فهرست مطالب

علم سنجی کاسپین - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه علم سنجی کاسپین
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی سرخوش*، نازیلا فرخ اسلاملو صفحات 7-15
    سابقه و هدف

    تحقیق حاضر برای به دست آوردن بینش عمیق و دستیابی به دقت بیشتر در استدلال و نوشتن مقالات دانشگاهی به بررسی انواع و فراوانی کلمات تردید و یقین استفاده شده در مقالات رشته های آموزش زبان انگیسی و پزشکی در مجلات خارجی و داخلی نوشته شده به زبان انگلیسی می پردازد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است که شامل 60 مقاله تحقیقی می باشد. مقالات داخلی آموزش زبان انگلیسی که درباره روش های نوین تدریس بودند از مجلات نمایه شده در پایگاه اسکاپوس و مقالات پزشکی داخلی که مداخله ای بوده از پایگاه پابمد انتخاب شدند. مقالات خارجی هر دو رشته از مجلاتی که ضریب تاثیرشان بالای یک بود و در ISI نمایه می شدند انتخاب شدند که طبق طبقه بندی ابزارهای لغوی هلمز با تاکید بر کلمات تردید و یقین و با استفاده از آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل تفاوت معناداری در استفاده از کلمات تردید و عدم وجود تفاوت معنادار در استفاده از کلمات یقین در میان واژگان استفاده شده در مقالات دانشگاهی آموزش زبان انگلیسی و پزشکی را نشان می دهد که حاکی از استفاده نادرست از این کلمات توسط نویسندگان غیر بومی در نوشتن مقالات دانشگاهی می باشد.

    نتیجه گیری:

     تحقیق حاضر نشان دهنده ی درصد بالای استفاده از کلمات تردید در مقالات آموزش زبان انگلیسی نسبت به مقالات پزشکی می باشد که استفاده نادرست از آن ها توسط نویسندگان، پیامدهای ناخوشایندی در مقابل پیشرفت مهارت نوشتن مقالات دانشگاهی به زبان انگلیسی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تردید، یقین، پزشکی، آموزش زبان انگلیسی، مقاله
  • آرمان بهاری*، بهنوش مودی صفحات 16-28
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر، مجلات و فصلنامه ها، بر افزایش همکاری علمی در مقالات تاکید زیادی دارند. از این رو، در این مقاله از تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی به منظور بررسی ساختار هم تالیفی میان پژوهشگران و ترسیم شبکه ی هم رخدادی کلمات کلیدی، در مجله ی پژوهش های مدیریت عمومی دانشگاه سیستان و بلوچستان، استفاده شده است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش علم سنجی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 310 مقاله ی نمایه شده در فصلنامه ی پژوهش های مدیریت عمومی در سال های 2015 تا 2019 است که اطلاعات مورد نیاز با استفاده از نرم افزار Publish or perish و آدرس دهی RIS جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها و پاسخ به فرضیه ی پژوهش از نرم افزار اکسل و SPSS و برای ترسیم شبکه ی هم تالیفی از نرم افزار VOSViewer استفاده شده است.

    یافته ها: 

    بررسی الگوی نویسندگی مقالات نشان می دهد که سهم هر مقاله تقریبا 2/3 نویسنده است. همچنین یافته ها حاکی از آن است که پرتولیدترین نویسندگان با توجه به تعداد مقالات و همکاری ها عبارتند از: عادل آذر، نور محمد یعقوبی، فریبرز رحیم نیا و عبدالمجید ایمانی. بررسی نقشه ی هم رخدادی واژگان مقالات این فصلنامه نشان داد که موضوعاتی همچون مدیریت دانش (15 تکرار)، کارآفرینی (10 تکرار)، رفتار شهروندی سازمانی (9 تکرار) و تعهد سازمانی (8 تکرار) از مهم ترین موضوعات مقالات هستند. همچنین، آزمون تی مستقل به منظور بررسی تفاوت بین زنان و مردان در نویسندگی مقالات فصلنامه نشان داد که با مقدار تی 7/379 (0/000p=) تفاوت معناداری بین زنان و مردان در نویسندگی مقالات وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از تحلیل نقشه چگالی هم رخدادی واژگان در این فصلنامه نشان دهنده ی  هم سو شدن مقالات با موضوعات جدید حوزه ی مدیریت است. همچنین نتایج نشان دهنده ی سطح بالای مشارکت گروهی در مقالات این مجله است.

    کلیدواژگان: نویسندگی علمی، هم تالیفی، هم رخدادی واژگان، انتشارات، فصلنامه ی پژوهش های مدیریت عمومی
  • علی اکبر خاصه، فرامرز سهیلی، زهرا مهری*، مصطفی رستمی، نجمه نوارباف زاده صفحات 29-41
    سابقه و هدف

    امروزه در علم سنجی از کلیدواژگان تولیدات علمی جهت ارزیابی بروندادهای علمی استفاده می شود. در این پژوهش از کلیدواژگان تولیدات علمی متخصصان ایرانی حوزه آلودگی هوا نمایه شده در پایگاه های بین المللی جهت تحلیل واژگان استفاده شده است.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از فنون و نرم افزارهای علم سنجی انجام شده است. داده های این پژوهش از پایگاه وب آ وساینس از سال 1983 الی 2018 استخراج شد. جامعه پژوهش شامل 1054 مدرک که با استفاده کلیدواژه های لاتین مرتبط با آلودگی و ریشه های آن و مطابق با استراتژی جستجو پایگاه می باشد، به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های Bib Excel، SPSS، UCINET و Excel استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش نشان داد از نظر فراوانی، کلیدواژه های "تهران" و "ذرات معلق" بیشترین فراوانی را داشته اند. نتایج این پژوهش نشان داد تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی حوزه ی آلودگی هوا از 11 خوشه تشکیل شده است که خوشه های 1 و 11 به ترتیب با 14 و 13 واژه از پربسامدترین خوشه ها به شمار می روند. همچنین بر اساس یافته ها، پژوهشگران کشور آمریکا بیشترین همکاری را با پژوهشگران ایرانی با تولید 91 مدرک داشته اند. از طرفی در بازه ی زمانی مورد مطالعه، موسسات پژوهشی و اجرایی حوزه ی آلودگی هوا کمترین تولیدات علمی را داشته اند.

    نتیجه گیری: 

    تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در سال های مشخص شده روند رو به رشدی داشته است. همچنین نقشه های تراکم واژگان حوزه ی آلودگی هوا نشان از تراکم واژگان "کیفیت هوا" و "ذرات معلق" در نقشه ها را دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، علم سنجی، پژوهشگران ایرانی، تحلیل محتوا
  • امرالله شمسی، حدیثه حیدری*، زهره چنبری صفحات 42-51
    سابقه و هدف

    همکاری علمی بین نویسندگان حوزه ی پزشکی روز به روز در حال افزایش است. با توجه به نقش همکاری علمی در افزایش کیفیت و کمیت تولیدات علمی، این مطالعه با هدف انعکاس همکاری علمی بین نویسندگان در نشریه پایش انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع علم سنجی است. تمام مقالات منتشر شده مجله پایش بین سال های 1390 تا 1397 بررسی شدند. مقالات از نظر فراوانی نویسندگان، میانگین تعداد نویسندگان به ازای هر مقاله، دانشگاه ها/ موسسات و نویسندگان پرکار، همکاری درون و برون دانشگاهی، فراوانی جنسیت و ضریب همکاری گروهی بین نویسندگان محاسبه شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS 23 و برای پاسخ به فرضیه ها از آزمون کای-اسکویر استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد در نگارش 505 مقاله منتشر شده، 2206 نویسنده مشارکت داشته اند. میانگین تعداد نویسندگان در هر مقاله 4/49 نفر گزارش شد. ضریب همکاری علمی در مجله پایش 0/73 به دست آمد. تنها 8 مقاله از کل مقالات (1/5 درصد) تک نویسنده هستند و الگوی غالب هم نویسندگی 4 نویسنده بود. بین جنسیت نویسنده اول با تعداد نویسندگان همکار، ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (P value <0/05). در مقالاتی که زنان به عنوان نویسنده اول بودند، تعداد نویسندگان، در مقایسه با دیگر مقالات بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری:

     همکاری علمی نویسندگان در مجله پایش در سطح مطلوبی قرار دارد. با توجه به اهمیت سایر الگوهای همکاری نیاز است مطالعات بیشتری بر روی مجله پایش انجام گیرد تا وضعیت جامع تری از همکاری علمی در این مجله مشخص و جهت سیاستگذاری های موثر در اختیار مسیولین آن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مجله پایش (پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی)، همکاری علمی، تولیدات علمی، ضریب همکاری، نویسندگی
  • توران باقری* صفحات 52-61
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی فناوری های معنایی و میزان اهمیت آنها در بازیابی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه ی دیجیتالی ایران انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و به صورت توصیفی انجام شده است. در مرحله اول به شناسایی مولفه های فناوری معنایی به روش سندی (کتابخانه ای) و در مرحله دوم به تهیه سیاهه وارسی در زمینه کاربرد فناوری معنایی در بازیابی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی بر اساس نظر متخصصان و با روش دلفی در سه بخش معماری فناوری معنایی، ابزارهای فناوری معنایی، فناوری معنایی در بازیابی اطلاعات پرداخته است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 25 و Excel استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که ساختار معماری فناوری معنایی با میانگین 43 درصد، ابزارهای فناوری معنایی 59 درصد و فناوری معنایی در بازیابی اطلاعات با کسب امتیاز 41 درصد از اهمیت خیلی زیادی درکتابخانه های دیجیتالی برخوردار هستند. با استفاده از فناوری های معنایی کاربران کتابخانه های دیجیتالی با سرعت بیشتری به منابع اطلاعاتی مورد نیاز خود دسترسی پیدا خواهند کرد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه کتابخانه های دیجیتالی دوران آغازین توسعه خود را سپری می کنند و این مسئله در کشورهای در حال توسعه مصداق بیشتری دارد، این پژوهش ضمن تهیه سیاهه وارسی در زمینه کاربرد فناوری معنایی در بازیابی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی بر اساس پیشینه های موجود و نظر متخصصان، این امکان را فراهم کرده است که طراحان و برنامه نویسان نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی بتوانند ضمن شناسایی نقات قوت و ضعف خود، با معیارها و مولفه های موجود در این زمینه و درجه اهمیت هر یک از آنها بیشتر آشنا شوند و در طراحی نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی از آن بهره گیرند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، نرم افزارهای کتابخانه ای، بازیابی اطلاعات، فناوری معنایی
  • روح الله خادمی*، حسین مرادی مقدم صفحات 62-68
    سابقه و هدف

    یکی از کاربردهای مهم علم سنجی، ترسیم نقشه های علمی است که با فنون مختلف از جمله هم استنادی انجام می شود. هدف از این پژوهش، ترسیم نقشه علمی یا ساختار فکری حوزه مطالعات طلاق در پایگاه وب آو ساینس است.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی است که با استفاده از تحلیل هم استنادی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مقالات حوزه پژوهشی طلاق طی سال های (1985 تا 2019 میلادی) بوده است که در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس نمایه شده و کلیدواژه Divorce و یا dissolution of marriage را به کار برده اند. در این پژوهش داده ها پس از استخراج از پایگاه، با استفاده از نرم افزار  VOSviewerو تکنیک هم استنادی تحلیل شده اند.

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش نشان داد که نقشه علمی حوزه طلاق از 3 خوشه موضوعی تشکیل شده که دو خوشه آن موضوعات مربوط به طلاق و فرزندان و یک خوشه به مسایل اقتصادی طلاق مربوط می شود. همچنین آمریکا پر تولیدترین کشور و واژه های  طلاق، ازدواج، کودکان و زنان پربسامدترین واژه ها در تولیدات علمی بوده اند.

    نتیجه گیری:

     از سه خوشه اصلی نقشه علمی طلاق، دو خوشه به تاثیرات طلاق بر فرزندان پرداخته اند که این امر نشان دهنده ی اهمیت توجه به فرزندان طلاق در پژوهش های این حوزه می باشد.

    کلیدواژگان: طلاق، نقشه علمی، هم استنادی، علم سنجی، VOSviewer
|
  • Mehdi Sarkhosh*, Nazila Farokheslamloo Pages 7-15
    Background and aim

    To gain an in-depth insight and to achieve greater precision in the reasoning and writing of academic papers, the present study investigated the types, frequencies of hedges and boosters used in Iranian and foreign academic Medical and Teaching research articles (RAs).

    Material and methods

    This descriptive-analytical study included 60 research articles. Iranian articles on English language teaching about new methods of teaching English were selected from the journals indexed in Scopus. By searching in PubMed, the national medical articles which were interventional were chosen. Foreign articles related to these two fields were also selected from journals indexed in the ISI with impact factors>1. They were analyzed according to Holmechr('39')s classification of lexical devices through focusing on hedge and booster words and using Chi-square test.

    Findings

    The results showed a significant difference in the use of hedges and no significant difference in the use of boosters among the words used in academic papers, indicating the incorrect use of these hedge and booster vocabularies by non-native authors in writing academic articles.

    Conclusion

    The analysis suggested that the overall percentage of hedges in the Teaching RAs was higher than Medical RAs so that their improper use by authors has unpleasant consequences in the development of English writing skills for academic articles.

    Keywords: Hedging, Booster, Medical, English teaching, Article
  • Arman Bahari*, Behnoosh Moody Pages 16-28
    Background and aim

    In recent years, journals and quarterly journals have placed a great emphasis on increasing scientific collaboration in articles. Therefore, in this paper, the analysis of social networks was used to determine the co-authorship structure between researchers and drawing keyword co-occurrence network in the Journal of Public Management Research of Sistan and Baluchestan University.

    Materials and methods

    This applied study was done by using a scientometric method. The statistical population of the study was 310 articles indexed in the Journal of Public Management Research from 2015 to 2019, collected using Publish or perish software and RIS addressing. The VOSviewer was used to draw co-authorship patterns as well as Excel and SPSS were applied to answer the research hypotheses.

    Findings

    The analysis of the co-authorship pattern suggested that each article had 3.2 authors in this Journal. Moreover, the most prolific authors in this Journal according to the co-authorship network due to the number of articles and collaborations were: Adel Azar, Noor Mohammad Yaghoubi, Fariborz Rahimnia, and Abdolmajid Imani. An examination of the Keyword Co-Occurrence network showed that the issues such as knowledge management (15), entrepreneurship (10), organizational citizenship behavior (9) and organizational commitment (8) were the most important subjects. Besides, the evaluation of the difference between men and women showed that with a t-value of 7.379 (p = 0.000), there was a significant difference between women and men in writing articles.

    Conclusion

    The analysis of the co-occurrence density map indicated that the topics of the papers were aligned with the new topics of management. Furthermore, the results demonstrated the high level of group participation in this journal.

    Keywords: Scientific authorship, Co-Authorship, Keyword Co-Occurrence network, Publications, Journal of Public Management Researches
  • AliAkbar Khasseh, Faramarz Soheili, Zahra Mehri*, Mostafa Rostami, Najmeh Navarbafzadeh Pages 29-41
    Background and aim

    Today, in scientometrics, the keywords of scientific products are used to evaluate the scientific outputs of different scientific fields. In this research, the keywords of scientific products of Iranian experts in the field of air pollution indexed in international databases were used for content analysis.

    Materials and methods

    This applied study was done using scientometric techniques and software. The data of this research were extracted from the Web of Science from 1983 to 2018. The research population consisted of 1054 documents using Latin keywords related to infection and its roots and in accordance with the database search strategy. The Bib Excel, SPSS, UCINET and Excel were used to analyze the data.

    Findings

    The findings of this study showed that in terms of frequency, the keywords "Tehran" and "suspended particles" had the highest frequency. Findings also indicated that the scientific products of Iranian researchers in the field of air pollution consisted of 11 clusters so that clusters 1 and 11 were the most frequent clusters with 14 and 13 words, respectively. According to the findings, American researchers had the most cooperation with Iranian researchers by producing 91 documents. Moreover, in the period under study, research and executive institutions in the field of air pollution had the lowest scientific products.

    Conclusion

    The scientific productions of Iranian researchers have been growing in the specified years. Furthermore, the word density maps in the field of air pollution illustrate the word density of "air quality" and "suspended particles" in the maps.

    Keywords: Air pollution, Scientometrics, Iranian researchers, Content analysis
  • Amrollah Shamsi, Hadiseh Heidari*, Zohreh Chanbari Pages 42-51
    Background and aim

    Scientific collaboration among medical authors is growing. Due to the role of scientific collaboration in improvement of quality and quantity of scientific outputs, the aim of this study was to reflect the scientific collaboration among the authors in Payesh Journal (PJ).

    Materials and methods

    In this scientometric study, all published articles of PJ (a medical journal published by Iranian Institute for Health Sciences Research: ACECR) during 2012-2019 were evaluated. The articles were assessed in terms of the frequency of authors, average number of authors per article, most prolific universities/institutions and authors, intra- and inter-university collaboration, frequency of gender and group collaboration coefficient between authors. To answer hypotheses, the data were analyzed using SPSS.23 and Chi-square.

    Findings

    The results showed that 2206 authors contributed to the writing of 505 published articles. The average number of authors per articles was 4.49. The scientific collaboration coefficient was 0.73. Only 8 (1.5%) of articles were written by single author, and the dominant pattern in co-authorship was four-author article. There was a statistically significant difference between the gender of the first author and number of authors (P value <0.05). The number of authors was higher in articles in which the women were the first authors than in other articles.

    Conclusion

    Consequently, the scientific collaboration among authors of PJ is in appropriate level. Due to the importance of other collaboration patterns, further studies are needed on PJ to determine a more comprehensive status of scientific collaboration in this Journal and to provide effective policies to its officials.

    Keywords: Payesh Journal (Iranian Institute for Health Sciences Research), Scientific collaboration, Scientific outputs, Collaboration coefficient, Authorship
  • Tooran Bagheri* Pages 52-61
    Background and aim

    The aim of this study was to identify semantic technologies and their importance in information retrieval in Iranian digital library software.

    Material and methods

    This applied study was descriptively performed via survey method. This paper firstly identified the components of semantic technology through documentary (libraries) method and secondly prepared a checklist on the application of semantic technology in information retrieval in digital library software based on expertschr('39') opinions and Delphi method in three sections of semantic technology architecture, semantic technology tools and semantic technology in information retrieval. Excel and SPSS 25 were used to analyze the data.

    Findings

    The findings have shown that the semantic technology architecture structure with an average of 43%, semantic technology tools with 59% and semantic technology with 41% are very important in digital libraries. Using semantic technologies, digital library users will be able to access the information resources they need more quickly.

    Conclusion

    As digital libraries are in the early stages of development and this is especially true in developing countries; therefore, this study has provided the checklist in the field of application of semantic technology in information retrieval in digital library software based on existing backgrounds and expertschr('39') opinions. Moreover, the current study has enabled the designers and software developers of digital library software to identify their strengths and weaknesses as well as more familiar with the criteria and components in this field and the importance of each for enjoying them in designing digital library software.

    Keywords: Digital libraries, Library software, Information retrieval, Semantic technology
  • Rouhallah Khademi*, Hossein Moradimoghadam Pages 62-68
    Background and aim

    One of the applications of scientometrics is the drawing of scientific maps carried out with various techniques including co-citation. The purpose of this study was to draw the scientific map of divorce studies at the Web of Science (WoS).

    Materials and methods

    This scientometric study was performed using co-citation analysis. The statistical population of the present study included all articles in the field of divorce research from 1985 to 2019, indexed in the (WoS) using the keyword “divorce” or “dissolution of marriage”. In this study, the data were extracted from the database and analyzed using VOSviewer via co-citation technique.

    Findings

    The results of this study showed that the scientific map of divorce studies formed three subject clusters including divorce, children and economic effects of divorce. Moreover, the United States has been the most productive country, and the words such as divorce, marriage, children and women have been the most frequent words in scientific productions.

    Conclusion

    Of the three main clusters formed in this scientific map, two ones dealt with the effects of divorce on children, indicating obviously the significance of careful attention to the children of divorce.

    Keywords: Divorce, Scientific map, Co-citation, Scientometrics, VOSviewer