فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 116، بهار 1399)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 116، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه پدرام فر، سعید صفاریان همدانی*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش، شناسایی شاخص های رتبه بندی با رویکرد دانشگاه های نسل سوم دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک بود.

    روش بررسی

    این مطالعه کاربردی با رویکردی مختلط بصورت کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی نیز از روش پیمایشی توصیفی استفاده شد. در بخش کیفی ، جامعه آماری شامل 10 نفر از اساتید که به روش نمونه گیری هدفمند و براساس قانون اشباع انتخاب شدند و در بخش کمی 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده براساس فرمول کوکران از میان 1851 استاد هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و میزان اعتبار ابزارها توسط اساتید راهنما و مشاور تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 و PLS3.2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شاخص های رتبه بندی دانشگاه ها راهبردها، سازماندهی و رهبری، آموزش و فرهنگ، مالی، تعامل با محیط، عملکرد و کیفیت، فناوری و کسب و کار و مرجعیت و شهرت است که مهمترین بعد فناوری و کسب و کار با ضریب 0/796 و مقدار R2 برابر 0/634 بیشترین تاثیر را در رابطه با دانشگاه های نسل سوم دارد. میانگین رتبه ای فریدمن نیز نشان دادکه بعد مالی با مقدار 5.49 دارای بالاترین میانگین است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها تاثیر شاخص های رتبه بندی بر ویژگیهای دانشگاه نسل سوم معنی دار شده است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخصه های رتبه بندی، دانشگاه های نسل سوم، منطقه یک
  • محمدکاظم محمودی، محمد صالحی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 12-23
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر، تاثیر رهبری دانش محور بر مرجعیت علمی به منظور ارایه مدل در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی در سال 1398-1399 انجام شد. در رویکرد کیفی از روش دلفی و در رویکرد کمی چون به بررسی وضعیت موجود پرداخته، از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد 20 نفر و در بخش کمی، مدیران و معاونین واحدها، دانشکده ها، مدیران گروه ها و اساتید هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد 1851 نفر تشکیل می دادند که در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 13نفر و در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای براساس واحد دانشگاهی و بر اساس فرمول کوکران تعداد 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته رهبری دانش محور با 91 سوال و پرسش نامه مرجعیت علمی با 60 سوال استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رهبری دانش محور با مرجعیت علمی با ضریب استاندارد 0/845همبستگی بالایی دارد.

    نتیجه گیری

    تاثیر رهبری دانش محور بر مرجعیت علمی دانشگاه های علوم پزشکی مثبت و معنادار می باشد و مدل ارایه شده نیز دارای برازش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: رهبری دانش محور، مرجعیت علمی، دانشگاه علوم پزشکی، منطقه یک
  • احمد کیخا* صفحات 24-36
    زمینه و هدف

    امروزه شایستگی مدیران به مبحث کلیدی در نظام های دانشگاهی مختلف تبدیل شده است. با این وجود تا کنون مطالعه ای با رویکرد جامع بر پژوهش های انجام شده در زمینه شایستگی مدیران در مطالعات خارجی انجام نشده است. علاوه بر این، در زمینه شایستگی های مدیران دانشگاه های علوم پزشکی نیز مطالعه ای با راهبرد تحلیل محتوا صورت نگرفته است. لذا هدف از این پژوهش، مروری نظامند بر مطالعات انجام شده در قلمرو شایستگی مدیران در پژوهش های خارج از کشور سپس تحلیل محتوا و دسته بندی یافته ها جهت ارایه الگوی برای مدیران دانشگاه علوم پزشکی می باشد.

    روش

    پژوهش کیفی حاضر در دو گام تدوین شده است. در گام نخست با بهره گیری از روش مرورنظامند کلید واژه شایستگی مدیران (competencies managers) در بازه زمانی 2006-2020 در پایگاه های اطلاعاتی: Science Direct، Google Scholar، ERIC جستجو شد و از میان 138 مطالعه در نهایت 60 مطالعه به تحلیل نهایی راه یافت. در گام دوم با استفاده از روش تحلیل تم، مفاهیم کلیدی 60 مقاله استخراج و در قالب تم های اصلی دسته بندی شدند.

    یافته ها

    تم های اصلی شایستگی های مدیران دانشگاه علوم پزشکی در هشت دسته؛ شایستگی های شخصیتی، شایستگی های فنی، شایستگی های مدیریتی، شایستگی های مالیه، شایستگی های توسعه سازمانی، شایستگی های تعاملاتی، شایستگی های منابع انسانی و شایستگی های کارآفرینی با 304 مفهوم کلیدی طبقه بندی شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش کلیدی دانشگاه ها در توسعه زیست بوم های گوناگون توجه به شایستگی های مدیران که در راس تصمیم سازی و تصمیم گیری در دانشگاه های علوم پزشکی قرار دارند بسیار مهم پنداشته می شود. بر اساس یافته های این پژوهش، با دسته بندی هشتگانه شایستگی ها لازم است مسیولین امر با مبنا قراردادن این شایستگی ها در گزینش مدیران و اتخاذ سیاست های در این زمینه به سمت ارتقاء کارایی و اثربخشی دانشگاه های علوم پزشکی گام بردارند.

    کلیدواژگان: مروری نظامند، شایستگی، شاسیستگی مدیران، تحلیل تم
  • احمد رستگار*، محمدحسن صیف، سعید طالبی، مرضیه تاجوران صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    ارزشیابی نظام مند کیفیت اساتید و دانشجویان بعنوان ارکان اصلی در نظام آموزش عالی، تا حدود زیادی ضامن کیفیت و اثربخشی فرایند یاددهی و یادگیری می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی کیفیت اساتید و دانشجویان گروه های آموزشی علوم پایه دانشکده پزشکی شیراز در بخش درونداد و فرایند انجام شد.

    روش بررسی

    نمونه آماری پژوهش شامل110 نفر از اساتید و 266 نفر از دانشجویان است. برای انتخاب نمونه در زیرجامعه های اساتید از روش سرشماری و در زیرجامعه دانشجویان از روش طبقه ای نسبی تصادفی استفاده گردید. سپس پرسشنامه های جداگانه ای برای اساتید و دانشجویان تهیه و پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از معیارهای پیشنهادی متخصصان و اساتید و طیف قضاوت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در بخش درونداد کیفیت عامل دانشجویان در سطح نسبتا مطلوب و کیفیت عامل اساتید در سطح مطلوب قرار دارد. در بخش فرایند نیز کیفیت فعالیت های تحصیلی دانشجویان و فعالیت های آموزشی اساتید هر دو در سطح مطلوب ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها مسیوولان و برنامه ریزان دانشکده پزشکی می بایست بر اساس ارزشیابی های مدون و مستمر همواره نسبت به ارتقاء کیفیت اساتید و دانشجویان و فعالیت های آموزشی آنها اهتمام داشته تا حصول به اهداف دوره ها و رشته های تحصیلی میسر گردد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت، درونداد، فرایند، الگوی سیپ
  • مریم نعمتی، وحید فلاح*، ترانه عنایتی صفحات 51-62
    زمینه و هدف

    اخلاق پزشکی یکی از اصول مهم برنامه درسی رشته پزشکی است. این مطالعه با هدف طراحی مدل مطلوب برنامه درسی رشته پزشکی با رویکرد اخلاق پزشکی انجام گرفت.

    روش بررسی

    این تحقیق از نظر روش ترکیبی(کمی و کیفی)، از نظر هدف کاربردی و از لحاظ اجرا توصیفی-تحلیلی است. داده های بخش کیفی به شیوه هدفمند و مصاحبه نیمه ساختار با 14 نفر از صاحب نظران حوزه اخلاق پزشکی جمع آوری و به روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی تحلیل و به پرسشنامه تبدیل شد. روایی آن به روش لاوشه و والتز- باسل توسط نرم افزار R و پایایی به شیوه αکرونباخ با SPSS-21 محاسبه شد. جامعه آماری بخش کمی 457 نفر از پزشکان و دستیاران بالینی بودند که 210 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. تحلیل عاملی تاییدی، تعیین ابعاد مدل و اعتباریابی به روش مدل سازی معادلات ساختاری با Smart Pls-3 انجام شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی 13 تم اصلی در قالب عناصر برنامه درسی استخراج شد. روایی و پایایی پرسشنامهCVI=0.93 ,CVR=0.9 R=0.89, تاییدگردید. در تحلیل عاملی، تم های اصلی تایید شد. ضریب بارهای عاملی، پایایی ترکیبی و میانگین واریانس استخراجی موید پایایی مدل بود. همچنین روایی ,واگرا و همگرا نشان داد مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است. بر اساس نتایج، برنامه درسی اخلاق محور علاوه بر برنامه رسمی تحت تاثیر استاد، دانشجو، برنامه پنهان و عوامل بیرون از نظام آموزشی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    برنامه درسی دوره پزشکی عمومی جهت تربیت فراگیران اخلاق مدار نیازمند بازنگری مجدد با رویکرد جامع است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، اخلاق پزشکی، دانشجوی پزشکی
  • هاله حالی، مایده صالحی، قاسم عابدی، سیاوش مرادی، مهرشاد درویش نیا، طاهره ملانیا* صفحات 63-75

    < p>

    سابقه و هدف

    سلامت دهان و دندان یکی از مهمترین عوامل موثر در سلامت عمومی می باشد. با توجه به شیوع بالای پوسیدگی دندان و درمان پر هزینه آن و نقش مستقیم فرد در پیشگیری از پوسیدگی دندان لازم است دانش آموزان، آگاهی کافی و نگرش مناسب برای رعایت بهداشت دهان و دندان به دست آورند. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش، عملکرد و وضعیت بهداشت دهان و دندان دانش آموزان ابتدایی شهر ساری انجام شد..

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 300 دانش آموز پسر پایه های پنجم و ششم ابتدایی شهر ساری که به روش نمونه گیر ی خوشه ای انتخاب شدند، در سال 1398 انجام گرفت. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه روایی پایایی شده یاوری و همکاران در چهار بخش اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش و عملکرد و نیز بهداشت دهان و دندان بود.داده ها با استفاده از نرم افزار Spss-24 و با کمک آزمونهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دانش آموزان از محدوده نمره 0 تا 12 مربوط به اگاهی از بهداشت دهان و دندان، میانگین نمره(03/2±77/5) و از محدوده نمره 10 تا 50 مربوط به نگرش میانگین نمره (34/5±41/36) و نیز از محدوده نمره 0 تا 24 مربوط به عملکرد میانگین نمره (81/3±23/14) را کسب نمودند.

    استنتاج

    با توجه به آگاهی ناکافی دانش آموزان مورد بررسی در خصوص بهداشت دهان و دندان و نیز سطح عملکرد پایین آنان، ارایه برنامه های آموزشی به منظور افزایش آگاهی و عملکرد دانش آموزان ضروری به نظر می رسد..

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان
|
  • Atefeh Pedramfar, Saeed Saffarian Hamedani *, Reza Usefi Saeedabasi Pages 1-11
    Background and Objective

    The main objerctive of the current study was to identify the ranking indicators based on the characteristics of third-generation universities of macro Medical Universities in region 1. Methods and Materials: This applied study was conducted with a mixed approach using a qualitative and quantitative approach with exploratory design. In the qualitative section, the Delphi method was used, and in quantitative part, the descriptive survey method was applied. In the qualitative section, the statistical population consisted 10 were selected by purposive sampling method based on saturation law, and 320 faculty members were selected as the sample using stratified random sampling method based on Cochran's formula out of 1851 subjects. In order to collect the data, 2 questionnaires were used. The face and content validity of the tools were approved. To analyze the data, the SPSS21 and PLS3.2 software were used.

    Results

    The results showed that ranking indicators had 8 dimensions of strategies, organization and leadership, education and culture, finance, interaction with the environment, performance and quality, technology and business and authority and reputation, among which the dimension of technology and business with a path coefficient of 0.796 and the R2 value of 0.634 had the highest impact on third generation universities and according to Friedman test, the first rank was given to the fiannce with a value of 5.49.

    Conclusion

    The results of structural equation test showed that the impact of ranking indicators on the characteristics of the third generation university was significant.

    Keywords: Ranking, Ranking Indicators, Third-generation Universities, Region 1
  • Mohammadkazem Mahmoudi, Mohammad Salehi *, Maryam Taghvaee Yazdi Pages 12-23
    Background and objective

    The overall purpose of the present study was to investigate the impact of knowledge-based leadership on scientific authority in the Macro Medical Sciences Universities of region 1 in order to present a model. Methods and Materials: The study, conducted in 2020, was to apply an exploratory design with a mixed (qualitative and quantitative) approach. In the qualitative section, the Delphi method was used and in the quantitative section, a descriptive survey method was used to analyze the univeristies status quo. The statistical population for the qualitative section included 20 persons and the quantitative section consisted of professors, managers and deputies of departments and colleges of macro-medical sciences universities summing up to 1851 individuals. Using purposeful sampling for the qualitative part, 13 persons and 320 individuals were selected for the quantitative part using stratified random sampling based on Cochran formula. To collect data, a researcher-made questionnaire on knowledge-based leadership with 91 questions and a scientific authority questionnaire with 60 questions were used. The exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and structural equations were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that knowledge-based leadership had a relation with scientific authority with the standard coefficient of 0/845.

    Conclusion

    The impact of knowledge-based leadership on the scientific authority and internationalization of medical sciences universities was positive and significant, and the proposed model had a good fitness.

    Keywords: Knowledge-Based Leadership, Scientific Authority, Medical Sciences University, Region 1
  • Ahmad Keykha * Pages 24-36
    Background and Purpose

    Today, the competence of principals has become a key issue in various academic systems. However, so far no comprehensive study has been conducted on the competencies of managers in foreign studies. In addition, the competencies of medical university administrators have not been studied with content analysis strategy. Therefore, the purpose of this study is to systematically review the studies conducted in the field of competency of managers in research abroad, then content analysis and categorization of findings to provide a model for managers of the University of Medical Sciences.

    Method

    The present qualitative research has been developed in two steps. In the first step, using the system review method, the keyword competency managers in the period 2006-2020 was searched in databases: Science Direct, Google Scholar, ERIC, and out of 138 studies, 60 studies were finally analyzed. In the second step, using the theme analysis method, the key concepts of 60 articles were extracted and categorized into main themes. findings; The main themes of the competencies of the managers of the University of Medical Sciences in eight categories; Personality competencies, technical competencies, managerial competencies, tax competencies, organizational development competencies, interactive competencies, human resource competencies, and entrepreneurial competencies are classified with 304 key concepts.

    Conclusion

    Given the key role of universities in the development of various ecosystems, it is important to pay attention to the competencies of managers who are at the forefront of decision-making and decision-making in medical universities. Based on the findings of this study, with eight categories of qualifications, it is necessary for the authorities to take steps to improve the efficiency and effectiveness of medical universities by selecting these competencies based on the selection of managers and adopting policies in this field.

    Keywords: Systematic review, Competency, competency of managers, Theme analysis
  • Ahmad Rastegar *, Mohammad Hasan Seif, Saeed Talebi, Marzieh Tajvaran Pages 37-50
    Background and objective

    Systematic evaluation of the quality of professors and students as key elements in higher education system, largely guarantee the quality and effectiveness of teaching and learning. Therefore the present study was conducted with aim of evaluating the quality of professors and students of Basic Sciences Educational Groups of Shiraz School of Medicine in input and process section.

    Methods and Materials

    The study sample consisted of 110 professors and 266 students. Census was used to select sample in sub-communities of professors and stratified ratio sampling was utilized to select sample in sub-communities of students. Then, separate questionnaire was prepared for professors and students and after the questionnaires were completed, the gathered data were analyzed using the criteria proposed by experts and professors and judgment spectrum.

    Results

    The results showed that in input section, the quality of the students as an agent was relatively appropriate and the quality of professors as another agent was appropriate. Moreover in the process section, the quality of both students’ academic activities and professors’ educational activities were evaluated as appropriate.

    Conclusion

    According to the findings, responsible people and planners of medical school should pay more attention to the quality of professors and students and enhance their educational activities based on continuous and systematic evaluation so that achieving the objectives of courses and fields of study become possible.

    Keywords: evaluation, Quality, Input, Process, CIPP Model
  • Maryam Nemati, Vahid Fallah *, Taraneh Enayati Pages 51-62
    Background and objective

    Medical ethics is considered as one of the main principles of medical curriculum. The purpose of this project was designing a curriculum model with ethical approach.

    Methods and Materials

    This study did by mixed method applied in goal and descriptive-analytical method. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with 14 faculty members and analyzed by inductive qualitative content analysis. Questionnaire validity was calculated by Lawshe and Waltz & Bausell method by R software and its reliability determined by Cronbachs’ alpha coefficient with SPSS-21 software. The qualitative community consisted of 457 individuals out of the physicians and clinical residents from whom 210 were selected by stratified random sampling method. The confirmatory factor analysis (CFA), determining the model’s dimensions, path coefficients and fitting model were done with Structural equation modeling method by Smart Pls-3.

    Results

    In the qualitative part, 13 themes were extracted as the curriculum elements. The questionnaire’s reliability and validity as R=0.89 CVR=0.9 and CVI=0.93 were confirmed. In the CFA, the main themes were approved. The factor load coefficients, composite reliability and average variance extraction verified the model’s construct reliability. Also convergent and Discriminant Validity indicated the proposed model being of fitness. R2 criterion implied the significant relationship between the endogenous and exogenous structures. Based on the results medical ethics is under the influence of formal curriculum, teachers, students, hidden curriculum and external factors of the educational system.

    Conclusion

    medical curriculum requires reform with a comprehensive approach in order to educate ethics bound students.

    Keywords: Curriculum, medical ethics, Medical Student
  • Hale Hali, Maedeh Salehi, Ghassem Ebadi, Siavash Moradi, Mehrshad Darvishnia, Tahereh Molania * Pages 63-75
    Background and purpose

    Oral health is one of the most important issues affecting public health. Regarding the high prevalence of dental decay and the high cost of treatment and the direct role of students in preventing dental decay, it is necessary for the students to acquire suitable knowledge, attitude and practice about oral health. Regarding lack of studies in this area, the study aimed to determine knowledge, attitude, practice and oral health status of elementary school students in Sari.

    Materials and Methods

    The cross-sectional study was carried out on 300 boy elementary fifth and sixth grade students in Sari city who were selected by cluster random sampling. Data collection tool included questionnaire was a valid and reliable Yavari designed questionnaire which had four part of demographic information, knowledge, attitude, practice and self- reported oral health questionnaire. Data were analyzed using SPSS software 24 and via description and analytical One-Sample Kolmogorov-Smirnov and Kruskal-Wallis test and correlation coefficient.

    Results

    Mean score of student''s knowledge about oral health was (5/77±2/03) out of 12, and their mean score of attitude was (36/41±5/34) in range of 10-50 and mean score of practice was (14/23±3/81) out of 24. The most reported practice was using toothpaste in brushing and the lowest reported behavior was using antibacterial mouth wash. There was a significantly positive correlation between knowledge, attitude, practice and self-reported oral health.

    Conclusion

    Due to insufficient awareness of school children about their oral health as well as lower performance levels, especially in cases such as the use of antibacterial mouthwash and fluoride containing, brushing after each meal and sweets, providing educational programs in order to increase students knowledge and function about oral health, particularly in the areas above seem to be necessary.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Oral Health, Students