فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نبی الله سلطانی*، امیرحسین محمدپناه صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    اهمیت و جایگاه فرهنگ خودپایی به منظور حفظ و صیانت کارکنان فرماندهی مرزبانی استان کردستان و در واقع حفظ و صیانت از حکومت اسلامی، از دلایل اصلی و عقلی خودپایی است. مسئله ای که ذهن مسیولان سازمانی را درگیر نموده این است که چگونه می توان نیروهای سازمان را از هرگونه آسیب در مقابل تهدید ها، آسیب ها، مسایل و چالش های مختلف مصون نگه داشت. در این تحقیق، هدف محقق تبیین شیوه های ارتقای فرهنگ خودپایی حفاظتی کارکنان فرماندهی مرزبانی استان کردستان است و به منظور ارایه راه کارهایی به مسیولان مرزبانی استان انجام گرفته است.

     روش شناسی:

     در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات از مطالعه کتابخانه ای و اسنادی بهره گیری شده و روش پژوهش در این تحقیق شیوه داده بنیاد بوده که برای بومی سازی و گردآوری داده ها، انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان فرماندهی مرزبانی استان کردستان صورت پذیرفته که خبرگان شامل فرماندهان، کارکنان و... بوده است و انتخاب نمونه مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی انجام شده که در نهایت با بهره گیری از روش کدبندی داده ها از روش تجزیه و تحلیل تم استفاده شده است.

     یافته ها و نتیجه گیری:

     با استخراج و تجزیه و تحلیل نتایج مصاحبه ها، به این نتیجه دست یافته که خودپایی زمانی اثر بخش خواهد بود که آحاد کارکنان دلایل اهمیت آن و جایگاه این موضوع را به طور کامل درک نمایند و آموزش های سازمانی باید به سمتی برود که اقناع قلبی و درونی برای پرهیز از جرایم در کارکنان وجود داشته باشد و کارکنان به قوانین سازمانی، مسیولان و ارگان های نظارتی، اعتماد و اعتقاد راسخ داشته باشند.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، خودپایی حفاظتی، خود نظارتی، فرهنگ
  • حاجیه رجبی فرجاد*، اسماعیل اسدی، عارف رحیمی صفحات 23-42
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر بهبود عملکرد در یکی از سازمان های حفاظتی است. روش پژوهش از نظر نتیجه، کاربردی است، از نظر هدف توصیفی و از لحاظ نوع داده ها کمی است. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق شامل 250 نفر از کارکنان یکی از سازمان های حفاظتی می باشد که براساس نمونه گیری تصادفی ساده، 152 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، شامل پرسشنامه استاندارد بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط صاحبنظران تایید شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب پایایی بالاتر از 0.7 تایید شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار استفاده شد و در بخش آمار استنباطی ابتدا از آزمون کلموگروف اسمیرنوف برای تشخیص نرمال بودن داده ها و آزمون تحلیل رگرسیون جهت آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که سیستم مستندات الکترونیک، مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش بر عملکرد سازمان های حفاظتی تاثیر معنی دار دارند که این روابط در سطح آلفای 0.05 معنی دار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیستم مستندات الکترونیک، مدیریت اطلاعات، مدیریت دانش و عملکرد
  • سید یحیی رضوی*، جهانگیر ساده میری صفحات 43-77
    زمینه و هدف

    سازمان حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، برای قرار گرفتن در تراز جامعه اسلامی و تحقق و عینیت بخشیدن به هدف های، رسالت و وظایف سازمانی، می باید از راهبردها و رهنمودهای حکیمانه حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) پیروی کرده و بر درون مایه رهنمودهای معظم له، اشراف تام و تمام یابد. شناخت و پیاده سازی منظومه فکری حضرت امام خامنه ای در ناجا توسط سازمان حفاظت واطلاعات به عنوان یکی از بازوان این نیرو، می تواند به قرار گرفتن این سازمان در تراز جمهوری اسلامی کمک شایانی کند. با درک این مهم، تحقیق باهدف «شناسایی مولفه های تاثیرگذار در ارتقای سطح هوشیاری و هوشمندی کارکنان ناجا در برابر تهدیدها و آسیب های جنگ نرم، مبتنی بر منظومه فکری امام خامنه ای (مدظله العالی)» انجام شد. 

    روش شناسی:

     پژوهش از منظر هدف، تحقیقی کاربردی- توسعه ای بوده است. برحسب نحوه گردآوری داده ها، از روش کیفی با رویکرد اکتشافی تحلیل مضمون استفاده شده است. 

    یافته ها و نتیجه گیری:

     یافته های تحقیق نشان داد؛ از دیدگاه فرماندهی معظم کل قوا امام خامنه ای (مدظه العالی)، دو راه کار مهم و بنیادین برای ارتقای سطح هوشیاری و هوشمندی افراد جامعه به صورت اعم و کارکنان ناجا به صورت اخص در برابر تهدیدها و آسیب های جنگ نرم وجود دارد که این دو راه کار با عنوان «هوشمندسازی» و «فرهنگ سازی» احصاء و صورت بندی شد؛ هوشمندسازی ناظر بر شناخت دقیق هدف ها، ویژگی ها و راهبردهای دشمن در زمینه جنگ نرم توسط کارکنان ناجا بوده و فرهنگ سازی به عنوان راه کاری مهم برای مصون سازی کارکنان در مقابله با تهدیدهای جنگ نرم مدنظر قرارگرفته است. بدین صورت که در مرحله هوشمندسازی، کارکنان به شناخت کامل و جامع رسیده و در مرحله فرهنگ سازی، با نهادینه شدن الگوهای حاکم بر فرهنگ دینی نظام اسلامی، توان مقابله با راهبردهای دشمن در حوزه جنگ نرم را به خوبی به دست می آورند؛ بنابراین در این تحقیق دو مفهوم «هوشمندسازی» و «فرهنگ سازی» مکمل و مقوم یکدیگر هستند که به یکدیگر ضریب می دهند.

    کلیدواژگان: جنگ نرم، نیروی انتظامی، هوشمندی، هوشیاری
  • رضا محمدی آرانی* صفحات 79-109
    زمینه و هدف

    نیرو های مسلح به دلیل نقش کلیدی که در تامین امنیت کشور دارند، همواره در معرض تهدیدهای مختلف امنیتی قرار دارند، مقابله و مبارزه با این قبیل تهدیدها در درون ن.م. به یگان حفاظت اطلاعات واگذار شده است، برخورد حفاظت اطلاعات با تهدیدها دو چهره اصلی پیدا می کند. روی اول سکه برخورد واکنشی و نوعا قهرآمیز است که در شکل دستگیری و طرد عناصر متخلف صورت می گیرید و علاوه بر هزینه بر بودن مغایر با فلسفه و رسالت حفاظت اطلاعات است و باید به حداقل ممکن اکتفا شود، روی دیگر سکه انجام اقدام های مختلف از جمله هوشیارسازی کارکنان است که علاوه بر کاهش هزینه های آشکار و پنهان، سازگاری بیشتری نیز با مبانی اعتقادی و نظر اسلام دارد، حال با توجه به مطلب ذکر شده یکی از چالش های اصلی حفاظت اطلاعات ن.م. چگونگی هوشیارسازی مجموعه مورد حفاظت در خصوص تهدیدها و آسیب های است که متوجه مجموعه است و از آنجا که ارتباط اصلی حفاظت با مجموعه تحت حفاظت از طریق آگاه سازی، اطلاع رسانی و هشداردهی است که در تمامی این کانال های ارتباطی یک عامل نقش کلیدی دارد و آن هم پیام است در واقع می توان گفت عنصر اصلی و حیاتی هوشیارسازی مجموعه تحت حفاظت، پیام است، به همین منظور با توجه به اهمیت عناصر پیام در هوشیارسازی و پیشبرد هدف های امنیتی، این تحقیق با هدف «بررسی ساختار و کارکرد پیام بر ارتقای هوشیاری ضداطلاعاتی» انتخاب شده است.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش و اجرا توصیفی- تحلیلی است. ابتدا برای شناخت ساختار و کارکرد پیام و شاخص های هوشیاری سازمانی و عوامل موثر بر آن مطالعه کتابخانه ای انجام و سپس با روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی- زمینه ای نقش پیام در هوشیاری ضداطلاعاتی مورد تحلیل قرار گرفته.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     در این تحقیق کارکردهای عام و خاص پیام به منظور هوشیارسازی دو مرحله ای، با ارایه مدل مشخص شده است.

    کلیدواژگان: پیام، هوشیارسازی، سازمان های اطلاعاتی- امنیتی
  • علی یکتا* صفحات 111-127
    زمینه و هدف

    مقنن در قانون آیین دادرسی جدید تکالیف متعددی از نخستین لحظه های پس از وقوع جرم، به ویژه در مرحله ی تحقیقات مقدماتی، تا واپسین دقایق اجرای حکم بر عهده ی ضابطان نظامی قرار داده است. ماموران حفاظت اطلاعات نیز همانند سایر در مقام ضابط نظامی در فرایند دادرسی، وظایف و تکالیفی را برعهده دارند. پژوهش حاضر در پی شناسایی نوآوری های قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات بعدی آن، در تحقق معیارهای دادرسی عادلانه ی ناشی از ایفای تکالیف ماموران حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی در مقام ضابط نظامی است.

     روش تحقیق:

     این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای با مراجعه به قوانین حوزه دادرسی کیفری استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    آشنایی با تکالیف قانونی و حسن انجام وظیفه ی ضابطان اعم از ضابطان نظامی و به طریق اولی ماموران حفاظت اطلاعات، تکمیل کننده حلقه های زنجیره عدالت قضایی است و هرگونه خدشه به تکالیف ضابطان ممکن است موجب برایت مجرمان و یا محکومیت بی گناهان شود. گزارش به موقع جرم به دادسرا، جلوگیری از محو دلایل و آثار جرم، توجه به حقوق دفاعی متهم (مانند حق برخورداری از وکیل، مطلع نمودن خانواده متهمان و...) از جمله تکالیف ضابطان در مرحله ی تحقیقات مقدماتی می باشند که اهتمام به آنها ضمن حرفه ای شدن رفتار ضابط، سبب حفظ حقوق اشخاص و جامعه می گردد و از اجرای هزینه های بعدی مانند اجرای مجازات و... جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: ضابطان نظامی، تکالیف، ماموران حفاظت اطلاعات، تحقیقات مقدماتی
  • احمدرضا فراشی*، اکبر استرکی، داود عبیری صفحات 129-160
    زمینه و هدف

    با توجه به حجم گسترده وظایف و تنوع ماموریت های محوله سازمان های امنیتی نقش اساسی در استقرار امنیت عمومی و اجتماعی و متعاقب آن تثبیت امنیت ملی ایفا می کنند. گستردگی ماموریت های این سازمان، لزوم بهره گیری از سیستم ها و فناوری های نوین مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات را بسیار پررنگ کرده است. با توجه به وظایف ماموریت های حوزه سایبری، کارکنان این حوزه به شدت در معرض تهدیدهای ناشی ازحضور و فعالیت در فضای سایبری هستند؛ بنابراین، حفاظت و صیانت در مقابل تهدیدهای فضای مزبور از قبیل جاسوسی رایانه ای، خرابکاری، براندازی، جنگ سایبری، جنگ الکترونیک، بدافزارها و سایر تهدیدها؛ با بهره گیری از اقدام های پیشگیرانه امری ضروری است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از حیث هدف کاربردی، از نظر ماهیت به صورت توصیفی- پیمایشی است. انجام پژوهش به شیوه کمی؛ ابزار جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه انجام گردیده است که روایی آن پس از تنظیم اولیه، به تایید متخصصان و خبرگان رسیده است. جامعه آماری در این پژوهش خبرگان مرتبط با حوزه تخصصی فضای سایبری به تعداد 15 نفر در سال 1398 بوده است.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق حکایت از این دارد که مهم ترین عامل فضای سایبر داده ها و اطلاعات است که همین داده ها و اطلاعات به طور بالقوه بیشترین آسیب پذیری و تهدیدها را برای سازمان های امنیتی به دنبال دارد، مهم ترین هدف های امنیتی، راه کارهای پیشگیرانه محافظت و صیانت از ماموریت های سایبری است؛ از طرفی با توجه به سخنان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مبنی بر اقدام های آفندی به عنوان نوعی پیشگیری و صیانت؛ بنابراین پیشنهاد می گردد، در راستای صیانت از ماموریت ها تمامی ماموریت های سایبری در سازمان های امنیتی در رویکرد آفندی متمرکز گردد و با ایجاد بانک اطلاعاتی از جرایم سایبری رسیدگی شده بر ارتقای امنیت شبکه و صیانت از کارکنان اقدام کنند.

    کلیدواژگان: آسیب، پیشگیری، تهدید، سایبری، صیانت، ماموریت های سایبری
|
  • Nabiollah Soltani *, Amirhosein Mohammadpanah Pages 1-22
    Background and Aim

    The importance and position of self-esteem culture in order to preserve and protect the personnel of the Border Guard Command of Kurdistan province is indispensable. In fact, preservation and protection of the Islamic state, is the main and rational reasons of self-esteem. The issue that addresses the minds of organizational officials is how to protect the organization from any damage to threats, suggestions, issues, and challenges, and despite the use of various tools and procedures, such as monitoring and inspections, etc. Good performance has not been achieved on the part of the staff of the organization, and such work has not had a good effectiveness in preventing the involvement of staff in different sections. In this research, the goal of the researcher is to explain the ways of promoting the culture of self-protection of the border guards of Kurdistan province and to provide solutions to the border authorities of the province.

    Methodology

    In this research, library and documentary studies were used for data collection. The methodology consisted of using a data base method. For localization and data collection, conducted in-depth interviews with the border guards of Kurdistan province that included experts, commanders, staff and others. The selection of the sample was carried out using a judgment sampling method to obtain information saturation. Finally, data coding method was used to analyze data.

    Findings and Conclusion

    By extracting and analyzing the results of the interviews, it is concluded that self-efficacy will be effective when staff members fully understand the reasons for its significance and status. And to avoid the crimes in the staff, and employees should take firm confidence in the rules of the organization, authorities and regulatory bodies.

    Keywords: religious beliefs, Protective Autonomy, Self-monitoring, Culture
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Esmail Asadi, Aref Rahimi Pages 23-42
    The aim of this study was to investigate the effect of determining the impact of information technology on performance improvement in one of the protection organizations. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method and correlational in terms of data analysis method. The statistical population was one of the protection organizations, of which 152 people were selected as experts from the relevant organization using the simple random sampling method. The data collection tool was a 25-item researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha 0.921. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov test, correlation coefficient and regression were used. The research results show a significant effect of independent variables including: electronic documentation system, information management and knowledge management on the performance of protection organizations. Finally, based on the obtained results, suggestions and solutions were proposed to the protection organizations.
    Keywords: Information Technology, Electronic Documentation System, information management, Knowledge, Performance Management
  • Seyed Yahya Razavi *, Jahangir Sadehmiri Pages 43-77
    Background and Purpose

    The security organization of the police force of the Islamic Republic of Iran, in order to be at the level of the Islamic society and to achieve and objectify the goals, mission and organizational tasks, must follow the wise strategies and guidelines of Imam Khamenei, the Supreme Leader and find complete nobility in the subject of his instructions. Recognition and implementation of Imam Khamenei's intellectual system in the NAJA by its security organization, as one of the arms of this force can help this organization to be at the level of the Islamic Republic. Understanding this important research was conducted with the aim of "identifying the effective components in improving the level of awareness and intelligence of NAJA personnel against the threats and injuries of soft war based on the intellectual system of Imam Khamenei"

    Methodology

    The research has been an applied-developmental research in terms of purpose. Depending on the data collection method, the qualitative method is used with the exploratory approach of content analysis.

    Findings and conclusion

    The findings of the study showed that from the perspective of the Supreme Commander of the Armed Forces, Imam Khamenei, there are two important and fundamental strategies for improving the level of awareness and intelligence of the community in general and NAJA personnel in particular against the threats and injuries of soft warThe solution was counted and formulated as "smartening" and "culture building".Intelligence oversees the accurate recognition of enemy targets, characteristics and strategies in the field of soft warfare by NAJA personnel, and culture building is considered as an important strategy to protect personnel against the threats of soft warfare. In this way, in the stage of smartening the employees, they have reached a complete and comprehensive knowledge, and in the stage of creating culture, by institutionalizing the patterns governing the religious culture of the Islamic system, they gain the ability to confront the enemy strategies in the field of soft war.Therefore, in this research, the two concepts of "intelligence" and "culturalization" are complementary  to each other, which multiply each other.

    Keywords: Soft Warfare, NAJA Security Organization, Countering Soft Warfare, Intelligence
  • Reza Mohammadi Arani * Pages 79-109
    Background and purpose

    The Armed Forces are always exposed to various security threats due to their key role in ensuring the security of the country, Dealing with such threats within the armed forces is entrusted to the security unit. The security unit's response to the threats takes two main forms. One form of it is a reactionary and typically coercive approach in the form of arresting and expelling violating elements, which, in addition to being costly, is contrary to the philosophy and mission of the security unit and should be kept to a minimum, Another form is to take various measures, including raising the awareness of employees, which in addition to reducing the overt and covert costs, is also more compatible with the beliefs and views of Islam. According to the above, one of the main challenges of the Armed Forces Security Unit is how to raise awareness of the protected complex about the threats and damage to the complex and Since the main communication unit of the security unit with the collection is protection through awareness, information and warning, in all these communication channels, a factor plays a key role and that is the message. Therefore, considering the importance of the elements of the message in raising awareness and advancing security goals, the research is conducted with the aim of "examining the structure and function of the message to promote anti-intelligence awareness”.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and implementation. First, a library study is performed to understand the structure and function of the message and the indicators of organizational awareness and the factors affecting it and Then, with the method of qualitative, inductive-contextual content analysis, the role of the message in counter-  intelligence awareness is analyzed.

    Findings and conclusion

    In this research, general and specific functions of the message have been identified in order to raise awareness in two stages by presenting a mode.

    Keywords: Messages, Awareness, Intelligence Agencies
  • Ali Yekta * Pages 111-127
    Background and Aim

    Information protection officers as military officers have duties and responsibilities in the trial process. In the new Code of Judicial Procedure, the legislature has assigned military officers several duties from the first moments after the crime, especially in the preliminary investigation stage, to the last minutes of the execution of the sentence. The present study seeks to identify the innovations of the Code of Criminal Procedure adopted in 1392 and its subsequent amendments, in fulfilling the criteria of a fair trial resulting from the performance of duties of law enforcement officers in the position of military officer. 

    Research Method:

    This research is a descriptive-analytical type and the library method has been used to collect information by referring to the laws of criminal procedure.

    Findings

    Commitment to respect for human rights in the judicial process, and especially in the preliminary investigation and crime detection phase, with the care of those in charge to comply with their duties, including; Timely detection of a crime, reporting its occurrence to the prosecutor's office, preventing the disappearance of the causes and effects of the crime, paying attention to the defendant's defense rights such as the right to a lawyer, informing the accused's family, etc. protect the rights of individuals and society. Prevents further actions such as execution of punishment. Recognition of the legal duties and good performance of the duties of the officers completes the links in the chain of judicial justice, and any damage to the duties of the officers may lead to the acquittal of the perpetrators or the conviction of the innocent. The Code of Criminal Procedure adopted in 1392 and its amendments, by enumerating the duties of officers, to some extent has achieved the observance of the rights of individuals from the perspective of a fair trial.

    Keywords: Military officers, assignments, intelligence officers, Preliminary investigations
  • Ahmadreza Farashi *, Akbar Estarky, Davood Abiri Pages 129-160
    Background and purpose

    Due to the wide range of tasks and the variety of assigned missions, the organization plays a key role in establishing public and social security and subsequently consolidating national security. The scope of the organization's missions has highlighted the need to use new systems and technologies such as information and communication technology. Due to the duties of the missions in the field of cyber, the employees of this field are highly exposed to the threats caused by their presence and activity in cyberspace, Therefore, protection against cyber threats such as cyber espionage, sabotage, subversion, cyber warfare, electronic warfare and behaviors and other threats by taking precautionary measures is essential.

    Methodology

    In terms of applied purpose, this research is descriptive-survey in terms of nature and study. The research was conducted in a quantitative manner and the data collection tool was a questionnaire that was approved by experts after initial adjustment. The statistical population in this study is 15 senior managers of the organization in the field of technology and cyber in 1398.

    Findings and conclusion

    The research results indicate that the most important factor is the cyberspace of data and information that has the most vulnerabilities and threats, Security goals, confidentiality and in preventive actions and strategies, protection and security of employees have the most important role in protecting the cyber missions of the organization. Therefore, it is suggested that in order to fully identify the threats and vulnerabilities of all cyber missions, the organization should focus on offensive missions to create a database of cybercrime and focus on measures to improve network security and staff.

    Keywords: Damage, prevention, Threat, Cyber, protection, cyber missions