فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هفتم شماره 3 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسیم علی پور، مریم دستورپور، مرضیه عربان* صفحات 145-151
    اهداف

    زمین خوردن یا سقوط یکی از شایع ترین مشکلات بهداشتی برای افراد بالای 60 سال است. به دنبال سقوط، سالمند متحمل مشکلات جسمی، روحی- روانی و اجتماعی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر ترس از سقوط در سالمندان شهر اهواز صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده کنترل دار است که بین 80 سالمند تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهر اهواز در سال 1397 انجام شد. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه محقق ساخته سنجش آگاهی و پرسش نامه ابزار کارآمدی افتادن (FES-I) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحت نرم افزار SPSS 22 تحلیل شدند.

    یافته‏ ها

    میانگین نمره آگاهی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بعد از اجرای مداخله با کنترل اثر مخدوش کنندگی سایر متغیرها افزایش آماری معنی دار داشت (P<0.001). همچنین میانگین نمره ترس از سقوط در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بعد از اجرای مداخله با کنترل اثر مخدوش کنندگی سایر متغیرها کاهش آماری معنی دار داشت (P<0.001).

    نتیجه‏ گیری

    با اجرای برنامه های آموزشی ترس از سقوط در سالمندان کاهش می یابد که می تواند منجر به بهبود کارآمدی و کیفیت زندگی آنها شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، سالمندان، مداخله آموزشی، ترس، سقوط
  • امین عربشاهی، ذبیح الله قارلی پور، ابوالفضل محمدبیگی، سیامک محبی* صفحات 153-160
    اهداف

    پرفشاری خون یکی از مهم ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی و عروقی است. حمایت اجتماعی و پایبندی به رژیم درمانی از عوامل تاثیرگذار در کنترل و پیشگیری از عوارض فشار خون بالا است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزش مبتنی بر حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر بر ارتقای پایبندی به رژیم درمانی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه تجربی حاضر روی 120 بیمار مرد دارای فشار خون اولیه به همراه همسر آنها که در سال 1398 به مراکز خدمات جامعه سلامت شهر قم مراجعه کردند انجام شد. افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی سازی بلوکی به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 60 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه رفتارهای خودمراقبتی، حمایت اجتماعی، چک لیست ثبت فشار خون و فشارسنج عقربه ای بود. داده ها در نرم افزار SPSS 20 و توسط آزمون های آماری تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره پایبندی به رژیم درمانی و حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر آزمودنی ها بعد از مداخله آموزشی در گروه آزمون افزایش معنی دار داشت (P<0.001). همچنین میانگین نمره فشار خون سیستولیک (0.007=p) و دیاستولیک (P<0.001) بیماران بعد از مداخله آموزشی بین دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر حمایت اجتماعی همسر باعث ارتقای پایبندی به رژیم درمانی و کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در بیماران مبتلا به پرفشاری خون می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، پایبندی به درمان، پرفشاری خون
  • عابدین ثقفی پور، ابوالفضل محمد بیگی، احسان وصالی منفرد*، سید عباس حسینعلی پور صفحات 161-168
    اهداف

    اقدامات درمانی برای رفع آلودگی به شپش سر، گاهی طولانی یا بی نتیجه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر میزان موفقیت رفع آلودگی به شپش سر در افراد مقاوم به درمان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه آزمایشی که در سال 1398 در شهر قم انجام شد، 140 مادر دارای فرزند مقاوم به درمان شپش سر با نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به روش تصادفی سازی بلوکی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 70 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و سنجش سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. برای گروه مداخله سه جلسه آموزشی 75دقیقه ای طی یک ماه به شیوه سخنرانی و بحث گروهی اجرا شد. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و توسط آزمون های مجذور کای و T زوجی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    قبل از مداخله آموزشی اختلاف میانگین نمره دو گروه، فقط در سازه آگاهی معنی دار بود (P<0.05). بعد از مداخله، بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد و میانگین نمرات گروه مداخله در سازه های آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی بعد از مداخله افزایش معنی دار یافت (P<0.05). همچنین 100% افراد در گروه مداخله موفق به درمان کامل شدند، ولی در گروه کنترل تنها 18.6% درمان موفقیت آمیز داشتند (0.001=p).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر میزان موفقیت رفع آلودگی به شپش سر در افراد مقاوم به درمان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، مداخله آموزشی، شپش سر، مقاوم به درمان
  • طاهره برزگر محمودی، محبوبه خورسندی*، محسن شمسی، مهدی رنجبران صفحات 169-175
    اهداف

    عفونت ویروسی هپاتیت B یک مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری هپاتیت B در رابطان بهداشتی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1394 در شهر ملایر انجام شد، 128 نفر از رابطان بهداشتی از 8 مرکز بهداشتی درمانی این شهر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 64 نفر) قرار گرفتند. مداخله در 4 جلسه 40 دقیقه ای انجام و اطلاعات سه ماه بعد به وسیله پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. این پرسش نامه شامل مشخصات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و عملکرد بود. داده ها با استفاده آزمون های آماری مجذور کای، T زوجی، T مستقل و آنالیز کوورایانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    قبل از مداخله آموزشی اختلاف معنی داری بین گروه آزمون و کنترل از نظر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی وجود نداشت (P>0.05). اما سه ماه بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات سازه های آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، راهنمای عمل داخلی و خارجی، خودکارآمدی و عملکرد بین دو گروه اختلاف معنی داری نشان داد (P<0.001).

    نتیجه گیری

    آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی می تواند سبب افزایش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری هپاتیت B در رابطان بهداشتی شود.

    کلیدواژگان: آموزش، رفتار بهداشتی، هپاتیت B، بیماری، پیشگیری
  • اعظم شریفی عارف، محمود طاووسی، فرخنده امین شکروی* صفحات 177-186
    اهداف

    استرس، افسردگی و اضطراب از شایع ترین اختلالات دوران نوجوانی هستند. با توجه به وجود اسنادی مبنی بر تاثیر معنویات بر سلامت روان، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر معنویت بر سلامت روان سفیران سلامت دانش آموزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه تجربی حاضر در سال 1398 روی 39 نفر از دانش آموزان دختر سفیر سلامت مدارس متوسطه اول شهر تهران شامل دو گروه آزمون (18 نفر) و کنترل (21 نفر) انجام شد که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار های پژوهش، پرسش نامه استرس، اضطراب و افسردگی (DASS 21) و پرسش نامه معنویت پارسین و دانینگ بودند. بعد از انجام پیش آزمون در دو گروه، مداخله آموزشی مبتنی بر معنویت در گروه آزمون اجرا شد و 45 روز بعد از اتمام مداخله، پس آزمون در دو گروه صورت گرفت. اطلاعات استخراج شده با بهره گیری از نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون های مجذور کای، T مستقل، T زوجی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    برخلاف بهبود نسبی، بین میانگین نمرات معنویت، استرس، اضطراب و افسردگی در دو گروه بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P>0.05)، اما میانگین نمره مولفه نیازهای معنوی در گروه آزمون بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله افزایش معنی دار داشت (0.043=p).

    نتیجه گیری

    با وجود عدم تاثیر معنی دار مداخله آموزشی مبتنی بر معنویت بر افزایش معنویت و کاهش میزان استرس، اضطراب و افسردگی در سفیران سلامت دانش آموزی، ولی از آنجایی که تغییرات رخ داده در گروه نوجوانان سالم (از نظر جسمی و روانی) مشاهده شده، قابل توجه است.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، معنویت، نوجوان
  • رویا امینی، هاجر نجفی، بنفشه ثمری، مسعود خداویسی*، لیلی تاپاک صفحات 187-193
    اهداف

    یکی از چالش های بیماران دیابتی پیروی از رژیم درمانی است. آموزش بیمار در منزل موجب افزایش توانایی مراقبت از خود می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر به کارگیری برنامه مراقبت در منزل بر پیروی درمانی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 80 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت شهر همدان در سال 1398 که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. نمونه ها با روش بلوک جای گشتی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند (40 نفر در هر گروه). مداخله آموزشی به صورت مراقبت در منزل طی دو جلسه آموزش حضوری و دو پیگیری تلفنی صورت گرفت. پرسش نامه پیروی درمانی قبل و دو ماه پس از مداخله توسط دو گروه تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، دقیق فیشر، T زوجی و آنالیز کوواریانس یک طرفه تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مرحله قبل از مراقبت در منزل، میانگین نمره پیروی از رژیم درمانی بیماران در گروه کنترل بیشتر از گروه مداخله بود (P<0.001)؛ در حالی که پس از مداخله میانگین نمره پیروی از رژیم درمانی گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بیشتر بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه مراقبت در منزل در بیماران دیابتی نوع دو موجب بهبود پیروی درمانی این بیماران می شود.

    کلیدواژگان: مراقبت در منزل، پیروی درمانی، دیابت نوع دو
  • رقیه چناری*، ملیحه سعیدفیروزآبادی، نسرین شیرمحمدی خرم صفحات 195-202
    اهداف

    در سال های اخیر گرایش به مصرف دخانیات افزایش یافته است. براساس مطالعات مختلف عوامل زیادی باعث افزایش مصرف دخانیات می شود که درک الگوهای افزایش این رفتارها برای طراحی سیاست ها و برنامه های پیشگیرانه مهم است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت وابستگی به نیکوتین و الگوهای دموگرافیک مرتبط با آن در بین مصرف کنندگان سیگار و قلیان در شهر بوشهر انجام شد.

    ابزار و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 366 نفر از افراد مصرف کننده سیگار و قلیان در شهر بوشهر در سال 1396 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسش نامه استاندارد وابستگی به نیکوتین و پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها توسط نرم ‏افزار SPSS 23 و با استفاده از رگرسیون لجستیک چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره وابستگی به نیکوتین 11.18±46.61 بود و 61.7% افراد وابستگی متوسط داشتند. متغیرهای سن، سطح تحصیلات و مدت مصرف از عوامل پیشگویی کننده معنی‏ دار شدت وابستگی به نیکوتین بودند (P<0.05).

    نتیجه گیری

    وابستگی به نیکوتین در بین مصرف کنندگان سیگار و قلیان در شهر بوشهر در سطح متوسط است و افراد با سطح تحصیلات پایین تر، مدت مصرف بیشتر و شروع به مصرف در سن پایین تر وابستگی شدیدتری به نیکوتین دارند.

    کلیدواژگان: وابستگی به نیکوتین، الگوهای جمعیتی، سیگار، قلیان
  • آنا امینی، اکرم پیمان*، منیره حاتمی صفحات 203-211
    اهداف

    با توجه به شیوع بیماری ایدز و لزوم تقویت برنامه های مربوط به خودمراقبتی و بهبود کیفیت زندگی، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر فضای مجازی بر کیفیت زندگی در افراد HIV مثبت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی در سال 1398 در بین بیماران HIV مثبت مراجعه کننده به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر تهران انجام شد که از بین این افراد 80 نفر که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده و به روش تصادفی ساده در دو گروه کنترل و مداخله (هر گروه 40 نفر) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه چندبعدی کیفیت زندگی بیماران ایدزی (MQoL-HIV) بود که قبل از آموزش و دو هفته بعد از آخرین جلسه آموزش، تکمیل شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 19 صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات کیفیت زندگی و حیطه های ده گانه آن در ابتدای پژوهش بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05)، اما بعد از مداخله آموزشی بین دو گروه در میانگین نمرات کیفیت زندگی و حیطه های آن به جز حیطه های کارکرد شناختی، اقتصادی، تعامل با همسر و کارکرد جنسی تفاوت معنی دار مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    برنامه های آموزشی خودمراقبتی با روش مجازی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران HIV مثبت موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش، فضای مجازی، کیفیت زندگی، HIV مثبت
  • طاهره ندایی*، زهرا عینعلی هرموشی صفحات 213-220
    اهداف

    فعالیت بدنی در شکوفایی ابعاد مختلف شخصیت افراد جامعه موثر است و نقش بسزایی در سلامت جامعه دارد. هدف از تحقیق حاضر، مدل یابی انواع فعالیت های بدنی بر کیفیت زندگی، امید به زندگی و رضایت از زندگی دبیران زن شهر قم بود.

    ابزار و روش ها

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی روی 140 نفر از دبیران زن شهر قم در سال تحصیلی 97-1396 انجام شد که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه بین المللی فعالیت جسمانی (IPAQ)، پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36)، پرسش نامه رضایت از زندگی (SWLS) و پرسش نامه امید به زندگی اشنایدر بودند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و روش الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و AMOS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    فعالیت بدنی کاری، ورزشی و اوقات فراغت با کیفیت زندگی، امید به زندگی و رضایت از زندگی رابطه معنی داری داشتند (P<0.05). همچنین کیفیت زندگی و امید به زندگی در ارتباط فعالیت بدنی و رضایت از زندگی نقش میانجی جزیی داشتند.

    نتیجه گیری

    انجام فعالیت های بدنی از طریق افزایش کیفیت زندگی و امید به زندگی منجر به بالارفتن رضایت از زندگی در دبیران زن می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کیفیت زندگی، رضایت از زندگی، امید به زندگی، دبیران، زن
  • سلمان خزائی، سعید بشیریان، انسیه جنابی، مجید براتی*، اکرم کریمی شاهنجرینی، بابک معینی، فروزان رضاپور شاهکلائی، منوچهر کرمی، محمد خزائی، سیده زینب هاشمی، علی عطائی، زهرا اسکندری، زهره فضلی صفحات 221-227
    اهداف

    کارکنان بهداشتی در معرض خطر ابتلا به بیماری کروناویروس (Covid-19) هستند و رفتارهای پیشگیری کننده نقش مهمی در کاهش میزان ابتلا و مرگ ومیر از این بیماری دارند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به Covid-19 و باورهای مرتبط با آن در بین کارکنان بهداشتی استان همدان با استفاده از مدل فرآیند توسعه یافته موازی (EPPM) انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در فروردین سال 1399 روی 950 نفر از کارکنان مراکز جامع سلامت شهر همدان که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه ای مشتمل بر متغیرهای جمعیت شناختی و سازه های مدل فرآیند توسعه یافته موازی بود. اطلاعات در نرم افزار آماری Stata 14 و با بهره گیری از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.

    یافته ها

    رفتارهای خودداری از دست دادن و تماس با دیگران و شست وشوی مکرر دست با آب و صابون به ترتیب با 97.8% و 95.3% دارای بیشترین فراوانی در بین کارکنان بهداشتی بود. وضعیت سازه های مدل فرآیند توسعه یافته موازی در سطح نسبتا مطلوبی ارزیابی شد. همچنین 46% کارکنان بهداشتی درگیر فرآیند درک خطر بودند.

    نتیجه گیری

    لازم است سطح خودکارآمدی درک شده کارکنان ارتقا یافته و همچنین بر اثربخشی راهکارهای توصیه شده در پیشگیری از بیماری Covid-19 تاکید شود.

    کلیدواژگان: نگرش، کروناویروس، پیشگیری و کنترل، کارکنان بهداشتی
|
  • Nasim Alipour, Maryam Dastoorpour, Marzieh Araban* Pages 145-151
    Aims

    Falls are one of the most common health problems for persons over 60 years old. The elderly person will suffer from physical, mental-psychological, and social problems after falling. The aim of the present study was to determine the effect of educational intervention on fear of falling in the elderly people in Ahvaz.

    Materials & Methods

    This study was a randomized controlled clinical trial which performed on 80 elderly people covered by health centers of Ahvaz in 2018. The samples were selected by multistage random sampling method and randomly assigned into intervention and control groups. Data were collected using a demographic questionnaire, a researcher-made questionnaire of knowledge assessment and Fall Efficacy Scale International (FES-I). Data were analyzed using statistical tests by SPSS 22 software.

    Findings

    The mean score of knowledge in the intervention group compared to the control group after the intervention with control of the distorting effect of other variables had a statistically significant increase (p<0.001). Also, the mean score of fear of falling in the intervention group compared to the control group after the intervention with control of the distorting effect of other variables had a statistically significant decrease (p<0.001).

    Conclusion

    By implementing educational programs, the fear of falling in the elderly is reduced, which can lead to improving their efficiency and quality of life.

    Keywords: Knowledge, Elderly, Educational Intervention, Fear, Falling
  • Amin Arabshahi, Zabihollah Gharlipour, Abolfazl Mohammadbeigi, Siamak Mohebi* Pages 153-160
    Aims

    High blood pressure is one of the most important risk factors for cardiovascular disease. Social support and adherence to treatment regimen are effective factors in controlling and preventing high blood pressure complications. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of educational intervention based on social support received by the spouse on promoting adherence to treatment regimen in hypertensive patients.

    Materials & Methods

    The present experimental study was performed on 120 male patients with primary hypertension with their spouses who referred to the Qom city community health service centers in 2019. The eligible individuals were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups of test and control (60 people in each group). The data collection tools included a questionnaire of self-care behaviors, social support, a blood pressure checklist, and a hand pressure gauge. Data were analyzed by SPSS 20 software using statistical tests.

    Findings

    The mean score of adherence to the treatment regimen and social support received by the spouse of subjects increased significantly after the educational intervention in the test group (p<0.001). Also, the mean score of systolic (p=0.007) and diastolic (p<0.001) blood pressure of patients after educational intervention in the two groups of test and control was significantly different.

    Conclusion

    Education based on spouses social support improves adherence to the treatment regimen and reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with hypertension.

    Keywords: Social Support, Adherence to Treatment, Blood Pressure
  • Abedin Saghafipour, Abolfazl Mohammadbeigi, Ehsan Vesalimonfared*, Seyed Abbas Hosseinalipour Pages 161-168
    Aims

    Treatment for head lice infestation is sometimes lengthy or ineffective. The aim of this study was to evaluate the effect of educational intervention based on the health belief model (HBM) on the success rate of head lice treatment in resistant to treatment people.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study conducted in Qom in 2019, 140 mothers with children resistant to head lice treatment were selected by available sampling method and divided into two groups of intervention and control (70 people in each group) by block randomization. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of two parts: demographic information and measuring the constructs of the health belief model. For the intervention group, three 75-minute training sessions were conducted during one month through lectures and group discussions. Data were analyzed by SPSS 16 software using chi-square and paired t-tests.

    Findings

    Before the educational intervention, the difference between the mean scores of the two groups was significant only in the construct of knowledge (p<0.05). After the intervention, a statistically significant difference was observed between the two groups and the mean scores of the intervention group in the constructs of knowledge, perceived sensitivity, perceived intensity, perceived benefits and self-efficacy increased significantly after the intervention (p<0.05). Also, 100% of the subjects in the intervention group succeeded in complete treatment, but in the control group, only 18.6% had successful treatment (p=0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on health belief model has a positive effect on the success rate of head lice treatment in resistant patients.

    Keywords: Health Belief Model, Educational Intervention, Head Lice, Resistant to Treatment
  • Tahereh Barzegar Mahmoudi, Mahboobeh Khorsandi*, Mohsen Shamsi, Mehdi Ranjbaran Pages 169-175
    Aims

    Hepatitis B virus infection is a major health problem worldwide. The purpose of this study was to evaluate the effect of education based on health belief model on preventive behaviors of hepatitis B disease in health volunteers

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study which was conducted in Malayer city in 2015, 128 health volunteers from eight Urban Health Centers in this city were selected by simple random sampling method and randomly divided into two groups of experimental and control (64 people in each group). Intervention was performed in four 40-minute sessions and data were collected by a researcher-made questionnaire after 3 months. The questionnaire included demographic characteristics and constructs of health belief model and performance. Data were analyzed by Chi-square test, paired t-test, independent t-test, and oneway analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    Before the intervention, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of health belief model constructs (p>0.05). But three months after the intervention, the mean scores of constructs of knowledge, perceived sensitivity, perceived intensity, perceived benefits, perceived barriers, internal and external action guide, self-efficacy, and performance showed significant difference between the two groups (p<0.001).

    Conclusion

    Education based on health belief model can increase the adoption of preventive behaviors of hepatitis B in the health volunteers.

    Keywords: Education, Health Behavior, Hepatitis B, Disease, Prevention
  • Azam Sharifi Aref, Mahmoud Tavousi, Farkhondeh Amin Shokravi* Pages 177-186
    Aims

    Stress, depression and anxiety are the most common disorders in adolescence. Given the positive effect of spirituality on mental health, the aim of present study was to investigate the effect of spirituality-based educational intervention on mental health in female student health ambassadors.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was performed on 39 female student health ambassadors of the first high schools in Tehran (18 subjects in the experimental group and 21 subjects in the control group) in 2020, who were selected by multistage cluster sampling method. The research instruments were the Depression, Anxiety, Stress Scales (DASS 21) and the Parsian and Dunning Spirituality Questionnaire. After pre-test in two groups, spirituality-based educational intervention was conducted in the experimental group. 45 days after the intervention, post-test was performed in both groups and the data were analyzed by SPSS 20 software using Chi-square test, independent t-test, paired t-test and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Despite the relative improvement, there was no significant differences between the mean scores of spirituality, stress, anxiety and depression in the two groups after the intervention (p>0.05), but the mean score of component of spiritual needs had significant increase in experimental group after the intervention compared to before intervention (p=0.043).

    Conclusions

    Despite the lack of significant effect of spirituality-based educational intervention on increasing spirituality and reducing stress, anxiety and depression in student health ambassadors, but because the changes occurred in the group of healthy adolescents (physically and mentally), it considerable.

    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Spirituality, Adolescent
  • Roya Amini, Hajar Najafi, Banafshe Samari, Masoud Khodaveisi*, Lily Tapak Pages 187-193
    Aims

    One of the challenges for diabetics is following a treatment regimen. Educating the patient at home increases the ability to take care of themselves. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of home care program on the therapeutic adherence of patients with type 2 diabetes.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed on 80 patients with type 2 diabetes referred to the Diabetes Research Center of Hamadan in 2019 who were selected by convenience sampling method. Samples were divided into intervention and control groups using permuted block method (40 people in each group). Educational intervention was performed in home care during two face-to-face sessions and two telephones follow-up. Before and two months after intervention, the questionnaire was completed by both groups. Data were analyzed by SPSS 16 software and Fisherchr('39')s exact test, Chi-square, paired t-tests and one-way analysis of covariance were used.

    Findings

    The mean score of therapeutic adherence was higher in control group than in intervention group, before home care (p<0.001); while after intervention, the mean score of therapeutic adherence significantly increased in intervention group compared to the control group (p<0.001).

    Conclusion

    Implementation of home care program in patients with type 2 diabetes improves the therapeutic adherence of these patients.

    Keywords: Home Care, Therapeutic Adherence, Type 2 Diabetes
  • Roghayeh Chenary*, Maliheh Saeedfiroozabadi, Nasrin Shirmohammadi-Khorram Pages 195-202
    Aims

    In recent years, the trend towards smoking has increased. According to various studies, many factors increase smoking, and understanding the patterns of increase in these behaviors is important for designing prevention policies and programs. The aim of the present study was to investigate the nicotine dependence status and related demographic patterns in cigarette and water pipe consumers in Bushehr city.

    Instruments & Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytic study, 366 people of cigarette and water pipe consumers in Bushehr city in 2017 were selected by convenience sampling method. Data were collected by using the Standard Nicotine Dependence Syndrome Scale (NDSS) and demographic information questionnaire. Data analysis was performed by SPSS 23 software using multilevel logistic regression.

    Findings

    The mean score of nicotine dependence was 46.61±11.18. 61.7% of consumers had moderate dependence. Variables of age, education level, and duration of use were significant predictors of the severity of nicotine dependence (p<0.05).

    Conclusion

    Nicotine dependence is moderate among cigarette and water pipe consumers in Bushehr city and people with a lower level of education, a longer duration of use, and the onset of use at a younger age are more strongly dependent on nicotine.

    Keywords: Tobacco Use Disorder, Population Dynamics, Cigarette Smoking, Smoking Water Pipe
  • Anna Amini, Akram Peyman*, Monireh Hatami Pages 203-211
    Aims

    Given the prevalence of AIDS and the need to enhance self-care programs and improve quality of life, the aim of the present study was to determine the effect of self-care education based on virtual networks on quality of life in HIV-positive patients.

    Materials & Methods

    This clinical trial was conducted on HIV positive patients referred to the Counseling Centers for Behavioral Disorders in Tehran in 2019 and 80 people of them who were eligible for the study were selected by multistage random sampling method and randomly assigned into control and intervention groups (40 people in each group). Data were collected using demographic information questionnaire and the Multidimensional Quality of Life Questionnaire for Persons with HIV/AIDS (MQoL-HIV) which were completed before the training and two weeks after the last training session. Data analysis was performed using SPSS 19 software.

    Findings

    At the beginning of the study, the mean scores of quality of life and its ten domains did not have significant difference (p>0.05); but after the intervention a significant difference was observed in the mean scores of quality of life and its domains except the domains of cognitive function, economic, interact with the spouse and sexual function (p<0.05).

    Conclusions

    The self-care education programs based on virtual networks are effective on promoting the quality of life of HIV-positive patients.

    Keywords: Education, Self-Care, Cyberspace, Quality of Life, HIV-Positive
  • Tahereh Nedaei*, Zahra Eyn Ali Harmooshi Pages 213-220
    Aims

    Physical activity is effective in flourishing various aspects of the personality of society and plays an important role in the health of society. The purpose of current study was to model the types of physical activity on quality of life, life expectancy and life satisfaction in female teachers of Qom city

    Instruments & Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 140 female teachers in Qom city in the academic year 2017-2018 who were selected by convenience sampling method. The research instruments were the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), 36-Item Short Form Survey (SF-36), Satisfaction with Life Scale (SWLS) and, Snyderchr('39')s Hope Scale. Data were analyzed using descriptive statistical and Pearson correlation test and structural equation modeling using the SPSS 22 and AMOS 20 software.

    Findings

    Work, sport and leisure physical activity had significant relationship with quality of life, life expectancy and life satisfaction. Also quality of life and life expectancy played a partial mediator role in relation to physical activity and life satisfaction.

    Conclusions

    Doing physical activities by increasing the quality of life and life expectancy leads to increasing the life satisfaction in female teachers.

    Keywords: Physical Activity, Quality of Life, Life Satisfaction, Life Expectancy, Teachers, Female
  • Salman Khazaei, Saeed Bashirian, Ensieh Jenabi, Majid Barati*, Akram Karimi-Shahanjarini, Babak Moeini, Forouzan Rezapur-Shahkolai, Manocheher Karami, Mohammad Khazaei, Seyedeh Zeynab Hashemi, Ali Ataei, Zahra Eskandari, Zohreh Fazli Pages 221-227
    Aims

    Health workers are at high risk of novel coronavirus (Covid-19) and preventive behaviors play an important role in reducing the incidence and deaths of this infection. Therefore, the aim of the present study was to investigate COVID-19 Preventive Behaviors and its Related Beliefs among Health Workers of Hamadan province using the Extended Parallel Process Model (EPPM).

    Instruments & Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 950 health workers in Hamadan, in 2020 who were selected by multistage random sampling method. The data were collected using a questionnaire including demographic information and EPPM constructs. Data were analyzed in STATA 14 using descriptive statistics and Pearson correlation test.

    Findings

    Behaviors of avoiding contact with others and frequent hand washing with soap and water with 97.8% and 95.3%, respectively, had the highest frequency among health personnel. The condition of EPPM constructs was evaluated at a relatively favorable level. Also, 46.0% of health personnel were involved in the risk perception process.

    Conclusion

    It is necessary to improve the level of perceived self-efficacy of employees and also to emphasize the effectiveness of the recommended strategies in the prevention of Covid-19 disease.

    Keywords: Attitude, Coronavirus (Covid-19), Prevention, Control, Health Workers