فهرست مطالب

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 69 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نصرالله پورمحمدی املشی*، شمس الله غلامی صفحات 7-30

    جامعه شناسی دین، یکی از شاخه های مهم بین رشته ای در حوزه مطالعات دینی است که از زوایای مختلف اجتماعی، به موضوع دین می نگرد. ماکس وبر از نظریه پردازان بزرگ جامعه شناسی دین و بازتوانی دینی یکی از نظریه های مهم وی است. این نظریه، به طور خلاصه به این موضوع اشاره دارد که گاهی به علل مختلف سیاسی، اجتماعی و حتی علل خارجی، یک دین یا فرقه مذهبی که در یک جامعه، دارای مقبولیت عام و قدرت بالایی بوده، ناچار می شود به علت دشمنی طبقه حاکم، از وضعیت مسلط خود دور شود و دچار آسیب های سختی گردد. اما با تدابیر خاصی که افراد مهم آن دین یا فرقه برمی گزینند، توان سیاسی و عملکردی آن فرقه یا دین، به شکلی دیگر یا در مکانی دیگر احیا می شود. در این مقاله با استناد به این نظریه، به بررسی عملکرد عالمان شیعی در دوران فترت پس از صفویان یعنی دوره افاغنه و افشاریان در ایران پرداخته می شود. گفتنی است این مقاله، دنبال بیان علل کنش های افاغنه و نادر در قبال شیعه نیست، بلکه در قبال کنش های خاص این دو حکومت، واکنش های بزرگان تشیع را برای برون رفت از آن کنش های مهلک، بررسی می کند. دستاورد مهم این مقاله این است که برخلاف نظر محققان که تشیع در این دوران کاملا از رونق افتاد، در واقع، با طرح های حساب شده عالمان و متولیان برجسته شیعه، توانست از ضعف خارج شود و حتی قلمرو نفوذش به نقاطی دیگر از آسیا مانند هند و چین گسترش بیابد.

    کلیدواژگان: شیعه، ماکس وبر، بازتوانی سیاسی، افاغنه، افشاریان
  • وجیهه میری* صفحات 31-68

    دوران حضور امامان معصوم ‰، مقارن با احتجاجات مذهبی و ظهور جریان های آموزشی متعددی بود که هر یک به تثبیت عقاید خود همت داشت؛ مساله ای که نیاز به آموختن مهارت مباحثه توسط شیعیان را ضرورت می بخشید؛ مهارتی که به عنوان یکی از اهداف آموزشی امامان معصوم‰، آموزش داده می شد. پژوهش حاضر حول پاسخ به دو پرسش سامان یافته است: 1. شیوه های امامان معصوم به منظور آموزش مهارت مباحثه، مبتنی بر چه مزایای آموزشی بود و در چه مواردی قابل ترسیم است؟ 2. اصول مورد نظر امامان معصوم ‰ در آموزش مهارت مباحثه شامل چه مباحثی می شود؟ مهارت مباحثه از طریق برگزاری جلسات بحث زیر نظارت امامان معصوم‰، در دو شکل گردهمایی های کوچک و جلسات دونفره، و نیز برگزاری جلسات مباحثه با اندیشه وران سایر گروه ها در حضور متربیان، و دادن استقلال به متربیان برای برگزاری جلسات بحث، آموزش داده می شد که هر یک از این راه کارها، مبتنی بر مزایا و اهداف آموزشی مشخصی بود و بر اصولی تاکید داشت. روش این مقاله توصیفی تحلیلی، همراه با تلفیق گزاره های تاریخی حدیثی با مباحث آموزشی است.

    کلیدواژگان: آموزش، اهداف آموزشی، امامان معصوم، مباحثه
  • زهره باقریان*، علی اصغر سلطانی صفحات 69-104

    صحابه نگاری که به طور جدی از قرن سوم هجری آغاز گشت، با ورود اسلام به سایر سرزمین های اسلامی راه یافت؛ زیرا صحابه نگاران، اصحاب را واسطه میان پیامبر و امت و نیز آشنایان به سنت و سیره رسول خدا می پنداشتند. اما صحابه نگاری هایی که در مناطق مختلف تدوین شد، تحت تاثیر جریانات فکری سیاسی، شکل های مختلفی به خویش گرفت و علاوه بر کمیت و حجم، در محتوا و روایات این آثار، تاثیرات بسزایی برجای نهاد. این جریانات فکری سیاسی، سبب گشت تا صحابه نگاران در پی حل، پاسخ گویی و یا مقابله با این تفکرات، روایاتی را از اصحاب انعکاس دهند، که در جهت تایید ایدیولوژی مورد توافق خویش و یا در راستای حاشیه رانی گفتمان های نامطلوب جامعه باشد. پژوهش پیش روی، تلاش خواهد کرد تا شیوه بازیابی الاستیعاب در ترجمه خلفای نخستین را تحلیل کند تا نشان دهد که اگرچه این کتاب، به بازتاب همان روایات سده های نخست هجری می پردازد، گزینش، چینش و چگونگی کاربرد واژگان آن در جهت طرد و یا برجسته سازی برخی از اصحاب شکل گرفته است تا به فرآیند سیاسی مذهبی زمانه پاسخ قاطعی دهد و یا در جهت تایید این فرآیند ها و ایدیولوژی ها حرکت نماید.

    کلیدواژگان: الاستیعاب، ابن عبدالبر، تحلیل گفتمان انتقادی، امام علی، خلفای سه گانه
  • سیاوش یاری*، مرتضی اکبری، لیلا خدادادی صفحات 105-132

    در نوشتار حاضر، روند و جریان حضور سادات در شبه قاره هند در عصر ترکان و تحولات سیاسی - مذهبی و اجتماعی ناشی از این حضور بررسی شده است. سادات یکی از مهم ترین طبقاتی بودند که در مسیر تحولات سیاسی - نظامی مسلمانان در سرزمین هند، به این شبه قاره راه یافتند. آنان با نفوذ کلام و منش انسانی خود، موجب شدند تا هندیان عقایدشان را بپذیرند و قدرت دینی و نفوذ اجتماعی شان، سبب گردید که سلاطین سنی مذهب هرگز خود را بی نیاز از آنان ندانند. سادات با توجه به جایگاه دینی خود در جهان اسلام، موفق به ترویج اسلام و مذهب تشیع در شبه قاره شدند و با ایفای نقش در مسایل اجتماعی جامعه هند و شرکت در رقابت های سیاسی، جایگاه خود را نزد سلاطین و مردم مستحکم نمودند. مساله پژوهش حاضر، شناسایی نخستین سادات و چگونگی استقرارشان در مناطق مختلف هند و بررسی جایگاه آنان در جامعه و دستگاه سیاسی حکام شبه قاره و به طور کلی تحولات سیاسی - اجتماعی از آغاز ورودشان تا پایان عصر ترکان با روش بررسی تاریخی و توصیفی - تحلیلی است.

    کلیدواژگان: اسلام، تشیع، سادات، هند، عصر ترکان
  • لیلا نجفیان رضوی* صفحات 137-156

    با رحلت رسول خدا، توجه به رویکرد صلح محور آن حضرت به منظور حفظ انسجام جامعه اسلامی و اتحاد مسلمانان کم تر شد. اما با شروع خلافت امیرالمومنین و التزام عملی ایشان به قرآن و سنت پیامبر، توجه به این امر نیز رنگی تازه به خود گرفت. مروری بر عملکرد امام در دوران کوتاه خلافت ایشان و مطالعه موردی جنگ جمل، بر پایه کهن ترین متون تاریخی، براین امر گواه است. بر این اساس، پرسش پژوهش حاضر آن است که چه مستندات تاریخی ای از نحوه عملکرد امام علی در وقایع پیرامون جنگ جمل وجود دارند که با بهره گیری از آن ها بتوان بر توجه آن حضرت به حفظ انسجام جامعه اسلامی و اتحاد مسلمانان با رویکردی صلح محور صحه گذارد؟ نتیجه این پژوهش توصیفی - تحلیلی، آن است که ایشان با محوریت جلوگیری از ایجاد افتراق در جامعه، ضمن شفاف سازی اوضاع برای مردم و فرستادن نمایندگانی نزد فتنه انگیزان، با رویکردی صلح طلب کوشیدند تا از منتهی شدن فتنه به جنگ جلوگیری نمایند. همان طورکه پس از اتمام نبرد، با پرهیز از خشونت و رفتار دین محور با بازماندگان، عدم مماشات در امور جامعه اسلامی (انتخاب حکم ران) و نوشتن نامه و تشریح وقایع برای مردم کوفه و مدینه، در حفظ انسجام جامعه اسلامی و اتحاد مسلمانان کوششی حداکثری داشتند.

    کلیدواژگان: حضرت علی، جنگ جمل، طلحه، زبیر، عایشه، حفظ اتحاد، رویکرد صلح محور
  • سعید توفیق*، وجیهه میری صفحات 157-178

    سیدمرتضی دو بیان به ظاهر متعارض در خصوص اجرای حدود الهی در عصر غیبت دارد. آراء کلامی و فقهی شریف مرتضی در تبیین حکم حدود در عصر غیبت تنیده به یک دیگرند. پژوهش حاضر، حول پاسخ به این پرسش سامان یافته است: دیدگاه شریف مرتضی در اندیشه سیاسی خود، درخصوص امکان یا عدم امکان اجرای حدود در عصر غیبت چیست؟ هدف مقاله، حل و فصل نمودن ابهام و تعارضی است که درباره تعلیق و جواز اجرای حدود در اندیشه سیاسی شریف مرتضی به چشم می آید. او به منظور تامین دو رکن اجرای حدود در عصر غیبت، یعنی «مشروعیت» و «قدرت» بر اجرای حدود، به توجیه شرعی آن ها پرداخت. وی روشن نمود شخص از یک سو باید قادر بر احقاق حق، دفع باطل، امر به معروف و نهی از منکر باشد و البته به احکام و حدود الهی علم کافی و وافی داشته باشد؛ و از سوی دیگر، سلطان جایر منصب قضا را به او واگذار نماید تا اجرای حدود بر شخص واجب گردد. سید مرتضی معتقد است فقهاء و علمای امامیه افراد واجد صلاحیت هستند  که شرایط پیش گفته تصدی منصب قضا را دارند. روش تحقیق، گرداوری و تحلیل اطلاعات براساس روش استنادی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: شریف مرتضی، حدود، مشروعیت، قدرت، اندیشه سیاسی
  • صفحه 179
|
  • Nasrullah Pur-Muhammadi Amlashi*, Shamsullah Ghulami Pages 7-30

    Religious sociology is one of the important interdisciplinary branches in the sphere of religious studies which views religion from different social angles. Max Weber is among the greatest theorists of religious sociology, and religious rehabilitation is one of his important theories. In short, this theory refers to the fact that sometimes, due to various political or social conditions or even other external factors, a religion or a denomination with a high level of popularity and power in a society is forced to roll back from its dominating position due to animosity from the ruling class and undergo hard impairments. With certain tactics by the special individuals of that religion or denomination, however, its political power and performance is revived in another form or in another region. In this article, we investigate the measures taken by the Shiite scholars in the interregnum period after the Safawids, i.e. the Afghans and Afshars periods, in Iran by adducing that theory. It is worth noting that this article is not seeking to state the causes for Afghans’ and Nader Shah’s actions towards the Shiites; rather, it investigates the reactions of the Shiite scholars to the certain actions of those governments in order to get out of the impasse of those deadly actions. The important finding of this article is that contrary to researchers’ opinion that Shiism was completely out of affluence in that period, it could, using considered plans by the Shiite scholars and prominent authorities get out of recess and weakness and spread its territory of influence to other areas in Asia such as India and China.

    Keywords: Shiism, Max Weber, political rehabilitation, Afghans, Afshars
  • Wajiha Miri* Pages 31-68

    The era of the Infallible Imams’ presence was concomitant with religious arguments and appearance of numerous educational trends each of which attempting to fix their own doctrines. This caused the Shiites to be in need of teaching discussion skill, a skill taught by the Infallible Imams as one of their educational goals. The present study rotates around two basic questions: (a) what were the educational merits of the Infallible Imams’ methods for teaching discussion skill, and how can they be delineated? (2) What were the Infallible Imams’ principles in teaching the discussion skills? This article aims at presenting a historical explanation for teaching the discussion skill as a part of the Infallible Imams’ educational goals. The discussion skill was taught in two forms through holding discussion sessions under Imam’s supervision: (a) small conferences and two-handed meetings, and (b) holding discussion sessions with thinkers of other groups in the presence of the disciples and granting independence to the disciples for holding discussion sessions. Each of these methods was based on certain educational merits and goals, and would stress on principles that are among the findings of this study. The research method is descriptive-analytical through a combination of historical-traditional propositions and educational discussions.

    Keywords: educational goals, Infallible Imams, discussion
  • Zohre Baqeriyan*, Ali Asghar Soltani Pages 69-104

    Writing about the Prophet’s companions, which began seriously from the third century on, entered the other Islamic lands along with Islam. This was because the related writers would regard the Prophet’s companions as the mediator between the Prophet and the nation as well as persons familiar with the Prophet’s Sunnah and way of life. But writings about the Prophet’s companions done in various regions were influenced by the intellectual-political trends and were compiled in a variety of forms. This impacted those works both in quantity and content. Those intellectual-political trends caused those writers, in seeking to resolve and confront those thoughts, to transmit some traditions from the companions that would confirm their favorite ideology or would marginalize unwelcome discourses in society. The present study seeks to analyze the method of reviving used in the book entitled al- Isti’ab in translating the first caliphs to show that although this book deals with a reflection of the very traditions in the early centuries AH, the selection, compilation and the way of applying its vocabularies was formed to boycott or highlight some of the companions to give a definite answer to the political-religious process of the time or to move in confirming those processes and ideologies.

    Keywords: al-Isti’ab, Ibn Abdul-Barr, critical discourse analysis, Imam Ali, three caliphs
  • Syawash Yari*, Morteza Akbari, Leila Khodadadi Pages 105-132

    In the present writing, the Sayyids’ presence in the Indian subcontinent under the Turks and the political-religious evolutions arising from it was investigated. Sayyids were one of the most important classes entering the Indian subcontinent in the political-military evolutions of the Muslims in India. With their influential speeches and humane character, the Sayyids caused the Hindus to accept their beliefs, and their religious power as well as their social influence caused the Sunnite Sultans to always feel a need to them. In view of their religious status in the Islamic world, the Sayyids succeeded to promote Islam and Shiism in the Indian subcontinent, and to strengthen their status among the Sultans and people by playing role in the social issues in Indian society as well as participating in political rivalries there. The present study deals with identifying the first Sayyids and how they were established in various regions in India as well as investigating their position in the society and in the political system of the rulers in the subcontinent and, in general, the political-social evolutions from their arrival up to the end of the Turks’ era using a historical investigation and a descriptive-analytical method.

    Keywords: Islam, Shiism, Sayyids, India, Turks’ era
  • Leyla Najafiyan Razawi* Pages 137-156

    With the departure of the Prophet, considering his peace-centered approach in order to preserve the solidarity of the Islamic society and the Muslims’ unity diluted. However, with the beginning of Imam Ali’s caliphate and his practical commitment to the Quran and the Prophet’s Sunnah, this issue was revived again. A review of the Imam’s performance in his short period of caliphate and a case study of the battle of Camel on the basis of the oldest historical texts shows this fact. Accordingly, the present study’s question is as follows: “What historical documents exist regarding Imam Ali’s performance in the events surrounding the battle of Camel through which one can confirm Imam’s attention to preserving the solidarity of Islamic society and the Muslims’ unity with a peace-centered approach?” The result of this descriptive-analytical study is that the Imam, in order to prevent schism in the society, used a peace-centered approach to prevent the instigation from turning into a war, while clarifying the conditions for the people and sending envoys to the instigators. He also attempted, after the end of the battle, to avoid violence and have a religion-based behavior with the remainders of the battle, and to have no compromise as to the affairs of the Islamic society (e.g. choosing the rulers) and wrote letters describing the events for the people of Kufa and Medina to preserve the solidarity of the Islamic society and the Muslims’ unity.

    Keywords: Imam Ali, the battle of Camel, Talha, Zubayr, Ayesha, preserving unity, peace-centered approach
  • Sa’id Towfiq*, Wajiha Miri Pages 157-178

    Regarding enforcement of divine limits in Occultation Period, Sayyid Murteza has two seemingly conflicting opinions. His theological and jurisprudential opinions on statement of divine limits in Occultation Period are woven together. The present study has been organized around the answer to the following question: What is Sharif Murteza’s view in his political thought regarding possibility or impossibility of enforcing divine limits in the Occultation Period? This article aims at resolving the ambiguity and conflict regarding suspension and allowance of enforcing divine limits in Sharif Murteza’s political thought. To provide two pillars of enforcing limits in the Occultation Period, i.e. “legitimacy” and “power”, Sharif Murteza justifies them legally. He clarified that in case someone is able to enforce right, remove falsity, enjoin good and forbid evil, on the one hand, while enjoying enough knowledge on divine precepts and limits, and, on the other hand, is conceded the judgment position by the oppressive king, it is then obligatory for him to enforce the divine limits. He considers the Imami jurists and scholars as the persons qualified for taking over the judgment position. The research method is gathering data and analyzing them on the basis of documentary and analytical method.

    Keywords: Sharif Murteza, [divine] limits, legitimacy, power, political thought