فهرست مطالب

مجله علوم سیاسی
پیاپی 47 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد بیدگلی، صادق زیبا کلام* صفحات 1-18
    به رغم بنیادهای متباین دین و دولت، با برآمدن صفویه به عنوان نخستین دولت ملی در ایران که به پیوند دین و دولت منجر گردید، بنیادهای سلطنت از مشروعیتی دینی برخوردار گشتند و روحانیت و علمای شیعه نیز در این جایگاه از نقشی بنیادین در ترویج فرهنگ تشیع، بسترسازی برای عمل به قوانین و احکام فقهی شیعه، احیای امر به معروف و نهی از منکر، تامین مصالح عامه و دفاع از حقوق مردم و سرانجام تعمیق و بسط مباحث علمی در تمامی حوزه های علمی و تمدن عظیم ایرانی اسلامی مشارکت نمودند؛ تا جایی که روحانیت توانست با تاسیس نهاد مرجعیت به نیرویی سیاسی تبدیل گردد. علیرغم پیوندهای تنش زای این دین و سلطنت، اما این نیروی سیاسی با منشا مشروعیت مجزا از سلطنت تا دوره ی قاجاریه کارویژه های خود را در حوزه ی عمومی-سیاسی ایران تداوم بخشید؛ اما با انقلاب مشروطه و نقش فعالی که درآن ایفا نمود به بازخوانی در گفتمان تجدد اسلامی کمک شایانی نمود؛ تا جایی که از طریق ایجاد چالش در نظام سلطنتی در انقلاب بعدی ایران و در قالب گفتمان بازگشت به خویشتن اسلامی، خود به تنهایی دست به نوسازی انقلابی زد. مقاله حاضر با نگاهی اجمالی به نقش نهاد مرجعیت و روحانیت شیعه در گفتمان مشروطه خواهی ایران از طریق روش اسنادی پرداخته است.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، روحانیت، مذهب تشیع، حوزه های علمیه، نهاد مرجعیت
  • بیژن میرزایی*، مرتضی محمودی، علی کریمی مله، علی اصغر زرگر صفحات 19-48

    برآمدن رضاخان یکی از مهمترین حوادث تاریخ معاصر ایران است. عوامل مختلفی را برای این مسئله عنوان کرده اند. از دخالت بیگانه تا هرج ومرجی که ایران را پس از مشروطه فرا گرفته بود. در این میان باید به نقش روشنفکران اشاره کرد که با پشتیبانی فکری و عملی از رضاخان، نقش مهمی در صعود او به قدرت داشتند. روشنفکران این دوره با دوری از آرمان های مشروطه، راه نجات کشور را در ایجاد «دولت مقتدر»، «گسترش ناسیونالیسم» و «تجدد آمرانه» دانسته و تحقق این ایده ها را در شخص رضاخان می دیدند، از این رو در نشریات شان که تا پیش از پادشاهی رضاخان منتشر می کردند با قدرت این موارد را دنبال می نمودند و برای تحقق همه این ها، در یک کلمه متفق بودند آن هم ایجاد یک قدرت برتر و متمرکز سیاسی. ایتلاف میان رضاخان و روشنفکران، موجب تقویت جایگاه سیاسی رضاخان گردید و نیز توانست برای حکومت آینده او نقشه راهی درست کند که در طول بیست سال حضورش در سیاست، سعی در اجرایی کردن آن داشت.

    کلیدواژگان: دولت مقتدر، ناسیونالیسم، تجدد آمرانه، روشنفکران، رضاخان
  • فرهاد گرگیج*، ضیاء خزایی صفحات 49-70
    آب شیرین سطح زمین تنها سه درصد مجموع آبکره را تشکیل می دهد.دشواری شرایط هنگامی آشکار می-شود که بدانیم پراکنش آب در نواحی مختلف نابرابر است و رشد فزاینده جمعیت و مصرف روزافزون آب در امور مختلف زمینه ساز پیدایش شرایط حساسی شده است که بسیاری از صاحب نظران از قرن بیست و یکم به عنوان سده هیدروپلیتیک یاد میکنند. بنابراین در مناسبات واحدهای سیاسی در مناطقی که میزان بارش اندک است، آب زمینه ساز پیدایش تنش های آینده خواهد شد. هدف از این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است بررسی تاثیر هیدروپلیتیک رودخانه هیرمند بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می-باشد و به دنبال پاسخگویی به این سوال هستیم هیدروپولیتیک رودخانه هیرمند چه تاثیراتی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ به نظر می رسد که هیدروپولتیک هیرمند در ابعاد مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و به ویژه زیست محیطی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار باشد و همکاری در حوزه مشترک هیرمند مستلزم توجه به رویکرد امنیت زیست محیطی و جستجوی راهکارهایی برای همکاری مشترک در چارچوب این رویکرد می باشد.
    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، امنیت ملی، هیرمند، جمهوری اسلامی ایران، آب شیرین
  • مهرداد خادمی*، امیرهوشنگ میرکوشش، احمد اشرفی صفحات 71-95

    سازمان ناتو به عنوان یک اتحادیه نظامی - سیاسی و امنیتی پس از حملات یازده سپتامبر با حضور در طولانی ترین بحران سازمان در افغانستان،به منظور مدیریت چالش های ضد هژمونیک در حوزه ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی خاورمیانه ، و در تطبیق و تغییر خود در طی این تحولات شتاب بیشتری داده است.اتحادیه قدیمی و منسجم ناتو همواره در خدمت هژمون جهانی آمریکا و تقویت جایگاه تک قطب یک جانبه گرا ایالات متحده در بحران های متعدد وارد شده اسست. ایالات متحده با فرصت سازی و بیشینه سازی قدرت و نفوذ خود در ناتو و با گسترش این نهاد در مدیریت بحران ها در پی تداوم پرستیژ جهانی خود می باشد.مقاله پیش رو، با بهره گیری از متدولوژی تحلیلی - تبیینی و بر پایه نظریه ثبات هژمونیک در صدد پاسخگویی به چرایی حضور و نفوذ ناتو و آمریکا در مدیریت بحران افغانستان پس از یازده سپتامبر و ارزیابی پیامدهای آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران است. فرضیه مورد آزمون: نگرانی های امنیتی، مبارزه با تروریسم بین الملل، برقراری ثبات نسبی در افغانستان و جلوگیری از شکل گیری هژمون رقیب در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: هژمونی، ایالات متحده، ناتو، افغانستان، امنیت ملی، ایران
  • محمد نوذری، بشیر اسماعیلی*، مسعود جعفری نژاد صفحات 97-116

    جوامع انسانی چندین نوع واحد سیاسی را تجربه کرده اند که در هر یک از آنها نوع، روش و ابزار مشارکت مردم متفاوت بوده است. امروزه ملت - دولت واحد سیاسی پذیرفته شده ای است که همه جوامع کمابیش، حتی به صورت ظاهری، به نحوی موازین و معیارهای آن را برای مشارکت سیاسی قبول دارند. اما در جامعه ایرانی که در طول تاریخ همواره حاکمیت ایلی و قبیله ای را تجربه کرده است نوع و شیوه مشارکت سیاسی در مرحله گذار قرار داشته و کنش گران آن هنوز نتوانسته اند از روحیه ایلیاتی به نظام حزبی گذر نمایند. این روحیه در استان های قبیله ای، همچون چهار محال و بختیاری، نمود ویژه ای دارد. مساله این تحقیق تبیین رابطه روحیات قبیله ای با مشارکت سیاسی در استان چهار محال و بختیاری است. روش به کار رفته در این ترکیبی از دو روش کیفی و پیمایشی است. بنابراین، با تکیه بر روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی بر آن است تا ضمن بررسی مبانی نظری پیرامون انتخابات، نوع مشارکت سیاسی و نقش هویت های قومی/ طایفه ای در این روند، به مطالعه رفتار انتخاباتی مردم حوزه انتخابیه استان چهار ومحال وبختیاری در دوره های مختلف مجلس شورای اسلامی بپردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین مشارکت سیاسی مردم این استان و روحیه قومی قبیله ای آنان رابطه وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که مشارکت سیاسی آنان بر حسب قومیت و تحصیلات متفاوت نبوده است.

    کلیدواژگان: قبیله، انتخابات، مشارکت، سیاسی، چهارمحال و بختیاری
  • محسن حبیبی*، احمد بخشایشی اردستانی، سید علی طباطبایی پناه صفحات 117-143
    روابط با اوکراین در سیاست خارجی روسیه بعد از فروپاشی شوروی از اهمیت خاصی برخوردار شد که این اهمیت تنها ژیوپلیتیکی و ژیوراهبردی نیست. برقراری روابط روسیه با اوکراین بعنوان کشوری که روسیه آن را بعنوان حوزه خارج نزدیک خود قلمداد می کند با جدایی دردناکی توام بوده و روند پیچیده تشخیص هویت متقابل دو کشور را منعکس می کند. از این رو بحران فرسایشی اوکراین همواره با قدرت سخت افزاری روسیه پاسخ داده شده است، که آخرین مورد آن بحران تنگه کرچ و دریای آزوف بوده است که با پاسخ سخت روسیه در قبال کارشکنی های پروشنکو مواجه شده است. نوشتار پیش رو در پی پاسخ به این پرسش است که روسیه چگونه و با استفاده از چه فنون و ابزارهایی به مدیریت بحران اوکراین اقدام کرده است؟ پاسخ این پرسش این است که منطق رهیافت روسی در مدیریت بحران های بین المللی حکایت از آن دارد که بعلت اهمیت اوکراین برای این کشور، روسیه در قالب الگوهای مدیریت بحران مبتنی بر الگوهای توازن قوای نامتقارن، تک خطی و تک - چند قطبی، با استفاده از اهرم های سخت افزاری و اهرم های تکمیلی نرم افزاری به مدیریت بحران اوکراین پرداخته است. روش پژوهش این نوشتار مبتنی بر راهبرد پژوهشی توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، الگوی تک خطی، الگوی تک چند قطبی، اهرم های سخت افزاری، اهرم های نرم افزاری
  • مصطفی امیری، همایون حبیبی* صفحات 145-167
    پس از انعقاد «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) میان ایران و گروه 1+5 به همراه نماینده ی عالی اتحادیه ی اروپا در امور امنیتی و سیاست خارجی در تیرماه 1394، عده ای از همان ابتدا از این سند به عنوان شیوه ای ابتکاری و جدید یاد نمودند که از قابلیت لازم برای ایجاد تحول در نظام حل و فصل اختلافات هسته ای به عنوان یک الگو برخوردار است. این مقاله مبتی بر یک روش توصیفی - تحلیلی، در صدد ارایه پاسخ به این پرسش است آیا به واقع برجام توانست چنین تحولی را ایجاد نماید؟ در پاسخ باید گفت که چگونگی حل و فصل اختلاف هسته ای ایران در مقایسه با پرونده های کره شمالی و لیبی، تایید برجام توسط شورای امنیت، لغو تمامی تحریم های هسته ای و به رسمیت شناختن حقوق هسته ای ایران (هر چند به صورت محدود) و سازکار حل و فصل اختلافات برجام که از ماهیت ویژه برخوردار است، در زمره ی مهمترین و اصلی ترین ویژگی های برجام هستند که اگر طرف های مقابل به طور کامل به تعهداتشان پایبند می ماندند، موارد مذکور می توانستند موجب گردند که برجام به عنوان شیوه ای بدیع و ابتکاری، خود را به عنوان یک الگو برای حل و فصل اختلافات هسته ای و دیگر اختلافات بین المللی معرفی کند. خروج یکجانبه آمریکا از این سند و بازگشت تحریم های ثانویه این کشور و نیز پایبندی بسیار ناقص کشورهای اروپایی به برجام، امر مذکور را با ابهامات و تردیدهای فراوان روبرو ساخت و نشان داد که برجام نمی تواند چندان در این زمینه ، نقش آفرین باشد.
    کلیدواژگان: برجام، حل و فصل اختلافات هسته ای، مذاکره، کنترل پایبندی، تحریم
  • علی ادیبی، توکل حبیب زاده* صفحات 169-200
    با توجه به وضعیت ویژه ای که جمهوری اسلامی از بدو حیات خود با آن روبرو بوده و تحریم های مختلف اقتصادی که در این دوره تحمیل گردیده است، تمهیدات مختلفی در بازخورد د با مقررات راجع به سرمایه گذاری و جذب سرمایه در نظر گرفته شده است. از جمله این تمهیدات نمود اقتصاد مقاومتی در دستور عملکردی دولت های مجری است. اما این تمهید نه تنها در جایگاه خود مورد بازاندیشی قرار نگرفته بلکه سوء تعبیر های مختلف در این حوزه، هدف آن را در مسیری دیگر قرار داده است. از طرفی دیگر امروزه دیپلماسی اقتصادی پا به پای دیپلماسی سیاسی سعی در ایجاد فضایی مناسب در راستای جذب سرمایه و سرمایه گذار خارجی دارد. شاید نتوان گفت موافقت نامه ها ترجیحی راهکار بلامنازع در این امر بوده و ماهیت دیپلماسی اقتصادی را در نظر دارد، اما با مولفه های اقتصاد مقاومتی و نیز گسترش مبادلات تجاری منطقه ای از یک طرف و تصویب مقررات تسهیل کننده سرمایه گذاری می توان به نتایج مثبتی در این زمینه نایل شد. به هر حال این مقاله در پی تبیین و تحلیل امکان سنجی مولفه های اقتصاد مقاومتی، با دیپلماسی اقتصادی برای تفوق بر عرصه های تجارت منطقه ای از یک سو و آزاد سازی تدریجی اقتصاد کشور با همراهی مقررات جامع می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سرمایه گذاری خارجی اقتصاد مقاومتی، دیپلماسی اقتصادی، موافقت نامه های ترجیحی، سرمایه گذاری خارجی
  • رحمت حاجی مینه*، طاهر حیدرزاده صفحات 201-222
    پیوستن به سازمان تجارت جهانی، بازار رقابتی را پیش روی تولیدکنندگان ایرانی می گشاید که از طریق آن می توانند توانمندی های خویش را جهانی سازند. چنانچه کشوری به عضویت سازمان تجارت جهانی که متولی اصلی تجارت آزادانه وتحرک کامل کالاها و خدمات در سطح جهان است درنیاید، عملا قادر به رقابت در بازارهای جهانی نخواهد بود. از حقوق رقابت بین الملل نیز به عنوان یکی از ضروریات و عوامل موثر در توفیق نظام های اقتصاد بازار آزاد یاد می شود. اگر در میان فعالان عرصه تولید و توزیع، رقابت سالم حاکم باشد، کارایی اقتصادی به بار آمده و رفاه عمومی افزایش می یابد و نقض قواعد حقوق رقابت بین الملل اثرات سوء بر کارایی اقتصادی، وارد می سازد. از این رو نظام های حقوقی با طراحی سازوکارهای قانونی درصدد مقابله با اعمال ضد رقابتی و جبران خسارت ناشی از آن هستند. هدف از انجام این پژوهش بررسی روند عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی از منظر حقوق رقابت بین الملل است. این پژوهش با طرح این سوال که روند عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی ازمنظر حقوق رقابت بین الملل با چه چالش هایی مواجه است؟ با روش توصیفی-تحلیلی به ارزیابی این فرضیه می پردازد که از منظرحقوق رقابت بین الملل ایران برای عضویت در سازمان تجارت جهانی بایستی در زمینه قوانین ومقررات، زیرساخت های صنعتی و اقتصادی، تولید باکیفیت جهانی، فضای کسب وکار، نظام بانکی و گمرکی و خصوصی سازی اصلاحاتی انجام دهد. یافته های تحقیق نیز حکایت از اثبات این موضوع دارد.
    کلیدواژگان: ایران، سازمان تجارت جهانی، خصوصی سازی، بازار رقابتی، حقوق رقابت بین الملل
|
  • Mohammad Bidgoli Pages 1-18
    In spite of the foundational foundations of religion and state, with the advent of the Safavid dynasty as the first national government in Iran that led to the interconnection of religion and state, the foundations of the monarchy enjoyed religious legitimacy, and the clerics and scholars of Shia also play a fundamental role in promoting the Shia culture , The foundation for the practice of Shia jurisprudential laws and regulations, the restoration of good faith and the prohibition of denial, the provision of public goods and the defense of the rights of the people, and finally the deepening and expansion of scientific discussions in all major Islamic and Islamic civilizations; Where the clergy could become the political force by establishing the authority of authority. Despite the tensions of this religion and the monarchy, this political force, with the origin of legitimacy from monarchy to Qajar period, continued its work in the public-political sphere of Iran, but with the constitutional revolution and the active role played by it, it was revisited in the discourse of Islamic renewal By providing a revolutionary modernization, alone, by creating a challenge to the royal system in the next Iranian revolution and in the form of a discourse returning to Islamic self. The present article gives an overview of the role of Shiite authority and clerics in the constitutionalist discourse of Iran through the documentary method.
    Keywords: Constitutional Revolution, Clergy, Shia Religion, Seminary, Foundation of Authority
  • Bizhan Mirzaei *, MORTEZA MAHMODI, Ali Karimi Meleh, AliAsghar Zargar Pages 19-48

    Reza Khan getting into power is one of the main events of Iran contemporary history for which various factors have been proposed from interference of foreigners to the chaos of Iran after constitutional revolution. In this regard, the intellectuals who played significant role in making Reza Khan get into power through their intellectual and practical support should be mentioned. The intellectuals of this period considered the saving path of country in establishment of "authorized government", "expansion of nationalism" and "authoritarian modernization" by avoiding the constitutional ideals and perceived the satisfaction of these ideas in Reza Khan's personality. Thus, in their publications which they published until Reza Khan Kingdom, they pursued these ideas and were united in fulfillment of them through establishment of a superior and concentrated political power. The coalition between Reza Khan and intellectuals leads to enhancement of political status of Reza Khan and succeeded in providing a map for his future government which he tried to implement during his 20 years of presence in politics

    Keywords: Authorized government, Nationalism, Authoritative modernization, Intellectuals, Reza Khan
  • Farhad Gorgij *, Ziya Khazaei Pages 49-70
    The fresh water in the earth's surface forms only three percent of the total population. The difficulty of the situation becomes apparent when it comes to the unequal distribution of water in different areas, and the increasing population growth and the increasing consumption of water in various fields have led to the emergence of sensitive conditions. Which many economists from the 21st century called the Hydropolitan Century. Therefore, in the relations of political units in areas where rainfall is low, water will create future tensions. The purpose of this research is descriptive-analytical study of the effect of hydro-polytechnic of the Hirmand River on the national security of the Islamic Republic of Iran. We seek to answer this question. What impact of the hydropolitic of the Hirmand River on the national security of the Islamic Republic of Iran? It seems that Hirmand hydro-politics in various aspects of political, military, economic, cultural and especially environmental affects the national security of the Islamic Republic of Iran and cooperation in the Hirmand joint area requires attention to the approach to environmental security and the search for solutions for joint cooperation Within the framework of this approach.
    Keywords: Hydropolitics, National Security, Hirmand, Islamic Republic of Iran, fresh water
  • Mehrdad Khademi *, AmirHoshang Mirkoshesh, Ahmad Ashrafi Pages 71-95

    The NATO as the military-political and security alliance,after 11 Sep.attacks, is trying to manage the geostrategic and geopolitical challenages in the Afghanistan( in the Middle East ). Based on this idea, the NATO is to adjust and developed.They believed, the US hegemony from the middle of past century till now,is what is the impact of economic and political and security of NATO alliance.The United States during the hegemonic period consider crises as the influence opportunities is to lead to stability of hegemony. In fact the dominant or the hegemony role in the North Atlantic Treaty Organization is to formulates ,implements and justifies in the direction of its own national interests.The paper based on explanation-analytic method and the stability hegemony throry.Based on this idea,the present article attemt to analyze the role of the United States and NATO in Afghanistan and of its impactions on Iran. In fact the dominant or the hegemony role in the North Atlantic Treaty Organization is to formulates ,implements and justifies in the direction of its own national interests.The paper based on explanation-analytic method and the stability hegemony throry.Based on this idea,the present article attemt to analyze the role of the United States and NATO in Afghanistan and of its impactions on Iran.

    Keywords: hegemony, NATO, Afghanistan, National Security, Iran
  • MOHAMAD NOUZARI, Bashir Esmaeili *, Masoud Parsley Race Pages 97-116

    All human society do experience many political units that their participiant forms, ways and instruments was diffirent. Now, the form of nation – state is accepted one, more or less, formally it’s criteria are hold by societies. But, in Iran that always have experience of tribal sovereignty, kind and method of political participation is on transitional stage, and still their actors couldn’t passage from tribal spirit to party system. This spirit have a special appearance in tribal province, as Chahar Mahal and Bakhtiari. Then, the problem of this article is explanation the relation between tribal spirit and political participation in Chahar Mahal and Bakhtiari province. The method that be used in this research is mixture of geodistic and theoretical. Thus, by reliance on field and theoretical method, we gathered the data, meantime study the theoretical foundation on the elections deal with kind of political participation, and the role of tribal identity and study the people electoral behavier in Chahar Mahal and Bakhtiari province in the Islamic council assembly on the differ periods. This study conclude that there are relation between political participation and tribal spirit in Chahar Mahal and Bakhtiari province. Results also show their political participation not diffirent in terms of tribe and education.

    Keywords: tribe, elections, political participation, party – spirit, Chahar Mahal, Bakhtiari province
  • Mohsen Habibi *, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani, Seyyed Ali Tabatabaei Panah Pages 117-143
    Relations with Ukraine in Russian foreign policy became, not only geopolitically and geo-strategically, important after the collapse of the Soviet Union. Russia's relations with Ukraine as a neighbor country in the region have embraced a painful separation and reflects the complex process of mutual identification in both countries. Hence, the Ukrainian crisis has always been responded to by Russian hardware power, the latest of which was the crisis in the Kerch Strait and the Sea of Azov, which has faced Russia's strict response to the Poroshenko’s sabotages. The present article seeks to answer the question of how Russia has managed the Ukrainian crisis and what techniques and tools have been used? The answer to this question is that the logic of the Russian approach to managing international crises suggests that, because of the importance of Ukraine for this country, Russia has managed the crisis in Ukraine in the form of crisis management models based on asymmetric, single line and single-multi-polar balance of powers, using hardware and software levers. The research methodology is based on a descriptive-analytical strategy.
    Keywords: crisis management, Single Line Model, Single-Multi-Polar Model, Hardware Levers, Software Levers
  • Ali Adibi, Tavakol Habibzadeh * Pages 169-200
    1054/5000 Given the special situation that the Islamic Republic has faced since its inception and the various economic sanctions imposed in this period, various measures have been taken to respond to the rules on investment and capital attraction. Among these measures, the economy of resistance is in the executive order of the executive governments. But this plan has not only been restored to its place, but misunderstandings in this field have put their aim in another direction. On the other hand, economic diplomacy, which is now undergoing political diplomacy, is trying to create an environment suitable for attracting foreign investors and capital. Perhaps the preferential agreements are uncontested and the nature of economic diplomacy, but with the components of the resistance economy as well as the expansion of regional trade exchanges, on the one hand, and the approval of investment facilitation regulations, positive results can be drawn. It was achieved in this field. However, this paper seeks to explain and analyze the feasibility of the components of a resilient economy, with economic diplomacy to dominate regional trade and the gradual liberalization of the country's economy along with comprehensive regulations.
    Keywords: Resistance Economics, Foreign Investment Resistance Economics, Economic Diplomacy, Preferential Agreements, Foreign Investment
  • Rahmat Hajimineh *, Taher Haidar Zadeh Pages 201-222
    Joining the World Trade Organization opens up a competitive market to Iranian producers through which they can market their capabilities. As a country that is not a member of the World Trade Organization, which is responsible for the free trade and full mobility of goods and services worldwide, it will not be able to compete in global markets. International competition law is also cited as one of the essentials and factors contributing to the success of free market economies. If there is healthy competition among production and distribution actors, economic efficiency will rise and public welfare will increase and violations of international competition law will have adverse effects on economic efficiency. Therefore, legal systems are designed to counteract anti-competitive practices and to compensate for them by designing legal mechanisms. The purpose of this study is to examine Iran's WTO membership process from the perspective of international competition law. This study raises the question: what are the challenges in terms of Iran's international competition rights to join the World Trade Organisation? Descriptive-analytically evaluates the hypothesis that from the perspective of Iran's international competition for membership in the World Trade Organisation, there must be a great deal of effort in reforming laws and regulations, industrial and economic infrastructure, global quality production, business environment, banking system and Customs and privatisation. The findings of the study also prove this.
    Keywords: Iran, World Trade Organisation, Privatisation, Competitive Market, International Competition Law