فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 33 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرزو زندی محب، امید دژدار*، غلامرضا طلیسچی صفحات 5-22

    هماهنگی مقوله های آموزش و فعالیت های دانشجویان مبتدی در کارگاه های مقدمات طراحی معماری، ضروری است و می تواند منجر به ارتقاء توانایی طراحی و گذر به سمت حرفه مندی و خبرگی شود. هدف، تدوین چارچوب مفهومی آموزش معماری، براساس مقوله های آموزش معماری و فعالیت های دانشجویان مبتدی در کارگاه های مقدمات طراحی است. روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی، در سطح کلمات و مفهوم است. برای تدوین چارچوب از همسازی و یافت معنای درونی نگرش ها و اولویت های آموزش معماری در حوزه های روش های آموزش، آموزش معماری، و فرایند طراحی استفاده شده است. گردآوری اطلاعات از روش اسناد و مدارک است، 84 منبع پرارجاع و مرتبط با کلمات کلیدی آموزش معماری، مبتدی، توانایی طراحی، فرایند طراحی، و تفکر طراحانه انتخاب شده است. با تحلیل متون و گردآوری اطلاعات علمی داخلی و خارجی، و بررسی موقعیت کارگاه طراحی معماری در پی استخراج و استنباط مقوله های آموزش معماری، فعالیت های کارگاه طراحی، و تدوین چارچوب مفهومی آموزش معماری دانشجویان مبتدی است. تحلیل و تفسیر داده های متنی، در سه مرحله انجام شد، کدگذاری با مطالعه متون، کلمات و مفاهیم مشترک، تحلیل، تفکیک، تلفیق و تجمیع آن ها انجام شد؛ مقوله های مفهومی آموزش معماری و فعالیت ها در کارگاه معماری برای پوشش دهی مقوله ها یافت شد؛ و چارچوب مفهومی آموزش در کارگاه طراحی معماری تدوین شد. یافته های تحقیق شش مقوله آموزش معماری شامل توانایی طراحی، تفکر طراحی، اثربخشی کارگاه، آموزش مشارکتی، رسانه ها و سنجش است. برای تدوین چارچوب مفهومی و تدریس در کارگاه های طراحی، فعالیت های مناسب کارگاه ها در ابعاد و جنبه های مختلف یافت و تعریف می شود. فعالیت ها برای ارتقا نیازمندی های دانشجو مبتدی معماری و پوشش دهنده چندین مقوله یافت شد، شش سری فعالیت شامل مطالعات، تحلیل بنا، ماکت سازی، اسکیس ها، رسانه های مختلف، و ارزیابی بیان و در نهایت چارچوب مفهومی تدوین شد. دانشجویان مبتدی در یادگیری طراحی با الهام از عملکرد معماران خبره، تفکر همگرا و واگرا، تامل در فرایند طراحی، مشارکت و نقد در فعالیت های کارگاه در نهایت به ایده پردازی، خلق فضا، و ساخت طرح واره می پردازند. در این مسیر توانایی های فردی برای ساخت مفاهیم، و شناخت مسئله طراحی ارتقاء می یابد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا کیفی، دانشجویان مبتدی، فعالیت های کارگاه، کارگاه طراحی، معماری، مقوله های آموزش
  • جواد قیاسوند، ژاله صابرنژاد*، منصوره طاهباز، فریبرز دولت آبادی صفحات 23-42

    همدان به عنوان یکی از کهن ترین شهرهای ایران زمین، از قدمت چند هزار ساله ای برخوردار است. کهن ترین آثار شاخص خانه در شهر همدان مربوط به دوره ی اشکانی است که طی کاوش های باستان شناسی دهه ی هفتاد هجری شمسی، بقایای آن در تپه ی هگمتانه کشف شده است. از دوره ی قاجار و پس از آن، آثار معماری قابل توجهی به جا مانده است که در این میان سهم خانه ها نیز قابل توجه است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ماهیت آن یک تحقیق آمیخته است که از روش های کیفی و کمی بهره می گیرد. در ابتدا به بررسی علمی اقلیم شهر همدان بر اساس مشخصات آب وهوایی بلندمدت (1976 تا 2015) می پردازیم و سپس تعداد 33 خانه که واجد اطلاعات و مدارک کامل بودند، با تحلیل ساختاری ویژگی های کالبدی مشترک خانه ها بر اساس شاخص های تاثیرگذار بر عملکردحرارتی آن ها گونه بندی می شوند. در مرحله بعدی جهت بررسی عملکرد حرارتی خانه ها منتخب از روش شبیه سازی رایانه ای استفاده می شود و نتایج براساس نگرش مقایسه ای و آزمون همبستگی تحلیل می گردند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان خانه های تاریخی موجود در شهر همدان را به سه گونه، بر اساس معیارهای کالبدی موثر بر عملکردحرارتی خانه ها در بازه ی زمانی قاجار تا پهلوی دسته بندی کرد:گونه ی :A خانه های دوره ی قاجار که به صورت درونگرا با حیاط مرکزی و فضای اندرونی و بیرونی بوده است. گونه ی B: خانه های مربوط به دوران اواخر قاجار و پهلوی اول که تلفیقی از گونه ی درونگرا و برونگرا هستند. گونه ی C: خانه هایی که با تاثیرپذیری از فرهنگ معماری غرب پلان ها در آن ها برونگرا شده است. همچنین نتایج تحلیل همبستگی نشان می دهد که بین شاخص های نسبت سطح کل زیر بنا به حجم (A/V)، نسبت فضای پر به خالی (تراکم)، ضخامت دیوارهای خارجی و جرم حرارتی و میزان مصرف انرژی همبستگی معکوس و با شدت زیاد وجود دارد، درحالی که بین شاخص های نسبت سطح بازشو به سطح جانبی بنا و مساحت حیاط و میزان مصرف انرژی همبستگی مستقیم و با شدت زیاد وجود دارد و بین شاخص های نسبت ارتفاع به عرض حیاط (H/W)، نسبت ارتفاع به طول حیاط (H/L) و نسبت سطح جانبی به حجم (S/V) و میزان مصرف انرژی همبستگی مستقیم و با شدت کم وجود دارد.

    کلیدواژگان: معیارهای کالبدی، عملکردحرارتی، گونه شناسی، شبیه سازی، خانه های تاریخی همدان
  • زهره عطار عباسی، علیرضا عینی فر*، منوچهر فروتن، محمد مهدی سروش صفحات 43-62

    ژرفای مفهوم تهی دامنه تاثیرات آن را از حوزه فلسفه تا علوم مختلف و حتی انواع هنر گسترانیده و غیبت آن، جایگاهی رمزآلود بدان بخشیده است. در معماری به دلیل اهمیت اثر فضا و اجزا معماری بر رفتار، تهی نقش پر رنگ تری می یابد که به نظر می رسد در معماری معاصر کمتر بدان پرداخته شده است. چنانچه از تهی، بدون توجه به معنای پنهانش، به عنوان «فضای خالی» یاد می شود و حال آنکه همه فضاها در معماری خالی هستند و در غیر این صورت توده به حساب می آمدند. تحقیق حاضر، با توجه به مفهوم تهی در معماری و تاثیرات آن بر رفتار، ویژگی های کالبدی و معنایی تهی و اثربخشی آنها بر روابط اجتماعی افراد را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. اینکه مولفه های کالبدی و معنایی تهی چه تاثیری بر مولفه های اجتماعی فضا دارند؟ به عنوان اصلی ترین سوال تحقیق مطرح می گردد. دستیابی به الگوی جامع در زمینه چگونگی استفاده از ویژگی های تهی در جهت بهبود کیفیتهای فضایی همچنین افزایش و یاکنترل تعاملات اجتماعی در محلها و موقعیتهای متفاوت، به عنوان هدف تحقیق مد نظر قرار گرفت. بنابراین پیوستگی حاصل از تهی به عنوان متغیر مستقل و تعاملات اجتماعی حاصل از آن به عنوان متغیر وابسته معرفی گردید. به دنبال پی ریزی روش تحقیق ترکیبی کمی - کیفی آمایش اولیه در پنج کاربری مختلف و آمایش اصلی، در سه کاربری مختلف، بصورت توزیع پرسشنامه، مشاهده دقیق و مصاحبه در محل صورت گرفت. اطلاعات بدست آمده به روش کیفی و تحلیل اطلاعات به روش کمی و با استفاده از نرم افزار Smart PLS  انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان می دهد، مولفه های کالبدی و معنایی تهی، در قالب پیوستگی فضایی، تمایلات اجتماعی میان افراد را در مکان هایی با کاربری غیر رسمی افزایش داده است.

    کلیدواژگان: تهی، پیوستگی فضایی، تعاملات اجتماعی، مکان رفتار
  • هادی رضایی راد*، داوود کاظمی صفحات 63-78

    مدیریت بحران و نگرشهای جاری در این زمینه تنها متوجه آسیب پذیری های کالبدی در این حوزه بوده، که این چالش آسیب پذیری سکونتگاه های شهری و ساکنین آن را در مقابل وقوع بحران به ویژه زلزله به شدت بالا می برد. از طرف دیگر اقدامات تبعی جهت کاهش آسیب پذیری نیز مقاوم سازی کالبدی و ارتقاء آمادگی ناچیز سازمانی در حین وقوع بحران را شامل می شود و توانمندی ها و ظرفیت های ساکنین را جهت کاهش آسیب پذیری ها و به تبع آن کاهش تلفات و خسارات نادیده می انگارند. حال آنکه نگرشهای اخیر که در حوزه مدیریت بحران وارد شده اند، اهمیت آسیب شناسی در مواجهه با بحران را نسبت به آسیب پذیری های کالبدی مطرح می کنند. این نگرش ها بر این واقعیت تکیه دارند که آسیب پذیری ها رابطه معکوس و نسبتا کاملی با توانمندی ساکنین در مواجهه با بحران دارند. از اینرو بر پایه نگرش مدیریت اجتماع محور خطر بحران، ضرورت بازشناسی شاخصهای آسیب پذیری و توانمندی ساکنین ضروری به نظر می رسهدف از پژوهش حاضر از سنجش رابطه میان توانمندی ساکنین و آسیب پذیری های اجتماعی است. از آنجایی که جنس شاخصها، متغیرها و گویه ها صرفا سنجش از طریق پرسشنامه نبوده و طیف گسترده ای از گویه های کالبدی، آماری و پرسشنامه ای را در بر گرفته است. در این پژوهش نرم افزارهای آماری و تحلیل زمین محور SPSS و GIS مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله بازشناسی سنجه های توانمندی ساکنین و آسیب پذیری های آنان در مقابل بحران در محله ی یوسف آباد تهران مورد پژوهش واقع شد. نتایج حاکی از آنست که صرف توجه به مسایل کالبدی نمی تواند آسیب پذیری ها در حوزه بحران را به حداقل رساند. بنابراین باید نگرشهای نوین مدیریت بحران با لایه های اجتماعی خرد مورد توجه قرار گرفته و بر توان افزایی و ظرفیت سازی ساکنین تاکید شود. در نهایت با توجه به میزان تاثیر هریک از شاخصها، راهکارهای کلی جهت کاهش آسیب پذیری زلزله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، توانمندی، ظرفیت سازی، مدیریت اجتماع محور، محله ی یوسف آباد
  • آزاده اسماعیلی، سعید پیری* صفحات 79-92

    تغییر یک فضا به مکان، هدف وجودی معماری است و سازمان دهی مجموعه معماری می تواند عاملی موثر در استفاده حداکثری از عملکردها و فعالیت های افراد به شمار بیاید که با توجه به لزوم فضاهای بیرونی در کنار فضاهای درونی، فضای سومی ایجاد می شود که به واسطه این فضای مابین، سازمان دهی فضایی مجموعه صورت می گیرد. حال فضای سوم همواره وجود دارد، گاهی در قالب یک مرز تعیین می شود گاه در قالب یک فضا جلوه می کند. در هرحالت فضای مابین به مانند یک مفصل، انفصال و یا اتصال دو فضا را ممکن می سازد. حال در این پژوهش منظور از فضاهای بینابینی در مقیاس کلان (عرصه عمومی) با مشخصه انتقالی، سلسله مراتبی از فضاهای واسطه از فضاهای بیرونی تا فضاهای درونی ساختمان را در برمی گیرد. برای آزمون مدل پیشنهادی، فضای انتقالی به 4 حوزه ورودی، فضای مکث و تجمع، فضای حرکتی-ارتباطی و فضای انتقالی بصری تقسیم بندی شده است. این فضاها از آنجا که استفاده نمی شوند، تاثیری متفاوت بر مردم نسبت به فضاهای کاملا درون و یا کاملا بیرون می گذارند. پرسش اصلی این است که با توجه به عرصه عمومی و همگانی، کیفیت فضای انتقالی به عنوان فضاهای مابین در شکل گیری فضایی یک ساختمان تحت تاثیر چه عواملی هستند و برای ارتقاء ماهیت و کیفیت این فضا در عناصر کالبدی معماری چه راهکارهایی را می توان پیشنهاد کرد؟ برای مطالعه موردی، 4 مجموعه عمومی 2 تا نمونه خارجی (مرکز ملی هنرهای معاصر لوفرسنو و مرکز دانشجویی آلفرد لرنر هال، دانشگاه نیویورک) و 2 تا نمونه داخلی (کانون وکلای دادگستری تهران و پردیس سینمای ملت) با بالاترین میزان بهره مندی از خصوصیات بینابینی انتخاب شده اند. پژوهش حاضر از نظر ماهیت کلی به صورت کیفی و بر پایه استدلال منطقی است و بیشتر در قالب توصیف، تبیین و تفسیر تعریف می گردد. روش تحقیق مورد استفاده کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی بر مبنای روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای بوده و مقایسه کیفی این مفاهیم به روش تحلیلی-تطبیقی و مطالعه موردی در سه مرحله ارزیابی می گردد. در نهایت، پرسش نامه ای کیفی شامل راهکارهای مناسب در جهت ایجاد ارتقاء کیفیت فضایی مطلوب با مفهوم بینابینی با توجه به معیارهای شکل گیری تدوین گردیده که توسط 5 متخصص معمار تکمیل شده و در این راستا راهکارهای نهایی در قالب یک جدول به عنوان راهکارهای طراحی ارایه گردیده است. به طور کلی، یافته های تحقیق نشان می دهد که فضاهای انتقالی به عنوان فضاهای مابین می تواند رویکردی موثر در ایجاد اتصال یا انفصال دو فضای درون و بیرون از یکدیگر باشند و موجب ارتقاء کیفیت مطلوب فضایی شود.

    کلیدواژگان: فضا، فضای معماری، فضای بینابین، فضای انتقالی
  • رحیم جمالی، علی شمس الدینی*، یعقوب پیوسته گر صفحات 93-108

    امروزه شناسایی و تحلیل پیشران های کلیدی طبیعی، اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و سیاسی موثر بر ایجاد، رشد و توسعه شهرها به یکی از مهمترین دغدغه های برنامه ریزان و تصمیم گیران شهری جهت برنامه ریزی های کوتاه، میان و بلند مدت جهت رشد و توسعه شهرها تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل پیشران های کلیدی موثر بر روند شکل گیری و توسعه کالبدی شهرهای جنوبی استان بوشهر است که به صورت مطالعه موردی در شهر کنگان انجام گرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش تحقیق، تحلیلی و اکتشافی است که در دو مرحله تعیین شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی و شناسایی پیشران های کلیدی با استفاده از نرم افزار MicMac بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع انجام گرفته است. نتایج حاصل شده بیانگر آن است که از میان عوامل مختلف تاثیرگذار بر روند شکل گیری و توسعه کالبدی شهر کنگان، 15 عامل "صنایع نفت و گاز (پالایشگاهی)؛ فعالیت های بندرگاهی؛ مهاجرت؛ فعالیت های خدماتی؛ حمل و نقل (دسترسی)؛ عوامل سیاسی و نقش دولت (مدیریتی)؛ موقعیت جغرافیایی کنگان؛ عوامل فرهنگی؛ نوع مالکیت اراضی؛ جهات و میزان شیب؛ وضعیت آب و هوایی؛ منابع آبی (شبکه آب ها)؛ خاک و پوشش گیاهی؛ بلایای طبیعی و فعالیت های کشاورزی" تاثیرگذارند که از میان این عوامل 5 عامل "صنایع نفت و گاز (پالایشگاهی)؛ فعالیت های بندرگاهی؛ مهاجرت؛ فعالیت های خدماتی؛ حمل و نقل (دسترسی)" به عنوان عوامل و پیشران های کلیدی توسعه کالبدی شهر کنگان مطرح می باشند که ترکیبی نظام وار از عوامل اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و سیاسی هستند. به این ترتیب جهات و میزان توسعه کالبدی شهر کنگان در آینده تابعی از موقعیت و شرایط جغرافیایی شهر کنگان، نحوه برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیران و مسیولین شهری کنگان در برخورد با این پیشران های کلیدی است.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، رشد شهری، رشد فیزیکی، شهر کنگان
  • ارسلان آزادی فر، علی عمرانی پور*، مصطفی مسعودی نژاد، محسن وفامهر صفحات 109-124

    یکی از دستاوردهای معماری تاریخی کاشان استفاده از نورگیرهای سقفی در خانه های تاریخی این مناطق بوده است. پژوهش ها نشان داده کیفیت و عملکرد این نورگیرها به عواملی مانند نوع آن، فاصله از دیگر بازشوها، اندازه و مصالح، زاویه انسداد، مساحت روشنایی ایجاد شده، تعداد و میزان بهره وری آن ها وابسته است. لذا برای ارزیابی تاثیر عملکرد این نورگیرها بر معماری خانه های تاریخی کاشان، باید تمامی موارد فوق مورد ارزیابی قرار گیرند. پژوهش حاضر با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی به تحلیل تاثیر عملکرد نورگیرهای سقفی بر معماری خانه بروجردی ها به عنوان نمونه انتخابی می پردازد. نتایج نشان می دهد که عملکرد نورگیرها از طریق تعداد، اندازه و مساحت فضای روشن شده توسط آن بر تناسبات معماری موثر بوده است. همچنین ساختار سه جزیی نورگیرها هندسه و فرم معماری فضاهای مرتبط را مشخص می کرده و رسمی بندی جزیی از ساختار نورگیرهای سقفی در کاشان بوده که راه حلی برای هدایت نور به درون بنا بوده است؛ همچنین فاصله نورگیرها از یکدیگر نشان می دهد که مقیاس و ابعاد فضا در ارتباط با آن ها شکل گرفته است و ضریب بهره وری 50 درصدی نورگیرها نشان از عملکرد قابل قبول و انتخاب درست مصالح آن ها در تامین نور بنا دارد.

    کلیدواژگان: نورگیر سقفی، خانه تاریخی، کاشان، معماری
  • یاسر حاتمی* صفحات 125-140

    شهر شاد یکی از موضوعاتی است که در چند دهه اخیر مورد توجه بسیاری از متخصصان شهری قرار گرفته است. و باید گفت که موضوع شادی در فضای شهری در حال تبدیل شدن به یکی از توقعات فضاهای شهری است. از دیدگاه مونتگومری ، شادی یک کانسپت و مفهوم نامشخص نیست بلکه معادله ای تعریف شده و قابل اندازه گیری است و مستقیما تحت تاثیر محیط ساخته شده پیرامون انسان است. موضوع شهر شاد در کشور ما هنوز به اندازه اهمیت آن جا نیفتاده است به طوری که  بر اساس پژوهش های انجام شده در طول سالهای 2007_ 1997 سطح شادی در ایران در بین 97 کشور در رتبه پنجاه و ششم است . امروزه شهر همدان با توجه به مشکلات اقتصادی و نرخ نسبتا بالای بیکاری و مشکلات دیگر نیاز بیش از پیشی به ایجاد شادی و بالاتر بردن روحیه ی جمعی دارد و اگر این شهر تصمیمی برای حرکت در جهت رسیدن به اهداف شهر شاد نگیرد با یک فاجعه ی اجتماعی تحت عنوان شهر افسرده همدان مواجه میشود. در این راستا پژوهش حاضر با بررسی عوامل تاثیرگذار عواطف در حس شادی سعی بر آن دارد تا گام مثبتی در جهت رسیدن به اهداف شهر شاد بردارد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و از نوع کمی و مبتنی بر تحقیقات پیمایشی میباشد. جامعه آماری تحقیق شامل استفاده کنند گان از دو فضای محور پاستور و پیاده راه بوعلی سینا شهر همدان میباشند که با استفاده از فرمول جامعه نا معلوم در محور پاستور برابر با 300 و در پیاده راه بوعلی سینا برابر با 385 نفر انتخاب شده اند برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Amos به طراحی مدل معادله ساختاری (Structural equation modeling  SEM) پرداخته شده است و مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که میزان عواطف مثبت در پیاده راه بوعلی سینا نسبت به محور پاستور بسیار بالاتر بوده و این موضوع بی ارتباط با نوع طراحی فضای هر دو محور نمی باشد. که در این پژوهش پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حس شادی، شهر شاد، شاخص های شادی، عواطف مثبت و منفی، SEM
  • علی شکوری منفرد، حسین اردلانی* صفحات 141-156

    هدف اصلی این پژوهش ، تاثیر اندیشه پساساختارگرای ژیل دلوز در بهبود کیفی فضای آموزشی است. از این رو این پژوهش، به دنبال پاسخگویی به دو پرسش اصلی است ؛ نخست تفاوت تعلیم و تربیت ریزوماتیک با تعلیم و تربیت درخت گونه چیست؟ دوم، تفکر ریزوماتیک چگونه می تواند در بهبود کیفی فضای آموزشی و پرورش تفکر خلاق موثر واقع گردد؟ روش تحلیل مفهومی برای پاسخ به پرسش نخست و روش استنتاجی برای پاسخ به پرسش دوم بکار گرفته شده اند. یافته های پژوهش نشان داد فضای ریزوماتیک با خصایصی چون نقشه برداری، جهت گیری های نو، ورودی و خروجی های مکرر ، سیالیت و انعطاف، بر تولید ایده ها و معانی نو تاکید دارد. تفکر خلاق نیز بر سیالیت، انعطاف پذیری، اصالت، ابداع و تفکر واگرا و... تاکید دارد. بنابراین نسبتهای مشترک میان اندیشه ریزوماتیک ژیل دلوز و مولفه های تفکر خلاق وجود دارد از جمله سیالیت و شکنندگی، انعطاف پذیری، صیرورت و شدن، بسط وکثرت گرایی، فولدینگ ، تفکر واگرا و افقی و... را میتوان اشاره کرد. بر این اساس، اندیشه ریزوماتیک ژیل دلوز می تواند دلالتهای قابل ملاحظه ای در پرورش تفکر خلاق داشته باشد از جمله ؛سیالیت (عدم تاکید روی سوالاتی که یک پاسخ مشخص دارند و توانایی برقراری رابطه معنی دار بین فکر و اندیشه و بیان) انعطاف پذیری (تغییر مسیر فکر و چند بعدی بودن مسایل)، تفکر واگرا (سیر تفکر در جهات مختلف)، عدم تمرکز (عدم بسنده کردن به یک راه حل)، غیر خطی (منع از تحمیل یک الگوی خاص) صیرورت و شدن (تغییر و حرکت مداوم در تفکر) بسط (توانایی توجه به جزییات در حین انجام فعالیت) و ابتکار (اختراع ، نوآوری و ارایه جوابهای غیر معمول و زیرکانه به مسایل) اصالت (ارایه راه حل های منحصر بفرد) را اشاره نمود.

    کلیدواژگان: ژیل دلوز، تفکر ریزوماتیک، تفکر درختی، فضای آموزشی، تفکر خلاق، تعلیم و تربیت
  • میترا صابونچی لیل آبادی، بهناز امین زاده گوهرریزی*، آزاده شاهچراغی صفحات 157-171

    پژوهش حاضر با باور براین که داعیه هر اثر معماری ارتقا کیفیت زندگی ساکنین است، به بررسی مولفه های طراحی در ارتقاء کیفیت زندگی می پردازد. در این تحقیق مفهوم کیفیت از طریق سنجش میزان رضایت ساکنین در مجتمع های مسکونی سه شهر جدید اطراف تهران (اندیشه، پردیس و پرند) بررسی شده است. در این راستا شاخص های عینی و ذهنی تحقیق تعیین شدند و مدل پژوهش طراحی شد. جهت سنجش مدل پیشنهادی 385 پرسش نامه در اختیار ساکنین قرار گرفت. پژوهش با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و نرم افزار AMOS انجام گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد ساکنین از شاخص های عینی طراحی مسکن که مربوط به کالبد و عملکرد فضاهای سکونتی است، رضایت نسبی دارند. بیشترین رضایت مربوط به جانمایی و نورگیری فضاهای نشیمن و اتاق های خواب بوده و بیشترین نارضایتی مربوط به مساحت آشپزخانه است. در مورد شاخص های عینی طراحی محله (بلوک ها) بیشترین رضایت در مورد ابعاد و جانمایی فضاهای ارتباطی و مشترک بوده و بیشترین نارضایتی ساکنین در مورد طراحی محوطه نظیر فضای سبز و نحوه دسترسی به پارکینگ ها ابراز شده است. در مورد شاخص های ذهنی، امنیت مهمترین عامل رضایت تعیین شد. روابط اجتماعی ساکنین با یکدیگر ضعیف بوده واکثر ساکنین حس تعلق به مکان را ندارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مجتمع مسکونی، رضایت مندی، شاخص عینی، شاخص ذهنی
|
  • Arezo Zandimoheb, Omid Dejdar*, Gholamreza Talischi Pages 5-22

    Coordination of education categories and activities of novice students in architectural primary design studios is indispensable and can lead to the designing ability development and transition towards professionalism and proficiency. The objective is a conceptual framework for architectural education based on the categories of architectural education and novice studentschr('39') activities in architecture primary design studios. The article used qualitative content analysis at the level of words and concepts. To formulate the framework and find the inner meaning of the attitudes and priorities of architectural education in teaching methods, architectural education, and design process. The data collection method is a documentation method; 84 references are searched many times and are related to architectural knowledge, novice, design ability, design process, and design thinking are selected. The article developed a conceptual framework of architectural education for novice students by analyzing texts, collecting internal and external scientific information, and examining the architectural design studiochr('39')s position following the extraction and inference of architectural education categories and design studio activities. After identifying the research objective and question, content analysis and interpretation was made in three stages. Coding was done by studying the common texts, words and concepts, and analysis, separation, integration, and aggregation. Education conceptual categories were formed in the architectural design studios. Educational activities were finally found to cover the categories, and the final framework of education was formulated. Content analysis and definition of categories, activities and the relationship between them were used. Via representing the data collection protocol, the analysis and coding process has contributed to the research reliability. The research findings reveal six categories using analysis, table, and form, including ability, architectural thinking, studio effectiveness, collaborative learning, media, and assessment. Each of these categories has sub-categories that designate the novice studentschr('39') design needs. Activities to enhance the needs of a novice student of architecture were found to fit and cover several categories, including six series of activities studies, building analysis, model building, sketches, various media, and expression evaluation. The design process takes place in an intricate reciprocal motion in the human mind. Inspired by expert architectschr('39') work, convergent and divergent thinking, and reflection on the design process, collaboration, and critique in the studio activities, novice students, eventually develop ideas, create a space, and generate a schema. In this way, individual abilities to construct concepts and understand the problem of design are improved.

    Keywords: Architectural education, novice students, categories of architectural education, studio activities, architecture basic design studios, qualitative content analysis
  • Javad Ghiasvand, Jaleh Sabernejad*, Mansooreh Tahbaz, Fariborz Dolatabadi Pages 23-42

    As one of the oldest cities in Iran, Hamedan is thousands of years old. The oldest houses in Hamedan date back to the time of the Ashkaneniads. Archeological excavations discovered in the 1990s, the remnants of these houses in Hegmataneh hill. Houses belonging to the era before the Qajar dynasty are rare in Hamedan. However, there are plenty of architectural structures belonging to the Qajar era, including homes. This study is an applied study with diverse nature, employing both qualitative and quantitative methods. It delves into the climate of Hamedan based on the climatic records from 1976 to 2015. Following this, the research selected 33 historic houses in Hamedan with full information, and documents for structural analysis of houseschr('39') common physical characteristics based on indicators affecting their thermal performance are classified. Next, the computer simulation method is used to evaluate selected houseschr('39') thermal performance, and the results are analyzed based on comparative attitude and correlation test. The historic houses in Hamedan can be divided into three categories based on the physical criteria significant to the thermal functioning of the houses:Type A: Qajar era houses with internal form and central yard and interior and exterior spaces. Type B: Houses of late Qajar and early Pahlavi era with a mixture of internal and external types. Type C: Houses that were under the effect of western architecture and were external. Also, the results of correlation analysis show that between the indicators of the ratio of the total surface area to the volume (A/V), the ratio of Full space to empty space (density), the thickness of external walls, and thermal mass and energy consumption, there is an inverse correlation with high intensity. Simultaneously, there is a direct and high correlation between the ratio of the openings area to the side area and the yardchr('39')s size and the amount of energy consumption. And between the indexes of the ratio of building height to yard width (H/W), building height to yard length (H/L) and the ratio of side area to volume (S/V) and energy consumption are directly correlated with low intensity.

    Keywords: Physical criteria, Thermal performance, Typology, Simulation, Historical houses of Hamedan
  • Zohre Attar Abbasi, Alireza Einifar*, Manouchehr Foroutan, MohammadMehdi Soroush Pages 43-62

    The depth of the void concept has extended the range of its effects from philosophy to various sciences and even types of art. In architecture, due to the importance of the spacing effect and architectural components on behavior, void finds a different role that seems to be less addressed in contemporary architecture. If void, regardless of its hidden meaning, is referred to as "empty space," all spaces in architecture are empty; otherwise, they were considered mass. The present study analyzes the physical and semantic characteristics of the void and their impact on social relations. What effect do void physical and semantic components have on the social elements of space? It is the main question. Achieving a comprehensive model in using voidchr('39')s features to improve spatial qualities and increasing or controlling social interactions in different places was considered the research goal. Therefore, "the effect of voidchr('39')s physical-semantic features" as an independent variable and "social interactions" was introduced as a dependent variable. The research method is a mixed quantitative-qualitative. Initial processing in five and three different uses was conducted, respectively. The research used Questionnaires, detailed observation, and interviews on-site for data collection. The obtained information was analyzed by Smart PLS software. The analysis results show that the voidchr('39')s physical and semantic components, in the form of spatial cohesion, have increased social tendencies among individuals in places with informal use

    Keywords: void, Spatial Cohesion, Social Interactions, Behavioral place
  • Hadi Rezaei Rad*, Davood Kazemi Pages 63-78

    Disaster management and current attitudes in this area only focus on this areachr('39')s physical vulnerabilities, raising urban residentschr('39') exposure to these challenges in front of the earthquake. On the other hand, Incidental actions include reducing the vulnerability and the physical strengthening and promotion of poor organization during the disaster; they ignored the capabilities and capacities of residents to reduce vulnerabilities and consequently reduce casualties and damage. However, recent approaches that have been entered in disaster management introduce the importance of pathology in the face of disasters compared to the physical vulnerabilities. These attitudes have relied on the fact that the vulnerabilities have an almost perfect inverse relationship with the residentschr('39') capabilities are facing a disaster. Thus, community-based disaster risk management recognizes the necessity of vulnerability indicators, potential residents, and community resources.The purpose of this study is to assess the relationship between the ability of residents and social vulnerabilities. Because of the type of parameters and variables item not only measured through questionnaires but also includes a wide range of physical and social indicators and statistics derived from the questionnaire, statistical analysis software like SPSS and geographical information System like ArcGIS has been used in this research. The article measures the capabilities and vulnerabilities of their residentchr('39')s indictors in Youssef Abad neighborhood. Results indicate that not only the physical issues in the disaster to minimize vulnerabilities. Therefore, the emphasis is on new disaster management approaches with longer considered social and capacity building and residents. Finally, the effect of each of the indicators, the overall strategies to reduce vulnerability to earthquakes, is presented.

    Keywords: vulnerability, empowerment, capacity-building, path analysis, YosefAbad neighborhood
  • Azade Esmaeili, Saeed Piri* Pages 79-92

    Changing a space to a place is the existential purpose of architecture. Literature review regards the complex architectural organization as a significant factor for the maximum use of the individualschr('39') performances and activities. Due to exterior spaceschr('39') necessity beside the interior ones, the architect creates a third space; and due to this in-between space, the complexchr('39')s spatial organization is formed. Sometimes it is determined in the form of a boundary, sometimes is manifested in the form of a room. In any case, like a joint, the interstitial space makes possible the separation or connection between two areas. By the in-between space on a large scale (public arena) with transitional property in this research, we mean a hierarchy of intermediate spaces from exterior spaces to the buildingchr('39')s interior spaces. In a proposed model, the transitional space has divided into four entry areas: pause and gathering space, communication motor space, and transitional visual space. The use of these spaces affects people differently compared to the complete inside and outside space. The main question is: what factors affect the transitional spacechr('39')s quality as the interstitial space in the spatial formation of a building given the public arena? What strategies will improve the nature and quality of this space in the physical elements of the architecture? For the case study, the researchers select the four public complexes, two exterior samples (The national center for the contemporary arts of Fresno and the student center of Alfred Lerner Hall, New York University) and two interior samples (Tehran Bar Association, and Mellat Cinema Complex) with the highest level of benefit from the interstitial characteristics. This research defines a qualitative study based on rational reasoning and description, explanation, and interpretation. Five architects completed a qualitative questionnaire that includes appropriate strategies to improve the desired spatial quality with an interstitial concept according to the formation criteria. The article presents a table as a design solution. The research findings show that the transitional spaces as the in-between spaces are a practical approach to connect or separate two exterior and interior spaces and improve the desired spatial quality.

    Keywords: Space, Architectural space, In-Between space, Transitional space
  • Rahim Jamali, Ali Shamsoddini*, Yaghowb Peyvastehgar Pages 93-108

    Today Identify and analyze critical natural, economic, socio-cultural, and political drivers Creation, growth, and development of cities. It has become one of the essential concerns of urban planners and decision-makers for short, medium, and long-term planning for citieschr('39') growth and development. The aim of this study is the Identify and analyze key drivers affecting the formation process. The physical development pattern is in the southern cities of Bushehr province, which has been done as a case study in Kangan city. The present study in terms of purpose is applied research. The method of research is analytical-exploratory. The article determines key indicators through Delphi method and Identify key drivers using Micmac software based on the cross-impact analysis method. The results indicate that among the various factors affecting the formation and physical development of Kangan city, 15 elements. These include oil and gas Industries, port activities, migration, service activities, transportation, political factors and government role, location of Kangan, cultural factors, land ownership, slopes, climate condition, water sources, soil, and vegetation, natural disaster, and Agricultural activities. Among them, five factors "oil and gas Industries (refinery); port activities; migration; service activities; transport (access)" are considered as crucial factors and drivers of physical development in Kangan city. Therefore, directions and the amount of physical development of Kangan city in the future is a function of location and geographical conditions of Kangan city, how to plan and decide managers and city officials of Kangan in dealing with these key drivers.

    Keywords: Physical development, urban growth, physical growth, Kangan city
  • Arsalan Azadifar, Ali Omranipour*, Mostafa Masoudinezhad, Mohsen Vafamehr Pages 109-124

    One of Kashanchr('39')s historical architectural achievements has been the use of skylights in historic houses. Research has shown that these skylightschr('39') quality and performance are related to factors such as their type, distance from other openings, size, and materials, cut-off Angle, area of illumination created, number, and amount of their efficiency. The article used these factors for evaluating the impact of these skylightschr('39') performance. The present study, based on library and field studies, analyzes the effect of skylightschr('39') performance on the architecture of the house of Boroujerdi as a selected example. The results show that skylightschr('39') performance has been influential on architectural proportions through the number, size, and area of the space illuminated by it. Also, the three-component structure of skylights determined the geometry and architectural form of related spaces, and formalization was a part of the design of skylights in Kashan, which was a solution to direct light into the building; Also; the distance of the skylights from each other shows that the scale and dimensions of the space have been formed in relation to them and the efficiency factor of 50% of the skylights shows the acceptable performance and correct choice of their materials in providing light.

    Keywords: Ceiling skylight, historic house, Kashan, architecture
  • yaser hatami* Pages 125-140

    The happy city is one of the topics that has been considered by many urban experts in recent decades. The issue of happiness in urban space is becoming one of the urban spaceschr('39') expectations. From Montgomerychr('39')s perspective, happiness is not a vague concept but a defined and measurable equation directly influenced by the manchr('39')s environment. The issue of a happy city in our country is still not as important as it is, so that according to research conducted during the years 2007-1997, the level of happiness in Iran is ranked 56th among 97 countries. Today, due to economic problems and the relatively high unemployment rate and other issues, Hamedanchr('39')s city needs to create happiness and raise the collective spirit more than before. If this city does not decide to move towards achieving the citychr('39')s goals, it will face a social catastrophe. We faced with the title of the depressed city of Hamedan. In this regard, by examining the influential factors of emotions in the sense of happiness, the present study tries to take a positive step towards achieving the goals of a happy city. The present study is a descriptive-analytical method of quantitative type and based on survey research. The studychr('39')s statistical population includes users of the two spaces of Pasteur axis and Bu Ali Sina sidewalk in Hamedan, which were selected using the unknown community formula in the Pasteur axis equal to 300 and Bu Ali Sina sidewalk equal to 385 people for analysis. The collected data were designed and analyzed using Amos software to develop a structural equation model (SEM). This study shows that the amount of positive emotions in Bu Ali Sina sidewalk is much higher than the Pasteur axis, and this issue is not unrelated to the type of space design of both axes. In this research, some suggestions are presented.

    Keywords: Sense of happiness, happy city, indicators of happiness, positive, negative emotions, SEM
  • Ali Shakouri Monfared, Hossein Ardalani* Pages 141-156

    This studychr('39')s primary purpose is the influence of Gilles Deleuzechr('39')s poststructuralist thinking on improving the quality of educational space. Therefore, this study seeks to answer two main questions; first, the difference between rhizomatic education and the tree model of education. Second, how can rhizomatic thinking be effective in improving the educational environmentchr('39')s quality and fostering creative thought. The conceptual analysis method used to answer the first question, and the inferential method used to answer the second question.  Findings showed that rhizomatic space with features such as mapping, new orientations, frequent inputs and outputs, fluidity and flexibility, emphasizes the production of new ideas and meanings. Creative thinking also emphasizes fluidity, flexibility, originality, innovation and divergent thinking, etc. Thus, Gilles Deleuzechr('39')s rhizomatic thought and the components of creative thinking, including fluidity and fragility, flexibility, becoming, expansion and pluralism, folding, divergent and horizontal thinking, are commonalities, and so on. Accordingly, Gilles Deleuzechr('39')s rhizomatic thinking can have significant implications for the development of creative thinking. This includes the way of thinking and the multidimensionality of problems, divergent thinking, decentralization, non-linear (prohibition of imposing a certain pattern), becoming (constant change and movement in thinking), expansion (ability to pay attention to detail during activities) and initiative (inventing, innovating and providing unusual and clever answers to problems) originality (providing unique solutions).

    Keywords: Gilles Deleuze, Rhizomatic Thinking, Tree Thinking, Educational Space, Creative Thinking, Education
  • Mitra Sabounchi Leilabadi, Behnaz Aminzadeh GoharRizi*, Azadeh Shahcheraghi Pages 157-171

    The present study examines the design elements in promoting the quality of life by believing that every architectural work fosters the quality of life. In this research, the concept of quality investigated by measuring the level of residentschr('39') satisfaction in the residential complexes of three new towns around Tehran (Andisheh, Pardis, Parand). This study uses the post-residential assessment technique. This technique is a systematic study on how residents react to their living space when they live. This methodologychr('39')s results are used to properly regulate the design and management of buildings and create optimal future design developments. This method leads to the development of " Design Quality Indicators" (DQI), a tool for evaluating proposed and constructed buildingschr('39') design quality. The research model is based on the obtained indicators, and the questionnaire adjusted according to the model. In the design of the questionnaire, the Likert scale was used. The research method is using confirmatory factor analysis (CFA) technique and AMOS software. The results show that residents are relatively satisfied with objective indicators of housing design that related to the plan layout and function of spaces. The most satisfaction relates to the location and lighting of living rooms and bedrooms, and most dissatisfaction relates to the kitchen area. Regarding the objective indicators of neighborhood design (blocks), the most satisfaction is about communication and common spaceschr('39') dimensions and location. The most dissatisfaction is about landscape design, such as green space and how to access parking lots. In subjective indicators, the highest satisfaction is with safety. Residentschr('39') social relations are weak, and the majority of residents do not recommend living in these complexes to their relatives and have no sense of belonging to space.

    Keywords: Quality of life, Residental complex, satisfaction, objective indicator, Subjective indicator