فهرست مطالب

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 28 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طاهره دهداری*، اکرم سادات حسینی، مهناز صلحی، مرتضی منصوریان صفحات 1-11
    مقدمه 

    با توجه به مصرف زیاد مکمل های غذایی و ضرورت شناخت عوامل موثر بر مصرف جهت طراحی مداخلات اثربخش، هدف مطالعه مروری حاضر این است که مشخص نماید در مطالعات انجام شده بر روی افراد بزرگسال سالم بین سال های 1996 تا 2020 ،عوامل موثر بر مصرف مکمل های غذایی چه بوده است؟

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر با بررسی 584 مقاله مربوط به 24 سال اخیر و حاصل از جستجو در Springer, Cochrane, Embase, Scopus, PubMed, Science Direct اطالعاتی های پایگاه ,SID, Magiran, Medlib و موتور جستجوی Scholar Google انجام شد. بر اساس راهنمای PRISMA ،54 مقاله انتخاب و بررسی شد.

    یافته ها

    اکثر مطالعات مقطعی و کوهورت نشان دهنده تاثیر جنسیت، تحصیالت و سن بر مصرف مکمل های غذایی میباشند. تنها کارآزمایی انجام شده حاکی از تاثیر جنسیت و تنها مطالعه مروری نشان دهنده تاثیر جنسیت، سن، تحصیالت و درآمد است. زنان بیشتر از م ردان، مکمل مصرف می کنند. با افزایش تحصیالت، سن، فعالیت فیزیکی ، توده بدنی و درآمد مصرف مکمل های غذایی افزایش می یابد. عوامل دیگری نظیر مصرف سیگار، نژاد و قومیت، ابتال به بیماری های مزمن، مصرف الکل، سکونت در کالن شهرها ، تاهل، سبک زندگی، سالمت درک شده و آگاهی بهداشتی بالاتر، مصرف دارو و خودکارآمدی نیز بر مصرف موثر بوده است.

    نتیجه گیری:

     مطالعات، محدود به بررسی ارتباط بین عوامل دموگرافی با مصرف بوده و به عواملی مانند آگاهی و باورهای افراد در مورد مصرف کمتر پرداخته شده است. به منظور دستیابی به نتایج قطعیتر و افزایش کارآیی مداخالت در زمینه مصرف مکمل ها، انجام مطالعات آینده نگر و مداخله ای ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: مکمل های غذایی، مروری، شیوع، دموگرافی
  • امیر وند صادقپور، افسانه بهرامی، فرشید عابدی، الهام عتباتی، خدیجه فرخ فال* صفحات 12-22
    مقدمه

    تحولات دنیای کنونی تعلیم و تربیت را با چالش هایی مواجه نموده است که پاسخگوی نیاز های فعلی آموزش پزشکی نیست. در این ارتباط توجه زیادی به هنر به عنوان مبنایی برای آموزش شده است که انتظار می رود سبب بهبود عملکرد تحصیلی و ارتقای فردی دانش آموختگان شود. برای تدوین برنامه درسی بر مبنای هنری آگاهی از بستر موجود و نیاز یادگیرندگان ضروری است.  هدف مطالعه حاضر، بررسی نقش هنر در آموزش پزشکی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند است.

     مواد و و روش ها:

    این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 98-97  و روش نمونه گیری بصورت در دسترس بود. پرسشنامه روا و پایا بصورت الکترونیکی (اپلیکیشن موبایل) در دسترس دانشجویان قرار گرفت.

    یافته ها

    مجموعا، 101نفر شامل 38 نفردانشجوی پسر و 63 نفر دانشجوی دختر وارد مطالعه شدند. نتایج نشان داد که 27% از دانشجویان به طور تخصصی یک رشته ی هنری خاص را دنبال می کردند. بیش از 80% دانشجوبان، در حین درس خواندن به فعالیت های هنری مشغول بودند که موثرترین آن موسیقی بود. همچنین دانشجویان موافق ادغام هنر در برنامه درسی و تامین زیرساخت های آن بودند.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از هنر برای یادگیری جزو برنامه ی روزانه ی دانشجویان قرار دارد، درعین حال به طور رسمی اقدامی صورت نگرفته است. پیشنهاد می شود علوم انسانی پزشکی به عنوان زیر بنای کاربرد هنر در پزشکی نیاز به معرفی و توجه عملی به صورت جدی را می طلبد..

    کلیدواژگان: هنر، آموزش پزشکی، دیدگاه، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، علوم انسانی پزشکی
  • مهدی بابایی*، آرام قائم پناه صفحات 23-34
    مقدمه

    زهر زنبور عسل ترکیبی پیچیده از اجزایی است که دارای فعالیت بیولوژیکی و بیوشیمیایی هستند. از این سم جهت درمان بیماری های مختلف در طب سنتی استفاده می شود. بنابراین، خالص سازی زهر زنبور عسل و بررسی خواص بیوشیمیایی آن می توانند در درک جنبه های درمانی آن مفید باشند. در مطالعه حاضر، زهر زنبور عسل Apis mellifera استخراج شد و از لحاظ بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    زهر خام از زنبور عسل ایرانی (Apis mellifera) انتخاب شد و مقدار پروتئین آن تعیین گردید. خالص سازی زهر با ستون کروماتوگرافی سفادکس G-50 انجام شد. جهت بررسی پروفایل پروتئینی زهر زنبور عسل و فراکسیون ها، الکتروفورز SDS-PAGE انجام گرفت. فعالیت همولیتیک زهر بررسی شد و آزمایشات بیوشیمیایی، بر روی یک گروه کنترل و گروه های آزمایشی صورت گرفت.

    یافته ها

    مقدار پروتئین موجود در زهر، حدود mg/ml 4/1 بدست آمد. کروماتوگرام نشان دهنده سه پیک بزرگ بود و ملیتین حدود 50 درصد زهر زنبور عسل را تشکیل می دهد. با انجام الکتروفورز، مشخص شد که این زهر دارای ترکیباتی با وزن مولکولی 3 تا 90 کیلو دالتون شامل ملیتین، فسفولیپاز، هیالورونیداز، فسفو مونواستراز اسید می باشد. آزمایش همولیتیک، HD50 ملیتین را در غلظت برابرµg/ml  0/5 مشخص کرد. سطح پارامترهای سرمی گروه های دریافت کننده زهر زنبور عسل به صورت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش نشان دادند.

    نتیجه گیری

    زهر زنبور عسل، بخصوص ملیتین دارای فعالیت همولیتیک قابل توجهی می باشد و از نظر بیولوژیکی بسیار فعال است، لذا می توان از آن در درمان برخی از بیماری ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زهر زنبور عسل، کروماتوگرافی، الکتروفورز، فعالیت همولیتیک
  • حسن ابراهیم پور صدقیانی، حمید بورقی، علی محمدپور*، اسماعیل زینالی، کاملیا صارمی پور صفحات 35-47
    مقدمه

    شبکه ملی اطلاعات سلامت(NHIN : Nationwide Health Information Network)، شبکه ای است که بواسطه آن تمام ارایه کنندگان خدمات بهداشتی به تبادل اطلاعات بهداشتی می پردازند. از آنجاییکه معماری چنین شبکه ای، از عوامل مهم دخیل در طراحی و ایجاد NHIN است. مطالعه حاضر با هدف تبیین تجربیات دو کشور پیشرو در زمینه طراحی معماری NHIN انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقایسه ای، جامعه هدف شبکه های ملی اطلاعات سلامت بود که به صورت هدفمند NHIN دو کشور آمریکا و انگستان انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از چک لیست محقق ساخته استفاده شد. برای بدست آوردن اطلاعات، منابع معتبر علمی مربوط به معماری NHIN جستجو شدند و سپس با توجه به ابعاد مطرح در معماری NHIN داده ها وارد چک لیست ها شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه سه نوع رویکرد برای معماری NHIN مشخص کرد. معماری NHIN در کشور امریکا که از اتصال شبکه های منطقه ای اطلاعات بهداشتی و سایر سازمانهای مرتبط در امر سلامت بوجود می آید، رویکرد پایین به بالا شناخته شد. شبکه (N3:Network3)  از برنامه ملی فناوری اطلاعات سلامت انگلستان و سیستمهای اطلاعاتی آنها رویکرد بالا به پایین داشتند و رویکرد سومی تحت عنوان"میدل-اوت" شناخته شد.

    نتیجه گیری

    هر کدام از رویکردهای معماری NHIN در کشورهای منتخب دارای مزایا و معایبی هستند و انتخاب رویکردها ارتباط مستقیمی با ساختار و ماهیت سیستم بهداشتی  هر کشور داشت بنابراین کشورهای در حال توسعه  می بایست برای طراحی معماری NHIN، با عنایت به میزان تمرکز و یا عدم تمرکز سیستم بهداشتی خود از یکی از رویکردهای مذکور و یا ترکیبی از آنها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: شبکه ملی اطلاعات سلامت، سیستم ملی اطلاعات سلامت، سیستم های اطلاعات سلامت، تبادل اطلاعات سلامت
  • رومینا کاکایی، امیرحسین مومن*، حسین وزینی صفحات 48-58
    مقدمه

     استافیلوکوکوس به عنوان یک عامل بیماری زا  که عفونت های متعددی را ایجاد می کند شناخته شده است. امروزه استافیلوکوکوس مقاومت چند گانه ای را نسبت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها از جمله بتالاکتام ها کسب کرده است. بتالاکتامازها آنتی بیوتیک های بتالاکتام را هیدرولیز نموده و از طریق فعال شدن ژن blaZ بیان می شوند. لذا هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن blaZ در ایزوله  های بالینی استافیلوکوکوس جدا شده از بیمارستان های شهر همدان می باشد

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کلیه سویه های استافیلوکوکوس از نمونه های بالینی بیماران بستری به صورت تصادفی انتخاب و به آزمایشگاه انتقال داده شد. در ایزوله های بالینی تاییدشده با آزمایش های بیوشیمیایی مراحل استخراج DNA ژنومی با استفاده از کیت استخراج شرکت سیناژن بر اساس پروتکل شرکت سازنده انجام شد و برای مشاهده محصول PCR از ژل آگارز 1 درصد استفاده گردید. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS  تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    از بیماران بستری  32 مورد (64 درصد) از جنس مرد و 18 مورد (36 درصد) از جنس زن ایزوله استافیلوکوکوس جدا شد. در الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی به دست آمده نیز پنی سیلین (µg 10) با 100 درصد مقاومت و سفازولین (µg 30) با 5 درصد مقاومت به ترتیب بیشترین و کمترین مقاومت را داشتند. از مجموع 50 ایزوله استافیلوکوکوس جداشده 44 ایزوله حاوی ژن بتالاکتاماز blaZ بود.

    نتیجه گیری

    ایزوله های جدا شده از نمونه های بالینی، الگوی فراوانی یکسانی را نشان دادند. لذا این احتمال وجود دارد که در بیمارستان ها انتقال مقاومت های دارویی یا شدت بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ژن ها، استافیلوکوکوس، ایزوله، مقاومت دارویی، میکروبی
  • جمیله شهریاری، محمدرضا رضایی*، حسین کمانی، محمدحسین صیادی اناری صفحات 59-75
    مقدمه

    وجود فلزات سنگین در آب شرب تهدیدی جدی برای سلامتی مصرف کنندگان به لحاظ احتمال ابتلا به انواع بیماری های مرتبط با مصرف آب آلوده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ریسک سرطان زایی و غیر سرطان زایی فلزات سنگین در شبکه توزیع آب شرب شهر زابل انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 50 نمونه از نقاط مختلف شبکه آبرسانی شهر زابل در فصل زمستان 1397 برداشته شدند و طبق روش استاندارد توسط دستگاه ICP-OES مورد آنالیز قرار گرفتند. میانگین غلظت فلزات آرسنیک، کادمیوم، کروم، نیکل، سرب، منگنز، روی، مس و آهن با استانداردهای ملی 1053 ایران، آژانس حفاظت محیط زیست و سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. هم چنین ارزیابی ریسک بهداشتی برای دو گروه سنی کودکان و بزرگسالان با استفاده از معیارهای آژانس حفاظت محیط زیست و محاسبات مربوطه از طریق فرمول نویسی در نرم افزار اکسل انجام گرفت.

    یافته ها

    در بین فلزات، میانگین غلظت فلز آرسنیک (0407/0 میلی گرم در لیتر) و کادمیوم (0034/0 میلی گرم در لیتر) بیشتر از مقادیر مجاز استانداردهای ملی 1053 ایران و سازمان جهانی بهداشت بودند. ریسک غیرسرطان زایی کل (HI) برای کودکان 62/9 و برای بزرگسالان 12/4 و مجموع ریسک سرطان زایی 3-10×79/1 به دست آمد و بالاترین سطح ریسک را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج وجود خطر قابل توجه بروز بیماری های غیرسرطانی و همچنین خطر بسیار بالای ابتلا به بیماری های سرطان در مواجهه ی طولانی مدت برای جمعیت محلی (به ویژه کودکان) را نشان داد. بنابراین باید در اسرع وقت اقدامات لازم جهت کاهش میزان آلودگی آب توسط سازمان های مسیول انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: رزیابی ریسک، سرطان زایی، غیرسرطان زایی، فلزات سنگین، شبکه توزیع آب، زابل
  • پیمان حاتمیان*، پرستو حاتمیان، مریم نوری صفحات 87-95
    مقدمه

    از آنجایی که تنظیم هیجان از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر رفتار انسان است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تاثیر تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس بر رفتار ایمنی پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود، جامعه ی آماری شامل تمامی پرستاران  شاغل در بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه که در سال 1398 مشغول به کار بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) گماشته شدند، ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون به وسیله پرسشنامه رفتار ایمنی اجرا شد و سپس گروه آزمایش در معرض آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس قرار گرفت (8جلسه 90 دقیقه ای) اما گروه کنترل چنین آموزشی را دریافت نکرد، در آخر هر دو گروه مجددا به پرسشنامه پاسخ دادند (پس آزمون). نهایتا داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره و به وسیله نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که میانگین مولفه های رفتار ایمنی در گروه آزمایش به نسبت گروه کنترل پس از مداخله بیشتر شده بود (p>0/001).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس بر رفتار ایمنی پرستاران اثر بخش بود، بنابراین پیشنهاد می شود متولیان حوزه سلامت با برگزاری دوره های آموزش تنظیم هیجان به سلامت روان پرستاران کمک نمایند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، رفتار ایمنی، پرستاران
  • غزاله کشوری*، امیرحسین مومن، حسین وزینی صفحات 96-107

     مقدمه :

    عفونتهای بیمارستانی به عنوان یک مشکل عمده جهانی مطرح هستند. استفاده از نانوذرات اکسید فلزی جهت مقابله با عفونتهای باکتریایی به عنوان روش جایگزین آنتیبیوتیکها میتواند موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوذرات آهن و نقره بر تشکیل بیوفیلم در باکتریهای جداشده از نمونه های بالینی و امکان استفاده از این نانوذرات بر سطوح آزمایشگاهی میباشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه روی سه گونه باکتریایی جدا شده از بخشهای مختلف بیمارستانهای امام رضا (ع) امام حسین (ع) و طالقانی شهر کرمانشاه انجام شد. سپس با استفاده از روش های استاندارد میکروبیولوژی و مولکولی شناسایی شد و مقاومت آنتی بیوتیکی آنها تعیین گردید. جهت بررسی تاثیر ضدعفونی کنندگی نانوذرات نقره و آهن بر تشکیل بیوفیلم از پلیت 69 خانهای استفاده شد. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    19/ نتایج نشان داد 6 نمونه مربوط به خون) 03 درصد، 5 نمونه از پوست 96 50 درصدبود. بیشترین میزان مهار تشکیل بیوفیلم / درصد و 19 نمونه ادرار00 باکتری اشریشیاکلی، توسط نانوذرات نقره و آهن به ترتیب به میزان 60 و 92 درصد است. مهار تشکیل بیوفیلم در باکتری استاف اپیدرمیدیس توسط نانوذرات نقره و آهن به ترتیب به میزان 69 و 92 درصد رخ داد و نیز بیشترین میزان مهار تشکیل بیوفیلم سودوموناس آیروجینوزا توسط نانوذرات نقره و آهن 69 و 66 درصد میباشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از نانوذرات نقره و آهن توانایی بالایی برای از بین بردن باکتریهایسودموناس آیروجینوزا موجود در بیوفیلم دارد.

    کلیدواژگان: بیوفیلم، نانوذرات نقره، نانوذرات آهن، ایزوله بالینی، وسایل آزمایشگاهی
  • عباس کتانچی، مسعود حاج رسولی*، لاله بهبودی صفحات 108-117
    مقدمه

    سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) با اختلالات ناشی از نقص در کارکرد سیستم ایمنی بدن انسان همراه است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره تمرین بر سطح عوامل ایمنی بیماران مبتلا به نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به ایدز به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تمرین ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرین ترکیبی به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته اجرا شد. تمرین هوازی شامل راه رفتن یا دویدن بر روی تردمیل با افزایش فزاینده شدت از 40 تا 65درصد ضربان قلب بیشینه و مدت 30 تا 60دقیقه بود. تمرین قدرتی نیز شامل 2 تا 4 ست و 12 تا 20تکرار در هر دستگاه ایزوتونیک بود که در دامنه بار40 تا60% 1RM افزایش یافت. 24 ساعت قبل و 72 ساعت بعد از مداخله نمونه های خونی اخذ شد. سطوح CD4 و وایرال لود به روش فلوسایتومتری محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معنی داری P<0.05 تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 12 هفته تمرین ترکیبی با افزایش غیر معنی دار سطح CD4 بیماران مبتلا به نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) همراه بود (806/0=p). تمرین ترکیبی بر سطح وایرال لود سرم بیماران مبتلا به نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) تاثیر معنی داری نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق، به نظر می رسد بیماران مبتلا به نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) می توانند از تمرینات ورزشی منظم بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، CD4، وایرال لود، سندروم نقص ایمنی اکتسابی
  • محمد عبدی، فریبا شرفی، لیدا ساسانی، احمد جلیلوند، حیدرعلی عابدی، مهران تهرخانی* صفحات 118-128
    مقدمه

    علت های مختلفی در ایجاد زنجیره مرگ مغزی وجود دارد. شناخت این عوامل می تواند ما را در درک بهتر علل ایجاد کننده این زنجیره و پیشگیری از وقوع آن از نگاه خانواده های بیماران مرگ مغزی کمک نماید. هدف از این مطالعه تبیین تجارب اعضای خانواده بیماران دچار مرگ مغزی در مورد زنجیره ایجاد مرگ مغزی به صورت یک مطالعه کیفی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کیفی به صورت تحلیل محتوی انجام شد. 14 نفر از اعضای درجه یک خانواده های بیماران مرگ مغزی با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته تا اشباع داده ها مورد مصاحبه قرار گرفتند. نمونه گیری به شیوه هدفمند از خانواده های بیماران مرگ مغزی بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان آیت الله موسوی در شهر زنجان انجام گرفت. از شیوه تحلیل محتوا جهت آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به تولید درون مایه  اصلی "زنجیره مرگ مغزی" و 5 درون مایه فرعی" مرگ مغزی ناشی از ترومای سر، اقدامات ضعیف پیش بیمارستانی، خونریزی زیاد در هنگام تصادف، مقصر بودن بیمار در تصادف و مرگ مغزی ناشی از اختلاف خانوادگی" گردید.

    نتیجه گیری

    شناسایی عوامل اصلی ایجاد زنجیره مرگ مغزی از دیدگاه خانواده های بیماران اهمیت زیادی دارد. زیرا می تواند پیش زمینه مناسب ذهنی برای کادر درمانی به خصوص پرستاران در هنگام مواجه با این گونه حوادث ایجاد نماید. درک شرایط بیمار و خانواده های آنان و شناسایی علل و عوامل ایجاد کننده زنجیره مرگ مغزی توسط کادر درمان می تواند سبب ایجاد اقدامات سریع و مناسب در جهت کاهش آسیب های وارده شود.

    کلیدواژگان: خانواده، مطالعه کیفی، مرگ مغزی، زنجیره مرگ مغزی، تحلیل محتوی
  • نرگس انسان، اسحآق رحیمیان بوگر*، سیاوش طالع پسند، فریبرز استیلایی صفحات 129-139
    زمینه

     مولتیپل اسکلروزیس یکی از بیماری های سیستم عصبی مرکزی است که چالش های زیادی را در خصوص سازگاری روان شناختی افراد مبتلا در مقابله استرس بیماری ایجاد کرده است. در این خصوص مداخلات روان شناختی در جهت کاهش استرس و هیجان های منفی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه‏آزمایشی از نوع پیش‏آزمون، پس‏آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری، تمامی افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه‏کننده به انجمن ام. اس شهر نیشابور بود. به روش نمونه‏گیری در دسترس، تعداد 47 نفر انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. در پژوهش حاضر پرسشنامه‏ تنظیم هیجانی گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001) جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن‏آگاهی در 8 جلسه ارایه شد. داده های پژوهش حاضر با استفاده از نرم افزار SPSS و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بین میانگین نمره های پیش آزمون با پس آزمون (001/0=P) و پس آزمون با پیگیری (01/0=P) تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین میانگین نمره های پیش آزمون با پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد (06/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش راهبردهای منفی تنظیم هیجانی بیماران مبتلا به ام. اس موثر است.

    کلیدواژگان: استرس، راهبردهای تنظیم هیجانی، ذهن آگاهی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Tahere Dehdari*, Akramsadat Hoseini, Mahnaz Solhi, Morteza Mansouriyan Pages 1-11
    Introduction 

    Due to the high consumption of dietary supplements and the need to identify the factors affecting consumption to design effective interventions, the aim of the present review is to the factors affecting the consumption of supplements in studies conducted on healthy adults between 1996 and 2020.

    Materials and Methods

    The present study was conducted by reviewing 584 articles from the last 24 years and searching the databases of Scopus, PubMed, Science Direct Springer, Cochrane, Embase, Medlib, Magiran, SID, and the Google Scholar search engine. Based on the PRISMA guide, 54 articles were selected and reviewed.

    Results 

    Most cross-sectional and cohort studies have shown the effect of gender, education, and age on dietary supplement consumption. The only trial study showed the effect of gender and only a review study showed the effect of gender, age, education, and income. Women take supplements more than men. With increasing education, age, physical activity, body mass, and income dietary supplements consumption increases. Other factors such as smoking, race and ethnicity, chronic diseases, alcohol consumption, living in a metropolitan, marriage, lifestyle, perceived health, and higher health awareness, drug use, and self-efficacy have also affected consumption.

    Conclusion

    The studies have been limited to examining the relationship between demographic factors and use and less attention has been paid to factors such as awareness and beliefs about supplement use. Therefore, in order to achieve more definitive results and increase the efficiency of interventions designed in the field of consumption of these supplements, it seems necessary to conduct prospective and intervention studies.

    Keywords: Dietary supplements, review, prevalence, demography
  • Amir Vandsadeqpour, Afsane Bahrami, Farshid Abedi, Elham Atabati, Khadijeh Farrokhfall* Pages 12-22
    Introduction

     Recently, the study of the impact of art on human performance has attracted many researchers. Also, art can improve academic performance and personal growth of medical graduates. At the same time, little attention has been paid to the role of art in medical education. The purpose of this study was to investigate the use of art in medical education from the viewpoint of Birjand University of Medical Sciences students, and to analyze the studentschr('39') practical approach to using art and their different attitudes about the successful and effective impact of the art on education.

     Material & methods:

     The descriptive-analytical research was performed on Birjand University of Medical Sciences students in 2018-2019. Valid and reliable questionnaires were made available to students electronically (mobile application). 

    Results

     Totally, 101 students including 38 male students and 63 female students were included in the study. The results showed that 27% of students were pursuing a particular artistic discipline. Over 80% of students were engaged in artistic activity while studying, in this issue the music was introduced as the most effective art. The students also agreed to integration of art in the curriculum and its infrastructure development. 

    Conclusion

      taking advantage of the arts to learn is part of the studentschr('39') daily schedule; yet no formal action has been taken. On the other hand, medical humanities as the basis of the art integration in medical education require serious introduction and practical attention

    Keywords: Art, Medical Education, Perspectives, Birjand University of Medical Sciences, Medical Humanities
  • Mahdi Babaie*, Aram Ghaempanah Pages 23-34
    Introduction

    Bee venoms (BV) are composed of a complex mixture of components which present several biological and biochemical activities. Therefore, purification of BV and investigation of its biochemical properties can be useful in understanding its therapeutic aspects. In the present study, venom was extracted from Apis mellifera honey bees and it was biochemically characterized.

    Materials and Methods

    The venom of Apis mellifera bee was selected and its protein concentration was determined. Purification of venom was performed with Sephadex G-50 chromatography. SDS-PAGE electrophoresis was used to determine the protein profile of BV and its fractions. Hemolytic activity of venom was investigated. Biochemical tests were performed on control (with a normal diet) and three experimental groups (with different doses of venom).

    Results

    Crude venom protein concentration was about 4.1 mg/ml. The chromatogram showed three large peaks and melittin account for about 50% of the BV. By electrophoresis, it was found that the venom has compounds with molecular weight of 3 to 90 kD, including melittin, phospholipase, hyaluronidase, acid phosphomonoesterase. The hemolytic test showed HD50 of melittin at a concentration of 0.5 μg/ml. Biochemical tests on the control and the three experimental groups showed that when venom dose increased in the three experimental groups; the group with the highest venom dose (0.1 mg/ml) showed the highest decrease in serum parameters compared to the control group.

    Conclusion

    BV, especially melittin, has a significant hemolytic activity and biologically very active, so it can be used to treat some diseases.

    Keywords: Honey bee venom, chromatography, electrophoresis, hemolytic activity
  • Hassan Ebrahimpour Sadagheyani, Hamid Bouraghi, Ali Mohammadpour Pour*, Esmayil Zeynali, Kamelia Saremipour Pages 35-47
    Introduction

    The National Health Information Network (NHIN) is a network through which all healthcare providers exchange health information. Since the architecture of such a network is one of the most important factors involved in the design of NHIN; this study aimed to explore the experiences of leading countries in the development of NHIN architecture.

    Materials and Methods

    In this descriptive-comparative study, the nationwide health information networks of the United States and the United Kingdom were reviewed. A researcher-made checklist was used to collect information. To obtain information, the websites of the Departments of Health in both countries and scientific databases were reviewed. Then, according to the dimensions of the NHIN architecture, the data entered the checklist and examined and compared

    Results

    The results of the study identified three approaches to the NHIN architecture. The NHIN architecture in the US, which involves connecting regional health information networks had a bottom-up approach.  The network N3 of the National Health Information Technology Program of the UK with a centralized structure had a top-down approach; and a third approach, known as " Middle -out " was recognized.

    Conclusion

    Each of the approaches used in the NHIN architecture in the studied countries has advantages and disadvantages, but what matters is the choice of approaches directly linked to the structure and nature of the health system of each country. Developing countries should use one of these approaches or a combination of them to design the NHIN architecture, given the centralization or decentralization of their health systems

    Keywords: Nationwide Health Information Network, National Health Information System, Health Information Systems, Health Information Exchange
  • Romina Kakaei, Amirhossein Momen*, Hossein Vazini Pages 48-58
    Introduction

    Staphylococcus aureus has been recognized as a powerful pathogen that causes numerous infections. Today, S.aureus has acquired multiple resistances to a wide range of antibiotics, including beta-lactams. Beta-lactamases hydrolyze beta-lactam antibiotics and are expressed through activation of the blaZ gene. The aim of this study was to evaluate the frequency of blaZ gene in clinical isolates of S.aureus isolated from Hamadan hospitals.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, all S.aureus strains were randomly selected and transferred to the laboratory. In clinical isolates confirmed by biochemical tests of genomic DNA extraction procedures using Synagen Cat extraction kit. No.PR881614) was performed according to the manufacturerchr('39')s protocol and 1% agarose gel was used to view the PCR product. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results of this study showed that 32 patients (64%) and 18 women (36%) were isolated from S.aureus hospitalized in Fatemieh and Sina hospitals. The pattern of antibiotic resistance obtained was that penicillin (10 µg) with 100% resistance and cefazolin (30 µg) with 5% resistance had the highest and lowest resistance, respectively. Also 94% of isolates were resistant to cefoxitin (30 µg) and 90% of isolates were resistant to oxacillin (1 µg). Of 50 S.aureus isolated from clinical isolates, 44 contained the blaZ beta-lactamase gene.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, isolates isolated from clinical specimens showed the same pattern of abundance. Therefore, it is likely that more or more drug resistance will be transmitted to hospitals.

    Keywords: Genes, Staphylococcus, Isolate, Drug resistance, Microbial
  • Jamileh Shahriyari, MohammadReza Rezaei*, Hossein Kamani, MohammadHossein Sayadi Anari Pages 59-75
    Introduction

    The existence of heavy metals in drinking water is a serious threat to consumers chr('39') health in terms of the likelihood of suffering from diseases related to contaminated water consumption. this study aimed to determine the carcinogenic and non-carcinogenic risk of heavy metals in drinking tap water in Zabol city, Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study 50 samples were collected from different points of the urban drinking water network of Zabol city in Winter 2019 And according to the standard method were analyzed by ICP- OES device. The mean concentrations of arsenic, cadmium, chromium, nickel, lead, manganese, zinc, copper, and iron were compared with national 1053 standards of Iran, the Environmental Protection Agency, and the World Health Organization. also, health risk assessment for children and adult age groups was carried out based on the guidelines of the U.S EPA. All analysis of data and human health risk assessment were estimated by using the Excel software.

    Results

    Among the metals, the mean concentrations of arsenic (0.0407 mg/l) and cadmium (0.0034 mg/l) were higher than the permissible values of Iranchr('39')s 1053 national standards
    and the World Health Organization. hazard index (HI) was 9.62 for children and 4.12 for adults and the total carcinogenic risk was 1.79×10-3 and showed the highest level of carcinogenic risk.

    Conclusion

    The results of this study show the existence of a significant risk of incidence of non- cancerous diseases as well as a very high risk for cancer diseases as a result of prolonged exposure for the local population (especially children). Therefore, the necessary measures must be taken as soon as possible to reduce the amount of water pollution by the responsible organizations.

    Keywords: Risk Assessment, Carcinogenic, Non-Carcinogenic, Heavy Metals, tap water, Zabol
  • Peyman Hatamian*, Parastoo Hatamian, Maryam Nouri Pages 87-95
    Introduction

    Since emotion regulation is one of the most important factors affecting human behavior, therefore, the present study was conducted to determine The Effect Gross model emotion regulation on safety behavior nurses.

    Matrials & Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group, the statistical population includes all nursing staff employed in Imam Reza hospital in Kermanshah in year1398. the Sample consisted of 30 persons who were selected by voluntary sampling method and were randomly divided into two groups (15 experimental and 15 control). At first, pre-test and post-test were administered to both groups using the Safety Behavior Questionnaire and so the experimental group was then exposed to the Gross Model emotion regulation training (8 sessions 90 min) but the control group did not receive such training. Finally, both groups responded again to the questionnaire (post-test). in the end, the data were analyzed using multi variabils analysis of covariance by SPSS-23 software.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that the mean of safety behavior components in the experimental group was significantly higher than the control group after the intervention (p> 0/001).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that Gross model emotion regulation training was effective job stress and Safety Behavior on Nursing Staffchr('39')s, Therefore, it is suggested that health practitioners assist nurses health by conducting emotion regulation training courses.

    Keywords: Emotion regulation, Safety behavior, Nursing
  • Ghazaleh Keshvari*, AmirHossein Momen, Hossein Vazini Pages 96-107

    Introduction :

    Nosocomial infections are a major global problem. Using metallic oxide nanoparticles to counter bacterial infections as an alternative to antibiotics can be effective. The aim of this study was to evaluate the effect of iron and silver nanoparticles on biofilm formation in bacteria isolated from clinical specimens and the possibility of using these nanoparticles on laboratory surfaces.

    Materials and Methods

    This study was performed on three bacterial strains isolated from different wards of Imam Reza, Imam Hossein and Taleghani hospitals in Kermanshah. Microbiological and molecular standard methods were identified and their antibiotic resistance was determined. The 96-well plate was used to investigate the disinfecting effect of silver and iron nanoparticles on biofilm formation. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Results showed 9 blood samples (30%), 5 skin samples (16.67%) and 16 urine samples (53.33%). The highest rate of inhibition of Escherichia coli biofilm formation by silver and iron nanoparticles was 93% and 64%, respectively. The inhibition of biofilm formation in S. epidermidis by silver and iron nanoparticles was 86 and 64%, respectively, and the highest inhibition of biofilm formation by Pseudomonas aeruginosa by silver and iron nanoparticles was 96 and 88%, respectively.

    Conclusion

    The use of silver and iron nanoparticles has a high potential to kill the bacteria in the biofilm of P.aeruginosa.

    Keywords: Keywords Biofilm, Silver nanoparticles, Iron nanoparticles, Clinical isolate, Laboratory Surfaces
  • Abbass Katanchi, Masoud Hajrasouli*, Laleh Behboodi Pages 108-117
    Introduction

    Acquired immune deficiency syndrome (AIDS) is associated with abnormalities in the functioning of the human immune system. The aim of this study was to investigate the effect of training on level of immune factors in HIV-infected patients.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 30 AIDS patients were targeted and accessible selected and randomly divided into two groups; combined training and control. The combined training program was run for 12 weeks and 3 sessions per week. Aerobic training involves walking or jogging on the treadmill with a rising intensity and duration of 40% to 65% of maximum heart rate and a duration of 30 -60 minutes. Also, Strength training includes 2 to 4 sets and 12 to 20 repetitions per isotonic device in the range of 40% to 60% 1RM. 24 hours before and 72 hours after intervention, blood samples were retested. CD4 and Viral Load levels measured by flow cytometry. Data were analyzed by independent t-test at the P <0.05.

    Results

    The results showed that 12 weeks of combined exercise was associated with a nonsignificant increase in CD4 levels in patients with acquired immunodeficiency (AIDS) (p=0.806). Combined exercise had no significant effect on serum viral load in patients with acquired immunodeficiency (AIDS) (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it seems that patients with acquired immunodeficiency (AIDS) can benefit from regular exercise training.

    Keywords: Combined training, CD4, Viral load, Acquired immune deficiency syndrome
  • Mohammad Abdi, Fariba Sharafi, Lida Sasani, Ahmad Jalilvand, HeidarAli Abedi, Mehran Tahrekhani* Pages 118-128
    Introduction

    There are a number of factors that are involved in causing the brain death chain. Understanding these factors can help us understand the cause of this chain and prevent it From the perspective of the patients’ families with brain death. Therefore, this study aims to explain the family memberschr('39') experiences of patients with brain death regarding the cause of   brain death chain as a qualitative study.

    Materials and Methods

    This qualitative research was conducted as a content analysis. Fourteen first-degree family members of patients with brain death were interviewed using in-depth semi-structured interviews to the point of data saturation. Purposive sampling was conducted on the families of patients with brain death admitted to the intensive care unit of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan. Conventional content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    In data analysis, the main theme is “brain death chain" and " brain death due to head   trauma", "poor pre-hospital measures", "heavy bleeding in accident", "patient to blame in the accidents "and "brain death due to family disputes"were sub-themes.

    Conclusion

    Identifying the main causes of brain death chain is very important from the perspective of patientschr('39') families. Because it can create a good mental background for medical staff, especially nurses when cope with such situation.Understanding the condition of the patient and their families and identifying the factors causing the brain death chain by the health care staff can lead to quick and appropriate care to reduce the damage.

    Keywords: Family, qualitative study, brain death, brain death chain, content analysis
  • Narges Ensan, Issac Rahimian Boogar*, Siavash Talepasand, Fariborz Estilaee Pages 129-139
    Background

    Multiple sclerosis is one of the diseases of the central nervous system that causes many challenges to the psychological adjustment of the affected patients in coping with stress. In this regard, psychological interventions can be used to reduce stress and negative emotions.

    Aim

    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction intervention on the negative strategies of emotional cognitive regulation in patients with multiple sclerosis.

    Methodology

    This study was conducted by using semi-experimental method with a pre-test and post-test design and with a control group. The statistical population of the study included all people with multiple sclerosis referred to MS association of Neishabour city. Using a convenience sampling method, 47 people were selected and assigned into two experimental and control groups. In the present study, Granofsky, Craig and Spinhaun (2001) Emotional Regulation Questionnaire was used to collect data. Mindfulness-based stress reduction intervention was presented in 8 sessions. The present study data were analyzed using SPSS software and analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results revealed a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test (P = 0.001) and between mean scores of post-test and follow-up (P = 0.01). However, no significant difference was observed between the mean scores of pre-test scores and follow-up (P = 0.06).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be concluded that mindfulness-based stress reduction intervention is effective in reducing negative emotional regulation strategies of MS patients.

    Keywords: : Stress, Emotional Regulation Strategies, Mindfulness, Multiple Sclerosis