فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی نظرپور* صفحات 1-25

    رشد تقاضای اجتماعی آموزش عالی و لزوم امکان دسترسی یکسان و عادلانه به آن برای متقاضیان ورود به دانشگاه ها، افزایش مسئولیت های اجتماعی و تغییر کارکردهای دانشگاه ها، روند شتابان جهانی سازی و به تبع آن بین المللی شدن آموزش عالی، اهمیت پژوهش و توسعه دانش های بنیادی، محدودیت های بودجه ای دولت ها در تامین مالی دانشگاه ها، مجموعه عواملی هستند که تنوع بخشی به منابع مالی آموزش عالی در سراسر جهان را به صورت فزاینده ای متاثر ساخته اند. بدیهی است که وابستگی بودجه ای بر استقلال دانشگاه ها تاثیر داشته است. از طرفی، نوسانات بودجه دولتی که عمدتا به دلیل تغییرات نرخ ارز و اعمال تحریم ها و کاهش قیمت نفت اتفاق می افتد، بودجه آموزش عالی را ناپایدار و آسیب پذیر می کند. با این استدلال، بازتعریف منابع مالی آموزش عالی و شناسایی منابعی که پایدار است، بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش پس از شناخت وضعیت موجود منابع مالی دانشگاه ها و بررسی مبانی و پیشینه تحقیق، با جمع آوری نظرهای خبرگان و مدیران اجرایی دانشگاه ها عمده منابع مالی نوین در دانشگاه های ایران استخراج و میزان اثربخشی (ظرفیت سازی) راهبردهای اجرایی تنوع بخشی به منابع آموزش عالی تجزیه و تحلیل شد. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و پارک های علم و فناوری وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نمونه های مورد مطالعه شامل 30 دانشگاه، 7 موسسه پژوهشی و 7 پارک علم و فناوری و مشتمل بر 142 پرسشنامه بود. گویه های پرسشنامه به راهکارهای پیشنهادی اختصاص یافت و با توجه به ماهیت آنها به سه زیرمقیاس پژوهشی، آموزشی و اداری-مالی دسته بندی شدند. برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 848/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که در میان راهکارهای اجرایی در حوزه اداری و مالی، استفاده حداکثری از ظرفیت های قانونی در تبصره های بودجه، گسترش و تنوع بخشی به فعالیت های خیران و توسعه بنیادهای نیکوکاری دانشگاهی از موثرترین راهکارهای تنوع بخشی منابع درآمدی در دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و پارک های علم و فناوری است. همچنین کارشناسان حوزه آموزش عالی با توجه به ظرفیت های موجود از جمله اعضای هییت علمی در اختیار، تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی، ماموریت های محول شده، امکانات فیزیکی، قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی خاص و بودجه تخصیص یافته، اثربخشی به کارگیری راهکارهای تامین منابع مالی مبتنی بر انعقاد طرح های پژوهشی با صنایع و سایر دستگاه های اجرایی در خصوص تامین خدمات برتر و تقویت اقتصاد دانش بنیان و تحقق اهداف «جهش تولید» در کشور را نسبت به سایر راهبردها بیشتر می دانند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تنوع بخشی به منابع مالی، اقتصاد دانش بنیان، راهبردها و راهکارهای اجرایی
  • حسنعلی پورمند*، غلامرضا ذاکرصالحی، رضا افهمی، ساغر کریمی صفحات 27-51

    هدف پژوهش حاضر واکاوی وضعیت موجود آموزش صنایع دستی در دانشگاه های هنر ایران در زمینه گفتمان توسعه پایدار بود. این ایده با توجه به ظرفیت های بالقوه و بالفعل صنایع دستی، در مواجهه الگوی آموزش برای توسعه پایدار شکل گرفته و پرسش اصلی عبارت است از: وضعیت آموزش فعلی کارشناسی صنایع دستی برای دستیابی به الگوی آموزش برای توسعه پایدار چگونه است؟ روش پژوهش کیفی از نوع مطالعه موردی و روش نمونه گیری هدفمند و شیوه گردآوری داده ها، روش مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان آموزش صنایع دستی بود که تا زمان دستیابی به اشباع نظری انجام و سپس، با روش تحلیل مضمون تحلیل شد. در نتیجه 16 مضمون محوری شناسایی و در ذیل چهار مضمون فراگیر شامل سیاستگذاری مبتنی بر تخصص گرایی، آموزش سنتی/انتقالی به جای یادگیری، برنامه درسی پوچ و ادراک سخت دسته بندی شدند. همچنین یافته ها حکایت از وضعیت بحرانی آموزش آکادمیک صنایع دستی در بیشتر دانشگاه های ایران در مسیر ایفای نقش خود در توسعه پایدار دارد. بهسازی دانش، نگرش و مهارت سیاستگذاران، برنامه ریزان و استادان در فرایند برنامه ریزی آموزشی و درسی و همچنین فرایند های یاددهی-یادگیری صنایع دستی بر مبنای رویکرد آموزش برای توسعه پایدار امری ضروری است که در این خصوص، رهیافت های عملی متناسب یا یافته های پژوهش ارایه شده است. نتایج نشان داد که علی رغم وجود زمینه مشترک با گفتمان توسعه پایدار، آموزش رشته صنایع دستی در دوره کارشناسی برای دستیابی به آموزش برای توسعه پایدار به بازنگری اساسی و کلی نیاز دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آموزش برای توسعه پایدار، آموزش عالی، آموزش صنایع دستی
  • سعید کریمی* صفحات 53-76

    در پژوهش حاضر بر اساس نظریه سازه گرای مسیر شغلی، کارآفرینی به عنوان یک رفتار حرفه ای تطابق پذیر در نظر گرفته شده که متاثر از ظرفیت خودتنظیمی فرد برای پیشرفت در یک زمینه شغلی کارآفرینانه است. در این پژوهش رابطه انطباق پذیری مسیر شغلی، اشتغال پذیری درک شده و خودکارآمدی کارآفرینانه بر قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی و همچنین نقش میانجی خودکارآمدی کارآفرینانه و اشتغال پذیری درک شده بررسی شد. روش پژوهش کمی از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان سال سوم و چهارم دوره کارشناسی رشته کشاورزی در دو دانشگاه دولتی بوعلی سینا و اراک در سال تحصیلی 97- 1396 بودند (1300=N). حجم نمونه آماری بر پایه جدول کرجسی و مورگان 297 نفر تعیین شد، اما به منظور افزایش اعتبار پژوهش تعداد 341 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد و  داده ها با روش مدلسازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارهای SPSS و Amos تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که خودکارآمدی کارآفرینانه و اشتغال پذیری درک شده با قصد کارآفرینانه رابطه مثبت و معنا دار دارد. همچنین انطباق پذیری مسیر شغلی با خودکارآمدی کارآفرینانه و اشتغال پذیری درک شده رابطه دارد و از طریق این متغیرها به صورت غیرمستقیم با قصد کارآفرینانه مرتبط است. از این نتایج می توان در رشد و ارتقای سطح  اشتغال پذیری، خودکارآمدی و قصد کارآفرینانه دانشجویان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: قصد کارآفرینانه، انطباق پذیری مسیر شغلی، خودکارآمدی کارآفرینانه، اشتغال پذیری درک شده
  • رسول گلکار، احمدرضا نصراصفهانی*، محمدرضا نیلی صفحات 77-108

    بهبود برنامه های درسی رشته های دانشگاهی نیازمند در نظر گرفتن دیدگاه ها و نیازهای گروه های ذی نفع برنامه درسی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دانش آموختگان در ارزشیابی برنامه های درسی دانشگاه های برتر کشور و جهان به منظور طراحی یک مقیاس ارزشیابی برنامه درسی ویژه دانش آموختگان بود. پژوهش به صورت ترکیبی و از نوع اکتشافی-متوالی در قالب طراحی ابزار و جامعه آماری شامل شش گروه بود. گروه اول اعضای هییت علمی و صاحبنظران برنامه ریزی درسی  دانشگاه های برتر، گروه دوم مسیولان مراکز برنامه ریزی آموزشی دانشگاه های برتر و گروه سوم مسیولان ذی ربط در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بودند که از این سه گروه با 30 نفر مصاحبه شد. گروه چهارم دانشگاه های منتخب جهان، گروه پنجم مدرسان دوره کارشناسی ارشد برخی از رشته های علوم انسانی دانشگاه های برتر و گروه ششم 30 نفر از دانش آموختگان شاغل بودند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه سازمان یافته، تحلیل مستندات و مقیاس محقق ساخته ویژه دانش آموختگان بود. روایی سوالات مصاحبه از نوع محتوایی بود که با استفاده از نظرهای ده نفر از متخصصان دانشگاهی و پایایی داده های مصاحبه با استفاده از پیاده سازی مجدد مصاحبه ها و استفاده از گروه همتا و نیز روایی مقیاس دانش آموختگان به صورت محتوایی و اعتباریابی آن با استفاده از ضریب لاشه به دست آمد. همبستگی درونی گویه ها از طریق آلفای کرونباخ برآورد شد. یافته ها نشان داد که دانشگاه های معتبر جهان به منظور بهبود و بازنگری برنامه های درسی از نظرهای تمام ذینفعان نظیر اعضای هییت علمی، دانشجویان، دان ش آموختگان و کارفرمایان استفاده می کنند. در مقایسه با آن، در دانشگاه های ایران دانش آموختگان بجز در موارد استثنایی در ارزشیابی برنامه های درسی مشارکت چندانی ندارند و حتی صاحبنظران اهمیت و ضرورت مشارکت دانش آموختگان را پایین تر از سایر ذینفعان تلقی می کنند. با استفاده از داده های به دست آمده، یک مقیاس برای ارزشیابی برنامه درسی از دیدگاه دانش آموختگان با 62 عبارت و 7 سوال بازتدوین شد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه درسی، دانش آموختگان، دانشگاه های برتر دولتی، دانشگاه های معتبر جهان، مقیاس
  • فاطمه عزلتی مقدم، مقصود فراستخواه*، فرح ترکمان صفحات 109-136

    هدف از این پژوهش شناخت الگوهای آموزش جامعه شناسی در دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که با روش نظریه برپایه و با رویکرد گلیسر انجام شد. 19 دانشجوی مقطع دکتری در این پژوهش مشارکت کردند که از طریق نمونه گیری نظری و هدفمند انتخاب شدند و با آنها مصاحبه نیمه ساختارمندی تا حد اشباع داده ها و اشباع نظری صورت گرفت. داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی و با استفاده از نرم افزار اطلس تی آی (نسخه7) تجزیه و تحلیل و درنهایت، مدل نظری پژوهش پدیدار شد. نتایج نشان داد که در میدان دانشگاهی آموزش جامعه شناسی در دانشگاه های دولتی شهر تهران موجباتی مثل تیپ شخصیتی و اقتدار معرفتی استادان، تمایزات و برنامه پژوهشی آنان، تعاملات دانشگاهی و فرادانشگاهی آنها و محیط های رسانه ای و شبکه های اجتماعی بر فضای اجتماعی آموزش تاثیر می گذارد. ویژگی های دانشگاه ها و رشته ها، قشربندی اجتماعی دانشجویان و تشکل هایشان به علاوه محیط سیاستی، حقوقی و اداری و نیز محیط فناوری زمینه ساز این تاثیرات هستند. البته، برخی مداخله گرها مانند سبک رهبری مدیران دانشگاه، سبک زندگی علمی استادان، سن و سابقه خدمت استادان و همچنین اندازه گروه آموزشی نیز در فرایند تاثیر و تاثرات در میدان دانشگاه دخیل هستند. در چنین موقعیتی شاهد کنش و واکنش های راهبردی در استادان- دانشجویان و شکل گیری پنج نوع الگوی آموزش نهادینه جامعه شناسی؛ یعنی کلاسیک، انتقادی، کاربردی، اجتماعی و وظیفه گرا - رفتاری و یک الگوی مبهم ترکیبی و اقتضایی در راه هستیم که هنوز ظهور کامل و استقرار نیافته است. فرایندهای جاری آموزش جامعه شناسی در کشور ایران به پیامدهای متفاوتی مثل مدرک گرایی، کالایی شدن، جرگه گرایی، سیاسی شدن، مناسک گرایی، فساد علمی، فرسایش سرمایه اجتماعی دانشگاه و ابهام در عملکرد آن و در عین حال، سطوحی از انتقال دانش و مهارت های جامعه شناختی به زندگی فردی، اجتماعی و مدنی و شکل گیری حلقه های فکری و تحولات پارادایمی می انجامد.

    کلیدواژگان: آموزش جامعه شناسی، میدان دانشگاهی، نظریه برپایه
  • زهرا رشیدی* صفحات 137-168

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان سایش در روابط میان اعضای هییت علمی دانشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ارایه راهکارهایی برای بهبود آن انجام شد. رویکرد پژوهش کمی بود و از روش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی و روش تحلیل رگرسیون چندگانه و ابزار پرسشنامه برای اجرای آن بهره گرفته شد. جامعه آماری اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 601 نفر انتخاب شدند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که 24/56 درصد از اعضای هییت علمی شرکت کننده در این پژوهش در دوره کاری خود در معرض سایش بوده اند و در این میان اعضای هییت علمی زن و مجرد با مرتبه علمی استادیاری و وضعیت استخدامی پیمانی سایش اجتماعی را بیشتر از دیگر ابعاد سایش (کلامی و فیزیکی) تجربه کرده اند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که عوامل سازمانی و فردی با سایش رابطه معنادار دارد و تغییرات واریانس سایش در میان اعضای هییت علمی را در سطح بالایی تبیین و پیش بینی می کند. بر پایه نتایج به دست آمده از آزمون رگرسیون عوامل سازمانی نسبت به عوامل فردی با قدرت بیشتری سایش را پیش بینی می کند و از میان مولفه های پنج گانه تشکیل دهنده عوامل سازمانی، دو عامل فرهنگ سازمانی و رهبری دانشگاهی ضمن داشتن رابطه معنادار و غیرمستقیم با سایش، نسبت به دیگر مولفه ها قدرت بیشتری در تبیین سایش دارند و سه مولفه قوانین و مقررات، تبعیض سازمانی و فرهنگ و جامعه از نظر قدرت پیش بینی تغییرات سایش و تبیین آن به ترتیب در جایگاه سوم تا پنجم قرار دارند. برای رسیدن به راهکارهای مناسب به منظور بهبود آسیب سایش در نهادهای آموزش عالی و در میان اعضای هییت علمی بسان کنشگران اصلی این نهادها از روش گروه های کانونی استفاده شد که بازنگری در برنامه های جامعه پذیری اعضای هییت علمی، تمرکززدایی در جذب و بازنگری در مفاد آیین نامه ارتقا، پرهیز از سیاست زدگی و لزوم مشارکت دانشگاهیان در انتخاب روسای دانشگاهی بر پایه شایسته سالاری، تبدیل سایش به یک گفتمان کلان اجتماعی - ساختاری، راه اندازی سازوکار فرجام خواهی شفاف و بازخورد دهنده و دارای قدرت ساختاری به ترتیب از جمله راهکارهایی است که از منظر شرکت کنندگان در جلسات گروه کانونی پژوهش می تواند راهی به سوی برون رفت از این آسیب بگشاید.

    کلیدواژگان: سایش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه های دولتی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
|
  • Mohammad-Taghi Nazarpour* Pages 1-25

    In this study, after recognizing the current situation of financial resources of universities and reviewing the literature, the major new financial resources in Iranian universities were extracted by collecting the experts and administrators’ opinions. In addition, the effectiveness of administrative strategies for the diversification of higher education resources was analyzed. This study was an applied and descriptive-survey research. The statistical population included universities, research institutes, and science and technology parks affiliated with Ministry of Science, Research and Technology. The study sample was comprised of 30 universities, 7 research institutes, and 7 science and technology parks. A total of 142 questionnaires were completed by respondents. Cronbachchr('39')s alpha was used to measure the reliability of the questionnaire (α =. /848). Questionnaire items were assigned to the proposed tactics, and according to their nature were classified into three subscales: research, teaching and administrative-financial. The results showed that among the administrative and financial strategies, the efficient use of legal capacity in budget notes, expansion, and diversification of charitable activities and development of educational charitable organizations are the most effective strategies for diversifying sources of income for universities, research institutes, and science and technology parks. Furthermore, due to  the existing capacities such as faculty members, the number of graduate students, assigned missions, physical facilities, being in a specific geographical location, and allocated budget, the experts consider using financial resources tactics  based on industry-based academic research projects in order to provide superior services and strengthen the knowledge-based economy and achieve the goals of "leap in production" in the country,  more effective than other strategies in the field of research and technology.

    Keywords: Higher education, Diversification of financial resources, Knowledge economy, Administrative strategies, tactics
  • Hassanali Pourmand*, Gholamreza Zakersalehi, Reza Afhami, Saghar Karimi Pages 27-51

    The purpose of present study was to analyze the current status of Handcrafts’ education in Iran’s Art universities in the context of sustainable development discourse. This idea was shaped due to the potential and actual capacity of handicrafts’ industries encountered an education model for sustainable development. The main question was how is the current status of bachelor of Handcraft education to reach an education model for sustainable development? A qualitative case study methodology was chosen for this study. The sampling method was purposeful. The data collection was done through semi-structured interviews with Handcraft education experts, which was done until the theoretical saturation was achieved. Using thematic analysis 16 pivotal themes were identified  and categorized under four comprehensive themes including specialty-based policymaking, traditional/transitional education instead of learning, absurd curriculum and hard perceptions. Findings showed that the current status of academic education of Handicraft in Iranian Art universities on the path to fulfilling their role in reaching the goal of sustainable development is critical. Therefore, improving the knowledge, attitude and skills of policymakers, planners and professors in the educational and curriculum planning process as well as the teaching and learning processes of handcrafts based on the education for sustainable development approach are essential. Results showed that although there exists common medium with sustainable development discourse, education of handcrafts in bachelor degree in order to reach the education for sustainable development need fundamental revision.

    Keywords: Sustainable development, Education for sustainable development, Higher education, Handicraft education
  • Saeid Karimi* Pages 53-76

    In the current study, based upon the Career Construction Theory, entrepreneurship is considered as an adaptive vocational behavior driven by an individualchr('39')s self-regulatory capacity to thrive in a complex entrepreneurial career context. This study evaluated relationships among career adaptability, entrepreneurial self-efficacy, self-perceived employability and entrepreneurial intentions of agriculture students. It also examined the mediating role of entrepreneurial self-efficacy and self-perceived employability on the relationship between career adaptability and entrepreneurial intentions. The research method was quantitative research with a descriptive correlational design. The statistical population of this study was composed of senior bachelor agriculture students of Bu-Ali Sina University and Arak University during 2018-19 academic year (N=1300). Based on Krejcie and Morgan’s table, the sample size was estimated 297 individuals. To increase the validity of research, 341 students were selected through stratified sample technique. Data were collected by a standardized questionnaire and then analyzed using Structural Equation Modelling by the help of SPSS and Amos software. The results indicated that entrepreneurial self-efficacy and self-perceived employability were positively related to entrepreneurial intentions. The results also showed that career adaptability was directly related to entrepreneurial self-efficacy and self-perceived employability and indirectly related to entrepreneurial intentions through these variables. These results could be used to promote and develop students’ entrepreneurial self-efficacy, self-perceived employability and entrepreneurial intentions.

    Keywords: Entrepreneurial intentions, Entrepreneurial self-efficacy, Self-perceived employability, Career adaptability
  • Rasool Golkar, Ahmad Reza Nasr*, Mohammad Reza Nili Pages 77-108

    Improving the curriculum of academic disciplines requires to consider the perspectives and needs of the curriculum constituencies. The purpose of this study was to investigate the role of graduates in evaluating the curricula of the top universities in Iran and the world in order to design a specific curriculum evaluation scale for graduates. A mixed sequential -exploratory research in the form of instrument design was chosen for this study. Statistical population consisted of six groups. The first group included faculty members and curriculum experts at top universities, the second group was officials of educational planning centers at top universities and the third group was relevant officials in the Ministry of Science, Research and Technology from which a total of 30 people were interviewed. The fourth group consisted of the worldchr('39')s selected universities, the fifth group included masterchr('39')s degree program instructors in some humanities disciplines at top universities, and the sixth group consisted of 30 employed graduates. Data collection tool was semi-structured interview, documents analysis, and specific graduate- researcher-made scale. The validity of the interview questions was content-based that used the opinions of ten academic experts. The reliability of the interview data was done through re-implementation of the interviews and the use of peer group as well as the validity of the graduate scale in terms of contents and validation using Lawshe coefficient. The internal correlation of variables was estimated through Cronbachchr('39')s alpha. The findings showed that the worldchr('39')s leading universities use the views of all constituencies such as faculty members, students, graduates and employers to improve and revise curricula. In comparison, in Iranian universities, graduates, except in exceptional cases, do not participate much in the evaluation of curricula, and even experts consider the importance and necessity of graduate participation lower than other constituencies. Using the obtained data, a scale with 62 phrases and 7 open-ended questions was developed to evaluate the curriculum from the perspective of graduates.

    Keywords: Curriculum evaluation, Graduates, Top public universities, World credible universities, Scale
  • Fatemeh Ozlati Moghaddam, Maghsood Farasatkhah*, Farah Torkaman Pages 109-136

    This study aimed to examine different models of teaching sociology in Iran, using Glaserschr('39') Grounded Theory (GT) method. A total of 19 doctoral students were participated in this study. Participants were selected through a targeted and theoretical sampling method and underwent semi-structured interviews to the point of data and theoretical saturation. The data were analyzed in three stages of open, axial and selective coding using Atlas.ti software (version 7) and finally, the theoretical model of the research emerged. The results showed that in the academic field of sociology education in public universities in Tehran, factors such as personality type and epistemological authority of professors, their distinctions and research programs, their academic and extra academic interactions, and media environments and social networks affect the social atmosphere of education. Characteristics of universities and disciplines, students’ social classes and their organizations, coupled with the political, legal and administrative environment, as well as technological environment underlies these effects. Of course some mediating variables, such as leadership style of university administrators, the life style of faculty members, faculty members’ ages and backgrounds, as well as sizes of educational departments are also involved in the process of influences and effects on the scope of the university. It such a  situation we are  witnessing strategic actions and reactions of faculty members and students and formation of five types of institutional models of teaching in sociology, i.e. classical, critical, applied, social and task-oriented-behavioral models accompanied with an en route hybrid ambiguous and contingency model that has not yet been fully developed and established. Current processes of sociology teaching in Iran have different outcomes, including credentialism, commodity-orientation, oligarchy, politicization, ritualism, scientific corruption, erosion of university’s social capital and ambiguity in its functioning, at the same time leading to levels of transferring of knowledge and sociological skills to individual, social and civil lives as well as formation of intellectual circles and paradigmatic changes.

    Keywords: Sociology training, Academic field, Grounded Theory
  • Zahra Rashidi* Pages 137-168

    The purpose of this research was to investigate the degree of bullying in relationship between faculty members in universities affiliated with the Ministry of Science, Research and Technology and to provide solutions to improve it. The research approach was quantitative. A descriptive correlation method, multiple regression analysis was used.  A questionnaire tool was designed to gather information. The statistical population was faculty members at public universities and institutes affiliated with the Ministry of Science, Research and Technology.  A sample of 601 individuals were randomly selected using stratified random sampling method. Findings showed that 56.24% of the faculty members participated in this study were bullied during their careers. Meanwhile, single female faculty members with the rank of assistant professor and probationary contract have experienced social bulling more than any other dimension of bullying (verbal and physical). The research results also showed that organizational and individual factors have a significant relationship with bullying and highly explain and predict the changes in bullying variance among faculty members. Based on the results of regression test, organizational factors predict bullying with more strength than individual factors. Among the five components of organizational factors,   organizational culture and academic leadership factors, while having a significant and indirect relationship with bullying, have more power in explaining bulling than other components. In terms of the power of anticipating bullying change and explanation,   the three components of rules and regulations, organizational discrimination, and culture and society are ranked third to fifth, respectively. From the perspectives of participants in focus group meetings, the  following solutions may pave the way to solve the bulling problem: reviewing the faculty socialization programs, decentralization in recruitment and revising the provisions of promotion regulations, avoiding  politicization,  academics participation in the selection of university presidents on the basis of meritocracy, turning bulling into a macro-socio-structural discourse, establishing a clear appeal system  with feedback mechanism and structural strength, respectively.

    Keywords: Bullying, Faculty members, Public universities, Ministry of Science, Research, Technology