فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی - پیاپی 83 (مهر 1399)

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 83 (مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/22
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمدامیر احمدزاده* صفحات 1-22

    خوانش فرهنگی- اجتماعی یکی از مهم ترین رویکردهای تاریخ فرهنگی است که در کتاب «درآمدی بر تاریخ فرهنگی بدن در ایران» برجسته شده است. در این نوشتار، بررسی روش شناسی و محتوای متن اثر یادشده با این پرسش آغاز می شود که بهره گیری از رویکرد گفتمانی در تاریخ فرهنگی بدن چه تاثیری در نگاه مولفان کتاب و خوانش آنان از منابع و رخدادهای تاریخ ایران داشته و نقاط قوت و ضعف آن کدام است؟. با بکارگیری رویکرد انتقادی و تحلیل تاریخی می توان دستاورد بحث را در تلاش برای صورت بندی جدیدی از تاریخ ایران، ارایه تفسیری متفاوت از فهم تاریخ، برجسته سازی رویکرد جامعه شناختی و مطالعات فرهنگی بدن، تفسیر پوشش به مثابه امر فرهنگی، امر سیاسی و دینی، بهره گیری از منابع ادبی و مصور با هدف تقویت رویکرد تاریخ اجتماعی- فرهنگی برشمرد. اما نگاه جهانشمول و جزیی نگر در نتیجه غلبه رویکرد کل نگرانه و نظریه محور در متن اثر، دچار خدشه است و می توان داده های تاریخی متعددی را مطرح کرد که استنتاج مولفان کتاب را با چالش مواجه سازد. از سوی دیگر، تقسیم بندی های چهارگانه از ادوار تاریخی ایران به عصر امپراتوری، عصر مشروطیت، عصر مدرنیته، و عصر دین در فصول مختلف، اشکال جدی دارد و با ادوار تاریخ ایران انطباق چندانی ندارد.

    کلیدواژگان: تاریخ فرهنگی، جامعه شناسی بدن، رویکرد انتقادی، ایران معاصر
  • مهدی براتی فر، هادی وکیلی* صفحات 23-43

    نظریه های اخلاق هنجاری از سه نوع اخلاق وظیفه گرا، اخلاق نتیجه گرا و اخلاق فضیلت گرا سخن می گویند و مبانی و دیدگاه های مربوط به هر سه نوع اخلاق مزبور در نزد متفکران مسلمان دیده می شود. در اینجا می توان از مفهومی جدید از اخلاق با عنوان «اخلاق خلیفه گرا» سخن گفت که بر مبنای مماثلت و جانشینی بین انسان و خدا یا به تعبیری رب و عبد و خلیفگی اخلاقی انسان نهاده شده است. به نظر می رسد که  این نوع اخلاق می تواند با نقد مدل های غیرخلیفه گرایانه مانند اخلاق عشق یا اخلاق شرم، مدلول درستی از تعبیر «اخلاق عرفانی» را ارایه کند؛ در حقیقت اخلاق خلیفه گرا گرچه نظریه ای فضیلت گرایانه تلقی می شود اما در چیستی فضایل، روش شناخت فضایل، و نحوه نایل شدن به فضایل با رویکردهای مرسوم در اخلاق فضیلت گرا تفاوت دارد. در این نظریه، فضایل، همان اوصاف خداوند، روش شناخت آنها همان شناخت اوصاف باری، و روش فضیلت مند شدن به آنها همان تشبه به خدا و تبدیل شدن به خلیفه خداوند در مراحل سه گانه تخلیه، تجلیه و تحلیه است. روش شناسی معرفت و رشد اخلاقی در این نوع اخلاق مبتنی بر آن نوع از انسان شناسی و خداشناسی عرفانی است که با مکتب اکبری و دیدگاه عرفانی امام خمینی (ره) همسویی دارد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی عرفانی، اخلاق عرفانی، امام خمینی، اخلاق خلیفه گرا
  • محمدعلی توانا* صفحات 45-66

    عبد الإله بلقزیز فیلسوف مغربی (مراکشی) درکتاب عرب و مدرنیته: پژوهشی در گفتمان مدرنیست ها، شیوه مواجهه گفتمان های فکری معاصر عربی (اصالت، اصلاح طلب و لیبرال) با مدرنیته را بررسی می کند و این پرسش را طرح می کند؛ چرا این گفتمان ها موفق نشده اند راهی به سوی مدرنیته عربی باز نمایند؟ از نظر بلقزیز مشکل اصلی به چهارچوب نظری این گفتمان ها باز می گردد. این چهارچوب بر: 1-تعریف مکانیکی از رابطه خود و دیگری؛ 2- نگرش خطی به تاریخ؛ و 3- فهم سطحی از مدرنیته مبتنی است. در مقابل بلقزیز گفتمان عقل گرایی انتقادی را جایگزین مناسب تری برای آن گفتمان ها می داند. زیرا بر دیالکتیک و نقد درونی خود و دیگری؛ نگرش غیرخطی به تاریخ؛ فهم فرهنگی از مدرنیته؛ دوری از مطلق گرایی؛ امکان ترکیب عقل غربی و عقل اسلامی مبتنی است. اما به نظر می رسد راه حل بلقزیز همچنان دارای دو مشکل بنیادین است: 1- مفروض گرفتن مطلوبیت و گریزناپذیری (حتمیت) مدرنیته؛ 2- فقدان نظام معرفتی و روش شناسی ناب بومی برای گذار به پیشرفت.

    کلیدواژگان: کتاب عرب و مدرنیته، عبد الإله بلقزیز، گفتمان های مدرن عربی، عقل گرایی انتقادی
  • سید حسین حسینی* صفحات 67-91
    این مقاله به معرفی و نقد کتاب «انسان شناسی فلسفی» اثر «هانس دیرکس» می پردازد. نویسنده در این کتاب به گزینش متونی حاوی دیدگاه های آموزشی در ذیل موضوع بحث پرداخته که عمدتا بدون تحلیل جامع و نظام مندی عمیقی طرح شده اند. در این مقاله، پس از اشاره به چهار سطح از انسان شناسی فلسفی نزد «دیرکس» و نقد آن، از اهمیت توجه به رویکرد جدیدی با عنوان «انسان شناسی ساحتی» سخن رفته و ضمن بررسی تقسیم بندی انسان شناسی در ساختار کتاب، به الگوی پیشنهادی چهارجانبه در مواجهه انسان با؛ خود، طبیعت، جامعه، و خدا اشاره شده است. در ادامه، با روش تحلیلی - انتقادی، به تبیین وجوه اشتراک و اختلاف دیدگاه های انسان شناسی می پردازد و زمینه را برای نقد فلسفی آن ها فراهم خواهد ساخت. در این منظر، مهمترین یافته پژوهش آن است که؛ غالب رویکردهای انسان شناختی، به بعد یا ابعادی از وجوه انسان توجه کرده و دچار بزرگ نمایی شده اند و در کمتر دیدگاهی می توان به تحلیل نسبت و ترابط تمامی قوای انسانی با یکدیگر دست یافت. این امر، نشان از اهمیت توجه به بنیادهای فلسفی و روش شناختی «انسان شناسی ساحتی» دارد. این کتاب، از جهت افق گشایی علمی و پیش رو قراردادن پرسش های اصلی انسان شناسی، بسیار راهگشاست اما ارایه هر تعریفی از قلمرو و مصادیق انسان شناسی فلسفی، وابسته به تبیین «موضوع» و «روش» چنین رویکردی است و بدون چشم انداز دقیقی از مولفه های آن، نمی توان به مرزهای روشنی بین سطوح چهارگانه انسان شناسی های مذکور نزد «دیرکس»، دست یافت.
    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، نقد، انسان شناسی ساحتی، روش شناسی، فلسفه، دیرکس
  • اکبر زارع شاه آبادی، حمیده شیری* صفحات 93-107

    یکی از الگوهای نظری که در دو دهه گذشته با توجه به تغییر پارادایمی در الگوی توسعه و تاکید بر توسعه انسانی و اجتماعی، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است پرورش انسانی پویا است. درواقع نوع نگاه به انسان و نوع نیازهای انسان دگرگون گشته است و پرورش انسانی خوب به لحاظ روانی و اجتماعی به یکی از اهداف جوامع تبدیل شده است. یکی از مشهورترین روانپزشکانی که در این مورد طی چند دهه کار علمی انجام داده است، تامس ای. هریس نویسنده امریکایی است.او که به تالیف چندین کتاب درباره وضعیت خوب و انسان خوب پرداخته است، معتقد است که وضعیت خوب حاصل پرورش انسانی خوب است. در این مقاله، ابتدا مقدمه ای کوتاه در معرفی اثر ارایه می شود. سپس، در بخش دوم نظریه تحلیل رفتار متقابل معرفی می گردد. در بخش سوم، ساختار و محتوای کتاب معرفی می شود و در بخش چهارم، کتاب در قالب دو زیربخش الف) ارزیابی شکلی و ب) ارزیابی محتوایی نقد می شود. در بخش پایانی مقاله، نتیجه گیری اثر ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: ماندن در وضعیت آخر، انسان خوب، تحلیل رفتار متقابل، کودک، والد، بالغ، نقد
  • حمید سجادی* صفحات 109-132
    جهانی شدن با توسعه ارتباطات جمعی در گستره جهانی همراه است. درخصوص میزان و نوع تاثیراتی که جهانی شدن و ارتباطات جهان وطنی، در تحولات فرهنگی داشته، نظریه های گوناگونی وجود دارد که از جمله مهمترین آنها نظریه همگرایی فرهنگی و نظریه قطبی شدن فرهنگی است. از جمله مهمترین چالش های اصلی دراین حوزه مسئله رابطه تنوع فرهنگی با جهانی شدن است. دراین راستا نوریس و اینگلهارت در پژوهشی این رابطه را در 95 کشور و با شاخص هایی همچون؛ میزان استفاده از رسانه های خبری، ارزشها و نگرش فرهنگی به آزمون گذارده اند. براساس نتایج این تحقیق، جهانی-شدن، تنها در مناطقی که به میزان زیادی در معرض ارتباطات جمعی جهانی قرار دارند، وجهی همگرایانه داشته و بخش عمده جهان به واسطه آنچه دیوارهای آتش می نامند، به میزان اندکی از ارتباطات جمعی جهانی بهره می گیرند. سخن اینکه با وجود گسترش جهانی شدن، هسته اصلی فرهنگ های ملی در جهان همچنان پا برجا مانده است. کتاب مذکور با عنوان جهانی شدن و تنوع فرهنگی توسط عبدالله فاضلی و ساجده علامه ترجمه شده است. معرفی و نقد شکلی و محتوایی این اثر، موضوع مقاله پیش رو است، علاوه بر این که ارزیابی ترجمه کتاب مذکور نیز از نظر دور نمی-ماند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تنوع فرهنگی، جهان وطنی، ارتباطات جمعی، واگرایی
  • محمد شجاعیان* صفحات 133-150
    اندیشمندان لیبرال مدعی هستند درنقد هیچ محدودیتی را قایل نیستند زیرا هر محدودیتی در این زمینه به معنی محدود کردن آزادی بیان به عنوان یکی از مهمترین مصادیق آزادی است. بر این اساس، در یک گقتمان لیبرال،از توهین به پیامبران الهی،به عنوان یکی از مصادیق آزادی بیان دفاع می شود. موضوع محوری کتاب « آیا نقد سکولار است؟» همین است. این کتاب در واقع شامل دو مقاله اصلی است که توسط دو نفر از نویسندگان مسلمان، یعنی طلال اسد و صبا محمود تالیف شده است. مقاله حاضر به بررسی و نقد این آراء می پردازد.اسد وصبا محمود به رد دوگانه استدلالی می پردازند که مسیحیت، سکولاریسم، عقلانیت، مدارا و آزادی را در یک سو و اسلام، بنیادگرایی، تسلیم بودن، تعصب و محدودیت را در سوی مقابل قرار می دهد. اسد بر موارد نقضی که درجوامع مدرن وجود دارد تاکید می کند. هرچند او باید با نگرشی تحلیلی انتقادی،کمالگرایی نهفته در آراء اندیشمندان غربی بویژه در گفتمان لیبرال را به عنوان نقض بیطرفی اخلاقی مورد توجه قرار می داد.صبا محمود نیز ادعای جدایی امر دینی از امر سیاسی را رد و بر جانبدارانه بودن سنت انتقادی غربی تاکید می کند.از این منظر بحث او تکمیل کننده مباحث اسد می باشد.
    کلیدواژگان: نقد، سکولاریسم، پیامبر اسلام، ارتداد، کفرگویی
  • مالک شجاعی جشوقانی*، سید محمدتقی موحد ابطحی صفحات 151-172

    با اینکه از زمان انتشار نخسیتن چاپ کتاب «رابطه منطقی دین و علوم کاربردی» بیش از دو دهه می گذرد، اما با توجه به اینکه این کتاب یکی از منسجم ترین آثاری است که موضع این جریان فکری را نمایندگی می کند، کتاب را شایسته معرفی و نقد دانستیم.در این کتاب نویسنده کوشیده است تا با توجه به ادبیات آکادمیک در موضوعاتی همچون علم، تکنولوژی و توسعه و از سوی دیگر با عنایت به مبانی فکری فرهنگستان علوم اسلامی، به تاملات قابل اعتنایی دست یابد . در این مقاله نشان داده ایم که مولف کتاب نسبت به مناقشات عمده معاصر در حوزه علم پژوهی و دین پژوهی اشراف چندانی ندارند؛ مناقشاتی که از قضا با به چالش کشیدن هژمونی اروپا- مسیحیت محور مطالعات علم و مطالعات دینی معاصر می توانند فضایی برای طرحی متفاوت از مناسبات دین و فرهنگ تکنیکی معاصر بگشایند.از این روی پیشنهاد می گردد نویسنده با بهره گیری از آخرین دستاوردهای علم پژوهشی و دین پژوهشی معاصر نسبت به ویرایش دوم این کتاب یا نگارش کتابی جدید در این زمینه اقدام نماید.

    کلیدواژگان: دین، علوم انسانی، علم دینی، تکنیک، فرهنگستان علوم اسلامی، علوم کاربردی
  • مریم صانع پور* صفحات 173-202

    در این مقاله، کتاب پنجاه مفهوم کلیدی در مطالعات جنسیت نوشته جین پیلچر و ایملدا ولهان مورد تبیین و تحلیل قرار گرفته است. علت انتخاب کتاب نام برده توسط نگارنده این است که با وجود کنجکاوی زیاد درباره مطالعات جنسیت در ایران، اما اطلاعات علمی، صریح و مکفی در این زمینه وجود ندارد. از این رو ضروری می نماید مفاهیم مبنایی این رشته، تحلیل و بررسی شود و سپس از منظر همین مفاهیم، سنت اسلامی - ایرانی با روشی گفتگویی و تعاملی مورد بازخوانی و تامل قرار گیرد. در این بازخوانی ده ظرفیت در سنت اسلامی - ایرانی یافت شد که می تواند مبنای مطالعات جنسیت در ایران، و نیز مبنای گفتگو در ارتباطات ملی - جهانی قرار گیرد تا موجب هم افزایی طرفین گفتگو شود. این ده ظرفیت بومی عبارتند از: ضمایر غیر جنسی در زبان فارسی؛ حقوق برابر زن و مرد، عدالت جنسیتی؛ وحدت جسم و ذهن؛ هم افزایی زن و مرد در خانواده؛ جنسیت و ملاحظات دنیای سایبری؛ وحدت محوری در ارتباطات جنسی و جنسیتی؛ اصالت رحمت، مراقبت واخلاق مادرانه؛ جنسی نبودن مشاغل؛ وحدت معیار انسانی در ارزیابی های جنسی و جنسیتی.

    کلیدواژگان: مطالعات جنسیت، برابری جنسی، عدالت جنسیتی، مرد محوری، زنانه گرایی
  • سید محسن علوی پور* صفحات 203-223

    روش شناسی پژوهشی و بازخوانی تجربه علمی مبدعان روش های مختلف برای هر پژوهشگر علوم انسانی بسیار آموزنده است. در حوزه اندیشه سیاسی نیز با توجه به تنوع روش شناسی ها و دستاوردهای آنها برای پیشبرد فعالیت های علمی، این امر از اهمیت بیشتری برخوردار می شود. در این میان، رویکردهای هرمنوتیک روش شناختی در دهه های اخیر در زمینه فهم اندیشه های سیاسی مورد توجه جدی قرار گرفته است و با توجه به دستاوردهای سترگ آن در این زمینه، روزبه روز بر اهمیت آن افزوده می شود. کتاب بنیادهای اندیشه سیاسی مدرن، یکی از آثار بسیار تاثیرگذار هرمنوتیک روش شناختی است که با توجه به روش مندی خاص نویسنده آن، کوینتین اسکینر نه تنها داده ها و دیدگاه های ارزشمندی را درباره شکل گیری تفکر مدرن به دست می دهد، که امکان بررسی و فهم مولفه های روش شناختی رویکرد هرمنوتیکی مولف-بافتار را نیز فراهم می آورد. مقاله حاضر بر آن است که با بررسی مولفه های شکلی و محتوایی ترجمه کتاب به زبان فارسی، ضمن کاوش در بنیادهای روش شناختی هرمنوتیک مولف-بافتار و تبیین مولفه های این رویکرد روش شناختی -که نویسنده کتاب مبدع آن است-، نوعی بازخوانی انتقادی از کتاب دو جلدی بنیادهای اندیشه سیاسی مدرن، به دست دهد.

    کلیدواژگان: متن، هرمنوتیک، مولف-بافتار، کوئنتین اسکینر، کتاب بنیادهای اندیشه سیاسی مدرن
  • پروین قاسمی* صفحات 225-239

    کتاب استعمارزدایی در روش در زمره متون ضداستعماری با جهتگیری هایی نسبت به انسان شناسی، تحقیق و علم به قلم تحریر درآمده است؛ از انسان شناسی تا تحقیق و علم تا زمانی که در بطن و گستره حضور استعمار واقع شده بود، از منظر نویسنده کتاب نکوهش شده اند. شواهدی از تحقیقات غیرانسانی استعمارگران بریتانیایی در نیوزیلند روی مایوری ها در کتاب ارایه شده است. این کتاب نشان می دهد بنا به مبارزات متعددی که اهالی قبیله مایوری با استعمارگران، امروزه معنای و کاربرد تحقیق متفاوت از گذشته شده است و آنها با آغوش باز به استقبال تحقیق می روند.بنا به این شواهد، آنچه می توان در مورد این کتاب و در پاسخ به آن خاطرنشان کرد این است که متهم اصلی "تحقیق" نیست بلکه کشورگشایی ها و جاه طلبی های اقتصادی و سیاسی کشورهای استعمارگر است که نام تحقیق و انسان شناسی را تحت الشعاع خود قرار داده است. همواره مایوری ها به طور خاص و پلینزی ها به صورت کلی از منظر انسان شناسان معرفی و شناسانده می شوند این در حالی است که در این اثر این موضوع وارونه شده است و این زنی از مایوری ها است که می نویسد و ثبت می کند و نظر و تحلیل خود را در مورد گذشته و انسان شناسی بیان می کند. اما در این میان آنچه که می توان در تکمیل آثار اینگونه عنوان کرد نگاه به غرب و یا استعمار در راستای شناخت آن از منظر مایوری است. این مهم در آثار ضداستعماری کمتر مدنظر قرار می گیرد. بسندگی به نوشتن مایوری ها از خودشان و زخم هایشان در بهبود اوضاع دخیل خواهد بود اما به هر روی ما را بی نیاز از شناخت غرب و استعمار از منظر دقیق و توجه به لایه های ذهنی نمی کند.

    کلیدواژگان: مائوری، انسان شناسی، تحقیق، بومی، استعمار فرافرانو، روش شناسی، روش، تحقیر. غرب شناسی، شرق شناسی
  • امیر قربان پور لفمجانی* صفحات 241-263
    سبک زندگی، تعیین کننده ی جهت گیری انسان به زندگی است است که نخستین بار در روان شناسی، توسط آلفرد آدلر مطرح شد. دیدگاه انسان شناختی آدلر بر شکل گیری مفهوم سبک زندگی اثرگذار بوده است. از نظر آدلر انسان موجودی اجتماعی است که مهم ترین انگیزه اش غلبه بر حقارت و نیل به کمال در زندگی با تکیه بر اراده آزاد است. همچنین انسان نسبت به ارزش های اخلاقی ماهیتا خنثی است و ارزش های اخلاقی اموری واقعی نیستند. با توجه به دیدگاه انسان شناختی و شرایط اجتماعی و فرهنگی زیست وی، که تفاوتی اساسی با جامعه اسلامی ایرانی دارد نقد و بررسی این نظریه با توجه به مبانی فکری اسلام ضرورت دارد. از منظر اسلام، انسان موجودی دو بعدی (مادی- معنوی) است که رابطه اش فقط به محیط اجتماعی محدود نمی شود و با خود، خدا و طبیعت نیز رابطه دارد. همچنین اراده ی انسان در طول اراده خدا قرار دارد و متعاقب این اراده ، مسیول رفتارهای خویش است. از منظر اسلام هدف زندگی عبادت خدا و نیل به قرب الی الله است. به گونه ای که اگر تمامی افعال جوارحی و جوانحی انسان مسلمان برای خدا و رضای او باشد، یعنی نیت وی از انجام کارها فقط رضای خداوند باشد، به خداوند نزدیک و هدف خلقت وی محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نظریه آدلر، انسان شناسی، اسلام
  • پریسا گودرزی، محسن شعبانی* صفحات 265-280

    انسان شناسی اخلاق یکی از رشته های نوظهور در مطالعات میان رشته ای در حوزه فلسفه اخلاق و انسان شناسی است. کتاب «فاعل فضیلت؛ انسان شناسی اخلاق و آزادی» نوشته جیمز لیدلاو، یکی از تاثیرگذارترین آثار نوشته شده در این حوزه است. نویسنده در این اثر کوشیده است مرزهای انسان شناسی و فلسفه اخلاق را به یکدیگر نزدیک کند. بهره گیری مولف از مفاهیم و نظریه های مختلف در هر دو رشته موجب شده است این کتاب فراتر از یک مطالعه انسان شناسانه صرف قرار بگیرد. به طور نمونه وی فضیلت را از فلسفه اخلاق و آزادی را از مطالعات انسان شناسانه وام گرفته است. از این رو می توان این کتاب را نمونه موفقی از یک مطالعه میان رشته ای قلمداد کرد که علاوه بر بهره گیری از منابع هر دو رشته، از نظر روش شناختی نیز به هر دو حوزه ادای سهم کرده است. او برای این منظور از منابع موجود در رشته فلسفه اخلاق بهره می جوید تا به تقویت پژوهش های انسان شناختی کمک کند. همچنین وی بنا دارد زمینه تولید منابع علمی بیشتری در زمینه انسان شناسی اخلاق را ایجاد کند و حتی برای تکمیل گفتگوی انسان شناسی اخلاق، برخی متفکران از جمله میشل فوکو، مکینتایر و برنارد ویلیامز را در کنار یکدیگر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی اخلاق، فضیلت، جیمز لیدلاو، آزادی، مسئولیت پذیری
  • علی متولی زاده اردکانی* صفحات 281-299
    نوشتار حاضر به نقد و بررسی کتاب ناکافی بودن ابتنای انسان شناسی بر ژن ها ، نوشته پروفسور پیتر ریچرسون و پروفسور رابرت بوید اختصاص دارد. دراین مقاله با مقدمه ای بر مساله علوم انسانی در جهان و ایران به بررسی ابعاد مختلف این موضوع میپردازیم و نقش عوامل زیستی و ژنتیک  در شکل گیری رفتار و فرهنگ را مطرح کرده و سپس به نقد کتاب میپردازیم. در مقدمه زمینه زیستی انسان و عوامل مختلف زیستی تاثیر گذار در رفتار و فرهنگ  مورد بررسی قرار گرفته است. اگرچه این اثر یک کتاب اجتهادی و نوآورانه نیست ولی بطور کلی به اهمیت موضوع فرهنگ و تکامل زیستی می پردازد و سعی اصلی نویسندگان در این کتاب به ایده پردازی و توصیف اهمیت نقش فرهنگ برای فهم رفتار انسان و توصیف این نکته بوده است که فرهنگ بخشی از زیست است. از نظر نویسندگان کتاب فهم فرهنگ از طریق "تفکر جمعیتی" (تفکری که تاثیر بر جمعیت ملاک ایجاد و تحول در فرهنگ است و نه فرد انسانی) ایجاد می شود و درک این موضوع که ژن ها و محیط  در ارتباط و تعامل هستند و هر دو نقش در ایجاد رفتار انسان دارند.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، رفتار، ژنتیک، ژنومیک، محیط زیست، علوم رفتاری، علوم اجتماعی، تفکر جمعیتی
  • حمید ملک زاده*، احمد خالقی دامغانی صفحات 301-323
    من در این نوشه تلاش خواهم کرد تا ضمن مطالعه درباره شکل و محتوای کتاب علیه لیبرالیسم، اثر جان ککس این مسئله را نشان بدهم که یک جور تله تیوریک بر سرتاسر کتاب ککس حاکم است. دامی نظری که نهایتا نویسنده کتاب را در دست یابی به هدفش، یعنی ارایه نقدی منسجم از لیبرالیسم است، ناکام گذاشه و اثر او را به بیانیه ای بلاغی، در جدالهای سیاسی تبدیل می کند. من سعی کرده ام تا جایی که ممکن است در این نوشه از به کار بردن نظریات شخصی خودم درباره سیاست،مخصوصا در مواجه با لیبرالیسم و محافظه کاری، خودداری کرده و محتوای نوشته ککس را مورد مطالعه قرار بدهم. نوشته ای که در مجموع، به لحاظ اعتبار علمی و افزوده هایش به ادبیات موضوع از اعتبار و کیفیت بسیار پایینی برخوردار است.من این کار را از طریق مطالعه ای متن محور انجام داده و تلاش می کنم تا نامتکافی بودن این صورت بندی و تله تیوریکی را که ایجاد کرده است مشخص کنم.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، خود تقنینی، محافظه کاری، اخلاق، جان ککس
  • علی اشرف نظری* صفحات 325-344
    نظریه به عنوان «رویکرد» به مثابه جعبه ابزاری برای ساختن و آزمون تجربی پرسش ها و مفاهیم مورد نظر قرار می گیرد. در دهه های گذشته، بحث درباره جایگاه نظریه همواره محل مباحثه و مناظره فکری بوده است. آیا نظریه وجود دارد و اساسا ماهیت نظریه چیست؟ این که چگونه می توان نظریه را عنوان جعبه ابزاری فراگیرتر برای مداخله در فرهنگ های معاصر مورد توجه قرار داد و چه کاری را می توان با آن انجام داد؟ محور اصلی بحث، نقد و ارزیابی در مقاله حاضر، کتاب جعبه ابزار نظریه: مفاهیم اساسی در علوم انسانی، علوم اجتماعی و هنر عنوان اثری است. ایده اصلی کتاب این است که بر اساس اندیشه ژیل دولوز، نظریه به مثابه جعبه ابزاری برای ساختن و آزمون تجربی پرسش ها و مفاهیم مورد نظر و به عنوان ابزاری فراگیرتر برای مداخله در فرهنگ های معاصر مورد توجه قرار گیرد. این کتاب توسط جفری نیلوم و سوزان سرلز ژیرو نوشته شده و در سال 2012 از سوی انتشارات Rowman & Little field به زبان انگلیسی چاپ شده است. این کتاب در سال 1396 توسط عباس لطفی زاده و مرتضی خوش آمدی به زبان فارسی ترجمه شده و از سوی انتشارت ققنوس در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه، سیاست، قدرت، ایدئولوژی، چند فرهنگ گرایی
  • مختار نوری*، قدرت احمدیان صفحات 345-366
    کتاب «زندگی فضیلت مند در عصر سکولار» اثر فرهنگ رجایی اندیشمند ایرانی و چارلز تیلور فیلسوف کانادایی است که بر پایه دغدغه ای مشترک میان این دو به نگارش درآمده است. این دغدغه مشترک همان رابطه میان «دین و تجدد» و امکان زندگی دین دارانه در دنیای مدرن است. کتاب ترکیبی از تالیف و ترجمه است و مطالب آن در چارچوب الگوی بحران توماس اسپریگنز ارایه شده است. در مقاله حاضر تلاش خواهد شد ضمن معرفی و بررسی اثر مذکور، نقد و ارزیابی انتقادی آن در دستور کار نویسنده قرار گیرد. اینکه مسئله و کانون تمرکز اثر چیست؟ و هدف این اثر و جایگاه آن در منابع موجود این حوزه به چه صورتی است؟، از مهمترین موضوعاتی هستند که نویسنده می کوشد به آنها بپردازد. نقد و بررسی اثر نشانگر آن است که از حیث روش شناختی اثر مذکور نتوانسته مراحل چهارگانه روش شناختی اسپریگنز را پیاده نماید. از این رو مهمترین نقد وارده بر اثر حاضر را می توان نقدی «روش شناختی» دانست.
    کلیدواژگان: تجدد، سکولاریسم، فضیلت، اخلاق، فرهنگ
|
  • Mohammad Amir Ahmadzadeh * Pages 1-22

    Socio-cultural reading is one of the most important approaches in cultural history, which is highlighted in the book "An Introduction to the Cultural History of the Body in Iran". In this article, the methodology and content of the text begins with the question of: how the use of discourse approach in the cultural history of the body has an impact on the authors of the book and their reading of the sources and events of Iranian history and which are its strengths and weaknesses? By using a critical approach and historical analysis, the discussion can be achieved in an attempt to formulate a new history of Iran, provide a different interpretation of the understanding of history, highlight the sociological approach and cultural studies of the body, interpret the cover as cultural, political and religious mentioned the use of literary and illustrated sources with the aim of strengthening the socio-cultural history approach. However, the universal and detailed view as a result of the dominance of the holistic and theory-based approach in the text of the work is impaired and several historical data can be presented that challenge the inference of the authors of the book. On the other hand, the four divisions of the historical periods of Iran into the imperial era, the constitutional era, the modern era, and the religious era in different seasons have serious problems and do not correspond to the periods of Iranian history.

    Keywords: cultural history, Body Sociology, critical approach, contemporary Iran
  • Mahdi Baratifar, Hadi Vakili * Pages 23-43

    There are three types of normative ethics including duty-based ethics, result-based ethics and virtue- based ethics. A fourth type of ethics can be also considered as "Caliphate – oriented ethics", which is based on the assumption and succession between man (as Abd) and God (as Rabb). In this article, we attempt to examine the concept of "Caliphate- based ethics" by examining the mystical ethics in the tradition of theoretical mysticism. This type of ethics may be the correct interpretation of "mystical ethics" - in the tradition of theoretical mysticism attributed to Ibn al-Arabi and Caliphate-based ethics is subordinated to virtue ethics. The Caliphate's ethics should be viewed as a virtue theory that differs in the nature of virtues, the method of recognizing virtues, and how to achieve virtues with conventional approaches to virtue ethics. In this theory, virtues are the attributes of God, the method of recognizing virtues is the knowledge of the virtues, and the method of becoming virtuous is to imitate God and then become the caliph of God through mystical conduct in three stages. Purification, Polishing and Adornation. This methodology is based on mystical anthropology, which is found in the mystical works of Imam Khomeini.

    Keywords: mystical anthropology, mystical ethics, Imam Khomeini, Caliphate-oriented ethics
  • Mohammad Ali Tavana * Pages 45-66

    Abdal-llah Belqiziz, a Moroccan philosopher in Book of Arabic and Modernity: A Study of Modernist Discourse poses the question of how encountered Arab intellectual discourses (authentic, reformist, and liberal) with modernity; Why these discourses have not succeeded in opening the way to Arab modernity? According to Belqiziz, the main problem goes back to the theoretical framework of these discourses, which contains the following problems: 1. A mechanical definition of the relationship between oneself and another; 2- Linear view of history; 3- Incomplete understanding of modernity. In contrast to Belqiziz, the discourse of critical rationalism because of its reliance on the internal dialectic between self and the other; self and the other dialectical critique; Nonlinear view of history (simultaneous intellectual history); Cultural understanding of modernity; Avoidance of absolutism; possibility of combining Western and Islamic reason as the solution to these problems. But it seems that Belqiziz's solution still has two fundamental problems: 1- The inevitability of modernity; 2- Lack of pure indigenous epistemological system and methodology for transition to progress.

    Keywords: Book of Arab, Modernity, Abdal-llah Belqiziz, Discourse of Arab Modern, critical rationalism
  • Sayyed Hossein Hosseini * Pages 67-91
    The present paper introduces and criticizes the book entitled "philosophical anthropology" authored by "Hans Dierkes". In this book, the author has selected texts containing educational perspectives on the subject matter of the discussion, which have been proposed mainly without any comprehensive analysis and deep systematization.After mentioning four levels of philosophical anthropology proposed by "Dierkes" and criticizing them, this paper talks about the importance of paying attention to the new approach called "dimensional anthropology", and in addition to investigating the anthropology classification in the book structure, it has referred to the proposed quadripartite model in the human exposure to self, nature, society, and God. In the following, the similarities and differences between the anthropological perspectives are explained using analytical-critical method and it paves the way for their philosophical criticism. Accordingly, the most important finding of this research is that most the anthropological perspectives have paid attention to one or more than one dimensions of human facets and have been magnified, and there is few perspectives in which one can achieve the analysis of the relation and interaction between all human forces, indicating the importance of paying attention to the philosophical and methodological foundations of "dimensional anthropology".  This book is very helpful with regard to opening scientific horizons and posing main anthropological questions, but presenting any definition of the realm and examples of philosophical anthropology depends on the explanation of the "subject" and "method" of such approach and no clear boundary can be found between the four levels of philosophical anthropology proposed by "Dierkes" without having an accurate perspective on its components.
    Keywords: Philosophical anthropology, critique, Dimensional anthropology, methodology, philosophy, Dierkes
  • Akbar Zare Shahabadi, Hamideh Shiri * Pages 93-107

    Over the last two decades, a change has occurred in the paradigm of the development model, esp. individual and social development, and the theoretical model of dynamic human training has been attracting considerable interest since then. Indeed, humans and their needs were viewed from a different angle, and the communities set it as their goal to educate and train psychologically and socially good/OK humans. Thomas A. Harris, an American author, is one of the noted psychiatrists who has researched on this subject for several decades. He has written several books on the good status and the good human. He believes that good training bred good status. This article firstly provides a short introduction about the book and then in the second part, Transactional Analysis theory is introduced, and then the structure and content of the book is mentioned in the third part. In the rest of the paper, the criticisms and evaluation of the book are presented in two sub-sections (a) evaluation of form and (b) evaluation of content. In the final section of the paper, the conclusion on the book are presented.

    Keywords: Staying Ok, good human, Transactional Analysis, child, parent, mature, criticism
  • Hamid Sajadi * Pages 109-132
    Globalization is accompanied by the expansion of mass communication across the globe. Regarding the magnitude and type of the major impacts left by globalization and cosmopolitan connections on cultural developments, various theories have been formed, among which the most important ones are the theory of cultural convergence and the theory of cultural polarization. The main issue is the relationship between cultural diversity and globalization which Norris and Inglehart have tested in their book, "Cosmopolitan Communications: Cultural Diversity in a Globalized World ", through an extensive survey based on variables. According to the results of this study, globalization has had a convergent aspect only in the areas close to the center of mass communications world, while the fact is that due to the so-called firewalls, a major part of the world is not highly exposed to global mass communications. The present paper tries to review and examine the relationship between globalization and cultural diversity introduced in the collaborative research of Norris and Inglehart which is translated into Persian by Abdollah Fazeli and Sajedeh Allameh and published in a book entitled “Globalization and Cultural Diversity” by Kavir Publishing. In addition to the review and analysis of the content of this work, its form and translation are also considered at this paper.
    Keywords: globalization, cultural diversity, cosmopolitan, mass communication, divergence
  • Mohammad Shojaiyan * Pages 133-150
    Liberals claim that they do not impose any restrictions on the critique of ideas and institutions because any restriction in this area means restricting freedom of expression as one of the most important aspects and instances of freedom. Accordingly, in liberal discourse, insults to divine prophets are defended as an example of freedom of expression. The central theme of the book "Is Criticism Secular?" is related to the above discussion. This book contains articles written by two Muslim authors, Talal al-Assad and Saba Mahmoud, and criticizes the liberal view of criticism and its relation to freedom of expression. This article examines and critiques these views. Both Assad and Saba Mahmoud tried to recognize and reject the "dual rational argument" that puts Christianity, secularism, rationality, tolerance, and freedom of thought and expression on one side, and Islam, fundamentalism, obedience, bigotry, and limitation of thought and expression on the other side. Assad emphasizes the violation cases that exist in the functioning and existing laws of modern societies. However, he should have taken a critical analytical approach to the perfectionism inherent in the views of Western thinkers, especially in liberal discourse, as a violation of the moral neutrality they claim. Mahmoud rejects the claim of separation of religion from politics by emphasizing modern discourse and underlines the bias of the Western critical tradition.
    Keywords: criticism, Secularism, the Prophet of Islam, Apostasy, Blasphemy
  • Mmalek Shojaei Jeshvaghani *, Seyyed Mohammad Taghi Movahhed Abtahi Pages 151-172

    Although more than two decades have passed since the publication of the first edition of The Logical Relationship between Religion and Applied Sciences, this book is still one of the most coherent and accurate works that shows the position of this intellectual current. The author of the book has tried to show the position of the Academy of Islamic Sciences on these issues, considering the academic literature on topics such as science, technology and development. So this book was seen for proper introduction and critique.In this article, we have shown that the author of the book does not have much control over the latest controversies in the field of science and religion studies - even in contemporary Iran. Today's controversy, which has challenged European-Christian hegemony based on the study of science and religion, could open a new space for a different view of the relationship between religion, culture, and technology. Therefore, it is expected that the author will write the second edition of the book, considering the latest achievements of contemporary scientology and theology.

    Keywords: Religion, Humanities, Religious Science, technique, Academy of Islamic Sciences, Applied Sciences
  • Maryam Saneapour * Pages 173-202

    This Article scrutinies The book 50 Key Concepts in Gender Studies by  Pilcher, Jane& Whelehan, Imelda. The book provides an authoritative account of gender studies – what it is and how it originated.The author of this article have choosed the book becaue in IRAn there are many questions about gender studies so it is nessecary Analysis it's key concepts. Then the author inquires about some of gender concepts, in Islamic – persian's tradition.  Then she introduces ten principles for global dialogue contains: Persian languag is none gender; Equality of rights for women and men;Gender justice; Unity of mater and mind;Synergistic of male and female in family;Gender and syberic world;Axial unity in gender and sexual comunications;Authenticity of mercy;caring and maternal ethics;None gender of management jobs; Human unit criterion for gender and sexual assessment.

    Keywords: gender studies, Gender equality, Gender justice, androcentrism - feminism
  • Seyedmohsen Alavipour * Pages 203-223

    Exploring the humanistic intellectual ideas, one should first of all get acquainted with the different methodological approaches, for which some authors are the exemplars in reality. This is true for explorers in the domain of political thought, especially the one who are interested in hermeneutical methodological approaches. They would surely find Quentin Skinner’s approach towards the author-context hermeneutical methodology (applied in The Foundations of Modern Political Thought) very interesting. Due to its author’s unique methodological approach towards understanding features of political thought, the publication has been considered as one of most influential texts in the contemporary academic exploration in political thought. Indeed, the author, Quentin Skinner, not only provides valuable information about the how-ness of development of modern political thought, but also makes evaluation of his author-context hermeneutical methodology possible. Reviewing the book’s features, including the shape and content, the present study attempts to critically explore the methodological foundations and different aspects of Skinner’s author-context hermeneutics, and thus, evaluate The Foundations of Modern Political Thought.

    Keywords: Text, Hermeneutics, Author-Context, Quentin Skinner, The Foundations of Modern Political Thought
  • Parvin Ghasemi * Pages 225-239

    The book of Decolonizing Methodologies: Research and Indigenous Peoples was written in anti-colonial texts with orientations toward anthropology, research, and science. From anthropology to science and research was blamed by writer because of using them by colonial system. The author claims that science, research and anthropology have contributed to colonization. Evidences of inhumane research by British colonists in New Zealand on the Maori is presented in the book.This book shows that, in the face of numerous struggles that the Maori tribes have made with the colonists, today the meaning and application of “research” have become different from the past, and they welcomed to “research” with open arms. According to the evidence, the main culprit is not "research" but the economic and political ambitions of the colonial countries that overshadow the name of research and anthropology.The Maoris always in particular and the Polynesians generally are introduced and identified from the perspective of foreign anthropologists, But in this book, she is a Maori woman who writes and records and expresses her opinion and analysis of the past and anthropology.  In this book, is not to be seen anti-colonialist view of the West or colonialism in the light of their understanding of the Maori. This issue is less addressed in anti-colonial works. Writing about the Maori themselves and their wounds will help to improve the situation, but it does not require us to understand the West and colonize from a careful perspective and pay attention to the subjective layers.

  • Amir Qorbanpoorlafmejani * Pages 241-263
    Lifestyle, which determines a person's orientation to life, was first introduced in psychology by Alfred Adler. Adler's anthropological perspective, have influenced the formation of the concept of lifestyle. According to Adler, man is a social being whose most important motivation is to overcome inferiority and attain perfection in life, by relying on free will. Also, man is inherently neutral to moral values, and moral values ​​are not real. According to the anthropological view of this theorist and the social and cultural conditions of his life, which is fundamentally different from the Iranian Islamic society, it is necessary to critique and examine this theory according to the intellectual foundations of Islam. From the Islamic point of view, man is a two-dimensional being whose relation is not limited to the social environment and is also related to himself, God and nature. Also, the human will is in line with the will of God, and as a result of this will, he is responsible for his behaviors. According to Islam, the purpose of life is to worship and a nearness to God. That is, if all the behaviors of a Muslim man are for God and His pleasure, that is, his intention to do things is only God's pleasure, he will approach God and the purpose of his creation will be achieved.
    Keywords: lifestyle, Adler Theory, Anthropology, Islam
  • Parisa Goudarzi, Mohsen Shabani * Pages 265-280

    Moral anthropology is a newfound field in interdisciplinary studies in moral philosophy and anthropology. ‘The Subject of Virtue: An Anthropology of Ethics and Freedom’ by James Laidlaw is one of the most effective books ever in this area. The author tries to approximate the boundaries of anthropology and moral philosophy. He uses notions and theories from both fields, and it makes the book to be more than a mere anthropological study. For instance, he draws the notions of virtue and freedom from moral philosophy and anthropology respectively. As a result, the book could be regarded as a successful interdisciplinary study, which benefits from both disciplines and at the same time contributed to them methodologically. To do so, he uses philosophical resources to support anthropological researches. Laidlaw also wants to facilitate new resources in the field of moral anthropology, and puts some figures-like Foucault, MacIntyre, and Williams- together to improve the discussion of moral anthropology.

    Keywords: moral anthropology, James Laidlaw, Virtue, Freedom, responsibility
  • Ali Motevalizadeh Ardekani * Pages 281-299
    The current review is on a book titled: Not by Genes Alone written by Peter J. Richerson and Robert Boyd. The review begins with an introduction to Human sciences in Iran and the world and different aspects are discussed. The role of biological factors and Genetics in shaping human behavior and culture is critiqued. Although this book is not a new book on this matter, it refers to the importance of culture and biological evolution. The authors describe the importance of culture for understanding the human behavior and the fact that culture is part of biology.  The authors believe that to understand culture, the "population thinking" (thinking that the influence on a population is main cause of change in culture and not individual human being) is the key. Genes and environment interact together and both play a role in human behavior.
    Keywords: human sciences, behavior, Genetics, Genomics, environment, behavioral sciences, Social Sciences, population Thinking
  • Hamid Malekzade *, Ahmad Khaleghi Damghani Pages 301-323
    In this essay, I will try to study the form and content of the book Against Liberalism, to show that John Kekes's work is suffering from a kind of theoretical trap that runs throughout his book. In doing so, I will follow a textualist Standpoint by which I will try to highlight the main framework of Kekes's understanding of Liberalism. I will explain that his understanding of Liberalism is fundamentally affected by his conservatist Standpoint. This affection is the main source of what I will call Kekes's Theoretical trap. The theoretical trap that ultimately leads the author to a misunderstanding on his goal, which is to present a coherent critique of liberalism, and turns his work into rhetorical statements in political debates. I have tried, as far as possible, to refrain from using my personal views on politics in this paper, especially in the face of liberalism and conservatism. John Kekes's book is in general, and in terms of scientific validity and the importance of the contribution to the subject area, has a very low validity and quality.
    Keywords: Liberalism, Autonomy, Conservatism, Ethics, John Kekes
  • Ali Ashraf Nazari * Pages 325-344
    Theory is consider as an "approach" as a toolbox for constructing and experimentally examining questions and concepts. In recent decades, the debate over the status of theory has always been the subject of debate and intellectual debate. What is the essence of the theory? How can theory be consider as a more comprehensive toolbox for intervening in contemporary cultures, and what can be done about it? The focus of discussion, critique and evaluation in this article is the book Theory Toolbox: Basic Concepts in Humanities, Social Sciences and Art. The main idea of the book is that according to Gilles Deleuze, theory should be consider as a toolbox for constructing and experimenting with questions and concepts and as a more comprehensive tool for intervening in contemporary cultures. The book was written by Jeffrey Nealon and Susan Giroux and published in English in 2012 by Rowman & Little field. This book was translated into Persian in 1396 (2016) by Abbas Lotfizadeh and Morteza Khoshamadi and has been made available to those interested by Qoqnoos Publishing.
    Keywords: Theory, Politics, Power, ideology, Multiculturalism
  • Mokhtar Nouri *, Ghodrat Ahmadian Pages 345-366
    The book Virtuous Life in the Secular Age is the work of the Iranian thinker Farhang Rajaee and the Canadian philosopher Charles Taylor. This book Written based on a common concern between the two thinkers. This common concern is the relationship between "religion and modernity" and the possibility of a religious life in the modern world. The book is a combination of authorship and translation, and written in the Framework of Thomas Springs. In the present article, while introducing and reviewing the mentioned work, its critique and critical evaluation will be on the author's agenda. Criticism of the work indicates that methodologically the work has not been able to implement the four stages of Springs. Therefore, the most important critique of the present work can be considered a "methodological" critique.
    Keywords: Modernity, Secularism, Virtue, Culture