فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فیروز اصلانی، سجاد سجادی * صفحات 1-28

    برخی از متفکران آلمانی مانند ژلی نک و ایهرینگ در قرن نوزدهم تحت تاثیر فلسفه اندیشمندانی چون ارسطو و هگل و با نگاه رمانتیک ساوینی، نظریه خودمحدودیتی قدرت را بنیان نهادند. طبق این نظریه، دولت با اراده خویش، خود را محدود می کند. بر اساس این دیدگاه، دولت و به تبع آن حقوق به عنوان محصولی تاریخی از بطن جامعه برمی خیزند. علاوه بر شرایط اجتماعی و فرهنگی، با استفاده از مفاهیم روان شناختی، خودمحدودیتی به صورت نوعی «خود تعهدی» نیز توصیف شده است. مفهوم دولت و نقش آن در وضع حقوق و همچنین اراده آن در تحدید قدرت خویش نیز با آنچه در نظریه قرارداد اجتماعی و مکتب حقوق موضوعه عنوان شده، بسیار متفاوت است. لذا سوال تحقیق این است که چگونه دولت به عنوان منشا اقتدار و واضع حقوق، خود را محدود می کند؟ برای پاسخ به این سوال، نوشتار حاضر بر این فرض استوار است که برخلاف نظریات لیبرالی، دولت شری ضروری تلقی نمی شود که به ناچار بر اساس قرارداد تاسیس شده و باید از بیرون محدود شود؛ لذا با اراده خود، قدرتش را محدود می کند. برای نیل به این هدف، مبانی نظریه مذکور به طور بنیادین مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: پلیس، حقوق، خودمحدودیتی، دولت، رمانتیسیسم، مکتب حقوق تاریخی، هگل
  • محمد آقایان حسینی، مسعود راعی*، حمیدرضا جمالی، لیلا رئیسی صفحات 29-65
    چگونگی پدیداری حقوق، از دیرباز یکی از سوالات مهم در حوزه مبانی حقوق بوده است. منظور از پدیداری حقوق، بروز و ظهور اولین گونه های ضوابط رفتار اجتماعی و قواعد موجد حق و تکلیف در جوامع ابتدایی بشر است. از سوی دیگر دخالت وجدان در شکل گیری و توسعه حقوق نیز همواره مورد موافقت ها و مخالفت های جدی صاحب نظران واقع شده است. این تحقیق با استفاده از به روزترین یافته های زیست جامعه شناسی و دیگر علوم به دنبال ارایه پارادایمی است که نقش وجدان در پدیداری حقوق را دقیق تر و علمی تر تشریح کند. مطابق یافته های این پژوهش، «وجدان» منطق درون اجتماعی یا عقلانیت عضویتی است که از آگاهی ها و احساس های به اشتراک گذاشته شده در جامعه بهره گرفته و ویژگی های اخلاقی-اجتماعی انسانی، همچون همدلی و نوع دوستی را متبلور می کند. «وجدان» عادات زیستی و قواعد همکاری را اخلاقی و انسانی می کند، احساس درونی مبنی بر لزوم ثبوت هایی برای هر فرد تحت عنوان «حق» را سبب می شود و «عدالت» را به عنوان شاخص ارزیابی های خود به کار می گیرد. وجدان جمعی قدر مشترک وجدان های فردی و عقلانیت عضویتی جمعی است که اتکا به وجدان در فضای تعین طلب حقوق را ممکن می کند. به طور خلاصه  می توان وجدان در پدیداری حقوق نقش اساسی دارد.
    کلیدواژگان: جوامع ابتدایی، زیست جمعی، انتخاب اجتماعی، عقلانیت عضویتی، وجدان، پدیداری حقوق، عدالت
  • حسین جاور*، حسین هوشمند فیروزآبادی صفحات 67-91

    ممکن است حیثیت معنوی اشخاص، در مقام «تحمل شهادت»، «ادای شهادت» و «جرح شهود» در جایی که مفاد شهادت یا جرح به حیثیت معنوی «مشهود علیه» یا «شاهد» یا «مشهود له» مربوط باشد، در معرض نقض قرار گیرد. از یک سو، حیثت معنوی اشخاص محترم است و انتظار می رود از تعرض مصون و نقض آن ضمان آور باشد. از سوی دیگر، اجرای پاره ای احکام دست کم در برخی مواقع، با نقض حیثیت معنوی اشخاص دیگر همراه است و عدم امکان ورود در قلمرو محرمانه اشخاص، در عمل به تعطیلی یا نقصان کلی اجرای احکام مهم منجر می شود. پرسشی که مطرح می شود این است که چگونه می توان این دسته از احکام به ظاهر متعارض را با هم جمع کرد؟ به نظر می رسد به دلیل تقدم مصلحتی که در «ادای شهادت» و «جرح شاهد» وجود دارد، ادای شهادت یا جرح شاهد، حتی در جایی که به نقض حیثیت معنوی مشهود علیه یا شهود و گاه مشهود له منجر می شود، در رعایت مصلحت اهم و در قدر متیقن، جایز و درنتیجه از علل موجهه مسئولیت است و هیچ جبرانی به دنبال ندارد.

    کلیدواژگان: ادای شهادت، تحمل شهادت، جرح شهود، حریم خصوصی، حیثیت معنوی
  • رضا دریائی*، مصطفی کربلائی آقازاده صفحات 93-125
    با تصویب قانون مسئولیت مدنی در نظام حقوقی ایران، جایگاه موجبات ضمان قهری در قانون مدنی که بر بنیاد فقه امامیه به رشته تحریر درآمده است، همراه با ابهام گشت. قانون جدید پرسش های متعددی را برانگیخت که بنیادی ترین آن، رابطه این قانون با قانون مدنی و فقه امامیه است. آیا موضوعات مطروحه در قانون مسئولیت مدنی، ماهیت یکسانی با قواعد پیش بینی شده در قانون مدنی و فقه امامیه دارد؟ علت تصویب قانون جدید چه بود؟ آیا قانون جدید با فقه امامیه همخوانی دارد؟ نویسندگان حقوقی جهت توجیه قلمرو این قوانین، نظرات مختلفی بیان داشته اند؛ برای نمونه از تخصیص و یا نسخ مباحث ضمان قهری در قانون مدنی توسط قانون مسئولیت مدنی سخن گفته اند. در این نوشتار، ضمن تاکید بر تمایز ماهوی میان ضمان قهری و مسئولیت مدنی، چرایی وضع قانون مسئولیت مدنی و قلمرو اعمال آن تبیین خواهد شد و آشکار می گردد که منطق حاکم بر این قوانین و قلمرو اعمال آن ها، دارای تفاوت اساسی است. این تحقیق نشان می دهد که بر بنیاد توسعه کاربرد تعزیر در حقوق خصوصی و همچنین قاعده حرمت عقلی نهی اضرار به غیر، می توان بر پایه فقه امامیه، مبانی تحقق مسئولیت مدنی در حقوق ایران را طرح ریزی کرد.
    کلیدواژگان: تعزیر، حرمت عقلی اضرار به غیر، دین، ضمان قهری، مسئولیت مدنی، ملکیت
  • محمد رضوی راد* صفحات 127-157
    یکی از مسایلی که کنوانسیون 1982 حقوق دریاها به آن پرداخته است، حفاظت از میراث فرهنگی زیرآب واقع در بستر اعماق دریا (منطقه) است. ماده 149 کنوانسیون نه تنها دارای کاستی ها و ابهام های بسیاری است بلکه فاقد هرگونه راهکار یا چارچوبی جهت اجرای تدابیر مقرر در آن است، به ویژه آنکه «مقام بین المللی بستر دریا» به عنوان رکن صلاحیت دار معرفی نشده است. در کنوانسیون 2001 یونسکو دو سازوکار «گزارش دهی و اطلاع رسانی» و «حفاظت» در خصوص اشیاء باستانی و تاریخی منطقه پیش بینی شده است و مقام صرفا طرف اطلاع و مشورت قرار می گیرد، بدون آنکه بتواند در این زمینه اعمال صلاحیت کند. با توجه به اختیارات گسترده این سازمان در خصوص اکتشاف و استخراج منابع منطقه و ارتباط تنگاتنگ میان «فعالیت ها در منطقه» و فعالیت های باستان شناسی، سوال اساسی این است که نقش مقام در خصوص حفاظت از میراث فرهنگی زیرآب چگونه است؟ در این پژوهش تلاش می شود با رویکردی توصیفی-تحلیلی و از رهگذر بررسی و تحلیل تدابیر و سازوکارهای مقرر در اسناد یادشده به این سوال پاسخ داده شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که طبق مقررات کنوانسیون های 1982 حقوق دریاها و 2001 یونسکو، در غیاب نقش آفرینی موثر مقام، موضوع حفاظت از میراث فرهنگی زیرآب بر عهده دولت های صاحب پرچم گذارده شده است. این در حالی است که تصمیم های اخیر این سازمان گویای ضرورت عملی بهره مندی و اعمال چنین صلاحیت هایی از سوی آن است.
    کلیدواژگان: کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، کنوانسیون 2001 یونسکو، مقام، منطقه، میراث فرهنگی زیرآب، میراث مشترک بشریت
  • احمد شهنیایی* صفحات 159-190
    «خسارت عدم ایفای متوقع قراردادی» خسارتی است که با عدم اجرای تعهد توسط متعهد، به متعهد له وارد می شود. درواقع، حقی که درنتیجه قرارداد بر موضوع تعهد، برای متعهد له ایجاد می شود از نظر ماهیت حقوقی وارد دارایی وی می شود و عدم انجام تعهد متعهد در ادای این حق قابل مطالبه و استیفا، خسارت عدم ایفای متوقع را شکل می دهد. در حقوق ایران، هرچند ممکن است ماهیت این حق و خسارت مصداق عنوان «عدم النفع» تلقی و غیرقابل مطالبه شناخته شود ولی باید دانست که این خسارت، ماهیتا اتلاف حق تحقق یافته قراردادی بوده و با عدم النفع که مبنای عدم مطالبه آن، قطعیت نداشتن نفع موردنظر و خسارت است، متفاوت است. در بیشتر نظام های حقوقی ازجمله کامن لا و حقوق رومی ژرمنی، این نوع خسارت قابل مطالبه است. نمونه هایی از قابلیت مطالبه این خسارت در نظام قانونی ایران نیز دیده می شود؛ مانند ماده 536 قانون مدنی. در این مقاله سعی شده بر اساس این پرسش که این گونه خسارات مبتنی بر چه مبانی قابل مطالبه هستند؟ با تبیین مفهوم و قابلیت مطالبه این نوع خسارات در دکترین های حقوقی، رویه قضایی و حقوق تطبیقی، مبانی حق مطالبه این خسارت در نظام حقوقی کشور اثبات شود.
    کلیدواژگان: حقوق تطبیقی، خسارت عدم ایفای متوقع، رویه قضایی، عدم النفع
  • علیرضا عالی پناه*، رضا بکشلو، علیرضا محرابی زاده صفحات 191-218
    با توجه به حضور گروه های مختلف نژادی، قومی، زبانی، دینی و مذهبی در جای جای ایران، حقوق این گروه ها هماره مورد توجه بوده است. این مباحث با پیروزی انقلاب اسلامی جنبه های جدیدی نیز به خود گرفته و حقوق این گروه ها، به ویژه اقلیت های دینی به یکی از کانونی ترین مسایل و چالش های اجتماعی، سیاسی و حقوقی کشور بدل شده و ابعاد بین المللی نیز پیدا کرده است. اصل 13 قانون اساسی، زرتشتیان، کلیمیان و مسیحیان را تنها اقلیت های دینی شناخته شده ایرانی اعلام کرده و همین امر منشا تقسیم اقلیت های دینی ایرانی به دو قسم «شناخته شده» و «شناخته نشده» شده است. مجلس خبرگان قانون اساسی کوشیده است با تصویب اصل 14 پایانی بر مباحث پیرامون عدم شناسایی برخی اقلیت ها باشد که به علت برخی از ابهام های مفاد این اصل، کوشش موفقی به نظر نمی رسد. پس از آن نیز مقنن عادی به هنگام تصویب قانون مجازات اسلامی در سال 1392 برای نخستین بار در تاریخ حقوق ایران از زمان مشروطه تاکنون از ایرانیانی سخن گفته که ذمی، معاهد و مستامن نیستند که این امر منشا بحث های جدیدی در خصوص اقلیت های مذکور شده است. لذا، پرسش از وضع حقوقی اقلیت های دینی شناخته نشده در حقوق اساسی ایران را می توان سوال اصلی این نوشتار دانست که با روش تحلیلی-توصیفی بررسی و تلاش شده یک جمع قابل قبول بین اقتضایات تابعیت و عدم شناسایی این اقلیت ها ارایه شود. این مهم بدون توجه به آموزه های فقهی، به عنوان مبنای نظام حقوقی جمهوری اسلامی، میسور نیست و لذا پژوهش حاضر به انطباق تحلیل خود بر موازین اسلامی التزام دارد.
    کلیدواژگان: اقلیت های دینی، اقلیت های دینی شناخته نشده، امان، حقوق اقلیت ها، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • مصطفی فضائلی*، مسعود احسن نژاد صفحات 219-249
    دیوان بین المللی دادگستری در معرض ادعاهای مختلف از سوی دولت های طرف اختلافات بین المللی قرار می گیرد. دولت های طرف اختلاف نیز برای نایل آمدن به مطلوب خود از دعوای طرح شده، در بعضی موارد درگیر آرمان خواهی و ایده آل گرایی مفرط می شوند. طرح ادعاهایی با چنین خصیصه ای، فرصت تبیین حقوق بین الملل موجود را برای جامعه بین المللی از سوی دادگاه جهانی فراهم می سازد. «تعهد به مذاکره» در مواردی در برابر دیوان بین المللی دادگستری به صورت ایده آل گرایانه مطرح شده است. دیوان در رویه اخیر خود درباره این موضوع، با صدور رایی در سال 2018 در دعوای دولت بولیوی علیه دولت شیلی تحت عنوان «تعهد به مذاکره در مورد دسترسی به اقیانوس آرام»، برخی مواضع اصولی خود در آرای پیشین را درباره تعهد به مذاکره تثبیت کرده است. نوشتار پیش روی، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی این مسئله است که تعهد به مذاکره در حقوق بین الملل از چه ماهیت و جایگاهی برخوردار است؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح می شود که گرچه توسعه حقوق بین الملل الزامات متعددی را در میان دولت ها پدید آورده، لیکن در موضوع مذاکره نمی توان قایل به وجود تعهدی عام در حقوق بین الملل بود. هرچند می توان به وجود چنین تعهدی به عنوان یک تعهد معاهداتی یا عرفی خاص اذعان کرد.
    کلیدواژگان: اختلافات بین المللی، بولیوی، تعهد به مذاکره، دیوان بین المللی دادگستری، شیلی
  • سید مصطفی مشکات* صفحات 251-278
    کشف انرژی هسته ای و تمرکز بر استفاده از مزایای متنوع آن باعث نمی شود تا از قدرت این سنخ از انرژی در جهت تکوین و پیشبرد اعمال ناقض ایمنی و امنیت جامعه غفلت به عمل آورد. در شمار اعمال موصوف، اخاذی هسته ای قرار دارد که در اثنای آن مطالبات غیرقانونی اشخاص با تهدید به استفاده از قدرت تخریب گر هسته ای، موضوعیت پیدا می کند. در این خصوص، سامانه کیفری انگلستان و ویلز یکی از معدود نظام های قانونگذاری دنیا قلمداد می شود که نسبت به ارتکاب اخاذی هسته ای واکنش افتراقی نشان داده و آن را از ذیل عنوان کلی بزه اخاذی خارج کرده است. بر این اساس، ابعاد تروریستی و غیر تروریستی ناظر بر اعمال یادشده به صورت جداگانه جرم انگاری شده است. در نقطه مقابل، کنشگران قانون گذاری ایران با غفلت از سیمای هسته ای کشور، سیاست کیفری متناسب و فناورمدارانه ای را در مواجهه با رفتار پیش گفته اتخاذ نکرده اند. با این اوصاف، پرسشی که در این جا مطرح می شود آن است که راهبرد کیفری مقتدر در قبال اخاذی هسته ای از چه مولفه هایی برخوردار است؟ در مقام پاسخ به عنوان فرضیه گفتنی است، شناسایی مستقل ابعاد تروریستی و غیرتروریستی اخاذی هسته ای به صورت توامان و تعیین ضمانت اجراهای کیفری متناسب و شناور، اجزای راهبرد کیفری مقتدر را در مواجهه با چنین جرایمی تشکیل می دهند. با این همه، طی جستار حاضر تلاش بر آن است تا با اتکاء به روش مطالعه توصیفی و تحلیلی، همگام با ارزیابی مقررات کیفری ایران و انگلستان و ویلز در قبال اخاذی هسته ای به ترسیم مختصات راهبرد کیفری سنجیده در مواجهه با رفتار یادشده نیز مبادرت شود.
    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، امنیت عمومی، اخاذی هسته ای، اخذ به زور و عنف، تهدید هسته ای
  • احمد مومنی راد*، امیر مقامی صفحات 279-311

    مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر رویه پیشین دیوان بین المللی دادگستری در خصوص تعهدات عام الشمول، به دنبال واکاوی و پیش بینی فرجام طرح دعوای گامبیا علیه میانمار در قضیه اجرای کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل زدایی (1948) نزد دیوان بین المللی دادگستری است. تحقیق پیش رو نشان می دهد؛ نخست، دادخواست گامبیا مبنی بر تقاضای صدور دستور موقت از وجاهت کافی برای نیل به مقصود برخوردار است. دوم اینکه تعهدات مندرج در کنوانسیون منع نسل زدایی از قواعد آمره و تعهدات عام الشمول محسوب می شود که اگرچه بر صلاحیت دیوان اثرگذار نیست، لیکن زمینه کافی را برای استحقاق گامبیا جهت طرح دعوی فراهم می کند. همچنین گروه روهینگیا «گروه تحت حمایت» کنوانسیون محسوب می شود، اما اثبات این امر که آیا دولت میانمار در ارتکاب این جنایات مسیولیتی دارد یا خیر، به ادله مرتبط با کنترل، هدایت یا دستور مرتکبان از سوی دولت میانمار و ارزیابی دیوان از وقایع بستگی خواهد داشت. دعوی حاضر، به ویژه از آن جهت که بر مبنای تعهدات عام الشمول و دسته جمعی در راستای حمایت از حقوق بشر مطرح شده است، می تواند نقطه عطفی در حقوق بین الملل محسوب شود.

    کلیدواژگان: تعهدات عام الشمول، قواعد آمره، کنوانسیون منع نسل زدایی، گامبیا، گروه تحت حمایت، مسئولیت بین المللی دولت، میانمار
|
  • Firouz Aslani, Sajad Sajadi Pages 1-28

    In the nineteenth century, some German thinkers such as Jellinek and Ihering, under the influence of the philosophy of thinkers such as Aristotle and Hegel, and with Savini's romantic view, established the theory of the self-limitation of power. According to this theory, the state limits itself at will. According to this view, the state, and consequently those rights, arise from the heart of society as historical products. In addition to social and cultural conditions, using psychological concepts, self-limitation was also described as a kind of "self-commitment." Therefore, the concept of government and its role in the establishment of rights, as well as its will to limit its power, is very different from what is stated in the theory of social contract and the school of law.

    Keywords: self-limitation, government, Law, Police, Romanticism, School of Historical Law, Hegel
  • Mohammad Aghayan Hoseini, Masoud Raei *, Hamid Reza Jamali, Leila Raisi Pages 29-65
    Study of the phenomenal process of law is one of the important issues in the field of the foundations of law. The purpose of the emergence of law is the emergence of the first types of social behavior, and legal rules and duties in the primitive societies of mankind. On the other hand, interference of conscience in the formation and development of law has always been the subject of serious agreement and opposition by the owners. Using the latest findings from sociobiology and other sciences, this research seeks to provide a paradigm that describes the role of conscience in the Emergence of law more precisely and scientifically. According to the findings of this study, "conscience" is the logic of social or rational membership, which utilizes shared knowledge and feelings in the community, and crystallizes the moral-social characteristics of humankind, such as empathy and altruism. The "conscience" makes the habits and rules of co-operation both ethical and human; it creates the inner sense of "right" for each individual and applies "justice" as an indicator of its own assessment. Collective conscience is the shared value of individual consciences and the collective rationality of membership that relied on conscience in a determined space for law. In summary, we can say Conscience has a multi-faceted role in the phenomenon of law.
    Keywords: collective life, social selection, Membership rationality, conscience, emergence of law justice
  • Hossein Javar *, Hosein Hooshmand Pages 67-91

    “The position of bearing witness”, “the position of giving testimony” and “challenging the witness” are among the cases that violate the spiritual dignity of individuals seriously, specifically in the case where the contents of the testimony of witnesses and all that is stated to challenge the witness, according to circumstance, relate to the spiritual dignity of the “defendant”, “witness”, or the “plaintiff”. On the one hand, the spiritual dignity of individuals is respected and preserved, and attempts have been made and it is emphasized and expected to protect and to preserve it from any violation and that in the case of violation, the legal and criminal prosecution is made possible. On the other hand, it is seen, at least in some cases, that the execution of some rules is concurrent with the violation of spiritual dignity of other individuals and that impossibility to enter the privacy of individuals practically leads to the abandonment or the complete lack of execution of important rules. Therefore, the question arises here as to how can one put these apparently controversial rules together?

    Keywords: Spiritual Dignity, Privacy, To Bear Witness, To Testify, Challenge Witness
  • Reza Daryaee *, Mostafa Karbalaei Aghazadeh Pages 93-125
    By enacting Civil Liability Act in Iranian law, the situation of non-contractual indebtedness in Civil Act that depends on Islamic Jurisprudence became ambiguous. New act created different questions that the most fundamental one is what relationship exists between Civil Liability Act, Civil Act and Islamic Jurisprudence? Are the topics in Civil Liability Act, the same as rules in Civil Act and Islamic Jurisprudence? Law writers, in order to justify the scope of these rules, declaimed different ideas such as allocation or abrogation subjects of non-contractual indebtedness in Civil Act by Civil Liability Act. In this article we emphasize on natural differences between non-contractual indebtedness and consider the cause of enacting Civil Liability Act and the scope of applying that. It will be determined that the logic of these rules and the scope of applying them and its effects have fundamental differences. This study shows we can build the basics of making tort law in Iranian law, depending on expanding the implication of Discretionary punishment awarded by the judge in private law and also the rule of rational prohibition of loss, on the basis of Shia jurisprudence.
    Keywords: Debt, Ownership, Non-contractual indebtedness, Tort law, Discretionary punishment awarded by the judge, The rational prohibition of loss
  • Mohammad Razavirad * Pages 127-157
    One of the issues addressed by the UNCLOS is the protection of the underwater cultural heritage in the Area. Article 149 not only has many shortcomings and ambiguities but also lacks any solution or framework for the implementation of the measures provided for therein. The "International Seabed Authority" has not been introduced as a competent organ for the implementation of these measures. The UNESCO's 2001 Convention provides two mechanisms for "Reporting and Notification" and "Protection" for ancient and historical objects and the Authority is merely informed and consulted without being able to exercise competence in this regard. Given this international organization's extensive powers to explore and extract resources of Area and close connection between "Activities in the Area" and archaeological activities, the question is what is the role of the Authority in protecting underwater cultural heritage in the Area? In this research, an attempt is made to answer this question with a descriptive-analytical approach and by examining and analyzing the measures and mechanisms prescribed in documents. The findings show that under the UNCLOS and the UNESCO's 2001 Convention, in the absence of effective role of Authority, the issue of protection of underwater cultural heritage has been left to the Flag-States. In contrast, the recent decisions of this organization indicate the practical necessity of having and exercising such powers by it.
    Keywords: UNCLOS, UNESCO’s 2001 Convention, International Seabed Authority, Area, Underwater Cultural Heritage, Common Heritage of Mankind
  • Ahmad Shahniaie * Pages 159-190
    The expectation interest damage refers to a kind of damage injured to the non-breaching party by obligor’s failure to comply with the contract obligation. The contract performance as a right belongs to the obligee and breaching this right constitutes the expectation interest damage.in the Iranian Law this concept may in substance be considered as loss of profit then uncoverable but it should be noted that they are distinguished because the expectation interest unlike the loss of profit is as definite and actual damage. In the most jurisdiction like Common Law and civil law this damage is recoverable and in the Iranian law there are some rules may imply the coverability of the damage like article 536 of the Civil Act. The purpose of this article is to justify the legal basics of compensation of the expectation damage in the Iranian law, jurisdiction as well as legal doctrines’ in the light of comparative law.
    Keywords: : Expectation interest damage, loss of profit, unity procedural vote No. 733, Articles 535, 536 of the Iranian Civil Code
  • Alireza Alipanah *, Reza Bakeshlou, Alireza Mehrabizade Pages 191-218
    Today, many countries around the world have different minorities as their citizens. The Islamic Republic of Iran also has various types of minorities. Different racial, linguistic, cultural and religious minorities have formed a diverse population in Iran. Muslims in Iran are about 99.4% of the population, so the Constitution of the Islamic Republic of Iran mandates that the official religion of Iran is Islam. Then, non-Muslim Iranian citizens as “religious minorities” are divided into two general categories in the Iranian Constitution: Religious minorities subject to Article 13 of the Constitution as “recognized religious minorities” and Religious minorities subject to Article 14 of the Constitution as “unrecognized religious minorities”. The Constitution enables recognized religious minorities -Christians, Jews and Zoroastrians- to apply their own cannel law in the interpersonal affairs. According to Article 14, unrecognized religious minorities will be treated well and fairly in Iran. As mentioned in the Constitution, Iran’s legal system based on Islamic jurisprudence. So, by using citizenship -as a legal entity- and considering the teachings of Islamic jurisprudence, this research seeks to make clear the status of unrecognized Iranian religious minorities, using an analytical-descriptive method.
    Keywords: Aman treaty, Constitution of the Islamic Republic of Iran, Minority Rights, Religious Minorities, Unrecognized Religious Minorities
  • Mostafa Fazaeli *, Masoud Ahsannejad Pages 219-249
    International court of Justice has faced with different allegations from states that have raised various arguments about the Obligation to Negotiation”as a legal frame for Negotiation as a mean for settlement of disputes peacefully. Although briefly, the ICJ had discussed some legal aspects of this obligation in its previous cases. The most recent ICJ case concerning the obligation is 2018 case of “OBLIGATION TO NEGOTIATE ACCESS TO THE PACIFIC OCEAN (BOLIVIA v. CHILE)”. In this article we are to find out the way ICJ has referred to this obligation in international law. Therefore, the main question is that how is the status and position of the obligation to negotiate in international law and under the practice of the ICJ ? This article with the use of library documents and jurisprudence try to answer the question through deduction method of arguments. We believe that according to the international court of justice, there is no such a general obligation under international law. But it could be proved that the customary international law has evolved in this regard in some specific areas of international relations. The general principals of law determine how to perform the obligation. And finally as the court has noted we will discuss that the general rule on the nature of the obligation is not of results but of means.
    Keywords: Settlement of international disputes, Obligation to Negotiation, International Court of Justice, Bolivia Chili Case
  • Seyed Mustafa Meshkat * Pages 251-278
    The discovery and focusing on different advantages of application of nuclear energy do not mean to neglect the power of this type of energy to develop and expand activities that violate the safety and security of the community and its followers. Among these behaviors is nuclear blackmail that along with the threat of using the destructive power of nuclear energy, the illegal demands of individuals are asked to enforce. In this respect, England and Wales' penal system is one of the few systems around the world that have independently reacted to the commission of nuclear blackmail. Thus, both terrorist and non-terrorist dimensions of nuclear blackmail are separately criminalized. Contrary to England and Wales' penal system, the legislator of Iran has not yet paid attention to criminalize nuclear blackmail. In this regard, the purpose of this research is to study and analyze the penal laws of Iran and England and Wales against nuclear blackmail and to suggest a proper criminal strategy in related the beforementioned behavior.
    Keywords: nuclear energy, public security, nuclear threat, nuclear blackmail, Extortion
  • Ahmad Momeni Rad*, Amir Maghami Pages 279-311

    The Present descriptive-analytic paper relying on the International Court of Justice's previous case-law on Erga Omnes obligations, following the investigation and anticipation of the outcome of the Gambia lawsuit against Myanmar in the case of application of the Convention on the Prevention and Punishment of the crime of genocide (1948) before The International Court of Justice. The foregoing research shows that, first, the Gambia request for provisional measures is sufficiently sufficient to achieve its intended purpose. Secondly, the obligations contained in the Convention considered as Jus Cogens and Erga Omnes Obligations which, although not affecting the jurisdiction of the Court, provide sufficient grounds for Gambia's right to file a lawsuit. The Rohingya group is also considered as the "protected group" under the Convention, but proving whether the Myanmar government is responsible for the commission of the crimes is based on evidence related to the control, direct or order of the perpetrators by the Myanmar government and the Court's assessment of the events. It will depend. The present case because it is based on Erga Omnes and Erga Omnes Partes Obligations, in line with the protection of human rights, can be a turning point in international law.

    Keywords: The Genocide Convention, Erga Omnes Obligations, Jus Cogens, International Responsibility of State, Protected Group, Myanmar, Gambia