فهرست مطالب

پژوهش های ادیانی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش های ادیانی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حامد صافی* صفحات 7-25

    نویسنده، مخاطب، مضمون و قالب، چهار ضلع هر اثر ادبی را شکل می دهند. مکاتب ادبی درباره این چهار ضلع دیدگاه های مختلفی مطرح کرده اند. اسلام هم به عنوان یکی از مکاتب فکری آسمانی درباره آن دیدگاه هایی دارد. نویسنده به عنوان انسانی تاثیرگذار اهمیت ویژه ای در رویکرد ادبی اسلام دارد. دین اسلام اثر ادبی را عملی می داند که می تواند صالح یا طالح باشد. اینکه «اثر ادبی» چه معنا و مفهومی را در بر بگیرد از دیدگاه اسلام شایان توجه است. در این جستار کوشیده ایم دیدگاه های اسلام درباره دو ضلع نویسنده و معنا را در اثر ادبی بسنجیم. برای درک بهتر دیدگاه اسلام، نیم نگاهی به دیدگاه دیگر مکاتب ادبی و تفاوتشان با رویکرد اسلامی داشتیم. این بررسی نشان داد که برخلاف متن محور و مخاطب محوربودن بسیاری از مکاتب ادبی، رویکرد ادبی اسلام، معناگرایانه است و جایگاه نویسنده اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات، اسلام، نویسنده، معنا، مکتب های ادبی
  • ابراهیم قاسمی* صفحات 27-52

    آشنایی با چارچوب نهادهای دینی هر یک از مذاهب اسلامی، کمک شایانی به شناخت صحیح و فهم دقیق آموزه های آن مذهب می کند. مذهب اباضیه با رویکرد ویژه در کشور عمان از این قاعده مستثنا نیست. شناخت دقیق جایگاه هر یک از نهادهای علمی و مذهبی که در مجموعه حکومت پادشاهی عمان، رویکرد امامت دینی نیز برای خویش تعریف کرده اند، و تحلیل این نهادها زمینه ساز فهم صحیح جایگاه و رویکرد این مجموعه ها است. لذا در این مقاله با نگاهی توصیفی تحلیلی وزرات خانه ها و دانشگاه های مهم و کاربردی دینی و سیاسی اباضیان را تشریح می کنیم. در این میان بر رویکرد تربیت مبلغان اباضی و نقش وزارت اوقاف و امور دینی کشور عمان تمرکز بیشتری خواهیم داشت. زیرا باعث تقویت همین مذهب شده و به نوعی نقش حوزه علمیه را ایفا می کند. امید است در نهایت، این شناخت سبب تقویت همدلی، همکاری و تقریب بین مذاهب اسلامی شود و روشی ملموس و کارآمد پیش روی محققان عرصه اباضیه بگستراند.

    کلیدواژگان: اباضیه، نهادهای دینی، دانشگاه ها، وزارت خانه ها، حکومت اباضیان، عمان
  • اکرم جهانگیر، مژگان کاربخش، بتول موسوی* صفحات 53-79
    با توجه به جهانی بودن دین و معنویت و تاثیر آن بر رفتار و سلامت، سازمان دهی و نقد تحقیقات تجربی در این حوزه اهمیت ویژه دارد. این مقاله تعاریف «معنویت» و «سلامت معنوی» را با بهره گیری از شواهد بینش قرآنی، روان شناسی، و عصب شناسی بررسی می کند و نقش فعالیت های مذهبی در ارتقای سلامت را می کاود. دانشمندان مدارهایی در مغز را شناسایی کرده اند که در درک ما از وجود خدا، احساس امنیت یا کاهش ترس/خشم نقش دارند. اعمال معنوی با فعال کردن قسمت متعالی مغز (نیوکورتکس) قسمت های مختلفی از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد و رفتارهای اجتماعی انسان را ارتقا می بخشد. میدان های انرژی قلب (انرژی قلبی) به میدان آگاهی وصل است که اطلاعات مربوط به رویدادهای آینده را، قبل از وقوعشان، دریافت و پردازش می کنند، به طوری که قلب پیش از مغز اطلاعات شهودی را دریافت می کند. پژوهش های علمی در این حوزه نشان می دهد اعمال معنوی، از جمله زیارت کردن، ذکرگفتن و دعاکردن عملکرد نورون های مغز را تغییر می دهد و موجب ارتقای سلامت جسمی، ذهنی، اجتماعی و عاطفی فرد می شود.
    کلیدواژگان: معنویت، دین، هوش معنوی، سلامت
  • طاهره محمدیان عمرانی*، احمدرضا مفتاح، علی اکبر عبدل آبادی، علی بیات صفحات 81-104

    اخلاق پولسی اخلاق فضیلت محور است. فضایل مد نظر پولس، یعنی ایمان، امید و محبت، فضایلی هستند که خدا به انسان داده باشد. به نظر وی، کسی که به مسیح ایمان آورد، از درون متحول خواهد شد و زندگی اش اخلاقی خواهد بود. با توجه به سرشت گناه آلود، آدمی قبل از ایمان بر حسب جسم زندگی می کند و برایش امکان تحول و تعالی نیست. طبیعت انسانی بدون فیض خدا گرفتار خواهش های نفسانی است. به عقیده پولس، شرط اخلاقی زیستن ایمان و بر حسب روح زیستن است و مانع اخلاقی زیستن بی ایمانی و بر حسب جسم زیستن است. مسئله مهمی که باید به آن توجه کرد این است که چه بسا کسی ایمان آورده باشد، اما از بند جسم رها نشده باشد و زندگی جسمانی و روحانی اش در حال تنازع باشد. در میان رذایل ناشی از زندگی بر حسب جسم، عجب مهم ترین مانع اخلاقی زیستن است، چراکه سبب می شود انسان گمان کند آنچه خدا بدو داده است، از آن خود او است و از روی استحقاق خودش آنها را به دست آورده است. کسی که دچار عجب شود خود را از فیض خدا بی نیاز می داند و دچار توهم دانایی می شود و نخواهد توانست اخلاقی زندگی کند. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه پولس درباره زندگی بر حسب جسم و عجب ناشی از آن به عنوان مانع اخلاقی زیستن تبیین خواهد شد.

    کلیدواژگان: مانع اخلاقی زیستن، زندگی بر حسب جسم، عجب، پولس
  • ندا اخوان اقدم*، فریبا شریفیان صفحات 105-121
    در بخش های مختلف عهد جدید و نیز در متون پهلوی شواهد فراوانی درباره رنج وجود دارد. در خلال روایات موجود و نیز پاسخی که این ادیان برای رنج واردشده به مقدسان و مردمان عادی می دهند می توان به حکمت وجودی رنج در مسیحیت و زردشتی پی برد. این پژوهش در نظر دارد با کنار هم قراردادن شواهد متنی در باب مفهومی واحد (رنج)، با تکیه بر ادبیات پهلوی و عهد جدید، جایگاه این انگاره را در دین مسیحیت و زردشتی تبیین و با هم مقایسه کند. به نظر می رسد زردشتیان به دلیل ثنویت انگاری دلیل وجودی رنج در زندگی را مشخص کرده اند و آن را از ناحیه اهریمن می دانند و به تبع آن رویکرد باورمندان این دین نیز معلوم است، در حالی که در مسیحیت رنج در زندگی لازمه مومن شدن است و ما با مفهوم «رنج مقدس» یا همان رنج واردشده از طرف خدا مواجهیم.
    کلیدواژگان: رنج، زردشتی، مسیحیت، متون پهلوی، عهد جدید
  • حمید طالب*، ابوالقاسم فنائی، مهدی لک زایی، باقر طالبی دارابی صفحات 123-142
    مجموعه اوضاع و احوال خاص اجتماعی فرهنگ غرب در دوران مدرن، گسست میان امر دینی و امر غیردینی را عمیق تر کرد و تعریف جدیدی از دین پیش کشید. نظریه پردازان غربی در واکنش به این اوضاع و احوال اجتماعی، به طور خاص مسیحیت را در برابر امر غیردینی، دین تصویر کردند و این روند خاص جدایی را سکولاریزاسیون نامیدند. اما در نتیجه دگرگونی های اجتماعی عصر حاضر، نظریه های پساسکولار کوشیده اند با گذر از ایده های سکولار، امر دینی و امر غیردینی را پیوند دهند. این مقاله برای بررسی روند چنین تحولاتی با استفاده از نظریه های مختلف، تحول آگاهی و معرفت دینی در جامعه را شرح می دهد. در نهایت و پس از تحلیل انتقادی تحولات مذکور، به منظور برقراری پیوند دین و غیردین در عصر حاضر، تجدیدنظر در عقلانیت به عنوان راه حل پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: دین در عصر حاضر، سکولاریسم، پساسکولاریسم، حوزه عمومی، فرهنگ غرب
  • علی تسنیمی*، علی صادقی منش، هستی قادری سهی صفحات 143-161
    پیش گویی های پایان جهان در دین زردشت، بیشتر در زند وهومن یسن، پیش گویی جاماسپ در یادگار جاماسپ و برآمدن شابهرام ورجاوند نمود یافته اند؛ در آثار یادشده، که نمونه هایی از پیش گویی های اسطوره ای پایان جهان به شمار می آیند، یکی از مولفه های اصلی، ظهور و تغییری گسترده و مثبت، به صورت ناگهانی در فرجام جهان است. در پژوهش پیش رو، که با تکیه بر منابع کتاب خانه ای و با روش تحلیلی توصیفی انجام می شود، با اتکا بر دیدگاه های اسطوره شناختی پدیدارشناس دینی، میرچا الیاده، متون یادشده را واکاوی خواهیم کرد. بر اساس دیدگاه الیاده، این پیش گویی ها گرچه در ظاهر، آینده جهان را به تصویر می کشند، در باطن به سبب درون مایه اساطیری شان، نشان از میل بازگشت جاودانه بشر به لحظه ازلی دارند و به همین روی تمام الگوهای بازگشت اسطوره ای را در خود دارند و در بستر روایتی اسطوره ای، زمینه را برای عبور مخاطب از زمان خطی به زمان قدسی فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: پیش گویی پایان جهان، دین زردشت، میرچا الیاده، زند وهومن یسن، جاماسپ، برآمدن شابهرام ورجاوند
  • علیرضا شجاعی* صفحات 163-183
    رنج، مسئله محوری فلسفه های بودایی است. از سخنان بودا و تحلیل های سنت های بودایی می توان دریافت که رنج از دو ساحت متفاوت برخوردار است: یکی رنج روان شناختی و دیگری وجودشناختی. بنابراین، رنج محدوده وسیعی از زندگی انسان، از فشارهای شدید روحی و جسمی گرفته تا تجربه های محدود و گذرنده زندگی، به آرزو نرسیدن، و نیز گرفتاری در چرخ وجود را در بر می گیرد. مدعای بودایی این است که رهایی از هر دو سطح امکان پذیر است. این جستار با نگاه مفصل به نظریه های فلسفی مکتب های بودایی، رنج را در ساحت اول بررسی می کند. همه سنت های بودایی خود را درمانگر می دانند؛ نخست علت را می یابند و سپس روش درمان را پیشنهاد می دهند. اینان مدعی اند فنونی که برای درمان رنج به کار می برند نادانی و تشنگی را در هر دو سطح از میان می برد. اما تحلیل های روان شناختی از نظریه های فلسفی بودایی نشان می دهد که کارآمدی آموزه بودایی محدود به سطح اول است.
    کلیدواژگان: رنج، تشنگی، نادانی، نظرهای نادرست
  • وحید اسدی*، روزبه زرین کوب، میرزا محمد حسنی صفحات 185-210
    پیدایش و گسترش شتابان کیش نوظهور مانوی در سده سوم میلادی با استفاده از ابزارهای متعدد و متنوع تبلیغ دینی که حاصل نبوغ پدیدآورنده اش بود، نه تنها قلمرو شاهنشاهی ساسانی بلکه بخش هایی از سرزمین های امپراتوری روم در شرق و در مجاورت مرزهای ایران شهر و قسمت هایی از آسیای میانه، چین و شبه جزیره عرب را نیز در بر گرفت. یکی از شیوه های اثرگذار تبلیغی مانی و جانشینانش بهره گرفتن از باورهای شایع و رایج توده مردم و یکسان انگاری با آنها بود. باورهای آیین زروانی در قالب آموزه های دینی زردشتی، در اغلب نواحی فلات ایران، با اقبال در بین مردم مواجه شده بود. مانی با فراست از این ظرفیت برای باورپذیرکردن آموزه های کیش خود استفاده کرد. مبانی زروان باوری را می توان مشخصا در اصل دوبنی یا ثنویت و نیز اعتقاد به سه دور زمانی در کیش مانوی جست وجو کرد. همین طور پاره ای از پایه های اخلاقی محل توجه مانویان از باورهای زروانی متاثر بوده است. از سوی دیگر، نفوذ باورهای زروانی در کیش مانوی به شکلی حتی به تقسیمات سازمان دینی آن نیز راه یافته بود، اگرچه تعابیری در برخی متون متاخر مانوی هست که به نظر می رسد پیروان این کیش بعدها از اعتقادات زروانی اسلاف خود، نظیر باور به هم ریشه بودن اصل خیر و شر (اهورمزدا و اهریمن)، توبه کرده اند.
    کلیدواژگان: زروان، زروان باوری، مانی، کیش مانوی، مانویان
  • سپیده طاهری* صفحات 211-224
    هدف از این پژوهش بررسی نقش راهبان بودایی سغدی تبار در گسترش و پراکندن آیین بودا در جنوب چین است. سغدیان به سبب چیرگی شان به زبان چینی و هندی، و از سوی دیگر همچون بازرگانانی که فقط انتقال دهندگان کالا نبودند، بلکه ناقلان کیش هایی چون مانویت، زرتشتی، مسیحیت و آیین بودا نیز به شمار می رفتند، نقش مهمی در ترویج آیین بودا داشتند. این پژوهش بر پایه بن مایه های (منابع) موجود، مانند شرح حال راهبان سغدی، سنگ نوشته های مقبره ها و دست نوشته های سغدی بودایی در تورفان و دون هوانگ، نشان می دهد که اینان در نقش پیام رسانان دینی چگونه آیین بودا را در جنوب چین در درازنای سده های هفتم تا دهم میلادی گسترش دادند.
    کلیدواژگان: بوداییان سغدی، راهبان سغدی، آیین بودا، چین، جاده ابریشم
  • سید سعید رضا منتظری*، امیر عمادالدین صدری صفحات 225-240

    بلخ همواره در کانون توجه محققان، و از مراکز سیاسی، تجاری و اقتصادی و توقفگاهی مهم در جاده ابریشم بوده است. زبان بلخی از زبان های ایرانی میانه شرقی است و اسناد به دست آمده به این زبان حاوی اطلاعات دقیق از اوضاع و احوال دینی، اجتماعی، و اقتصادی مردمان این ناحیه است. در این مقاله، که بر اساس اسناد حقوقی و اقتصادی نوشته شده، بر آنیم تا به نظام دینی و یادکردهای ایزدان این ناحیه بپردازیم و مشخص کنیم که این ایزدان چه رابطه ای با یکدیگر داشته اند. همچنین، می کوشیم نشان دهیم که آیا نظام باوری و اعتقادی آنها تاثیری بر نظام اقتصادی و حقوقی شان داشته است یا خیر؛ و آیا ایزدان پرستش شده در این اسناد با باورهای راست کیشانه زرتشتی مطابقت دارد یا خیر. روش این مقاله توصیفی تحلیلی و با استفاده از اسناد حقوقی و اقتصادی بلخی (از سده چهارم تا هشتم میلادی) است.

    کلیدواژگان: اسناد اقتصادی، اسناد حقوقی، بلخ، زبان بلخی، ایزدان
  • ملیکا حیدری*، رضا مهرآفرین، کارلو جیووانی چرتی صفحات 241-264
    شیوه تدفین زرتشتیان، شیوه ای خاص و متفاوت با دیگر مذاهب است که از نظر راهبردی و هدف در بیشتر ادوار و مکان های مختلف جغرافیایی رعایت شده، اما در شیوه اجرا تفاوت هایی در آن حاصل شده است. این تفاوت ها، انعکاس دهنده تحولات محیطی، فرهنگی و اجتماعی زرتشتیان در طول این سده ها است. از این رو بررسی روند این تغییرات می تواند به درک بهتری از جوامع زرتشتی در طول دوره اسلامی منجر شود. شیوه استفاده شده در پژوهش حاضر از لحاظ هدف، بنیادی و از نظر روش میدانی بوده و نحوه گردآوری داده ها نیز اسنادی و کتاب خانه ای است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که برای زرتشتیان ایرانی و پارسیان هند، نیالودن عناصر طبیعی و در معرض خورشید قراردادن جسد مهم ترین اصل آیینی محسوب می شده و برای حفظ این آیین، در موقعیت های مختلف فرهنگی، اجتماعی، زمانی، محیطی و... بناهایی متناسب با آیین خود برپا داشته اند. اما با شروع مدرنیسم و وضعیت پیچیده نظام های کلان شهری در اواخر سده بیستم میلادی، جامعه زرتشتی، به خصوص زرتشتیان ایران، با این موج همراه شدند و مناسبات اجتماعی را به اجرای سنت های کهن، از جمله شیوه تدفین، ترجیح دادند.
    کلیدواژگان: دین زرتشت، تدفین، پارسیان هند، زرتشتیان ایران
|
  • Hamed safi* Pages 7-25

    The author, the audience, the theme and the format form the four sides of each literary work. Literary schools have expressed different views on these four sides. Islam, as one of the heavenly schools of thought, also has views on it. The author as an influential human being has a special importance in the literary approach of Islam. The religion of Islam considers a literary work as an act that can be righteous or unrighteous. What is the meaning and concept of "literary work" is important from the Islamic point of view. In this article, we have tried to examine the views of Islam about the two sides of the author and meaning in a literary work. To better understand the view of Islam, we had a look at the views of other literary schools and their differences with the Islamic approach. This study showed that despite the text-oriented and audience-oriented nature of many literary schools, the literary approach of Islam is semantic and the position of the author is of special importance.

    Keywords: Literature, Islam, author, Meaning, Literary Schools
  • Ibrahim Qasimi* Pages 27-52

    Familiarity with the framework of religious institutions of each Islamic denominations helps to know and understand the teachings of that denomination accurately. Ibadism with a special approach in Oman is no exception to this rule. Accurate identification of the position of the scientific and religious institutions that have defined the approach of religious Imamate for themselves in the Kingdom of Oman, and the analysis of them is the basis for a correct understanding of the position and approach of these institutions. Therefore, with a descriptive-analytical look, we describe the important and practical- religious and political ministries and universities of Ibadis. In the meantime, we will focus more on the approach of training Ibadi missionaries and the role of the Ministry of Endowments and Religious Affairs of Oman, since it strengthened this denomination and plays the role of a seminary. It is hoped that in the end, this identification will strengthen empathy, cooperation and rapprochement between Islamic denominations and will spread a tangible and efficient method for researchers in the field of Ibadism.

    Keywords: Ibadism, religious institutions, universities, Ministries, Ibadi Government, Oman
  • Akram Jahangir, Mojgan Karbakhsh, Batool Mousvi * Pages 53-79
    Given the global nature of religion and spirituality and its impact on behavior and health, the organization and critique of empirical research in this area is of particular importance. This article examines the definitions of "spirituality" and "spiritual health" using evidence from Qurānic insights, psychology and neurology, and explores the role of religious activities in promoting health. Scientists have identified circuits in the brain that play a role in our understanding of God, feeling safe, or reducing fear / anger. Spiritual actions affect different parts of the brain by activating the transcendental part of the brain (neocortex) and promote human social behaviors. The energy fields of the heart (cardiac energy) are connected to the field of consciousness, which receives and processes information about future events before they occur, so that the heart receives intuitive information before the brain. Scientific research in this area shows that spiritual practices such as pilgrimage, remembrance of God, and prayer, alter the function of brain neurons and promote physical, mental, social and emotional health.
    Keywords: Spirituality, religion, Spiritual intelligence, Health
  • Tahere Mohammadian Omrani *, AhmadReza Meftah, AliAkbar Abdolabadi, Ali Bayāt Pages 81-104

    Paul's ethics is virtue-oriented ethics. Paul's virtues, namely faith, hope and love, are virtues that God has given to man. According to him, one who believes in Christ will be transformed from within and his life will be moral. Given the sinful nature, man lives in terms of the body before faith, and it is not possible for him to change and transcend. Human nature, without the grace of God, is caught up in carnal desires. According to Paul, the condition of moral living is having faith and living up to the spirit, and the barrier of moral living is unbelief and living up to the flesh.The important thing to consider is that someone may have had faith but not been released from the body, and therefore their physical and spiritual lives are in conflict. Among the vices caused by living in terms of the flesh, arrogance is the most important obstacle to moral living, because it makes man think that what God has given him is his own and that he has earned it by his own merit. The one who becomes arrogant considers himself needless of God's grace and is under delusion of being knowledgeable and will not be able to live morally. In this article, using the descriptive-analytical method, Paul's view of life in terms of the body and the arrogance caused by it as a barrier to moral living is explained.

    Keywords: Barrier to Moral Living, Living in terms of the Body, arrogance, Paul
  • Neda Akhavan Aghdam *, Fariba Sharifian Pages 105-121
    There is ample evidence of suffering in various parts of the New Testament as well as in Pahlavi texts. Through the existing narrations and also the answer that these religions give to the saints and ordinary people for their suffering, one can understand the existential wisdom of suffering in Christianity and Zoroastrianism. Putting together textual evidence about a single concept namely suffering, this study intends to explain and compare the position of this idea in Christianity and Zoroastrianism based on Pahlavi literature and the New Testament. It seems that Zoroastrians, due to their dualism, have identified the reason for the existence of suffering in life and consider it to be on the part of the devil, and consequently the approach of the believers of this religion is also well-known. However, according to Christianity, suffering in life is necessary to become a believer, and we are confronted with the concept of "holy suffering" or the suffering inflicted by God.
    Keywords: suffering, Zoroastrianism, Christianity, Pahlavi Texts, New Testament
  • Hamid Taleb *, Abulghasem Fanaei, Mahdi Lakzaei, Bagher Talebi Darabi Pages 123-142
    The set of special social situations of Western culture in the modern times deepened the gap between the religious and non-religious affairs and introduced a new definition of religion. In response to these social situations, Western theorists, as opposed to secularism, specifically portrayed Christianity as a religion, calling this particular process of separation secularization. But as a result of the social transformations of the present age, post-secular theories have sought to link the religious and non-religious affairs by transcending secular ideas. To examine the process of such developments, this article describes the evolution of religious awareness and knowledge using various theories.
    Finally, after a critical analysis of these developments, in order to establish a link between religion and non-religion in the present age, a revision of rationality has been proposed as a solution.
    Keywords: : Religion in the Present Age, secularism, Post-Secularism, Public Sphere, Western culture
  • Ali Tasnimi *, Ali Sadeghmanesh, Hasti Ghaderisohi Pages 143-161
    The prophecies of the end of the world in Zoroastrianism are mostly reflected in Zand-i Wahman Yasn, the prophecy of Jāmāsp in the memorial of Jāmāsp and the rise of Shābahrām Varjāvand;In these works, which are examples of the mythical prophecies of the end of the world, one of the main components is the emergence and widespread and positive change that happen at the end of the world. In the present study, using library sources and descriptive-analytical method, we will analyze the aforementioned texts based on the mythological views of the religious phenomenologist Mircea Eliade. According to Eliade, although these prophecies outwardly depict the future of the world, inwardly, because of their mythological theme, they indicate the desire for the eternal return of mankind to the pre-existing moment, and therefore contain all patterns of mythical return. And in the context of a mythical narration, they provide the ground for the audience to pass from linear time to sacred time.
    Keywords: End of the World Prophecy, Zoroastrianism, Mircea Eliade, Zand-i Wahman Yasn, Jāmāsp, The Rise of Shābahrām Varjāvand
  • Alī Riḍā Shujāʻī * Pages 163-183
    Suffering is the central issue in Buddhist philosophy. From the words of the Buddha and the analysis of Buddhist traditions, it can be understood that suffering has two different dimensions; one is psychological suffering and the other is ontological. Thus, suffering covers a wide range of human life, from severe mental and physical pressures to limited and transient experiences, not achieving dreams as well as being caught up in the wheel of existence. The Buddhist claim is that liberation from both levels is possible. This paper examines suffering in the first dimension with a detailed look at the philosophical theories of the Buddhist schools. All Buddhist traditions consider themselves healers; first they find the cause and then suggest the treatment method. They claim that the techniques they use to treat suffering quench ignorance and thirst at both levels. But psychological analysis of Buddhist philosophical theories shows that the effectiveness of Buddhist teaching is limited to the first level.
    Keywords: suffering, Thirst, ignorance, Wrong Opinions
  • Vahid Asadi *, Rūzbih Zarrīnkūb, Mirzamohamad Hassani Pages 185-210
    The advent and rapid expansion of the emerging Manichaean creed in the third century AD using numerous and varied tools of religious propaganda that resulted from the genius of its creator, covered not only the Sassanid Empire’s territory but also parts of the Roman Empire in the east and near the borders of Iran, parts of China and Central Asia as well as Arabian Peninsula. One of the most effective methods of propaganda of Mani and his successors was to take advantage of the common beliefs of the masses and identify with them. The beliefs of the Zurvanism in the form of Zoroastrian religious teachings were popular among the people in most parts of the Iranian plateau. Mani cleverly used this capacity to make his teachings believable. The foundations of Zurvanism can be traced specifically in the principle of duality or dualism, as well as the belief in three time cycles in Manichaeism. Also, some of the moral foundations considered by Manichaeans have been influenced by Zurvani beliefs. On the other hand, the influence of Zurvani beliefs in Manichaeism had somehow even penetrated the divisions of its religious organization, although there are expressions in some later Manichaean texts that show the followers of this religion later repented of Zurvani beliefs of their predecessors, such as the belief in the common root of Good and Evil, Ahūrā Mazdā and Ahrīman.
    Keywords: Zurvan, Zurvanism, Mani, Manichaean Creed, Manichaeans
  • Sepide Taheri * Pages 211-224
    The purpose of this study is to investigate the role of Sogdian Buddhist monks in the spread of Buddhism in southern China. Sogdians played an important role in promoting Buddhism because they knew Chinese and Hindi, and they were not as merchants who only carried goods but also they were carriers of religions such as Manichaeism, Zoroastrianism, Christianity, and Buddhism. Based on available sources, such as biographies of Sogdian monks, tomb inscriptions, and Sogdian Buddhist manuscripts in Turfan and Dunhuang, this study shows how they, in their role as religious messengers, spread Buddhism in southern China during the seventh to tenth centuries AD.
    Keywords: Sogdian Buddhists, Sogdian Monks, Buddhism, China, Silk Road
  • Sayyed Saeid Reza Montazeri *, Amir Emadaldin Sadri Pages 225-240

    Balkh has always been the focus of researchers, and one of the political, commercial and economic centers and an important stop on the Silk Road. Balkhi is one of the Middle Eastern Iranian languages ​​and the documents obtained in this language contain precise information about the religious, social, and economic conditions of the people of this region. In this article, which is written on the basis of legal and economic documents, we intend to deal with the religious system and the memorials of the gods of this area and determine what relationship these gods had with each other. We also try to show whether their belief system has had an impact on their economic and legal system; and whether the deity worshiped in these documents correspond to the orthodox beliefs of Zoroastrianism. The method of this article is descriptive-analytical using Balkhi legal and economic documents (from the fourth to the eighth century AD).

    Keywords: economic documents, Legal Documents, Balkh, Balkhi Language, Gods
  • Melika Heydari *, Reza Mehrafarin, Carlogiovanni Cereti Pages 241-264
    The burial method of Zoroastrians is a special and different method from other religions that has been observed strategically and purposefully in most different periods and geographical places, but there have been differences in the method of execution. These differences reflect the environmental, cultural and social developments of Zoroastrians over these centuries. Therefore, examining the trend of these changes can lead to a better understanding of Zoroastrian communities during the Islamic period. The method used in the present article is fundamental in terms of purpose, and also field study. Furthermore, the method of data collection is documentary and library. The results of the study show that for Iranian Zoroastrians and Indian Persians, not polluting the natural elements and exposing the body to the sun was the most important ritual principle that in order to preserve it in different cultural, social, temporal and environmental situations, they erected buildings in accordance with their rites. But with the onset of modernism and the complex situation of metropolitan systems in the late twentieth century, Zoroastrian society, especially the Zoroastrians of Iran, joined this wave and preferred social relations to the implementation of ancient traditions, including burial.
    Keywords: Zoroastrianism, Burial, Indian Persians, Iranian Zoroastrians