فهرست مطالب

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره فنی* صفحات 211-218
    زمینه و هدف

    با افزایش ضریب شهرنشینی و تبادلات اقتصادی-تجاری، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بین شهرهای جهان، زمینه شیوع اپیدمی ها بیشتر شده است. چالش های ناشی از مهمترین عاملی که می تواند سطح استقلال، اختیارات و حاکمیت شهرها را متاثر سازد و با تبدیل شدن به بحرانی، آثار ویژه ای بر قدرت و سطح تحمل یا تاب آوری شهرها (عمدتا مردم آسیب پذیر آنها) داشته باشد، می تواند از منظر رویکرد و مفهوم حق به شهر بررسی شود. هدف مطالعه حاضر، تحلیل ارتباط میان دیدگاه حق زندگی شهری برای همه شهروندان و پیامدهای بحران کووید 19 در شهرهاست. پرسش اصلی و مبنایی این بررسی مروری این است که: با تاکید بر نظریه و رویکرد حق برای زندگی شهری، وضعیت و شرایط مردم ساکن شهرها در مواجه با بحران کرونا، چگونه است؟ چه راهکارهایی ضرورت بیشتری دارند؟

    روش

    روش پژوهش، مروری-تحلیلی و مبتنی بر یک «نظریه شهری» است که ضمن بررسی دیدگاه ها و منابع مرتبط، به ارایه راهبردها و راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی پدیده موردمطالعه پرداخته است.

    یافته ها

    این مطالعه، موضوع حق به زندگی برای مردم آسیب پذیر شهری در دوره مبارزه با بیماری کرونا را با پایه رویکرد و مفهوم «حق برای شهر» هانری لوفور، بررسی کرده است. یک حق جمعی که بر مدیریت دموکراتیک، یکپارچگی ملی و وابستگی متقابل همه حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی شناخته شده بین المللی تاکید دارد. کرونا ویروس جدید، علاوه بر همه پیامدهای اجتماعی-اقتصادی، منطق حاکم بر سیاست و اخلاق جهانی را هم روشن تر کرد به این معنا که واقعیتی کاملا مادی و دانشی با سیستم های اخلاقی و سیاسی، وابستگی متقابل شدیدی دارد که باعث شده تا افراد علاوه بر حفظ حقوق فردی، به دنبال سلامت بستگان و دیگر ساکنان شهر هم باشند. در اغلب کشورها، سازمان ها و نهادهای مدنی و شهری، رایزنی ها و اقدامات گوناگونی مرتبط با حفظ سطحی از توانمندی و قدرت اجتماعی-اقتصادی مردم شهرها آغاز و به نتایج موثری دست یافته اند.

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان داد که تاثیرات این بحران بر شرایط و کیفیت زیست مردم شهرها بطور کلی شباهت زیادی باهم داشته اند ولی بطورخاص، تفاوت های زیادی بین شرایط زندگی شهری در دنیا دیده می شود که بستگی زیادی به شرایط و سطح تاب آوری اجتماعی-اقتصادی و مدیریتی شهرها داشته است. همچنین این مطالعه با تاکید بر دیدگاه و اهمیت حقوق زندگی شهری، تنها راه حل اساسی مواجهه با این بیماری و بحران ناشی از آن را، تقویت همبستگی و انسجام محلی-ملی می داند؛ راهی که به سلامتی اکثریت و نه سود اقتصادی اقلیتی از افراد جامعه می انجامد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، حق زندگی شهری، شرایط اقتصادی-اجتماعی، جامعه محلی، ایران
  • سید جعفر زنوزی*، مهسا محمودی صفحات 219-226
    زمینه و هدف

    در این پژوهش هدف، شناسایی سبک های تصمیم گیری مشتریان ماسک براساس سبک های مطرح شده ازسوی اسپرولز و کندال است. سوالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که سبک های تصمیم گیری مشتریان ماسک در شرایط بیماری کرونا چگونه است؟

    روش

    این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و از لحاظ اجرا، توصیفی و پیمایشی به شمار می آید. 317 نفر از مشتریان مراجعه کننده به داروخانه های ارومیه برای خرید ماسک، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه است. از روش تی تک نمونه ای با نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده گشته.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن بود که از هشت سبک مطرح شده، 4 سبک شناسایی شد و در اولویت بندی انجام گرفته، سبک حساس به کیفیت دارای بیشترین اولویت قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بیماری کرونا، تقاضا برای ماسک در بین مصرف کنندگان افزایش یافته است. از 8 سبک تصمیم گیری مصرف کنندگان، شاهد تایید 4 سبک در بین مصرف کنندگان شدیم. سبک کیفیت، بیشترین اولویت را به خود اختصاص داد. چرا که دست یابی به تهیه ماسک با کیفیت یک دغدغه در بین مصرف کنندگان بود. از طرفی اهمیت کیفیت برای جامعه و مصرف کنندگان در شرایط بیماری کرونا قابل انکار نیست. بنابراین، تولید و توزیع ماسک با کیفیت، باید به طور صحیح در کل کشور انجام گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا، سبک های تصمیم گیری، اسپرولز و کندال، ماسک
  • مهری توتونچیان*، جلیل خوشحال صفحات 227-239
    زمینه و هدف

    همه گیری جهانی ویروس کرونا تهدیدی جدی را متوجه سلامت و امنیت جامعه جهانی کرده است؛ تهدیدی که به واسطه شدت و گستره ارتباطات انسانی و مراودات اقتصادی در جهان امروز مرزی نمی شناسد. قرار گرفتن ایران در فهرست یکی از قربانیان اصلی ویروس کرونا در کنار دشواری واردات مواد اولیه، داروها و تجهیزات پزشکی به واسطه تحریم ها، کشورمان را با مسیولیتی خطیر مواجه کرده است؛ مسیولیتی که انجام صحیح آن منوط به شکل گیری یک عزم ملی و همکاری همه جانبه تمام دستگاه های اجرایی در مدیریت بحران پیش آمده است.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که مدیریت بحران چه نقشی در کاهش ریسک همه گیری ویروس کرونا دارد؟

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر این موضوع است که رویکرد و استراتژی کشورها در مدیریت بحران کرونا متفاوت بوده و هر یک از کشورها عمدتا یکی از رویکردهای آرام کردن یا کاهش آسیب، کنترل فعال (استراتژی مهار) و یا سرکوب قاطع را جهت مدیریت بحران کرونا در پیش گرفته اند.  

    نتیجه گیری

    در ایران با توجه به وجود ظرفیت های گسترده از قبیل امکانات گسترده پزشکی و بیمارستانی، سازمان هلال احمر، سازمان پدافند غیرعامل، مدیریت بحران و ورود به موقع یگان های نظامی و... به عرصه مدیریت بحران، اپیدمی کرونا علی رغم شروعی ضعیف؛ در حال حاضر شکل قابل قبولی در حوزه ارایه خدمات سلامت به خود گرفته است و توانسته پاسخ به نیاز بیماران بستری را تحت مدیریت در آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ویروس کرونا، کاهش ریسک
  • مهدیه فروزان مهر*، عباس خاشعی سیوکی، محمدحسین نجفی مود، حسین خزیمه نژاد صفحات 240-250
    زمینه و هدف

    ارزیابی تهدیدات و آسیب پذیری زیرساخت ها، یکی از دغدغه های مهم مسیولان حوزه امنیت در یک کشور است. سامانه های آبرسانی نیز یکی از مهمترین و حساس ترین زیرساخت ها می باشد. سامانه های آبرسانی نیز از جمله زیرساخت های اساسی محسوب می شوند که ارزیابی تهدیدات در این سامانه ها و شناسایی نقاط ضعف آن بسیار مهم است. در این راستا در پژوهش حاضر قصد داریم علاوه بر ارزیابی ریسک یک سامانه آبی با روش های موجود، به اصلاح و بروزرسانی این روش ها پرداخته و نتایج آن را مورد بررسی قرار دهیم.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و به لحاظ اجرا، ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و کمی محسوب می شود. در این پژوهش علاوه بر بازدیدهای میدانی و مصاحبه های صورت گرفته با کارشناسان مربوطه در زمینه مورد مطالعه، برای انجام محاسبات و برآورد ریسک سامانه های آبی از دو روش ارزیابی ریسک فیما[1] و فازی و همچنین، اصلاح شده ی این دو روش استفاده شده است. قابل ذکر است که به دلیل رعایت نکات پدافندی در پژوهش حاضر از ذکر مکان و نوع تاسیسات مورد مطالعه خودداری شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ارزیابی ریسک سامانه آبی مورد مطالعه در پژوهش حاضر با استفاده از روش فیما، نشا ن دهنده ریسک بالا در تاسیسات 4 تا 6، ریسک پایین در تاسیسات 7و 9 و ریسک متوسط در سایر تاسیسات است. در روش فازی نیز به جز تاسیسات 7و9 که دارای ریسک متوسط هستند، سایر تاسیسات با ریسک بالا تشخیص داده شده اند. همچنین نتایج روش اصلاح شده فیما (فیما مدیریتی) نشان دهنده ریسک بالا در تاسیسات 4 تا 6 و ریسک متوسط در سایر تاسیسات است. نتایج حاصل از روش اصلاح شده فازی (فازی مدیریتی)، مطابق با نتایج به دست آمده از روش فیما می باشد. همچنین با توجه به نتایج آزمون کای مربع[2]، آزمون های فیما و فازی در دو سطح 1 و 5 درصد معنی دار می باشد اما روش های اصلاح شده در این دو سطح معنی دار نیستند.

    نتیجه گیری

    نتایج مربوط به روش فازی در این پژوهش به شرایط واقعی سامانه مورد مطالعه نزدیک تر است. بنابراین، می توان از آن به عنوان روش بومی در منطقه مورد مطالعه استفاده کرد. به دلیل انجام مطالعات در یک سامانه آبی، معنادار نبودن نتایج حاصل از روش های اصلاحی، دلیل بر ناکارآمدی این روش ها نبوده و می توان مطالعات بیشتری در این زمینه انجام داد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ارزیابی ریسک، مدیریت بحران، روش فیما
  • زهیر متکی*، مهیار جاویدروزی، فرزانه سلطانی قلاتی صفحات 251-263
    زمینه و هدف

    اسکان سانحه دیدگان بلافاصله پس از رخداد سانحه برای برقراری نظم و کاهش بحران های روحی، روانی و جسمی و همچنین، خدمات رسانی بهتر به سانحه دیدگان ضروری است. تجربه سیل آق قلا و اسکان موقت سانحه دیدگان در اماکن ورزشی، لزوم طراحی سرپناه جمعی را بیش از پیش آشکار ساخت. سرپناه جمعی در واقع ساختمان های موجود هستند که به عنوان اسکان موقت برای میزبانی از جمعیت سانحه دیده استفاده می شوند. سرپناه جمعی عمدتا ساختمان های عمومی هستند که پیش از سانحه کاربری خاص خود را دارند و برای اسکان طراحی نشده اند، اما با در نظر گرفتن زیرساخت های الحاقی، این ساختمان ها می توانند تبدیل به سرپناه جمعی شوند. مهمترین مسایل در طراحی سرپناه جمعی: "ساختار مناسب در یک سایت مناسب". انتخاب سایت و تجزیه و تحلیل ساختار و موضوع برچیدن سرپناه، باید در هنگام راه اندازی مجموعه در نظر گرفته شود. هدف این مقاله تدوین چارچوب مفهومی طراحی برای سرپناه جمعی است.

    روش

    ماهیت این پژوهش توصیفی تحلیلی با ترکیب رویه کمی و کیفی از نوع پیمایشی و میدانی است. اطلاعات و داده ها از طریق بررسی و تحلیل اسناد و مدارک موجود دسته بندی و تحلیل شده است.
    یافته ها: در پایان این مقاله فاکتورهای طراحی سرپناه جمعی از مکان یابی تا طراحی ارایه می شود. این فاکتورها با توجه به نظریه فرم جمعی "ماکی" و فاکتورهای طراحی سرپناه جمعی در نقاط مختلف جهان (از نمان یابی تا طراحی) و همچنین نقد و بررسی نقاط ضعف و قوت هریک و بررسی راهنماهای UNHCR, UNDRO , UNDP بدست آمده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نظریه فرم جمعی ماکی، سه گونه از نحوه شکل گیری فضا در سرپناه جمعی وجود دارد که عبارتند از: فرم ترکیب بندی شده، ابرفرم و فرم گروهی. این نحوه قرارگیری اجزا کنار هم یک کل یکپارچه را هم به لحاظ عملکردی و هم به لحاظ ایجاد تعلق خاطر به مکان را بوجود می آورد. در این مقاله سرپناه جمعی مجموعه ای از این سه زیرشاخه در نظر گرفته شده و براساس ویژگی ها و فاکتورهای هریک، چارچوب طراحی برای سرپناه جمعی بدست آمده است.

    کلیدواژگان: سرپناه جمعی، اسکان موقت، سانحه، فرم جمعی، برنامه ریزی
  • نفیسه شمسی گمچی، سید احسان بلادیان، سید علی ترابی*، زهرا محمد نظری صفحات 264-276
    زمینه و هدف

    اواخر سال 2019، گزارشی از موارد ابتلا به بیماری کووید-19 در شهر ووهان چین اعلام شد. در تاریخ 30 بهمن ماه 1398 نیز اولین مورد این بیماری در ایران گزارش شد. با توجه به همه گیری این بیماری، اقدامات مناسب جهت مقابله با آن، از طریق آموزش افراد و درمان مبتلایان از ضرورت بالایی برخوردار بود.

    روش

    با توجه به جهانی بودن این اپیدمی، سیاست های متفاوتی در کشورهای مختلف اتخاذ گردید. در این پژوهش، به کمک تکنیک کیفی مصاحبه با خبرگان، به بررسی اقدامات صورت گرفته در خصوص راه اندازی نقاهتگاه های مقابله با ویروس کرونا در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پرداخته شده است. همچنین، با توجه به اطلاعات حاصله از مصاحبه با مسیولین ذیربط و به کمک رویکرد عارضه یابی در حوزه ی مدیریت فرآیندها، این اقدامات از دیدگاه مدیریت لجستیک و زنجیره تامین، تجزیه و تحلیل شده و پیشنهادهایی برای بهبود این اقدامات در موارد مشابه آتی ارایه شده است.

    یافته ها

    اصول لجستیکی که باید در اقدامات مشابه آتی لحاظ شوند عبارتند از: تقویت اقدامات لجستیکی در فاز آمادگی با رویکردی کنشگرایانه، تعریف نقش ها و وظایف سازمان های درگیر با راه اندازی نقاهتگاه های پسابیمارستانی، حصول اطمینان از در دسترس بودن منابع پشتیبان و انجام اقدامات لازم جهت نگهداری مناسب تجهیزات و اقلام ضروری.

    نتیجه گیری

    برای مقابله با محدودیت های لجستیکی، بایستی هماهنگی و همکاری بین سازمان های درگیر با راه اندازی نقاهتگاه ها ایجاد شود. با توجه به این رویکرد همکارانه، تعیین مهمترین فرآیندهای یک مرکز درمانی و افراد درگیر در انجام عملیات درکنار ایجاد یک درخت تماس یا پاسخگویی و اطلاع رسانی کارمندان و لیستی از ابزارهای مهم، منابع موردنیاز، داده های موردنیاز برای دسترسی افراد در شرایط اضطرار و توافق با گروه های مشابه برای تامین اضطراری فضای کاری و تهیه لیستی از فروشندگان و تامین کنندگان تجهیزات و اقلام بهداشتی موردنیاز و همچنین تامین فضای مناسب برای ذخیره سازی آنها، از آمادگی های لازم می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، نقاهتگاه پسابیمارستانی، تجزیه و تحلیل لجستیکی، مدیریت هماهنگی، برنامه های تداوم کسب وکار
  • شاهد رشیدی، نادر نقشینه*، فاطمه فهیم نیا، یاسمین استوار ایزدخواه، فاطمه ثقفی صفحات 277-297
    زمینه و هدف

    دسترسی به اطلاعات، یکی از ارکان جریان هموار و ثمربخش اطلاعات و ایجادکننده زمینه های استفاده و مدیریت بهینه و موثر اطلاعات است. ضرورت شناخت نحوه دسترسی به اطلاعات و راه های بهبود آن به ویژه در حوزه مدیریت سوانح طبیعی که مبتنی بر تصمیمات خرد و کلان برای کاهش خطرپذیری و افزایش تاب آوری جامعه است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر بر آن است تا ضمن شناسایی ویژگی های اطلاعات نزد ذی نفعان مدیریت سوانح طبیعی در ایران، به بررسی چالش های موجود در این زمینه بپردازد.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه، شرکت در سمینارهای تخصصی، بازدیدهای میدانی و مطالعه اسناد انجام شده است. ذی نفعان شامل سازمان های مردم نهاد (سمن ها)، نهادهای عمومی، نهادهای دولتی، مراکز پژوهشی و متخصصان علم اطلاعات است و برای تحلیل داده ها  ازچارچوب تحلیل مضمون فردی و میور-کاکرین  (2006) استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل کیفی مضامین علاوه بر مشخص کردن ویژگی های اطلاعات این حوزه، سه مقوله اصلی شامل انواع و نحوه دسترسی به اطلاعات (متمرکز، غیرمتمرکز، مطلوب)، عوامل موثر بر دسترسی (اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، سازمانی، حقوقی، فرهنگی، رفتاری، زمانی، و فنی) و اثرات اطلاعات بر محیط (رفتاری و عملی، هیجانی، امنیتی، و اجتماعی) را بازنمون می کند.

    نتیجه گیری

    علی رغم دسترسی به حجم زیاد اطلاعات، کیفیت اطلاعات در دسترس و میزان استفاده موثر از اطلاعات موجود همچنان با چالش های جدی رو به روست. مشارکت تمامی ذی نفعان در حلقه های تصمیم گیری کلان  برای تعریف و تبیین راهبردهای محلی و ملی، به همراه بهره مندی از تخصص و تجربه متخصصان علم اطلاعات می تواند به شناخت عمیق نیازهای اطلاعاتی ذی نفعان مدیریت سوانح طبیعی بیانجامد. این امر می تواند زمینه ساز تغییرات مثبت و تسهیل جریان اطلاعات با استفاده از طراحی خدمات و محتوای متناسب با نیازهای ذی نفعان، و ایجاد برقراری ارتباط موثر بین آنها در جهت هم افزایی تجربه ها و اطلاعات موجود و آتی شود.

    کلیدواژگان: دسترسی به اطلاعات، مدیریت سوانح طبیعی، مدیریت اطلاعات، مدیریت اطلاعات سوانح طبیعی، ذی نفعان مدیریت سوانح
|
  • Zohreh Fanni* Pages 211-218
    Background and objective

    With the rise of urbanization and economic-trade, political, social, and cultural exchanges between cities around the world, the prevalence of epidemics has increased. Challenges caused by the most important factor that can affect the level of independence, authority, and sovereignty of cities and by becoming critical, have special effects on the strength and tolerance or resilience of cities (mainly their vulnerable people), can be from the perspective of the right approach to the city. The present study aims to analyze the relationship between the view of urban right to life for all citizens and the consequences of the crisis of Quaid 19 in cities. The main and fundamental question of this review is: What is the situation and situation of the people living in the cities in the face of the Corona crisis, with an emphasis on the theory and approach of the right to urban life? What strategies are more essential?

    Method

     The research method of this study is fundamental and based on an "urban theory" which, while reviewing the sources, has presented strategies and strategies to reduce the negative effects of the phenomenon under study.

    Findings

     This study examines the issue of the right to life for vulnerable urban people during the Corona Disease Period, based on the approach and concept of Henri Lefebvrechr('39')s "Right to the City" approach. A collective right that emphasizes democratic governance, national unity, and the interdependence of all recognized international civil, political, economic, social, cultural, and environmental rights. In addition to all the socio-economic implications of the new virus, Corona also clarified the logic of global politics and ethics, in the sense that a purely material reality and knowledge of moral and political systems are strongly interdependent, causing people to protect the rights of individuals also seeks the health of relatives and other residents of the city. In most countries, civil and urban organizations and institutions, various consultations and actions related to maintaining the level of empowerment and socio-economic power of the people of the cities have begun and achieved effective results.

    Conclusion

    This study showed that the effects of this crisis on the living conditions and quality of urban people, in general, were very similar, but in particular, there are many differences between urban living conditions in the world, which depends on the conditions and level of social resilience. Economic and managerial cities. Emphasizing the view and importance of urban life rights, this study also considers strengthening the solidarity and local-national solidarity as the only fundamental solution to the disease and the resulting crisis. A path that leads to the health of the majority and not the economic benefit of a minority of people in society.

    Keywords: Coronavirus, urban life, Right, socio-economic conditions, local community, Iran
  • Seyed Jafar Zonoozi*, Mahsa Mahmodi Pages 219-226
    Background and Objective

    In this research, the goal is to identify the decision-making styles of mask customers based on the proposed styles Spurs and Kendall. The question that arises in this research is that decision-making styles What are the mask clients like in coronary heart disease?

    Method

    This research is applied in nature and is descriptive and analytical in terms of implementation.  317 people customers visiting Urmia pharmacies were selected to purchase the mask as a statistical sample. The main tool Data collection is a questionnaire. T-sample method with SPSS software was used to analyze the data.

    Finding

    The results of the study showed that out of the eight proposed styles, 5 styles were identified and prioritized The ranking was done, the quality-sensitive style was given the highest priority.

    Conclusion

    Due to the prevalence of coronary heart disease, the demand for masks among consumers has increased.  From 8 consumer decision-making style We have seen the approval of 4 styles among consumers.  The highest quality style Priority was given to achieving a quality mask that was a concern for consumers. On the other hand, the importance of quality for society and consumers in the context of coronary heart disease cannot be denied.  So produce and Quality mask distribution should be done properly in the country as a whole.

    Keywords: Corona, Decision Styles, Spruce, Kendall, Mask
  • Mehri [email protected]*, Jalil Khoshhal Pages 227-239
    Background and Objectives

    The global outbreak of the coronavirus has posed a serious threat to the health and safety of the international community; A threat that, due to the intensity and scope of human communication and economic relations in todaychr('39')s world, knows no borders. Iranchr('39')s inclusion on the list of one of the main victims of the coronavirus, along with the difficulty of importing raw materials, medicines and medical equipment through sanctions, has placed our country at serious risk; The responsibility for doing so depends on the formation of a national determination and the comprehensive cooperation of all executive bodies in crisis management.

    Method

    This descriptive-analytical study seeks to answer the question of what role crisis management plays in reducing the risk of coronavirus epidemiology.

    Results

    The findings show that countrieschr('39') approaches and strategies for managing Corona crisis are different, and each country is mainly one of the approaches to calm or reduce harm, active control (containment strategy) or decisive repression to manage Bahrain Corona. Have taken over.

    Conclusion

    In Iran, due to the existence of extensive capacities such as extensive medical and hospital facilities, Red Crescent Organization, Passive Defense Organization, Crisis Management and timely entry of military units, etc. into the field of crisis management, Corona epidemic despite poor start; At present, it has taken an acceptable form in the field of providing health services and has been able to manage the response to the needs of hospitalized patients.

    Keywords: Crisis Management, Coronavirus, Risk Reduction
  • Mahdiyeh Foruzanmehr*, Abbas Khashei Siuki, Mohammad Hossien Najafi Mood, Hossein Khozeymehnezhad Pages 240-250
    Bacground and objective

    Assessing the threats and vulnerabilities of infrastructure is one of the major concerns of security officials in a country, and water supply systems are one of the most important and sensitive infrastructures. Water supply systems are also among the basic infrastructures that are very important in assessing the threats in these systems and identifying its weaknesses. In this regard, in the present study, in addition to assessing the risk of a water system with existing methods, we intend to correct and update these methods and examine its results.

    Method

    The present study is a practical application in terms of nature and a combination of descriptive-analytical and quantitative methods in terms of implementation. In this study, in addition to field visits and interviews with relevant experts in the field of study to perform calculations and risk assessment of water systems, two methods of FEMA and Fuzzy risk assessment have been used as well as modified of these two methods.

    Finding

    The results of the assessment of the water level of Samah studied in the present study using FEMA method, indicate high risk in facilities 4 to 6, low risk in facilities 7 and 9 and medium risk in other facilities. In the Fuzzy method, in addition to facilities 7 and 9, which have medium risk, other high-risk facilities have been identified. Also, the results of the modified FEMA method (managerial FEMA) indicate high risk in facilities 4 to 6 and medium risk in other facilities. Also, according to the results of Kai-Esquar test, fema and fuzzy tests are significant in two levels of 1 and 5%, but the modified methods in these two levels are not significant.

    Conclusion

    The results of the Fuzzy method in this study are closer to the real conditions of the system under study, so it can be used as a native method in the study area. Due to studies in a water system, the insignificance of the results of corrective methods is not a reason for the inefficiency of these methods and more studies can be done in this field.

    Keywords: Passive Defense, Risk Assessment, Crisis Management, FEMA Method
  • Zoheir Mottaki*, Mahyar Javidruzi, Farzaneh Soltany Qalaty Pages 251-263
    Background and objective

    Accommodation of the victims is necessary immediately after the accident to maintain order and reduce mental, psychological and physical crises, as well as providing better services to the victims of the accident. The experience of the AQ-Qala flood and the temporary accommodation of the victims in sports venues has made the need for the design of a collective shelter even more apparent.Collective shelters are actually existing buildings that are used as temporary accommodation to host the affected population. The buildings used as collective shelters are schools, hotels, community centers, hospitals, factories, religious buildings, barracks and even military barracks. Collective shelters are mostly public buildings that have their own use before the accident and are not designed for accommodation, but considering the additional infrastructure, these buildings can be turned into collective shelters. The most important issues in the design of a collective shelter are as follows: "Appropriate structure on a suitable site", site selection and analysis of the structure and subject of shelter dismantling that should be considered when setting up the complex.The purpose of this paper is to (develop) a conceptual design framework for collective shelter.

     Method

     The research method used in this study is a combined quantitative-qualitative method with descriptive-analytical method of field and survey studies. In addition to collecting data, the library study and observation tools and documentation, as well as overseas maps and documents were used.

     Findings

    At the end of this article, collective shelter design factors, including locating the site to designing are presented. These factors have been obtained based on collective form, the experiences of collective shelter designs in different parts of the world and reviewing the strengths and weaknesses of each and reviewing the guidelines of UNDP, UNDRO, UNHCR.

     Conclusion

    According to Makichr('39')s collective form theory, there are three types of space formation in a collective shelter. They are as follows: compositional form, mega form and collective form. This combination of components creates an integrated whole, both functionally and locally. In this paper, collective shelter is considered a set of these three sub-branches and based on the characteristics and factors involved in each, a design framework has been obtained for collective shelter.

    Keywords: Collective shelter, temporary accommodation, accident, collective form, planning
  • Nafiseh Shamsi Gamchi, Seyed Ehsan Beladian, Seyed Ali Torabi*, Zahra Mohammadnazari Pages 264-276
    Background and objective

    At the late 2019, a report of cases of Covid-19 was announced in Wuhan, China. On February 20, 2009, the first case of the disease was reported in Iran. Due to the prevalence of this disease, appropriate measures/actions were needed to be taken into account to deal with this epidemy through the training of individuals and treatment of patients.

    Method

    Due to the global nature of this epidemic, different policies have been adopted in different countries. In this study, those measures and actions taken in regards to establishment of Coronavirus recovery sites at Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran are first examined based on in-depth interviews with some people in charge of Coronavirus epidemic management. Then, the gathered information are analyzed from a logistical viewpoint based upon the so-called diagnosing approach which is frequently used in the domain of process management. Accordingly, some suggestions are finally provided to improve such actions in the future similar cases, which cover those suggestion related to the preparation and response phases.

    Findings

    Several logistical actions should be performed for better preparation to respond suitably to similar epidemics in the future: improving logistics actions in the preparedness phase using a proactive approach, defining the roles and responsibilities of parties involved, availability of required supporting resources and maintenance of required equipment.  

    Conclusion

    In order to deal with logistical constraints, coordination and cooperation between different parties involved must be established. According to this approach, determining the most important processes of a recovery center and the people involved in the operations along with creating a contact tree and a list of important tools, resources, data sources to access people in emergencies as well as providing a list of vendors of equipment, and the right space for their storage are considered as the required preparedness items.

    Keywords: Coronavirus, Post-hospital recovery center, Logistical analysis, Coordination management, Business continuity plans
  • Shahed Rashidi, Nader Naghshineh*, Fatemeh Fahimnia, Yasamin O. Izadkhah, Fatemeh Saghafi Pages 277-297
    Background and objective

    Access to information is one of the pillars of a smooth and productive information flow which would provide the best opportunities for an effective Information management. Thus, it is essential to acquire the knowledge about how to access information and ways to improve it, especially in the field of natural disaster management (NDM), which is based on decisions making, in micro and macro level, to reduce risk and increase the resilience. This paper presents an attempt to understand the NDM stakeholders’ perceptions about information, and discuss the challenges they’ve been through to information access.

    Method

    A qualitative multi-stakeholder, multi-hazard approach employed, and several sources of information (interviews, participation in seminars, field observations, and document studies) were triangulated to gather information to reach a holistic view of the field with a focus on the five groups of stakeholders ( NGOs, public institutions, government agencies, research centers, and information science experts). Fereday & Muir-Cochrane (2006) thematic content analysis was applied to analyze the data and to achieve the adequate accuracy in this qualitative analysis.

    Findings

    Besides the emerged notions about the NDM information characteristics, three conceptual clusters emerged through the qualitative thematic analysis , namely kinds and methods of information access (centralized, decentralized, and desired), factors that influence information access (economical, political, social, organizational, legal, cultural, behavioral, temporal, and technical), and the information impact  (behavioral and practical, emotional, security, and social).

    Conclusion

    Despite a relative desirability of access to information in terms of the, the quality of information available continues to face serious challenges. Developing local and national strategies needs the cooperation of all stakeholders, and requires the integration of the information produced and shared in the NDM field. Meanwhile, the presence of information science professionals in the circle of NDM decision makers can pave the way for positive changes, and facilitate the information flow and effective communication between stakeholders by providing services and content tailored to their information needs.

    Keywords: Access to Information, Natural Disaster Management, Information Management, Natural Disaster Information Management, Disaster Management Stakeholders