فهرست مطالب

سلامت و سالمندی خزر - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام پیری*، بهنام قاسمی صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    پیری و بی تحرکی دو عامل اصلی در کاهش عزت نفس سالمندان می باشد. عزت نفس در سازگاری عاطفی، اجتماعی و روان شناختی انسان نقش دارد و این موضوع در دوران سالمندی اهمیت بیش تری می یابد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر یک دوره روش ترکیب ماساژ و یوگا بر عزت نفس زنان سالمند بود که در سال 1396 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه تجربی به همراه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان سالمند مراکز سالمندان فرهیختگان و جهان دیدگان شهرکرد تشکیل داد. نمونه پژوهش را 30 نفر از زنان سالمند با دامنه سنی 85-60 سال که معیارهای ورود به پژوهش را دارا بودند و به صورت هدفمند انتخاب شده بودند تشکیل داد که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)، قرار گرفتند. از پرسش نامه عزت نفس روزنبرگ به عنوان ابزار در این پژوهش استفاده شد. اعضای گروه تجربی به مدت هشت هفته هر هفته سه جلسه (40 دقیقه ای) زیر نظر مربی متخصص ماساژ و یوگا مورد مداخله قرار گرفتند. پس از گذشت یک ماه آزمون پیگیری گرفته شد. به منظور بررسی فرضیه پژوهش از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    76/6 درصد از سالمندان خانه دار و 26/6 درصد آن ها بازنشسته بودند. 56/6 درصد از سالمندان به تنهایی، 23/3 درصد از آن ها با فرزندان و 20 درصد از آن ها با همسر خود زندگی می کردند. بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره، نمرات عزت نفس در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد پس از هشت هفته برنامه ترکیب ماساژ و یوگا، تفاوت نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون (0/001= p) و مرحله پیگیری (0/001= p) معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان از برنامه ترکیب ماساژ و یوگا به عنوان یک روش مکمل جهت افزایش عزت نفس در سالمندان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ماساژ، یوگا، عزت نفس، سالمندی
  • مریم رحمانی، آذر درویش پور*، پرند پورقانع صفحات 9-18
    سابقه و هدف

    با افزایش سن و آغاز سالمندی، افراد به تدریج برخی از کارکردهای فیزیولوژیک و روانی-اجتماعی خود را از دست می دهند. هر رویکردی که بتواند اثرات منفی سن بر وضعیت شناختی را کاهش دهد یا خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد، تاثیر شگرفی در کیفیت زندگی سالمندان خواهد گذاشت. این مطالعه باهدف تعیین وضعیت شناختی و ارتباط آن با برخی مشخصات جمعیت شناختی در سالمندان تحت همودیالیز مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده و بر روی 84 سالمند تحت همودیالیز بستری در مراکز درمانی در سال 1398 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک و آزمون مختصر معاینه وضعیت روانی (MMSE) که روایی و پایایی آن در مطالعات داخلی کشور به تایید رسیده است. جمع آوری شد و سپس با استفاده از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیلی (کای دو، من- ویتنی و کروسکال والیس) و بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 20 با در نظر گرفتن سطح معنی داری 0/05، مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر آن بود که اکثر سالمندان تحت همودیالیز (64/3%) دچار اختلال شناختی خفیف بودند. در بین ابعاد آزمون، بعد جهت یابی با میانگین و انحراف استاندارد 1/689±9/04، بیشترین میزان و بعد سازندگی، با میانگین و انحراف استاندارد 0/488±0/62، کمترین سهم را در وضعیت شناختی در سالمندان تحت همودیالیز مراکز درمانی به خود اختصاص دادند. همچنین یافته ها نشان داد بین وضعیت شناختی با برخی از مشخصات جمعیت شناختی سالمندان تحت همودیالیز (جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و بیماری زمینه ای) ارتباط معنی دار وجود دارد (0/001> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، وضعیت شناختی در سالمندان تحت همودیالیز تحت تاثیر برخی ویژگی های جمعیت شناختی مانند جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و بیماری زمینه ای قرار می گیرند. آگاهی از نتایج این پژوهش می تواند موردتوجه مسیولین قرار گیرد تا با برنامه ریزی لازم و فراهم آوردن تمهیدات موردنیاز، زمینه را جهت ارتقاء وضعیت شناختی سالمندان فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: وضعیت شناختی، سالمندان، همودیالیز
  • امیرمالک نخعی زاده، سپیده محمدی، زهرا فتوکیات* صفحات 19-26
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش اخلاق در رشته پرستاری، انجام مداخلات مرتبط با اخلاق حرفه ای از دوران دانشجویی ضرورتی انکارناپذیر است و نقش بسزایی در بهبود کیفیت خدمات درمانی بیماران دارد. مطالعه حاضر باهدف پی بردن بر مداخلات مرتبط با اخلاق حرفه ای در دانشجویان رشته پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع مروری و روایتی (Narrative) است. جستجوی مقالات بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Ovid، IranMedex،CINAHL, PsycINFO, Elsevier, ScienceDirect با واژه های کلیدی فارسی کدهای اخلاقی، دانشجویان پرستاری و اخلاق پرستاری واژه های انگلیسی Ethics, nursing students و Moral nursing ethics انجام شد. پس از جستجو، از سال 1980 تا 2020، 34 مقاله یافت شد که از این تعداد، 15 مقاله واجد معیارهای ورود به مطالعه موردبررسی قرار گرفت. این مطالعات بر اساس چارچوب مرور مقالات Sidani& Braden در 5 مرحله تحلیل شد.

    یافته ها

    محتوای مداخلات در 3 حوزه «اخلاقیات به طور عمومی»، «شناسایی مشکلات اخلاقی» و «توانمندسازی اخلاقی» انجام شده بود. در مطالعات موردبررسی از ابزارهای مانند پرسشنامه محیط اخلاقی (Ethical Environment Scale)، ابزار دیسترس اخلاقی کرلی (Corley’s Moral Distress Scale) و پرسشنامه حساسیت اخلاقی (Ethical Sensitivity Scale) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. طبق نتایج مطالعات، مداخلات آموزشی منجر به بهبود دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان در ارتباط با کدهای اخلاقی و همچنین بهبود برآیندهای مرتبط با بیمار و سازمان می شود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مداخلات مرتبط با اخلاق حرفه ای باعث اجرای کدهای اخلاقی دانشجویان پرستاری در محیط بالین می شود. لذا مدیران و اساتید دانشکده های پرستاری می توانند با برگزاری کارگاه های آموزشی برای دانشجویان، منجر به بهبود دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان پرستاری شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، دانشجویان پرستاری، پرستاری، مقاله مروری
  • سیده فاطمه زهرا منافی فر، فاطمه غفاری، محبوبه فرامرزی، عباس شمسعلی نیا* صفحات 27-34
    سابقه و هدف

    مفهوم سالمندی سالم هم در زندگی روزمره و هم در دنیای آکادمیک و سیاست گذاری سلامت سالمندی اهمیت یافته است. سالمندی سالم فرایندی مستمر در جهت بهینه سازی فرصت ها برای بهبود و حفظ سلامتی جسمی، اجتماعی و روانی، استقلال و کیفیت زندگی و همچنین تقویت انتقال موفقیت آمیز از یک دوره به دوره ای دیگر در زندگی است. سالمندی سالم فراتر از وجود یا عدم وجود بیماری است و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، مرور جنبه های جسمانی، روانی، اجتماعی سالمندی سالم است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه به صورت مروری می باشد که در سال 1399 انجام شده است. جست وجو با استفاده از کلیدواژه «healthy ageing» در «Google Scholar»، «PubMed» و «Science Direct» در محدوده زمانی 2010 تا 2020 انجام شد. پس از بررسی 6 مقاله برای مرور در این مطالعه انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات منتخب نشان داد که فعالیت فیزیکی، افسردگی، تنهایی، شرکت در فعالیت های اوقات فراغت، وضعیت سلامت درک شده، یکپارچگی خود، اعتمادبه نفس، عزت نفس، خودارزیابی سلامت نسبتا خوب، سن، تحصیلات، درامد، رفتارهای بهداشتی، مشارکت اجتماعی، شبکه حمایت اجتماعی، حمایت اجتماعی، خود کارآمدی و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت بر سالمندی سالم تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سالمندی سالم یک فنوتیپ چندبعدی است و صرفا عدم وجود بیماری بالینی را در برنمی گیرد، بلکه رهایی از ناتوانی جسمی و حفظ عملکرد شناختی، عاطفی و اجتماعی را نیز شامل می شود و تحت تاثیر عواملی چون سلامت درک شده، یکپارچگی خود، اعتمادبه نفس و شبکه حمایت اجتماعی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی سالم، تعریف، عوامل موثر
  • شهاب پاپی، یدالله ابوالفتحی ممتاز*، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مهشید فروغان، مرضیه عربان، سعیده عوض زاده صفحات 35-44
    سابقه و هدف

    برای پیشگیری از ایجاد بیماری های مزمن و افزایش کیفیت زندگی در سالمندان دانش فعالیت فیزیکی بسیار موثر است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی چهره به چهره و الکترونیکی بر دانش فعالیت فیزیکی سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی تصادفی کنترل شده در مرکز روزانه کهریزک در شهر کرج درسال 97-1396 انجام گرفته است. تعداد نمونه های مورد پژوهش شامل 88 سالمند بوده که در دو گروه آموزش چهره به چهره و الکترونیکی و یک گروه کنترل به صورت تصادفی قرار داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و دانش فعالیت فیزیکی بود که در سه مرحله قبل، 1 و 3 ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. داده ها با SPSS نسخه 24 و در سطح معنی داری 0/05مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره دانش فعالیت فیزیکی در گروه آموزش چهره به چهره و گروه آموزش الکترونیکی در سه نوبت اندازه گیری، اختلاف معناداری وجود داشت (0/001=p). نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی بین گروه کنترل با گروه آموزش الکترونیکی و چهره به چهره تفاوت معنی دار نشان داد. (0/05>p). میزان اندازه اثر به دست آمده جهت مقایسه نمره دانش فعالیت فیزیکی برای گروه آموزش چهره به چهره 0/89و برای گروه آموزش الکترونیکی 0/87 بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که روش آموزشی چهره به چهره نسبت به روش آموزشی الکترونیکی بر ارتقاء دانش فعالیت فیزیکی سالمندان موثرتر بود؛ بنابراین می توان از آموزش الکترونیکی در کنار آموزش چهره به چهره جهت ارتقاء دانش فعالیت فیزیکی سالمندان بهره برد.

    کلیدواژگان: سالمند، فعالیت فیزیکی، دانش، آموزش چهره به چهره، آموزش الکترونیکی
  • مازیار کلاشی، حسین کریمی پاشاکی، سیاوش خداپرست، وحید بخشعلی پور* صفحات 45-52
    سابقه و هدف

     جمعیت دنیا به سرعت در حال سیر به سوی سالخورده شدن است و در این میان، ارتقای بهداشت و تامین سلامت سالمندان جامعه که در سال‌های آتی بخش بزرگی از جمعیت را به خود اختصاص خواهند داد، از ارکان مهم پیشرفت جوامع است. شواهد موجود نشان می‌دهد سرمایه اجتماعی با فراهم آوردن حمایت‌های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت عمومی سالمندان ایفا می‌کند. ازاین‌رو، این مطالعه به بررسی عوامل موثر شاخص‌های سرمایه اجتماعی بر سلامت عمومی سالمندان غیرفعال پرداخت.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی و توصیفی و از نوع همبستگی است که به شیوه مقطعی بر روی 200 سالمند غیرفعال شهرستان لاهیجان انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و برای سنجش متغیر سرمایه اجتماعی از پرسشنامه استاندارد ناهاپیت و گوشال استفاده شد. داده‌های پژوهش از طریق از آزمون‌های ضریب همبستگی تای-بی کندال، همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چند متغیره در نرم‌افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج یافته‌ها نشان داد، ضریب همبستگی میان اعتماد نهادی و سلامت عمومی (0/028-)، اعتماد بین شخصی سالمندان (0/198)، اعتماد تعمیم‌یافته (0/136) و سرمایه اجتماعی (0/150) و مقدار رگرسیون 0/298 می‌باشد که نشان می‌دهد، بین مجموعه متغیرهای تحقیق همبستگی وجود دارد (0/05p≤). که نشان می‌دهد بین متغیرها رابطه معنی‌داری وجود دارد.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به یافته‌های پژوهش مبنی بر رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت عمومی، مسیولین مرتبط با امور سالمندی می‌توانند با تقویت فعالیت‌های گروهی و جمعی سهم مهمی در روند بهبود سلامت عمومی سالمندان داشته باشند.

    کلیدواژگان: اعتماد نهادی، سلامت عمومی، سرمایه اجتماعی، سالمندان
  • نسرین نوابی*، عباس شمسعلی نیا، خدیجه جهانگشت، مریم مشایی، کلثوم حلاجیان صفحات 53-61
    سابقه و هدف

    افزایش جمعیت سالمندان در جهان از سویی، گستردگی بیماری های مزمن از سوی دیگر، نیاز به آموزش را در دهکده جهانی افزایش داده است. یکی از این آموزش ها، آموزش سالم پیر شدن، برای سالمندان است. از طرفی با گستردگی بیماری کرونا، ارتباط پرستاران با مددجویان در مراکز درمانی و بهداشتی برای برقراری و اجرای آموزش کمتر شده است. لذا با توجه به اینکه در هزاره سوم آموزش هستیم، ارایه، اجرا و پیگیری تاثیر کاربرد نرم افزار سالم پیر شدن که آموزش از راه دور است، گامی مهم در جهت دست یابی به اهداف ارتقاء آموزش مراقبت از خود در سالمندان است. لذا محققین، تحقیقی باهدف بررسی تاثیرکاربرد نرم افزار سالم پیر شدن بر آگاهی فرهنگیان 60 تا 70 سال از سالم پیر شدن را اجرا و نتایج را گزارش می نمایند.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر نیمه تجربی و دارای،80 نمونه بازنشسته فرهنگی که در مقطع سنی 60 تا 70 سال بوده و در سال 97 تا 98 انجام گردید. به روش نمونه گیری به صورت در دسترس در جامعه پژوهش فرهنگیان بازنشسته تنکابن بود. نمونه ها در دو گروه 40 نفر به صورت گروه کنترل و گروه آموزش با کاربرد نرم افزار قرار گرفتند. مداخله با ارایه نرم افزار سالم پیر شدن در گروه آموزش بود. جهت جمع آوری داده ها از ابزارهای سنجش اطلاعات فردی، تستی با 20 سوال چهار جوابی با پایایی (0/78=P)، که در حضور محققین پاسخ داده شده است و ابزار سنجش رضایت مندی با پایایی (0/89=P) از کاربرد نرم افزار، استفاده شد. سپس اطلاعات به دست آمده آنالیز گردید.

    یافته ها

    این پژوهش بر روی 80 نمونه با میانگین سنی 3/64 ±64/33 در گروه کنترل و 3/6±62/12 در گروه آموزش با نرم افزار انجام شده است. نتایج نشان داد که ازنظر مشخصات فردی و اجتماعی در دو گروه کنترل و با آموزش نرم افزار اختلاف معناداری ندارند (0/05<P). میزان آگاهی گروه کنترل قبل و بعد مداخله 1/17± 15/5 و 2/12± 16/2 و در گروه با آموزش نرم افزار، میزان آگاهی قبل و بعد از مداخله 2/6± 16/34 و 1/48 ± 19/72 بود و رابطه معناداری بین میانگین نمره آگاهی از سالم پیر شدن درگروه آموزش با نرم افزار آموزشی و کنترل قبل و پس از مداخله دیده شد (0/000 =P).

    نتیجه گیری

    اقدام در جهت تولید نرم افزارهای مناسب برای آموزش سالمندان گامی در جهت افزایش اطلاعات سالمندان در حفاظت و پیشگیری از عوارض سالمندی است. لذا پرستاران در ارتقای سلامتی و پیشگیری از عوارض سالمندی با اجرای آموزش مددجویان سالمند، به روش آموزش الکترونیکی به ارتقای سلامتی در سالمندان کمک می کند.

    کلیدواژگان: نرم افزار، سالم پیر شدن، آگاهی، فرهنگیان بازنشسته
  • شهرزاد مرادی*، مهدی قدرتی میرکوهی صفحات 62-70
    سابقه و هدف

     امروزه افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانی و معضل قوی در زندگی سالمندان است. از عوامل مقابله‌گر با افسردگی در سالمندان مسئله امید و تاب‌آوری در آنان است که نقش مهمی‌ در مقابله با تنیدگی‌ها و تهدیدهای زندگی ‌و آثار نامطلوب آن دارد؛ بنابراین ‌مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه تاب‌آوری وامید با میزان افسردگی در سالمندان صورت گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل همه‌ی سالمندان شهر خرم‌آباد در سال 1398 بود. حجم نمونه 357 نفر تعیین شد و انتخاب نمونه‌ها با استفاده از روش ‌نمونه‌گیری ‌تصادفی‌ خوشه‌ای ‌چندمرحله‌ای انجام گرفت. مقیاس جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌های افسردگی سالمندان برینک و همکاران، پرسشنامه امیدواری میلر و تاب‌آوری کونور و دیویدسون بود. داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون‌ و تحلیل رگرسیون هم‌زمان به‌منظور تعیین توان نقش پیش‌پراکندگی تاب‌آوری و امید در میزان افسردگی سالمندان در نسخه 21 نرم‌افزار spss تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    طبق یافته‌ها شرکت‌کنندگان در محدوده‌ی سنی 93-60 سال بوده و از مجموع 357 سالمند شرکت‌کننده در مطالعه، 148 نفر مرد و 171 نفر زن بودند. تعداد 65 نفر همسرانشان در قید حیات نبودند. همچنین 252 نفر با همسر یا خانواده خود زندگی می‌کردند. نتایج این مطالعه نشان داد، بین تاب‌آوری و افسردگی (0/48=β) و همچنین بین امید و افسردگی (0/71= β) در سالمندان، همبستگی منفی و معنادار وجود دارد (0/001> p). بدین معنی که تاب‌آوری و امید توان پیش‌بینی افسردگی در سالمندان را دارند و روی هم 51 درصد واریانس افسردگی را پیش‌بینی می‌کنند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اینکه بین تاب‌آوری و امید با میزان افسردگی در سالمندان رابطه معکوس وجود دارد، تدوین مداخله‌های مناسب برای افزایش این دو مولفه مهم در سالمندی ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، امید، افسردگی، سالمندان
|
  • Elham Piri*, Behnam Ghasemi Pages 1-8
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Aging and inactivity are two main factors in reducing the self-esteem of the elderly. Self-esteem plays a role in human’s emotional, social and psychological adjustment, which becomes more important during elderly age. The aim of this study was to determine the effect of a course of massage-yoga combination on the self-esteem of the elderly women in 2017.

    METHODS

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and follow-up. The statistical population of this study consisted of elderly women in the centers of Farhikhtegan and Jahandidehgan Senior Sanatoria of Shahrekord. The study sample consisted of 30 elderly women aged 60-85 years who had the criteria to enter the study and were purposefully selected, which were randomly divided into two experimental (15) and control (15) groups. Rosenbergchr('39')s self-esteem questionnaire was used as a tool in this study. For eight weeks, the members of the experimental group underwent three sessions (40 minutes) each week under the supervision of a massage and yoga specialist. After a month, the follow-up test was taken. In order to investigate the research hypothesis, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was applied.

    FINDINGS

    Totally, 76.6% of the elderly were housewives, 26.6% were retired, 56.6% were alone, 23.3% lived with their children and 20% lived with their spouses. Based on the results of MANCOVA, the self-esteem scores increased in the posttest and follow-up stages in experimental group than controls. The results also showed that after eight weeks of the massage-yoga combination program, the difference between the scores of two groups was significant in the posttest (p = 0.001) and follow-up (p = 0.001) stages.

    CONCLUSION

    Based on the findings of this study, the combination of massage and yoga can be used as a complementary method to increase self-esteem in the elderly.

    Keywords: Massage, Yoga, Self-esteem, Old age
  • Maryam Rahmani, Azar Darvishpour*, Parand Pourghane Pages 9-18
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    With rising age and the beginning of old age, people gradually lose some of their physiological and psychosocial functions. Any approach that can reduce the negative effects of age on cognitive status or reduce the risk of dementia will have a dramatic effect on the quality of life of the elderly. The aim of this study was to determine the cognitive status and its relationship with some demographic characteristics in the elderly under the hemodialysis of medical centers of Guilan University of Medical Sciences.

    METHODS

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 84 elderly people under hemodialysis in 2019. Data were collected using a demographic characteristics questionnaire and Mini-Mental State Examination (MMSE) test whose validity and reliability have been confirmed in the national studies and then were analyzed through descriptive statistics (frequency tables, mean and standard deviation) and analytical statistics (chi-square, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis) using SPSS 20, considering the significant level of 0.05.

    FINDINGS

    The findings showed that the majority of the elderly under the hemodialysis (64.3%) had mild cognitive impairment. Among the dimensions of the test, the dimension of orientation with the mean score and standard deviation of 9.04 ±1.689 had the highest share; and the construction dimension with the mean score and standard deviation of 0.62 ±0.488 had the lowest share in cognitive status of these patients. The findings also indicated a significant difference between the cognitive status and some demographic characteristics of the elderly under hemodialysis (gender, educational level, marital status and underlying disease) (P < 0.001).

    CONCLUSION

    According to the findings of this study, the cognitive status of the elderly under hemodialysis is affected by some demographic characteristics such as gender, level of education, marital status and underlying disease. Awareness of the results of this research can be considered by the authorities to provide the necessary background to improve the cognitive status of the elderly through planning and providing the necessary arrangements.

    Keywords: Cognitive status, Old age, Hemodialysis
  • Amirmalek Nakhaeizadeh, Sepideh Mohammadi, Zahra Fotokian* Pages 19-26
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Considering the role of ethics in the field of nursing, performing interventions related to professional ethics from the student period is an undeniable necessity and has a significant role in improving the quality of patientschr('39') medical services. The aim of this study was to review the interventions related to professional ethics in nursing students.

    METHODS

    This narrative review study was conducted to search interventional articles without time limit in Pub Med, Ovid, IranMedex, CINAHL, PsycINFO, Elsevier and Science Direct databases with Persian and English keywords such as ethical codes, nursing students and nursing ethics. After searching from 1980 to 2020, 34 articles were found, of which15 articles were selected based on inclusion criteria. These studies were analyzed in 5 steps based on a review framework of Sidani & Braden’s articles.

    FINDINGS

    The content of the interventions was done in 3 areas: "Ethics in general", "Identification of ethical problems" and "Ethical empowerment". In all studies, standard tools such as the Ethical Environment Scale, Corley’s Moral Distress Scale and Ethical Sensitivity Scale were used to collect information. According to the results of the studies, educational interventions lead to improve studentschr('39') knowledge, attitudes and practices related to ethical codes as well as improve outcomes related to the patient and organization.

    CONCLUSION

    The findings showed that the interventions related to professional ethics lead to the implementation of ethical codes for nursing students in the clinical setting. Therefore, administrators and professors of nursing schools can improve the knowledge, attitude and practice of nursing students by holding training workshops for students.

    Keywords: Nursing ethics, Nursing students, Nursing, Review article
  • Seyyedeh Fatemeh Zahra Manafifar, Fatemeh Ghaffari, Mahbobeh Faramarzi, Abbas Shamsalinia* Pages 27-34
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The concept of healthy ageing has become important in daily life, academic world and ageing health policy making. Healthy ageing is a lifelong process of optimizing opportunities for improving and preserving physical, social and mental wellness, independence, and quality of life, as well as enhancing successful life-course transitions. Healthy ageing is beyond the presence or absence of disease, and is affected by a variety of factors. The purpose of this study was to review the physical, psychological, social aspects of healthy ageing.

    METHODS

    In this review study conducted in 2020, the keyword of "healthy aging" was searched in "Google Scholar", "PubMed" and "Science Direct" from 2010 to 2020. Finally, 6 articles were reviewed in this study.

    FINDINGS

    The results of the selected studies showed that physical activity, depression, loneliness, participation in leisure activities, perceived health status, ego-integrity, self-achievement, self-esteem, fair self-rated health, age, education, income, health behaviors, social participation, social support network, social support, self-efficacy and health-promoting behavior affected healthy ageing.

    CONCLUSION

    Healthy ageing is a multidimensional phenotype and does not merely capture the absence of clinical disease, but also incorporates freedom from physical disability, plus preserved cognitive, affective and social functioning and is affected by factors such as perceived health, ego-integrity, self-achievement and social support network.

    Keywords: Healthy ageing, definition, effective factors
  • Shahab Papi, Yadollah Abolfathi Momtaz*, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Mahshid Foroughan, Marzieh Araban, Saeede Avazzade Pages 35-44
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Knowledge of physical activity (KPAQ) is very effective in preventing chronic diseases and increasing the quality of life in the elderly. Therefore, the aim of this study was to compare the effect of face-to-face and electronic educational methods on the KPAQ among the elderly.

    METHODS

    This randomized controlled trial was conducted on 88 elderly people referred to Kahrizak Daily Care Center in Karaj, Iran from 2017 to 2018. Participants were randomly divided into educational groups including face-to-face and electronic educational groups as well as a control group. Data collection tools included questionnaires of demographic characteristics and KPAQ, collected in three stages before, 1 and 3 months after the intervention. Data were analyzed using SPSS 24 at a significant level of 0.05.

    FINDINGS

    The findings showed that there was a significant difference between the mean scores of KPAQ in the face-to-face and electronic educational groups (P=0.001). The results of Bonferronichr('39')s post-hoc test indicated a significant difference between the control group with face-to-face and electronic educational groups (P<0.01). The rate of effect size obtained to compare the KPAQ score was 0.89 and 0.87 for face-to-face and electronic educational groups, respectively.

    CONCLUSION

    The present study represented that face-to-face educational method was more effective than electronic educational method in improving the KPAQ of the elderly. Therefore, electronic educational method along with face-to-face educational method can be used to improve the KPAQ of the elderly.

    Keywords: Elderly, Physical activity, Knowledge, Face to face educational method, Electronic educational method
  • Maziyar Kalashi, Hossein Karimi Pashaki, Siavash Khodaparast, Vahid Bakhshalipour * Pages 45-52
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The world's population is rapidly aging, and in the meantime, promoting the health and well-being of the elderly, who will make up a large part of the population in the coming years, is one of the most important pillars of society's progress. Evidence suggests that social capital plays an effective role in promoting the general health of the elderly by providing emotional and psychological support. Therefore, the aim of this study was to investigate the effective factors of social capital indicators on the general health of the inactive elderly.

    METHODS

    This applied, descriptive, cross-sectional and correlational study was performed on 200 inactive elderlies in Lahijan. Data were collected using Goldberg’s General Health questionnaire and standard Nahapiet and Ghoshal questionnaire for measuring social capital variables. The data were analyzed using the Kendall's tau-b correlation coefficient, Pearson correlation and multivariate regression test in SPSS 23.

    FINDINGS

    The results showed that the correlation coefficient between general health and institutional trust, interpersonal trust of the elderly, generalized trust and social capital was -0.028, 0.198, 0.136 and 0.150 with regression value of 0.298, respectively, indicating that there was a significant correlation between the set of research variables.

    CONCLUSION

    According to the findings on the relationship between social capital and general health, officials in charge of geriatric affairs can have an important role in improving the general health of the elderly by strengthening group and collective activities.

    Keywords: Institutional trust, General health, Social capital, The elderly
  • Nasrin Navvabi*, Abbas Shamsalinia, Khad Je Jahangasht, Maryam Mashaei, Kolosom Hallajian Pages 53-61
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Both the increase of the elderly population in the world and the spread of chronic diseases have enhanced the need for training in the global village. One of these trainings is healthy aging one for the elderly. On the other hand, with the spread of COVID-19, nurseschr('39') communication with clients has decreased in medical and health centers for establishing and implementing training. Therefore, considering that we are in the third millennium of training, presenting, implementing and following-up the impact of using healthy aging software, trained by distance are an important step towards achieving the goals of improving self-care training in the elderly. Hence, the aim of this study was to investigate the effect of using healthy aging software on 60-70-year-old teachers’knowledge of healthy aging and report the results.

    METHODS

    This quasi-experimental study was conducted on 80 60-70-year-old teachers in 2018-19. The Tonekabon retired teachers were selected by available sampling method. The subjects were divided into two groups of 40 in each -control and training groups- using software. The intervention was performed by providing healthy aging software in the training group. To collect data, the tools including personal information measurement as a test containing 20 four-answer questions with reliability of 0.78, which was responded in the presence of researchers, and satisfaction measurement of using software with reliability of 0.89 were used. Then, the obtained information was analyzed.

    FINDINGS

    This study was performed on 80 subjects with a mean age of 64.33±3.64 in the control group and 62.12±3.6 in the training group using software. The results indicated that there was no significant difference in terms of individual and social characteristics in two groups of control and software training (P>0.05). The knowledge level before and after the intervention was 15.5±1.17 and 16.2±2.12 in the control group as well as 16.34±2.6 and 19.72±1.48 in the training group, respectively. There was a significant relationship between the mean scores of knowledge about healthy aging in the software training group and control before and after the intervention (P = 0.000).

    CONCLUSION

    Taking action to produce appropriate software for training the elderly is a step towards increasing the information of the elderly in the protection and prevention of the complications of old age. Thus, nurses help to promote health and prevent aging complications in the elderly by training the elderly clients via the electronic-training method.

    Keywords: Software, Healthy aging, Knowledge, Retired teachers
  • Shahrzad Ghodrati Mirkohi *, Mahdi Ghodrati Mirkohi Pages 62-70
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Today, depression is one of the most common mental disorders and a strong problem in the life of the elderly. One of the coping factors with depression in the elderly is the issue of hope and resilience in them, which plays an important role in coping with stress and life threats and its adverse effects. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between resilience and hope with depression in the elderly.

    METHODS

    The present study was a descriptive and correlational study. The statistical population included all the elderly in Khorramabad in 2019. The sample size of 357 cases was selected using multi-stage cluster random sampling. The data collection scale included the Depression Inventory of the Elderly of Brink et al. Miller Hope Questionnaire and Connor-Davidson Resilience Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation test and simultaneous regression analysis to determine the predictive role of resilience and hope in the rate of depression in the elderly through SPSS 21.

    FINDINGS

    According to the findings, the participants were in the age range of 60-93 years and of the 357 elderly participants in the study, 148 and 171 cases were male were female, respectively. The spouses of 65 of old adults were not alive. Moreover, 252 people lived with their spouse or family. The results of this study showed that there was a negative and significant correlation between resilience and depression (β= 0.48) and between hope and depression (β=0.71) in the elderly (p<0.001). This means that resilience and hope can predict depression in the elderly and together predict 51% of the variance of depression.

    CONCLUSION

    Considering that there is an inverse relationship between resilience and hope with the rate of depression in the elderly, the development of appropriate interventions to increase these two important components in old age seems necessary.

    Keywords: Resilience, Hope, Depression, The elderly