فهرست مطالب

روایت شناسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1399)

نشریه روایت شناسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شراره افتخاری یکتا*، مهدی محمدزاده صفحات 1-37

    نقاشی قهوه خانه ای در اواخر دوره قاجار براساس مضامین و روایت های مذهبی، رزمی و بزمی با تاسی از ادبیات دینی و ملی شکل گرفت. در چنین عرصه ای، راه برای جایگاه و مفهوم تازه ای از بدن نیز گشوده می شود. از این رو در پژوهش حاضر، با هدف بهره گیری از تن روایت (تن کنشگری که به روایت تبدیل شده است) در رویکرد نشانه معناشناسی روایی مکتب پاریس، به بررسی نوع کارکرد و تعریف تن های روایی در نقاشی قهوه خانه ای متاثر از مضامین مذهبی پرداخته شده است. تن روایت در هر نظام گفتمانی روایی مبتنی بر اصل تقابل ها میان دو تن کنشگر و شوشگر است که همسو با مفهوم خود/ دیگری معنا تولید می کند. بدین ترتیب، مسئله پژوهش نحوه مواجهه تن خود با تن دیگری در پیوستاری با عملکرد بدن در نقاشی روایی قهوه خانه ای است؛ به این صورت که تن کنشگر در مواجهه با تن شوشگر چه نوع تعامل و گفتمانی را برقرار می سازد و دربرابر هجوم تن شوشگر چه عملکردی نشان می دهد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. مطابق الگوی نظری پژوهش، مفهوم تن در روایت های مذهبی نقاشی قهوه خانه ای بازنمودی از تقابل فرهنگ با «نه فرهنگ» است که امکان معناسازی متعددی را فراهم می کند. تن کنشگر (حضرت عباس) تن جمعی به نمایندگی از کل کنشگران است که به مثابه تن فرهنگی در مواجهه با تن شوشگر در فرهنگ دیگری، مقاومت به خرج می دهد و درجهت صیانت هویت دینی ملی، تن دیگری را طرد کرده، از آن دوری می گزیند.

    کلیدواژگان: تن خود، تن دیگری، روایت شناسی، نقاشی قهوه خانه ای
  • فاطمه اکبری زاده*، رقیه رستم پور ملکی، مونا نعیمی صفحات 39-73

    رمان برگزیده حرب الکلب الثانیه، اثر ابراهیم نصرالله، داستانی تخیلی است که نویسنده در آن حکومت های دیکتاتور و جنگ طلبی قدرت های جهانی را نقد کرده است. زمان و مکان در این رمان نامشخص و مبهم است و پرش های زمانی بسیاری که از حال به گذشته و آینده وجود دارد، باعث شده عنصر زمان و سرعت روایت در این رمان اهمیت بسیاری در نقل حوادث داستان داشته باشد. این پژوهش می کوشد با شیوه توصیفی تحلیلی و براساس نظریه ژرار ژنت درمورد زمان، به بررسی تداوم زمانی و اندازه گیری سرعت روایت این رمان بپردازد و عوامل موثر بر سرعت و شتاب روایت را تحلیل کند. براساس یافته های پژوهش، تداوم و نظم خطی روایت با دخل وتصرف نویسنده در زمان روایت ازبین رفته و این باعث تغییر سرعت روایت رمان شده است. به نظر می رسد سرعت کلی روایت مثبت است؛ زیرا گستره زمانی بسیار وسیع و نامشخصی را از جنگ اول سگ تا جنگ دوم سگ و همچنین جنگ سومی که درحال شروع است، دربرمی گیرد. رمان با استفاده از حذف، فشرده سازی و آینده نگری بر سرعت روایت می افزاید. گاهی با عنصر گفت وگو سرعت روایت کند می شود تا زوایای پنهان و خاکستری شخصیت های داستان ترسیم گردد. همچنین برای حفظ کشش داستانی رمان و حجم دادن به جهان درونی داستان و ایجاد فضاها و صحنه های متنوع، از سرعت روایت در برخی از فصل های داستان کاسته می شود و با استفاده از مکث توصیفی، گذشته نگری و اپیزود در سرعت روایت وقفه ایجاد می گردد.

    کلیدواژگان: ابراهیم نصرالله، حرب الکلب الثانیه، رمان معاصر عربی، زمان روایت
  • علی تقی زاده* صفحات 75-112

    موضوع پژوهش حاضر ظرفیت شناسی نقد فرهنگی روایت و هدف آن کمک به کاربرد بیشتر ادبیات روایتی به منظور استفاده از ظرفیت های آن در نقد فرهنگی است. نقد فرهنگی اهداف متعددی دارد؛ ازجمله اینکه می خواهد پروژه ای برای کاربردی کردن ادبیات روایتی در جامعه مدرن که به متون ادبی علاقه چندانی ندارد، باشد. این چالش فرهنگی بزرگی است که پژوهشگران ادبیات و مطالعات فرهنگی و روایت شناسی درمورد آن می اندیشند و می خواهند برای رفع آن راهکارهای عملی ارایه دهند. در چنین شرایطی، اگر روایت می خواهد به جامعه راه پیدا کند، باید ویژگی های خاصی داشته باشد. برخی از ویژگی های کلی روایت داستان پردازی، زبان نمادین، بازنمایی و ویژگی های نشانه شناختی است. اما این ویژگی های کلی موجب قابلیت های فراوان دیگری هم در روایت می شود که آن را به فضای مناسبی برای نقد فرهنگی تبدیل می کند. گرایش فرهنگی روایت، تحلیل بازی قدرت، جامعه شناسی ادبیات روایتی، مطالعات متن محور، و کشمکش، گفت و گو و ماجرا مولفه های فرهنگ ساز روایت هستند که پژوهش حاضر در تحلیل ظرفیت های نقد فرهنگی آن ها را بررسی می کند. وجه مشترک همه این مولفه ها این است که به ارزش های انتقادی گفتمان ادبی می افزایند و از طریق تبدیل ادبیات روایتی به فضای نقد و نو آوری، ظرفیت های تولید و نقد فرهنگی روایت را تقویت می کنند. بنابراین دستاورد پژوهش حاضر این است که ظرفیت های نقد فرهنگی روایت را تبیین می کند و از طریق کمک به کاربرد بیشتر ادبیات روایتی، به امکانات نقد فرهنگی و مطالعات فرهنگی می افزاید.

    کلیدواژگان: تحلیل بازی قدرت، جامعه شناسی ادبیات روایتی، روایت، کشمکش و گفت وگو و ماجرا، گرایش فرهنگی روایت، مطالعات متن محور، نقد فرهنگی روایت
  • مهناز جوکاری*، سعید حسام پور صفحات 113-150

    رمان نوجوان عرصه نفوذ و قدرت دیدگاه ها و گفتمان هایی است که بیشتر آن ها توسط نویسنده در متن رمان ها اعمال می شود. در رمان نوجوان، نوجوانی براساس بسترهای اجتماعی و فرهنگی تعریف و بازتعریف می شود و همین مسئله مطالعه سوژگی را بااهمیت می کند. بنابر نظر فوکو، سوژه ها در روابط قدرت و فراتر از آن، گفتمان هایی که آن ها را احاطه کرده اند، شکل می گیرند و این فرایندهای گفتمانی نوع سوژه برساخته در اثر را مشخص می کنند. در این پژوهش نیز، سوژه نوجوان در رمان سایه هیولا بر همین مبنا بررسی شده است. برای این منظور، براساس روش نشانه شناسی اجتماعی، نشانه ها در بافت اجتماعی (کنش های گفتاری و بدن) و بافت متنی (نشانه های زبانی، زیبایی شناختی و بینامتنی)، به طور جداگانه تحلیل شده اند. از بررسی نشانه ها در این اثر چنین برمی آید که سوژه، سوژه ای گفتمانی است که در محور گفتمان مادرانگی و ایثار، زنانگی و تسلیم، برساخته شده است. سوژه نوجوان در این رمان بیشتر در گفتمان هایی برساخته شده  که متضاد هویت نوجوانی است و می تواند سوژه را به سمت بزرگ سالی (زنانگی) زودهنگام سوق بدهد.

    کلیدواژگان: رمان نوجوان، سایه هیولا، سوژه گفتمانی، گفتمان، نشانه شناسی اجتماعی
  • عارف دانیالی* صفحات 151-180

    میلان کوندرا همواره بر تاثیر فلسفه اگزیستانسیالیسم در رمان در قرن بیستم تاکید کرده است. هدف پژوهش حاضر خوانشی اگزیستانسیالیستی از مفهوم استعاره سازی در رمان کوندرا است. این مقاله با رویکردی تطبیقی و بینارشته ای بر این مسئله متمرکز شده که استعاره سازی نزد کوندرا چه ارتباطی با مفهوم «سوء نیت» در نگاه سارتر دارد. یافته های مقاله نشان داد مفهوم سوء نیت در نظر سارتر و استعاره سازی نزد کوندرا کارکرد یکسانی در هویت بخشی دارند؛ کارکردی که به زعم آن دو، چیزی جز خودفریبی نیست: آن ها طریقی هستند برای تبدیل فرد به شیء یا استحاله سوژه به ابژه که با انکار آزادی، اضطراب انتخاب و مسئولیت را از آدمی دور می کند. کارکرد مثبت استعاره آشکارسازی وجه آفرینشگرانه سوژه و کارکرد منفی آن شیءوارگی است. در نگاه کوندرا، کیچ از طریق استعاره ها زیبایی را به دام تبدیل می کند. سوژه ها دربرابر زیبایی آسیب پذیرند. استعاره ها با این همان سازی میان دو جهان بیگانه منجر به مسخ سوژه می شوند. توجه به کارکرد هویت بخشی و هستی شناختی استعاره ها متاثر از اندیشه های نیچه است. نیچه کشف کرد که استعاره ها چیزی بیشتر از آرایه های ادبی هستند. یکی از یافته های تحقیق این است که چگونه ما از طریق استعاره ها، هویت ها را بازآفرینی می کنیم.

    کلیدواژگان: استعاره، سارتر، سوءنیت، کوندرا، هویت
  • رضا رضایی* صفحات 181-207

    رقص، به عنوان یکی از هنرهای نمایشی برجسته، همواره جایگاه نمادین خود را در میان آیین های اقوام ایرانی حفظ کرده است. در این پدیده اجتماعی و فرهنگی که نشانگر حضور اسطوره ای است، رقصنده حامل پیامی تاریخی و فرهنگی است که با حوزه تجربه زیسته، اسطوره ها، عقاید و اصول آیینی و قومی در ارتباط است. قشقایی ها که غالبا ساکن جنوب ایران هستند، از رقص به منظور نمایش زیبایی شناختی عاطفی اعمال زندگی ایل بهره می برند. بدین ترتیب، رقص قشقایی کارکردی گفتمانی دارد که دو حوزه عمل کردن را با بودن گره می زند. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است. هدف نگارنده تحلیل ابعاد و مولفه های نشانه معنایی دخیل در گفتمان رقص قشقایی ازقبیل ویژگی ادراکی جسمانی است که خود میدان عملیات نشانه پردازی درجهت تعامل های فرا و تراروایتی است. نگارنده با اتکا به چارچوب نظری مطرح در نشانه شناسی فرهنگی مکتب تارتو1 درپی بررسی ویژگی نشانه شناختی فرهنگی رقص قشقایی به عنوان محلی برای عبور از اعمال زندگی ایل به گفتمانی فرازبانی روایی به مثابه میراث فرهنگی فرهنگ عامه ایران است. نتایج نشان می دهد این رقص سهم عمده ای در تولید و کدگذاری فرازبانی دارد که درهم تنیدگی فعالیت های روزمره زندگی ایل را از خلال نوعی گفته پردازی چندوجهی در سپهر نشانه خود به نمایش می گذارد: آنچه منجر به حس آمیزی معنا می شود. رقص قشقایی مولد تولیدات معنایی در ابعاد روایی، اخلاقی، هستی شناختی و پدیدارشناختی است.

    کلیدواژگان: تراروایت، تن، رقص قشقایی، فرهنگ عامه، هنرهای نمایشی
  • لیلا رضایی* صفحات 209-235

    روایت وارونه شیوه ای کم کاربرد و بدیع در ادبیات داستانی جهان است که مسیر زمان در آن وارونه شده و روایت از پایان به سوی آغاز می رود. این نوع روایت از کارکردهای بلاغی و معنایی شایان توجهی برخوردار است. عمده پژوهش های انجام شده درباب ویژگی ها و کارکردهای این گونه از روایت بر محور رمان هایی با «روایت وارونه  کامل» است که وارونگی در سراسر آن ها از آغاز تا پایان رعایت شده است. با این همه و در کنار این شیوه، برخی از نویسندگان به خلق داستان در قالب «روایت وارونه محدود» توجه نشان داده و تنها بخشی از داستان خود را به شکل وارونه روایت کرده اند؛ اما در همین مجال محدود از توانمندی های این نوع از روایت و کارکردهای بلاغی و معنایی آن بهره گرفته اند. پژوهش حاضر ضمن معرفی شیوه روایت وارونه، با بررسی دو نمونه از «روایت وارونه  محدود» که از ادبیات داستانی فارسی گرفته شده به اثبات این فرضیه می پردازد که وارونگی وقتی فقط در بخشی از روایت به کار گرفته می شود، نه فقط از توانمندی های بلاغی و معنایی آن (در تناسب با روایت وارونه کامل) کاسته نخواهد شد، بلکه از این رو که گزینش محدود و موردی وارونگی در متن غالبا گزینشی دقیق و هدفمندانه است، می تواند قابلیت های بیشتری را در هر دو بخش بلاغت و معنا از خود به نمایش بگذارد.

    کلیدواژگان: بلاغت، داستان کوتاه، روایت وارونه، زمان
  • فائزه عرب یوسف آبادی* صفحات 237-261

    آسوکه گونه ای از روایت های داستانی عامیانه منطقه سیستان است که در آن راوی جایگاه ویژه ای دارد. این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل جایگاه راوی در آسوکه های سیستان شکل گرفته و در آن تلاش شده است تا به روش توصیفی   تحلیلی به بررسی انواع راوی، سطوح روایی و وجوه کانونی سازی راوی پرداخته شود. نتایج اولیه حاکی از آن است که این روایت ها از سطوح روایی مختلفی برخوردار است و در بسیاری از آن ها هم زمان با روایت راوی دانای کل، آمیختگی و تداخل سطوح روایت دیده می شود. در اغلب آسوکه ها، راوی کانونی ساز دانای کلی است که با دیدی پرنده وار همه چیز را کانونی سازی می کند و این نگاه او به ندرت امکان جهش های زمانی یا ابراز عقیده را دراختیار شخصیت های داستان قرار می دهد. از منظر میزان تداوم کانونی سازی این نتیجه حاصل شد که اغلب روایت های آسوکه کانونی سازی ثابت دارد و راوی آن ها واحد است و تا پایان روایت تغییر نمی کند.

    کلیدواژگان: راوی، آسوکه، سیستان، داستان، تداخل سطوح روایت
  • مهیار علوی مقدم* صفحات 263-299

    نظریه پردازی و نقد و پژوهش ادبی به آسیب شناسی، تفکر انتقادی، آفت زدایی و بهره گیری از الگوهای دقیق، روشمند و علمی در نقد و ارزیابی عوامل درون ساخت و برون ساخت متن ادبی، تحلیل زیبایی شناختی ادبیات و ارتقای دو فرایند آفرینش و پژوهش ادبی سخت نیازمند است. آسیب شناسی می تواند از ژرف ساخت آغاز شود و به روساخت بینجامد و دربرابر واپس گرایی و ایستایی ادبیات و هنر بستیزد. نظریه روایت و رویکرد روایت شناسی حدود دو دهه است که به پژوهش های دانشگاهی ایران و به ویژه در میان پژوهشگران نوباوه تر راه یافته است؛ گاه به دو ر از ژرف نگری، افسارگسیخته، بی محابا و غیرعلمی. در این میان، یکی از نظریه های نشانه معناشناسی روایی، الگوی کنشگر گرمس است که با تحلیل روایی متون کلاسیک و معاصر روایی پیوند دارد. نافرهیختگی، روشمند نبودن، سطحی نگری، نظریه زدگی، کژخوانی نظریه، مدل سازی مکانیکی، شتابندگی، مقاله بافی، شیفتگی دربرابر نظریه پرداز، امتیازسازی ترفیع گرایانه، امتیازستانی ارتقامحورانه و شاید از همه مهم تر ناآشنایی با مبانی نظری و کاربردی روایت شناسی در حوزه نظریه نشانه معناشناسی گفتمانی و روایی بر شماری از پژوهش های روایت شناسی و نیز الگوی کنشگر گرمس چیره شده است. در این مقاله با نگاهی انتقادی، 23 مقاله به صورت اتفاقی در زمینه رویکرد روایت شناسی و الگوی کنشگر گرمس برگزیده و در ادامه به آسیب شناسی این رویکرد و این الگو در نظریه و عمل پرداخته شد. گفتنی است که تقریبا تمام پژوهشگران حوزه روایت شناسی خاستگاهی دانشگاهی دارند. یکی از مشکلات اساسی در الگوی کنشگر گرمس ناآشنایی پژوهشگران با نظریه نشانه معناشناسی روایی مکتب پاریس و بی توجهی به ارتباط این نظریه با الگوی زایشی معنا، دستور جهانی زبان روایت و این الگوست. آسیب شناسی و تفکر انتقادی در نقد و تحلیل متن های روایی ادبی پژوهشگر حوزه روایت شناسی را به واقعیت این رویکرد در چارچوب ژانرهای روایی، نظام های حاکم بر روایت و ساختار پی رنگ نزدیک و رویکرد روایت شناسی و الگوی کنشگر گرمس را از آفت های آن دور می کند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، روایت شناسی، الگوی کنشگر گرمس، پژوهش دانشگاهی، تفکر انتقادی
  • سید علی قاسم زاده*، فضل الله خدادادی صفحات 301-333

    در نگاهی کلی، روایت ها به دو دسته پیش رونده (در حال حرکت) و ایستا (ثابت) تقسیم می شوند. روایت های پیش رونده، متون زبان بنیاد تعلیق واری هستند که ابزارهای روایی مختلفی باعث ایجاد انتظار و کشش روایت در آن ها می شود. یکی از نمونه روایت های پیش رونده رمان پلیسی است که هماهنگی و یک پارچگی میان عناصر شکل دهنده متن معیار مناسبی برای فهم و لذت مخاطب است و مراد از یک پارچگی، استفاده از الگوهایی خوانا و طبیعی برای آشناسازی آن نزد مخاطب است. بر همین اساس، در این جستار تلاش شده است ضمن واکاوی سازه های روایی دو گونه روایت (پیش رونده و ایستا) به مطالعه زیربنای عنصر تعلیق در رمان پلیسی پرداخته شود. برای اعتبار علمی یافته ها، نظریه رمزگان هرمنوتیکی رولان بارت اساس تحلیل قرار گرفت و با ردگیری رمزگان هرمنوتیکی معمایی در رمان پلیسی با بررسی نمونه موردی چند اثر، فرایند شکل گیری، انسجام و معناسازی طرح در این گونه روایت بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد ساختار تعلیق منحصرا در رمان پلیسی متشکل از انسجام عناصر روایی معنایی (رمزگان روایی) شامل «بازشناسی معما»، «پراکندن سرنخ ها»، «به تاخیر انداختن پاسخ»، «ارایه راهنمایی های دروغین» و «بازنمایی حقیقت» است.

    کلیدواژگان: تعلیق، رمان پلیسی، روایت پیش رونده، رمزگان هرمنوتیکی، رولان بارت
  • محمود مهرآوران*، محمدحسین روان بخش صفحات 335-360

    یکی از رویکردهای نقد و تحلیل متون ادبی، دیدگاه روایت شناسی است. هرچند برخی از متون سنتی را نیز می توان با این دیدگاه بررسی و تحلیل کرد، در متون ادبی معاصر این دیدگاه کارایی بیشتری دارد. یکی از ویژگی های برجسته شعر نو خصوصیت روایی آن است و در این میان، اشعار احمد شاملو این ویژگی را به شکلی بارز نشان می دهد. کوتاه ترین شعر احمد شاملو، یعنی «سلاخی/ می گریست/ به قناری کوچکی/ دل باخته بود»، را براساس آموزه های روایت شناسانی چون رولان بارت، می توان نوعی روایت دانست؛ روایتی که هرچند فقط دو رویداد مرتبط را بازگو می کند، این ویژگی را دارد که پس از خوانش پایان نمی پذیرد و در ذهن خواننده ادامه می یابد. این پژوهش با به کارگیری روش بارت، یعنی تحلیل رمزگان پنج گانه روایت، نشان داده که شعر مذکور با توجه به تقابل دو شخصیت آن، روایت نوعی دل باختگی است که انتظارات، ابهامات و سوالات بسیاری را برای خواننده ایجاد می کند. البته این روایت کوتاه به آن ها پاسخ نمی دهد و لذا در ذهن خواننده ادامه می یابد. همچنین بررسی تقابل دوجزیی «عشق خشونت» در این شعر نشان می دهد درهم آمیختگی دو سویه این تقابل در درون مایه موجد طنز در این شعر شده است. شعر مورد بررسی در تحلیل نهایی، روایتی از «پیروزی عشق» و «شکست خشونت» است.

    کلیدواژگان: احمد شاملو، تقابل دوجزئی، رمزگان بارت، روایت شناسی شعر، روایت شناسی
  • مریم مهرورز، مسعود مجاوری آگاه*، الهام اعتمادی صفحات 361-402

    کتاب تصویری رسانه ای است ساخته شده که به طور عام از دو نظام زبانی تصویر و نوشتار بهره می برد که در نمونه هایی، کتاب فقط به زبان تصویر یا به اصطلاح بی کلام است. بهره گیری از نظام های زبانی جریان ارتباطی را ایجاد می کند و این یعنی نظام های معنایی مختلف امکان شکل گیری می یابد. نظام های گفتمانی با توجه به ویژگی های نشانه معنایی حاکم بر آن ها، به سه دسته کلی هوشمند یا برنامه مدار، احساسی یا تعاملی و رخدادی یا تصادفی تقسیم می شود. پرسش ما این است که در ساختار تجسمی کتاب های تصویری تا چه اندازه می توان این سه نظام معنایی را براساس الگوی نشانه معناشناسی نوین قابل تحلیل دانست. در برخی از کتاب های تصویری، به دلیل ویژگی تصویری تالیفی آن ها، می توان هر سه نظام معناشناختی اشاره شده را در کلیت کتاب بازشناخت. برای اثبات این ادعا و همچنین تحلیل رویکرد خویش، کتابی تصویری با همین ویژگی باعنوان ورود اثر شان تن به عنوان مورد مطالعاتی برگزیده شده است. با تحقیق درباره بخشی از سازمان دهی تجسمی کتاب مذکور دریافت شد که سوژه می تواند در بخش هایی از کتاب تصویری ورود هر سه نظام روایی، تعاملی و رخدادی را به طور هم زمان مورد خوانش قرار دهد. این تنوع در عرضه نظام های گفتمانی سوژه را در معناسازی و هویت سازی های پی در پی و گاه متضاد قرار می دهد که به طور متناوب بازسازی می شود؛ به همین دلیل سوژه هویتی چندپاره و تمرکززدا پیدا می کند که وابسته به خوانش (بازنمایی) دیداری در سطح گفتمانی است.

    کلیدواژگان: سوژه، گفتمان، نظام روایی، نظام تعاملی، رخداد زیبایی شناختی، شان تن، ورود
  • مهرگان نظامی زاده، ام البنین اسماعیلیان* صفحات 403-427

    یکی از راه های آشنایی بیشتر با فرهنگ و ادبیات کشورهای دیگر که از مفاخر ادبیات فارسی بسیار اثر پذیرفته اند، بررسی متونی است که در حوزه ادبیات دادوستدهایی با یکدیگر داشته اند. روش هایی مانند ادبیات تطبیقی و روابط بینامتنی مشترکات ادبی، فرهنگی و هنری میان دو کشور را آشکار می کنند. یکی از جریان های اثرگذار در رمان نویسی معاصر ترکیه رویکرد پسامدرن است که با الگوبرداری از غرب در میان نویسندگان رواج یافت. در این آثار می توان به بازآفرینی آثار پیشین و اثرگذار ادبیات در قالب روایت به عنوان یکی از عناصر شاخص در روایت های پست مدرنیستی اشاره کرد که با رویکردهای بینامتنی امروزه قابل تحلیل است. در این میان، آثار رمان نویس معاصر ترکیه، اورهان پاموک، نشان دهنده روابط بینامتنی عمیقی است که در حوزه ادبیات بین دو کشور ایران و ترکیه وجود دارد؛ زیرا معنای متن اصلی اورهان پاموک در نام من سرخ به وسیله متون دیگر پی ریزی شده است. از این رو در این مقاله به تاثیر و جلوه های ادب پارسی در چارچوب نظریه ترامتنیت ژنت با تاکید بر بینامتنیت و گونه ترانسپوزیسیون در رمان نام من سرخ پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نام من سرخ، اورهان پاموک، بینامتنیت، ترامتنیت ژنت، پست مدرنیسم
  • حمید ولی زاده*، آرزو شیدایی صفحات 429-461

    در میان نظریه های مختلف بینامتنی، ژرار ژنت طیف گسترده ای از روابط یک متن با سایر متون را به شکلی ساختارمند با عنوان ترامتنیت بررسی کرده است. بیش متنیت مهم ترین گونه ترامتنیت ژنتی به شمار می رود که بر اقتباس استوار است. یکی از گونه های ادبی که مسئله اقتباس در آن برجستگی دارد، ادبیات پلیسی است که از ژانرهای نو در ادبیات جهان محسوب می شود. نبیل فاروق مصری نویسنده معاصر داستان های پلیسی عربی است که در آثار خود از آثار غربی تاثیر پذیرفته است. شواهد دال بر آن است که یکی از داستان های وی با عنوان برق الماس از مجموعه مرد غیرممکن از داستان الماس ها ابدی اند اثر ایان فلمینگ انگلیسی برگرفته شده است. پژوهش حاضر سعی می کند تا با به کارگیری روش تحلیلی توصیفی و تطبیقی روابط بیش متنی این داستان با پیش متن آن را براساس دیدگاه ژنت بررسی کند. هدف این جستار ارایه نمونه ای عملی از رابطه بینامتنی یک اثر داستانی عربی با پیش متنی از ادبیات دیگر است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که این اثر در نگاه اولیه صرفا تقلیدی از پیش متن است؛ اما با تدقیق بیشتر ابعاد مختلف تراگونگی و تلاش نویسنده برای ایجاد تغییرات اساسی در بیش متن آشکار می شود.

    کلیدواژگان: ادبیات پلیسی، ایان فلمینگ، بیش متنیت، ژرار ژنت، نبیل فاروق
|
  • Sharareh Eftekhari Yekta *, Mehdi Mohammadadeh Pages 1-37

    In every aspect, Qajar painting opens up a new visual content to the Iranian art. In this period, art and painting changes in the facing of cultural, social and political events. One of the trends appeared in this historic era of painting known by painters' society as coffee house painting. The themes of coffee house painting depicts on the basis of religious, traditional narratives. In this way, that opens up a new context for position and concept of body in Qajar painting. Therefore, the purpose of this research is study the function of body-narration in coffee house painting. This article uses narrative discourse system based on School of Paris narrative semiotics. One of the most important topics in the field of narrative function is contrast. The structure of the contrast is among the the body of actant and anti-body of actant as function of the Self body and other body. Based on these descriptions, using the body-narration in narrative discourse approach, by specifying what factors cause function of body in the religious theme of coffee house painting. The study focuses on how the relation between is body-self and body-other, in other words, between the the body of actant and anti-body of actant.This have been answered by a descriptive-analytical method. In result, the body of actant (Hazrat Abbas) is object of cultural value and the body-collective as all the bodies of actant that defend religious-national identity.

    Keywords: Coffee House Painting, Narratology, Body- other, Body- self
  • Fateme Akbarzadeh *, Roghaye Rostampur, Mona Naeimi Pages 39-73

    “Harb Al-Kalb Al-Thaniyeh”, by Ibrahim Nasrollah, is a fictional novel critics the dictator and warring governments amongst the superpowers. The time and place of the novel are not clear; however, the high frequency of the temporal leaps in the novel from the present to the future and past has caused such elements as “time” and “speed of narration” to gain a lot of importance in narrating the story. The present study uses a descriptive-analytical method to measure the narration pace of the novel based on the theory proposed by Gérard Genette about time and analyze the factors influencing speed and acceleration of the narration. Based on the study findings, the general speed of the narration is positive because it encompasses a very vast and vague temporal span . The narration pace is proved in parts of the story and the author uses such an element as conversation to slow it down so as to retell the hidden and grey angles of the story’s characters to the readers. The author also slackens the speed of narration in some chapters of the story for preserving the novel’s narrative fascination and expanding the volume of the story’s internal world and creation of diverse settings and scenes. He also uses the story characters’ hesitation, retrospective look and episode to create hesitations in the novel’s speed of narration.

    Keywords: contemporary Arabic novel, Harb Al-Kalb Al-Thaniyeh, Ibrahim Nasrollah, time of narration
  • Ali Taghizadeh * Pages 75-112

    The subject of this research is the potentials of cultural criticism in narrative, and its objective is to help narrative find larger readership for cultural criticism. Cultural criticism has several targets. One of its targets is to be a project for productive use of narrative, because society is no longer interested in narrative and takes little responsibility towards it. This is a cultural challenge with which narratology concerns hoping to provide practical solutions for it. In this climate of cultural lag, if narrative is to find readership, it should have certain qualities. Some of its qualities are: it tells tales, its language is symbolic, it is representational, it takes outstanding semiotic functions. However, these generic and productive features cause many other potentials in narrative that make it into a suitable space for cultural criticism. Cultural orientation of narrative, analyzing the power game, sociology of narrative literature, text-based studies, and conflict, dialogue, adventure are the potentials of narrative that the present research is intending to examine rendering narrative a productive field of cultural criticism. These potentials add to the critical values of narrative discourse, and via the rendition of narrative into a space of critical innovation, strengthen the narrative potentials in the production and criticism of culture. Therefore, a main value of this research is that it analyzes the potentials of narrative in cultural criticism, and via helping it find larger readership, adds to the possibilities of cultural criticism.

    Keywords: Cultural Criticism of narrative, Cultural orientation of narrative, Power game, Sociology of narrative fiction, Text-based studies
  • Mahnaz Jokari *, Saeed Hesampour Pages 113-150

    Young adults’ novels are the field of power and penetration of discourses and perspectives that mostly operates by novelist. Adolescence concept could be define and redefine by socio-cultural context and this issue shows the importance of this study. Based on Foucault, subjects are constructing in power relations and discourses and finally discourse processes construct the subjects. Subject in Shadow of the Monster novel studied based on this fact. In this way, based on social semiotics, signs in the social context (speech acts and body) and contextual context (Linguistic, aesthetic and inter-textual signs) are studied separately. The study of these signs show that subject in this novel is a discourse one that constructs in the axis of discourses of Motherhood and Sacrifice and Femininity and submission. Adolescence subject in this novel mostly constructs in the discourses that are in the contradiction of Adolescence identity and can be lead the subjects towards an early (Femininity) adulthood.

    Keywords: Social Subjects, Discourse, social semiotics, Young adults’ novel, Shadow of the Monster novel
  • Aref Daniali * Pages 151-180

    Milan Kundera puts an emphasis on efects of Existentialism Philosophy on Novel in the 20th century. The main issue in this paper is to present Existential reading of Metaphor in Kundera' Novel. One main objective in this comparative literary study, focusing on this problem, is to find the relationship between the concept of Metaphor in Kundera and Sartre' bad faith. This study can show similar functions of them in identity- formation; sometimes, this functions are self-deception: the ways of converting individual to thing or subject to object. This affair resulted in disowning choice and responsibility by denial of freedom. A positive function of Metaphors is revelation of subject' creative direction, but negative function of them is objectification. In Kundera' point of view, Kitsch converts Beauty to trap. person is assailable in confrontation with Beauty. Different Worlds become alike by Metaphors and it leads to metamorphosis of subject. Nietzsche reveals Metaphor identification and ontology. Nietzsche shows that Metaphors are not only a Rhetorical Device. Findings of this study showed How Metaphors frame our identity. 

    Keywords: Metaphor, Bad faith, identity, Sartre, Kundera
  • Reza Rezaei * Pages 181-207

    As one of the prominent dramatic arts, dance has always occupied its symbolic place among Iranian ethnicities’ rituals. In this soci-cultural and ethinc phenomenon representing mythical presence, dancer carries a historico-cultural message that is in constant relationship with live experience , myths , beliefs and rituals of the ethnic groups. as the southern inhabitants of Iran , Qashqaei clan take the advantage of dance in order to create an aesthetic –affective scene. So , Qashqaei’s dance finds its discursive functions and establishes a coherent relatioship with the fileds of “ to make” and “ to be” . Research method is descriptive-analytical . To be curious about the semio-discursive components necessitates the statement of the problem.By relying on the theoretical foundations of Tartu school’s of semiotics , The author aims at analyzing the semio-discursive components of Qashqaei’s dance with all the perpetual –corporal properties which pave the way to the process of semiosis for meta and trans –narrative interactions.All these properties are crystalized in Qashqaei’s dance as a passage from every day life’s practices to meta-linguistic and meta-narrative discourse. The results showed that this type of dance makes its major contribution to produce and encode a kind of meta-language illustrating the tensions of every day life’s practices of clan through a multi-dimensional enunciation in its own semi- sphere. Thus , Qashqaei’s dance results in synesthesia in several respects. Finally , Qashqaei’s dance as a generator for all the semiotic productions is characterized at narrative , ethical , existential and phenomenal levels.

    Keywords: Dramatic arts, Qashqaei’s dance, Body, Trans-narrativity, Popular culture
  • Leila Rezaei * Pages 209-235

    Inversion in narrative time is a kind of innovative techniques that involves the reversed direction of time from the end to the beginning. This kind of narrative has significant rhetoric and semantic functions. Most of researches in this field has mainly done around the novels in which the whole direction of the time is reversed. However some authors have used backward time in just a part of their fictions and they have benefited from most of its capacities and rhetorical and semantic functions. This essay, will firstly introduce “backward narrative” and secondly, will study two Persian short stories in which the authors have used backward technique in just a short part of narrative, to prove that – in comparison with full reversal narratives, limited usage of this technique does not reduce its rhetoric and semantic capacities, but also because the use of backward technique in narrative is mostly selective and precise, could present more useful capacities in both field of rhetoric and semantic.

    Keywords: Backward Narrative, time, short story, Rhetoric, Semantic
  • Faezeh Arabyousefabadi * Pages 237-261

    Asuke is a kind of folk narrative in Sistan area in which the narrator plays a central role. In this paper, which seeks to identify and analyze the status of the narrator in Sistan’s Asuke , attempts have been made to explore the types of narratives, intradiegetic level and focalization facets of the narrator through a descriptive-analytical method. The preliminary results indicate that these narratives are rife with diverse levels of narratives, and in many of them, along with the omniscient narrative style, a mingling and interference of narrative levels is seen. In most asukes, it is the omniscient narrator, which thanks to its bird’s eye view, seeks to focalizes almost everything. This view, in turn, denies the characters the chance of anachronies or expression of ideas. From the point of view of the continuity of focalization, it was concluded that in most of asuke narratives that have a steady focalization, there is a single narrator that often remains constant till the end of story.

    Keywords: Narrator, Sistan, Asuke, story, metalepsis
  • Mehyar Alavi Moghaddam * Pages 263-299

    Theoretical and applied researches, on challenges, critical thinking, intimidation, and precise, methodological and scientific methods are critical in criticizing and evaluating the factors involved in constructing and developing literary texts, aesthetic analysis of literature, and the promotion of two process creation and literary research. Challenges can begin with the depth of the position of abstract concepts, and to the point where the position of objective concepts comes and rests with the retrogression of literature and philosophy. The narrative and narrative theory is about two decades that has led to academic research in Iran, especially among younger researchers, sometimes out of deep-rooted, unbridled, unwittingly and unconsciously. one of the symptoms of narrative semantics is action pattern, which is connected with the analysis of the validity of classical and contemporary texts. Implicability, methodology, leveling, theorizing, theorizing, mechanical modeling, acceleration, paperwork, fascination with the theorist, rating Promotionist, volunteers, and some of the most up-to-date advocates of this kind have been dominant in a number of narrative studies and in the form of actor Germaz. In this article, with a critical look, 23 papers were randomly selected, selected in the context of the narrative approach and the Gremas's action pattern, and the pathology of this approach, and in this theory, and in practice. The aesthetics and critical thinking in the analysis of literary texts, scholar the narrative translates into the reality of this approach within the framework of narrative genres, narrative systems and the close-up structure of the narrative and the Gremas's action pattern.

    Keywords: Challenges, narrationlogy, Greimas's action pattern, critical thinking
  • Seyed Ali Ghasemzadeh *, Fazlollah Khodadadi Pages 301-333

    Narratives are generally divided into two categories, progressive (moving) and static (fixed). The progressive narratives of the suspense-based language texts include various narrative tools that create the expectation and elaboration of the narrative. One example is the progressive narrative of the crime-crime novel, whose harmony and unity among the shaping elements of the text is an appropriate measure of the audience's understanding and enjoyment. Accordingly, this essay attempts to study the narrative constructs of two types of narrative (progressive and static) while studying the underlying element of suspense in a police-crime novel. The authors also base their research on Roland Barth's theory of hermeneutics for being scientific, so that by tracing the hermeneutical-rational codes in a police novel by examining a case study of several effects, the process of formation, coherence and meaningfulness of the plan in This kind of narration was investigated and the results of the present study show that the suspense structure - exclusively - in a police novel consisting of coherence of semantic narrative elements (narrative codes) including "riddle recognition", "clutter dissipation", "delay response", " "False Tips" and "Truth Representation".

    Keywords: Suspension, detective novel, progressive narrative, hermeneutic codes, Roland Barthes
  • Mahmood Mehravaran*, Mohammad Hossein Ravanbakhsh Pages 335-360

    One approach to critique and analyze literary texts is the narrative perspective. This issue is a relatively new topic in Persian literature and, based on an analytical perspective, it has received much attention in contemporary literature. One of the prominent features of the new poetry is its narrative character and in the meantime, the poems of Ahmad Shamlou illustrate this feature in a very clear way. The shortest poem by Ahmad Shamloo (Sallakhi, crying was lost to a small canary) can be said to be based on the teachings of narrators such as Roland Barth; A narrative that, though telling only two related events, has the characteristic that it does not end after reading and continues in the reader's mind. This study, using Bart's method, the analysis of the five-fold code of narration, has shown that this poem is a kind of loss story due to its two characters. That raises many expectations, ambiguities, and questions for the reader. Of course, this short story does not answer them and so it goes on in the reader's mind. The study of the two-way contrast of "love / violence" in the poem also shows that the intertwining of the two sides of the poem in the theme creates humor in the poem. This study also shows that this poem is, in the final analysis, a narrative of "the victory of love" and "the defeat of violence."

    Keywords: : narrative, Poetry Narrative, ahmad shamloo, Bart.s codes, Two-partial Contradiction
  • Maryam Mehrvarz, Masoud Mojaveri Agah *, Elham Etemadi Pages 361-402

    Language in picture books means establishing communication; in this communication, the subject or I faces otherness; they (the subjects) in this opposition define each other and identity-making and meaning-making are formed in the process relation. According to sign-semantic features which govern discourse systems, generally, these systems are divided as following; intelligent or programming, sensible or interaction and event or random. Our question is that in visual structure of picture books, to what extent is it possible to analyze discourse systems on the basis of modern semiotic pattern? In some picture books, as a result of authorstarted feature governing them, all of the aforementioned three semiotic systems can be distinguished. In order to prove our claim and analyze our approach, we have chosen a picture book having the feature called Arrival by Shaun Tan as a case study. The study of a part of visual structure of the aforementioned book showed us that the subject can read all the three narration, interaction and event systems in some parts of the book simultaneously; this variety in establishing discourse systems puts the subject in the situation of constant meaning-making and identity-making which is rebuilt alternately. Therefore, the subject has a fragmentary and decentralizing identity which depends on the visual reading (representation) on discourse level.

    Keywords: narration system, interaction system, aesthetic event, Shaun Tan, arrival
  • Mehregan Nezamizadeh, [email protected] Esmaeilian * Pages 403-427

    Effect and manifestations narrative Persian Literature in the MY NAME IS RED orhan pamuk One way to learn more about culture and literature of other countries which have been notably influenced by Farsi literature is to survey the literal works that have mutual effects on each other. Surveys of intertextual relationship can reveal literal, cultural, and artistic common grounds between two nations. In this regard, Orhan Pamuk’s works (a Turkish novelist) indicates deep :intertextuality relationships between Iranian and Turkish literatures. In light of this, the present dissertation studies narrative borrowings from Farsi literature and art in Pamuk’s works using the theoretical framework of Genette’s transtextuality with emphasis on transposition type in one of his novels “My Name is Red.” The novel is a postmodern work that along with narrative and structural merit and creating stable aesthetic approach in the novel relies on Iranian classic literature and miniature works.and retelling literary texts ahead of you.

    Keywords: Comparative Literature. Orhan Pamuk. Intertextuality, Genette’s transtextuality, Postmodernist
  • Hamid Valizadeh *, Arezo Sheydaei Pages 429-461

    Among various intertextual theories, “Gerard Genette” has studied a wide range of relationships of a text with other texts in a structured way, called Tract. Hypertextualite is the most important kind of genette Transtextualite based on adaptation. Police literature is one of the new genres in the world literature, where the issue of adaptation is significant. “Nabeel Farouq” Egyptian is a contemporary writer of Arabic police stories who that has been influenced by Western influences. Evidence suggests that one of his stories, “Diamond Shine”, from Impossible man collection, is the “diamonds are eternal” story, by “Ian Fleming”. The present research has tried to study the hypertextuality relationship of this story with its hypotext according to the Genet’s theory by using the analytical-descriptive and adaptive method. The purpose of this study is to provide a practical example of the intertextual relationship of an Arabic fiction work with a hypotext amount of another literature. The results says that this work is, at first glance, is just an imitation of the previous text, but reveals a deeper insight into the various aspects of the transformation and the author's attempt to make fundamental changes in the vast.

    Keywords: Hypertextualite, Gerard Genette, Police literature, Ian Fleming, Nabeel Farouq