فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 56 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قاسم زائری*، آرش نریمانی صفحات 9-49
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی برآمدن گفتارهای سوبژکتیو و فردی (روانشناسی موفقیت، عرفان گرایی، انسان اقتصادی) در ایران پساجنگ است. پروبلماتیک پژوهش از سویی چیستی رابطه گفتارهای مزبور با گفتار شهادت در زمان جنگ است و از سویی دیگر فهم چیستی خود این گفتارها و قرابت شان با یکدیگر است که چگونه سوژه بهنجار خود را تولید می کنند. برای پاسخ به مسئله مزبور از روش تبارشناسی میشل فوکو استفاده شده است تا نشان دهیم آغازگاه مفصل بندی گفتارهای سوبژکتیو و فردی پساجنگ به چه وضعیتی بازمی گردد و چه پیوست ها و گسست هایی با وضعیت زمان جنگ داشته است. پژوهش حاضر به این نتیجه رسیده است که گفتار شهادت در زمان جنگ باعث غلبه امر انفسی و سوبژکتیو بر «امر اجتماعی» شد و از اساس سوژه ای را ساخت که در لحظه ای درونی و با غلبه بر نفس خویش خواهان رستگاری و شهادت بود. این سوژه در دوران پساجنگ در هم ارزی با عوامل غیرگفتاری دیگر شرایط امکان برآمدن گفتارهای سوبژکتیو پساجنگ را تسهیل کرد. در اصل در دوران پساجنگ فرم انسانی که می بایست در لحظه ای فردی و سوبژکتیو به رستگاری برسد باقی ماند اما محتوایش توسط گفتارهای جدید تغییر کرد. گفتار شهادت زمان جنگ و گفتارهای سوبژکتیو پساجنگ هستی شناسی اجتماعی/ انتقادی زمان انقلاب اسلامی را بدل به مبارزه با نفس و کشف نیروی درون کردند.
    کلیدواژگان: جنگ، شهادت، تعدیل اقتصادی، امر اجتماعی، روان شناسی موفقیت، عرفان، تبارشناسی، امر سوبژکتیو
  • عباس خورشیدنام*، علی انتظاری صفحات 51-76
    تدوین یک روش منسجم و قابل اعتماد همواره یکی از دغدغه های مهم دانشمندان و پژوهشگران در حوزه علوم اجتماعی بوده است. این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای به معرفی روش خوانش سمپتماتیک می پردازد. این روش که تفاوت های مهمی با روش های کمی و کیفی مرسوم دارد و محصول سنت روانکاوی است کمتر در حوزه علوم اجتماعی شناخته شده است. این مقاله با توضیح روش مذکور نشان می دهد که رویکرد میشل فوکو به روش، شباهت های زیادی با خوانش سمپتماتیک دارد. برای بررسی رویکرد فوکو به روش شناسی، از تفسیر جورجیو آگامبن از فوکو اسنفاده خواهد شد. پس از آن نیز با استناد به آرا و نظرات اسلاوی ژیژک و مفسرانش خصوصا رکس باتلر به تشریح این روش و ارتباطش با تفکر معاصر و به طور خاص تفکر انتقادی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خوانش سمپتماتیک، روش شناسی، میشل فوکو، ژاک لکان، اسلاوی ژیژک
  • بهمن باینگانی* صفحات 77-110

    یکی از مهم ترین مسایل مربوط به سنندج که در سال های اخیر بیش از همه در رسانه های محلی، منطق های و ملی بازنمایی شده، مسئله حاشیه نشینی است. مهم ترین مسئله حاشیه نشینی نیز نقش آن در گسترش آسیب های اجتماعی است. بر این اساس هدف مطالعه حاضر شناسایی آسیب های اجتماعی و بسترها و مکانیسم های موثر در شکل گیری این آسیب ها بوده است. مبنای نظری پژوهش رویکرد ریالیسم انتقادی بوده و در بخش روش نیز از روش ترکیبی استفاده شده است. در بخش تجربی نیز، بزرگ ترین ناحیه حاشیه نشین سنندج، یعنی نایسر به عنوان بستر مورد مطالعه انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان داد که آسیب های اجتماعی این ناحیه را می توان را در سه رده جدی، متوسط و کم اهمیت دسته بندی کرد. در عین حال، مهم ترین مکانیسم های میانجی این آسیب ها تبعیض اداری و شهری، انگ بدنامی و عدم تعلق مکانی است. در نهایت اینکه بستر های موثر در شکل گیری آسیب های اجتماعی نیز محدودیت امکانات و صور گوناگون آن، فقر اقتصادی و فرهنگی و ناهمگونی فرهنگی است.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، آسیب های اجتماعی، رئالیسم انتقادی، سنندج، منطقه نایسر
  • فرزانه اسمعیل پور لنگرودی، هادی نوری *، محمدرضا غلامی صفحات 111-143

    مقاله حاضر درصدد است تا تصویر کلیت گرایانه از موقعیت اجتماعی زنان عهد قاجار را در یک خط سیر تاریخی قرار دهد و به این مساله بپردازد که حقوق شهروندی زنان در عصر قاجار تا چه اندازه، تحت چه اشکال و با تبعیت از کدام منطق تحول تاریخی رنگ واقعیت به خود گرفته است؟ بر این اساس، از نظریه سه مرحله ای تحول تاریخی حقوق شهروندی مارشال برای هدف توصیف حقوق زنان بهره می گیرد. روش بررسی موضوع مطالعه موردی تاریخی است که در آن از روش اسنادی برای گردآوری اطلاعات و روش تطبیق الگو برای تحلیل اطلاعات استفاده می کند. نتایج حاکی از آن است که تحول حقوقی زنان در دوره قاجار عمدتا در برخی شاخص های حقوق مدنی رخ داده است. هیچ کدام از دو شاخص حقوق سیاسی تحقق نیافت و حقوق اجتماعی تنها در شاخص آموزش شاهد تغییر ملموس بود. بدین ترتیب، زنان دوره قاجار تنها توانستند با کسب دستاوردهایی در زمینه آزادی های فردی تا مرحله نخست توالی تاریخی حقوق شهروندی پیش بروند و با ناکامی کامل در عرصه سیاسی به موفقیت های نخستین در حقوق اجتماعی دست یابند.

    کلیدواژگان: زنان، قاجار، حقوق شهروندی، حقوق مدنی، حق رای
  • محمدرضا کلاهی* صفحات 145-169
    امروزه آموزش دانشگاهی از تربیت متخصص فراتر رفته و به بخشی از پرورش عمومی شهروندان تبدیل شده است. منظور از «پرورش عمومی» در این مقاله عبارت است از ساخته شدن «خود». مفروض نظری مقاله آن است که «خود» حین ابراز خود ساخته می شود؛ یعنی حین مواجهه با جهان بیرون و ایجاد تغییر در آن. این، خودی زمینه مند و بازاندیش است. در مقابل خودی زمینه زدوده وجود دارد که منفک از جامعه و گسسته از زمینه است. از منظر چنین خودی جامعه جمع جبری مجموعه افراد است. این، خود بیگانه شده است. پرسش آن است که از بین دو موقعیت تحصیلی «علوم طبیعی» و «علوم انسانی» در کدام موقعیت امکان بیش تری برای ساخته شدن خود زمینه مند و بازاندیش وجود دارد؟ پژوهش از طریق مصاحبه عمقی با دانشجویان انجام شد. دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به عنوان نماینده فضای علوم انسانی و دانشکده فنی دانشگاه تهران به عنوان نماینده فضای علوم طبیعی درنظر گرفته شد و از هر دانشکده با 15 دانشجو مصاحبه شد. نتایج تحلیل مصاحبه ها نشان داد که موقعیت تحصیل در فضای علوم اجتماعی امکان بیش تری برای پرورش خود بازاندیش و زمینه مند فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: خود، ازخودبیگانگی، بازاندیشی، زمینه مندی، پرورش دانشگاهی
  • کمال خالق پناه*، جعفر عسگری صفحات 171-197

    هدف این مقاله کاوش در جایگاه تجربه افراد در رابطه با خویشتن و شکل تجربه زیسته افراد در مناسبات اجتماعی به میانجی فضای مجازی است. فراغت مجازی چگونه بازنمایی می شود؟ فراغت مجازی چگونه تصور از خویشتن، انگاره ها و خودهویتی (تشخص) دانشجویان را بیان می کند؟ و اینکه فراغت مجازی چگونه دوگانه مقاومت و کنترل را تولید و بازتولید می کند؟ برای پاسخ به این پرسش ها در سطح روش شناختی مردم نگاری مجازی و تکنیک های مصاحبه عمیق مجازی و مشاهده مشارکتی را در میان دانشجویان دانشگاه کردستان عضو فیس بوک به صورت هدفمند به کار گرفته ایم. ایده نظری این مقاله اینست که فضای مجازی به واسطه اشکال مختلف شبکه های اجتماعی باعث ظهور اشکال مختلف زیستن ها و تجربه های شبکه ای شده است که شکل خاصی از فردگرایی با عنوان فردگرایی بیانی را برساخت می کند. فرد زندگی شبکه ای مجازی را برای زیستن دارد که به مثابه چالش/جایگزین برای فضای واقعی عمل می کند، در این رابطه است که فردگرایی به شکل بیانی آن نمود می یابد. در سطح معرفت شناختی در چارچوب نظریه کریس روژک بازنمایی، هویت و مقاومت فراغت مجازی در میان دانشجویان کاربر را بررسی کرده ایم. یافته های پژوهش نشان می دهد، فراغت مجازی در فیس بوک فضایی شفابخش را در تقابل با زندگی عینی برای صورتبندی شکلی از فردگرایی با عنوان فردگرایی بیانی اما سرشار از دوگانگی های عاطفی شکل می دهد. در این راستا فراغت مجازی شکل گیری هویتی خودآیین اما مجازی و سیال را ممکن ساخته که به طبع همجوار و در عین حال در تقابل با وضعیت عینی قرار دارد. در بعد مقاومت، فراغت مجازی با توجه به ساخت محدود جامعه فضایی را برای مقاومت پنهان و جزیی به وجود آورده است که به مثابه نوعی حوزه عمومی متکثر عمل می کند. در بحث کارکردکنترلی، سه گانه 1. کنترل بین الاذهانیت 2. اصول و ارزش های شخصی 3. و حس توطیه، عامل کنترل رفتار کاربران در فیس بوک است.

    کلیدواژگان: فراغت مجازی، بازنمایی، هویت، کنترل، مقاومت
  • یونس نوربخش، حمید نادری* صفحات 199-222
    این مقاله به شیوه تحلیلی، انواع روابط دولت و جامعه را در شکل گیری مسایل اجتماعی مورد بررسی قرار می دهد. هدف اصلی مقاله روی تحلیل نقش دولت و جامعه، و ظرفیت های دولت در قبال جامعه و ظرفیت های جامعه در همکاری و هم افزایی با دولت در مواجه با مسایل اجتماعی تمرکز دارد. فرض مقاله این است چنان چه روابط دولت-جامعه در همکاری با یکدیگر دچار بی ثباتی، از هم گسیختگی و شکنندگی شود، بافت اجتماعی (جامعه) و قاعده مندی مدیریت سیاسی (دولت) با ضعف عملکردی مواجه خواهد بود و این یکی از نشانه های پیکره بندی اجتماع آنومیک است که در آن جامعه و دولت دچار زوال می شود. در این فرآیند، انواع روابط دولت-جامعه در انتظام بخشی و روند تحول جامعه تاثیر می گذارند و هرگونه شکنندگی در این رابطه، وضعیت آنومیک را دامن زده و سرانجام باعث شکل گیری انواع مسایل اجتماعی می شوند. بنابراین، انواع روابط دولت-جامعه (جامعه منفعل-دولت فعال، جامعه منفعل -دولت منفعل - جامعه فعال- دولت منفعل، و جامعه فعال -دولت فعال) در استفاده از ظرفیت های خود می توانند وضعیت آنومیک را دامن بزنند که یکی از پیآمدهای از هم گسیختگی روابط بین دولت و جامعه، بروز شکنندگی و بحران های اجتماعی در جامعه است که ظهور انواع مسایل اجتماعی یکی از این موضوعات در جامعه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: دولت، جامعه، وضعیت آنومیک، انواع روابط دولت-جامعه، مسائل اجتماعی
  • جمال محمدی*، صائب اداک صفحات 223-252
    درهم تنیدگی امر اجتماعی و امر فضایی، یا تولید اجتماعی فضا، مضمون اصلی نظریه تولید فضا است که هانری لوفور آن را، به ویژه به منظور نقد نظریه های شهری رایج، پرورانده است. لوفور در این نظریه برای توضیح دیالکتیک تولید فضا از سه مفهوم فضای بازنمایی، بازنمایی فضا و پرکتیس فضایی استفاده می کند و آن را در متن نظریه پردازی اش راجع به زندگی روزمره جای می دهد. بازخوانی و نقادی نظریه لوفور، درواقع در حکم بازنگری و صورت بندی دوباره طیف وسیعی از ایده ها، مفاهیم، متدها و دستمایه هایی است که در سنت های فلسفی ایده آلیستی و پوزیتیویستی سده های گذشته درخصوص فضا به کار گرفته شده اند. این تلاش نظری، در صدد است تا بن مایه ای مفهومی برای ارتباط دادن پویش های جامعه شهری شده با مناسبات سرمایه در اختیار بگذارد و به طور مشخص، فضا را به مثابه چیزی که در روابط اجتماعی تولید و بازتولید می شود، وارد تحلیل اجتماعی کند. نتیجه کار نشان می دهد که این نظریه و کارهای تجربی تر اخیر کسانی همچون دیوید هاروی در امتداد آن، از پتانسیل بالایی برای توضیح و تبیین اجتماعی فضا و تغییرات آن برخوردار است.
    کلیدواژگان: تولید فضا، بازنمایی فضا، پرکتیس فضایی، فضای بازنمایی، سرمایه داری
  • فرهاد بیانی* صفحات 253-288

    مغز کلام ادوارد سعید این است که بازنمایی غرب از شرق و گفتمان دوگانه سازی، عامل تسلط غرب بر شرق و عقب ماندگی مشرق زمین است. شرق شناسی سعید یک خوانش تبارشناسانه از گفتمان غرب/شرق با تاکید بر واکاوی این مسئله است که «دیگری» (شرق) چگونه توسط گفتمان غرب برساخته می شود. سعید شرق شناسی را یک گفتمان تمایزگذار می داند که سبب خلق دوگانه هایی شده است (غرب/شرق، تمدن/بربر و غیره). او معتقد است شرق شناسی یک رشته فوق العاده منسجم علمی است که به واسطه آن، غربی ها، شرقی ها را به عنوان ابژه (امر قابل شناختن) درآورده اند. در این مقاله کوشش می شود نظریه شرق شناسی سعید از دریچه سه معیار اعتبار درونی، اعتبار بیرونی و اعتبارکارکردی مورد واکاوی و نقد قرار گیرد. این نوشتار معتقد است همین تلقی شرق شناسانه سبب شده کشورها و جوامع شرقی به جای بازاندیشی و بازنگری در کاستی هایی که از نظر فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و علمی دارند به دنبال مقابله و نزاع با غرب و غربیان باشند. مقاله پیشنهاد می کند کشورهای در حال توسعه ریشه پیشرفت غرب و عقب ماندگی شرق را نه در تعامل میان این دو که در عرصه های دیگری باید جستجو کنند.

    کلیدواژگان: ادوارد سعید، بازنمایی، شرق شناسی، غرب، شرق، نقد
  • سعید مدنی قهفرخی، کیهان صفری* صفحات 289-313
    اهمیت بدن و رابطه مندی آن با قلمرو های اجتماعی، فرهنگی، تاریخی و مکانی که امروزه در جامعه شناسی بدن بدان پرداخته می شود، انسان را نوعی عامل جسم مند تعریف می کند. بدن زیسته مفهومی است که نشان می دهد که بودن در جهان و آگاهی انسان تا حد زیادی توسط بدن معین می شود. شناخت تجربه زنان و درک و تصویر از بدن شان در جامعه امری است که این مقاله در صدد مطالعه آن است. محقق با هدف شناخت، توصیف و تشریح این امر از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی تفسیری استفاده کرده است. مشارکت کنندگان در مطالعه، 26 نفر زن در شهر سنندج می باشند که تحت مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. مشارکت کنندگان به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یافته های حاصل از توصیف و روایت زنان از بدن زیسته شامل شش مقوله اصلی است: بدن به مثابه ناموس-بدن، ابژه جنسی-بدن ابزار سلطه نمادین مرد در جامعه-بدن همچون دستگاه بازتولید نسل-بدن سرمایه ای جنسی-بدن علیه پدرسالاری. یافته ها نشان می دهد که وضعیت حاکم بر بدن زنان و تصورات و ذهنیت آنان از بدن، بیش از آنکه حاصل نوعی انتخاب جمعی زنان باشد، امری ابژکتیو است که از وضعیت اجتماعی-تاریخی موجود در سنندج ریشه گرفته است.
    کلیدواژگان: بدن زیسته، پدرسالاری، سرمایه جنسی، ناموس، پدیدارشناسی
  • ریحانه تمیزی فر، مصطفی ازکیا*، منصور وثوقی صفحات 315-338
    برابری و عدالت در برخورداری از دستاوردهای توسعه در پهنه جغرافیایی مشخص یکی از موضوعات مهم در مطالعات توسعه به شمار می رود که بر سیاستگذاری توسعه کشورها اثرگذار است. مقاله حاضر به تعیین جایگاه و رتبه بندی توسعه یافتگی استان های ایران و شناخت الگوی حاکم بر توسعه یافتگی کشور می پردازد. با توجه به بررسی ادبیات موجود در زمینه شاخص های توسعه، پنج بعد اصلی برای ارزیابی توسعه استان ها شامل اقتصادی و زیربنایی (10 شاخص)، آموزش (4 شاخص)، جمعیتی (5 شاخص) و بهداشتی-درمانی (11 شاخص)، فرهنگی و ارتباطات (6 شاخص) انتخاب و داده های مربوط به آنها از سرشماری 1395 به صورت مقطعی برای 31 استان کشور به عنوان جامعه آماری به دست آمده است. در این مقاله رتبه بندی استان ها با استفاده از روش تاپسیس و تحلیل ثانویه انجام و برای طبقه بندی استان ها از روش خوشه بندی سلسله مراتبی و ابزار SPSS استفاده شده است. همچنین با الگوی مرکز-پیرامون تفاوت بین استان های مرزی با غیرمرزی  تحلیل شده است. یافته ها بیانگر این است که استان های سمنان، یزد و تهران در بالاترین درجه توسعه یافتگی قرار دارد و استان های سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی و کرمان در پایین ترین رده توسعه یافتگی قرار دارند. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که در سال 1395 الگوی مرکز-پیرامون بر توسعه یافتگی استان های کشور حاکم بوده است. علاوه بر این، نشان می دهد که استان های توسعه یافته تر نابرابری درون استانی بیشتری در شاخص های مختلف توسعه داشته اند که بیانگر تجمیع امکانات در مراکز استان ها است.
    کلیدواژگان: وسعه یافتگی، تاپسیس، خوشه بندی سلسله مراتبی، شاخص های توسعه، الگوی توسعه مرکز-پیرامون
  • یونس اکبری*، حسین میرزایی، ابوعلی ودادهیر صفحات 339-368

    زندگی اجتماعی دارای میدان های مختلفی است که هر یک از این میدانها منافع خاص خود را دارند که عاملان اجتماعی گماشته شده در آنها در حال مبارزه برای دست یابی به منافع این میدانها هستند. تحقیق حاضر به دنبال بررسی نسبت منفعت درون میدانی با کردار اقتصادی در میدان های روستایی و عشایری شهرستان گیلانغرب است. روش تحقیق این پژوهش از نوع روش تحقیق کیفی بوده و از مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها و از تحلیل محتوای برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها استفاده شده است. مشارکت کنندگان در این تحقیق 38 نفر بودند که با استفاده از نمونه گیری نظری از میدان های روستایی و عشایری انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که منفعت میدان روستایی آسایش است و با تیپ ایده آل کردار اقتصادی همسویی مناسبی ندارد و دنبال کنندگان این منفعت توفیق چندانی در دستیابی به سرمایه اقتصادی ندارند. در مقابل منفعت میدان عشایر که پرورش گوسفند است با تیپ ایده آل کردار اقتصادی همسویی بالایی دارد. دستیابی به منفعت میدانی برای عاملان اجتماعی این میدان، مستلزم کرداری مقتصدانه است که این رویه نهایتا به انباشت سرمایه اقتصادی نیز منجر می شود.

    کلیدواژگان: منفعت، میدان، عشایر، روستا، کردار اقتصادی
|
  • Qasem Zaeri *, Arash Narimani Pages 9-49
    The problematic of this research is, on the one hand, the relation of mentioned discourses to the discourse of martyrdom in time of war, and on the other hand, the understanding of what these discourses themselves are and how they relate to each other, how they produce their normal subject. To answer this question, the genealogical method of Michel Foucault has been used to show the beginning of the articulation of the subjective and individual discourses of the post-war situation and what connections and disconnections it had with the situation during the war. The present study has concluded that the discourse of martyrdom in time of war caused the domination of the psychic and subjective over the social and basically created a subject who wanted salvation and martyrdom in the inner moment and by overcoming himself. In the post-war period, this subject, in harmony with other non-discursive factors, facilitated the possibility of subjective post-war discourses. In the post-war era, the human form remained to be saved in individual and subjective moments, but its content was changed by new discourses. Wartime martyrdom discourse and post-war subjective discourses turned the social / critical ontology of the Islamic Revolution into a struggle and conflict with the sinful soul(NAFS) and the discovery of inner strength.
    Keywords: War, martyrdom, Economic Adjustment, The Social, Psychology of Success, Mysticism, genealogy, the subjective
  • Bahman Bayangani * Pages 77-110

    One of the most important issues related to Sanandaj, which has been mostly represented in the local, regional and national media in recent years, is the issue of marginalization. The most important issue of marginalization is its role in the spread of social harms. Accordingly, the aim of the present study was to identify social harms and the effective contexts and mechanisms in the formation of these harms. The theoretical basis of the research is the critical realism approach and in the method section, the combined method has been used. In the experimental section, the largest suburban area of ​​Sanandaj, namely Naysar, has been selected as the study bed. Findings showed that social harms in this area can be classified into three categories: serious, moderate and insignificant. At the same time, the most important mediating mechanisms of these damages are administrative and urban discrimination, stigma and lack of spatial affiliation. Finally, the effective contexts in the formation of social harms are the limitation of its possibilities and its various forms, economic and cultural poverty and cultural heterogeneity.

    Keywords: marginalization, Social Harms, Critical realism, Sanandaj, Naysar Region
  • Farzaneh Esmaeilpour Langeroudi, hadi noori *, Mohammadreza gholami Pages 111-143

     The Qajar period is the beginning of a modern era in the entire history of Iran. In the same period, Iran is introducing new concepts, including citizenship rights. During the Qajar period, Iranian women also met their citizenship rights for the first time and worked for it. Since women and men in one country share the same fate of their country, so ignoring women in some historical sources doubles the need to study their lives. The present research is the ability to conform to the T-score. The paper examines the rights of women in the Qajar era in three dimensions of civil, political and social rights based on Marshall’s formulation. This historical case study is a descriptive and data gathering method, documentary and analysis method of pattern matching. The findings show that only a fraction of the civil, political, and social rights aspects evolved alongside each other and at the same time, and it was not possible to follow Marshall as a historical sequence of Qajar women's citizenship rights.

    Keywords: Women, Qajar, civil rights, political rights
  • Mohammadreza Kolahi * Pages 145-169
    Nowadays academic training has gone beyond educating technicians and has become a part of common training. “Common training” here is seen as “making the self”. Our theoretic assumption is that self can be made through expressing itself; namely through confronting the world, and through making changes in its context. This is a reflexive self. In contrast there is an alienated self which is isolated from the society and detached from its context. From such point of view society is seen as simple summation of independent individuals. This is an alienated self. The question is that among two situations, the situation of educating at the sphere of natural sciences and at the sphere of human and social sciences, in which one is it more possible to make a reflexive self? The research has been conducted via deep interviews with students. Social science faculty of university of Tehran was selected as a sample for human science disciplines and engineering faculty of university of Tehran as a sample for natural science disciplines. 15 students of each faculty were interviewed. The results showed students who are training in social science faculty, have a more reflexive and contextual understanding of the self.
    Keywords: self, Alienation, reflexivity, Contextuality, Academic training
  • Kamal Khaleghpanah *, Jafar Asgari Pages 171-197

    The present study aims to examine status individuals’ experience in their relationship with themselves and the lived experience of individuals in their social relations in virtual space through the intermediary of virtual space. The main questions here are: how is virtual space represented? How does virtual leisure express the self-image, concepts and self-identity of students? And, how does virtual leisure produce and reproduce the resistance/control dualism? To answer these questions at the methodological level, we purposefully employed virtual ethnography, in-depth virtual interview techniques and participatory observation of University of Kurdistan students on Facebook. The theoretical idea of the present article is that virtual space, due to the different forms of social networking services, has led to the emergence of various forms of living and network-based experiences, which construct a special form of individualism commonly referred to as expressive individualism. The virtual life of individuals acts a challenge/substitute for their real life and expressive individualism thus develops. At the epistemological level, the representation, identity and resistance of virtual leisure of students have been examined based on Chris Rojek’s leisure theory. The findings of the study show that virtual leisure on Facebook acts a therapeutic space for the real life of users and forms a kind of individualism called expressive individualism, which is full of emotional dualisms. Virtual leisure has made the formation of an autonomous, yet virtual and fluid, identity possible, which is quite expectedly parallel with but in contrast to the objective reality. In terms of resistance, virtual leisure, because of its limited construct, has created a spatial society for hidden resistance, which acts as plural public domain. Regarding the controlling function in the virtual space, inter-subjective control, personal principles and values and feeling of conspiracy are the factors that control behavior of users on Facebook.

    Keywords: Virtual Leisure, Representation, Identity, control, Resistance
  • Yones Norbakhsh, Hamid Naderi * Pages 199-222
    This article uses analytical methods to study the types of state-society relationships on the formation of social issues. The main aim of the paper analyzes the role of state and society, and the capacities of the state in relation to the society and the capacities of society in co-operation and synergy with the state's power in dealing with social issues. The research hypothesis is that if the state-society relation faces instability, disruption and fragility in mutual collaborations, the social fabric and deregulation in political management experiences a functional weakness, and one of the indication of the configuration of an anomic community is that in which the society and state deteriorate. In this process, the types of the state-society relations affect the regularity and the evolution course of the society, and initiates the process of breakdown and anomic condition of society. This, ultimately, results in the formation of a variety of social issues. Thus, the types of state-society relationships (passive society-active state, passive society-passive state-active society-passive state, and active society-active state) in using their capacities, they can promote the anomic situation, which is one of the consequences of disintegration of relations between the state and society, the emergence of fragility and social crises in society.
    Keywords: state, Society, anomic situation, social control, Social Issues. fragility
  • Jamal Mohammadi *, Saeb Adak Pages 223-252
    The intertwining the social and the spatial, or what is called the social production of space, is the main theme of the theory of production of space that has been introduced by Henri Lefebvre in order to criticize the existent urban theories. In this theory, Lefebvre uses three concepts to explain the dialectic of spatial production: the space of representation, spatial representation and spatial practice. He applies this theory with these three concepts to introduce a thick description of everyday life. Rereading and criticizing Lefebvre theory is in fact a kind of revising and reformulating a range of ideas, concepts, methods and techniques which have been used in idealist and positivist philosophical traditions about space in past centuries. This theoretical contribution is about to introduce some themes for explaining the relation between urban dynamism and capital accumulation. It attempts specifically to analyze space as something that is produced and reproduced in social relations. The finding shows that this theory and some other more empirical contributions have the potential of explaining the nature and transformations of space.
    Keywords: production of space, everyday life, space of representation, spatial representation, spatial practice
  • Farhad Bayani * Pages 253-288

    The main claim of Said’s orientalism is that representation of West about East and dualization are the cause of Western domination and Eastern lag. Said’s orientalism is a genealogical reading on West/East discourse emphasizing on analyzing this matter that “other” (East) how be constructed by West’s discourse. Said considers orientalism as a distinctive discourse which has led to the creation of dualities (West/East, civilization/barbarian, etc.). Orientalism, he argues, is a highly coherent discipline by which Westerners have made East an object (recognizable). In this article I try to critique the Said’s orientalism theory by three criteria: internal critique, external critique and functional critique. The article argues that orientalist view has led eastern countries to seek confrontation with West instead of rethinking on their cultural, political, social, economic and scientific shortcomings which they face. The articles proposes that developing countries seek the root of their lag and West’s progress in other domains not in their interaction with the West.

    Keywords: orientalism, Edward Said, Representation, West, East, critique
  • Saeid Madani, Keyhan Safari * Pages 289-313
    The importance of the body and its relation to the social, cultural, historical, and spatial realms dealt with today in the sociology of the body defines human as a physical agent. The body of life is a concept that shows that being in the world and human consciousness are largely determined by the body. Understanding women's experiences and understanding and depicting their bodies in society is what this article seeks to study. The researcher has used a qualitative approach and a phenomenological approach to identify, describe and describe this. The study participants were 26 women in Sanandaj who were interviewed in-depth and semi-structured. Participants were selected through purposive sampling. Findings from the description and narration of women in the living body include six key terms: Body as Honor-Body, Sexual Object-Body Symbolic Dominance Tool in Society-Body as Generation Reproduction Machine-Body Capital-Sex-Body Against Patriarchy The findings show that the status of the female body and their perceptions and mentality of the body, rather than the result of some sort of collective choice of women, is an objective thing that is rooted in the socio-historical situation in Kurdistan.
    Keywords: lived body, patriarchy, sexual capital, Honor, phenomenology
  • Reyhaneh Tamizifar, Mostafa Azkia *, Mansor Vosoghi Pages 315-338
    Equality and justice are important issues in the development process which affect the countries development policies. This paper tries to determine the position and development rank of the Iranian provinces and the development pattern of the country. According to the literature of development indicators, five main indexes were considered for assessing the development of provinces including economy and infrastructure (10 indicators), education (4 indicators), demographic (5 indicators), health (11 indicators), culture, and communication (6 indicators) dimensions. The data were obtained from the National Population and Housing Census 2016 in a cross-sectional format for 31 provinces. In this paper, the ranking of the provinces has been calculated using the TOPSIS method and secondary analysis. Hierarchical clustering used to classify the provinces. The findings show that Semnan, Yazd, and Tehran provinces in comparison with other provinces are at the highest level of development, and the provinces of Sistan and Baluchistan, West Azerbaijan, and Kerman are at the lowest level of development ranking. Besides, the results of this research show that the Core-Periphery model is dominant in the development of the provinces of the country. Moreover, according to the finding of the paper, there is more inequality inside the more developed provinces that indicate the centralization of the facilities in the capital of the provinces.
    Keywords: Development, TOPSIS, hierarchical clustering, Development Indicators, Core-Periphery Model
  • Yones Akbari *, Hossein Mirzaei, Aboali Vedadhir Pages 339-368

    Social life has different fields in which each of these fields has its own interests that the social agents assigned to them are struggling to gain the interest of these fields. But do the interests of different fields of social life coincide with pure economic practices, that it was a yeast of economic development of western culture? The present study seeks to investigate relationship between the in-field interest with economic practice in rural and nomadic fields of gilan-e-gharb. n this research, a participatory observation and semi-structured interview were used. Findings show that the interest of rural field is welfare and it has not good coincide With ideal type of economic practice And the followers of this interest have little success in acquiring economic capital. On the contrary, the interest of nomadic fields that is sheep rising Has a high coincide with ideal type of economic practice economic practice. Achieve to interest’s field for social agent of this field Requires economic agency Which will ultimately lead to capital accumulation.

    Keywords: Interest, field, nomads, Village, Economic practice