فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا کیخا*، حمید موذنی، مرضیه قاسمی بیستگانی صفحات 7-33

    از آنجا که نماز طواف از امور عبادی و توقیفی است، کیفیت انجام آن نیز متوقف بر امر شارع مقدس بوده و هرگونه اختراع روش، بدون بیان شارع، بدعت و حرام است. اما با دقت در اقوال فقهای امامیه با سه دیدگاه «مشروعیت» جماعت خواندن نماز طواف، «ممنوعیت» و «احتیاط» مواجه میشویم که ضرورت تحقیق و بررسی را نمایان میکند. این پژوهش، که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده، نشان میدهد ادله دیدگاه مشروعیت قابل خدشه است. لذا مکلف شک در برایت ذمه پیدا خواهد کرد که اصل اشتغال ذمه و اصل عدم ترتب آثار جماعت، اقتضای عدم صحت جماعت را دارد.

    کلیدواژگان: نماز طواف، جماعت، فرائض
  • محسن ملک افضلی* صفحات 35-61

    از مسایلی که به استناد صحیح ب رید عجلی از امام صادق(ع)  مورد بررسی فقهای متقدم و متاخر قرار گرفته، مسئله انجام شدن حج کسی است که مالی را نزد دیگری به ودیعه گزارده. چه بسا ورثه شخص مستطیع فوتشده، از انجام شدن حج وی خودداری کنند یا آنکه اجازه انجام دادن آن را به امین ندهند که روایت مذکور، حکم اجمالی این مسئله را بیان کرده است. وجه نامگذاری نویسنده از چنین حجی به «حج حسبی»، ازآنروست که حج مستقرشده بر میت، نباید ترک شود و بر کسی که مالی از او در اختیار دارد، واجب است آن را بهعنوان یکی از امور حسبی بهجا آورد. ذیل این مسیله، فروعات متعددی قرار دارد؛ اما فقها صرفا بر اصل مسئله وجوب به جاآوردن حج از سوی ودیعهگیرنده، فیالجمله اتفاق دارند و در فروعاتی نظیر امکان تسری حکم مندرج در روایت به دیگر واجبات مالی و دیون، سرایت این حکم به سایر ایادی، وجوب اذن حاکم و... ، اختلاف نظرهای جدی وجود دارد. مقاله پیشرو با هدف بازپژوهی اصل این حکم و ارایه تقسیمی جامع از اقوال فقها درباره مهمترین فروعات آن، با روش اسنادی و تحلیلی و در جهت اثبات این فرضیه سامان یافته است که: انجام شدن حج حسبی، اختصاص به ودیعه ندارد و اذن حاکم در آن شرط نیست؛ اگرچه برای پرهیز از اختلافات بعدی، کسب اجازه از حاکم اسلامی، امری نیکوست و همه شروط مقرر در جهت حفظ مصلحت متوفا، نایب و ورثه است.

    کلیدواژگان: حج حسبی، نیابت حج، ودیعه، روایت برید عجلی، اذن حاکم، واجبات مالی میت
  • مهدیه غنی زاده*، محمدرضا کیخا صفحات 63-87
    بحث از حکم افساد حج استیجاری، یکی از مسایل اختلافی فقه به شمار میرود. فقها در این مورد که در فرض افساد حج استیجاری، برایت ذمه اجیر از حج مستاجر به چه صورت واقع خواهد شد، دیدگاه های مختلفی را ارایه دادهاند. با توجه به مبتلابه بودن مسئله و تشتت آرای فقهی، بررسی دقیق آن ضرورت ویژهای مییابد. لذا پژوهش حاضر، به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی آرای مختلف در این زمینه میپردازد و یافته ها نشان میدهد که در مسئله افساد حج استیجاری، میتوان دیدگاهی نو ارایه نمود که در برخی موارد، حج استیجاری فاسد را مجزی به شمار آورد و در پارهای موارد، قایل به عدم اجزای آن گردید.
    کلیدواژگان: حکم وضعی، افساد، حج استیجاری، اجیر، مستاجر
  • محمد امامی*، محمد مهدی یزدانی کمرزرد، سید مهدی نقیبی صفحات 89-111

    در روایات اهل بیت(ع)، به شرکت در نماز جماعت اهل سنت توصیه شده است. از دیگر سو، مشهور فقهای شیعه قرایت آیه عزیمه را در نماز جایز نمی دانند. حال درباره وظیفه مکلف در جایی که به امام جماعتی اقتدا کرده که در نماز آیه عزیمه تلاوت نموده و سجده را نیز انجام داده است، بین فقهای امامیه دو نظریه کلی وجود دارد: طبق نظر اول، تبعیت از امام اقتضا می کند که ماموم نیز در حال نماز به سجده اقدام کند. نظر دوم این است که ماموم نباید سجده کند و تبعیت در این حال، جایز نیست. در این حالت، یا بدل سجده را انجام میدهد؛ یعنی ایما و اشاره جایگزین سجده می شود یا هم از ایما استفاده می کند و هم سجده را بعد از پایان نماز انجام می دهد یا فقط سجده را بعد از نماز به جا می آورد. این مقاله، که با مطالعه متون کهن، مستندات فقهی مسئله را به شیوه تحلیل منابع کتابخانه ای بررسی کرده، با مطرح ساختن نظریه های مربوط و دلایل آنها، نتیجه گرفته است که اگر امام در اثنای نماز بعد از قرایت آیه سجده به سجده اقدام کند، ماموم نیز باید از او تبعیت کند و سجده را انجام دهد و نماز او نیز صحیح است.

    کلیدواژگان: سوره عزیمه، سجده، نماز جماعت، امام جماعت، ماموم
  • علی اکبر غفاری* صفحات 113-127
    تحقیق حاضر درصدد بررسی زمان تحلل از بوی خوش و همسر در فرضی است که محرم اعمال مکه را زودتر از موعد و قبل از وقوف در سرزمین عرفات انجام دهد. نتایج حاصل از این پژوهش که از طریق مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری و با تحلیل اسناد شرعی بدست آمده حاکی از اختلاف نظر فقها در این مسئله و پدیدار شدن دو قول در آن است. قول اول معتقد است با انجام اعمال مکه، حلیت از بوی خوش و همسر محقق می گردد و تفاوتی در زمان انجام اعمال مکه نیست. در مقابل، نظریه دیگر می گوید در صورتی پس از انجام اعمال مکه تحلل از بوی خوش و همسر حاصل می شود که حج گزار این اعمال را در محل و زمان خودش یعنی پس از اتمام اعمال منا به جا آورد، اما چنانچه بواسطه عذری مجاز به تقدیم اعمال مکه بر وقوفین باشد، تحلل پس از اتمام اعمال منا حاصل می شود. پس از بررسی ادله ای که هریک از پیروان دو نظریه فوق ارایه نموده اند چنین به نظر می رسد که حق به جانب کسانی است که معتقدند زمان تحلل پس از اتمام اعمال منا است؛ در اینصورت حج گزارانی که اعمال مکه را قبل از وقوفین انجام می دهند باید تا انتهای اعمال منا از بوی خوش و همسر پرهیز کنند.
    کلیدواژگان: تحلل، تقدیم، اعمال مکه، وقوفین، بوی خوش
  • سیده لطیفه حسینی، ناهید محمدزاده* صفحات 129-155
    یکی از اعمال عبادی سیاسی، که جایگاه ویژه ای در اسلام دارد، حج است. در این میان، حق سلامتی حاجیان در طول اعمال مناسک حج، عاملی مهم و تاثیرگذار تلقی می گردد. ازاینرو مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، ضمن پاسخ به سوال «چیستی ابزارهای تضمین حق سلامت حجاج در مکتب اسلام و نظام حقوق بشر،» به بررسی سازوکارهای حمایتی حقوق بشری در زمینه حق سلامت در مناسک حج می پردازد. بنابراین هدف این مقاله، بررسی تحلیلی ابزارهای تضمین حق سلامت در دو نظام مختلف است. بررسی ها نشان می دهد علیرغم تفوق و تفضل قوانین اسلامی و وجود کنوانسیون ها و حمایت های حقوقی بین المللی، حمایت های حقوقی دولت میزبان (عربستان) نواقص و کاستی هایی دارد. با این حال جهت تضمین حق سلامت حجاج و مقابله با موانع و چالش های روبه رو، بازنگری در فقه پویای تشیع، اجتهاد دینی، همفکری و همگرایی دولت های مسلمان، به ویژه دولت عربستان، در این حوزه لازم می نماید.
    کلیدواژگان: حق سلامت، حجاج، اسلام، فقه، اسناد حقوق بشری
  • مهدی عبادی، مرتضی عباسی* صفحات 157-176
    دولت فاطمیان، (حک:  297 567ق) پس از فتح مصر در سال  358قمری، به مدت بیش از دو قرن، بر یکی از شاهراه های مهم اعزام حجاج، تسلط و به تبع آن مسئولیت تامین امنیت آن را بر عهده داشت. تسلط بر این شاهراه از این لحاظ اهمیت داشت که دامنه نفوذ و تسلط فاطمیان، علاوه بر مصر، به شام، حجاز و مراسم حج نیز کشیده شد و برای مدت مدیدی این دولت شیعی  اسماعیلی، نفوذ قابل توجهی در برگزاری مراسم حج داشت. در این مقاله با طبقه بندی و تحلیل داده های گردآوری شده از منابع دست اول، کارنامه و عملکرد فاطمیان در مقوله امنیت حج، در مهمترین سال های حکومت آنان، بررسی شده است. طبق یافته های این پژوهش برای این مهم، دو دوره تاریخی را می توان در نظر گرفت. فاطمیان، از تصرف مصر در سال 358قمری تا نیمه دوم حکومت الحاکم بامرالله، (سالهای آغازین قرن پنجم هجری) به دلیل توانایی های نظامی و اقتصادی توانستند با برطرف کردن مشکلات پیشین، امنیت مناسبی را برای حجاج مناطق تحت فرمان خود فراهم کنند؛ اما از اوایل قرن پنجم هجری، به دلایلی چون متزلزل شدن موقعیت آنان در شام، و همچنین بحرانهای اقتصادی و سیاسی، به تدریج از توان آنان برای تامین امنیت حجاج کاسته شد.
    کلیدواژگان: تاریخ حج گزاری، راه های حج، فاطمیان، مصر، حجاز، امنیت
  • زهرا معاون*، زهرا فروغان، علیرضا افشانی صفحات 177-211

    در عصر ما رسانه ها به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی، کارکرد انتقال میراث فرهنگی اجتماعی و ارزشهای جوامع را بر عهده دارند. از آنجا که از مهمترین عوامل و انگیزه های مسافرت انسان، باورهای مذهبی و احساسات دینی بوده است و بحث پیوند گردشگری و رسانه نیز به عنوان یکی از موضوعات مهم و اساسی عصر کنونی، رابطه ای تنگاتنگ با توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع دارد، پرداختن به رسانه و گردشگری مذهبی، بسیار ضروری و بااهمیت به نظر می رسد. این پژوهش، بر پایه روش پیمایشی استوار است و سعی آن بر مطالعه تاثیر میزان استفاده از رسانه ها بر میزان تمایل به گردشگری مذهبی است و با تکمیل پرسشنامه میان چهارصد نفر از این گردشگران، که در زمان جمع آوری داده ها در حرم مقدس حضور داشته اند، انجام شده. نتایج نشان می دهد که بین میزان دسترسی به فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین با میزان تمایل به گردشگری مذهبی و همچنین بین میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی با میزان تمایل به گردشگری مذهبی، رابطه وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از این است که سهم فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی در میزان تمایل به گردشگری مذهبی، بیش از وسایل ارتباط جمعی است.

    کلیدواژگان: رسانه، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، گردشگری مذهبی، شیراز
|
  • Mohammadreza Kaykha * Pages 7-33

    Since Tawaf prayer is an act of worship and based on Sharia, the quality of performing it also depends on the holy Sharia, and any invention in this field without concerning Sharia is considered heresy and haram. However, a careful study of the Imamiyyah jurists’ views reveals three perspectives of  ”legitimacy“, ”prohibition“, and ”precaution“ of performing congregation prayer which highlights the need for more research. Following a descriptive-analytical method, this study indicates that the arguments of the ”legitimacy“ perspective are questionable. Therefore, if the obliged one is doubtful whether he did his responsibility or not; the principle of dhimma and the principle of invalidity of congregation prayer imply the invalidity of his prayer.

    Keywords: Tawaf Prayer, Congregation, acts
  • Mohsen Malekafzali Ardakani * Pages 35-61

    One of the subjects studied by the early and late jurists, according to what Sahih Burayd ‘ijli narrated from Imam Sadiq (AS), is the issue of performing the Hajj of one who deposits money with somebody else. The heirs of the obliged and afforded deceased may refuse to perform his Hajj or may not let a trustee do so. This narration states the general rule for this issue. The author calls such a Hajj as ”Hajj-i Hisbi“ (surrogated Hajj) because the Hajj obliged for a dead one should not be abandoned and the man, who the dead one deposited his money with, is obliged to perform the Hajj as one of the Hisbi affairs. This subject has several sub-divisions; all jurists are concerned only with the principle of the obligation of performing the Hajj by the recipient of the deposit but there are serious differences of opinions in sub-issues such as the possibility of the extension of this rule to other financial obligations and debts or to other performers, the necessity of the ruler’s permission and so on. This study is organized to re-examine the principle of this rule and present a comprehensive division of the jurists’ sayings about its most important subdivisions by a documentary and analytical method to prove this hypothesis that: performing the Hajj-i Hisbi is not dedicated to deposit and the permission of the ruler is not a condition; However, to avoid further disputes, obtaining ermission from the Islamic ruler is a good idea, and all the conditions are set for the protection of the interests of the deceased one, the agent, and the heirs.

    Keywords: Hajj-i Hisbi, representation of Hajj, deposit, narration of Burayd ‘ijli, permission of the ruler, financial obligations of the dead one
  • Mahdiyeh Ghanizadeh *, Mohammadreza Kaykha Pages 63-87
    The conditional verdict of invalidity in representative Hajj is one of the controversial issues in jurisprudence. Jurists offer different views on the absolution of the obligation of the agent (ajir) to the represented haji (mujir) in the case of invalidity in representative Hajj. Due to the problem and the diversity of the jurisprudential opinions, a careful study is especially necessary. This study represents different views in this field in a descriptive-analytical manner. The findings show that a new perspective can be presented on invalidity in representative Hajj, i.e. in some cases, one can find an invalid representative Hajj as an accepted and sufficient one; but in some others, reject it.
    Keywords: Tenant pilgrimage, conditional verdict, represented Hajj, agent (ajir), represented haji (mujir)
  • Muhammad Imami *, Muhammad Mahdi Yazdanee, Sayyed Mahdee Naghibee Pages 89-111

    When a Follower of Shia school of Jurisprudence take part in Jamaah prayer while the imam is a Sunni who recites the chapter of the holy Quran in which one must prostrate and the imam perform the prostration throughout the salat, The question is that how this person can manage his duty. Whether he should do prostration within his prayer or should postpone it to finish his prayer and then perform it This article, an analytic library studying one put forwards the opinion adopted by different Imami Jurists and based on the narrations of the prophet and traditions of the household of the prophet, supported the idea that it is permitted to do prostration in the prayer while the prayer is valid.

    Keywords: jamaah prayer, recitation, chapter, prostration, sinni imam
  • Ali Akbar Ghaffari * Pages 113-127
    This study seeks to investigate the time of using perfume and mating when a Muhrim performs the rituals of Mecca before the wuquf at Arafat. The findings of this library-and-software-based study and analyzing valid religious documents reveal the disagreement of jurists on this issue and the emergence of two viewpoints. According to the first viewpoint, after performing the rituals of Mecca, using perfume and mating are realized with no difference in the time of performing the rituals of Mecca. The second  viewpoint states that using perfume and mating are realized after performing the rituals of Meccawhen the pilgrim performs the rituals in proper place and time, that is, following the rituals of Mina; but if for some reasons, the pilgrim is allowed to perform the rituals of Mecca before the wuqufs, permission is realized after the rituals of Mina. Examining the arguments presented by each of the aforementioned viewpoints reveals that those, who believe that permission is realized at the end of the rituals of Mina, are rightful. In this case, the pilgrims, who perform the rituals of Mecca before the waqufs, must abstain from using perfume and mating until the end of the rituals of Mina.
    Keywords: Permission, precedence, rituals of Mecca, wuqufs, perfume
  • Latifeh .Hosseini, Nahid Mohammadzadeh * Pages 129-155
    Hajj, as one of the significant religious-political practices, is of special importance in Islam. The pilgrims’ health right is considered as an important and effective factor in performing the rituals of Hajj. Therefore, explaining the nature of the tools to ensure the pilgrims’ health right in Islam and the system of human rights, this descriptive-analytical study examines the human rights-supportive mechanisms regarding the health right in Hajj rituals.The study aims to analyze the tools of guaranteeing the health right in the two different systems. Studies show that, despite the priority of the Islamic rules and regulations and the existence of international conventions and legal protections, the legal protections of the host state (Saudi Arabia) suffer from shortcomings and deficiencies. However, to guarantee the pilgrims’ health right and remove the obstacles and challenges, it is necessary to rethink the dynamic Shi’ism, religious ijtihad, and sympathy and integration of Muslim states especially Saudi Arabia.
    Keywords: health right, Pilgrims, Islam, Jurisprudence, documents on human rights
  • Mahdi Ebadi, Morteza Abbasi * Pages 157-176
    Given the importance of Hajj, as one of the most important religious duties, Islamic states have always considered the security of pilgrims as a criterion for achieving authority and legitimacy. After the conquest of Egypt in 358 AH, the Fatimid dynasty (297-567 AH) dominated one of the most important highways for dispatching pilgrims for more than two centuries and consequently was responsible for providing its security. The dominance over this highway was important as the scope of Fatimid influence and domination extended not only to Egypt but also to the Levant, the Hejaz, and the Hajj; and for a long time, this Shia-Ismaili dynasty had considerable influence in holding the Hajj. Classifying and analyzing the data collected from the primary sources, this study discusses the output of the performance of the Fatimid in the field of Hajj security in the peak of their rule. By Hajj security, it means establishing the security of the pilgrims in the areas under the rule of the Fatimid, from the beginning of their dispatch to the Hajj ceremony and returning. According to the findings of this study, two historical periods can be considered. From the conquest of Egypt in 358 AH to the second half of the reign of Al-Hakim bi Amrallah (early years of the 5th century AH), due to their military and economic capabilities, the Fatimid dynasty was able to provide adequate security for the pilgrims in the areas under its rule by solving the previous problems. But from the beginning of the 5th century AH, for reasons such as the instability of its status in the Levant, as an important part of the Egyptian path to Hajj, as well as the economic and political crises within the government, its ability to provide the security for the pilgrims was gradually reduced so that during this period, it did not have much success in dispatching and securing the pilgrims compared to its powerful rule in Egypt.
    Keywords: hajj, history of performing Hajj, paths of Hajj, the Fatimid, Egypt, Hejaz, Security
  • Zahra Moaven *, Zahra Foroghan, Alireza Afshani Pages 177-211

    Nowadays, as one of the social organizations, media must transmit the sociocultural heritage and values of societies. Since one of the most important factors and motives of travelling is religious beliefs and feelings and since the discussion of the link between tourism and media, as one of the most important and essential issues of the present age, is closely related to the social, economic, and cultural development of societies, it is essential to study media and religious tourism. Based on surveys, this study aims to investigate the impact of media use on the tendency to religious tourism. Data was completed through the questionnaires filled in by 400 tourists who were present in the holy shrine at the time of the data collection. The results present a relationship between access to modern information and communication technologies and the tendency to religious tourism (sig: 0.000) as well as the extent of the use of mass media and the tendency to religious tourism The results also reveal that the share of new information and communication technologies in tendencies to religious tourism is more than that of the mass media.

    Keywords: media, Information, Communication Technologies, Religious Tourism, Shiraz