فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 51 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمید محمدی، میترا قربی* صفحات 1-20

    امروزه مفهوم مکان و حس مکان یکی از مهم ترین مسایل پیش روی شهرسازی معاصر است. درگذشته شهرها از توانایی بالایی برای برقراری تعامل بین انسان و فضا برخوردار بودند؛ اما امروزه در بیشتر بافت های تاریخی باوجود پتانسیل های بسیار، کیفیت نامطلوب محیطی و کالبدی، سبب ضعیف شدن پیوندهای اجتماعی بین ساکنین می شود که این امرزمینه ساز کاهش ارتباطات پایدار، عدم مشارکت، کاهش حس تعلق و زوال تدریجی این بافت ها می گردد.این مسیله،نگارندگان را بر آن داشت تا به تبیین ارتباطبین معیارهای کیفیت محیط (محیطی و کالبدی) برحس تعلقدر پهنه های تاریخی شهر کرمان بپردازند. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی- توسعه ای و ازنظر ماهیت، توصیفی و علی تطبیقی می باشد. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بوده و اطلاعات در نمونه ای به حجم 374 نفر مورد تحلیل قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه مستقیم و معناداری بین متغیرهای کالبدی با حس تعلق و رابطه معکوس و معناداری بین متغیرهای محیطی و حس تعلق وجود دارد. در رابطه بین مولفه های متغیرهای کالبدی و حس تعلق در پهنه ارگ-گنجعلیخان و مظفری بیشترین تاثیر را بر حس تعلق مولفه بناها و فضاها و در پهنه قلعه محمود بیشترین تاثیر را مولفه دسترسی، داشته است. در رابطه بین مولفه های متغیرهای محیطی و حس تعلق در تمام پهنه ها آلودگی های صوتی بیشترین تاثیر را بر حس تعلق داشته است. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان می دهد که با بهبود وضعیت متغیرهای محیطی و متغیرهای کالبدی، وضعیت حس تعلق در پهنه های موردبررسی نیز بهبود می یابد. بااین حال تاثیر متغیرهای محیطی بر حس تعلق بیشتر از متغیرهای کالبدی است.

    کلیدواژگان: حس تعلق، متغیرهای کالبدی و محیطی، رضایتمندی، معادلات ساختاری، پهنه های تاریخی کرمان
  • سولماز بابازاده اسکویی، سحر طوفان*، سیروس جمالی صفحات 21-40

    پژوهش حاضر به تحلیل رابطه متقابل بین پیکربندی فضایی، عمق فضا، روابط فضای معماری در ادراک حریم، جهت شناسایی الگوی پنهان و ساختار اجتماعی ارتباطات در یکی از مجتمع های مسکونی معاصر در تبریز، می پردازد. "عمق"، "هم پیوندی" از پارامترهای بسیار مهم در ادراک حریم می باشند که به کمک ترسیم نمودارهای توجیهی و خروجی متغیرهای عددی در نرم افزار تخصصی نحو فضا مورد مطالعه قرار گرفته اند. تکنیک نحو فضا در واقع بررسی ارتباط هر واحد فضایی در یک مجموعه در فضای هم جوار است که می توان با شناخت ساختار اجتماعی ارتباطات اجزا باهم، به الگوی فعالیت های نظام یافته و بار معنایی و روابط فضایی دست یافت. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با روش تجزیه و تحلیل اطلاعات از نوع استدلال منطقی می باشد که در تدوین چارچوب نظری از روش کیفی و در تحلیل نقشه ها و مدلسازی، از روش کمی استفاده شده است. نتایج تحقیق بر روی 11 نوع تیپ پلان متفاوت از واحدهای مسکونی این مجتمع، نشان از وجود ارتباط بین روابط فضای معماری و پیکر بندی کالبد معماری و عمق فضایی در تعریف حریم دارد، همچنین می تواند ارتباطات مناسب فضایی را برای دستیابی به حریم بیشتر جهت استفاده در طراحی پلان مجتمع های معاصر را، مشخص نماید.

    کلیدواژگان: پیکربندی فضایی، نحو فضا، مجتمع مسکونی، حریم، روابط فضایی
  • مریم قاسمی*، سید رضا حسینی کهنوج صفحات 41-58

    از آنجا که بخش قابل توجهی از مشکلات بخش کشاورزی در مناطق روستایی به زنجیره ارزش و حلقه های انتهایی آن یعنی بازار محصولات کشاورزی مربوط می شود، پژوهش حاضر به شناسایی مهمترین چالش های بازاریابی تنباکو از دیدگاه تنباکوکاران می-پردازد. منطقه مورد مطالعه قطب تولید تنباکو در استان خراسان رضوی، یعنی دهستان بقمچ شهرستان چناران است. روش تحقیق توصیفی و جامعه آماری شامل 512 تنباکوکار است که به کمک فرمول کوکران 110 تنباکوکار به عنوان نمونه تعیین و پاسخگویان به صورت تصادفی انتخاب و در تکمیل پرسشنامه تحقیق مشارکت نمودند. در این تحقیق به کمک مطالعات گسترده اسنادی و مصاحبه با صاحبنظران و تنباکوکاران، 37 چالش اولیه شناسایی و در طیف لیکرت به کمک پرسشنامه سوال گردید. پایایی ابزار تحقیق با 703/0=α و روایی سازه ای آن با 79% واریانس در تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرارگرفت. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد چالش های شناسایی شده ذیل 10 عامل اصلی با 86/81 درصد واریانس تبیین شده قرار گرفت. «ضعف اطلاعات کشاورزان در زمینه بازاریابی محصول» با 09/17، «عملکرد ضعیف سازمان های متولی» با 66/12 و «ضعف ساختار سازمانی در قیمت گذاری محصول» با 11/9 درصد واریانس به ترتیب سه چالش اساسی بازاریابی تنباکو می باشند. بررسی ها نشان می دهد ده چالش عمده شناسایی شده در بازاریابی تنباکو، موجب استثمار کشاورز در این نظام نامتعادل گردیده است، لذا با توجه به اینکه تنباکو از شرایط متفاوتی به لحاظ قانونی در بحث بازاریابی چه در داخل و چه در خارج از کشور برخوردار است، اتخاذ تدابیری مناسب جهت رفع چالش های ده گانه شناسایی شده در این مطالعه ضروری است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، تنباکو، استان خراسان رضوی، شهرستان چناران، دهستان بقمچ
  • لیلا حسنلو*، حمید جلالیان، جلال خمری صفحات 59-78

    فقدان برنامه جامع منجر به ایجاد اختلال در توسعه روستایی و ساخت و ساز و ترکیب ساختمان های جدید و قدیمی در جوامع روستایی شده است. فضاهای آشفته و بهم ریخته روستایی و تخریب محیط زیست به موانع چشم انداز روستایی تبدیل شده اند. لذا هدف این مطالعه بررسی عوامل کلیدی موثر بر توسعه چشم انداز مستقل جوامع روستایی است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن، توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه خبرگان بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان و اساتید امور روستایی شهرستان زنجان بوده، که با روش نمونه گیری هدفمند 35 کارشناس برای انجام مقایسات زوجی انتخاب شد. از طریق بررسی ادبیات تحقیق و نظر کارشناسان شامل 8 معیار و 30 زیرمعیار برای این منظور تعیین گردید. برای بررسی و شناسایی این عوامل و تعیین کمیت و اهمیت وزن آنها از فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) استفاده شد. نتایج به دست آمده از مدل ارایه شده نشان می دهد که ورودی نیروی انسانی (322/0)، توسعه خلاق (245/0) و تخصص فنی (213/0) مهم ترین عوامل توسعه و موفقیت توسعه چشم انداز روستایی می باشند. لذا برای توسعه و حفاظت از منابع و چشم انداز روستایی، برنامه ریزان و سازمان های توسعه روستایی باید به آموزش مدیریت و رهبری، نیروی انسانی تحصیلکرده و تخصص مردم محلی توجه کافی داشته باشند.

    کلیدواژگان: توسعه چشم انداز، چشم انداز روستایی، توسعه پایدار، تحلیل شبکه فازی، شهرستان زنجان
  • علی حاجی نژاد، مهرشاد طولابی نژاد، خدیجه صادقی* صفحات 79-100

    توزیع بهینه و متعادل فضاهای اختصاص یافته به انواع مختلف کاربری ها از جمله کاربری بهداشتی- درمانی به منظور رعایت اصل عدالت برای دسترسی برای همه اقشار جامعه، تامین سلامت و رفاه عمومی و مکان یابی بهینه این مراکز از ضروریات ساماندهی مناطق روستایی می باشد. مکان یابی خدمات مراکز بهداشتی و درمانی، امری مهم در برنامه ریزی روستایی محسوب می شود. در واقع این موضوع به تصمیم گیری مناسب تر مدیران و مسیولان، در انتخاب مکان های بهتر جهت ایجاد خدمات بهداشتی کمک می کند. لذا هدف این مطالعه مکان یابی مرکز درمانی روستایی در سطح دهستان رشتخوار می باشد. 20 کارشناس به صورت نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه خبرگان (به صورت مقایسه زوجی) می باشد. برای انتخاب مکان بهینه از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، و برای تحلیل فضایی شاخص ها، از سیستم اطلاعات جغرافیا (GIS) استفاده شد. نتایج یافته ها نشان می دهد که بیشترین اهمیت نسبی شاخص ها به ترتیب مربوط به شاخص های دسترسی به فضای سبز(283/0)، دسترسی به شبکه ارتباطی (255/0)، و جمعیت (238/0) می باشد. همچنین بهترین اولویت مکانی برای مکان یابی مراکز بهداشتی و درمانی روستایی در منطقه مورد مطالعه بر اساس وزن گزینه های مورد نظر، مربوط به روستای سعادت آباد (181/0) می باشد. به ترتیب مهدی آباد (155/0)، زرقری (109/0) و عشرت آباد (053/0) در اولویت های بعدی قرار دارند. بنابراین برای مکان یابی مراکز بهداشتی و درمانی در مناطق روستایی، باید توجه بیشتری به شاخص های موثر و چگونگی ارتباط آنها در منطقه انجام گیرد، تا بیشترین هماهنگی بین عوامل را ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، مرکز بهداشتی و درمانی، تحلیل شبکه، شهرستان رشتخوار
  • مهرداد دیوسالار*، محمدتقی رهنمایی، محمدحسین فرجیهای قزوینی، محمد محمودپور صفحات 101-118

    زیست و معیشت مردم مازندران که در بازه زمانی مورد مطالعه یعنی دوره پهلوی اول (1304-1320)، محدودی جغرافیای استان های مازندران و گلستان کنونی از منتهی الیه غرب رامسر تا منتهی الیه شرق مراوه تپه را در بر    می گرفت؛ در طول تاریخ به سبب تنوع شرایط اقلیمی و جغرافیای طبیعی در سه واحد جغرافیایی جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی و بر مبنای اقتصاد کشاورزی- دامپروری استوار بوده است. پیش از پهلوی اول چشم انداز جغرافیایی زیست گاه های مازندران حالت ایستایی داشت ولی با سیاست های ویژه پهلوی اول در مسیر نوسازی ایران، تحولات شگرفی در چشم انداز جغرافیایی مازندران ایجاد شد. پژوهش حاضر برآن است تا تغییرات و تحولات ایجاد شده در جغرافیای کشاورزی مازندران در دوره پهلوی اول را از منظر مکتب چشم انداز و باروش کیفی تحلیل تاریخی مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار دهد. مکتب چشم انداز، تغییرات چهره طبیعت در دوره های تاریخی در یک جغرافیای مشخص را بر اساس سیاست گذاری های اعمال شده مورد بررسی قرار می دهد. در اثر سیاست نوسازی، برنامه های اصلاحی بسیاری در بخش کشاورزی استان مازندران اجرایی شد. با مجموع اقدامات پهلوی اول به منظور مکانیزه کردن کشاورزی مازندران و تجاری سازی و صنعتی سازی محصولات کشاورزی، چشم انداز کشاورزی مازندران نیز متحول شد. دولت مدرن با تسخیر طبیعت و تسلط بر آن بوسیله خشکاندن باتلاق ها و زه کشی، ساخت سد و پل و مهار طغیان آب و تسلط بر منابع آبی، اراضی بسیاری را به مجموع اراضی کشاورزی مازندران افزود. در نتیجه چشم انداز زمین های باز گستردهکه تا پیش از آن تنها چشم انداز کشاورزی مازندران بود، در سطح وسیعی گسترش یافت. اراضی جدیدی نیز در نواحی جلگه ای و کوهپایه ای برروی دشت ها و تپه ها برای کشت و پرورش محصولات جدید اختصاص داده شد و چشم اندازهای جدید باغی و تپه ای را ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: مازندران، پهلوی اول، چشم انداز کشاورزی، چشم انداز زمین باز، چشم انداز باغی، چشم انداز تپه ای
  • لیلی ابراهیمی*، محمدرحیم رهنما، عزت الله مافی صفحات 119-136

    آگاهی از نقاط قوت و ضعف شهرها، برای ارایه طرح ها، سیاست گذاریها و برنامه های شهر ضروری است. در واقع استفاده از شاخص-های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و غیره می تواند معیاری مناسب برای تعیین جایگاه شهرها باشد و زمینه های رفع مشکلات و نارسایی های موجود برای دستیابی به توسعه مطلوب و واقعی به وجود آید. بر این اساس هدف از این مقاله تعیین جایگاه شهرستان پیرانشهر به لحاظ شاخص های برنامه ریزی استراتژیک و اولویت بندی استراتژی های توسعه شهرستان است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه بوده است. تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران برای گروه شهروندان برابر 382 نفر است. در گروه مدیران 50 نفر و در گروه نخبگان نیز 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. تعیین جایگاه شهر با استفاده از مدل SWOT و اولویت بندی استراتژی های توسعه شهر با استفاده از ترکیب روش تصمیم گیری چند معیاره و شبکه عصبی کوهونن در نرم افزارهای EXCEL و MATLAB انجام شد. نتایج نشان داد به لحاظ استراتژیک شهر پیرانشهر در موقعیت رقابتی قرار دارد. خروجی شبکه کوهونن نیز استراتژی« توسعه مبادلات برون مرزی و تقویت بازارچه مرزی تمرچین در راستای شکل دهی به اقتصاد پایدار بر مبنای بازرگانی داخلی- خارجی» را بعنوان بهترین استراتژی توسعه شهر مشخص کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، مدل SWOT، تصمیم گیری چند معیاره، شبکه عصبی کوهونن، پیرانشهر
  • نورالدین عظیمی*، غزل علیدوست صفحات 137-152
    همزمان با گسترش سهم فعالیت های توریسم در اقتصاد جهانی، گردشگری در مناطق روستایی بعنوان مکانیسمی برای تنوع بخشی به اقتصاد جوامع روستایی مورد توجه برنامه ریزان و حکومت های محلی قرار گرفته است. با توجه به موقعیت مناسب طبیعی و وجود زمینه های فرهنگی متنوع در شهرستان لاهیجان، مقاله حاضر تلاش می کند به شناسایی توان ها و پتانسیل های گردشگری روستایی در این منطقه یپردازد. روش کلی این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و داده های مورد استفاده در آن عمدتا از روش های اسنادی و میدانی (مصاحبه عمیق) بدست آمده است. در این تحقیق توان های گردشگری روستایی در هفت دهستان شهرستان لاهیجان (رودبنه، شیرجوپشت، لفمجان، بازکیاگوراب، آهندان، لیالستان و لیل) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج یافته ها نشان می دهد که در سطح شهرستان لاهیجان مجموعا 14 نوع جاذیه گردشگری وجود دارد که در سطح هفت دهستان و 28 روستا توزیع شده اند. از میان هفت دهستان این شهرستان، دهستان لیل برخوردارترین آنها محسوب می شود و از میان آبادی ها، روستاهای سرچشمه، چی چی نیکوتی، شیخانبر، آزارستان و بالابیجارانکیش دارای بیشترین تعداد جاذبه گردشگری هستند. وجود جنگل های کوهپایه ای، طبیعت بکر، رودخانه ها، تپه ماهورهای پوشیده از باغات چای، مزارع برنج، فعالیت های کوهنوردی، تپه نوردی، ماهیگیری و زیارت گاه های مذهبی از مهمترین جاذبه های گردشگری روستایی در این منطقه هستند. در این مقاله همچنین ضمن شناسایی موانع و مشکلات گردشگری در نقاط روستایی، راهبردهای پیشنهادی برای رفع این موانع و توسعه گردشگری روستایی در شهرستان لاهیجان ارایه می شود.
    کلیدواژگان: توان های گردشگری روستایی، موانع گردشگری روستایی، جاذبه های طبیعی و فرهنگی، شهرستان لاهیجان
  • فرزین چاره جو*، عاطفه احمدی صفحات 153-168

    امروزه کیفیت مکان زندگی انسان، یکی از مهمترین حوزه های پژوهش های برنامه ریزی مکانی - فضایی در کشورهای مختلف است. این اهمیت، به دلیل تاثیرگذاری روز افزون پژوهش های کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی است. بنابراین شناخت، اندازه گیری و بهبود کیفیت زندگی از اهداف عمده ی محققان، برنامه ریزان و دولت ها در چند دهه اخیر بوده است. از این رو شناسایی فاکتورهای موثر در ارزیابی و سنجش کیفیت زندگی، برنامه ریزان را در ارایه راهبرد مناسب جهت توسعه مناطق مختلف، شهرها متناسب با نیازمندی ها و امکانات نواحی یاری خواهد کرد. در این راستا پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از روش FTOPSIS (فازی- تاپسیس) انجام گرفته است. منطقه مورد مطالعه در این پژوهش، محلات حاشیه نشین شهری (ننله، نایسر، شهرک مولوی و فرجه)، است. جامعه نمونه مورد بررسی، شامل 40 نفر از کارشناسان و متخصصان شهری (شوراها و کارشناسان شهری)، شهر سنندج است، که به شیوه تمام شماری، همگون و هدفمند انتخاب شدند. نتایج مطالعه در ارزیابی و سنجش کیفیت زندگی در میان محلات حاشیه نشین بر اساس شاخص های شناسایی شده، نشان داد که بعد اقتصادی با امتیاز 1.979 کمترین وزن و بعد محیطی با امتیاز 2.251 بیشترین وزن را از دیدگاه کارشناسان شهری در وزن های حداقل، میانگین و حداکثر فازی (W _i)، به خود اختصاص داده است. شاخص های که حایز کمترین وزن شده اند بایستی جهت بهبود کیفیت زندگی و رونق اجتماعی و اقتصادی این محلات مورد توجه مدیران، برنامه ریزان و سیاستگذاران واقع شوند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محلات حاشیه نشین، سنندج
  • رباب حسین زاده* صفحات 169-184

    چکیده رشد سریع شهرها در کشورهای در حال توسعه که اغلب با پراکنده رویی همراه است، امروزه به یک مسئله جدی تبدیل شده است. دست اندازی به اراضی زراعی و از بین بردن اکوسیستم طبیعی پیرامون شهرها، لزوم بازبینی دایمی فرآیندهای دینامیک شهری با توجه به توسعه در گذشته و پیش بینی آن در آینده را اجتناب ناپذیر نموده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تغییرات رشد شهری ارومیه و تاثیر این رشد بر اراضی زراعی و بایر است که برای نیل به هدف فوق از مدل LCM در دوره 16 ساله 2011-1995 بر اساس تلفیق طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه و مدل زنجیره مارکوف با استفاده از مدلساز تغییرات زمین بوده است. از تصاویر لندست 5 مربوط به سال های فوق جهت تهیه نقشه کاربری اراضی به روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه استفاده گردید. اعتبارسنجی مدل با محاسبه ضرایب کاپا (شاخص کاپای بالای 87درصد) بیانگراعتبار مدل می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بازه زمانی مورد مطالعه، تغییرات کاربری اراضی شهر ارومیه، گذار و تبدیل اراضی بایر به شهری در قسمت های مرکزی بیشتر و تبدیل اراضی کشاورزی به شهری در اطراف شهر ملموس بوده و با شدت بیشتری به سمت غرب (محور جاده بند) ادامه می یابد. پیش بینی رشد شهر تا افق 1404 نشان می دهد که نسبت به سال 1390، 3208 هکتار به اراضی ساخته شده افزوده و در مجموع 3810 هکتار از اراضی کشاورزی و باغات کاسته شده که بخشی از آن به اراضی بایر تبدیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: تغییرات رشد شهری، اراضی زراعی، مدل LCM، شهر ارومیه
  • محمدعلی الهی چورن*، جمشید عینالی، مهدی رمضان زاده لسبوئی صفحات 185-198

    رضایتمندی گردشگران یکی از مهم ترین عوامل رقابتی و بهترین شاخص برای تضمین رشد و توسعه آتی مقاصد گردشگری محسوب می شود. بر اساس دیدگاه صاحب نظران میزان رضایت گردشگران به عنوان معیاری مهم برای سنجش کیفیت و کارآمدی خدمات ارایه شده در مقاصد گردشگری دارد. ونوع تحقیق توصیفی - تحلیلی است برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون tتک نمونه ای استفاده شده است. داده های مورد نیاز به صورت میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه و همچنین به صورت کتابخانه ای جمع آوری گردیده است به منظور سنجش رضایتمندی گردشگران با حجم نمونه 214 نفر و با 7 مولفه و 43 شاخص ارزیابی، و از آرمون tتک نمونه ای استفاده شده است به طوری که، نتایج نشان می دهد که کیفیت خدمات اقامتی و پذیرایی در منطقه مورد مطالعه در میزان رضایتمندی گردشگران تاثیر مثبت بر جای گذاشته است به طوری که، از بین مولفه های مورد بررسی به ترتیب مولفه های با تمایل به مراجعه مجدد (63/3) ویژگی کلی منطقه با (13/3) بیشترین مقادیر میانگین عددی را به خود اختصاص داده اند. در ادامه تحقیق به منظور رتبه بندی مجتمع های گردشگری از نظر میزان رضایتمندی گردشگران این مهم حاصل شد که در بین مجتمع های گردشگری از لحاظ کیفیت خدمات اقامتی به ترتیب مجتمع تفریحی توریستی نمک ابرود با میانگین 11/133دررتبه اول رضایت مندی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، رضایت مندی گردشگران، محورنوشهر- رامسر
  • اسماعیل صفرعلی زاده* صفحات 199-214

    امروزه مسکن نه تنها به عنوان سرپناه نیازهای سکونتی انسان را تامین می کند بلکه به عنوان محلی است که بخش عمده ای از نیازهای اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی جمعیت در واحدهای مسکونی شکل گرفته و تامین می شود. اما دستیابی به مسکن مناسب با توجه به رشد سریع جمعیت و افزایش هزینه های خانوار یکی از مهمترین مسایل جوامع امروزی است به طوری که با رشد روزافزون شهرهای بزرگ، اسکان غیررسمی و مساکن نامناسب در اغلب مناطق شهری چشم انداز غیرقابل انکاری را به وجود آورده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، مطالعه شاخص های کمی و کیفی مسکن در سطح بلوک های آماری است. پژوهش از نوع کاربردی است و اطلاعات مورد نیاز از سرشماری عمومی نفوس و مسکن در محدوده بلوک های آماری (7096 بلوک) برای سال های 1390 تهیه شده و تعداد 17 شاخص انتخاب و با تکنیک تحلیل عاملی ارزیابی که نتیجه آن 4 عامل تاثیرگذار بود. نتایج تحلیل داده ها، به نرم افزار Arc GIS10.3 انتقال یافته و برای بررسی وضعیت بلوک های آماری به لحاظ برخورداری از شاخص های مسکن از تحلیل لکه های داغ و برای شناسایی الگوی توزیع شاخص ها، از تکنیک خود همبستگی فضایی استفاده شده است. نتایج عامل ترکیبی نشان می دهد که 31درصد بلوک ها خیلی ضعیف، 30 درصد متوسط، 28 درصد در وضعیت خیلی خوب قرار گرفته اند. بر اساس تحلیل خودهمبستگی آماره موران، الگوی توزیع شاخص های مسکن شهری ارومیه به صورت خوشه ای تصادفی می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، تحلیل لکه های داغ، تکنیک خود همبستگی فضایی، شهر ارومیه
  • حسن احمدی، رسول حق بیان*، مازیار نبی زاده صفحات 215-230

    فضاهای شهری نقش و تاثیر مهمی در جهت رفع نیازهای مادی و معنوی شهروندان به عنوان رکن اصلی پایداری اجتماعی دارند. اما با توجه به اینکه نیازهای انسان در زمان ها و مکان های گوناگون متغیر بوده و هر فضا از پیچیدگی و عوامل تاثیرگذار متعددی برخوردار است، تطابق فضای شهری با این نیازها، پیچیده و دشوار می باشد؛ بنابراین یک گام اساسی در جهت درک نیازها و رفع موانع و مشکلات موجود در فضا به منظور تحقق پایداری اجتماعی، رفتارشناسی استفاده کنندگان در فضای شهری است. در این راستا، پژوهش حاضر به مطالعه رفتاری شهروندان در محور تجاری ساغریسازان شهر رشت، که از محورهای تجاری- تاریخی تنزل یافته به لحاظ کیفیت زندگی همگانی می باشد، پرداخته است. این پژوهش با رویکرد کیفی و بهره گیری از تکنیک نقشه برداری رفتاری، در طی یک هفته همراه با عکس برداری، شمارش و یادداشت روزانه وقایع در ساعات گوناگون روز، انجام شده و نتایج آن، در قالب نقشه های گوناگون رفتاری ارایه شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پایداری اجتماعی در محدوده، تحت تاثیر تسلط حرکت سواره و فرسودگی بافت قرار گرفته و فضا نتوانسته پاسخگویی مناسبی به نیازهای معاصر کاربران خود، علی رغم برخورداری از سرمایه های اجتماعی و کالبدی، ارایه نماید. لذا می باید سیاست های اجرایی اولویت داری نظیر بازآفرینی عملکردی محور با محوریت عناصر ارزشمند تاریخی و جاذب جمعیت (مخصوصا بازار ساغریسازان)، ساماندهی پاتوق ها و قرارگاه های رفتاری غیر سازمان یافته، کاهش موانع متحرک و ثابت موجود در فضا و افزایش فضای حرکتی ایمن و راحت برای افراد پیاده، جهت بهبود کیفیت رفتار و فعالیت همگانی اعمال گردد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، پایداری اجتماعی، رفتار، الگو های رفتاری، محله ساغریسازان رشت
  • محمدامین خراسانی*، سیما سعدی صفحات 231-250

    در کشور اهمیت اکوسیستم تالاب در اقتصاد و کیفیت زندگی مردم مورد توجه کافی قرار نگرفته است و تالاب های ایران در حال تخریب هستند. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی شاخص های سازگاری با محیط زیست پایدار بر اساس مدل اکوویلج در جامعه روستایی اطراف اکوسیستم تالاب در روستاهای اطراف دریاچه زریوار می پردازد. جامعه آماری این پژوهش شامل 1539 خانوار می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، از میان جامعه آماری، 255 نفر به عنوان نمونه به دست آمدند. در بررسی های میدانی، برای گردآوری داده های مورد نیاز، اقدام به تهیه و تکمیل پرسشنامه در بین روستاهای مورد نظر همراه با مصاحبه و مشاهده شد، که مهمترین بخش مطالعات میدانی است. اعتبار پرسشنامه ها نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ، 0.71 درصد به دست آمد. انتخاب روستاهای مورد مطالعه بر اساس فاصله از دریاچه (تا فاصله 3 کیلومتری دریاچه زریوار) بوده است. و همچنین با 18 نفر از افراد نمونه جهت تکمیل یافته ها، مصاحبه فردی عمیق صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای اسکویر و آزمون کروسکال والیس در نرم افزار spss استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های اجتماعی فرهنگی بیشترین سهم را در خصوص پایداری جوامع روستایی داشته است. در مرتبه دوم شاخص های اقتصادی بیشترین سهم را در خصوص پایداری جوامع روستایی داشته است. همچنین در مرتبه سوم متغیر اکولوژیکی بیشترین سهم را در خصوص پایداری جوامع روستایی داشته است.

    کلیدواژگان: محیط زیست پایدار، اکوسیستم تالاب، الگوی اکوویلج، جامعه روستایی، تالاب زریوار
  • هادی قراگوزلو*، عبدالرضا رحمانی فضلی، فرهاد عزیزپور، حمید جلالیان صفحات 251-264

    پایداری سکونتگاه های روستایی در گرو پویایی اقتصاد آن است، تا آنجا که امروزه توسعه اقتصادی پایدار به عنوان اصلی رین هدف اقتصادی در برنامه ریزی کشورهای در حال توسعه مطرح است. پیش شرط اساسی برنامه ریزی برای پایدارسازی اقتصادی روستاها آگاهی از جایگاه و توانایی آنها است. پژوهش حاضر به دنبال واکاوی و سنجش سطوح فضایی پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی واقع در استان قم می باشد. پژوهش حاضر بر اساس هدف،کاربردی و روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است. نرم افزار های EXCEL و SPSS و MATLAB بعنوان ابزار تحلیل مورد استفاده قرار گرفتند. داده های مورد نیاز به روش اسنادی بدست آمده است. محدوده مورد مطالعه استان قم و جامعه آماری پژوهش روستاهای دارای سکنه استان قم هستند. وزن دهی به شاخص های پژوهش با استفاده از مدل F’ANP و تحلیل داده ها با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره WASPAS انجام شد. برای طبقه بندی روستاهای مورد مطالعه از جنبه سطوح پایداری از روش تحلیل خوشه ای و نرم افزار GIS و برای تحلیل عوامل موثر بر پایداری از رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که سکونتگاه های روستایی استان قم از نظر پایداری اقتصادی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند؛ از نظر سطوح پایداری نیز روستاهای مورد مطالعه تفاوت قابل توجهی با یکدیگر داشته که نشان دهنده نابرابری فضایی از جنبه سطوح پایداری اقتصادی است. همچنین میزان تاثیرگذاری عوامل مورد بررسی نیز به یک میزان نبوده است، به نحوی که عامل "بهره مندی خانوارها روستایی از زمین" و "برخورداری از منابع تولید زراعی و باغی" تاثیر گذاری بالاتری بر پایداری اقتصادی روستاهای مورد مطالعه داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، پایداری اقتصادی، مدل F’ANP، استان قم
  • نبی امیدی*، اسفندیار محمدی، یاسان الله پوراشرف، کرم خلیلی صفحات 265-282

    شرکت های کوچک و متوسط با دارا بودن ویژگی های چون ، انعطاف و انطباق پذیری محیطی در شرایط متغیر ، نیازمندی به سرمایه اندک و سادگی ساختار ، همخوانی مناسبی با وضعیت اقتصادی روستاهای ایران دارند. این پژوهش کمی و ماهیت و هدف آن کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها نیز توصیفی- پیمایشی می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS به عنوان نرم افزار اصلی و از نرم افزار LISREL به عنوان نرم افزار کمکی برای روش تحلیل عاملی (از نوع اکتشافی) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل 598 نفر از کارشناسان و مدیران دستگاه های اجرایی فعالان اقتصادی روستاها (کارآفرینان و تعاونی داران روستایی) و اساتید دانشگاه بودند .در این پژوهش از میان 38 متغیر شناسایی شده ، بعد از انجام بررسی های لازم و زمینه شمولیت متغیرها ، جمعا 20 متغیر موثر بر ایجاد و توسعه شرکت های کوچک و متوسط،در روستاها شناسایی شدند. پس از به کار بردن تحلیل عاملی، برای تعیین تعداد عوامل از روش کیسر استفاده شد. برپایه این ملاک، عوامل تامین مالی و نهاده های تولیدی، عوامل حمایتی و ترغیبی ، عوامل آموزشی و مهارتی و عوامل فرهنگی و اجتماعی ، دارای ارزش ویژه بالای 1 شناسایی و به عنوان عوامل قابل استخراج تعیین شدند. نام گذاری این عوامل باتوجه به محتوای متغیرها و با و در نظر گرفتن ادبیات و پیشینه تحقیق، انجام گرفت. با توجه به شاخص های آماری با استفاده از روش تحلیل عوامل اصلی، این 4 عامل در مجموع 7531/0 درصد از واریانس کل متغیرها را توانستند تبیین کنند.

    کلیدواژگان: روستا، ایلام، کارآفرینی، شرکت های کوچک و متوسط
  • ابوالفضل قنبری* صفحات 283-298

    هدف این پژوهش، بررسی و سنجش ظرفیت برد اجتماعی گردشگری در روستای کندوان است. برای انجام این پژوهش طی سال 1394، از روش اسنادی، پیمایشی و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از محیط نرم افزار SPSS و در مدل معادلات ساختاری از محیط نرم افزاری AMOS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که میزان اثرگذاری نگرش جامعه ی میزبان بر ظرفیت برد اجتماعی گردشگری از نظر جامعه ی میزبان در روستای کندوان، 254/0 است که کمترین تاثیر را در بین متغیرهای تحقیق بر یکدیگر دارند. اثر ورود گردشگران و تغییرات فرهنگی بویژه در سبک زندگی بر رفتار اجتماعی در جامعه ی میزبان 022/1 و میزان اثر رضایت جوامع میزبان از زیرساخت ها بر تعیین ظرفیت برد اجتماعی گردشگری، 480/1 است. میزان اثر رضایت گردشگران از زیرساخت ها بر تعیین ظرفیت برد اجتماعی گردشگری، 517/0 و اثر متغیرهای فردی و زمینه ای جامعه ی میزبان بر تغییر در ارزش ها از نظر جامعه ی میزبان 465/1 می باشد. بدین ترتیب نیز اثر متغیرهای فردی و زمینه ای جامعه ی میزبان بر تغییر در ارزش ها از نظر جامعه ی میهمان 727/0 و در نهایت اثر تراکم جمعیت بر ظرفیت برد اجتماعی گردشگری از نظر جامعه ی میزبان 460/0 است و اثر تراکم جمعیت بر ظرفیت برد اجتماعی گردشگری از نظر جامعه ی میهمان 761/0 است.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد اجتماعی گردشگری، مدل یابی معادلات ساختاری (SEM)، کندوان
  • رضا منافی آذر*، حسن افراخته، عبدالحمید نظری صفحات 299-318
    سرمایه داری مستغلات بخشی از سرمایه داری است، مادامی که ارزش افزوده را از طریق ارزش مصرفی تولید کند در خدمت گردش سرمایه مولد است، اما زمانی که با سوداگری و انگیزه سودجویی فقط به تولید ارزش دارایی بپردازد، سرمایه داری غیرمولد محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی و شناخت سازوکارهای سرمایه داری مستغلات در ناحیه میاندوآب است. بنیان فلسفی تحقیق مبتنی بر پراگماتیسم است و با روش تحقیق آمیخته انجام گرفت. با تکنیک RS تغییرات پوشش اراضی محدوده مطالعاتی در مقاطع زمانی (1998، 2006 و 2016م) از تصاویر ماهواره Landsat بدست آمد. افزایش 47.49 درصدی سطح ساخته شده نشان از فعالیتهای گسترده مستغلاتی در این قلمرو داشت. جمع آوری و تحلیل داده ها با روش «کیو» انجام گرفت. منطق استدلال این روش «قیاس اقترانی» است. جامعه گفتمان شامل32 نفر از اساتید اقتصاد، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی و شهری است که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. فضای گفتمان از منابع دست اول و مصاحبه ها در قالب 107 گویه، توسط جامعه گفتمان در کارتهای کیو مرتب شدند. نتایج برمبنای تحلیل عاملی اکتشافی فردمحور (روش استفنسون) نشان داد هشت عامل: بستر اقتصادی و دولت رانتیر، نقص ساختارهای قانونی و فعالیتهای مافیایی، ریسک پایین سرمایه گذاری در مستغلات، ضعف سرمایه داری مولد و فقدان شبکه رسمی مالکیت، کالایی شدن زمین، خزش شهری و گسترش خدمات، نمودهای فضایی - مکانی بورژوازی مستغلات و احتکار و رانت زمین در مکانیسم سرمایه داری مستغلات اثر داشته است. همچنین ضعفهای بستر اقتصادی، وابستگی به رانت نفت و کم توجهی به مالیات اراضی موجب نضج گرفتن سرمایه داری مستغلات شده و در نهایت سرمایه را از مدار مولد خارج کرده است.
    کلیدواژگان: سرمایه داری مستغلات، مدارهای اقتصادی، شهرستان میاندوآب
  • اسفندیار مهری تالارپشتی، عیسی پوررمضان*، نصرالله مولائی هشجین، آتوسا بیگدلی صفحات 319-332

    گردشگری به عنوان ابزاری کارآمد با اثر بر بنیان های اقتصاد روستایی می تواند نقش مهمی را در پایداری اجتماعی نواحی روستایی ایفا کند. این پژوهش به دنبال تبیین نقش گردشگری در پایداری اجتماعی نواحی روستایی شهرستان قایمشهر می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق آن توصیفی - تحلیلی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات اسنادی و پیمایشی بدست آمده است. جامعه آماری این پژوهش روستاییان می باشند. (17216=N) که بر اساس فرمول کوکران تعداد 375 نفر روستاییان به عنوان حجم نمونه تعیین شده است. متغیرهای تحقیق ماهیت کمی و کیفی داشته و در جمع آوری داده ها از مقیاس طیف لیکرت استفاده شده و سپس در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری tجهت اطمینان از نرمال بودن توزیع داده ها و سپس از روش آماری همبستگی و رگرسیون و آزمون های آماری پارامتری نظیر آزمون همبستگی پیرسون بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش در ناحیه مورد مطالعه نشاندهنده تاثیر گردشگری بر افزایش شکاف و اختلاف اجتماعی، افزایش جرم و فعالیتهای غیر قانونی، کاهش انسجام اجتماعی بین ساکنین، بهبود امکانات تفریحی و رفاهی، بهبود امکانات و خدمات گردشگری، افزایش کیفیت زندگی ساکنان روستا و گسترش فرهنگ بومی بر پایداری شاخص های اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، پایداری اجتماعی، گردشگری پایدار، نواحی روستایی، روستاهای شهرستان قائمشهر
  • مهدی حسام*، امیررضا شابهرامی صفحات 333-347
    یکی از مهمترین مراحل در برنامه ریزی فعالیتهای بومگردی، ارزیابی توان نواحی مختلف برای ایجاد و توسعه این فعالیتها می باشد. در این راستا و با توجه به اینکه استان گیلان یکی از مهمترین مقصدهای اصلی گردشگری در کشور می باشد، در این تحقیق ارزیابی توان بوم شناختی استان گیلان جهت فعالیت های بوم گردی پرداخته شده است. برای انجام این تحقیق ابتدا معیارهای اساسی برای فعالیتهای بومگردی از طریق مطالعه ادبیات تحقیق انتخاب شده و لایه های آن تهیه گردید. همچنین با توجه به نظرات 23 نفر از کارشناسان و متخصصان حوزه مربوطه، وزن هریک از معیارها با روش تحلیل سلسله مراتبی مشخص گردید. در نهایت نقشه لایه های مکانی در نرم افزار Arc Gis پس از اعمال ضریب اهمیت، روی هم گذاری و تلفیق شده و مناطق مستعد فعالیتهای بومگردی شناسایی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که از کل مساحت استان گیلان 4907 کیلومتر مربع در طبقه بسیار مناسب، 7593 کیلومتر مربع در طبقه مناسب، 779 کیلومتر مربع در طبقه متوسط و 785 کیلومتر مربع در طبقه نامناسب جای می گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان، بوم شناختی، بومگردی، استان گیلان
|
  • Hamid Mohammadi, Mitra Ghorbi * Pages 1-20

    Nowadays the concept sense of place is one of the important issues that the contemporary urban development is facing with. In the past cities used to have the high potential of providing interaction between man and space; but today despite of high potentials in most of historic areas, undesirable environmental and physical quality causes weakening of social ties among the inhabitants, lower sense of belonging and gradual decline of these areas. This issue motivated the authors to clarify the relationship between criteria of environment’s quality (environmental and physical) on sense of belonging in historic neighborhoods of the city of Kerman. Questionnaire was the main data collection method, and 374 questionnaires were distributed and analyzed. The results show a direct and meaningful relationship between the physical variables and sense of belonging but reverse and meaningful relationship between environmental variables and sense of belonging. In attention to components of physical variables and sense of belonging, in Arg-Ganjalikhan and Mozafari areas buildings and spaces has the highest effect over sense of belonging. However, in GhalehMahmood area it was accessibility. Regarding the components environmental variables and sense of belonging, it is notable that sound pollutions in Arg-Ganjalikhan, Mozafari and GhalehMahmood areas has the highest influence on the sense of belonging. The results of structural equations modeling also demonstrate that improving the condition of environmental and physical variables can improve the condition of sense of belonging as well. However, the influence of environmental variables on the sense of belonging was higher comparing to physical ones.

    Keywords: Sense of belong, Physical, environmental variables, satisfaction, Historic areas of Kerman, Structural equations modeling
  • Solmaz Babazade Oskouei, Sahar Toofan *, Siroos Jamali Pages 21-40

    The present research aims to analyze the mutual relationship between space configuration, space depth and architectural space relations in privacy perception in order to identify the hidden pattern and social structures of relationships in one of the contemporary residential complexes in Tabriz. “Depth” and “integration” are among the important parameters in privacy perception, which have been studied via drawing justified graphs and output of numerical variables in the specialized space syntax software. Space syntax technique is in fact the investigation of the relationship of every space unit in a set in the neighboring space; through knowing social structure of the relationships of the components, the pattern of systematic activities and also the semantic load and spatial relationships can be obtained. The research methodology of the present descriptive-analytica study is information analysis and of logical reasoning type. The qualitative and quantitative methods are employed in the formulation of the theoretical framework and the analysis of maps and modeling, respectively. The research results on 11 types of different plans from the residential units of this complex revealed the relationship between architectural space relations and configuration of architectural body and spatial depth in the definition for privacy. Moreover, the appropriate spatial relationships for achieving more privacy can be defined in order to be used in the plan design of condemnatory complexes.

    Keywords: Spatial Configuration, Space Syntax, Residential Complex, privacy, spatial relations
  • Maryam Ghasemi *, Seyed Reza Hosseini Kahnooj Pages 41-58

    As a significant part of the agricultural sector's problems are related to the value chain and its end rings, the market for agricultural products, the present study addresses the main challenges of tobacco marketing in Iran from the point of view of tobacco beetles. The study area is a tobacco production pole in Razavi Khorasan province, Baghche district, Chenaran province. The research method was descriptive and the statistical population consisted of 512 Tobacco Agents, which were selected by using the Cochran formula of 110 Tobacco Dogs and respondents were randomly selected and participated in the completion of the research questionnaire. In this research, 37 of the initial challenges were identified and questionnaire was used in the Likert spectrum through extensive literature studies and interviews with experts and tobacco workers. The reliability of the research tool was α = 0.703 and its validity was confirmed with 78.92% of the variance in the confirmatory factor analysis. The results of exploratory factor analysis showed that the identified challenges were as follows: the ten main factors with 81.86% of the variance explained. "The low awareness of farmers about tobacco marketing" with 17.09, "poor performance of trusted organizations" with 12.66 and "problems related to the price of tobacco and tobacco leaves" with 9/11 variance were three challenges, respectively The basic marketing of tobacco is. Studies show that ten major challenges identified in tobacco marketing have led to farmer exploitation in this unbalanced system, therefore, given that tobacco has a different legal context in marketing,

    Keywords: Marketing, Tobacco, Chenaran, Baqmach Districts, Tobacco Traders
  • Leila Hasanloo *, Hamed Jalalian, Jalal Khomri Pages 59-78

    The lack of a comprehensive plan has led to disturbances in rural development and in making and combining old and new structures in rural communities. Disturbed rural spaces and destruction of environment have become challenges in the way of rural outlook. Therefore, the purpose of this current study is to investigate the effective key factors on rural communities independent development outlook. This study from a methodology, application, and purpose point of view is analytic-descriptive. Questionnaires were used as a means of gathering data and information. The focus group was comprised of experts and professors on rural matters of the city of Zanjan, who were chosen by targeted sampling method, during which 35 experts were chosen to perform coupled comparisons. By studying research literature and asking for experts’ opinions, 8 indices and 30 sub-indices were picked for this study. To investigate and identify these factors and to determine the quantity and importance of their weight, we used Phasic Analysis of Network Process (FANP). The results of this model indicated that input of man power (0.322), development of ethics (0.245), and technical expertise (0.213) are the most important factors in development and success of the development of the outlook of rural communities. So, to develop and preserve resources and rural outlook, those in charge of planning and rural development organizations should pay enough attention to training management and leadership, educated man power, and to the expertise of local people.

    Keywords: Outlook Development, Rural Outlook, Sustainable Development, Phasic Network Analysis, Zanjan Province
  • Ali Haji Nejad, Mehrshad Toulabi Nejad, Khadije Sadeghi * Pages 79-100

    The optimal and balanced distribution of spaces allocated to a variety of uses, including sanitary and therapeutic use, is one of the requirements of the organization in order to adhere to the principle of access to justice for all categories of people, to ensure general health and well-being, and to properly locate these centers. Locating the services of different centers is an important part of planning and design. In fact, this will help make better decision makers and managers in choosing better places to create services. Therefore, the aim of this study is to locate rural health centers in rural areas. 20 experts were selected by purposeful sampling. The data-gathering tool was a questionnaire of experts (as a pair comparison). Geographic Information System (GIS) was used to select the optimal location of the network analysis process (ANP), and for spatial analysis of the indicators. The results of the findings show that the most important relative indicators of indicators are related to access to green space indicators (0.283), access to communication network (0.255), and population (0.238), respectively. Also, the best place to locate rural health centers in the study area based on the weight of the options is Sa'adat Abad village (0.181). Accordingly, Mehdi Abad (0.155), Zarqhairi (0.109) and Eshrat Abad (0.053) are in the next priority. Therefore, in order to locate health centers in rural areas, more attention should be paid to effective indicators and how they relate to the region, in order to maximize the coordination between factors.

    Keywords: Location, Health Center, Network Analysis, Roshtkhar district
  • Mehrdad Divsalar *, MohammadTaqi Rahnamaei, MohammadHusain Farajiha, Mohammad Mahmodpour Pages 101-118

    The cultural landscape of the people of Mazandaran, which in the period under study, the first Pahlavi Era (1925-1941), included a limited geography of the provinces of Mazandaran and Golestan today from the western extremity of Ramsar to the eastern extremity of Maraveh Tappeh ;were scattered throughout history due to the diversity of climatic conditions and natural geography in the three geographical units of plain, Foothills and mountainous regions and based on the agricultural-livestock economics. Before the first Pahlavi, the geographical Landscape of the Mazandaran settlements was a stationary situation, but with the special policies of the first Pahlavi in the direction of modernization of Iran, there was a tremendous development in Mazandaran geographic Landscape. The present study aims to investigate the changes and evolutions in the Mazandaran agriculture geography in the first Pahlavi era from the viewpoint of the Landscape school. The landscape model examines nature changes in historical periods in a specific geography based on the applied policies. Due to the policy of modernization, many corrective programs were implemented in the agricultural sector of Mazandaran province. Mazandaran agricultural landscapes were changed by the first Pahlavi activities in order to mechanize Mazandaran agriculture and commercialization and industrialization of agricultural products. The modern state added a lot of land to the total agricultural land of Mazandaran by conquering nature and dominating it by drying the marshes and drainage, building a dam and bridge, and inhibiting the outbreak of water and dominating the water resources. As a result, the open field landscape, which until then was only the Mazandaran agricultural landscape, expanded vastly. New lands were also allocated in plain and foothill areas on plains and hills to cultivate new crops and to create orchard and hill Landscapes.

    Keywords: Mazandaran, First Pahlavi, Agricultural Landscape, Open field Landscape, Orchard Landscape, Hill Landscape
  • Leili Ebrahimi *, Mohammad Rahim, Ezzatolah Mafi Pages 119-136

    Awareness of the strengths and weaknesses of cities is essential for present plans, policies and plans of the city. In fact, the use of economic, social, physical, etc. indicators can be a suitable Criterion for determining the status of cities, and fields of solving the problems and failures are created to achieve the desired and actual development. Accordingly, the purpose of this paper is to determine the position of Piranshahr city in terms of strategic planning indices and prioritizing the city development strategies. The research is descriptive and analytical. The sample population in this study consisted of three groups: urban managers, urban elites and citizens the sample size was identified 382 people for the citizens group according to the Cochran formula. In the group of managers 50 people and in the elite group 50 were selected as samples. Positioning of city was by using SWOT model and Prioritization of city developing strategies was performed by the SWOT model and prioritizing the city development strategies using a combination of Multi Criteria Decision-Making method and Kohonen neural network in MATLAB and EXCEL softwares. The results showed that the city of Piranshahr is in a competitive position strategically. Also the output of Kohonen neural network identified strategy of developing of foreign exchanges and strengthening of Tamarchin boundry market in order to shaping a sustainable economy based on internal - foreign trade as the best city development strategy.

    Keywords: Strategic Planning, SWOT model, Multiple-Criteria Decision Making, Kohonen Neural Network, Piranshahr
  • Nooreddin Azimi *, Ghazal Alidousr Pages 137-152
    Along with the expansion of the share of tourism activities in global economy, tourism in rural areas has become a mechanism for the revival of rural communities and is supported by local and federal governments. Considering the natural situation and the existence of diverse cultural context in Lahijan Region, this paper tries to identify the potentials of rural tourism in this region. The main research method in this research is content analysis and the utilized data come mainly from documents and field-based methods (deep interview). In this research, we investigate the capabilities of rural tourism in seven rural districts of Lahijan (Roodbaneh, Shirjoiposht, Lafmajan, Baskiagorub, Ahandan, Lialistan and Lil). The results of the findings show that there are 14 types of tourism attractions in Lahijan Rejion which have been distributed in seven Dehestans (Rural District) and 28 villages. Of the seven Dehestans of Lahijan Shahrestan, Lil is considered to be the most important one, and among the villages, Sarcheshmeh, Chichi-Nikoti, Sheikhanber, Azarestan and Balaji Jarankish villages are the most important villages to develop tourism activities. The existence of foothill forests, nature, rivers and hills covered with tea gardens and rice fields, hiking, fishing, and religious shrines are the most important attractions of rural tourism in the study area. Finally, the paper identifies the barriers and problems of tourism activities in rural areas, and proposes strategies for the development of rural tourism in Lahijan Region.
    Keywords: Rural tourism, tourism potentials, natural, cultural attractions, Lahijan Region
  • Farzin Charejoo *, Atefeh Ahmadi Pages 153-168

    These days, the quality of people settlement is considered as one of the main research areas for spatial planning in different countries. This is due to the influence of current researches in quality of life-related topics in monitoring public policies as well as its role as a practical tool in urban planning. Hence, understanding, measuring and improving the quality of life have been the main goal of researchers, planners and governments in recent decades. Therefore, identification of effective factors in assessment and evaluation the quality of life can help planners to propose appropriate strategies to develop different areas and cities with their related needs and required facilities. In this regard, this research has been done by descriptive analytic methods which use FTOSIS (Fuzzy-Topsis) and questionnaire. The selected case study is Sanandaj city neighbourhoods including Nanle, Nayser, Molavi town and Farjeh. Sample community consists of 40 experts in urban planning (councils and urban experts) of Sanandaj city that has been selected by homogenous and target selection method. The result of this study showed that economic dimension has the lowest weight with 1.97 while environmental dimension with a weight of 2.251 has the highest one in minimum, mean and maximum fuzzy (W ̃i). indicators which have obtained the lowest weights should become into consideration for urban planners, policy makers and managers to improve the quality of life and social and economic boom.

    Keywords: quality of life, neighborhoods, Sanandaj
  • Robab Hoseinzadeh * Pages 169-184

    Abstract The rapid growth of cities in developing countries, which is often dispersed, has become a major issue today. Moving to agricultural lands and destroying the natural ecosystem around the cities has necessitated a permanent review of the dynamics of the city in the light of past development and its future prediction inevitable. The purpose of this study was to investigate the orumieh urban growth changes and the effect of this growth on open and agricultural lands. In order to achieve this goal, the LCM model for the 16-year period 1995-2011 was based on the integration of the artificial neural network classification of multilayer perceptron and the Markov chain model using the survey of land-change. The Landsat 5 images of these years were used to prepare land use map using multi-layer perceptron neural network. Validation of the model by calculation of Kappa coefficients (Kappa index above 87%) is model's reliability. The results of this study indicate that the land use changes in the orumieh city, the transition and conversion of open land to Urban land is more in central parts and the conversion of agricultural land to urban areas, around the city is tangible and more intense towards the west (Band axis) continues. The forecast of the city's growth up to 1404 indicates that, as compared to 2011, 3208 hectares have been added to the lands and a total of 3810 hectares of agricultural land and gardens have been reduced and part of this will be converted into open lands.

    Keywords: changes of the urban growth, agricultural land, model LCM, Orumiyeh
  • Mohammadali Elahi Chooran *, Jamshid Einali, Mehdi Ramzanzadeh Lesboe Pages 185-198

    Satisfaction of tourists is one of the most important competitive factors and the best indicator for ensuring growth and development of tourism destinations. According to the opinion of tourists, the satisfaction of tourists is an important criterion for assessing the quality and efficiency of the services provided for tourism purposes. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the satisfaction of tourists from residential services and catering services provided to tourists in tourism complexes in west of Mazandaran province. The type of research is descriptive-analytic based on completing the questionnaire. Regarding the fact that the number of tourists visiting the seven complexes in the west of Mazandaran province was not clear, 214 samples were selected as samples and the questionnaire was distributed randomly among the visitors to the tourism complexes. One-sample t-test and Kruskal-Wallis test were used to analyze the data. The results of the study showed that the satisfaction rate of tourists from residential and catering services of the studied complexes is higher than the average. So, the degree of satisfaction with the desire to recursion with a mean of 3.63 and the general characteristics of the area with an average of 3.13 was higher than the average. In order to rank the tourism complexes in terms of tourist satisfaction, it was concluded that among the tourist complexes, in terms of the quality of services provided, the recreational tourism complex of salt water, with a mean of 133/36, was the first, and the recreation satisfaction.

    Keywords: Tourism, Satisfaction of Tourists, axis of Noshahr-Ramsar
  • Esmaiel Safaralizadeh * Pages 199-214

    Today, housing not only serves as shelter for human settlements, but also as a place where most of the social, economic, and cultural needs of the population are formed and provided in residential units. But access to affordable housing is one of the most important issues in today's societies due to the rapid growth of the population and the increase in household expenses, So that With the growing of large cities, informal settlements and inappropriate housing in most urban areas have created an irrefutable perspective. Therefore, the aim of this study is to study the quantitative and qualitative indices of housing in the level of statistical blocks. The research is applied and the required information from the general census of population and housing in the range of statistical blocks (7096 blocks) for 2011 was prepared and 17 indicators were selected and evaluated by a factor analysis technique that resulted in 4 effective factors. The results of data analysis were transferred to Arc GIS10.3 software and to investigate the status of statistical blocks in terms of availability of housing indices, hot spots analysis was applied and spatial correlation technique was used to identify the distribution pattern of indicators. The results of combined factor analyze show that 31% of the blocks are very poor, 30% average, 28% are in very good condition. Based on Moran’s correlation analysis, oroumieh urban housing indices distribution pattern is a randomized cluster.

    Keywords: housing indicators, hot spots analyze, spatial autocorrelation techniques, Orumiyeh city
  • Hassan Ahmadi, Rasool Haghbayan *, Maziyar Nabizadeh Pages 215-230

    Urban spaces have an important role in in order to meet the material and spiritual needs of citizens as the main pillar of social sustainability. But given that human needs vary in different times and places, and each space has complexity and influential factors, it is complicated and difficult to adapt urban space to these needs. Therefore, a basic step in understanding the needs and removing barriers and problems in space is to realize social sustainability, the ethos of users in urban space. In this regard, the present study is aimed at studying the behavior of citizens in the business axis of the city of Rasht, which is descended from the commercial-historical axis in terms of the life quality of the community. This research was carried out with a qualitative approach and the use of behavioral mapping techniques during one week with photographing, counting and daily notes of events in different hours of the day. Findings of the research show that social sustainability has been affected by the domination of creeping motion and burnout, and the space has not responded to the needs of contemporary users, despite the availability of social and physical capital. Therefore, priority management policies, such as functional-based regeneration, focusing on valuable historical and attracting elements of the population, organizing unorganized hangouts and behavioral stations, reducing the moving and fixed obstacles in space And increase the safe and comfortable space for pedestrians to improve the quality of behavior and public activity.

    Keywords: Urban Space, Social sustainability, Behavioral Patterns, behavior, Saqarisazan neighborhood of Rasht
  • Mohammadamin Khorasani *, Sima Sadi Pages 231-250

    Compatibility with sustainable environment based on ecovillage model in rural communities around the wetland's ecosystems. Case study: the zerivar wetlands surrounding villages. Sustainable livelihood and conserve resources for the next generation. The aim of this study is to assess the compatibility of environment sustainability of indicators based on ecovillage model near the villages around the zerivar wetland's ecosystem. The statistical population of this research includes 1539 households and by using Cochran's test, 255 sample were selected. In field studies to collect the required data it has been prepared and completed a questionnaire among the villages were interviewed and along with, it's the most important part of the field studies. The questions of the questionnaire includes closed questions. The likert scale was used in the designing of the questions. The validity of the test by cronbach's alpha was 0.71 percent. Based on their distance of the lake (up to 3 km Zerivar Lake) the villages were selected. And also it has been interviewed with the subject persons to complete the evidences. It has been used the chi_square and kruskal Wallis test in the SPSS software for analysis the data. The data shows that social _ cultural indicators have the largest part of the sustainability of the rural communities Based on ecovillage and ecosystem in the villages around the zerivar wetland. On the second level economic indicators have the most important part in the sustainability of rural communities based on wetland ecosystems and in the villages around the zerivar wetland.

    Keywords: Sustainable Environment, wetland ecosystems, Ecovillage pattern, rural community, the zarivar wetland
  • Hadi Gharagozlou *, Abdolreza Rahmani Fazli, Farhad Azizpour, Hamid Jalalian Pages 251-264

    Abstract The sustainability of rural settlements depends on its economic sustainability. Today, sustainable economic development is considered as the main economic objective in the planning of developing countries. The prerequisite for planning for economic stabilization of villages is to be aware of their position and ability in this dimension. Accordingly, the present study is to analyze and measure the spatial levels of Economic Sustainability rural settlements located in Qom province. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the method of research. The statistical population of the study includes inhabited villages of Qom province. For weighing the indicators of the research the F'ANP model has been utilized; by using the multiple criteria decision making (MCDM) method WASPAS indicators were integrated and the final indicator of development was determined. Determining the spatial pattern of sustainable economic development was conducted by cluster analysis method using ARC GIS software; linear regression was utilized to measure the effective factors in the final indicator of development. Besides, EXCEL, SPSS and MATLAB software were used as analysis tools. The results of this study showed rural settlements of Qom province are not in desirable position in terms of economic sustainability. In terms of sustainability, the studied Rural also differed significantly, indicating spatial inequality in terms of economic sustainability levels. Also, the impact of the factors studied was not as high as that. So that some factors have a greater impact on the economic sustainability of the studied rural.

    Keywords: Sustainable rural development, Economic Sustainability, F'ANP model, Qom province
  • Nabi Omidi *, Esfandyar Mohammadi, Yasanallah Pourashraf, Karam Khalili Pages 265-282

    Small and medium enterprises with such characteristics as flexibility and environmental adaptability in changing conditions, low capital requirements and simplicity of structure, have a good consistency with the economic situation of border villages in Iran. In most developed countries, the focus of activities and innovations is on small and medium enterprises.The statistical population of the study consisted of 598 experts and managers of executive agencies of rural economic activists (entrepreneurs and rural cooperative) and university professors. Among them, 235 people were selected by sample sampling method using Cochran formula. On the basis of this criterion, financing factors and production factors, supporting and encouraging factors, educational and skill factors, and cultural and social factors, were identified with a high value of 1 and identified as extractable factors. The naming of these factors was done with regard to the content of the variables and with regard to the literature and background of the research. Regarding the statistical indices, using the main factors analysis method, these four factors were able to explain 7531% of the variance of the total variables.

    Keywords: village, Ilam, entrepreneurship, small, medium enterprises
  • A.ghanbari* Pages 283-298

    The purpose of this study was to evaluate and assess the social carrying capacity of tourism in the region of Kandovan. For this purpose, in 1394, the documentary approach, survey and questionnaire is used. For data analysis software from SPSS and AMOS Structural Equation Model of the software environment used. The results show that the effectiveness of the host society's attitude to tourism social carrying capacity of the host society in the region of Kandovan, /254, which has less impact on the variables on each other. The impact of tourist arrivals and cultural changes in lifestyle, particularly social behavior in society 1/022 host and the host communities’ satisfactory effect of determining the carrying capacity of social infrastructure on tourism, is 1/480. The impact of satisfaction tourists determining the carrying capacity of the social infrastructure of tourism, /517 and the effects of individual variables and changes in underlying values of the host society of the host society is 1/465. Thus, the effect of individual variables and the underlying host society's changing values of society /727 guests and finally the effect of population density on tourism social carrying capacity of the host society /460 and the effect of population density on tourism social carrying capacity in terms of society's guests /761.

    Keywords: Social Carrying Capacity of Tourism, Structural Equation Modeling (SEM), Kandowan
  • Reza Manafiazar *, Hassan Afrakhteh, Abdol Hamid Nazari Pages 299-318
    Real estate is Part of capitalism, so long as produces the increased value by consumed value is served for productive capital flow. When it only focuses on asset value by trading and expediency Motivation the capitalism is Accounted as unproductive capital. The purpose of this research is to study and find real estate mechanism in Miandoab Area.. By applying RS technique, the changes in Land coverage of case study Area during 1998, 2006, 2016 were attained by Landsat images. 47.49 increase of built Level indicates the widespread activities of real estate in this Area. Data collection and data analysis were done by Q method. The logic of this reasoning is abduction. The society of communication includes 32 economy, geography, and planning of rural-urban professors that were selected by target sampling. The concourse of communication is arranged by new sources and Interviews in the form of 107statements, by society of communication in Q cards. The results based on factor-exploratory analysis of person-based (stephenson method) showed that eight factors as follow: economy channel and rentier government, deficiency in legal structures and Mafia activities, low risk of Investment in real estates, weakness of productive capitalism and the lack of formal channel ownership, taking land as a commodity, urban scrip and Service expanding, local-spatial representations of real estate bourgeoisie and hoarding have affected on capitalism mechanism. Also, weakness in economy channels, dependency to oil rent and disregarding of Land taxes caused to formation of real estate capitalism and eventually removed capital from production Orbit
    Keywords: Real Estate Capitalism, Economy Orbits, Miandoab County
  • Esfandiar Mehri Talarposhti, Eisa Pourramzan *, Nasrollah Molaei Hashjin, Atousa Bigdeli Pages 319-332

    As an effective tool, tourism affects the base of rural economy, so it plays crucial role in the social sustainability of villages. This study was conducted to explore the role of tourism in social sustainability of Ghaemshahr Township villages. This study is an applied research used descriptive-analytical method of study. The needed data were obtained through documentary and survey studies. Population of study included all villagers (N = 17216), which 375 of them were selected as sample of study using Cochran formula. The variables of study had quantitative and qualitative nature. Likert scale was used to collect the data and SPSS software was used to analyze the collected data. T-test was also used to ensure the normal distribution of the data. Then, correlation and regression and parametric statistical tests such as Pearson correlation test were used. Findings of this study revealed that tourism has an impact on increasing social gap, increasing crime and illegal activities, reducing social cohesion among residents, improving recreational facilities, enhancing tourism facilities and services, enhancing the quality of life of villagers, and promoting the local culture.

    Keywords: Tourism, Social sustainability, Sustainable Tourism, Rural Areas, villages of Ghaemshahr Township
  • Mehdi Hesam *, Amirreza Shabahrami Pages 333-347
    One of the most important steps in planning ecotourism activities is the assessment of the power of different areas to create and develop these activities. In this regard, and given that the province of Guilan is one of the main tourist destinations in the country, in this research the ecological ability assessment of Guilan province for ecotourism activities is discussed. To do this research, firstly, the basic criteria for ecotourism activities were selected through study literature and the layers were prepared. Also, according to the views of 23 experts and experts in the field, the weight of each criterion was determined by hierarchical analysis method. Finally, the map of the spatial layers in the Arc Gis software after the application of the coefficient of importance, was integrated and integrated and the areas susceptible to ecotourism activity were identified. The results of the research show that the total area of the Guilan province is 4907 square kilometers in the most suitable category, 7593 square kilometers in the appropriate category, 779 square kilometers in the middle class and 785 square kilometers in the category of inappropriate.
    Keywords: power assessment, Ecological, Ecotourism, Guilan Province