فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 29 (بهار و تابستان 1398)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن لطف آبادی صفحه 7

    جامعه ایران، در نیمه دوم قرن نهم هجری، دوره بی‌ثباتی را در حوزه سیاست پشت ‌سر گذاشت. ذهنیت ایلی و بدوی، در این زمان بر بدنه ساختار سیاسی سیطره داشت و آن را به شرایط پیوسته در حال تغییری دچار کرده بود. حکومت‌ها و حاکمان این زمان، تحت تاثیر بحران گسترده جانشینی و حضور رقبای متعدد، به نزاع بی‌وقفه‌ای بر سر قدرت پرداختند. این مقاله با تکیه بر روش کیلومتریک در نظر دارد به بررسی آماری بی‌ثباتی حکومت‌های ایران، در نیمه دوم قرن نهم بپردازد.
    تحلیل‌های آماری نشان می‌دهد که حکومت‌های این زمان، در شاخصه‌هایی چون: میزان عمر، میانگین سلطنت حاکمان، شیوه مرگ و میانگین سن عمر آنها، وضعیت بی‌ثباتی دارند. در ارتباط با میزان عمر حکومت، دو دودمان ترکمان قراقویونلو و آق‌قویونلو، به‌ترتیب 63 و 36 سال فرمانروایی داشته‌اند که برای یک حکومت، اعداد پایینی هستند. در زمینه میانگین سلطنت نیز میانگین 8 حاکم تیموری در نیمه دوم قرن نهم، 7 سال‌ونیم، و میانگین سلطنت فرمانروایان آق‌قویونلو، 4 سال‌ونیم بوده است. از لحاظ شیوه مرگ نیز باید گفت بیش از نیمی از حاکمان این حکومت‌ها، سر سالم به گور نبرده‌اند. از 8 حاکم تیموری در نیمه دوم قرن نهم، 4 تن، از 4 حاکم قراقویونلو، 3 تن و از 8 حاکم آق‌قویونلو، 6 تن، در منازعات داخلی به قتل رسیده‌اند. در یک رابطه همبسته با این شاخصه‌ها، میانگین سن عمر حاکمان این حکومت‌ها نیز پایین بوده است.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاسی، نیمه دوم قرن نهم، تیموریان، قراقویونلو، آق قویونلو
  • سمیه آقامحمدی*، سیده لیلا تقوی سنگدهی صفحه 35

    با ورود اعراب مسلمان به ایران، زبان فارسی به عنوان زبان ملی ایرانیان باقی ماند. در واقع، ظهور اسلام و غلبه اعراب مسلمان، اگرچه به‌تدریج در تمام اخلاق، عقاید، علوم و آداب ایرانیان تاثیر گذاشت و تا مدت‌ها زبان عربی به عنوان زبان اداری و علمی ایرانیان درآمد، اما این زبان نتوانست به عنوان زبان رسمی ایرانیان درآید. در دوره غلبه مسلمانان بر ایران، به علت مراوادات دو طرف، بحث ترجمه قوت گرفت. البته پیشینه این امر، قدمتی پیش از فتوحات دارد و ظاهرا در دربار حیره که وابسته به ساسانیان بود، مترجمانی حضور داشتند که به دو زبان فارسی و عربی مسلط بودند. در دوره اسلامی و از همان زمان رسول اکرمs، از سویی در میادین مختلف مترجمانی حضور داشتند که به ترجمه سخنان دو طرف می‌پرداختند و از سوی دیگر، مترجمان به‌خصوص از قرن دوم هجری، به ترجمه آثار مکتوب از عربی به فارسی همت گذاشتند. با تلاش مترجمان، تعدادی از آثار مانند: تاریخ طبری، تفسیر طبری، سواد الاعظم، البارع فی احکام النجوم و الطوالع و کلیله‌ ودمنه، از عربی به فارسی برگردانده شد. این پژوهش، در صدد آن است با روش توصیفی تحلیلی، ترجمه‌های مکتوب و شفاهی از عربی به فارسی در سده‌های نخست اسلامی تا قرن چهارم هجری را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، زبان عربی، ترجمه شفاهی، ترجمه کتبی
  • خاطره اسمی زاده*، محمدرضا علم صفحه 53

    موضوع این مقاله، بررسی تاثیر و جایگاه لوطی‌ها در جنبش مشروطیت ایران است. لوطیان، از قدیم، طبقه‌ای خاص را تشکیل می‌دادند و اخلاق و عادات به‌خصوصی داشتند و اعمال آنها مورد توجه طبقات مردم بود. لوطی‌ها در اثر برخورداری از ویژگی‌هایی چون شجاعت و با توجه به پایگاهی که بین مردم داشتند، در بسیاری از وقایع و حوادث حاضر بودند.
    پژوهش پیش رو، نقش و جایگاه لوطیان در حوادث مشروطیت و دلایل مشارکت و انگیزه‌های آنان در فرایندهای سیاسی را تحلیل می‌کند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که خصوصیات ذاتی لوطی‌ها، تشکیلات سازمان‌یافته و مناسبات آنان با کانون‌های قدرت، از دلایل مهم حضور آنها در آشوب‌های مشروطیت بوده است.

    کلیدواژگان: لوطیان، مشروطیت، شورش، مشروطه خواهان، مجاهدان
  • محمدابراهیم زارعی*، اکبر شریفی نیا صفحه 67

    شهر سیمره یا دره‌شهر امروزی که به تصدیق منابع تاریخی در دوره پیش از اسلام، مهرگان کدگ یا به زبان اعراب، مهرجان‌قذق نامیده شده، در غرب ایران واقع شده است. سیمین لک‌پور در کتاب کاوش‌ها وپژوهش‌های باستان شناسی دره‌شهر (سیمره)، درباره مکان‌یابی شهر سیمره به اظهارنظر پرداخته و با ارایه دلایلی، شهر سیمره را منطبق بر شهر ابن هبیره از دوران اموی و نیز هاشمیه در دوره عباسی می داند.
    پژوهش حاضر، بر آن است تا به شیوه تاریخی و بر اساس متون و منابع جغرافیایی اسلامی، به رد این ادعا بپردازد و با ارایه جغرافیای تاریخی هریک از سه شهر نامبرده، انفکاک آنها را از هم نشان دهد. بر اساس نتایج این پژوهش، شهرهای یادشده، در یک موقعیت جغرافیایی یکسان قرار نداشته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که شهر سیمره، مرکز ایالت مهرجان قذق، از دوره ساسانی و بعدها شهری از استان جبال و در حد شمالی استان خوزستان با الگوی معیشتی کشاورزی، شهر ابن هبیره شهری از دوره امویه و میان بغداد و کوفه و با الگوی معیشتی مبتنی بر تجارت و بازرگانی و به‌احتمال بسیار کشاورزی، و شهر هاشمیه شهری منسوب به ابوالعباس سفاح از دوره عباسی و موقعیت تقریبی آن به‌احتمال بسیار قوی منطقه انبار و به‌احتمال بسیار کمتر، نزدیکی کوفه بوده است. بنابراین، مکان یابی شهرهای ابن هبیره و هاشمیه در شهرستان دره شهر، با استناد به مطالعات انجام‌شده، قابل تایید نمی باشد.

    کلیدواژگان: سیمره، ابن هبیره، هاشمیه، مکان یابی
  • مجتبی ذهابی*، اکرم کرمعلی صفحه 93

    محمد حسن خان اعتمادالسلطنه، یکی از تاریخ‌ نگاران عصر قاجار است. او چون به دربار شاه راه داشت، نکته‌های قابل توجهی از زندگی رجال، وضع اجتماعی، زدوبندهای سیاسی و مسایل پشت پرده را در کتابی به نام روزنامه خاطرات آورده است. از آنجا که تردید است در اینکه سایر آثار موسوم به او نوشته خود او باشند، بنابراین در این مقاله، برای شناخت اندیشه های اعتمادالسطنه، روزنامه خاطرات که نوشته اوست، مورد توجه قرار دارد.
    یافته های این پژوهش، بر اساس روش تاریخی و توصیف و تحلیل اندیشه های اعتمادالسلطنه در کتاب روزنامه خاطرات به دست آمده و حاکی از آن است که او با وجود آشنایی با تمدن غرب و رواج روشنگری در ایران، در زمینه اندیشه اجتماعی، دیدگاهی سنتی داشته است؛ به‌طوری که اندیشه های وی در مورد شاه، این بود که او سایه خداوند بر روی زمین است. اعتمادالسلطنه، در زمینه سیاسی، مخالف هرگونه دگرگونی و تغییر است و هرنوع اصلاحی را در چارچوب حفظ وضع موجود می داند. افکار سیاسی او در زمینه قانون، حکومت استبدادی، حکومت مذهبی و اعطای آزادی به مردم، از جمله نمونه هایی است که او در آنها این اندیشه خود را نشان می دهد. از طرفی، اندیشه‌های وی در حیطه اقتصاد نیز به افزایش ثروت، درآمدزایی، صرفه‌جویی و عدم خروج سرمایه از مملکت منجر شد که در این مقاله، به تحلیل و تبیین این موارد می‌پردازیم.

    کلیدواژگان: اعتمادالسلطنه، اقتصاد، فرهنگ، سیاست، مذهب، روزنامه خاطرات
  • حمیدرضا ثنائی *، حجت آسمانی صفحه 113

    نبود پژوهش‌های روشمند در جغرافیای تاریخی و آمیختن تاریخ محلی با آن، همواره مورد اعتراض صاحب‌نظران تاریخ در ایران بوده و راه‌حلی برای برون‌رفت از این مشکل هنوز ارایه نشده است. مقاله حاضر می‌کوشد به روش توصیفی تحلیلی به تبیین مساله یادشده پرداخته و سپس از جی‌آی‌اس تاریخی (HGIS) به عنوان راه حلی برای آن سخن گوید. «سامانه اطلاعات جغرافیایی»، از ابزارهای رایانه‌ای نوظهور، در بسیاری از دانش‌ها از جمله زمین‌شناسی، جغرافیا و نقشه‌برداری کاربرد دارد. به تناسب کاربرد این سامانه در علم جغرافیا و با توجه به تلاقی جغرافیا و تاریخ در جغرافیای تاریخی، می‌توان از این ابزار در مطالعات جغرافیایی مربوط به گذشته نیز بهره برد. با این‌همه، اگرچه این سامانه از مدتی پیش در علوم متعددی به کار رفته، تا دهه پایانی سده 20م بسیاری از مورخان و پژوهش‌گران حوزه جغرافیای تاریخی از قابلیت‌های آن در مطالعات تاریخی آگاهی چندانی نداشتند. با آگاهی از ظرفیت این سامانه در تحلیل جغرافیایی گذشته، شاخه ای نو از آن با عنوان سامانه اطلاعات جغرافیایی تاریخی (HGIS) شکل گرفت. سامانه مذکور با ترسیم نقشه های ثابت و پویا و همچنین تصاویر سه‌بعدی و نشان دادن توپوگرافی محل واقعه و عناصر دخیل در آن، جغرافیای رویداد های تاریخی را در برابر دیدگان مورخ مجسم ساخته و بدین وسیله، زمینه را برای پرده برداشتن از زوایای پنهان رخدادهای تاریخی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، جغرافیای تاریخی، سامانه اطلاعات جغرافیایی تاریخی (HGIS)
  • سعید نجفی نژاد صفحه 131

    ظهور صفویان و اقداماتی که در زمینه ترویج مذهب تشیع اثناعشری انجام دادند، دگرگونی‌های فراوانی در عرصه‌های مختلف فرهنگی -اجتماعی ایران پدید آورد. یکی از تحولات مهم در حوزه فرهنگی، مربوط به سبک تاریخ‌نگاری است. این تغییر نه در سبک ظاهری، بلکه مربوط به محتوا و موضوعات مطرح­شده در آثار مورخان این دوره است. تاریخ‌نگاران زیادی در این دوره قدم به عرصه نهادند که باورهای شیعی قدرت‌مندی داشته و هم‌زمان به جانب‌داری از صفویان به عنوان مروجان این آیین پرداختند. عبدی بیگ شیرازی یکی از این مورخان بوده که حمایت از مذهب تشیع امامیه و حکومت صفوی را در کنار هم مورد توجه قرار داده است. در این پژوهش سعی خواهد شد با جمع‌آوری داده‌های کتابخانه­ای، به بررسی علل و چگونگی جمع بین هواداری از مذهب تشیع دوازده­امامی و خاندان صفوی در کتاب تکمله الاخبار عبدی بیگ شیرازی، به عنوان مسئله اصلی این تحقیق، پرداخته شود. به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل این جانب‌داری دوجانبه در اثر عبدی بیگ، اعتقادات مذهبی مولف آن بوده و تلاش بر این خواهد بود که در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، سیمای مناسبی از این موضع عبدی بیگ به نمایش درآید.

    کلیدواژگان: صفویه، تاریخ نگاری، تشیع اثناعشری، عبدی بیگ، تکمله الاخبار
  • محمد رضایی *، علی اصغر چاهیان بروجنی صفحه 153

    سده سوم هجری از نظر نگارش آثار و شکل‌گیری مکاتب جغرافیایی از مقاطع مهم به شمار می‌رود. توجه به مسایل اقتصادی، شیوه معیشت و تولیدات خاص هر منطقه، یکی از مشخصه‌های مهم آثار این دوره به‌ویژه ابن ‌فقیه است. ابن ‌فقیه در اثر خود ضمن معرفی کالاها و تولیدات ‌خاص هر منطقه، دیدگاه‌هایی را در مورد این تولیدات بیان کرده است. وی به دیدگاه‌های مطرح‌شده جغرافیا نگاران ادوار گذشته در حوزه مسایل اقتصادی نظم داده و در نوع نگارش آثار جغرافیایی و شیوه پرداخت به مقوله اقتصاد و تولیدات هر منطقه در سده چهارم اثر گزارده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا به منابع و مآخذ موجود، تلاش می کند ضمن بیان دیدگاه اقتصادی ابن ‌فقیه، تاثیر وی بر جغرافیا نگاران سده بعدی را بررسی کند.یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نه تنها برخی جغرافیا نگاران سده سوم از ابن ‌فقیه اثر پذیرفته‌اند، بلکه روش و دیدگاه وی بر روش جغرافیانگاران سده چهارم نیز اثرگزار بوده است.

    کلیدواژگان: جغرافیا نگاری اسلامی، اقتصاد نگاری، ابن فقیه
  • زهرا حاتمی صفحه 171

    جایگاه محمد مسعود در تاریخ روزنامه نگاری معاصر ایران شناخته شده است. اما داستان های او تاکنون مورد توجه و بررسی قرار نگرفته است. این مقاله با استفاده از روش نقد ادبی و تحقیق تاریخی تلاش کرده است به این پرسش پاسخ دهد که آیا می توان آثار داستانی مسعود را روایتی ریالیستی از جامعه ایرانی دوره رضاشاه دانست و بر این اساس آن را به مثابه روایتی غیر رسمی از تاریخ این دوره پذیرفت؟ حاصل پژوهش آن است که داستان های محمد مسعود آیینه جامعه ای است رنجور که آنچه زیر پوستش می گذرد، با آنچه در بوق و کرنا می شود و توسط نهادهای دولتی تبلیغ می گردد، زمین تا آسمان متفاوت است. اگرچه مسعود ادعای تاریخ نویسی ندارد، اما در داستان های ریالیستی اش روایتی غیر رسمی اما واقع‌بینانه از ایران دوره رضاشاه ارایه می دهد که به مدد شواهد و منابع دیگر قابل تایید و پذیرش است.

    کلیدواژگان: محمد مسعود، داستان، رئالیسم ادبی، ایران معاصر، رضاشاه، تاریخ نگاری
  • محمد امرایی *، مجتبی گراوند، داریوش نظری صفحه 185

    قبه‌الصخره، یکی از قدیمی ترین بناهای تاریخی برجای‌مانده از دوره امویان است که در سال 66 هجری به دستور عبدالملک بن مروان (متوفای 86ه.ق) ساخته شد. مشهور است که هدف اصلی عبدالملک برای ساختن گنبد بر روی صخره شریفه، جلوگیری از تماس مردمان شام و مصر با عبدالله بن زبیر بود که در مکه حکومت می کرد و مردم را به بیعت با خود فرا می خواند.
    پژوهش حاضر نشان می دهد که عبدالملک برای ساخت قبه‌الصخره، علاوه بر دلیل یادشده، انگیزه های دیگری نیز داشته است؛ از جمله: جلب قلوب یهودیان شام، مقابله با تفوق تمدنی فرهنگی رومیان مسیحی، زنده نگه داشتن حادثه معراج پیامبرs، محافظت از صخره در برابر تغییرات جوی و به یادگار نهادن اثری از دوران حکومتداری خویش، می توانند دلایلی موجه برای این کار دانسته شوند. این مقاله درصدد است با رویکرد توصیفی تحلیلی، دلایل و انگیزه های عبدالملک از ساختن قبه‌الصخره را بررسی کند و آنها را به بوته نقد بنشاند.

    کلیدواژگان: عبدالملک بن مروان، قبه الصخره، قدس شریف، عبدالله بن زبیر
  • مرتضی ستایی صفحه 203

    سرزمین وسیع چین به ویژه ترکستان شرقی از دیرباز مورد توجه مورخان و جغرافی نگاران مسلمان بوده و آنها در قرون نخستین اسلامی، صفحاتی از کتاب‌های خویش را به وصف این سرزمین‌ اختصاص داده‌اند. با این‌حال از قرن هفتم هجری، حملات مغول به سرزمین‌های اسلامی موجب افزایش توجه نویسندگان مسلمان فارسی‌نویس به سرزمین چین شد. درواقع مغولان با فتح سرزمین‌های اسلامی و غلبه بر چین موجب ارتباط بیشتر میان سرزمین‌های اسلامی و چین شدند. جانشینان مغول ها در ایران یعنی ایلخانان و تیموریان نیز روابط گسترده‌ای با چین برقرار کردند. این جغرافی نگاران و مورخان، غالبا اطلاعات بازرگانی، سیاسی و مذهبی درباره چین ارایه کرده‌اند. در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با تکیه بر منابع فارسی، شهرهای چین از نگاه جغرافی نگاران و مورخان را بررسی کرده و درصدد پاسخ به این سوال است که شهرهای چین در منابع فارسی چگونه توصیف شده است؟

    کلیدواژگان: چین، شهرهای تاریخی، سینکیانگ، منابع فارسی
  • سیدعلی مرتضوی امامی زواره * صفحه 215

    به گواه تاریخ، دوره پهلوی دوم در تاریخ معاصر ایران، یکی از پرواقعه­ترین دوران­ها بوده است که افراد و شخصیت­های زیادی با عملکردهای مختلف در وقوع جریان­های سیاسی و حوادث تاریخی آن  نقش داشته­اند. خانم «لمبتون» فارغ‌التحصیل رشته زبان­های شرقی از دانشگاه آکسفورد انگلستان، یکی از چهره­های موثر در تنظیم سیاست انگلستان در رابطه با ایران در فاصله سال­های 1320-1332 بوده است. گزارش­های او به دولت متبوعش در طول این سال­ها چهره روشنی از سیاست­های بریتانیا در خاورمیانه و ایران را نشان می­د­هد. هدف از پژوهش حاضر با استفاده از مرور مقالات و منابع کتابخانه­ای و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، بازخوانی نقش سیاسی خانم لمبتون در تاریخ معاصر ایران است. واقعیت این است که خانم لمبتون در قامت اندیشمند و سیاستمداری آگاه به فرهنگ ایران، در طول سال‌های ماموریتش با رفتار آگاهانه خود، کنشگری فعال برای دست‌یابی انگلیسی‌ها به مطامع خود بوده است و استعمار انگلیس، برای حفظ منافع خود در رقابت با دولت آلمان، از هیچ اقدام مداخله­گرانه­ای فروگذار نمی­کرده است.

    کلیدواژگان: ایران، انگلیس، روابط خارجی، میس لمبتون
|
  • Mohsen Lotfabadi Page 7

    In the second half of the ninth century AH, Iranian society left behind a period of political instability. The tribal and primitive mentality, at this time, dominated the politic structure and was changing its conditions constantly. Governments and rulers of this time, under the influence of the widespread crisis of succession and for numerous rivals, engaged in a nonstop struggle for power. Based on the kilometric method, this article intends to statistically study the instability of Iranian governments in the second half of the ninth century.
    Statistical analysis shows that the governments of this time are in a state of instability in indicators such as life amount, average reign of rulers, death method and average of life. Regarding to the life of the government, the two Turkoman dynasties, the Qaraquyunlu and the Aqquyunlu, ruled for 63 and 36 years, respectively, which are low numbers for a government. In terms of the average monarchy, the average of the 8 Timurid rulers in the second half of the ninth century was 7 years, and the average reign of the rulers of Aghquyunlu was 4 years. In terms of the manner of death, it should be said that more than half of the rulers of these governments have been killed. Of the eight Timurid rulers in the second half of the ninth century, four were killed, three of the four Qaraquyunlu rulers, and six of the eight Aghquyunlu rulers were killed in civil struggles. In a correlated relationship with these characteristics, the average life of the rulers of these states, was also low.

    Keywords: Political instability, second half of the ninth century, Timurids, Qaraquyunlu, Aqquyunlu
  • Somayye Agha Mohammadi, Sayyede Leila Taghavi Sangdehi Page 35

    With the arrival of Muslim Arabs in Iran, Persian remained as the national language of Iranians. In fact, the rise of Islam and the domination of the Muslim Arabs, although gradually affecting all the morals, beliefs, sciences and customs of the Iranians, and for a long time the Arabic language became the office and scientific language of the Iranians, but this language could not become the official language of Iranians. During the Muslim conquest of Iran, the issue of translation got stronger, due to the interactions between the two sides. indeed, the history of this matter, dates back to before the conquests od Islam, and apparently in the court of Hirah, which belonged to the Sassanids, there were translators who were fluent in both Persian and Arabic. In the Islamic period and since the time of the Holy Prophet (PBUH), on the one hand, there were translators in different fields who translated the words of both sides, and on the other hand, translators, especially from the second century AH, tried to translate written works from Arabic to Persian. With the efforts of the translators, a number of works such as: Tarikh Tabari, Tafsir Tabari, Sawad al-Azam, Al-Baare'i fi Ahkam al-Nojoum, Al-Tawali', and Kalila and Dimna were translated from Arabic into Persian. This research intends to study the written and oral translations from Arabic to Persian in the first centuries of Islam up to the fourth century AH by descriptive-analytical method.

    Keywords: Persian language, Arabic language, oral translation, written translation
  • Khatere Esmizade Page 53

    This article is on study the influence and position of the luties in the Iranian constitutional movement. The Luties have long been a special class with special morals and habits, and their actions were considered by the classes of the people. Luties were present in many events due to their characteristics such as courage and due to their position among the people. The present study analyzes the role and position of Luties in constitutional events and the reasons for their participation and motivations in political processes. Findings show that the inherent characteristics of Lotians, organized organization and their relations with the centers of power, have been important reasons for their presence in the constitutional riot.

    Keywords: Luti, Luties, Constitutionalism, riot, Constitutionalists, champions
  • Mohammad Ebrahim Zareei, Akbar sharifinia Page 67

    Seimara city or nowadays darreshahr, which according to historical sources in the pre-Islamic period is called Mehregan Kadag or in the language of the Arabs Mehrjan Ghazaq, is located in western Iran. Simin Lakpour, in his book Archaeological Excavations and Studies in the city (Seimara), comments on the location of this city and provides reasons to consider it as the city of Ibn Habira from the Umayyad period and Hashemite in the Abbasid period. The present study intends to refute this claim in a historical way and based on Islamic texts and geographical sources, and by presenting the historical geography of each three mentioned cities, to show their separation. According to the results of this study, the mentioned cities are not in the same geographical location. The results show that the city of Seimara is the capital of Mehrjan-e-Ghazaq province, from the Sassanid period and later a city from Jabal province and in the northern part of Khuzestan province with agricultural livelihood model. besides Ibn Habira is another city from the Umayyad period and between Baghdad and Kufa and with the model of livelihood is based on trade and commerce and most likely agriculture. And finally, the city of Hashemiya is a city attributed to Abu al-Abbas Saffah from the Abbasid period and its approximate location is probably very strong in Anbar region and most likely near Kufa. Therefore, the location of the cities: Ibn Habira and Hashemiya in the city of Darreshahr(Seimara) cannot be confirmed based on the studies.

    Keywords: Seimara, Ibn Habira, Hashemiya, locate
  • Mojtaba Zehabi, Akram Karamali Page 93

    Mohammad Hassan khan Etemad-al-Saltane is one of the historians of the Qajar era. Whereas he was in shah court, he has gathered significant points of politician’s life, social situation, political jobberies and hidden issues in a book as the name Memories journal. whereas it is doubtful whether other works called by him are his own writings or not, in this article, to identify the thoughts of Etemad-al-Saltana, Memories journal is considered.
    The findings of this study are based on the historical method and the description and analysis of Etemad-al-Saltana's ideas in the book of Memories journal and indicate that despite his familiarity with Western civilization and the prevalence of Enlightenment in Iran, in the field of social thought, he has a traditional viewpoint. As his thought on the king was that Shah is the shadow of God on earth. Etemad-al-Saltana, in the political field, disagree any change and considers any reform as maintaining the present situation. His political views on the law, dictatorial rule, religious rule, and the granting of liberty to the people are some of the examples in which he expresses this idea. On the other hand, his ideas in the field of economics also led to an increase in wealth, income, savings and no outflow of capital from the country, which in this article, we will analyze and explain these cases.

    Keywords: Etemad-al-Saltana, Economy, Culture, Politics, Religion, Memories journal
  • Hamidreza Sanaei, Hojjat Asemani Page 113

    The lack of methodical research in historical geography and the mixing of local history with it, has always been opposed by historians in Iran, and a solution to this problem, has not yet been proposed. The present article tries to explain the problem in a descriptive-analytical way and then speaks about historical GHS (HGIS) as a solution for it. GIS is a newfound computer tool used in many sciences, including geology, geography, and mapping. Due to the usage of this system in geography and due to the commonality of geography and history in historical geography, this tool can be used in geographical studies related to the past. However, although this system has been used in many sciences for some time, until the last decade of the 20th century, many historians and researchers in the field of historical geography, did not know anything about its capabilities in historical studies. Aware of the ability of this system in the past geographical analysis, a new branch of it, was formed called the Historical Geographic Information System (HGIS). The system, by drawing fixed and dynamic maps as well as three-dimensional images and showing the topography of the scene and the elements involved in it, visualizes the geography of historical events in front of the view of the historian and thus, provides everything for clarifying historical events.

    Keywords: Geographic Information System (GIS), Historical Geography, Historical Geographic Information System (HGIS)
  • saed nagafinezhad Page 131

    The rise of the Safavids and the actions they do to promote the Twelver Shiite religion, makes many changes in various cultural and social fields of Iran. One of the important developments in the culture is related to the style of historiography. This change is not in the appearance, but in the content and themes raised in the works of historians of this period. Many historians came to the fore during this period who had strong Shiite beliefs and at the same time supported the Safavids as promoters of this religion. Abdi Beig Shirazi was one of these historians who considered the support of the Imami Shiite religion and the Safavid rule together. In this research, by collecting library data, we will try to examine the causes and how to combine the support of the Twelver Imami Shiite religion and the Safavid dynasty in the book Takmela al-Akhbar by Abdi Beig Shirazi, as the main issue of this research. It seems that the most important factor of this two-sided supporting in Abdi Beig's work is the religious beliefs of its author and an attempt will be made to show a suitable image of Abdi Beig's position in this research by descriptive-analytical method.

    Keywords: Safavid, Historiography, Twelver Shi'ism, Abdi Beig, Takmela al-Akhbar
  • Mohammad Rezaei*, Ali Asghar Chahian Page 153

    The third century AH is one of the most important periods in terms of writing works and the formation of geographical ideologies. Attention to economic issues, livelihood method and specific products of each region is one of the important characteristics of the works of this period, especially Ibn al-Faqih. Ibn al-Faqih, In his work, while introducing the goods and specific products of each region, has expressed views about these products. He has regulated the views of geographers of the past in the field of economic issues and has influenced the type of writing of geographical works and the method of paying attention to the economy and products of each region in the fourth century. The present research uses a descriptive-analytical method and by seeing available sources and references, while expressing the economic view of Ibn al-Faqih, studies his influence on the geographers of the next century. The findings of this study show that not only some third century geographers were influenced by Ibn al-Faqih, but also his method and perspective influenced the method of fourth century geographers.

    Keywords: Islamic geography, economics, Ibn Faqih
  • Zahra Hatami Page 171

    Mohammad Massoud's position in the history of contemporary Iranian journalism is well known.

    But his stories have not yet been considered and studied. Using the method of literary criticism and historical research, this article has tried to answer the question whether Massoud's fictional works can be considered as a realistic narrative of the Iranian society in Reza Shah period and accordingly accepted it as an unofficial narrative of the history of this period? The result of the research is that the stories of Mohammad Massoud are the mirror of a suffering society in which what goes under its skin is so different from what is trumpeted and propagated by government institutions. Although Massoud does not claim to be a historian, in his realist stories he presents an informal but realistic narrative of Iran in Reza Shah period that can be confirmed and accepted by evidences and other sources.

    Keywords: Mohammad Massoud, Story, Literary Realism, Contemporary Iran, Reza Shah, Historiography
  • Mohammad Omaraei, Mojtaba Geravand, Daryoush Nazari Page 185

    The Dome of the Rock is one of the oldest surviving historical monuments from the Umayyad period, which was built in 66 AH by the order of Abdul Malik bin Marwan (d. 86 AH). It is known that Abdul Malik's main purpose in building the dome on the honorable Rock was to prevent the people of Syria and Egypt from contacting Abdullah Ibn Zubayr, who ruled in Mecca and called on the people to pledge to him. The present study shows that Abdul Malik had other motives for building the Dome of the Rock, in addition to the mentioned reason; These include: capturing the hearts of the Jews of the Sham, countering the civilization-cultural supremacy of the Christian Romans, keeping alive the event of the Prophet's ascension, protecting the rock from climate change, and commemorating a trace of his reign. This article seeks to examine the reasons and motives of Abdul Malik for building the Dome of the Rock with a descriptive-analytical approach and criticizes them.

    Keywords: Abdul Malik bin Marwan, Dome of the Rock, Holy Quds, Abdullah bin Zubair
  • Morteza Setaei Page 203

    The vast land of China, especially East Turkestan, has long been the focus of Muslim historians and geographers, who in the first centuries of Islam devoted pages of their books to the description of this land. However, from the seventh century AH, the Mongol invasions of Islamic lands increased the attention of Persian Muslim writers to China. In fact, with the conquest of the Islamic lands and the conquest of China, the Mongols created a better connection between the Islamic lands and China. The successors of the Mongols in Iran, the Ilkhans and the Timurids, also established extensive relations with China. These geographers and historians have often provided business, political, and religious information about China. In this research, descriptively-analytically and using library resources and relying on Persian sources, Chinese cities are studied from the perspective of geographers and historians and this article seeks to answer the question that how Chinese cities be described in Persian sources.

    Keywords: China, Historic Cities, Xinjiang, Persian Sources
  • Sayyed Ali Mortazavi Emami Zavvare Page 215

    According to history, the second Pahlavi period in the contemporary history of Iran has been one of the most eventful periods in which many individuals and personalities with different functions have played a role in political and historical events. Ms. Lambton, a graduate of Oriental Studies at the University of Oxford in the United Kingdom, was one of the most influential figures in shaping British policy toward Iran between 1320-1332. Her reports to her government over the years show a clear picture of British policy in the Middle East and Iran. The purpose of this study is to review the political role of Ms. Lambton in the contemporary history of Iran by reviewing articles and library resources and with a descriptive-analytical approach. The fact is that Ms. Lambton, as a thinker and aware politician about Iranian culture, during her years of mission, with her conscious behavior, has been an active member for the British to achieve their ambitions and British colonialism did not neglect from any interventionist action to protect its interests in competition with the German government

    Keywords: Iran, Britain, Foreign Relations, Miss Lambton