فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد احمدی زاد*، مینو باسامی صفحات 1-14

    ویروس جدید کرونا که شیوع آن از چین شروع شده و بعنوان سندروم تنفسی حاد شدید ویروس کرونای 2 (SARS-CoV-2) شناخته شده است، بیماری ویروس کرونای 2019 (COVID-19) را ایجاد می‌نماید. با توجه به همه گیر بودن ویروس کرونا (COVID-19) و شیوع سریع آن، نگرانی‌ها‌یی را برای گروه‌ها‌ی مختلف بویژه افراد سالمند و افراد دارای بیماری‌ها‌ی جانبی ایجاد نموده است. با توجه به انتقال سریع و کشنده بودن این بیماری سازمان‌ها‌ و مراکز معتبر پزشکی دنیا برای جلوگیری از شیوع و اثرات مخرب اجتماعی و اقتصادی آن علاوه بر رعایت موارد بهداشتی، جلوگیری از اجتماعات، حفظ فاصله اجتماعی و خانه نشینی را توصیه نموده اند. براین اساس تعطیلی تمامی مراکز ورزشی، باشگاه‌ها‌ی بدنسازی و خانه نشینی باعث کم شدن تحرک افراد شده است. چالش‌ها‌یی که برای حفظ سبک زندگی فعال ایجاد شده اند می‌توانند بیماری‌ها‌ی جانبی ناشی از کم تحرکی نظیر چاقی، بیماری‌ها‌ی متابولیکی (مانند دیابت)، بیماری‌ها‌ی قلبی - عروقی و سایر بیماری‌ها‌ را ایجاد نمایند که باعث افزایش مراجعه به بیمارستان‌ها‌ شود. فعالیت ورزشی و سبک زندگی فعال می‌تواند با افزایش انرژی مصرفی، متابولیسم بدن و بهبود آمادگی جسمانی و روانی باعث ارتقاء سلامتی و همچنین کاهش امکان آلودگی ویروسی و در صورت ابتلا به کرونا کمک به ریکاوری سریعتر افراد نماید. با توجه به اینکه بیماری کرونا سیستم‌ها‌ی ایمنی و قلبی- تنفسی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می‌دهد و آمادگی جسمانی فرد می‌تواند در تحمل عوارض این بیماری موثر واقع شود، مقاله حاضر به تاثیر فعالیت ورزشی منظم بر سیستم ایمنی و عفونت‌ها‌ی ویروسی (التهاب)، سیستم قلبی-تنفسی و آمادگی جسمانی می‌پردازد و در انتها دستورالعمل‌ها‌ی ورزشی برای گروه‌ها‌ی مختلف ارایه می‌نماید.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، آمادگی جسمانی، ویروس کرونا، کووید 19، سیستم ایمنی
  • رویا ذکری کندلجی، وحید ساری صراف*، مریم نورشاهی صفحات 16-45

    روغن ماهی به عنوان عاملی ضد التهابی است که تحقیقات مختلف حاکی از نقش موثر آن بر کاهش التهاب و بهبود عملکرد بوده اند اما با این حال نقش آن بر خستگی محیطی و میانجی های دخیل در آن هنوز مشخص نیست. لذا تحقیق حاضر با هدف سنجش نقش روغن ماهی بر التهاب و میانجی های دخیل در خستگی محیطی شامل نیتریک اکساید و ذرات رادیکالی آزاد انجام پذیرفت. بدین منظور 20 آزمودنی سالم (سن: 64/2 ± 90/26 سال، وزن 42/10±33/78 کیلوگرم، درصد چربی 46/5±4/18 درصد) به صورت نمونه در دسترس انتخاب گردیده و به طور تصادفی در دو گروه روغن ذرت و روغن ماهی قرار گرفتند و به مدت چهار هفته مقادیر 6 گرم مکمل را همراه با وعده های غذایی خود دریافت نمودند. قبل و بعد از چهار هفته مکمل دهی، آزمودنی ها آزمون بروس تعدیل شده را تا واماندگی انجام دادند و پیش، بلافاصله بعد و 20-دقیقه بعد از پایان آزمون نمونه خونی از ورید بازویی آزمودنی ها گرفته شد. اندازه گیری سطوح پلاسمایی فاکتور کشنده توموری (TNF-α)، نیتریک اکساید (NO) و ذرات رادیکالی آزاد (ROS) با استفاده از روش الایزا انجام پذیرفت. برای تحلیل آماری داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS 19 استفاده گردید و سطح معناداری معادل 05/0P< در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق حاضر در رابطه با سطوح پایه حاکی از کاهش معنادار TNF-α و افزایش NO در پاسخ به چهار هفته مکمل دهی بود (05/0P<). از سوی دیگر تفاوت معناداری میان دو گروه در تغییرات NO پس از فعالیت (034/0P=، 64/5F=) و ریکاوری (011/0P=، 83/8F=) و TNF-α پس از ریکاوری (015/0P=، 38/7F=) مشاهده گردید. نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مکمل دهی بر کاهش سطح پایه التهاب بوده و لذا به نظر می رسد که این عامل منجر به افزایش سطح پایه NO شده است و لذا از این طریق خستگی در آزمودنی ها کاهش نشان داده است. ضمن آنکه میزان افزایش در NO هم پس از فعالیت کاهش داشته است که احتمالا به دلیل کاهش فشار ناشی از فعالیت بر آزمودنی ها بوده است.

    کلیدواژگان: روغن ماهی- ایکوزاپنتاانوئیک اسید- دوکوزاهگزاانوئیک اسید- فاکتور کشنده توموری- نیتریک اکساید- ذرات رادیکالی آزاد- خستگی محیطی- خستگی- فعالیت وامانده ساز
  • محمدرضا افخمی اردکانی* صفحات 27-38
    مقدمه

    هر چند انجام فعالیت ورزشی یکی از راهکارهای کمک درمانی در کاهش سختی شریانی در بیماران دیابتی است اما، سازوکار آن معلوم نیست. هدف از این پژوهش تعیین اثر فعالیت هوازی بر محور کلوتو- عامل رشدی فیبروبلاست 23 (FGF23) و کلسیمی شدن شریان در زنان یایسه دیابتی نوع 2 بود. 

    روش‌ها:

     24 نفر زن یایسه دیابتی نوع-2 از انجمن دیابت شهر شاهرود به ‌صورت تصادفی به دو گروه: 1) تمرین]12 نفر[با میانگین سنی 6±51 سال و توده بدن 5 ± 9/31 kg/m2 و 2) کنترل]12 نفر[با میانگین‌ سنی 5±52 سال و توده بدن 8/3 ± 2/29 kg/m2 تقسیم شدند. تمرینات هوازی شامل 3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته و هر جلسه 45 الی 60 دقیقه دویدن روی تردمیل با شدت 70-45 درصد ضربان قلب ذخیره بود. نمونه خون، قبل و پس از دوره تمرین در حالت ناشتا گرفته شد و برای اندازه‌گیری کلوتو و FGF23 از روش الایزا استفاده شد. همچنین آزمون سختی شریان‌ها و فشار‌خون با استفاده از سیستم VaSera-VS-2000 انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون‌های تی وابسته و مستقل (05/0>P) آنالیز شدند.

     یافته‌ها:

     تغییر معنی داری در فسفر، FGF23، حاصل‌ضرب کلسیم در فسفر، فشارخون دیاستول و حداکثر اکسیژن مصرفی در طی دوره تحقیق مشاهده نشد (05/0<P). اما، کلسیم در گروه تمرین نسبت به پیش‌آزمون به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>P). همچنین فشارخون سیستولیک، نسبت کلوتو به FGF23 و سختی شریانی در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به‌طور معنی داری کاهش و کلوتو به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P).

     نتیجه‌گیری:

    تمرینات هوازی می‌تواند باعث کاهش سختی عروقی در زنان یایسه مبتلا به دیابت نوع 2 شود، که بوسیله فاکتورهای مرتبط با کلوتو، نسبت کلوتو به FGF23 و فشارخون تحقق می‌یابد. با این حال، با توجه به تحقیقات بسیار کم در این زمینه، نیاز است این یافته‌ها در تحقیقات آتی بررسی و تایید گردند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تمرین هوازی، سختی شریانی، کلوتو، FGF23، فسفات و کلسیم
  • یزدان فروتن* صفحات 40-56

    هدف پژوهش:

     تمرینات قدرتی نظامند، با فواصل استراحتی مناسب تاثیرات زیادی بر بهبود سازگاری های عصبی-عضلانی و هورمونی دارد. تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر یک دوره تمرین قدرتی با فواصل استراحت متفاوت روی برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در مردان غیرفعال سالم انجام شد.

    روش پژوهش:

    30 مرد جوان غیرورزشکار (سن30/2±97/18سال، قد89/4±28/187سانتی متر، وزن 35/1±94/68 کیلوگرم) به صورت تصادفی در سه گروه تمرین قدرتی با استراحتی کاهنده (3دقیقه به 30 ثانیه)، تمرین قدرتی با استراحتی افزاینده (30ثانیه به 3 دقیقه) و تمرین قدرتی با استراحتی ثابت (3دقیقه) (گروه کنترل) تقسیم شدند.گروه های تمرینی (با یک دوره بندی ویژه از نظر بار، شدت و فاصله استراحتی بین ست ها) به مدت 9 هفته و 3 جلسه در هفته إجرا شد. برنامه تمرینات قدرتی شامل؛ (5 الی 8 ست با 3 الی 15 تکرار و باری معادل60 الی %90 یک تکرار بیشینه) به صورت مشترک اعمال شد و تنها تفاوت بین گروه ها فاصله استراحتی اعمال شده بین ست ها بود. ضمنا دو جلسه تمرین مکمل پلایومتریک (با شدت60%HR) در طول هفته اجرا شد. نمونه های خونی قبل و بعد از 48 ساعت پس از دوره تمرین در ساعت10صبح درحالت ناشتا گرفته شدند و با استفاده از روش رادیوایمونوسی در آزمایشگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. دادهای پژوهش با استفاده از آزمون کوواریانس بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد قدرتبیشینه، استقامت عضلانی و غلظت هورمون تستوسترون در هر سه گروه به طور معنی داری افزایش یافت؛و تفاوت بین گروه ها نیز معنی دار بود اما درصد تغییرات همه آزمون ها در گروه اول و دوم نسبت به گروه سوم بیشتر بود. همچنین بعد از جلسه تمرینی، غلظت هورمون های رشد درصد چربی بدن و برخی شاخص های توده چربی بدن به طور معنی داری به ترتیب افزایش و کاهش یافت؛ البته تفاوت بین گروه ها معنی دار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه اینکه احتمالا تمرین مقاومتی با فواصل استراحت فزاینده و کاهنده در مقایسه با فواصل استراحت ثابت، از اهمیت بیشتری برای افزایش قدرت بیشینه، استقامت عضلانی و برخی فاکتورهای بیوشیمایی و هورمونی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، استراحت فزاینده، استراحت کاهنده، هورمون های آنابولیک، ترکیب بدنی
  • آرمین محمدی گجوتی، سعید نیکوخصلت، جواد وکیلی*، رامین امیرساسان، میرمعصوم سهرابی صفحات 58-69

    هدف تحقیق:

     بی‌کربنات سدیم با دارا بودن خاصیت تامپونی از جمله مکمل‌های مجاز و موثر برای کاهش خستگی می‌باشد. از این رو هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر مصرف حاد مکمل بی‌کربنات سدیم بر عملکرد بی‌هوازی مردان دوچرخه‌سوار نخبه و غیرنخبه می‌باشد.

     روش تحقیق:

     بدین منظور در یک طرح تحقیق متقاطع یک سویه کور، 12 دوچرخه‌سوار نیمه-استقامتی نخبه‌ (3 سال سابقه‌ی رقابت‌های ملی و بین‌المللی) و 16 دوچرخه‌سوار غیر‌نخبه (بدون سابقه‌ی رقابت‌های رسمی) در محدوده‌ی سنی 29- 17 سال به‌صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه قرار داده شدند. هر دو گروه‌ به فاصله یک هفته، 60 دقیقه قبل از اجرای آزمون 100 میلی‌گرم دارونما (نمک طعام) یا 300 میلی‌گرم بیکربنات سدیم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌صورت محلول در 200 میلی‌‌لیتر آب مصرف کردند. سپس با استفاده از آزمون بی‌هوازی وینگیت، شاخص‌های توان اوج، توان متوسط، شاخص خستگی و ضربان قلب بازیافت آزمودنی‌ها اندازه‌گیری شده و نتایج حاصله با استفاده از تحلیل واریانس (2×2) بررسی شدند (05/0> α).

    نتایج

    پاسخ متغیرهای وابسته به مکمل‌دهی بی‌کربنات سدیم در دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0> α)، با این‌حال در هر دو گروه مصرف حاد مکمل بی‌کربنات سدیم موجب افزایش معنی‌دار توان اوج (001/0<p) و توان متوسط (001/0= P) و کاهش مقادیر شاخص خستگی (001/0<p) و ضربان قلب بازیافت دقیقه پنجم (001/0<p) گردید.

     بحث و نتیجه‌گیری:

     با توجه به بهبود ظرفیت بی‌هوازی مردان دوچرخه‌سوار نخبه و غیرنخبه متعاقب مصرف حاد مکمل بی‌کربنات سدیم، می‌توان اثر بخشی بی‌کربنات سدیم را بدون توجه به سطح آمادگی یا ظرفیت تامپونی عضلات ورزشکاران محتمل دانست

    کلیدواژگان: بیکربنات سدیم، توان اوج، توان متوسط، شاخص خستگی، دوچرخه سوار نخبه و غیر نخبه
  • محسن علی نقی زاده، رضا قراخانلو*، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 71-78

    هدف تحقیق: 

    توانایی انسان‌ها برای دستیابی به موفقیت در رشته‌های ورزشی با یکدیگر متفاوت است و بسیاری از این تفاوت‌ها با عوامل ژنتیکی در ارتباط است. یافتن ساختارهای ژنتیکی اثرگذار بر عملکرد ورزشی گام مهمی در توسعه روش‌های مربوط به استعدادیابی در ورزش است. جودوکاران برای موفقیت در این رشته ورزشی به مقادیر بالایی از قدرت و توان نیاز دارند. مطالعات گذشته نشان داده‌اند که پلی‌مورفیسم عامل رشد شبه انسولین 2 (IGF2) با شاخص توده بدنی، توده بدون چربی، قدرت پنجه دست و قدرت پا در ارتباط است. هدف از مطالعه پیش رو بررسی و ارزیابی ارتباط احتمالی بین پلی‌مورفیسم ApaI IGF2 و وضعیت جودوکاران نخبه ایرانی بود. آزمودنی‌های گروه ورزشکار را 40 جودوکار نخبه ایرانی که در مدال‌های آسیای و جهانی دارای مدال بودند تشکیل می‌دادند و آزمودنی‌های گروه کنترل متشکل از 120 مرد سالم غیر ورزشکار بود.

    روش‌شناسی:

    DNA ژنومیک از خون به روش غیر آنزیمی استخراج و ژنوتیپ گذاری به شیوه PCR-RFLP انجام گرفت. تفاوت‌ها در توزیع فراوانی این پلی‌مورفیسم به‌وسیله آزمون آماری کای مربع مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    تفاوت معناداری در توزیع ژنوتیپی و فراوانی آللی بین جودوکاران و گروه کنترل مشاهده نشد. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پلی‌مورفیسم ApaI IGF2 احتمالا به علت تاثیرپذیری ورزش جودو از عوامل مختلف و عدم وابستگی کامل آن به یک عامل مانند قدرت یا استقامت ممکن است بر وضعیت جودوکاران نخبه ایرانی تاثیری نداشته باشد.

    کلیدواژگان: ژن IGF2، پلی مورفیسم، جودو، عملکرد ورزشی، استعدادیابی
  • پریسا نمازی، مصطفی زارعی*، فریبرز هوانلو، محمدهادی قاسمی صفحات 80-88

    قدرت عضلانی برای اجرای بسیاری از حرکات و مهارت ها در فوتبال مانند کاهش سرعت، شوت زدن، دریبل، چرخش و پریدن ها نیاز است. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که قدرت عضلات اندام تحتانی می توانند سبب افزایش کیفیت انجام مهارت های ورزشی گردد. اما مطالعات اندکی به مقایسه قدرت بازیکنان در سطوح مختلف پرداخته است. لذا پژوهش حاضر درنظر دارد به بررسی مقایسه قدرت ایزوکنتیک و ایزومتریک عضلات زانو بازیکنان نخبه، زیر نخبه و آماتور فوتبال ایران بپردازد. بدین منظور قدرت آیزوکنتیک عضلات زانو 102 بازیکنان فوتبال شامل 29 نفر از بازیکنان تیم ملی فوتبال امید ایران (نخبه)، 29 نفر از بازیکنان دسته یک امید ایران (زیر نخبه) و 44 نفر از بازیکنان دسته 2 امید استان تهران (آماتور) در سرعت های زاویه ای 60 و 180 درجه بر ثانیه بوسیله دستگاه آیزوکنتیک بایودکس سیستم 4 اندازه گیری شد. قدرت آیزومتریک عضلات فلکسور و اکستنسور زانو بازیکنان نیز در زاویه 60 درجه اندازه گیری شد. نتایج آزمون آنوا نشان داد تفاوت معناداری در قدرت آیزوکنتیک عضلات فلکسور و اکستنسور زانو در هر دو سرعت زاویه 60 و 180 درجه بر ثانیه و نسبت قدرت ایزوکنییک عضلات فلکسور/اکستنسور در سرعت زاویه 180درجه بر ثانیه در بین بازیکنان نخبه، زیرنخبه و آماتور وجود دارد. اما تفاوت معنی داری در نسبت قدرت آیزوکنتیک عضلات فلکسور/اکستنسور در سرعت 60 درجه بر ثانیه مشاهده نشد. همچنین تفاوت معنی داری در قدرت ایزومتریک عضلات اکستنسور و فلکسور زانو در زاویه 60 درجه فلکشن زانو در بین سه گروه مشاهد شد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر می توان بیان کرد تمرینات و سطح رقابت بر میزان قدرت آیزوکنتیک و آیزومتریک عضلات زانوی بازیکنان جوان فوتبال ایران موثر است.

    کلیدواژگان: فوتبال، قدرت آیزوکنتیک، آیزومتریک، زانو، سطح رقابت
  • فرهاد عظیمی، معرفت سیاه کوهیان*، فرناز سیفی، رقیه افرونده صفحات 89-99
    هدف

    سولفید هیدروژن نقش مهمی در عملکردهای فیزیولوژیکی بدن دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر چهار هفته تمرین هوازی ویژه بر سطوح H2S و mRNA های آنزیم های CBS و SAM در هیپوکمپ رت های نر نژاد ویستار بود.

    روش شناسی:

    14 سر رت نر نژاد ویستار (با سن 8 هفتگی با میانگین وزنی 20±195)، به طور تصادفی در دو گروه کنترل و گروه تمرین هوازی قرار گرفتند. گروه تمرینی 5 روز در هفته به مدت 4 هفته (15 دقیقه با سرعت 10 متر بر دقیقه) به تمرین پرداختند. بیان ژن آنزیم های CBS و SAM در هیپوکمپ با تکنیک Real time-PCR و برای اندازه گیری H2S از روش الایزا استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون واریانس MANOVA و برای تعیین اندازه اثر از آزمون مجذور اتا و مجذور امگا در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد (05/0> P).

    نتایج

    نتایج نشان داد که چهار هفته تمرین هوازی ویژه، سطوح CBS، SAM و H2S هیپوکمپ رت های تمرینی را در مقایسه با رت های کنترل، به طور معنی داری افزایش می دهد (به ترتیب 15/68 ES= 002/0 = p، 85/84 ES= 001/0 = p، 32/77 ES= 001/0 = p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، چنین به نظر می رسد تمرین هوازی ویژه می تواند به واسطه تنظیم مثبت سولفید هیدروژن از طریق آنزیم های CBS و SAM، نقش مهمی در عملکردهای فیزیولوژیکی و پاتوفیزیولوژیکی ایفا کند و به عنوان یک روش درمانی غیر دارویی سودمند در بهبود بیماران زوال عقلی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سولفید هیدروژن، تمرین هوازی، CBS، SAM
  • سارا کربلایی فر*، عباسعلی گائینی، رضا نوری، محمدرضا کردی، پدرام قربانی صفحات 100-110

    هدف تحقیق:

     انفارکتوس میوکارد، مرگ سلولی بخشی از عضله قلب به علت از بین رفتن جریان خون است. فرایند مولکولی افزایش تراکم مویرگی در پاسخ به فعالیت هنوز معلوم نیست. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی اثر شش هفته شدت تمرین تناوبی شدید بر مقادیر MMP-9 و eNOS و نسبت VEGF به COL-18 در رت های مبتلا به آنفارکتوس میوکارد انجام گرفت.

     روش تحقیق:

     18سررت نر نژاد ویستار 10هفته ای با وزن 250 تا 300گرم در دو گروه تمرین تناوبی شدید (60 دقیقه دویدن تناوبی روی تردمیل و هر تناوب شامل چهار دقیقه با شدت 85-90 و دو دقیقه بازیافت فعال با شدت 50-60 درصد VO2max، چهار روز در هفته و به مدت شش هفته) و گروه کنترل (بدون مداخله تمرین) قرار گرفتند. بعد از آن رت ها به انفارکتوس میوکارد مبتلا و بیان ژن های MMP-9 و eNOS وVEGF و COL-18 توسط PCR Real time بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار نسخه spss18 (α≥0.05) به روش آماری T مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نتایج آزمون تی مستقل نشان داد مقادیر MMP-9 گروه تمرین تناوبی شدید (541/3) به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل (002/1) (0.012=P) و مقادیر eNOS گروه تمرین تناوبی شدید (23/4) نیز به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل (68/3) است (014.0=P) اما افزایش نسب VEGF به COL-18 گروه تمرین تناوبی شدید (mg/ml856/1) نسبت به کنترل(mg/ml245/1) معنادار نیست (0.263=P) .

    بحث و نتیجه گیری:

     به طور کلی شش هفته تمرین تناوبی شدید باعث افزایش عوامل آنژیوژنز و بهبود عملکرد قلبی در رت های نر نژاد ویستار پس از وقوع آنفارکتوس میوکارد می‌شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، رگسازی، سکته قلبی
  • محمداسماعیل افضل پور*، هادی سریر، زوفا زنجیریان، محسن محمدنیا احمدی، الهام قاسمی صفحات 111-126

    هدف پژوهش:

     سیرتویین -3 (SIRT3) یک استیل زدای میتوکندریایی است که از طریق استیلاسیون پروتئین اگزو گوانین گلیکوسیلاز-1 (OGG1)، سبب ترمیم آسیب های DNA میتوکندریایی و جلوگیری از آپوپتوزیس سلولی می گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین تداومی و تناوبی شدید همراه با مصرف رزوراترول، بر سطوح SIRT3 وOGG1 بافت کبد موش های صحرایی نر ویستار بود.

    روش پژوهش: 

    48 موش صحرایی بطور تصادفی به شش گروه هشت تایی شامل گروه های کنترل، مکمل، تمرین تداومی، تمرین تداومی + رزوراترول، تمرین تناوبی، و گروه تمرین تناوبی + رزوراترول تقسیم شدند. تمرینات تداومی و تناوبی به مدت شش هفته، شش روز در هفته، به ترتیب با شدت 80 و 95 - 100 درصد VO2max بر روی نوارگردان مخصوص موش ها اجرا گردید. گروه های دریافت کننده رزوراترول روزانه 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مکمل دریافت نمودند. پس از مداخله، حیوانات بی هوش و نمونه کبدی آن ها جهت تجزیه و تحلیل جدا گردید.

    یافته ها

    پس از شش هفته در گروه های تمرین تداومی (0001/0=p) و تمرین تداومی + رزوراترول (0001/0=p) سطوح OGG1 کبد افزایش یافت. همچنین شش هفته مصرف رزوراترول (01/0 =p)، تمرین تناوبی (04/0 =p)، تمرین تناوبی + رزوراترول (04/0 =p)، تمرین تداومی (001/0=p)، و تمرین تداومی + رزوراترول (001/0=p) سبب افزایش سطح SIRT3 بافت کبد گردید؛ این در حالی بود که افزایش این دو متغیر در گروه تمرین تداومی + مکمل به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها بود (001/0=p).

    نتیجه گیری

    در مقایسه با تمرین تناوبی شدید، اجرای تمرینات تدوامی به همراه مصرف رزوراترول می تواند بهبودی بیش تری در عملکرد و بیوزنز میتوکندریایی بافت کبد؛ ایجاد کند.

    کلیدواژگان: رزوراترول، سیرتوئین-3، اگزو گوانین گلیکوسیلاز-1، تمرین تداومی و تناوبی شدید
|
  • Sajjad Ahmadizad*, Minoo Bassami Pages 1-14

    A novel virus that expanded globally from China known as severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), causing Corona Virus Disease 2019 (COVID-19). Based on the pandemic and fast spreading characteristics of corona virus (COVID-19), it causes concerns for elderly individuals and those with chronic diseases. To lower the chances of spreading the coronavirus, and preventing the social and economic burden, most of the credible medical centers and organizations have recommended social distancing and isolations. Disclosure of gyms and sport centers and isolation has resulted in inactivity in different individuals. The corona virus disease has led to challenges for keeping the active lifestyle and it can induce some diseases due to inactivity such as obesity metabolic disorders (e.g., diabetes), cardiovascular diseases, and other diseases that can increase hospital referral. Since this is a novel disease and although the effects of regular exercise on it has not been investigated yet, exercise and active lifestyle through increasing energy expenditure, body metabolism, and improving physical and psychological fitness can result in increasing health, reducing virus infection and in the case of having the corona disease it helps a quicker recovery. Since, corona disease influences on the immune and cardiorespiratory system and the person’s physical fitness can be effective in tolerating the disease side effects, this article expands on the effects of regular exercise on immune system, viral infections (inflammation), cardiorespiratory system and physical fitness and at the end presents exercise guidelines for different populations.

    Keywords: Corona Virus, COVID-19, Immune system, Physical activity, Physical fitness
  • Roya Zekri kondalaji, Vahid Sarisarraf*, Maryam Nourshahi Pages 16-45

    Fish is an anti-inflammatory agent that different studies showed its effectiveness on reducing inflammation and improving performance, but its effect on peripheral fatigue mediators is not well understood. Therefore, present study performed in order to investigate the role of fish oil supplementation on tumor necrosis factor-α (TNF-α), nitric oxide (NO) and reactive oxygen species (ROS). For this purpose, 20 healthy students (age: 26.90±2.64 yrs, weight: 78.33±10.42 kg, height: 175.80±4.89 cm, body fat percent: 18.40±5.46%) were voluntarily participated in this study and assigned into control (corn oil) and experimental (fish oil) groups. Participants consumed fish oil for 4-weeks and their response to Bruce exhausting protocol investigated before and after supplementation. In each testing session, blood samples were taken before, immediately after and after 20-min recovery. In addition, ELISA method was used to analyze blood samples. All statistical analysis performed using SPSS software and level of significant defined as P<0.05. Our results showed significant decrease in baseline values of TNF-α and significant increase in baseline values of NO (P<0.05). In addition, two-way ANOVA results showed significant differences between groups after supplementation in changes of TNF-α after recovery (F=7.38, P=0.015) and changes of NO after exercise (F=5.64, P=0.034) and recovery (F=8.83, P=0.011). However, no changes observed in the case of ROS. These results showed that fish oil supplementation can reduce baseline inflammation and thus, increase baseline NO that can improve anti-oxidant capacity. However, TNF-α response to recovery increased that seems to be highly affected by increase in post-supplementation baseline. In addition, NO responses to exercise decreased that is maybe because of the lower physiological pressure of activity.

    Keywords: Fish oil, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, tumor necrosis factor, nitric oxide, reactive oxygen species, peripheral fatigue, fatigue, exhaustive exercise
  • mohammadreza Afkhamy ardakani* Pages 27-38
    Purpose

    Although exercise is one of the Medical aid strategies to reduce arterial stiffness in diabetic patients, but the mechanism remains unclear. The purpose of this study was to determine the effect of aerobic exercise on Klotho-fibroblast growth factor-23 (FGF23) axis and arterial calcification in type 2 diabetic Postmenopausal women.

    Methods

    Twenty-four type-2 diabetic Postmenopausal women who were registered at the diabetes association of Shahrood, randomly assigned into two groups including exercise (n=12, 51±6 yrs, 31.9±5 kg/m2) and control (n=12, 52±5 yrs, 29.23.8 kg/m2). The aerobic training consisted of 45 to 60 minutes running with 45 to 70 percent of heart rate reserve, three sessions per week for 8 weeks. Before and after the experimental period, blood fasting samples were taken and the ELISA method was used to analyzed klotho and FGF23. Arterial stiffness analysis was also performed using VaSera-VS-2000. The data were analyzed using the statistical tests of Paired and Independent t-test (P<0.05).

    Results

    No significant changes in phosphor, FGF23, phosphor × calcium, diastolic blood pressure and VO2max in this study (P>0.05). But, that calcium levels in exercise group decreased significantly following the experimental period (P<0.05). Moreover, systolic blood pressure, klotho/fgf23 and arterial stiffness significantly decreased and klotho significantly increased in exercise group (P<0.05).

    Conclusions

    aerobic training can decrease the arterial stiffness by modifying the underlying causes of SBP, klotho and klotho/fgf23 in postmenopausal women with diabetes. However, due to the few studies in this regard, these findings need to be validated in the future studies

    Keywords: type 2 diabetes, Arterial stiffness, klotho-fgf23, aerobic exercise
  • yazdan Forouan* Pages 40-56
    Background and Aim

    systemic strength training, proper rest intervals impact of the increase neuromuscular and hormonal adaptations. In this study the effect of different rest intervals on the development of resistance training with strength, body composition and serum levels of anabolic hormones-young men practice was not done.

    Materials and Methods

    In this study, 20 young male athletes were selected randomly strength training two groups (each group 10 persons). Program of strength training include: (5 to 8 sets of 3 to 15 repetitions and time of 60 to 90% of one repetition maximum (which both groups with rest intervals varying between sets that the case was in the group 1: rest intervals between sets in the first 3 weeks with 2 minutes rest started and then 6 weeks Training (especially in terms of a period of time, intensity and rest intervals between sets) for 9 weeks, 3 sessions per week were performed. The Two meetings supplementary training exercise (intensity 60% HR) during the week. Then the subjects before and after the 48 hours of training at 10am sampling, fasting blood was drawn and blood samples using Radioimmunoassay laboratory were analyzed. Results were extracted using t-test and a significance level of P <0.05 was considered.

    Results

    Statistically significant increase in serum concentrations of testosterone and growth hormone and strength training showed in both groups (P = 0.007) and no significant difference was observed between the groups. The results also showed a significant decrease in body fat percentage and body fat mass index showed (P = 0.004) difference was not significant between the two groups.

    Conclusion

    do resistance training with proper rest intervals have significant effects on physical indicators is often, and it appears resistance training with short rest intervals will lead to further improvements in participants.

    Keywords: strength training, endurance muscale, testosterone hormone, growth hormone
  • Pages 58-69
    Purpose

    Sodium bicarbonate with buffering effect is one of the additives and effective supplement to reduce fatigue. Therefore, the main objective of the present study is to investigate the acute effect of sodium bicarbonate supplementation on anaerobic performance in elite and non-elite male cyclists.

    Method

    In a single-blind crossover study 12 semi endurance elite cyclist (with 3 year national and international competitions experience) and 16 non-elite cyclist (no history of official competition) in the range of 17 – 29 years old selected purposefully and were placed in two group. Both group within one week, 60 minute before the test, consumed 100 mg placebo (NaCl) or 300 mg sodium bicarbonate per kg of body weight of dissolved in 200 ml of water. The Wingate anaerobic test, measure participants peak power, average power, power drop and recovery heart rate indexes and the results were analyzed by using analysis variance (2 × 2) (α >0/05) . dependent variables response to sodium bicarbonate supplementation had no significant difference between two groups (α >0/05), However, in both group the acute supplementation of sodium bicarbonate result in a significant increase in peak power (P<0/001) and average power (P=0/001) and result in a significant decrease in power drop (P<0/001) and fifth minute recovery heart rate (P<0/001). 

    Discussion and Conclusion

    According to improvement of anaerobic capacity of elite and non-elite male cyclists following acute supplementation of sodium bicarbonate, its effectiveness is possible regardless fitness level or muscle buffering capacity.

    Keywords: Sodium bicarbonate, peak power, average power, power drop, elite, non, elite cyclist
  • mohsen alinaghizadeh, reza Gharakhanlou*, Mahdieh Molanouri shamsi Pages 71-78

    Individuals ability are different for achieving to success in sports disciplines and most of this differences are related to genetic factors. Finding genetic structures that effect on athletic performance is an important step in developing methods related to talent identification. Judo athletes for being successes in this discipline need to high levels of strength and power. The previous investigations revealed the insulin-like growth factor (IGF2) is associated with body mass index, fat-free mass, hand grip strength and leg strength.

    Aim

    The aim of the present study was to evaluate the possible association between ApaI IGF2 and judo status. The athlete group includes 40 elite judo athletes who had medals in Asian and World championship and control group comprised of 120 health non-athletes men.

    methods

    DNA was extracted from the peripheral blood using a non-enzymatic method and Genotyping was conducted by PCR method for identifying the IGF2 ApaI polymorphism. The distribution frequency of this polymorphism was determined by chi-square analysis.

    Result

    There were no significant differences in genotype and allele frequency of the judo athletes compared with control.

    Conclusion

    The result of the present study revealed IGF2 ApaI polymorphism due to the influence of judo discipline from different factors and no relying completely on a single factor (such as strength or endurance) may have no effect in judo status in elite Iranian judo athletes.

    Keywords: IGF2 gene, polymorphism, judo, sports performance, talent identification
  • parisa namazi, mostafa zarei*, fariborz hovanloo, mohammadhadi ghasemi Pages 80-88

    Muscle strength is needed for performing many movements and skills in football like speed decreasing, shooting, dribbling, rotating, and jumping. Several studies shown that lower limb muscle strength can increase the quality of exercise skills. But few studies have compared the strength of players at different levels. Therefore, the present study intends to investigate the strength of the isokinetic and isometric knee muscles of the elite, sub-elite and amateur football players of Iran. For this purpose, the isokinetic strength of the knee muscles in 102 soccer players including 29 players of the national under-23 football team of Iran (elite), 29 players of 1st division of under-23 football team of Iran (sub-elite) and 44 players of 2nd division of under-23 football team of Tehran province (amateur) was measured for angular momentum of 60 and 180 degrees per second by the isokinetic Biodex System 4. The isometric strength of flexor and extensor muscles of knee were measured at an angle of 60 degree. The results of the ANOVA test showed that there is a significant difference in strength of flexor and extensor knee muscles in both momentum angles of 60 and 180 degrees per second and flexor/extensor isokinetic strength ratio at 180 degrees per second speed between elite, sub-elite, amateur. However, there was no significant difference in the ratio of flexor /extensor isokinetic strength ratio at 60 degrees per second. Also, there was a significant difference in isometric strength of the extensor and flexor muscles at knee flexion angle of 60 degrees in the three groups. Considering the results of the present study, it can be concluded that exercises and the competition level affect the isokinetic and isometric strength of the knee muscles of young football players of Iran.

    Keywords: Football, Isokinetic Strength, Isometric, Knee, Competitive Level
  • farhad azimi, Marefat Siahkouhian*, Farnaz Seifi, Roghayeh Afroundeh Pages 89-99
    Purpose

    Hydrogen sulfide an important role in the body's physiological functions. The aim of the present study was to survey on the effects of 4-week of the special aerobic training on CBS, SAM and H2S levels in hippocampus of Wistar male rats.

    Methods

    Fourteen male Wistar rats (12 weeks old and weight 195 ± 20 g) were randomly divided into two groups including: control and aerobic training. Training group trained 5 days a week for 4 weeks (15 minutes at 10 m/min). ). CBS and SAM mRNA expression in hippocampus was measured by Real time-PCR techniqiue and the ELISA method was used to measure H2S. For data analysis, MANOVA and Eta and Omega squared tests were used to determine the effect size at 95% confidence level (p<0.05).

    Results

    Findings revealed that the 4-week of special aerobic training increased significantly the CBS, SAM and H2S levels in hippocampus of training rats compared to the control rats ( ES=68.15; P= 0.002, ES= 84.85; P= 0.001, ES= 77.32; P= 0.001).

    Conclusion

    According to the results, It seems that the special aerobic training can play an important role in physiological and pathophysiological functions through positive regulation of hydrogen sulfide via CBS and SAM enzymes and as a non-pharmacologically beneficial therapeutic treatment for dementia patients.

    Keywords: hydrogen sulfide, aerobic exercise, CBS, SAM
  • Sara Karbalaeifar, AbbasAli Gaeini, MohammadReza Kordi, Reza Nuri*, PedramGhorbani Pages 100-110

    Aim myocardial infarction(MI) is destruction and cell Death in part of the myocardial that it Happens During an Ischemia. Evidence suggests that exercise training Increased capillary density in Skeletal and myocardial muscles presumably. But Cell process In response to activity and appropriate Intensity is not clear. Vascular endothelial growth factor(VEGF) and endostatin and also their common receptor(FLT-1) are the most important factors involved in angiogenesis. Methodology in this study we investigated the effect of 6 weeks of high intensity interval training on changes of these factors in 12 male Wistar rats with 10-week old with myocardial infarction in two groups, experimental(60 minutes interval running on treadmill, 4 minutes running with 85-90% of VO2max , and 2 minutes recovery with 50-60% VO2max and four days a week per six weeks) and control(no exercise). Result The results show a positive and significant increase in FLT-1 and VEGF and no significant changes in collagen 18 gene expression during HIIT training. Conclusion Overall its results conforms that HIIT training can effective on angiogenesis factors after MI.

    Keywords: angiogenesis, myocardial infarction, high intensity interval training
  • MohammadEsmaeil Afzalpour*, Hadi Sarir, Zoufa Zanjirian, Mohsen Moammadnia Ahmadi, ELHAM GHASEMI Pages 111-126

    Perpose: Sirtuins-3 (SIRT3) is a mitochondrial deacetylase and through acetylation of Oxoguanine Glycosylase 1(OGG1) protein caused repair mitochondrial DNA damage and prevents cell apoptosis. The purpose of this study was to evaluate the effect of vigorous continuous and interval exercise training along with resveratrol on SIRT3 and OGG1 proteins in the liver tissue of male Wistar rats.

    Methods

    Forty eight male Albino Wistar rats divided into six equal groups including sedentary control, resveratrol, interval exercise, interval exercise + resveratrol, continuous exercise and continuous exercise+ resveratrol. Continuous and interval exercise performed for 6 weeks, six days per week, up to 80% and 95 -100% VO2max respectively on a rat treadmill. Resveratrol users received daily supplements as 50 mg/kg of body weight. After intervention, the animals were anesthetized and their liver samples were taken for analysis.

    Results

    After 6 weeks of vigorous exercise training and resveratrol consumption, OGG1 level was significantly increased in continuous exercise (p=0.0001) and continuous exercise + resveratrol (p = 0.0001) groups. In addition, the level of liver SIRT3 increased in the resveratrol (p = 0.01), interval exercise (p = 0.04), interval + resveratrol (p = 0.04), continuous exercise (p = 0.001) and continuous exercise + resveratrol (p = 0.001) groups; so that the induced elevation in the dependent variables of continuous + resveratrol group was significantly higher than other groups (p = 0.001).

    Conclusion

    Compare to the interval exercise, performing of continuous exercise along with resveratrol consumption can induce more improvement in the liver mitochondrial function and biogenesis.

    Keywords: Resveratrol, Sirtuins-3, Oxoguanine Glycosylase -1, Continuous, Intensity Interval training