فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین رضا روحی، علی سپهری* صفحات 1-17

    زوال بذر یکی از عوامل مهم کاهنده کیفیت فیزیولوژیکی بذر است که در شرایط نامساعد محیطی خسارت آن شدت می یابد. اثر پراکسید هیدروژن در بهبود وضعیت فیزیولوژیکی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بذور زوال یافته بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) تحت تنش خشکی طی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. پیش تیمار پراکسید هیدروژن در غلظت های صفر (هیدروپرایمینگ)، 50، 100 و 150 میکرو-مولار و سطوح خشکی صفر، 4/0-، 6/0- و 8/0- مگاپاسکال مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذور با پراکسید هیدروژن در سطوح مختلف خشکی موجب افزایش درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، طول ساقه چه، طول ریشه چه، کربوهیدرات های محلول، پروتئین های محلول و فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز و کاهش متوسط زمان جوانه زنی، هدایت الکتریکی و محتوای مالون دی آلدهید شد. در پتانسیل 8/0- مگاپاسکال، پیش تیمار بذور با غلظت های 50 و 100میکرومولار پراکسید هیدروژن سبب افزایش سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، کربوهیدرات ها و پروتئین های محلول به ترتیب به میزان 89/27، 24/93، 42/71، 12/46 و 06/27، 73/76 ، 26/30 ، 04/51 درصد و همچنین افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز به ترتیب به میزان 37/26، 79/07،8/39 و 43/15، 28/5 ، 51/22 درصد شد. بنابراین استفاده از 50 میکرومولار پراکسیدهیدروژن جهت کاهش اثرات منفی ناشی از زوال در تنش خشکی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: بادام زمینی، پراکسید هیدروژن، تنش خشکی، زوال بذر
  • علی حسینی پور، علیرضا یدوی*، حمیدرضا بلوچی، علی مرادی صفحات 19-33

    جوانه زنی از حساس ترین مراحل زندگی گیاه می باشد که تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی از جمله دما و رطوبت قرار دارد.از آنجا که آزمون جوانه زنی استاندارد بذر به تنهایی نمی تواند توصیف دقیقی از سبز شدن گیاهچه در شرایط مزرعه باشد، از آزمون های بنیه بذر مانند آزمون پیری تسریع شده (زوال بذر) استفاده می گردد. در این پژوهش شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر کتان روغنی رقم نرمن (Linum usitatissimum Var. Norman) در پتانسیل های رطوبتی صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- و 2/1- مگاپاسکال در دماهای 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد تحت شرایط پیری تسریع شده ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که شاخص های درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه در بذرهای زوال یافته و بدون زوال به ترتیب با افزایش دما تا 20 و 25 درجه سانتی گراد روند افزایشی و سپس تا دمای 35 درجه سانتی گراد روند کاهشی داشتند و با کاهش پتانسیل آب و در شرایط زوال، پایین ترین حد خود را در هر دما نشان داد. میزان پروتئین محلول، فعالیت آنزیم کاتالاز و محتوی پرولین بذر نیز با کاهش پتانسیل آب و اعمال پیری تسریع شده در هر دما افزایش یافت. همچنین در حالی که با افزایش دما میزان پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز بذر افزایش یافت؛ محتوی پرولین بذر روند کاهشی داشت. نتایج این پژوهش نشان داد گیاه کتان روغنی در ابتدای مسیر جوانه زنی در شرایط مساعد دمایی گیاهی متحمل به کم آبی و در شرایط بدون تنش اسمزی، گیاهی متحمل در برابر دماهای بالا و پایین می باشد.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، کاتالاز، پرولین، پیری تسریع شده، کتان روغنی
  • سمیرا مقدم، سعیده ملکی فراهانی، سمر خیامیم* صفحات 35-48

    به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر جوانه زنی و غربال ژنوتیپ های چغندرقند، آزمایش های جداگانه ای با استفاده از 15ژنوتیپ با زمینه تحمل به خشکی و 20 ژنوتیپ چند جوانه چغندرقند در آزمایشگاه (به روش جوانه زنی بین کاغذ و روش سریع جوانه زنی داخل ارلن) در دو سطح شوری صفر (شاهد) و 20 دسی زیمنس بر متر انجام شد. همچنین این ژنوتیپ ها در آزمایش دیگری در آزمایشگاه (به روش سریع جوانه زنی داخل ارلن) و در گلخانه (مرحله استقرار) در سطوح شوری صفر (شاهد) و 16 دسی زیمنس برمتر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. تنش شوری در روش داخل ارلن باعث کاهش درصد جوانه زنی ژنوتیپ های متحمل به خشکی و ژنوتیپ های چند جوانه، به ترتیب 80 و 99درصد نسبت به شاهد شد. روش جوانه زنی سریع داخل ارلن نسبت به روش بین کاغذ در ارزیابی ژنوتیپ های چغندرقند تحت تنش شوری بهتر عمل کرده و دارای مزیت می باشد. همچنین مشخص شد ژنوتیپ هایی که در مرحله جوانه زنی در ارلن دارای شاخص پتانسیل ظهور مزرعه بالایی بودند در مرحله استقرار در گلخانه نیز در شرایط شوری دارای وزن خشک بیشتری بودند. به دلیل مثبت بودن همبستگی شاخص پتانسیل ظهور در مزرعه در دو سطح شوری 16 و 20 دسی زیمنس بر متر، به نظر می رسد آزمون جوانه زنی سریع داخل ارلن و محاسبه شاخص پتانسیل ظهور مزرعه در هدایت الکتریکی 16 دسی زیمنس بر متر در ارزیابی تعداد زیاد ژنوتیپ ها نسبت به تنش شوری مناسب تر باشد

    کلیدواژگان: روش آزمون جوانه زنی، ژنوتیپ، شاخص ظهور در مزرعه
  • زهرا محدث اردبیلی، حسین عباسپور، رضا توکل افشاری*، سید محسن نبوی کلات صفحات 49-60

    به منظور مطالعه اثر پیری تسریع شده و پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک بر خصوصیات جوانه زنی، پر اکسیداسیون لیپیدها، پروتئین محلول، فنل کل و هدایت الکتریکی بذر گندم (رقم پیشتاز) یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1395 انجام شد. عوامل آزمایش شامل پیری بذرتحت شرایط دمای 40 درجه سانتی گرادو 100% رطوبت در سه سطح [زوال کم (4 روز)، زوال متوسط (6 روز) و زوال زیاد (7 روز)] و پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک در 4 سطح (0، 25، 50 و 100 پی پی-ام) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر پیری بذر، پرایمینگ با اسید جیبرلیک و اثر متقابل دو عامل بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. بر اساس نتایج مقایسه میانگین صفات با افزایش مدت زمان پیری درصد و سرعت جوانه زنی، پروتئین محلول و فنل کل کاهش یافت؛ اما میزان مالون دی آلدیید و هدایت الکتریکی به علت آسیب وارده به غشای سلولی با افزایش سطوح پیری افزایش یافت. بررسی اثرات متقابل دو عامل نشان داد که پرایمینگ با اسید جیبرلیک اثرات منفی پیری بذر بر تمامی صفات اندازه گیری شده را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: جیبرلیک اسید، درصد جوانه زنی، زوال، سرعت جوانه زنی، مالون دی آلدئید
  • علی عبادی*، قاسم پرمون، فاطمه احمدنیا، محمد گودرزی، صغری قهرمانی صفحات 61-74
    به منظور کمی سازی دمای کاردینال و مدل هیدروتایم بذور زیره سبز، آزمایشی به صورت کاملا تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دما-های 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد و پتانسیل پایه 0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- و 2/1 - مگاپاسکال بود. برآورد دماهای کاردینال مورد نیاز برای کسرهای 10، 50 و 90 درصد جوانه زنی با استفاده از چهار مدل بتا، بتای اصلاح شده، دندانه ای و دو تکه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. از شاخصهای مختلف آماری مانند ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب تبیین (R2) و شاخص آکاییک (AICc) برای مقایسه بین مدلها استفاده شد. نتایج نشان داد مدل بتا نسبت به سایر مدلها واکنش سرعت جوانه زنی زیره سبز به دما را بهتر توصیف کرد، همچنین دمای کمینه جوانه زنی زیره سبز بین 7/0 تا 90/0 سانتی گراد، دمای بهینه بین محدوده 20 تا 21 درجه سانتیگراد و دمای بیشینه 35 درجه برآورد شد. همچنین بر اساس نتایج مدل هیدروتایم ضریب هیدروتایم بذور زیره 5/97 و استانه تحمل به تنش 46/0- مگاپاسکال تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: زیره سبز، مدل هیدروتایم، درصد جوانه زنی، مدل بتا
  • علی جلیلیان*، سمیرا عسگری، سعید جلالی هنرمند، محمود خرمی وفا، عزیز مرادی صفحات 75-86
    این آزمایش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مهرگان کرمانشاه اجرا شد. والدین ذرت هیبرید رقم 704 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار کشت شد. در این بررسی از 10 ترکیب کودی با عناصر پر مصرف و کم مصرف بصورت کاربرد در خاک و محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی استفاده شد. کشت در اول اردیبهشت انجام شد و آبیاری به روش بارانی (کلاسیک ثابت) صورت گرفت. در پایان مرحله رشد، پایه های پدری حذف و بذر پایه های مادری برداشت شد. بر روی بذر حاصل از تیمارهای مختلف علاوه بر تعیین مقادیر عناصر پر مصرف، کم مصرف، پروتئین، نشاسته و ماده خشک بذر، سایرآزمایش های کیفیت بذر شامل قوه نامیه، میزان رشد گیاهچه، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، پیری زودرس (تسریع شده) و سرما انجام شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی تفاوت معنی داری در مقدار عناصر غذایی در بذر ذرت ایجاد نکرد. علیرغم عدم تفاوت معنی دار در مقدار عناصر غذایی موجود در بذر اما مقدار رشد گیاهچه و سرعت جوانه زنی در برخی از تیمارها برتری نشان داد، بطوریکه بیشترین مقدار رشد گیاهچه در تیمار محلول پاشی با پتاسیم بود. بیشترین سرعت جوانه زنی نیز مربوط به تیمار محلول پاشی با عناصر پر مصرف(نیتروژن و پتاسیم) بود.
    کلیدواژگان: عناصر غذایی، قدرت بذر، رشد گیاهچه، جوانه زنی بذر
  • شایسته صالحی، مرجان دیانت*، قربان نورمجمدی صفحات 87-100
    به منظور بررسی مولفه های جوانه زنی و تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر علف هرز مهاجم فرفیون خوابیده، بذور در دماهای ثابت 2 تا 45 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که که بذر فرفیون خوابیده در دماهای 2، 5، 10، و 45 درجه سانتی گراد جوانه نزد و بهترین دما برای جوانه زنی بذر، دمای 30 درجه سانتی گراد (91 درصد) بود. جهت تخمین دماهای کاردینال 3 مدل دوتکه ای، دندان-مانند، چندجمله ای درجه 2 مورد استفاده قرار گرفتند. با توجه به ضریب تبیین و جذر میانگین مربعات خطا، بهترین مدل جهت تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر فرفیون خوابیده، مدل خطوط متقاطع بود. دماهای کمینه، بهینه و بیشینه برآورد شده توسط این مدل به ترتیب 80/9، 33/28 و 16/43 درجه سانتی گراد بودند. برای بررسی اثر پتانسیل آب بر جوانه زنی در دمای بهینه 28 درجه سانتی گراد بذور در معرض پتانسیل های اسمزی (0، 2/0-، 4/0-، 6/0- و 8/0-0 مگاپاسکال) قرار گرفتند. بر اساس مدل سیگموییدی سه پارامتره مقدار برای سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه و وزن تر ریشه چه به ترتیب 53/0، 48/0، 51/0، 48/0 و 52/0 مگاپاسکال بود. ثابت هیدروتایم و پتانسیل آب پایه (آستانه پتانسیل آب برای شروع جوانه زنی) بذرفرفیون خوابیده در دمای 28 درجه سانتی گراد به ترتیب 32/291 مگاپاسکال ساعت و 20/1- مگاپاسکال براساس مدل هیدروتایم بر مبنای توزیع نرمال برآورد شد. بدین ترتیب این علف هرز پتانسیل زیادی برای پراکنش به سایر مناطق از جمله ها استان های دارای اقلیم خشک تر نسبت به گلستان را دارا خواهد بود و اقدامات لازم در جهت جلوگیری از پراکنش آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل آب، دماهای کاردینال، سرعت جوانه زنی، مدل هیدروتایم
  • سامان شیدایی*، آیدین حمیدی، حسین صادقی، بیتا اسکویی صفحات 101-118
    به منظور ارزیابی تغییرات بیوشیمیایی در طی زوال بذر سویا، تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل قوه نامیه در دو سطح قوه نامیه 80% و 90%، سه میزان رطوبت اولیه بذر شامل رطوبت پایین (10%)، رطوبت متوسط (12%) و رطوبت بالا (14%) و دو شرایط انبارکردن شامل انبار متداول نگهداری بذر سویا در مغان و انبار با دما و رطوبت کنترل شده در نظر گرفته شد. صفات درصد جوانه زنی، بنیه، میزان پروتئین، قندهای محلول، مالون دی آلدیید، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز مورد سنجش قرار گرفتند. بررسی تغییرات بیوشیمیایی بذرهای زوال یافته در طی انبار کردن نشان داد که با افزایش زوال بذرها میزان قندهای محلول و درصد پروتئین کاهش یافت و نگهداری بذرها در شرایط نامناسب باعث کاهش معنی دار در میزان قندهای محلول و پروتئین کل بذر شد. همچنین با افزایش رطوبت بذر که افزایش زوال بذر را در پی داشت از محتوای قندهای محلول و پروتئین کل به-طور معنی داری کاسته شد. بین بذرهای با قوه نامیه اولیه متفاوت تفاوت معنی داری دیده شد و بذرهای با قوه نامیه اولیه 90 درصد به طور معنی داری محتوای قندهای محلول و درصد پروتئین بالاتری داشتند. همچنین با اندازه گیری میزان مالون دی-آلدیید و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز مشخص گردید بین میزان زوال بذر با میزان مالون دی آلدیید و فعالیت آنزیم های تنظیف همبستگی بالایی مشاهده گردید. همراه با کاهش میزان جوانه زنی و کیفیت بذر سویا پس از انبارکردن، میزان پراکسیداسیون چربی ها افزایش و زوال بذر از فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در طی انبارکردن کاست.
    کلیدواژگان: انبارداری، پروتئین، کاتالاز، مالون دی آلدئید، قندهای محلول
  • عیسی ارجی*، مریم رستمی دستجردی، محمد گردکانه صفحات 119-132
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر تیمارهای خراش دهی شیمیایی با اسیدسولفوریک (0، 3، 6 و 9 ساعت)، حذف درون بر و چینه سرمایی (0، 21 و 31 روز) بر درصد جوانه زنی بذور ارقام زیتون کرونایکی، زرد و شنگه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بالاترین درصد جوانه زنی در ارقام زیتون با حذف درون بر و چینه سرمایی بین 21 تا 31 روز بدست آمد بطوریکه بیش از 84 درصد بذور جوانه زدند. خراش دهی شیمیایی با اسیدسولفوریک 97 درصد به مدت 6 تا 9 ساعت در کلیه ارقام موجب بالاترین درصد جوانه زنی به حدود 40 الی 50 درصد شد. رشد دانهال های زیتون نیز با حذف درون بر به طورقابل توجهی، به خصوص در رقم زرد افزایش یافت. بیشترین ارتفاع بوته، قطر تنه گیاهچه و طول ریشه در تیمار 6 ساعت خراش دهی با اسید سولفوریک در 750 ساعت چینه سرمایی در رقم زرد بدست آمد. با تیمارهای حذف درون بر، خراش دهی شیمیایی (به طور میانگین 6 ساعت با اسید سولفوریک)، و چینه سرمایی (به مدت 31 روزساعت) می توان درصد جوانه زنی و رشد دانهال بذر زیتون را به طور قابل توجهی افزایش داد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، چینه سرمایی، خراش دهی شیمیایی، درون بر، زیتون
  • محمد مظهری*، محمد تابعی صفحات 133-142

    تولید بذر غلات از جمله گندم و جو به عنوان یکی از مهم ترین محصولات استراتژیک، گسترده ترین چرخه تولید بذر در کشور را تشکیل می دهد یکی از اهداف بسیار مهم در بخش کشاورزی، تولید و توزیع بذور استاندارد و گواهی شده غلات در سطح وسیع می باشد. به همین منظور سازمان جهاد کشاورزی و بخش خصوصی در سطح استان خراسان رضوی اقدام به عقد قرارداد با پیمانکارانی که شرایط لازم را برای تولید بذر غلات داشته باشند نموده و در طول دوره رشد، کارشناسان فنی مربوطه اقدام به بازدیدهای متناوب از مزارع جهت تایید مزارع تکثیر بذر می نمایند. مشکل مهمی که در این رابطه وجود دارد این است که همه ساله در حدود 30 درصد از این مزارع علیرغم صرف هزینه بالا به دلایل مختلف تایید نمی گردند. بنابراین هدف از اجرای این پژوهش، بررسی عوامل اقتصادی و مدیریتی موثر بر تایید مزارع تولیدکنندگان بذری گندم و جو می باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از داده های مقطعی سال زراعی 92- 1391 و با بهره گیری از الگوی لاجیت، عوامل موثر بر تایید مزارع بذری گندم و جو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، کل سطح زیرکشت بذری، استفاده از کارشناس فنی، رضایت از قیمت محصول بذری و رضایت از نحوه پرداخت وجه توسط شرکت های خرید بذر دارای رابطه مثبت و معنی دار، و متغیر تعداد قطعات کشت نیز دارای رابطه منفی و معنی دار با متغیر وابسته تایید مزارع بذری می باشند.

    کلیدواژگان: گندم و جوی بذری، بذور گواهی شده، مدل لاجیت
|
  • HosseinReza Rouhi, Ali Sepehri * Pages 1-17

    Seed deterioration is an important factor in reducing of physiological seed quality that it increased the severity of damage in adverse environmental conditions. The effects of hydrogen peroxide to improve physiological and antioxidant enzyme activities in aged groundnut seeds under drought stress were studied. A factorial experiment based on completely randomized design with three replications was done. Priming of different concentrations of hydrogen peroxide (0, 50, 100 and 150 µM) under 0, -0.4, -0.6 and -0.8MPa drought stress levels were evaluated. The results showed that seed priming with hydrogen peroxide in different drought levels increased some traits such as germination percentage, germination rate, vigour index, plumule and radicle length, soluble carbohydrates and protein contents and antioxidant enzymes activities (catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase). While it decreased mean germination time, electrical conductivity and malondialdehyde content in comparison to nonprime seeds. So seed priming with 50 and 100 µM of hydrogen peroxide in -0.8MPa level increased germination rate, vigor index , soluble carbohydrates and proteins, respectively by 27.89, 93.24, 71.42, 46.12, 27.06, 76.73, 30.26 and 51.04% compared to nonprimed seeds. Also, it increased activity of catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase, respectively by 26.37, 8.79, 39.07, 15.43, 5.28 and 21.51% compared to non-primed seeds. Therefore, the use of 50 mM hydrogen peroxide to reduce the negative effects caused by deterioration in drought stress is recommended.

    Keywords: Groundnut, hydrogen peroxide, Drought Stress, Seed deterioration
  • Ali Hoseinipoor, Alireza Yadavi *, Hamidreza Balouchi, Ali Moradi Pages 19-33

    Germination is one of the most sensitive stages of plant life, which is affected by various environmental factors such as temperature and humidity. Because seed standard germination test alone cannot accurately describe seedling emergence in field conditions, seed strain tests such as accelerated aging test (seed deterioration) are used. In this research, germination and biochemical indices of linseed (‌Linum usitatissimum Var. Norman) in moisture potential of 0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.2 and -1.2 MPa under accelerated aging conditions at temperatures 10, 15, 20, 25, 30 and 35°c were evaluated. The results showed that the percentage and rate of germination and seedling vigor index in accelerated aging and non-accelerated aging respectively were increased by increasing temperature up to 20 and 25 ° C, , then decreasing to 35 ° C. And with decreasing potential water, in terms of accelerated aging, showed its lowest level at any temperature. The amount of soluble protein, catalase activity and proline content of seeds increased with decreasing water potential and accelerated aging effects at each temperature. Also, with increasing temperature, protein content and catalase enzyme activity of Linum usitatissimum seed are increased; proline content of the seed decreased.The results of this study showed that Linum usitatissimumis resistant to high and low temperatures in the early stages of germination under favorable temperature conditions of plants resistant to dehydration and under stress-free conditions.

    Keywords: accelerated aging, catalase, Linseed, Proline, Seed vigor
  • Samira Moghadam, Saeideh Maleki Farahani, Samar Khayamim * Pages 35-48

    To evaluate the effect of salinity stress on seed germination and screening of sugar beet genotypes, 20 polygerm and 15 sugar beet drought tolerant genotypes were separately tested in between paper and rapid germination test in Erlen under control and 20 dSm-1. Also they were tested in rapid germination test in Erlen and green house experiment under control and 16 dSm-1 in factorial experiments based on completely randomized designs with four replicates. Salinity stress in rapid germination test decreased germination index over drought tolerant and polygerm sugar beet genotypes about 80 and 90%, respectively in comparison to normal. Rapid germination test in Erlen was found to be better and more suitable in comparison of sugar beet genotypes under salinity in comparison to between paper tests. Genotypes which had more field emergence potential in laboratory had more total dry weights in green house under salinity condition. There was positive and significant correlation between fast germination tests in EC=20 and 16 dSm-1, so it seems that the rapid germination method in Erlen in EC=16 dSm-1 is more efficient to evaluate sugar beet genotypes under saline conditions

    Keywords: germination test method, genotypes, field emergence potential index
  • Zahra Mohaddes Ardebili, Hossein Abbaspour, Reza Tavakkol Afshari *, Seid Mohsen Nabavi Kalat Pages 49-60

    In order to study the effect of accelerated aging and priming with gibberellic acid on germination characteristics, lipids peroxidation, soluble protein, total phenol and electrical conductivity of wheat seed (Pishtaz Cultivar) an experiment in factorial laid out completely randomized design with three replications was conducted at Seed Technology Laboratory, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University, Mashhad, Iran, in 2016. Factors were included of seed aging(100% relative humidity at 40°C) in three levels [low deterioration (4 days), medium deterioration (6 days) and high deterioration (7 days)] and priming with gibberellic acid in four levels (0, 25, 50 and 100 ppm). Analysis of variance showed that the effect of seed aging, priming with gibberellic acid and interaction between two factors on all traits were significant. Based on the means comparison of the traits germination percentage, germination rate, soluble protein and total phenol decreased with increasing aging time. But, the level of malondyaldeid and electrical conductivity increased due to damage to cell membrane with increasing aging time. Investigation of interaction between two factors showed that the priming with gibberellic acid reduced the negative effects of seed aging on all traits.

    Keywords: deterioration, Gibberellic acid, germination percentage, germination speed, Malondyaldeid
  • Ali Ebadi *, Ghasem Parmoon, Fatme Ahmadnia, Mohamad Godarzy, S. Ghahremani Pages 61-74
    In order to quantifying cardinal temperature and hydro time germination of Cuminum cyminum seeds, an experiment was conducted as completely randomized design with three replications in laboratory of Faculty of Agriculture and Natural Resources of University of Mohaghegh Ardabili in 2017. Experimental treatments were included: temperatures as, 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ˚C and osmotic potential as 0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 and -1.2 MPa. Quantifying of cardinal temperature for germination fraction of 10, 50 and 90 % were evaluated from four models as: beta, modified beta, dent-like and segmented. In this study, RMSE and R2 and AICc were used for comparison between models. Result indicted that beta model showed better responses description for germination rate of Cuminum cyminum to temperature compared with others models. However basic temperature of Cuminum cyminum was between 0.7 to 0.9 ˚C, optimum temperature about 20 to 21 ˚C and maximum temperature was 35 ˚C. In addition based on hydro time models results, θH and Ψb(50) of Cuminum cyminum were estimated 97.5 and -0.46 MPa respectively.
    Keywords: Cuminum cyminum, hydrotime model, germination percentage, beta model
  • Ali Jalilian *, Samira Asgari, Saeid Jalali Honarmand, Mahmoud Khoramivafa, Aziz Moradi Pages 75-86
    This experiment was conducted at Mehrgan Agricultural Research Station, Kermansha, Iran, in 2012. The maize parents of hybrid 704 cultivar was cultivated in a randomized complete block design with three replications. The treatments includes: 1-ammonium nitrate (1/3 before planting and 2/3 after planting) 2-solupotas 3-iron chelate, 4-zinc sulfate, 5-manganes sulfate 6- boric acid, 7- Combine treatments 1 to 6 with each other. 8- Combine treatments 1 and 2 with each other. 9- Combine treatments 3 to 6 with each other. 10- Control (without spraying). The applied treatments were sprayed in three stages: 1- growth stage from 6 to 8 leaves 2- maximum leaf area index 3- after pollination. The length of plots was 7 meters and width was 4.5 meters (including 4 mother line and 2 father line) with spacing rows of 75 cm and plant spacing on the 18 cm row. The cultivation was carried out on May 1 and irrigation system was sprinkler. The treats measured was include macro and micro elements in seed, germination percentage, seedling vigor index (SVI), germination rate and Seedling growth rate (SGR) for each treatment. The results showed that foliar application did not significantly differ in the amount of nutrients in corn seed. Despite the lack of significant difference in the amount of nutrients in the seed, seedling growth and germination rate were superior in some treatments, so that the highest seedling growth was observed in potassium spraying treatment. The highest rate of germination was also due to spraying with high consumption elements.
    Keywords: Nutrients, Seed vigor, seedling growth, Seed germination
  • Shayesteh Salehi, Ghorban Noormohammadi Pages 87-100
    In order to quantify the germination characteristics and determine the cardinal temperature of germination of Euphorbia maculata, seeds were placed at constant temperatures (2- 45 °C). Results showed that seed of E.maculata had no germination at temperatures of 2, 5, 10 and 45 ° C, and the temperature of 30° C was the best temperature for germination seeds (91% Germination percentage). Three models of intersected-line, dent-like segmented and quadratic polynomials were used to estimate the cardinal temperatures. The best model for estimating the cardinal temperatures in E.maculata was intersected-line model with respect to coefficient of determination and mean square error. According to the intersected-line the minimum, optimum and maximum temperatures were calculated 9.8, 28.33 and 43.16 °C. In order to investigate water potential on germination percentage, seeds treated with water potentials (0, -0.2, -0.4, -0.6 and -0.8 MPa) at optimum temperature of 28°C. Baesd on the three-parameter sigmoid method, the value of speed, root length, stem length, seedling fresh weight and dry weight were estimated to be -0.53, -0.48, -0.51, -0.48, -0.52Mpa respectively. According to the hydro-time model based on normal distribution, the hydro-time constant and the base-water potential (which is a threshold for germination beginning) of E.maculata degree were 291.32 (MPa/h) and -1/2 (MPa) at 28 °C, respectively. Thus, this weed species has a great potential for distribution to other areas such as provinces with a dryer climate than Golestan, and the necessary measures to prevent its distribution is necessary.
    Keywords: cardinal temperatures, germination rate, Hydro-time model, Water potential
  • S. Sheidaei *, Aidin Hamidi, Hossein Sadeghi, Bita Oskouei Pages 101-118
    A factorial experiment was conducted to evaluate the biochemical changes during the soybean seed deterioration based on a completely randomized design. The treatments consisted of germination in two levels of minimum and high quality, three initial seed moisture content (low, medium and high moisture), and two storage conditions were considered including the common storage in Moghan and the controlled storage condition. Indices of germination percentage, vigor and biochemical changes including protein content, soluble sugars, malondialdehyde, catalase and peroxidase enzymes were evaluated. The study of biochemical changes of deteriorated seeds during the storage showed that, with the increase of seeds’ deterioration, the soluble sugars and protein percentage decreased, as well. Moreover, seeds’ storage in poor condition caused a significant decrease in seeds’ soluble sugar and total protein content. Also, the increase of seed moisture was followed by further seed deterioration that significantly decreased the content of soluble sugars and total protein. Significant differences were observed between seeds with different initial germinations and they had significantly higher content of soluble sugars and protein percentages. Furthermore, measuring the amount of malondialdehyde and the activity of catalase and peroxidase enzymes indicated that there exists a significant correlation between the degree of seed deterioration with the level of malondialdehyde and the activity of scavenging enzymes. Overall, along with the decrease of germination and the quality of soybean seeds after the storage, the amount of lipids peroxidation increased and the seed deterioration decreased the activity of catalase and peroxidase enzymes during the storage.
    Keywords: catalase, Soluble sugar, Storage, malondialdehyde
  • Isa Arji *, Maryam Rostami Dastjerdi, Mohammad Gerdakaneh Pages 119-132
    Present study was conducted to evaluate the effects of chemical scarification (Sulphuric acid 97% for 0, 3, 6 and 9 h at 25°C), removal of endocarp and cold stratification (0, 21 and 31 days at 10°C) treatments on percentage and rate of seed germination of olive cultivars (Koroneiki, Zard and Shenghe). A factorial experiment was used based on a completely randomized design with three replications. Results indicated that the chemical scarification treatments and removal endocarp followed by an adequate stratification period can increase seed germination significantly. The best results obtained by removal endocarp treatments. The highest germination percentage of cv. Koroneiki obtained after Cold stratification treatments for 21 days (up to 93%). The best result for cv. Shenghe and cv. Zard observed following Cold stratification treatments for 31 days (85.55% and 84.44 respectively). The highest germination percentage of cv. Koroneiki obtained after 97% sulfuric acid solution treatments for 6 h (49.67%). Treating seeds of this cultivar by 97% sulfuric acid for longer period resulted in damage to embryo and no seedlings emerged after these treatments. The best result for cv. Shenghe observed following 97% sulfuric acid treatment for 9 h (42.34%) cv. Zard observed following 97% sulfuric acid treatment for 6 h (40.23%). The least germination rate and percentage was observed in control treatments. Growth of olive seedlings also increased by scarification, removal endocarp Cold stratification treatments significantly. Results suggested that removal endocarp and chemical mechanical scarification treatments can improve germination percentage and seedling growth of olive cultivars.
    Keywords: olive, endocarp, germination, chemical scarification, stratification
  • Mohammad Mazhari *, Mohammad Tabeei Pages 133-142

    The production of cereal seeds including wheat and barley as one of the most important strategic products is the largest seed production cycle in the country. One of the most important goals in the agricultural sector is the production and distribution of standardized and certified grain crops in a wide range. In this regard, the Agricultural Jihad organization and the private sector in Khorasan Razavi province have signed contract with the contractors who have the necessary conditions for the production of cereal seeds. During the growth period, the relevant technical experts conducted alternate visits to the farms to confirm seed propagation farms. The important problem with this is that around 30% of these farms do not endorse for many reasons, despite the high cost. Therefore, the purpose of this research is to investigate the economic and management factors affecting the confirmation of wheat and barley seed producers' farms. In the present study, by using cross-sectional data of 1391-92 and using Logit model, the factors affecting the confirmation of wheat and barley fields were investigated. The results showed that the variables of education level, total cropping area, use of technical experts, satisfaction of seed price and satisfaction of payment method by seed purchase companies had a positive and significant relationship, and the number of cultivars had a negative and significant relationship With dependent variable, confirmation of seed farms.

    Keywords: Wheat & barley seed, Certified Seeds, Logit model