فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1399)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منیره رنجبر*، شیدا اسماعیلی، علی اصغر مشتاقی صفحات 1-22

    آلودگی خاک با فلزات سنگین یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی در بسیاری از نقاط جهان است. نیکل و سرب ازجمله فلزات سنگینی هستندکه سهم عمده ای در آلودگی های محیطی دارند. ازآنجاکه شوید (Anethum graveolens)، نوعی سبزی برگی است که در نقاط مختلف و حتی در مناطق آلوده به فلزات سنگین کشت می شود، پژوهش حاضر به منظور بررسی آثار سرب و نیکل بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و ترکیبات آنتی اکسیدانی گیاه شوید انجام شد. در پژوهش حاضر، بذر های گیاه شوید درون گلدان حاوی کوکوپیت و پرلیت کاشته شدند و در معرض تیمار های نیترات سرب (صفر، 500 و 1000 میکرومولار) همراه با غلظت های نیترات نیکل (صفر، 100و 200 میکرومولار) در سه تکرار قرار گرفتند. پس از اعمال تیمارها، سنجش طول، وزن تر و وزن خشک ریشه و اندام های هوایی، رنگیزه های فتوسنتزی، میزان فنل کل، فلاونویید، آنتوسیانین، فعالیت آنزیم کاتالاز و گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان عناصر سرب و نیکل در بخش هوایی و ریشه گیاه انجام شد. استفاده توام از سرب و نیکل روی گیاه شوید نشان داد طول گیاه، میزان کلروفیل a، کلروفیل b وکلروفیل کل با افزایش سرب و نیکل به ترتیب تا 32/1، 02/1 و 03/2 در مقایسه با شاهد با مقادیر 26/6، 54/4 و 32/10 میلی گرم بر گرم کاهش می یابد. میزان آنتوسیانین، فنل کل و فلاونویید نیز به ترتیب به 7/4، 69/0 و 51/0میلی گرم بر گرم رسید که 5/23، 6/8 و 37/6 برابر نسبت به شاهد افزایش داشت. فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز افزایش داشت. تیمار توام این دو عنصر روی میزان کاروتنویید، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز تاثیری نداشت. استفاده هم زمان از سرب و نیکل به افزایش میزان عناصر سرب و نیکل در بخش هوایی و ریشه منجر شد. وجود سرب در محیط از جذب نیکل کاست؛ بر اساس این، گیاه برای مقابله با تنش اکسیداتیو حاصل از فلزات سرب و نیکل از ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند فنل ها و برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی بهره می برد. با توجه به تاثیرنداشتن تیمار بر وزن تر و خشک و همچنین کاهش اندک طول اندام ها، فعال شدن تعدای از آنزیم های آنتی اکسیدانی و افزایش ترکیبات آنتی اکسیدانی بررسی شده از یک سو و تجمع بیشتر عناصر در ریشه از سوی دیگر، می توان احتمال داد حتی اگر گیاه نسبت به این تنش ها مقاوم نباشد، می تواند بدون آسیب های جدی در خاک های آلوده به سرب و نیکل رشد کند.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، سرب، شوید، کلروفیل، کاتالاز، فنل، نیکل
  • زهرا بهمنی، رقیه حاجی بلند، زهرا هاشمی، فرخنده رضانژاد* صفحات 23-44

    بور، عنصر کم مصرف ضروری برای گیاهان است که کمبود آن، یکی از بیماری های تغذیه ای شایع در گونه های زراعی است. در پژوهش حاضر، اثر کمبود بور روی مقدار رنگیزه ها، فنل ها، قندهای محلول، نشاسته، شاخص های فلویورسانس کلروفیل و فعالیت آنزیم ها در گیاه کلزا (Brassica napus cv. RGS) طی دوره رویشی و زایشی بررسی شد. کمبود بور سبب کاهش رشد گیاهان و اختلال در نمو برگ های جوان شد و کلروفیل، کاروتنویید و آنتوسیانین برگ را کاهش داد؛ همچنین به علت مهار گشودگی روزنه ها، تثبیت دی اکسید کربن افت کرد و به تبع آن، مقدار قندهای غیرساختاری کاهش یافت. غلظت ترکیبات فنلی سیتوسل طی شرایط کمبود بور در برگ افزایش یافت و با افزایش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز همراه بود، ولی آنزیم پلی فنل اکسیداز تغییری نشان نداد. گیاهان دچار کمبود بور گل آذین های بدشکل و خمیده تشکیل دادند و درصد ریزش گل ها افزایش یافت. لوله گرده در گیاهان دچار کمبود بور تورم راسی نشان داد و درصد تندش دانه های گرده در این گیاهان کمتر بود. طی مراحل نمو بساک، کمبود بور سبب تمایزنیافتن لایه های دیواره کیسه گرده و تجزیه زودرس لایه مغذی و تغییرات تزیینات دیواره دانه گرده شد. گیاهان دچار کمبود بور میوه های کوچک تر با سرعت رشد کمتر و دانه های کوچک داشتند. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده اثر کمبود بور طی دوره رویشی بر متابولیسم کربن و طی دوره زایشی  بر فرایندهای نموی متعدد از تندش دانه گرده تا نمو میوه و پرشدگی دانه بودند.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، فتوسنتز، کلزا، کمبود بور، گل دهی
  • ریحانه دهقان، علی اکبر کریمیان، سمیه قاسمی، حمید عظیم زاده، اصغر مصلح آرانی، ملیحه امینی* صفحات 45-60

    استفاده از بقایای گیاهانی که در خاک های آلوده همچون خاک معدن آهن رشد یافته اند، تا حدودی سبب بهبود ویژگی های خاک مانند حاصلخیزی، ماده آلی و فعالیت ریزجانداران می شود و بنابراین می توان از این نوع خاک ها برای رفع نیاز گیاه به عناصر مس و آهن استفاده کرد؛ به این منظور، تاثیر بقایای گیاهی گلرنگ، شبدر، ذرت، کلزا، تاج خروس و سورگوم حاوی آهن و مس (250 میلی گرم بر کیلوگرم) بر رشد گیاه گوجه فرنگی و جبران کمبود آهن و مس (به ترتیب به میزان 7/1 و 1 میلی گرم بر کیلوگرم) در خاکی با کمبود شدید عناصر کم مصرف بررسی شد. پژوهش حاضر در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی شد. نتایج نشان دادند کاربرد بقایای گیاهی به ویژه شبدر و ذرت سبب بهبود رشد گوجه در مقایسه با تیمار شاهد می شود؛ همچنین اضافه کردن بقایای گیاهی کلزا و شبدر به ترتیب سبب افزایش غلظت مس در ریشه و اندام هوایی گیاه گوجه شد. بیشترین افزایش آهن در ریشه و اندام هوایی در اثر اضافه کردن بقایای سورگوم به خاک مشاهده شد؛ بنابراین، کاربرد بقایای گیاهی حاوی عناصر مغذی به شکل کود سبز، ضمن صرفه جویی در مصرف کودهای شیمیایی، می تواند تا حدودی به تامین نیاز گیاه به عناصر لازم مانند مس و آهن کمک کند و با توجه به تاثیر بقایای گیاهی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و نقشی که در تغذیه گیاهان دارند، استفاده از بقایای گیاهی نقش موثری در تامین ماده آلی خاک و بهبود ویژگی های فیزیکی آن به ویژه در مناطق خشک دارد.

    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، خاک آلوده، گیاه گوجه فرنگی، عناصر غذایی کم مصرف
  • ملیحه هاشمیان، علی گنجعلی*، منیره چنیانی صفحات 61-76

    کلپوره (Teucrium polium L.)، گیاهی دارویی و متعلق به خانواده نعناعیان است. بهره‏برداری بی رویه انسان از رویشگاه های طبیعی برای مصارف دارویی و پراکنش کم، این گیاه را در معرض خطر انقراض قرار داده است؛ در این راستا، استفاده از روش‏های زیست فناوری به شکل روش جایگزین در تولید متابولیت های دارویی مطرح است. در پژوهش حاضر، آزمایشی با هدف افزایش تولید متابولیت‏های ثانویه و ظرفیت آنتی‏اکسیدانی گیاه کلپوره با استفاده از الیسیتورهای متیل جاسمونات (MeJa) و سالیسیلیک اسید (SA) انجام شد. ریزنمونه های برگ از گیاهان چهارماهه رشد یافته در شرایط هیدروپونیک تهیه و در محیط کشت MS حاوی غلظت‏های 5/0، 1و 5/1 میلی‏گرم در لیتر هورمون‏های 2 و 4- دی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D) و غلظت‏های 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی‏گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) به طورمجزا و ترکیبی کشت شدند. کالوس‏های منتخب که دارای بیشترین درصد (100 درصد) کالوس‏زایی بودند (محیط کشت های MS حاوی غلظت های 5/1 و 2 میلی‏گرم در لیتر BAP) تحت تاثیر تیمارهای مجزای غلظت‏های صفر، 50 و 100 میکروگرم در لیتر الیسیتورهای متیل‏جاسمونات و سالیسیلیک اسید قرار گرفتند. پس از40 روز، محتوای ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و ظرفیت آنتی‏اکسیدانی کل آنها در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و در سه تکرار ارزیابی شد؛ در این آزمایش، بیشترین محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی‏اکسیدانی نمونه‏ها در کالوس های تیمارشده با غلظت 100 میکروگرم در لیتر الیسیتور سالیسیلیک اسید و پس از آن، در غلظت 50 میکروگرم در لیتر الیسیتور متیل جاسمونات مشاهده شد که تفاوت معناداری نسبت با یکدیگر داشتند. در این آزمایش، مصرف 100 میکرو‏گرم در لیتر سالیسیلیک اسید در محیط کشت دارای 5/1 میلی‏گرم در لیتر BAP بیشترین تاثیر را بر محتوای فلاونویید کل کالوس ها داشت؛ بنابراین، کاربرد غلظت‏های مناسب این الیسیتورها نقش موثری در افزایش ترکیبات موثره دارویی گیاه کلپوره دارد.

    کلیدواژگان: کلپوره، آنتی‏اکسیدان، سالیسیلیک اسید، الیسیتور، فلاونوئید، فنل، متیل‏جاسمونات
  • سعید دوازده امامی*، آزاده اخوان روفیگر، جواد معتمدی، لیلی صفایی صفحات 77-96

    در پژوهش حاضر، فلور منطقه درختک فریدن بررسی شد. درمجموع، 265 گونه متعلق به 184 جنس و 42 خانواده گیاهی در منطقه شناسایی شدند که از این تعداد، 35 خانواده به دولپه ای ها و 7 خانواده به تک لپه ای ها تعلق دارند. مهم ترین خانواده های گیاهی عبارتند از: Asteraceae (32 جنس و 48 گونه)، Brassicaceae (24 جنس و 32 گونه) و Poaceae (20 جنس و 25 گونه). جنس Astragalus با 11 گونه و جنس های Cousinia و Centaurea هرکدام با 5 گونه، بیشترین سهم را در ترکیب گیاهی منطقه به خود اختصاص می دهند. بررسی پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی نشان داد 52 درصد گیاهان به ناحیه ایرانی-تورانی تعلق دارند و پس از آن با اختلاف زیاد، عناصر متعلق به ناحیه ایرانی-تورانی/اروپا-سیبری/مدیترانه ای بیشترین حضور را دارند. همی کریپتوفیت ها و تروفیت ها بیشترین میزان حضور (75/40 درصد) را تشکیل می دهند و کامفیت ها، ژیوفیت ها و فانروفیت ها در سطوح بعدی قرار می گیرند. پوشش گیاهی منطقه بر مبنای نمود ظاهری، از نوع استپ است و Astragalus verus و Astragalus gossypinus گونه های غالب آن هستند. از مجموع گیاهان شناسایی شده در منطقه، 42 گونه انحصاری ایران و 82 گونه دارای ارزش دارویی هستند.

    کلیدواژگان: ایرانی-تورانی، پوشش گیاهی، پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی
  • مینا ربیعی *، نرگس بیجاری، یونس عصری، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 97-116

    عناب (Ziziphus jujuba Miller) یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که در طب سنتی و صنایع دارویی کاربرد فراوان دارد. این گونه بومی ایران است و به‌دلیل دامنه بردباری اکولوژیکی وسیع در مناطق مختلف کشور با شرایط اقلیمی متفاوت به‌صورت طبیعی و کاشته‌شده پراکنش دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر عوامل اکولوژیکی بر صفات مورفولوژیکی، آناتومیکی و فیتوشیمی جمعیت‌های طبیعی عناب در سه منطقه شاهرخت، القور و بیجار استان خراسان جنوبی است. بیشترین مقادیر صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع، قطر برابر سینه، قطر تاج و سطح تاج‌پوشش درختان، طول، عرض و وزن میوه به رویشگاه شاهرخت، و طول و عرض برگ به رویشگاه القور مربوط است. بیشترین مقادیر صفات آناتومیکی شامل تعداد لایه‌ها و ضخامت پارانشیم اسفنجی، ضخامت اپیدرم، رگبرگ اصلی و غلاف آوندی و طول روزنه در رویشگاه بیجار مشاهده شد. همچنین، بیشترین مقادیر ضخامت پهنک، مزوفیل و کوتیکول و همچنین تعداد لایه‌ها و ضخامت کلانشیم و پارانشیم نردبانی و تعداد روزنه مربوط به رویشگاه شاهرخت است. علاوه براین، بیشترین مقادیر صفات فیتوشیمی شامل عصاره و فعالیت آنتی‌اکسیدانی به رویشگاه بیجار و مقادیر فنل و فلاونویید کل به رویشگاه شاهرخت اختصاص دارد. تجزیه واریانس نشان داد که بین همه این صفات در سه جمعیت اختلاف معنی‌داری وجود دارد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که در بین عوامل محیطی، بارندگی، دمای سالانه و ارتفاع از سطح دریا به‌ترتیب بیشترین همبستگی معنی‌دار را با صفات بررسی‌شده دارند. میوه عناب خواص دارویی و خوراکی دارد، اما در هیچ‌یک از رویشگاه‌ها این دو مزیت همزمان مشاهده نمی‌شود. در رویشگاه شاهرخت میوه‌ها درشت‌تر هستند و در رویشگاه بیجار فعالیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه دارویی، ویژگی های اکولوژیکی
|
  • Monireh Ranjbar *, Sheida Esmaili, Ali Asghar Moshtaghi Pages 1-22

    Soil contamination with heavy metals is one of the most important environmental problems in many parts of the world. Nickel (Ni) and lead (Pb) are heavy metals that are major contributors to environmental pollution. Since dill (Anethum graveolens L.) is cultivated as a leafy vegetable in various places, even in heavy metal-contaminated areas, this study was conducted to investigate the effects of lead and nickel on the activity of dill antioxidant enzymes and antioxidant compounds. In this study, dill seeds were planted into pots containing coco peat and perlite and treated with lead nitrate (0, 500 and 1000 μM) and nickel nitrate concentrations (0, 100 and 200 μM) in three replications. After the treatments, the length, fresh weight and dry weight of root and shoot, photosynthetic pigments content, the amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPX), ascorbate peroxidase (APX), superoxide dismutase (SOD) activity and the concentration of Pb and Ni in the shoot and root were evaluated. Use together of lead with nickel on the plant showed that plant length, Chlorophyll a, chlorophyll b, and total chlorophyll decreased respectively to 1.32, 1.02, and 2.03 compared to the control with values of 6.26, 4.54, and 10.32 mg / g under lead and nickel treatments. The anthocyanins, total phenols and flavonoid contents were respectively 4.7, 0.69 and 0.51 mg/g which increased by 23.5, 8.6 and 6.37 compared to the control. CAT, APX and SOD activities increased. Whereas, carotenoid content, fresh and dry weight of roots and shoots, guaiacol peroxidase activity were not affected. Simultaneous use of lead and nickel led to an increase in the amount of lead and nickel in shoot and root. The presence of lead reduces the uptake of nickel by the plant. Accordingly, it seems the plant uses antioxidant compounds such as phenols and some antioxidant enzymes to counter lead and nickel oxidative stress from. On the one hand, the treatment had no effect on fresh and dry weight and also roots and stem length decreased slightly. A number of antioxidant enzymes were activated and the antioxidant compounds increased and the more accumulation of elements in the root, it is possible that even if the plant is not resistant to these stresses, it can grow in the Pb and Ni contaminated soil without serious damage.

    Keywords: Anethum graveolens L, Anthocyanin, Chlorophyll, Catalase, Flavonoids, Lead, Phenol
  • Zahra Bahmani, Roghieh Hajiboland, Zahra Hashemi, Farkhondeh Rezanejad * Pages 23-44

    Boron is an essential micronutrient for plants and boron deficiency is a common nutritional disorder in crop species. In this research work, the effect of boron deficiency on the amount of pigments, phenols, soluble sugars, starch, chlorophyll fluorescence parameters and enzyme activity in oilseed rape (Brassica napus L. cv. RGS) plants during vegetative and reproductive period were studied. Boron deficiency caused reduction of plants dry matter production and impaired development of the young leaves. The leaf concentrations of chlorophyll, carotenoids and anthocyanin were decreased and the net assimilation rate was diminished following reduction of stomatal conductance and consequently, non-structural carbohydrates were decreased in the leaves of boron-deficient plants. In contrast, the leaf concentration of cytosolic phenolics compounds increased in boron-deficient plants associated with a rise in the leaf activity of phenylalanine ammonia lyase while polyphenol oxidase was not influenced by boron deficiency. Boron-deficient plants formed distorted inflorescences with higher rate of flower drop. Pollen tube showed apical swelling with lower germination percentage in boron-deficient plants. During the anther development, differentiation of the layers of pollen sac wall impaired by boron deficiency accompanied by an earlier disintegration of the nutritive cell layer. Boron-deficient plants had less fruits with lower growth rates and smaller seeds. Our results demonstrated that during vegetative growth, boron deficiency influences mainly carbon metabolism but during reproductive growth it affects several developmental processes including germination of pollen grains, development of the siliques and filling of the seeds.

    Keywords: boron deficiency, Flowering, Oilseed rape, Phenolic compounds, Photosynthesis
  • Reyhane Dehghan, Ali Akbar Karimian, Somaye Ghasemi, Hamid Azimzade, Asghar Mosleh Arany, Malihe Amini * Pages 45-60

    The use of crop residues grown in contaminated soils such as iron mine soils can to some extent improves soil properties such as soil fertility, soil organic matter and soil microbial activity. Therefore, this type of soil can be used to supplying the plant's need for copper and iron elements. For this purpose impact of safflower, clover, corn, canola, amaranth and sorghum residues contains iron and copper (25 mg/kg) on growth of tomato and compensation of iron and copper deficiency (1/7 and 1 mg /kg) were investigated in soil with intense deficiency of microelements. This research was done in a completely randomized design with 3 replications. The results showed that use of plant residues especially clover and corn Compared with control treatment improved optimum growth of tomato. Also the addition of rapeseed and clover residues increased the concentration of copper in the roots and shoots of tomato plant, respectively. Also greatest increase of iron concentration was observed in roots and shoots of sorghum. Therefore, application of plant residues containing nutrients as green manure while saving chemical fertilizers, will resolved the shortage of these elements (iron and copper) in agricultural soils and Due effect of plant residues on soil chemical and physical characteristics and their role in plant nutrition managing, plant residues can play an important role in providing organic matter, especially in arid areas.

    Keywords: Soil fertility, Polluted soil, Tomato Plant, Micro elements nutrients
  • Maliheh Hashemyan, Ali Ganjeali *, Monireh Cheniany Pages 61-76

    Teucrium polium, from Lamiaceae family, is a medicinal plant. Due to overexploitation, low distribution and habitat destruction, this plant, is facing extinction. Plant biotechnology and tissue culture is an alternative method for plant secondary metabolites production. The present study aimed to enhance the production of secondary metabolites and antioxidant capacity of Teucrium polium L. using methyl jasmonate and salicylic acid elicitors. Leaf explants from hydroponically cultured 4-month-old plants were inoculated on Murashige and Skoog medium (MS) containing 2, 4-dichlorofenoxy acetic acid (2, 4-D) in concentrations of 0, 0.5, 1, 1.5 mg/L alone or in combination with benzyl aminopurin (BAP) at, 0.5, 1, 1.5, 2 mg/L concentrations. According to the results, the best callus induction (100%) was achieved at MS medium containing 1.5 and 2 mg/L BAP. Calli obtained from this treatment were subsequently treated with Methyl Jasmonate or Salicylic Acid at 0, 50 and 100 μg/L concentrations. After 40 days, the content of phenolics, flavonoid compounds and total antioxidant capacity were evaluated in a completely randomized design with three replications. Based on biochemical assays, the greatest total phenol content, flavonoids and total antioxidant capacity belong to calli treated with 100 μg/L acid salicylic (SA) and after that to cali treated with 50 μg/L methyl jasmonate(MeJa), while the difference between them was significant. The results of means comparison showed applying 100 μg/L SA on calli in medium with 1.5 mg/L BAP had the greatest effect on total flavonoid content. Therefore, the use of appropriate concentrations of these elicitors can play an effective role in enhancing the medicinal compounds in Teucrium polium.

    Keywords: Teucrium polium, Antioxidant, Salicylic acid, Elicitor, Flavonoid, Phenole, methyl jasmonate
  • Saeid Davazdah Emami *, Azadeh Akhavan Roofigar, Javad Motamedi, Leili Safaei Pages 77-96

    In this study, the flora of the Drakhtak Frieden area was investigated. A total of 265 species belonging to 184 genera and 42 plant families were identified in the area. Of these, 35 belong to dicots and seven to monocots. The most important plant families include Asteraceae (32 genera and 48 species), Brassicaceae (24 genera and 32 species), Poaceae (20 genera and 25 species). The genus Astragalus with 11 species and the genera Cousinia and Centaurea each with five species accounted for the largest share in the plant composition of the region. The geographical distribution of plant species showed that 52% of the plants belong to the Irano-Turanian regions. Subsequently, by and large, elements from the Irano-Turanian / Europe-Siberia / Mediterranean area are most present. Hemicryptophytes and trophytes accounted for the most (40.75%), with camphores, geophytes, and phanerophytes being the next levels. The vegetation of the area based on the physionomy is shrublands, that dominant species including Astragalus verus and Astragalus gossypinus. Of the identified plants in the region, 42 are endemic species and 82 species have medicinal value.

    Keywords: Irano-Turanian, Vegetation, Geographical distribution, Life forms
  • Mina Rabie *, Narges Bijary, Younes Asri, Gholamreza Bakhshi Khaniki Pages 97-116

    Jujube (Ziziphus jujuba Miller) is one of the valuable medicinal plants that is widely used in traditional medicine and pharmaceutical industries. This species is native to Iran and due to the wide range of ecological tolerance in different parts of the country with different climatic conditions is naturally distributed and planted. The aim of this study was to investigate the effect of ecological factors on morphological, anatomical and phytochemical traits of jujube natural populations in three regions of South Khorasan province. The highest values of morphological traits including height, diameter of breast-height, canopy diameter and canopy cover, length, width and weight of fruit are related to Shahrakht habitat, and leaf length and width to Alghor habitat. The highest values of anatomical traits including number of layers and thickness of spongy parenchyma, thickness of epidermis, midrib and bundle sheath and stomata length were observed in Bijar habitat. Also, the highest values of thickness of lamina, mesophyll and cuticle as well as number of layers and thickness of collenchyma and palisade and number of stomata are related to Shahrakht habitat. In addition, the highest amount of phytochemical traits including extract and antioxidant activity belong to Bijar habitat and the amounts of total phenol and flavonoids belong to Shahrakht habitat. Analysis of variance showed that there was a significant difference between all these traits in the three populations. The results of Pearson correlation showed that among environmental factors, rainfall, annual temperature and altitude had the highest significant correlation with the studied traits, respectively.

    Keywords: Genetic Diversity, Antioxidant activity, Medicinal plant, Ecological characteristics