فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 31 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم کهن ترابی* صفحات 1-19
    دستیابی به معرفت صحیح تاریخی و به کارگیری آن در صحنه حیات فردی و اجتماعی بشر، نیازمند شناخت و از میان برداشتن آسیب‏ها و خطراتی است که درس‏آموزی تاریخ و مفیدبودن آن را با تهدید مواجه می‏ سازد. حضرت علی(ع) در نهج‏ البلاغه بارها به موضوع تاریخ پرداخته است. ایشان پس ازآنکه در مواضع متعددی معرفت تاریخی را ممکن می ‏داند و آن را ضروری و مهم می ‏شمارد، موانع و آسیب‏ های فهم تاریخی را معرفی و مخاطبین خویش را از آن برحذر داشته است. این آسیب‏ ها در سه محور کلی بروز می‏ کند. عدم توجه به قانونمندی تاریخ آسیبی است که موجب می‏ شود تاریخ، صرفا به دانشی بیهوده و منحصر در گذشته تبدیل شود. آسیب دیگر، بی‏ توجهی به ملاک ‏های صحیح در نقد تاریخ است. اتکا به نقاط تاریک و مجهول تاریخ، عدم تفکیک منافع و مضرات تاریخ و اصرار بر وجوه غیرمفید تاریخ ازجمله آسیب‏ هایی است که در این زمینه بروز می ‏یابد. سومین آسیبی که گریبان گیر معرفت تاریخی می ‏شود، غفلت از درس های تاریخ و به کارنبستن آن در عمل است. توقف در مرحله مطالعه و تبیین معرفت تاریخی و تدارک ‏ندیدن سازوکاری برای پیاده سازی محصول معرفت تاریخی‏‏ در رفتار فردی و جمعی انسان، جدی ‏ترین آسیبی است که در مسیر کسب معرفت تاریخی ظهور می‏ یابد. پژوهش حاضر با بهره‏ گیری از منابع کتابخانه‏ ای و با روشی توصیفی تحلیلی، آسیب‏ های معرفت تاریخی که در سخنان علی(ع) در نهج ‏البلاغه تبلور یافته را احصاء و مورد تحلیل و تبیین قرار داده است.
    کلیدواژگان: معرفت تاریخی، نهج‏البلاغه، آسیب شناسی، قانونمندی، تحلیل، نقد
  • مهدی شجریان* صفحات 21-39
    از منظر نامه های نهج البلاغه، یکی از مهم ترین اصول راهبردی در عرصه حکمرانی، اصل «جلب رضایت عمومی» است و تحقق آن نیازمند طرح عملیاتی درازمدت می باشد. مسئله کانونی مقاله این است که: «از منظر نامه های نهج البلاغه با چه راهکارهایی می توان این اصل راهبردی را محقق ساخت؟» از مجموع این نامه ها، می توان برای تحقق این اصل، راهکارهای عملیاتی متعددی را با روش تحلیلی - توصیفی، استنباط کرد. این راهکارها در جنبه سلبی، عبارت از پنج اصل: «پرهیز از استبداد»، «پرهیز از ویژه خواری»، «پرهیز از بدعهدی»، «پرهیز از خشونت» و «پرهیز از اجبار مردم» بوده و در جنبه ایجابی، عبارت از هفت اصل: «لزوم حمایت از اقشار آسیب پذیر»، «لزوم اطلاع رسانی به مردم»، «لزوم همراهی با آنان در سختی ها»، «لزوم امنیت عمومی در بیان انتقاد»، «لزوم رعایت برابری در تعامل با آنان»، «لزوم ارتباط مستقیم» و «لزوم عذرخواهی در فرض اشتباه» می باشند. این نوشتار بر این باور است که اصل راهبردی «جلب رضایت عمومی»، هرچند در سند الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت، به صورت ضمنی موردتوجه است؛ اما بااین همه، نگاه همه جانبه به آن موردتوجه نبوده و برخی از راهکارهای عملیاتی فوق به کلی در آن مطرح نشده اند؛ به همین روی لازم است در تکمیل و ارتقا این سند، این اصل مورد اهتمام قرارگیرد و بر همین اساس پیشنهاد هایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نامه های نهج البلاغه، راهبرد، جلب رضایت عمومی، امام علی(ع)، سند الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت
  • محمد سبحانی یامچی* صفحات 41-58
    اجرای عدالت در جامعه از نیازهای اساسی و فطری و یکی از اصول بنیادین حکومت است. در نگاه امام علی(ع) حکومت کارکردی مهم جهت خدمت، تامین رفاه و آسایش عمومی مردم، رسیدگی و حل مشکلات امور مادی و معنوی دارد. لذا در سیره حکومتی امام، عدالت جایگاهی محوری و محکم در تنظیم حیات اجتماعی انسان ها دارد. نهج البلاغه بارها روی مسئله عدالت و اجرای آن در جامعه تاکید کرده و رفتار سیاسی و تلاش های آن حضرت برای اجرای عدالت در جامعه، نشان از اهمیت این امر در حاکمیت سیاسی اسلام دارد. در کنار تلاش ها و زحمات سازنده حضرت برای اجرایی کردن عدالت در جامعه، تاریخ نشان داد این اندیشه والا و بالنده علوی در جامعه با موانعی روبه​رو است و جریانی سعی دارد تا مانع اجرای عدالت در جامعه شود. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با بررسی بیانات امام علی(ع) در پاسخ به مانع اساسی اجرای عدالت در حکومت علوی، خودبرتربینی و خوداستکباری را علت اصلی مانعیت اجرای عدالت در جامعه می داند. مقاله سعی دارد این مانع را در سه حوزه فردی، اجتماعی و اقتصادی بازشناسی کند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، موانع اجرای عدالت، خوداستکباری، خودبرتربینی، امتیازجویی، آزادی اقتصادی
  • علی حاجی غلام سریزدی*، عباس زارع بنادکوکی، ولی الله نقی پورفر صفحات 59-85

    در عصر اقتصاد دانش بنیان بیش ازپیش مدیریت دانش در مدیریت موفق سازمان ها نقش دارد. بااین حال بسیاری از پروژه های مدیریت دانش شکست خورده و به هدف خود نرسیده است. بر همین اساس مدیریت دانش در کانون توجه محققین قرار گرفته و تیوری های مختلفی در این زمینه جهت رفع این نقیضه ارایه شده است. بااین حال هنوز تیوری جامعی در این زمینه ارایه نشده است. لذا این مقاله با هدف تبیین ساختار حاکم بر مدیریت دانش و ارایه نظریه پویا تدوین شده است. منبع این مقاله، سیره ارزشمند امام علی(ع) است که ازیک طرف منبعی موثق و قابل اتکا بوده و از طرف دیگر مبتنی بر عمل هست چراکه ایشان به عنوان حاکمی مدبر و کارآمد است. در مقاله حاضر چرخه مدیریت دانش به عنوان مبنا قرار داده شده و تمام حکمت ها و نامه های موجود در نهج البلاغه و احادیث غررالحکم و دررالکلم بررسی گردیده و احادیث، حکمت ها و نامه های مرتبط شناسایی و براساس آن ها ساختارهای تقویت کننده و تضعیف کننده چرخه مدیریت دانش با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها مدل سازی شده است. براساس نتایج شبیه سازی، استراتژی هایی با توجه به سیره امام علی(ع) جهت بهبود مدیرت دانش استخراج شده است که عبارتند از: شناسایی شاخص های تفکیک دانش، استراتژی مدیریت دانش مبتنی بر احساس نیاز افراد سازمان، جهت گیری به سمت ایجاد سازمان یادگیرنده از طریق یادگیری تک تک افراد، شناسایی موانع تسهیم دانش و موتورهای رشد آن، تدوین استراتژی تربیت نیروی انسانی شایسته.

    کلیدواژگان: سیره امام علی(ع)، نهج البلاغه، مدیریت دانش، رویکرد پویایی شناسی سیستم ها
  • آیت مولایی* صفحات 87-108

    «حاکمیت» از مفاهیم بنیادی در حقوق عمومی بوده که بدون درک آن، نمی توان درک صحیحی از دولت مدرن داشت. نوشتار حاضر این موضوع را در نهج البلاغه به بحث گذاشته و به این سوال پاسخ داده است: از دیدگاه حقوق عمومی، مفهوم حاکمیت در آموزه های نهج البلاغه چیست؟ در پاسخ به این سوال، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، تلاش شده در آغاز، مستنداتی از نهج البلاغه، پیرامون سوال تحقیق ذکر شود. سپس پیامدهای حقوق عمومی موضوع، بررسی شود. حاصل تحقیق آن است که اولا؛ در نهج البلاغه، سه گونه برداشت از «حاکمیت» مطرح است. ثانیا؛ گونه نخست حاکمیت که البته از جنس «خالقیت» است، مختص ذات اقدس حضرت باری تعالی است. ثالثا؛ سطح دوم در آموزه های نهج البلاغه، حاکمیت به آن معنایی که در دنیای مدرن مطرح است ذکر نشده بلکه عمدتا این واژه با معانی فرمانروا، حاکم، سلطنت و زمامدار ذکر شده است. به این اعتبار، در دنیای قدیم، حاکمیت به مثابه تاسیس حقوقی خودآیین و مستقل مطرح نشده بلکه دربردارنده مفهومی از مفاهیم حوزه عمومی است که در خدمت سایر غایات درمی آید. در اثر چنین وابستگی، «حاکمیت» با «حکومت کردن» دچار مرزهای شکننده معنایی و کارکردی می شود. رابعا؛ سطح سوم حاکمیت که از جنس «سیاسی» است؛ مختص مردم است و البته هیچ گونه حلقه رابطی بین مردم و خدا در نظر ندارد بلکه پیونددهنده این رابطه، برداشت درونی انسان ها است و این برداشت، نزدیک ترین معنا به مفهوم مدرن حاکمیت است. خامسا؛ برداشت اخیر از حاکمیت، دربردارنده پیام های مهمی برای حقوق عمومی مدرن است.

    کلیدواژگان: حاکمیت، نهج البلاغه، حاکمیت خدا، حاکمیت مردم، حکمران
  • علی قربانی*، طیبه رمضانی، میرزا حسن حسینی صفحات 109-128

    مدیران تصمیمات آن ها می تواند عامل اصلی بهروزی، سعادت دنیوی و اخروی عامه مردم گردد. هدف این تحقیق شناسایی شاخص های موثر بر شایستگی مدیران و طراحی مدلی کارآمد برای نظام انتخاب و ترفیع مدیران است. روش تحقیق این پژوهش کیفی، از نوع تحلیل مضمون است و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تحلیل محتوا استفاده شده است. مرجع گردآوری داده ها آیات قرآن کریم و خطبه های نهج البلاغه بوده و واحد تحلیل در روش تحلیل محتوا، مضمون آیات و خطبه ها در نظر گرفته شده است. ملاک انتخاب آیات جستجو در نسخه نرم افزار الکترونیکی قرآن کریم و نهج البلاغه با عبارات کلیدی شایستگی، مدیران، ولایت و سرپرستی بوده است.     نتایج تحقیق نشان می دهد که چهار تم بر شایستگی مدیران موثراست؛ که این چهار تم عبارت اند از: شایستگی حیاتی (صبور، عادل، صادق، نرم خویی، اصیل و خوش سابقه، امانت دار، شکر گذاری، عزت نفس، دوری از ظلم و فساد)، شایستگی همگراساز (چشم پوشی، بخشش، رفق و مدارا، هدف گرایی، مشورت​پذیری، مدیری از جنس مردم، مدیریت خشم، خیرخواه)، شایستگی فراپندار (انگیزه ​بخشی، گشاده رویی، آینده نگری، انتقادپذیری، تعهد کاری، دلسوزی و عشق به کار، منفعت رسان به جامعه، آگاهی سیاسی) و شایستگی تحول آفرین (با بصیرت، شفافیت، عمل گرا، مدیریت زمان، پشتکار، اعتماد به کارکنان، خویشتن داری، امیدواری به رحمت حق، قاطع).

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، مدیریت اسلامی
  • مسیب یارمحمدی واصل*، فاطمه قنادی، فائزه غفاری صفحات 129-150

    در عصر کنونی با توجه به افزایش آسیب های روانی و اجتماعی، شناخت تاب آوری و ویژگی های تاب آوری می تواند افراد را در برابر عوامل استرس زا و اضطراب آور مقاوم سازد، از مردم در برابر عواملی که باعث به وجود آمدن بسیاری از مشکلات روان شناختی می شود، محافظت نماید و همچنین کارکردهای مثبت زندگی آن ها را افزایش دهد. هدف این مقاله بررسی تاب آوری و ویژگی های تاب آوری از منظر امام علی(ع) در نهج البلاغه است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش ویژگی های تاب آوری در نهج البلاغه شامل؛ خودآگاهی، احساس ارزشمندی، ارتباط اجتماعی، آینده نگری، خودکنترلی، معنایابی، صبر، بردباری، سعه صدر، استقامت و پایداری به دست آمد. لذا می توان از رهنمودهای نظری مستخرج از نهج البلاغه درباره مهارت تاب آوری و ویژگی های آن، برنامه هایی مبتنی بر مباحث تاب آوری در نهج البلاغه برای مقابله با شرایط استرس زا طراحی نمود، تا بتوان از مردم در برابر رفتارهای خطرزا محافظت کرد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، مهارت تاب آوری
|
  • Meysam Kohantorabi * Pages 1-19
    Achieving correct historical knowledge and using it at the level of individual and social life of man, requires recognizing and removing the harms that threaten the lesson-teaching feature of history and its usefulness. Imam Ali has repeatedly addressed the matter of history in Nahj Al-Balaghah. After he first considers the historical knowledge to be possible to achieve in different spots and then considers it very important, he introduces obstacles and harms of historical understanding and forewarned his addressees. These harms appear in three general pivots. Not paying attention to the orderliness of history is a harm, which makes history merely a useless knowledge that is stocked in the past. Other harm is being careless about the correct standards of criticizing history. Relying on the dark and unknown spots of history, not separating the benefits and harms of history and insisting on the useless aspects of history are among the harms that occur in this field. The third harm that hurts the historical knowledge is neglecting the history lessons and not using them in practice. Stopping at the stage of studying and explaining the historical knowledge and not preparing a mechanism for using the fruit of historical knowledge in individual and public human behavior is the most serious harm that appears in the path of achieving the historical knowledge. The present stud has counted, analyzed and explained the harms of historical knowledge as introduced at the words of Ali in Nahj Al-Balaghah, by using library resources and in a descriptive-analytical method.
    Keywords: historical knowledge, Nahj al-Balaghah, pathology, orderliness, analysis, Criticism
  • Mahdi Shajarian * Pages 21-39
    From the point of view of Nahj al-Balagha's letters, one of the most important strategic principles in the realm of governance is the principle of "general satisfaction", which requires a long-term operational plan and successful implementation of it requires several tactics. The main issue of the paper is that from the perspective of Nahj al-Balaghah's letters, what Tactics can this strategic principle be realized? From the Nahj al-Balaghah letters, we can deduce a number of operational tactics with a descriptive analytical method to realize this strategic principle. These tactics in the aspect of negation are five principles: abstaining from autocracy, avoidance of rente, avoidance of bad promise, avoidance of violence and avoidance of coercion of the people. In a positive aspect, there are seven principles: support for the needy, informing people, accompanying them in hardship, allowing them to criticize, treating them equally, direct communication and apologizing for the wrong assumption. This paper believes that the strategy of "general satisfaction" is not fully addressed in the Islamic Basic Document of Iran, and some of the above principles have not been addressed; therefore, it is necessary to consider this principle in completing and promoting it. The basis of the proposals has been raised.
    Keywords: Strategy, Tactics, General Satisfaction, Imam Ali, Islamic Basic Document of Iran
  • Mohammad Sobhani Yamchi * Pages 41-58
    Enforcing justice is one of the basic and intrinsic needs in society. It is also one of the fundamental principles in government. From Hazrat Ali viewpoint (pbuh), government is the most important branch for inquiring the affairs, providing services, public welfare and well-being and solving materialistic and spiritual matters. Therefore, in Imam Ali’s governmental methodology, justice had basic and determinative status in regulating social life of human beings. Nahjolbalagheh has frequently emphasized on justice and enforcing it in society and political affairs,and Hazrat’s attempts for enforcing justice in society indicates the importance of this matter in political autonomy of Islam. Besides the Hazrat’s effective attempts and endeavours for enforcing justice in society, the history indicated that the prominent and glorious thought of Alavi government encounters with some obstacles. This paper is a descriptive-analytic one which tries to answer this question that from Nahjolbalagheh viewpoint, what barriers do cause not enforcing justice in society? Surveying the statements of Hazrat Ali (pbuh) in Nahjolbalagbeh indicates that some barriers in individualistic, social and economical fields like materialistic, monopoly, discrimination, violating the rules, bribe, hoarding, insincerity, people’s cultural weakness and etc. Are the barriers which disrupt enforcing justice in society and affrays comfort and security among people
    Keywords: social justice, discrimination, materialistic, monopoly, bribe, hoarding, Cultural
  • Ali Haji Gholam Saryazdi *, Abbas Zare Banadakoki, Valiollah Naghipoorfar Pages 59-85

    Considering the importance of knowledge management (KM) in current organizations; in this article, we have tried to find out attitudes and important points about knowledge management in Imam Ali’s (AS) Sire and provide some strategies to improve knowledge management in organizations and facilitate the implementation of it. In this article, based on the knowledge management cycle, we investigated in Nahj al-Balaghah & Qorar al-Hekam and Dorar al-Kalem, then the reinforcing and balancing Dynamism identified (Casual Loop diagram) and has been modeled based on System Dynamics approach. In the following, we tested the model then formulated and simulated it. In the end, based on simulated results, we suggested some strategies: identify Knowledge Separation Indicators, knowledge management strategy based on the need of the individual, moving towards creating a learning organization through the learning of each individual, Identifying barriers to knowledge sharing and its growth engines, developing an appropriate human resource training strategy.

    Keywords: Imam Ali’s (AS) Sire, Nahj al-Balaghah, Qorar al-Hekam, Dorar al-Kalem, knowledge management, System Dynamics Approach
  • Ayat Mulaee * Pages 87-108

    “Sovereignty” has been one of the fundamental concepts in public law that Without understanding it, one cannot have a correct understanding of the modern state. The present article discusses this issue in Nahj al-Balaghah and it has answered to the quastion: from the perspective of public law, what is the concept of sovereignty in the teachings of Nahj al-Balaghah? In answer to the question, using the research method analytical descriptive, it has been tried first, to be told a documentary of Nahj al-Balaghah about the question. Then, it has reviewed the consequences of the public law. The research results are that first; In Nahj al-Balaghah, there are three types of perceptions of "sovereignty." Second; first kind of sovereignty that is the type of “crative”; that is particular of God. Third; second level in teachings of Nahj al-Balaghah, the concept of sovereignty has not mentioned to the meaning of modern age in rather than, the word basically, has mentioned with governor, sovereign, kingdom and ruler. Thus, in ancient world, the sovereignty has not mentioned as a legal institution of autonomous and independent, but it is incorporate the concept of public law conceptions that is to the other of goals. according such of dependence, “sovereignty” with “to govern” has fragil boundary of meaning and fanctional. Fourth; The third level of sovereignty is the type of “political”; is particular of people and there is no relating ring between people and God, but the joining relationship is the internal conception of the Moslems, and this perception is closest to the modern concept of sovereignty. Fifth; The recent conception of sovereignty has important implications for modern public law.

    Keywords: Sovereignty, Nahj al-Balaghah, God Sovereignty, People Sovereignty. The Ruler
  • Ali Ghorbani *, Taiebeh Ramezani, Mirzahasan Hoseini Pages 109-128

    Managers and their decisions are the chief factors of people’s mundane and here-after prosperity. This research aimed to identify the effective criteria on the managers’ competencies and to plan an efficient model for the managers’ election and promotion. The research method was qualitative, content analysis type, and content analysis method was employed to analyze the information. Data collection references were the Koranic verses and Nahjol-balagha speeches, and analysis unit included the content of those verses and speeches. Searching Koran and Nahjol-balagha soft-wares for such terms as competency,managers, mandation, and supervision. The results of the research showed that four themes supervise the managers’ competencies which include; vital competency as the first theme (patience, justice, honesty, flexibility, originality, well-experience, custodianship, gratitude, self-esteem, anti-corruption), convergential competency as the second theme (connivance, forgiveness, concordance, purposiveness, consultancy, popularity, non-aggressiveness, benevolence), ultra-imaginative competency as the third theme (motivation, cheerfulness, prospectiveness, criticizability, commitment, mercy, workaholicity, lucrativeness, awareness), and evolutionary competency as the fourth theme (insight, transparency, pragmatism, time-management, perseverance, confidence toward staff, self-reserve, hopefulness, conclusiveness).

    Keywords: Competence, Competency model, Islamic management
  • Mosayeb Yarmohamadi Vasel *, Fatemeh Ghannadi, Faeze Ghafari Pages 129-150

    The present age, with regards to increased psychological and social harms, cognition resilience and resilience characteristics can make people resistant to stressors, anxiety, and protect of people against the factors that cause many psychological problems and also increase the positive functions of their lives. The purpose of this article is to study resilience and resilience characteristics from the perspective of Imam Ali (as) in Nahj al-Balaghah. The research method is descriptive-analytical. In this study, resilience characteristics in Nahj al-Balaghah include; self-awareness, self-esteem, social communication, foresight, self-control, meaning-finding, patience, forbearance, endurance and perseverance were obtained. Therefore, can from the theoretical guidelines extracted from Nahj al-Balaghah about resilience skills and its characteristics, programs based on resilience issues in Nahj al-Balaghah can be designed to cope with stressful situations, So that be able to protect the people Against risky behaviors.

    Keywords: Imam Ali (as), Resilience Skills, components, Nahj al-Balagheh