فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 109، آذر و دی 1399)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 109، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آلینا عبداللهی، اسماعیل ایزدپناه، عبدالله حسن زاده، شیما خالدیان، سیما زهره وند، بهرام قادرمزی، محمد رامان مولودی* صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در سراسر جهان هستند. درمان های دارویی موجود اثرات ناخواسته مختلفی بر سیستم مرکزی اعصاب دارند. دارچین یک افزودنی غذایی است و مطالعات نشان داده که دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد دردی و محافظت کنندگی عصبی است. همچنین در طب سنتی به آرام بخشی دارچین در برابر اضطراب و وسواس اشاره شده است. بنابراین در این مطالعه اثر دارچین بر خلق در موش مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 144 سر موش سوری در گروه های هشت تایی و محدوده وزنی 4±32 گرم در دو پروتکل خلقی اضطراب (پنج گروه شامل: کنترل، دیازپام mg/kg 2 و سه گروه عصاره هیدروالکلی دارچین mg/kg 100،200،400 در هر یک از آزمون های ماز بعلاوه و تعارض وگل) و افسردگی (چهار گروه شامل: کنترل و سه گروه عصاره هیدروالکلی دارچین mg/kg 400،200،100 در هر یک از آزمون های شنای اجباری و آویزان سازی از دم) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از آزمون One-way ANOVA و آزمون تعقیبی توکی تحلیل و P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.

     یافته ها

    در پروتکل اضطراب، نتایج آزمون ماز بعلاوه نشان داد عصاره هیدروالکلی دارچین در دوزهای mg/kg 400 و200 بصورت معنی دار (P<0.01,P<0.001) باعث کاهش اضطراب می شود. در پروتکل بررسی افسردگی، نتایج آزمون شنای اجباری و آزمون آویزان سازی از دم نشان داد که عصاره هیدروالکلی دارچین در دوز mg/kg 400 بصورت معنی داری (P<0.05) نسبت به گروه کنترل باعث افزایش زمان شنا کردن و تحرک می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی دارچین باعث کاهش اضطراب، افزایش تحرک و نهایتا خلق در موشه ا شد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، شنا کردن، آویزان سازی، تعارض روانی
  • لیلا پیرمرادی، سعید پوردیان، رامش راه حق، فروزان حسینی* صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    استاتین ها از جمله داروهای پرمصرف در بیماران دیابتی می باشند. این مطالعه جهت بررسی پیامدهای تجویز آتوروستاتین در روند آسیب ایسکمی رپرفیوژن کلیه در موش های صحرایی دیابتی طراحی گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی موشهای صحرایی نر از نژاد Wistar(230-180گرم) به 5 گروه تقسیم شدند: کنترل نرمال (CN)، کنترل دریافت کننده آتوروستاتین  با دوز 5 mg/kg  (CA)،کنترل دیابتیک (CD)، دیابتیک دریافت کننده آتوروستاتین با دوز  0.5 mg/kg  (DA/a)، دیابتیک دریافت کننده آتوروستاتین با دوز 5 mg/kg (DA/b) پس از القای دیابت نوع 2 با استفاده از نیکوتینامید و استرپتوزوتوسین، حیوانات به مدت 2 ماه آتوروستاتین یا نرمال سالین  را به صورت گاواژ روزانه دریافت کردند. سپس در روز جراحی، طی بیهوشی با کتامین و زایلازین، 45 دقیقه ایسکمی و 24 ساعت رپرفیوژن کلیه در همه حیوانات اجرا شد. در پایان نمونه خون و ادرار جهت اندازه گیری پروفایل چربی و شاخص های عملکردی کلیه  تهیه گردید. تحلیل های آماری با استفاده ازآنالیزواریانس یک طرفه و بدنبال آن آزمون تعقیبی توکی انجام شد.

    یافته ها

    میزان کلسترول و LDLدر حیوانات دریافت کننده دوز بالاتر آتوروستاتین، کاهش معنی دار داشت(0/05>P). غلظت اوره سرم گروه های دیابتی از گروه های غیر دیابتی بالاتر بود(0/001>P) و در گروه پنجم به بیشترین میزان رسید. غلظت کراتینین سرم نیز در گروه دیابتی دریافت کننده آتوروستاتین (5 میلی گرم) بیش از گروه های کنترل بود(0/05>P و 0/001>P).

    نتیجه گیری

    تجویز آتوروستاتین به مقدار مختصری سبب تشدید آسیب شد. به نظر می آید دوز بکار رفته دارو و مدت زمان تیمار در این مطالعه پایین بوده و به همین دلیل اثرات جدی بر کلیه نداشته است.

    کلیدواژگان: آسیب ایسکمی رپرفیوژن، کلیه، دیابت شیرین، آتوروستاتین
  • حسین رضایی، کمال غدیری، حسن کوثری، فرهاد فردی، حسین ساقی* صفحات 22-36
    زمینه و هدف

    فاضلاب های رنگی به علت سمیت بالا منجر به آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی می شوند. هدف از انجام این مطالعه بررسی کارآیی حذف رنگ های اسید اورنج و اسید بلاک از محلول های آبی با استفاده از اکسید گرافن سنتز شده است.

    مواد و روش ها

    برای ساخت اکسید گرافن از روش هیدروترمالاستفاده شد و مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت، سپس پارامترهای غلظت اولیه رنگ ها، pH، دوز جاذب و زمان تماس در راندمان حذف آلاینده های رنگی مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    آنالیز TEM و SEM جاذب نشان داد که اکسید گرافن به صورت مجزا و لایه ای تشکیل شده است. نتایج نشان داد با افزایش غلظت آلاینده راندمان کاهش و با افزایش دوز جاذب راندمان افزایش می یابد. بیشترین راندمان در pH اسیدی و زمان 120 دقیقه با راندمان بیش از 92% به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که فرآیند جذب از ایزوترم لانگمویر (0/99> R2) تبعیت می کند وکنتیک واکنش، از نوع شبه درجه دو است.

    نتیجه گیری

    استفاده از اکسید گرافن، روشی قابل کاربرد و مناسب برای حذف رنگ های آلاینده که می توانند مشکلاتی برای محیط زیست و انسان ایجاد کنند پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اسید بلاک، اسید اورنج، فرآیند جذب، اکسید گرافن
  • نسترن مجدی نسب، فروغ نامجویان، گلکه کریمی، محمد مهراور، یدالله زارع زاده، نسرین عبدی* صفحات 37-51
    زمینه و هدف

    ترمور یکی از علایم شایع ناتوان کننده دربیماری مالتیپل اسکلروزیس(MS) است که میتواند کیفیت زندگی را پایین آورده و فعالیتهای روزانه فرد را محدود کند. با توجه به اثبات اثرات مفید اسطوخودوس بر بسیاری از بیماری های نورولوژیک در مطالعات متعدد نوین، هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر گیاه اسطوخودوس ایرانی بر ترمور در بیماران مالتیپل اسکلروزیس است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده ی دوسوکور است که بر روی30 نفر ازبیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس استان خوزستان دربازه زمانی اردیبهشت 1396 تاآذر 1397 انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند.بااستفاده از سیستم موقعیت سنجی اهداف (دستان افراد) کلیه حرکات دست و انگشتان در چهار موقعیت استراحت (Rest)  انگشتان ، دو حالت وضعیتی POSTURE1 و POSTURE2 و حالت حرکت به سمت هدف مشخص (KINETIC)، در هفته های صفر، چهار و هشت موردسنجش قرارگرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل  پرسشنامه ی بخش ترمور از پرسشنامه  ی جامع MDS-UPDRS، پرسشنامه ی خود ارزیابی ،فرم مخصوص سنجش EDSS، سیستم Capture system Motion بود.داده ها  توسط نرم افزار  MatLabبه صورت کمی  درآمده و آنالیز شدند.

    یافته ها

      نتایج  این  مطالعه حاکی از اختلاف معنی دار در گروه دریافت کننده دارو برای سه متغیر POSTURE1   , POSTURE2   و KINETIC بود (P <0.05).بین میانگین Rest در هفته هشتم و قبل از شروع درمان اختلاف معنی دار نبوده است (P=0.063). برای گروه دارونما، این اختلاف معنی دار تنها در متغیر KINETIC مشاهده شده است (p<0.05). برای متغیر  POSTURE1 میزان کاهش شدت ترمور بعد از 8 هفته برای گروه دریافت کننده دارو بیشتر از گروه دارونما بوده است و برای متغیر های دیگر اختلاف آماری معناداری در کاهش شدت ترمور مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج آنالیز داده های این آزمون  روغن گیاه اسطوخودوس ایرانی با حداقل دوز 80 میلی گرم در کاهش ترمور بیماران ام اس موثر است ومیتواند  به عنوان داروی کمکی اضافه شونده یا به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، ترمور، مالتیپل اسکلروزیس
  • طاهره رحیمی نیا*، جواد امینی مهابادی، احسان فراشاهی یزد، علیرضا طالبی صفحات 52-66
    زمینه و هدف

    در همه پستانداران و جوندگان مورد مطالعه، اسپرم دارای هر دو پروتامین 1 (P1) و پروتامین 2 (P2) بوده است که نشان دهنده بیان این دو ژن در سطوح مختلف مولکولی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر پروتامین و اختلالات آن در پتانسیل باروری مردان است.

    مواد و روش ها

    جستجو از پایگاه های PubMed و Google Scholar با کلید واژه های اسپرم، پروتامین، ناباروری مردان و کروماتین در بازه زمانی 1980 تا 2020 انجام گرفت.

    یافته ها

    غلظت، تحرک و مورفولوژی اسپرم در بیماران با نسبت های متغیری از P1 به P2 در مقایسه با افراد با نسبت طبیعیP1 به P2 کاهش قابل توجهی یافته است که ارتباط مستقیمی با کاهش توانایی باروری دارد. رایج ترین اختلال پروتامین در مردان نابارور افزایش نسبت P1 به P2 است که اغلب در نتیجه کاهش سطح پروتئین P2 هم زمان با افزایش سطح پیش سازهای P2 است. افزایش سطح هیستون B2 (H2B) با سطوح کمتر پروتامین گزارش شده است. هر گونه اختلال در فرآیند بیان هیستون سبب تراکم ناهمسان اولیه ی کروماتین، توقف رونویسی و همچنین نقص در اسپرماتوژنز می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نسبت رونویسی پروتامین به عنوان یک نشانگر برای باروری مردان عمل می کند. نسبت mRNA های هیستون/پروتامین برای کیفیت اسپرم مهم هستند و بنابراین می توانند به عنوان پیش بینی کننده های ناباروری مردان استفاده شوند. تغییر سطح پروتامین ها منجر به افزایش حساسیت به آسیب در DNA اسپرم می شوند که سبب ناباروری یا نتایج ضعیف در تولید مثل می گردند.

    کلیدواژگان: ناباروری مردانه، اسپرم، پروتامین، کروماتین
  • زهرا کریمی، پروین آیرملو، سکینه نوری سعیدلو* صفحات 67-83
    زمینه وهدف

    بارداری یک دوره بحرانی برای رشد متابولیک فرزندان می باشد. تغذیه در دوران بار داری به علت نقشی که در تکامل و توانمندی های ذهنی و جسمی نوزاد دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی مادر درطول بارداری و پیامدهای آن در نوزادان در شهر ارومیه انجام یافته است.

    مواد وروش ها

    در این مطالعه مقطعی، 410 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات غذایی مادران  با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 147آیتمی و اطلاعات دموگرافیک با استفاده از مصاحبه با مادران جمع آوری شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از آنالیز تحلیل عاملی استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه سه گروه الگوی غذایی غالب شناسایی شد، الگوی غذایی  گروه اول ، گروه دوم و گروه سوم . آنالیز چند متغیره نشان داد که شانس تولد نوزاد کم وزن(Low Birth Weigh) و نوزاد نارس(Preterm Birth)  با افزایش پیروی ازالگوی غذایی گروه اول (1/15= LBW:OR , 1/05= PTB:OR) افزایش و شانس کوچک برای سن بارداری(Small for Gestational Age)و بزرگ برای سن بارداری(Larg for Gestational Age) (0/89  =LGA:OR   و  0/8SGA:OR=)با افزایش پیروی از این گروه، کاهش می یابد. همچنین پیروی از الگوی غذایی گروه دوم با شانس0/73OR=  LBW:و  0/83LGA:OR= ارتباط معکوس  و با شانس 1/26=  PTB:OR   و 1/04= SGA: OR ارتباط مستقیم داشت. نتایج نشان داد که میزان تبعیت از الگوی غذایی گروه سوم در ارتباط معکوس با تمام شاخص های فوق بوده و الگوی غذایی گروه سوم ارتباط منفی معناداری با شاخص LGA  را داشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر وجود ارتباط بین شاخص های  LBW ,SGA ,PTB ,LGA و الگوهای غذایی مادر در طول بارداری را نشان داد. مطالعات آینده نگر برای تایید این یافته ها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: الگوی غذایی، بارداری، نوزاد کم وزن، نوزاد نارس، نوزاد کوچک برای سن بارداری، نوزاد بزرگ برای سن بارداری
  • مریم تفنگ چی ها، مرجان بلبلیان*، امین قاسمی، ناهید همتی صفحات 84-92
    مقدمه و هدف

    بررسی مورفولوژی و آناتومی ریشه و کانال دندان ها جهت موفقیت درمان ریشه اهمیت زیادی دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین مورفولوژی ریشه و کانال پره مولر دوم فک بالا با استفاده از تکنیک پرتو مخروطی تصاویر توموگرافی کامپیوتری (Cone-Beam Computed Tomography (CBCT)) در یک مرکز رادیولوژی میباشد.

    مواد و روش کار

    تصاویر CBCTبایگانی سال 1393یک مرکز رادیولوژی فک و صورت در قزوین با نرم افزار Romexis ارزیابی شدند. بررسی تصاویر توسط یک رادیولوژیست و یک اندودنتیست از نظر تعداد ریشه ها و مورفولوژی آن ها، تعداد کانال ها، جهت انحنای ریشه و کانال ها در ابعاد باکولینگوالی و مزیودیستالی در دو جنسیت با آزمون مربع کای دو بررسی شد. سطح معناداری برابر 5%درنظر گرفته شده است .

    یافته ها

    مجموعا 106 CBCT که دارای 117 دندان پره مولر دوم بود ارزیابی شدند. در میان آنها 93/2% تک ریشه ای و 6/8% (8 دندان) دو ریشه ای بودند. تفاوت معنی داری از نظر تعداد ریشه ها بین دو جنس  وجود نداشت (0/164= Pv). در دندان های تک ریشه ای بر اساس طبقه بندی ورتوچی 59/6% (65 مورد) تیپ I،  2/20% تیپ II، 9/2% تیپ III، 0/9% تیپ IV، 6/4% تیپ V، 1/8% تیپ VI و 1/8% تیپ VII بودند.  87/5% دندان های  پره مولر دوم دو ریشه ای در ریشه تیپ I و12/5% تیپ III بودند.

    نتیجه گیری

    در پره مولر دوم فک بالا بیشتر دندان ها تک ریشه و تیپ I وII می باشند. در هنگام درمان ریشه باید این تنوعات آناتومیکی را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آناتومی، ریشه دندان، پره مولر، مورفولوژی، کانال دندان
  • آرزو حیدری، نوراسادات کریمان*، فرزانه احمدی صفحات 93-103
    زمینه و هدف

      سندرم کوید، سندرمی است که طی آن پدر نیز همانند مادر در طول بارداری برخی از تغییرات و علایم مربوط به بارداری را نشان می دهد. هدف مطالعه ی حاضر برآورد میزان این سندرم در بین مردان ایرانی در انتظار فرزند است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی (descriptive Cross-sectional) 372 مرد که همراه با همسرانشان از بهمن 1396 لغایت آبان 1397 جهت انجام مراقبت های بارداری به بیمارستان های وابسته به دانشگاه  علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران مراجعه کرده بودند با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته ی مربوط به سندرم کوید، از نظر علایم این سندرم مورد بررسی قرار گرفتند. در همه ی این مردان، سن بارداری همسر در  سه ماهه ی سوم بارداری بود.

    یافته ها

    به طور میانگین هر فرد 3/61 ± 3/12 مورد از علایم شایع دوران بارداری را طی دوران بارداری همسر خود تجربه کرده شایع ترین علایمی که پدران به آن اشاره کردند استرس و اضطراب، کاهش تمرکز، بی حوصلگی، خستگی، مشکلات خواب، سردرد و مشکلات گوارشی مانند افزایش و کاهش اشتها، سوزش سردل، نفخ شکم و نیز تغییرات وزن بود. در اکثر موارد این مشکلات در سه ماهه ی سوم اتفاق افتاده بود.

    نتیجه گیری

     در مطالعه ی حاضر نشان داده شد که مردان نیز در طول بارداری همسر خود، با تغییرات و مشکلات خاصی مواجه می شوند. لذا  با در نظر گرفتن این شرایط، در مسیر آمادگی برای والد شدن و مراقبت های آن، توجه به پدران و نیازهای آن ها نیز الزامی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سندرم کوید، پدران در انتظار فرزند، ایران
  • عبدالرحیم افخم زاده، عبیدالله فرجی* صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    در میان کارکنان بیمارستان، پرستاران در معرض خطر مواجهه با خشونت بیشتری نسبت به سایر کارکنان هستند. هدف از این مطالعه تعیین مواجهه با خشونت محل کار و عوامل مرتبط با آن در پرستاران بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که بر روی 309 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1395 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه تعدیل شده خشونت محل کار در محیط های بهداشتی بود. در تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون های کای دو و تست دقیق فیشر استفاده گردید. P-value کمتر از 5 درصد به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین نوع مواجهه با خشونت، کلامی (79 درصد) بوده است. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط آماری معنی داری بین سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سابقه کاری و بخش کاری و شب کاری با مواجهه با خشونت فیزیکی وجود دارد (0/05>P). همچنین بین سن و بخش کاری با خشونت کلامی و بین سن، جنسیت، سابقه کاری و بخش کاری با زورگویی رابطه آماری معنی دار وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مواجهه پرستاران با خشونت در محل کارشان بالا است و با افزایش سن و سابقه کاری میزان مواجهه با خشونت کاهش می یابد. لذا اقداماتی مانند برگزاری دوره های آموزشی در زمینه برقراری ارتباط مناسب با بیماران و همکاران و ارتقای مهارت های برخورد با شرایط تنش زا و خشونت آفرین بخصوص برای پرستاران جوان تر و با سابقه کمتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، خشونت محل کار، بیمارستان آموزشی، کردستان
  • نسرین شعربافچی زاده، فائزه اکبری، پریناز خلیلی خوزانی، عسل سادات نیارئیس زواره* صفحات 123-140
    زمینه و هدف

    بر اساس آمار و ارقام، جهان به سرعت در حال حرکت به سمت سالمندی جمعیت است. هدف این مطالعه مقایسه ی کشورهای ایران، ایالات متحده آمریکا و سوید از نظر وضعیت سالمندی جمعیت، انواع خدمات سالمندان و انواع ارایه دهندگان خدمات سالمندان بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مروری-تطبیقی در سال 1397 انجام شد. گردآوری اطلاعات به روش مطالعه ی متون فراهم شده از کتابخانه ها و وبسایت سازمان های مرتبط کشورهای منتخب بود. منابع مورد استفاده به زبان های فارسی و انگلیسی و مربوط به سال های 2000 تا 2019 بودند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که سوید و آمریکا زودتر با پدیده سالمندی جمعیت مواجه شده اند و خدمات متنوع تری با توجه به جنبه های مختلف زندگی سالمندان و همچنین پوشش جمعیتی گسترده تری دارند. در ایران بسیاری از انواع خدمات مورد نیاز سالمندان هنوز راه اندازی نشده و یا از نظر پوشش جمعیتی بسیار محدود است. از نظر ارایه دهندگان خدمات سالمندی نیز در کشور ایران نسبت به سوید و ایالات متحده آمریکا توجه کمتری به سازماندهی داوطلبان و ارایه دهندگان غیررسمی شده است. 

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود از تجارب کشورهای موفق که پیش از ایران با بحران سالمندی مواجه شده اند درس بگیریم. برخی از مسایلی که باید مورد توجه قرار بگیرند عبارتند از: پوشش همگانی بیمه اجتماعی و سلامت برای سالمندان، استفاده از ظرفیت افراد داوطلب و بخش خصوصی، مراقبت ادغام یافته با استفاده از تیم بین رشته ای، استفاده از فناوری های نوین برای خدمات سالمندان، نیازسنجی و ظرفیت سازی برای آموزش نیروی انسانی و در نظر گرفتن حمایت های مالی و غیرمالی برای خانواده هایی که از سالمندان خود مراقبت می کنند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، سالمند، خدمات سلامت سالمندان، مسکن سالمندان، بازنشستگی
  • رحمت الله ایری، صباح حسنی* صفحات 141-146
    زمینه و هدف

    پنومونی نکروزان یکی از بیماری های ناشایع ریوی است که درصد مرگ ومیر بالایی دارد، عوامل مختلی می تواند در بروز این بیماری دخیل باشند.

    مورد

    بیمار آقای 78 ساله با سرفه و تنگی نفس که طی بررسی های انجام شده توسط تصویربرداری Xray و سی تی اسکن و برونکوسکوپی از ریه بیمار نمونه گرفته شد . در بررسی صورت گرفته از لاواژ توسط تست اسید فست از نظر مایکوباکتریوم توبرکلیزیس مثبت بود

    نتیجه گیری

    کیس پیش رو یکی از ناشایع ترین تظاهرات بیماری مایکوباکتریوم توبرکوزیس است که نیاز مبرم به بررسی بیماری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس را در بیماران مزمن تنفسی و بیماران تنفسی مقاوم به درمان بیان می دارد.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، COPD، پنومونی نکروزان
|
  • Alina Abdollahi, Esmael Izadpanah, Abdollah Hassanzadeh, Shima Khaledyan Shima Khaledyan, Sima Zohrevand, Bahram Ghadermarzi, Mohammad Raman Moloudi* Pages 1-10
    Background and Aim

    Mood disorders such as anxiety and depression are among the most common psychiatric disorders worldwide. Existing drug therapies have various side effects on the central nervous system. Cinnamomum zeylanicum is a dietary additive and studies have shown that it has antioxidant, anti-inflammatory, analgesic, and neuroprotective effects. Also, in traditional medicine, the sedative properties of cinnamon against anxiety and obsession have been mentioned. Therefore in this study, the effect of Cinnamomum zeylanicum on mood in mice was investigated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 144 mice weighing 32±4g were divided in two anxiety (Five groups including control, diazepam 2 mg/kg, and three groups of Cinnamomum hydroalcoholic extract 100,200,400 mg/kg, in each test of the elevated plus-maze and Vogelchr('39')s conflict tests) and depression (Four groups including control and three groups of cinnamon hydroalcoholic extract 100,200,400 mg/kg, in each test of the forced swimming test and tail suspension tests) protocols. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s post-hoc test. P <0.05 were considered significant.

    Results

    In the anxiety protocol, the results of the elevated plus-maze test showed that the Cinnamomum hydroalcoholic extract at doses of 200 and 400 mg/kg significantly (P <0.01, P <0.001) reduced anxiety. In the depression protocol, the results of the forced swimming test and tail suspension test showed that the Cinnamomum hydroalcoholic extract at a dose of 400 mg/kg was significantly (P <0.05) increased swimming time and mobility compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that the Cinnamomum hydroalcoholic extract reduced anxiety, increased mobility, and finally mood in mice.

    Keywords: Anxiety, Depression, Swimming, Suspension, Psychological Conflicts
  • Leila Pirmoradi, Saeed Purdian, Ramesh Rahagh, Foruzan Hosseini* Pages 11-21
    Background and Aim

    Statins are among extensively used medications in diabetic patients. This study was designed to assess the outcome of atorvastatin pretreatment in renal ischemia- reperfusion in diabetic rats.

    Material and Methods

    Wistar male rats (180-230 gr) were divided into 5 groups: normal control (CN), atorvastatin control (5 mg/kg) (CA), diabetic control (CD), diabetic group receiving atorvastatin 0.5 mg/kg (DA/a), diabetic group receiving atorvastatin 5 mg/kg (DA/b). Affter induction of type II diabetes by injection of nicotinamide and streptozotocin, the rats received daily atorvastatin or normal saline gavage for 2 months. Then, under anesthesia ischemia was induced for 45 min followed by reperfusion for 24 h. Blood and urine samples were collected for the measurement of lipid profile and renal function indices. Statistical analysis was performed by one-way analysis of variance and Tukey post-hoc test.

    Results

    Total cholesterol and LDL were reduced in the group receiving atorvastatin (5 mg/kg) (P<0.05). Serum urea levels were higher in the diabetic groups especially in DA/b group compared to those in the non diabetic groups (P<0.001). Serum creatinine levels were also higher in DA/b group than those in the control groups (P<0.05 and P<0.001). 

    Conclusion

    Atorvastatin pretreatment slightly worsened ischemia-reperfusion injury. It seems that low dosage and short duration of the treatment in this study had not resulted in serious effects on the kidneys.

    Keywords: Ischemia-reperfusion Injury, Kidney, Diabetes mellitus, Atorvastatin
  • Hossien Rezaei, Kamal Ghadiri, Hassan Kosari, Farhad Fardi, Hossien Saghi* Pages 22-36
    Background and Aim

    Colored wastewater discharged from industries can contaminate surface and groundwater. The aim of this study was to evaluate the efficiency of synthetic graphene oxide (GO) in the removal of industrial dyes.

    Materials and Methods

    Graphene oxide was synthesized by use of the hydrothermal method and its physical and chemical properties were investigated. The parameters studied were initial dye concentration, pH, adsorbent dose, and contact time.

    Results

    TEM and SEM analysis of adsorbents showed that GO was formed separately and with a nanostructured layer. The results revealed that efficiency decreased by increasing the concentration of pollutants and increased by increasing the adsorbent dose. The highest efficiency (>0.92%) was obtained at acidic pH after 120 minutes. The results also showed that the adsorption process follows the Langmuir isotherm model (R2> 0.99), and the reaction kinetic fitted with pseudo-second-order kinetic.

    Conclusion

     The use of GO for the removal of dyes in aqueous solutions was an applicable and suitable method. We recommend this method for the removal of dye pollutants which are dangerous for the environment and human life.

    Keywords: Acid black, Acid orange, Adsorption process, Graphene oxide
  • Nastaran Majdinasab, Foroogh Namjoyan, Golake Karimi, Mohammad Mehravar, Yadolah Zarezadeh, Nasrin Abdi* Pages 37-51
    Background and Aim

    Tremor is one of the most debilitating common symptoms in patients with multiple sclerosis (MS). Tremor can reduce patientschr('39') life quality and limit their daily activities. Considering the beneficial effects of Lavandula on several neurologic disorders which have been confirmed in many studies, we decided to evaluate the effects of Iranian Lavandula on tremor in MS patients.

    Materials and Methods

    This was a randomized double-blind clinical trial that included 30 patients with MS in Khuzestan Province from April 2017 to December 2018. The patients were divided randomly into intervention and control groups. Using goal positioning system (individual’s hands), all the movements of hands and fingers were investigated during rest, posture 1, posture 2, and movement toward a specific target (kinetic) in the zero, 4th, and 8th weeks. Data collection tools were a questionnaire on tremor extracted from MDS_UPDRS questionnaire which is a comprehensive self-assessment questionnaire, a specific form of assessing EDSS, and a motion capture system. Data were converted into quantitative data by Matlab software and then analyzed.

    Results

    The Wilcoxon test demonstrated a significant difference among the three variables of POSTURE1, POSTURE 2, and kinetic in the group receiving the drug (P <0.05). There has been no significant difference between the mean values for the rest position in the eighth week and before the treatment (p=0.063).In the placebo group, we detected a significant difference in the kinetic variable (p<0.05). Considering the POSTURE1 variable, the intensity of tremor after 8 weeks reduced more in the group receiving the drug than in the placebo group. No significant difference was detected among the other variables in regard to the reduction of the tremor intensity.

    Conclusion

    Data Analysis in the present study demonstrated that Iranian lavandula extract with the minimum dosage of 80 milligrams is effective in reducing the tremor in patients with MS and can be used alone or as an adjunct drug.

    Keywords: Lavandula, Tremor, Multiple Sclerosis
  • Tahereh Rahiminia*, Javad Amini Mahabadi, Ehsan Farashahi Yazd, Ali Reza Talebi Pages 52-66
    Background and Aim

    All studies on mammals and rodents have revealed the presence of protamine 1 (P1) and protamine 2 (P2) in the sperm which is indicative of the expression of these two genes at different molecular levels. The aim of this study was to investigate the effect of protamine and its disorders on male fertility potential.

    Materials and Methods

    Using keywords of sperm, protamine, male infertility, and chromatin we searched PubMed and Google Scholar databases between 1980 and 2020.

    Results

    Sperm concentration, motility, and morphology in the patients with variable P1/P2 ratios were significantly reduced compared to those in the individuals with normal P1/P2 ratios which were directly associated with reduced fertility rate. The most common protamine abnormality in the infertile men was increased P1/P2 ratio which was frequently associated with a decreased level of P2 and increased level of P2 precursors. Increased levels of histone B2 (H2B) in sperm and lower levels of protamine have been reported. Any disturbances in the histone expression process cause inconvenient early chromatin condensation, transcription arrest, as well as spermatogenesis failures.

    Conclusion

    The results of this study showed that the protamine transcripts ratio can be used as a marker for male fertility. Histones/protamines mRNAs ratios are important for sperm quality and therefore can be used as predictors for male infertility. Altered levels of protamines may result in an increased susceptibility to injury in the sperm DNA causing infertility or poor outcome in assisted reproduction.

    Keywords: Male infertility, Sperm, Protamine, Chromatin
  • Zahra Karimi, Parvin Ayremlou, Sakineh Nouri Saeidlou* Pages 67-83
    Background and Aim

    Pregnancy is a critical period for the offspring’s metabolic development. Nutrition during pregnancy due to its role in the development of mental and physical abilities in infants is important .The current study aimed to determine the relationship between maternal dietary patterns during pregnancy and its outcomes in infants in Urmia city.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 410 pregnant women referred to health centers in Uremia were selected by cluster random sampling. Food information was collected using the validated 147-items Food Frequency Questionnaire (FFQ). The demographic information of mothers was collected by interview. Factor analysis was used to identify the major dietary patterns.

    Results

    In this study, three main dietary patterns were identified and named the first, second, and third groups. Multivariate logistic regression showed that the Low Birth Weight (LBW) and Preterm Birth (PTB) increased with adherence to the first dietary pattern (LBW: OR = 1.15, PTB: OR=1.05), while the risk of Small for Gestational Age (SGA), (OR=0.89), and Large for Gestational Age (LGA), (OR = 0.8) decreased in this pattern. The second dietary pattern was inversely associated with LBW (OR = 0.73) and LGA (OR = 0.83), While it was positively associated with PTB (OR = 1.26) and SGA (OR = 1.04). The third dietary pattern was inversely associated with all the above outcomes and this difference was significant for LGA (OR=0.68). 

    Conclusion

    The present study showed a relationship between LBW, SGA, PTB, LGA indices, and maternal dietary patterns during pregnancy. Prospective studies have been suggested to confirm these findings.

    Keywords: Dietary pattern, Pregnancy, Low Birth Weight, Small for Gestational Age, Preterm Birth, Large for Gestational Age
  • Maryam Tofangchiha, Marjan Bolbolian*, Amin Ghasemi, Nahid Hemati Pages 84-92
    Background and Aim

    Evaluation of root and canal morphology and anatomy of the teeth is essential for successful root treatment. This study aimed to evaluate the morphology and anatomy of the root canal of maxillary second premolars using the cone-beam computed tomography (CBCT) technique in a radiology center.

    Material and Methods

    We used CBCT images of a specialized radiology center archived in 2014 in Qazvin and evaluated them by use of Remexis software. Evaluation of the images was carried out by a radiologist and an endodontist. The number of roots and their morphology, number of canals, the direction of root curvature, and canals in buccolingual and mesiodistal directions were assessed using the chi-square test in two genders. The significance level was considered 5%.

    Results

    A total number of 106 CBCT involving 117-second premolar teeth were evaluated. 93.2 % of the teeth had one root and 6.8 % had two roots. There was no significant difference in the number of roots between the two sexes   (Pv=0.164). According to Vertucci classification for single-rooted teeth, 59.6 % were of type I, 20.2 % of type II, 9.2 % of type III, 0.9 % of type IV, 6.4 % of type V, 1.8 % of type VI, and 1.8 % of type VII. Among two rooted second premolar teeth, 87.5 % were of type I and 12.5 % of type III.

    Conclusion

    In maxillary second premolars, the majority of teeth had one root with type I and type II canals. During root treatment, these anatomical variations should be considered

    Keywords: Anatomy, Tooth root, Premolar, Morphology, Root canal
  • Arezo Heydari, Nourossadat Kariman*, Farzaneh Ahmadi Pages 93-103
    Background and Aim

    Couvade syndrome is a syndrome that the father, like the mother, during pregnancy shows some of the changes and symptoms associated with pregnancy. The aim of this study was to estimate the rate of this syndrome in Iranian expectant fathers.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study included 372 husbands whose wives were receiving prenatal care in the hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran from January 2018 to December 2018. Using a researcher-made questionnaire the participants were evaluated for the signs and symptoms of couvade syndrome. All the women were in the third trimester of pregnancy.

    Results

    On average, every participant experienced % 3.12 ± 3.61 of the common symptoms of pregnancy during his wifechr('39')s pregnancy. The most common symptoms in the fathers were stress and anxiety, decreased concentration, fatigue, sleep disorders, headache, and digestive problems such as increased appetite, heartburn, abdominal distension, and alterations in weight. In most cases, these problems occurred in the third trimester.

    Conclusion

    In the present study, it has been shown that men also encounter certain changes and problems during the pregnancy of their wives. Therefore, it seems necessary to pay attention to the fathers and their needs in order to help them to prepare for parenthood.

    Keywords: Couvade syndrome, Expectant fathers, Iran
  • Abdorrahim Afkhamzadeh, Obeidollah Faraji* Pages 113-122
    Background and Aim

    Violence in the hospital is a common phenomenon. Among the hospital staff, nurses are at greater risk of exposure to violence. The purpose of this study was to investigate the exposure to workplace violence in nurses and its related factors.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study included 309 nurses working in the teaching hospitals affiliated with Kurdistan University of Medical Sciences in 2016. We collected data using a modified workplace violence questionnaire. Chi-square and Fisherchr('39')s exact tests were used for data analysis. A P-value of less than 5% was considered significant.

    Results

    The results showed that the most frequent type of violence was verbal (79%). Also, exposure to physical violence had statistically significant relationships with age, sex, marital status, work experience, and working hours (P>0.05). There was also a statistically significant relationship between age and inpatient ward with verbal violence and also between age, sex, work experience, and inpatient ward with bullying (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that nurseschr('39') exposure to workplace violence was high and the risk of exposure to violence decreased with age and higher work experience. Therefore, measures such as training courses on proper communication with patients and colleagues and improvement of coping skills for stressful and violent situations are recommended

    Keywords: Nurses, Workplace violence, Teaching hospital, Kurdistan
  • Nasrin Shaarbafchi Zadeh, Faezeh Akbari, Parinaz Khalili Khouzani, Asal Sadat Niaraees Zavare* Pages 123-140
    Background and Aim

    According to statistics, the world is rapidly moving towards aging. The aim of this study was to compare United States of America, Sweden and Iran in regard to population aging status, types of aged care services and types of aged care service providers.

    Materials and Methods

    This study was conducted using a descriptive-comparative approach in 2019. Data were collected by reviewing the texts in the libraries and the websites of the relevant organizations of the selected countries. The references used were in Persian and English languages between 2000 and 2019.

    Results

    The results showed that Sweden and the United States have faced the population aging phenomenon earlier (than Iran) and have more diverse services in regard to the various aspects of life for old people and also a wider population coverage.

    Conclusion

    Based on the results of this study, we recommend the use of the experiences of successful countries that have faced the elderly crisis before Iran. Some of the issues that should be considered include: public coverage of social and health insurance for the old people, use of volunteers and private sector capacity, integrated care using an interdisciplinary team, use of modern technologies such as smart alarms and Eldercare Locator Software, needs assessment and capacity building for human resource training, and considering financial and non-financial support for the families which take care of their elderly members.

    Keywords: Comparative study, Aged, Health services for the aged, Housing for the Elderly, Retirement
  • Rahmetulla Iri, Sabah Hassani* Pages 141-146
    Background and Aim

    Necrotizing pneumonia is an uncommon disorder with a high mortality rate. Different factors are involved in the incidence of this disease.

    Case

    A 73 years old man was admitted to the hospital with a chief complaint of dyspnea and productive cough. Chest x-ray showed a consolidation in the lower lobe of the left lung and a CT-scan revealed a cavity in the lingula. Bronchoscopy was performed and examination of bronchoalveolar lavage (BAL) fluid was positive for acid-fast bacilli. Anti-tuberculosis drugs were started for the patient.

    Conclusion

    Our case demonstrates a rare manifestation of tuberculosis associated with lung necrosis and cavitation, which emphasizes the necessity of examination and work-ups for mycobacterium TB in patients with drug resistant chronic pulmonary disease.

    Keywords: Mycobacterium tuberculosis, COPD, Necrotizing Pneumonia