فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال پنجاهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد مهدی اسماعیلی*، سید شهاب غدیری صفحات 747-768

    نوسلفی گری جریانی است از میان جریان های کلامی معاصر که در روش همچون سلفی گری به تفسیر تحت الفظی از متون می پردازد. عملگراست و پیوندی نزدیک با فناوری دارد. نوسلفیان برخلاف جریان سلفیه سنتی، و سلفیه وهابی رویکردی آشتی آمیز نسبت به جهان غرب، حقوق زنان و مدرنیته دارند؛ همچنین به دلیل وعده های جذاب، بیان ساده و فارغ از پیچیدگی های کلامی و فقهی، جذابیت بسیار زیادی برای مسلمانان و غیرمسلمانان دنیا داشته اند. در این مقاله یکی از متفکران جریان نوسلفی، محمدبن عبدالرحمن العریفی معرفی، و آثار و میزان نفوذ وی در شبکه های مجازی و همچنین نسبت میان فن خطابه و ادبیات این متفکر نوسلفی در متن آثارش با شهرت و محبوبیتش در جهان اسلام، به طور خاص، بررسی شده است. پرسش اصلی این مقاله به چرایی نفوذ و شهرت روزافزون العریفی می پردازد و بررسی محتوای آثار وی نشان می دهد که روش بیان معارف دینی مبتنی بر فن خطابه است، به طوری که خواننده را نه با استدلال، بلکه با تحکمات و مثال های متعدد روبه رو می کند و آنقدر این رویه را ادامه می دهد تا خواننده به درجه اقناع برسد. هدفی که در تمامی متون این آثار دنبال می شود، صرفا «اقناع» و اکتفا خواننده برای «تبعیت» از نص مقدس است. بدین ترتیب فرضیه مورد اثبات ما در این مقاله فن خطابه را عامل محوری نفوذ و شهرت آرای العریفی در جهان اسلام می داند.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی، خطابه. سلفی، محمد العریفی، نوسلفی
  • علیرضا آقاحسینی*، زهرا بهزادی صفحات 769-786
    این مقاله درصدد است تا نشان دهد که دو فیلسوف می توانند در دو گستره جغرافیای متفاوت و در فاصله چند قرنی به همدیگر نزدیک شوند و به رغم فاصله ها و بلکه تفاوت ها به یکدیگر پیوند بخورند. نویسندگان مقاله دست آنها را در دست یکدیگر قرار دهند؛ گفت وگو و هم زبانی. بنابراین تلاش خواهد شد شباهت ها و تفاوت ها برجسته شده، با تکیه بر منطق شالوده شکنی اولا نوآوری های صدرالمتالهین به بحث گذاشته شود؛ ثانیا در پرتو راهگشایی های دریدایی امکان فراروی از اندیشه صدرا مورد توجه قرار گیرد. در این زمینه نقد که از اصول اصلی شالوده شکنی است، در مشیء صدرالمتالهین بررسی می شود. یافته هاحاکی از این است که با وجود رگه های مشترک شالوده شکنانه ای میان اندیشه دریدا و صدرالمتالهین،در پاره ای از امور با یکدیگر متفاوت می شوند. پدیدارشناسی نگاه دریدا تنها ناظر بر ساحت پرتاب شدگی انسان به زیست جهان حاضر است، درصورتی که صدرالمتالهین ضمن بااهمیت تلقی کردن این زیست بوم مرگ را پایان دازاین هایدگری و سوژه دریدایی به حساب نمی آورد. صدرالمتالهین با وجود شروع می کند و به مسئله مهم زمان مندی و حرکت جوهری می رسد، اما نقطه عزیمت دریدا دازاین و امکانات فراروی اوست که پیوندی ناگسستنی با زمان مندی می یابد. فهم هرمنوتیکی صدرالمتالهین در تلاش است تا نیت مولف را به قدر استعداد تبیین نماید، حال آنکه در نگاه شالوده شکنانه دریدا امکان کشف نیت مولف یا شارع مقدس مطرح نیست. فهم آن چیزی است که در اندیشه مفسر نقش می بندد. در نگاه شالوده شکنانه دریدا، نوعی بدبینی تجدیدشده نسبت به آنچه ایجاب و اثبات می شود، همواره وجود دارد، اما صدرالمتالهین در روند کلی شالوده شکنانه خود استکمال و اشتدادهای وجودی را می بیند که از دیدگاه دریدایی می توان وی را در زمره نگاه های افلاطونی طبقه بندی کرد. با ملاحظات مذکور، این مقاله این نظر را دنبال خواهد کرد که شالوده شکنی های دریدایی شخص خود دریدا را به دست شالوده شکنی می سپرد، اما شالوده شکنی های صدرایی صرفا نقادی ها را متوجه زمانه پر شر و شور صفویه می نماید! بدون اینکه او خود نیز در معرض چنین واسازی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، دریدا، شالوده شکنی، کسر الاصنام (بت شکنی)
  • سید داود آقایی*، ناصر حکمت نژاد صفحات 787-802
    سیاست خارجی و امنیتی مشترک نقطه عطفی در تاریخ همگرایی اتحادیه اروپا محسوب می شود که به موجب معاهده ماستریخت متولد شد. براساس مفاد مندرج در معاهده ماستریخت توسعه و تحکیم دموکراسی، حاکمیت قانون، احترام به حقوق بشر و آزادی های بنیادین به عنوان اهداف سیاست خارجی و امنیتی مشترک ترسیم شدند. از این زمان به بعد اتحادیه اروپا خود را به مثابه «قدرتی هنجاری» مطرح کرد.این رونددر معاهدات اصلاحی بعدی اتحادیه و به طور خاص در آخرین آنها یعنی، معاهده لیسبون، ادامه یافت. مقاله حاضر تلاش دارد تا با بررسی نظری فرایند تصمیم گیری سیاست خارجی و امنیتی مشترک (بهره گیری از گزاره های نظریات بین حکومت گرایی لیبرال و جدید) به این موضوع بپردازد که آیا در عمل امکان پیگیری هنجارهای اروپایی آن گونه که اعلام می شود، وجود دارد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به دلیل ماهیت بین دولتی فرایند تصمیم گیری سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه، منافع دول عضو بر هنجارهای اروپایی برتری می یابند و دولت های عضو تنها تا زمانی به اتحادیه اروپا اجازه می دهند که به عنوان یک قدرت هنجاری در سیاست خارجی عمل کند که با منافع ملی حیاتی و بنیادین آنها در تضاد قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، بین حکومت گرایی جدید، بین حکومت گرایی لیبرال، سیاست خارجی و امنیتی مشترک، منافع استراتژیک دول عضو، هویت بین المللی اتحادیه اروپا، هنجارها اروپایی
  • فرامرز تقی لو*، رضا خدابنده لو صفحات 803-825
    غلبه یافتن گفتمان اسلام سیاسی در جدال گفتمانی با مدرنیته اروپامحور موجب فهمی از سنت شده است که می توان آن را بیشتر به واسطه دغدغه های سیاسی وپیوند آن با منابع «قدرت» فهمید. بدین معنی که اسلام سیاسی از یک سو سنت را به مثابه اصول مرجعی لحاظ می کند که برای ارزیابی انتقادی گذشته و امروز و ساختن آینده باید به آن بازگشت و از سوی دیگر، دعوت به سنت را به عنوان واکنشی در برابر چالش های سلطه غربی و دفاع از هویت خود بر می سازد. معنادهی به سنت در اسلام سیاسی به منظور سازمان دهی به یک نظم اجتماعی خودی و طرد دیگر نظم های اجتماعی است که مشخصا از اروپامحوری منبعث شده اند. این ساختار را می توان سیاسی شدن سنت در عصر مدرن نامید. بر این اساس، برساخت سنت و انسجام عناصر آن را باید با توجه به شکل گیری فهم مدرن از آن، تابعی از روابط قدرت و حوزه تخاصمات گفتمانی درنظر گرفت که به واسطه آن جریان سنت در مقام یک عامل هویت بخش به خود و تمایزآفریندر مقابل دیگری ظاهر می شود. پژوهش حاضر با تکیه بر روش تحلیل گفتمانی و با فرض اینکه تولید معنا و اندیشه در تثبیت قدرت ضروری است، بازنمایی و برساخت سنت در اسلام سیاسی را تابعی از روابط قدرت دانسته و در تقابل با گفتمان اروپامحوری تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: اروپامحوری، اسلام سیاسی، سنت، سیاسی شدن، گفتمان
  • سمانه رحمتی فر* صفحات 827-841
    جهانی شدن، روند روزمره تراملی شدن امور است؛ در سطح ملی، اداره، تحت نظارت قوه قضاییه، مصوبات پارلمان را اجرا می کند و به این ترتیب امور عمومی انجام می گیرد، ولی در سطح تراملی، قدرت مرکزی و قوای سه گانه عینیت ندارند. در این وضعیت امور جهانی چگونه شناسایی می شوند؟ اجرای قواعد توسط چه نهادهایی صورت می گیرد؟ نظارت بر اجرای قاعده چگونه است؟ پاسخ ها را باید در دو مقوله حکمرانی جهانی و حقوق اداری جهانی جست وجو کرد؛ حکمرانی جهانی با دو بحران روی هم بسته مواجه است؛ بحران مشروعیت و بحران کارامدی. راهکارهای مختلفی برای برون رفت از این دو بحران ارایه می شود که در نهایت به تشکیل تدریجی نظام جدید حقوقی به عنوان حقوق اداری جهانی، با ماهیتی متفاوت از حقوق اداری ملی، منجر می شود. راه حل تعدیل بحران مشروعیت و کارامدی، اعمال گسترده اصول حکمرانی خوب در نظام اداره جهانی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حکمرانی جهانی، حکمرانی خوب، پاسخگویی، کارامدی، مشروعیت
  • سیکا سعدالدین* صفحات 843-860
    با درنظر گرفتن اینکه گفتمان به معنای درک متون در بافت اجتماعی آنها و اینکه چه کسی، چه چیزی را، به کدام مخاطب، به چه شیوه ای و چرا می گوید، وابسته بودن آن به شرایط زمانی و مکانی و تاثیر ویژگی های شخصیتی سازنده گفتمان بر نوع گفتمان شکل گرفته مشخص می شود. در پژوهش پیش رو، با توضیح درباره گفتمان دوران ریاست جمهوری خاتمی در چارچوب گفتمان کلان اسلامی پس از انقلاب، تاثیر آن بر رفتار سیاست خارجی ایران در مسئله هسته ای، بررسی شده است. روش پژوهش، تحلیل داده های ثانویه و مصاحبه است. در بخش نتیجه گیری نیز گفته می شود که مزایای رفتار ایران نسبت به مسئله هسته ای در این دوران، ممانعت از ارجاع پرونده هسته ای به شورای امنیت و بازگشت آن به دستور کار آژانس، ایجاد شکاف در جبهه ایالات متحده و اروپا و نیز امضای سه توافقنامه مهم بود. ضعف های آن نیز عبارت بود از انعطاف بیش ازحد در برخی موارد که به خواسته های حداکثری  طرف مقابل منجر شد؛ بی توجهی به ایجاد اجماع داخلی در میان نهادهای قدرت در خصوص مسئله هسته ای و نیز کم توجهی به تضاد ساختاری اصول انقلاب اسلامی با غرب در این گفتمان.
    کلیدواژگان: آزادی، خاتمی، سیاست خارجی، غرب، قانون، گفتمان، مسئله هسته ای
  • امیر سیاهپوش* صفحات 861-881
    در این مقاله دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه اقتصاد با بهره گیری از آمارهای رسمی و تحقیقات انجام گرفته بررسی شده است. در بین شاخص های متنوع و گاه متعارضی که برای رشد و توسعه اقتصادی طرح می شود، در اینجا بر توسعه زیرساخت ها، رهایی از وابستگی به خام فروشی نفت، مسئله تولید ثروت و خودکفایی و توزیع عادلانه ثروت در جامعه تاکید شده است. یافته ها نشان می دهد که دستاوردهای انقلاب در توسعه زیرساخت ها و در مقایسه با شرایط قبل از انقلاب بسیار خوب و در مواردی چشمگیر بوده است، به خصوص در توسعه آب، برق، تلفن، گازرسانی به شهرها و روستاها، ساخت مسکن مستحکم و توسعه راه ها به ویژه در مناطق روستایی و محروم. دستاوردهای اقتصادی در حوزه کشاورزی و خودکفایی، رشد درون زای برخی صنایع جدی بوده، اما با وجود توسعه صادرات غیرنفتی و رشد صنایع تبدیلی و پتروشیمی همچنان تکیه بر خام فروشی نفت بوده و تحول بنیادینی در این بخش رخ نداده است. در توزیع درآمد و کاهش فاصله مرکز-پیرامون و کاهش فاصله بین نقاط شهری و روستایی تحولات اساسی رخ داده است، هرچند براساس برخی شواهد پس از جنگ و طی سالیان اخیر، با بازگشت به فرهنگ اشرافی فاصله درآمدی اقشار ضعیف و ثروتمند افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، دستاوردهای اقتصادی، کارامدی
  • فتاح شریف زاده*، سید علیرضا نقوی حسینی صفحات 883-906

    رشته سیاست گذاری عمومی در حال گذار به یک مکتب (پارادایم) جدید است که مفروضات مکاتب گذشته را درنوردیده است. از سوی دیگر، مکتب جدید با وجود مفروضات مشخص، هنوز به توسعه نظریه های خرد و روش های کاربردی منجر نشده است. پژوهش حاضر با هدف کاوش سیر تاریخی مکاتب رشته سیاست گذاری عمومی، شناسایی مفروضات هریک و نیز انتقادات به این مفروضات، مقایسه این مکاتب و مفروضات آنها و در نهایت معرفی مکتب سیاست گذاری عمومی جدید انجام گرفته است.روش پژوهش، توصیفی و با رویکرد دیالکتیک برای تحلیل تکامل تاریخی مکاتب سیاست گذاری عمومی است و از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی نشریات معتبر بین المللی به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شده است.بررسی مفروضات کلی پنهان و آشکار مکاتب سیاست گذاری عمومی، ظهور مکاتب عقلایی جامع، عقلانیت محدود (تدریجی و رضایت بخش) و نظریه آشوب در این رشته را نشان می دهد که علاوه بر ترتیب تاریخی، تقابل دیالکتیکی بین مفروضات هر کدام مشهود است. براساس بررسی متون سیاست گذاری عمومی می توان نظریه آشوب را به عنوان جدیدترین مکتب  سیاست گذاری عمومی درنظر گرفت. مهم ترین تفاوت مکتب آشوب با سایر مکاتب، نگاه و نحوه رویارویی آن با آینده احتمالی است. در نهایت اینکه پیشنهاد هایی برای بهبود سیاست گذاری عمومی بر اساس مکتب نظریه آشوب، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، عقلانیت جامع، مکتب تدریجی و رضایت بخش، نظریه آشوب، نگرش به آینده
  • صدیقه شیخ زاده جوشانی* صفحات 907-926
    هدف مقاله حاضر، شناساندن رهیافت استدلال قیاسی به عنوان یک رهیافتشناختی در تحلیل سیاست خارجی است. به منظور دستیابی به این هدف، تلاش شده است با بهره گیری از ادبیات نظری و تجربی موجود، مباحثی در سه زمینه موضوعی شامل تعریف قیاس و استدلال قیاسی، چگونگی به کارگیری استدلال قیاسی در فرایند تصمیم گیری سیاست خارجی و ارزش تبیینی رهیافت استدلال قیاسی در تحلیل سیاست خارجی، استخراج و به نحوی نظام مند بیان شود. به باور نویسنده، این مباحث در کنار هم اجزای سازنده اصلی رهیافت استدلال قیاسی را شکل می دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست خارجی، تصمیم گیری سیاست خارجی، رهیافت استدلال قیاسی، فرایند استدلال قیاسی، قیاس، قیاس های تاریخی
  • محسن عباس زاده مرزبالی* صفحات 927-945
    مسئله شکل دهنده به مقاله پیش رو، فهم نسبت میان «نحوه سامان یابی اجتماع سیاسی» (با تمرکز بر نسبت میان فرد، جامعه و دولت) و «نوع نگرش به امر سیاسی» در ایدیولوژی فاشیسم است. پیگیری این مسئله بر این پرسش محوری پایه ریزی می شود که چگونه می توان نحوه سامان یابی اجتماع سیاسی در سیاست فاشیسم را از منظر شناخت شناسی تحلیل کرد؟ در پاسخ، فرضیه این مقاله بر این است که می توان نسبت وثیقی میان «ساماندهی توتالیتر جامعه سیاسی» و «مفهوم پردازی اسطوره ای از امر سیاسی» تصور کرد. در تبیین این فرض، بر این باوریم که رویکرد «پدیدارشناسی فرم سمبلیک» ارنست کاسیرر امکانات نظری راهگشایی در اختیار می نهد که بر مبنای آن می توان به تحلیل «سیاست فاشیسم» به مثابه «سیاستاسطوره ای» مبادرت ورزید؛ سیاستی که بر نحوه ای از شناخت اصول سامان بخش زندگی سیاسی پایه ریزی می شود که به وابستگی امر سیاسی به ذاتی بیرون از اجتماع سیاسی و، در نتیجه، به فاعلیت زدایی از انسان می انجامد. به تبع آن، اجتماع سیاسی به نحوی سامان می یابد که فرد و جامعه مدنی را در دولت (به مثابه تجسد جماعت اسطوره ای) منحل می سازد.
    کلیدواژگان: اندیشه اسطوره ای، توتالیتاریسم، جماعت، دولت، سنجش ناپذیری، شهود، فرد، وابستگی سیاست
  • الهه کولایی*، کمال ایرانی دوست صفحات 947-965
    جامعه مسیحیان ارتدکس مصر که با نام قبطی شناخته می شوند، از دهه 1970 به بعد و به ویژه بعد از انقلابی که حسنی مبارک را سرنگون کرد، هدف خشونت و تبعیض بوده اند. هدف اصلی این مقاله درک علل تعمیق شکاف مذهبی بین مسیحیان قبطی و اکثریت مسلمان در مصر معاصر است. در این زمینه، وضعیت قبطیان از زمان به قدرت رسیدن سادات در سال 1970 تاکنون با تمرکز بر موارد اصلی خشونت و حمله به قبطیان بررسی شده است. چارچوب نظری در این نوشتار نظریه «دولت در جامعه» جویل اس. میگدال برای تبیین علل تعمیق شکاف است. بررسی موضوع مورد مطالعه نشان داد که علت اصلی عمیق شدن این شکاف ها از سال 1970، سستی و ناتوانی دولت مصر در کنترل جامعه و برعکس نیرومند بودن گروه های اجتماعی در مصر و ساختار چندپاره جامعه بوده است. در پنج دهه گذشته رهبران مصر یک سیاست بقا به منظور حفظ قدرت خود در محیط چندپاره را دنبال کرده اند و به جای تلاش برای پرکردن شکاف قبطی-مسلمان، خود در موارد بسیاری سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن را در پیش گرفته اند و ازاین رو دولت خود به بخش بزرگی از مسئله قبطی ها تبدیل شده است. به باور نویسندگان، نظریه میگدال می تواند به خوبی علت شکاف های قومی و مذهبی مختلف دیگر در جوامع جهان سوم را هم تبیین کند.
    کلیدواژگان: استراتژی بقا، دولت ضعیف، سیاست بقا، شکاف قبطی-مسلمان، قبطی، مصر، نزاع مذهبی
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 967-989
    شرایط نظام بین الملل و ساختار قدرت جهانی، مبین تسری ناامنی و بحران در مقیاس های مختلف محلی تا جهانی است. امروزه وقوع بحران های پردامنه و فراگیر، سازوکارهای امنیتی نظام بین الملل را با چالش مواجه کرده و ضرورت بازآرایی و گذار از ابهامات امنیتی را ایجاب کرده و به اهمیت به کارگیری راهبردهای کارامد و به روزرسانی ساختار سیاست گذاری امنیت ملی کشورها افزوده است. «فرسایش» به عنوان یکی از راهبردهای دیرینه و کارامد کشورها در جنگ و کنترل بحران در شرایط تغییر معادله قدرت، قدمتی تاریخی دارد و با سازوکارهای کارامد و مقرون به صرفه در منازعات مختلف، طرف های قوی یا ضعیف به عنوان ابتکاری راهبردی از آن استفاده کرده اند. با وجود کاربرد گسترده این راهبرد در سیاست گذاری امنیت ملی، چارچوب نظری مدونی برای شناخت عمیق و کاربرد اثربخش آن در سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی وجود ندارد. ادبیات موجود درباره آن نیز ماهیت تاریخی و توصیفی داشته و روند نظری مدونی ندارد. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف چارچوب بندی نظری راهبرد فرسایش در سیاست گذاری امنیت ملی به وسیله ادبیات نظری و دانش علمی رشته های مدیریت راهبردی و سیاست گذاری راهبردی و نیز اطلاعات علمی و تاریخی راهبرد فرسایش سامان یافته است. این پژوهش ماهیت نظری دارد و با رویکرد کیفی و روش تحلیلی توصیفی انجام گرفته است. داده ها با روش کتابخانه ای گردآوری شده و در تجزیه وتحلیل اطلاعات از تحلیل عمیق و کیفی استفاده شده است. در مباحث علمی سیاست گذاری به رهیافت فرایندی و در موضوع شکل گیری راهبرد، به مکتب توصیفی اتکا شده است. سرانجام براساس مدل مفهومی طراحی شده، اطلاعات علمی و تاریخی راهبرد فرسایش در سه گام «تدوین»، «اجرا» و «ارزیابی» که شامل پنج بخش «کاوش مفهومی»، «کاوش محیطی»، «تصمیم گیری»، «پیاده سازی» و «کنترل و بازخورد» است، متناظر با مراحل فرایندی سیاست گذاری امنیت ملی چارچوب بندی نظری شده است.
    کلیدواژگان: چارچوب نظری، راهبرد فرسایش، سیاستگذاری امنیت ملی، سیاستگذاری راهبردی، کنترل موازنه و فرسایش
  • سید احمد موثقی*، داود بیات صفحات 991-1014

    این مقاله می کوشد با نگاه اقتصاد سیاسی، علل و عوامل عقب ماندگی ایران و راه برون رفت از توسعه نایافتگی ایران را از منظر عزت الله سحابی تحلیل و بررسی کند. فرض نوشتار حاضر بر این ایده استوار است که وی در عرصه نظری از آموزه های مکتب فردریک لیست آلمانی و از حیث عملی از تجربه اقتصاد بدون نفت دولت ملی مصدق متاثر شده است. از نظر او، در جهان مبتنی بر استثمار و غارت، برای «ایران» راهی جز حرکت در مسیر «توسعه ملی»، همراه با تکوین «دولت ملی»، «بورژوازی ملی» و اتکا به سرمایه های داخلی و تقویت حس وطن دوستی، در عین نظارت بر ارکان دولت متصور نیست. ازاین رو، بسط و تقویت دموکراسی و آزادی های عمومی بخش انفکاک ناپذیر پروژه توسعه ملی اند. نوشتار حاضر با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و جامعه شناسی تاریخی، قصد دارد موضوع توسعه درون زای ملی را از خلال نگرش اقتصاد سیاسی او بررسی و مختصات و ارکان نظریه توسعه ای وی را مطالعه کند.

    کلیدواژگان: امپریالیسم، بورژوازی ملی، توسعه، دولت ملی، عقب ماندگی، وابستگی
  • ابراهیم موسی زاده* صفحات 1015-1032
    یکی از مهم ترین مباحث بنیادی در سپهر سیاست، بحث در زمینه سازماندهی دولت و تنظیم روابط قوای درونی دولت است که در این خصوص، نوع نظام سیاسی و همچنین اصل تفکیک قوا بسیار تاثیرگذار است، چراکه براساس نوع نظام سیاسی و پذیرش یکی از انواع تفکیک قوا، روش های مختلفی از تنظیم قوای حاکم همچون نظام ریاستی، پارلمانی و مختلط (نیمه ریاستی-نیمه پارلمانی) مطرح می شود، که در این زمینه هریک از کشورها، نظام سیاسی و ساختاری خاصی را طراحی و ترسیم کرده اند. در جمهوری اسلامی ایران، استقلال قوا پذیرفته شده و در سطح تنظیم روابط قوا و شکل قوه مجریه، نظام شبه ریاستی (نیمه ریاستی-نیمه پارلمانی) معین شده است. موضوع اصلی این پژوهش، تحلیل و ارزیابی سیاسی تغییر نحوه تنظیم روابط قوا و ارزیابی آثار برآمده از آن است. این نوشتار با بهره گیری از روش تحلیل محتوا در پی پاسخگویی به این پرسش است که تغییر شکل قوه مجریه چگونه ارزیابی شده و چه آثاری بر آن بار می شود؟ اجمال یافته های تحقیق آن است که تغییر شکل قوه مجریه و روابط قوا در جمهوری اسلامی ایران به نظام پارلمانی هم به لحاظ مبانی قانون اساسی و هم به لحاظ تجارب تاریخی و آثار سیاسی برآمده از آن امکان پذیر نیست، چراکه در قانون اساسی، اصول و موازینی از نوع نص وجود دارد که امکان تغییر شکل قوه مجریه به ویژه حذف پست ریاست جمهوری را با محدودیت های اساسی مواجه می سازد، به ویژه آنکه نماد اصلی جمهوریت نظام، رییس جمهور است و از سوی دیگر، پذیرش نظام پارلمانی بازگشت به چالش های متعدد گذشته است که ناکارامدی آنها تجربه شده و انقلاب اسلامی نیز برای اجتناب از آن ناکارامدی ها به ثمر رسیده که این مسئله عینا در بیانات مقام رهبری نیز انعکاس داشته است.
    کلیدواژگان: تفکیک قوا، جمهوریت نظام، مردم سالاری، نظام سیاسی، نظام پارلمانی، نظام ریاستی
|
  • MohammadMehdi Esmaeli *, Seyyed Shahab Ghadiri Pages 747-768

    Theology of the New-Salafism, like the traditional Salafism believes in a literal interpretation of the texts, it values practice and it has an affinity with technology. New-Salafists, comparing to the traditional Salafi movement, and Vahhabi Salafi, has a more conciliatory approach toward the Western world, women’s right and modernity. Besides, due to the attractive promises, plain literature, and no theological complexities, the New-Salafism has attracted so many Muslims and non-Muslims all around the world. In this study we will introduce Muhammad-ibn Abdul Rahman Al’ Arifi, one of the New-Salafi thinkers. We will examine his books and his influence among social media to investigate the relationship between the rhetoric and literature used in books of this contemporary New-Salafi thinker and his popularity in Islamic world, specifically. As for the lack of studies in this field, it was necessary to refer to the most of his translated books and to classify them according to subjects and their structure in order to get a more comprehensive look on the works and thoughts of this thinker. In this study, we have used heuristic method.

    Keywords: Salafi, New-Salafi, Fundamentalism, Muhammad Al’ Arifi, Rhetoric
  • Alireza Aghahosseini *, Zahra Behzadi Pages 769-786
    This study analyzes Mullah Sadra's critiques and innovations and among Islamic philosophers finds his thoughts and attitudes close to the concept of Derrida's "deconstruction "more than anyone else. Accordingly, article introduces Mulla sadra as a dissident and unhappy thoughtful philosopher with radical questioning style that although many do not consider him as a political thinker- Because he has not entered the political sphere-but according to harsh criticism towards Himself contemporary superficials Sufis and with Drawing Transcendental Wisdom, we can put him among Political theorists and philosophers. Mulla sadra propound Innovative topics in Mystical and philosophical sphere like existence, Substantial Motion and Bodily resurrection that seems representing such plans and reveling Adversity of Safavid government. His critique pushed him forward to find a deconstructionist language. In this regard, criticism, exposing contradictions and otherness that is the main factor of “deconstructing”, will be examined in Mullah Sadras Platform. The findings indicate that there are comunalities between Sadra and Derrida. However, we face the fact that in some of issues these two chracters are different from one another. Derrida’s ideology on phenomenology focuses only on human throwness to being in the present world; however, Mullah Sadras emphasizes on the significance of ecology and does not believe that death is the end of Heidegger’s Dasein and Derrida’s subject. Mullah Sadra’s Hermeneutic meaning attempts to determine the author’s intention based on the capacity, While from Derrida’s deconstructionist view, author death is of utmost importance. Derrida’s deconstructionist view contains continuously renewed pessimism toward things affirmed and approved. In contrary, Mullah Sadra believes in illustrative seeking perfection and aggravation in his total deconstructionism. That is, human ignorance is obviating the vitiations specific to his time in this condition.
    Keywords: Derrida, Dconstruction, Sadra mysticism, Transcendent Wisdom, Heidegger
  • Seyed Davood Aghaie *, Naser Hekmatnejad Pages 787-802
    EU common foreign and security policy (CFSP) is a milestone in the history of European integration which was born under Maastricht's treaty. Based on the provisions of Maastricht Treaty, the promotion and consolidation of democracy, rule of law, respect for human rights and fundamental freedoms are outlined as objectives of a common foreign and security policy. Since then, the European Union presented itself as ((Normative Power)). The present article seeks to theoretically examine the EU's common foreign and security policy decision-making process and to answer whether it is possible in practice to follow the European norms as announced. The research findings show that due to the intergovernmental nature of the common foreign and security policy decision-making process, the interests of the member states prioritize over European norms and member states only allow the European Union, as long as they are, to operate as a normative power in foreign and security policy that it does not conflict with their vital national interests.
    Keywords: European Union, Common Foreign, Security Policy (CFSP), EU International Identity, European Norms, Strategic Interests of Member States
  • Faramarz Taghilou *, Reza Khodabandeloo Pages 803-825
    The hegemony of the discourse of political Islam in contradiction with an eurocenteric discourse led to an understanding of tradition that can be defined by projective or political concerns relating to the power sources to take advance. Hence, political Islam resort to tradition as reference base that should act as a criteria to criticize the past and present and also making the future. Furthermore, resort to tradition act as an interaction against the western challenges and defense of self-identity. Meaning tradition in political Islam has been necessary to organize a particular social order and rejection of other eurocenteric rival social orders. This structure is the politicization of tradition under the effect of eurocentric discourse via the political Islam. As a result in a discoursive and anti-essentialist method of research, we in this article want to argue that the production of meaning and idea is always necessary for obtaining and establishing power. Representation and construction of tradition in political Islam is itself affected by power relations in contradiction to eurocentric discourse.
    Keywords: Eurocenterism, Tradition, Political Islam, politicization, discourse
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 827-841
    Globalization is a daily progress toward transnationalization. At the national level legislative, judicial and executive powers shape the administrative law along the time but at transnational level there is not such an experience and institutions. Therefore it seems the affairs are being dropped into the vacuum. At this situation how could be distinguished global affairs from national one? How and through which systematic process, global affairs are administrated? Which institutions administrate the rules? How are regulations being reviewed? The answer of such questions refers to the two similar phenomena: global governance and global administrative law. Global governance faces two related crises: crisis of legitimacy and effectiveness. Various solutions are proposed to overcome these two crises, which at last lead to the formation of a new legal order as the global administrative law. A legal solution to mitigate the crisis of legitimacy and effectiveness is the application of principles of good governance in the global governance system extensively.
    Keywords: Accountability, Efficiency, Global Governance, Globalization, Good Governance, legitimacy
  • Sika Sadoddin * Pages 843-860
    Since discourse is meaning construction and it shapes political relations and power relations, it is one of the effective components in one country’s foreign policy attitude on various issues. In this research, it has been tried to examine the impact of a dominant discourse in a specified time period, the Khatami era, on a specified issue of foreign policy, nuclear issue. The objective is to evaluate the strengths and weaknesses of this discourse toward this issue. The research methods of this article are secondary data analysis and interview based on a descriptive and analytical method. The result of this research is that despite Iran’s attitude on nuclear issue in this period in terms of Iran’s exit from crisis and signing three agreements with three European powers, it also caused withdrawals toward maximum demands of the opposite side. In addition, this attitude could not attract the favorable opinion of the leadership inside the country.
    Keywords: discourse, Foreign Policy, Nuclear issue, Khatami
  • Amir Siahpoosh * Pages 861-881
    Efficiency of a society or government system is often compared with the ideals and goals, circumstances, other communities, or the conditions of its formation. In this paper, we try to using existing data, by Documentary method, Assessment the economic achievements of the Islamic Revolution in Iran . The results show that in some sectors, such as transportation, communications, dams, military and petrochemical industries, great progress has been made than before the revolution, but in some sectors, such as agriculture, the achievements of so not that big.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Keywords: Islamic Revolution, economic achievements, Efficiency, Comparison with the past, Compare with goals
  • Fattah Sharifzadeh *, Seyed Alireza Naghavi Hoseini Pages 883-906

    Public policy studies are transitioning in to a new approach (paradigm) that has questioned assumptions of old approaches. New approach has basic assumptions, ideas and beliefs but hasn’t been developed sub theories and applied methods under its assumptions yet. Purpose of this study is to investigating historical course of public policy schools, identifying assumptions of and critics to each school, comparing basic assumptions of each school and finally Introducing new public policy school. The research is descriptive and dialectical method is used to explain historical evolution of policy-making schools. Library resources and scientific journal articles is used to gather required information. Investigating fundamental implicit or explicit assumptions of public policy schools demonstrate dialectical struggle between fundamental assumptions of three schools: comprehensive rationality, bounded rationality (incrementalism and satisficing) and chaos theory. Therefor basic assumptions and beliefs of three schools are compared. Meta-analysis of literature about change in assumptions of policy-making implies that chaos theory is the last paradigm. The most significant difference between chaos theory paradigm and others is in the way it deal with the future. Finally based on chaos theory assumptions, some suggestions are provided for improvement of public policymaking in Iran.

    Keywords: Public Policy, comprehensive rationality, incrementalism, chaos theory, future
  • Sedigheh Sheikhzadeh Joshani * Pages 907-926
    The purpose of this paper is to introduce analogical reasoning approach as a cognitive approach in Foreign Policy Analysis (FPA). In order to achieve this goal, the paper has attempted to take advantage of existing theoretical and empirical literature, to extract and present systematically some discussions in three issue areas including: definition of analogy and analogical reasoning, the way of applying analogical reasoning in foreign policy decision- making process and explanatory value of analogical reasoning in FPA. In according to the author, these issues construct together components of analogical reasoning approach.
    Keywords: Analogy, Analogical Reasoning Approach, Analogical reasoning process, foreign policy analysis, Foreign Policy Decision- Making, Historical analogies
  • Mohsen Abbaszadeh * Pages 927-945
    Having motivated by the problem of understanding the relation between ‘the organization manner of political society’ (focusing on the relation between individual, society and state) and ‘mode of thinking of the political’ in Fascism ideology, the present article addresses the matter with focusing on the central question that how one can relate ‘the way of organizing political society’ to ‘epistemological attitude’. To explain the hypothesis, which maintains that there might be a certain relation between ‘totalitarian organization of political society’ and ‘mythical conceptualization of the political’, the paper mainly takes advantage of Ernest Cassirer`s phenomenology of “symbolic form”. It is believed that such a theoretical framework can provide vision to analyze ‘politics of Fascism’ as ‘mythical politics’; politics of kind that is built on a quasi- mythical understanding of the principles of organizing the political life which leads to human passivity and dependence of the political to an essence external to the political society. Consequently, the political society is so organized that assimilates individual and civil society into state (as incarnation of mythical community).
    Keywords: Community, Individual, Mythical Thought, state, totalitarianism
  • Elahe Kolaie *, Kamal Iranidoost Pages 947-965
    Examining the Reasons Behind Deepening Coptic-Muslim Cleavage in Egypt Based On Migdal’s Theory Abstract Violence against the Egyptian Orthodox Christian Community-The Copts-has been increasing since the 1970s and especially following 2011 revolution. This research aims to examine the reasons behind the deepening Coptic-Muslim cleavages and in line with this, the relations between the Coptic community and the Egyptian state in different periods since Anwar Sadat came to power in 1970 until the present time is examined based on the “State in Society” theoretical framework which was provided by Joel. S. Migdal. Examining the cases of violence against Copts by the majority Muslim population under Sadat, Mubarak leadership and since the 2011 revolution to date showed that the main cause would seem to be the lack of a strong state and state institutions that can guarantee all citizens’ constitutional rights while the presence of strong social forces and a fragmented social control. Over the last five decades the Egyptian leaders have pursued survival strategies and have become a big part of the problem by practicing divide and rule policy to survive in a fragmented society. Thus, we reached to the conclusion the Migdal theory can be applied to other cases of religious and ethnic cleavages elsewhere in the third world. Keywords: Egypt, Coptic-Muslim Cleavage, Religious Strife, Weak State, Strong Social Forces, The Politics of Survival, Survival Strategies
    Keywords: Egypt, Coptic-Muslim Cleavage, Religious Strife, Weak State, Strong Social Forces, The Politics of Survival, Survival Strategies
  • Abbas Mosalanejad * Pages 967-989
    The circumstances governing the international system and global power structure are indicative of the spread of insecurity and crisis at varying local to international scales. As much as the development of pervasive and far-reaching crises has created challenges for the international security systems and requires the need for rearrangement of and transition from security ambiguities, it has similarly added to the importance of adopting efficient strategies and updating the national security policymaking structure of countries. “Erosion” as an ancient and efficient strategy adopted by different countries during wars, crisis control, and change in power balance is rooted in history, and has been used by weak or strong sides of various conflicts as a strategic initiative while incorporating efficient and economical mechanisms. Despite the wide applications of this strategy in national security policymaking, there is no formulated theoretical framework outlining its deep knowledge and effective use at the strategic, operational and tactical levels. The existing literature on erosion is of historical and descriptive nature and does not embody a theoretical framework. For this reason, the present study aims to provide a theoretical framework for the strategy of erosion in national security policymaking through review of theoretical literature and tapping scientific knowledge available in the fields of strategic management and strategic policymaking as well as scientific and historical information on the erosion strategy. The present study was carried out with a qualitative approach and by utilizing an analytical-descriptive method. Information was gathered on a library basis, and a deep qualitative analysis method was adopted for information analysis.
    Keywords: Erosion strategy, national security policymaking, balance, erosion control, strategic policymaking, Theoretical Framework
  • sayyed ahmad movassaghi *, Davood Bayat Pages 991-1014

    sahabi،s perception on the causes and factors of undevelopment & national development on iran This article attempts to study and analyz the Ezatollah sahabi،s perception on the causes and factors and way out of undevelopment of iran through political economic vision. This article is based on the idea that he is affected In the field of theoretical teachings of Friedrich List and from Practical aspect the experience of the Mossadegh government non-oil economy. In his opinion, In the world based on colonialism and looting for "Iran" no choice except to move in the direction National Development along with the development of "nation-state "national bourgeoisie" and reliance on domestic capital and strengthening Patriotism at the same monitoring Government institutions. therefore, the expansion and strengthening of democracy and public freedoms inseparable part National Development Project. Native and Independent development Consider Sahabi is Independent process from international capital and relies on efficient and developor government, national bourgeoisie and Civil Society Is based on the productive capacity of foundation and Industrial and Creative and productive work culture

    Keywords: undevelopment, development, dependencey, national bourgeoisie, national state, Imperialism
  • Ebrahim Mousazadeh * Pages 1015-1032
    One of the most important fundamental issues in the policy sphere is the discussion of the organization of the state and the regulation of the internal power relations of the state, in which the type of political system as well as the principle of separation of powers is very influential. Because according to the type of political system and the acceptance of one type of separation of powers, different ways of regulating the ruling powers such as the presidential, parliamentary and semi-presidential-semi-parliamentary system are raised, in which each country, the political system And they have designed a specific structure. In the Islamic Republic of Iran, the system of the Ummah and Imamate as a general framework for the realization of divine sovereignty and religious democracy and the level of regulation of the relations of power, the semi-presidential semi-parliamentary system has been determined. The main theme of this research is the analysis and political assessment of the change in the way the power relations are regulated within the framework of the Ummah Imamate system and the evaluation of the resulting effects. This paper uses the descriptive-analytical method to find the answer to the question of how the change in power relations, especially the executive branch, is evaluated and what works on it? The main findings of this research are that in changing the form of executive power assuming that there are no restrictions on the religious foundations except the necessity of maintaining the system of the Ummah and Imamate, there are, from a political point of view, in the Islamic Republic of Iran, The possibility of changing the form of the executive branch, especially the removal of the post of presidency, faces fundamental constraints, as the main symbol of the republican system is the president.
    Keywords: political system, separation of powers, presidential system, semi-parliamentary system, republican system, system of the Ummah, Imamate