فهرست مطالب

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1398)

  • شماره ویژه 3
  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلامرضا هوائی صفحه 2
  • محسن ایزدی نیا*، محمدسینا شریفی قلعه نویی صفحات 5-17

    در این مقاله یک روش عددی برای تحلیل کامل تیرهای خمشی بتنی پیش تنیده، تقویت شده با ورق های پلیمر مسلح شده با الیاف شیشه با تمرکز بر رفتار شکل پذیری و مقاومت خمشی معرفی می گردد. پیش تنیده نمودن سازه های بتنی باعث افزایش ظرفیت خمشی این گونه سازه ها شده و باعث افزایش مقاومت سازه ها و افزایش طول دهانه و کاهش تغییر مکان تیرها می شود. که هم از لحاظ کارامدی و هم از لحاظ سازه ای مقرون به صرفه است. بررسی شکل پذیری این سازه ها که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرند، از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که بیانگر توان سازه در تغییر شکل غیر ارتجاعی قبل از تخریب اعضا می باشد. در تحقیق حاضر سعی بر آن است که تاثیر استفاده از ورق GFRP پیش تنیده بر شکل پذیری و تغییر شکل، در رفتار تیرهای مقاوم سازی شده به این روش بررسی شود. بدین منظور با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود ANSYS ابتدا به مدل سازی چندین نمونه تیر با شرایط مختلف پرداخته شد. پس از مقایسه ی نتایج تحلیل عددی تیر بتنی با ورق GFRP با نتایج تحلیل عددی دو نوع تیر بتنی پیش تنیده با مفتول و اثبات کارایی مدل ارایه شده، به بررسی شاخص شکل پذیری انرژی و جابجایی، تغییر شکل نهایی، مقاومت و مقدار جابجایی تیرهای بتنی پرداخته شده است. برای این منظور سه عدد تیر با ابعاد ×160mm 280mm× 3600mm مورد مدل سازی قرار گرفتند. به طور خلاصه نتایج این تحقیق حاکی از آن است که استفاده از ورق GFRP پیش تنیده باعث می شود مقدار جابجایی تیر بر اثر نیرو دارای کمترین مقدار و لذا لایه GFRP موجب افزایش 10 در صدی و 4/10 در صدی بر سختی خمشی و شکل پذیری خواهد شد.

    کلیدواژگان: شکل پذیری، اجزای محدود، GFRP، پیش تنیدگی، Ansys
  • محمد ملکی زاده، علی اکبر پیراسته، نوید سیاه پلو* صفحات 18-37

    به علت این که سوله ها اساسا دارای وزن سبکی هستند، در بیشتر موارد علاوه بر مولفه افقی زلزله از مولفه قایم آن ها نیز صرف نظر می شود. این در حالی است که با افزایش دهانه قاب خمشی سوله ها، جرم سازه بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته و در نتیجه حرکت قایم زمین می تواند باعث بوجود آمدن نیرو های اینرسی قابل توجهی در اعضای سازه شوند. نتایج تحقیقات، اثرات مخرب این مولفه را در سازه های بتنی و فولادی تایید می کند ولی علی رغم مطالعات متعدد، تاکنون اثر مولفه قایم زلزله در سوله ها مورد بررسی قرار نگرفته است که این مطالعه می تواند پنجره جدیدی از مطالعات را بر روی این نوع از سازه ها گشاید. به علاوه بررسی رفتار این نوع از سازه ها با در نظر گرفتن اثرات اندرکنش خاک-سازه می تواند به درک صحیح و دقیق تر از رفتار سازه کمک کند. برای این منظور در این پژوهش بر روی چهار عدد قاب خمشی سوله با دهانه 20 و 60 متر و ارتفاع 6 و 12 متر، تحلیل دینامیکی افزاینده (IDA) با و بدون لحاظ نمودن اثرات مولفه قایم زلزله و همچنین اندرکنش خاک-سازه انجام گردید. سپس نتایج در قالب منحنی های شکست در سه سطح عملکرد مختلف ارایه شدند. نتایج حاکی از آن است که مولفه قایم زلزله، نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در بررسی دقیق تر رفتار سوله ها داشته و باعث زودتر رسیدن سازه به ناحیه غیر خطی، کاهش ظرفیت، افزایش احتمال وقوع شکست و سرعت بخشیدن خرابی در این نوع سازه ها می شود، اما در نظر گرفتن اندرکنش خاک-سازه اثر چندانی بر رفتار لرزه ای سازه های مذکور ندارد.

    کلیدواژگان: قاب خمشی سوله، مولفه قائم زلزله، اندرکنش خاک-سازه، تحلیل دینامیکی افزاینده، سطح عملکرد، منحنی شکست
  • محمود سراجی*، داریا دهقانفرد، محمدرضا فرودی جهرمی صفحات 38-57

    مطالعات گسترده ای که در زمینه ی دیوارهای برشی فولادی انجام گرفته، نشان دهنده ی سختی اولیه، مقاومت، شکل پذیری و جذب انرژی بالای این سیستم تحت بار چرخه ای است. این ویژگی آن ها را برای مقاومت در برابر بارهای لرزه ای مناسب می کند. دیوارهای لرزه ای هم برای طراحی سازه های جدید و هم برای بهسازی سازه های موجود استفاده می شوند. اتصالات تیر و ستون در این دیوارها می تواند ساده و یا خمشی باشد. اساس ایده ی دیوار برشی فولادی نازک بهره گیری از میدان کشش قطری است که پس از کمانش ورق فولادی ایجاد می شود و این دیوارها به صورت سخت شده و سخت نشده استفاده می شوند. این تحقیق در دو بخش مورد بررسی قرار گرفته است که پارامترهای مورد بررسی در این تحقیق، فاصله ورق ها تا دیوار برشی و تعداد سخت کننده های اتصال ورق ضربدری به ورق دیوار برشی می باشند. جهت بررسی مطالعات پارامتری مدل قاب با دیوار برشی فولادی و ورق های تقویتی ضربدری در نرم افزار اجزا محدود ABAQUS مدل سازی شدند سپس نتایج حاصل از تحلیل با هم مقایسه شده اند که در ادامه به بخشی از آن اشاره شده است. با افزایش 1.5 برابر تعدادسخت کننده ها، سختی 71% و مقاومت 51% کاهش یافته است. باکاهش 50%تعداد سخت کننده ها، مقاومت برشی 13%کاهش می یابد. همچنین باکاهش 50%فاصله سخت کننده ها، مقاومت برشی نیز 59%کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، بار جانبی، ورق ضربدری، شکل پذیری، تحلیل غیر خطی
  • محمود سراجی*، داریا دهقانفرد، محمدرضا فرودی جهرمی صفحات 58-74

    دیواربرشی فولادی در برابر بارهای جانبی که از طرف زلزله بر قاب اعمال می شود، قبل از رسیدن به حد مقاومت خود دچار کمانش می شود و این به دلیل ضخامت کمی است که دیواربرشی نسبت به تیر و ستون مجاور خود دارد و کمانش آن باعث کاهش ظرفیت باربری ورق های دیوار برشی فولادی می شود. از این رو روش های مقاوم سازی ورق های دیوار برشی فولادی می تواند بسیار حایز اهمیت باشد. دراین تحقیق برای افزایش ظرفیت باربری این ورق ها از ورق های تقویتی که به صورت ضربدری در دو طرف دیوار برشی فولادی به آن متصل هستند، استفاده شده است. این تحقیق در دو بخش مورد بررسی قرار گرفته است که دراین تحقیق ابتدا دیواربرشی فولادی براساس مدل آزمایشگاهی صبوری قمی وسجادی مدلسازی شده وپس ازصحت سنجی مدل عددی با مدل آزمایشگاهی به تغییرپارامترهای ضخامت ورق تقویتی، عرض ورق وضربدری وتحلیل آنها پرداخته شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که باافزایش 1.5 برابری ضخامت ورق ، مقاومت برشی 7%افزایش می یابد. باافزایش 1.5 برابری عرض ورق فولادی سختی برشی 42% و مقاومت برشی 32% کاهش مییابد و با کاهش 50%عرض ورق ، مقاومت برشی 8%کاهش مییابد. با توجه به نتایج حاصل برای مدل صحت سنجی، نتایج مدل های عددی و آزمایشگاهی با تقریب مناسبی با هم همخوانی دارند.

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، بار جانبی، عرض ورق ضربدری، ضخامت ورق ضربدری، شکل پذیری، تحلیل غیر خطی
  • هاشم جهانگیر، محمدحسن دانشور خرم، منصور قلعه نوی* صفحات 75-94

    کاهش پاسخ های لرزه ای و استهلاک انرژی های حاصل از اعمال نیروهای شدید به سازه مانند زلزله، همواره مورد توجه پژوهش گران قرار دارد. مهاربندهای کمانش ناپذیر، یکی از سیستم های استهلاک انرژی هستند که همانند سایر سیستم های مهار جانبی سازه ها، به کاهش پاسخ های سازه در برابر بارهای وارده کمک می کنند. مهاربندهای کمانش ناپذیر سنتی از یک هسته ی یکنواخت و بخش نگهدارنده که از ملات پر شده است ساخته می شوند که وزن زیاد به علت مواد پرکننده پیرامون هسته، نبود امکان بازرسی چشمی هسته و جایگزینی و تعمیر آن پس از ایجاد خسارت را می توان از کاستی های این گونه از مهاربندها دانست. در این پژوهش، مهاربند کمانش ناپذیر نوینی با هسته ی سوراخ دار معرفی می شود که کاستی های مهاربندهای کمانش ناپذیر سنتی را ندارد. حالت های مختلف هسته ی این مهاربندها با یک تا پنج شکاف و با شکل های لوبیایی و مستطیلی به کمک عامل هایی مانند رفتار چرخه ای آن ها، چگونگی توزیع تنش، تغییرشکل هسته و وضعیت مهاربند پس از کمانش ارزیابی شدند. در حالت کلی، نتیجه ی مقایسه و ارزیابی این عامل ها نشان دادند که در همه ی حالت ها، رفتار هسته های لوبیایی شکل نسبت و هسته های مستطیل شکل برتری دارند و مناسب تر می باشند. از طرف دیگر، بین حالت های مختلف مهاربندهای کمانش ناپذیر شکاف دار لوبیایی شکل، به علت طول کمانشی بهینه، مهاربندهای چهارتایی رفتار مناسب تری از خود نشان دادند. از این رو، از بین مهاربندهای بررسی شده در این پژوهش، مهاربندهای کمانش ناپذیر شکاف دار لوبیایی شکل چهارتایی برای مقاوم سازی و تحمل بارهای جانبی در سازه ها پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: بارهای جانبی، مهاربندهای نوین کمانش ناپذیر، هسته های سوراخ دار، عامل های هندسی، انرژی جذب شده
  • حمید میرشکار، سید روح الله موسوی* صفحات 95-106
    پس از زلزله نورثریج سال 1994 و خرابی سازه هایی با سیستم قاب خمشی فولادی به علت عملکرد نامناسب و شکست ترد اتصالات صلب خمشی رایج، اتصالات شکاف دار SW به منظور افزایش شکل پذیری و بهبود عملکرد لرزه ای اتصال معرفی شد. ماهیت این اتصال بر اساس انتقال برش موجود در بال تیر به جان آن و جلوگیری از شکست ترد اتصال می باشد. این اتصال با کاهش افت مقاومت در مقایسه با اتصال صلب جوشی و همچنین افزایش کارایی اتصال به عنوان یک اتصال قابل قبول و مطمین در ساز ه های قاب خمشی فولادی بکار برده می شود. با توجه به کمانش بال های تیر و جلوگیری از افت سختی اتصال در سیکل های بالاتر در بارگذاری چرخه ای، سخت کننده های قایمی به بال بالا و پایین تیر جوش داده شد که طبق نتایج بدست آمده از تحلیل و مدل سازی اتصال، وجود این سخت کننده ها باعث افزایش سختی اتصال و پایداری بیشتر و افت مقاومت کمتر در سیکل های بارگذاری بالاتر می باشد و با توجه به اینکه شکل پذیری اتصال شکاف دار همراه با سخت کننده قایم بیشتر از حالت معمول اتصال شکاف دار گردید، این نتیجه بدست آمد که وجود سخت کننده قایم با طولی به اندازه یک و نیم برابر ارتفاع آن، باعث بهبود عملکرد لرزه ای اتصال و افزایش شکل پذیری خواهد گردید.
    کلیدواژگان: اتصال شکافدار، سخت کننده، شکل پذیری، سختی، منحنی هیسترزیس، جذب انرژی
  • حسین عموشاهی*، محمد قاسمی تبار صفحات 107-131
    امروزه استفاده از کامپوزیت های FRP به عنوان روشی نوین برای تقویت اعضای سازه های فولادی مورد توجه محققان قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، با انجام مدل سازی و تحلیل استاتیکی ورق ها و مقاطع فولادی در نرم افزار اجزاء محدود ABAQUS، اقدام به ارزیابی مقادیر تغییرشکل ها، قبل و پس از تقویت با ورق های GFRP گردیده است. نتایج بدست آمده میزان افزایش سختی و ظرفیت باربری صفحات و تیر های I شکل فولادی مورد مطالعه را نشان می دهد. در این روش مقاوم سازی، با قرارگیری ورق GFRP بر روی بال تیر نتایج بهتری نسبت به حالت چیدمان ورق برروی جان حاصل می گردد. برای ستون های فولادی با مقطع توخالی و I شکل مورد بررسی نیز با مقایسه رفتار محوری و جانبی نمونه ها قبل و بعد از تقویت، نتایج میزان افزایش سختی محوری و به دنبال آن افزایش ظرفیت حمل بار ستون نسبت به نمونه های تقویت نشده را نشان می دهد. در پژوهش حاضر، تاثیر میزان ناکاملی هندسی اولیه بر کاهش ظرفیت صفحات فولادی تقویت شده و تقویت نشده نیز ارزیابی گردیده است. نتایج نشان می دهد از طریق تقویت صفحات فولادی با ورق GFRP می توان میزان حساسیت آن ها را نسبت به مقادیر مختلف نقص هندسی اولیه بویژه برای صفحات با نسبت پهنا به ضخامت بالاتر کاهش داد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت های FRP، تحلیل استاتیکی، اعضای فولادی، تقویت کردن، اجزاء محدود
  • مجید قلهکی*، امید رضایی فر، فرزانه احمدنژاد صفحات 132-148
    امروزه استفاده از دیوارهای برشی فولادی به عنوان یک سیستم باربر جانبی لرزه ای کارآمد در افزایش مقاومت و سختی ساختمان ها در دو بخش نوسازی و بهسازی لرزه ای سازه ها مورد توجه فراوان قرارگرفته است. در این مقاله، ظرفیت و سختی برشی دیوار برشی فولادی دارای سخت کننده تحت آرایش های مختلف سخت کننده اعم از افقی، قایم و ترکیبی به کمک روش اجزاء محدود مورد بررسی قرارگرفته و در نهایت روابط پیشنهادی برای تعیین ضخامت ورق معادل بدون سخت کننده ارایه شده است تا با استفاده از روابط ارایه شده و روابط روش اندرکنش ورق با قاب بتوان دیوار برشی فولادی با سخت کننده را طرح نمود. نتایج حاکی از پیش بینی مناسب ظرفیت و سختی سیستم دیوار برشی فولادی دارای سخت کننده با استفاده از روابط پیشنهادی بوده و میزان خطا به کمتر از 15 درصد محدود گردیده است.امروزه استفاده از دیوارهای برشی فولادی به عنوان یک سیستم باربر جانبی لرزه ای کارآمد در افزایش مقاومت و سختی ساختمان ها در دو بخش نوسازی و بهسازی لرزه ای سازه ها مورد توجه فراوان قرارگرفته است. در این مقاله، ظرفیت و سختی برشی دیوار برشی فولادی دارای سخت کننده تحت آرایش های مختلف سخت کننده اعم از افقی، قایم و ترکیبی به کمک روش اجزاء محدود مورد بررسی قرارگرفته و در نهایت روابط پیشنهادی برای تعیین ضخامت ورق معادل بدون سخت کننده ارایه شده است تا با استفاده از روابط ارایه شده و روابط روش اندرکنش ورق با قاب بتوان دیوار برشی فولادی با سخت کننده را طرح نمود. نتایج حاکی از پیش بینی مناسب ظرفیت و سختی سیستم دیوار برشی فولادی دارای سخت کننده با استفاده از روابط پیشنهادی بوده و میزان خطا به کمتر از 15 درصد محدود گردیده است.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی با سخت کننده، روش اندرکنش ورق و قاب، ظرفیت برشی، سختی برشی، رابطه پیشنهادی
  • محسن گرامی*، امیرحسین زارعی، محسن قادری صفحات 149-162
    اتصالات گیردار تیر به ستون شامل آن دسته از اتصالاتی می شوند که قابلیت انتقال لنگر بین تیر و ستون را دارا می باشند. از جمله اتصالات گیردار، اتصال فلنجی می باشد. در این اتصال دو قطعه توسط یک ورق فولادی به همدیگر متصل می شوند. این نوع اتصال که پس از خرابی های گسترده ی زلزله ی نورثریج مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت، یکی از اتصالات از پیش تایید شده ی آیین نامه هاست. از آنجا که خستگی کم چرخه یکی از عوامل خرابی در زلزله ی نورثریج بود، نیاز است تا رفتار خستگی این نوع اتصال مورد بررسی قرار گیرد. تا به حال مطالعات کمی بر روی اثر خستگی کم چرخه بر اتصالات فلنجی انجام گرفته است. در مطالعه ی حاضر، اطلاعات موجود بر اساس مطالعات نستار برای توسعه ی نمودار S-N به ناحیه ی خستگی کم چرخه، مورد استفاده قرار گرفت. سپس با استفاده از نمودارهای S-N به دست آمده به بررسی اثر خستگی کم چرخه بر روی چند سازه با ارتفاع ها و رکوردهای زلزله ی مختلف پرداخته شد تا اثر خستگی کم چرخه بر سازه های دارای اتصالات فلنجی پیچی بررسی گردد. تحلیل سازه های فولادی نشان داد که در اتصالات فلنجی، در محل های بحرانی، اثر خستگی کم چرخه تجمعی تحت زلزله های شدید تاثیرگذار می باشد. از آنجایی که اثرات خستگی تجمعی هستند این موضوع برای ساختمان های قدیمی که چندین زلزله را تجربه کرده اند، می تواند قابل توجه باشد. از آنجایی که اثرات خستگی تجمعی هستند این موضوع برای ساختمان های قدیمی که چندین زلزله را تجربه کرده اند، می تواند قابل توجه باشد.
    کلیدواژگان: اتصال گیردار فلنجی، خستگی کم چرخه، خستگی تجمعی، سازه های فلزی، زلزله
  • بهاره هداوند، عبدالرضا کریمی، سعید فرزین*، محسن احمدی صفحات 163-174
    امروزه با توجه به رشد جمعیت و در پی آن افزایش نیاز به مسکن، فعالیت ساخت و ساز نسبت به گذشته رونق بیشتری داشته و حجم دورریزهای ساختمانی نیز افزایش یافته است. این مساله باعث بروز مشکلات زیست محیطی بسیاری شده است. این ضایعات، پتانسیل استفاده در کارهای ساختمانی را دارا می باشند. بازیافت یکی از راه های مناسب برای مدیریت این ضایعات است که علاوه بر کاهش حجم دورریزها، بر استفاده مجدد از آن ها نیز تاکید دارد و نیاز به استخراج و استفاده از منابع طبیعی را کاهش می‎ دهد. با توجه به اهمیت این موضوع، می توان از این ضایعات به عنوان جایگزین سنگ دانه در بتن استفاده کرد. در این پژوهش، استفاده از این ضایعات به عنوان جایگزین بخشی از درشت دانه در بتن بررسی شده است. در این راستا، تاثیر استفاده از این ضایعات بر روی مقاومت های فشاری، کششی و خمشی بتن مورد بررسی قرار گرفته است. درصد جایگزینی این نوع سنگ دانه ها با درشت دانه طبیعی به میزان 0، 10، 20، 30 و 50 درصد می باشد. نسبت آب به سیمان نیز در این بتن ها 49/0 در نظر گرفته شده است. آزمایش ها برای دو زمان عمل آوری 7 و 28 روز انجام گرفته است نتایج نشان داد با افزایش درصد جایگزینی، خواص مکانیکی بتن کاهش می یابد. البته افت در عملکرد بتن ناشی از جایگزینی در پارامتر های مقاومت فشاری، کششی و خمشی چشمگیر نیست.
    کلیدواژگان: محیط زیست، ضایعات ساختمانی، سنگ دانه بازیافتی، بتن، خصوصیات مکانیکی
  • پدرام امیدیان، حمید صفاری* صفحات 175-192
    یکی از روش های متداول در برآورد خرابی سازه ها و خسارات ناشی از زلزله بر آنها استفاده از منحنی های شکنندگی با بهره گیری از روش های احتمالاتی می باشد. در این روش ها سازه از جمله پل را می توان در چند تیپ سازه ای از نظر تعداد دهانه، نوع اتصال، جنس اعضا، اثر خاک ساختگاه و نظایر آن طبقه بندی نمود. همچنین نیروی لرزه ای وارد بر پل را با شاخص هایی نظیر بیشینه شتاب سطح زمین (PGA) یا شتاب طیفی (Sa) می توان در نظر گرفت. در این پژوهش، تعداد اثر دهانه و نوع خاک ساختگاه بر منحنی های شکنندگی پل های بتنی با عرشه پیوسته مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور پل های دو، سه و چهار دهانه در نرم افزار المان محدود مدلسازی گردیدند و سپس منحنی های شکنندگی هر یک از آن ها به روش احتمالاتی و با انجام تحلیل های دینامیکی غیرخطی فزاینده (IDA) برای شتابنگاشت های ثبت شده حوزه دور در چهار نوع خاک مطابق آیین نامه لرزه ای ایران به دست آمد. نتایج نشان دهنده این حقیقت است که نوع خاک ساختگاه پل بر منحنی شکنندگی تاثیر به سزایی دارد و احتمال خرابی پل ها با تغییر نوع خاک از تیپ یک به چهار و همچنین با افزایش تعداد دهانه های پل افزایش میاید.
    کلیدواژگان: پل بتن آرمه، تحلیل دینامیکی غیر خطی فزاینده، معیار خرابی، منحنی شکنندگی، تاثیر نوع خاک
  • حامد پوراحمدی صفت عربانی*، علی صدر ممتازی، میرعلی محمد میرگذار لنگرودی، مرتضی عمویی سراجاری، رضا کهنی خشک بیجاری صفحات 193-204

    به عقیده بسیاری، بتن خود تراکم یا SCC را می توان بتن آینده دانست. مهمترین قابلیت بتن خودتراکم، توانایی جریان یافتن تحت وزن خود، پرکردن فضای موردنیاز و یا قالب به طور کامل، و ایجاد یک مخلوط چگال و به مقدار کافی همگن در بین میلگردهای اعضای بتن آرمه، بدون نیاز به ویبره می باشد. اما روانی بیش از حد این بتن، فشار وارد بر قالب بندی را افزایش می دهد، به طوری که در لحظات اول بتن ریزی، فشار قابل توجهی بصورت هیدرواستاتیکی بر جدار قالب وارد می شود. لذا کاهش وزن بتن های خودتراکم می-تواند یکی از روش های کاهش فشار وارد بر قالب بندی باشد. همچنین واضح است که کاهش چگالی بتن، اثر محسوسی بر کاهش وزن سازه داشته و به کاهش ابعاد اعضای سازه ای خواهد انجامید. اما از سوی دیگر همواره نگرانی هایی در خصوص جداشدگی سبک دانه ها در هنگام حمل و یا بتن ریزی وجود دارد. در این پژوهش، قابلیت حفظ همگن بودن مخلوط و مشخصات مکانیکی بتن سبک خودتراکم LWSCC ساخته شده با سبک دانه های رایج در کشور شامل اسکوریا ، لیکا و پومیس در صورت استفاده کاربردی از آن در ستون های بتن آرمه، به کمک روش های نیمه مخرب و غیرمخرب بررسی می شود. برای رسیدن به این هدف، ستون های بتن مسلح ساخته شده با بتن سبک خودتراکم، به کمک آزمایش نیمه مخرب مغزه گیری به منظور تعیین مقاومت فشاری و نفوذناپذیری و آزمایش غیر مخرب التراسونیک در ارتفاع های مختلف ستون ها، مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که سبکدانه اسکوریا در مقایسه با سایر سبکدانه-های مورد بررسی در این تحقیق، در مجموع عملکرد بهتری در بتن سبک خودتراکم داشته است.

    کلیدواژگان: ستون بتن مسلح، بتن سبک خودتراکم، مقاومت فشاری، اولتراسونیک، مغزه گیری، نفوذ ناپذیری
  • حامد تجملیان*، رضا محمودی سرخونی صفحات 205-220

    در این مطالعه به مقایسه رفتار لرزه‎ای روسازه‎های جداسازی شده با انواع جداگرهای آونگی اصطکاکی تحت تاثیر رکوردهای زلزله حوزه نزدیک پرداخته شده است. جهت بررسی و مقایسه رفتار لرزه‎ای جداگرهای مختلف، دو پارامتر مهم که در آیین‎نامه‎های طراحی مورد استفاده قرار می‎گیرد، یکی زمان تناوب موثر و دیگری میرایی موثر به عنوان دو معیار اصلی در نظر گرفته شده است. جداگرها به گونه‎ای طراحی شده‎اند که دارای پریود جداسازی و میرایی موثر مشخص باشند، تا بتوان پاسخ لرزه‎ای آن‎ها را مقایسه نمود. روسازه‎ها به صورت خطی و سه‎بعدی بوده و دارای سه، شش و نه طبقه فلزی از نوع قاب خمشی هستند. همچنین جداگرها از نوع آونگی اصطکاکی تکی، دوگانه و سه‎گانه بوده که به صورت غیر‎خطی در نرم افزار SAP2000 مدلسازی شده‎اند. با انجام تحلیل‎های تاریخچه زمانی بر روی مدل‎ها و با بررسی پاسخ‎های مختلف سازه از جمله حداکثر شتاب بام، برش پایه، جابجایی در تراز بالای جداگر و دریفت روسازه مشخص گردید که سازه‎های جداسازی شده با جداگر آونگی اصطکاکی سه‎گانه نسبت به سازه‎های جداسازی شده با جداگرهای تکی و دوگانه رفتار موثرتر و بهتری خواهند داشت. این نتیجه نشان از توانایی این جداگر در کنترل بهتر رفتار سازه به خاطر طولانی‎تر بودن منحنی سه خطی نرم شونده و همچنین رفتار سخت شونده در فازهای انتهای حرکت دارد، که با افزایش تعداد طبقات روسازه همچنان این خاصیت را حفظ نموده است. همچنین مقایسه عملکرد انواع جداگرهای طراحی شده حاکی از برتری جداگر آونگی اصطکاکی سه‎گانه نسبت به دو نوع دیگر در کنترل جابجایی تراز جداسازی، شتاب و دریفت روسازه بوده است.

    کلیدواژگان: جداگرهای اصطکاکی، زلزله حوزه نزدیک، دریفت سازه، شتاب بام، جابجایی جداگر، برش پایه
  • مهران اخوان سلماسی، محسن گرامی*، امیرمهدی حیدری تفرشی صفحات 221-234

    به منظور جلوگیری از گسیختگی جوش اتصال بال تیر و جان ستون در اتصالات خمشی، راهکارهای مختلفی از سوی محققین ارایه گردیده است. استفاده از اتصالات پس کشیده یکی از راهکارهای ارایه گردیده در راستای کاهش آسیب های ایجاد گردیده در اتصالات قاب های خمشی فولادی می باشد. اتصال مذکور شامل کابل های فولادی با مقاومت بالا می باشد که به موازات بال تیر و از میان ستون عبور و در وجه خارجی بال ستون مهار می گردند. نیروی پس کشیدگی کابل های فولادی، موجب فشرده شدن بال تیر بر روی بال ستون میشود که این امر منجر به ایجاد ممان مقاوم اتصال در برابر بارهای بهره برداری می گردد. ممان مقاوم ایجاد گردیده باعث ایجاد نیروی بازگرداننده ای می شود که موجب حفظ قابلیت خودشاقولی قاب می گردد. از سوی دیگر زلزله های متوالی میتواند موجب آسیب هایی به سازه های فولادی گردد که این امر در پژوهش هایی توسط محققین مورد بررسی قرار گرفته است. جابجایی نسبی پسماند طبقات ایجاد گردیده در اثر لرزش اولیه ی سازه ها، موجب افزایش آسیب پذیری سازه در برابر لرزه های آتی می گردد. به همین دلیل کاهش پارامتر مذکور، موجب بهبود رفتار سازه در برابر توالی لرزه ای می گردد. در این مطالعه عملکرد قاب های پنج، هشت و دوازده طبقه، در دو حالت با اتصالات صلب خمشی جوشی و اتصالات پس کشیده، تحت اثر رکوردهای متوالی دور از گسل مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیشترین مقادیر تغییر مکان های نسبی پسماند طبقات در قاب های با اتصالات پیش تنیده مورد ارزیابی در این پژوهش، حدود چهل درصد نسبت به قاب های با اتصالات خمشی ساده کاهش یافته است. با توجه به کاهش مقادیر تغییر مکان نسبی پسماند طبقات در سازه های مذکور، استفاده از اتصال پس کشیده منجر به بهبود رفتار لرزه ای در مقایسه با قاب های خمشی با اتصالات صلب جوشی در برابر توالی لرزه ای گردیده است.

    کلیدواژگان: اتصالات پیش تنیده، خودشاقولی، قاب خمشی فولادی، حوزه دور از گسل، تحلیل دینامیکی غیرخطی فزاینده
|
  • GholamReza Havaei Page 2
  • Mohsen Izadinia *, MohammadSina Sharifi Pages 5-17

    This paper describes a numerical method for the full-range analysis of prestressed concrete flexural beams strengthened with prestressed glass fiber-reinforced polymper (GFRP) sheets, focusing on ductility and flexural strength behaviour. Prestressing concrete structures cause increased flexural strength of these structures thus increased resistance of structures, increased span length, and reduced displacements of beams are resulted, which is very effective and economically feasible. The study of ductility of these structures that have been used a lot nowadays, has a great importance because it expresses the capability of structure in inelastic deformations before destruction of members. Present paper attempts to investigate the effect of prestressed GFRP sheets on ductility and deformation of beams strengthened by this method. Regarding to this, the modelling of three sample of beams in different conditions was studied using finite element software ANSYS. After comparing the results of numerical analysis of concrete beam with GFRP sheet and the numerical results of two types of prestressed concrete beam with wire and proofing the efficiency of presented model, the displacement and energy ductility index, deformation, resistance and the amount of displacement of concrete beams have been investigated. Three beams with 160mm*280mm*3600mm dimensions have been modelled. In summary, the results express that the application of prestressed GFRP sheet may cause the least displacements of beam and an increase of 10% and 10.4% will be achieved in the flexural stiffness and ductility.

    Keywords: Ductility, Finite Element, Glass fiber reinforced polymers, prestressing, Ansys
  • Mohammad Malekizadeh, AliAkbar Pirasteh, Navid Siahpolo * Pages 18-37

    Because Steel Gabled Frame, SGF, is essentially a lightweight, in most cases, in addition to the horizontal earthquake component, their vertical component is also ignored. That's while with an increase of SGF bay, structural mass increases significantly and as a Result, vertical motion can produce large inertial forces in the structural members. Previous research shows destructive effects of this component in both concrete and steel structure systems, but so far the effect of earthquake vertical component on SGF has not been Studied before. Therefore this paper could open a new window of study on this type of Structure against both horizontal and vertical motions. Moreover, reviewing the behavior of SGF under the effect of Soil-Structure Interaction (SSI) can help to achieve the better understanding of the SGF Structural Behavior. For this purpose, in this research 4 types of SGF with 20 and 60 m span, and 6 and 12 m height has been considered. Incremental Dynamic Analysis (IDA) with and without regard to the effects of the vertical component as well as SSI was conducted. Then, results were presented in the form of fragility curves at three different performance levels. Results Indicate that vertical component of an earthquake has an important and decisive role in the behavior of SGFs. For example, with considering both vertical and horizontal motion effects, the SGFs enters nonlinear region immediately in comparison with considering horizontal component only. Moreover, reducing the capacity and increasing the probability of fragility and collapse are the most important effects of vertical and horizontal motion simultaneously. But, Consider Soil-Structural Interaction has a less impact on the seismic behavior of SGFs.

    Keywords: Steel Gabled Structure, Vertical Component, Soil-Structural Interaction, Incremental Dynamic Analysis Performance Level, Fragility curve
  • Mahmood Seraji *, Daryia Dehghanfard, MohammadReza Forudi Pages 38-57

    The extensive studies in the field of steel shear walls indicate the initial stiffness, strength, ductility and high energy absorption of this system under cyclic load. These sorts of features obviously show this system is suitable for resisting to seismic loads. Seismic walls are used to design new structures as well as to improve exist structures. The connections of the beams and the columns in these walls could be simple or moment resisting. The basic idea of a thin steel shear wall is the use of a diagonal tension field that is formed after buckling of a steel plate and these shear wall are used in two types of stiffened and unstiffened. The parameters investigated in this research are consist of the distance of the cross sheet to the shear wall and the number of cross sheet stiffeners to the plate of the shear wall. The model was simulated in ABAQUS finite element software to examine the parametric studies of the frame with steel shear walls and cross sheet. Then, the results of the analysis were compared together. According to some of results, by increasing the number of stiffeners between plates and walls by 1.5 times, the stiffness and strength of the frame is reduced by 71% and 51% respectively. Reduction the number of stiffeners by 50% results in decrease of shear strength by 13%. Moreover, decreasing the stiffeners distance by 50% leads to reduction of shear strength by 59%.

    Keywords: Steel Shear Wall, Lateral load, Cross sheet, Ductility, Nonlinear analysis
  • Mahmood Seraji *, Daryia Dehghanfard, MohammadReza Forudi Pages 58-74

    The steel shear wall, as a system to resist the lateral loads, buckles when it is vulnerable to the lateral loads applied to the frame before it reaches its ultimate strength. This phenomenon is due to the small thickness of shear wall relative to the adjacent beam and column. Hence, the idea of reinforcing shear wall to control the sheet buckling seems to be quite applicable. In this research, cross sheet have been used to increase loading capacity of reinforced sheets, which are attached to the both sides of the steel shear wall. In this regard, at first the steel shear wall was modeled according to Qomy experimental model. After verification of the developed model conducted by comparing with the results from laboratory test, parametric study was carried out on the thickness and width of the reinforcing sheet. The obtained results of the analysis showed that by increasing the sheeting thickness to 1.5 times, shear strength is enhanced by 7%. Increasing the sheeting width by 1.5 times shear stiffness and shear strength are decreased by 42% and 32% respectively and decreasing of this parameter by 50% leads to decrease of shear strength by 8%. According to the obtained results for the verification model, numerical and experimental results are in good agreement.

    Keywords: Steel Shear Wall, Lateral load, Width of cross sheet, Thickness of cross sheet, Ductility, Nonlinear analysis
  • Hashem Jahangir, MohammadHasan Daneshvar Khorram, M. Ghalehnovi * Pages 75-94

    Buckling Restrained Braces (BRBs) are installed in buildings to control lateral displacements caused by seismic events. Although, conventional BRBs have various advantages comparing to ordinary bracing systems, their high weight and dimensions because of the restraining units is a dominant drawback. In this paper, a new developed type of BRB named perforated core buckling restrained brace is investigated which resolved conventional BRBs shortcoming. Its core consists of a perforated steel yielding plate which is guided and partially stabilized by the restraining unit. The core is mechanized to obtain two yielding lateral bands which are connected by several equidistant stabilizing bridges. At first part of the paper, the hysteretic behaviour of the tested braces and a large scale brace has been analysed and verified with an FEM model which considers the interaction between the core and the encasing member. The model reproduces the hysteretic response during the first cycles and the influence of friction on the axial strain distribution along the yielding core. In the second part, geometrical parameters such as number of holes and their section in the core of brace were studied and trough hysteretic behaviour, stress distribution, core deformation and its condition under ultimate loads, the optimized core is selected and suggested.

    Keywords: Lateral Loads, Innovative BRBs, Perforated core, Geometrical Parameters, Absorbed Energy
  • Hamid Mirshekar, Seyed Roohollah Mousavi * Pages 95-106
    A lot of moment resisting steel frames were damaged, after Northridge earthquake. In these building, the usual rigid weld connection didn’t work properly and fielded. In the rigid weld connections, available Shear force in the flanges and lateral torsional buckling are the main reason for weld fracture.Slotted web connections, by improving many weaknesses present in moment connections were introduced by Seismic Structural Design Associates (SSDA), and has been classified as a special moment connection in the American Institute of Steel Construction (AISC), managed to qualify for the Federal Emergency Management Agency (FEMA) regulations.The Slotted Web connection design rationale that sizes the beam slot length, shear plate, and connection weldments, is based upon successful FEMA/AISC ATC-24 protocol test results and extensive inelastic finite element analyses of the beam and column stress and strain distributions. Incorporated in this rationale, which has been accepted by numerous departments of building and safety, are the UBC and AISC Load and Resistance Factor Design (LRFD) Specifications and the 1997 AISC Seismic Design Provisions for Steel Buildings and its supplements. In this connection, the separation of beam flanges removes the shear force from beam flange and it causes to transfer it on beam web. This connection is using moment resisting steel frame structure with proper behaviour and good seismic performance One of disadvantage of this connection is fast buckling of beam flange, to revise this problem in Slotted web connection we add a couple of vertical stiffness up and down the beam flange. Using of these stiffness, not only prevent fast buckling but also increase ductility and seismic performance and when we use these stiffness we will see, the absorbing of energy in hysteric loop will be more than the usual Slotted web connection.
    Keywords: Slotted Web connection, stiffness, Ductility, hysteresis loop, energy absorbing
  • Hossein Amoushahi *, Mohammad Ghasemitabar Pages 107-131
    Nowadays the use of FRP composites for strengthening steel structures has been considered by researchers. In present study, The maximum deformation of steel plates and structural sections before and after strengthening by GFRP plates was evaluated by modelling and static analysis using ABAQUS finite element software. The results indicated the amount of increasing rate in stiffness and load capacity of studied steel plates and I-shaped beams. In this strengthening method, better results would be achieved by installing GFRP plates to the flange of the beam in comparison with installing them to the web of the beam. The results for studied steel hollow sections and I-shaped columns, comparing axial and lateral behaviour of specimens before and after strengthening indicates the increasing rate in axial stiffness and therefore increase in load carrying capacity of columns in comparison with bare specimens. In this research, the influence of geometric imperfection on the reduction of the limit loads of the bare as well as the retrofitted steel plates was also evaluated. The results indicated that the strengthening of steel plates with GFRP plates could be decreased by the sensitivity of them due to presence of initial geometric imperfections, particularly for plates with higher width-to-thickness ratio.
    Keywords: FRP Composite, Static analysis, Steel Members, strengthening, Finite Element
  • Madjid Gholhaki *, Omid Rezayfar, Farzaneh Ahmadnejad Pages 132-148
    Nowadays, Steel plate shear walls have been considered as the lateral load resisting system in buildings in increasing the strength and stiffness of structures in two sections of seismic reconstruction and improvement. In this paper, the shear strength and stiffness of a stiffened steel plate shear walls under various stiffeners configuration horizontal, vertical and combined structures with finite element method has been studied and finally the proposed equations for determining the unstiffened equivalent thickness of the steel plate The proposed model is used to design a stiffened steel plate shear wall using the proposed equations of the plate frame interaction method. The results indicate a acceptable prediction of the capacity and stiffness of the stiffened steel shear walls using proposed equations and the error rate has been less than 15%.Nowadays, Steel plate shear walls have been considered as the lateral load resisting system in buildings in increasing the strength and stiffness of structures in two sections of seismic reconstruction and improvement. In this paper, the shear strength and stiffness of a stiffened steel plate shear walls under various stiffeners configuration horizontal, vertical and combined structures with finite element method has been studied and finally the proposed equations for determining the unstiffened equivalent thickness of the steel plate The proposed model is used to design a stiffened steel plate shear wall using the proposed equations of the plate frame interaction method. The results indicate a acceptable prediction of the capacity and stiffness of the stiffened steel shear walls using proposed equations and the error rate has been less than 15%.
    Keywords: stiffened SPSW, Plate frame interaction method, shear capacity, Shear stiffness, proposed equations
  • Mohsen Gerami *, Amirhosein Zarei, Mohsen Ghaderi Pages 149-162
    The moment beam-to-column connections include those connections that can transfer the moment between the beam and the column. Bolted unstiffened and stiffened extended end-plate moment connections are from this category. This type of connection, which was investigated after severe damage to connections in the Northridge earthquake, Due to proper behavior under cyclic loading, was introduced as one of the pre-qualified connections of the AISC code and subsequently by the Iranian Code. Since low cyclic fatigue is another cause of failure in connections under the Northridge earthquake, it is necessary to study the fatigue behavior of this type of connection under the effect of low cycle fatigue. So far little studies have been done on the effect of low cycle fatigue on various types of connections, including end plate connections. In the present study, the S-N fatigue chart (Effective stress to the number of load cycles) that was used to estimate the effect of high cycle fatigue was developed to the low fatigue region for the end plate connections. Then, with using the S-N chart, the effect of low cycle fatigue on a 12-story structure under the influence of various earthquake records was studied to investigate the effect of low-cycle fatigue on structures with end plate moment connections. The analysis of steel structures showed that in end plate moment connections at the plastic hinge position, the effect of the cumulative cyclic fatigue before the plasticization of the connection under severe earthquakes is influential. Since the effects of fatigue are cumulative, it will be significant and destructive for end plate connections of buildings that have experienced several medium and large earthquakes.
    Keywords: End plate connection, Moment connection, Low cycle fatigue, Cumulative fatigue, Steel frame, earthquake
  • Bahareh Hadavand, Abdolreza Karimi, Saeed Farzin *, Mohsen Ahmadi Pages 163-174
    Nowadays considering the growth of the population and increasing the need for housing, construction activities have been booming more remarkably than the past. So, the volume of construction waste has increased which has caused many environmental problems. These derbies have potation to reuse in construction activities. Recycling is one of the best ways to manage this debris. Because it reduces the volume of waste. It also confirms to reusing, and it reduces the need to extract and uses natural resources. Considering the importance of this, this waste can be used as replacement of aggregates in concrete. In this study, the effect of different percentages of replacement of construction and demolition waste as coarse aggregate on mechanical properties of concrete has been investigated, and the effect of using these debris on compressive strength, tensile strength and flexural strength concrete was studied. The percentages of replacement are 0%, 10%, 20%, 30%, and 50%, and the water to cement ratio is 0.49. Tests were done for two curing time 7 and 28 days. Also, in order to analysing the results, statistical analysis of one-way ANOVA was carried out. The results show that with increasing the replacement rate, compressive strength, tensile strength and flexural strength are decreased, but these decreases aren’t significant
    Keywords: The environment, Construction Waste, Recycled aggregates, Concrete, Mechanical properties
  • Pedram Omidian, Hamid Saffari * Pages 175-192
    One of the common methods for estimation of structural failures and earthquake damages is using fragility curves with probabilistic methods. In these methods, a structure such as a bridge can be classified into several structural types in terms of number of spans, type of connections, material used for members, even type of soil, and so on. Also, the seismic load on the bridge can be considered with indicators such as peak ground acceleration (PGA) or spectral acceleration (SA). In this research, the number of span and soil type of concrete bridges with continuous deck have been investigated on the fragility curves. For this purpose, the two, three, and four span bridges were modeled in the finite element software. Then, the fragility curves of each condition were determined by probabilistic method and by performing nonlinear incremental dynamic analysis (IDA) for far field accelerograms and for four soil types of seismic design code of Iran. The results show that the soil type of the bridge site has a significant impact on the fragility curve, and the probability that the bridges will collapse will vary with the type of soil from type I to IV and damage increases as the number of bridge spans increases.
    Keywords: Reinforced Concrete Bridge, Incremental Nonlinear Dynamic Analysis, Failure Criteria, Fragility curve, Impact of Soil Type
  • Hamed Pourahmadi Sefat Arabani *, Ali Sademomtazi, Miralimohammad Mirgozar Langaroudi, Morteza Amooei Sarajari, Reza Kohani Khoshkbijari Pages 193-204

    Self-compacting concrete or SCC can be considered as the concrete of the future. The most important feature of self-compacting concrete is flowing under its own weight to fill the mould or framework completely, and also to create a dense and sufficiently homogeneous mix between the bars, without any need for vibration. But the excessive Liquidity of this concrete increases the hydrostatic pressure on the frameworks. So, decrease in the weight of self-compacting concrete could be lead to reducing the pressure on frameworks. It is also clear that decreasing the density of concrete has a significant effect on the reduction of the structure’s weight and will lead to decrease in the size of structural elements. On the other hand, there are general concerns about the segregation of lightweight aggregates during transportation or placing. In this research, the ability of maintaining the homogeneity of the mixture and the mechanical properties of lightweight self-compacting concrete (LWSCC) made with common lightweight aggregates in the country including Scoria, Leca and Pumice, has been investigated on concrete columns, using the Semi-destructive and non-destructive methods. To do this, reinforced concrete columns made by self-compacting concrete were investigated using a semi-destructive core test to determine the compressive strength and impermeability. Non-destructive ultrasonic test at different heights of the columns was also conducted. The results showed that Scoria aggregate had generally better performance in self-compacting concrete compared to other lightweight aggregates.

    Keywords: Reinforced concrete column, Lightweight self-compacting concrete, Compressive strength, Ultrasonic test, Core test, Impermeability test
  • Hamed Tajammolian *, Reza Mahmoodi Sarkhoni Pages 205-220

    In this study, seismic behavior of isolated structures supported on different types of friction pendulum bearings namely SFP, DCFP and TCFP subjected to seven records of near fault ground motion have been compared. To investigate the results of different isolators, they are designed in a way to have the same effective period and effective damping as two important parameters. Three-dimensional linear models of three, six and nine story steel moment frames supported on nonlinear FPS, DCFP and TCFP isolators are constructed in the SAP2000 software. By performing nonlinear dynamic analysis and investigating various structural responses such as maximum acceleration of the roof, isolators displacement, base shear and drift of the superstructure, it is showed that the isolation with the TCFP bearing are more efficient than isolation with DCFP and FPS ones. The main reason of this good behavior is five-regime backbone curve of this isolator in which the two last stages of the motion have hardening behavior. In addition, the comparison of the performance of the different isolators suggests the superiority of the TCFP bearing in controlling the displacement of the isolator, acceleration of the roof, and drift of the superstructure. The advantages of TCFP isolator are observed in all the studied superstructures with three, six and nine stories.

    Keywords: Friction pendulum isolators, Near-fault ground motion, drift of superstructure, Roof acceleration, Isolator displacement, base shear
  • Mehran Akhavan Salmassi, Mohsen Gerami *, Amirmahdi Heidari Tafreshi Pages 221-234

    Different solutions have been proposed by researchers in order to prevent the breakdown in welded connections between beam flange and column web, using moment connections. The use of post tensioned connections is one of the proposed solutions to reduce the damage in steel moment frame connections. The connection is used for high-resistant steel cables, which are in parallel with the beam flange and pass through the column and are anchored in the outer side of the column flange. The post tensioned force of steel cables causes the beam flange to be compressed against the column flange, which results in a connection resistance moment against the exploited loads. The resistance moment creates a restoring force that maintains the self-centering behavior of the frame. On the other hand, sequential earthquakes can cause damage to the steel structures, which has been investigated by some researchers. Residual relative displacement of the floors caused by the initial vibration of the structures, increases the vulnerability of the structure to the future earthquakes. Therefore, the reduction of this parameter improves the behavior of the structure against seismic sequence. In this study, the performance of five-, eight- and twelve-story frames has been evaluated in two cases of flexural rigid welded-connections and post tensioned connections under the influence of sequential records away from the fault. The results show that the maximum residual relative displacements of floors in the frames with post tensioned connection were reduced by about forty percent compared to frames with simple moment connections. Due to the decrease in the residual relative displacement of the floors in the said structures, the use of a post tensioned connection has led to the improvement of seismic behavior in comparison with moment frames with rigid welded connections against seismic sequence

    Keywords: post tension connections, self-sufficiency, steel bending frame, Far fault, Incremental non-linear dynamic analysis