فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و سوم شماره 3 (پیاپی 171، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 30
|
  • اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر انعطاف ناپذیری شناختی و پریشانی روانشناختی همسران جانباز اعصاب و روان
    نرگس انسان، سیده ماریه هاشمی تنگستانی، آرزو حبیبی کیلک، رکسانا نخعی مقدم، پرند عابر* صفحه 2
    مقدمه

    از میان عوامل تنش آفرین شاید هیچ کدام به اندازه جنگ، قوی و فراگیر نباشد جنگ علاوه بر لطمه های جسمی و روانی بر رزمندگان، خانواده های انان را نیز در معرض خطر و مشکلات قرار می دهدبر همین اساس پژوهش حاضربا هدف اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر انعطاف نا پذیری شناختی و پریشانی روانشناختی همسران جانبازان 25 تا 50 درصد اعصاب و روان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر با طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری مورد بررسی همه همسران جانبازان25 تا 50 درصد اعصاب و روان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر نیشابور بود که تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و بطور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال و پریشانی روانشناختی کسلر و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بود که گروه آزمایش 8 جلسه تحت آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند و در حالی که گروه گواه هیچ درمانی دریافت ننمودند. پس از اتمام مداخله، از هر دو گروه آزمایش و گواه پس آزمون و مجددا دو ماه بعد، از هر دو گروه، پیگیری مربوط به همین پرسشنامه ها به عمل آمد.داده ها با نرم افزارSPSS از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان می دهد میانگین گروه آزمایش در خصوص انعطاف ناپذیری شناختی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. بر اساس آزمون F واریانس ها در بین دو گروه برابر می باشد(05/0 p >). نتایج تحلیل واریانس نشان می دهد میانگین پریشانی روانشناختی گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، یک برنامه درمانی کارآمد برایکاهش پریشانی روانشناختی و ارتقاء انعطاف پذیری روانشناختی همسران جانبازان است لذا به منظور افزایش سطح کیفیت زندگی همسران جانبازان و ارتقا سطح سلامت خانواده جانبازان، لازم است زمینه بکارگیری برنامه مداخلهای کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی فراهم شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، انعطاف ناپذیری شناختی، پریشانی روانشناختی
  • محدثه مظفری*، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 2254-2267
    مقدمه

    تحقیقات پیشین نتایج متناقضی را در مورد تداوم آثار تخریب شناختی ناشی ازMBTI  ارایه داده اند. این تحقیق با هدف مقایسه وضعیت شناختی از منظر  قدرت توجه در افراد سالم و بیمارانMTBI  که یک سال از آسیب آنها گذشته طراحی و اجرا شده است.

    روش کار 

    در این مطالعه علی- مقایسه ای،که در فاصله زمانی بهمن 1396 تا مهر 1397 انجام گرفت.48 بیمار مرد MTBI با دامنه سنی 30 تا 55 سال که طی یکسال گذشته در بخش ICU بیمارستان شهدای هفتم تیر شهر ری بستری بودند، بعنوان گروه آزمایشی و 64 مرد سالم با دامنه سنی همتا بعنوان گروه کنترل بصورت تصادفی انتخاب شدند. دو گروه که کلیه معیار های ورود به پژوهش را داشتند، با آزمون استروپ پیچیده مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد، تفاوت میان دو گروه در آزمون استروپ در زیر مقیاسهای زمان آزمایش همخوان و زمان آزمایش ناهمخوان در سطح خطای 5 درصد از نظر آماری معنادار است(05/0>p). همچنین، تفاوت میان دو گروه در زیر مقیاسهای بدون پاسخ همخوان، بدون پاسخ ناهمخوان، تعداد صحیح همخوان ، تعداد صحیح ناهمخوان، نمره تداخل، جمع بدون پاسخ و جمع پاسخهای صحیح در سطح خطای 1 درصد از نظر آماری معنا دار است (01/0>p). نتایج گویای عملکرد ضعیفتر گروه MTBI در کلیه زیر مقیاسهای آزمون استروپ نسبت به افراد سالم می باشد.

    نتیجه گیری

    آسیب مغزی تروماتیک خفیف پس از گذشت یکسال می تواند، در کارکرد عملکرد های اجرایی لوب پیشانی مغز ایجاد اختلال نماید.بنابراین، پیشنهاد می گردد این موضوع در ارزیابی های بالینی و قانونی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب مغزی تروماتیک خفیف، عملکرد های شناختی، توجه
  • مهدی شهرکی، سیمین قادری* صفحات 2267-2277
    مقدمه

    بررسی توزیع جغرافیایی پزشکان در دستیابی به عدالت اجتماعی و کاهش نابرابری ضروری است لذا دراین مطالعه وضعیت توزیع پزشکان، پزشکان عمومی و متخصص برحسب جمعیت و شاخص های تعدیل نیاز در استان خراسان رضوی بررسی شد.

    روش کار 

    مطالعه حاضر توصیفی- مقطعی و کاربردی است و جامعه آماری شامل پزشکان، پزشکان عمومی، پزشکان متخصص و فوق تخصص شهرستان های استان خراسان رضوی در سال های 1385، 1390 و 1395 بود که نمونه گیری انجام نشد. داده های موردنیاز از سالنامه های آماری مرکز آمار ایران استخراج و شاخص های جینی و رابین هود بر اساس جمعیت و شاخص های نیاز در نرم افزارهای Stata 14 و Excel 2019 انجام شد.

    نتایج 

    نسبت پزشک، پزشک متخصص و عمومی به ازای ده هزار نفر در استان به ترتیب در سال 1395 برابر با 08/5، 12/2 و 84/1 بود که علیرغم رشد بالا نسبت به سال های قبل از متوسط کل کشور کمتر بود. ضریب جینی برای پزشک، پزشک متخصص و عمومی برحسب جمعیت در سال 1385 به ترتیب برابر با 38/0، 13/0 و 71/0 بود که در سال 1395 به 24/0، 06/0 و 69/0 کاهش یافت همچنین توزیع پزشکان و پزشکان متخصص بر اساس شاخص های تعدیل نیاز بسیار نابرابرتر از شاخص جمعیت بود.

    نتیجه گیری

    نابرابری پزشک، پزشک متخصص و عمومی برحسب جمعیت کاهش یافت لذا پیشنهاد می شود در بلندمدت سیاست ها و برنامه هایی جهت افزایش تعداد پزشکان از طریق افزایش سهمیه در دانشگاه ها جهت خدمت طولانی مدت در استان و همچنین جذب پزشکان با مشوق های لازم اتخاذ شود همچنین در کوتاه مدت توزیع موقت پزشکان متخصص و فوق تخصص بین شهرستان های استان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ضریب جینی، شاخص رابین هود، شاخص تعدیل نیاز، نیروی کار سلامت، پزشکان عمومی
  • علی اصغر ارسطو، شهلا زاهدنژاد*، سجاد پارسایی، سعید آلبوغبیش صفحات 2278-2286
    مقدمه

    اضطراب به معنای تهدید و حالت ناامنی است که منبع آن به روشنی برای فرد آشکار نیست. هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز بر اضطراب جانبازان و ناتوانان جسمی ورزشکار می باشد.

    روش کار 

    روش اجرای تحقیق از نوع نیمه تجربی بود که با استفاده از دو گروه و با طرح پیش آزمون-پس آزمون انجام شد. 24 نفر از جانبازان و ناتوانان عضو هییت جانبازان و معلولین شهر اهواز به روش در دسترس انتخاب شدند. ابتدا تمام شرکت کنندگان پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه اضطراب حالتی-رقابتی مارتنز را تکمیل کردند. پس از آن شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و شم تقسیم شدند. افراد گروه تجربی در طی سه روز متوالی تحت مداخله تحریک الکتریکی فراجمجه ای قرار گرفتند. پس از آخرین جلسه مداخله، یک بار دیگر شرکت کنندگان پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه اضطراب حالتی-رقابتی مارتنز را تکمیل کردند. از آزمون تحلیل کوواریانس جهت مقایسه پس آزمون دو گروه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مداخله تحریک الکتریکی مغز بر اضطراب کلی (001/0=p) و اضطراب حالتی-رقابتی (001/0=p) تاثیر دارد و میزان اضطراب گروه تجربی بهتر از گروه شم است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    تحریک الکتریکی با شدت دو میلی آمپر و در طی 3 جلسه 20 دقیقه ای می تواند موجب بهبود اضطراب کلی و اضطراب حالتی-رقابتی در بین جانبازان و افراد ناتوان جسمی ورزشکار گردد. از اینرو به مربیان و دست اندرکاران و خود ورزشکاران جانباز و ناتوان جسمی توصیه می شود که در صورت امکان در روزهای منتهی به مسابقه جهت بهبود و کنترل اضطراب خود از مداخله تحریک الکتریکی مغز استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تحریک مغز، اضطراب، اضطراب حالتی رقابتی، ورزشکار
  • حسام علیزاده، پریوش داودیان، مهشید حداد، افسانه کرمستجی* صفحات 2287-2292
    مقدمه

    با توجه به مصرف قابل توجه آنتی بیوتیک ونکومایسین در بیمارستان ها و نیاز به استفاده منطقی از این آنتی بیوتیک برای پیشگیری از رخداد مقاومت آنتی بیوتیکی، مطالعه حاضر به منظورارزیابی چگونگی تجویز و الگوی مصرفی آنتی بیوتیک ونکومایسین در بیمارستان پیامبر اعظم شهر بندرعباس طراحی شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی گذشته نگر در سال 1396 انجام شد. با بررسی اطلاعات بیماران بستری در بیمارستان پیامبر اعظم شهر بندرعباس، بیماران تحت درمان با ونکومایسین در طی یک سال انتخاب شدند. سپس با مراجعه به پرونده این بیماران در مدارک پزشکی بیمارستان، اطلاعات مورد نیاز استخراج گردید. سپس اطلاعات مربوطه توسط متخصص عفونی بر اساس دستورالعمل Infectious Diseases Society of America (IDSA) و Defined Daily Dose (DDD) بررسی شد.

    نتایج

    در این مطالعه 189 نفر بیمار دریافت کننده آنتی بیوتیک ونکومایسین از بیماران بستری شده در بخش های مختلف بیمارستان پیامبر اعظم شهر بندر عباس مورد بررسی قرار گرفتند. در میان بیماران مورد بررسی 49 نفر (9/25%) در خط اول درمان، داروی ونکومایسین دریافت کرده بودند. از میان بیماران مطالعه شده، تجویز مصرف نوع آنتی بیوتیک برای 170 نفر (9/89%) از آنان بر اساس تجربه و 19 نفر (10%) بر اساس انجام تست آنتی بیوگرام بوده است. در میان دریافت کنندگان آنتی بیوتیک ونکومایسین، مصرف آنتی بیوتیک برای 92 بیمار بر اساس مصرف دوز روزانه تعریف شده (DDD) بود.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر حدود نیمی‎از موارد تجویز ونکومایسین، بر اساس دستورالعمل DDD انجام گرفته بود ولی اغلب درمان ها به صورت تجربی و بدون توجه به نتایج تست آنتی بیوگرام و کشت انجام می‎گردد.

    کلیدواژگان: ونکومایسین، تجویز، مقاومت آنتی بیوتیک، بندرعباس
  • نیما دارین، مهرداد نوابخش*، رضا نیک بخش صفحات 2288-2292
    مقدمه

    جامعه پذیری فرایندی است که به موازات کنترل اجتماعی بکار می رود ولی معمولا نهادهای رسمی و غیر رسمی موجود در جوامع این دو فرایند را بطور همزمان با یکدیگر بکار نمی برند این موضوع ناکارآمدی آنان را تداوم می بخشد. علم جامعه شناسی با تحلیل نظری نسبت به جامعه پذیری ، اجتماعی شدن و کنترل اجتماعی به گونه های مختلف درسطوح کلان، میانی و خرد به این موضوع توجه می نماید تا در هر یک از آنها میزان عاملیت افراد مورد چالش و دقت قرار گیرد. روش کار تحقیق حاضر یک پژوهش آمیخته به صورت کمی و کیفی بود. بخش کمی تحقیق در قالب پرسشنامه انجام شد و بخش کیفی تحقیق به صورت گراند تیوری و براساس مدل اشتراوس و کوربین (1387) در قالب مصاحبه و تحلیل محتوایی و ساختاری مصاحبه ها انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه های عمیق، باز و نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق در بخش کمی و کیفی را ورزشکاران رشته های فوتبال، کشتی و بدمینتون تشکیل دادند. در این تحقیق از یک پرسشنامه محقق ساخته حاصل از یافته های الگوی پارادایمی تحقیق استفاده شد که شامل 49 مولفه بود که با مدل لیکرت 5 درجه ای انجام شد. در بخش کمی برای تجزیه و تحلیل داده‌های توصیفی از روش آماری توصیفی، شاخص های چولگی و کشیدگی، تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری این تحقیق از نرم افزارSPSS و نرم افزار Smart Pls استفاده شد

    نتایج

    نتایج در بخش کیفی نشان داد که شرایط علی به 3 مقوله یادگیری هنجارها و ارزش ها، سازگاری با شرایط تیم جدید و بهبود تعامل اجتماعی دسته بندی شد.در بخش کمی نیز نتایج نشان داد که آموزش ورزشی در جامعه پذیری ورزشکاران، رسانه های جمعی در جامعه پذیری ورزشکاران، مربیان ورزشی در جامعه پذیری ورزشکاران، گروه های مرجع در جامعه پذیری ورزشکاران و علاقمندی جوانان به ورزش در جامعه پذیری ورزشکاران تاثیر مثبت معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد هم در بخش کیفی و هم کمی، جامعه پذیری ورزشکاران تحت تاثیر عوامل زیادی در ارتباط با وضعیت اجتماعی و همچنین فنی تیم های حرفه ای قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، ورزشکاران حرفه ای، هنجارها، ارزش ها
  • حسین هادی طرقی، شاهد مسعودی* صفحات 2294-2301
    مقدمه 

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) بر بهبود کیفیت خواب سالمندان دارای درد مزمن انجام شد. 

    روش کار

    این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی(طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نابرابر بود). جامعه آماری این پژوهش شامل همه سالمندان 65 سال و بالاتر مقیم خانه سالمندان در مشهد در سال 1396 بود که تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در این پژوهش جهت اندازه گیری درد مزمن از مقیاس درد مزمن مک گیل(1975) و برای اندازه گیری کیفیت خواب از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ(1993) استفاده گردید.مداخله درمانی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. پس از پایان دوره گروه درمانی، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس تک متغییره استفاده شد.

    نتایج 

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنا داری بر بهبود کیفیت خواب سالمندان دارای درد مزمن موثراست (0،05p <).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود کیفیت خواب  سالمندان مبتلا به درد مزمن موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت خواب، سالمندان، درد مزمن
  • سحر همت یار*، شهریار اقتصادی، محمود محمودی، آناهیتا هوشیار راد، پگاه همت یار صفحات 2302-2315
    مقدمه

    بروز چندقلوزایی در دنیا به طور چشم‎گیری افزایش یافته است. مطالعات اندکی در مورد وضعیت تغذیه دوقلوها وجود دارد و تا آنجا که ما می‎دانیم در ایران مطالعه‎ای ‎در این زمینه انجام نشده است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی الگوهای غذایی غالب در دوقلوهای هم جنس بزرگسال شهر تهران می‎باشد.

    روش کار 

    138 نفر(69 جفت) دوقلوی هم جنس در این مطالعه شرکت کردند. پس از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات عمومی، استاندارد فعالیت فیزیکی،  بسامد خوراک و سلامت عمومی‎، شاخص های تن سنجی و فشارخون آنها اندازه گیری شد. الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی شناسایی شدند. رابطه الگوهای غذایی با سلامت عمومی با استفاده از روش رگرسیون لجستیک محاسبه گردید.

    نتایج

    دو الگوی غذایی مخلوط و غربی شناسایی شد. ارتباط معنی داری بین الگوی غذایی مخلوط با میزان فعالیت بدنی، فشارخون دیاستول و بیماری مزمن وجود داشت. افرادی که امتیاز بالاتری از چارک الگوی غذایی مخلوط  داشتند در مقایسه با افرادی که امتیاز پایین تری داشتند، فشار خون دیاستول و فعالیت بدنی بالاتر و بیماری مزمن کمتری داشتند. تفاوت معنی داری در توزیع الگوی غذایی غربی با جنسیت، وضعیت تاهل، وزن، نمایه توده بدن و همچنین گروه‎های سنی مشاهده گردید، با افزایش امتیاز الگوی غذایی غربی درصد مردان نسبت به زنان و مجردها نسبت به متاهل‎ها افزایش یافت، همچنین سن، وزن و نمایه توده بدن نیز رابطه معکوسی با الگوی غذایی غربی داشت.

    نتیجه گیری

    دو الگوی غذایی غالب در دوقلوهای هم جنس شهر تهران وجود دارد. الگوهای غذایی شناسایی شده ارتباطی را با سلامت عمومی در دوقلوهای هم جنس نشان نداد، اما مطالعات بیشتر در‎این زمینه مورد نیاز بوده و توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: دوقلوهای هم جنس، الگوی غذایی، تحلیل عاملی، سلامت عمومی، رگرسیون لجستیک
  • سعید غفاری، شعله زکیانی*، الهه نوری، مریم قلیان عدالتی صفحات 2316-2323
    مقدمه

    مطالعات علم سنجی یکی از کارآمدترین روش های ارزشیابی علمی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه استنادی ISI بر مبنای شاخص h-index در فاصله سالهای (2013-2017) توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- مقطعی با رویکرد کاربردی با متد علم سنجی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مقالات دانشگاه علوم پزشکی مشهد از پایگاه وب آو ساینس، از آغاز سال 2013 تا پایان 2017 بود. ابزار جمع آوری داده ها مشاهده بود. ابتدا در قسمت جستجوی پایگاه و در فیلد آدرس، عبارت (Mashhad Univ Med Sci) در بازه زمانی مورد نظر جستجو شد که تعداد 4594 مقاله بازیافت شد. اطلاعات بر اساس موضوع، دانشگاه یا موسسه، سال، نویسندگان، قالب مدارک، نشریات، مشارکت بین المللی و تعداد استناد ها، شاخصh-Index و موارد دیگر جمع آوری و وارد نرم افزار اکسل گردید. سپس تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و جداول فراوانی و فراوانی نسبی در این نرم افزار انجام شد.

    نتایج

    تولیدات علمی در پایگاه ISI در سالهای مورد بررسی، سیر صعودی داشته، به طوری که در بازه زمانی مشخص شده است. در سالهای 2015 و 2017 نسب به سال های قبل بیشترین مقالات در زمینه داروشناسی را داشت. همچنین تعداد استنادها در سال 2015 نسبت به سال های قبل، جهش بسیار خوبی داشته ولی در سال های 2016 و 2017 افت قابل توجهی را نشان داد. بیشتر مقالات پر استناد در ژورنال هایی با ضریب تاثیر بالا چاپ شده و بیشتر به صورت مشارکت بین المللی بود و بیشترین مقالات همکاری داخلی با دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.

    نتیجه گیری

    رشد صعودی مقالات حاکی از توجه به بروندادهای پژوهشی کشور در راستای توسعه پایدار کشور است. انجام تحقیقات مشابه می تواند در ایجاد انگیزه در سطح کلان کشوری و حمایت مادی و معنوی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ISI، H-index
  • شلیر کریمی، فردین مرادی منش*، پرویز عسگری، سعید بختیارپور صفحات 2324-2333
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که ابعاد روان شناختی سهم عمده‎ای در درمان مشکلات جسمانی دارد. بنابراین؛ هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رفتارهای خودمراقبتی و پیروی از درمان در بیماران دیالیزی بود.

    روش کار

    روش تحقیق نیمه تجربی و طرح تحقیق به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه‎های تجربی و کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران دیالیزی بخش دیالیز بیمارستان بوعلی شهر مریوان تشکیل دادند. تعداد آزمودنی‎های گروه آزمایشی 15 نفر و گروه گواه نیز 15 نفر بود. گروه آزمایشی تحت 8 جلسه درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه گواه هیچ درمانی دریافت نکرد. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه پیروی از درمان مدانلو و پرسشنامه توان خودمراقبتی (SCAS) بود. داده‎های حاصل از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن بود که تفاوت بین میانگین نمرات بیماران گروه آزمایش و گروه کنترل در نتیجه اثر متغیر مستقل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر متغیرهای خودمراقبتی، اهتمام در درمان، تمایل به مشارکت در درمان، چسبیدن به درمان، تعهد به درمان و تدبیر در اجرای در بیماران دیالیزی موثر است (001/0≥p). اما با توجه به معنی دار نشدن تفاوت بین میانگین نمرات بیماران گروه کنترل با گروه آزمایشی در زمینه تاثیر متغیر مستقل، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر توانایی تطابق با بیماری و تلفیق درمان با زندگی در بیماران دیالیزی، موثر نمی‎باشد (001/0≤p).

    نتیجه گیری

    به نظر می‎رسد رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر متغیرهای مبنی بر خودمراقبتی موثر است. با این حال در جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می‎گردد که تحقیقات بیشتری در این راستا صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتارهای خودمراقبتی، پیروی از درمان، بیماران دیالیزی
  • مجید جمشیدیان مجاور، محدثه امیری، حمیدرضا فرزین* صفحات 2335-2340
    مقدمه

    عفونت مجاری ادراری یکی از معمول ترین و رایج ترین عفونت های باکتریایی می باشد به طوری که نسبت قابل توجهی از مراجعه کنندگان به بیمارستان ها (حدود 30-40 درصد) را به خود اختصاص می دهد. ظهور مقاومت در برابر سفالوسپورین ها، فلوروکینولون ها و تری متوپریم-سولفامتوکسازول، که اغلب جهت درمان عفونت های عمومی و بیمارستانی استفاده می شد، درمان موثر این بیماری ها را به تاخیر انداخت و متعاقبا منجر به افزایش واگیری و مرگ و میر بیماران در اثر این عفونت ها گردید.

    روش کار

    در این مطالعه 30 نمونه از کشت های مثبت دارای عفونت ادراری ارجاع شده به آزمایشگاه بیمارستان امام رضا شهرستان بجنورد، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی مقاومت و حساسیت جدایه ها با روش دیسک دیفیوژن انجام گردید. همچنین حضور ژن   qnrAبه روش مولکولی با پرایمرهای اختصاصی بررسی گردید.

    نتایج

    نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد که میزان مقاومت فنوتیپی جدایه ها نسبت به آنتی بیوتیک های نالیدیکسیک اسید، لووفلوکساسین و سیپروفلوکساسین به ترتیب 33/43 درصد، 66/26 درصد و 40 درصد بود . همچنین در بررسی ژنوتیپی جدایه ها نسبت به ژن مورد مطالعه 66/6 درصد مشاهده شد

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه ی حاضر می توان گفت که میزان مقاومت بر علیه آنتی بیوتیک های متعلق به خانواده ی فلورکینولون ها هنوز به طور گسترده ای بالا نمی باشد.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، کلبسیلا پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، فلوروکینولون
  • شاهین ریاحی ملایری*، الهام سادات زینعلی، معصومه حسینی، مارال جلالی صفحات 2342-2349
    مقدمه

     مشکلات عصب شناختی، متابولیکی و جسمی همانند نارسایی های قلبی عروقی از مهم ترین علل مرگ و میر کودکان  سندرم داون است. هدف پژوهش حاضر بررسی مصرف امگا 3 به همراه 8 هفته تمرین شنا بر آیریزین و ترکیب بدنی دختران چاق دارای سندروم داون بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی  18 دختر دارای سندرم داون (سال2±12و kg/m23/1 22±) به صورت تصادفی دردو گروه تمرین و تمرین + مکمل تقسیم شدند. آزمودنیها در بیست وچهار جلسه تمرین شنا با شدت 45 تا 65 درصد ضربان قلب بیشینه و مصرف 300 میلی گرم کپسول امگا 3 (گروه تمرین + مکمل) به مدت 8 هفته شرکت کردند، نمونه خونی 24 ساعت قبل از اولین جلسه تمرینی و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و در سطح معنی داری (05/0 ≥p) ارزیابی شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که پس از 8  هفته در گروه تمرین + مکمل سطوح آیریزین سرمی و توده عضلانی به طور معناداری (05/0> P) افزایش یافته و میزان چربی کاهش معنادار یافت(05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین شنا و مصرف امگا 3 در کودکان سندروم داون می تواند خطرات بیماری های قلبی عروقی را کاهش داده و با تاثیر بر ترکیب بدنی آن ها بسیاری از محدودیت های حرکتی را  بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آیریزین، امگا3، ترکیب بدنی، سندرم داون
  • نازیلا اسمعیلی، پرویز عسکری*، ناصر سراج خرمی، سعید بختیارپور صفحات 2350-2358
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی(MBCT) بر افزایش تاب آوری و کاهش سردرد در بیماران مبتلا به میگرن انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود.  جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران مبتلا به میگرن مراجعه کننده به بیمارستان شهید دکتر لواسانی شهر تهران در پاییز 1397 بود که از بین بیماران آنها 35 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش  و کنترل گمارده شدند. در هر دو گروه ، تاب آوری و سردرد  بیماران از طریق پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه سردرد میگرن اهواز مورد ارزیابی قرار گرفتند، گروه نخست، در 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند؛ اما گروه دوم مداخله ای نداشتند. سپس مجددا در پس آزمون تاب آوری و سردرد هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغییره تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و سردرد بیماران اثر بخش بود (01/0>P)

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر بخشی درمان استفاده از انواع درمانهای روان شناختی از جمله MBCT به عنوان مکمل درمان‎های پزشکی برای مبتلایان به میگرن توصیه می‎گردد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تاب آوری، سردرد، میگرن
  • محمد رحمانیان، علیرضا درودچی، محمد زارع نژاد، ناصر حاتمی، فرشید جاودانی، نوید کلانی* صفحات 2359-2369
    هدف

    بیماری COVID19  در انتهای سال 2019 شکل گرفت و به سرعت در حال پخش در سراسر کره زمین از جمله ایران می باشد.  عمده برنامه های ارایه شده در جلوگیری از گسترش بیماری بر اساس بهداشت فردی و رعایت رفتارهایی مانند فاصله گذاری اجتماعی می باشد. در این میان آگاهی دانشجویان علوم پزشکی در مورد بیماری و رفتاری که در برابر آن ارایه می دهند هم به دلیل الگو بودن این قشر برای مردم، مهم می باشد. در این مطالعه نیز به بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان علوم پزشکی شهرستان جهرم در برابر این بیماری پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی توصیفی، آگاهی، نگرش و عملکرد 241 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی  شهرستان جهرم نسبت به COVID 19  با طراحی پرسشنامه ای متشکل از حیطه های آگاهی، نگرش و عملکرد مردم و منبع دریافتی اطلاعات و میزان اعتماد (رسانه ها) در مورد ویروس کرونا، سنجیده شد. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه، پرسشنامه آنلاین توسط افراد تکمیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان از ویروس کرونا بالاتر از حد متوسط و به ترتیب 84/73، 62/79، 09/77 درصد (از 100 درصد) بوده است. میزان اعتماد به رسانه ها پایین تر از حد متوسط (22/48%) بوده است. بین رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، سال تحصیلی و تعداد اعضای خانوار و عملکرد دانشجویان در مورد بیماری کرونا ارتباط معنی دار وجود دارد (05/0 <p-value).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت رفتار فردی جامعه در کنترل شیوع بیماری COVID-19، ارایه ابزاری برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد مردم جامعه، پرسشنامه طراحی شده در این مطالعه می تواند در تحقیقات آتی استفاده شود.  همچنین به نظر می رسد دانشجویان علوم پزشکی به عنوان افراد شرکت کننده در خط مقدم مبارزه با همه گیری کرونا، بینش و آگاهی قابل قبولی نسبت به بیماری دارند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، کرونا ویروس، کووید 19
  • پرویز مرادیان زند*، حسن احدی، حمیدرضا رحمانی، غلامرضا صرامی صفحات 2370-2379
    مقدمه و هدف

    سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطر مرتبط با بیماری های قلبی عروقی و دیابت می باشد که هر روز بر شمار مبتلایان به آن افزوده می شود . این مطالعه با هدف تعیین اثر برنامه آموزشی مبتنی بر فرانظریه ای به منظور کنترل عوامل خطر ساز بیماری سندرم متابولیک صورت گرفت .

    مواد و روش کار

    روش پژوهشی شبه تجربی با طرح پیش آزمون –پس آزمون با در گروه کنترل دارویی و شاهد ، 75 افراد مبتلا به سندرم متابولیک به صورت تصادفی ساده در سه گروه 25 نفری قرار گرفتند . ابزار اندازه گیری مورد استفاده پ پرسشنامه فرانظریه ای مارکوس که به وسیله آن مراحل تغییر رفتار و فرایند رفتار (خودکارآمدی و موازنه تصمیم گیری) مورد ارزیابی سپس مورد آموزش قرار گرفت همچنین یرگه ثبت اطلاعات برای جمع آوری داده های مربوط به دور کمر ، فشار خون سیستولی و دیاستولیک ، TG،HDL، و FBSمورد استفاده قرار گرفت .که وجود حداقل سه شاخص ملاک تعیین بیماری سندرم متابولیک بود . بعد از گردآوری داده ها مداخله آموزشی در چهار جلسه ای برای گروه آزمون و برای گروه دارویی ،داروهای مورد نیاز بدون مداخله آموزشی و گروه شاهد بدون مداخله به کار گرفته شد و نتایج پس از 4 ماه مداخله آموزشی جمع آوری شد.در نهایت داده ها توسط آزمونهای T مستقل و وابسته و کوواریانس و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    یافته های پژوهش

    اندازه گیری سازه مراحل تغییر قبل مداخله نشان داد که درصد بالایی از بیماران،در مرحله مقدماتی (پیش تفکر،تفکر و آمادگی) قرار داشتند که بعد از مداخله بیش از4/76% افراد گروه آزمون در مرحله عمل و نگهداشت قرار گرفتند

    نتیجه گیری

    سندرم متابولیک یک بحران جهانی است، . شواهد علمی نشان می دهد بخش عمده ای از بیماری سندرم متابولیک از طریق تغییر رفتارهای واسطه ای بویژه اصلاح رژیم غذایی و شیوه زندگی قابل پیشگیری و حتی درمان است .حتی در بعضی از شاخص های سندرم متابولیک (قند ناشتا و دور کمر)عملکرد بهتری نسبت به درمان دارویی دارد.

    کلیدواژگان: مدل فرانظریه ای، سندرم متابولیک، رفتار واسطه ای، مراحل تغییر و فرایند تغییر
  • شاهین ریاحی ملایری*، آناهیتا نفیسی، رضا بهدری صفحات 2380-2390
    مقدمه

    تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل های گیاهی راهکاری موثر برای کنترل عوارض ناشی از دیابت است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف خوراکی استویا و تمرین هوازی بر پروفایل چربی و مقاومت به انسولین مردان دیابتی نوع 2 است.

    روش کار

    دراین پژوهش 28 مرد مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت هدفمند انتخاب شدند و تصادفی به 4 گروه 7 نفری، شامل گروه تمرین هوازی، گروه مصرف استویا، گروه تمرین هوازی + مصرف استویا و گروه کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 20 تا 45  دقیقه با شدت 50تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه به صورت یک روز در میان انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش آماریt همبسته و تحلیل کوواریانس ارزیابی شد.

    نتایج

    بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای لیپوپروتیین پرچگال، لیپوپروتیین کم چگال، کلسترول، قند خون ناشتا، تری گلیسرید، انسولین، مقاومت به انسولین و حداکثر اکسیژن در دو گروه تمرین هوازی و تمرین هوازی + مکمل استویا نسبت به دو گروه مکمل استویا و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (05/0≥P). میزان لیپوپروتیین کم چگال، کلسترول، قند خون ناشتا، تری گلیسرید، انسولین، مقاومت به انسولین پایین آمد و میزان لیپوپروتیین پرچگال و حداکثر اکسیژن افزایش داشت (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    با توجه پژوهش به نظر می رسد انجام تمرین هوازی موجب کاهش کلسترول، مقاومت به انسولین، میزان قند خون ناشتا و تری گلیسرید می شود، ولی مصرف مکمل استویا تاثیر چندانی بر روی متغیرها مرتبط ندارد.

    کلیدواژگان: استویا، پروفایل چربی، تمرین هوازی، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین
  • فاطمه السادات خادم، مریم هادوی*، غلامحسین آقا بزرگی صفحات 2391-2401
    مقدمه

     خوددرمانی یک مسئله مهم بهداشتی است که شیوع آن در حال افزایش است و سلامت افراد مختلف جامعه به ویژه جوانان را تهدید می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی و علل خوددرمانی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

     مطالعه حاضر توصیفی بر روی 296 نفر از دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، انجام شد. نمونه ها به صورت سرشماری انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر 28 سوال جمع آوری گردیدند. داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی مستقل و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     شیوع خوددرمانی در دانشجویان پیراپزشکی رفسنجان 4/76% بود و میزان خوددرمانی در طی دوران تحصیل در دانشگاه افزایش می یافت (002/0=p). شایعترین بیماری که منجر به استفاده از دارو بدون تجویز پزشک می شد بیماری گوارشی 7/28%، شایعترین داروی استفاده شده مسکن (6/61%) و عمدهترین شکل داروی مصرفی، قرص (9/67%) بود. شایعترین علت خوددرمانی، تجربه قبلی مصرف دارو بیان گردید.

    نتیجه گیری

     یافته ها نشان داد شیوع خوددرمانی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در حد بالایی بود. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مداوم جهت کاهش این رفتار نادرست و عوارض ناشی از آن تدوین گردد.

    کلیدواژگان: خوددرمانی، پیراپزشکی، دانشجو، مصرف خودسرانه دارو، دارو
  • رامین افتخاری، حسن حیدری*، حسین داوودی صفحات 2402-2413
    مقدمه

    طلاق، نظام خانواده را ازهم‌پاشیده و برخی از عوامل استرس‌زا مرتبط با آن باعث تغییراتی در ساختار فردی و اجتماعی افراد می‌شود و اغلب باعث مشکلات و تنش‌هایی در زندگی زنان می‌شود که سلامت روان آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، ، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود ناگویی هیجانی، سازش یافتگی فردی-اجتماعی و تاب‌آوری زنان در معرض طلاق بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تحربی و طرح پژوهش پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. از بین تمامی زنان در معرض طلاق مناطق 5 و 6 شهر تهران در سال 1398، 30 نفر به‌صورت در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو باگبی، پارکر و تایلور (1994)، سازش یافتگی فردی-اجتماعی کالیفرنیا کلارک و همکاران (1953) و پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. یافته‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج بدست آمده از تحلیل داده ها بیانگر این است که مداخلات صورت گرفته موجب بهبود ناگویی هیجانی، سازش یافتگی فردی و اجتماعی و تاب اوری در اعضای گروه آزمایش در مقایسه با اعضای گروه کنترل شده است و این تفاوت از نظر آماری معنادار است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق می توان گفت که درمان متمرکز بر شفقت برای زنان در معرض طلاق قابلیت کاربرد داشته و بر بهبود ناگویی هیجانی، سازش یافتگی فردی-اجتماعی و تاب‌آوری آن ها اثربخش است.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، ناگویی هیجانی، سازش یافتگی فردی-اجتماعی، تاب آوری
  • فاطمه رضایی کوخدان، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی، محمد حاتمی، علی دلاور صفحات 2414-2427
    مقدمه

    بیماران مبتلا به دیابت در کنترل متابولیک دچار مشکل اساسی هستند؛ این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر کنترل متابولیک (هموگلوبین گلیکوزیله و قندخون) بیماران دیابت نوع دو انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری دو ماهه بود. 45 نفر نمونه پژوهشی از جامعه افراد مبتلا به دیابت نوع دو در انجمن دیابت شهرستان تهران در سال 1398 به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. یافته های مورد نیاز با استفاده از آزمایش پزشکی در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری مورد جمع آوری قرار گرفت و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله های ذهن آگاهی و شناختی-رفتاری بر کاهش قندخون و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی اثربخش است (001/0 <p). آزمون بن فرونی نشان داد که تاثیر ذهن آگاهی بطور معنی داری بیشتر از روش شنا-تی-رفتاری بود (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    با وجود تاثیر روش شناختی-رفتاری بر کنترل متابولیک بیماران دیابتی، پیشنهاد می شود به منظور کنترل بهتر از مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شناختی-رفتاری، قندخون، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت
  • فروزان چیذری، نعمت ستوده اصل*، شاهرخ مکوند حسینی، پرویز صباحی صفحات 2428-2437
    مقدمه

    امروزه نارسایی در کارکردهای اجرایی یکی از مشخصه های اختلال طیف اتیسم است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر تخیل و مشارکت در بازی کودکان مبتلا به اتیسم است.

    روش

    روش تحقیق نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 7 تا 12 ساله مبتلا به اتیسم مراجعه کننده به کلینیک گفتار درمانی و کار درمانی امید شهر سمنان بود. 20 نفر از دختران مبتلا به اتیسم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل، هر کدام به 10 نفر تخصیص یافتند. در اجرای این پژوهش از پرسشنامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) فرم معلم و چک لیست تخیل محقق ساخته استفاده شد. مداخلات آموزشی به صورت 16 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش به صورت گروهی انجام شد. در صورتی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری با کنترل اثر پیش آزمون تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه کنترل و تجربی در متغیرهای تخیل و مشارکت در بازی وجود داشت (001/0 <p). همچنین آموزش کارکردهای اجرایی بر تخیل و مشارکت در گروه تجربی اثر معنی داری داشت (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آموزش کارکرد های اجرایی موجب بهبود تخیل و مشارکت در بازی کودکان مبتلا به اتیسم می شود و به عنوان یک مداخله آموزشی به منظور ارتقا مهارت های ارتباطی در کودکان اتیسم موثر است.

    کلیدواژگان: اتیسم، تخیل، مشارکت در بازی، آموزش کارکرد های اجرایی
  • سمیرا پورمهر، ایلناز سجادیان*، فریبا جعفری صفحات 2429-2440
    مقدمه

    پسوریازیس یک بیماری مزمن و عودکننده است که بر جسم، روان و کیفیت زندگی بیماران اثرگذار است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده و کیفیت زندگی مرتبط با بیماری زنان مبتلا به پسوریازیس مراجعه کننده به مرکز تحقیقات پوست و سالک شهر اصفهان در سال 1397 بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری1 ماهه بود. در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایگزین شدند (هرگروه 15 نفر). شرکت کنندگان به پرسشنامه های کیفیت زندگی مرتبط با بیماری پوستی(فینلای و خان،1994) و استرس ادراک شده(کوهن و همکاران،1983) در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایش در 8 جلسه ی 60 دقیقه ای شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی شرکت کردند اما گروه کنترل تا پایان مرحله ی پیگیری مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده تاثیر معنادار دارد وکیفیت زندگی مرتبط با بیماری افراد گروه آزمایش را بهبود داد(001/0 >p) .

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش استرس ادراک شده و بهبود کیفیت زندگی مرتبط با بیماری اثربخش بوده وپایداری آن در مرحله ی پیگیری نیز تداوم داشته است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس ادراک شده، کیفیت زندگی مرتبط با بیماری، پسوریازیس
  • مرمره صحتی، حسن عشایری*، شیوا دولت آبادی صفحات 2429-2440
    زمینه و هدف

     بروز بیماری‌های جسمانی مزمن همچون پسوریازیس موجب ایجاد آسیب‌های روان‌شناختی و جسمانی در بیماران می‌شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله شناختی- رفتاری بر رفتارهای ارتقا سلامت و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در بیماران خودایمنی (پسوریازیس) انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران خودایمنی (پسوریازیس) شهر تهران در شش ماهه پاییز و زمستان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 بیمار خودایمنی (پسوریازیس) با روش نمونه‌گیری غیرتصادفی داوطلبانه و هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 بیمار در گروه آزمایش و 15 بیمار در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله شناختی- رفتاری را طی دو ماه و نیم در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای ارتقا سلامت (واکر و همکاران، 1987) و پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی (دنیس و وندروال، 2010) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد مداخله شناختی- رفتاری بر رفتارهای ارتقا سلامت و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در بیماران خودایمنی (پسوریازیس) موثر بوده است. چنانکه این درمان توانسته منجر به بهبود رفتارهای ارتقا سلامت و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی این بیماران شود.

    نتیجه‌گیری: 

    براساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که درمان شناختی- رفتاری با تکیه بر پیگیری افکار خودکار برای شناسایی باورهای بنیادی، آموزش شیوه‌های رفتاری و خطاهای شناختی و افکارناکارآمد می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود رفتارهای ارتقا سلامت و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی بیماران خودایمنی (پسوریازیس) مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، رفتارهای ارتقا سلامت، بیماری خودایمنی پسوریازیس، مداخله شناختی- رفتاری
  • گوهریسنا انزانی، سعید حسن زاده*، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 2438-2447
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که رفتار مبتلایان به نقص توجه بیش فعالی (ADHD) بر عملکرد آنان در خانواده، مدرسه و اجتماع اثر سوء می‎گذارد و واکنش منفی اطرافیان را به دنبال دارد؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه درمانی شناختی رفتاری ویژه نوجوانان مبتلا به ADHD بر تعامل آنها با والدینشان بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی و طرح پژوهش پیش‌آزمون و پس‌آزمون، پیگیری با گروه‎های ‎گواه و تجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان 12-18 ساله بود که در سال 98 به علت مشکوک بودن به ADHD به کلنیک تنفسی دوباره ارجاع داده شده بودند. 30 نفر از کسانی که نمره بالاتر از برش در آزمون  CBCLرا گرفته بودند به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودک (CBCL)، پرسشنامه ارزیابی رابطه والد - فرزند فاین و همکاران (PCRS)، بود. یافته‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته‎های ‎پژوهش نشان داد اختلاف بین پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه تجربی والد معنادار است (001/0>p). باتوجه به اختلاف میانگین ها، نمرات از پیش آزمون تا پس آزمون کاهش یافته است. اختلاف بین پیش آزمون و پیگیری هم معنادار است (001/0>p). ولی بین میانگین پس آزمون و پیگیری دو گروه تجربی تفاوت معناداری وجود ندارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‎های ‎تحقیق می‎توان گفت که برنامه شناختی رفتاری ویژه نوجوانان اثر مفیدی بر تعامل آنها با والدینشان دارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، ADHD، نوجوانان، والدین
  • سیده فرخنده تقوی، مریم غلام زاده جفره*، مسعود شهبازی صفحات 2448-2458
    زمینه و هدف

     اجتماعی‌شدن جنسیتی، زمینه طرد اجتماعی، اختلالات روان‌شناختی، کاهش کیفیت زندگی و رضایت زناشویی زنان را فراهم می‌کند، لذا واکاوی و درمان این مشکلات در زنان خانه‌دار اهمیت دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان راه حل‌مدار و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت زناشویی و انعطاف پذیری روان‌شناختی زنان خانه دار بود.

    روش بررسی

     روش پژوهش نیمه‌تجربی از نوع طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، زنان خانه دار شهر بهبهان در نیمه دوم سال 1398 بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند، تعداد 45 نفر واجد شرایط انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه قرار گرفتند و به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (السون و فاورز، 1993) و پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی (بوند و همکاران، 2011) پاسخ دادند. گروه گواه در انتظار ماند و گروه‌ درمان راه‌حل‌مدار طی 8جلسه 120دقیقه‌ای و گروه‌ درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 12جلسه 90دقیقه‌ای مداخله‌ها را دریافت نمودند؛ در پایان، مجددا آزمودنی‌های سه گروه‌، توسط پرسشنامه‌ها ارزیابی شدند. داده‌ها توسط تحلیل کوواریانس و در نظر گرفتن سطح معناداری 05/0 p≤در نرم‌افزار SPSS24 تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد درمان راه حل‌مدار و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت زناشویی و انعطاف پذیری روان‌شناختی زنان خانه دار تاثیر معناداری دارند (001/0>p). مقایسه اثربخشی این روش‌ها نشان داد درمان راه‌حل‌مدار در افزایش رضایت زناشویی موثرتر است (001/0>p)، بین این روش‌ها در افزایش انعطاف پذیری روان شناختی تفاوتی مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه ‌گیری:

     علاوه‌براینکه از این شیوه‌های درمانی می‌توان به‌عنوان درمان‌های موثر برای بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و رضایت زناشویی زنان خانه‌دار استفاده کرد؛ تقدم استفاده در درمان مشکلات زناشویی با درمان راه‌حل‌مدار است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل مدار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، انعطاف پذیری روان شناختی، زنان خانه دار
  • فرهاد رحیمی، سعید کشاورز*، جمشید بنایی، مهناز مروی اصفهانی صفحات 2459-2471
    مقدمه

    تحقیقات پیشین نتایج متناقضی را در مورد تداوم آثار تخریب شناختی ناشی ازMBTI  ارایه داده اند. این تحقیق با هدف مقایسه وضعیت شناختی از منظر  قدرت توجه در افراد سالم و بیمارانMTBI  که یک سال از آسیب آنها گذشته طراحی و اجرا شده است.

    روش کار

    این پژوهش از انواع پژوهش‌های نیمه تجربی بود که 26 مرد 45-25 ساله بصورت نمونه‌گیری در دسترس با وضعیت پیش فشارخونی در 4گروه کنترل، تمرین هوازی، مقاومتی و ترکیبی مشارکت کردند. بمنظور مقایسه تفاوت‌های درون گروهی از آزمون t همبسته و تفاوت‌های بین گروهی از آزمون مانکوا استفاده شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد فشار دیاستولی در گروه هوازی (012/0=P) کاهش معنادار داشت اما در گروه مقاومتی (297/0=P) و ترکیبی (102/0=P) ناچیز بود. در دو گروه تمرین هوازی (005/0=P)، و ترکیبی (001/0>P) تمرینات سبب کاهش معنادار فشار سیستولی شد اما در گروه مقاومتی (178/0=P) بدون تغییر بود. سختی شریانی شرکت‌کنندگان نیز در گروه هوازی (001/0=P) و ترکیبی (015/0=P) کاهش معنادار داشت اما در گروه مقاومتی (168/0=P) معنادار نبود. همچنین مقایسه‌های بین گروهی نشان داد فشار خون دیاستولی گروه هوازی تفاوت معناداری با دیگر گروه‌ها داشت. فشار سیستولی دو گروه هوازی و ترکیبی کاهش معنادارتری با دو گروه مقاومتی و کنترل داشت. در سختی شریانی نیز اختلاف معنادار بین گروه هوازی با دو گروه کنترل و مقاومتی و  همچنین گروه ترکیبی و کنترل وجود داشت.

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی نشان داد اثرات مفیدی بر همه شاخص‌های مورد بررسی دارد. با این حال در تمرین مقاومتی اثرات ناچیزی دیده شد. یافته مهم اینکه تمرینات ترکیبی می‌تواند اثرات مثبت مشابه تمرین هوازی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: فشار خون، سختی شریان، تمرین و فعالیت بدنی
  • منصور سهیلی، سلطانعلی کاظمی*، نادره سهرابی شگفتی، مجید برزگر صفحات 2472-2483
    مقدمه و هدف

    عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان نقشی برجسته در آینده یک کشور می‌تواند ایفا نماید. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل علی بین سبک‌های فرزندپروری و عملکرد تحصیلی با نقش واسطه‌گری سرزندگی تحصیلی در دانش‌آموزان مقطع متوسطه انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری آن شامل همه دانش‌آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه شهر فسا در سال تحصیلی 98-1397 و والدین آنها بودند که از بین آنها با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله ای، 493 نفر دانش‌آموز (248 پسر و 245 دختر) انتخاب شدند. در این پژوهش جهت جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس سبک فرزندپروری دیانا بامریند، مقیاس پنج عاملی شخصیت NEO_FFI، مقیاس عملکرد تحصیلی و مقیاس سرزندگی تحصیلی استفاده شد. پس از جمع‌آوری پرسشنامه‌ها، تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش‌های همبستگی پیرسون و معادله‌یابی ساختاری صورت گرفت.

    یافته‌ها: 

    یافته‌های حاصل از مدل‌یابی معادلات ساختاری نشان داد سرزندگی تحصیلی نقش واسطه‌گری معناداری را در رابطه بین سبک‌های فرزندپروری با عملکرد تحصیلی ایفا می‌کند. همچنین مدل علی ارایه شده از برازش خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، عملکرد تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • سید پیمان حسینی، حسن عبدی*، سید جواد ضیاالحق صفحات 2484-2492
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که گیاهان دارویی زمانی که به صورت عصاره استفا ده می شود بر درمان بیماری‎ها اثرگذاری بیشتری دارد؛ بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تاثیر عصاره استویا و تمرینات استقامتی بر آنزیم‎های کبدی رت‎های نر ویستار چاق بود.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع آزمایشگاهی بود. 24 سر موش‌ صحرایی نر نژاد ویستار در سن 3 ماهگی به 2 گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند تقسیم شدند. گروه تجربی در سن 12 هفتگی به 4 گروه چاق، ورزش، استویا و ورزش+ استویا با میانگین سنی و انحراف استاندارد 25/32±75/312 به صورت تصادفی تقسیم شدند. از تردمیل 5 بانده جهت تمرینات استقامتی استفاده شد. برنامه تمرینی آزمودنی‌ها 30 دقیقه در هر روز، برای مدت 8 هفته با سرعت 8 متر بر دقیه بود. از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس یک راهه جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که تمرینات استقامتی و مصرف عصاره استویا و ترکیبی از هر دو بر وزن رت های نر ویستار چاق اثر معنی داری دارد(P≤0.001). ولی بین اثربخشی تمرینات استقامتی و مصرف عصاره استویا بر آنزیم‎های کبدی رت های نر نژاد ویستار تفاوت معنی داری ندارد(P≥0.001).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که هم ورزش و هم مصرف عصاره استویا و هم ترکیب این دو بر آنزیم‎های کبدی اثر دارند. پیشمهاد می گردد جهت اعتبار بیرونی تحقیق در این راستا تحقیقات بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: عصاره استویا، تمرین استقامتی، آنزیم‎های کبدی، رت، چاقی
  • فاطمه جلالیان صفحات 2485-2489
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که فعالیت بدنی به ویژه تمرینات هوازی نقش حمایتی در برابر آسیبهای اکسایشی کبدی کاهش التهاب، صدمات و فیبروز کبدی دارد و مروری بر برخی مطالعات بیانگر اثرات مخرب متیل فنیدیت بر روی برخی از اعضای بدن است؛ بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر تمرین هوازی و متیل فنیدیت بر شاخص های آنتی اکسیدانی بافت کبد رت های ویستار نر مبتلا به کاستی توجه/بیش فعالی می باشد.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع آزمایشگاهی بود. 36 سر موش‌ صحرایی نر نژاد ویستار بیش فعال با میانگین و انحراف معیار وزنی 32/7±23/186 به 3 گروه 9 تایی، تمرین هوازی، مصرف متیل فنیدیت، تمرین هوازی+ مصرف متیل فنیدیت و یک گروه 9 تایی کنترل تقسیم شدند. گروه های آزمایش به مدت 6 هفته و 5 روز در هفته و 60 دقیقه در روز به تمرین پرداختند از آزمون‌ تحلیل واریانس یک راهه جهت تجزیه و تحلیل داه‌ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز گروه کنترل نسبت به دیگر گروه‌ها (ADHD بدون تمرین و بدون مصرف متیل فنیدیت، ADHD + تمرین هوازی، ADHD + مصرف متیل فنیدیت، ADHD + متیل مصرف فنیدیت+ تمرین هوازی) تفاوت معنی‌داری وجود داشت (001/0≥ P). همچنین بین آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز گروه ADHD بدون تمرین هوازی و بدون مصرف متیل فنیدیت نسبت به دیگر گروه ها (کنترل، ADHD + تمرین هوازی، ADHD + مصرف متیل فنیدیت، ADHD + مصرف متیل فنیدیت+ تمرین هوازی) تفاوت معنی‌داری وجود داشت (001/0≥ P). ولی بین آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز گروه + ADHD تمرینات هوازی با گروه ADHD +مصرف متیل فنیدیت و همچنین با گروه + ADHD مصرف متیل فنیدیت + تمرینات هوازی تفاوت معنی داری وجود نداشت (01/0≤p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تمرینات هوازی می‌تواند جایگزین مصرف متیل فنیدیت در ارتباط با آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در رت های نر ویستار دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی باشد.

    کلیدواژگان: کبد، تمرین هوازی، متیل فنیدیت، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز، کاستی توجه، بیش فعالی
  • مژگان میرزا * صفحات 2491-2501
    مقدمه

    اثرگذاری منفی نقش تعارض بین والدین بر سلامت روانی نوجوانان تایید شده است. لذا، واسطه گری الگوهای ارتباطی پدران در ارتباط با مدل تعارض زناشویی آنها با بروز مشکلات هیجانی - رفتاری پسران نوجوان هدف پژوهش حاضر قرار گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی با روش همبستگی بود. از بین دبیرستانهای پسرانه گنبد کاووس به صورت تصادفی ده دبیرستان انتخاب شدند. سپس 344 نفر به صورت تصادفی و بر اساس فرمول کوچران و سهم جمعیتی هر دبیرستان انتخاب شدند. پرسشنامه تعارض زناشویی و الگوهای ارتباطی توسط پدران و پرسشنامه خودگزارش دهی مشکلات نوجوانان توسط پسران تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    تحلیل مسیر در مدل معادلات ساختاری نشان داد که تعارض زناشویی در ارتباط با الگوهای ارتباطی غیرسازنده پدران بیشتر در شکل گیری و تشدید مشکلات رفتاری پسران (8240/0= β) نسبت به مشکلات هیجانی آنان (7189/0=β) در جامعه آماری نقش ایفا کرده است. بعلاوه، به نظر می رسد پدرانی که علارغم داشتن تعارض زناشویی سعی کردند تا از الگوهای ارتباطی سازنده استفاده کنند، اثرمنفی تعارض بر میزان کل مشکلات هیجانی (0.5616=β) و رفتاری (0.6981=β) پسرانشان را تعدیل کردند.

    نتیجه گیری

    ضروری است تا به نقش والدین به خصوص پدران در گذر از مرحله نوجوانی پسران به عنوان یکی از مراحل بحرانی زندگی برای توسعه تغییرات بهنجار آن توجه بیشتری شود. بعلاوه، زمینه برنامه ریزی آموزشی و مداخلات روانشناختی لازم برای حل مشکلات هیجانی – رفتاری نوجوانان به صورت بهینه فراهم گردد.

    کلیدواژگان: پدران و تعارض زناشوییو الگوهای ارتباطیو پسران ومشکلات هیجانی-رفتاری
  • عبدالعلی عامری، عبدالله نعامی، بیتا تبریزیان صفحات 2506-2523
    مقدمه

    ارایه الگوها در ارتباط با وضعیت بازار همیشه مورد علاقه محققان بوده است تا بتوانند کنترل بازار را به ویژه در زمان های بحرانی در دست بگیرند؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر طراحی مدل عوامل موثر بر ارتقاء تصویر برند ملی در بازارهای منطقه ای از جنبه محصولات (کالاهای) کشور مبدآ در دوران پسا کرونا  بود.

    روش کار

     روش تحقیق  زمینه یابی (پیمایشی) است. جامعه آماری مدیران و کارشناسان صنعت برق، پیمانکاران بخش خصوصی صنعت برق، بهره برداران، سازندگان تجهیزات صنایع برق، صادرکنندگان و شرکت های مرتبط با کسب و کار تامین و فروش تجهیزات مربوطه  می باشند. نمونه مورد نظر، با توجه به گستردگی جامعه و تعداد زیاد اعضا با استفاده از جدول مورگان نیز تعداد نمونه برای 196 در نظر گرفته شده است. روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع قضاوتی (گلوله برفی) و با اشباع نظر محقق می باشد. برای جمع‌آوری اطلاعات مورد نظر از پرسشنامه و مصاحبه عمیق استفاده گردید. پرسشنامه اولیه برای سنجش روایی و پایایی در اختیار خبرگان، صاحبنظران و کارشناسان (به صورت محدود) قرار گرفته و  پس از حصول اطمینان از روایی و پایایی در اختیار نمونه مورد نظر قرار گرفت. از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که معیار GOF برای برازش مدل کلی 428/0 محاسبه شده که نشان دهنده برازش بسیار قوی مدل می باشد.

    نتیجه‌ گیری

     به نظر می رسد که ارایه الگوی برند ملی با توجه به وضعیت موجود می تواند در جهت ارتقا تصویر برند در دوران پسا کرونا در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: برند، بازار پسا، کرونا
|
  • The Effectiveness of Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy on Cognitive Inflexibility and Psychological Distress of Psychiatric Veterans’ Spouses
    Narges Ensan, seyedeh marieh hashemi tangestani, Arezoo habibi kilak, Roksana Nakhaeimoghadam, Parand Aber * Page 2
    Objectives

    Among the stressors, none may be as powerful and pervasive as war. In addition to the physical and psychological damage to warriors, war also puts their families at risk.Consequently, the current study was done to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction therapy on cognitive inflexibility and psychological distress in Veterans spouses with 25 to 50 percent of psychiatric problems.

    Materials and Methods

    The current study was done with a quasi-experimental design with pre-test and post-test and two-month follow-up with a control group from all spouses of 25 to 50% of psychiatric veterans of Neishabour city. Thirty people were selected using the purposive sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments included Dennis and Vander Wal's Cognitive Flexibility Inventory (CFI) and Kessler Psychological Distress Scale (K-10) and Segal, Williams, and Teisdell's (2002) Mindfulness-based cognitive therapy. The experimental group received 8 sessions of mindfulness training and the control group was placed on the waiting list. Data were analyzed by SPSS software through a covariance analysis test.

    Findings

    The results of the analysis of variance revealed that the mean of the experimental group on cognitive inflexibility has increased significantly compared to the control group. Based on the F test, the variances between the two groups are equal (p <0.05). The results of the analysis of variance show that the mean psychological distress of the experimental group decreased significantly compared to the control group.

    Conclusion

    Mindfulness-based stress reduction therapy is an effective treatment program to reduce psychological distress and improve the psychological flexibility of veterans' spouses. So, to increase the quality of life of veterans' spouses and improve the health of veterans' families, it is necessary to use the intervention program of mindfulness-based stress reduction.

    Keywords: Mindfulness, Cognitive Inflexibility, psychological distress
  • Mohadeseh Mozafari *, Seyed Abolghasem Mehrinejad Pages 2254-2267
    Introduction

    Previous researches have yield contradictory results in the studies of cognitive dysfunction following MTBI. This research was designed and conducted to compare the cognitive condition of two groups of healthy people and MTBI patients one year after their injury in terms of attention strength.

    Materials and Methods

    In this causal-comparative study, which was conducted from February 2017 to October 2018, two groups of individuals, 48 (MTBI) male Patients from 30 to 55 years old who were admitted to the ICU in Shohadaye Haftome Tir Hospital and 64 healthy men that had all the criteria for entering the research were chosen . Both groups were tested with scale Stroop.

    Results

    The results of the study showed that the two groups had significantly difference (p < 0/05), in the Congruent  experiment time and incongruent  experiment time. The two groups had significantly difference (p < 0/01), in the congruent non- responses, incongruent non- responses,congruent correct number, incongruent correct number, interference score, non-response sum and correct responses sum . The results showed that Patients with  MTBI have overall poorer results for all the scale of stroop test than healthy people.

    Conclusion

    According to the findings of this research, mild traumatic brain injury can disturb executive functions of the brain's prefrontal lobes after one year. Hence, it is suggested that in clinical and legal evaluations of the patients, this issue to be considered.

    Keywords: Mild traumatic brain injury, Cognitive function, Attention
  • Mahdi Shahraki, Simin Ghaderi * Pages 2267-2277
    Introduction

    geographical distribution of physicians is essential for achieving social justice and reducing inequality. In this study, the distribution of physicians, general practitioners and specialist according to population and need adjustment index in Khorasan Razavi province was investigated.

    Materials and Methods

    This was descriptive, cross-sectional and applied study including all of physicians, general practitioners and specialist of Khorasan Razavi province in 2006, 2011 and 2016 that Sampling was not done. Data were extracted from the yearbooks of Statistical Center of Iran and Gini and Robin Hood indices based on population and need adjustment index were calculated in Stata 14 and Excel 2019 software.

    Results

    The ratio of physician, specialist and general practitioners per 10000 population in the province was 5.08, 2.12 and 1.84, respectively, which was lower than the national average despite high growth. Gini coefficient for physician, specialist and general practitioner by population in 2006 was 0.38, 0.13 and 0.71 respectively, which decreased to 0.24, 0.06 and 0.69 in 2016, respectively. The distribution of physicians and specialist based on the need adjustment index was also more unequal than the population index.

    Conclusion

    Inequality of physician, specialist and general practitioners per population has decreased, so it is recommended to adopt long-term policies and programs to increase the number of physicians by increasing the quota in universities for long-term service in the province as well as recruiting physicians with the necessary incentives. Also In the short term, it is recommended to distribute specialist between cities temporarily.

    Keywords: Gini coefficient, Robin Hood index, Need adjustment index, Health workforce, general practitioners
  • Ali Asghar Arastoo, Shahla Zahednajad *, Sajad Parsaei, Saeed Alboghebish Pages 2278-2286
    Introduction

    Anxiety means threats and insecurity whose source is not clear to the individual. The aim of this study was to investigate the effect of transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) on anxiety in Veterans and Disabled Athletes.

    Materials and Methods

    The method of this study was semi-experimental. Twenty-four veterans and disabled members of Board of Veterans and Disabled in Ahvaz city were selected by available sampling. First, all participants completed the Beck Anxiety and State-Competitive Anxiety questionnaire. The participants were randomly divided into experimental and control groups. Experimental group received tDCS intervention for three consecutive days. After the last intervention session, once again, all participants completed the Beck Anxiety and State-Competitive Anxiety questionnaire. ANCOVA test was used to compare post-test of two groups.

    Results

    The results showed that tDCS intervention had a significant effect on general anxiety (p=0.001) and state-competitive anxiety (p=0.001) and anxiety level in experimental group better than the sham group (p < 0.05).

    Conclusion

    tDCS with Two-mA intensity during 3 sessions of 20 minutes can improve the performance of general anxiety and state-competitive anxiety in veterans and disabled athletes. Therefore, it is recommended that coaches, those involved, and veteran and disabled athletes use tDCS interventions to improve and control their anxiety whenever possible on the days leading up to the competition.

    Keywords: Brain stimulation, Anxiety, state-competitive anxiety, Athletes
  • Hesam Alizade, Parivash Davoodian, Mahshid Hadad, Afsaneh Karmostaji * Pages 2287-2292
    Introduction

    Due to the significant use of vancomycin antibiotic in hospitals and the need for rational use of this antibiotic to prevent the occurrence of antibiotic resistance, the present study was conducted to evaluate the administration and pattern of vancomycin antibiotic use in the Payambar-e-Azam Hospital of Bandar Abbas.

    Materials and Methods

    The present study was a retrospective descriptive study in the 2017 year. Patients treated with vancomycin during one year were selected by reviewing the information of patients admitted to the Payambar-e-Azam Hospital of Bandar Abbas. Then, referring to the records of these patients in hospital medical records, the required information was extracted. The information was then reviewed by an infectious disease specialist according to the Infectious Diseases Society of America (IDSA) and Defined Daily Dose (DDD) guidelines.

    Results

    In this study, 189 patients receiving vancomycin antibiotics in different wards of the Payambar-e-Azam Hospital of Bandar Abbas were evaluated. Of the patients studied, 49 (26%) received vancomycin in the first line of treatment. 170 (90%) were prescribed antibiotics based on experience and 19 (10%) on antibiogram testing. Among the recipients of vancomycin antibiotics, antibiotic use for 92(48/7%) patients was based on a defined daily dose (DDD).

    Conclusion

    In the present study, about half of the prescribed vancomycin was administered according to DDD guidelines, but most of the treatments are experimental without regard to antibiogram and culture results.

    Keywords: Vancomycin, prescription, Antibiotic resistance, Bandar Abbas
  • Nima Darin, Mehrdad Navabakhsh *, Reza Nikbakhsh Pages 2288-2292
    Introduction

    Socialization is a process that is used in parallel with social control, but usually the formal and informal institutions in societies do not use these two processes simultaneously. This issue perpetuates their inefficiency. Sociology, with its theoretical analysis of socialization, socialization, and social control in various forms at the macro, intermediate, and micro levels, pays attention to this issue so that in each of them, the level of agency of individuals is challenged and accurate.

    Methods

    The present study was a mixed quantitative and qualitative research. The quantitative part of the research was done in the form of a questionnaire and the qualitative part of the research was done in the form of grand theory and based on the model of Strauss and Corbin (2008) in the form of interviews and content and structural analysis of the interviews. In-depth, open and semi-structured interviews were used to collect data. The statistical population of this research in the quantitative and qualitative part consisted of athletes in football, wrestling and badminton. In this study, a researcher-made questionnaire based on the findings of the research paradigm model was used, which consisted of 49 components, which was done with a 5-point Likert model. In the quantitative part, descriptive statistical method, skewness and elongation indices, confirmatory factor analysis and structural equation modeling with partial least squares approach were used to analyze the descriptive data. For statistical analysis of this research, SPSS software and Smart Pls software were used

    Results

    The results in the qualitative section showed that causal conditions were classified into three categories: learning norms and values, adapting to new team conditions, and improving social interaction. In a small part, the results showed that sports education in the sociability of athletes, mass media in the sociability of athletes, sports coaches in the sociability of athletes, reference groups in the sociability of athletes and youth interest in sports in the community Athletes' receptivity has a significant positive effect.

    Conclusion

    Findings showed that both in the qualitative and quantitative part, the sociability of athletes is affected by many factors related to the social and technical status of professional teams.

    Keywords: Sociability, professional athletes, norms, Values
  • Hossein Hadi Toroghi, Shahed Masoudi * Pages 2294-2301
    Introduction

    This study examined the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on the Improvement of sleep quality in elderly people With Chronic Pain was conducted.

    Materials and Methods

    This study was a semi-experimental (Pretest- post test plan the unequal control group) and to the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) based on the Improvement of sleep quality in elderly people With Chronic Pain. the study population included all elderly people 65  years old and older with chronic pain  at neshat old people's home in the city of Mashhad in 2018, that 24 of them voluntarily selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups (12 people). in this study, used McGill's Chronic Pain scale (1975) and Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1993). after the formation of groups, was conducted. (ACT) in 8 sessions of 90 minute. upon completion of the training program, from both groups were post test. Data for the analysis of covariance was used.

    Results

    Data analysis showed that "act" improving sleep quality among elderly people With Chronic Pain (p < 0/05).

    Conclusion

    The results indicate that acceptance and commitment therapy is effective on sleep quality in elderly people With Chronic Pain.

    Keywords: Group-Based Acceptance, Commitment Therapy, Sleep Quality, Elderly, Chronic pain
  • Sahar Hemmatyar *, Shahryar Eghtesadi, Mahmood Mahmoodi, Anahita Houshiarrad, Pegah Hemmatyar Pages 2302-2315
    Introduction

    The incidence of multiple births has significantly increased in the world. Few studies have examined dietary patterns among twins. To the best of our knowledge, no study has been carried out in Iran. The aim of this study was to determine major dietary patterns of the same gender adult twins in Tehran.

    Materials and Methods

    A total of 138 (69 pair) same gender twins participated in this study. The anthropometric characteristics and blood pressure were determined after completing the questionnaires of general information, International Physical Activity, food frequency and general health. Factor analysis was used to identify major dietary patterns. Association between general health and dietary patterns were estimated using logistic regression analysis.

    Results

    Two major dietary patterns (mixed & western) were identified. There was a significant relationship between the mixed dietary pattern with the level of physical activity, diastolic blood pressure and chronic disease. People with a higher score of mixed dietary quartiles had a higher diastolic blood pressure and physical activity but less chronic disease than those with low score. Significant differences were observed in the distribution of western dietary pattern with gender, marital status, weight, body mass index, and age groups. By increasing the score of western dietary pattern, the percentage of men increased than woman and single individuals than married ones. Also, age, weight, and body mass index have an inverse relationship with western dietary pattern.

    Conclusion

    Two major dietary patterns were identified among the same gender adult twins in Tehran. The identified dietary patterns had no association with general health in same gender adult twins, but further studies in this field are recommended.

    Keywords: Same Gender Twins, Food pattern, Factor Analysis, General Health, Logistic regression
  • Saeed Ghaffari, Sholeh Zakiani *, Elahe Noori, Maryam Gholiyan Edalati Pages 2316-2323
    Introduction

    Scientometric studies are one of the most effective methods of scientific evaluation in databases. The aim of this study was to analyze the scientific products indexed in ISI based on h-index in 2013-2017 by Mashhad University of Medical Sciences (MUMS).

    Methods

    This descriptive, cross-sectional study was performed with a functional approach and scientometrics method. The study population included all the articles of MUMS from Web of Science in 2013 to 2017. Data collection tool was observation. First, in the search section of the database and in the address field, the phrase (Mashhad Univ Med Sci) was searched in the desired period, and 4594 articles were found. Information was collected by subject, university or institution, year, authors, format of documents, journals, international participation and number of citations, h-index and other items and entered into Excel software. Then data analysis was performed using descriptive statistics and frequency tables and relative frequency in the software.

    Results

    The scientific products in ISI database during the studied years have been increasing, as indicated by the time interval. In 2015 and 2017, compared to previous years, had the most articles in pharmacology. Also, the number of citations in 2015 was very good compared to previous years, but in 2016 and 2017 it significantly dropped. Most of the high cited articles were published in the journals with high impact factor and most were in the form of international participation. Most of the internal collaborations articles were with Tehran University of Medical Sciences.

    Conclusion

    The upward growth of articles indicates that the country's research outputs are in line with the country's sustainable development. Conducting similar researches can help to cause motivation at large level of the country and provide material and spiritual support to the country's medical universities.

    Keywords: Scientific producs, Scientometrics, Mashad University of Medical Sciences, ISI, H-index
  • Shelir Karimi, Fardin Moradi Manesh *, Parviz Asgari, Saeed Bakhtiarpour Pages 2324-2333
    Introduction

    Researches have shown that psychological dimensions play major role in the treatment of physical problems. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on self-care behaviors and follow-up of treatment in dialysis patients.

    Methods

    The research method is quasi-experimental and the research design is pre-test post-test with experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all dialysis patients in the dialysis ward of Bu Ali Hospital in Marivan. The number of subjects in the experimental group was 15 and the control group was 15. The experimental group underwent 8 sessions of acceptance and commitment treatment and the control group did not receive any treatment. Data collection tools were Madanloo treatment adherence questionnaire and self-care ability questionnaire (SCAS). Data were analyzed by SPSS software version 24 using analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the difference between the mean scores of patients in the experimental group and the control group was due to the effect of the independent variable of acceptance and commitment therapy (ACT) on the variables of self-care, treatment diligence, willingness to participate in treatment, adherence to treatment, commitment to treatment and management in dialysis patients (P≤0.001). However, due to the lack of significant differences between the mean scores of patients in the control and the experimental groups in the effect of independent variable, acceptance and commitment therapy (ACT) is not effective on the ability to adapt to the disease and integrate therapy to life in dialysis patients (P≥0.001).

    Conclusion

    It seems that acceptance and commitment-based treatment approach is effective on self-care variables. However, it is suggested that more research be done in this field to increase the external credibility of the research.

    Keywords: Acceptance, Commitment-Based Therapy, Self-care behaviors, Follow-up Treatment, Dialysis Patients
  • Majid Jamshidian-Mojaver, Mohadese Amiri, Hamidreza Farzin * Pages 2335-2340
    Introduction

    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections, accounting for a significant proportion of hospital clients (about 30-40%). The emergence of resistance to cephalosporins, fluoroquinolones and trimethoprim-sulfamethoxazole which were often used to treat general and nosocomial infections, delayed effective treatment of these diseases and subsequently resulted in increased infections and mortality of patients.

    Methods

    In this study, 30 specimens of positive cultures of urinary tract infection which were referred to Imam Reza Hospital laboratory in Bojnourd were studied. The resistance and susceptibility of the isolates were determined by disc diffusion method. The presence of QnrA gen was assessed by molecular methods with specific primers.

    Results

    The phenotypic resistance of isolates to nalidixic acid, levofloxacin and ciprofloxacin were 43.33%, 26.66% and 40%, respectively. Also, genotypic analysis of the isolates showed 6.66% of the studied genes.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that resistance to antibiotics belonging to the fluoroquinolones is not yet widely high.

    Keywords: UTI, Klebsiella pneumonia, Antibiotic resistance, Fluoroquinolonese
  • Shahin Riyahi Malayeri *, Elhamalsadat Zeinali, Masoumeh Hosseini, Maral Jalali Pages 2342-2349
    Introduction

    Neurological, metabolic and physical problems such as cardiovascular insufficiency are of the most important causes of deaths in children with Down syndrome. The aim of this study was to evaluate omega-3 intake along with eight weeks of swimming training on irisin and body composition in obese girls with Down syndrome.  

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 18 girls with Down syndrome (12 ±2 years and 22± 1.3 kg / m2) were randomly divided into two groups of exercise training and exercise training + supplements. The subjects participated in twenty-four sessions of swimming training with an intensity of 45-65 percent maximal heart rate and consumption of 300 mg omega-3 capsule (exercise group + supplement) for 8 weeks. Blood samples were taken 24 hours before the first training session and 48 hours after the last training session. Data were analyzed using repeated measures ANOVA. P≤ 0.05 was considered statistically significant.  

    Results

    The results showed that in the supplementation group, the levels of serum irisin and muscle mass significantly increased after 8 weeks (P <0.05) and the amount of fat significantly decreased (P <0.05). 

    Conclusion

     It seems that swimming training and omega-3 supplement in children with Down syndrome can reduce the risk of cardiovascular diseases and improve many of their motor limitations by affecting body composition.  Funding: This research was funded by East Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

    Keywords: Irisin, Omega 3, Body composition, Down syndrome
  • Nazila Esmaeili, Parviz Askary *, Naser Saraj Khorami, Saeed Bakhtiarpour Pages 2350-2358
    Introduction

    The present study was performed with aim to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on increasing resilience and reducing headaches in patients with migraines.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-post-test design and a control group. The statistical population included all patients with migraine referred to Shahid Dr. Lavasani Hospital in Tehran at 2018. 35 patients were selected by targeted sampling method and were randomly assigned to two groups of experimental and control. In both groups, patient resilience and headache were assessed through Connor and Davidson Resilience Questionnaire and Ahwaz Migraine Headache Questionnaire. The first group received mindfulness-based cognitive therapy in 8 sessions, but the second group did not receive any intervention. Then, in posttest, the resilience and headache of both groups were evaluated. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive therapy based on mindfulness was effective on patients' resilience and headache (P <0.01).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of treatment, the use of different psychological therapies, including MBCT, as a complement to medical therapies is recommended for patients with migraines.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Resilience, Headache, Migraine
  • Mohammad Rahmanian, Alireza Dorodchi, Mohammad Zarenezhad, Naser Hatami, Farshid Javdani, Navid Kalani * Pages 2359-2369
    Background and Aim

    COVID19 was developed in late 2019 and is rapidly spreading across the globe, including Iran. The main programs offered are to prevent the spread of the disease based on personal hygiene and to observe behaviors such as social distance. Meanwhile, the knowledge of medical students about the disease and the behavior they offer against it is also important for people because of this pattern. In this study, the awareness, attitude and performance of medical students in Jahrom city against this disease have been studied.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, awareness, attitude and performance of 241 students of Jahrom University of Medical Sciences in relation to COVID 19 by designing a questionnaire consisting of areas of awareness, attitude and performance of people and the source of information and confidence (media) was measured for coronavirus. After confirming the validity and reliability of the questionnaire, the online questionnaire was completed by individuals

    Results

    The mean score of students' awareness, attitude and performance of Corona virus was above average and was 73.84, 79.62 and 77.97% (out of 100%), respectively. The results showed that there was a significant relationship between field of study, marital status, academic year and the number of family members and students' performance in coronary heart disease (p-value <0.05).

    Conclusion

    Given the importance of individual behavior in controlling the prevalence of COVID-19 disease, providing a tool for measuring the awareness, attitude and performance of people in the community, the questionnaire designed in this study can be used in future research. Also, medical students seem to have an acceptable insight into the disease as individuals who are at the forefront of the fight against coronavirus.

    Keywords: Awareness, Attitude, Performance, Coronavirus, COVID 19
  • Parviz Moradian zand *, Hasan Ahadi, Hamidreza Rahmani, Gholamreza Sarami Pages 2370-2379
    Introduction

    Metabolic syndrome is a collection of the risk factors relevant to the cardiovascular diseases & diabetes and the number of patients who suffer the said syndrome increases every day. This study was performed with the aim of determining the effect of one educational plan based on the model-trans-theory(TTM) and in order to control the risk factors (Especially the Nutrition).

    Materials and Methods

    This study applies the quasi-experimental research method and with the pre-exam & post-exam plan in the medicine control group and testifier so that a number of 75 individuals who were ill with the metabolic syndrome were included in a simple accidental form and in three groups of 25 individuals. The measuring tool applicable for a 24 hours questionnaire with the food mode and the meta-theory questionnaire of Marcus by which the behavior change stages and behavior process (Self-Efficiency & Decision Making Balance) were first assessed and then taught. Also the data registration sheet was used for gathering the data relevant to the waist size and circumference, systolic and diastolic blood pressure (Hypertension), TG, HDL and FBS and the existence of at least three indexes was taken into consideration as a criterion for determining the metabolic syndrome. Educational intervention was performed in four sessions and for the test group and some required medicines were applied for the medical & testifier groups but without the educational intervention and after collecting the data and the results were obtained after 4 months of educational intervention. Ultimately the said data were analyzed by the independent, dependent T tests, co-variance and SPSS software.

    Results

    Measuring the change stages structure and prior to the intervention showed that a high percentage of patients were in the preliminary stage (Pre-Contemplation, Contemplation and Readiness) that more than %76/4 of test group individuals remained in the act and retention after the intervention stage.

    Conclusion

    Metabolic syndrome is one global crisis which threatens the health and economy of the most nations. Scientific evidence shows that a major part of the metabolic syndrome can be preventable and even curable (Treatable) through a change in mediating behaviors especially modifying diet and lifestyle.

    Keywords: Trans-Theory Model, metabolic syndrome, Mediating Behavior, Stages of Change Change Process
  • Shahin Riyahi Malayeri*, Anahita Nafisi, Reza Behadari Pages 2380-2390
    Introduction

    Aerobic exercises along with the use of herbal supplements are an effective way to control the complications of diabetes. The aim of this study was to study the effect of Stevia Oral consumption and aerobic exercise on fat profile and insulin resistance in type 2 diabetic men.

    Methods

    In this study, 28 men with type 2 diabetes were selected for purposeful and randomly divided into 4 groups of 7, Including aerobic exercise group, stevia consumption group, aerobic exercise group + stevia consumption and control group were divided. The exercise protocol was conducted for 8 weeks and 3 sessions each week, each session being 20-45 minutes. The outcome data was analyzed using Dependent T-test and Analyze of Covariance.

    Result

    There was  a significant difference between the level of pre-test and post-test of HDL, LDL, cholesterol, fasting blood glucose, triglyceride, insulin resistance, insulin resistance and maximum oxygen in the two groups of aerobic exercise and aerobic exercise + Stevia supplements compared to the two groups of Stevia supplements and control (P≤0.05) LDL, cholesterol, fasting blood glucose, triglyceride, insulin, Insulin resistance, decreased and HDL and maximal oxygen levels increased (P≤0.05).

    Conclusions

    According to research, aerobic exercise appears to decrease cholesterol, insulin resistance, fasting blood sugar and triglycerides, but intake stevia supplements has little effect on related variables.

    Keywords: Aerobic Exercises, insulin resistance, Fat Profile, Stevia, Type 2 diabetes
  • Fateme Sadat Khadem, Maryam Hadavi *, Gholam Hossein Aghabozorgi Pages 2391-2401
    Introduction

     Self-medication is an important health issue that its prevalence is increasing and threatens the health of various people in society, especially youngs. Therefore, this study was performed with aim to determine the frequency and causes of self-medication among paramedical students of Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) in 2019.

    Methods

     This descriptive study was performed on 296 paramedical students of RUMS. The subjects were selected by census method. Data were collected using a 28-item questionnaire. Data were analyzed by Chi-square, independent t-test and Fisher's exact test.

    Results

     Prevalence of self-medication among paramedical students was 76.4% and was increased during university education (p= 0.002). The most common disease which led to self-medication was gastrointestinal disease (28.7%), the most commen used drug was analgesic (61.6%), and the most commonly used form of drug was tablet (67.9%). The most common cause of self-medication was previous experience of drug use.
    Funding: This research was funded by Research Council of Rafsanjan University of Medical Sciences.

    Conclusion

     The results showed that the prevalence of self-medication was high among paramedical students of RUMS. It is suggested that continuous training programs be developed to reduce this misbehavior and its complications.

    Keywords: Self-Medication, Paramedical, Students, Drug abuse, medicine
  • Ramin Eftekhari . Hassan Heidari *. Hosein Davoudi Pages 2402-2413
    Introduction

    Divorce disrupts the family system, and some of the stressful factors associated with it cause changes in a person's individual and social structure, often leading to problems and tensions in women's lives that affect their mental health. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of compassion-focused therapy on improving Alexithymia, individual-social adjustment and resilience women to divorce.

    Method

    The research method was quasi-experimental and the research design was pre-test and post-test with a control group. Among all women at risk of divorce in districts 5 and 6 of Tehran in 2019, 30 were selected as available and were randomly assigned to two experimental groups (15 people) and control (15 people). The research instruments were Toronto alexithymia scale (Bagby, parker and tylor,1994), individual-social adjustment California Questionnaire (Clark et al., 1953) and Resilience Questionnaire (Connor and Davidson, 2003). The procedure was such that after the pre-test, compassion-focused treatment was performed for the experimental group, and finally both two groups were performed. The findings were analyzed using SPSS software version 24 and multivariate analysis of covariance at a significance level of 0.05.

    Results

    The results of data analysis indicate that the interventions improved alexitamia, individual and social adjustment and resilience in the experimental group compared to the control group and this difference is statistically significant (p<0.001).

    Conclusion

    According to the research findings, it can be said that compassion-focused therapy is applicable to women at risk of divorce and is effective in improving alexitamia, individual-social adjustment, and resilience.

    Keywords: Compassion-based therapy, alexitamia, individual-social adjustment, Resilience
  • Fatemeh Rezaei kokhdan, Fariborz Dortaj *, Fatemeh Ghaemi, Mohammad Hatami Ali Delavar Pages 2414-2427
    Introduction

    Patients with diabetes have a major problem with metabolic control; The aim of this study was to determine and compare the effectiveness of mindfulness and cognitive-behavioral therapy on metabolic control (glycosylated hemoglobin and blood sugar) of type 2 diabetes patients.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test-post-test design with control group and two-month follow-up test. 45 people from the community of people with type 2 diabetes were selected in the available method in the Diabetes Association of Tehran in 1398 and were randomly replaced in two experimental and control groups. The required findings were collected using medical experiments three times before, after, and follow-up tests and were analyzed using variance analysis with repeated measurements.

    Results

    The results of repeated measurement analysis of variance showed that mindfulness and cognitive-behavioral interventions are effective in reducing blood sugar and glycosylated hemoglobin in diabetic patients (p <0.001). Ben-Ferroni's test showed that the effect of mindfulness was significantly higher than the swimming-t-behavioral method (p <0.001).

    Conclusion

    Despite the methodological-behavioral effect on the metabolic control of diabetic patients, it is recommended to use mindfulness-based intervention for better control.

    Keywords: Mindfulness, Cognitive-behavioral, Blood sugar, Glycosylated hemoglobin, Diabetes
  • Forouzan Chizary, Nemat Sotodeh Asl*, shahrokh makvand hosseini, Parviz Sabahi Pages 2428-2437
    Introduction

    Today, executive dysfunction is one of the characteristics of autism spectrum disorder. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of executive function training on the imagination and participation in play of children with autism.

    Method

    The research method was quasi-experimental. The statistical population included all children aged 7 to 12 years with autism referred to Omid Speech and Occupational Therapy Clinic in Semnan. Twenty girls with autism were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups, each assigned to 10 people. In conducting this research, Gersham and Elliott (1990) social skills questionnaire, teacher form and researcher-made imagination checklist were used. Educational interventions were performed in 16 sessions of 60 minutes on the experimental group. If the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using univariate analysis of covariance with control of pretest effect.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the control and experimental groups in the variables of imagination and participation in the game (p <0.001). Also, training in executive functions had a significant effect on imagination and participation in the experimental group (p <0.001).

    Conclusion

    It seems that teaching executive functions improves the imagination and participation in play of children with autism and is effective as an educational intervention to improve communication skills in children with autism.

    Keywords: Autism, Imagination, Participation in play, Training in executive functions
  • Samira Pourmehr, Ilnaz Sajjadian*, Fariba Jaffari Pages 2429-2440
    Introduction

    Psoriasis is a chronic and recurrent disease that has an effect on the body, mental and quality of life of patients. The purpose of this study was to investigate the effect of mindfulness based cognitive therapy on perceived stress and quality of life associated with the disease of women with psoriasis referring to Isfahan Dermatology Research Center.

    Methods

    The research design was quasi-experimental using pre-test and post-test with control group and one-month follow-up. For this purpose, 30 patients who referred to the Dermatology and Cutaneous Leishmaniosis Research Center of Isfahan during 2017 were selected through convenience sampling and randomly assigned into experimental and control groups (each including 15 individuals). All participants responded to (IPQ), Dermatology Life Quality Index (DLQI) and Cohen Perceived Stress Scale in three stages, namely pre-test, post-test and follow-up. The experimental group attended in 8 focused therapies (Segal, Williams & Teasdale therapeutic package 2002) biweekly. Control group did not receive any intervention until the end of the follow-up phase. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance.

    Results

    The results revealed that mindfulness-based cognitive therapy significantly reduces perceived stress and enhanced the disease-related quality of life in the experimental group compared with the control group(p<0.001)

    Conclusion

    According to the results of this study, which showed that while the effect of mindfulness-based therapy is significant for improving and reducing perceived stress and improving the quality of life associated with psoriasis, this treatment was also effective in the follow-up phase and its effect was continuous.

    Keywords: mindfulness based cognitive therapy, Perceived stress, Dermatology Quality of life, Psoriasis
  • Marmareh Sehati, Hasan Ashayeri *, Shiva Doulatabadi Pages 2429-2440
    Background and purpose

    The incidence of chronic physical diseases such as Psoriasis causes psychological and physical traumas in the patients. Therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral intervention on health promotion behaviors and psychological flexibility in autoimmune (psoriasis) patients.

    Materials and methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the study included autoimmune (psoriasis) patients in Tehran in autumn and winter of 2019-20. 30 autoimmune (psoriasis) patients were selected through non-random volunteer and purposeful sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (15 patients in the experimental and 15 in the control groups). The experimental group received ten ninety-minute sessions of cognitive-behavioral intervention during two and a-half months. The applied questionnaires in the current study included the questionnaire of health promotion behaviors (Walker et.al, 1987) and psychological flexibility questionnaire (Denis and Wanderwall, 2010). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The results showed that the cognitive-behavioral intervention has been effective on health promotion behaviors and psychological flexibility of autoimmune (psoriasis) patients, as this therapy has succeeded in the improvement of health promotion behaviors and psychological flexibility in these patients.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that the cognitive-behavioral therapy can be used as an efficient therapy to improve health promotion behaviors and psychological flexibility in autoimmune (psoriasis) patients relying on following automatic thoughts to identify fundamental beliefs, training behavioral methods and cognitive errors and inefficient thoughts.

    Keywords: psychological flexibility, Health promotion behaviors, psoriasis autoimmune disease, cognitive-behavioral intervention
  • Goharyasna Anzani, Saeed Hasanzadeh *, AliAkbar Arjmandnia Pages 2438-2447
    Introduction

     Research has shown that the behavior of patients with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) affects their performance in the family, school and community and leads to a negative reaction from others; Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy program for adolescents with ADHD on their interaction with their parents.

    Methods

     The method of quasi-experimental research and pre-test and post-test research design was follow-up with control and experimental groups. The statistical population included all adolescents aged 18-12 years who were referred to a respiratory clinic in 1998 due to suspected ADHD. Thirty people who scored higher than cut in the CBCL test were selected in an accessible and targeted manner. Research tools included Child Behavior Inventory (CBCL), Fine et al. Parent-Child Relationship Assessment Questionnaire (PCRS). Findings were analyzed using SPSS software version 25 and analysis of covariance and Bonferroni post hoc test at a significance level of 0.05.

    Results

     The findings showed that the difference between pre-test and post-test in both parent experimental groups was significant (p <0.001). Due to the difference in means, the scores from pre-test to post-test have decreased. The difference between pre-test and follow-up is also significant (p <0.001). But there is no significant difference between the mean of post-test and follow-up of the two experimental groups (p> 0.001).

    Conclusion

     According to the research findings, it can be said that the special cognitive-behavioral program of adolescents has a beneficial effect on their interaction with their parents.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, ADHD, Adolescents, parents
  • Seyedeh farkhondeh Taghavi, Maryam Gholamzadeh Jofre*, Masoud Shahbazi Pages 2448-2458
    Background & Objective

    Gender socialization provides the grounds for social exclusion, psychological disorders, reduced quality of life and marital satisfaction for women; Therefore, it is important to study and treat these problems in housewives. The aim of the present study was to comparison effects of solution-focused therapy and acceptance and commitment therapy on psychological flexibility and marital satisfaction of housewives.

    Methods

     The study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population was housewives in Behbahan in the second half of 2019, who were selected by targeted sampling method, 45 eligible people were selected and randomly assigned to experimental and control groups and respond to ENRICH Marital Satisfaction Scale (Fowers & Olson, 1993) and sub-scale of Psychological Flexibility Questionnaire (Bond et al., 2011). The control group waited and the group of solution-focused therapy received the interventions during 8 sessions of 120 minutes and the group of acceptance and commitment therapy received the interventions during 12 sessions of 90 minutes; Then, at the end of the therapeutic interventions, the subjects of the experimental and control groups were evaluated by questionnaires. Data were analyzed by analysis of covariance and considering the significance level of p < 0.01 in SPSS24 software.

    Results

    The results showed that solution-focused therapy and acceptance and commitment therapy had a significant effect on increasing psychological flexibility and marital satisfaction of housewives (p < 0.001). Comparing the effectiveness of these methods, it has been shown that the solution-focused therapy is more effective in increasing marital satisfaction (p < 0.001). There was no difference between these methods in increasing psychological flexibility (p>0.05).

    Conclusion

     In addition, these therapies can be used as effective therapies to improve the psychological flexibility and marital satisfaction of housewives; The priority of use in the treatment of marital problems is with the solution-focused therapy

    Keywords: Solution-focused therapy, Acceptance, commitment therapy, psychological flexibility, Marital satisfaction, Housewives
  • Farhad Rahimi, Saied Keshavarz*, Jamshid Banaie, Mahnaz Marvi Isfahane Pages 2459-2471
    Introduction

     The aim of this study was to compare the response of blood pressure and arterial stiffness to different high-intensity training methods.

    Materials and Methods

     twenty-six prehypertensive men aged 25-45 years categorized in 4 groups: aerobic, resistance and combined exercise. Pre and post Blood pressure and arterial stiffness measurements were performed. Paired sample t-test was used to compare within-group and multivariate analysis of covariance (Mancova) test was used to compare between-group differences.

    Results

     The results showed that diastolic blood pressure was significantly reduced in the aerobic group (P=0.012) but was insignificant in the resistance group (P=0.297) and combined (P=0.102). Aerobic (P=0.005) and combined exercise (P<0.001) significantly reduced systolic blood pressure, but in the resistance group (P=0.178) was not significant. Arterial stiffness of the aerobic (P=0.001) and combined (P=0.015) groups was significantly reduced but was not significant in the resistance group (P=0.168). Between groups comparison showed that the diastolic blood pressure of the aerobic group experienced significance reduction than other groups. Also, post-test Systolic blood pressure in both aerobic and combined groups were significantly different from the resistance and control groups. In arterial stiffness, there was a significant difference between the aerobic group and control and resistance groups, as well as the combined and control groups.

    Conclusion

     In general, aerobic exercise showed that it has beneficial effects on all variables, but in resistance training, little effect was seen. An important finding is that combined exercises, which are being increasingly popular these days, can have the same positive effects as aerobic exercise.

    Keywords: blood pressure, Arterial Stiffness, exercise, physical activity
  • Mansor Soheili, Soltanali Soheili *, Nadereh Sohrabi Shegefti, Majid Barzegar Pages 2472-2483
    Introduction and purpose

    the students’ academic performance plays a dramatic role in the future of every country. Therefore, the present study was conducted aiming to explain the causal model of parenting styles and academic performance with the mediator role of academic buoyancy in high school students.

    Material and methods

    the research method was descriptive in correlational and structural equations type. The statistical population included all male and female secondary high school students in the city of Fasa in academic year 2018-19 and their parents from whom 493 students (248 boys and 245 girls) were selected through multi-stage clustered random sampling method. Diana Baumrind’s parenting style scale, NEO-EFI five factor personality scale, academic performance scale and academic buoyancy scale were used in order to collect data. The data analysis was done after collecting the questionnaires via Pearson correlation and structural equation methods.

    Findings

    the results of structural equations modeling revealed that the academic buoyancy plays a significant mediator role in the relationship between parenting styles and academic performance. Moreover, the offered causal model enjoys an acceptable goodness of fit.

    Conclusion

    according to the findings of the present study, the parents’ parenting styles and academic buoyancy should be seriously paid attention to in the process of the students’ academic performance and success as effective variables on this process.

    Keywords: Parenting Styles, Academic performance, academic buoyancy
  • Seyed Peyman Hosseini, Hassan Abdi *, Seyed Javad Ziaolhagh Pages 2484-2492
    Introduction

    Research has shown that herbs are more effective in treating diseases when used as an extract; The aim of this study was to evaluate the effect of stevia extract and endurance training on liver enzymes in obese male Wistar rats.

    Methods

    The research method was laboratory. Twenty-four male Wistar rats at 3 months of age were divided into control and experimental groups. The experimental group at 12 weeks of age was randomly divided into 4 groups: obese, exercise, stevia and exercise + stevia with mean age and standard deviation of 312.75 ± 32.25. A 5-treadmill was used for endurance training. The subjects' training program was 30 minutes per day for 8 weeks at a speed of 8 meters per minute. Dependent t-test and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that endurance training and consumption of stevia extract and a combination of both had a significant effect on the weight of obese male Wistar rats (P≤0.001). But there is no significant difference between the effectiveness of endurance training and consumption of stevia extract on liver enzymes in male Wistar rats (P≥0.001).

    Conclusion

    It seems that both exercise and consumption of stevia extract and the composition of these two have an effect on liver enzymes. It is suggested that more research be done in this regard for the external validity of the research.

    Keywords: Stevia extract, Endurance training, Liver enzymes, Rat, Obesity
  • Fatemeh Jalalian Pages 2485-2489
    Introduction

     Research has shown that physical activity, especially aerobic exercise, has a protective role against oxidative liver damage, reducing inflammation, injury and liver fibrosis, and a review of some studies shows the destructive effects of methylphenidate on some organs; Therefore, the aim of this study was to compare the effect of aerobic exercise and methylphenidate on the antioxidant indices of liver tissue in male Wistar rats with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

     The research method was laboratory. Thirty-six hyperactive male Wistar rats with mean and standard deviation of 186.23±7.32 were divided into 3 groups of 9 rat : endurance training, methylphenidate consumption, endurance training + methylphenidate consumption and a group of 9 rat. The experimental groups practiced for 6 weeks, 5 days a week and 60 minutes a day. One-way analysis of variance test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between superoxide dismutase and catalase enzymes in the control group compared to other groups (ADHD without exercise and without methylphenidate, ADHD + aerobic exercise, ADHD + methylphenidate, ADHD + methylphenidate + aerobic exercise). Had (P≤0.001). Also, there is a significant difference between superoxide dismutase and catalase enzymes of ADHD group without aerobic exercise and without methylphenidate consumption compared to other groups (control, ADHD + aerobic exercise, ADHD + methylphenidate consumption, ADHD + methylphenidate consumption + aerobic exercise) (P≤0.001). But there was no significant difference between superoxide dismutase and catalase enzymes in ADHD + aerobic exercise group with ADHD + methylphenidate group and also with ADHD + methylphenidate + aerobic exercise group (p≥0.01).

    Conclusion

     It seems that aerobic exercise can replace the use of methylphenidate in connection with superoxide dismutase and catalase enzymes in male Wistar rats with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Liver, Endurance training, Methylphenidate, Superoxide dismutase, catalase, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Mozhgan Mirza* Pages 2491-2501
    Introduction

    The negative impact of the role of parental conflict on adolescent mental health has been confirmed. Therefore, the aim of this study was to mediate fathers' communication patterns in relation to their marital conflict model with emotional-behavioral problems in adolescent - boys.

    Method

    This study is a quantitative research with correlation method. 10 male high schools were randomly selected from the Gonbad Kavus male high schools. Then, 344 people were selected randomly based on the Cochran formula and population share of each high school. Marital conflict questionnaire and communication patterns were completed by fathers, and adolescents' self-report questionnaire was completed by boys. Data were analyzed using Pearson correlation test and path analysis.

    Results

    Path analysis in structural equation modeling showed that marital conflict related to non-constructive communication patterns of fathers was more involved in shaping and exacerbating boys' behavioral problems (β = 0.8240) than their emotional problems (β = 0.7189). In addition, it seems that fathers who tried to use constructive communication patterns in spite of marital conflict moderated the negative effects of conflict on the total emotional (β = 0.5616) and behavioral (β = 0.6981) problems of their sons.

    Conclusion

    it is necessary to pay more attention to the role of parents, especially fathers, in the transition from adolescence period as a critical stage of life for development of normal changes. In addition, educational planning and psychological interventions to optimize adolescents' emotional-behavioral problems should be optimally provided.

    Keywords: Fathers, Marital conflict, Communication Patterns, Boys, Emotional-Behavioral Problems
  • Abdol Ali Ameri, Abdollah Naami, Bita Tabrizian Pages 2506-2523
    Introduction

    Providing models related to market situation has always been of interest to researchers to be able to take control of the market, especially in times of crisis; Therefore, the purpose of this study was to design a model of factors affecting the promotion of the national brand image in regional markets in terms of products (goods) of the country of origin in the post-corona period.

    Methods

    The research method is contextual (survey). The statistical population is managers and experts in the electricity industry, private sector contractors in the electricity industry, operators, manufacturers of electrical industry equipment, exporters and companies related to the business of supplying and selling related equipment. The sample size, considering the size of the community and the large number of members using the Morgan table, the sample number for 196 is considered. The sampling method in the qualitative part is judgmental (snowball) and saturated with the opinion of the researcher. A questionnaire and in-depth interviews were used to collect the information. The initial questionnaire to assess the validity and reliability was provided to experts, experts and experts (to a limited extent) and after ensuring the validity and reliability, the sample was provided. Structural equation modeling (SEM) method was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the GOF criterion for the fit of the overall model was calculated to be 0.428, which indicates a very strong fit of the model.

    Conclusion

    It seems that the presentation of the national brand model, given the current situation, can be effective in promoting the brand image in the post-corona era in order to advance economic goals.

    Keywords: BRAND, Market, post-corona