فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام - سال هفتم شماره 12 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه کلام
سال هفتم شماره 12 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا دلبری، سید محمد کاظم علوی* صفحات 5-25

    مبحث صفات یکی از مباحث مهم خداشناسی بوده و حکیم سبزواری بر اساس اصول و قواعد فلسفی به تبیین مسایل آن بر اساس «عینیت صفات حق با ذات او و با یکدیگر» و «تشکیک در صفات» و «اشتراک معنوی بین صفات» پرداخته و تفکرات و اشکالات برخی فرقه های کلامی و اهل حدیث را مورد نقد قرار داده است. حکیم سبزواری نظریه نیابت ذات از صفات حق و نیز اشکال کلینی مبنی بر زیادت اراده حق تعالی از ذات را پاسخ گفته است. به نظر حکیم سبزواری، اصول بیان شده مبتنی بر قواعد فلسفی «بسیط الحقیقه کل الاشیاء و لیس بشیء منها»، قاعده «واجب الوجود بالذات واجب الوجود من جمیع الجهات» و قاعده امکان اشرف می باشد. حکیم سبزواری اشکال کلینی را بر مبنای تشکیک در صفات کمالیه حق تعالی پاسخ داده است. همچنین در نقد نظریه نیابت ذات از صفات بر مبنای قاعده امکان اشرف، ذات را واجد صفات به نحو اتم و اعلی و اشرف می داند. به نظر حکیم سبزواری عدم تفطن به این اصول و قواعد فلسفی موجبات فهم نادرست از رابطه صفات و ذات را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: معتزله، کلینی، نیابت ذات از صفات، حکیم سبزواری، تشکیک صفات، عینیت صفات، اشتراک معنوی صفات
  • محمد اسحاق عارفی*، جواد رقوی صفحات 27-46
    مسئله «ایمان» از مهم ترین مباحث کلامی و بحث انگیزترین موضوع در کتاب های کلامی به ویژه کتاب های قرون اولیه اسلام است. یکی از کسانی که حقیقت ایمان را مورد کاوش قرار داده و پس از طرح دیدگاه خاص دراین اره به توضیح و تبیین آن پرداخته است، حکیم محمد حسین اصفهانی است. در این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی دیدگاه یاد شده مورد بررسی قرار گرفته است و پس از تبیین و تحلیل دیدگاه مزبور به ارزیابی آن پرداخته شده است. بر اساس این دیدگاه معرفت و تصدیق منطقی عین ایمان به شمار می آید و تعهد و تسلیم قلبی از آثار آن قلمداد می شود و این مطلب به دست آمده است که این دیدگاه همان گونه که از نظر معنا شناختی ایمان قابل دفاع نیست، دلیل عقلی و متون دینی نیز آن را تایید نمی کند و باید گفت حقیقت ایمان را تعهد و تسلیم قلبی تشکیل میدهد و علم و معرفت نه عین ایمان است و نه جزء آن و نه علت تامه، بلکه شرط لازم آن به شمار آمده و ایمانی که سعادت ابدی انسان را به دنبال دارد بر معرفتی یقینی استوار است.
    کلیدواژگان: محقق اصفهانی، ایمان، معرفت تصدیقی، تسلیم قلبی، معرفت یقینی
  • مهیار خانی مقدم، سیدمجید نبوی صفحات 47-74

    برقعی از جمله افرادی است که با برداشت های ظاهری از قرآن، از عقاید شیعی فاصله زیادی گرفت و با رویکردی وهابی گونه، به نقد عقاید شیعی به صورت افراطی پرداخت. پژوهش حاضر با روش توصیفی، تحلیلی، به واکاوی نقادانه دلایل برقعی پیرامون نفی توسل به اهل بیت: پرداخته است. وی با محور قرار دادن تعدادی از آیات قرآن و سیره، با دلایل «مشرکانه بودن هر گونه درخواست و توجه به غیر خداوند»، «عدم نیاز خداوند به وزیر»، «بی اطلاعی انبیاء و امامان: از اهل دنیا پس از مرگ خود»، «عدم دستور قرآن و اهل بیت: برای توسل»، «عدم ارتباط مصادیق و معانی «وسیله» در آیه 35 مایده به اشخاص» و «غیرقابل تجربه و آزمایش بودن توسل»، توسل را بدعتی آشکار و فاقد مبنا می داند. اما اشکالات روشی متعدد وی مانند «عدم جامع نگری و عدم تتبع کامل آراء»، «عدم دقت در سیاق مطالب» و «عدم دقت در معنای دقیق واژگان و یکسان انگاری های فاقد مبنا»، نظرات وی را از منظر عقل و نقل، غیرقابل پذیرش می نمایاند.

    کلیدواژگان: اهل بیت علیهم السلام، آیه 35 سوره مائده، برقعی، توسل
  • رضا نوین صفحات 75-101

    «عالم ذر» و خلقت پیشین انسان از موضوعات مهم کلامی و مورد توجه اندیشمندان اسلامی است که آرای گوناگونی را پدید آورده است. شیخ احمد احسایی بنیانگذار مکتب شیخیه ادعای روشنگری و گشودن مسیر هدایت در این موضوع را دارد. بازخوانی تحلیلی، انتقادی دیدگاه وی، مسئله مقاله پیش رو و روش انجام آن تحلیل اسنادی و عقلی است. تحقیق حاضر با استناد به نظر اکثر اندیشمندان معاصر شیعی برخی از مبانی معرفتی شیخ را غیر قابل اعتماد دانسته است. ادعاهای مطرح شده از سوی شیخ بیشتر جنبه ذوقی داشته، از مستندات علمی و عقلی بی بهره، یا کم بهره و بر مبنای اخبار غیرموثق هستند. ادعاهای مزبور لوازم باطلی دارند که خود شیخ بدان ملتزم نیست؛ خلقت پیشین ارواح لوازم باطلی نظیر «اتحاد نوعی»، «عدم تشخص» و «معطل ماندن قوا» دارد و ترسیم شبه مادی عالم ذر لوازم باطلی نظیر «مشروط شدن هدایت به عالم ذر»، «جبری شدن اعمال انسان ها»، «بیهوده شدن وعده ثواب و عقاب»، «عبث شدن تبلیغ پیامبران» و «بالقوه شدن بالفعل ها» دارد. نکته آخر اینکه از جمله ادعاهای شیخ همچون صد سال بودن دهر، وجود ترایب و عدم برگشت مسیح به صلب آدم در عالم ذر فاقد هر گونه مبنا و مستند روایی است.

    کلیدواژگان: عالم ذر، شیخ احمد، مفهوم شناسی
  • فرح رامین صفحات 103-123

    کثیری از  خداباوران غربی، برهان نظم را بر اثبات وجود خدا کارامد می دانند، اما اکثر فلاسفه و متکلمان اسلامی، در اثبات وجود باری تعالی از آن بهره نگرفته و رسالت آن را تنها  اثبات برخی صفات خداوند ذکر کرده اند. این نوشتار، به کنکاش درباره برخی مناقشات درباره رسالت برهان نظم پرداخته است و سعی دارد به این سوال ها پاسخ گوید که آیا برهان نظم عهده‏دار اثبات وجود خداوند است یا عهده دار اثبات برخی صفات خداوند؟ یا اینکه تنها دلیلی اقناعی است که سهم عمده در تعمیق ایمان مومنان دارد؟ در حوزه اثبات وجود خدا آیا این برهان یقین‏آور است؟ میزان کارایی برهان در حوزه اثبات برخی صفات چگونه است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که گرچه متفکران اسلامی، غالبا از طریق این استدلال، برخی صفات خدا را اثبات می نمایند و حتی برخی از منتقدان غربی آن، چنین کارایی را نیز بر نمی تابند،  تقریرهای استقرایی این استدلال، کارایی اثبات وجود خداوند را دارا هستند و گرچه مفید یقین منطقی نیستند، می‏توانند یقین موضوعی را به ارمغان ‏آورند.

    کلیدواژگان: برهان نظم، وجود خداوند، صفات خداوند، حساب احتمالات، تقریرهای استقرایی
  • الهام زرین کلاه صفحات 125-149

    از مباحث مهمی که در روایات شیعه آمده، لعن مخالفان اهل بیت: است. در عین حال برخی با دستاویز قراردادن چنین روایاتی قایل به جواز لعن مقدسات اهل سنت به ویژه خلفا با ذکر نام شده اند. این پژوهش با به کارگیری روش توصیفی، تحلیلی و استنتاجی در صدد بررسی وجود یا عدم وجود چنین روایاتی در منابع شیعه بوده و به این نتیجه دست یافته که در مکتب شیعه حتی یک روایت هم در لعن تصریحی خلفا و با ذکر نام آن ها، نیامده است. ضمن اینکه چنین دیدگاهی با آیات دعوت کننده به وحدت، سیره اهل بیت: در تعامل با خلفا همراه با انتقاد به دور از سب و توهین، اصل تقیه و رازداری، نحوه مراوده ایمه: و پیروانشان با بزرگان اهل سنت و... تعارض دارد. علاوه بر این، آغازگر چنین لعنی معاویه و عامل انتساب شیعه به این اتهام، بنی امیه بوده است. حتی در صورت وجود چنین روایاتی در شیعه، باید گفت که این روایات جعلیات فرقه ای انحرافی بوده که همواره از سوی ایمه: نهی شده اند و گفتار آن ها فاقد اعتبار است.

    کلیدواژگان: لعن، روایات لعن، لعن علنی، اهل بیت علیهم السلام، خلفا، وحدت اسلامی
  • فاطمه علمی راد صفحات 151-178

    مسئله خلافت و جانشینی پیامبر ص و حد اختیارات و وظایف وی از مسایل مهم و مبنایی میان اندیشمندان اسلامی است. عبدالرزاق معتقد است نه دلیل نقلی بر وجوب نصب امام و خلیفه پس از پیامبرص وجود دارد و نه دلیل عقلی و نه اجماع. به اعتقاد وی حکومت پیامبرص نیز صبغه الهی نداشته است!آیت الله جوادی آملی خلافت دینی را همان مقام خلیفه اللهی می داند که خداوند متعال بر اساس آیه سی ام سوره بقره، به نوع انسان با محوریت علم اسمای الهی عطا کرده است. ایشان مقام خلافت را از کرامت انسان و موجب کمال وی دانسته است. از دیدگاه ایشان، خلافت کمال حقیقی و مشکک است و هرگز قابل عزل و نصب نیست و کسی شایسته خلافت الهی و رهبری دیگر انسان هاست که دارای مراتب عالی علم اسمای الهی باشد و این مقام به انبیا و اولیای الهی: اختصاص دارد. این مقاله پس از تبیین دیدگاه علی عبدالرزاق و آیت الله جوادی آملی درباره مسئله خلافت، با روش توصیفی، تحلیلی آرای عبدالرزاق را با استفاده از معتقدات آیت الله جوادی نقد می کند. دستاورد این پژوهش نشان خواهد داد که دیدگاه عبدالرزاق درباره خلافت، اصل دین اسلام را تحت الشعاع قرار داده است.

    کلیدواژگان: خلافت ظاهری، خلافت واقعی، آیت الله جوادی آملی، علی عبدالرزاق
  • محمد حسین مروی، محمد حسن نادم صفحات 179-200

    یکی از آموزه های مهم مکتب تشیع که در طول تاریخ، سبب حفظ کیان مذهب شده و شیعیان را از گزند خطرات و تهدیدها حفظ کرده، «تقیه» است. تقیه، حکمی شرعی است و تمام مسلمانان، حتی صحابه و تابعین به آن فتوا داده و عمل کرده اند، ولی شیعیان به خاطر در اقلیت بودن و مورد ظلم و تهدید قرار گرفتن، بیشتر به این حکم الهی عمل کرده اند، به نحوی که تقیه شعار آنان قرار گرفته است. برخی از دشمنان شیعه، با استناد به این شعار شیعه، این حکم الهی را مساوی با عمل منافقانه قرار داده و به این واسطه، جنایاتی را علیه شیعیان انجام می دهند. ناصر بن عبدالله القفاری از استادان و روشنفکران برجسته وهابی دانشگاه های عربستان است که بیشتر نوشته هایش را به نقد مذهب شیعه اختصاص داده است. دو کتاب «تقریب بین السنه و الرافضه» و «اصول مذهب الشیعه الاثنی عشریه عرض و نقد» از مهم ترین کتاب های اوست. قفاری در کتاب «اصول مذهب الشیعه الاثنی عشریه عرض و نقد» با استناد به منابع شیعی، آموزه های شیعه، از جمله تقیه را نقد کرده است. او آیات مورد استناد شیعه در جواز تقیه را مختص به کفار می داند و با استناد به تعریف شیخ مفید از تقیه و روایات شیعه تقیه را رد می کند. این مقاله در تلاش است تا با روش کتابخانه ای و مبنا قراردادن قرآن و منابع حدیثی شیعه و اهل سنت و بنای عقلا به نقدهای قفاری پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: تقیه، نفاق، غلو، شیعه، اهل سنت، قفاری
  • مهدیه دهقانی قناتغستانی صفحات 201-223

    از نگاه مستشرقان، پژوهش های تاریخی مارشال هاجسن از اسلام پژوهان و تاریخ دانان سالهای میانی سده 1900 میلادی سبب پدید آمدن نگاه و روشی نوین در مطالعات تاریخی خاورشناسان شده است. مدخل «غلات» یکی از بیست مدخلی است که به قلم او در دایره المعارف اسلام(EI) در حجمی قریب به یک صفحه(دو ستون) نوشته شده است. از آنجا که یکی از بنیادین ترین مقدمات در مباحث تاریخی، شناخت درست فرقه هاست لازم است اندیشه ها و عملکردهای هر فرقه به درستی شناسایی و معرفی گردد. بررسی مدخل غلات نشان می دهد که اطلاعات نادرستی درباره این فرقه در این مدخل ارایه شده است و نقد های گوناگونی بر محتوای آن وارد است. از آن جمله اشکال در دسته بندی فرق شیعه، انتساب آغازگری اندیشه مهدویت به غلات، برشمردن اعتقاد به عالم ذر در زمره عقاید غلات و... است. به نظر می رسد همه این اشکالات ناشی از عدم مراجعه نویسنده به منابع عربی است.

    کلیدواژگان: غلات، مستشرقان، مارشال هاجسن، دایره المعارف اسلام
  • عبدالله صادقی*، عبدالحمید واسطی صفحات 225-245
    هستی و انسان دغدغه ای است که قرن ها است ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. بیش از بیست قرن است متفکران دینی و غیردینی پیرامون آن به بحث و گفتگو مشغول هستند. مسئله این است که چه رابطه و تاثیرگذاری بین هستی و انسان وجود دارد و مبنای هستی شناسی و انسان شناسی چه رابطه ای با یکدیگر می تواند داشته باشند و هر یک بر دیگری چه تاثیری خواهد داشت. بر اساس گزاره های دینی و آرای اندیشمندان اسلامی، می توان مبنای هستی شناسی را هستی شناسی شبکه ای دانست. به تعبیر دیگر، جهان ما یک جهان شبکه ای است. این هستی شبکه ای با انسان رابطه تناظری دارد که از آن تعبیر به عالم کبیر و صغیر شده است. در این رابطه تفسیر و تبیین جهان بدون انسان، و تفسیر و تبیین انسان بدون جهان، تفسیر ناقص و بی معنا خواهد بود. بنابراین براساس رابطه هستی شناسی و انسان شناسی می توان نظریه انسان شناسی شبکه ای را نتیجه گرفت. در این نظریه انسان محور شبکه هستی است و ارتباطات انسان محور اساسی زندگی در شبکه هستی است. در این مقاله نوع تحقیق بنیادی، رویکرد پژوهش توصیفی، تبینی و روش تحقیق کتابخانه ای انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: شبکه هستی، انسان شناسی، هستی شناسی
  • مسعود پوستچی اول*، حجت اسعدی صفحات 247-277
    یکی از مهم ترین براهین در اثبات وجود خدا نزد طبیعیون و خداباوران، «برهان نظم» است که تاکنون تقریرهای مختلفی از آن ارایه شده است. برخی از این براهین بر مبنای حساب احتمالات است که با نقدهای جدی هم از سوی متکلمان و اندیشمندان مسلمان و هم از سوی طرفداران «نظریه تکامل تصادفی» داروین یا به اصطلاح امروزه نظریه فرگشت، روبه‎رو بوده است. مقاله حاضر با بهره‎مندی از حساب احتمالات و طراحی فرمول ریاضی، ضمن پاسخگویی به انتقادات مطرح شده، به نقد نظریه تکامل تصادفی و نظم اتفاقی هستی در بستر زمان می‎پردازد. بر این اساس، معلوم می گردد که مجموع اتفاقاتی که در طول زمان تدریجا منجر به یک نتیجه خاص و سیستم منظم شود، در هر بازه زمانی قابل رخ دادن نیست و برای شکل‎گیری نظم پیچیده موجود در جانوران در اثر فرایندهای تصادفی مانند جهش های ژنتیکی غیر هدفمند، بودجه زمانی کافی وجود ندارد. بدین ترتیب امکان ایجاد تصادفی نظام فعلی جهان، محال و وجود یک عامل هوشمند برای آن ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: برهان نظم، احتمالات، تصادف، جهش ژنتیکی، فرگشت، نظریه تکامل، بازه زمانی
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، جواد رقوی، هناء الحویزی صفحات 279-301

    رابطه وقوع شر با اعمال انسانی، از دیر باز ذهن اندیشمندان به ویژه متکلمان و فیلسوفان مسلمان را به خود مشغول داشته است. این بحث از جهات مختلفی مورد توجه بوده است، اما در این نوشتار به چگونگی تاثیرگذاری افعال ناشایست انسان در وقوع شر پرداخته شده است. از آنجا که این مهم با فاعلیت انسان در طبیعت پیوند دارد، نحوه ارتباط انسان با طبیعت نیز بررسی شده است. مادی گرایان با توجه به اینکه به اصل آفرینش باورمند نیستند، نقش افعال انسان در پیدایش رویدادهای ناخوشایند را انکار کرده و آن را یک فرضیه دینی دانسته اند. اشاعره با توجه به رویکرد جبرگرایانه، همه پدیده ها را به خدا نسبت داده و برای انسان فاعلیتی قایل نیستند، اما اندیشمندان معاصر امامیه دیدگاه های دیگری برگزیده اند. شهید صدر با طرح نظریه استخلاف، بر این باور است که انسان امانتدار جهان طبیعت است و کنش های او باید بر اساس قوانین امانتداری که خداوند مقرر نموده است، باشد. علامه طباطبایی نیز با طرح نظریه استخدام و تسخیر، انسان را بخشی از این جهان می داند که همگی پیرو نظام اسباب و مسببات هستند. این نظام علیت، افزون بر خداوند(به عنوان علت حقیقی)، دارای علل مادی به عنوان علت نزدیک و علل معنوی به عنوان علل میانی است که از آثار کنش های اختیاری انسان سرچشمه می گیرد. در این میان گناهان، افزون بر مجازات تشریعی اخروی، آثار تکوینی مادی و فرامادی در دنیا دارند. این پژوهش، ضمن بررسی گفته ها و ادله، به این نتیجه رسیده است که دیدگاه نخست از اولویت برخوردار است.

    کلیدواژگان: شرور، استخلاف، نظام علی و معلولی، تاثیر شر طبیعی، تاثیر شر اخلاقی
|
  • Zahra Delbari, Seyed Muhammad Kadhim Alavi * Pages 5-25
  • Mohammad Eshagh Arefi *, Jawad Raghavi Pages 27-46
    The topic of faith is among the important theological and challenging topics within the theological books, especially those of the early centuries of Islam. One of the figures who has researched the reality of faith and expressed his view in this regard is Hakim Muhammad Hussein Isfahani. This view has been reviewed and evaluated after elucidation and analysis using descriptive – analytical method in this research. According to this view, theoretical knowledge and logical affirmation are exactly like faith and the commitment and submission of the heart are considered as effects of that. It has been concluded that this view, just as it is not defendable according to semantics, is not proven by rational reasons and religious texts. Therefore it must be said that the reality of faith consists of commitment and submission of the heart, and theoretical knowledge or logical affirmation is not like the faith, nor part of it, and not its adequate cause, rather it is the necessary condition. Meaning the faith that brings everlasting prosperity of human is built on a certain knowledge
    Keywords: : Muhaqiq Isfahani, faith, Affirmative Knowledge, Heart’s Submission, Certain Knowledge
  • MAHYAR KHANI MOGHADDAM, Seyyedmajid Nabavi Pages 47-74

    Burqa‘i is among those figures who have distanced themselves from true Shia beliefs by exoteric interpretation of the Qur’an, and have criticized the beliefs of Shi’ism with an extreme Wahhabi approach. This research, using analytical – descriptive method, has analyzed and criticized his reasons in rejecting Tawassul (invocation) of the Ahlulbayt (peace be upon them). He considers Tawassul as a clear baseless innovation using some verses of the Qur’an and hadiths as his base of argument like: “Any request or focus on other than God being an act of polytheism”, “Lack of God’s need on a successor”, “Prophets and Imams’ lack of information on the people of the world after their death”, “Lack of Qur’an’s command or the Ahlulbayt on Tawassul”, “Lack of connection between example and content of the term ‘Vasila’ in verse 35 of chapter Al-Ma'idah”, and “Tawassul not having the capability of being tested”. However his methodological mistakes include “lack of comprehensive view and lack of complete research on the views”, “lack of focus and complete understanding of the context”, and “lack of thorough understanding of technical terms and setting baseless equal meanings”, which has made his view unacceptable according to reason and narration

    Keywords: Ahlulbayt, Verse 35 of Al-Ma'idah, Burqa‘i, Tawassul(Invocation)
  • Reza Navin Pages 75-101

    The Realm of Zar (Mending World) and the pre-creation of human is among the important theological topics that has gained the focus of the Islamic scholars with various views. Sheikh Ahmad al-Ehsá'í, the founder of Shaykhism, claimed enlightenment and an answer to resolve this topic. Analytical – critical review of his view has been done in this article using documentary and rational analysis. This research finds some of epistemological basis of the Sheikh as none-trustable according to the views of majority of Shi’a contemporary scholars. Sheikh’s claims have more of a personal taste to it, and has little or nothing of scientific or rational references, and they are un-authentic according to the narrations. Such claims entails invalid effects that the Sheikh, himself, does not correspond: 1. Pre-creation of souls entail invalid matters like: “union by species”, “lack of personification”, and “ineffectiveness of the faculties”. 2- Semi-material description of the Mending world entails invalid prerequisites such as: “guidance being conditioned to the Mending world”, “human’s action becoming predestined”, “promise of punishment & reward becomes pointless”, “preaching of the Prophets becomes pointless”, and “potentials turn to actualities”. Last point, Sheikh’s claims such as “era being hundred years”, “existence of Tarā’ib”, and “Messiah’s lack of return to the lion of Adam in the Mending world” lack any sort of base or narrative documentation

    Keywords: : Realm of Zar (Mending World), Sheikh Ahmad, Conceptology, Criticism
  • Farah Ramin Pages 103-123

    Many of the Western theists consider the argument of Order not practical for proving the existence of God, however the majority of the Islamic philosophers and theologians have not used it to prove the existence of God, rather they have mentioned its mission to only prove some of the Divine Attributes. This research has done its studies regarding various arguments in terms of the mission of argument of Order and tries to answer these questions: Is the argument of Order responsible to prove the existence of God or some of His attributes? Or is it the only convincing argument that plays a major role in elevating the faith of a believer? Is this argument results in certainty in proving God’s existence? How functional it is in proving some of God’s attributes? The outcome of the research indicates that despite of Islamic scholars using this argument to prove some of God’s attributes, and still some of the western critics consider it as being unpractical for such matter, still the different exposition of this argument is capable of proving God’s existence although it may not result in logical certainty, still it can bring about subjective certainty.

    Keywords: Argument of Order, Existence of god, Attributes of God, Probabilities, Inductive Expositions
  • Elham Zarrin Kulah Pages 125-149

    Among the important topics within the Shia narrations is the cursing of the enemies of the Ahlulbayt (peace be upon them). Meanwhile some have used such narrations and concluded permission of cursing the sacred things of the Sunnis, especially the Caliphs by their names. This research, using descriptive – analytical and deductive method, tries to review the existence or none-existence of such narrations in Shia narrative sources. It has concluded that in the school of Shi'ism, there is not a single narration in which the curse of the Caliphs, using their names, has been mentioned. Additionally such view is in contrary with verses of the Qur’an that calls for unity, behavior of the Ahlulbayt toward the Caliphs, which included criticism but away from false words and insult, principle of Taqiya and keeping secret, the method of the Ahlulbayt and their followers in treating the elite figures of the Sunni, and etc. In addition the one who started such a cursing was Mu’awiya and the factor accusing Shia with such accusation were the Umayyad. Even if such narrations existed in Shia sources, one must say that such narrations are the fabricated narrations that have been always forbidden by the Ahlulbayt and they are not authentic.

    Keywords: Cursing, narrations of cursing, Apparent Cursing, Ahlulbayt, Caliphs, Islamic unity
  • Fateme Elmirad Pages 151-178

    The topic of caliphate and successorship of the Prophet (and his duties and scope of power) is among the important and major topics among the Islamic scholars. Abd al-Razzaq believes that: There is no narrative reason implying the obligation of appointing Imam and Caliph after the Prophet (and no rational reason and no consensus). According to him, the government of the Prophet also did not have a divine tone. Aytullah Javādi Āmoli considers religious government as the Divine Successorship (Khalifatullah) that the Almighty has granted the human kind with the knowledge of Divine Names being as its center, according to the 30th verse of chapter Baqarah. He relates the status of caliphate from the virtue of humanity and considers it to help him on his perfection. According to his view, caliphate is a real and analogical gradation perfection and it will never be subjected to removal or appointment, and the one who deserves to be the divine Caliph and leader of other humans is the one who contains the high levels of knowledge of the Divine Names and this stage or level is exclusive to the Prophets and Divine saints. This research, after elucidating the view of Ali Abd al-Razzaq and Ayatullah Javādi Āmoli regarding the topic of Caliphate, criticizes the view of Abd al-Razzaq using descriptive – analytical method, through the beliefs of Ayatullah Javādi. The conclusion of this research indicates that the view of Abd al-Razzaq regarding the Caliphate has influenced the principle of Islam.

    Keywords: Apparent Caliphate, True Caliphate, Ayatullah Javādi Āmoli, Ali Abd al-Razzaq
  • Mohamad Hosein Marvi, Muhammad Hasan Nadem Pages 179-200

    One of the important teachings of Shi'ism that has been able to protect and save the roots of Shi'ism and the Shias from threats and dangers, is Taqiya (dissimulation). Taqiya is a religious verdict and all the Muslims, including the Sahaba & Tabe’in (Companions and the Followers), have approved and practiced it. However the Shias, due to being the minority and being oppressed and being in danger, have practiced this divine rule more to a point that it has been placed as their moto. Some of those who have enmity with Shi'ism, using this moto of Shia, set equal this divine rule to a hypocritical action and justify horrible actions against the Shias. Nasir ibn Abdullah al-Qaffari is a teacher and elite figure of Wahhabi universities of the Saudi Arabia, who has devoted most of his writings to criticism of Shi'ism. Two books of “Taqrib bayn al-Sunna va al-Rafidah” and “Usul Madhab al-Shi’a al-Ethna ‘Ashari ‘Ard va Naqd” are among his most important works. In the book of “Usul Madhab al-Shi’a al-Ethna ‘Ashari ‘Ard va Naqd”, Qaffari has criticized the teachings of Shi'ism including the topic of Taqiya based on Shia resources. He considers the verses that has been used by Shi'ism in permitting Taqiya exclusive to the infidels, and he rejects the topic of Taqiya by referring to description of Sheikh Mofid of Taqiya and Shia narrations. This research tries to criticize the dubious questions of Qaffari using library method and placing the Qur’an and Shia and Sunni narrative sources and the method of the Wise as its base

    Keywords: Taqiya, Hypocrisy, exaggeration, Shia, Sunni, Qaffari
  • Mahdieh Dehghani Pages 201-223

    According to orientalists, historical researches of Marshall Hodgson, who was a researcher focusing on Islam and history in mid of 1900s, has caused a new approach and method in historical studies of orientalists. The entry of “Qulat” (extremists) is one out of twenty entries that have been written by his handwriting in the Encyclopedia of Islam in volume of about one page (two columns). Since one of the basic premises in historical topics is to understand the various groups correctly, their thoughts and practices must be taught correctly. Reviewing the entry of Qulat indicates that incorrect information regarding this group has been recorded and it faces various criticisms. From those is the critic on categorizing sects of Shia, relating the starting point of Mahdiism to the Qulat, believing in realm of mending (Zar) in beliefs of the Qulat, and etc. It seems like all of these problems are caused by the writer not referring to the Arabic sources.

    Keywords: Qulat, Orientalists, Marshall Hodgson, Islam Encyclopedia
  • Abdullah Sadeqi *, Abdulhamid Vaseti Pages 225-245
    The reality and human are concerns that have kept the minds of humanity busy for centuries. More than twenty centuries, religious and not-religious scholars have talked about this. The question is this: what is the relationship between the reality and the human and how are the two impact each other. What is the relation between the base of ontology and anthropology? How can they influence one another? According to religious views, one can consider the base of ontology as a netted or systematic ontology. In another word, our world is a systematic world. This systematic reality has a symmetrical relation with the human, which has been referred to as the Great and Minor realm. In such relation, elucidation and explanation of the world without human, and human without the world, will be an incomplete definition and meaningless. Therefore according to the relation between the ontology and anthropology, the theory of systematic anthropology can be deducted. In this theory, human is the center of the systematic reality, and the relations of human will be the center of living within the systematic reality. This research is conducted by the method of fundamental research, descriptive – explanatory approach, and library research method.
    Keywords: Systematic Reality, ontology, anthropology
  • Masoud Poostchi Avval *, Hojjat ASADI Pages 247-277
    One of the most important arguments in proving God’s existence among the materialistic and the theists is the argument of Order that has been explained with various structures till now. Some of those arguments are based on arithmetic possibilities, which has been faced with serious criticism of the Muslim theologians and scholars and from the fans of Darwin’s Stochastic Evolution theory or simply the Evolution theory. This article by the use of arithmetic possibilities and designing a mathematical formula, in addition to responding to the critics, has criticized the Stochastic Evolution theory and random order in time. Accordingly it becomes clear that the series of events that lead to a particular result or system over time would not happen in any given time span, and for the complicated order embedded within the creatures to be formed according to random events like none-targeted genetic mutation, there is not enough time. Hence the possibility of creation of the current system of the world by accident is impossible and an existence of a wise element for it is a necessity.
    Keywords: infallibility, Existential Gradation, Union of Knowledge, Knower, and the Known, Generality of Infallibility, Certain Knowledge
  • Seyed Murteza Husseini Shāhroodi, Jawad Raghavi, Hana Alhuwaizi Pages 279-301

    The relation between evil and human’s actions has been the puzzling question for the minds of scholars especially the Muslim theologians and philosophers for some time. This relation has been discussed through various aspects; however, in this article, the matter of how improper actions effect evil is been discussed, and since this topic is tied with the action of human in nature, the relation of human with nature has been reviewed as well. Since the materialistic do not believe in the principle of the Creation, they reject the role of human’s actions in creating evil incidents and consider it as a religious theory. The Ashʿarites, considering their doctrine of Occasionalism, relate every event to the Almighty and do not consider any role for the will of human. But the contemporary Shia scholars have chosen other views: ʿAllāma Sadr by his theory of Istikhlaf (appointing successors), believes that human is the one trusted with the world of nature and his actions must be according to the rules of the one being trusted, that the Almighty has placed. ʿAllāma Ṭabāṭabāī also by mentioning the theory of Istikhdam & Taskhir, considers the human as part of the world that follows the system of cause and effect. This system of causality, in addition to the Almighty (as the Real Cause), consists of material causes, as the first or close cause, and spiritual causes as the intermediary causes, which are formed by the effects of human’s actions by his or her choice. Among these the sins, in addition to their final punishments, have material and immaterial effects embedded within them in this world that this article concluded through research and review of the views and reasoning that the first view has the priority.

    Keywords: Evil, Istikhlaf, Causality System, Effect of Natural Evil, Effect of Ethical Evil