکیک قایل شدن در حکم مسئله مد نظر است، به این نحو که باید میان زنایی که زانیه قبل از رابطه زناشویی با همسر خود داشته با آنچه بعد از این واقعه رخ داده است، تفاوت گذاشت و حکم جواز را فقط مختص به صورت دوم کرد. بدین ترتیب با نقد دیدگاه مشهور که با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و ضمن طرح دلایل و مستندات صورت گرفت، کوشیدیم پاسخی در خور برای این مسئله بیابیم.

    کلیدواژگان: نکاح، زنا، تداوم زناشویی، فسخ نکاح، مدخوله
|
  • Nasrin Mianji *, Mehdi Farmanian, Mahmood Ahmadi, Khalid Ghafoori Pages 7-33
    During recent years, due to confrontation of Shi'a with Takfiri movements and emphasis on proximity among Islamic Sects, some people holding extremist Takfiri thought aiming at ruining Shi'a have accused this sect of holding Takfiri idea and have put Shi'aphobia in their agenda. One of the most significant reasons behind this accusation is falsely equating the belief in Imamate as a principle of religion with atheism of those who reject this belief. In this survey, applying descriptive-analytical approach and using theoretical and practical lifestyle of the household of the Holy Prophet, criteria of Takfir from the view point of Shi'a is illustrated which include: denying three principles of Unity of God, Prophecy and The Resurrection, necessities and certain rules of religion in special circumstances and absence of obstacles. Illustrating these preliminary concepts, the obtained results is that the Shi'ites believe in the Islam in which those who declare Shahadatain (except Nasibis and Ghulat) believe and attributing Takfiri thought to Shi'ites is biases and not scholarly.
    Keywords: Takfir, criteria of takfir, motives of Takfir, conditions of takfir, Shi'a
  • Sayed Reza Ghaemi *, Maroufali Ahmadvand Pages 35-60

    Of the significant issues regarding knowing God is quality of the relation between the essence and the attributes of God. During the history, Muslim theoligians and philisophers have expressed various views regarding this. The most paramount ones include: denial of the attributes of the essence, objectivity of the essence and the attributes, the multiplicity of the attributes on the essence, representation of the essence of the attributes and the theory of the circumstances. Majority of the Shi'ite scholars have attributed the theory of " representation of the essence of the attributes" to the Mo'tazelite. Gathering various reports from Shi'ite scholars and authors of the Sects and Creed books, this article tends to investigate the history and the quality of attributing such theory to the Mo'tazelite. Having analyzed the history and refered to the writings of the Ma'tazelite scholars, one can come to this conclusion that attributing the Deputyship (Niyabat) theory to them is worng and theis theory ought to be considered as a different recitation of the theory of " objectivity of the essence and the attributes" or categorized under the theory of  " denial of the attributes of the essence" not an independent theory.

    Keywords: representation of the essence of the attributes, objectivity of the essence, the attributes, denial of the attributes of the essence, Mo'tazelite, Shi'ite scholars
  • Abdollah Mirahmadi *, Mona Amanipoor Pages 61-87
    Al-Minar is considered to be of the most outstanding interpretations of the Sunnis during contemporary century having rational- social orientation. The roots of the authors' rational viewcan be traced back to their reformist ideas. Abdoh and Rashid Reza's emphasis on returning to Quran and rereading the Islamic tradition in conformity with the current needs of the society have culminated in their increasing interest in rationalism- the issue in which extremism has resulted in unreasonable and personal interpretations. Investigating and analyzing the content of Al-Minar interpretation, this study, illustrating  the experimental nature of rationalism of Aboh and Rashid Reza, tends to discover the fpoundations of rationalism in Al-Minar interpretation and inspect its flaws. According to the obtained results, the authors of this interpretation have tendency towards experimental intellect and severely disagree philosophical intellect. Of the most noteworthy principles of rational orientation in Al-Minar, coordination between Quran and the experimental findings as well as denial of traditionalism following imitation avoidance in Al-Minar could be named. In addition, of the most outstanding forms of intellectualism in Al-Minar, one can refer to material and sense-oriented interpretations plus Salafi approach. These flaws which have penetrated Al-Minar following Abdoh's life have given a dual approach to this interpretation.
    Keywords: Intellectualism, Abdoh, Rashid Reza, Al-Minar interpretation, principles of intellectualism, flaws of intellectualism
  • MOJTABA GARAVAND *, Dariosh Nazary, MAHNAZ KOHI Pages 89-119
    Writing reasons in Holy Prophet's practice started during the third century. This branch of Holy Prophet's historiography aims at investigating and introducing the books that make effort to prove his prophetic mission particularly emphasizing the signs and miracles of his prophecy. Tathbit dala'il Al-Nobovvah is of the most noteworthy books in historiography of the reasons for prophecy. The author is Qazi Abd Al-Jabbar Hamedani, a great scholar of the Mo'tazelite and the well-known chief judge in Rey. He adopted a different approach both in writing style and in reasons for writing from other authors of the books on reasons of prophecy.  Of the remarkable features of this book has been the author's attention to the facts in proving the prophecy of Mohammad (SA), the point which is not paid enough attention to in other such books, particularly Hadith books. In the present article, it has been tried to delve into various aspects of Tathbit dala'il Al-Nobovvah, emphasizing the features of writing reason. How Abad Al-Jabbar Hamedani has thought about miracles and the signs of prophet hood of Mohammad (SA) as well as fitting this image in prophet's reasonography have been investigated in this article. The method of this research is library-based, relying on primary resources in addition to making use of recent research and applying descriptive- analytical approach for analyzing the data.
    Keywords: Prophet Mohammad (SA), reasonography, Tathbit dala'il Al-Nobovvah, miracle, Abad Al-Jabbar Hamedani
  • Jalal Jalalizadeh, Mostafa Zolfaghar Talab, Mohammad Jamali, Javanmir Mohammadi * Pages 121-161
    Of the significant issues in the field of resons for inferencing the rules among Muslim scholars is the authenticity of Holy Prophet's Sunna and accepting or rejecting the Akhbar Aahaad (Hadiths transmited by just one person) abouth which the adherents and opponents have posed reasons during history. Shafi'i is one of the adherents of authenticity of Sunna and Akhbar Aahaad among the scholars of his age who, suggesting arguments in his writings, has defended the stance of Sunna. Mentioning arguments from religious texts and rational reasons, he states the authenticity of Sunna in general and that of Khabar Wahid  in particular and says inaddition to indication of Quranic verses to authenticity of Sunna and succinct expression of Quran, there are rules in Sunnah, besides what is mentioned in Quran, whaich are called Sunnah Za'id (extra Sunna). Apparently, this attitude of Shafi'i is not in tandem with that of some other scholars including Shatebi.  This article tends to delve into the arguments of the oponents of the authenticity of Sunna and Khabar Wahid  during Shafi'i era and present time and then states Shafi'i's attitude considering his arguments and poiting to the Quranic verses and authentic Hadiths regarding the authenticity of Sunna and poiting to religious and historical texts and considering the behavior of Prophet's companions, investigates the authenticity of Khabar Wahid  based on Shafi'i's terms.
    Keywords: Sunna, Authenticity, Khabar Wahid, Shafi'i, Sunna Za'id
  • Mohsen Rafat * Pages 163-217
    Maqtal al-Husayn (The Murder of al-Husayn) in Ṭabarani 's Al-Mu'jam Al-Kabir  (great encyclopedia) is of the remaining books of this kind and an ancient source which of course, like other historical and narrative sources, has not been secure of surge of distortions reagarding 'Ashoura which cast doubt on the readers in terms of some material about that event. Although the Hadith style in his books in well-documented and continuous, investigating the narration texts, one can find out that the author, applying certain Akhbari expression, has made effort to show the approach to particularly affect the main purpose of Imam. Other Sunni scholars have adopted this attitude from someone like Ṭabarani. Thus, some of the them like Ibn – e – 'Asakir and Ḍahabi have transmitted these narrations more attractively. Narrations which are mostly about extraordinary and supernatural occurrences following the Imam's martyrdom are considered to be the origin of Ṭabarani's attitude. In spite of some single reports in comparison with other books on history or Hadith, this Maqtal  is in contrast with some certain events or historical narrations and has distorted the status of infallible Imams and their families due to the unreliability of document and text as well as unreasonable differences and oppositions and thus has culminated in untrustable foundation for research among following Shi'ite and Sunni scholars during upcoming centuries.it can be claimed that the Shi'a is the mostly affected school that has benefited from these narrations. In this study, applying library-based method and analytical – critical approach, it has been tried to present some explanation regarding his book and mention some of these distortios and delve into their historical and narrative foundation.
    Keywords: Al-Mu'jam Al-Kabir (great encyclopedia), Ṭabarani, Maqtal al-Husayn (The Murder of al-Husayn), 'Ashoura narrations, Distortions
  • Hamid Ehteshamkea *, Abuzar Rajabi Pages 219-250
    Ithbat bila Kayf (proving without quality)and Rouhe Ma'na (spirit of meaning) theories are two common theories in the field of semantics of Divine attributes. In this article, Ibn Taymiyya's reading of this theory is investigated. Making distinction between the realm of meaning and realm of quality on one hand and resorting to semantic commonness and avoiding mixing contents and manifestation on the other hand,  he has posed rather comprehensive analysis and removed the obstacles. He considers the knowledge to the meaning of Divine attributes possible but the knowledge to their quality impossible. Semantic commonness of the meaning of the attributes is the origin of clearness of the meaning and impossibility of dominating the essence of God is the origin of unclearness of the quality. Furthermore, accepting the theory of Rouhe Ma'na (spirit of meaning), gives the real meaning back to spirit of meaning. Based on this theory, the words are assigned to the spirit of meanings and features of manifestations are not taken into account in their meanings. That is why, applying them in meaningful and semantic manifestaions is real, just like tangible and apparent manifestations. Investigating these two theories comparatively, it turns out that Ibn Taymiyya's reading of Ithbat bila Kayf (proving without quality) can be returned to the theory of Rouhe Ma'na (spirit of meaning) .
    Keywords: semantics of the attributes, Ithbat bila Kayf (proving without quality), Rouhe Ma'na (spirit of meaning), Ibn Taymiyya, Mohammad Hossein Tabatabaie
  • Mohsen Mehrizi *, Ahmad Abedi Pages 251-275
    Discussion about Tawhid (Unity of God) and Insan Kamel (perfect human) form two fundamental pivots in Islamic mysticism. These two concepts are so closely related that, in order to grasp the meaning of Unity of God, discussing perfect human is unavoidable. Studying the relation between "perfect human" and other mystical terms is considered to be a way for understanding the concept of "perfect human" better. Applying analytical method in this article and aiming at further familiarity with the real stance of perfect human in the world as well as illustrating a part of Imam Khomeini's mystical thought, the realtion between perfect human and three key terms "Ism A'zam ( the greatest name)", Kawn Jami' (all- comprehensive engendered being) and Jala' and Istijla' (manifestation of God in Himself and Manifestation of God in creation)  will be studied. Eventually, it turns out that in his view, the relation perfect human with Ism A'zam is Zahir and Muzhir (the manifested and the locus of manifestation), and with Jala' and Istijla' (manifestation of God in Himself and Manifestation of God in creation) is Tajjali and Mutejalli (self-disclosure and  The discloser), and with Kawn Jami' (all- comprehensive engendered being) is sameness. All of these are various illustrations of the same concept.
    Keywords: Ism A'zam ( the greatest name), Imam Khomeini, Perfect Human, Jala', Istijla' (manifestation of God in Himself, Manifestation of God in creation), Kawn Jami' (all- comprehensive engendered being)
  • MahmoudReza Moradian * Pages 277-301

    This article aims at investigating the Divine Names and their relation with fundamental principles of Ibn 'Arabi's philosophy of unity of existence (waḥdat al-wujūd). To do so, the primary texts, written by Ibn 'Arabi and the secondary texts interpreting his works were meticulously studied. The analysis of the content in the fore-mentioned sources revealed that there is a existential relation between fundamental principles of Ibn 'Arabi's philosophy of unity of existence (waḥdat al-wujūd) and the Divine Names. In other words, the concepts of "manifestation", "mercy", and "creation"from God, are actualized through Divine Names. Moreover, based on the findings of this research, in Ibn 'Arabi's perspective, the Divine Names are countless and graded. The most exalted Divine Name is "Allah" which is one, just like the Divine Essence. The most significant the greatest names are derived from "Allah". The names derived from Allah are in the inferior existential level than Allah and as agents (Sadaneh) make the creation of material world possible. From another angel, all Divine Names are gathered in perfect human and human is considered as a mirror in which Divine names are reflected. In this article, each of these mystical and existential concepts are thouroughly explained and the relation between each concept and the Divine Names is illustrated.

    Keywords: Muhyi-l-Din Ibn ‘Arabi, philosophy of unity of existence (waḥdat al-wujūd), God, fixed prominent, Divine Names, maonifestation, mercy, creation
  • Javad Faramarzi * Pages 303-327
    Sufi interpretation method is considered to be of the methods whcich has attracted the attention of commentators from the early centuries of Islam who have made effort ot interpret Quran taking the its nature into account and applying the data attained through intuition the result of which is a number of interpretations based on Sufi perspective. However, Sufi interpretations have always been subject to criticism by the scholars whose views have been the representative of their denomination. This article evaluates Dhahabi and Mohammad Hadi Ma'rifat's views regarding Sufi interpretation method the view of both of whom is accompanied by critique. Th edifference is that Dhahabi, dividing Sufism into practical and theoretical, has positive view towards such interpretations, however, Mohammad Hadi Ma'rifat's critique roughly encompasses all principles of Sufi interpretations and accorfding to such view, he describes all Sufi interpretations to be based on personal taste. The other fundamental difference is that, unlike Dhahabi, Mohammad Hadi Ma'rifat in spite of critiquing Sufism, consents to esoteric interpretations and mystical concepts derived from mystical interpretations. In addition, generally, Sufi and mystical interpretations include the Shari'a foundations in Quran and hadith. Thus, one can never understand part of Quranic verses and hadiths without considering this method of interpretation.
    Keywords: episteme (Ma'rifat), Dhahabi, Sufi interpretation method, interpretation, interpretators (Al- Tafsir wal al-mufasirun)
  • Hossein Abasi *, Hamed Naji Esfehani, Reza Elahimanesh, Muhammad Soori Pages 329-354
    Sufism is an Islamic current which started among the majority of Sunnies and underwent so many ups and downs. Sufies in Iran, who have been isolated in late Saffavid reign, "renewing the past covenant" made effort to revive themselves.  Of the pioneers of this movement, Nour Ali Shah Isfahani (d. 1212 H) can be named who, as Sheikh Al-Mashayekh (the Greatest Sheikh) in Ne'matullahieh dynasty, trained a number of students. Since the historical reports and judgements regarding him are various but contradictory, rereading his religious character, works, pupils and thoughts in Sufi and none-Sufi sources are undeniably necessary. Because on the one hand his opponents are of the jurists of the time and on the other hand opposing all or part of his religious and spiritual power is no easy task. Thus, in this article, it is tried to describe and analyze Nour Ali Shah Isfahani's life, works, pupils, followers and beliefs applying library-based approach aimg to achieve more exact understanding of him through rereading the history. To do so, avoiding any kind of argument and dispute, his belifes and history is investigated in Sufi and none-Sufi sources and taking historical reports and the content of his works as well as his students into account it is shown that these judgements have mostly been based on pre-judgements and have led to extremes.
    Keywords: Sufism, Shi'ism, Ne'matollahieh, Mohammad Ali Isfahani, Nour Ali Shah
  • Ebrahim Qasemi, Ali Mortazavi Mehr * Pages 355-373
    Residing in shadow during minor and major Haj is of the issues the forbiddenness of which is not understood in jurisprudence of Islamic denominations , particularly Hanbalites, due to fact that, in comparison with Imamieh, there has not been noteworthy research in this regard. Thus, answering the question regarding the verdict about residing in shadow for men during Ihram requires further research. Considering Holy Prophet and Infallible Imams' practice in Imamieh and Ahmad Ibn Hanbal's well-known view as well as prophet and companions' practice in Hanbali denomination are of the reasons that prove forbiddenness of residing innshadow and covering the head for men during the day. This research aims at identifying the terms of reasons and illustrating the duty of men during Ihram regarding residing in shadow emphasizing Imamieh and Hnbalite. Obtaining the result requires analyzing the features in Hanbalite and Imami jurisprudence and gathering library data. The outcome will be illustrating and analyzing the views and reasons for forbiddenness of residing in shadow during the day.
    Keywords: residing in shadow, urgency, Imamieh, Hanabeleh, Haj, Minor Haj
  • Mohaddeseh Moeinifar * Pages 375-406

    Indication plays a significant role in understanding Quranic na dnarrative contents aiming at inferencing jurisprudential rules and it is discussed in various scinces as logic, interpretation, theology, and jurisprudential principles and is divided into various forms. According to this, Usuliyan have posed discussions regarding the indication of Isharah as one kind of indication in discussion about words. The present article tends to answer this fundamental question: what is the nature and authenticity of indication of symbolic allusion (Isharah) in the views of scholars in The five denominations? In addition, how do the differences in attitudes regarding the nature of  indication of Isharah  affect its function in jurisprudence? Although roughly all Usuliyan  consider the same meaning for indication of Isharah, they adopt differing approaches in their definitions like defining the meaning, defining the word, the quality of indication and defining the indicated. Furthermore, in the discussion regarding the nature of indication of Isharah, the Usuliyan's differences of ideas in limitted to three theories: content, Mantuq (law), and independent nature. It seems, of course, that indication of Isharah embeds independent nature and defining indication.

    Keywords: indication, indication of symbolic allusion (Isharah), Authenticity, Usuliyan, Sunnies, Imamieh
  • MohammadRasool Ahangaran *, Mahdi Norouzi Pages 407-432

    Of the most controversial issues in the field of effects and consequencs of having sexual relation with a marrid women is legitimacy of continuing the conjugal life with her. Majority of Imamieh jurists have issued the verdict on the authenticity and described it as consensual. Although a number of jurists among Sunnis  have ordered cancelation of marriage contract, the common verdict orders continuing the conjugal life. The research conducted in this article has culminated in the necessityof making distinction between various circumstances in this regard; meaning there ought to be a difference between the illegal sexual relation she has had before and after having such relation with her husband. Allowing the husband to continue the conjugal life with an adulteress matches the second possibility. Critiquing the prevailing point of view through applying analytic – descriptive method and offering reasons and documents, we have tried to find a convincing answer to this issue.

    Keywords: Marriage, Adultery, continuing the conjugal life, cancelation of marriage contract, deflowered