فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 88، بهار 1399)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 88، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • الهام قلعه نوی، منیر برادران افتخاری*، اصغر عبادی فر، رضا ملک زاده صفحات 6-13
    مقدمه 

    ارزشیابی فعالیت های پژوهشی به روش Peer Review، به منظور ارزشیابی کیفیت تحقیقات انجام می شود. مقاله ی حاضر، نتایج حاصل از ارزشیابی مراکز تحقیقاتی منتخب در ایران را با این شیوه ارایه نموده است.

    روش کار 

    مطالعه ی حاضر به روش Peer Review  و با حضور 106 استاد داخلی و 15 استاد خارجی، در محل مرکز تحقیقات صورت گرفت. ارزشیابی در چهار حیطه ی رهبری، ساختار، محصولات تحقیق و اثرگذاری انجام شد. کلیه ی مراکز تحقیقاتی دارای ردیف بودجه ی مستقل و یا رتبه ی برتر در ارزشیابی کمی سالیانه ی فعالیت های پژوهشی در بازه ی زمانی 1397-1394 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها 

    بیشترین نقاط ضعف مراکز در حیطه ی رهبری (پراکنده کاری و فعالیت های موازی و جزیره ای) و اثرگذاری (عدم کارایی مناسب زنجیره ی انتقال دانش) و بیشترین نقاط قوت مربوط به حیطه ی تولید علم (افزایش کمی و کیفی مقالات و استنادات) بود. در بخش ساختار، عدم توجه به فعالیت های فناورانه و غیر کاربردی بودن تحقیقات و نیز ناکافی بودن فضای فیزیکی از مهم ترین نقاط ضعف قلمداد شد.

    نتیجه گیری

    در ارزشیابی کیفی فعالیت های پژوهشی، بررسی حیطه های رهبری، ساختار و به خصوص اثرگذاری، از اهمیت به سزایی برخوردار بوده و اصلاح فرآیندهای مرتبط با آن، از طریق تعامل با صاحب نظران میسر می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفی، فعالیت های پژوهشی، مراکز تحقیقاتی، Peer Review
  • عبدالحسین شکورنیا، سید سعید سیدیان* صفحات 14-22
    مقدمه 

    تغییر در گرایش دانشجویان پزشکی در انتخاب تخصص، باعث نگرانی هایی برای سیاست گذاران بخش سلامت گردیده است. در سال های اخیر، تقاضا برای تخصص رادیولوژی بسیار بالا و برای تخصص داخلی، بسیار کم بوده است. مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر انتخاب رشته ی دستیاران داخلی و رادیولوژی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی توصیفی-مقطعی حاضر، به منظور بررسی دلایل انتخاب رشته ی تخصصی، روی 112 دستیار داخلی و رادیولوژی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، در سال 1398 به انجام رسید. داده ها با استفاده از پرسش نامه ای 16 ماده ای جمع آوری گردید. روایی و پایایی پرسش نامه، بررسی و تایید شد. از روش های آمار توصیفی و آزمون من-ویتنی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    به طور کلی، سه عامل بالابردن دانش و انجام بهتر درمان، علاقه ی شخصی و آینده ی مناسب شغلی، به ترتیب با میانگین 23/4، 90/3 و 74/3، مهم ترین عوامل موثر در انتخاب تخصص بودند. مقایسه ی نظرات دستیاران نشان داد که سه عامل راحتی و نداشتن اورژانس (با میانگین 90/3 در مقابل 36/2، 0001/0=P)، موقعیت اجتماعی (میانگین 71/3 در مقابل 98/2، 0001/0=P) و درآمد بالا (میانگین 76/3 در مقابل 97/2، 0001/0=P) به طور معنی داری در انتخاب رشته ی دستیاران رادیولوژی از اهمیت بالاتری برخوردار بودند. درحالی که عامل جامعیت رشته و امکان ادامه تحصیل (01/4 در مقابل 43/3، 003/0=P) به طور معنی داری در انتخاب رشته ی دستیاران داخلی اهمیت بالاتری داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه ی حاضر نشان داد که راحتی و نداشتن اورژانس، موقعیت اجتماعی و درآمد بالا، از عوامل موثر در گرایش دانشجویان پزشکی به تخصص رادیولوژی می باشند. شناسایی و تعیین عوامل موثر در گرایش دانشجویان پزشکی به انتخاب تخصص های رادیولوژی و داخلی، اطلاعات مهمی برای سیاست گذاران سیستم سلامت فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: رادیولوژی، داخلی، عوامل موثر، انتخاب تخصص، دستیار
  • نرگس رمضان زاده، صابر اعظمی آغداش، مقصود اسکندری، سمانه علی زاده* صفحات 23-32
    مقدمه

    طی سال های اخیر، یکی از مهم ترین سیاست های اصلی کاهش سزارین، ترویج زایمان طبیعی بوده که یکی از هفت برنامه ی طرح تحول نظام سلامت است. از آن جایی که این سیاست به لحاظ محتوا و بعد، تا حدودی متمایز از سایر سیاست ها در این زمینه است، تحلیل و بررسی بیشتر آن ضروری می نماید.

    روش کار 

    مطالعه ی حاضر بر پایه ی چارچوب مفهومی مثلث سیاست گذاری والت و گیلسون انجام شد. این مدل، چهار بخش کلی محتوا، زمینه، ذی نفعان و فرآیند سیاست گذاری را پوشش می دهد. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه با کارشناسان و مسیولین مامایی وزارت بهداشت و متولیان طرح تحول سلامت، بحث های گروهی متمرکز با گروه های مختلف و بررسی اسناد وزارتی و اطلاعات بیمارستانی جمع آوری گردید.

    یافته ها

    یافته های مطالعه براساس زمینه ی سیاست، محتوای سیاست، فرآیند سیاست گذاری و نقش آفرینانی که سهم به سزایی در طراحی و پیاده سازی این سیاست داشتند، طبقه بندی گردید.

    نتیجه گیری 

    سیاست ترویج زایمان طبیعی، مورد حمایت اکثر مسیولین سیاسی و بهداشتی کشور بوده و در راستای کاهش میزان سزارین، عملکرد قابل قبولی داشته است. در راستای سیاست های جمعیتی و پیشگیری از عوارض سزارین، حمایت و ادامه ی این سیاست می تواند نتایج خوبی در سلامت مادران و نوزادان و همچنین تحقق سیاست های جمعیتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، تحلیل سیاست، چارچوب مثلث سیاست گذاری
  • طناز آرتا، رامین رادمنش*، میثم سیدی فر صفحات 33-45
    مقدمه 

    سیاست وزارت بهد اشت د ر راستای صرفه جویی ارزی و حمایت از سلامت و صنعت د اروسازی کشور، محد ود یت و حتی ممنوعیت وارد ات د اروهای مشابه تولید د اخل است. برخی شرکت های د ارویی، پزشکان و بیماران، متقاضیان وارد ات د ارو هستند و مقاومت سازمان غذا و د ارو، موجب اعتراض آن ها شد ه است . هد ف از مطالعه ی حاضر، بررسی کارایی و تاثیر سیاست اعمال محد ود یت وارد ات بر صنایع د ارویی ایران بود. تحقیق حاضر بر آن بود تا تاثیر محد ود کرد ن وارد ات را بر فروش تولید د ارویی د اخل مشخص نماید. پژوهش د ر حیطه ی مطالعات کاربرد ی و توصیفی پیمایشی بود.

    روش کار 

    پژوهش حاضر د ر د و فاز کمی و کیفی انجام شد. د ر فاز کمی، میزان فروش د اروهای وارداتی و تولید د اخل، پیش و پس از محد ود یت وارد ات، با استفاد ه از آمارنامه ی د ارویی سال 97-91 بررسی شد. د ر فاز کیفی، د ید گاه های شش نفر از کارشناسان و سیاست گذاران سازمان غذا و د ارو و شش نفر از مد یران شرکت های د اروسازی از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، مورد سنجش و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی تمامی د اد ه های کمی و کیفی و مطالعه ی د اروهای مشمول محد ود یت د ر هر گروه د رمانی نشان د اد که  اعمال این سیاست موجب افزایش فروش تولید د اخل گرد ید ه، اما د ر مورد فرآورد ه هایی چون د اروی تالاسمی، به د لیل حمایت انجمن بیماران خاص، افزایش فروشی مشاهد ه نشد ه است.

    نتیجه گیری

    افزایش بیش از پیش محد ود یت های وارد ات د ارو و حتی ممنوعیت، نمی تواند به لحاظ عملی سیاست مناسبی تلقی شد ه و تنها موجب نامتعاد ل تر شد ن اقتصاد د اخلی، ایجاد انحصار و گسترش قاچاق و فساد اقتصاد ی می شود.

    کلیدواژگان: سهم بازار، حمایت از تولید د اخل، بازار د ارویی، وارد ات
  • محمدرضا قیوم زاده، الهام رشیدیان*، مژگان لطافت نژاد صفحات 46-62
    مقدمه

    شناسایی چالش ها و موانع موجود در استقرار و اجرای موفق سامانه ی یکپارچه ی بهداشت از دید کاربران محیطی و ستادی می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای مجریان و سیاست گذاران سطوح استانی و ملی فراهم نماید.

    روش کار 

    تحقیق حاضر، مطالعه ای کیفی بود. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به مرحله ی اشباع اطلاعات ادامه یافت. نمونه گیری به صورت هدفمند در سال 1397 از میان اعضای تیم ارایه دهندگان خدمت، کارشناسان و مدیران ستادی مرکز بهداشت جنوب تهران و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی متعارف و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام گرفت.

    یافته ها 

    تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه منجر به ظهور 504 کد اولیه و هشت طبقه گردید. مضامین حاصل شده شامل تعریف سامانه، نظر شرکت کنندگان در خصوص سامانه، مزایای طرح، معایب طرح ، اجرای سراسری در کشور، چالش های اجرای موفق برنامه، شرایط اجرای طرح و پیشنهاد برای رفع مشکلات موجود بود.

    نتیجه گیری 

    نتایج مطالعه ی انجام شده نشان داد که سامانه ی یکپارچه ی ثبت پرونده های الکترونیک سلامت، برای ارتقای نظام سلامت کشور ضروری است، اما مشکلاتی پیرامون راه اندازی و اجرا و همچنین برنامه نویسی سامانه وجود دارد که رفع آن ها نیازمند هماهنگی و همکاری در سطوح مختلف اجرایی است. همچنین، شرکت کنندگان تجربه ی دانشگاه علوم پزشکی تهران را در صورت رفع مشکلات و نواقص سامانه، قابل تعمیم به کل کشور دانستند.

    کلیدواژگان: سامانه ی پرونده های الکترونیک، تحقیق کیفی، تحلیل محتوا
  • پگاه گودرزی، شهرام وزیری*، سعید اکبری زردخانه صفحات 63-73
    مقدمه 

    امروزه ارزشیابی، تقریبا مرکز ثقل همه ی سیاست ها و راهبردهای کیفیت آموزشی محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر، ارزشیابی برنامه ی آموزش پیش از ازدواج سازمان بهزیستی و ارزیابی فاصله ی آن تا وضعیت مطلوب، از دیدگاه تصمیم گیرندگان ستادی و استانی برنامه بود.

    روش کار 

    مطالعه ی کاربردی حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی و کمی بود. جامعه ی آماری پژوهش متشکل از مدیران و کارشناسان ستادی، معاونین پیشگیری و کارشناسان استانی برنامه و تعداد کل نمونه، 70 نفر بود. ابزار پژوهش، چهار مقیاس محقق ساخته متناسب با هریک از گروه های نمونه با طیف نمره گذاری چهارنقطه ای لیکرت بود و گویه هایی در بخش های زمینه، درون داد، فرآیند، نتایج، تاثیرات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برنامه داشت که پس از بررسی ویژگی های روان سنجی، در اختیار هریک از گروه های نمونه جهت ارزشیابی برنامه ی آموزش پیش از ازدواج قرار گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات بر اساس تحلیل شکاف، با استفاده از نمرات معیار اصلاح صورت گرفت.

    یافته ها 

    طبق نمرات کل معیار اصلاح، بخش زمینه در شاخص های پیشینه ی طراحی و اقدامات توجیهی و راهبرد سازمانی، بخش درون داد در شاخص های آیین نامه، محتوا و بودجه و بخش محصول در شاخص تاثیرات بلندمدت دارای مطلوبیت نسبتا پایین و بیشترین نیاز به اصلاح بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اولویت اصلاحات، مهم ترین اقدام در بازبینی برنامه، تمرکز بر بازطراحی و تقویت زیرساخت ها، هدف گذاری مجدد و تعیین راهبردهای سازمانی برای برنامه می باشد که شایسته است با استفاده از تجربیات علمی و اجرایی کشوری و نتایج نیازسنجی آموزشی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی چند سطحی، آموزش پیش از ازدواج، ارزشیابی تلفیقی، الگوی سیپ، مدل منطقی
  • آنیتا جلوداری، زهرا شریف، حمیدرضا راسخ، نازیلا یوسفی* صفحات 74-85
    مقدمه 

    یکی از راه های کاهش معضل چندوجهی اعتیاد در جامعه، که عوامل مختلف فردی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در گسترش آن دخالت دارند، کنترل زنجیره ی تامین مواد مخدر است. در مطالعه ی حاضر، کاهش آسیب تریاک در ایران از طریق کنترل زنجیره ی تامین، با عنایت به تجربه ی توزیع کوپنی تریاک پیش از انقلاب، مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار 

    در مطالعه ی موردپژوهی حاضر، با استفاده از تکنیک بررسی رویداد های بحرانی، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 15 نفر از متخصصین، صاحب نظران و تصمیم گیران فعلی و اسبق به انجام رسید و سپس، به دنبال مرور اسناد موجود، کلیه ی داده ها کدگذاری و دسته بندی شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از کدگذاری و مرور اسناد در دو قسمت کلی ارایه شد. نتایج مربوط به سیاست ها و فرآیند اجرایی کاهش آسیب پیش از انقلاب شامل وضعیت تریاک از مرحله ی فرآوری و کشت تا توزیع و نقاط قوت و ضعف آن و نتایج مربوط به وضعیت کاهش آسیب پس از انقلاب شامل بررسی چالش های موجود، اقدامات در دست اجرا (از جمله بنیاد های مردم نهاد جهت ترک تریاک، کلینیک های درمان سوء مصرف مواد مخدر و...) توسط دولت و نقاط قوت و ضعف آن بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد پیگیری طرح توزیع مواد مخدر دولتی و تکرار تجربه ی توزیع تریاک در داروخانه، نسبت به وضعیت مراکز ترک اعتیاد کنونی، راهکار مناسب تری جهت کاهش آسیب تریاک در جامعه ی ایران نباشد.

    کلیدواژگان: تریاک، آسیب پذیری، کاهش آسیب، زنجیره ی تامین، طبی سازی
  • علی محمد مصدق راد، پروانه اصفهانی* صفحات 86-103
    مقدمه 

    ترجمان دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت، فرآیند تولید، تبادل و استفاده از شواهد علمی برای تصمیم گیری، سیاست گذاری و مدیریت سازمان های بهداشتی و درمانی است. دانش و شواهد علمی به خوبی میان پژوهشگران و سیاست گذاران تبادل نمی شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع ترجمان دانش در حوزه ی سیاست گذاری و مدیریت سلامت انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر با روش مرور حیطه ای، در بهار 1399 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. کلیه ی مقالات منتشر شده در زمینه ی موانع ترجمان دانش در سیاست گذاری و مدیریت سلامت در بازه ی زمانی 1 ژانویه 1995 تا 31 دسامبر 2019 میلادی در نه پایگاه داده ای جستجو و جمع آوری شدند. در نهایت، 58 مقاله با روش تحلیل موضوعی با استفاده از نرم افزار MAXQDA 10 تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد 76 مانع ترجمان دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت شناسایی و در هفت دسته ی موانع مرتبط با ویژگی های بخش بهداشت و درمان، سازمان های بهداشتی و درمانی، دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت، تولید کننده ی دانش، استفاده کننده ی دانش، تکنولوژی انتقال دانش و ارتباط میان تولید کننده و استفاده کننده ی دانش، دسته بندی شدند. عدم دسترسی تولیدکنندگان و استفاده کنندگان به پایگاه های اطلاعات و شواهد، کمبود وقت برای تبادل و استفاده از دانش، کمبود منابع، آگاهی و دانش ضعیف کارکنان، حمایت کم سیاست گذاران از پژوهشگران، انگیزه ی کم پژوهشگران برای تبادل دانش، آموزش ناکافی و عدم درک ارزش شواهد پژوهشی، در عمل بیش ترین موانع ذکر شده در ترجمان دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت بودند.

    نتیجه گیری 

    شکاف میان تیوری و عمل در سیاست گذاری و مدیریت سلامت زیاد است و موانع متعددی در زمینه ی ترجمان دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت وجود دارد. سیاست گذاران و مدیران نظام سلامت باید اقدامات جدی را برای استفاده ی بهینه از دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت برای بهبود عملکرد سازمان های بهداشتی و درمانی به کار گیرند.

    کلیدواژگان: ترجمان دانش، سیاست گذاری سلامت، مدیریت سلامت، مرور حیطه ای
  • سعید کاوه، سجاد پاکزاد، لیلا موزه کش، یزدان موحدی* صفحات 104-112
    مقدمه 

    مصرف سیگار به عنوان دروازه ی ورود به مصرف مواد مخدر و رفتارهای پرخطر دیگر در نظر گرفته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تصاویر (خنثی و هشداردهنده) بسته بندی محصولات دخانی بر الگوی امواج مغزی افراد سیگاری انجام شد.

    روش کار 

    روش تحقیق پژوهش حاضر، نیمه تجربی بود. جامعه ی آماری پژوهش مشتمل بر کلیه ی دانشجویان پسر دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 97-1396 بود. ابتدا با استفاده از اعلام فراخوان و پرسش نامه ی استاندارد مصرف سیگار، دانشجویان سیگاری شناسایی شدند. از این افراد به صورت همزمان در باندهای فرکانسی آلفا پیک، تتا، آلفا، SMR و بتا، ثبت الکتروانسفالوگرافی کمی به عمل آمد. سپس داده ها با روش تحلیل اندازه گیری مکرر، تجزیه و تحلیل و کلیه ی مراحل توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 21 محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر اصلی موقعیت ثبت (F = 46/12, P < 0/001)، اثر اصلی باند فرکانسی (F = 88/58, P <0/001) و اثر تعاملی موقعیت ثبت و باند فرکانسی (F = 5/96, P < 0/001) معنی دار بود؛ بدین معنا که تصاویر هشدار دهنده تاثیر بیشتری نسبت به تصاویر خنثی داشت و میانگین بتا برای تصاویر هشداردهنده 21/10، خنثی 03/8 و استراحت 25/7 بود.

    نتیجه گیری

    طراحان باید در مورد ساختار پیام های هشداری روی پاکت های سیگار، مثل طرح، اندازه و نوع تصویر تجدید نظر کرده و مواردی مانند تکراری بودن تصویر، خنثی بودن تصویر و جلب توجه کم پیام نسبت به جذابیت برند، اصلاح شود.

    کلیدواژگان: تصاویر، بسته بندی، سیگار، طراحی، الکتروآنسفالوگرافی
  • سید علیرضا مروجی، مرضیه اخباری، فاطمه واثقی*، مریم میرزایی نیستانی، زهرا نخی، فاطمه سادات قریشی، حسین ملک افضلی، احمدعلی نوربالا، مامک شریعت، نسرین عابدی نیا، عباسعلی ناصحی، سیده الهام شرفی صفحات 113-121
    مقدمه 

    نظام های سلامت، همواره به دنبال عملکرد برتر هستند. مراقبت های ادغام یافته ی سلامت، راه حل قابل توجهی جهت ارتقای کیفیت خدمات و کاهش هزینه های نظام سلامت می باشند. ادغام خدمات سلامت روان، به منظور شناسایی و درمان به موقع زنان در معرض خطر اختلالات روان پزشکی، برای کارشناسان بهداشت باروری و نیز بهداشت روان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعه ای مداخله ای از نوع کارآزمایی در عرصه بود که جهت طراحی و ارزیابی یک مدل ادغام یافته ی سلامت روان در دوران بارداری، روی 206 زن باردار (105 زن در گروه مداخله و 101 زن در گروه کنترل) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی در شهرستان کاشان به انجام رسید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های وضعیت زناشویی و سلامت عمومی، مصاحبه ی علایم روانی و بررسی سابقه ی سلامت روان مادر و خویشاوندان درجه یک بود. جهت مادران باردار گروه مداخله، اقدامات روان شناختی و درمان های دارویی پیش بینی شده، ارایه گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS-22، محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T تحلیل گردید.

    یافته ها 

    مادران باردار در سه گروه پرخطر، خطر متوسط و کم خطر دسته بندی شدند. اقدامات لازم منطبق با مدل برای هر گروه از مادران ارایه گردید. با شروع مداخلات روان شناختی در گروه مداخله، خرده مقیاس شکایت جسمانی سازی، کاهش معناداری را 007/0 P-value = نسبت به گروه کنترل نشان داد. بهبود سلامت، به دنبال اقدامات پیش بینی شده در سطح اول مراقبت های بهداشتی اولیه ی باروری، حاصل گردید و تنها 5درصد مادران نیاز به مداخلات از سطح تخصصی داشتند.

    نتیجه گیری

    مدل ادغام خدمات سلامت روان در مراقبت های بهداشتی اولیه بارداری، با شناسایی اختلالات سلامت روان مادر باردار و انجام اقدامات توسط اولین سطح ارایه دهنده ی خدمات بارداری می تواند به مدیران، سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان نظام سلامت جهت بهبود سلامت و کاهش هزینه به منظور ارتقای سلامت مادران و در نهایت، دستیابی به اهداف توسعه ی پایدار کمک نماید.

    کلیدواژگان: ادغام، سلامت روان، مراقبت بارداری، پرسش نامه ی سلامت عمومی
  • مهدی شهرکی*، سیمین قادری صفحات 122-129
    مقدمه 

    حفظ و ارتقای ظرفیت منابع سلامت، یکی از عوامل اساسی برای کاهش بحران های سلامت، رشد و توسعه ی پاید ار است. با توجه به اهمیت تاثیر منابع سلامت بر وضعیت سلامت و همچنین، توزیع نابرابر منابع سلامت، که منجر به نتایج متفاوت بر وضعیت سلامت شد ه، هد ف اصلی مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر منابع سلامت بر وضعیت سلامت د ر ایران است.

    روش کار 

    مطالعه ی کاربرد ی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و از حیث انجام، از نوع همبستگی است که با استفاد ه از مد ل تصحیح خطای برد اری د ر سطح ملی، برای ایران انجام شد. د اد ه های مطالعه از نوع سری زمانی سالانه و متلعق به سال های 2017-1990 بود که از پایگاه د اد ه ای بانک جهانی و سال نامه های آماری مرکز آمار ایران استخراج گرد ید. برآورد مد ل تحقیق و آزمون های مورد نیاز، د ر نرم افزار Eviews 10 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان د اد که اگر عرضه ی پزشک د ر سال گذشته یک د رصد افزایش یابد، نرخ امید زند گی 11/0د رصد رشد می کند. همچنین، با افزایش یک د رصد ی متغیرهای د رآمد ناخالص ملی، مخارج سلامت و متوسط سال های تحصیل، امید زند گی به ترتیب 0005/0، 001/0 و 04/0د رصد افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    عرضه ی پزشک، د رآمد ناخالص ملی، مخارج سلامت و متوسط سال های تحصیل، تاثیر مثبتی بر امید زند گی د ر ایران د ارند؛ بنابراین، اتخاذ سیاست های افزایش بهینه ی عرضه پزشک که منجر به تقاضای القایی نگرد د و همچنین، تصویب و اجرای قوانین جهت جلوگیری از تقاضای القایی، می تواند منجر به بهبود وضعیت سلامت د ر ایران گرد د.

    کلیدواژگان: منابع سلامت، امید زند گی، سلامت
  • محسن مهرآرا*، مریم فرشچی صفحات 130-143
    مقدمه

    گروسمن در زمینه‌ی تقاضای بهداشت و سلامت چنین فرض می‌کند که اعضای خانوار با ترکیب دو نهاده‌ی مراقبت‌های پزشکی و زمان، به تولید کالای سلامتی می‌پردازند و تحصیلات نیز به‌عنوان یک متغیر محیطی، بازده سرمایه‌گذاری در سلامت را افزایش می‌دهد.

    روش کار

    در مطالعه‌ی حاضر، با استفاده از داده‌های دوره‌ی 1396-1393 مرکز آمار برای خانوارهای شهری و روش میانگین‌گیری مدل بیزینی (BMA)، اثر تحصیلات بر هزینه‌های دارو و محصولات پزشکی، سرپایی، دندان‌پزشکی و روان‌پزشکی مورد برآورد قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که اثر افزایش تحصیلات بر هزینه‌های سرپایی و دندان‌پزشکی به‌مراتب قوی‌تر از هزینه‌های دارویی است. در مورد هزینه‌های روان‌پزشکی، اثر مذکور تنها برای تحصیلات فوق‌لیسانس و دکتری با‌اهمیت بود. به‌علاوه در اغلب این موارد، تحصیلات همسر اهمیت بیش‌تری نسبت‌به تحصیلات سرپرست مرد داشت. متغیر طبقه‌ی درآمدی، هرچند بیش‌ترین اثر را به‌ترتیب بر هزینه‌های دندان‌پزشکی، سرپایی و دارویی داشت، اما اثر آن بر هزینه‌های روان‌پزشکی، به‌لحاظ احتمال شمول و اندازه‌ی ضریب، بسیار ناچیز بود. لذا، موقعیت بالای تحصیلی و اجتماعی، نقش با‌اهمیت‌تری نسبت‌به درآمد در رجوع بیماران به روان‌پزشکان داشت. بیمه‌ی خانوار، بر مخارج دندان‌پزشکی و روان‌پزشکی تاثیرگذار نبود، اما موجب کاهش هزینه‌های سرپایی و افزایش مخارج دارویی گردید. لذا، بیش‌ترین مخاطره‌ی اخلاقی بیمه‌ها مربوط به هزینه‌های دارویی بود.

    نتیجه‌گیری

    تحصیلات بالاتر منجر به افزایش مخارج مراقبت‌های سلامتی و درمانی می‌گردد. بنابراین، با بهبود شرایط تحصیلی برای خانوارهای کم‌درآمد و کم‌سواد، می‌توان به ارتقای سلامت جامعه کمک شایانی نمود تا خانوارها از سطح سلامت بالاتری برخوردار شوند.

    کلیدواژگان: هزینه های سرپایی، هزینه های دارو، هزینه های دندان پزشکی، هزینه های روان پزشکی، تحصیلات، میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)
  • مهدی کاظمی، محمد علی فرقانی، نسترن میرحبیبی* صفحات 144-151
    مقدمه 

    قابلیت هایی چون امکان ارایه ی خدمات بهداشتی-درمانی با هزینه ی مناسب در هر زمان و مکان، در چارچوب سلامت الکترونیک، منجر به توسعه ی مفهوم جدیدی با عنوان سلامت همراه شده است. مطالعه ی حاضر، با رویکرد ترکیبی کمی-کیفی، با هدف شناسایی و اولویت بندی موانع ارایه ی خدمات سلامت همراه و ارایه ی راهکارهایی برای کاهش این موانع، در دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1397 به انجام رسید.

    روش کار 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به صورت اکتشافی-تحلیلی انجام شد. ابتدا داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان حوزه ی سلامت الکترونیک گردآوری شد. سپس، پرسش نامه ی مقایسات زوجی تنظیم و توسط 24 نفر خبره با تخصص در سلامت همراه تکمیل و موانع، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice، اولویت بندی شدند.

    یافته ها 

    در پژوهش حاضر، 27 عامل به عنوان موانع موثر بر ارایه ی خدمت سلامت همراه شناسایی و براساس مدل PESTEL، در قالب پنج گروه دسته بندی شدند. نتایج نشان داد موانع ساختاری-مدیریتی (0/296)، انسانی (0/223)، اقتصادی (0/184)، تکنولوژیک (0/154) و قانونی-حقوقی (0/143) به ترتیب دارای اهمیت بالاتری نسبت به هم هستند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد فقدان حمایت مدیران ارشد از برنامه های سلامت همراه، مهم ترین مانع در تحقق سلامت همراه است. از این رو، پیش از هر چیز باید با جلب پشتیبانی سطوح عالی مدیریت از سلامت همراه، نسبت به برنامه ریزی برای رفع سایر موانع، با توجه به اولویت آن ها، اقدام کرد.

    کلیدواژگان: سلامت همراه، سلامت الکترونیکی، مدل PESTEL
|
  • Elham Ghalenoei, Monir Baradaran Eftekhari*, Asghar Ebadifar, Reza Malekzadeh Pages 6-13
    Introduction

    Research evaluation based on peer review is done to assess the quality of research. In this article, the peer review evaluation results of selected Iranian research centers are presented.

    Methods

    A qualitative study was conducted through peer review with 106 and 15 Iranian professors from inside and outside the country, respectively. The evaluation was implemented in four areas of leadership, structure, research products, and impact. In this study, research centers with independent research budget lines and 12 top research centers during 2015-2018 were evaluated.

    Results

    The most weaknesses in these research centers were in leadership (scattered work, island and parallel activities) and impact (inefficiency of knowledge utilization in transfer chains) areas, and the greatest strengths were related to knowledge production (quantitative and qualitative development in the number of published articles and citations). In the structural part, the lack of attention to technological activities, the lack of applicability of research, and inadequate physical space were the most important weaknesses.

    Conclusion

    In the peer review method, the assessment of leadership, structure, and in particular, impact areas has a very important role in research quality promotion due to appropriate interactions with specialists and peers.
     

    Keywords: Qualitative Evaluation, Research Activities, Research Centers, Peer Revie
  • Abdolhussein Shakurnia, Seyed Saeed Seyedian* Pages 14-22
    Introduction

    Changing the tendency of medical students in specialty choice has been an alarm for policymakers in health services. In recent years, the demand has been very high for radiology and very low for internal medicine. This study aimed to identify the factors influencing radiology and internal medicine residents to choose their future specialty.

    Methods

    In a cross-sectional study, the reasons for choosing the radiology and internal medicine specialties were investigated in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2018. Data were collected using a questionnaire consisting of 16 questions. The validity and reliability of the questionnaire were evaluated and confirmed. Descriptive statistics and the Mann-Whitney test were used to analyze the data.

    Results

    Overall, the most important factors influencing the specialty choice were as follows: “Raising the knowledge and improving the treatment”, “personal interest”, and “good job position in the future” with average scores of 4.23, 3.90, and 3.74, respectively. The comparison of residents’ opinions showed that the convenience and lack of emergency (with a mean of 3.90 vs. 2.36, p = 0.0001), social prestige (3.71 vs. 2.98, p = 0.0001), and high income (3.76 vs. 2.97, p = 0.0001) were more significantly important factors in choosing the radiology specialty. The discipline comprehensiveness factor and the possibility of continuing education (4.01 vs. 3.43, p = 0.003) were more significantly important factors in the selection of the internal medicine specialty.

    Conclusion

    Many factors appeared to inspire physicians to choose a future specialty. By identifying these factors and justifying medical students in the selection of specialty, administrators can steer medical students toward certain specialties to meet the workforce demand.

    Keywords: Radiology, Internal Medicine, Specialty Choice, Influencing Factors, Resident
  • Nargess Ramazanzadeh, Saber Azami-Aghdas, Maghsoud Eskandari, Samaneh Alizadeh* Pages 23-32
    Introduction

    In recent years, one of the most important policies for reducing cesarean sections has been the promotion of natural childbirth, which is one of the seven health system reform plans. Since this policy is somewhat different in terms of both content and scope than other policies in this area, it needs further analysis.

    Methods

    This study was based on the conceptual framework of Walt and Gillson’s policy triangle. The model covers four general sections, including content, context, stakeholders, and the policy process. The required data were collected through interviews with midwifery experts, officials of the Ministry of Health, and trustees of the health transformation plan, focus group discussions with different groups, and review of ministry documents and hospital records.

    Results

    The findings of this study were categorized according to the policy context, policy content, policy-making process, and stakeholders who played a significant role in designing and implementing this policy.

    Conclusion

    The policy of promoting natural childbirth is a policy supported by most of the political and health authorities in the country and has had acceptable performance in reducing the rate of cesarean sections. In line with the population policies and prevention of cesarean section complications, supporting and continuing this policy can have good effects on maternal and neonatal health, as well as the achievement of population policy goals.
     

    Keywords: Natural Childbirth, Policy Analysis, Policy Triangle Framework
  • Tannaz Arta, Ramin Radmanesh*, Meysam Seyedifar Pages 33-45
    Introduction

    The policy of the Ministry of Health is to save currency and support the domestic health and pharmaceutical industry by restricting and even prohibiting the import of medicines that are similar to domestic products. However, some pharmaceutical companies, doctors, and patients demand imported medicines. The purpose of this study was to investigate the efficiency and impact of the import restriction policy on Iran’s pharmaceutical industry. This study tried to determine whether the policy could have affected the sales for domestic pharmaceuticals.

    Methods

    This applied, descriptive survey was conducted in two quantitative and qualitative phases. In the quantitative phase, the sales for imported medicines and domestic products before and after implementing the policy were determined between 2012 and 2018. In the qualitative phase, the views of six experts and policy-makers of the Food and Drug Administration and six managers of pharmaceutical companies were assessed and analyzed through semi-structured interviews.

    Results

    Based on the quantitative and qualitative data and the analysis of medicines with import restrictions in each drug group, it was shown that the sales for domestic pharmaceutical products increased due to the policy. However, in products such as thalassemia medicines, due to the support by the Special Diseases Association, we did not observe this increased sale.

    Conclusion

    Increasing restrictions on medicine import and even prohibition cannot be considered a good policy in practice and would lead to the spread of domestic economic imbalances, monopolies, smuggling, and economic corruption.

    Keywords: Market Share, Domestic Production, Pharmaceutical Market, Import
  • Mohammad Reza Ghayoom Zadeh, Elham Rashidian*, Mojgan Letafat Nejad Pages 46-62
    Introduction

    Identifying the challenges and barriers to the successful deployment and implementation of an integrated health care system from the perspective of the field and residential user staff can provide valuable information for administrative staff and policymakers at the provincial and national levels.

    Methods

    The present study was qualitative research. Data were obtained through semi-structured interviews, which continued until data saturation. Purposeful sampling was performed in 2018 among service providers, experts, and managerial staff from the South Tehran Health Center and Tehran University of Medical Sciences. Data were analyzed using standard qualitative content analysis with MAXQDA software.

    Results

    The analysis of the interview data resulted in the emergence of 504 initial codes and eight themes. The themes included 1) System definition, 2) Comments on the system, 3) Project benefits, 4) Project disadvantages, 5) National implementation, 6) Challenges of successful implementation of the project, 7) Project implementation conditions, and 8) Suggestions to resolve the existing problems.

    Conclusion

    The integrated electronic health record system is essential for upgrading the country’s health system. But there are problems in setting up, running, and programming the system, which requires coordination and collaboration at different levels of management. The participants considered the experience of Tehran University of Medical Sciences to apply to the whole country for resolving the problems and defects.
     

    Keywords: Electronic File System, Qualitative Research, Content Analysis
  • Pegah Goodarzi, Shahram Vaziri*, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 63-73
    Introduction

    Today, evaluation is almost the center of gravity of all educational quality policies and strategies. The present study aimed to evaluate the pre-marriage education program of the State Welfare Organization and its distance from the optimum level, according to the perspectives of provincial and headquarter decision-makers.

    Methods

    This is an applied, descriptive-survey, quantitative study. The statistical population consisted of four groups, including headquarter managers, headquarter experts, provincial prevention deputies, and provincial experts, with a total number of 70 people. Four researcher-made instruments were designed and used according to the groups. The instruments were rated based on a four-point Likert scale. The items were about context, input, process, product, short-term effects, mid-term effects, and long-term effects. The instruments, after being assessed for the psychometric properties, were distributed to the four groups to evaluate the pre-marriage education program. Data were analyzed based on the Gap analysis using standard score of correction.

    Results

    According to the standard score of correction, the context subscale (indices of design background, briefing actions, and organizational strategy), the input subscale ( indices of instruction, content, and budget), and the product subscale (index of long-term impact) had relatively low utility and most needed to be reformed. On the other hand, the process subscale was relatively more favorable.

    Conclusion

    Given the priority of reform from the perspectives of the four sample groups, the most important action of decision-makers and managers in reviewing the program is to focus on redesigning and strengthening the infrastructure and re-targeting and determining organizational strategies for the program. A working group needs to be established consisting of scientific and executive agents from provincial and headquarter managers to use the experiences of national programs and the results of educational need assessments.
     

    Keywords: Multi-level Evaluation, Pre-marriage Education, Integrated Evaluation, CIPP Model, Logic Model
  • Anita Jelodari, Zahra Sharif, Hamid Reza Rasekh, Nazila Yousefi* Pages 74-85
    Introduction

    Drug addiction is a multifactorial problem in which various political, economic, social, and cultural factors are involved. The controlled supply chain of narcotics has been introduced as one of the effective harm reduction solutions. This study aimed to evaluate the supply-oriented intervention for opium harm reduction in Iran with a focus on the historical experience of controlled distribution of opium at drug stores before the 1979 revolution.

    Methods

    In this study, we used a case study method with the Critical Incidence Technique (CIT) in which, we held 15 semi-structured face-to-face interviews with experts practicing in many related fields of policy-making, regulatory, research, and delivery of substances. The available documents were reviewed and all data were coded and categorized by thematic analysis.

    Results

    After categorizing the codes, the data were divided into two groups :(1) The pre-revolutionary harm reduction state, which includes the opium situation from the stage of cultivation to primary and secondary distribution at drug stores, its strengths and weaknesses; and 2) The post-revolutionary harm reduction state, which includes examining the existing challenges, the actions taken by the government so far (including NGOs for harm reduction of opium, addiction treatment clinics, and regulations designed to reduce harm), its strengths and weaknesses, and proposed strategies.

    Conclusion

    According to the results, the re-distribution of opium at drug stores like what used to be is not a good remedy to reduce the harm. Desirable results may be obtained by performing some corrections in the current system.
     

    Keywords: Opium, Vulnerability, Harm reduction, Supply chain, Medicalization
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Isfahani Parvaneh* Pages 86-103
    Introduction

    Knowledge translation in health policy and management is the process of utilizing evidence-based research in policy-making and managerial decision-making. This study aimed to identify the barriers to knowledge translation in health policy and management.

    Methods

    This study was conducted using the scoping review method at Tehran University of Medical Sciences in Spring 2020. All published articles on the barriers to knowledge translation in health policy and management from January 1, 1995, to December 31, 2019, in nine databases were searched. Finally, 58 documents were reviewed and analyzed using MAXQDA software.

    Results

    Overall, 76 barriers to knowledge translation in health policy and management were identified and grouped into seven categories, including barriers related to the characteristics of the healthcare system, healthcare organization, health policy and management knowledge, the knowledge producer, the knowledge user, knowledge transfer technology, and the communication between the knowledge producer and the user. A lack of access to knowledge and databases, time and resource constraints, inadequate policymakers’ support, lack of motivation to exchange knowledge, insufficient education and training, lack of knowledge translation awareness, and lack of knowledge applicability were the most often reported barriers to knowledge translation in health policy and management.

    Conclusion

    The gap between theory and practice is high and there are many barriers to knowledge transfer in health policy and management. Therefore, policymakers and managers should take serious measures to make the optimal use of knowledge for enhancing healthcare organizations’ performance.
     

    Keywords: Knowledge Translation, Healthcare Policy, Healthcare Management, Scoping Review
  • Saeed Kaveh, Sajad Pakzad, Liela Mosekesh, Yazdan Movahedi* Pages 104-112
    Introduction

    Smoking is considered a gateway to drug use and other risky behaviors. This study aimed to investigate the effect of images (neutralized and warning) on tobacco product packaging on brain wave patterns of smokers.

    Methods

    A semi-experimental study was designed. The statistical population included all male students of Tabriz University in 2017-18. The alpha-peak, theta, alpha, SMR, and beta frequency bands of these individuals were quantitatively recorded. Data were then analyzed by repeated-measures analysis using SPSS version 21 software.

    Results

    The results showed that the main effect of recording position (P <0.001), the main effect of the frequency band (P <0.001), and the interactive effect of recording position and frequency band (P <0.001) were significant. Warning images were more effective than neutral images. The mean beta was 10.21 for warning images, 8.03 for neutral images, and 7.25 for resting.

    Conclusion

    Designers should revise the structure of alert messages on cigarette packs such as the plot, size, and type of images, reform items such as repeating the message image and neutralizing the image, and pay low attention to the attractiveness of the brand.
     

    Keywords: Images, Packaging, Cigarette, Design, Electroencephalography
  • Ali Reza Moravveji, Marzieh Akhbari, Fatemeh Vaseghi*, Maryam Mirzaee Neyestani, Zahra Nakhi, Fatemeh Sadat Ghoreishi, Hossin Malek Afzali, Ahamd Ali Noorbala, Mamak Shariat, Nasrin Abedinia, Abbas Ali Nasehi, Seyedeh Elham Sharafi Pages 113-121
    Introduction

    Health care systems are constantly looking for the best functions. Integrated health care systems have effective solutions for enhancing service quality and reducing health system costs. Mental health integration services aim to identify and treat women who are at high risk of mental disorders. This issue is of high importance for reproductive health and mental health professionals .

    Methods

    A community-oriented interventional study was designed to evaluate an integrated model of mental health during gestation. The study was conducted on 206 pregnant women (105 in the intervention group and 101 in the control group) referring to Kashan Health and Treatment Centers. The data were collected using the Golomberg questionnaire, GHQ-28 questionnaire, and interviews with mothers and their first-degree family members about their mental health signs and the history of their emotional health. Mothers in the intervention group received psychological interventions. The data were analyzed using SPSS-22 software by the Pierson correlation coefficient and t-test.

    Results

    Pregnant mothers were classified into high-risk, at-risk, and low-risk groups based on the data collection tools. The necessary actions were provided for each group of mothers based on the models. After psychological interventions in the intervention group, the complaining subscale of somatization significantly reduced compared to the control group. The health of mothers improved after implementing the reproductive health primary care and only 5% of women needed professional levels of intervention.

    Conclusion

    The integration of mental health services into primary health care measures during gestation for recognizing mental health disorders of pregnant mothers at the primary level of pregnancy care services can help health care system managers, policymakers, and decision-makers. This method can enhance the health level, reduce the cost of the health care system, and help achieve sustainable development goals.

    Keywords: Integration, Mental Health, Pregnancy Cares, GHQ Questionnaire
  • Mahdi Shahraki*, Simin Ghaderi Pages 122-129
    Introduction

    Maintaining and enhancing the capacity of health resources are key factors in reducing health crises and making sustainable growth and development. Given the important role of health resources and their unequal distribution on health status, this study aimed to investigate the effect of health resources on health status in Iran.

    Methods

    This study is a descriptive-analytical, applied, and correlational study that used a vector error correction model for Iran at the national level. The annual time series data were extracted from the World Bank database and statistical yearbooks of the Iranian Statistical Center for the years 1990–2017. The estimates of the research model and required tests were performed in Eviews 10 software.

    Results

    The results showed that if the physician supply increased by one percent in the previous year, life expectancy would increase by 0.11 percent. Also, with each one percent increase in the gross national income, health expenditures, and average years of schooling, life expectancy increases by 0.0005, 0.001, and 0.04 percent, respectively.

    Conclusion

    Physician supply, gross national income, health spending, and mean years of education had positive impacts on life expectancy in Iran. Thus, adopting policies to optimize physician supply if does not lead to induced demand, as well as enacting and enforcing laws to prevent induced demand, can improve the health status in Iran.
     

    Keywords: Health Resources, Life Expectancy, Health
  • Mohsen Mehrara*, Maryam Farshchi Pages 130-143
    Introduction

    Grossman’s study on health demand extends the function of household production for health and assumes that households combine medical care and time to produce health. In this study, education as an environmental variable increases the efficiency in health production.

    Methods

    The association between households’ education and family spendings on health care such as outpatient visits, prescription drug, dental care, and mental care in urban families was examined by using the data of the 1393 to 1396 Iranian survey on household incomes and expenses and ‌Bayesian Model Averaging.

    Results

    The results showed that the effect of education on outpatient and dental costs is stronger than on pharmaceutical costs. The effect of education on mental costs is significant only for masters’ and Ph.D. groups. In most of these cases, the wives’ education was more important than the husbands’ education. The income variable affected dental costs more than out-patient costs and prescription drug costs but its impact on mental costs was negligible due to little Posterior inclusion probability and small coefficient. Therefore, high educational and social status has more effects than households’ income on patients’ visits to psychiatrists. Insurance status did not affect dental and psychiatric costs but reduced outpatient spendings and increased prescription drug expenditures. Thus, the most important moral hazard risk of insurance was related to pharmaceutical costs.

    Conclusion

    Higher education leads to increased health care costs. Therefore, by improving the educational conditions for low-income and low-educated households, community health develops and households become healthier. Please cite this article as follows: Mehrara M, Farshchi M. Effect of education level on urban households’ medical treatment spending using bayesian model averaging (BMA). Hakim Health Sys Res. 2020; 23(1): 130-143.   *Corresponding Author: Department of Economics, University of Tehran, Tehran, Iran. Tel: (+98)2188004486, E-mail: mmehrara@ut.ac.ir

    Keywords: Ambulatory Cost, Prescription Drugs Cost, Dental Cost, Mental Cost, Education, Bayesian Model Averaging (BMA)
  • Mehdi Kazemi, Mohammad Ali Forghani, Nastaran Mirhabibi* Pages 144-151
    Introduction

    Capabilities such as the possibility of providing health services with the appropriate cost at any time and place, within the framework of e-health have led to the development of a new concept called mobile health. This study was conducted with a quantitative-qualitative approach to identify and prioritize the barriers to the provision of mobile health services and provide solutions to reduce these barriers in Kerman University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    An applied research project was carried out in an analytical exploratory manner. First, data were gathered through library studies and deep interviews with experts in the field of electronic health. Then, a paired comparison questionnaire was calibrated and completed by 24 experts in mobile health and prioritized by AHP and Expert Choice software.

    Results

    In this study, 27 barriers to effective health service delivery were identified. They were categorized into five groups by the PESTEL model. The results showed that the structural-managerial barriers (0.296), human barriers (0.223), economic barriers (0.184), technological barriers (0.154), and legal-legal barriers (0.143), in sequence, were more important barriers than each other.

    Conclusion

    The research showed that the lack of support from senior managers of health programs is the most important obstacle to the realization of m-health. Hence, we should attract the support of high-level managers from m-health to overcome the obstacles concerning their priority.
     

    Keywords: m-health, E-health, PESTEL Model