فهرست مطالب

مجله پژوهش های سلولی مولکولی (زیست شناسی ایران)
سال سی و سوم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فایقه اطمینانی*، ادیبه اطمینانی صفحات 174-185
    Pseudomonas syringae. pv.syringae عامل شانکر درختان میوه هسته دار، یکی از مهم ترین بیمارگرهای گیاهی در جهان است. پس از جمع آوری گیاهان از مناطق مختلف استان کردستان و تهیه عصاره ی الکلی (اتانول 70 درصد)، حداقل غلظت مهارکنندگیMIC و غلظت کشندگی MBC روی سویه‎ی باکتری مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره های الکلی گیاه آویشن و به لیمو اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نشان دادند. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره الکلی آویشن و به لیمو به ترتیب 65/0 و 31/1 و هم چنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره های مذکور به ترتیب 31/1 و 62/2 میلی گرم در میلی لیتر محاسبه گردید. باکتری سودوموناس سرینگه نسبت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، اریترومایسین، جنتامایسن، نالیدیکسیک اسید به ترتیب با قطر هاله 25، 15، 25، 27 میلی متر حساس و نسبت به آنتی بیوتیک پلی میکسین با قطر هاله 15 میلی متر متوسط تشخیص داده شد و قطر هاله عدم رشد برای اکسی کلرورمس 15 میلی متر ملاحظه گردید. با توجه به نتایج این مطالعه، عصاره گیاهان آویشن و به لیمو اثرات معنی داری در کنترل باکتری مذکور در شرایط آزمایشگاهی دارند که با تحقیقات بیش تر می توان از آن ها به عنوان جایگزین مناسبی برای سموم استفاده نمود .
    کلیدواژگان: واژه کلیدی: آویشن، به لیمو، سودوموناس، شانکر
  • سارا خوارزمی، امین باقی زاده*، مسعود ترکزاده ماهانی صفحات 186-196

    TGFβ1 ، یک پروتئین تنظیمی چندکاره است که در طیف وسیعی از فعالیت های بیولوژیکی مداخله می نماید. این پروتئین، ابتدا به صورت یک فرم پیش ساز غیرفعال، حاوی 390 اسید آمینه سنتز می شود که قبل از اتصال به گیرنده های TGFβ1، تحت تاثیر برش پروتیولیتیکی، فرم بالغ TGFβ1 از پروپپتید آن جدا می گردد. فرم بالغ این پروتئین شامل 112 اسید آمینه از انتهای C ترمینال فرم غیرفعال آن است. در این مطالعه، در ابتدا توانایی دو سویه ی GV3101 و GV3101 (pMP90RK) آگروباکتریوم برای ترانسفورماسیون گیاه Nicotiana benthamiana با ناقل بیان pTRAkc-ERH، به وسیله ی ساخت سازه کنترل pTRAkc/ CJG138 (حاوی GFP)، بررسی گردید و نتایج حاصل با تکنیک وسترن بلات و تصویربرداری کانفوکال ارزیابی شد. سپس، به منظور بیان موقت پروتئین TGF β1 از فرم پیش ساز آن در گیاه توتون، سازه های نوترکیب pTRAkc/ DCF6 و pTRAkc/ DCF7، به ترتیب دارای توالی نگهدارنده شبکه آندوپلاسمی (SEKEDL) و فاقد این توالی طراحی و ساخته شدند. این سازه ها به تنهایی و در ترکیب با سازه ی نوترکیب دیگری که حاوی ژن رمز کننده ی پروتیاز فورین بود، به گیاهان توتون مایه زنی شدند. نتایج حاصل نشان داد که هر دو سازه با موفقیت در گیاه توتون بیان می شوند. هرچند پردازش کارآمدتر فرم پیش ساز پروتئین TGF β1 در گیاهان مایه زنی شده با سازه ی pTRAkc/ DCF7، نشان می دهد که تجمع فرم پیش ساز این پروتئین در شبکه آندوپلاسمی از پردازش آن جلوگیری می کند. همچنین، در این تحقیق مشخص شد که برش پروتیولیتیکی شبیه به پروتیاز فورین، بین TGFβ1 بالغ و پروپپتید آن، در N. benthamiana اتفاق نمی افتد.

    کلیدواژگان: پروتئاز فورین، پروتئین نوترکیب TGF β1، پردازش فرم نهفته ی TGF β1، گیاه توتون
  • سعید مهدوی، جعفر رازقی*، مقصود پژوهنده، آرش کیانیان مومنی، علی موافقی، مرتضی کوثری نسب صفحات 197-206
    در اکثر موجودات، گیرنده های نوری پیام رسانی به منظور درک و تفسیر علایم محیطی به وجود آمده اند. این مولکول ها قادرند، نور را توسط کروموفورهای خود جذب کرده، مسیرهای پیام رسانی خاصی را در سلو ل ها به راه انداخته و سبب بروز پاسخ مناسب در سلول شوند. شاخه جدیدی از علم به نام اپتوژنتیک تلاش می کند تا از گیرنده های نوری به عنوان ابزارهای مولکولی جهت کنترل دقیق وقایع سلولی استفاده کند. یکی از راه های توسعه اپتوژنتیک، شناسایی ابزارهای مولکولی جدید دارای خصوصیات ویژه می باشد. بدین منظور تعیین خصوصیات ژن های پیش گویی شده ای که اورتولوگ گیرنده های نوری شناسایی شده می باشند، بسیار مفید خواهد بود. در پروژه تعیین توالی ژنوم Volvox carteri دو ژن پیش گویی شده متعلق به خانواده ی Cryptochrome/Photolyase شناسایی شد. هدف از این مطالعه، جداسازی توالی های کدکننده ی این دو ژن، همسانه سازی دو ژن مذکور در داخل وکتور بیانی و تعیین موقعیت قالب خواندن باز آن ها در خانواده کریپتوکروم/فتولیاز می باشد. بدین منظور، جلبک V.carteri تحت شرایط بهینه رشد داده شد. سپس با استفاده از تکنیک RT-PCR توالی های کدکننده ی این دو ژن تکثیر شد. با استفاده از تکنیک مهندسی ژنتیک قطعات تکثیر شده وارد وکتور بیانی pGEX2TK گردید. به منظور همسانه سازی وکتور نوترکیب، پلاسمیدها وارد باکتری Escherichia coli گردیدند و سپس تعیین توالی شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که توالی های ثبت شده در پایگاه داده ای NCBI به عنوان توالی mRNA برای دو ژن کریپتوکروم DASH، با توالی آن ها در ولوکس تفاوت هایی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: همسانه سازی، وکتوربیانی، گیرنده های نوری، اپتوژنتیک
  • عبدالناصر پورصلواتی، امین ابراهیمی، سجاد رشیدی منفرد* صفحات 207-217
    با پیشرفت های سریع در تکنولوژی توالی یابی نسل جدید امروزه این تکنیک به ابزاری قدرتمند و کم هزینه برای مطالعات در سطح ترنسکریپتوم تبدیل شده است. سرهم بندی داده های حاصل از توالی یابی نسل جدید، به صورت de novo باعث شکل گیری مسیری نوین در مطالعه و شناخت گونه های فاقد ژنوم مرجع گردیده است. با گسترش این تکنولوژی و افزایش روز افزون نرم افزارهای سرهم بندی، انتخاب مسیر و گزینش نرم افزار برتر برای سرهم بندی داده های حاصل از توالی یابی ترنسکریپتوم به عنوان چالشی برای زیست شناسان در این زمینه به شمار می آید. در این پژوهش برای اولین بار داده های حاصل از توالی یابی ترنسکریپتوم زرین گیاه با استفاده از نرم افزارهای Oases-velvet، SOAPdenovo-Trans، Trans-ABySS و Trinity به دو صورت مختلف با استفاده از پارامتر K=25 و K=32 به منظور دستیابی به مسیر مناسب و نرم افزار برتر در این زمینه مورد ارزیابی و آنالیز قرار گرفت. نتایج حاصل از سرهم بندی براساس معیارهای متعددی مقایسه شده که گویای برتری Trinity و Trans-ABySSمی باشد، در پایان خروجی حاصل از بهترین سرهم بندی به منظور بررسی فراوانی ایزوفرم های مختلف و آنالیز هستی شناسی (Gene Ontology) مورد ارزیابی قرار گرفت. باتوجه به دارویی بودن این گیاه و بالا بودن متابولیت های ثانویه آن، بیشترین فراوانی در بخش فرایندهای زیستی، مربوط به فعالیت های متابولیتی گزارش شد.
  • امیرمسعود حیدری نژاد، ناصر پنجه که، سید کاظم صباغ*، محمد سالاری، محمدرضا سرافراز اردکانی صفحات 218-228

    آ. قارچ Aspergillus nigerمیکروارگانیسمی است که آنزیم های گروه پکتیناز را در سطوح بالایی تولید می کند. در این قارچ ژن های PgaA خانواده شماره 28 گلیکوزید هیدروزلازها که آنزیم های پلی گالاکتوروناز ترشح می کنند را کد می کنند. جلبک های سبز و جلبک های سبز-آبی با داشتن ترکیبات پکتینی، سلولزی و همی سلولزی زایلان، آرابینوزایلان و غیره در ساختار خود می توانند به عنوان پیش ماده برای تولید آنزیم های سلولاز، زایلاناز و پکتیناز در قارچ ها عمل نمایند. در این پژوهش تاثیر غلظت های 500 و 1000 میکروگرم در میلی لیتر عصاره جلبک سبز Spirogyra sp. بر میزان ترشح آنزیم پکتیناز و همچنین سطح بیان ژن PgaA در بازه های زمانی چهار و هشت روز پس از افزودن عصاره جلبک به محیط کشت، با استفاده ازتکنیک Quantitative Real-time PCR ارزیابی گردید.. بیشترین میزان ترشح آنزیم در روز هشتم پس از اضافه کردن عصاره جلبک با غلظت 100 میلی گرم در میلی لیتر به محیط کشت مشاهده شد (28/4 واحد بر میلی لیتر). آنالیز بیان ژن PgaA نشان داد که بیشترین میزان سطح بیان ژن مربوط به بازه زمانی 4 روز بعد از افزودن عصاره جلبک به محیط کشت با غلظت 1000 میکرو گرم ر میلی لیتر بوده است:.با توجه به تاثیر مثبت ترکیبات جلبک اسپیژوژیر بر میزان بیان ژن رمز کننده آنزیم های پکتیناز و افزایش ترشح آنزیم چنین نتیجه گیری می شود که میکروجلبکها می تواننند منابع بسیار مناسبی جهت تولید آنزیم از قارچ های مستعد باشند و در صنایع بیوتکنولوژی مورد استفاده قرار گیرند

    کلیدواژگان: اسپیروژیر، آنزیم پلی گالاکتوروناز، بیان ژن، تکنیک Real-time PCR، جلبک سبز
  • شیوا نجاری، رضا محمدزاده*، بهزاد برادران صفحات 229-239

    پیشینه: 

    لوسمی لنفوبلاستیک حاد T-cell (T-ALL) یک بدخیمی لنفوییدی است که به علت دگرگونی اونکوژنیک اجدادT-cell ایجاد می شود. بسیاری از تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی به عنوان فاکتور های اصلی این دگرگونی بیان شده اند. اخیرا گزارش شده است که microRNA ها در لوسمی های مختلف از جمله T-ALL نقش دارند. بیان نابجای این microRNA ها در تکثیر، تهاجم و آپوپتوز از طریق هدف قرار دادن مسیر های سیگنالی گزارش شده است. miR-34a یک سرکوب کننده تومور در بسیاری از سرطان ها از جمله T-ALL است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، سلول های لوسمی لنفوبلاستیک حاد T-cell (T-ALL) ، Jurkat در محیط کشت کامل RPMI 1640 کشت شدند و miR-34a mimic با استفاده از معرف ترانسفکشن vitro DNA in jetPEI ، ترانسفکت شد. پس از گذشت 24 ساعت، استخراج RNA و سنتز cDNA انجام شد. میزان بیان miR-34a و ژن های BACH1، PTEN وSIRT1 با استفاده از روش Real-Time PCR بررسی شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از qPCR نشان داد که در سلول های Jurkat پس از ترانسفکشن با miR-34a بیان ژن های BACH1، وSIRT1 کاهش و بیان ژن PTEN افزایش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

    کاهش بیان miR-34a با متاستاز و تهاجم تومور در سرطان های مختلف نقش دارد. در مطالعه حاضر، نتایج ما نشان داد که بیان ژن های BACH1، وSIRT1 که جزو ژن های انکوژن هستند پس از ترانسفکت miR-34a کاهش می یابد و بیان ژن PTEN که تومور ساپرسور می باشد پس از ترانسفکت miR-34a افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: لوسمی لنفوبلاستیک حاد T-cell (T-ALL)، miR-34a، رده سلولی Jurkat
  • فریبا عزیزی مرادی، سیف الله بهرامی کیا* صفحات 240-251
    گلیکه شدن غیرآنزیمی پروتئین ها و تشکیل محصولات نهایی پیشرفته این فرایند(AGEs) یکی از عوامل دخیل در پاتوژنز عوارض مزمن دیابت می باشد. از آنجایی که این حوادث باعث تخریب کارکرد صحیح پروتئین ها می شوند ترکیبات آنتی اکسیدان با منشا گیاهی می تواند به عنوان یک راه درمانی برای جلوگیری از بروز این عوارض مزمن مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق اثرعصاره هیدروالکلی گیاه کنگر(Gundelia tournefortii) استان لرستان بر روی مهار فرآیند گلیکه شدن غیرآنزیمی آلبومین سرم گاوی (BSA) در مدل های دیابتی بررسی شد. برای این منظور ابتدا محتوای فنول و فلاونویید عصاره هیدروالکلی تعیین شد. برای بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه از آزمون مهار تشکیل رادیکال آزاد DPPH استفاده شد. سپس به منظور تشکیل AGESs ، BSA در شرایط In Vitro به وسیله گلوکز، گلایکه شد و اثر عصاره هیدروالکلی گیاه بر فرایند گلیکیشن با استفاده از آزمون های مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره گیاه کنگر در یک رفتار وابسته به دوز (µg/ml 400-25) دارای توانایی جمع کنندگی (Scavenging) رادیکالهای DPPH و فعالیت ضد گلیکیشن می باشد. علاوه بر این، عصاره هیدروالکلی، باعث مهار تولید رادیکالهای هیدروکسیل طی فرآیند اتواکسیداسیون قندها شد. با توجه به درگیر شدن واکنشهای اکسیداتیو درتولید AGEs تحت شرایط هیپرگلیسمیا و همچنین با توجه به محتوای بالای ترکیبات فنولی و فلاوونوییدی (ترکیبات آنتی اکسیدانی) در عصاره هیدروالکلی ،G. tournefortii احتمالا از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی قوی خود باعث مهار فرایند گلیکیشن پروتئین می شود.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد گلیکوزیلاسیونی، محصولات انتهایی گلیکوزیلاسیون پیشرفته پروتئین، کنگر، دیابت
  • ندا نقابی، الهه زاده حسینقلی*، محمد پاژنگ، نادر چاپارزاده صفحات 252-264
    -آسپاراژیناز آنزیمی است که اسید آمینه ی آسپاراژین را به آسپارتیک اسید و آمونیاک هیدرولیز می کند. L -آسپاراژیناز دارویی برای درمان لوکمیا و لنفوما به طور اساسی از باکتری هایی مانند Escherichia coli وErwina chrysanthemi تولید می شود و جستجو برای یافتن منابع جدید برای این آنزیم ادامه دارد. در این تحقیق جداسازی باکتری های تولید کننده آنزیم L-آسپاراژینازاز پساب حاصل از فرآوری سیب زمینی انجام شد. پساب حاصل از مرحله شستشو، حاوی تمام ترکیبات محلول در آب سیب زمینی نظیر مقادیر قابل توجهی از اسید آمینه ی آسپاراژین است. جداسازی و غربالگری باکتری ها بر روی محیط های نوترینت آگار و محیط M9 انجام شد. دو جدایه با نام های PW4 وPW5 قابلیت تولید آمونیوم در محیط M9 را دارا بودند. شناسایی مولکولی و آزمایشات بیوشیمیایی نشان داد که این جدایه ها به ترتیب متعلق به جنس Escherichia وEnterococcus هستند. سنجش کمی و کیفی میزان تولید آنزیم این جدایه ها در شرایط مختلف انجام شد. بیشترین میزان تولید را جدایه ی PW4 در صورت رشد در محیط حاوی گلوتامین با میزان IUml-1 10 نشان داد. بیشینه ی میزان تولید آنزیم توسط جدایه ی PW5 نیز در نتیجه تغلیظ مایع رویی حاصل از کشت باکتری در محیط کشت حاوی آسپاراژین به میزان IUml-133/2 مشاهده شد. دو آنزیم بررسی شده فعالیت گلوتامینازی از خود نشان ندادند. نتایج نشان داد، بیشینه ی فعالیت آنزیم تولیدی توسط جدایه ی PW4 در دمای 37 درجه سلسیوس بوده و فعالیت آنزیم در دماهای پایین تر و بالاترکاهش از آن کاهش می یابد. این نتایج خاطرنشان می سازد که این آنزیم قابلیت مطالعات بیشتر جهت استفاده در طراحی دارو را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پساب، سیب زمینی، آسپاراژیناز، Escherichia، Enterococcus
  • سارا الاهی، محسن فرشادفر*، هومن شیروانی، مهرانوش قلی پور صفحات 265-277

    یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی رازیانه (.Fueniculum vulgare Mill) می باشد که در طب سنتی کاربرد فراوان دارد. جهت تعیین میزان تنوع ژنتیکی بین اکوتیپ های مختلف رازیانه این تحقیق در دانشگاه پیام نور مرکز کرمانشاه انجام گرفت. 16 اکوتیپ با استفاده از 15 آغازگرISSR مورد ارزیابی قرار گرفت. آغازگرهای IS13 و IS10 به ترتیب با 10 و 9 باند بیشترین تعداد و آغازگر IS16 با 3 باند کمترین تعداد باند را تکثیر نمودند. میانگین درصد چند شکلی، محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC)، شاخص نشانگری (MI) و شاخص نسبت چندگانه موثر (EMR) در بین اکوتیپ های مورد بررسی به ترتیب برابر 00/91%، 36/0، 83/1 و 98/4 بود. میانگین شباهت ژنتیکی مشاهده شده براساس اطلاعات این نشانگرها برابر 567/0 بود. بیشترین تشابه را اکوتیپ های (اردبیل 1) با (اردبیل 2) و (تهران 2) با (لرستان) (85/0) و کمترین تشابه را ژنوتیپ (بانک ژن 2) با (کرمانشاه) و (هرمزگان 3) (55/0) داشت. نتایج حاصل از گروه بندی تجزیه خوشه ای اکوتیپ ها را در3 گروه قرارداد که این نتیجه توسط تجزیه به مختصات اصلی تایید گردید.

    کلیدواژگان: رازیانه، تنوع ژنتیکی، مارکر مولکولی، ISSR
  • مرجان اربابی، حلیمه حسن پور، سمیه عرب زاده*، پروانه مقامی صفحات 278-286

    سرطان کولون یکی از مهمترین بدخیمی های شایع و از عوامل عمده مرگ و میر می باشد. امروزه به استفاده از عصاره های گیاهی مانند فیکوسیانین و عصاره هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis) در درمان این بیماری توجه بسیاری شده است. در این مطالعه تاثیر سینرژیک عصاره C. colocynthis و ترکیب فیکوسیانین بر رشد رده سلولی سرطان کولون و بیان ژنهای caspase-8 و Bcl2 بررسی شد. پس از تیمار رده سلولی سرطان کولون انسانی (HT-29) در زمان های (24، 48 و 72 ساعت) با غلظت های مختلف عصاره و فیکوسیانین و همچنین تیمار همزمان این دو ماده، درصد سلولهای زنده با روش MTT محاسبه و بیان ژن های caspase-8 و Bcl2 با روش real time PCR سنجش گردید. بیشترین مهار رشد رده سلول های سرطانی پس از تیمار هر دو ماده با غلظت های بالا مشاهده گردید. تفاوت معنی داری بین زمان های مختلف تیمار تنها در غلظت های پایین (1و2 g/ml) مشاهده شد. عصاره و فیکوسیانین به ترتیب موجب کاهش27/10 و 22/5 برابری بیان ژن Bcl2 گردید. همچنین تیمار همزمان عصاره و فیکوسیانین با کاهش 31/7 برابری بیان این ژن همراه بود. عصاره C. colocynthis بیان ژن Caspase-8 را 2/3 برابر افزایش داد. عصاره و ترکیب عصاره و فیکوسیانین با افزایش قویتر بیان ژن Caspase-8 و از طرفی فیکوسیانین و ترکیب عصاره و فیکوسیانین با کاهش قویتر بیان ژن Bcl2، سبب القاء مرگ برنامه ریزی شده در رده سلولی سرطان کولون انسانی (HT-29) شدند.

    کلیدواژگان: عصاره هندوانه ابوجهل، فیکوسیانین، سرطان کولون، مرگ برنامه ریزی شده
  • سمیه میری، حسین صبوری*، علی اکیر عبادی، سید جواد سجادی صفحات 287-298

    برنج یکی از مهم ترین گیاهان زراعی جهان می باشد و غذای اصلی و منبع تامین کربوهیدرات کثیری از مردم جهان بوده است. در این آزمایش، ارتباط بین خصوصیات مرفوفنولوژیک 90 ژنوتیپ برنج (اصلاح شده و بومی) با 11 نشانگر ریزماهواره (SSR) پیوسته به تحمل تنش خشکی بررسی شد. این بررسی در قالب طرح لاتیس با سه تکرار در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کنبد کاووس بررسی شد. تجزیه رگرسیون چندگانه بین صفات اندازه گیری شده و آلل های نشانگرهای SSR ارتباط معنی داری را نشان داد. نتایج تجزیه خوشه-ای برای صفات زراعی در شرایط نرمال و تنش خشکی ژنوتیپ ها را به ترتیب به چهار و سه گروه تقسیم کرد. نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد که در شرایط نرمال و خشکی به ترتیب تعداد خوشه چه ثانویه و باروری بیشترین درصد از تغییرات عملکرد را توجیه می کند. از نتایج این تحقیق می توان برای برنامه های به نژادی و انتخاب ارقام مناسب و متحمل به تنش خشکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، نشانگرSSR، تنش خشکی، تجزیه ارتباط، رگرسیون
  • نیره اولنج*، علی سنبلی صفحات 299-309
    بذر 22 جمعیت مختلف از جنس Tanacetum (12 گونه و 7 زیر گونه) و بذر نمونه هایی از Pisum sativum L. Petunia hybrida Vilm. وTriticum aestivum L. به عنوان استاندارد انتخاب شده و در شرایط یکسان گلخانه-ایی کاشته شدند. اندازه گیری میزان ژنوم (C-value، مقدار DNA در هسته های هاپلویید) بوسیله دستگاه فلوسایتومتر انجام گرفت. داده های حاصل از مطالعه توسط نرم افزار SPSS 16 مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه-گیری ژنوم هسته ارتباط معنی داری را با اندازه دانه گرده، شکل و رنگ کاپیتول، نوع گل آذین و محدوده پراکنش گونه ها نشان داد، اما با اندازه بذر و برخی فاکتور های محیطی نظیر ارتفاع و رطوبت زیستگاه ارتباط معنی داری نشان نداد. همچنین نتایج نشانگر تنوع مقدارvalue 2C (مقدار DNA در هسته های دیپلویید) در جمعیت های مورد مطالعه، با دامنه 84/3 پیکوگرم در Tanacetum parthenium (Tehran) تا 12/24 پیکوگرم در Tanacetum polycephalum subsp. Farsicum بود. همچنین دامنه تنوع 2C value، 28/6 بار و C value 73/2 بار است. واژه های کلیدی: ارتفاع،اندازه ژنوم،دانه گرده، ریخت شناسی ،فلوسایتومتر.
    کلیدواژگان: ارتفاع، اندازه ژنوم، دانه گرده، ریخت شناسی، فلوسایتومتر
|
  • Faegheh Etminani * Pages 174-185
    Antibacterial activity of alcoholic extracts of Thymus spp. and Aloysia spp. against Pseudomonas syringae in laboratory condition Abstract: P. syringae pv. syringae (Pss), the causal agent of bacterial canker and blast of stone fruit trees, is one of the most important plant pathogen in the world. This research was conducted to survey antibacterial activity of plant extraction on P. syringae pv. syringae bacterial strains. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) activity for bacterial strains were determined. Inhibitory concentrations (MICs) of alcoholic extract of Thymus spp. and Aloysia spp. were 0/65 and 1/31 and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) activity was 1/31 and 2/62 mg/mL respectively. Pseudomonas syringae was recognized susceptible to Tetracycline, Erythromycin, Gentamicin and nalidixic acid with halo diameter 25, 15, 25 and 27 and medium susceptibility to Polymyxins with 15 mm and finally 15 mm were observed for Copper oxychloride. According to the results, plant extraction showed significant effect on control of the above mentioned bacteria in laboratory condition and with further research, it can be used instead of chemical compound. Keywords: Aloysia, canker, Pseudomonas, Thymus
    Keywords: Aloysia, canker, Pseudomonas, Thymus
  • Sara Kharazmi, Amin Baghizadeh *, Masood Torkzadeh Mahani Pages 186-196

    TGF β1 is a multifunctional protein that is involved in several biological processes. This protein is initially synthesized as 390 amino acids biologically inactive latent precursor that prior to binding to the TGF β receptors; undergo proteolytic cleavage, to separate mature form of TGF-β1 from its propeptide. The mature form of this protein comprise of the C-terminal 112 amino acids from its precursor. In this study, the potential of two agrobacterium GV3101 and GV3101 (pMP90RK) strains were first investigated for the transformation of Nicotiana benthamiana with pTRAkc-ERH expression vector by creating the pTRAkc/CJG138 (including GFP) as a control construct. The results were analyzed by western blot technique and confocal imaging. Then, in order to transient expression of TGF β1 from its precursor sequence in the tobacco plant, recombinant pTRAkc/ DCF6 and pTRAkc/ DCF7 constructs (containing endoplasmic reticulum retention signal (SEKEDL) and the lacking of this sequence, respectively) were designed and generated. Tobacco plants agro-infiltrated with these constructs alone or in combination with another recombinant construct; harbouring the coding sequence for Furin protease. Results showed that the both of these constructs were successfully expressed in tobacco plants. However, more efficient processing of TGF β1 precursor in infiltrated plants with pTRAkc/ DCF7 construct show that the accumulation of TGF β1 precursor in endoplasmic reticulum prevent to its processing. In addition, in this research was revealed that a Furin-like cleavage between the mature TGF β1 and its propeptide does not occur in N. benthamiana.

    Keywords: Furin protease, TGF β1 recombinant protein, TGF β1 latent processing, tobacco plant
  • Saeid Mahdavi, Jafar Razeghi *, Maghsoud Pazhouhandeh, Arash Kianianmomeni, Ali Movafeghi, Morteza Kosari Nasab Pages 197-206
    In the most organisms, signaling photoreceptors have been made to percept and interpret of environmental signals. They can absorb light through their chromophores, trigger different signaling pathways and result in appropriate responses in the cells. Optogenetics, a new field of science, try to use the photoreceptors as molecular instruments in order to exact control of the cellular events. Determination of the new molecular instruments with special characteristics is one of the ways to develop the optogenetics. For this goal, investigation on the predicted genes ortologous with determined photoreceptors is very useful. Two Cryptochrome/ Photolyase family genes were predicted based on the results of Volvox carteri (the model algae) genome sequencing. The goals of this investigation are as follow: the exact determination and isolation of coding sequences related with these two predicted genes, insertion into the expression vector (pGEX2TK) and determination of the subclude of their open reading frames in the Cryptochrome/Photolyase family. Volvox carteri has been grown up in optimum condition. Then this two coding sequences were amplified by using RT-PCR technique. These coding sequences were inserted in the pGEX2TK by genetic engineering techniques. Produced recombinant vectors were transferred to the Escherichia coli strain Top10 and sequenced after plasmid extraction. In current study, it was found that documented mRNA sequences for these two genes in NCBI are different with our mRNA sequences.
    Keywords: cloning, Expression vector, Photoreceptors, Optogenetics
  • Abolnaser Poursalavati, Amin Ebrahimi, Sajad Rashidi Monfared * Pages 207-217
    With fast advances in next generation sequencing technologies, they has become powerful and low-cost tools for transcriptome studies, Nowadays; de novo assembly of transcriptome data, has caused the formation of the new pathway in the study of non-model genome species. With the expansion of this technology and increasing the number of assembly softwares, choosing the best software for assembling transcriptome sequencing data has become a challenge for biologists. For the first time in this study, we used transcriptome sequencing data of Dracocephalum kotschyi in order to reach the appropriate parameters and superior software; so here we used Oases-velvet, SOAPdenovo-Trans, Trans-ABySS and Trinity softwares with two different values of K parameter; K=25 and K=32. The results of assembly by each software were compared to others in the term of several criteria. The result suggests the superiority of Trinity and Trans-ABySS softwares. Finally, the output of the best assembly was used to estimate abundance of various isoforms and Gene Ontology analysis as regards to the pharmaceutical properties of this plant and the high amount of secondary metabolites, the highest frequency of sections in the biological processes was related to the metabolic activity.
    Keywords: Trinity, SOAPdenovo-Trans, Oases-velvet, Trans-ABySS, Gene Ontology
  • AmirMasoud Heydari Nezhad, Naser Panjehkeh, Seayed Kazem Sabbagh *, Mohammad Salari, MohammadReza Sarafraz Ardakani Pages 218-228

    Aspergillusniger is one of the microorganisms that produce the pectinase enzymes group of the at high levels. In this fungus, PgaA genes code Glycoside hydrolase family 28 that secrete polygalacturonase enzymes. Green algae (Chlorophyceae) and blue-green algae (Myxophyceae) having pectin, cellulose and hemicellulose compounds such as xylan, arabinoxylan in their structure could act as a precursor to the production of cellulase, xylanase and pectinase enzymes in fungi. In this work, the effect of green algae extract ; Spirogyra sp. at 500 and 1000 mg/mL concentration on the rate of pectinase enzyme secretion and the relative expression of PgaA gene at 4 and 8 day after adding algae extract to culture medium was evaluated using qRT-PCR analysis. . The highest level of enzyme secretion was observed at 8th days after algae extract adding to culture medium at 1000 mg/mL concentration( 4.28 U/ml). Gene expression analysis of PgaA gene showed that the highest expression level was relted to 4th days time interval after adding alge extract at 1000 mg.mL (10/142). According to positive effect of spirogyra algae compounds on expression level of PgaA gene responsible to pectinase production and increase of enzyme secretion, it is concluded that microalgaes could be used as important sources of enzyme production from favorable fungi and could be useful in biotechnological industry

    Keywords: Gene expression, Green algae, pectinase, PgaA gene, real-time PCR
  • Shiva Najjary, Reza Mohammadzadeh *, Behzad Baradaran Pages 229-239
    Background

    T-cell acute lymphoblastic leukemia is a lymphoid malignancy affected by oncogenic transformation of immature T-cell progenitors. Recently, it has been reported that microRNAs play a role in various leukemias including T-ALL. The aberrant expression of these microRNAs in proliferation, invasion, and apoptosis has been reported through targeting signaling pathways. miR-34a is a tumor suppressor in many cancers, including T-ALL.

    Materials and methods

    In this experimental study, Jurkat T-cell acute lymphoblastic leukemia (T-ALL) cells were maintained in RPMI 1640. miR-34a mimic was transfected using jetPEI in vitro DNA transfection reagent. RNA extraction and cDNA synthesis were performed after 24 h. Expression of miR-34a and BACH1, PTEN and SIRT1 genes were examined using qRT-PCR.

    Results

    qRT-PCR analyses showed that in Jurkat cells after transfection with miR-34a mimic the expression of BACH1 and SIRT1 genes were reduced and the expression of PTEN was increased.

    Conclusion

    Low expression level of miR-34a in associated with metastasis and tumor invasion in different cancers. In current study, our results showed that the expression levels of BACH1 and SIRT1 genes which are oncogenes reduced and the expression levels of PTEN which is tumor suppressor increased after the transfection with miR-34a. 

    Keywords: -cell acute lymphoblastic leukemia (T-ALL), miR-34a, Jurkat cell line
  • Fariba Azizi Moradi, Seifollah Bahramikia * Pages 240-251
    Non-enzymatic glycation of proteins and the formation of its advanced glycation end products (AGEs) are one of the important factors involved in pathogenesis of diabetes chronic complications. Since these events damage the proper function of proteins, antioxidant compounds with plant origins can be used as a therapy to prevent such chronic effects. In this research, the effect of G. tournefortii L. hydroalcoholic extract of Lorestan province on the inhibition of the non-enzymatic glycation process of bovine serum albumin (BSA) in diabetes models was investigated. For this purpose, at first the phenol and flavonoid contents of the plant were determined. To investigate the antioxidant activity of this plant, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging test was used. Then, for the AGEs formation, BSA was glycated in vitro by using the glucose and the effect of different concentrations of G. tournefortii hydroalcoholic extract on the AGEs formation was evaluated by using various assays. The results showed that the hydroalcoholic extract in a dose-dependent (25- 400 µg/ml) manner has DPPH radical scavenging ability as well as antiglycation activity. In addition, the hydroalcoholic extract inhibited benzoate hydroxylation during glucose autoxidation. Concerning the involvement of oxidative reactions in AGEs formation under hyperglycemia condition and also regarding the high phenolic and flavonoid contents (antioxidant compounds) of the plant, it can be concluded that the G. tournefortii hydroalcoholic extract probably through its potent antioxidant activity inhibits the protein glycation process.
    Keywords: Non-enzymatic glycation, advanced glycation end products (AGEs), Acanthus (Gundelia tournefortii L), Diabetes
  • Neda Neghabi, Elaheh Zadeh Hosseingholi *, Mohammad Pazhang, Nader Chaparzadeh Pages 252-264
    L-asparaginase is an enzyme which hydrolyze the amino acid asparagine into aspartic acid and ammonia. L-asparaginase used for leukemia and lymphoma treatment is produced mainly from bacteria such as Escherichia coli and Erwinia chrysanthemi and search continues to find new sources for this enzyme. In this study, isolation of bacteria producing L-asparaginase from wastewater of potato processing was performed.The wastewater containing all the soluble compounds in potato juice, such as significant amounts of asparagine amino acids. Bacterial isolation and screening were performed on nitrogen agar and M9 media. Two isolates, called PW4 and PW5, were able to produce ammonium in the M9 medium. The results of molecular identification and biochemical tests showed that these isolates belong to the genus Escherichia and Enterococcus, respectively. Quantitative and qualitative measurements of the enzyme production of these isolates were carried out in different conditions. The highest enzyme activity of 10 IUml-1 was seen in PW4 isolate growth in the in a medium containing glutamine. The maximum amount of enzyme activity of PW5 isolate, 2.33IUml-1 was observed as a result of bacterial culture in a culture medium containing asparagine. The enzymes produced by both isolates did not show glutaminase activity. The maximum activity of the enzyme produced by PW4 isolate was evaluated at 37 ° C and enzyme activity decreased at lower and higher temperatures. These results suggest that this enzyme has a potential to be further studies for use in drug design .
    Keywords: Wastewater, Potato, Asparaginase, Escherichia, Enterococcus
  • _ Mehranoosh Gholipour Pages 265-277

    Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) is one of the well-known medicinal and aromatic plants. To determine variability between 16 Iranian Fennel ecotypes based on molecular markers, an experiment was carried out based on completely randomized design with three replications at Payame Noor University of Kermanshah, Iran, in 2014. Ecotypes were evaluated based on 15 ISSR primer markers. All of the ISSR primers showed 77 visible bands. The ISSR13 and ISSR10 primers had the most number of bands with 10 and 9 bands respectively. The mean polymorphic information content (PIC=0.36), marker index (MI= 1.83), Effective multiplex ratio (EMR= 4.98) and polymorphism percentage (91%) indices were calculated for all primers. Total genetic similarity based on these primers was 0.567 percent. Cluster analysis classified all ecotypes to three groups. This clustering was confirmed by principal coordinate (PCo) and analysis of molecular variance (AMOVA). Genotypes were evaluated based on 15 ISSR primer markers. All of the ISSR primers showed 77 visible bands. The ISSR13 and ISSR10 primers had the most number of bands with 10 and 9 bands respectively. The mean polymorphic information content (PIC=0.36), marker index (MI= 1.83), Effective multiplex ratio (EMR= 4.98) and polymorphism percentage (91%) indices were calculated for all primers. Total genetic similarity based on these primers was 0.567 percent.

    Keywords: Fueniculum vulgare, Genetic variabilit, ISSR
  • Marjan Arbabi, Halimeh Hasanpoor, Somayeh Arabzadeh *, Parvaneh Maghami Pages 278-286

    Colorectal Cancer is one of the most common malignancies and is one of the mojor causes of mortality. Todayes, researchers pay attention to use of herbal extracts, including phycocyanin and Citrus colocynthis extract for treatment of colon cancer. In this study the synergic effect of these compoundson colon cancer cells growth and expression of caspase-8 and Bcl2 genes was assessed. After treatment of human colon cancer cells (HT-29) in differnet times (24, 48 & 72h) and with different concentrations of aqueous and phycocyanin watermelon extract and also combination of aqueous extract and phycocyanin, percentage of live cells was calculated using MTT method. Then expression of caspase-8 and Bcl2 genes were measured by real-time PCR. The highest inhibition of growth of cancer cells was observed after treatment with high concentration of both compounds. In addition, significant differences were observed between the different treatment times with low concentration (1 and 2 g/ml). The aqueous extractand phycocyanin reduced the expression of Bcl2 gene by about 10.27 and 5.22, respectively. However, the combination of extract and phycocyanin was associated with a decrease of 7.31% in expression of this gene. The extract increased the expression of Caspase-8 gene by 2.3 fold. Citrus colocynthis extract induces apoptosis by strongly increasing the expression of caspase-8 gene. Additionally, the phycocyanin and the combination of extract and phycocyanin strongly decreased the expression of Bcl2 gene. Phycocyanin and extract and Phycocyanin combination had stronger anti-cancer effects than extract alone.

    Keywords: Abujahl Watermelon Extract, Phycocyanin, Colon cancer, Apoptosis
  • Somayeh Miri, Hossein Sabouri *, AliAkbar Ebadi, Sayed Javad Sajjadi Pages 287-298

    Rice is one of the most important crops in the world. Also, It is the main source of food and carbohydrates in the world. In this research, the relationship between the characteristics of 90 rice genotypes (Traditional and improved) with 11 SSR markers evaluated. This research was conducted as a lattice design with three replications in 2015-2016 at Gonbad Kavous University under normal and drought conditions. Multiple regression analysis between measured traits and SSR markers showed a significant relationship between data. The results of cluster analysis for agricultural traits in normal and drought stress genotypes were divided into four and three groups. The results of multiple regression analysis showed that the number of secondary branches and fertility, the most percentage of variation of explanation of yield variation, under normal and drought conditions, respectively. The results of this research can be used for breeding programs and selection of suitable and tolerant cultivar.

    Keywords: Rice, SSR Marker, drought stress, Association analysis, regression
  • Ali Sonboli Pages 299-309
    Seed of 22 populations of Tanacetum (12 species and 7 subspecies) and seed of Pisum sativum, Petunia hybrid and Triticum aestivum as internal standards were selected and were caltivated under the same greenhouse conditions. Genome size (C-value, mass of DNA per haploid nucleus) was estimated by flow cytometry. Data from the study were analyzed by SPSS 16 software. The result revealed genome size is positively correlated with pollen morphometric, shape and colour of capitule, type of inflorecences and corology of species, but is negatively correlated with size of seed and environmental factors such as altitude and humidity of the habitat. The variation in the 2C value (mass of DNA per diploid nucleus) was high, with a range from 3.84 pg in Tanacetum parthenium (Tehran) to 24.12 pg in Tanacetum polycephalum subsp. farsicum. As wellas a 6.28-fold variation in 2C value and 2.73 fold variation in C value were found. Key words: Altitude , Genome size, Pollen grains, Morphology, Flow cytometry.
    Keywords: Altitude, Genome size, Pollen grains, Morphology, Flow cytometry