فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 141، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیاوش صحت کاشانی، الهام حویزی*، هادی نداف صفحات 423-437
    زمینه و هدف

    سلول درمانی به عنوان روشی نوین برای ترمیم نقایص استخوانی با اندازه بحرانی حایز اهمیت است. مطالعات جدید نشان می دهد سلول های بنیادی مشتق از اندومتر رحم می توانند منبع مناسبی برای تهیه سلول های بنیادی از بدن انسان بالغ باشد. از سوی دیگر گرافن و مشتقات آن از جمله ذرات کوانتومی گرافن (GQDs) به تازگی به عنوان  فاکتورهای موثر در تمایز سلولی مورد توجه قرار گفته اند و شواهد نشان می دهد که این ذرات می توانند در تمایز به سمت سلول های استخوانی موثر باشند بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر افزودن GQDs به محیط استیوژنیک استاندارد در روند تمایز سلول های بنیادی اندومتر می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش مطالعه ای تجربی می باشد که در سال 1398 در آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلول دانشگاه شهید چمران اهواز به انجام رسیده است. بعد از استحصال سلول های بنیادی اندومتر مشتق شده از نمونه بافت رحم انسانی با استفاده از آنزیم کلاژناز و خالص سازی آنها، سلول ها در دو گروه کشت داده شدند که شامل گروه کنترل در محیط استیوژنیک استاندارد و گروه آزمایش که به همین محیط GQDs با غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر اضافه گردید. سپس داده ها با استفاده از رنگ آمیزی الزارین رد، فعالیت آنزیم الکالین فسفتاز و بیان ژنی با روش qRT-PCR بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنوا یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در اینجا برای اولین بار نتیجه تعامل GQDs با سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از اندومتر رحم در محیط آزمایشگاهی نشان داده شد و تایید گردید  که حضور GQDs در محیط کشت استیوژنیک باعث افزایش معنی دار کارایی این محیط در القا تمایز سلول های اندومتری به سلول های استخوانی می شود. بعلاوه تشکیل مقادیر بیشتر ندول های کلسیم که با شدت بالای رنگ آمیزی الیزارین رد مشخص شد و همچنین افزایش فعالیت آنزیم آلکالاین فسفاتاز در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل و افزایش معنی دار بیان ژن های بتااکتین، استیوکلسین و استیوپونتین نشان از تمایز بهتر و بیشتر سلول ها در گروه آزمایش داشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد تمایز سلول های بنیادی اندومتر رحم به سلول های استخوانی در محیط استیوژنیک استاندارد که به آن GQDs اضافه شده باشد می تواند به صورت بالقوه روشی کاربردی برای افزایش تمایز استیوبلاستی و سلول درمانی باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مشتق شده از اندومتر انسانی، نقاط کوانتومی گرافن، تمایز استخوانی
  • مرادعلی فولادوند*، مرجان برازجانی، سلیمان خرمی، افسون شریعت، افشین برازش صفحات 438-450
    زمینه و هدف

    اخیرا داروهای با منابع دریایی به دلیل عوارض و هزینه کمتر و سازگاری بیشتر با بیماران، مورد توجه قرار گرفته است. عصاره خیار دریایی، ستاره دریایی و توتیای دریایی به روش های مختلف تهیه و میزان تاثیر آن بر روی فرم پروماستیگوت انگل در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    هر سه جاندار از آب های ساحلی استان بوشهر جمع آوری و پس از جداسازی پوسته و احشاء، به روش پرکولاسیون و با استفاده از حلال های مختلف، مورد عصاره گیری قرار گرفته و اثرات ضدلیشمانیایی آن بر روی فرم پروماستیگوت انگل لیشمانیا ماژور مورد ارزیابی واقع شدند.

    یافته ها

    آنالیز آماری نشان داد که فاکتورهای مورد بررسی شامل نوع عصاره و غلظت های استفاده شده از آن (دوز) دارای تاثیر بسیار معنی داری بودند. همچنین اثرات متقابل دوگانه نوع عصاره و دوز، نوع عصاره و حلال و نیز اثر متقابل سه گانه نوع عصاره و حلال و دوز  بر میزان رشد انگل معنی دار گردید. بیشترین فعالیت ضدلیشمانیایی مربوط به عصاره های متانولی پوسته خیار دریایی (65/88%) و احشاء توتیای دریایی (48/87%) با غلظت 800 میکروگرم/میلی لیتر و کمترین میزان مربوط به عصاره آبی ستاره دریایی (01/43%) با غلظت 20 میکروگرم/میلی لیتر حاصل شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات ضدلیشمانیال عصاره های هر سه جاندار دریایی و وجود  ذخایر غنی از آن ها در خلیج فارس ایران، می توان با انجام یک سری مطالعات تکمیلی در شرایط درون تنی و مشخص نمودن ترکیبات موثر این عصاره ها، گام های موثری در راستای تولید دارویی موثر در کنترل و درمان بیماری لیشمانیوز جلدی که در کشورمان به عنوان یک بیماری اندمیک مطرح می باشد، برداشت.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدلیشمانیایی، ستاره دریایی، توتیای دریایی، خیار دریایی
  • اعظم کاظمی، عادل پیمان، سید ولی کاظمی رضایی*، اعظم صالحی صفحات 451-465
    زمینه و هدف

    در دوران مدرسه دانش آموزان هم زمان با تغییرات جسمانی و شناختی، تغییرات عاطفی و هیجانی زیادی ازجمله اضطراب و خشم را تجربه می کنند که اگر خارج از کنترل باشند می تواند روابط میان فردی را تحت تاثیر قرار داده و مخرب باشند. ازآنجاکه برای سنین کودکی و نوجوانی آموزش تنظیم هیجان یک نکته اساسی فراموش شده در آموزش وپرورش است، پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش اضطراب و خشم دانش آموزان انجام گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر  لنده استان کهگیلویه و بویراحمد در سال تحصیلی 97-1396 بودند  که از بین آن ها 36  نفر بر حسب شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (18) و کنترل (18) انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب بک (1990) و مقیاس خشم نواکو (1986) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. جلسه درمانی آموزش تنظیم هیجان مبتنی رفتاردرمانی دیالکتیکی به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد اما گروه کنترل این آموزش را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از  آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری و نرم افزار آماری SPSS- 24 تجزیه وتحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش اضطراب (001/0P<؛077/14=F) و خشم (004/0P<؛422/7=F) دانش آموزان موثر بوده است؛ بدین معنا که در پس آزمون میانگین نمرات اضطراب (57/4=SD؛ 10/23=M)  و خشم (33/1=SD؛ 06/38=M) دانش آموزان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری را نشان داد.  

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر می توان گفت که آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی منجر به کاهش اضطراب و خشم دانش آموزان می گردد و می توان برای پیشگیری و کاهش اضطراب و خشم دانش آموزان از این روش درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، رفتاردرمانی دیالکتیکی، اضطراب، خشم، دانش آموزان
  • احمد کچویی، فرخ سواددار، محسن اشراقی، مصطفی واحدیان، ملیحه رضایی نایه، عنایت الله نوری* صفحات 466-473
    زمینه و هدف

    شناخت عوامل خطر تبدیل کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک به جراحی باز لازم و ضروری می باشد.هدف از این مطالعه بررسی یافته های آزمایشگاهی قبل از عمل در پیش بینی سختی عمل کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک می باشد.
    مواد و

    روش

      مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 122 بیمار که تحت جراحی کله سیسیتکتومی لاپاراسکوپیک قرار گرفتند انجام شد. پیش از عمل جراحی اطلاعات بیماران از قبیل سن، جنس، یافته های آزمایشگاهی از قبیل WBC، ALT، AST، T Bill در چک لیست ثبت شد. در نهایت میزان سختی عمل به دو درجه آسان(زیر 60 دقیقه و بدون عارضه) دشوار (بالای 60 دقیقه  به همراه عوارضی مثل خونریزی و یا به جراحی باز) تقسیم شد. در نهایت برای آنالیز داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. در این مطالعه سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    28 نفر(22.4 درصد) مرد و 97 نفر(77.6درصد) زن مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن بیماران 13.85± 44.66 سال بود. تعداد عمل های دشوار 35 (28%) و عمل های آسان 90(72%) بود. تبدیل به جراحی باز در 3 مورد اتفاق افتاده بود. در بین یافته های آزمایشگاهی قبل از عمل بین مقادیر AST (P value:034)،  T Bill (P value:008) WBC (P value:000)، و سختی عمل ارتباط معناداری وجود داشت، اما بین مقدار  ALT(P value:065)، با سختی عمل کله سیستکتومی ارتباط معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

     یافته های آزمایشگاهی قبل از عمل قادر به ارایه داده های ارزشمند در پیش بینی سختی عمل  کله سیستکتومی لاپاروسکوپی می باشد.

    کلیدواژگان: آزمایشگاهی، سختی، کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک
  • هوشنگ جمالی*، مهدی بخشی زاده صفحات 474-486
    زمینه و هدف

    عفونت دستگاه ادراری یکی از شایعترین عفونت های بیمارستانی است که از کلونیزه شدن اشرشیا کلی یوروپاتوژن در اپیتلیوم مخاطی میزبان و تشکیل بیوفیلم میکروبی ناشی می شود و به بافت میزبان آسیب می رساند. هدف از این مطالعه تعیین میزان قدرت تشکیل بیوفیلم اشریشیا کلی یوروپاتوژن مستقر بر روی سنگهای سیستم ادراری افراد دارای عفونت ادراری می باشد.

    مواد و روش ها

    در این بررسی، تعداد 380 بیمار دارای کشت ادرار مثبت با باکتری اشرشیا کلی مورد بررسی قرار گرفت. از این تعداد بیماران 34 نفر بصورت همزمان دارای سنگ سیستم ادراری و عفونت ادراری با اشرشیا کلی بودند. این سنگها با رعایت شرایط استریل جهت کشت به آزمایشگاه ارسال گردید. برای حفظ و نگهداری طولانی مدت باکتری جهت جمع آوری و انجام تستهای دیگر به نحوی که خود باکتری آسیب نبیند، آنها را در حالت ذخیره گلیسرول(Glycerol Stock) نگهداری میکنیم. برای بررسی میزان قدرت تشکیل بیوفیلم این باکتری با روش میکروتیترپلیت بررسی گردید.

    نتایج

    نتایج نشان دادند که مجموع 34 نمونه سنگ مورد بررسی به کمک روش های متداول حاوی اشریشیا کلی یوروپاتوژن بودند که این میکروارگانیسم از نظرمیزان تشکیل بیوفیلم 18% قدرت بسیار کم، 20 ٪ قدرت متوسط و 59٪ دارای قدرت بسیار بالا نشان داد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نشان داده شد که وجود همزمان عفونت به همراه سنگهای ادراری به عنوان یک سطح و بستر مناسب برای باکتری اشریشیا کلی یوروپاتوژن و در نتیجه تشکیل بیوفیلم این باکتری بر سطح سنگ، باعث استقرار بیشتر عفونت دستگاه ادراری و همچنین ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های ایجاد کننده عفونت دستگاه ادراری شود.

    کلیدواژگان: عفونت های دستگاه ادراری، اشریشیا کلی یوروپاتوژن، بیوفیلم
  • سید عبدالوهاب تقوی*، شهین تاج ارامش صفحات 487-502
    مقدمه

    ناباروری از مسایل طبی و اجتماعی مهم در همه جوامع محسوب می شود. دسترسی به آمار دقیق و به روز ناباروری و علل مرتبط با آن، می تواند در تدوین سیاست هایی جهت کمک به زوجین نابارور و ارجاع این زوجین به مراکز ناباروری ودرمان و حل مشکلات آنها مفید باشد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک ناباروری در شهرستان بویر احمد درسال1398  می باشد.

    روش اجرا

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که بر روی 1536 زوج مراجعه کننده به  کلیه مراکز بهداشتی در سطح شهرستان بویراحمد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یاسوج که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند،انجام شد. داده ها با روش مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی پرسشنامه ، به روش اعتبار محتوی تایید شد.

    یافته ها

    در مطالعه ی حاضر میانگین (انحراف معیار) سن زنان نابارور 6.38±33.01 و سن مردان 8.39±38.45 سال بود. شیوع ناباروری در بویراحمد 8.13% بود که 44.06% ناباروری اولیه و 55.93% ناباروری ثانویه داشتند. میانگین(انحراف معیار)  BMI زنان 5.49±27.93 بود که نشان می دهد عمده ی زنان مورد بررسی دچار اضافه وزن بودند. در ناباروری اولیه، 42.3% عامل زنانه، 26.9% عامل مختلط، 23.1% عامل مردانه و 7.7% عامل ایدیوپاتیک نقش داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع ناباروری در شهرستان بویراحمد از میزان کشوری و مطالعات قبل کمتر بوده است. در توزیع فراوانی نوع ناباروری، ناباروری ثانویه  فراوانی بیشتری داشت. نظر به اخذ نمونه گیری بر اساس سامانه سیب و تفاوت آمار اخذ شده از ناباروری در استان درمقایسه با آمار ایران و جهان  این یافته می تواند به علت تعداد کم زوجین نابارور مورد بررسی باشد که ناشی از عدم ثبت اطلاعات زنان نابارور در سامانه سیب  می باشد. لذا اقدامات بیشتر برای رفع کاستی های سامانه سیب برای دست یابی به آمار دقیق جمعیت زنان نابارور توصیه می شود. همچنین فراهم ساختن امکانات درمانی بیشتر در مراکز دولتی کمک کننده به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شیوع، اپیدمیولوژیک، ناباروری، بویراحمد
  • مهدی غفاری*، محمد فرامرزی، زهرا همتی صفحات 503-514
    زمینه و هدف

    تحقیقات زیادی تاثیر فعالیت ورزشی را بر عوامل مرتبط با بیماری دیابت بررسی کرده اند. هدف اصلی از پژوهش حاضر تاثیر تمرین استقامتی با شدت های متفاوت بر HBA1C [m1] [M2] بیماران مبتلا به دیابت نو[m3] [M4] [M5] ع دو، یک مرور نظام مند و فراتحلیل مقالات داخل ایران بود.

    روش بررسی

    برای انجام پژوهش حاضر، پایگاه های اطلاعاتی، ScienceDirect،PubMed ، Scopus، science of Web، SID، Magiran و Google Scholar از سال های 1381 تا 1398، همراه با کلمات کلیدی جستجو شد. بعد از غربالگری اولیه، متن کامل مقالات ارزیابی گردید و مقالاتی که معیار ورود به پژوهش داشتند آنالیز شدند. تعداد 32 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند و از این میان 11 مقاله معیار ورود به مرور سیستماتیک و فراتحلیل را کسب کردند. بر این اساس 381 نفر فرد دیابتی که به دو گروه کنترل و گروه تجربی به ترتیب تعداد 169 و 237 نفر تقسیم می شدند که در گروه تجربی (99 زن، 134 مرد) و در گروه کنترل (57 زن، 81 مرد) قرار گرفتند. میانگین سنی آزمودنی ها در پژوهش حاضر 52٫62 سال بود. اثرات مداخله با استفاده از تفاوت میانگین (MD) و مدل اثرات تصادفی ارزیابی گردید.

     یافته ها

    نتایج متاآنالیز نشان داد که تمرینات شدید و متوسط هوازی هر دو موجب بهبود شاخص های گلیسمی می گردند. تمرین استقامتی در کل باعث کاهش معنادار سطوح HBAIC گردید. در آنالیز زیر گروه ها تمرین استقامتی با شدت متوسط (P= 0.001, SE=0.27,V=0.07, CI=-1.51 -0.44 Z=-3.58) و شدت بالا (P= 0.001, SE=0.22,V=0.05, CI=-1.33 -0.46 Z=-4.05) موجب کاهش درصد HBA1C گردید.

    نتیجه گیری

    شدت های مختلف تمرین استقامتی تاثیر معنادار  بر سطوح HBA1C بیماران دیابتی نوع دو دارد. اگر چه هنوز برای بررسی تفاوت بین شدت ها به مطالعاتی بیشتر و با کیفیت بالاتر احساس می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، HBA1C، تمرین استقامتی، شدت تمرین
  • ثریا پروین، امید صالحی، محمدرضا جوشن، مهدی اکبرتبار، جان محمد ملک زاده، راضیه پیروز، طوبی بهرام فرد، زهره خسروانی، عزیزالله پورمحمودی* صفحات 515-528
    زمینه و هدف

     ناامنی غذایی به عنوان یک مشکل جدی سلامت عمومی در جهان شناخته شده است و توجه مردم، متخصصین و سیاست گذاران را به خود جلب کرده است. ناامنی غذایی و گرسنگی می توانند علاوه بر تاثیر سوء بر سلامت جسمی، سلامت اجتماعی و روانی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اینکه زنان نیمی از جامعه انسانی را تشکیل می دهند و تاثیر چشمگیر و همه جانبه ای بر سلامتی جامعه دارند؛ هدف از انجام این مطالعه ارزیابی وضعیت امنیت غذایی در زنان شاغل اداره آموزش و پرورش و ارایه گزارشی کلی از وضعیت امنیت غذایی در بین آنها بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از بین معلمان زن اداره آموزش و پرورش شهر یاسوج، بصورت تصادفی ساده و با استفاده از لیست اعداد تصادفی اختصاص داده شده به معلمان، تعداد 400 معلم زن انتخاب شدند. برای بررسی وضعیت امنیت غذایی از پرسشنامه رادیمر-کرنل استفاده گردید و برای اندازه گیری وزن از ترازوی سکا و اندازه گیری قد از قد سنج چوبی استفاده شد. بعد از جمع آوری اطلاعات، آنالیز آماری به کمک نرم افزار  SPSS نسخه 19 صورت گرفت.

    یافته ها

     در مطالعه حاضر، میانگین و انحراف معیار سنی شرکت کنندگان 89/6±87/37 سال و میانگین و انحراف معیار نمایه توده بدنی 70/3±90/20 کیلوگرم بر مترمربع بود. یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که از نظر نمایه توده بدنی 123 نفر BMI زیر 25 (8/30% وزن نرمال)، 197 نفر BMI 25 تا 30 (2/49% اضافه وزن) و 80 نفر BMI بیشتر از 30 (20% چاق) داشتند.5/70% از معلمان از درجات مختلف ناامنی غذایی رنج می بردند و فقط 5/29% از زنان مورد مطالعه دارای امنیت کامل غذایی بودند. آنها ناامنی غذایی را در خرده مقیاس های خانوار(50%) ، فردی (12%) و کودک (5/8%) گزارش کردند. در بررسی عوامل مرتبط با وضعیت امنیت غذایی، نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان دادند که وضعیت اقتصادی، وضعیت مسکن، شغل همسر و تحصیلات خود شرکت کنندگان با سه مقیاس ناامنی غذایی(خانوار، فردی و کودک) ارتباط آماری معنادار دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درجاتی از ناامنی غذایی در بخش بزرگی از جامعه معلمان زن وجود دارد که همچنین عوامل اجتماعی و اقتصادی نیز نقش مهمی را در این ناامنی غذایی بازی می کنند. بنظر می رسد بتوان با سیاستگذاری ها و راهکارهای اجرایی مناسب در زمینه بهبود این معضل گام برداشت.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ناامنی غذایی، زنان، معلم
  • مژگان هاشمیه* صفحات 529-543

    سندرمهای تالاسمی از شایع ترین کم خونی های ارثی در جهان محسوب می شوند که به علت اختلال در ساخته شدن زنجیره های هموگلوبین ایجاد می گردند. چنانچه سنتز زنجیره های آلفا کاهش یابد، از ترم آلفا تالاسمی و در صورت نقصان در سنتز زنجیره های بتا از ترم بتا تالاسمی استفاده می گردد. در ایران، تالاسمی از جایگاه ویژه ای برخوردار است زیرا کشور ما بر روی کمربند تالاسمی واقع شده است. در بیماران مبتلا به فرم های شدید این هموگلوبینوپاتی، حیات بیماران وابسته به تزریق خون های مکرر است و پیامد این روش درمانی، انباشته شدن آهن در ارگانهای مختلف بدن مثل قلب، کبدو غدد درون ریز می باشد. رسوب آهن در اندام های حیاتی بدن منجر به اختلال در عملکرد آنها می گردد و در نهایت نارسایی قلبی، سیروز کبدی و آندوکرینوپاتی حادث می شود. به منظور جلوگیری از رسوب آهن در این ارگانها، استفاده از داروهای آهن زدا در این بیماران ضروری می باشد. به طوری که بدون استفاده از این داروها، بقای بیماران تالاسمی کاهش قابل ملاحظه ای می یابد. لذا آشنایی با داروی آهن زدا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اولین دارو از این گروه دفروکسامین می باشد که غالبا به صورت زیرجلدی و در برخی از موارد به صورت داخل وریدی تزریق می گردد. اولین داروی خوراکی آهن زدا دفریپرون می باشد و در سالهای اخیر داروی دفرازیروکس محبوبیت ویژه ای را در بین بیماران تالاسمی کسب کرده است. در این مقاله مروری در ابتدا کلیاتی درباره اضافه بار اهن وسپس داروهای آهن زدا، خصوصیات مارماکوکینتیکی و عوارض جانبی انها مورد بحث قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: تالاسمی، اضافه بار آهن، آهن زدایی، دفروکسامین، دفریپرون، دفرازیروکس
  • سید عزیز چابکی، محمدرضا بلیاد*، علیرضا کاکاوند، بیوک تاجری، فاطمه زم صفحات 544-557
    زمینه و هدف

    در سالهای اخیر، کامپیوتر ها و اینترنت در تمامی بخش های زندگی افراد وارد شده است. یکی از مشکلاتی که ممکن است ایجاد شود، اعتیاد به اینترنت است که بعنوان یک اختلال جدید، با تعدادی از اختلالات روانپزشکی مرتبط گزارش شده است. هدف این مطالعه، تعیین روابط ساختاری سلامت روان با اعتیاد به اینترنت با نقش میانجی سبک های دلبستگی در نوجوانان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی می باشد، که 310 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرکرج در سال تحصیلی 97-98 به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های سلامت گلدبرگ و هیلر(1979)، اعتیاد به اینترنت یانگ(1998) و سبک های دلبستگی هازن و شاور(1987) می باشد. جهت دستیابی به روایی سازه متغیرهای پژوهش، از الگوی اندازه گیری و نرم افزار Amos استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج الگوها نشان داد که تمامی مقیاس های پژوهش از برازش مناسب برخوردارند. سلامت روان علاوه بر نقش مستقیم، توانست به واسطه سبک های دلبستگی، نشانه های اعتیاد به اینترنت را به طور معنی داری تبیین نمایند.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر یافته ها فوق می توان نتیجه گرفت، که توجه به شیوه فرزندپروری آگاهانه می تواند موجب ایجاد سبک دلبستگی ایمن گردد و به تبع آن با ایجاد بهزیستی روان شناختی از آسیب اعتیاد به اینترنت در دوران نوجوانی پیشگیری به عمل آید. لذا پیشنهاد می شود در مداخلات پیشگیری و درمان اعتیاد به اینترنت به نقش سلامت روان و سبک های دلبستگی اهمیت ویژه داده شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اعتیاد به اینترنت و سبک های دلبستگی
  • سعید جوکار، مریم زارعی نژاد، رزینا عباسی لرکی، مریم روحانی، رضا عباسی* صفحات 558-566
    مقدمه

    تب روماتیسمی حاد یک بیماری خود ایمنی است که عمدتا مفاصل بزرگ را درگیر می کند. درمان به موقع عفونت گلو بدنبال استرپتوکوک گروه A از تب روماتیسمی حاد جلوگیری می کند. با توجه به شیوع کم بیماری علی الخصوص در وضعیتی که در ایران مصرف بی رویه آنتی بیوتیک وجود دارد، این مطالعه قصد گزارش یک بیمار با ب روماتیسمی حاد باعلایم خفیف را دارد.

    گزارش مورد

    بیمار آقای 14 ساله که به دلیل ضعف و بی حالی به همراه درد مفاصل به درمانگاه داخلی مراجعه کرد. درد بیمار در  مفاصل مچ های دست و پا و همچنین زانو ها بود و به صورت مهاجر در بیمار نمود پیدا کرده بود. در شرح حال سابقه تب و درد گلو، یک ماه قبل از مراجعه را می داد. بیمار شرح حالی از ضایعه پوستی را نمی داد. در معاینه بدست آمده از بیمار علایم حیاتی BP:100 /60 Mmhg ، دقیقه/90PR:، دقیقه/25RR:و 37.7T:  داشت. معاینه گلو کمی اریتماتو  و بدون اگزودا مشاهده گردید، معاینه قلب تاکی کارد بدون وجود سوفل سمع گردید. در معاینه تنها مفصل زانوی چپ قرمزی و در لمس گرمی داشت. در آزمایشاتASO:400،ESR:94 و CRP:76  بود. با توجه به علایم وآزمایشات براساس کریتریای جونزتشخیصARF برای بیمار مطرح گردید. عکس قفسه سینه، نوار قلب و اکوکاردیوگرافی بیمار نرمال بود. سپس جهت درمان ابتدایی ناپروکسن و کوآموکسی کلاو به مدت 14روز برای بیمار آغاز شد و به بیمار توضیح داده شد که ماهی یکبار تا سن 21 سال پنی سیلین بنزاتین به صورت عضلانی دریافت کند.

    نتیجه گیری

    تب روماتیسمی حاد باید به عنوان بخشی از تشخیص افتراقی های مهم درگیری چند مفصلی در بیماران جوان مد نظر قرار گیرد، تا در صورت وجود، با درمان مناسب و پروفیلاکسی آنتی بیوتیکی جهت روماتیسم قلبی احتمالی که می تواند به دنبال آن ایجاد شود، از بار هزینه های اجتماعی بکاهیم.

    کلیدواژگان: تب روماتیسمی حاد، معیار جونز، پلی آرترالژیا، آرتریت
|
  • Siavash Sehat Kashani, Elham Hoveizi*, Hadi Naddaf Pages 423-437
    Background and aim

    Cell-therapy is an important science because of using to treatment of critical-sized bone defects. Recent studies in this field suggest that human endometrial derived stem cells can be a great source. On the other hand, graphene and its derivatives, mainly graphene quantum dots (GQDs) have recently attracted much attention as effective factors in differentiating stem cells towards osteoblastic lineage. So the aim of this study is evaluation of the effect of adding GQDs to standard osteogenic medium and the effect it has on the differentiation of endometrial stem cells.

    Methods

    The present research was an experimental study carried out in the cell culture research laboratory of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2019.  After the cell isolation by collagenase enzyme and purifying endometrial stem cells extracted from uterus tissue, the cells in two groups including the control group that the cells was cultured in standard osteogenic medium while the cells of the experimental group were cultured in the same medium with the addition of graphene quantum dots at a concentration of 50 μg mL-1.Then the data was evaluated using alizarin red staining, the activity of alkaline phosphatase, and qRT-PCR method for gene expression.  Data were analyzed using one-way ANOVA.

    Results

    In here for the first time, the results of the interaction between GQDs and endometrial derived stem cells were showed in in vitro condition and confirmed that the presence of GQDs in the osteogenic medium can lead to significant incrassation in osteogenic differentiation efficiency of endometrial cells. Indeed, alkaline phosphatase activity and formation of calcium nodules (that are given more intensity by alizarin red) were significantly increased more in the experimental group compared with the control group which indicates earlier and better activation of osteogenesis in the experimental group. These results were confirmed with the significant up-regulation of phenotypically related osteogenic genes (Runx2, osteopontin, and osteocalcin) which were measured using a qRT-PCR technique.

    Conclusion

     These results show that using a standard osteogenic medium with addition of graphene quantum dots in conjunction with endometrium derived stem cell can have potential use in the field of osteoblast differentiation with a significant efficiency increase and cell-therapy.

    Keywords: Human endometrial-derived stem cells, Graphene quantum dots, Osteogenic differentiation
  • Moradali Fouladvand*, Marjan Borazjani, Soleyman Khorrami, Afsun Shariat, Afshin Barazesh Pages 438-450
    Introduction

    Recently, the drugs with marine resources have been considered due to the lower costs and greater compatibility with patients. In the present study, the extracts of three marine organisms from the Persian Gulf; Holothuris parva, Ophiocoma scolopendrina and Echinometra matheai, were prepared and evaluated their in vitro anti-leishmaniasis effects.

    Materials & Methods

    All three marine organisms were collected from the coastal waters of Bushehr province and after separating their shell from the viscera, were extracted by percolation method using different solvents. All prepared extracts were evaluated for anti-leishmanial activity on Leishmania major promastigotes in vitro.

    Results

    Statistical analysis showed that the extract type and the concentrations used (dose) had a very significant effect. Also, the dual interactions of extract and dose, extract and solvent, as well as the triple interaction of extract, solvent and dose were significant on the inhibitory rate. The highest anti-leishmanial activity was related to methanolic extracts of Holothuria Parvachr('39')s shell (88.65%) and Echinometra matheaichr('39')s viscera (87.48%) at 800μg/ml concentrations, and the lowest activity was obtained in aqueous extract of Ophiocoma scolopendrina (43.01%) at 20μg/ml concentration.

    Conclusion

    Considering the anti-leishmanial effects of all three marine organisms studied in this research, and the presence of their rich reserves in the Persian Gulf in another way, by performing a series of complementary studies in vivo and identifying the effective compounds of these extracts, efficient steps can be taken to produce effective drugs for the control and treatment of cutaneous leishmaniasis.

    Keywords: Anti-leishmanial activity, Holothuria parva, Echinometra matheai, Ophiocoma scolopendrina
  • Azam Kazemi, Adel Peyman, Seyed Vali Kazemi Rezaei*, Azam Salehi Pages 451-465
    Background & aim

    During school, students experience many emotional and emotional changes at the same time as physical and cognitive changes, including anxiety and anger, which can affect interpersonal relationships and be destructive if they are out of control. Because for children and adolescents, emotion regulation training is a key point forgotten in parenting education. The aim of this study was to investigate the effect of emotion regulation therapy training based on dialectical behavioral therapy on reduce  anxiety and anger students.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study was all female high school students in Lande, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces in the academic year 2017-2018. Among them, 36 people were selected according to the conditions of entering the research by the available sampling method and were randomly selected in two experimental groups (18) and control (18). The Beck Anxiety Questionnaire (1990) and the Novako Anger Scale (1986) were used to gather information in two stages, pre-test and post-test. Dialectical Emotion-Based Emotional Behavioral Training Therapy session was performed for nine 90-minute sessions per week for the experimental group, but the control group did not receive this training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and SPSS-24 statistical software.

    Results

    The results of data analysis showed that emotion regulation therapy based on dialectical behavioral therapy was effective in reducing anxiety (F=14.077; P <0.001) and anger (F=7.422; P <0.004); This means that in the post-test, the mean score of anxiety (M=23.10; SD=4.57) and anger (M=38.06; SD=1.33) decreased significantly in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be said that teaching emotion regulation based on dialectical behavioral therapy leads to reduction of students chr('39')anxiety and anger, and this treatment method can be used to prevent and reduce studentschr('39') anxiety and anger.

    Keywords: Emotion regulation, Dialectic behavior therapy, Anxiety, Anger, Students
  • Ahmad Kachoie, Farokh Savaddar, Mohsen Eshraghi, MOSTAFA VAHEDIANA, Maliheh Rezaeinayeh, Enayatollah NOORI* Pages 466-473
    Background and Aim

    Understanding the risk factors of laparoscopic cholecystectomy for open surgery is essential. The purpose of this study was to evaluate the preoperative laboratory findings in predicting the severity of laparoscopic cholecystectomy.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 122 patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Before surgery, patient information such as age, sex, laboratory findings such as WBC, ALT, AST, T Bill were recorded in the checklist. Finally, the degree of difficulty was divided into two degrees of easy (below 60 minutes without complications) (over 60 minutes with complications such as bleeding or open surgery). Finally, SPSS software was used for data analysis. The level of significance was considered to be less than 0.05.

    Results

    28 (22.4%) males and 97 (77.6%) females were studied. Mean age of patients was 44.66 13 13.85 years. The number of difficult operations was 35 (28%) and 90 (72%) easy operations. Transplant surgery was done in 3 cases. There was a significant relationship between preoperative laboratory findings between AST (P value: 034), TBC (P value: 008), WBC (P value: 000), and difficulty of operation, but no significant relationship between ALT (P value: 0). 065), no significant relationship was found with the severity of cholecystectomy.

    Conclusions

    Preoperative laboratory findings are capable of providing valuable data in predicting the severity of laparoscopic cholecystectomy.

    Keywords: Laboratory, Difficult, Laparoscopic Cholecystectomy
  • Houshnag Jamali*, Mehdi Bakhshizadeh Pages 474-486
    Background and Aim

    Urinary tract infections are one of the most commonly reported nosocomial infections caused by colonization of E. coli in the mucosal epithelium and in the formation of microbial biofilms, which damage the host tissue. The aim of this study was to determine the amount of biofilm formation of uropathogenic E. coli based on urinary tract stones of people with urinary tract infection.

    Materials and Methods

    In this study, 380 patients with positive urine culture with Escherichia coli bacteria were studied. Of these, 34 patients had urinary stone and urinary tract infection with E. coli at the same time. These rocks were sent to the laboratory in accordance with sterile conditions. To maintain and maintain a long-term bacteria to collect and perform other tests in such a way that the bacteria themselves are not harmed, they are stored in a glycerol stock state. To determine the biofilm formation capacity, this bacterium was investigated by Microtiter Plate method.

    Results

    The results showed that a total of 34 stone samples were examined using conventional methods containing uropathogenic E. coli. These microorganisms showed a low biofilm strength of 18%, very low power, 20% moderate power and 59% high power.

    Conclusion

    In this study, the presence of infection with urinary stones as a suitable bed and surface for the uropathogenic E. coli and, as a result of biofilm formation of this bacterium on the surface of the stone, causes more urinary tract infection and also resistance an antibiotic in the strains that causes the urinary tract infection.

    Keywords: Urinary tract infections, uropathogenic E. coli, biofilm
  • Abdolvahab Taghavi*, Shahintaj Aramesh Pages 487-502
    Introduction

    Infertility is one of the most important medical and social issues in all societies. Access to accurate and up-to-date statistics on infertility and related causes can be helpful in formulating policies to assist infertile couples and referring them to infertility and treatment centers and solving their problems. The purpose of this study was to evaluate the epidemiological status of infertility in Boyer Ahmad city in 2018.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study which was performed on 1536 couples who referred to all health centers in Boyer Ahmad city affiliated to Yasuj University of Medical Sciences. The data were collected by interview using a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by content validity.

    Results

    The mean (SD) age of the infertile women was 33.01 6. 6.38 and 38.45 8. 8.39 years in the present study. The prevalence of infertility in Boyer Ahmad was 8.13% with 44.06% primary infertility and 55.93% secondary infertility. The mean (SD) BMI of women was 27.93 5. 5.49, indicating that the majority of women were overweight. In primary infertility, 42.3% were female, 26.9% were mixed, 23.1% were male and 7.7% were idiopathic.

    Conclusion

    The prevalence of infertility in Boyer Ahmad city was lower than the national rate and previous studies. In the frequency distribution of infertility type, secondary infertility was more frequent. Regarding sampling based on SIB system and differences in infertility statistics in the province compared to Iran and the world, this finding may be due to the low number of infertile couples surveyed due to lack of information on infertile women in SIB system. . Therefore, further steps are recommended to lower the deficiencies of the SIB system in order to obtain accurate population statistics of infertile women. Providing more health facilities in government centers also seems to help.

    Keywords: Prevalence, Epidemiological, Infertility, Boyer Ahmad
  • Mahdi Ghafari*, Mohamad Faramarzi, Zahra Hemati Pages 503-514
    Background & aim

    Many studies have investigated the influence of exercise on diabetes-related factors. The main purpose of the present study was to examine the effect of endurance training with different intensities on hba1c in patients with diabetes mellitus, a systematic review, and meta-analysis of articles in Iran.

    Methods

    For the present study, databases from ScienceDirect, PubMed, Scopus, the science of the Web, SID, Magiran, and Google Scholar from years 1381 to 1398 were searched with keywords After initial screening, the full text of the articles was evaluated and the articles that met the inclusion criteria were analyzed. 21articles were reviewed, of which 11coincided the criteria for systematic review and meta-analysis.  381 diabetic patients divided into two groups of 169 and 237, respectively, in the experimental group (99 females, 134 males) and the control group (57 females, 81 males). The mean age of the subjects in this study was 52.62 years. Intervention effects were evaluated as mean difference (MD) with a random effects model.

    Results

    The results of the meta-analysis showed that both moderate and moderate aerobic exercise decreased HBAIC percentage. Endurance training in general reduced HBAIC levels significantly.  In the subgroup analysis, endurance training was moderate (P = 0.001, SE = 0.27, V = 0.07, CI = -1.51 -0.44 Z = -3.58) and high intensity (P = 0.001, SE = 0.22, V = 0.05, CI = -1.33 -0.46 Z = -4.05)

    Conclusion

    Different intensities of endurance training had a significant effect on HBA1C levels in type 2 diabetic patients. However, further studies of higher quality are still needed to investigate the differences between intensities.

    Keywords: Type 2 diabetes, HBA1C, endurance training, training intensity
  • Soraya Parvin, Omid Salehi, Mohammadreza Jowshan, Mahdi Akbartabar, John Mohammad Malekzadeh, Raziyeh Pirouze, Toba Bahramfard, Zohreh Khosravani, Azizollah Pourmahmoudi* Pages 515-528
    Background and Aim

     Food insecurity is recognized as a serious public health problem in the world and has attracted the attention of the public, professionals, and policymakers. Food insecurity and hunger can affect social and mental health as well as physical health. Given that women makeup, half of human society and have a significant and far-reaching impact on public health; this study aimed to assess the food security status among employees’ women in the Department of Education.

    Materials and Methods

     In this descriptive-analytical study, among female teachers of Yasuj Education Department, 400 female teachers were randomly selected using a list of random numbers assigned to teachers with a simple randomization method. The Radimer-Cornell questionnaire was used to assess the food security, and a Seca scale and a tape measure were used to measure weight and height respectively. After collecting the data, statistical analysis was performed using SPSS software version 19.

    Findings

     In the present study, the mean and standard deviation of participant’s age was 37/87±6/89 years and the mean and standard deviation of body mass index was 25/90±3/70 kg/m2. The results of this study showed that in terms of body mass index, 123 people had a BMI below 25 (30/8 % = normal weight), 197 people had a BMI of 25 to 30 (49.2% = overweight) and 80 people had a BMI of more than 30 (20 % = obese). 70/5 % of teachers suffered from varying degrees of food insecurity, and only 29/5 % of the women studied had complete food security. They reported food insecurity on household (50%), individual (12%), and child (8.5%) scales. In examining the factors related to food security, the results of statistical tests showed that economic status, housing status, spousechr('39')s job, and participantschr('39') education have a significant statistical relationship with three scales of food insecurity (household, individual and child).

    Conclusion

     The results of the present study showed that there are degrees of food insecurity in a large part of the female teacherschr('39') community and that social and economic factors also play an important role in this food insecurity. It seems that it is possible to take steps to improve this problem with appropriate policies and executive strategies.

    Keywords: Food security, food insecurity, women, teacher
  • Mozhgan Hashemieh* Pages 529-543

    Thalassemia syndromes are the most common inherited hemoglobinopathies in the world characterized by various degrees of defective production of the alpha or beta globin chains. Impairment in alpha chain or beta chain synthesis leads to alpha thalassemia and beta thalassemia syndromes respectively.
    Iran is one of the countries located on the thalassemia belt therefore this disease is significant in our country. The most important component of treatment in beta thalassemia is packed red blood cell transfusion. Thalassemic patients need lifelong transfusions and the consequence of these repeated transfusions is iron accumulation in different organs, such as heart, liver and endocrine gland. Iron overload is one of the major causes of morbidity in patients with thalassemia major necessitating iron chelation drugs to improve survival of patients. Three iron chelating agents are currently commercially available: deferoxamine (DFO), deferiprone (DFP), and deferasirox (DFX). DFO is the first chelating agent that became available. DFP is the first oral iron chelator and DFX is the most recently approved chelator for transfusional hemosiderosis. The purpose of this article is to summarize the main pharmacokinetic characteristics and side effects of iron chelator drugs in the field of thalassemia.

    Keywords: Thalassemia, Iron overload, Iron chelation, Deferoxamine, Deferiprone, Deferasirox
  • Seyed Aziz Chaboki, Mohammad Reza Belyad*, Ali Reza Kakavand, Tajeri Biouk, Fatemh Zam Pages 544-557
    Background & aim

    In recent years, computers and the Internet have entered all parts of people’s life. One of the problems that may arise is Internet addiction, which has been reported as a new disorder with a number of related psychiatric disorders. This study aimed to determine the structural relationships between mental health and internet addiction in adolescents, regarding meditating the role of attachment styles.

    Methods

    This study was descriptive-correlational. Participants were 310 high school students of Karaj in 2018-19, selected by purposive sampling. The instruments were the Goldberg and Hiller Health Questionnaires (1979), the internet Addiction Questionnaire (Yang, 1998), and Attachment Styles (Hazan and Shaver, 1987). To measure the validity of the structure of the research variables, the measurement model and Amos software were used.

    Results

    The results of the models showed that all research scales have a suitable fit. Mental health, in addition to its direct role, has been able to significantly explain the symptoms of Internet addiction through attachment styles.

    Conclusion

    Based on these findings, it can be concluded that paying attention to a conscious parenting can lead to a secure attachment style. And consequently, by creating mental health, the harm of internet addiction in adolescence can be prevented. It is suggested to consider the role of mental health and attachment styles in prevention and treatment interventions of internet addiction.

    Keywords: Mental health, Internet addiction, Attachment styles
  • Saeid Jokar, Maryam Zareinezhad, Rozina Abbasi Larki, Maryam Rohani, Reza Abbasi* Pages 558-566
    Introduction

    Acute rheumatic fever is an autoimmune disease that mainly affects the large joints. Early treatment of a throat infection following group A streptococcus prevents of acute rheumatic fever. Given the low prevalence of the disease, especially in a situation where there is excessive use of antibiotics in Iran, this study intends to report a patient with Acute rheumatic fever with mild criteria.

    Case report

    the patient was 14-year-old man that came to internal medicine clinic due to weakness and joint pain. The patient had pain in the joints of the wrists and ankles, as well as the knees, and was seen as an immigrant in the patient. He had a history of fever and sore throat a month before the visit. The patient did not describe the skin lesion. On examination, the patient had vital signs of BP: 100/60 mmhg, PR :90 / min, RR:25, and T:37.7. The throat examination was slightly erythematous, and without exudates, the cardiac examination was tachycardia without murmur. On examination of the joints, only the left knee joint had redness, and it was warm to the touch. In the laboratory tests, ASO: 400, ESR: 94 and CRP: 76 were. The patientchr('39')s chest x ray, ECG, and echocardiogram were normal. Based on the symptoms and laboratory tests in Jones criteria, the diagnosis of ARF was confirmed. Then, the initial treatment, naproxen and co-amoxiclav was started, and explained for the patient to receive injection of penicillin benzathine once a month until the age of 21.

    Conclusion

    Acute rheumatic fever should be considered as part of the differential diagnosis of polyarthritis in the young patients, so that, if present, with appropriate treatment and prophylaxis, we can to able reduce the social costs from rheumatic heart disease.

    Keywords: Acute Rheumatoid Fever, Jones criteria, Polyarthralgia, Arthritis