فهرست مطالب

عمران و پروژه
سال دوم شماره 7 (پیاپی 17، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فرشتیان* صفحات 11-33
    پروژه های عمرانی شاخص های اساسی در رشد و توسعه ملی یک کشور می باشند. در یک طرح عمرانی بیشترین مقدار سرمایه گذاری در مرحله ی اجرای پروژه صورت می پذیرد. یکی از علل اصلی از بین رفتن منابع مالی و شکست در پروژه های عمرانی انتخاب نادرست پیمانکاران جزء در پروژه ها می باشد. انتخاب پیمانکار، جزء تصمیمات کلیدی مدیران و تصمیم گیرندگان به شمار میرود. در حال حاضر یک روش کارآمد و مبتنی بر اصول مدیریت نوین برای انتخاب پیمانکار وجود نداشته و توجه ای به روش علمی و تکنیک های مناسب نمی گردد. بدیهی است که شاخص های کمی و کیفی متعددی درتعین صلاحیت پیمانکاران ازجمله توانایی انجام کار، بنیه اقتصادی کافی، کیفیت وغیره که برای کارفرمایان حایز اهمیت می باشد مطرح می گردد. هدف از این پژوهش به حداقل رساندن ضرر و زیان های ناشی از انتخاب نامناسب پیمانکاران جزء و ارایه روش مناسب برای انتخاب پیمانکاران جزء می باشد. در این پژوهش پس از مطالعات کتب و مجلات و مقالات مرتبط با نحوه و شاخص های مهم در ارزیابی و انتخاب پیمانکاران جزء شناسایی می گردد و پس از آن تعداد 33 معیار فرعی از 6 معیار اصلی انتخاب می گردد. سپس این معیارهای با استفاده از پرسشنامه ای در اختیار صاحبان فن و خبرگان فعال و مهندسین با تجارب مختلف در پروژه های عمرانی کشور قرار گرفته و با استفاده از پرسشنامه اول در نرم افزار آماری Spss مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. که از میان 33 معیار ، 20 معیار با بیشترین اوزن بعنوان معیار های مورد گزینش در پرسشنامه دوم قرار گرفته و شبکه (RBF) در محیط Matlab اجرا می گردد. با استفاده از توانایی بالای شبکه عصبی در پیش بینی ، بهترین معیارهای انتخاب پیمانکاران جزء بصورت جدولی آماده گشته که از میان این 20 معیار ، 10 معیار اول از لحاظ امتیاز (میزان کاهش زمان و حفظ کیفیت پروژه) انتخاب می شوند. که می توان از آنها بعنوان نتایج نهایی این تحقیق خواهند بود.
    کلیدواژگان: پیمانکاران جزء، انتخاب پیمانکار، شبکه های عصبی، صلاحیت پیمانکاران، - شبکه های عصبی مصنوعی
  • محمد محمد پور* صفحات 34-60

    در نوشته حاضر سعی شده است ضمن ارایه تعریف خلاصه از ادعا و پایه های حقوقی آن به طور ویژه به منشاء کارفرمایی ادعا های پیمانکاران پروژه های ساختمانی بر اساس متون موجود در ادبیات عمرانی ایران و جهان پرداخته و به ویژه منشاء ایجاد کلیم در شرکت برق منطقه ای تهران را مورد مطالعه داده و با تکنیک کریتیک اقدام به وزن دهی آنها نموده ونتایج حاصله را مورد تحلیل قرار داده و به الویت بندی عوامل ایجاد کلیم (با منشاء کارفرمایی) با روش تصمیم گیری چند معیاره پرامتی (پرموته)پرداخته ایم. مطالعات نشان می دهد در شرکت برق منطقه ای تهران منشاء دقیق نبودن برآورد اولیه احجام کار انجام شده توسط کارفرما (D4) با جریان خالص کل 0.6574 برترین منشاء ایجاد کلیم در این شرکت می باشد. وپس از آن تغییرات نرخ ارز و قیمت جهشی مصالح (B5) در رتبه دوم قرار دارد نکته قابل تامل این است که کنترل این منشاء به طور مستقیم در اختیار کارفرما نمی باشد لکن به علت اینکه حجم بسیاری از کلیم ها در صنعت برق به این موضوع بر میگردد این موضوع به عنوان یک منشاء محتمل در جمع 33 پرسش قرار گرفت و اتفاقا رتبه بالایی را هم به خود اختصاص داد.اگر از مسایلی که خارج ازکنترل کارفرماست مانند حوادث غیر مترقبه و تحریم که رتبه سه را کسب کرده است بگذریم . دقت پایین برآورد زمان مناسب برای پروژه توسط عوامل کارفرما (C1) با جریان خالص کل 0.5216 در رتبه چهارم قرار دارد.ضمنا در بین راه ه های بررسی و رسیدگی به ادعای مطرح شده از سوی پیمانکاران (حل و فصل اختلاف) بهترین راه مذاکره تشخیص داده شد و میانجیگری ، حکمیت و مراجعه به مراجع قضایی بر اساس پیشینه تحقیق در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: ادعا، مدیریت ادعا، قرارداد، شرایط عمومی پیمان، شرایط خصوصی پیمان، گزارش ضرر و زیان، حقوق پیمان، تاخیرات
  • امید جباری* صفحات 61-70
    صنعت ساخت و ساز یکی از خطرناک ترین صنایع از نظر تلفات مربوط به کار، نرخ آسیب دیدگی و پرداخت غرامت به کارگران شناخته شده است. ایمنی در ساختمان سازی به دلیل کثرت حوادث و مرگ و میر زیاد این صنعت، از جمله مباحث بسیار مهم می باشد. مسئله ایمنی همواره بدلیل سابقه حوادث در صنعت ساخت و ساز از دیرباز به طور چشمگیری مورد توجه محققین بوده و مطالعات بسیاری در زمینه های مختلف مرتبط با ایمنی صورت گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی مولفه های مدیریت ایمنی در پروژه های عمرانی می باشد. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت روش، توصیفی است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تهیه شده مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند شاخصه (روش آزمایش و ارزیابی تصمیم گیری و روش تحلیل شبکه ای) استفاده شد که توسط ده نفر از کارشناسان ایمنی با حداقل پنج سال سابقه حضور در پروژه های عمرانی در شهر شیراز تکمیل گردیده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارهای Excel و SuperDeicisions تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های وجود سرپرستان و مهندسان آموزش دیده در زمینه ایمنی، آموزش نیروها و تجهیزات حفاظت فردی ، بیشترین وزن را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت ایمنی، فرهنگ ایمنی، ایمنی، صنعت ساخت و ساز
  • حمیدرضا نقیبی، داود اکبری* صفحات 71-81

    امروزه تعدد سوانح درون شهری که در موارد قابل ملاحظه ای منجر به فوتی عابر پیاده شده است، یکی از چالش های اساسی در مدیریت شهری است. در این پژوهش تلاش می شود ضمن تبیین فاکتورهای فردی همانند سن و جنسیت، فاکتورهای رفتاری را در راستای سطوح ایمنی عابران پیاده در خیابان های فاقد علایم راهنمایی و رانندگی که سطح ریسک پذیری بالاتر و به تبع امنیت پایین تری دارند را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. این پژوهش از نوع مقطعی است که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. نمونه ی آماری این پژوهش 218 نفر از عابران پیاده در شهر بیرجند است که در فاصله ی ساعت های 8 صبح تا 8 شب با محوریت امکان دید مناسب، به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده فیلمبرداری شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که عناصر شکل دهنده و تثبیت کننده ی ایمنی عابران پیاده می-توانند تاحدود 70 درصد بر ایمنی عابران تاثیر گذار باشد. از مجموع کل اثرگذاری، می توان زمان انتظار را با حدود 67 درصد تاثیرگذاری بر حاشیه ی ایمنی عابران پیاده دارای بیشترین اثر و در مراحل بعد و به ترتیب، زمان عبور با حدود60 درصد، زمان نگاه کردن به وسیله ی نقلیه ی رو به رو قبل و بعد از عبور با حدود 49 درصد و تکرار نگاه کردن به وسیله ی نقلیه قبل و بعد از عبور با 25 درصد در مراحل و مراتب دوم تا چهارم قرار دارند. همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که سن و جنسیت تاثیر مستقیم بر حاشیه ی ایمنی عابران پیاده دارد. زمان نسبت به عوامل و تغییرات محیطی ترافیک محتاط تر و قانونمندتر بوده و حاشیه ی ایمنی بالاتری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می-دهد که هر چه میانگین سنی پایین تر قرار داشته باشد، حاشیه ی ایمنی عابران نیز پایین تر است.

    کلیدواژگان: عابر پیاده، علائم راهنمایی و رانندگی، حاشیه ی ایمنی، زمان انتظار، زمان عبور، زمان نگاه کردن، تکرار عبور
  • فائزه اسلامی*، عباسعلی صادقی صفحات 82-96
    هر مبحث نقد معماری شاخه ای از مباحث نظری معماری است که به مثابه ی رفتار و نه داوری صرف می باشد و بخش پر اهمیتی از مبانی نظری معماری محسوب می شود، به طوری که هرگونه تحول در حوزه های مختلف معماری، بر پایه ی نقد معماری متکی است و نقد در زندگی معمارانه ی ما حضوری جدی و غیرقابل انکار دارد. مسابقه های معماری، از نقاط ظهور و بروز نقد معماری هستند.این مسابقه ها، اغلب مجادلات مفصل و داغی را درباره ی نحوه ی قضاوت و داوری آثار به دنبال دارند، امری که از حضور جدی نقد حکایت می کند. نتایج و داوری این مسابقات معماری باعث جهت دهی در جامعه می شود. در این تحقیق به بررسی تاثیر مسابقات معماری در جریان فرهنگ سازی و شکل گیری معماری در کشور پرداخته شده است. در این تحقیق از روش تحلیل محتوا استفاده می شود. در این پژوهش داده ها از مقالات منتشر شده در نشریات تخصصی برداشت می شود و این آثار به عنوان مطلع در نظر گرفته می شود.اگر عامل اصلی در ساختار برگزاری مسابقات را هدف ، ساختار ، نتیجه دانست با توجه به اثرات و نتایج آن ها؛ اصلاح جریان مسابقات معماری، اصلاح ساختار در سطوح مختلف، تعیین دقت اهداف آیین نامه و اجرای دقیق آن ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نقد، داوری، معماری، فرهنگ سازی، مسابقات معماری
  • کوروش مهدی زاده*، فائزه اسلامی، سیده وحیده هاشمی، عباسعلی صادقی، غلامرضا شوبیری صفحات 97-117
    در سال های اخیر بحث رفتار غیرخطی در ارزیابی لرزه ای سازه ها مطرح شده است. از بهترین و جدیدترین روش های ارزیابی ساختمان ها، استفاده از تحلیل دینامیکی غیرخطی است. این نوع تحلیل رفتار جامعی از سازه در محدوده خطی تا غیرخطی نمایش می دهد. در این پژوهش، علاوه بر تحلیل دینامیکی غیرخطی، به جهت منطبق شدن بر واقعیت، مولفه های زلزله با زوایای مختلف به سازه اعمال شده است تا ارزیابی لرزه ای دقیق تری از سازه نشان دهد. در این تحقیق، ساختمان‎های فولادی با سیستم قاب خمشی متوسط به صورت سه بعدی با تعداد طبقات 8 و 12 و پلان های مربعی و مستطیلی در نرم افزار SAP2000 مدل سازی شدند و عملکرد لرزه‎ای آن ها با توجه به زاویه ی اعمال 8 زوج شتاب نگاشت (16 شتاب نگاشت) نزدیک و دور از گسل (0، 30، 60 و 90 درجه) تحت تحلیل‎های دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی بررسی و مقایسه شده اند. نتایج نشان داد که با توجه به پاسخ های لرزه ای بزرگتر در زوایای 60 و 90 درجه، عملکرد سازه ها بحرانی تر بوده است. همچنین در اکثر شتاب نگاشت‎ها ارتفاع سازه بیش از شکل پلان بر پاسخ های لرزه ای تاثیرگذار بوده است. ضمنا سازه-های مورد مطالعه تحت اثر زلزله های نزدیک به گسل در مقایسه با زلزله های دور از گسل پاسخ های لرزه ای بحرانی تری داشته اند.
    کلیدواژگان: ساختمان فولادی، قاب خمشی، ارتفاع سازه، شکل پلان، تحلیل تاریخچه‎زمانی، راستای زلزله
|
  • Mohammad Fereshtiyan * Pages 11-33
    Construction projects are key indicators of a country's national growth and development. In a development project, the largest amount of investment is made during the project implementation phase. One of the main reasons for the loss of financial resources and failure in construction projects is the incorrect selection of minor contractors in the projects. The selection of a contractor is one of the key decisions of managers and decision makers. At present, there is no efficient method based on the principles of modern management for selecting a contractor, and no attention is paid to scientific methods and appropriate techniques. It is obvious that there are several quantitative and qualitative indicators in determining the qualifications of contractors, including the ability to do the job, sufficient economic strength, quality, etc., which are important for employers. The purpose of this study is to minimize the losses caused by improper selection of component contractors and to provide a suitable method for selecting component contractors.In this research, after studying books, journals and articles related to important methods and indicators in evaluating and selecting contractors, it is identified and after that, 33 sub-criteria are selected from 6 main criteria. Then, these criteria are provided to the owners of active technicians and experts and engineers with different experiences in the country's development projects using a questionnaire and are examined and analyzed using the first questionnaire in Spss statistical software. Out of 33 criteria, 20 criteria with the highest weight as criteria were selected in the second questionnaire and the network (RBF) is implemented in Matlab environment. Using the high ability of the neural network in prediction, the best criteria for selecting component contractors are prepared in a table, of which the first 10 criteria are selected in terms of score (time reduction and project quality maintenance). Which can be considered as the final results of this research.
    Keywords: Subcontractors, Selecting contractors, Neural Networks, Artificial Neural Networks
  • Mohammad Mohammad Pour * Pages 34-60

    In the present article, while providing a brief definition of the claim and its legal bases, it has tried to specifically address the source of the employer's claims of the contractors of construction projects based on the texts in the Iranian and world civil literature and especially the source of claims in the Tehran regional electricity company (trec), we have studied and weighed them with critic technique and analyzed the results and prioritized the factors of claim bases by multi-criteria decision making Studies show that in Tehran Regional Electricity Company, the source of inaccuracy of the initial estimate of the work performed by the employer (D4) with a total current of 0.6574 is the main source of claim in this company. After that, the exchange rate changes and the jump in the price of materials (B5) are in the second place. As a possible source, the topic was included in 33 questions and, incidentally received a high rating. However, the employer can reduce the vulnerability of the project by placing clauses in the contract, such as adjusting the exchange rate, etc., to the detriment of the project. If we ignore issues that are beyond the control of the employer, such as unforeseen events and sanctions that rank third. The low accuracy of estimating the appropriate time for the project by the employer agents with a net total current of 0.5216 is in the fourth place. In addition, the best way to negotiate was identified between the ways of reviewing and handling the claims made by the contractors (dispute resolution), and mediation, judgment and referral to the judicial authorities based on the research background are in the next ranks and only a small percentage. (About 6%) of the disputes have been settled by the court.

    Keywords: Claim, Claim Management, Contract, General Conditions of Contract, Private Terms of Contract, Loss, Loss Report, Contract Rights, delays
  • Omid Jabari * Pages 61-70
    The construction industry is known as one of the most dangerous industries in terms of work-related losses, injury rates, and workers' compensation. Safety in construction is one of the most important issues due to the large number of accidents and deaths in this industry. The issue of safety has always been of great interest to researchers due to the history of accidents in the construction industry and many studies have been conducted in various fields related to safety. The purpose of this study is to identify and rank the components of safety management in construction projects. The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of the nature of the method. In order to collect data, questionnaires were prepared and multi-criteria decision making methods (test and evaluation decision making method and network analysis method) were used Completed by ten safety experts with at least five years of experience in construction projects in the city of Shiraz. The collected data were analyzed by Excel and SuperDeicisions software. The results showed that the components of the presence of supervisors and trained engineers in the field of safety, training of personnel and personal protective equipment, have the most weight.
    Keywords: sustainable development, Safety Management, Safety Culture, safety, Construction Industry
  • HamidReza Naghibi, Davood Akbari * Pages 71-81

    Today, the multiplicity of accidents in the city, which in many cases has led to the death of pedestrians, is one of the main challenges in urban management. This study tries to explain individual factors such as age and gender, behavioral factors in line with the safety levels of pedestrians on streets without traffic signs that have a higher level of risk and consequently lower safety. Let's review and analyze. This research is a cross-sectional study that has been done by descriptive-analytical method. The statistical sample of this research is 218 pedestrians in the city of Birjand, which was filmed between 8 am and 8 pm with the focus on proper visibility, by simple random sampling. Findings indicate that the elements that shape and stabilize the safety of pedestrians can affect pedestrian safety by up to 70%. From the total impact, the waiting time can be increased by about 67%, affecting the pedestrian safety margin the most, and in the later stages, respectively, the passing time by about 60%, the time to look at the vehicle. They are in the second to fourth stages before and after the crossing with about 49% and repeated looking at the vehicle before and after the crossing with 25%. The results of this study also show that age and gender have a direct impact on the safety margin of pedestrians. Time is more cautious and lawful than environmental factors and changes in traffic, and has a higher safety margin. The results also show that the lower the average age, the lower the safety margin of pedestrians.

    Keywords: pedestrian, Traffic Signs, safety margin, Waiting time, Crossing Time, Looking Time, Crossing Repeat
  • Faezeh Eslami *, Abbasali Sadeghi Pages 82-96
    Every topic of architectural criticism is a branch of theoretical issues of architecture that is as a behavior and not just judgment and is an important part of the theoretical foundations of architecture, so that any change in various fields of design, based on architectural criticism. It is dependent and criticism has a serious and undeniable presence in our architectural life. Architectural competitions are one of the emerging points of design criticism. These competitions often lead to detailed and heated debates about how to judge and referee works, which indicates the serious presence of criticism. The results and judging of these architectural competitions will orient the society. In this study, the effect of architectural competitions on the culture and formation of architecture in the country has been studied. In this paper, the content analysis method is used. The data are taken from articles published in specialized journals and these works are considered as informed. It is recommended to modify the flow of design competitions, modify the structure at different levels, and determine the accuracy of the objectives of the regulations and their exact implementation.
    Keywords: criticism, Judging, Architecture, culturization, Architectural Competitions
  • Kourosh Mehdizadeh *, Faezeh Eslami, Seyede Vahide Hashemi, Abbasali Sadeghi, Gholamreza Shobeyri Pages 97-117
    In recent years, the discussion of nonlinear behavior in seismic evaluation of structures has been raised. One of the best and newest methods of evaluating buildings is the use of nonlinear dynamic analysis. This type of analysis shows a comprehensive behavior of structures in the linear to nonlinear domain. In this study, in addition to nonlinear dynamic analysis, in order to match the reality, seismic components with different angles have been applied to the structure to show a more accurate seismic evaluation of the structure. In this research, steel buildings with intermediate moment-resisting frame was modelled in three dimensional state in SAP2000 software with 8 and 12 stories and square and rectangular planes and their seismic performances have been studied and compared according to the angle of 8 pairs of accelograms (16 accelograms) under near and far-fault earthquakes (0, 30, 60 and 90 degree) using nonlinear dynamic time history analysis. The results showed that the performance of the structures at angles of 60 and 90 degree was more critical due to the larger seismic responses. Also, in most accelograms, the height of the structure was more effective than the plan shape on seismic responses. In addition, the studied structures had more critical seismic responses due to near-fault earthquakes compared to far-fault earthquakes.
    Keywords: Steel Building, Moment-Resisting Frame, Structural Height, Plan Shape, time history analysis, Earthquake Direction