فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد کرمی، سمیه خیرخواه* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    اصطلاح اثر ملی عنوانی آشنا برای شهروندان امروز است. با این حال، این اصطلاح چندان قدیمی نیست و قدمت وضع آن توسط قانونگذار ایرانی به بیش از نه دهه نمی رسد. نخستین بار این اصطلاح در آثار و تالیفات روشنفکران دوره قاجاریه عنوان شد و بحث از حفظ و حراست از ابنیه و وسایل تاریخی مطرح شد؛ پس از روی کار آمدن حکومت پهلوی در سال 1309 با تصویب قانونی خاص به نظام حقوقی کشور وارد شد.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها:

     در قوانین و مقررات مربوط به آثار ملی، نمی توان تعریف جامع و مانعی را در این خصوص ملاحظه کرد. همچنین این مفهوم با مفاهیم مشابه ای مانند اموال فرهنگی، اموال تاریخی، اموال هنری، اشیاء عتیقه، نفایس ملی، دفینه و آثار ملی طبیعی هم پوشانی دارد.

    نتیجه گیری: 

    مطابق با نظم حقوقی کنونی در زمینه آثار ملی برای وصف اثر فرهنگی تاریخی، می بایست یک صد سال از تاریخ ساخت یا از عمر آن اثر سپری شده باشد تا در زمره آثار ملی  قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، آثار ملی، مالکیت عمومی، مالکیت خصوصی
  • محمد الهی* صفحات 16-31
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین الگوهای بیمه ای در دوران معاصر، تکافل است که مبتنی بر فقه اسلامی (فقه عامه) مطرح گردیده و با وجود عمر کوتاه، جایگاه مناسبی در بازار بیمه در کشورهای اسلامی به دست آورده است. از آنجا که در ساختار تکافل از عقود اسلامی استفاده می گردد، بررسی فقهی و حقوقی ساختار تکافل و توجه به منافع ذینفعان به عنوان ضمانتی برای پایداری این نهاد در بازار بیمه اجتناب ناپذیر است.

    مواد و روش ها:

     این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی نگاشته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    در این مقاله، به دو عقد وقف و وکالت از الگوهای تکافل بر اساس اصول فقهی و حقوقی اشاره شده و نظریات فقه عامه و امامیه و حقوق ایران و مالزی در خصوص شبهات موجود در تکافل مورد بررسی قرار گرفت. عدم پذیرش وقف پول، عدم پذیرش وقف از سوی اشخاص حقوقی، عدم سازگاری وقف اموال شرکت با ماهیت شرکت های تجاری بیمه، از اشکالات وارده در فقه امامیه و حقوق ایران بر الگوی وقف هستند.

    نتیجه گیری:

     بعضی از عقود تکافل همچون نهاد وقف، ممکن است با مقررات وقف ایران همسو نباشند؛ ولی می توان الگوی عقد وکالت را با توجه  به اصل لزوم و اصل صحت قراردادها در هر دو دیدگاه فقهی امامیه (شیعی) و عامه (سنی) صحیح دانست.

    کلیدواژگان: الگوی وکالت تکافل، الگوی وقف تکافل، وقف اشخاص حقوقی، اصل تبرع، تکافل خانواده
  • علیرضا صالحی فر، محمد رستمی* صفحات 32-48
    زمینه و هدف

    نظارت بر شرکت های سهامی در بیشتر نظام های حقوقی، پذیرفته شده است. در نظام حقوقی ایران، بازرسان، عهده دار امر نظارت بر شرکت های سهامی هستند و در نظام حقوقی انگلستان، این مهم بر عهده حسابرسان است. با توجه به اهمیتی که عملکرد صحیح بازرسان و حسابرسان در حفظ حقوق سهامداران دارد، در هر دو نظام های حقوقی، موضوع مسوولیت مدنی آنان در قوانین و آرای متعددی مورد توجه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق در نگارش این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    مقاله کنونی به مطالعه تطبیقی مسوولیت مدنی بازرسان و حسابرسان شرکت های سهامی عام در این نظام حقوقی ایران و انگلستان پرداخته است. ابتدا وظایف «بازرس» شرکت سهامی عام در نظام حقوقی ایران در کنار وظایف حقوقی «حسابرس» شرکت سهامی عام در نظام حقوقی انگلستان تبیین شده است. یافته های این تحقیق، دلالت بر این دارد که قصور در رسیدگی به حساب ها، عدم اعلام تخلف یا جرم و افشای اسرار تجاری شرکت، مهمترین مصادیق رفتارهایی هستند که موجب پیدایش مسوولیت مدنی بازرسان و حسابرسان شرکت می شود.

    نتیجه گیری: 

    در نظام حقوقی انگلستان، مسوولیت مدنی بازرسان در قوانین و رویه قضایی در برابر شخص حقوقی شرکت، سهامداران و اشخاص ثالث به رسمیت شناخته شده است؛ اما در نظام حقوقی ایران، مهمترین منبع مسوولیت مدنی بازرسان یعنی لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت (1347)، مسوولیت مدنی بازرسان را محدود به مسوولیت آنان در برابر شرکت و اشخاص ثالث نموده است؛ با این حال، باید بازرس را در مقابل سهامداران نیز دارای مسوولیت مدنی دانست.

    کلیدواژگان: بازرس، حسابرس، قصور، تعهد به مراقبت، مسوولیت مدنی
  • احسان لامع*، محسن داورزنی، رحیم لطفی صفحات 50-63
    زمینه و هدف

    گاهی در دادگاه ها علیه مبارز حرفه ای هنرهای رزمی، طرح دعوی می شود که با استفاده از فنون رزمی، آسیب جسمی به مدعی وارد کرده اند. این آسیب می تواند در داخل باشگاه ها به حریف تمرینی یا در خیابان به قصد حمله یا دفاع در برابر یک متعرض یا همچنین در مسابقات رسمی به طرف مقابل وارد گردد. سوال اصلی، مسوولیت مدنی ورزشکار در مقابل صدمه ای است که به دیگری وارد آورده است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در نگارش این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     در کشورهایی مثل آمریکا نوع زد و خوردهای منجر به آسیب در جریان ورزش رایج است و پرونده های بسیار زیادی در این زمینه در دادگاه ها مطرح می گردد. در دادگاه های ایران، علیرغم وجود رضایت نامه شرکت کننده در مسابقه یا تمرینات باشگاهی، دفاعیات رزمی کار آسیب زننده یا مربی تمرینی، بعضا مورد قبول واقع نمی شود و مربیان یا رزمی کارن محکوم به جبران خسارت می شوند. مقاله حاضر صرفا پیامدهای مدنی ضربات غیر حیاتی دست و پا در خیابان یا در باشگاه را به هنگام تمرین با حریف یا مسابقات بررسی می کند و پوشش بیمه کامل باشگاه ها و مسابقات را به عنوان نتیجه پژوهش پیشنهاد می دهد.

    نتیجه گیری: 

    چنانچه ورزشکاری حین بازی خسارتی به دیگری وارد آورد، اگر غیر عمدی باشد، مسوولیتی ندارد؛ اما چنانچه عمدا آسیبی به دیگری وارد نماید، طبق ماده 1 قانون مسوولیت مدنی مصوب 1339 مسوولیت جبران خسارت را بر عهده دارد.

    کلیدواژگان: رزمی کاران، مسوولیت مدنی، ورزش، حقوق ایران
  • احمد اسفندیاری*، غلامعلی سیفی زیناب صفحات 64-83
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تعادل میان حقوق و تکالیف دارنده سند تجارتی در حقوق اسناد تجاری ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف و خلاهای مقررات موجود است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در نگارش این مقاله به صورت توصیفی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری در ارجاعات رعایت شده است.

    یافته ها: 

    قانونگذار سعی نموده است تا میان حقوق و تکالیف اشخاص دخیل در سند تجاری، تعادلی برقرار نماید و در این راستا در مقابل امتیازاتی از قبیل مسوولیت تضامنی امضاکنندگان، امکان درخواست تامین خواسته فراگیر و... که به دارنده سند اعطا می نماید، در جهت تقویت در پرداخت مبلغ مندرج در آن، تکالیفی از قبیل ارایه سند برای قبولی و پرداخت به براتگیر و... را نیز بر او تحمیل کند.

    نتیجه گیری: 

    حقوق اسناد تجاری ایران در زمینه برقراری تعادل حقوق و تکالیف دارنده سند تجاری، توفیق کاملی نداشته است. چراکه از یک سو، در پاره ای موارد با وجود انجام تکالیف قانونی، امتیازات متناسب به دارنده اعطا کرده است به گونه ای که متعهد یا مسوول سند می تواند در مقابل دارنده، اقدام به اقامه دعوی تقابل نموده و یا با استناد به تهاتر، موقعیت او را تضعیف کند و از سوی دیگر، در مواردی، حقوق یک جانبه ای برای وی در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: توازن، حقوق، تکالیف، دارنده، سند تجاری
  • ابراهیم یاقوتی*، فرید بیرانوند صفحات 84-101
    زمینه و هدف

    عالم حقوق ابزاری برای تنظیم روابط میان اشخاص و تابعان است. بدون تردید در حال حاضر اشخاص انسانی به عنوان اصلی ترین تابع حقوق و در عین حال به عنوان غایت حقوق محسوب می شوند؛ در نتیجه، حقوق بشر در نظم حقوقی حاکم، جایگاه بسیار مهمی دارد.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق در نگارش این مقاله به صورت توصیفی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     نفس مفهوم حقوق بشری با قرایتی متفاوت از قرایت فعلی آن، از بدو تولد اندیشه های فلسفی، وجود داشته است؛ اما با گذشت زمان و ورود مفاهیمی مانند دولت، حاکمیت، قانون، حکومت قانون و... نحوه ورود حقوق بشری به فضای اجرایی عالم حقوق دچار تحولات اساسی شده است.

    نتیجه گیری: 

    در اعلامیه می توان به وضوح، گرایش به سمت مکاتب اصلی فلسفی، حقوقی و سیاسی را مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: مکاتب فلسفی، حقوق بشری، حقوق طبیعی، حقوق پوزیتیویستی، فایده گرایی
|
  • Hamed Karami, Kheirkhah Somayeh* Pages 1-15
    Background and Aim

    The term “National Monuments” is a familiar title for today’s citizens. However, this term is not as old as nine decades. The first time, this term has been mentioned in the books of intellectual authors in the Qajar era. After the establishment of Pahlavi, special legal rules have been passed in 1930.

    Materials and Methods

    For present study, the analytical-descriptive approach has been chosen.
    Ethical Considerations: All ethical considerations as well as authenticity of the texts have been observed.

    Findings

    In laws and regulations related to national monuments, we cannot consider a comprehensive definition in this regard. Similar concepts such as cultural possessions, historical property, artistic property, antique treasures, national treasures, and natural monuments overlap with this concept.

    Conclusion

    According to the current legal order in the field of national monuments, spending one hundred years is necessary for the description of the cultural - historical monuments.

    Keywords: Cultural Heritage, National Monuments, Public Ownership, Private Ownership
  • Mohammad Elahi* Pages 16-31
    Background and Aim

    One of the most important tools with the function of insurance in the contemporary era is Takaful, which is based on Islamic jurisprudence (Sunni jurisprudence) and despite its short life, has gained a good position in the insurance market in Islamic countries. Since Islamic contracts are used in the structure of Takaful, a jurisprudential and legal study of the structure of Takaful and attention to the interests of participants as a guarantee for the stability of this institution in the insurance market is inevitable.

    Materials and Methods

    This is a descriptive Study.

    Ethical Considerations: 

    Honesty and confidentiality have been observed.

    Findings

    In this article, two endowment and attorney models of Takaful based on jurisprudential and legal principles are discussed and the theories of Sunni and Imamichr('39')ah jurisprudence and Iranian and Malaysian law system regarding the doubts in Takaful are examined. Non-acceptance of endowment of money, non-acceptance of endowment by legal entities, incompatibility of endowment of company property with the nature of insurance commercial companies, problems in Imami jurisprudence and Iranian law are important impediment on the model of endowment.
    Conclusion Some Takaful contracts, such as the endowment institution, may not be in line with the rules of endowment in Iran, but the model of the attorney contract can be considered correct in both Imamichr('39')ah (Shiite) and Sunni jurisprudential views according to the principle of necessity and the principle of validity of contracts.

    Keywords: Takaful Attorney Model, Takaful Endowment Model, Legal Entities endowment, Donation Principle, Family Takaful
  • AliReza Salehyfar, Mohammad Rostami* Pages 32-48
    Background and Aim

    Supervision of Public company is accepted in most legal systems. In the legal system of Iran, inspectors are liable for overseeing Public limited company and in other countries like UK; this is the auditorchr('39')s duty. Given the importance of the proper function of auditors and inspectors in protecting shareholderschr('39') rights, their liability has been considered in numerous rules and judgment.

    Materials and Methods

    For present study, the descriptive approach has been chosen.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations as well as authenticity of the texts have been observed.

    Findings

    This article, which deals with comparative study of liability of inspectors and auditors in these two legal systems, first, it described the duties of the "inspector" of the Public limited company in the Iranian legal system along with the legal duties of the auditor in the UK. The findings of this research indicate that failure to process accounts, failure to declare violations or offenses and disclose company trade secrets are the most important examples of behaviors that lead to the emergence of liability of the companychr('39')s inspectors and auditors.

    Conclusion

    In UK, based on statutes and case laws, the responsibility of auditors was acknowledged toward legal person of the company, the third parties as well as shareholders. In Iranian law, the most important related legal reference named Commercial Law Bill (1968) has limited inspectors responsibilities only toward  legal person of the company, the third parties but shareholders should also be added.

    Keywords: Inspector, Auditor, Failure, Duty of Care, Liability
  • Ehsan Lame*, Mohsen Davarzani, Rahim Lotfi Pages 50-63
    Background and Aim

    Sometimes, there is a lawsuit against the martial arts champion to claim bodily harm inflicted by them.  This injury can be inflicted in the clubs against the training opponent, or in the streets, to attack or defend against an invader as well as in official matches. The main question is civil liability of warriors for harm done to another.

    Materials and Methods

    This is a descriptive Study.

    Ethical Considerations:

     All ethical considerations as well as authenticity of the texts have been observed.

    Findings

    In countries like the United States, there are many cases in the courts about Struggles leading to injury during sports. In Iranian courts, despite the consent of the participant in the competition or club exercises, this defense sometimes is not accepted and then coaches or warriors are liable to compensate. The present article examines the civil consequences of non – vital hand and foot blows in the streets or at the club during training with competition. It further suggests full insurance coverage of clubs and competitions.

    Conclusion

    If an athlete inflict a harm to others during the game, if it is unintentional, it does not results in responsibility; but if he intentionally inflict harms to others, according to article 32 of the Civil Liability Act, he will be responsible for compensation .

    Keywords: Martial Artist, Civil Liability, Sport, Iranian Law
  • Ahmad Esfandiari*, Gholamali Seifi Zinab Pages 64-83
    Background and Aim

    The aim of this research is a study of a balance between the rights and duties of holder of a negotiable instrument in Iranian negotiable instruments law and recognition of strength and weakness points and lacks in existent provisions.

    Materials and Methods

    This is a descriptive Study.

    Ethical Considerations:

     All ethical considerations as well as authenticity of the texts have been observed.

    Findings

    The legislator in Iranian negotiable instruments law tried to create a balance between the rights and duties of persons entered in negotiable instrument and in accordance with that in opposing the rights such as collective liability of signers, possibility of demanding vast conservatory injunction etc. that give to the holder in order to strengthen and accelerate in payment the sum inserted, imposed to him duties such as delivering of instrument for acceptance and payment to drawer.

    Conclusion

    Iranian negotiable instruments law have not reached success to Balance Between The Rights And Duties of Holder of Negotiable Instrument; because in one hand, in spite of doing legal duties, there didnchr('39')t given a suitable right to the holder in such a way that obligor or liable to instrument can     or by invoking to see of, weaken his position and in other hand, in some cases, created for him unilateral rights.

    Keywords: Balance, Rights, Duties, Holder, Negotiable Instrument
  • Ebrahim Yaghouti*, Farid Beiranvand Pages 84-101
    Background and Aim

    Science of law is an instrument to regulate the relationships between persons and subjects. Doubtlessly, today human persons as the main subjects of law also are considered as the ultimate intent of law; as the result, human rights have a very important status in the governing legal order.

    Materials and Methods

    This is a descriptive Study.

    Ethical Considerations:

     All ethical considerations as well as authenticity of the texts have been observed.

    Findings

    The very concept of human rights by a reading different from the current one, have been existed since the early stage of birth of philosophical thoughts; but, through the time and by the introduction of concepts such as “government”, “sovereignty”, “law”, and “rule of law” the way of human right entering the space of implementation undergone basic evolutions.

    Conclusion

    In the text of the Universal Declaration of Human Rights, one may see how schools of philosophy, law, and politics have been crystalized in it.

    Keywords: Philosophical Schools, Human Rights, Natural Rights, Positivistic Rights, Utilitarianism