فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 57 (مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی سادات اخوی، صبا غلامی* صفحات 7-25

    با حمله ایتلاف به رهبری عربستان سعودی در سال 2016 به کشور یمن بحران‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و به خصوص وخیم‌ترین بحران انسانی در این کشور آغاز شد. بر این اساس سازمان ملل متحد اقداماتی را برای حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات، کاهش بحران انسانی و حمایت از غیرنظامیان انجام داده است. در مقاله حاضر به این مسئله می‌پردازیم که آیا اقدامات سازمان ملل متحد در کاهش بحران انسانی در یمن موثر بوده است یا خیر. در این زمینه سعی گردیده نقش آن دسته از ارکان اصلی سازمان ملل متحد مانند شورای امنیت و دبیرخانه، ارکان فرعی سازمان ملل متحد مانند کمیساریای عالی ملل متحد برای پناهندگان و صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) و همچنین کارگزاری‌های تخصصی سازمان ملل مانند سازمان خواروبار و کشاورزی (فایو) و سازمان بهداشت جهانی مورد بررسی قرار گیرد. در نهایت یافته‌ها نشان می‌دهد که عملکرد سازمان ملل متحد از طریق ارکان فرعی و کارگزاری‌های تخصصی و نهادهای زیر مجموعه دبیرخانه در کاهش بحران انسانی در یمن موثر بوده است، اما شورای امنیت نتوانسته است اقدام قابل توجهی را در این زمینه انجام دهد.

    کلیدواژگان: یمن، بحران انسانی، سازمان ملل متحد، شورای امنیت
  • رضا پریزاد، مهدی بکند* صفحات 27-53

     هدف مقاله حاضر تحلیل گفتمان جایگاه سیاسی زنان در دولت‌های احمدی‌نژاد و روحانی است، که با روش توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش است: در رابطه با تحول در وضعیت سیاسی زنان طی دولت‌های احمدی‌نژاد و حسن روحانی چه گفتمان هایی در نهادهای اجرایی کشور شکل گرفته و باتوجه به این گفتمان زنان چه جایگاهی در این گفتمان داشته‌اند؟ در پاسخ به این سوال نگارنده به این اعتقاد است که گفتمان اصول‌گرایی در برنامه توسعه پنجم، که درواقع برآمده از گفتمان انقلاب اسلامی و به بیان عام‌تر نشات‌ گرفته از گفتمان اسلام‌گرایی است و تاکید بر قانون اساسی، توسعه اقتصادی، عدالت، ارزش‌های دینی و اخلاقی و استقلال است که نگاه ویژه به جایگاه سیاسی زنان داشته و در مقابل گفتمان اصلاح‌طلب در برنامه توسعه سوم و چهارم تاکید بر اصلاحات، توسعه سیاسی و جامعه مدنی است. دولت‌ها بنابر گفتمان و دیدگاه‌های سیاسی که دارند به موضوع جایگاه سیاسی زنان بطور خاص توجه نشان داده‌اند و با تدوین سیاست‌های جدید و یا اجرای سیاست‌هایی که از گذشته در قوانین پیش‌بینی شده است، سعی در اعمال دیدگاه‌های خود در حوزه اشتغال زنان داشته‌اند که همین امر سبب شده است با تغییر دولت‌ها، سیاست‌ها تغییر کند و ما شاهد روندی پایدار و مداوم در حوزه اشتغال زنان نباشیم. نظام جمهوری اسلامی متشکل از دو گفتمان است که به فراخور شرایط یکی از آنها بعنوان گفتمان مسلط و دیگری در حاشیه قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان، جایگاه سیاسی، زنان، دولت
  • علیرضا سودمند* صفحات 55-75

    تعیین رژیم حقوقی دریای خزر از جمله خروجی‌های فروپاشی دولت شوروی و جانشینی کشورهای پس از آن می‌باشد. از زمان فروپاشی شوروی در آذرماه 1370 با وجود برگزاری قریب 40 نشست کارشناسی و 4 نشست سران کشورها و امضای دو سند در زمینه همکاری‌های محیط زیستی و امنیتی نظامی موضوع تعیین رژیم حقوقی جامع درباره کشورهای ساحلی دریای خزر با چالش‌ها و مشکلاتی روبرو بوده است. مسکو با اعمال مدل تصمیم‌گیری عمدتا براساس 1+4 (هرچند هنوز اختلافات میان باکو- عشق آباد به قوت خود باقیست) مانع از رسیدن ایران به حق خود شده بود. در سال 1397 کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر به توافق 5 کشور رسید، بنظر می‌رسد مشکلات بسیاری در این میان حل شده باشد اما تعیین مرجع بین‌المللی در صورت حدوث اختلاف میان کشورها از مواردی است که در این کنوانسیون نادیده گرفته شده و خط مبدا و تعیین حدود مشخص نشده است. از نقاط قوت این کنوانسیون پایان دادن به ابهامات و پرس‌های مطرح شده طی این سالیان بوده و خزر را دریاچه معرفی کرده است. اما باید بیان داشت اظهارنظر در مورد مثمر ثمر بودن کنوانسیون برای شفاف شدن وضعیت دریای خزر به گذشت زمان نیاز دارد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، رژیم حقوقی، معاهدات 1921 و 1940، جانشینی دولت ها
  • روح الله سوری* صفحات 77-100

    در این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی می‌باشد، سعی شده است با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و اینترنتی به بررسی رفتار عربستان سعودی در قبال جمهوری اسلامی ایران قبل و پس از توافق هسته‌ای در قالب دو رویکرد ریالیسم تدافعی و تهاجمی پرداخته شود. سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال جمهوری اسلامی ایران قبل و پس از توافق هسته‌ای واجد برخی تمایزات و تفاوت‌ها می‌باشد که این تمایزات را می‌توان در چارچوب دو رویکرد واقع‌گرایی تدافعی و تهاجمی مورد تحلیل قرار داد. عربستان سعودی تا پیش از توافق هسته‌ای ایران، همراستا با رویکرد سنتی و محافظه‌کارانه خود، سیاست حمایت و همراهی دیپلماتیک با فشارها و تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را اتخاذ کرده بود در حالیکه پس از توافق هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5، به دلایل متعدد از جمله تاثیرگذاری برجام بر افزایش قدرت منطقه‌ای و اقتصادی ایران و همچنین نگرانی بابت نادیده گرفته شدن منافع خود توسط دولت باراک اوباما، این کشور سعی داشته است با اولویت دادن به رویکرد واقع‌گرایی تهاجمی در سیاست خارجی خود در قبال ایران، از طریق تغییر موازنه قوا به نفع خود (نزدیکی به اسراییل)، افزایش قدرت اقتصادی (برنامه 2030 و کاهش وابستگی به نفت) و نهایتا ایجاد مشروعیت بین‌المللی (اصلاحات داخلی) زمینه را برای برتری منطقه‌ای خود مساعد نماید.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، توافق هسته ای، رئالیسم تهاجمی، رئالیسم تدافعی
  • سبا حیدروند*، حسین کریمی صفحات 101-117

    بازارشکنی و جلوه‌های به‌خصوص آن مانند احتکار و کم‌فروشی باعث وجود اخلال‌های مختلفی در سیستم اقتصادی یک جامعه می‌شود. بررسی مسئولیت‌های مدنی مرتبط با آن از جمله زمینه‌های مطالعاتی در تمامی جوامع متمدن به حساب می‌آید. بررسی قوانین ناظر بر بازار و آیین رسیدگی به تخلفات مندرج در این قوانین اغلب ما را با ابهامات و نقایص گوناگونی مواجه کرده که نهایتا انگیزه نگارش مقاله فعلی شده است. این مقاله براساس روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و تبیین مسئولیت مدنی و حکم حقوقی و فقهای بازارشکنی پرداخته می‌شود و نظریه‌های موجود در این زمینه مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین با بررسی بندهای مختلف قانونی به بررسی چند و چون جرم‌های مربوط به بازارشکنی پرداخته می‌شود. نتایج نهایی این مقاله نشان می‌دهد از آنجاییکه تعزیرات حکومتی فاقد آیین دادرسی است، ابهام در جایگاه صدور قرارهای تامین، حق جلب متهم و... این شعب را در صدور حکم و اجراء آن دچار مشکل نموده است. همچنین کمبود منابع تحقیقی و کمکی برای صدور آراء قوی، موید این مطلب است که سازمان تعزیرات، سازمانی دانش محور نبوده و از سوی این مرجع حمایتی نسبت به محققین صورت نمی‌گیرد. در نهایت مشخص می‌گردد که تداخل صلاحیت‌ها بین سازمان تعزیرات حکومتی و سایر مراجع قضایی و اداری نظیر دادگاه‌های عمومی و انقلاب، شوراهای حل اختلاف، هیات‌های بدوی نظام پزشکی و... باعث سوء استفاده مجرمین اقتصادی و به نتیجه نرسیدن اقدامات معمول می‌گردند.

    کلیدواژگان: بازارشکنی، مسئولیت مدنی، حکم حقوقی
  • محمدجعفر دراجی جهرمی* صفحات 119-138

    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه فاصله نسلی و آسیب‌های اجتماعی در بین دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم شهر جهرم در سال 1396 انجام شده است. چارچوب نظری و مدل تحلیلی با استفاده از نظریه‌های نظریه‌پردازانی همچون گیورگ زیمل، پیتر برگر و تامس لاکمن، رونالد اینگلهارت، اریک اریکسون، جکلین گودنو و ورنل بنگستون ارایه شد. روش پژوهش حاضر پیمایشی و با تکنیک پرسشنامه که دارای اعتبار صوری و اعتبار سازه‌ای و اعتماد (آلفای کرونباخ بالای 86 درصد) بوده به گردآوری اطلاعات اقدام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 8360 نفر از دانش‌آموزان مقطع متوسطه شهر جهرم که از بین آنان با استفاده از فرمول کوکران تعداد 370 نفر به روش خوشه‌ای بعنوان نمونه انتخاب شده‌اند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از دو شیوه آمار توصیفی و استنباطی و با بهره‌گیری از نرم‌افزار آماری، اطلاعات در قالب جداول تنظیم شده است. یافته‌های پژوهش بیانگر این است که متغیرهای موثر توانسته‌اند بر فاصله نسلی با ضریب تعیین 289 درصد تغییرات موجود را پیش‌بینی کنند همچنین متغیر سن با بتای 327 درصد و متغیر جنسیت با بتای 158 درصد و متغیر دین‌داری با بتای 368/0- و متغیر میزان تحصیلات پدران با بتای 313 درصد و متغیر سرمایه فرهنگی با بتای427 درصد و متغیر سرمایه اقتصادی با بتای 503 درصد و متغیر استفاده از رسانه با بتای 272 درصد توانست بر متغیر فاصله نسلی موثر واقع شود و بیشترین تاثیر را نیز سرمایه اقتصادی داشته است.

    کلیدواژگان: تحصیلات، آسیب های اجتماعی، سرمایه فرهنگی، فاصله نسلی، دانش آموز
  • محمد مفتاحی * صفحات 139-153

     ارایه تعریفی از «شهر» کاری سهل و ممتنع است. چراکه هر گروه از نظریه‌پردازان، شهر را به‌زعم خود بررسی و تعریف نموده‌اند و با دگرگون شدن شرایط، این تعاریف در گذر زمان تغییر ماهیت داده‌اند؛ اما تقریبا همه آنها، روی مبحثی چون علل پیدایش شهر، اتفاق‌نظر دارند و بیان می‌دارند که دلایل اقتصادی، نظامی، مذهبی و مازاد تولید، مهمترین عامل پیدایش نخستین شهرها می‌باشند. باتوجه به مطالب مزبور می‌توان بیان نمود که یکی از بسترهایی که برای نشان دادن زندگی شهری مناسب و کارا به نظر می‌رسد قالب ادبی رمان است. از طرفی «خاصیت شهری و شهرنشینی رمان اقتضا می‌کند که مسایل پیچیده و متنوعی در اینگونه هنری مطرح شود چراکه رمان برای زندگی شهرنشینی به وجود آمده است...». مقاله حاضر به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی تاثیرات شهرنشینی بر انسان، در رمان «کبوتر» می‌پردازد و اثرگذاری زندگی شهری بر انسان و روحیاتش را از دیدگاه نویسنده مورد ارزیابی قرار می‌دهد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که باتوجه به تغییر ماهیت در خاطره‌ها و اینکه عصر حاضر عصر برتری خاطره غیرارادی است، انسان شهرنشین امروزی که محرک‌های مختلف از جمله: جمعیت زیاد، ازدحام، سرعت و... را در دسترس خود می‌یابد، بدون اراده، خاطراتی را به یاد می‌آورد که اغلب خاطراتی مشترک و همگانی‌اند.

    کلیدواژگان: شهر، شهرنشینی، رمان، پاتریک زوسکیند، جنگ، رفتار انسانی
|
  • Ali S. Akhavi, Saba Gholami* Pages 7-25

     With the Saudi-led coalition invading Yemen in 2016, political, social, and economic crises, and especially the worst humanitarian crisis began in the country. Accordingly, the United Nations has taken steps to resolve disputes peacefully, reduce the humanitarian crisis, and protect civilians. In this article, we discuss whether the UN measures have been effective in reducing the humanitarian crisis in Yemen. In this regard, efforts have been made to examine the role of key UN bodies such as the Security Council and the Secretariat, UN subsidiaries such as the United Nations High Commissioner for Refugees and the United Nations Children's Fund (UNICEF), as well as specialized UN agencies such as the Food and Agriculture Organization (FAO) and the World Health Organization. Finally, the findings show that the performance of the United Nations through its subsidiary bodies and specialized agencies and sub-agencies of the Secretariat has been effective in reducing the humanitarian crisis in Yemen, but the Security Council has not been able to take significant action in this regard.

    Keywords: Yemen, Humanitarian Crisis, United Nations, Security Cou
  • reza Parizad, Mahdi Bokand* Pages 27-53

    The purpose of this article is to analyze the discourse of the political place of women in Ahmadinejad’s and Rouhani’s administrations, and through a descriptive-analytical method, the present study seeks to answer this question: Regarding the change in the political situation of women during Mahmoud Ahmadinejad’s and Hassan Rouhani’s administrations, what discourses have been formed in the executive institutions of Iran, and according to this discourses, what is the place of women in this discourses? In answer to this question, the author believes that the discourse of fundamentalism in the Fifth Development Plan of Iran is in fact derived from the discourse of the Islamic Revolution of Iran and, more generally, from the discourse of Islamism and emphasis on the constitution, economic development, justice, religious and moral values and independence, and has a special focus on the political place of women; in contrast, reformist discourse in Iran's Third and Fourth Development Plans focuses on reform, political development, and civil society. Governments, according to their political discourse and views, have paid special attention to the issue of women's political place and have tried to apply their views to the women's employment by formulating new policies or implementing policies that have long been provided for in the laws, and that is why policies change with the change of governments and we do not see a steady trend in the women's employment in Iran. The Political System of the Islamic Republic of Iran consists of two discourses, and depending on the circumstances, one of them is the dominant discourse and the other is marginalized.

    Keywords: Discourse, Political Place, Women, Government
  • Alireza Soodmand* Pages 55-75

    Establishing the legal regime of the Caspian Sea is one of the consequences of the collapse of the Soviet government and the succession of subsequent countries. Since the collapse of the Soviet Union in December 1991, despite the holding of nearly 40 expert meetings and four summit meetings and the signing of two documents on military security and environmental cooperation, the issue of establishing a comprehensive legal regime for the Caspian littoral states has faced challenges and problems. Moscow had prevented Iran from achieving its right by applying a decision-making model based mainly on the P4+1 (although the Baku-Ashgabat dispute still remains strong). In 2018, the Convention on the Legal Regime of the Caspian Sea was agreed upon by five countries, and many problems seemed to have been resolved, but the designation of an international authority in the event of a dispute between countries is one of the issues that has been ignored in this convention and its line of origin and delimitation has not been specified. One of the strengths of this convention is that it has put an end to the ambiguities and questions raised over the years and has introduced the Caspian Sea as a lake. However, it should be noted that commenting on the effectiveness of the Convention to clarify the situation in the Caspian Sea takes time.

    Keywords: Caspian Sea, Legal Regime, 1921, 1940 Treaties, Succession Of States
  • Ruhollah Suri* Pages 77-100

    In this descriptive and analytical article, using library and internet resources, attempts have been made to study the behavior of Saudi Arabia towards the Islamic Republic of Iran before and after the nuclear deal in the form of two approaches of defensive and offensive realism. There are some differences in the Saudi Arabia's foreign policy towards the Islamic Republic of Iran before and after the nuclear deal, which can be analyzed in the framework of both defensive and offensive realistic approaches. Prior to the Iran nuclear deal, Saudi Arabia, in line with its traditional and conservative approach, had adopted a policy of diplomatic support and cooperation with international pressures and sanctions against Iran. However, after Iran's nuclear deal with the P5+1, for a variety of reasons - including the impact of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) on increasing Iran's regional and economic power, as well as concerns about Saudi Arabia’s interests being ignored by the Barack Obama’s administration - Saudi Arabia has sought to pave the way for its regional supremacy by prioritizing an aggressive realistic approach in its foreign policy towards Iran, through shifting the balance of power in its favor (proximity to Israel), increasing economic power (2030 agenda and reducing dependence on oil), and finally establishing international legitimacy (domestic reforms).

    Keywords: Saudi Arabia, Nuclear Deal, Aggressive Realism, Defensive Realism
  • Saba Heidarvand*, Hossein Karimi Pages 101-117

    Market-breaking and its special effects such as hoarding and underselling cause various disturbances in the economic system of a society. The study of related civil liability is one of the fields of study in all civilized societies. Examining the laws governing the market and the procedure for dealing with the violations contained in these laws has often confronted us with various ambiguities and shortcomings, which ultimately motivated us to write the current article. This article, based on a descriptive-analytical method, examines and explains civil liability, legal rulings, and market-breaking jurists, and examines existing theories in this field. Also, by examining different legal clauses, several crimes related to market breaking will be investigated. The final results of this article show that since the government penitentiary lacks due process, the ambiguity in the position of issuing security contracts, the right to arrest the accused, etc. has made these branches difficult to issue a sentence and execute it. Also, the lack of research resources and assistance for issuing strong opinions, confirms that the Tazirat Organization is not a knowledge-based organization and does not support researchers from this authority. Eventually, it becomes clear that the conflict of powers between the State Penitentiary Organization and other judicial and administrative authorities such as the General and Revolutionary Courts, Dispute Resolution Councils, primary boards of the medical system, etc., lead to the abuse of economic criminals and failure to take routine action.

    Keywords: Market-Breaking, Civil Liability, Legal Order
  • Mohammad J. D. Jahromi* Pages 119-138

    The purpose of this study was to investigate the relationship between generation gap and social damage among secondary school students in Jahrom city in 1396. In this research, what is worth considering is the importance of paying attention to the generation gap between students. Theoretical framework and analytical model were presented using theorizing theorists such as Georg Zimmel, Peter Berger and Thomas Lackman, Ronald Inglehart, Eric Erickson, Jkline Goodnow and Vernal Bangstone. This research was conducted using a survey method. A questionnaire with formal and structural reliability and trust (Cronbach's alpha of over 86%) was used to collect information. The statistical population of the study consisted of 8360 high school students in Jahrom city. A total of 370 people were selected by cluster sampling using Cochran formula. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics and using statistical software, the information was arranged in the form of tables. The findings of the study indicated that effective variables could predict the generation gap with a coefficient of determination of 289% of the existing changes. Also, the age variable with .327 beta and gender variable with beta of .158 and religious variable with beta of 368 and The variable of father education with beta .313 and the variable of cultural capital with beta .427 and the variable of economic capital with beta .503 and the variable of media use with beta .272 were able to affect the generative gap variable and had the greatest impact on economic capital.

    Keywords: Education, Social Harms, Cultural Capital, Generational Distance, Students
  • Mohammad Meftahi* Pages 139-153

    Providing a definition of "city" is a deceptively easy task, because each group of theorists has studied and defined the city in their own way, and as conditions changed, these definitions have changed in nature over time, but almost all of them agree on issues such as the causes of the emergence of the city, stating that economic, military, and religious reasons and overproduction are the most important factors caused the emergence of the first cities. In view of the above, it can be said that one of the contexts that seems appropriate and efficient to show urban life is the literary format of the novel. On the other hand, "the urbanism and urban nature of the novel requires that complex and diverse issues be raised in such an art, because the novel was created for urban life...." The present study descriptively-analytically examines the effects of urbanization on humans in the novel "Pigeon" and evaluates the impact of urban life on humans and their spirits from the author’s point of view. The findings of the study indicate that due to the change in the nature of memories and considering that the present age is the age of involuntary memory, today's urban man, who finds various stimuli - such as overcrowding, overcrowding, speed, etc. - available to him, involuntarily recalls memories that are often shared and universal.

    Keywords: City, Urbanism, Novel, Patrick Süskind, War, Human Behavior