فهرست مطالب

Iran Agricultural Research
Volume:39 Issue: 1, Winter and Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/08/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل عزیزیان*، علیرضا سپاسخواه صفحات 1-12

    در این مطالعه برخی جنبه های عدم تعادل عناصر غذایی، سمیت ویژه یونی و ارتباط محصول با غلظت یون ها برای گیاه ذرت تحت تیمارهای آب، ازت و شوری بررسی شد. اثر سطوح آب آبیاری (1.0ETc+0.25ETc=I1 بعنوان آبشویی، 0.75I1=I2 و 0.5I1=I3) بعنوان فاکتور اصلی، شوری آب آبیاری (0.6=S1، 2.0=S2 و 4.0 dS/m=S3) بعنوان فاکتور فرعی اول و ازت (0=N1، 150=N2 و 300 kg N ha-1=N3) بعنوان فاکتور فرعی دوم روی ذرت (رقم SC704) تحت یک آزمایش کرت های دوبار خرد شده در سه تکرار در سال-های 1388 و 1389 بررسی شد. نتایج نشان داد که تجمع املاح در خاک در تیمار I2 نسبت به دیگر تیمارهای آبیاری 4/28% بیشتر بود. غلظت نیترات خاک نیز در تیمارهای I3 و S1 نسبت به دیگر تیمارهای آب و شوری به ترتیب 83 و 10% بیشتر بود. هیچ گونه کمبود K+ ناشی از شوری مشاهده نشد درحالی که شوری منجر به کاهش معنی دار نسبت K+/Na+ در مقایسه به بقیه تیمار‌ها گردید. گیاه در تیمار I2 نسبت به دیگر تیمارهای آبی 25% بیشتر ازت جذب کرد. بعلاوه جذب ازت توسط گیاه در شرایط کاربرد آب شور کاهش یافت که حاکی از خطر آلودگی آب زیرزمینی با نیترات آبشویی شده می باشد. نتایج موید این واقعیت بود که تجمع Na+ در خاک نسبت به Cl- برای ذرت مضرتر است. همچنین حدود آستانه یونی در خاک حاکی از این بود که سطوح بهینه آب و ازت برای ذرت در شرایط شور ممکن است کمتر باشد. بعلاوه بر اساس شیب کاهش عملکرد، ذرت به مقادیر بیشتری از K+ و K+/Na+ برای عدم کاهش عملکرد ناشی در شرایط شور نیاز دارد.

    کلیدواژگان: تجمع یونها، غلظت آستانه، تنش آبی، شوری و نیتروژن، کاهش عملکرد
  • صادق افضلی نیا* صفحات 13-24

    فرایند تولید محصولات کشاورزی با مصرف انرژی و تولید انرژی زیست توده به عنوان انرژی خروجی همراه است. در طی این فرایند، مقداری گاز گلخانه‌ای هم تولید می شود که محیط زیست را تهدید می کند. در این تحقیق، انرژی مصرفی و تولیدی، شاخص‌های انرژی و گازهای گلخانه‌ای متصاعد شده از مصرف انرژی‎های ورودی در تناوب گندم-پنبه تحت تاثیر روش‌های مختلف خاک‌ورزی در استان فارس تعیین گردید. تحقیق در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تیمار (روش‌های خاک‌ورزی) و چهار تکرار انجام شد. روش‌های خاک‌ورزی شامل خاک‌ورزی مرسوم (CT)، کم‌خاک‌ورزی (RT) و بی‌خاک‌ورزی (NT) بودند. نتایج نشان داد که روش‌های بی‌خاک‌ورزی و کم‌خاک‌ورزی انرژی مصرفی در تولید گندم و پنبه را نسبت به خاک‌ورزی مرسوم به ترتیب 53/1 و 19/1 درصد کاهش دادند که دلیل آن کاهش مصرف سوخت و ماشین‌های کشاورزی در این دو روش بود. بیش از 72 درصد از مصرف انرژی در تولید گندم و پنبه در تمام روش‌های خاک‌ورزی مربوط به آب آبیاری و برق مصرفی برای استحصال آب آبیاری بود. خاک‌ورزی مرسوم بیشترین انرژی تولیدی، راندمان انرژی و بهره‌وری انرژی را در تناوب گندم-پنبه به خود اختصاص داد. گازهای گلخانه‌ای متصاعد شده در تولید گندم و پنبه در روش‌های خاک‌ورزی مرسوم، کم‌خاک‌ورزی و بی‌خاک‌ورزی به ترتیب معادل 51829، 51608 و 51529 کیلوگرم گاز دی اکسید کربن در هکتار تخمین زده شد که نشان داد روش‌های بی‌خاک‌ورزی و کم‌خاک‌ورزی در مقایسه با روش خاک‌ورزی مرسوم تولید گازهای گلخانه‌ای را اندکی (به ترتیب 6/0 و 4/0 درصد) کاهش داده اند. همچنین، نتایج این تحقیق نشان داد که آبیاری بیشترین سهم را در انرژی مصرفی و گازهای گلخانه‌ای تولیدی در فرایند تولید گندم و پنبه در اقلیم نیمه خشک استان فارس داشت. بنابراین، استفاده از روش های آبیاری با راندمان بالا می تواند مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانه ای را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: خاک ورزی حفاظتی، پنبه، شاخص های انرژی، گندم
  • صبحه غفارپور، سید عبدالرضا کاظمینی *، حبیب الله حمزه زرقانی صفحات 25-32

    به منظور ارزیابی اثر بقایای علف‌کش‌های سولفونیل اوره و بقایای گندم بر رشد و عملکرد آفتابگردان، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. فاکتور اصلی شامل با و بدون بقایای گندم و فاکتور فرعی شامل کاربرد علف‌کش‌های توتال، آپیروس و آتلانتیس در دو مقدار توصیه شده و 30 درصد بیشتر از مقدار توصیه شده بود. تیمار بدون علف‌کش نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تمامی علف‌کش ‌ها باعث کاهش ارتفاع، تعداد دانه، وزن دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه آفتابگردان شدند. بیشترین کاهش عملکرد دانه نسبت به شاهد در تیمار کاربرد علف‌کش توتال (95%) و پس از آن در تیمار آپیروس (6/80%) مشاهده شد. کمترین میزان کاهش عملکرد دانه نیز مربوط به تیمار آتلانتیس با 7/32% بود. علاوه بر این، افزایش دوز علف‌کش باعث افزایش اثرات جانبی و کاهش عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک نسبت به دوز توصیه شده گردید. بقایای گندم در خاک باعث افزایش خسارت علف‌کش آتلانتیس از طریق نگهداری آن در خاک (کاهش عملکرد دانه از 3932.3 به 3556.9 کیلوگرم در هکتار) و کاهش خسارت علف‌کش‌های توتال و آپیروس از طریق تجزیه بیشتر آنها (افزایش عملکرد دانه از 235.4 به 311.6 کیلوگرم در هکتار در توتال، و از 996.6 به 1161.3 کیلوگرم در هکتار در آپیروس) شد. اما به طور کلی، تیمار بقایای گندم در مقایسه با تیمار بدون بقایا، عملکرد دانه را 1/2% افزایش داد. بنابراین افزودن بقایای گندم به عنوان ماده آلی در خاک، بر تغییرات بیولوژیک علف-کش‌ها تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: آپیروس، آتلانتیس، بقایای گندم، توتال
  • هادی عظیمی نژاد، تیمور توکلی هشجین، محمدامین نعمت اللهی، سید حسین کارپرورفرد صفحات 33-44

    در این مقاله تحلیل تنش و کرنش شانه محور بیرونی و شانه محور درونی هد برداشت جدید برنج با استفاده از روش المان محدود ارایه می‌شود. این هد برداشت شامل سامانه جدا کننده دانه از ساقه بوده که هریک از شانه های محورهای بیرونی و درونی عضوی از این سامانه می باشند. از نرم‌افزاز اباکوس با حلگر صریح دینامیکی برای انجام واکاوی، و از بلوک های هشت گره ای و المان های تتراهدرال به منظور المان بندی قطعات استفاده شد. پس از اتمام شبیه سازی، نمودارهای تنش و کرنش قطعات رسم شده و مقادیر بیشینه آن ها در هر یک از قطعات تعیین شد. از روش تحلیلی به منظور صحت سنجی نتایج حاصل از شبیه سازی و همچنین محاسبه ضریب اطمینان و تعیین عمر هر یک از قطعات استفاده شد. حداکثر میزان نیروی اعمال شده بر روی هر دندانه شانه 29/4 نیوتن بر میلیمتر بود. حداکثر تنش در هر دو شانه 43/44 مگاپاسکال بدست آمد. نتایج نشان داد ضریب اطمینان خستگی تمام قطعات از ضریب اطمینان تسلیم آن ها کمتر است. بنابراین قطعات زودتر دچار خستگی می شوند. عمر محاسبه شده برای هر یک از قطعات بیشتر از 106بود. بنابراین قطعات (شانه محور بیرونی و شانه محور درونی) در محدوده عمر نامحدود قرار دارند. خط رگرسیون با ضریب تبیین 98/0 بر داده ها انطباق داده شد و همچنین اختلاف بین داده های پیش بینی شده از روش المان محدود و محاسبه شده با روش تحلیلی در محدوده 89/7± بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که انطباق قابل قبولی بین داده های پیش بینی شده و محاسبه شده، وجود دارد.

    کلیدواژگان: روش المان محدود، هد برداشت دانه های شلتوک، واکاوی تنش، واکاوی کرنش
  • محمود ناصری *، الهه عابدی، سارا وفا، لئویسا توری صفحات 45-58

    کیفیت قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) منجمد شده با لعاب و بدون آن، پس از خروج از انجماد به روش های متداول (بخاردهی، آب و یخچالی) و نوین (مایکرویو، میدان الکتریکی با ولتاژ بالا و روش اهمیک) مورد مقایسه قرار گرفت. نمونه های منجمد شده با لعاب، پس از خروج از انجماد به روش متداول و نوین (به جز نمونه M و MG) افزایشی را در میزان pH و پروتئین نشان دادند. فرایند لعاب دهی به صورت منفی بر میزان TVNB (میزان کلی نیتروژن باز فرار) و %FFA (میزان اسید چرب آزاد) اثر گذاشت و میزان این ترکیبات بعد از لعاب دهی در تمامی نمونه ها بعد از خروج از انجماد به استثنای SG (بخاردهی با لعاب) و S (بخاردهی) در روش متداول و M، MG، U و UG از روش مدرن افزایش یافت. میزان TOTOX در نمونه های HVEF HVEFG و OG پس از خروج از انجماد نسبت به نمونه ماهی طبیعی تغییر معناداری نداشت. لعاب دهی، میزان از دست دادن آب را کاهش و میزان ظرفیت نگهداری آب را در تمام نمونه های خروج از انجماد به استثنای MG افزایش داد. نمونه های MG و HVEFG/RG/WG به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان سفتی بافت بودند. میزان L* در HVEF/HVEFG و U نسبت به نمونه ماهی تیمار نشده و دیگر تیمارها بزرگتر بود.

    کلیدواژگان: میدان الکتریکی با ولتاژ بالا، لعاب دهی، حرارت دهی اهمیک، ماهی قزل آلا، اولتراسونیکه کردن
  • بابک بحرینی نژاد، مرضیه الله دادی صفحات 59-66

    شوری تنش مهم غیرزیستی برای تولید محصولات زراعی در بسیاری از نقاط جهان است. برای ارزیابی تاثیر آبیاری با آب شور بر پارامترهای رشد و کیفیت علوفه کنگرفرنگی، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، ایران طی سال های 93-1391 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل چهار سطح شوری با آب آبیاری با هدایت الکتریکی 4، 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر بود. وزن ‏تر و خشک گیاه، پروتئین خام، کربوهیدراتهای محلول در آب، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، قابلیت هضم ماده خشک، تانن کل و خاکستر درسال دوم رشد اندازه‏گیری شدند. نتایج نشان داد که حداکثر وزن ‏تر (51551 کیلوگرم در هکتار) و وزن خشک (9000 کیلوگرم در هکتار) در تیمار شوری با آب آبیاری با هدایت الکتریکی dS.m-14بدست آمد. افزایش سطح شوری باعث کاهش معنی دار میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی گیاه شد، درحالی‏که میزان خاکستر، پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک و تانن کل افزایش یافت. تیمارهای شوری با آب آبیاری با هدایت الکتریکی dS.m-112 و 16 بیشترین میزان پروتئین خام و قابلیت هضم ماده خشک و کمترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی را داشتند. کمترین میزان تانن (g/kg DM 28/2)در تیمار شوری با آب آبیاری با هدایت الکتریکی dS.m-14 مشاهده شد و بین تیمارهای شوری با آب آبیاری با هدایت الکتریکی dS.m-1 8 و 12 اختلاف معنی داری وجود نداشت. به طور کلی، نتایج نشان داد اگرچه با افزایش شوری عملکرد گیاه کاهش یافت لیکن توانست باعث افزایش خصوصیات کیفی علوفه شود.

    کلیدواژگان: کنگرفرنگی، پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، آب شور، تانن کل
  • فاطمه رزاقی *، سمانه پورمنصور، علیرضا سپاسخواه صفحات 67-76

    امروزه کاربرد اصلاح کننده‌های خاک یکی از مهمترین راهکارهای سازگاری با کمبود آب و افزایش ویژگی‌های هیدرولیکی خاک می‌باشد. لذا، در یک آزمایش گلخانه‌ای، به بررسی اثر سطوح مختلف آب آبیاری و بیوچار بر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک لوم شنی بعد از برداشت باقلا پرداخته شد. این آزمایش با پنج سطح بیوچار (صفر، 8، 16، 24 و 32 گرم بر کیلوگرم) و سه سطح آبیاری (100درصد، 75 درصد و 50 درصد نیاز آبی) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. کاهش در میزان آبیاری تا 50% تاثیری بر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک نداشت، بجز در مقدار Ks که تحت تیمار آب آبیاری 50% به صورت معنی‌داری نسبت به آبیاری کامل کاهش یافت. در تیمار 32 گرم بر کیلوگرم بیوچار (B32) نسبت به تیمار بدون بیوچار (B0)، مقدار وزن مخصوص ظاهری و حقیقی به ترتیب 47 و 27 درصد کاهش یافت، در‌حالی‌که سبب افزایش تخلخل خاک و Ks خاک گردید. در تیمار B32، مقدار هدایت الکتریکی اشباع 6/5 برابر و مقدار ظرفیت تبادل کاتیونی و نسبت جذبی سدیم (SAR) به ترتیب 3/40 و 6/53 درصد در مقایسه با B0 افزایش یافت، که این مساله سبب شور شدن (ECe>4 dS/m) و غیر سدیمی شدن (SAR-1)1/2) خاک گردید. می‌توان نتیجه گرفت که هرچند سطح بیوچار 24 گرم بر کیلوگرم افزایش قابل ملاحظه‌ای در میزان ظرفیت نگهداری آب خاک در مقایسه با B0 نداشت، اما سبب بهبود معنی‌دار ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک گردید و در نتیجه می‌توان از این سطح بیوچار به عنوان اصلاح کننده خاک استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ظرفیت تبادل کاتیونی، ظرفیت نگهداری آب، نسبت جذبی سدیم، هدایت هیدرولیکی اشباع
  • یاسر حسینی* صفحات 77-86

    استفاده از روش‌های جدید برای تعیین ارزیابی اراضی می تواند باعث افزایش بهره وری آب در کشاورزی شود. در این تحقیق از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP[1]) برای بهینه‌سازی ارزیابی پارامتریک تناسب اراضی، در روش آبیاری بارانی استفاده شد و نتایج با روش پارامتریک مقایسه گردید، نتایج روش معمول پارامتریک مشخص نمود که مساحتی حدود 83/1597هکتار (31 درصد) از اراضی دارای تناسب 1S (کاملا مناسب) بوده و مساحتی حدود3/787 هکتار (15 درصد) دارای تناسب 2S (نسبتا مناسب) بود و تناسب 3S (تاحدودی مناسب) مساحتی حدود 9/2242هکتار (43درصد) را شامل می‌شد. همچنین تناسب 2N (نامناسب دایمی) مساحتی حدود 91/546 هکتار (11 درصد) را در بر‌گرفته و تناسب 1N (نامناسب در شرایط فعلی)، در منطقه مورد مطالعه وجود نداشت.. ارزیابی براساس سیستم سلسله مراتب فازی، نشان داد که در منطقه تناسب 1S وجود نداشته و مناطقی که دارای تناسب 2S بودند، مساحتی حدود 96/432 هکتار (3/8 درصد) را شامل می‌شد. همچنین حدود 98/3100 هکتار (9/59 درصد) دارای تناسب 3S بوده و اراضی با تناسب 1N مساحتی حدود 68/1277هکتار (6/24 درصد) را در قسمت جنوب غربی و شرق دشت، شامل شد و تناسب 2N نیز، مساحتی حدود 38/363 هکتار (7 درصد) را در قسمت جنوبی و در دو ناحیه دشت، شامل شد. از آنجاکه حدود 31 درصد از اراضی براساس روش پارامتریک جزو مناطق "کاملا مناسب" قرار گرفتند و در مقابل در روش ارزیابی سلسله مرتب فازی مناطق "کاملا مناسب" وجود نداشت، در نظر گرفتن مساحت اراضی "کاملا مناسب" نشان داد که تفاوت عمده‌ای بین دو روش از لحاظ ارزیابی اراضی "کاملا مناسب" وجود دارد که این موضوع اختلافی معنی‌دار دو روش را نشان می‌دهد. در نظر گرفتن تغییرات تدریجی در ارزیابی در روش سلسله مراتبی فازی، دقت بیش‌تر این روش را نسبت به روش معمول پارامتریک سبب می‌گردد.

    کلیدواژگان: روش تحلیل سلسله مراتب فازی*، سیستم اطلاعات جغرافیائی (GIS)، ارزیابی اراضی، پارامتریک، آبیاری بارانی
  • محمدحسن قدسی، مسعود اصفهانی *، محمد هدی طهرانی .علی اعلمی صفحات 87-98

    تنش خشکی به عنوان مهمترین عامل محدود کننده برای رشد محصولاتی مانند ذرت در نظر گرفته می شود. در شرایط کم آبیاری ، تغذیه مناسب گیاهان می تواند اثر تنش خشکی را بهبود بخشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر مدیریت تغذیه و مصرف زیولیت بر صفات زراعی دو رقم ذرت در شرایط کم‌آبیاری در سال‌های 1394 و 1395 در موسسه تحقیقات خاک و آب ایران به صورت کرت‌های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح آبیاری، آبیاری کامل (I1) و کم‌آبیاری (70% آبیاری کامل) (I2) بعنوان عامل اصلی و ترکیب فاکتوریل سطوح مصرف کود: به شیوه رایج زارعین منطقه (F1)، شیوه رایج + 10 تن در هکتار زیولیت (F2)، شیوه توصیه شده (F3)، شیوه توصیه شده + 10 تن در هکتار زیولیت (F4) و شاهد (بدون مصرف کود) (F5) و ارقام‌ ذرت: دیررس (704) (H1) و زودرس (فجر=260) (H2) بعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که کم‌آبیاری بر عملکرد دانه، تعداد ردیف دانه در بلال، وزن بلال، تعداد بلال در مترمربع و باروری گل‌ها تاثیر معنی دار داشت و در مقایسه با شرایط آبیاری کامل کلیه این صفات کاهش نشان دادند. در شرایط کم آبیاری بیشترین عملکرد دانه ارقام ذرت از تیمار مصرف کود توصیه شده + زیولیت حاصل شد (ارقام 704 و 260 به ترتیب: 3/7934 و 8/7793 کیلوگرم در هکتار) که نسبت به تیمار کودی توصیه شده + زیولیت در شرایط آبیاری کامل (8180 و 9170.29 کیلوگرم در هکتار به ترتیب برای 704 ارقام و 260) به ترتیب 7 و 15 درصد کاهش داشتند. به طور کلی با مدیریت مناسب کود و مصرف 10 تن در هکتار زیولیت، با صرفه‌جویی 30 درصد در مصرف آب (2100 مترمکعب در هکتار)، می‌توان عملکرد دانه مناسبی از هر دو رقم زودرس و دیر رس ذرت بدست آورد.

    کلیدواژگان: کلینوپتیلولیت عملکرد دانه کم آبیاری ذرت کود نیتروژن
  • عباس بناری، محسن عدالت*، حسین غدیری، سید عبدالرضا کاظمینی صفحات 99-108

    به منظور ارزیابی تنزل دمای سایه انداز و اندام های گیاهی تحت شرایط تنش گرمایی و اثر مورفولوژی گیاهی بر روی این تنزل و همچنین ارتباط آن با عملکرد دانه، دو آزمایش مزرعه بر روی شش رقم گندم (بهرنگ،کاز، چمران، کوهدشت، کریم و مانتانا) در سه تاریخ کاشت (زود، مناسب و تاخیری) در فصل های کاشت 94-93 و 95-94 در منطقه دشتستان استان بوشهر انجام گرفت. علاوه بر این، به منظور تعدیل اثر تنش گرمایی، سالیسیلیک اسید در غلظت های صفر ،5/0 و 1 میلی مولار مورد استفاده قرار گرفت. دمای سایه انداز و اندام ها (برگ پرچم، پدانکل و سنبله) با استفاده از دماسنج مادون قرمز دستی اندازه گیری گردید. همچنین علاوه بر اجزای عملکرد ،تعدادی از صفات مورفولوژیکی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر رقم و شرایط گرمایی (تاریخ کاشت) بر روی اغلب صفات مورد بررسی معنی دار بود. اما اثر کاربرد سالیسیلیک اسید معنی دار نبود. تنزل دمای سایه انداز تحت شرایط کشت تاخیری نسبت به کشت مناسب و زود بیشتر بود. بین شرایط کشت مناسب و زود اختلاف معنی دار وجود نداشت. در بین ارقام، رقم بهرنگ دارای تنزل دمای سایه انداز، تنزل دمایی برگ پرچم و تنزل دمایی پدانکل بیشتری بود. تنزل دمایی سنبله در ارقام چمران و کاز از همه بیشتر بود. در بین اندام های گیاهی، پدانکل تنزل دمایی بیشتری را نشان داد و بعد از آن برگ پرچم و سنبله قرار داشتند. تنزل دمای سایه انداز و اندام ها رابطه مثبت و معنی داری با هدایت روزنه ای و عملکرد دانه داشت .این پژوهش بیان می کند که تنزل دمایی می تواند به عنوان یک معیار مهم جهت انتخاب ارقام پایدار تحت شرایط تنش گرمایی مورد استفاده قرار گیرد و می تواند به بهبود عملکرد و بهره وری گندم تحت شرایط تنش گرمایی پایان فصل کمک کند.

    کلیدواژگان: برگ پرچم، دمای زیاد، پدانکل، سنبله، عملکرد
  • ندا عسگری فر، علی ملکی *، مجید لشگری صفحات 109-120

    رانندگان ماشین های کشاورزی در معرض محدوده وسیعی از ارتعاشات غیرمستقیم، از طریق صندلی آن هستند و به مرور زمان آسیب‌های دایمی برای آن ها به‌وجود می‌آید. یکی از راه های کاهش ارتعاشات منتقل شده، استفاده از مواد مناسب برای نشستگاه صندلی تراکتور است. مطالعه حاضر به منظور انتخاب فوم یا اسفنج مناسب و بررسی عوامل مختلف در کاهش لرزشهای وارد شده به بدن اپراتور به منظور ارتقاء سلامت رانندگان و افزایش کارآیی کار آنها انجام شده است. آزمایش‌های ارتعاشی در شتاب‌های مختلف روی دو ماده فوم و اسفنج در ضخامت ها و دانسیته های مختلف برای جرم ‌های متفاوت سرنشین انجام شد و سیگنال‌های شتاب های ورودی و خروجی ثبت و تجزیه و تحلیل شدند. با استفاده از آنالیز تحلیل واریانس میانگین مربعات شتاب ورودی و خروجی، نوع ماده مورد استفاده در نشستگاه صندلی و اثر عوامل مختلف بر آن ها بررسی شد.نتایج نشان داد که در کاهش ارتعاشات اسفنج برای جرم 90 کیلوگرم و بیشتر و فوم برای جرم 75 کیلوگرم و کمتر، کارایی بالاتری داشتند. همچنین اسفنج، برای شتاب تحریک بالاتر از 6 متر بر مجذورثانیه و فوم، برای شتاب تحریک 3 متر بر مجذورثانیه و پایین‌تر مناسب بود. لذا با توجه به شرایط کاری ماشین‌های کشاورزی و خصوصیات انتروپومتریکی رانند‌ه‌های ایرانی و محدود مناسب ضخامت کوسن صندلی (6-8 سانتیمتر)، پیشنهاد می‌شود کوسن صندلی آن‌ها به صورت ترکیبی از فوم و اسفنج با دانسیته‌ بالا و ضخامت 8 سانتیمتر ساخته شود

    کلیدواژگان: راننده، فوم پلی یورتان، صندلی ا، سفنج، ارتعاش کامل بدن
  • ابوالفضل آزادی*، سیروس شاکری صفحات 121-133

    تغییر کاربری اراضی مرتع و جنگل به اراضی کشاورزی، می‌تواند بر بسیاری از ویژگی‌های خاک و حاصلخیزی آن اثر بگذارد. این پژوهش با هدف بررسی شکل‌های مختلف پتاسیم (محلول، تبادلی، غیرتبادلی و ساختمانی) و برخی خصوصیات خاک در کاربری‌های مختلف سه منطقه چرام، کاکان و بهمیی استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. در هر منطقه 4 خاکرخ در کاربریهای مختلف حفر شد (جمعا 12 خاکرخ). تمام خاکرخ‌ها تشریح و بر اساس کلید سیستم جامع طبقه‌بندی خاک طبقه‌بندی شدند. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین میزان رس و سیلت در کاربری‌های مختلف وجود ندارد، در حالیکه کمترین مقدار رس در کاربری زراعی مشاهده شد. درصد کربن آلی در کاربری مرتع بیشترین مقدار (01/1درصد) و در کاربری‌های زراعی (7/0) و آیش- گندم (4/0) کمترین مقدار بود. بیشترین پ. هاش خاک در کاربری شالیزار به میزان 11/8 و کمترین مقدار نیز در کاربری باغ به میزان 8/6 بدست آمد. در مناطق مورد مطالعه میانگین مقدار پتاسیم محلول، تبادلی، غیر تبادلی، ساختمانی و کل به ترتیب از 5/0 تا 1/6 ، 45 تا 262، 86 تا 366، 35 تا 5197، 967 تا 5555 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک متغیر می‌باشد. خاک‌های مورد مطالعه در منطقه کاکان کمترین و منطقه چرام بیشترین مقدار شکل‌های غیر تبادلی، ساختمانی و کل پتاسیم را دارند و بیشترین مقدار پتاسیم محلول در منطقه بهمیی و پتاسیم تبادلی در منطقه کاکان بدست آمد. پتاسیم محلول و تبادلی در کاربری‌های مختلف دارای تغییرات معنی دار بود بطوریکه بیشترین مقدار آن به ترتیب در کاربری‌های گندم و جنگل مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، خصوصیات خاک، کانی شناسی، پتاسیم
|
  • Abolfazl Azizian *, AliReza Sepaskhah Pages 1-12

    In the present study, some nutritional imbalances, specific ion toxicity and yield-ion concentration relationships in maize under water, nitrogen (N) and salinity stresses were assessed. Effect of different levels of irrigation water (I1=1.0ETc+0.25ETc as leaching, I2 =0.75I1 and I3 =0.5I1) as main plot, salinity of irrigation water (S1=0.6, S2= 2.0 and S3=4.0 dS m-1) as sub-plot and N fertilizer rates (N1=0, N2=150 and N3=300 kg N ha-1) as sub-sub-plot on maize (cv SC 704) were investigated in a split-split-plot design with three replications during 2009 and 2010. Results showed that salts accumulated in soil were 28.4% higher in I2 compared with other irrigation treatments. Soil nitrate concentration was statistically higher under I3 and S1 treatments (83% and 10%, respectively) compared with other irrigation and salinity levels. There was no K+ deficiency caused by salinity; however, salinity resulted in statistically lower K+/Na+ compared with no saline conditions. Plants took up 25% higher N in I2 compared with other irrigation levels. Furthermore, N uptake by plants decreased by an average of 18% under salinity condition indicating that higher N application rate above the required level under saline water application put the environment at the risk of groundwater N contamination. Results of this study confirmed the fact that Na+ accumulation in soil was more detrimental than Cl- accumulation for maize irrigated with saline water. Besides, according to threshold values for soil ions, the optimum levels of irrigation and N fertilizer for maize might be lower under saline water application. Furthermore, based on the grain yield reduction coefficient, maize required a higher level of K+ and K+/Na+ under deficit saline water irrigation for avoiding yield losses.

    Keywords: Ions accumulation, Threshold concentration, water, salinity, nitrogen stresses, Yield reduction
  • Sadegh Afzalinia * Pages 13-24

    Crop production process utilizes input energy and produces some biomass energy as output.  During this process, greenhouse gases (GHGs) are also emitted which can make environmental risks. In this study, input and output energies, energy indices, and GHG emissions arising from inputs were estimated for wheat-cotton rotation under different tillage practices in Fars province. The study was conducted as a randomized complete plot experimental design with three tillage treatments and four replicates. Tillage methods included conventional tillage (CT), reduced tillage (RT), and no tillage (NT). Results showed that NT and RT decreased energy consumption in wheat and cotton production by 1.53 and 1.19%, respectively as compared to the CT due to less fuel and machinery utilization. More than 72% of energy requirement for wheat and cotton production was consumed by irrigation water and electricity for pumping irrigation water in all tillage methods. Conventional tillage resulted in the highest output energy, energy ratio, and energy productivity in wheat-cotton rotation compared to RT and NT. Total GHG emissions for wheat and cotton production were estimated to be 51829, 51608, and 51529 kg CO2e ha-1 in CT, RT, and NT, respectively indicating that NT and RT slightly reduced GHG emission compared to CT (0.6 and 0.4%, respectively). Results of this study indicated that irrigation showed the highest share in total energy requirement and GHG emission of wheat and cotton production in semi-arid climate condition of Fars province; therefore, total input energy and GHG emissions could be markedly reduced by using more efficient irrigation systems.

    Keywords: Conservation tillage, Cotton, energy indices, Wheat
  • Sobhe Ghafarpour, Seyed Abdolreza Kazemeini *, Habiballah Hamzehzarghani Pages 25-32

    To evaluate the effect of residue of sulfonylurea herbicides and  wheat residues on the growth and yield of sunflower, a split factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design (RCBD) with four replications at the College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran. The treatments included with and without wheat residues from the tested farm as the main plots, and a combination of three herbicides (Total, Apirus and Atlantis) and their concentrations (recommended and 30% overdose) which were considered as subplots. No herbicide treatment was used as control. The results showed that application of all herbicides reduced sunflower height, seed number and seed weight as well as seed yield of sunflower. The highest reduction in seed yield was recorded when Total  followed by Apirus residues were applied, which caused 95% and 80.6% yield reductions, respectively. Also, the minimum reduction of seed yield (32.7%) observed in Atlantis treatment. Moreover, 30% increase in herbicides dose caused increasing adverse effects and decreasing grain and biological yield compared to the recommended dose. Wheat residues incorporated to the soil increased damage of Atlantis by maintaining it in the soil (reduced seed yield from 3932.3 to 3556.9 kg/ha) and reduced damage of Total and Apirus by further degradation of these herbicides (increased seed yield from 235.4 to 311.6 kg/ha in Total treatment, and from 996.6 to 1161.3 kg/ha in Apirus treatment). But overall, wheat residues increased seed yield (2.1%) in comparison to the removal of plant residue. Therefore, addition of wheat residues as organic matter in the soil can affect the biological changes of herbicides.

    Keywords: Apirus, Atlantis, Residues of wheat, Total
  • Hadi Azimi Nejadian *, Teymour Tavakoli Hashjin, MohammadAmin Nematollahi, Seyed Hossein Karparvarfard Pages 33-44

    This paper presents stress and strain analysis of outer shaft shoulder (OSS) and inner shaft shoulder (ISS) of a new paddy harvesting head (PHH) using finite element method (FEM). Snapping grain unit is a part of this head, with OSS and ISS as its members. The analysis was performed using the ABAQUS software with Dynamics Explicit Solution Method. Eight-node block and four-node tetrahedral elements were used to mesh the parts of the head. After the analyses, the stress and strain curves, and their maximum values were estimated for various parts. Analytical method was used to verify the FEM results and to calculate the factor of safety (FS) of the OSS and ISS components and also to estimate the number of cycles to failure of each component. The maximum amount of force applied to each tooth of shoulder was 4.29 Nmm-1. The maximum stress in both shoulders was obtained as 44.43 MPa. Other results showed, fatigue factors of safety for all components were less than their relevant yield factor of safety. Therefore, the fatigue in components would occur first. The study showed the predicted life for OSS and ISS components is more than 106 cycles, thus the components have an infinite-life. A fitted regression line to the data showed that the calculated stresses from analytical method lie within bounds of 7.89 % of the predicted values with a coefficient of determination of 0.98. Hence, it could be concluded that there is a good agreement between the analytical and FEM results.

    Keywords: Paddy harvesting head, FEM, Stress analysis, Strain analysis
  • Mahmood Naseri *, Elahe Abedi, Sara Vafa, Luisa Torri Pages 45-58

    Quality of glazed (G) and non-glazed air-blast frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) was evaluated after applying different modern (M: microwave oven; U: ultrasonic; HVEFT: high voltage electrical field; O: ohmic heating) and conventional (S: steam cooking; W: water; R: refrigeration) thawing methods. Glazed frozen samples thawed by modern and conventional methods showed an increase in protein and pH contents (except for M/MG). The glazing process negatively affected the TVB-N (total volatile basic nitrogen) and % FFA (free fatty acid) levels and these compound increased after glazing in all thawed samples except for SG and S from  conventional and M, MG, U and UG from modern thawing methods, respectively. The TOTOX value of HVEF, HVEFG and OG was not significantly changed after thawing process compared with the fresh fish sample. Glazing could reduce the drip loss and increase the WHC (water holding capacity) in different thawing methods except for MG. MG and HVEFG/RG/WG had the lowest and highest hardness, respectively. The L* values of HVEF/HVEFG and U were higher than those of fresh and other thawing methods.

    Keywords: Glazing, High voltage electrical field, Ohmic heating, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Ultrasonication
  • Babak Bahreininejad *, Marziyeh Allahdadi Pages 59-66

    Salinity is a major abiotic stress for crop production in many parts of the world. To evaluate the effects of irrigation with saline water on growth parameters and forage quality of globe artichoke (Cynara cardunculus var. scolymus), a field experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications at Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Iran during 2013-2015. The treatments were four irrigation levels with saline water (4, 8, 12 and 16 dS.m-1). Plant fresh weight (FW), plant dry weight (DW), crude protein (CP), water-soluble carbohydrates (WSC), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), total tannins (TT) and ash content were measured in the second year of growth season. The results showed that the maximum fresh weight (51551 kg ha-1) and dry weight (9000 kg ha-1) were obtained at EC=4 dS.m−1. Increasing salinity levels caused a significant reduction in NDF and ADF contents, while ash, CP, DMD and TT contents were increased. The treatments of EC=12 and EC=16 dS.m−1 produced the highest amount of CP (178.3, 185.1 g/kg DM), DMD (613.2, 636.2g/kg DM) and the lowest content of NDF (598, 585.1g/kg DM) and ADF (393, 3778g/kg DM), respectively. The lowest tannin content (28.2g/kg DM) was observed in EC=4 dS.m−1 and there was no significant difference between the treatments of EC=8 and EC=12 dS.m−1. Generally, results showed that although increasing salinity decreased plant yield, it could increase forage quality characteristics.

    Keywords: Artichoke, Crude Protein, Dry matter digestibility, Saline water, Total tannin
  • Fatemeh Razzaghi *, Samaneh Poormansour, AliReza Sepaskhah Pages 67-76

    Nowadays, applying soil amendments is one of the most important ways to cope with water shortages and improve soil physical properties. In this regard, a greenhouse experiment was conducted to study the effect of different levels of irrigation water and wheat straw biochar on physical and chemical properties of a sandy loam soil, after harvesting faba bean. The experiment was performed with 5 biochar levels (0, 8, 16, 24 and 32 g kg-1) and 3 irrigation levels (100%, 75% and 50% of crop water requirement) using completely randomized design in three replications. Lowering the irrigation level to 50% did not influence soil physical and chemical properties except for saturated hydraulic conductivity (Ks), as Ks was significantly declined under 50% irrigation water levels as compared with full irrigation. Soil bulk density and particle density of 32 g kg-1 biochar treatment (B32) was reduced by 47% and 27%, respectively, while soil porosity and Ks increased as compared to no biochar application (B0). Under B32 treatment, the saturated electrical conductivity increased 5.6 times, and the cation exchange capacity and sodium adsorption ratio (SAR) was increased by 40.3% and 53.6% in comparison with B0, respectively. This made the soil saline (ECe>4 dS/m) but not sodic (SAR-1)1/2). It can be concluded that although, biochar level of 24 g kg-1 did not considerably increase soil water holding capacity compared to B0, it significantly improved the other soil physical and chemical properties, therefore, it can be used as soil amendment.

    Keywords: Cation exchange capacity, Saturated hydraulic conductivity, Sodium adsorption ratio, water holding capacity
  • Yaser Hosini * Pages 77-86

    Use of new techniques to evaluate irrigation areas can enhance water use efficiency in agriculture. In this study, the fuzzy analytic hierarchy Process (FAHP) was used to qualitative land suitability for sprinkler irrigation and was compared with the parametric method. Evaluation based on parametric method showed that an area of about 1597.83 hectares (31%) of the lands was highly suitable (S1) and an area of about 787.3 hectares (15%) was “moderately suitable” (S2). About 2242.9 hectares (43%) were marginally suitable (S3). Permanently inappropriate suitability included about 546.91 hectares (11%). Inappropriate in present condition suitability matched no land in the study zone. Based on the Fuzzy Analytic Hierarchical Process, there was not highly suitable (S1) area in the plain. The parts with S2 suitability also included an area of about 432.96 hectares (8.3%). Moreover, areas of about 3100.98 hectares (59.9%) were marginally suitable (S3). Some southwest and eastern parts of the plain were not currently suitable (N1) that included an area of about 1277.68 hectares (24.6%). N2 suitability was also observed in some southern in two parts including an area of about 363.38 hectares (7%). Since about 31% of the lands were included as "highly suitable" areas based on the parametric method, and in contrast, there was no "highly suitable" areas in FAHP method, so considering the area of "highly suitable" shown that there was a significant difference between the two methods in terms of "highly suitable" land evaluation. Considering the gradual changes in soil properties, FAHP evaluation has higher accuracy than the ordinary parametric method in evaluating land suitability.

    Keywords: Fuzzy Analytic Hierarchical Process, geographical information system (GIS), land evaluation, Parametric, Sprinkler irrigation
  • MohammadHassan Ghodsi, Masoud Esfahani *, M.M. . Tehrani, Ali Aalami Pages 87-98

    Drought stress is considered as the most important limiting factor for growing of crops such as maize. Under low irrigation conditions, proper nutrition of plants can improve the effects of drought stress. This experiment was carried out in order to investigate the effect of nutrition management along with application of zeolite on agronomic traits of two hybrids of maize under deficit irrigation conditions in a field research in Soil and Water Research Institute in Karaj, Iran in 2015 and 2016 via a factorial split-plot plan based on a randomized complete block design with three replications. Experimental treatments included two levels of irrigation; full irrigation (I1) and deficit irrigation (70% of full irrigation) (I2) as the main factor and  factorial combination of fertilizer application at five levels; application of fertilizer in the conventional method (F1), fertilization application in conventional method + 10 tons of zeolite.ha-1 (F2), fertilizer application based on local recommendation (F3), fertilizer application based on local recommendation + 10 tons of zeolite.ha-1 (F4) and control (without fertilizer) (F5). Besides, maize hybrids including a late hybrid (SC704) (H1) and an early maturity hybrid (260 = Fajr) (H2) were considered as sub-factors. The results of analysis of variance showed that deficit irrigation had a significant effect on grain yield, number of grain.ear-1, ear weight, number of ear.m-2, and fertility of florets, while under deficit irrigation condition the values of these traits decreased. Under deficit irrigation treatment, the highest grain yield of maize hybrids (7934.3 and 7793.8 kg.ha-1 for 704 and 260 hybrids, respectively) was obtained from recommended fertilizer application + zeolite, which were 7% and 15% less than grain yield of corresponding maize hybrids (8180 and 9170.29 kg.ha-1 for 704 and 260 hybrids, respectively) where recommended application of fertilizer + zeolite were used under full irrigation condition. In general, the appropriate fertilizer management with the application of 10 tons of zeolite.ha-1 led to a higher grain yield of both late and early hybrids of maize and saving 30% water consumption (up to 2100 m3.ha-1).

    Keywords: clinoptilolite, Grain yield, limited irrigation, Maize, Nitrogen fertilizer
  • Abbas Bonari, Mohsen Edalat *, Hossein Ghadiri, Seyed Abdolreza Kazemeini, Mohammad Modarresi Pages 99-108

    In order to evaluate canopy and organs temperature depression (TD) under heat stress conditions and the effects of plant morphology on organs temperature depression and their association with grain yield, two field experiments were conducted using six wheat cultivars (Behrang, Chamran, Kauz, Koohdasht, Karim and Montana) planted on three dates (early, optimum, late) in 2014-2015 and 2015 -2016 cropping seasons in Dashtestan, Bushehr, Iran. In addition, three concentrations of salicylic acid (0, 0.5 and 1 mM) were applied to alleviate the effects of heat stress.  Canopy and organs (flag leaf, peduncle and spike) temperature were measured by a hand-held infra-red thermometer (IRT). Also, some morphological traits in addition to yield components were measured. Results showed that the effects of cultivars and heat conditions were significant for most of the studied traits but salicylic acid application showed no significant effects. Under late sowing date, canopy and organs temperature depression were significantly higher than those at early and optimum sowing dates. No significant differences were found between early and optimum sowing dates for all temperature depressions. Among cultivars, Behrang had higher canopy temperature reduction (CTD), flag leaf temperature depression (FLTD) and peduncle temperature depression (PTD). Spike temperature depression (STD) was higher in Chamran and Kauz cultivars. Among plant organs, peduncle had higher temperature depression followed by flag leaf and spike. Canopy and organs temperature depression had positive correlation with stomatal conductance and grain yield. This research suggests that temperature depression can be used as an important criterion for the selection of stable genotypes under late sowing conditions. This is very helpful to improve wheat productivity under terminal heat stress resulting from late sowing conditions.

    Keywords: Flag leaf, high temperature, Peduncle, Spike, Yield
  • Neda Asgarifar, Ali Maleki *, Majid Lashgari Pages 109-120

    Operators of agricultural machinery are exposed to an extensive range of indirect vibrations through the seats, which gradually causes chronic damages. One of the ways to reduce the vibrations imposed on the operators is to use appropriate materials in tractor seat cushion. The present study was carried out in order to select appropriate foam or sponge and investigate different factors in reducing vibrations imposed on operator’s body so as to promote drivers health and enhance their working efficiency. Vibration experiments were performed at different accelerations on foam and sponge materials at different thicknesses and densities for different occupant masses, and the input and output acceleration signals were recorded and analyzed. Using the analysis of variance, analysis of the mean squares of the input and output acceleration, the type of material used in the seat cushion and the effect of different factors on them were investigated. The results showed that in reducing vibrations, sponge for mass of 90 kg and more and foam for mass of 75 kg and less were more efficient. The sponge was also suitable for acceleration of excitation above 6 ms-2and foam for acceleration of excitation above 3 ms-2 and below. Therefore, according to the working conditions of agricultural machines and anthropometric characteristics of Iranian drivers and the appropriate suitable thickness of the seat cushion (6-8 cm), it is recommended that their seat cushion be made of a combination of foam and sponge with high density and thickness of 8 cm.

    Keywords: driver polyurethane foam seat cushion sponge whole, body vibration
  • Abolfazl Azadi *, Sirous Shakeri Pages 121-133

    The pasture and forest land use change to agricultural use can effect on many properties of the soil and its productivity. The present research aims to investigate various forms of K (soluble, exchangeable, non-exchangeable, and structural forms) and some soil properties in different land use of three areas including Choram, Kakan and Bahmaei in Kohgiluyeh and Buyer-Ahmad Province. Four profiles were excavated in different land use of each area (In total, 12). All profiles were described and classified based on the Keys to Soil Taxonomy. The results showed that there is not any significant positive correlation between the clay and silt contents in different land use, while the lowest content of clay was observed in agricultural land use. The percentage of organic carbon was in its highest level in pasture land use (1.01%), and in its lowest level in agricultural (0.7%) and (0.4%) wheat cultivation. The highest and lowest pH levels were obtained in paddy soil (8.11) and garden (6.8), respectively. The average level of soluble, exchangeable, non-exchangeable, structural and total forms of K in the studied area were 0.5- 6.1, 45-262, 86-366, 835-5197 and 967-5555 mg/kg of the soil, respectively. The studied soils of Kakan and Choram areas had the lowest and highest levels of non-exchangeable, structural, and total forms of K, respectively. In addition, the highest levels of soluble and exchangeable forms of K were observed in Bahmaei and Kakan areas, respectively. The soluble and exchangeable forms of K had significant changes in different land use,

    Keywords: Land use, Soil properties, Mineralogy, Potassium