فهرست مطالب

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
پیاپی 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود فال سلیمان* صفحات 1-20

    طرح های مرتع داری بخش قابل توجهی از بودجه بخش منابع طبیعی را در سطح کلان کشوری به خود اختصاص می دهد و ارزیابی صحیح آن سبب صرفه جویی در هزینه ها و افزایش بازدهی طرح ها خواهد شد. در تحقیق حاضر تلاش شده است به منظور ارتقا سطح موفقیت و نتایج مکانی - فضایی مثبت طرح های مرتع داری استان خراسان جنوبی، به بررسی و ارزیابی ابعاد مختلف اهداف پیش بینی شده در طرح های مرتع داری و ارایه الگوی مناسب جهت رفع محدودیت های آن پرداخته شود. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است که در راستای پیشبرد اهداف تحقیق از تکنیک های مرسوم در دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه تحقیق مشتمل بر بهره برداران مرتعی واقع در محدوده ی آن دسته از طرح های آبخیزداری استان خراسان جنوبی بوده که سنواتی از اجرا و اتمام آن گذشته است. از این رو تعداد 13 طرح مرتع داری در محدوده استان با حجم بهره برداران نمونه به تعداد 327 نفر با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و روش تخصیص متناسب برگزیده و مورد پرسشگری واقع شده اند. نتایج به دست آمده حاکی است اجرای طرح های مرتع داری در استان خراسان جنوبی سبب بهبود وضعیت مراتع و هم چنین باعث بهبود وضعیت خاک مراتع از حیث فرسایش آبی و فرسایش بادی شده است. به لحاظ اقتصادی، اجرای طرح های مرتع داری اثر چندانی بر بهبود وضعیت اقتصادی بهره برداران نداشته است و از حیث اجتماعی نیز منجر به کاهش شاخص بهبود وضعیت اجتماعی بهره برداران شده است.

    کلیدواژگان: بهره بردار مرتعی، اثرات اقتصادی- اجتماعی، اثرات زیست محیطی، استان خراسان جنوبی
  • احمد رومیانی*، حمیده محمودی صفحات 21-38
    شناخت و تقویت زیرساخت های اجتماعی و خدماتی موجود در سکونتگا ه های روستایی و مدیریت آگاهانه از امکانات و خدمات، به عنوان یکی از خط مشی های برنامه ریزی توسعه روستایی نه تنها به توزیع بهینه امکانات و منابع در نواحی روستایی یاری می رساند بلکه انسجام عدالت فضایی و ساختار فضایی مناسب سکونتگاهی را نیز در پی خواهد داشت. هدف از این پژوهش تحلیل فضایی سطح برخوداری دهستان ها از نظر توزیع خدمات رسانی در محدوده مورد مطالعه بوده است. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی -تحلیلی و برای گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک مدلPSI و آزمون مدل خوشه ای در نرم افزار SPSS انجام شده است؛ سپس با استفاده از نرافزار ARC GIS سطوح برخورداری دهستان ها از نظر توزیع فضایی و پراکندگی خدمات رسانی بر روی نقشه گویاسازی گردید. یافته های تحقیق نشان داد که دهستان های کوهدشت شمالی و طرهان شرقی نسبت به دیگر دهستانها در سطح برخوردار قرار گرفته اند، همچنین دهستان رومشگان غربی تا تاحدی از سطح برخوردار واقع شده است و سایر دهستانهای موجود در منطقه مورد مطالعه در سطح  محروم قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، خدمات رسانی، سطح محرومیت، شهرستان کوهدشت
  • علی اکبر عباسی* صفحات 39-50

    روستاشهر زهان در منطقه قاینات دست کم از عهد صفوی به بعد موقوفه های مهمی داشته است که در توسعه روستا به لحاظ فرهنگی، آموزشی و رواج برخی هنجارهای اجتماعی موثر بوده است. توجه به نسخ کتب مورد توجه مدرسه علمیه، وقف کتاب بر آن مدرسه، ساخت و تعمیر مسجدجامع و مساجد محلات مختلف، وقف بر مخارج بناهای عام المنفعه نظیر حمام و غسال خانه و نیز توجه به فقرا و غرباء همگی حکایت از جایگاه شایسته موقوفه ها در توسعه روستایی زهان دارد. نکات اجتماعی مطرح شده در وقف نامه ها نیز شرایط مطلوب زهان در آن عهد و توسعه آن به نسبت روستا بودنش را نشان می دهد. تاکید بر برخی واژگان علمی و واحدهای اندازه گیری، نگارش برخی موقوفه ها به دو زبان عربی و فارسی استفاده از آیات، روایات، اشعار متناسب با متن هم رشد اجتماعی و مذهبی زهان در اعصار صفوی تا قاجار را نمایان می سازد. با این که بخش زهان 113 موقوفه ثبت شده دارد، موقوفه های مدنظر در این مقاله مربوط به مرکز بخش می شود و هم این که تنها موقوفه هایی که زمان وقفش مربوط به قبل از تغییر جایگاه سیاسی زهان بوده، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، رشد فرهنگی، موقوفه، روستای زهان
  • محمدرضا بخشی* صفحات 51-68

    هر نهاد و سازمانی به منظور تنظیم سیاست های بهتر و اصلاح روش ها و برنامه های موجود جهت نیل به کارایی و اثربخشی فعالیت های خود، نیازمند ارزیابی است. این پژوهش به تعیین اثربخشی فعالیت های انجام یافته سازمان بسیج سازندگی در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی پرداخته است. این تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کمی و با توجه به هدف تحقیق، از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، در زمره تحقیقات توصیفی - تحلیلی می باشد که با فن پیمایش انجام گرفته است. جهت جمع آوری اطلاعات از دو نوع پرسشنامه (مردم عادی و خبرگان روستا) با حجم نمونه 498 و 239 نفر در سطح روستاهای هشت شهرستان استان خراسان جنوبی (بیرجند، قاین، فردوس، سرایان، سربیشه، نهبندان، درمیان و بشرویه) استفاده شد. نتایج نشان داد میزان اثربخشی اقتصادی فعالیت های سازمان بسیج سازندگی بالاتر از سطح متوسط و از لحاظ آماری معنا دار می باشد. توزیع فراوانی دیدگاه پاسخگویان نسبت به اثربخشی اقتصادی فعالیت های بسیج سازندگی در روستاهای استان نشان می دهد بیش از 70 درصد افراد روستاهای مورد مطالعه(اعم از خبرگان و مردم عادی)، میزان اثربخشی فعالیت ها را در سطح متوسط و بالاتر از آن اعلام نموده اند. اثربخشی اقتصادی فعالیت در بین شهرستان های مورد مطالعه با یکدیگر دارای تفاوت معنادار آماری است و بیشترین و کمترین مقدار میانگین نمره اثربخشی اقتصادی در بین شهرستان های استان به ترتیب مربوط به شهرستان های سربیشه و نهبندان است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین متغیرهای سطح تحصیلات، مشارکت افراد دارای مهارت در طرح ها، زمان انجام فعالیت ها و میزان اثربخشی فعالیت های انجام یافته، رابطه معنا داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، روستا، نهاد بسیج، اثربخشی، خراسان جنوبی
  • نازنین نعیم آبادی، فرهاد جوان* صفحات 69-84
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر طول اقامت گردشگران از اقامتگاهای بوم گردی شهرستان مشهد انجام شده است. ماهیت این تحقیق کاربردی، روش اجرای آن توصیفی و تحلیلی و نوع آن، پیمایشی است. واحد تحلیل نیز در دو سطح بوده: سطح اول گردشگرانی که در فصل بهار از اقامتگاه های بوم گردی شهرستان مشهد در سال 1398 بازدید نمودند؛ سطح دوم، کارشناسان و متخصصان در حوزه مطالعاتی و دانشگاهی بوده است. در سطح اول تعداد 146 نفر گردشگر و همچنین در سطح دوم 20 نفر از کارشناسان و متخصصان در حوزه مطالعاتی و دانشگاهی به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار های SPSS و EXPERT CHOISE و مدل ویکور فازی استفاده گردیده شد. نتایج حاصل از رتبه بندی عوامل موثر در طول اقامتگاه های بوم گردی از دیدگاه متخصصان با استفاده نرم افزار Expert Choice نشان داد، عامل مناظر زیبا با وزن به دست آمده 100/0، بالاترین رتبه و عامل جشنواره ها با وزن به دست آمده 30/0 پایین ترین وزن را به خود اختصاص داده اند. در ادامه نیز جهت رتبه بندی اقامتگاه های بوم گردی شهرستان مشهد بر اساس طول اقامت گردشگران از مدل ویکور فازی استفاده گردیده است. در بین اقامتگاه های بوم گردی شهرستان مشهد، به ترتیب اقامتگاه های کلبه عمو نعمت با وزن به دست آمده 257/0، ارگ کنگ با وزن به دست آمده 213/0، عمارت ورجاوند با وزن به دست آمده 207/0، ارگ رادکان با وزن به دست آمده 100/0، ماژال با وزن به دست آمده 087/0، شهربانو با وزن به دست آمده 075/0، کنگ کهن با وزن به دست آمده 060/0، بالاترین و پایین ترین وزن ها را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اقامتگاه های بوم گردی، شهرستان مشهد
  • حجت الله صادقی*، پرتو سادات موسوی فرد صفحات 85-98

    سد کارون سه در شهرستان ایذه  به عنوان یکی از بزرگترین سدهای قوسی خاورمیانه است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و جاذبه های اکوتوریسمی موجود در منطقه، می تواند نقش مهمی در توسعه گردشگری روستایی داشته باشد. در این تحقیق هدف بررسی نقش این سد در توسعه گردشگری روستاهای بالادست است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات میدانی با استفاده از ابزار پرسش نامه است. حجم نمونه 330 نفر محاسبه و پرسشگری در 3 روستای بالادست انجام شد. نتایج نشان داد که سد کارون سه در سطح معناداری کمتر از 05/0 در بهبود شاخص های اقتصاد گردشگری روستاهای بالادست نقش داشته است. میانگین شاخص ها برابر با 56/3 به خوبی این مطلب را تایید می نماید. نتایج نشانگر این است که با ساخت سد، مشاغل خدماتی، رونق صنایع دستی، افزایش درآمد، افزایش فرصت های شغلی، بهبود ساخت و سازها، افزایش ارزش زمین و افزایش سرمایه گذاری شکل گرفته است. نتیجه آزمون ویلکاکسون در سطح معناداری کمتر از 05/0 نشانگر نقش سد در بهبود امکانات گردشگری روستاهای بالادست است. میانگین آزمون در قبل از ساخت سد برابر با 09/2 و در  بعد از ایجاد برابر با 67/3 گزارش می شود. مقایسه میانگین به خوبی از  بهبود امکانات گردشگری بعد از ساخت سد اشاره دارد. همچنین نتیجه آزمون ویلکاکسون از نقش سد در جذب گردشگران داخلی (شهرستانی، استانی و استان های همجوار) اشاره دارد. در میان سه روستای بررسی شده، روستای شیوند بزرگ اختلاف معناداری با روستاهای دیگر از نظر توسعه گردشگری دارد که فاصله مکانی روستاها نسبت به سد بسیار تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سد کارون سه، توسعه پایدار گردشگری، گردشگری روستایی، شهرستان ایذه
|
  • M. Fallsoleiman * Pages 1-20

    Rangeland projects consume a considerable portion of the budget allocated to natural resources all over the country; therefore, their appropriate assessment results in saving costs and increasing efficiency. High efficiency of projects means that the projects have economic, social, and environmental benefits and can compete with other parts of society, and the privileges the government gives to this section encourage investment. Therefore, it is quite clear that these projects need assessment. In order to increase the success and positive spatial results of Southern Khorasan rangeland projects, the present research tries to investigate and assess the different dimensions of the targets predicted for these projects and offer an appropriate model for overcoming limitations. The research is an applied, descriptive-analytical one in which techniques of documentary research and field study were used for data collection. The research population included rangeland operators in those Southern Khorasan watershed management projects who had been finished several years ago. Therefore, 13 rangeland projects in the province, including 327 operators, were selected by clustered random sampling and appropriate optimal allocation. The results indicated that implementing rangeland projects in Southern Khorasan has resulted in better conditions for rangelands and improvement in rangelands’ soil in terms of water and wind erosion. Furthermore, following the implementation of rangeland projects in the province, decrease has occurred in livestock condition improvement index. Economically speaking, the implementation of rangeland projects has had no significant effect on the improvement of economic condition of operators. Considering social issues, it has resulted in decrease of social condition improvement index of operators.

    Keywords: Rangeland Operator, Economic–Social Effects, Environmental Effects, Assessment, Southern Khorasan province
  • Ahmad Roumiani *, Hamideh Mahmoudi Pages 21-38
    Identification and improvement of the available social and service sites in rural settlements and consciously management of facilities and services are among the main policies of rural development planning which not only help optimal distribution of facilities and resources in rural areas but also make space justice coherent and create appropriate space structure for settlements. The purpose of the research is to conduct a spatial analysis of the benefit of rural agglomerations from the distribution of services in the area studied. The research was an applied, descriptive-analytical one in which library-based research and field study were used for data collection. PSI model was used for data analysis and cluster model test was calculated via SPSS. Then, ArcGIS was used to show the level of benefit of rural agglomerations from spatial distribution and distribution of services on maps. The results indicated that north Kouhdasht and east Tarhan rural agglomerations have better privilege compared with other rural districts. Furthermore, west Rumeshkan rural agglomerations is almost privileged; however, other rural agglomerations under study were deprived and not privileged.
    Keywords: Spatial analysis, Services, the Level of Deprivation, Kouhdasht
  • AliAkbar Abbasi * Pages 39-50

    Abstract Zohaan village in Qaenat area, has had important endowments at least since the Safavid Dynasty, and they have played a role in cultural and educational development of the village and also the spread of social norms. If one pays attention to the books highly valued by the Islamic religious school, books donated to the school, construction and repair of the central mosque and other mosques in different places, devoting the revenues of public utility buildings such as bathrooms and morgues, and the attention paid to the poor and foreigners all indicate the high status of endowments in Zohaan rural development. The social points considered in endowment letters clearly show that Zohaan enjoyed a desirable condition in the time and was developing well even though it was a village. There are some other points which show that Zohaan was socially and religiously developed from the Safavid to Qajar Era, including emphasis on scientific terminology and units of measurement, writing some endowment letters bilingually (i.e. in Arabic and Persian), and using verses from the Holy Quran or narratives or poems in texts. Although Zohaan has 113 registered endowments, the endowments reported and studied in this paper are all related to the central part of Zohaan; furthermore, here merely those endowments are discussed which were registered before Zohaan was promoted to an independent town.

    Keywords: Sustainable rural development, cultural growth, endowment, Zahan village
  • M.R. Bakhshi * Pages 51-68

    Any organization whose customers and clients are the general public needs to assess its plans and actions to develop better policies, improve current methods and plans, and finally achieve better effectiveness and efficiency. The purpose of the research was to identify the effectiveness of the activities of Basij in rural areas of southern Khorasan. Considering research methodology, the research is quantitative, applied, descriptive-analytical, using surveys. In order to collect the data, two questionnaires (for the general public and experts) were distributed among the villages of eight cities of South Khorasan (Birjand, Qaen, Ferdows, Sarayan, Sarbisheh, Nehbandan, Darmiyan, Boshrouyeh). The Sample included 498 and 239 respondents respectively. The results indicated that the level of economic effectiveness of the activities of Basij is above average and statistically significant. Frequency distribution of the views of respondents on economic effectiveness of the activities of Basij in the villages of the province shows that more than 70% of the residents of the villages under study (including experts and the general public) consider the activities to be moderately effective. The difference of the economic effectiveness of activities in the cities studied were statistically significant. The largest and the smallest mean of the economic effectiveness in the counties studied were related to Sarbisheh and Nehbandan respectively. The results of the correlation test indicated a significant relationship between education, the participation of skilled people in projects, the time of conducting activities, and their effectiveness. Therefore, to increase the effectiveness of activities, it is recommended that attention be paid to the needs of the villagers, appropriate time for the activities, participation of villagers in projects, and utilization of their skills.

    Keywords: Sustainable development, village, Basij institution, effectiveness, South Khorasan
  • Nazanin Naim Abadi, F. Javan * Pages 69-84
    The purpose of the research was to investigate factors influencing the duration of stay of tourists in Mashhad ecolodges. It is an applied, descriptive-analytical survey. The unit of analysis included two phases: The first phase contains all tourists who visited Mashhad ecolodges in spring, 2019, and the second phase included academic experts and scholars. Purposive sampling was used for data collection. Therefore, 146 tourists were selected as the sample in the first phase. In the second phase, 20 academic experts and scholars (up to saturation point) were selected as the sample via purposive sampling. SPSS, EXPERT CHOISE, and Fuzzy Vikor Model were used for data analysis. Expert Choice Software was used to rank the factors influencing the duration of stay in ecolodges from experts’ view. Beautiful scenery was ranked as the most important factor (weight = 0.100), and festivals had the lowest rank (0.30). Then, Fuzzy Vikor Model was used to rank Mashhad ecolodges based on the duration of stay of tourists. From among the ecolodges, the following ones had the highest and the lowest rank respectively: Uncle Ne’mat Cottage, weight = 0.257; Arg Kang Ecolodge, weight = 0.213; Varjavand Mansion, weight = 0.207; Radkan Arg, weight =0.100; Mazhal, weight = 0.087; Shahrbanoo, weight = 0.075; and Kang Kohan, weight = 0.060.
    Keywords: Tourism, ecotourism resorts, Mashhad county
  • HojatOllah Sadeghi *, Parto Sadat Mousavifard Pages 85-98

    Construction and development of the infrastructure needed pave the way for development. Dams can manage water sources and the environment, and are therefore one of the most important infrastructures needed for development. Dams provide a high capacity for tourism development. Karun-3 Dam, Izeh, is one of the biggest arch dams in the Middle East which can play in important role in rural tourism development due to its geographical location and ecotourism attractions. The purpose of the research was to study the role of this dam in tourism development in upstream villages. The research method was descriptive-analytical based on field study and using questionnaires as the research tool. The sample included 330 persons living in three upstream villages. The results showed that Karun-3 Dam has had a role in improving tourism economy indices in upstream villages (p < 0.05). The mean of indices was 3.56, which clearly confirms the positive role. The results indicate that dams develop service jobs and handicrafts, increase revenue and job opportunities, improve construction, increase the value of lands, and encourage investment. The results of Wilcoxon Test (p < 0.05) indicates the role of dams in improving tourism facilities in upstream villages. The mean of the test was 2.09 before the construction of the dam and 3.67 after it, which clearly shows the improvement of tourism facilities after the construction of the dam. Furthermore, the results of Wilcoxon Test indicate the role of dams in attracting local tourists from adjacent cities and provinces. From among the three villages investigated, Large Sheyvand Village had a significant difference from the perspective of tourism development, indicating the significant role of the distance between the villages and the dam.

    Keywords: Karun-3 Dam, sustainable tourism development, rural tourism, Izeh county