فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال نهم شماره 7 (پیاپی 52، مهر 1399)

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 7 (پیاپی 52، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدعلی بشارت*، هادی فرهمند، فاطمه ابراهیمی صفحات 1-14

    اختلالات افسردگی و اضطرابی از شایع ترین اختلالات روانی محسوب می شوند که هزینه زیادی را برای فرد و جامعه در پی دارند. شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر این اختلالات می تواند در مدیریت و کاهش شدت نشانه های آن ها مفید باشند. هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین ابعاد کمال گرایی و نشانه های افسردگی و اضطراب بود. بدین منظور، تعداد 528 نفر (274 زن، 254 مرد) از دانشجویان دانشگاه تهران در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS) را تکمیل کردند. نتایج نشان دادند که مدل فرضی پژوهش با داده های تجربی برازش مطلوب دارند. کمال گرایی دیگرمحور، کمال گرایی جامعه محور و دشواری تنظیم هیجان با نشانه های افسردگی و اضطراب همبستگی مثبت معنادار داشتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین ابعاد کمال گرایی و نشانه های افسردگی و اضطراب نقش واسطه ای دارند. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که ابعاد کمال گرایی و دشواری تنظیم هیجان می توانند شدت نشانه های افسردگی و اضطراب را پیش بینی کنند. همچنین می توان نتیجه گرفت که این رابطه یک رابطه ساده نیست و دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین ابعاد کمال گرایی و نشانه های افسردگی و اضطراب نقش واسطه ای دارند. در نظر گرفتن این متغیرها می توانند در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان نشانه های افسردگی و اضطراب موثر باشند و سطح سلامت روانی را در جمعیت عمومی ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: کمالگرایی، تنظیم هیجان، افسردگی، اضطراب
  • مجتبی دلیر* صفحات 15-24

    با توجه به شیوع و همه گیری بیماری ویروسی کرونا و ابعاد ناشناخته آن به نظر می رسد بزودی بروز و شیوع اختلال های روانی از جمله اختلال وسواسی- اجباری در جامعه افزایش معناداری داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مرور دانش موجود درباره اختلال وسواسی- اجباری و شیوع بیماری ویروسی کرونا انجام شد تا به پیشگیری اولیه از طریق آموزش کمک کند. یافته ها نشان داد که افراد جامعه را در ارتباط با اختلال وسواسی- اجباری و شیوع کروناویروس می توان به دو طبقه کلی غیروسواسی ها و وسواسی ها و در مجموع به چهار دسته تقسیم کرد: افراد غیرمستعد، مستعد، وسواسی درمان شده یا تحت درمان، و  وسواسی های درمان نشده. در بین این چهار دسته وضعیت وسواسی های درمان نشده از دیگر افراد نگران کننده تر به نظر می رسد. به طور خلاصه با هر دسته از این افراد باید به صورت زیر مواجه شد: اطمینان دادن به غیرمستعدها، آزمون و آموزش مستعدها، احیا، ابقا و استحکام دستاوردهای درمان برای درمان شده ها و در نهایت انگ زدایی و ارجاع فوری، برای درمان نشده ها. در متن نکات بیشتری درباره شیوه برخورد با هر دسته از این افراد مطرح شده است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی- اجباری، شستشو، کروناویروس، شیوع، وسواس کرونا
  • نسترن شایگان فر* صفحات 25-34

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودکشی دانش آموان با اختلال افسردگی اساسی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه دوم شهر تهران در در نیم سال دوم تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند. تعداد 30 نفر از آنها پس از تشخیص اختلال افسردگی اساسی و به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به نسبت یکسان جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای (در هر هفته 2 جلسه)، پروتکل شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به صورت گروهی دریافت کردند؛ گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خودکشی بک (1989) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه های آزمایش و کنترل در متغیر افکار خودکشی تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود تا روان شناسان و مشاوران از نتایج این مطالعه در جهت کاهش افکارخودکشی دانش آموزان بهره ببرند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، افکار خودکشی، افسردگی اساسی
  • سمیه باستین*، محبوبه وحیدی فرد، امیرحسین بهادیوند چگینی، حسن بیرانوند صفحات 35-44

    در ماه دسامبر 2019 نوع جدیدی از ویروس کرونا در شهر ووهان چین شناسایی شد و به سرعت در تمام چین گسترش یافت. گسترش کووید-19 به دلیل سرعت انتقال آن منحصر به فرد بوده، که باعث ایجاد یک وضعیت اورژانسی در بهداشت جهانی طی کمتر از چند ماه در سراسر کشورهای جهان شد. این بیماری نه تنها سبب نگرانی های سلامت همگانی می گردد بلکه سبب بروز تعدادی از بیماری های روان شناختی می شود، که شامل اضطراب، ترس، افسردگی، برچسب زنی، رفتارهای اجتنابی، تحریک پذیری، اختلال خواب، و اختلال استرس پس از سانحه است. در این پژوهش با رویکردی تحلیلی و جمع آوری نتایج بروزترین یافته های مطالعات اخیر در رابطه با موضوع پژوهش، به اضطراب ناشی از کرونا و پیامدهای روان شناختی آن در سطح جامعه پرداخته شد تا با روشن شدن میزان اهمیت این موضوع، مسیر برای برنامه ریزی و انجام مداخلات روان شناختی بهنگام هموار شود.

    کلیدواژگان: کووبد-19، اضطراب کرونا، قرنطینه، سلامت روان
  • سلمان زارعی* صفحات 45-54

    با توجه به اهمیت تعهد زناشویی در سلامت و پایداری نظام خانواده، شناسایی عوامل موثر بر آن مهم است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای صمیمیت زناشویی در رابطه هوش اخلاقی و هوش معنوی با تعهد زناشویی بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری زنان متاهل مراجعه کننده به فرهنگسرای خاواران شهر تهران در سال 1398 بود که تعداد 338 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997)، سیاهه شایستگی اخلاقی (لنیک و کیل، 2005)، سیاهه هوش معنوی (کینگ،2008) و مقیاس صمیمیت زناشویی (والکر و تامپسون، 1983)گردآوری و با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که اثر مستقیم  هوش اخلاقی بر صمیمیت زناشویی (01/0>P) و هوش معنوی بر صمیمیت زناشویی (01/0>P) به طور مثبت معنادار است. در نهایت، نتایج نشان داد که صمیمیت زناشویی در رابطه بین هوش اخلاقی و تعهد زناشویی (05/0P<) و در رابطه بین هوش معنوی و تعهد زناشویی (05/0P<) نقش واسطه ای دارد. در مجموع، مطالعه حاضر بر نقش واسطه ای صمیمیت زناشویی تاکید دارد. بنابراین، در کنار تقویت هوش اخلاقی و هوش معنوی با کمک به ارتقای صمیمیت زناشویی می توان میزان تعهد زناشویی را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش معنوی، صمیمیت زناشویی، تعهد زناشویی
  • معراج درخشان، اسماعیل صدری دمیرچی، داود فتحی، سلیمان احمدبوکانی*، مریم بهروز صفحات 55-66

    در پژوهش حاضر، ارایه مدل پیشایندهای شادکامی براساس ویژگی های شخصیتی، خانوادگی و تحصیلی دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفت. شرکت کنندگان پژوهش 224 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دبیرستان های شهر شیراز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله‎ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پژوهش، شامل مقیاس شادکامی آکسفورد (1991)، مقیاس تجدید نظر شده ی جهت گیری ارتباطی خانواده فیتز پاتریک و ریچی (1994)، پرسشنامه تعامل معلم - دانش آموز ویلز و همکاران (1993) و مقیاس پنج عامل بزرگ شخصیت کاستا و مک کری (1992) بودند. به منظور بررسی مدل پژوهش رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار25-SPSS استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد، جهت گیری گفت و شنود (01/0≥P)، روان رنجورخویی (01/0≥P) و برون گرایی (05/0≥P) پیش‎بینی‎کننده ی معنادار شادکامی هستند ولی سایر ابعاد نتوانستند شادکامی را به صورت معنادار پیش‎بینی کنند. با توجه به نقش مولفه شادکامی در سلامت دانش آموزان می توان بر لزوم آموزش مبتنی بر شادکامی برای بهبود سلامت روانی و اجتماعی دانش آموزان تاکید کرد.

    کلیدواژگان: ارائه مدل پیشایندهای شادکامی دانش آموزان براساس ویژگی های شخصیتی، خانوادگی و تحصیلی
  • ابراهیم دهقانی اشکذری، سید جلیل جبلی*، محمدجواد صادقی صفحات 67-76

    همجنس گرایان در مقایسه با دگرجنس گرایان با چالش های متعدد اجتماعی و روان شناختی روبرو هستند و شیوع بالاتری از آسیب های روانی از جمله افسردگی، اضطراب و استرس را نشان داده اند. بر این اساس این پژوهش با هدف بررسی شیوع افسردگی، اضطراب و استرس در مردان همجنس گرای ایرانی صورت گرفت. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. جامعه پژوهش کلیه مردان همجنس گرای شهر تهران بودند که 200 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس از مرکز بیماری های رفتاری «امین» به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون من ویتنی و در سطح معناداری 05/0 با استفاده از نرم افزار SPSS 24 صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بیش از 50 درصد از افراد نمونه سطوح مختلف افسردگی، اضطراب و استرس را تجربه کردند. همچنین آزمون من ویتی نشان داد داشتن شریک عاطفی می تواند درصدی از افسردگی را در این افراد بکاهد (02/0P=،4/2- =Z ،3762MWU=)؛ اما در زمینه اضطراب و استرس تفاوت معناداری وجود نداشت. شیوع بالاتر آسیب های روانی در افراد همجنس گرا می تواند ناشی از تبعیض ها، محدودیت های اجتماعی، نوع گرایش جنسی آنان یا دیگر عوامل پژوهش نشده باشد. پیشنهاد می شود پژوهشگران در زمینه سبب شناسی چالش ها و اختلالات در همجنس گرایان و ایجاد یک رویکرد علمی بومی در راستای کمک به مشکلات روان شناختی آنان اقدامات لازم را به عمل آورند.

    کلیدواژگان: هم جنس گرایی، مردان، افسردگی، اضطراب، استرس
  • امیر نامدار*، سارا کریمی، گیتی ضیائی، نازنین زهرا عباسی صفحات 77-84

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مشاوره تحصیلی گروهی بر بهبود احساس تعلق به مدرسه و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه دوم شهر مشهد در نیم سال تحصیلی دوم  98-1397 تشکیل دادند. از بین آنها 30 نفر به روش نمونه خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به نسبت یکسان گمارده شدند. برنامه آموزشی مشاوره تحصیلی در طی  8جلسه، 60  دقیقه ای (هر هفته 1جلسه) به صورت گروهی، بر روی گروه آزمایش اجرا شد؛ درحالی که گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های احساس تعلق به مدرسه بری و همکاران (2004) و اشتیاق تحصیلی پینتریچ و همکاران (1991)، استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای احساس تعلق به مدرسه و اشتیاق تحصیلی، تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود تا جهت افزایش احساس تعلق به مدرسه و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان، برنامه آموزش مشاوره تحصیلی به عنوان مداخله ای سودمند، مورد توجه مشاوران مدارس قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشاوره تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، اشتیاق تحصیلی، دانش آموزان
  • الهام موسویان* صفحات 85-96

    شواهد بالینی و تجربی در تایید رابطه بین شرم نهادینه و انواع گسترده آسیب شناسی های روانی حاکی از آن است که شرم نهادینه زمینه ساز بسیاری از اختلالات روانی است. در همین راستا بررسی خاستگاه این هیجان در جهت پیشگیری و همچنین بررسی عوامل زمینه ساز در راستای درمان این آسیب شناسی حایز اهمیت است. در این مقاله با  مروری نظری بر دلایل و خاستگاه ایجاد این هیجان و همچنین بررسی پژوهش های مرتبط با ارتباط آسیب شناسی روانی و شرم نهادینه سعی شد به عوامل زمینه ساز این اختلال و نتایج تربیتی آن پرداخته شود. سپس راهکارهای مناسب در جهت پیشگیری و درمان اریه گردید. با توجه به ارتباط شرم نهادینه با بسیاری از آسیب شناسی های روانی، مطالعه و بررسی این هیجان تاثیرگذار توسط متخصصان حوزه سلامت روان در راستای استفاده از تکنیک های درمانی اثربخش در جهت کاهش آن در فرایند روان درمانی حایز اهمیت است

    کلیدواژگان: شرم نهادینه، آسیب شناسی روانی، روان درمانی
  • مهسا محصص*، فرشته موتابی، محمدعلی مظاهری صفحات 97-108

    استفاده از شوخی در روابط زوجی ازجمله روش های سازنده ای است که به تنظیم هیجان در همسران کمک می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی شوخی (استفاده از شوخی مثبت) در تغییر هیجانات مثبت و منفی برانگیخته شده به هنگام تعارض در زوجین دارای سبک دل بستگی ایمن-ناایمن اضطرابی بود. پژوهش حاضر از نوع طرح اندازه گیری مکرر دوگروهی با دو گروه آزمایش و کنترل است که در آن هر گروه چهار بار مورد ارزیابی قرار گرفتند. جامعه آماری در این پژوهش، دربرگیرنده کلیه زوجین ساکن شهر تهران در سال 1398 است. حجم نمونه شامل 20 زوج (10 زوج با الگوی دل بستگی ایمن-ناایمن اضطرابی برای گروه آزمایشی و 10 زوج با همین الگو برای گروه کنترل) بود که بر اساس ملاک های ورود و خروج به صورت هدفمند برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش گمارده شدند و از طریق پرسشنامه سبک دل بستگی بزرگ سال (AAQ) و مقیاس عواطف مثبت و منفی(PANAS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بین گروهی 2*4 نشان داد که آموزش شوخی مثبت موجب کاهش هیجانات منفی (51/0=Ƞ،05/0p<،97/38F=) برانگیخته شده به هنگام تعارض در زوجین ایمن-ناایمن اضطرابی و همچنین افزایش هیجانات مثبت (56/0=Ƞ،05/0p<،95/47F=) آنان نسبت به گروه کنترل می شود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که مشاوران و درمانگران مهارت های شوخی مثبت و اجتناب از سبک های شوخی منفی را به مراجعین خود آموزش دهند تا درزمینه ی کاهش هیجانات منفی و افزایش هیجانات مثبت به هنگام بروز تعارض و بهبود روابط زوجی شان از آن ها بهره گیرند.

    کلیدواژگان: شوخی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، تعارض، دل بستگی ناایمن
  • منصور دهقان منشادی*، حمیده کمالی اردکانی، حمیده همتی صفحات 109-118

    شادکامی ناشی از قضاوت و داوری انسان درباره چگونگی گذراندن زندگی است. خودکارآمدی را باور و قضاوت فرد از توانایی خود برای انجام تکلیف خاص می دانند و سبک های فرزندپروری روش هایی است که پدر و مادر برای تربیت فرزندان خود به کار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی در رابطه شیوه های فرزندپروری با شادکامی دانش آموزان دختر انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دختران متقاضی کنکور سراسری شهرستان اردکان در سال تحصیلی 97- 1396 که 515 نفر گزارش شده، بودند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه به تعداد 260 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از جامعه آماری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های سبک های فرزندپروری رابینسون (2001)، خودکارآمدی عمومی شرر (1982) و شادکامی آکسفورد (1976) بود. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که مدل این پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. با توجه به یافته ها، سبک فرزند پروری مقتدرانه اثر مستقیم مثبت بر خودکارآمدی و شادکامی داشت. سبک فرزند پروری سهل گیرانه اثر مستقیم منفی بر خودکارآمدی و سبک فرزند پروری مستبدانه اثر مستقیم منفی بر شادکامی داشت. همچنین خودکارآمدی نقش واسطه گری خود را بین سبک فرزند پروری و شادکامی به خوبی نشان داده است؛ بنابراین سبک فرزندپروری با تاثیر بر خودکارآمدی می تواند شادکامی نوجوانان را تغیر دهد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، شادکامی، شیوه های فرزند پروری
  • نیره ابراهیمی*، جواد خلعتبری صفحات 119-128

    هدف از این پژوهش بررسی پیش بینی تاب آوری تحصیلی بر مبنای درگیری تحصیلی با نقش واسطه‏ای احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان بود. در این مطالعه توصیفی- همبستگی، ج‍ام‍ع‍ه آم‍اری کلیه دان‍ش آم‍وزان دختر مدارس دولتی دوره اول متوسطه منطقه 2 شهر تهران در سال 1398-1397 به تعداد 2105 نفر بودند.  بر اساس فرمول پلنت 150 نفر به صورت نمونه‏گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شد. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه تاب‏آوری تحصیلی (سامویلز، 2004)، درگیری تحصیلی (ریو، 2013) و احساس به تعلق به مدرسه (بری، بتی و وات، 2004) بود. ارزیابی مدل پیشنهادی با روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 صورت گرفت. جهت آزمون روابط غیر مستقیم از روش بوت استراپ در دستور کامپیوتری ماکرو پریچر و هیز استفاده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. به طورکلی نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم درگیری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه معنادار شدند. همچنین نتایج نشان داد مسیر غیرمستقیم درگیری تحصیلی نیز از طریق احساس تعلق به مدرسه با تاب آوری تحصیلی معنادار بود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رابطه بین درگیری تحصیلی با تاب آوری تحصیلی یک رابطه خطی ساده نیست و احساس تعلق به مدرسه می تواند این رابطه را واسطه‏گری کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، درگیری تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه
  • جاسم بهرامیان*، عباس سامی، داود حاج خدادادی صفحات 129-138

    عوامل بسیاری در بروز رفتارهای پرخطر دانش آموزان نقش دارد که از آن جمله می توان فقدان مهارت های لازم جهت نحوه روبرو شدن با شرایط دشوار زندگی را نام برد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی برخود شفقت ورزی بر شادزیستی و تاب آوری دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر انجام شد. طرح این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر سمیرم بود که 24 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرگروه 12 نفر) جایگذاری شدند. برنامه درمان مبتنی برخود شفقت ورزی فقط برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اعمال شد وگروه کنترل چنین مداخله ای را دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس خطرپذیری دانش آموزان ایرانی (IARS)، پرسش نامه شادزیستی آکسفورد (OHI) و مقیاس تاب آوری (CD-RIS) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی برخود شفقت ورزی بر میزان تاب آوری و شادزیستی دانش آموزان اثربخش بود ه است (01/0 >p). براساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت استفاده از درمان مبتنی برخود شفقت ورزی، تاثیر مهمی بر زندگی دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر داشته است و منجر به بهبود شادزیستی و تاب آوری این دانش آموزان گردیده است.

    کلیدواژگان: درمان خودشفقت ورزی، تاب آوری، شادزیستی، رفتار پرخطر، دانش آموزان
  • ایوب سقزی*، حمیده یزدانی اسفیدواجانی صفحات 139-146

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رغبت به ازدواج براساس نگرش به ارتباط پیش از ازدواج با کنترل نقش جنسیت و تجربه رابطه با جنس مخالف انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه ی دانشجویان مجرد دانشگاه پیام نور قم در سال تحصیلی 99-1398تشکیل دادند که تعداد آنها برابر با 5000 نفر بود. براساس جدول مورگان 357 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شد با توجه به ریزش 36 نفر در نهایت 321 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه رغبت به ازدواج(حیدری و همکاران، 1383) و پرسش نامه نگرش به روابط قبل از ازدواج (کردلو، 1380) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تک متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-25 استفاده گردید. یافته ها نشان داد که نگرش به ارتباط قبل از ازدواج توان پیش بینی رغبت به ازدواج را داشت.  همچنین  رابطه نگرش به ارتباط قبل از ازدواج با رغبت به ازدواج تحت تاثیر جنسیت و تجربه رابطه با جنس مخالف قرار داشت(01/0>p). پیشنهاد می شود آموزش های در زمینه نقش روابط پیش از ازدواج جهت پیشگیری از بی میلی به ازدواج در دانشجویان مجرد ارایه شود.

    کلیدواژگان: رغبت به ازدواج، نگرش به ارتباط قبل از ازدواج، جنسیت، رابطه با جنس مخالف
  • سعید بنائی زاده، عسکر آتش افروز*، غلامحسین مکتبی صفحات 147-154

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر صدای سفید بر میزان اضطراب دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان باوی در نیم سال تحصیلی اول 99-1398 تشکیل دادند که از بین آنها 40 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، در 7 جلسه امتحان 45 دقیقه ای از دروس مختلف با توجه پخش صدای سفید شرکت کردند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب امتحان (ابوالقاسمی و همکاران، 1375) استفاده شد جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش در متغیر اضطراب امتحان، تفاوت معناداری وجود داشت (05/0 > P). با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که از صدای سفید در کاهش میزان اضطراب امتحان دانش آموزان ابتدایی و همچنین در جهت ایجاد آرامش ذهنی در موقعیت های آموزشی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: صدای سفید، اضطراب امتحان، دانش آموزان ابتدایی
  • سمیرا احمدی*، حسن محمد زاده، فاطمه سادات حسینی صفحات 155-162

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی ورزش ایروبیک بر عملکرد شناختی کودکان پیش دبستانی انجام گرفت. نمونه این پژوهش شامل 40 کودک پیش دبستانی بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به دو گروه (20 نفره) آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی به مدت 2 ماه، 3 جلسه 40 دقیقه ای در هفته، در برنامه مداخله ای ورزش ایروبیک کودکان شرکت کردند. داده های تحقیق از طریق آزمون هوش گودیناف جمع آوری و با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد تاثیر ورزش ایروبیک کودکان بر عملکرد شناختی در کودکان پیش دبستانی معنادار بوده است (05/0 p <). با توجه به نتیجه به دست آمده احتمالا ایروبیک کودکان یکی از راه هایی است که به افزایش عملکرد شناختی کودکان پیش دبستانی کمک می کند.

    کلیدواژگان: ایروبیک کودکان، عملکرد شناختی، کودک، پیش دبستانی
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 163-170

    در شرایطی چون شیوع بیماری کووید 19، بسیاری از مردم نگرانی های زیادی را از جمله اضطراب بیماری تجربه می نمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی موردی به شیوه مجازی بر اضطراب کرونا انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با گروه گواه و پیش آزمون و پس آزمون همراه با گمارش تصادفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام زنان و مردان دارای اضطراب کرونای شهر اردکان در سال 1398 بودند. 18 شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (9 نفر در گروه آزمایش و 9 نفر در گروه گواه). شرکت کنندگان به پرسشنامه اضطراب بیماری کرونا (علی پور و همکاران، 1398) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله واقعیت درمانی موردی به شیوه مجازی را در 6 جلسه یک ساعته و هر هفته سه جلسه دریافت نمودند، در صورتی که گروه گواه هیچگونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت نکرد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات اضطراب کرونا و ابعاد روانی و جسمی آن در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون کاهش معناداری پیدا کرده است (001/0>p). بر اساس نتایج پژوهش، واقعیت درمانی موردی به شیوه مجازی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش مشکلات روانشناختی افراد دارای اضطراب کرونا مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، اضطراب کرونا، واقعیت درمانی
  • زهرا رسولی مهین*، جعفر حسنی، علیرضا قانع پور، علیرضا مرادی صفحات 171-178

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی و تکانش گری هیجانی بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه و بهنجار انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی یا علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش، مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره و روان درمانی شهر تبریز بودند. نمونه پژوهش شامل 60 نفر (30  بزرگسال مبتلا به اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه و 30 بزرگسال بهنجار) بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی و نارسایی توجه بزرگسالان کانرز، پرسشنامه تکانشگری هیجانی، آزمون دسته بندی کارتهای ویسکانسین، آزمون تصاویر هندسی آندره ری و آزمون ان بک استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر  این بود که نمرات کارکردهای اجرایی در حیطه های برنامه ریزی، بازداری و حافظه کاری در بزرگسالان بهنجار به طور معناداری بالاتر از بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه بود. همچنین یافته های پژوهش حاضر بیانگر  این بود که نمرات تکانش گری هیجانی در مولفه های قصد قبلی، پشتکار و اضطرار در بزرگسالان بهنجار به طور معناداری پایین تر  از بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه بود. اما در مولفه هیجان خواهی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه در مقایسه با بزرگسالان بهنجار در زمینه کارکردهای اجرایی (برنامه ریزی، بازداری و حافظه کاری) و تکانش گری هیجانی (قصد قبلی، پشتکار و اضطرار) نقص بیشتری دارند، ولی در مولفه هیجان خواهی تفاوتی بین دو گروه وجود ندارد. تلویحات یافته های پژوهش از لحاظ نظری و عملی بحث شد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، تکانش گری هیجانی، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه، بزرگسالان
  • رضا پورحسین*، نگین دری صفحات 179-196

    هر محرکی که به یکی از ابعاد انسان وارد می شود، سایر ابعاد را نیز تحت فشار قرار می دهد. افراد دایما با تغییرات فیزیکی، اجتماعی و روانی محیط روبه رو است و باید با آن ها ارتباط متقابل داشته باشد تا به سازگاری دست یابد. بیماری دیابت موجب برهم خورد تعامل زیستی و روانی ارگانیزم می شود به طوری که مستلزم سازگاری فرد با بیماری است. هدف مطالعه حاضر مرور و بررسی روش های روان شناختی مربوط به سازگاری با بیماری دیابت بود. مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژه های دیابت، خودمراقبتی و سازگاری در پایگاه های اختصاصی نظیر Medline،SID،Magiran ،PubMed، Scopus،Science Direct جستجو انجام شد. پس از بررسی ملاک های ورود و و خروج، مقالاتی که ارتباط مستقیمی با موضوع مورد بحث نداشتند و همچنین مقالات با یافته های تکراری حذف شدند.. مروری بر مطالعات نشان داد خودمراقبتی طیفی از رفتارها یک فرد است که رژیم غذایی، دارویی، ورزش و غیره را در برمی گیرد که تحت تاثیر عوامل فردی و اجتماعی قرار دارد و حاکی از میزان سازگاری فرد با بیماری مزمن نظیر دیابت است. عوامل و اصول روان شناختی نه تنها ابعاد مختلف زندگی افراد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار می دهند، بلکه در رفتارهای خود مراقبتی و مدیریت و دستیابی به کنترل مناسب در این افراد نیز تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: دیابت، خودمراقبتی، سازگاری
  • بهاره میراحمدی، رضا پورحسین* صفحات 197-206

    بیماری روماتیسم جزء شایع ترین بیماری های مزمن سیستم اسکلتی- عضلانی و بافت همبند محسوب می شوند که طیف گسترده ای از گروه های سنی مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری خودایمنی مزمن بر استخوان ها، مفاصل و سایر اجزای سیستم اسکلتی تاثیرگذار بوده و باعث ناتوانی و صرف هزینه های بهداشتی زیادی می شود. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف مرور سیستماتیک و فراتحلیل کیفی اصول و روش های سازگاری با بیماری روماتیسم انجام شد. جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی مقالات و پایان نامه های مرتبط با کلید واژه ها و در راستای اهدف پژوهش بود، که در نهایت 16 پژوهش مورد واکاوی و ارزیابی قرار گرفتند. بررسی شواهد موجود نشان داد که سازگاری با بیماری روماتیسم مفهومی پیچیده و چندوجهی است که نیازمند سازگاری در حوزه های مختلف زندگی است. همچنین سازگاری با بیماری روماتیسم پدیده ای پویا است که عوامل مثبت و منفی در کنار یکدیگر در آن دخیل هستند و نمی توان بی توجه به بافت زندگی فرد به طور مناسب آن را توصیف کرد. افزون براین، مهم ترین عوامل تاثیرگذار در سازگاری با بیماری روماتیسم عوامل روان شناختی، پاسخ های فردی به استرس، اختلال رفتاری و ویژگی های شخصیتی بیماران بود. یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می تواند در آموزش و طراحی پروتکل های درمانی مناسب جهت کاهش پیامدهای منفی بیماری روماتیسم، این فرصت را در اختیار روان شناسان، مشاوران و متخصصین سلامت روان قرار دهد تا انتخاب های بیشتری جهت درمان انواع مختلف اختلال های شناختی و روان شناختی این بیماران در اختیار داشته باشند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، مرور نظام مند، بیماری های روماتیسم، سازگاری با روماتیسم
|
  • Mohammad Ali Besharat*, Hadi Farahmand, Fatemeh Ebrahimi Pages 1-14

    Depression and anxiety are the most prevalent mental disorders that cause a high burden for patient and the society. Identifying variables that affect depression and anxiety can be useful in managing and reducing symptom severity in these disorders. The present study was performed to examine the mediating role of difficulties in emotion regulation on the relationship between dimensions of perfectionism and depression/anxiety symptoms. Five hundred and twenty eight participants (274 females, 254 males) were asked to complete the Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS), Depression Anxiety Stress Scale (DASS), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). The results indicated that the hypothesized model had a good fit with the observed data. Other oriented perfectionism, socially prescribed perfectionism, and difficulty in emotion regulation showed a significantly positive correlation with depression and anxiety symptoms. Path analysis indicated that the relation between dimension of perfectionism and depression/anxiety symptoms mediated by difficulties in emotion regulation. According to the results of the present study, it can be concluded that dimension of perfectionism and difficulties in emotion regulation can predict severity of depression and anxiety symptoms. It is also concluded that the relationship between perfectionism and depression/anxiety symptoms is not a simple one and difficulties in emotion regulation can play a mediating role in between. Considering these variables may be helpful in prevention, diagnosis and treatment of depression and anxiety symptoms as well as promoting mental health in general population.

    Keywords: perfectionism, emotion regulation, depression, anxiety
  • Mojtaba Dalir* Pages 15-24

    In regard to the epidmy and outbreak of the Coronavirus disease and its unknown dimensions, it seems that the occurrence and prevalence of mental disorders, including obsessive-compulsive disorder in society, will increase significantly soon. The aim of this study was to review of the exiseting knowlage about obsessive-compulsive disorder and the outbreak of Coronavirus to help primary prevention through education. The findings showed that in regard to obsessive-compulsive disorder and the outbreak of Coronavirus, people could be divided into two general categories: non-OCD people and OCD people. In addition, they could be place in four group: non-predisposed, predisposed, treated, and non-treated. Among these four group, the condition of untreated OCD people seems more worrying than others. In short, in deal with of each these people could be implement the following methods reassuring to the non-predisposed people, testing and educating the predisposed people, revival, preservation, and strengthening the therapeutic gains for the treated OCD people, and ultimately about non-treated people, removig the stigma, and immediate referchr('39')s them to the therapy. In the text discusses more about how to deal with each of these people.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, washing, Coronavirus, outbreak, Corona obsession
  • Nastaran Shayganfar* Pages 25-34

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on reducing suicidal ideation in students with major depressive disorder. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population of this study consisted of all second grade female students of of high schools in Tehran city in the academic year of  2018-2019. After initial assessment using BDI-II scale, a total of 30 female students were selected using purposeful sampling and randomly assigned into an experimental group (n=15) and a control group (n=15). The experimental group received 8 mindfulness-based cognitive therapy protocols for 8 sessions of 90 minutes (2 sessions per week); the control group was on the waiting list. The Beck Suicide Questionnaire (1989) was used for data collection in two stages of pre-test and post-test. Univariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the mean of post-test scores of the experimental and control groups in suicidal thoughts. According to the results of this study, it is suggested that psychologists and counselors use the results of this study to reduce the suicidal ideation in students.

    Keywords: Cognitive therapy, mindfulness, suicidal ideation, major depression
  • Somayeh Bustin*, Mahbobeh Vahidifard, Amir Hossein Bahadivand Chegini, Hasan Biranvand Pages 35-44

    In December 2019, a new type of coronavirus was identified in Wuhan, China, and spread rapidly throughout China. The spread of Covid-19 was unique due to its rapid transmission, which created an emergency situation in global health in less than a few months around the world. It not only causes general health concerns, but also causes a number of psychological illnesses, including anxiety, fear, depression, labeling, avoidance behaviors, irritability, sleep disturbances, and post-traumatic stress disorder.  In this research, with an analytical approach and collecting the results of the latest findings of recent studies on the subject of research, the anxiety caused by corona and its psychological consequences in the community was addressed in order to clarify the importance of this issue, and smooth psychological interventions in a timely manner.

    Keywords: Covid-19, Corona Anxiety, Quarantine, Mental Health
  • Salman Zarei* Pages 45-54

    Given the importance of marital commitment in the health and stability of the family system, it is important to identify the factors affecting it. Therefore, the aim of the present study was to investigate the mediating role of marital intimacy in the relationship between moral intelligence and spiritual intelligence with marital commitment. The research method was descriptive- correlational. The statistical population was married women referred to Cultural Center in Tehran in 1398. A total of 338 persons were selected by convenience sampling. Data were collected using Marital Commitment Questionnaire (MCQ), Moral Competency Inventory (MCI), Spiritual Intelligence Self- Report Inventory (SISI), and Marital Intimacy Scale (MIS). Structural equation modeling was conducted for analyze. The results showed that the direct effect of moral intelligence P <0.01) and spiritual intelligence on marital intimacy (P <0.01) were significantly positive. Finally, the results showed that marital intimacy has mediation role in the relationship between moral intelligence and marital commitment (P <0.05) and between spiritual intelligence and marital commitment (P <0.05). Overall, the present study emphasizes the mediating role of marital intimacy. So, along with boosting moral intelligence and spiritual intelligence, it can enhance marital commitment by helping to promote marital intimacy.

    Keywords: Moral Intelligence, Spiritual Intelligence, Marital Intimacy, Marital Commitment
  • Meraj Derakhshan, Esmail Sadri Damirchi, Davod Fathi, Soliman Ahmadbookani*, Fateme Behrooz Pages 55-66

    In this research, the role of family communication orientation, teacher-student interaction and personality traits in predicting the happiness of students investigated. The participants of the research were 224 male and female high school students in Shiraz who were selected by multistage cluster random sampling. The tools used in the research include the Oxford Happiness Scale (1991), the  Family Relationship Orientation Revised Scale  (Fitz Patrick and Richter, 1994), the Wilson-Teacher - Student Interaction Questionnaire (1993), the scale of five big factor of personality Costas and McCarey (1992). In order to investigate the Multiple regression research model was used SPSS software. The results showed that Dialogue orientation (P ≤0.01), neuroticism (P ≤0.01) and extroversion (P ≤0.05) be able to predict meaningful of happiness, But other dimensions could not predict happiness meaningfully. Regarding the role of happiness in studentschr('39') health, one can emphasize the need for happiness education to improve student mental and social health.

    Keywords: Happiness, Family Communication Orientation, Teacher-Student Interaction, Personality traits
  • Ebrahim Dehghani Ashkezari, Seyed Jalil Jebeli*, Mohammad Javad Sadeghi Pages 67-76

    Homosexuals face many social and psychological challenges compared to heterosexuals and have a higher prevalence of mental disorder, including depression, anxiety, and stress. Accordingly, this study was conducted to investigate the prevalence of depression, anxiety and stress in Iranian gay men. The method was  descriptive analytical method. The participants was all homosexual men in Tehran, 200 out of them were selected as the sample using the convenience sampling method from Amin Behavioral Diseases Center. Data were performed in two sections of descriptive statistics and inferential statistics including Mann-Whitney test and at a significance level of 0.05 using SPSS 24 software. The findings showed that more than 50 percent of the members experienced different levels of depression, anxiety and stress. Also Mann-Whitney test showed having an emotional partner can reduce the percentage of depression in these people (MWU=3762, Z= -2/4, P=0/02), but there was no significant difference on peoplechr('39')s anxiety and stress (P>0/05). the higher prevalence of mental disorder in homosexuals may be due to discrimination, social restrictions, sexual orientation or other factors that not researched. It is recommended that researchers take steps to identify the causation of challenges and disorders in homosexuals and to develop an indigenous scientific approach to helping them with psychological problems.

    Keywords: Homosexuality, Men, Depression, Anxiety, Stress
  • Amir Namdar*, Sara Karimi, Giti Zyaie, Nazanin Zahra Abbasi Pages 77-84

    This research was aimed to investigating the effect of teaching academic group counseling on the sense of connectedness with school and academic engagement of students. The research is a semi-experimental one with pretest-posttest design and control group.The statistical population of the study consisted of all first grade female high school students in the second semester of Mashhad in the second semester of 2017-18. 30 of them were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned to the two experimental and control groups in equal proportions. The 8-minute, 8-minute (1 session per week) training program was implemented as a group on the experimental group, The control group was put in the waiting list. In order to gather information, questionnaires belonging to Barry et al. (2004) and Pintrich et al.chr('39')s (1991) academic enthusiasm were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. Findings from the analysis of research data showed that by controlling the effect of pre-test, there was a significant difference between the mean post-test scores of experimental and control groups in the variables of school sense and academic desire. Based on the results of this study, it is suggested that in order to increase the sense of belonging to the school academic enthusiasm, the educational counseling program should be considered as a useful intervention by school counselors.

    Keywords: academic counseling, the sense of connectedness, academic enthusiasm, students
  • Elham Moosavian* Pages 85-96

    Clinical and empirical evidence confirming the relationship between core shame and psychopathology types has shown that core shame is the cause of many mental disorders, in this regard investigating the origin of this emotion in the preventive direction and also studying underlying factors for treatment is important. In this paper, by a theoretical review of the causes and origins of this emotion, as well as the study of research related to the relationship between psychological pathology and core shame, tried to address the underlying factors of this disorder and its educational results. Then, appropriate techniques for prevention and treatment were presented. Given the relationship between core shame and many psychological pathologies, it is important to study and evaluate this influential emotion by mental health professionals in order to use effective treatment techniques to reduce it in the psychotherapy process.

    Keywords: Core shame, Psychopathologies, Psychotherapy
  • Mahsa Mohasses*, Fereshteh Mootabi, Mohammad Ali Mazaheri Pages 97-108

    The use of humour in couple relationships is one of the constructive methods that help them to regulate their emotion. The aim of the present study was to determine the effectiveness of humour communication skills training in changing positive and negative emotions evoked during the conflict in couples with secure-insecure anxious attachment style. The present study is an experimental design with two experimental and control groups in which each group was evaluated four times. The statistical population in this study includes all couples living in Tehran in 1398. The sample size consisted of 20 couples (10 couples with a secure-insecure anxious attachment style for the experimental group and 10 couples with the same attachment style for the control group) who they were purposefully selected based on the including and excluding criteria, to participate in the study and then randomly assigned to the control and experimental groups and evaluated through a positive and negative affect scale and adult attachment questionnaire. 4*2 between-group repeated measure analysis of variance results showed that positive humour training reduces negative emotions (F = 38.97, P <0.05, Ƞ = 0.51) evoked during the conflict in couples with secure-insecure anxious attachment style, It also increases positive emotions (F = 47.95, P <0.05, Ƞ = 0.56). Based on the results of the present study, in order to reduce negative emotions and increase positive emotions during the conflict in couples, counsellors and therapists are advised to teach their clients the skills of positive humour and avoidance of negative humour.

    Keywords: humour, positive affect, negative affect, conflict, insecure attachment
  • Mansoor Dehghan Manshdi*, Hamideh Kamali Ardakani, Hamideh Hmati Pages 109-118

    Happiness comes from human judgment about how to live. Self-efficacy is the personchr('39')s belief and judgment of own ability to perform a particular task, and parenting styles are the methods that parents use to raise their children. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-efficacy in the relationship between parenting styles and happiness in female students. The statistical population of this study was all the girls who applied for the University Entrance Exam of Ardakan city in the academic year of 2017-2018, when 515 people were reported. Using the Karajsi and Morgan tables, the sample size of 260 people was selected by multistage cluster random sampling. Research tools included Robinsonchr('39')s Parenting Style Questionnaires (2001), Shererchr('39')s General Self-Efficacy (1982), and Oxford Happiness (1976). Data analysis showed that the research model had a suitable fit. According to the findings, the authoritative parenting style had a positive direct effect on self-efficacy and happiness. Permissive parenting style had a negative direct effect on self-efficacy and authoritarian parenting style had a negative direct effect on happiness. Self-efficacy had it’s the mediating role between the Parenting styles and happiness. Therefore, parenting style could change the happiness of adolescents by affecting  on self-efficacy.

    Keywords: Self-efficacy, happiness, parenting style
  • Nayereh Ebrahimi*, Javad Khalatbari Pages 119-128

    The purpose of this study was the prediction of academic resilience based on academic engagement with the mediating role of sense of belonging to school in students. This is a descriptive- correlation research. The statistical population consisted of all female secondary school students in district 2nd Tehran city in 2018-2019. The sample size was 150 subjects based on formula Plant who were selected by cluster sampling method. The tools were used included Samuels’s academic resilience questionnaire (2004), academic engagement scale of Reeve (2013) and sense of belonging to school questionnaire of Brew, Beatty & Watt (2004). Evaluation of the proposed model with path analysis using SPSS and AMOS-24 software was done. The indirect relationships were tested by using the bootstrapping procedure in Preacher and Hayes Macro command. The proposed model had an acceptable fitness to the data. Overall, the results showed all the direct paths of academic engagement and sense of belonging to school with academic resilience were significant. Also, results showed indirect path academic engagement with academic resilience, through the moderating role of sense of belonging to school. Based on the results of the present study, it can be concluded that the relationship between academic engagements with academic resilience is not a simple linear association and it is influenced and mediating by the sense of belonging to school.

    Keywords: academic resilience, academic engagement, sense of belonging to school
  • Jasem Bahramian*, Abbas Sami, Davod Hajkhodadadi Pages 129-138

    The purpose of this study was to determine the Many factors are involved in the risky behaviors of students, including lack of skills to cope with difficult living conditions. Therefore, the present study aimed to investigate the effectiveness of self-compassion treatment on happiness and resiliency of students with high-risk behaviors. The design of this study is experimental and pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all male high school students in Semirom who were selected by multistage cluster sampling and randomly divided into experimental and control groups (12 in each group). Self-compassion treatment was administered only to the experimental group for 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive such intervention. The instruments used in this study were Iranian Students Risk Scale (IARS); Oxford Happiness Inventory (OHI) and Resiliency Scale (CD-RIS). Data were analyzed by covariance analysis. Self-compassion treatment was effective on the resiliency and happiness of students (p <0.01). Based on the results of the present study, the use of self-compassion treatment had a significant impact on the lives of students with high-risk behaviors and improved their resilience and happiness.

    Keywords: self- compassion treatment, Resilience, happiness, High-Risk Behaviors, Students
  • Ayyob Saqqezi*, Hamideh Yazdaniesfidvajani Pages 139-146

    The aim of this study was to predict the marriage desire based on premarital Relationship attitude by control the role of gender and the experience of relationship with the opposite sex. The research method was descriptive correlational. The statistical population included all single students of Qom Payame Noor University to a number of 5000 people in the 2019-2020 Academic year and according to Morgan table, 357 people were selected by available sampling method, according to the loss of 36 people, 321 were selected as statistical sample. To collect the data were used the marriage desire questionnaire (Heydari et al, 2004) and premarital attitude relationships questionnaire (Kordloo, 2001). To analyze the data were used descriptive statistical indicators (Frequency, Average and SD), Pearson correlation coefficient statistical tests and single variable regression by SPSS-25 software. The results showed that premarital relationship attitude can predict marital desire, Also the relationship between premarital attitude and desire for marriage was affected by gender and experience of relationship with the opposite sex (p< 0/01). Recommended to be present educations on the role of premarital relationships for preventing reluctance to marry single students

    Keywords: Marriage desire, premarital relationships attitude, gender, relationship with the opposite sex
  • Saeed Banaee Zadeh, Askar Atash Afrouz*, Gholamhossein Maktabi Pages 147-154

    This research is aimed at investigating the effect of white noise on elementary students’ anxiety. The research is a semi-experimental study with pretest-posttest design and control group. The population includes all the students of secondary elementary of Bavi city in the first semester of the academic year 2019-20. Out of the mentioned population, 40 students were selected by Multi-stage cluster sampling , and they were randomly assigned to two groups including the experimental group (20 people) and control group (20 people). In the experimental group, the subjects participated in seven 45-min exam sessions of different courses by playing white noise. Data collection was done by using Test Anxiety Inventory (Abolghasemi et al, 1996), and data analysis was done by univariate analysis of covariance. The findings suggest that by controlling the effect of pretest, there is a significant difference in the mean posttest scores of the test anxiety in the experimental group (P˂0.05). According to the results, It is recommended that white noise be used to reduce the anxiety of exam students in elementary school as well as to create peace of mind in educational situations.

    Keywords: white noise, test anxiety, elementary students
  • Samira Ahmadi*, Hasan Mohammadzadeh, Fatemeh Sadat Hosseini Pages 155-162

    The aim of this study was to assess the effect of aerobic on preschool children’s cognitive function. The subjects were 40 preschool children who were selected through cluster random sampling method and assigned to experimental (20 subjects) and control groups (20 subjects). The experimental group participated in 12 sessions (3 sessions per weekly) aerobic trainings. Research data was collected by Goodenough IQ test (DAP) and Analysis of covariance was used for data analysis. The findings showed that the effect of kids aerobic training in cognitive function was significant (p<0/05). According to the results, it’s likely that kids aerobic is one of the ways that help to increase cognitive function in preschool children.

    Keywords: Kids aerobic, cognitive function, children, preschool
  • Mehdi Shomaliahmadabadi*, Atefe Barkhordari Ahmadabadi Pages 163-170

    In conditions such as the prevalence of COVID-19, many people experience many concerns, including disease anxiety. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of case virtual reality therapy on corona anxiety. The present study was a quasi-experimental study with the control group, pre-test and post-test with random assignment. The statistical population of the present study included all Ardakanian men and women with corona anxiety in 1398. 18 participants were selected Withpurposive sampling method and randomly assigned into experimental and control groups (9 participants in the experimental and 9 in the control group). Participants responded to the Corona Disease Anxiety Questionnaire (Alipour, et al, 2020) in the pre-test and post-test stages. The experimental group received case virtual reality therapy intervention in 6 sessions of one hour and three sessions per week, while the control group did not receive any intervention during the study period. Finally, the data were analyzed by one-way analysis of covariance. The results showed that mean scores of corona anxiety and its psychological and physical dimensions in the experimental group were significantly decreased in the post-test (p <0.001). Based on the results of the study, case virtual reality therapy can be considered as an effective intervention in reducing the psychological problems of people with corona anxiety.

    Keywords: COVID 19, coronary anxiety, reality therapy
  • Zahra Rasouli Mahin*, Jafar Hasani, Alireza Ghane Poor, Alireza Moradi Pages 171-178

    The present study aimed to compare the executive functions and emotional impulsivity between adults with hyperactivity disorder/attention deficit and normal adults. This research was ex post facto design. The study population was patients referred to the center of counseling and psychotherapy in Tabriz. The sample consisted of 60 subjects (30 adults with hyperactivity disorder/attention deficit and 30 normal adults) selected by available sampling. To collect the data were used from Canner′s adult attention-deficit/hyperactivity questionnaire, Wisconsin Card Sorting Test, N-Back test, and Rey Complex Figure Test. To analyze the data was used multivariate analysis of variance. The results showed that the scores of executive functions in the fields of planning, inhibition, and working memory in normal adults were significantly higher than those of adults with hyperactivity disorder/attention deficits. This studychr('39')s results showed that scores of emotional impulsivity components of premeditation, persistence, and urgency in normal adults were significantly lower than adults with hyperactivity disorder/attention deficit. But there was no significant difference in sensation seeking between the two groups According to the findings of this study can be concluded that adults with attention deficit hyperactivity disorder compared with normal adults have more impairments in executive function (planning, inhibition, and working memory) and emotional impulsivity (premeditation, persistence, and urgency). But there was no difference in sensation seeking Between the two groups. The theoretical and practical implications of the findings are discussed.

    Keywords: Executive Functions, Emotional Impulsivity, Attention, Deficit, Hyperactivity Disorder, Adults
  • Reza Pourhosein*, Negin Dorri Pages 179-196

    Any stimulus that enters one of the dimensions of a human being puts pressure on other dimensions as well. People are constantly faced with physical, social and psychological changes in the environment and must interact with them to adapt. Diabetes disrupts the bodychr('39')s biological and psychological interaction, requiring a person to adapt to the disease. The aim of the present study was to review psychological methods related to adaptation to diabetes. The present study was a narrative review study. The search was performed using the keywords of diabetes, self-care, and adaptation in specific databases such as Medline, SID, Magiran, PubMed, Scopus, and Science Direct. After reviewing the criteria for entering and leaving, articles that were not directly related to the topic in question, as well as articles with duplicate findings were omitted. The review of studies showed that self-care is a range of behaviors of a person on diet, medication, exercise and so on, which is influenced by individual and social factors and indicates how well a person is adopted with a chronic illness such as diabetes. Psychological factors and principles not only affect different aspects of the life of people with diabetes, but also affect their self-care and management behaviors and achieve proper control in these people.

    Keywords: Diabetes, Self-Care, Adaptation
  • Bahareh Mirahmadi, Reza Pourhosein* Pages 197-206

    Rheumatic disorders are among the most prevalent chronic diseases of the musculoskeletal system and connective tissue, and they can affect a wide range of age groups. Encompassing a large number of arthritis and autoimmune diseases, they can affect the bones, joints, and other components of the musculoskeletal system, causing morbidity or disability with resultant healthcare utilization. Therefore, the present study aimed to systematically review and Qualitative meta-analysis on the Principles and methods of adaptation to Rheumatic disorders. The data in this qualitative meta-analysis was all articles and theses related to keywords and in line with the purpose of the research. All researches that were analyzed and evaluated in the present study included 16 researches. Our analysis of the scientific literature leads us to the conclusions that, rheumatism necessitates adjustment in multiple life domains; both positive and negative indicators of adjustment are relevant; adjustment is not static but rather represents a process that unfolds over time; adjustment cannot be described adequately without reference to the individual’s context; and heterogeneity in adjustment is the rule rather than the exception. The findings of the present study could provide psychologists, counselors, and mental health professionals with the opportunity to discuss and design appropriate treatment protocols to reduce the negative consequences of diabetes, to make more choices for the treatment of various types of cognitive impairment. and the psychology of these patients.

    Keywords: qualitative meta-analysis, systematic review, adjustment, adaptation, Rheumatic disorders