فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 86 (تابستان 1399)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 86 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی غفاری*، مسعود عبداللهی نیا صفحات 1-20
    در این مطالعه نشان داده شد که علم می تواند در بسیاری موارد آینده را پیش بینی کند. روش علمی پیش بینی آینده آن است که با مجموعه داده هایی از سیستم واقعی، مدلی مجازی طراحی شود که رفتارش شبیه سیستم واقعی باشد. شکل کلاسیک مدلسازی سیستم های دینامیکی نشان دادن آنها به وسیله مجموعه ای از معادلات دیفرانسیل خطی یا غیرخطی، معمولی یا با مشتقات جزیی است. شرط لازم و کافی برای پیش بینی آینده در سه ویژگی خلاصه می شود: اول، ارایه مدلی از سیستم واقعی با رفتاری مشابه آن؛ دوم، دانستن دقیق شرایط اولیه سیستم واقعی؛ سوم، دانستن دقیق عوامل موثر بر سیستم یا ورودی ها در زمان حال و آینده. تحقق این سه شرط آن قدر” اما و اگر» دارد که همه ناکامی ها در پیش بینی آینده به دلیل ناتوانی در دستیابی به آنهاست. در علوم مهندسی این اما و اگرها به اختصار «عدم قطعیت» نامیده می شود. مهم ترین مورد، عدم قطعیت در نمایش سیستم است که هیچ راهی برای به صفر رساندن آن وجود ندارد، ولی روش های متعددی برای کاهش آن ارایه شده است. یکی از روش های مدلسازی که در دهه های اخیر فراگیر شده، استفاده از روش های محاسبات نرم است. این روش علاوه بر سیستم های مهندسی، در سیستم های مرتبط با علوم انسانی و اجتماعی با عدم قطعیت قابل توجه، مانند اقتصاد و مدیریت، کاربرد وسیع یافته است. در مهندسی کنترل شما نه تنها آینده را پیش بینی می کنید، بلکه آن را به شکل دلخواه می سازید. در این مطالعه این مباحث بررسی و تحلیل شده است تا شیوه آینده پژوهی و پیرو آن آینده سازی بر مبنای علم مشخص شود.
    کلیدواژگان: پیش بینی آینده، مدل مجازی، عدم قطعیت، شرایط اولیه، ورودی ها، مهندسی کنترل
  • حسین معماریان*، آزاده معماریان، عماد محصل افشار صفحات 21-37
    در سال های اخیر، گزارش های متعددی از گسترش بی انگیزگی دانشجویان مهندسی از سوی استادان دانشگاه های مختلف ارایه شده است. علل این بی انگیزگی ها چیست و چگونه می توان انگیزه دانشجویان را افزایش داد؟ عوامل اثرگذار بر انگیزه می توانند درونی یا بیرونی باشند. خاستگاه انگیزه درونی، همچنان که از نام آن پیداست، درون فرد است؛ در مقابل، کانون انگیزه بیرونی در محیط فرد قرار دارد و به عنوان یک عاملی خارجی وی را به انجام دادن کاری خاص ترغیب می کند. نظر به آنکه انگیزه عاملی اثرگذار بر یادگیری و عملکرد دانشجویان در کلاس است، شناسایی عوامل ایجادکننده بی انگیزگی و کوشش برای برطرف کردن آنها، در موفقیت یادگیری و افزایش کیفیت آموزش نقش چشمگیری خواهد داشت. بدین منظور، یک نظرسنجی دو مرحله ای از دانشجویان مهندسی دانشکده های فنی دانشگاه تهران صورت گرفت و عوامل دارای بیشترین و کمترین تاثیر در بی انگیزگی دانشجویان شناسایی شد. پس از آن، به منظور سنجش اعتبار یافته های این بررسی، نظرسنجی مشابهی در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی صورت گرفت که آن هم نتایجی مشابه با نظرسنجی قبلی به دست داد. عوامل اثرگذار بر بی انگیزگی، منشا درون دانشگاهی (برنامه درسی، آموزشگران و محیط آموزشی)، بیرونی و اجتماعی دارند. از میان 27 عامل اثرگذار بررسی شده، خشک و تیوریک بودن دروس، کم بودن فعالیت های عملی و مهارتی و برآورده نشدن انتظارات در دانشگاه اثرگذارترین عوامل درون دانشگاهی در رشد بی انگیزگی دانشجویان مهندسی در دو دانشگاه مورد بررسی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: بی انگیزگی، دانشجویان مهندسی، انگیزه درونی، انگیزه بیرونی، عوامل درون دانشگاهی، عوامل بیرون دانشگاهی، دانشکده های فنی دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، ایران
  • رحیم دباغ*، پریا عزیز پور صفحات 39-53

    انتخاب استاد راهنما برای انجام دادن تحقیقات دانشجویی و مدیریت آموزشی دانشگاه ها مسئله ای مهم و ضروری است. دانشجویان ممکن است در انتخاب استاد راهنمای خود با مشکل مواجه باشند، زیرا هیچ قاعده و دستورالعمل خاصی برای انتخاب استاد راهنما وجود ندارد. عوامل متعددی این موضوع را تحت تاثیر قرار می دهد که ممکن است درنهایت، سبب نارضایتی و کاهش انگیزه دانشجو و تاخیر در اجرای تحقیق و پایین آمدن کیفیت پایان نامه شود. در این مطالعه برای ارایه شاخص ها و معیارهای مناسب به منظور انتخاب استاد راهنما، از تحقیقات گذشته با روش پیمایشی از دانشجویان سال آخر تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی ارومیه بر اساس مدل نظری جامع تدوین شده و برای ارزیابی و رتبه بندی معیارها از روش تصمیم گیری چندمعیاره بهترین- بدترین  (BWM) استفاده شد. همچنین با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 35 نفر دانشجوی سال آخر دوره کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی ارومیه انتخاب و از طریق پرسشنامه مهم ترین معیارها برگزیده شدند. روایی پرسشنامه را متخصصان دانشگاهی تایید کردند و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ (823/0) استفاده شد. نتایج نشان داد که معیارهای میزان تسلط استاد راهنما به زبان انگلیسی، میزان به روز بودن اطلاعات استاد راهنما در خصوص موضوع پژوهش، نظارت مداوم و همکاری و تعامل استاد راهنما برای به فرجام رساندن پژوهش، میزان در دسترس بودن استاد راهنما و رفتار و برخورد استاد راهنما با دانشجو دارای پنج رتبه اول و کم اهمیت ترین معیارها شامل جنسیت استاد راهنما و موقعیت اداری استاد راهنما در دانشگاه هستند. بنابراین، معیارهای کیفی مانند علمی و به روز بودن اطلاعات استاد و استفاده از منابع خارجی نسبت به سایر معیارها در انتخاب استاد راهنما در اولویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: پایان نامه، تصمیم گیری چندمعیاره، انتخاب استاد راهنما، تحصیلات تکمیلی، BWM
  • حمید حق شناس گرگانی*، علیرضا جهانتیغ پاک صفحات 55-83
    درس نقشه کشی همواره به عنوان یک آموزش پایه و اجباری در برنامه درسی رشته های مهندسی مطرح بوده است. تغییر رویکرد طراحی مهندسی در سال های اخیر از روش خطی مرحله ای به سمت مهندسی همزمان، که در آن کلیه افراد شاغل در پروژه در قالب یک تیم یکپارچه عمل می کنند، همواره این سوال را مطرح می کند که آیا همچنان به آموزش گرافیک مهندسی مانند گذشته نیاز هست یا خیر و چنانچه نیاز وجود دارد، محتوای آن چه تغییراتی باید داشته باشد؟ روش پیشنهادی در این پژوهش یک روش هایبریدی پردازش داده هاست که بر مبنای به کارگیری تابع کیفیت (QFD) - به عنوان روشی بسیار ساده، موثر و کارا در طراحی محصول مطابق نیازهای مشتریان - پایه ریزی شده است. یکی از نقاط ضعف اساسی روش QFD فرض استقلال بین ویژگی های فنی محصول است که برای برطرف کردن آن، روش DEMATEL با این مدل ترکیب و همچنین برای هر چه قانونمندتر بودن اولویت بندی نیازها، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان داد که گرافیک مهندسی همچنان به عنوان یک درس ضروری در آموزش مهندسی مدرن مطرح است، لیکن محتوای آن باید متناسب با نیازهای جدید تغییر کند. این تغییرات در بخش نتایج ارایه و سرفصل دروس جدید پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: : گرافیک مهندسی، مهندسی همزمان، برنامه درسی، QFD، DEMATEL
  • سحر برادران عبداللهی، فیروز محمودی* صفحات 85-98
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه و مقایسه ابعاد میزان گرایش به علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی با میزان مهارت های قرن21 بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان پردیس تربیت معلم علامه طباطبایی ارومیه بودند. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه میزان گرایش به علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی و پرسشنامه میزان مهارت های لازم برای قرن 21 بود و روایی آن را متخصصان تایید کردند. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 762/0 و 710/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندگانه در قالب نرم افزار SPSS26 استفاده شد. یافته ها نشان داد که میزان گرایش به ریاضی و علوم دانشجومعلمان در سطح متوسط قرار دارد، اما گرایش آنها به طراحی و فناوری بالاتر از متوسط است. همچنین میزان مهارت های رهبری و مشارکت آنها در سطح متوسط و مهارت خودمدیریتی در سطح بالاتر از متوسط است. علاوه بر این، نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین برخی مولفه های میزان گرایش به STEM و میزان مهارت های قرن 21 در میان دانشجومعلمان است. مطابق نتایج آزمون تحلیل واریانس چندگانه، بین دانشجویان رشته های مختلف تربیت معلم در برخی مولفه های گرایش به STEM تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش به STEM، مهارت های قرن 21، دانشجو، معلم
  • رضا مهدی*، احمد کیخا صفحات 99-116
    جهیز دانشجویان و دانش آموختگان به انواع شایستگی ها و مهارت های نرم و سخت برای موفقیت در بازار کار و ارتقای سطح اشتغال پذیری آنها یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت نظام آموزش عالی به ویژه دانشگاه های نسل سوم و کارآفرین است. با توجه به اهمیت اشتغال پذیری دانش آموختگان، این پژوهش با هدف تحلیل سطح اشتغال پذیری دانش آموختگان دانشگاه فنی وحرفه ای به روش آمیخته شامل پیمایش کمی و تحلیل محتوای کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش 107 تن از معاونان فرهنگی و دانشجویی آموزشکده ها و دانشکده های فنی وحرفه ای بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته، اقتباس شده از پرسشنامه «دی وس و سوینز» (2008) و برای تحلیل داده های کمی از آماره های توصیفی و آزمون تی استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، اشتغال پذیری دانش آموختگان دانشگاه فنی وحرفه ای از دیدگاه جامعه آماری در سطح مطلوب ارزیابی می شود. در بخش دوم، راهکارهای ارتقای سطح اشتغال پذیری دانش آموختگان دانشگاه فنی وحرفه ای بررسی شد. بر اساس تحلیل دیدگاه های جامعه آماری، 5  مقوله اصلی، 13 مقوله فرعی و 108 کد و مفهوم کلیدی برای ارتقای سطح اشتغال پذیری دانش آموختگان دانشگاه فنی وحرفه ای استخراج و دسته بندی شدند. با به کارگیری راهکارهای پیشنهادی در این پژوهش نظیر بازنگری در برنامه های درسی و متناسب سازی آنها با نیازهای بازارکار، آمایش آموزش عالی و تاسیس و توسعه آموزشکده ها و دانشکده ها بر اساس آن، تجهیز زیرساخت ها و به روزرسانی کارگاه ها و آزمایشگاه ها، ترویج فرهنگ کارآفرینی و پررنگ کردن نقش رشته های فنی وحرفه ای، تعامل مستمر با صنعت، برگزاری اثربخش دوره های کارآموزی و حمایت مادی و معنوی از دانش آموختگان دانشگاه فنی وحرفه ای برای راه اندازی کسب وکار، می توان سطح اشتغال پذیری این دانش آموختگان را تا حد زیادی ارتقا داد.
    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، دانش آموختگان، آموزش عالی فنی وحرفه ای، رویکرد قابلیت ها
  • محبوبه تقی زاده*، مینا بصیرت، آتنا اجتهادی صفحات 117-131

    با رشد سریع فناوری و استفاده از فناوری های اطلاعات در آموزش و یادگیری زبان، یک محیط آموزشی به نام Edmodo  به تازگی رواج پیدا کرده است. از آنجایی که در دانشگاه مهارت نگارش سخت ترین مهارت در درس زبان انگلیسی تخصصی در نظر گرفته می شود، در این مطالعه تلاش شد تا اثربخشی Edmodo به عنوان یک زمینه جدید آموزشی در مهارت نگارش آکادمیک دانشجویان مهندسی راه آهن بررسی شود. همچنین در این مطالعه برداشت دانشجویان از مزایا و چالش های نوشتن متون دانشگاهی به وسیله Edmodo بررسی شد. شرکت کنندگان در این تحقیق 20 دانشجوی رشته مهندسی راه آهن از دانشگاه علم و صنعت ایران بودند. ابزار پژوهش شامل آزمون تعیین سطح زبان، پیش آزمون، میان آزمون، پس آزمون و سه سوال باز پاسخ بود. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که Edmodo بر بهبود عملکرد نگارش دانشجویان مهندسی راه آهن تاثیر مثبت دارد. نتایج همچنین نشان داد که سرعت پایین بارگذاری مطالب و دسترسی بهEdmodo و آگاهی نداشتن از ارسال فایل عمده ترین معایب Edmodo هستند، در حالی که ایجاد تعامل و تبادل نظر با دیگر دانشجویان، امکان مشاهده مطالب به اشتراک گذاشته شده دیگر دانشجویان، کمک به یکدیگر در رفع مشکلات مربوط به مهارت نگارش و الگوبرداری از نظرها و سبک نوشتار دیگران مزایای گزارش شده توسط دانشجویان هستند.

    کلیدواژگان: مهارت نگارش آکادمیک، Edmodo، زبان تخصصی رشته راه آهن، مزایایEdmodo، معایب Edmodo
|
  • Alli Ghafari *, Masoud Abdollahi Nia Pages 1-20
    In this paper, it is shown that in many cases, science can predict the future. Based on the available information of the real system, the scientific method for future prediction is to develop a virtual model with similar response to the real system. The classical models are usually presented with a set of linear / nonlinear, ordinary / partial differential equations. The necessary and sufficient condition for future prediction is given by three axioms; A model with accurate description of the real system, perfect knowledge of the initial conditions, and perfect knowledge of present and future values of inputs to the system. In reality, none of these conditions are perfectly realizable and each axiom has some uncertainties. The failure in future prediction is exactly due to these uncertainties. The model description as the major axiom is always accompanied with uncertainty and although, there is no way to vanish it, there are different methods to reduce it. Soft computing is one of the recent approaches in the past few decades, not only used for modeling of systems in the field of engineering systems, but also used in the field of human sciences such as economy, management and social sciences.
    Keywords: Prediction of Future, Virtual Model, Uncertainty, Initial Conditions, Inputs, control engineering
  • Hossein Memarian *, Azadeh Memarian, Emad Mohasel Afshar Pages 21-37
    In recent years, faculty members of various universities have presented numerous reports of lack of motivation among students in engineering fields. What are the reasons for this lack of motivation and how can students’ motivation be increased? Factors influencing motivation can be internal or external. The source of internal motivation, as the name suggests, lies in the internal personality of each person. On the other hand, the source of external motivation is in one’s environment and as an external factor encourages him/her to execute a certain task. Considering that motivation is an influential parameter in students’ learning and function in classroom, identifying the causes of lack of motivation and striving to rectify them, have considerable roles in the success of education and quality of learning. With this in mind, a two-step survey was conducted among the engineering students in University of Tehran. From the survey, the most and least influential factors in students’ lack of motivation were identified. In order to validate the findings of the first survey, a similar second survey was conducted in K.N. Toosi University, which resulted in similar results. It was found from the surveys that causes of lack of motivation are rooted both inside the universities (course curriculum, instructors and learning environment), and also outside in the society. From the 27 potential reasons for lack of motivation, the rigidity and theoretical nature of the courses, insufficient practical and skill building activities, and unrealized expectations were found to be the most influential in the expansion of lack of motivation among engineering students.
    Keywords: l Lack of motivation, Engineering students, internal motivation, External motivation, engineering faculty, Iran
  • Rahim Dabbagh *, Perya Azizpoor Pages 39-53

    -The choice of supervisor for conducting student research is an important and necessary issue. Students may have difficulty choosing their supervisor because there are no rules and guidelines for choosing a tutor. Several factors affect this issue, which may ultimately lead to dissatisfaction and reduced student motivation and delays in conducting research and lowering the quality of the dissertation. To provide the appropriate indicators and criteria for selecting a supervisor, recent research and surveying methods of the final year students of the Urmia University of Technology based on the comprehensive theoretical model developed for their evaluation and ranking, use the appropriate decision-making method of the multi-criteria, best-worst used. The purposeful sampling method was selected from 35 graduate students of the Urmia University of Technology, and the most important criteria were selected through questionnaires. The university experts confirmed its validity, and its reliability was measured using Cronbach’s alpha (0.823). The results indicate that the criteria for master’s proficiency in English, the extent to which the supervisor’s information is updated to the subject of research, continuous monitoring, and the interaction of the supervisor to the completion of the work, the extent of the availability of the supervisor and the behavior of the supervisor’s professor. The student ranked first in five, and the least essential criteria included the gender of the supervisor and the administrative position of the supervisor at the university. Therefore, qualitative criteria such as scientific and updated information of the professors are before other criteria in choosing a supervisor.

    Keywords: Dissertation, Multi-criteria decision making, Supervisor selection, postgraduate students, BWM
  • Hamid Haghshenas Gorgani *, Alireza Jahantigh Pak Pages 55-83
    Graphics is a real and complete language used in the engineering design process. Therefore, the engineering drawing has always been considered as a basic and compulsory course in the engineering curriculum. The advances of the digital age and changes in design approach of engineering in recent years, from the step-by-step to concurrent engineering, where all project people work in a unified team, always raise the question of whether There is still a need for engineering graphic training as in the past, and if any, what changes its content should make. The proposed method is a hybrid data processing method based on the use of QFD - as a very simple and efficient method of designing a product to meet customer needs. One of the major weaknesses of the QFD method is the assumption of independence between the product’s technical features. AHP & then DEMATEL technique are combined with QFD, to overcome this problem. The appropriateness of the results with the human mental processes is ensured through the application of fuzzy logic.  The results show that engineering graphics continue to be an essential course in modern engineering education, but its content must be adapted to meet new needs. These changes are suggested in the results section and the new syllabus is presented.
    Keywords: Engineering Graphics, Concurrent Engineering, Curriculum, DEMATEL, QFD
  • Sahar Baradaran, Firooz Mahmoodi * Pages 85-98
    The purpose of the present study is to investigate the relationship between dimensions of attitudes towards science, technology, engineering and mathematics (STEM) with 21st century skills. The population of this study is student-teachers of Allameh Tabatabai Teacher Training University in Urmia. Stratified random sampling was used. The statistical population was 168 persons, and the sample size was 116 persons using Krejcie and Morgan table. The data collection tool is the science, technology, engineering and mathematics attitude scale and 21st century skills questionnaire, both designed by Friday Institute for Educational Innovation (2012) and validated by experts. The reliability of the questionnaires using Cronbach’s alpha was 0.762 and 0.710, respectively. Descriptive statistics and Pearson correlation coefficient, multiple variance analysis and SPSS 26 were used for data analysis. The findings of the study showed that the attitude of student-teacher to mathematics and science are at an average level, but their attitude to design and technology is higher than average. Also, the level of leadership and participation skills are at a moderate level and self-management skills are at a higher than average level. In addition, the results indicate a positive and significant relationship between some components of STEM attitudes and 21st century skills among student-teacher. Furthermore, according to the results of multiple variance analysis test, there is a significant difference between students in different disciplines in some components of STEM attitude.
    Keywords: STEM Attitude, 21st century skills, student-teach
  • Reza Mahdi *, Ahmad Keikha Pages 99-116
    Equipping students with a variety of competencies and skills to succeed in the job market and improve their employability is one of the criteria for assessing the quality of universities, especially third generation and entrepreneurial universities. Given the importance of employability, this study aims to analyze the level of employability of technical and vocational graduates (TVG) in a mixed method including quantitative survey and qualitative content. The statistical population of the study includes 107 cultural-student deputies of technical and vocational colleges. For data gathering, a constructed researcher-made questionnaire from the De Vos & Soenz (2008) questionnaire was used, Descriptive statistics and t-test were used to analyze quantitative data. Based on the research, the employability of TVG has been evaluated from the perspective of the deputies at the desired level. In the second part, the solutions for improving the employability level of TVG are investigated. Based on the analysis of the deputy perspectives, 5 main categories, 13 sub-categories and 108 key concepts have been extracted and categorized to improve the employability level of TVG. Using the proposed solutions such as reviewing curricula and adapting them to the needs of the market, providing higher education and establishing and developing disciplines and colleges based on it, equipping infrastructures and reorganizing workshops and laboratories, promoting entrepreneurship culture and highlighting the role of the disciplines, continuous relation with industry, holding effective internship courses and support of TV graduates to start a business, can greatly improve the employability level of the graduates.
    Keywords: Employability, Graduates, technical, vocational higher education (VTET), Capability Approach
  • Mahboubeh Taghizadeh *, Mina Basirat, Atena Ejtehadi Pages 117-131

    With the rapid growth in technology and the use of information technologies in today’s language teaching and learning, a recent educational site known as Edmodo came to vogue. Since writing is considered as the most demanding skill in technical English courses, this study was conducted to explore the effectiveness of Edmodo as a novel pedagogical platform on Railway Engineering students’ academic writing. It also aimed to determine their perceptions of the advantages and challenges of writing academic texts via Edmodo. The participants were 20 railway engineering students at Iran University of Science and Technology. A language proficiency test, a pretest, midtest, and a posttest followed by three open-ended questions were the instruments of this study. The analysis of the data showed that Edmodo had a positive impact on improving railway engineering students’ writing performance. The results also revealed that low speed of uploading and access to Edmodo and uncertainty about the submission of the tasks were the most frequent drawbacks of Edmodo, whereas cooperation and sharing comments about other classmates’ writings, having access to others’ production, assisting classmates in solving their writing problems, using their comments and style of writing as a model for improving writing were the benefits reported by the students, respectively.

    Keywords: academic writing, Edmodo, English for engineering students, advantages of Edmodo, challenges of Edmodo