فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 42 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 42 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسماعیل علی اکبری* صفحات 1-19

    شهر دانش بنیان یا توسعه شهری دانش بنیان (KBUD) رهیافت و راهبرد جدید تعامل میان دانش و شهر است که با فعال سازی چرخه دانش در شهر، بنیادهای اقتصاد و نیروی محرکه توسعه شهری را به سرچشمه های اقتصاد دانش بنیان و خصلت زایشی و افزایش دانش مرتبط می سازد. این مقاله کوشیده است با روش تحلیل ساختاری، پیشران های توسعه شهری دانش بنیان کلانشهر تهران را بازشناسی و خوشه بندی کند. داده های نظری با روش اسنادی و داده های تجربی با روش پیمایشی بر پایه تکنیک دلفی تهیه شده است. جامعه آماری20 نفر از خبرگان شهری بر اساس نمونه گیری هدفمند و پیشران های توسعه، 50 نیروی پیشران در 4 بعد اقتصادی، اجتماعی، شهری-محیطی و نهادی است که با روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC پردازش شده است. یافته ها از نظر تحلیل کلی محیط سیسم نشان داد که 838 رابطه عدد 3 دارد و این به معنای آن است که روابط پیشران های کلیدی بسیار زیاد بوده و از تاثیرگذاری و تاثیرپذیری زیادی برخوردارند. همچنین نتایج دیگر پژوهش از تحلیل اثرات متقابل، بیانگر پراکندگی نیروهای پیشران در وضعیتی پیچیده و بینابین از اثرگذاری و اثرپذیری است؛ نظام خوشه بندی پیشران ها حاکی از تمرکز پیشران های تاثیرگذار و دوگانه (پیشران های ریسک و هدف) است. از مجموع 50 نیروی پیش برنده توسعه، 15 پیشران کلیدی شامل طبقه خلاق، رفاه اقتصادی، رهبری موثر، تحقیق و توسعه، تنوع شهری و اختلاط فرهنگی، رشد هوشمند، زیرساخت اقتصاد کلان، حکومت و برنامه ریزی، حکمروایی خوب، عدالت اجتماعی، اثر بخشی دولت، نظام مالیاتی عادلانه، پایداری محیطی، شرکت های چندملیتی و دولت الکترونیک شناسایی شده است. گذار تدریجی تهران به توسعه مبتنی دانش مستلزم اولویت دهی به نیروهای پیشران، پیش برنده های کلیدی و بایسته های دانش بنیان در تدوین راهبرد اصلی توسعه شهر است که باید از طریق شالوده اسناد فرادست و محتوی طرح برنامه ریزی توسعه تهران فراهم آید.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، پیشران، توسعه شهری، توسعه شهری دانش بنیان، کلانشهر تهران
  • علی سلطانی، سیده پردیس طاهایی مقدم* صفحات 21-35

    در ایده های نوین شهرسازی، توجه به نقش ساکنان در برنامه ریزی در مقیاس خرد افزایش یافته و در راستای تحقق اهداف توسعه شهری پایدار، رویکرد توسعه محله ای، مورد توصیه قرار گرفته است. سنجش توسعه شهری پایدار در مقیاس محلی با عدم قطعیت و ذهنی گرایی مواجه است و متاثر از تعریف شاخص های اندازه گیری و میزان شناخت سنجش کننده از شرایط محلی ست. بهر حال، سنجش شاخص های توسعه پایدار، یکی از اقدام های نخستین برای برنامه ریزی و طراحی هدفمند می باشد. هدف اصلی این مقاله، سنجش وضعیت موجود شاخص های توسعه پایدار شهری در محله ساغریسازان از شهر رشت است. این پژوهش در رسته پژوهش های کاربردی می باشد که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. روش جمع آوری داده ها، پیمایش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری شامل ساکنان محله ساغریسازان بوده که تعداد 362 مورد به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شده و مورد مشاهده قرار گرفته اند.  از مدل تعیین محرک های تغییر در محیط در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فنی، محیطی و قانونی موسوم به مدل پستل (PESTEL) برای دسته بندی شاخص ها و امتیازدهی بر اساس پاسخ های دریافت شده از ساکنان منتخب استفاده شده است. سپس راهبردهای پیشنهادی با کمک تکنیک QSPM الویت بندی شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد که محله ساغریسازان در ابعاد چهارگانه کالبدی (4/2)، اجتماعی (6/2)، اقتصادی (9/1) و زیست محیطی  (5/2) با پایداری اندکی مواجه بوده و در این میان پایین ترین امتیاز، به پایداری در دو بعد اقتصادی و کالبدی تعلق گرفته است. در این راستا، توسعه گردشگری محله ای برای تقویت وضعیت درآمدی ساکنان و شاغلان و کمک به بهبود پایداری اقتصادی پیشنهاد می شود. همچنین برای ارتقا پایداری کالبدی، تقویت دسترسی به خدمات ضروری و ارتقا کمی و کیفی خدمات مذکور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توسعه محله ای پایدار، برنامه ریزی راهبردی، پستل (PESTEL)، محله ساغریسازان
  • ناصر رضایی، حمید ماجدی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی، حسین ذبیحی صفحات 37-53

    طرح های توسعه شهری در ادامه سیر تکاملی خود با هدف خدمت به بشر و با الگو پذیری از مولفه های توسعه پایدار به سمت هر چه کاراتر شدن پیش می رود. در این بین یکی از اهداف مهم این طرح ها تامین خدمات اساسی و زیرساخت ها برای توسعه همه جانبه سکونتگاه های انسانی است. در این راستا هدف اصلی این پژوهش تبیین عوامل موثر بر تغییر کاربری های خدماتی در شهر شیراز و شناسایی دلایل آن می باشد. پژوهش حاضر نوعی تحقیق تحلیلی است که ابتدا با بهره گیری از منابع اسنادی- کتابخانه ای، مفاهیم مرتبط با تغییر کاربری اراضی مورد بررسی قرار داده و سپس میزان شدت نحوه اثرگذاری عوامل چهارگانه (کالبدی، فعالیتی، اقتصادی، دسترسی) بر تغییر کاربری زمین و سپس میزان مطلوبیت این اثرگذاری مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور ابتدا برای تعیین شدت اثرگذاری عوامل چهارگانه بر تغییر کاربری زمین از فن تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده گردیده است، تا بدین طریق چارچوبی تبیینگر برای اثرات نحوه اثرگذاری عوامل چهارگانه بر تغییر کاربری زمین حاصل آید و در نهایت با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) ، میزان و جهت عوامل موثر بر تحقق پذیری کاربری های خدماتی را در شهر شیراز تبیین گردیده است. در مجموع برای نیل به این اهداف ابتدا 50 متغیر تاثیر گذار بر روی 600 قطعه در شهر شیراز به صورت میدانی برداشت و با استفاده از نقشه های GIS و نرم افزارهای Amos و SPSS مورد تحلیل قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در مجموع عوامل چهارگانه منتخب تاثیر بسزایی بر میزان تغییرکاربری دارند (با توجه به اینکه وزن استاندارد شده رگرسیونی برای «میزان تاثیر عامل دسترسی بر تغییر کاربری زمین»، «میزان تاثیر عامل اقتصادی در تغییر کاربری زمین»، «میزان تاثیر عامل فعالیتی در تغییر کاربری زمین» و «میزان تاثیر عامل کالبدی در تغییر کاربری زمین» به ترتیب برابر با 0.91، 0.78 ، 0.65 و 0.56 می باشد).

    کلیدواژگان: کاربری زمین، طرحهای توسعه شهری، تغییر کاربری، معادلات ساختاری (SEM)، شیراز
  • کامران دولتیاریان، رسول حیدری سورشجانی*، محسن شاطریان صفحات 55-68

    پایداری اجتماعی شهری درگرو تامین رفاه نسبی، مشارکت شهروندان، تحقق عدالت اجتماعی، امنیت و افزایش بینش اجتماعی برای همه اعضای جامعه است؛ که دست یابی به آن از آرمان های مدیریت شهری است. هدف این پژوهش ارزیابی شاخص های پایداری اجتماعی و بررسی نقش این متغیر در رضایت مندی از زندگی در محلات شهر نورآباد است. حجم نمونه با بهره گیری از فرمول کوکران 382 برآورد و پایایی ابزار تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ به مقدار 897/0 محاسبه شد که نشان دهنده مطلوبیت ابزار پژوهش است. برای تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از آزمون آماری T-Test و جهت تبیین و مدل سازی اثرات نیز از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار های SPSS و AMOS استفاده گردید. در ابتدا وضعیت پایداری اجتماعی با آزمون T تک نمونه ای بررسی گشت که نتایج حاصل از این آزمون حاکی از آن است که وضعیت اکثر شاخص های پایداری اجتماعی در محدوده موردمطالعه در وضعیت قابل قبولی قرار ندارند و تمامی شاخص ها با میانگین 63/2 پایین تر از حد متوسط اند. تحلیل یافته های منتج از مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر این نکته است که از بین شاخص های مورد سنجش پایداری اجتماعی عامل پیاده مداری و سرزندگی شهری بیشترین بار عاملی را با وزن عاملی 78 /0 (با سطح معناداری بیش از 95/0) را دارا می باشد. درنهایت مشخص شد که بین پایداری اجتماعی و رضایت مندی ساکنین از محلات رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، مدل سازی معادلات ساختاری، شهر نورآباد
  • غلامرضا مرادی، مهران علی الحسابی* صفحات 69-82

    در عصر جهانی شدن و رقابت شهرها برای جذب شهروندان، سرمایه گذاران و گردشگران، تصویر شهر و چگونگی ادراک آن مورد توجه قرار گرفت، در این دوره برندسازی به عنوان یک فرصت بزرگ برای شهرها با تمرکز بر مفهوم تصویر شهر و استفاده از ابزارهای مختلف در پی ارتقاء آن و جذب مخاطبین مختلف در راستای اهداف اقتصادی و اجتماعی می باشد. هدف این پژوهش سنجش ادراک ذهنی مخاطبین (کارشناسان، شهروندان و گردشگران) از شهر بوشهر و ارزیابی ابزارهای مختلف برندسازی در شکل گیری آن می باشد. در این پژوهش ابتدا با رویکرد کیفی و تحلیل ادبیات تحقیق، مولفه ها و تکنیک های مختلف در برندسازی شناسایی شده و سپس با مطالعه میدانی و با استفاده از روش مقایسه میانگین ها و تحلیل واریانس یک طرفه در نرم افزار spss عناصر شکل دهنده تصویر ذهنی از شهر بوشهر و تفاوت بین گروه ها مورد بررسی قرار گرفته است. چهار مولفه ساختار کالبدی، ویژگی های اجتماعی- فرهنگی، امکانات و زیرساخت ها، و تبلیغات همراه با زیرمجموعه آنها ابزارهای برندسازی و شکل دهنده تصویر شهر شناسایی شده اند. نتایج نشان می دهد مولفه فرهنگی و اجتماعی با میانگین 3.25 ، امکانات و زیرساخت ها (3.14) بیشترین تاثیر را در ذهن مخاطبین و ساختار کالبدی با میانگین (2.94) و تبلیغات رسانه ای (2.03) کمترین تاثیر را گذاشته است. همچنین بین سه گروه گردشگران، شهروندان و متخصصین در بررسی معیارها اختلاف معناداری مشاهده شد. جهت تقویت تصویر شهر بوشهر از نگاه بیرونی (گردشگران) و درونی (شهروندان و سایرین) بر اساس نتایج پژوهش، استفاده از ابزار مداخله کالبدی از جمله طراحی شهری و منظر در کنار استفاده از ابزارهای تبلیغاتی و رسانه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: برندسازی شهری، تصویر ذهنی، جهانی شدن، بوشهر
  • افشین جان پولاد، علی کریم زاده* صفحات 83-94

    شهر فضایی است ازفعالیت ها، کارکردهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اداری، تجاری و...که عناصر واجزای شهری به صورتی آراسته، هماهنگ و واجد نظم باارزش های بصری و کالبدی سازمان یافته است. مهم ترین نکته ای که از فضای شهر به ذهن متبادر می شود، هویت است و نخستین نشانه هویتی هر شهر یا منطقه، سیمای شهری خواهد بود. یکی از راه حل هایی که می تواند مانعی در مقابل نابودی هویت و فرهنگ و تاریخ مردم شود استفاده از نمادها و المانها در شهرهاست. این پژوهش تلاش بر این بوده که توجه به نمادها و المانها در فرهنگ سازی و همچنین توجه شهروندان به این گونه عناصر شهری، با رویکردی توصیفی_ تحلیلی مورد بررسی قرار گیرد. ابتدا به مفاهیم و نظریات مرتبط پرداخته که نتایج از ایجاد یک ارتباط قوی هویتی، ذهنی و فرهنگی شهروندان با نمادها و المان های متناسب با فرهنگ جامعه ساخته شده است، سپس تمام شاخص های تاثیرگذار المان های شهری را به چهار بعد اصلی تقسیم بندی کردیم و آنها را در محدوده شهرداری منطقه یک شیراز مورد بررسی قرار دادیم. با توجه به آمارهای موجود که از طریق پرسشنامه الکترونیکی در سطح منطقه یک شهرداری شیراز و گروه های مجازی کسب نمودیم برای نتیجه گیری از نرم افزار SPSS استفاده شد. و در ابتدا از آزمون فرضیات فریدمن و سپس آزمون t تک نمونه ای شاخصه ها و بعدها را مورد بررسی قرار دادیم. نتایج نشان داد که المانها چه تاثیر بسزایی می توانند در هویت شهری داشته باشند. با توجه به نتایج، بعد ذهنی از میان ابعاد و کیفیت محیطی، هویت بخشی، ارجاعات استعاری در بین شاخصه ها رتبه های نخست را از دیدگاه شهروندان کسب نمودند.

    کلیدواژگان: المان های شهری، هویت شهری، شهروندان، شیراز
  • غلامرضا کاظمیان*، میرعلی سید نقوی، داود حسین پور، سید علی بیگدلی صفحات 95-109

    ویژگی مذهبی در کلانشهر قم، مولفه ای است که بر کلیه ابعاد محیطی و زمینه ای این شهر سایه انداخته و مدیریت آن را با سایر شهرها متفاوت ساخته است. به همین جهت توجه به کنشگران متعدد و متکثر و عوامل خاص و متنوع موثر بر فرآیند مدیریت راهبردی کلانشهر مذکور و توجه به روابط بین آنها مشتمل بر همکاری و هم رایی میان کنشگران و هماهنگی میان عوامل؛ در کنار در نظر گرفتن مسایل رویه ای و ارتباطی فرآیند مدیریت راهبردی، کمک شایانی به افزایش کارایی و اثربخشی الگوی مدیریت راهبردی کلانشهر یاد شده خواهد کرد. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق ترکیبی (کمی و کیفی) و با بهره مندی از ابزار پرسشنامه، به اعتبار سنجی الگوی طراحی شده بخش کیفی تحقیق، پرداخته است. تحلیل پرسشنامه های تکمیل شده توسط 255 نفر از افراد ذیربط؛ مشتمل بر مدیران و متخصصین مدیریت شهری به عنوان نمونه پژوهش، با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون های T و فریدمن و با کمک نرم افزار SPSS، 6 عامل اصلی در قالب 22 عامل فرعی موثر بر مدیریت راهبردی کلانشهر مذهبی قم مورد بررسی قرار داده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، تاثیر معنادار محیط و زمینه نهادی مدیریتی شهر، کنشگران و بازیگران محیطی شهر، عوامل محیطی شهر، روابط بین بازیگران و کنشگران محیطی شهر، روابط بین عوامل محیطی شهر و همچنین عوامل فرآیندی مدیریت راهبردی شهر بر مدیریت راهبردی شهر قم مورد تایید قرار گرفته که روابط بین عوامل محیطی شهر دارای میانگین رتبه بالاتری نسبت به سایر عوامل در تاثیر گذاری بر مدیریت راهبردی کلانشهر مذهبی قم می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، مدیریت شهری، شهر مذهبی، کلانشهر، قم
  • شهرزاد مقدم*، عیسی پیری، علی خدائی، محمد غلامی صفحات 111-124

    در سال های اخیر سفر با دوچرخه به عنوان شیوه سفر سبز و پایدار مورد توجه مدیران شهری و برنامه ریزان قرار گرفته است. در این راستا افزایش تسهیلات و امکانات برای افزایش ایمنی، راحتی و محبوبیت دوچرخه در صدر برنامه های شهری بوده است؛ این در حالی است که ویژگی های جمعیتی و مولفه های اقتصادی تاثیر بسزایی در افزایش و کاهش بردارهای سفر با دوچرخه دارند. این نوشتار مطالعه ای کاربردی با هدف شناسایی مولفه های اقتصادی و جمعیتی موثر بر سفر با دوچرخه و با روش توصیفی - تحلیلی است. به منظور آماده سازی داده ها از سیستم اطلاعات جغرافیایی وتجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار متلب استفاده شده است. تمامی محاسبات آماری این نوشتار زمین آمار بوده؛ سطح معناداری و ضریب همبستگی به تفکیک 150 ناحیه ترافیکی محاسبه شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین مولفه های اقتصادی و جمعیتی با بردارهای سفردوچرخه در شهر زنجان وجود دارد. متغیر تراکم جمعیت دانش آموزان و سکونت شاغل در محل (46/0) و (42/0) دارای بالاترین ضریب همبستگی است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که با افزایش جمعیت زنان و جمعیت بیکار بردارهای سفر با دوچرخه در شهر زنجان کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سفرهای کوتاه شهری، ویژگی های جمعیتی و اقتصادی، دوچرخه، شهر زنجان
  • اسماعیل نصیری هنده خاله* صفحات 125-136

    زیباسازی فضای شهری ارتباط مستقیم با پایداری محیط شهری دارد، به طوری که عملکرد صحیح و عینیت کالبدی آن در شهرها، تاثیرات مطلوبی بر رضایتمندی شهروندان خواهد داشت. هدف این پژوهش ارزیابی رضایتمندی شهروندان کمال شهر استان البرز از عملکرد زیباسازی با رویکرد پایداری محیط شهری است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ اجرا، توصیفی، همبستگی با رویکرد علی است. متغیرهای مستقل این پژوهش شامل کیفیت خدمات ادراک شده از قابلیت ملموسات، اعتماد،اطمینان، پاسخگویی، همدلی است. متغیروابسته نیز، رضایتمندی شهروندان است. جامعه آماری را شهروندان کمالشهر استان البرز تشکیل می دهند. حجم نمونه 252 نفر از پرسشنامه استاندارد سروکوال در پنج بعد ملموسات، اعتماد، اطمینان، پاسخگویی و همدلی تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آمار ناپارامتریک تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه بین گروه های سنی متفاوت در ابعاد ادراکات و انتظارات، شکاف کیفیت خدمات وجود دارد و بیشترین شکاف (7921/0-) مربوط به گروه سنی 30 تا 40 سال است. بیشترین میزان شکاف بین انتظارات و ادراکات مربوط به بعد قابلیت اعتماد (83/3-) و کمترین به بعد ملموسات (92/1-) است. خروجی حاصل از نرم افزار آموس نیز نشان داد که با تغییر یک واحد در متغیر پاسخگویی و اعتماد به میزان 4/72 تغییر در میزان رضایتمندی شهروندان به دست خواهد آمد و در مجموع بین مولفه های رضایتمندی و پایداری محیط شهری (001/0= sig) ارتباط وجود دارد. پاسخگویی به عنوان هسته اصلی در میزان رضایتمندی شهروندان محسوب می شود. پاسخگویی دارای رتبه اول، اعتماد رتبه دوم و ملموسات دریافت شده رتبه سوم است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، منظر شهری، مدل سروکوال، کمال شهر، ادراکات و انتظارات
  • زهزه فنی*، لطفعلی کوزه گر، علی سامانی مجد صفحات 137-151

    مسکن پایدار به عنوان زیر مجموعه ای از شاخص های توسعه شهری پایدار از عوامل مهم و تاثیرگذار در کیفیت زندگی شهروندان است، مسکن پایدار دارای ویژگی های آسایش مناسب، فضای مناسب، عوامل بهداشتی مناسب، مکان مناسب و قابلت دسترسی است. این درحالی است که در کشور ما شکل گیری محلات شهری در دوره های مختلف محیط های مسکونی متفاوتی را بوجود آورده است. ضرورت ایجاب می نماید پایداری این محیط ها به لحاظ شاخص های مسکن پایدار مورد پایش و ارزیابی قرار گیرد تا برنامه های آتی حوزه مسکن جهت گیری مناسبی را دنبال نماید. این پرسش مطرح می شود که شاخص های مسکن شهری پایدار در محلات قدیمی و نوساز در چه وضعیتی قرار دارند؟ مطالعه موردی شهر تهران و جامعه آماری سرپرستان خانوار دربافت نوساز محله پونک و بافت قدیمی محله اتابک می باشند. روش تحقیق پیمایشی (توصیفی-تحلیلی) است و در جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد میانگین شاخص دسترسی به مراکز خرید 46.6 و میزان رعایت بهداشت در واحد مسکونی با میانگین67.7 و شاخص برخورداری از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی با میانگین53.4 از ملاک های برتری بافت نوساز محله پونک به نسبت محله اتابک است. گرچه به طور نسبی محله پونک نسبت به محله اتابک در شرایطی بهتر و مساعدتری قرار دارد اما اختلاف دو محله از نظر متغیرهای مورد بررسی تفاوت چندانی نشان نمی دهد. نتایج حاصل از آزمون های یومن وایتنی و کای دو بیانگر شدت اختلاف و سطح معناداری دو محله در مقایسه با هم هستند. به لحاظ داشتن شاخص های مسکن پایدار شهری در هر دو محله از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند و میانگین های حاصل از آزمون کای دو کمتر از حد متوسط عدد 3 بوده، که با استانداردهای پایداری مطابقت ندارد و باعث شکل گیری محیط های مسکونی ناپایدار شده است. بر این اساس بافت های نوساز و قدیم شهری، الگوها و الویت های متفاوتی از برنامه ریزی مسکن بر اساس نیازسنجی ها و تاکید بر وجوه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی با تاکید بر عدالت اجتماعی و فضایی را طلب می کنند.

    کلیدواژگان: مسکن شهری، توسعه پایدار، محلات شهری، شهر تهران
  • رباب حسین زاده، اسماعیل صفر علی زاده* صفحات 153-164

    در حال حاضر شهرها به مثابه موجودات زنده، نیازمند سرزندگی و نشاط هستند. خلق و ارتقای سرزندگی در یک فضای شهری، مستلزم همسو بودن ویژگی های فضا در پاسخگویی به نیازهای شهروندان بوده که به نوبه خود می تواند افزایش حضور مستمر و کیفیت زندگی آن ها را به دنبال داشته باشد. این پژوهش باهدف سنجش و ارزیابی شاخص های سرزندگی شهری در شهر ارومیه صورت گرفته است. جامعه آماری موردبررسی، شامل شهروندان مناطق 5 گانه شهر ارومیه بوده که حجم نمونه در این پژوهش 383 نفر و روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری تصادفی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و برمبنای راهبرد پژوهش، از نوع پیمایشی است که از پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (785/0) به دست آمد. برای تحلیل داده ها رگرسیون چند متغیره، آماره تی تک نمونه ای و آزمون کروسکال با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی شهروندان و میزان سرزندگی شهری در شهر ارومیه با استفاده از مولفه های تحصیلات و مدت سکونت در منطقه رابطه معناداری وجود دارد. یافته های دیگر نشان داد در بین مولفه های موردمطالعه، بعد اجتماعی با میانگین (01/3) دارای بیشترین رتبه بوده و پس ازآن به ترتیب بعد فضایی (53/2) در رتبه دوم، بعد اقتصادی (14/2) در رتبه سوم و بعد تجربی (10/2) در رتبه چهارم قرار دارد. درنهایت می توان نتیجه گیری کرد که وضعیت مولفه های سرزندگی شهری ازنظر شهروندان به صورت یکسان نبوده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، سرزندگی و نشاط، سرزندگی شهری، کیفیت زندگی، شهر ارومیه
  • احدالله فتاحی*، صدرالله گودرزی، زهرا عامری فرد صفحات 165-179

    رضایتمندی گردشگران شامل کلیه تجاربی است که نسبت به مقصدی خاص در مدت اقامت به دست می آورند و این احساسات و طرز تلقی های مرتبط با ارایه خدمات و قیمت آنهاست. از نماگرهای مهم در ارزیابی توسعه گردشگری، رشد ظرفیت تاسیسات اقامتی و کیفیت آنها با رشد گردشگری، اعم از داخلی و بین المللی، نسبت مستقیم دارد. در همین زمینه، هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی میزان شکاف کیفیت خدمات ارایه شده در هتل ها و مراکز اقامتی سه ستاره شیراز با استفاده از تفاوت بین ادراکات و انتظارات گردشگران از خدمات و همچنین اولویت بندی و تقسیم بندی آنها بر اساس عناصر اساسی انگیزشی و عملکردی می باشد. بدین منظور 200 نفر از گردشگرانی که هتل های سه ستاره شهر شیراز را برای اقامت انتخاب کرده بودند به صورت تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه میان آنها توزیع و تکمیل گردید. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و نوع آن کاربردی-توسعه ای و شیوه گردآوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. نتایج  پژوهش نشان می دهد از میان 27 خدمات ارایه شده در هتل ها 13 خدمت میان ادراکات گردشگران و میزان خدمات ارایه شده فاصله دارد. همچنین نتایج حاصل از مدل کانو نشان می دهد که وجود دوربین های مدار بسته ی مریی و نامریی به منظور حفظ امنیت بیشتر میهمانان در هتل با ضریب رضایت 840/0 مهم ترین الزم اساسی، وجود انواع اتاق و انواع سوییت جذاب و آرام با امکانات مطلوب و مناسب (سیستم گرمایشی و سرمایشی) با ضریب رضایت 965/0مهم ترین الزام عملکردی و وجود تخت تشک و متکای راحت و تمیز با ضریب رضایت800/0 مهم ترین الزام انگیزشی می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، هتل های سه ستاره، شهر شیراز، رضایتمندی گردشگران، مدل کانو-سروکوال
  • سکینه خندانی، محمدعلی صفرلویی*، بشیر بیگ بابایی صفحات 181-194

    در جهان امروز، شهرها با چالش های متعددی مواجه اند که ناشی از نیازهای اجتماعی جدید می باشد. با توجه به پیشرفت علم و صنعت، ضرورت استفاده بهینه از زمین و مدیریت توسعه شهری را بیش از پیش نمایان می سازد. رویکرد رشد هوشمند شهری در پی نظم بخشی به رشد و توسعه و تجدید حیات شهری است. هدف مقاله حاضر تحلیل کالبدی- فضایی و اولویت بندی نواحی شهری مرند بر اساس شاخص های رشد هوشمند شهری است. روش تحقیق در این مقاله «توصیفی- تحلیلی» و «کاربردی- توسعه ایی» است. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. روش نمونه گیری و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه جامعه آماری شهروندان شهر مرند از روش کوکران 348 پرسشنامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک ویکور (vikor) و نرم افزارspss انجام شد است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ناحیه سه شهر با مقدار عددی Q (صفر) در مجموع شاخص های مورد ارزیابی از وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر نواحی قرار دارد. و سپس ناحیه یک شهر با مقدار Q (128/0) در رتبه دوم و بعد از آن ناحیه چهار شهر با مقدار Q (183/0) در رتبه سوم قرارگرفته و نواحی دو و پنج با توجه به شاخص های شهر هوشمند با مقدار Q (454/0 و 736/0) در رتبه های چهارم و پنجم قرار دارد.  بر اساس مدل برازش رگرسیونی،  بخش کاربری اراضی کالبدی بیشترین تاثیر را در پیش بینی و توسعه ی ساختار فضایی رشد هوشمند در نواحی شهر مرند داشته است؛ به طوری که یک واحد تغییر در رشد هوشمند، به ترتیب 684/0 ، 352/0 و098/0 واحد در انحراف بخش کالبدی و کاربری اراضی، دسترسی و ارتباطات و زیست محیطی تغییر در شاخص های تلفیقی رشد هوشمند ایجاد کرده است. در ادامه یافته های حاصله از آزمون (T) نشان داد که مجموع شاخص ها شهرهوشمند در نواحی پنجگانه شهر مرند کمتر از میانگین انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت توسعه شهری، شاخص های رشد هوشمند، تحلیل کالبدی-فضایی، تکنیک ویکور، شهر مرند
  • صادق رمضانی، فریدون نقیبی* صفحات 195-206

    امروزه عواملی متعددی از جمله تخریب پوشش های سبز شهری و افزایش بی رویه آلاینده های زیست محیطی در نواحی شهری سبب حبس شدن انرژی تابشی خورشید و بروز پدیده جزیره حرارتی شهری می گردد که. پیامدهای خطرناکی از جمله انتقال آلودگی هوا و ذرات پراکنده سمی به همراه دارد. هدف عمده این پژوهش تحلیل وضعیت پوشش گیاهی و دمای سطح زمین در شهر ارومیه جهت بررسی شکل گیری جزایر حرارتی شهری و تحلیل آن ها است. در این راستا از تصاویر ماهواره ای لندست 4 و8 مربوط به سال های 1989 و 2017 مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش بعد از اعمال تصحیحات لازم و آموزش تصاویر اقدام به شناسایی تغییرات تغییرات کاربری اراضی و نوع تغییرات آن گردید. شاخص پوشش گیاهی (NDVI) محاسبه و سپس با استفاده از باندهای حرارتی دمای سطح زمین (LST) محاسبه گردید. نتایج حاصل نشان داد که در طول 28 سال (2017-1989) دمای شهر ارومیه افزایش پیداکرده است. همچنین مشخص گردید که افزایش دمای نواحی داخل شهر ارومیه، عمدتا ناشی از بین رفتن پوشش گیاهی و به زیرساخت و ساز رفتن اراضی سبز و همچنین فضاهای داخل محدوده شهری است که پوشش تنک آن ها از بین رفته است. بررسی ها نشان داد که شاخص پوشش گیاهی کاهش یافته به گونه ای که در مناطق بایر پوشش گیاهی از023/0 به 051/0- رسید. این موضوع نشان دهنده از بین رفتن پوشش سبز تنک است (حدود9.24 درصد از پوشش گیاهی شهر ارومیه در طی دوره 1989-2017 از بین رفته است.

    کلیدواژگان: جزایر حرارتی، سنجش از دور، تصاویر ماهواره لندست، شاخص پوشش گیاهی، ارومیه
  • سعید امانپور، علیرضا رحیمی چم خانی* صفحات 207-230

    نمونه گیری یکی از عناصر روش شناسی پرکاربرد در پژوهش های کمی برنامه ریزی شهری در دهه های اخیر بوده است که به دلیل نقش بسزای آن در کیفیت و اعتبار پژوهش، تحلیل و ارزیابی فرایند طراحی، اجرا و گزارش آن بر اساس اصول و قواعد نظریه نمونه گیری ضروری و حایز اهمیت به نظر می رسد. در این راستا، پژوهش حاضر با انتخاب مقالات پیمایشی مبتنی بر نمونه گیری کمی منتشر شده در شماره های 36 و 37 نشریه پژوهش و برنامه ریزی شهری در سال 1398 به عنوان نمونه موردی، به روش کیفی و تحلیل محتوا به ارزیابی گزارش روش نمونه گیری آن ها پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از مجموع مقالات مورد بررسی، نحوه توضیح و گزارش معیارهای «ذکر تعداد نمونه» با گزارش 100 درصدی (80 درصد گزارش دقیق و کامل و 20 درصد گزارش ناقص و مبهم)»، «تعریف جامعه آماری» با 90 درصد گزارش (40 درصد گزارش دقیق و کامل و و 50 درصد گزارش ناقص)، «روش محاسبه حجم نمونه» با 80 درصد گزارش (50 درصد گزارش دقیق و کامل و 30 درصد گزارش ناقص در وضعیت خوب و یا نسبتا قابل قبولی بوده است؛ ولی معیارهای«چارچوب نمونه گیری (با 100 درصد عدم گزارش)»، «روش نمونه گیری (40 درصد عدم گزارش و 60 درصد گزارش ناقص، مبهم و یا اشتباه)»، «تعیین شیوه دسترسی به اعضای نمونه (80 درصد عدم گزارش)» در وضعیت بدتری قرار داشته اند. درنهایت، به طور کلی نحوه گزارش روش و فرایند نمونه گیری در 50 درصد آن ها «ناقص و مبهم»، 10 درصد «ناقص و اشتباه» و 40 درصد «ناقص، مبهم و اشتباه» بوده است و هیچ کدام از آن ها دارای گزارش کامل و درستی از روش شناسی نمونه گیری - در همه معیارها به صورت یکجا - نبوده اند. بنابراین نبود الگوی علمی مشخص و منظم در زمینه گزارش روش نمونه گیری بر اساس اصول و قواعد نظریه نمونه گیری در پژوهش های مورد بررسی و وجود کوتاهی و قصور در زمینه برخی معیارها در برخی مقالات، کیفیت علمی آن ها را از لحاظ هنجارها و کارکردهای تکرارپذیری، اعتبارپذیری، پایایی و تعمیم پذیری روش پژوهش علمی تحت تاثیر قرار می دهد. این امر، توجه جدی اعضای جامعه علمی حوزه برنامه ریزی شهری را به مساله روش شناسی نمونه گیری در فرایند آموزش، پژوهش، ارزیابی و انتشار تحقیقات علمی طلب می کند.

    کلیدواژگان: نمونه گیری، پژوهش کمی، اعتبار، تعمیم پذیری، فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
|
  • Esmaeil Aliakbari * Pages 1-19

    Knowledge Based  city or Knowledge Based urban Development (KBUD) is an  new approach and  strategy for  interaction between knowledge and city .this strategy, activate  the knowledge cycle in city  and connect urban economic foundations and driving forces of urban development to By knowledge cycle in urban space, the foundations of economics and the driving force of urban development based economy. This article has been attempted by structural analysis method cluster driving forces of Knowledge Based urban development(KBUD) in Tehran metropolis. This research is  a descriptive-analytic study. theoretical data is provided by on desk and field data with a survey method based on Delphi technique. The statistical population is 20 persons of  urban experts and driving forces including 50 variables in four dimensions of economic, social, environmental and institutional.these variables have been processed by the structural interaction analysis method in MICMAC software. The findings from the overall analysis of the seismic environment showed that 838 has a relation of 3, which means that the relationships of the key driving force are very high and highly influential. The propulsion clustering system indicates the concentration of effective and dual driving force (risk and goal driving force). Of the 50 development driving forces, 15 key drivers include creative class, economic prosperity, effective leadership, research and development, urban diversity and cultural mixing, smart growth, macroeconomic infrastructure, governance and planning, good governance, social justice, effectiveness. The government, the just tax system, environmental sustainability, multinationals and e-government have been identified. Tehran's gradual transition to knowledge-based development requires prioritizing the forces, key drivers, and knowledge-based needs in formulating the city's main development strategy, which must be provided through the foundation of elaborate documents and the context of Tehran's development plan.

    Keywords: Structural Analysis, driving force, urban development, knowledge based urban development(KBUD), Tehran metropolis
  • Ali Soltani, Seyedeh Pardis Tahayi Moghadam * Pages 21-35

    In the new ideas of urban planning, attention has been paid to the role of residents in planning at small scale, and in line with the goals of sustainable urban development, the neighborhood development approach has been recommended. Sustainable urban development measures face local uncertainty and subjectivity and are affected by the definition of indicators of measurement and the degree of recognition of local circumstances. However, measuring sustainable development indicators is one of the first steps to logical planning and design. The main objective of this paper is to assess the status quo of sustainable urban development indicators in the Sagharisazan neighborhood of Rasht, north of Iran. This research is in the field of applied research which has been done by descriptive and analytical method. Data collecting method is field survey using questionnaire tool. The statistical population consisted of residents of Sagharisazan neighborhood. A number of 362 cases were selected as random samples. The PESTEL (Political, Economic, Social, Technological, Environmental and Legal) model is used to categorise indicators and scores based on the responses received from the sampled residents. Then, the proposed strategies are prioritised with the help of the QSPM technique. The results of the analysis show that the scores of the neighborhood of Sagharsizan in the four dimensions of physical (2/4), social (2/6), economic (1/9) and environmental (2/5) are low. The highest score is attributed to sustainability in both economic and physical dimensions. In this regard, the development of neighborhood tourism is proposed to strengthen the affluence of residents and workers and contribute to improving economic sustainability. It is also recommended to enhance physical stability, strengthen access to essential services, and improve the quality and quantity of these services.

    Keywords: Sustainable Development, Neighbourhood, Sagharisazan, Rasht, PESTEL
  • Naser Rezaei, Hamid Majedi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi, Hossein Zabihi Pages 37-53

    Urban development plans are progressing towards becoming more effective in their evolutionary process, with the goal of serving human beings with a modeling of sustainable development components. One of the major goals of urban development plans is the provision of basic services and infrastructures for the full development of human settlements. In this regard, the main purpose of this paper is to explain the factors affecting the change of service landuses in the city of Shiraz and identify its reasons. This research is an exploratory research, which first studies the concepts related to land use change using document-library sources and then investigates the severity of the effect of the four factors (physical, activity, economic, accessibility) on land use change and their desirability. For this purpose, the second-order confirmatory factor analysis technique has been used to determine the severity of the effect of the four factors on land use change, through which a contributing framework for the effects of the four factors on land use change is obtained. Finally, the extent and direction of the factors affecting the realization of service land uses in the city of Shiraz are explained using the structural equation model (SEM). In order to achieve these goals, 50 variables affecting 600 plots in Shiraz city are extracted through field method. The variables are investigated and analyzed using GIS maps, Amos and SPSS software. The results of the research show that, in total, the selected four factors have a significant effect on the land use change. It is such that the standardized weights of regression for "the effect of the access factor on land use change", "the effect of the economic factor on land use change", "the effect of the activity factor on land use change", and "the effect of the physical factor on land use change" are 0.91, 0.78, 0.65, and 0.56, respectively.

    Keywords: Land Use, urban development plan, Land use change, SEM, Shiraz
  • Kamran Dolatyarian, Rasool Heydari *, Mohsen Shaterian Pages 55-68

    Urban social sustainability is based on the provision of relative welfare, citizen participation, and the realization of social justice, security, and increased social vision for all members of society. That achievement of its level is one of the most important goals of urban managers. The purpose of this study was to assess the social sustainability indicators in norabad city and examine the role of this variable in satisfying life in urban areas. The sample size was calculated using Cochran's formula of 382 questionnaires. The reliability of the research tool was estimated using Cronbach's alpha with a value of 0/879, indicating the utility of the questionnaire. For analyzing the descriptive and inferential statistics, t-test was used in SPSS software. Structural equation modeling in AMOS software was used to explain and model the effects. At first, the social sustainability status was tested by a single-sample T test. The results of the T-test showed that the majority of social sustainability indices were not in a satisfactory condition and all indicators were 2.63 lower than the average. Analysis of the results of structural equation modeling indicates that among the indices of social sustainability, pedestrian and urban vitality factors have the highest factor load with regression weight (0/78) and P-value (0/000). Finally, it was found that between social stability and satisfaction of residents from neighborhoods, the factor weight is 0.50 which indicates the confirmation of the research hypothesis and its significance.

    Keywords: OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT, Sustainability, STRUCTURAL EQUATION, Modeling, NOURABAD CIT
  • Gholamreza Moradi, Mehran Alalhesabi * Pages 69-82

    In the age of globalization and competition for cities to attract citizens, investors and tourists, the importance of the image of the city and how it was perceived was emphasized. In this era, branding is a great opportunity for cities to focus on the concept of image of the city and use different tools to promote it and attract different audiences in order to economic and social goals. The purpose of this study was to assess the perception of audiences (experts, citizens and tourists) of Bushehr and to evaluate different branding tools in its formation. In this study, first, by qualitative approach and analyzing research literature, identified different components and techniques in branding and then by field study and questionnaire using compare means one-way ANOVA in SPSS software, elements of mental image formation of Bushehr city and differences between groups have been studied. Based on the research literature, the four axes of physical structure, socio-cultural characteristics, facilities and infrastructure, and advertising of branding tools are introduced. The results show that cultural and social indicators (3.25), facilities and infrastructure (3.14) had the highest impact on the individuals mind, and physical structure (2.94) and media advertising (2.03) had the least impact, there was also a significant difference between the three groups of tourists, citizens and experts. Considering the results of this study to enhance the image of Bushehr city from exterior (tourists) and interior (citizens and others) using physical intervention tools to improve the physical space of the city including urban design and landscape along with the use of advertising and Media is essential.

    Keywords: Urban Branding, Technique, Image Of City, Globalization, Bushehr City
  • Afshin Janpoulad, ALI KARIMZADEH * Pages 83-94

    The city is a place for activities and various cultural, social, administrative, commercial, and … that functions in which different urban elements and components are organized in an orderly, coordinated, manner with visual and physical values. The most important thing coming to mind when thinking of urban space is identity, and the primary sign of identity of any city or region will be its landscape. The use of monuments and elements in the city can serve as a barrier to the destruction of people’s identity, culture and history. Having taken a descriptive-analytical approach, this research tries to investigate the use of monuments and elements in raising cultural awareness and the extent to which citizens pay attention to such urban elements. First, the relevant concepts and theories were reviewed, which suggested a strong identity, mental and cultural relationship between citizens and the culturally-appropriate monuments and elements. Then, we divided all affecting factors of urban elements into four main groups, and studied them within the limit of the 1st municipal district of Shiraz. Finally, the findings and general suggestions were put forth. To analyze the data collected through an electronic questionnaire, which was distributed in the 1st municipal district of Shiraz and online communities, we used the SPSS software. First, we ran the Friedman hypothesis test followed by the one-sample t-test to investigate the attributes and different groups. The results showed that the elements could have a significant effect on the urban identity. According to the findings, the mental aspect from among different groups and environmental quality, identity as well as metaphorical references from among the indicators were ranked first from the citizens’ point of view.

    Keywords: Urban Elements, Indicators of urban elements, Urban Identity, Citizens, One District of Shiraz
  • Gholamreza Kazemian *, MirAli Seyyed Naghavi, Davood Hossein Pour, Seyyed Ali Bigdeli Pages 95-109

    Religious features of Qom, the metropolis, are the dominant components in the city context of Qom, and make the urban management there of quite different from other cities.Thus, considering numerous  activists, some specific and various factors affecting the strategic management process in the said metropolis, the relationships among the factors such asactivists’ cooperation and consensus,the coordination among them,and  considering procedural and communicative issues related tothe strategic management process will be of a significant help in increasing the efficiency and effectiveness of the strategic management model fortheabove said city. This study validates the model designed by the research qualitative sector through employing a questionnaire and using a mixed method research design. To analyze the data obtained from 255 research subjects including urban management experts and managers, the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software was used and then exploratory factor analysis, T and Friedman Tests were run. In this process, 6 factors (including 22 sub-factors) affecting on the strategic management of Qom religious metropolis were explored. Findings indicate that significant effect of environment, managerial institutional context, environmental actors and activists, environmental factors, the relation between environmental actors and activists, the relation between environmental factors and process related factors of managerial strategies of city, on the Qom strategic management. Among the effecting factors the relation between environmental factors is the most effecting one.

    Keywords: &quot, Strategic Management&quot, Urban Management&quot, Religious City&quot, Metropolis&quot, Qom&quot
  • Shahrzad Moghadam *, Isa Piri, Ali Khodayi, Mohamad Gholami Pages 111-124

    In recent years, bike ride as a green trip has been attended by planners. In this regard, That's why the increase in facilities for safety, comfort and popularity of bicycles has been at the forefront of urban programs. Although demographic and economic characteristics have a great influence on the increase and decrease of travel by bike. This article is an applied study. The identification of economic and demographic components affecting bicycle trips is the goal of this paper. GIS software is used to prepare the data and data analysis and data analysis is done using MATLAB software. All statistical computations of this text of the earth are statistic; the significance level and the correlation coefficient are calculated in terms of 150 traffic districts. The findings of the research indicate that there is a significant relationship between economic and demographic components with the number of bicycle trips in Zanjan. The population density of students and employed has the highest correlation coefficient (0.46) and (0.42). Findings of the research indicate with the increase in the population of women and the unemployed, the number of bicycle trips in Zanjan is decreasing.

    Keywords: Urban short trips, demographic, economic characteristics, bicycle, Zanjan city
  • ESMAEL NASIRI HENDEH KHALEH * Pages 125-136

    Beautifying urban space has a direct relationship with the sustainability of urban environment and if its proper functioning and its objective objectivity in cities will have favorable effects on satisfaction and ultimately on the soul and mind of the citizens. The purpose of this research is to assess the satisfaction of citizens of the city from the function of beautification with the approach Sustainability is the urban environment. The present research is applied in terms of applied and descriptive correlations with the causal approach. Independent variables of this research include the quality of perceived quality of workability, trust, assurance, accountability, empathy. Also, citizens' satisfaction is considered as a variable. The statistical society is composed of citizens of Kemal-Shahr province of Alborz province. The sample size of 252 people from the standard SERVQUAL questionnaire was determined in five dimensions: trust, confidence, accountability and empathy. Data were analyzed using spss software and nonparametric statistics. The results showed that there is a difference between age groups in terms of perceptions and expectations of service quality gap and the highest gap (0.7921) is for the age group of 30 to 40 years The highest gap is between expectations and perceptions related to the reliability dimension (3.83) and the lowest dimension (1.92). The output from Amos software also showed that by changing a unit in the response variable and trust, a change of 72.4 percent would be achieved in the level of satisfaction of the citizens. Overall, satisfaction and sustainability components of the urban environment (sig = 0.001) ) There is a connection. Accountability is at the core of citizens' satisfaction. First place accountability, second-place trust and received rankings Third, accountability and empathy are also in the next ranks. In other words, by changing a unit in the response variable, 72.4 changes will be achieved in the level of satisfaction of citizens.

    Keywords: Satisfaction, Urban perspective, Servqual model, City perfection, Perceptions, expectations
  • Zohreh Fanni *, Lotfali Kuzegar, Ali Samanimajd Pages 137-151

    Sustainable housing as a subset of sustainable urban development indicators is one of the important and influential factors in the quality of life of citizens. Sustainable housing has the features of convenient comfort, suitable space, suitable health facilities, proper location and availability. In our country, the formation of urban neighborhoods in different periods has created different residential environments. Therefore, it is imperative that sustainability of these environments be monitored and evaluated in terms of sustainable housing indicators so that future housing plans This is the central question that the urban housing indexes p What is the situation in the old and new neighborhoods? A case study in this research is the Tehran metropolis and the statistical population of the household superintendents in the Nebat-e-Pobak neighborhood and the old texture of the Atabak district. The research method is descriptive-analytical and the library and field method has been used to collect data and information. The results of the research show that the average index of access to shopping centers is 46.6 and the level of health care in the residential unit with an average of 67.7 and the index of cooling and heating equipment with an average of 53.4 of the criteria for the superiority of the new constructed Ponak neighborhood relative to the Atabak neighborhood However, relative to the Punak neighborhood, the Atabak neighborhood is in better and more favorable conditions. But the difference between the two neighborhoods does not show significant differences in terms of the variables studied. The results of Yu-Mann Whitney and Chi-square tests indicated that the difference between two levels is significant and the level of significance is not comparable to two-squares, and in terms of having sustainable urban housing indices in both neighborhoods, the situation is not favorable and the means The use of the chi-square test is less than the average of 3, which does not meet the sustainability standards and has led to the formation of unstable residential environments. On this basis, it can be said that the urban development area and the old urban areas have different patterns and priorities for housing planning based on the needs assessment and the emphasis on social, economic and physical aspects, and attention to social justice is a must and the main focus of the planning of housing.

  • Robab Hoseinzadeh, Esmaiel Safaralizadeh * Pages 153-164

    Nowadays, cities as living things require vitality and vitality. Creating and enhancing vitality in an urban environment requires the coherence of space characteristics to meet the needs of citizens, which in turn can lead to an increase in continuous presence and quality of life. This research carried out with the aim of measuring and evaluating urban vitality indicators in Urmia. The statistical population of the study consisted of citizens of five regions of Urmia city and the sample size in this study was 383 people. Sampling method was random sampling. This research is a survey based on purpose, applied and based on the research strategy, and a questionnaire has been use to collect data. Validity of the questionnaire obtained by content validity and its reliability through Cronbach's alpha (0.785). For data analysis, multivariate regression, single-sample T-test and Kruskal test with using SPSS software. The results of the research show that there is a significant relationship between the socio-economic status of citizens and the urban vitality rate in Urmia using the components of education and residence time in the region. Other findings showed that among the studied components, social dimension with the highest mean (3.01) had the highest rank and then the spatial dimension (2.53) was second, economic dimension (2.14) was in the third place and in the second place the final experimental side (2.10) is in fourth place. Finally, it concluded that the distribution of urban vitality components has been unfair in terms of citizens

    Keywords: Urban space, Liveliness, vitality, urban vitality, quality of life, Urmia city
  • Ahadollah Fatahi *, Sadrolah Godarzi, Zahra Amerifard Pages 165-179

    Satisfaction of tourists includes all the experiences that a particular destination gains during their stay, and these feelings and attitudes related to the provision of services and their prices. One of the major indicators in assessing the development of tourism is the growth of the capacity of residential facilities and their quality with the growth of tourism, both domestic and international. In this regard, the aim of this study was to evaluate the quality gap in services offered in hotels and residential centers of Shiraz using the difference between the perceptions and expectations of tourists from the services as well as prioritizing and categorizing them based on the essential elements, Motivational elements and functional elements. For this purpose, the views of 200 tourists who selected three-star hotels in Shiraz for tourism were selected and the questionnaire was distributed among them. The research methodology is descriptive-analytical and its type of applied-development and the method of collecting information in both documentary and survey. a satisfaction rating of 0.840 is the most essential requirement, the existence of a variety of rooms and a variety of attractive and quiet suites with suitable facilities ( Heating and cooling system with 0.965 satisfaction coefficient is the most important functional requirement and the presence of comfortable and clean mattress mattress with satisfaction coefficient of 0.800 is the most important motivating requirement.

    Keywords: Quality of service, three star hotel, Shiraz city, tourist satisfaction, Kano-Servoqual model
  • Sakineh Khandani, MohammadAli Safarlue *, Bashir Beygbabaye Pages 181-194

    Nowadays ,cities face numerous challenges which arise from social needs. By  growth of science and industry, the need for optimal  land use and urban development management. gets more and more obvious. Urban smart growth approach necessitates regularizing growth, development, and urban revitalization.  The aim of thisresearch is spatial-physical analysis and it aims to  prioritize urban areas of Marand via urban smart growth indicator. The methodology used in this research is descriptive-analytical and developmental-applied. In order to collect data both survey and documental (librarian) methods are used. Sampling and data collection are carried out   by means of questionnaire (348 cochran) and the population is the citizens of Marand . The technique VIKOR and the software SPSS is used in this data analysis. The results shows that area 3 of this city by amount of Q (0) among surveyed indicators seems to be more ideal compared to other areas .It shows that the 1 area by amount of Q (0.128) is second and also area four with Q (0.183) stands the third. According to indicators it is mentioned that area 2 and 5 stand fourth and fifth by amounts of respectively)(0.454) and (0.736. According to regression fit model, it is shown that used areas of physical lands are mostly affected in planning and developing spatial structure of smart growth in Marand ; so that a unit of change in smart growth causes respectively 0.684 , 0.352, 0.098 unit of deviation of physical area  and land use, accessibility, communication, and environmental changes in the integrated indicators of smart growth. And finally T test results showed that the sum of urban smart indicators of 5-areas Marand were chosen something less that the average.

    Keywords: Urban Development Management, smart Growth Indicators, Spatial-Physical Analysis, Vikor Technique, Marand City
  • Sadegh Ramezani, Fereydoun Naghibi * Pages 195-206

    Nowadays, many factors such as destruction of the urban green areas and increasing the environmental pollutants in urban areas cause the solar radiation confinement and formation of urban heat island phenomenon. This has dangerous consequences, such as stagnation and lack of the air flow, transmission of air pollution and dispersed toxic particles in urban areas. The main purpose of this research is to analyze the vegetation status and land surface temperature in Urmia city, investigate the formation of urban heat islands and analyze their temporal and spatial variations. For achieving these purposes, Landsat 4 and 8 satellite images for 1989 and 2017 years were used. In this study, after applying the necessary corrections to the images and training them, land use change detection  was accomplished. By using the red and the near infrared bands of the images, the vegetation index (NDVI) was calculated and then. Ground surface temperature (LST) was calculated by the image thermal bands. The results of this research showed that the temperature of Urmia city and its suburbs increased during the 28 years (1989-2017). It was also found that increasing temperatures within Urmia city was mainly due to the loss of the vegetation areas and to the conversion of the green area to urban lands by urbanization processes. The results showed that the vegetation index (NDVI) in Urmia city decreased as it reashed to-0.053 from 0.023 in the wasteland, which indicate the disappearance of thin green cover (about 9.24% of the vegetation cover of Urmia city disappeared during 1989–2017).

    Keywords: Heat islands, Remote sensing, Landsat images, Vegetation Index, Urmia
  • Saeid Amanpour, ALIREZA RAHIMI Chamkhani * Pages 207-230

    Sampling is one of the practical items of methodology in urban planning researches during recent decades that because of its significant role in improving the quality and credit of researches, analyses of design procedure, applying and reporting based on logics of sampling theory, seems to be essential. This research concerns with the articles based on sampling where have been published in Journal of Research and Urban Planning 2015 as the sample, with quality method. Here, the methods of sampling of this report have been evaluated analytically. The results show great considerable errors in reporting the methodology of the sampling in most of the articles. For example, in the ten studied articles regarding the methods of explaining, the sampling criterions (100% not reported), sampling methods (55% not reported and 45 % incomplete reports, incorrect or unclear), determining the statistics society (45% not reported 30% incomplete or unclear), determining the ways of access to samples (70% not reported 5% incomplete or unclear), seems not to be trustworthy. On the other hand, the only index which could be almost acceptable is reporting the numbers of samples (%80 exact and complete and %20 incomplete and unclear). In general, the method of reporting the procedure of sampling in these articles seems to be incomplete and unclear (in %50 of cases), incomplete and incorrect (in %10 of cases), and incomplete, incorrect, and unclear (in %40 of cases). Therefore, none of them includes a complete, clear, and correct report (in all indexes at the same time) of the method of sampling.  Therefor lacking of a clear scientific pattern in reporting the sampling method based on rules and assumptions of the sampling theory in the studied researches, could influence the scientific quality (i.e. validity, reliability and generalizability) of them. This problem requires a serious attention of science member’s society in fields of urban planning to methodology of sampling in teaching process, searching, analyzing and publishing scientific researches.

    Keywords: Sampling, Quantitative research, Validity, Generalizability, Journal of Research, Urban Planning