فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 81 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه محمدی، حسین بقولی*، امیرهوشنگ مهریار، سیامک سامانی صفحات 1-13

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان CBT و درمان ACT بر علایم پرخاشگری و مانیا در بیماران اختلال دو انجام پذیرفت. در این پژوهش شبه آزمایشی، از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان های اعصاب و روان شیراز که بر اساس ملاک های DSM5، تشخیص اختلال دوقطبی دریافت می کردند،36 نفر به طور تصادفی انتخاب و به سه گروه 12 نفری تقسیم شدند. گروه اول تحت 10 جلسه درمان CBT، گروه دوم تحت 12 جلسه درمان ACT و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت و داده ها از طریق پرسشنامه های پرخاشگری (Buss & Perry, 1992) و مانیای (Young,1987) جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان دادند درمان CBT و درمان ACT در گروه های آزمایش باعث کاهش در مولفه های پرخاشگری بدنی و خشم شده، اما در مولفه های پرخاشگری کلامی و خصومت بین گروه ها تفاوت معنی دار مشاهده نشد. در متغیر شیدایی، بین گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 <P). به جز در مولفه خشم، بین اثرگذاری دو درمان، تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی-رفتاری، اختلال دوقطبی، پرخاشگری، مانیا
  • منصوره شمسی سولاری، حسین مولوی* صفحات 14-24
    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر توانایی کنترل وزن، رضایت از تصویر بدنی و رضایت از زندگی در زنان مبتلا به چاقی در شهر اصفهان بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه زنان مبتلا به چاقی شهر اصفهان در بهار سال 1396 بود که با استفاده از شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از 25 شناسایی شدند. سپس 30 نفر از آنها به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی گمارده شدند (هر گروه 15 نفر) و گروه آزمایش تحت مداخله قرار گرفت. در پیش آزمون و پس آزمون، پرسشنامه های رضایت از زندگی (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985)، نگرش فرد در مورد تصویر بدنی (MBSRQ) (Cash, Winstead & Janda, 1986) و شاخص محاسبه توده بدنی (BMI) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای گروه آزمایش معنادار است و بر رضایت از تصویر بدنی، رضایت از زندگی و توانایی کنترل وزن زنان مبتلا به چاقی موثر است (001/0>P).
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، رضایت از تصویر بدنی، رضایت از زندگی، زنان چاق
  • بلقیس بیت مشعل، علیرضا حیدریی*، نسرین ارشدی، پرویز عسکری صفحات 25-39
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه علی روان رنجورخویی، استرس شغلی و تعارض کار- خانواده با قصد ترک شغل و رضایت از زندگی با میانجی گری فرسودگی شغلی بود. روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه این پژوهش شامل 265 نفر از کارکنان این شرکت بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه های پنج عامل بزرگ شخصیت (Costa & McCrae, 1992)، استرس شغلی (Parker & De Cotiis, 1983)، تعارض کار- خانواده (Carlson et al., 2000)، فرسودگی شغلی (Maslach, 1982)، قصد ترک شغل (Camman et al.,1979) و رضایت از زندگی (Diener et al., 1985) به منظور جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزارهای AMOS و SPSS22 انجام گرفت. به منظور آزمون اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی نیز از روش بوت استراپ استفاده شد. یافته ها نشان دهنده برازش مطلوب الگوی نهایی با داده ها بودند. نتایج نشان داد تمامی مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم معنی دار بودند (05/0p <). به عبارتی، روان رنجورخویی از طریق فرسودگی شغلی بر قصد ترک شغل (001/0p < strong>=، 074/0β=) و رضایت از زندگی (001/0p < strong>=، 092/0- β=)، استرس شغلی از طریق فرسودگی شغلی بر قصد ترک شغل (001/0p < strong>=، 058/0β=) و رضایت از زندگی (001/0p < strong>=، 072/0- β=) و تعارض کار- خانواده از طریق فرسودگی شغلی بر قصد ترک شغل (001/0p < strong>=، 124/0β=) و رضایت از زندگی (001/0p < strong>=، 154/0- β=) اثر غیرمستقیم دارند.
    کلیدواژگان: روان رنجورخویی، استرس شغلی، تعارض کار- خانواده، فرسودگی شغلی، قصد ترک شغل، رضایت از زندگی
  • محبوبه صاحبی اصفهانی، پریسا نیلفروشان* صفحات 40-50
    هدف این پژوهش، پیش بینی شاخص های انطباق یابی شامل اکتشاف، طرح ریزی، خودکارآمدی تصمیم گیری و رفتارهای شبکه سازی مسیر شغلی بر اساس ابعاد انطباق پذیری مسیر شغلی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان شهر اصفهان بود. از جامعه پژوهش نمونه ای با حجم 450 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شد. داده ها توسط مقیاس های انطباق پذیری (Savickas & Porfeli,2012)، اکتشاف (Stumpf, Colarelli & Hartman, 1983)، طرح ریزی (Gould, 1979)، خودکارآمدی تصمیم گیری (Betz, Klein & Taylor, 1996) و رفتارهای شبکه سازی (Forret & Dougherty, 2001) مسیر شغلی جمع آوری شد. یافته ها بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان ابعاد انطباق پذیری، ابعاد دغدغه، کنترل و اعتماد به طور معناداری قادر به تبیین 37 درصد از واریانس طرح ریزی بودند. دغدغه، اعتماد و کنجکاوی به طور معناداری قادر به تبیین 34 درصد از واریانس اکتشاف بودند. اعتماد و دغدغه، به طور معناداری 20 درصد از واریانس رفتارهای شبکه سازی را تبیین نمودند. 55 درصد از واریانس خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی نیز با کنترل، دغدغه و اعتماد پیش بینی شد. به طورکلی نتایج بیانگر اهمیت انطباق پذیری مسیر شغلی و ابعاد آن در پیش بینی شاخص های انطباق یابی شامل اکتشاف، طرح ریزی، خودکارآمدی تصمیم گیری و رفتارهای شبکه سازی مسیر شغلی بود.
    کلیدواژگان: مسیر شغلی، انطباق پذیری مسیر شغلی، انطباق یابی
  • خدامراد مومنی، نگار محمودی* صفحات 51-61
    هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش راهبردهای نظم جویی هیجان بر علایم حساسیت اضطرابی دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، همه دانشجویان دانشگاه آزاد ساوه در سال تحصیلی 1395 -1394 بود. با استفاده از نمونه گیری در دسترس 28 نفر از این افراد انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه اضطراب اجتماعی (kannor, 2000) و پرسشنامه حساسیت اضطرابی (Reiss and Peterson 1985) بود. گروه آزمایش آموزش راهبردهای نظم جویی هیجان در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پس از اتمام برنامه آموزشی و گرفتن پس آزمون از دو گروه، پس از دو ماه پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرنی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که آموزش راهبردهای نظم جویی هیجان باعث کاهش حساسیت اضطرابی دانشجویان مبتلا شده است (p < 001). نتایج پیگیری نمرات گروه آزمایش پس از دو ماه، حاکی از ماندگاری اثر مداخلات بود.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی هیجان، اضطراب اجتماعی، حساسیت اضطرابی، دانشجویان
  • شهریار مرادی، نصرالله عرفانی، آرزو دلفان بیرانوند* صفحات 62-77

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، برنامه ریزی عصبی- کلامی و راهبرد تلفیقی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه انجام شده است. پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی بود و از طرح گروه های کنترل نابرابر استفاده شد. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پسر و دختر دوره متوسطه استان همدان بود که نمونه ای به حجم 161 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به تصادف در 6 گروه آزمایش و 2 گروه گواه جایگزین شدند. سپس گروه های آزمایش درزمینه راهبردهای خودتنظیمی، برنامه ریزی عصبی کلامی و راهبردهای تلفیقی طی ده جلسه آموزش را دریافت کردند، اما گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقیاس انگیزش پیشرفت هرمنس (HAMQ) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی، راهبردهای برنامه ریزی عصبی- کلامی و راهبردهای تلفیقی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که راهبردهای تلفیقی (005/0  <p)، خودتنظیمی (005/0  <p) و برنامه ریزی عصبی کلامی (005/0  <p) به ترتیب بیش ترین اثربخشی را بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان داشتند. نتایج نشان داد که اثربخشی راهبردهای تلفیقی و خودتنظیمی بر انگیزش تحصیلی پسران بیش از دختران بود، اما تفاوت معناداری در تاثیر راهبردهای برنامه ریزی عصبی- کلامی بر انگیزش تحصیلی دختران و پسران مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، راهبردهای خودتنظیمی، برنامه ریزی عصبی کلامی، راهبرد تلفیقی (خودتنظیمی و برنامه ریزی عصبی -کلامی)، دانش آموزان دختر و پسر
  • بنفشه حیرت نگاری*، مجتبی دلیر صفحات 78-88
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی فیلم درمانگری بر سازگاری زناشویی و بهزیستی روان شناختی زوجین بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوج های مراجعه کننده به سه مرکز مشاوره واقع در تهران در شش ماه اول 1397 بود. تعداد 40 نفر (20 زوج) به صورت در دسترس انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش گمارده شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های سازگاری زناشویی لاک- والاس (1959) و بهزیستی روان شناختی ریف (1989) را قبل و بعد از مداخله و 4 ماه پس از اتمام مداخله تکمیل کردند. در گروه آزمایش به مدت 8 جلسه دو ساعته مداخله فیلم درمانگری ارایه شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد اثر گروه ها بر بهزیستی روان شناختی و سازگاری زناشویی معنادار است (11/0>p). اثر زمان اندازه گیری بر متغیرهای وابسته نیز معنادار است (001/0>p). همچنین اثر تعامل بین گروه ها و زمان اندازه گیری متغیرهای وابسته معنادار است (001/0>p)؛ بنابراین می توان بیان کرد که میانگین بهزیستی روان شناختی و سازگاری زناشویی در زمان های مختلف اندازه گیری، در دو گروه تفاوت معناداری دارند.
    کلیدواژگان: فیلم درمانگری، سازگاری زناشویی، بهزیستی روان شناختی، زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره
  • سجاد رویین تن، شهدخت آزادی*، کریم رهیده، ناصر امینی، سید محمدلطیف جباری فر صفحات 89-98

    هدف این پژوهش، مقایسه بهزیستی روان شناختی، کنترل گری و رضایت زناشویی افراد دارای تجربه جنسی و بدون تجربه جنسی قبل از ازدواج در شهر شیراز بود. این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه زنان متاهل شهر شیراز در رده سنی 18 تا 42 سال بودند که در مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز پرونده خانوار داشتند و نمونه مورد بررسی در این پژوهش شامل 160 زن بود که از طریق جدول مورگان و کرجسی مشخص شدند. با توجه به اینکه 90 هزار خانواده شهر شیراز تحت پوشش 4 مرکز بهداشتی درمانی (شهید محسن افتخار، شهید سلطانی، حسین بن علی (ع)، امام مهدی (عج)) بودند و از هر مرکز بهداشتی درمانی 40 زن با تجربه جنسی قبل از ازدواج و 40 زن بدون تجربه جنسی قبل از ازدواج (به صورت در دسترس) بعد از همتاسازی انتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه های پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، پرسشنامه رضایت زناشویی انریج (1989) و مقیاس خودکنترلی تانجی (2004) با استفاده از روش های آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از آن بود که بین میزان ابعاد بهزیستی روان شناختی، کنترل گری و رضایت زناشویی افراد با تجربه جنسی و بدون تجربه جنسی قبل از ازدواج در شهر شیراز تفاوت معناداری وجود دارد. ضمنا میانگین افرادی که تجربه جنسی داشتند بیشتر از افرادی بود که تجربه جنسی نداشته اند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، رضایت زناشویی، بهزیستی روان شناختی، افراد با تجربه جنسی و بدون تجربه جنسی
  • نجمه حمید*، مجتبی احمدی فارسانی، لیلا بخشی صفحات 99-110
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تمرینات ورزشی ایروبیک بر شادکامی و اشتیاق به برقراری ارتباط در زنان افسرده بوده است. این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری آن را زنان افسرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره و مطب روان پزشکان در سال 96 تشکیل داده است که بر اساس مصاحبه بالینی، ملاک های تشخیصی DSM-5، کسب یک انحراف معیار بالاتر از میانگین در پرسشنامه افسردگی (Beck, 1961) و ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. این افراد ازلحاظ سن، جنسیت، وضعیت اجتماعی - اقتصادی، عدم ابتلا به بیماری های حاد جسمانی و روان شناختی و سایر متغیرهای موردنظر در پژوهش کاملا همگون بودند. از میان آنها 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار مورداستفاده شامل، پرسشنامه افسردگی بک (Beck, 1961) ، مقیاس شادکامی دانشگاه مموریال نیوفاندلند (Kozma & Stones, 1980) و مقیاس اشتیاق برای برقراری ارتباط (Croskey, 1992) بوده است. گروه آزمایشی طی یک برنامه ورزشی که شامل تمرینات ورزشی ایروبیک بوده است به طور گروهی به مدت 12 هفته و هر هفته به میزان 3 جلسه یک ساعته شرکت کردند، اما در مورد گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. همه آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، مقیاس های شادکامی دانشگاه نیوفاندلند و اشتیاق برای برقراری ارتباط را تکمیل کردند. نتایج حاصل آشکار ساخت که میان گروه آزمایش و کنترل ازلحاظ شادکامی و اشتیاق به برقراری ارتباط تفاوت معنی داری وجود دارد (p < 0.001). میزان شادکامی و اشتیاق به برقراری ارتباط در زنان گروه آزمایش در مقایسه با پیش آزمون و گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته بود؛ بنابراین می توان گفت که تمرینات ورزشی ایروبیک، باعث افزایش شادکامی و اشتیاق به برقراری ارتباط در زنان افسرده می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی ایروبیک، شادکامی، اشتیاق به ارتباط، زنان افسرده
  • الهام رحمت زاده، سیمین دخت رضاخانی* صفحات 111-121

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مهارت های ارتباطی بر اساس ویژگی های شخصیتی و خودپنداره در دختران دانشجو انجام شد. پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دختران دانشجو مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در نیمسال دوم 97 - 1396 به تعداد 1357 نفر بود.240 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های مهارت های ارتباطی (Queendam, 2004)، ویژگی های شخصیتی فرم کوتاه (NEO, 1992) و خودپنداره (Beck, 1990) بود. نتایج حاصل از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری سلسله مراتبی نشان داد خودپنداره 4/21درصد (01/0 <p) واریانس مهارت های ارتباطی را پیش بینی می کند. روان رنجورخویی رابطه منفی و معنادار (05/0 <، 171/0β=p) و برون گرایی (01/0p < ، 195/0β=)، با کمی اغماض گشودگی (069/0=، 104/0β=p) و باوجدان بودن (05/0 < ، 164/0β=p) رابطه مثبت و معنادار با مهارت های ارتباطی دارند. بین ویژگی توافق پذیری و مهارت های ارتباطی رابطه معنی داری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد خودپنداره به همراه ویژگی های شخصیتی می توانند 5/33درصد از واریانس مهارت های ارتباطی را تبیین کنند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت ویژگی های شخصیتی و خودپنداره ازجمله عوامل موثر در پیش بینی مهارت های ارتباطی دانشجویان به شمار می روند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ویژگی های شخصیتی، خودپنداره
  • رعنا بوستان زر*، سعید رضایی صفحات 122-135

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر برنامه مداخله ای آموزش توجه متمرکز و تقسیم شده بر ظرفیت عدد کل و توالی عدد-حرف در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان 6 تا 9 سال تحت درمان در مراکز اختلالات یادگیری شهر تهران بود. تعداد 16 دانش آموز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند و با استفاده از آزمون های ظرفیت عدد کل و توالی عدد-حرف از نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان مورد پیش آزمون قرار گرفتند. پس از اجرای 8 جلسه 30 تا 40 دقیقه ای آموزش توجه متمرکز و تقسیم شده به صورت فردی روی گروه آزمایشی، از هر 16 نفر پس آزمون گرفته شد و پس از گذشت زمان به مدت یک ماه و نیم، پیگیری صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش آمیخته (Split Plot) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در افزایش نمره های عملکرد ظرفیت عدد کل و توالی عدد-حرف تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P)؛ بنابراین برنامه مداخله ای طراحی شده مبتنی بر آموزش توجه متمرکز و تقسیم شده باعث افزایش ظرفیت عدد کل و توالی عدد-حرف در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص می شود.

    کلیدواژگان: توجه متمرکز، توجه تقسیم شده، ظرفیت عدد کل، توالی عدد-حرف، اختلال یادگیری خاص
  • مهرنوش بهجانی زاده، مهتاب سلیمی* صفحات 136-146

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه هوش های چندگانه گاردنر و خودکارآمدی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی ناحیه 3 آموزش وپرورش کرج در سال تحصیلی 96-1395 با تعداد 8019 بود. نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک 117 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه ها شامل هوش چندگانه گاردنر (armstrung,2003) و خودکارآمدی کودک و نوجوان (2001، murhs) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون های چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و این نتایج به دست آمد: بین ابعاد هوش های چندگانه (زبانی، ریاضی، فضایی، حرکتی، میان فردی، درون فردی، موسیقی، طبیعت گرایی) و اجزای خود کارآمدی (اجتماعی، تحصیلی و هیجانی) دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد (01/0 <p). رگرسیون های خطی نیز نشان داد که از بین مولفه های هشت گانه هوش های گاردنر، فقط یک مولفه (هوش ریاضی) بیشترین رابطه را با خودکارآمدی تحصیلی (01/0 <p) داشته است.

    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، خودکارآمدی، دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی
|
  • Farzane Mohammadi, Hossein Baghooli *, AmirHooshang Mehryar, Siamak Samani Pages 1-13

    The purpose of this study was to compare the efficacy of cognitive-behavioral therapy and admission-and-acceptance therapy treatment on aggression and mania of bipolar disorder patients. In this quasi-experimental study, using convenience sampling method, pre-test and post-test with control group, 36 patients referred to psychiatric hospitals, who according to DSM5 criteria, diagnose bipolar disorder. They were randomly divided into three groups of 12 each. The first group received 10 sessions of CBT, the second group received 12 sessions of ACT and the control group received no intervention. Data were collected through Buss and Perry's (1992) and Mania Young's (1987) Aggression Questionnaires. Covariance analysis was used for data analysis. The results showed that CBT and ACT treatment in the experimental groups decreased the components of physical aggression and anger, but there was no significant difference between the verbal aggression and hostility components. There was a significant difference between the experimental and control groups (P <0.05), except for the anger component, there was no difference between of the two treatments.

    Keywords: Acceptance, commitment-based therapy, cognitive-behavioral therapy, Bipolar Disorder, aggression, Mania
  • Mansooreh Shamsi, Hossein Molavi * Pages 14-24
    The purpose of this study was investigating the effect of Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) on ability to control weight, Satisfaction with body image, and Life satisfaction in Overweight women in city of Isfahan. The research design was semi-experimental research with pre-test and post-test and control group. Statistical publication also included all of overweight women in city of Isfahan in spring 2017, that were identified by use BMI index above 25. For doing research, 30 of these women were selected by random sampling and were assigned randomly in experimental and control group (15 each), and experimental group treated by MBCT program. In pre-test and post-test stages, Satisfaction work life Scale (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985), Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) (Cash, Winstead & Janda, 1986), and Body Mass Index (BMI) were used. The data was analyzed by Covariance analysis. Results showed that Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) had a significant effects to control weight, Satisfaction with body image, and Life satisfaction in Overweight women in city of Isfahan in experimental group (p < 0.01).
    Keywords: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), Satisfaction with body image, life satisfaction, Overweight women
  • Balgheis Beit Mashal, Alireza Heidarie *, Nasrin Arshadi, Parviz Askary Pages 25-39
    The purpose of this study was investigating the causal relationship between neuroticism, job stress and work-family conflict with turnover intention and life satisfaction through mediating role of job burnout. The research method is descriptive correlational. The research population consisted of all employees of Karoun Oil and Gas Company in 2018. The sample consisted of 265 employees of Karoun Oil and Gas Company who were selected by simple random sampling method. Big Five Factor Personality (Costa & McCrae, 1992), Job Stress (Parker & De Cotiis, 1983), Work- Family Conflict (Carlson et al., 2000), Job Burnout (Maslach, 1982), Turnover Intention (Cammann et al., 1979) and Life Satisfaction (Diener et al., 1985) questionnaires were used for data collecting. The proposed model was evaluated using Structural Equation Modeling (SEM) using AMOS and SPSS software version 22. Bootstrap method was used to test the mediating effects in the proposed model. The findings showed that the final model has suitable fitness to research data. The results showed that all direct and indirect paths were significant (p < 0/05). In other words, neuroticism through job burnout on turnover intention (β=0/074, p=0/001) and life satisfaction (β=-0/092, p=0/001), job stress through job burnout on turnover intention (β=0/058, p=0/001) and life satisfaction (β=-0/074, p=0/001), and work-family conflict through job burnout on turnover intention (β=0/124, p=0/001) and life satisfaction (β=-0/154, p=0/001) have indirect effect.
    Keywords: Neuroticism, Job Stress, Work-Family Conflict, job burnout, Turnover Intention, life satisfaction
  • Mahboobe Sahebi Isfahani, Parisa Nilforooshan * Pages 40-50
    The purpose of this study was predicting career adapting indices including career exploration, career planning, career decision-making self-efficacy, and career networking behaviors based on career adaptability dimensions adaptability's dimensions. The research method was descriptive and correlational. Statistical Population was university students of Isfahan. From studied population a sample size of 450 students were selected through stratified sampling method proportional to volume. The Research tools were career adaptability scale (Savickas & Porfeli, 2012), career exploration survey (Stumpf, Colarelli & Hartman, 1983), career planning scale (Gould, 1979), career decision making self-efficacy scale (Betz, Klein & Taylor, 1996) and career networking behavior scale (Forret & Dougherty, 2001). Dimensions Results based on stepwise linear regression indicated that among adaptability, concern, control and confidence significantly predicted 37 percent of career planning variance. Also concern, confidence and curiosity significantly predicted 34 percent of career exploration variance. On the other hand, confidence and concern significantly predicted 20 percent of career networking behaviors. Also control, concern and confidence significantly predicted 55 percent of career decision making self-efficacy variance. Overall, the results showed the important role of career adaptability and its dimensions on predicting career adapting including career exploration, career planning, career decision-making self-efficacy and career networking behaviors.
    Keywords: career, career adaptability, adapting
  • Khodamorad Momeni, Negar Mahmoodi * Pages 51-61
    The purpose of this study was to determine the effects of educating Emotion Regulation strategies on symptoms of social anxiety in students with Social Anexity Disorder. The design was semi-experimental pretest-posttest with control group. The statistical population was all of studedents of azad university in saveh in academic year 94-95. By using available sampling, 28 subjects were selected and randomly assigned to an experimental (14 students) and a control (14 students) group. The assessment tools included Questionnaire of social anxiety )kannor, 2000) and Questionnaire of anexiety sensitivity (Reiss and Peterson 1985). experimental group received educating Emotion Regulation strategies in 10 sessions (90 minutes each). By finishing the experimental plan, a post test was taken from two groups and was followed after two months. The obtained data was analyzed statistically by using of analysis of Repeated Measures ANOVA and Bonferroni tests. The results of analysis of showed that educating Emotion Regulation strategies decreases Anxiety Sensitivity (p < 001) of students. Following up the grades of experimental group after two months indicated sustainment of intervention effect.
    Keywords: educating Emotion Regulation strategies, anxiety sensitivity, Social anxiety, Students
  • Shahriar Moradi, Nasrola Efani, Arezou Delfan Beiranvand * Pages 62-77

    This study was set out to compare the effect of teaching Self-Regulation, Neuro Verbalplanning, and combinational strategies on academic motivation of male and female high school students. This study was quasi-experimental and non–equivalent control group design was used. The statistical population included all male and female high school students in Hamadan province from which 161 people were selected randomly through multi-level cluster sampling and divided in six experimental and two control groups by random substitution sampling. Then, the experimental groups were received teaching Self-Regulation, Neuro -Verbalplanning (NLP), and Consolidated Strategies in 10 sessions. But, control group didn't receive teaching in these fields. The instrument also included Hermann’s Achievement Motivation Questionnaire. To analyze the data, Covariance analysis (ANCOVA) and LSD were used. The results indicated that there is a difference between the effectiveness of Teaching Self-Regulation, Neuro - Verbal planning (NLP), and combinational strategies on Academic Motivation. Also, the results indicated that combinational (p < 0/005), self-regulation (p < 0/005), and NLP (p < 0/005)strategies had the more effects on Academic motivation of the students respectively. The results indicated that the effectiveness of combinational and self-regulation strategies on academic motivation of male high school students was higher than female high school students, But, no significant difference was found in the effectiveness of neuro-verbal planning on academic motivation of male and female high school students.

    Keywords: Academic motivation, self-regulation strategies, neuro - verbal planning, combinational strategies (Self-Regulation, Neuro Verbal planning), male, female high school students
  • Banafsheh Heyratnegari *, Mojtaba Dalir Pages 78-88
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of movie therapy on marital adjustment and psychological well-being of couples. The statistical population of this study was couples referring to three of the counseling centers located in Tehran in 2018. Forty subjects (20 couples) were selected through convenient sampling and randomly divided into control and experimental groups each with 20 subjects i.e. 10 couples. Subjects completed the Marital Adjustment Questionnaire (1959) and Ryff’s Psychological Well-Being Questionnaire (1989), before and after intervention, and 4 months after the completion of the intervention. The experimental group was provided with 8 sessions of movie therapy, but the control group didn’t have any intervention. To analyze the data, repeated measure multivariate analysis of variance was used. The results showed that the effect of groups on psychological well-being and marital adjustment effect was significant (P = 0.11). The effect of time on dependent variables was also significant (P = 0.0001). Also, the effect of interaction between groups and the time of measurement of dependent variables was significant (P = 0.0001). Therefore, it can be stated that the mean of psychological well-being and marital adjustment at different times of measurement have a significant difference in the two groups.
    Keywords: movie therapy, marital adjustment, psychological well-being, couples referring to counseling clinics
  • Sajad Roientan, Shahdokht Azadi *, Karim Rahideh, Nasr Amini, Seyed MohammadLatif Jabbari Far Pages 89-98

    The purpose of this study was to compare the psychological well-being, control, and marital satisfaction of those with and without prior marriage in Shiraz. This descriptive-comparative study was performed on all married women in Shiraz. From 18 to 42 years old, they had family records in Shiraz health centers and the sample included 160 women who were identified through Morgan and Krejcie charts, given that 90,000 families in Shiraz were covered by 4 health centers in Mani. (Martyr Mohsen Eftekhar, Martyr Soltani, Hossein bin Ali (AS), Imam Mahdi) 40 women with premarital sex and 40 women with no prior premarital sex (available) after match were selected and interviewed. Data were collected through questionnaires. Reef Psychological Well-being Questionnaire (1989) Enridge's Marital Satisfaction Questionnaire (1989) and the Tanji Self-Concentration Scale (2004) were analyzed using multivariate covariance analysis statistical methods. Psychological well-being, control, and marital satisfaction of those with and without premarital sex in the city There was a significant difference in Shiraz. Also, the mean of people having sex was higher than those who did not have sex.

    Keywords: Self-Control, marital satisfaction, psychological well-being, Sexual, Non-Sexual Persons
  • Najmeh Hamid *, Mojtaba AHMADI FARSANI, Leila Bakhsi Pages 99-110
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of aerobics exercise on happiness and willing to communicate in depressed women. The research method was experimental with pre-test-post-test and control group. The statistical population consisted of depressed women who referred to counseling centers and psychiatric offices in 2017. Based on clinical interviews, DSM-5 diagnostic criteria, obtaining a standard deviation higher than the mean in the Beck Depression Inventory (BDI), include and exclude criteria were selected. They were matched in terms of age, sex, socioeconomic status, lack of acute physical and psychological diseases, and other variables considered in this study. 30 of them were randomly selected and randomly divided into experimental and control groups. The instruments used included the Beck Depression Inventory (BDI), the Newfoundland Happiness Scale (Monsh), and the Enthusiasm for Communication Scale. The experimental group participated in sports program that included aerobics exercise for 12 weeks, three hours each week, but no intervention was performed on the control group. All subjects completed the pre-test scales of happiness at Newfoundland University and the willing to communicate in the two pre- and post-test stages. The results revealed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of happiness and willing to communicate (p <0.001). The rate of happiness and willing to communicate significantly increased in experimental group in comparison with pretest and control group. Therefore, it can be said that bodybuilding and aerobics increase happiness and the willing to communicate with depressed women.
    Keywords: aerobics exercise, happiness, Willingness to communicate, depressed women
  • Elham Rahmatzadeh, Simindokht Rezakhani * Pages 111-121

    This study aimed to predict communicational skills based on personality characteristics and self-concept in female students. The research was correlational. The study population consisted of 1357 postgraduate female students in Islamic Azad University of Rouden during the second semester of 1396-97. A sample of 240 people was selected by multistage random sampling.The instrument used were Queendam's communicational skills test (2004), Neo personality inventory Short form (1992) and Beck self-concept test(1990). The results of Pearson correlation and hierarchical multivariate regression showed that self-concept predicts 21.4% of variance communicational skills (p < 0.01). Neuroticism had a negative and significant relationship (p <0.05, β= - 0.171) and extroversion (p < 0.01, β= 0.195), with a slight dissatisfaction with openness (p= 0.069, β=0.104) and being conscientiousness (p < 0.05, β= 0.164) had a positive and significant relationship with communicational skills. There was no significant relationship between agreeableness and communication skills. Also,the results showed that self-concept with personality characteristics can explain 33.5% of the variance of communication skills. so, it could be concluded that personality traits and self-concept are effective factors in prediction of students' communicational skills.

    Keywords: communication skills, Personality traits, self-concept
  • Rana Boustanzar *, Saeed Rezayi Pages 122-135

    The purpose of this study was to investigate an intervention program focused and divided attention and study of its effectiveness on digit span and number and letter sequence in children with specific learning disorder. The research method was experimental with pre-test, post-test with control group, and research statistical society included all the students at age of 6-9 years old Treated in learning disorders centers in Tehran. 16 students were simple random selected and randomly assigned to two experimental and control groups and the digit span test and the number and letter sequence test of Wechsler Intelligence Scale for Children Fourth Edition were used for pre-test. After running 8 individual sessions of 30-40 minutes of focused and divided attention training on the experimental group, all of the 16 subjects were post-tested and after a time period of one month and a half, were followed up. The data were analyzed whit Split Plot method. The results showed that there were significant differences between the two experimental and control groups in increasing the performance scores of digit span and number and letter sequence (p < 0.01). Thus, developing intervention program focused and divided attention causes to increased digit span and number and letter sequence in children with specific learning disorder.

    Keywords: focused attention, divided attention, digit span, number, letter sequence, specific learning disorder
  • Mehrnosh Behjanizadeh, MAHTAB SALIMI * Pages 136-146

    The purpose of this research was the study of relationship of Gardner's multiple intelligences and self-efficacy of girl elementary school students. The method of research based on the purpose is applied and based on of data collection is descriptive-correlational. the statistical population included all girl elementary school students in Karaj 3rd educational district in the academic year of 1395-96, of whom 8019 were. The sample was selected using Cochran's formula and systematic random sampling method, including 117 people. Then Gardner's Multiple Intelligence Questionnaire (Armstrong, 2003) and self-efficacy of the child and adolescent SEQ-C (Muris, 2001) were obtained from the subjects. The collected data were analyzed using Spearman correlation test and multiple regression test.results were obtained: There is relationship between the dimensions of multiple intelligences (linguistic, mathematical, spatial, motor, interpersonal, interpersonal, music, naturalism) and the components of self-efficacy (social, educational and emotional) of students. Linear regressions show that only one component (mathematical intelligence) among the eight-part Gardner intelligence has maximum relationship to educational self-efficacy.

    Keywords: multiple intelligences, Self-efficacy, girl elementary school students