فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بی بی رحیمه ابراهیمی* صفحات 7-24
    یکی از مسایل پرچالش حوزه ی فقه و حقوق خانواده، مساله ی فرزندآوری و حق مطالبه ی آن برای زوجین است. مساله ی مذکور در میان قدما و متاخرین مورد بحث قرار نگرفته است؛ در مقابل، به صراحت در کتاب های فقه فتوایی معاصرین مشاهده می شود. عدم بررسی استدلالی مساله از سوی فقیهان، علاوه بر اعتقاد به ناکافی بودن پژوهش های فقهی در این زمینه، ضرورت بحث را توجیه می نماید. این نوشته به روش تحلیلی و استدلالی صورت گرفته است و براساس جمع عرفی روایات باب عزل، در کنار دیدگاه های سه گانه ی موجود از مراجع، دیدگاه چهارمی با عنوان «تقدم حق هر یک از زوجین که طالب فرزند باشد» اختیار نموده است. در نهایت این نتیجه با اقتضای معاشرت به معروف تایید شده است.
    کلیدواژگان: استیلاد، حق حمل، حق فرزندخواهی، حکمت نکاح، عزل
  • محمد اسحاقی*، بهزاد شاهنده صفحات 25-43
    زمینه و هدف

    موضوع پیوستن جمهوری اسلامی ایران به FATF (گروه ویژه اقدام مالی مشترک) به یکی از موضوعات چالش برانگیز در عرصه سیاست خارجی ایران تبدیل شده است. این گروه بیش از چهل توصیه و درخواست، از جمله جرم انگاری پول شویی و تامین مالی تروریسم در مجلس قانونگذاری را از جمهوری اسلامی ایران مطرح کرده است. این پژوهش در صدد بررسی فقهی و حقوقی توصیه ها و ارایه پیشنهاد نحوه اقدام نظام سیاسی و تقنینی ایران در قبال آنها است.

    روش پژوهش:

     توصیفی، تحلیلی و استنباطی است و جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای است.

    یافته ها:

     اولا: بر اساس آیات، روایات و ادله فقهی، پول شویی و تامین مالی تروریسم حرام است؛ ثانیا: برداشت های گروه مذکور در خصوص تعریف و مصادیق تروریسم و نحوه مبارزه با آنها برخلاف مبانی و احکام اسلامی و منافع و مصالح ملی و قانون اساسی است؛ ثالثا: با توجه به مفاد کنوانسیون های مربوط، امکان استفاده از حق شرط از سوی ایران مبهم و مورد تردید است.؛ رابعا: الحاق به کنوانسیون های مربوط، براساس قواعد و احکام فقهی و حقوقی صحیح نیست و مداخله در نظام قانونگذاری کشور محسوب می شود.

    نتایج

    در چارچوب اختیارات حاکم اسلامی و در قالب برخی از جرایم حدی و تعزیرات حکومتی می توان برای پول شویی و تامین مالی تروریسم جرم انگاری و مجازات تعیین کرد. به همین خاطر لازم است جرم انگاری آنها مستقلا و در چارچوب مبانی و احکام اسلامی و منافع و مصالح ملی در مجلس شورای اسلامی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اف.ای.تی.اف، پول شویی، تامین مالی تروریسم، فقه جزایی، گروه ویژه اقدام مالی مشترک
  • مهدی الله یاری، عصمت السادات طباطبایی لطفی* صفحات 45-64

    مراد از علنی بودن دادرسی، مانع نشدن از حضور مردم در دادگاه و اطلاع آنها از کم و کیف دادرسی است. این امر، به عنوان یک اصل، در قوانین بین المللی و قانون اساسی مورد پذیرش بوده، حقی است که جز در موارد استثنایی نمی توان مانع آن شد. در تحقیق حاضر به روش توصیفی-تحلیلی، ادله ی فقهی این اصل بررسی شده است. سیره عملی معصومین در برگزاری محاکمات در مساجد که محل تجمع مردم بوده، مهمترین دلیل این اصل است، گرچه برخی سیره را صرفا دال بر جواز دانسته اند. آیات و روایات مربوط به مسایل اجتماعی، وجوب امر به معروف و نهی از منکر به عنوان نظارت عمومی، لزوم جلوگیری از تخلفات و سوء ظن ها و سیره عقلاء از دیگر ادله مویده هستند. اگرچه قانون، بین محاکم مدنی و کیفری، خصوصی و عمومی در اجرای اصل فرق گذاشته، چنانچه عادلانه بودن دادرسی در علنی بودن محاکمه باشد، می توان از باب مقدمه واجب و نیز ادله عقلی دیگر، لزوم آن را در تمامی محاکمات استنباط نموده، دایره استثنایات را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: ادله، اصل علنی، دادرسی، فقه
  • محمدحسن اماموردی* صفحات 65-83

    تقسیم وقف به عام و خاص از مهمترین تقسیمات در حوزه وقف است. ناهمگونی ماهیتی این دو، مبنای وضع احکام متفاوت برای آن ها شده است. با این همه، در حقوق، از شناسایی و جداسازی ماهیتی وقف عام و خاص به اجمال گذر شده است. در این باره، به پشتوانه مطالعات فقهی می توان به ضابطه دقیقی برای جداسازی این دوگونه دست یافت و این تفاوت را به عنوان مبنای تفاوت احکام شناسایی نمود. اگر واقف، اشخاص معینی را مدنظر داشته و متعلق رضایت وی در انشاء وقف واقع شده باشد، وقف خاص است. اما چنانچه، واقف اشخاص معینی را مورد نظر قرار نداده بلکه رفع نیاز مادی یا معنوی اشخاص نامعین موجب رضایت وی به انشاء وقفیت شده باشد، وقف عام است. از این رو، وقف خاص، وقف بر اشخاص معین و وقف عام، وقف بر اشخاص نامعین است.

    کلیدواژگان: اشخاص معین، اشخاص نامعین. موقوف علیهم، وقف عام، وقف خاص
  • فرزاد پارسا*، جمال بادروزه صفحات 85-105
    مجاز به معنای لفظ منقول از معنای موضوع له لغوی به معنای دیگر، از واقعیت های زبان عربی است که لغت دانان جوانب لغوی آن را مورد بحث قرار داده اند. قرآن خود را کتاب نازل شده به زبان عربی مبین معرفی کرده و از سویی مباحث عقیدتی در باب اسماء الله و توقیفی بودن آنها و مسایلی دیگر مطرح است. این عوامل سبب اختلاف علما در بحث وجود مجاز در قرآن شده است. از زوایای مختلف این سوال به پژوهش گذاشته شده و علمای اصول فقه هم به فراخور بحث لغت در علم اصول فقه به این موضوع ورود کرده اند. برخی مجاز در قرآن را پذیرفته و برخی منکرند و دیگرانی حکم به تفصیل بین حکم شرعی و غیر شرعی داده‎اند. هر یک ادله ای بیان داشته و از زوایای گوناگون بر آن برهان آورده و رای مخالف را به نقد نهاده و رد زده اند. ترجیح پژوهش با توجه به قوت ادله موافقان و ضعف ادله مخالفین، پذیرش وقوع مجاز در قرآن به عنوان یک واقعیت زبان عربی است.
    کلیدواژگان: مجاز، وقوع، قرآن، اصول فقه
  • سهیلا رستمی، وریا حفیدی*، فرزاد پارسا، زهرا احمدی صفحات 107-124
    از جمله کاربردهای سم، استفاده از آن برای قتل است. فقها در ارزیابی و تحلیل قتل با سم اختلاف نظر دارند. خاستگاه های این اختلاف، تفاوت در قدرت کشندگی سموم، تفاوت تاثیر سم براساس شرایط مقتول و کیفیت استفاده از آن است. اختلافات مذکور سبب تفاوت دیدگاه فقها در تبیین نوع قتل و کیفیت مجازات در آن شده است. به این صورت که گروهی از فقها قتل مذکور را عمد، و قصاص را لازم الاجرا و گروهی آن را شبه عمد و مستوجب دیه می دانند. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی حکم قتل با سم در فقه اسلامی به صورت مستدل می پردازد. حاصل استقراء و بررسی ادله، پذیرش عمدی بودن قتل با سم و جواز قصاص قاتل در صورت وجود شرایط و درخواست اولیای دم، با ابزاری غیر از سم برای اطمینان از عدم افراط در اجرای مجازات می باشد.
    کلیدواژگان: سم، قتل، مسموم، مجازات، فقه
  • محمدرضا شاهرودی*، زهرا بشارتی صفحات 125-144

    مشهورترین دیدگاه، پیرامون «ضرب» مطرح شده در آیه: 34/ نساء، کتک زدن زنان و با قدری تخفیف، زدن ایشان با چوب مسواک است؛ اما باتوجه به: «بسیاری از عمومات فقهی و اخلاقی»، «توصیه های قرآن نسبت به رفتار معروف با همسران» و لحاظ: «موارد استعمال ماده ضرب در دیگر آیات قرآن، سنت پیامبر و کاربرد آن در زبان عرب (به ویژه بدون حرف اضافه)»، کتک زدن همسران را نباید از مصادیق ضرب در جمله: «اضربوهن» دانست؛ زیرا با دقت در منابع روایی و لغت نامه ها، احتمال دیگری نیز در مفهوم آیه قابل ارایه است و آن، این که مراد از ضرب زنان، واکنش عملی (چه بسا ملایم) به منظور ابراز نگرانی شوهر نسبت به آینده زندگی مشترک، برای بازگرداندن آرامش میان ایشان است. این واکنش می تواند مصادیق احتمالی، چون: تغییر در رفتار به ویژه سخت گیری در نفقه (آن سان که در روایات تصریح شده است) داشته باشد که با در نظر گرفتن شرایط از سوی شوهر قابل اعمال است. هم چنین توجه به مفهوم «سواک» به کار رفته در منابع حدیثی، می تواند مویدی دیگر برای واکنش عملی (ملایم) محسوب شود.

    کلیدواژگان: رفتار، زنان، سواک، ضرب، مجازات، نشوز
  • محمدحسین شعبانی* صفحات 145-160

    یکی از اموری که در تشدید مجازات اثر دارد، قتل در ماه های حرام است که سبب افزایش یک سوم دیه است. نظر مشهور فقها این است که قتل در ماه های حرام و حرم مکه موجب یک دیه ی کامل و ثلث دیه است. ماده 555 قانون مجازات اسلامی این موضوع را به طور صریح بیان داشته است.اطلاق قتل به قتل عمد منصرف است و در قتل غیرعمدی هتک حرمت صدق نمی کند؛ شکستن احترام ماه حرام وقتی مصداق پیدا می کند که قتل، عمدی باشد. در قتل غیرعمد اصل اقتضا می کند، بیشتر از یک دیه ی کامل بر عهده ی فرد نباشد.در این مقاله به فلسفه و ملاک تغلیظ دیه پرداخته شده و دیدگاه طرفین مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. پیشنهاد می شود در ماده 555 تجدیدنظر صورت پذیرد و به نظر می رسد باور عدم تغلیظ دیه در قتل خطایی از اتقان بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: تغلیظ، دیه، قتل، ماه حرام، یک سوم
  • فاطمه مهدوی*، علی پیردهی صفحات 161-174
    تطبیق قاعده علی الید بر انتقال غیر مجاز داده- پیام، با دشواری های ماهوی مواجه است، که در تفسیر آن ناگزیر باید به عرف مراجعه کرد. آنچه از ظاهر واژه " اخذ " مستفاد و متبادر است، گرفتن حسی است، در حالی که در فضای اینترنتی، اخذ به معنای مذکور موضوعیت ندارد، زیرا صرفا انتقال مجموعه ای از اطلاعات است. در عین حال برخی معتقدند واژه اخذ تنها در معنای گرفتن حسی ظهور ندارد، بلکه با توجه به شواهدی که از آیات و روایات وجود دارد، موضوع له لفظ مزبور، قابل توسعه است و کاملا از نظر عرفی بر انتقال داده-پیام نیز صادق است. همچنین از آن جایی که داده پیام در حکم عین به شمار می آیند، در مقام تادیه، همان اعتبار موجود، مسترد می شود. اما در صورت تلف، چون داده های ارزی در جهان اعتباریات، معتبر گشته اند، از این رو قیمی محسوب می شوند؛ که البته این باور از معاضدت های عرفی نیز برخوردار است. روش تحقیق، نظری و بنیادی بوده که با پردازش داده ها به کشف مجهول پرداخته است و شیوه کار نیز اسنادی می باشد. غرض از این نگاشته تطبیق وازگان اخذ و تادیه بر انتقال غیرمجاز داده-پیام است. نتیجه آنکه انتقال، عرفا مصداقی از معنای اخذ است که شواهدی نیز آن را پشتیبانی می کند.
    کلیدواژگان: انتقال، داده- پیام، ضمان. علی الید
  • عابدین مومنی* صفحات 175-194

    در باب وجوب خمس اموال غیر غنایم جنگی، به ویژه ارباح مکاسب، میان فقهای مسلمان اختلاف نظر وجود دارد. فقهای امامیه بر وجوب آن اجماع دارند و فقهای اهل سنت بر عدم وجوب آن به جز در رکاز- یعنی دفینه های زیر زمین-، فتوا داده اند. ریشه این اختلاف نظر را علاوه بر تفسیر متفاوت فریقین از واژه «غنمتم» در آیه چهل و یکم سوره مبارکه انفال، باید در ادله غیر قرآنی وجوب خمس«ارباح مکاسب» جست. سایر مذاهب فقهی در خمس به حدیث نبوی «و فی الرکاز الخمس» استناد کرده اند، اما امامیه به احادیث اهل بیت (ع) هم اتکا کرده است. به نظر می رسد اختلاف نظر میان فقه اهل سنت و فقه امامیه در مرتبه نخست به تردید و ترجیح ادله برمی گردد، که چنین رویه ای مختص به مستندات فقهای امامیه نیست؛ بلکه این امر در میان همه مذاهب اسلامی متداول است و اصلی پذیرفته شده به شمار می آید؛ و در مرتبه دوم ریشه آن را باید در تفسیر فقهی که فقهای هر یک از مذاهب از ادله وجوب خمس ارایه داده اند، یافت که البته باز این هم منحصر در مذهب امامیه نیست.مقاله حاضر در نظر دارد خوانشی انتقادی از نظریه انحصار خمس در غنایم جنگی و نظریات مختلف درباره رکاز با تکیه بر واکاوی ادله استنباطی وجوب خمس ارباح مکاسب نزد فقهای امامیه و مقایسه آن با خمس رکاز نزد اهل سنت، ارایه دهد.

    کلیدواژگان: ارباح مکاسب، خمس، خوانش انتقادی، رکاز، فقه اهل سنت، فقه شیعه، غنائم جنگی
  • الهه نخعی، محمدرضا کیخا* صفحات 195-212
    قصاص در برابر جنایت عمدی حق مجنی علیه و یا اولیاء دم می باشد، اما ممکن است قبل از استیفای آن حق، جانی توسط دیگری کشته شود. در این فرض احقاق حق اولیاء دم چگونه خواهد بود؟ آیا در صورت عمدی بودن قتل، قصاص قاتل یا اخذ دیه و یا حتی عفو در اختیار اولیاء مقتول اول خواهد بود؟ این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته نشان می دهد که اولا: در خصوص این فرض قانون ساکت بوده و در کتب فقهی نیز به صراحت به آن پرداخته نشده است؛ لذا نیازمند تحلیل و بررسی است. ثانیا: با عنایت بر این که تقدم بر استحقاق حق، مقدم بر تقدم استیلاء حق محسوب می شود، لذا شرعا اعمال حق توسط اولیاء مقتول اول رجحان بیشتری دارد. بنابراین با توجه به تقدم استحقاق حق، به نظر می رسد قصاص یا عفو و نیز تبدیل شدن قصاص به دیه در حیطه اختیارات اولیاء دم اول باشد.
    کلیدواژگان: احقاق حق، اولیاء مقتول اول، اولیاء مقتول دوم، قتل جانی، قصاص قاتل
  • ملیحه نوربخش، حمید مسجد سرائی* صفحات 213-234

    گذشته از ماده 225 قانون مجازات اسلامی که مجازات رجم در زنا توسط زانی محصن با زن بالغه و نیز زانیه محصنه با مرد بالغ را پذیرفته است، در ماده 228، در فرضی که طرف مقابل زنا، نابالغ باشد زانیه را مستحق فقط صد ضربه «شلاق» می داند ولی حکم عکس آن، یعنی مجازات زانی محصن در زنا با دختربچه غیر بالغه را به سکوت گذاشته و گذشته است. منابع فقهی حاکی از این است که فقهای امامیه در این موضوع، فتوای واحدی ندارند؛ به طوری که مشهور فقها محصن و محصنه را مستحق صد ضربه شلاق می دانند؛ برخی نیز در هر دو فرض، به ثبوت رجم حکم کرده اند؛ و قول سوم قایل به تفصیل شده و «مرد» زانی محصن را مستحق «رجم»، و «زن» زانیه محصنه را مستحق صد ضربه «شلاق» می داند. نوشتار حاضر - با روش توصیفی تحلیلی - به بازخوانی ادله این حکم و نقد و بررسی روایات وارده پرداخته و ضمن تقویت مبانی دیدگاه غیر مشهور  آن را ارجح تلقی کرده است. یافته اصلی تحقیق حاکی از این است که ادله ی استنادی نظیر عموم روایت ابوبصیر، اصل برایت از رجم و وجود شبهه، از صلاحیت کافی برای نفی مجازات رجم از مرد زانی محصن برخوردار نبوده و مرد زانی محصن در فرض زنا با دختربچه محکوم به رجم خواهد بود؛ برخلاف زانیه محصنه در فرض زنا با پسربچه، که فقط به صد ضربه شلاق محکوم می شود. ضمنا با هدف رفع ابهام و اجمال از ماده فوق الذکر، پیشنهاد شده است قانون گذار با افزودن تبصره ای به ماده 228، به مجازات «رجم» برای زانی محصن در زنا با غیر بالغه تصریح نماید.

    کلیدواژگان: مرد محصن، زن محصنه، زنای محصنه، رجم، جلد
|
  • Bibi Rahimeh Ebrahimi * Pages 7-24
    One of the most challenging issues in the field of jurisprudence and family law is childbearing and the right to demand child for couples. This issue has not been discussed among the ancients and the later scholars; in contrast, the fatwas of contemporaries have explicitly seen in the books of jurisprudence. The lack of argumentative study on the issue by jurists, in addition to believe in the inadequacy of the jurisprudential research in this field, justifies the need for discussion. This article has been done analytically and argumentatively in accordance to the customary collection of narrations on the subject to dismissal. Additionally, to the three existing views of the authorities, this article has adopted a fourth view entitled "Priority of the right of each couple who seeks a child." Last but not least, the result has been confirmed by the necessity of associating with the famous.
    Keywords: Childbearing, demand a child, Istilad (demand a child), Azl (ejaculation outside a woman's uterus), Contraception, Right to pregnancy
  • Mohammad Eshaghi *, Behzad Shahande Pages 25-43
    Background and Aim

    The issue of the Islamic Republic of Iran joining the FATF (Joint Financial Action Task Force) has become one of the most challenging issues in Iran's foreign policy. The group has submitted more than forty recommendations and requests to the Islamic Republic of Iran in the legislature, including criminalizing money laundering and terrorist financing. This study seeks to jurisprudentially and legally review the recommendations and offer suggestions on how the Iranian political and legislative system should act towards them. Research

    method

    the research is descriptive, analytical and inferential and data collection has been done through library search.

    Findings

    First: According to verses, hadiths and jurisprudential arguments, money laundering and terrorist financing are forbidden; Second: The group's views on the definition and examples of terrorism and how to fight them are contrary to Islamic principles and rules and national interests and the constitution; Third: According to the provisions of the relevant conventions, the possibility of using the right of bet by Iran is ambiguous and doubtful; Fourth: Accession to the relevant conventions is not correct according to the rules of jurisprudence and law and is considered interference in the country's legislative system.

    Results

    Within the framework of the Islamic ruling authority and in the form of some limited crimes and government sanctions, money laundering and financing of terrorism can be criminalized and punished. Therefore, it is necessary for them to be criminalized independently and within the framework of Islamic principles and rules and national interests in the Islamic parliament.

    Keywords: FETF, Joint Financial Action Task Force, money laundering, Terrorist Financing, Criminal jurisprudence
  • Mahdi Allahyari, Esmat Al Sadat Tabatabaei Lotfy * Pages 45-64

    Public hearing refers to absence of any barriers for people's participation in proceedings. This principle has been approved in international laws and Iran’s constitutional law. This right can be prevented only in exceptional situations. In this research, jurisprudential basis of this principle has been studied through a descriptive-analytical method. The practice of the Prophet and infallible Imams in holding public hearings in mosques, where people gathered, is the most important reason for proving this principle. It is also supported by Qur'anic verses and narrations related to social issues, the code of bidding good and forbidding evil, necessity of general supervision over actions, and prevention of violations and suspicions; furthermore, the principle is in line with rational approach. Although in the application of it, the law distinguishes between civil/criminal, private/public courts, if the fairness of the trial depends on openness of the trial, it would be necessary in all trials due to the obligatory premise and other rationale. In this way, the range of exceptions can be limited as well.

    Keywords: Proof, principle of publicity of proceedings, Trial, jurisprudence
  • MohammadHasan Emamverdy * Pages 65-83

    The classification of waqf (endowment) as public and private is one of the most important typologies in this field. The heterogeneity in the nature of these two types has become the basis for issuing sets of different rules regarding them. Nonetheless, in the field of law, the identification of and the distinction between the natures of the public and private types have been addressed only briefly. In this regard, with the support of the scholarly literature on jurisprudence, a precise criterion can be developed and established for the recognition of distinction between these two categories, which can serve as a basis for the difference among the rules. If the benefactor considers definite individuals as beneficiaries and they are ascertained in the composition of the endowment, then the endowment is private. However, if the benefactor has not regarded definite and ascertained individuals as beneficiaries, and, instead, the fulfilment of material or spiritual needs of a body of indefinite and fluctuating body of persons has led the benefactor to give his/her consent to the composition of the endowment, then the endowment is of the public type. Hence, private endowment is the vesting of money or property for the use or profit of definite and ascertained individuals, while public endowment is about vesting in an uncertain and fluctuating body of persons.

    Keywords: public waqf, endowment, private waqf, beneficiary, definite individual, indefinite, Individual
  • Farzad Parsa *, Jamal Badroozeh Pages 85-105
    metaphor in the sense of the word transferred from the meaning of the lexical subject in another sense, is one of the realities of the Arabic language that lexicographers have discussed its lexical aspects.  The Qur'an introduces itself as a book revealed in the fluent Arabic language, and on the other hand, there are ideological issues about the names of God and their confinement, and other issues. These factors have caused differences among scholars in the discussion of the metaphor existence in the Qur'an. This question has been researched from different angles and scholars of the principles of jurisprudence have also entered into this subject in accordance with the word discussion in the science of the principles of jurisprudence.  Some have accepted what is metaphor in the Qur'an and some have denied it, and others have given a detailed ruling between religious and non-religious rulings.  Each of them has presented arguments and argued them from different angles and criticized and rejected the dissenting opinion. Given the strength of the arguments of the proponents and the weakness of the arguments of the opponents, the preference of the research is to accept the metaphor occurrence in the Qur'an as a fact of the Arabic language.
    Keywords: Metaphor, Occurrence, Quran, principles of jurisprudence
  • Soheila Rostami, Wrya Hafidi *, Farzad Parsa, Zahra Ahmadi Pages 107-124
    Among the functions of poison, has been for the committing murder. Jurists have various ideas on the evaluation and analysis of murder by poison. The reasons are the differences in the lethality of the poison, the effect of the poison based on the circumstances of the victim, and the quality of its use. These differences have caused the jurists to have different opinions in explaining the type of murder and quality of its punishment. As a result, a group of jurists consider the above-mentioned murder as intentional, and retribution is necessary, another group considers it as quasi-intentional and subject to diyeh. The present article uses a descriptive-analytical method to examine the verdict of murder by poison in Islamic jurisprudence in a reasoned manner. The result of analysis and examination of the evidence is accepting the intentionality of the murder by poison and retaliating the murderer at the request of the parents and other conditions, with a means other than poison to ensure that the punishment is not excessive.
    Keywords: murder, poison, poisoning, Punishment, jurisprudence
  • MohammadReza Shahroodi *, Zahra Besharati Pages 125-144

    The most famous view about "beating" which is represented in the verse: (An-nisa: 34) is beating the women or with some alleviation, hitting them with toothbrush stick. But due to: "many jurisprudential and moral generalities", "uses of beating in other verses of the Quran, Sunnah (tradition) of the Prophet (PBUH) and the use of it in Arabic language (especially without preposition)", beating wives shouldn't be assumed as "kicking them"; because with focusing on narrative sources (ravayaat) and dictionaries, there would be another explanation apprehensible from the verse, that is the intention behind beating women, is a practical reaction (probably gentle) in order to show the husbands nervousness about the future of their marriage life, and bringing back the peace between them. This reaction could have examples naming: permanent change in the behavior like Strictness in Alimony (as mentioned in the narrations (revayaat)) that is applicable by husband considering the situation. Also considering implication of the word "sivak" used in the hadith sources, can be another proof for (mild) practical reaction.

    Keywords: behavior. women, Sivak. Beating, Punishment. Noshouz (Disobedience)
  • MohammadHossein Shabani * Pages 145-160

    Murder in the sacred months is one of the crimes (criminal matters) affecting the aggravation of punishment, which increases the blood money by one third. The well-known opinion of the jurists implies that killing in the sacred months and the sanctuary of Mecca results in and requires a full Diya plus a third of a Diya. Article 555 of the Islamic Penal Code explicitly states this issue. The predication of killing (murder) to deliberate killing can be withdrawn and defamation does not apply to manslaughter. The defamation and disrespecting of the sacred month may be concluded when the killing is intentional. In the case of manslaughter, the rule requires that no more than one full ransom (blood money) will be paid by the convicted. In this article, we focused on the philosophy and criterion of aggravating the Diya (blood money) and the views of the pros and cons were reviewed. It is suggested that Article 555 will be revised and the non-aggravation of Diya in manslaughter seems to be more convincing and plausible.

    Keywords: Aggravation, Diya (blood money), Murder (Killing), Sacred month, One-third
  • Fatemeh Mahdavy *, Ali Pirdehi Pages 161-174
    The coincidence of the alal yad rule on the illegal transmission of data-message has faced with substantive difficulties, which must be interpreted based on custom. What is understood from the appearance of the word "acquisition" is palpable reception. In the cyber space, acquisition doesn’t imply the mentioned meaning and is merely the transmission of a series of information. Some scholars believe that the word acquisition does not appear only in the palpable reception, but also with the affidavits that exist from the verses, the subject of this word is expanded, which is also totally true in terms of data-message transmission. Since the data-message is considered ascorporeal property, in payment case the same existing credit will be refunded. The present study aims to compare the terms of acquisition and payment on illegal data-message transmission. The result is that transmission customarily, is an example of the meaning of acquisition that is supported by some evidences that.
    Keywords: Alal Yad, Transmission, Data-Message, Liability
  • Abedin MoMeni * Pages 175-194

    There is disagreement among Muslim jurists about the obligation of khums on non-spoils of war, especially the gains of gains. Imamiyyah jurists agree on its necessity and Sunni jurists have issued fatwas on its non-necessity except in Rekaz, ie precious treasures. The origin of this disagreement, is related to the different interpretations of the sects of the word "spoils" in the forty-first verse of Surah Anfal, and in non-Qur'anic reasons for the necessity of khums on "ArbahMakaseb" (business profits). Other jurisprudential sects in Khums have referred to the prophetic hadith "and in Al-Rukaz Al-Khums", but the Imamiyyah have also relied on the hadiths of the Ahl al-Bayt (AS). According to the author, the difference between Sunni jurisprudence and Imamiyyah jurisprudence firstly, is due to the doubt and preference of evidence that such a procedure is not specific to the documents of Imamiyyah jurists, but it is common among all Islamic religions and is considered the accepted principle. secondly, its roots should be found in the jurisprudential interpretation that the jurists of each religion have presented from the reasons for the necessity of khums, which, of course, is not limited to the Imamiyyah religion.The present article intends to provide a critical studing of the theory of monopoly of khums on spoils of war and various theories about Rekaz based on the analysis of inferential arguments for the necessity of khums on gains by Imamiyyah jurists and its comparison with Khums of Rekaz by Sunnis.

    Keywords: Arbah-e Makaseb, Khums, Critical studing, Rekaz, Shia jurisprudence, Sunni Jurisprudence, spoils of war
  • Mohammadreza Kaykha * Pages 195-212
    Retaliation against an intentional crime is the right of the victim or the guardians of the tail, but a person may be killed by another before exercising that right. In this case, how will the rights of the guardians be realized? If the murder is intentional, will the murderer retaliate or receive ransom or even amnesty for the parents of the first victim? This research, which has been done by descriptive-analytical method, shows that firstly: the law is silent about this assumption and it has not been explicitly addressed in jurisprudential books, so it needs to be analyzed. secondly: Considering that the precedence over the entitlement of the right is considered prior to the precedence of the domination of the right, therefore the exercise of the right by the parents of the first victim is more preferable. Therefore, considering the priority of entitlement to the right, it seems that retribution or amnesty, as well as the conversion of retribution into blood money, is within the authority of the first-degree parents.
    Keywords: parents of the first victim, parents of the second victim, retribution of the killer, realization of the right, murder
  • Malihe Nourbasksh, Hamid Masjedsaraie * Pages 213-234

    while Article 225 of the Islamic Penal Code recognizes the punishment of stoning in  adultery. Article 228, assumes that when the other party to adultery is immature, the adulterer is entitled to only one hundred lashes. but the punishment of adultery by adulterer with an immature girl, has been silenced without any mention to it. jurisprudential sources indicates  that Imami jurists do not have an unified sentence on this subject; So; the majority of jurists entitle the adulterer and adulteress to a hundred lashes, some have decreed to stoning of adulterer and adulteress And the third view make a differentiation and strongly believe that adulterer deserves to stoning and adulteress deserves to one hundred lashes.This study, with descriptive-analytical manner, re-reads the reasons of this verdict and surveys the received narrations. This article – in addition to reinforce the detailed theory (non-famous viewpoint)- prefers it. The main finding of the research indicates that cited Reasons such as the generality of narration of Abu Basir, the principle of innocence from stoning and the existence of suspicion, do not have adequate authority to repudiate the punishment of stoning to adulterer. The adulterer is condemned to punishment of stoning when the adulteress is non-adult girl. While the adulteress- in assumption of adultery with non-adult boy- is condemned to one hundred lashs. In addition, with the aim of removing ambiguity and conciseness from the above-mentioned article, it has been suggested that the legislator, by adding a note to Article 228, specify the punishment of "stoning" for adulterer in the case of adultery with a non-adult.

    Keywords: adulterer, adulteress, Adultery, Stoning, lash