فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1399)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • فرهاد ادهمی مقدم، فاطمه مرآتی، سمیه قمیها، مهراندخت نکاوند، محمد صاحب الزمانی* صفحات 251-261

    اضطراب پدیده ای است که در دنیای امروز با تاکید بیش از حدی که نظام های آموزشی بر آزمون ها دارند، روز به روز تشدید خواهد شد و این موضوع می تواند عملکرد صحیح فراگیر را در موقعیت آزمون مختل نماید. هدف این مطالعه بررسی میزان اضطراب امتحان و تاثیر آن بر عملکرد دانشجویان در آزمون صلاحیت بالینی پایان دوره پزشکی عمومی در دانشگاه آزاد اسلامی تهران سال تحصیلی 97-96 بود. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود. تعداد 270  نفر از دانشجویان پایان دوره رشته پزشکی عمومی با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه جمعیت شناختی، اضطراب امتحان ساراسون (1977) و نتایج آزمون صلاحیت بالینی استفاده شد. با استفاده از رگرسیون لجستیک و نرم افزار 22SPSS به بررسی وضعیت روابط متغیرهای پژوهش از دیدگاه پاسخ دهندگان پرداخته شد. نتایج نشان داد اضطراب امتحان (خفیف، متوسط و شدید) بر عملکرد دانشجویان در آزمون صلاحیت بالینی پایان دوره پزشکی عمومی در دانشگاه آزاد اسلامی تهران سال تحصیلی 97-96 تاثیر معناداری دارد (05/0 <p). با توجه به این امر که برگزاری امتحان در دانشجویان ایجاد اضطراب می کند، برنامه ریزی جهت مدیریت موثر اضطراب امتحان در دانشجویان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، عملکرد تحصیلی، آزمون صلاحیت بالینی، دوره پزشکی عمومی
  • رضا ارجمند، کاوه اسلامی، سودابه پورفداکاری*، ثریا مرادی، حمید یزدانی نژاد صفحات 262-270

    آموزش در تحول و توسعه جامعه  اهمیت روز افزونی دارد. رشد کمی آموزش عالی  بدون توجه به کمبود منابع و حساسیت زیاد جامعه نسبت به این سیستم، لزوم توجه به اثر بخشی و کارایی نظام آموزش عالی را ضروری نموده است. هدف از این مطالعه سنجش رضایتمندی دانشجویان از خدمات آموزشی ارایه شده در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و بررسی رابطه ی آن با عملکرد تحصیلی بوده است. در این پژوهش 140 دانشجو  با روش نمونه گیری دردسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسش نامه بود که با استفاده از منابع علمی معتبر و مرتبط تهیه و در 5 حیطه (مدرسین، اداره خدمات آموزشی، بخش رفاهی، دانشجویان و بخش مدیریتی) تنظیم گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که نمره دیدگاه دانشجویان از محیط یادگیری متوسط و خوب بود. بیشترین نمره میانگین وانحراف معیار(2/10 ± 7/35) به حیطه مدرس در دانشکده پرستاری ومامایی وکمترین نمره میانگین وانحراف معیار (59/3 ± 7/11) به حیطه دانشجویان در دانشکده بهداشت مرتبط بود. به کارگیری نظرات دانشجویان به عنوان مشتری و شرکای فعال دانشگاه می تواند به اصلاح فرایند خدمات آموزشی و برنامه های بهبود کیفیت کمک کند که در نتیجه آن کیفیت خدمات آموزشی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: دانشجویان علوم پزشکی، کیفیت خدمات آموزشی، رضایت تحصیلی
  • بهزاد خالدی، مریم اکبری*، هوشنگ جدیدی، کیومرث کریمی صفحات 271-283

    پژوهش حاضرباهدف رابطه سر زندگی تحصیلی بر اساس معنای تحصیلی و خستگی هیجانی با نقش واسطه ای خودکار آمدی هیجانی دانشجویان انجام شد. روش تحیق پژوهش، جزء پژوهش های کاربردی و از نظر اجراء بر اساس مدل ارتباطی و طبق معادلات ساختاری جزء تحقیقات توصیفی-همبستگی بود. جامعهآماریتحقیقشاملکلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر مریوان در سال تحصیلی97-1396 بودند که 350 نفر بر اساس جدول مورگان تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برایگردآوریداده هاازپرسشنامه یاستانداردشدهسرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، معنای تحصیلی پکران (2005)، خستگی هیجانی شاوفلی و واندریندنگ (1994) و خودکار آمدی هیجانی خدایاری فرد و همکاران (1390) استفادهشد. فرضیه هابااستفاده نرم افزار lisrel و spss به کمک معادلات ساختاری مسیر آزمونشدند .بین معنای تحصیلی و خستگی هیجانی و سرزندگی تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی هیجانی رابطه معناداری وجود دارد. (P=0/001). با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که سرزندگی تحصیلی، معنای زندگی و خستگی هیجانی عوامل موثر بر خودکارآمدی هیجانی در دانشجویان می باشند.پژوهش حاضر دارای محدودیت هایی بود از جمله اینکه فقط تعداد محدودی از متغیرها در نظر گرفته شده است و همچنین از ابزارهای خودگزارش دهی استفاده شده است، در نهایت پیشنهاد می گردد که در مطالعات آینده متغیرهای میانجی دیگری نیز بررسی شده و از ابزارهای دیگری نیز برای بررسی بیشتر استفاده شود.

    کلیدواژگان: سر زندگی تحصیلی، معنای تحصیلی، خستگی هیجانی، خودکار آمدی هیجانی
  • فرخنده حیاتی*، فرزانه حیاتی، سمانه نعیمی صفحات 284-294
    ارزشیابی اساتید به عنوان یکی از استراتژی های مهم برای ارتقای کیفیت آموزشی مورد توجه دانشگاه هاست. پژوهش حاضر مطالعه با هدف تعیین ملاک های سنجش عملکرد اساتید از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام شد. این مطالعه توصیفی در سال 1398 برروی 351 دانشجوی دانشکده علوم پزشکی آبادان انجام شد. افراد به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و به دو پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و استادخوب (محقق ساخته) پاسخ دادند.تحلیلداده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه22) و آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی مطلق و نسبی) و استنباطی (کای اسکویر) انجام شد. ویژگی های علمی اساتید با میانگین 515/0±2697/4 مهم ترین عامل در ارزشیابی بود و ویژگی های فردی و حرفه ای  آنان به ترتیب با میانگین 364/0±1560/4 و 446/0±6961/3 در اولویت بعدی قرار داشتند. در بخش ویژگی های علمی" توان علمی و قدرت تفهیم مطالب توسط استاد" با میانگین 616/0±4530/4 ، در بخش ویژگی های حرفه ای" اختصاص زمان استراحت به دانشجویان در ضمن تدریس" با میانگین507/0±5726/4 و در بخش ویژگی های فردی "رعایت ادب و احترام در ارتباط با دانشجو" با میانگین554/0±3675/4 بیشترین نمره را به خود اختصاص دادند. علیرغم مهم بودن توان علمی استاد، اختصاص زمان استراحت به دانشجویان بیشترین میانگین 507/0± 5726/4 را در بین همه گویه ها به خود اختصاص داد. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، ضرورت دارد اساتید از اهمیت ارتقا و بهبود مهارت های حرف ه ای خود آگاه شوند تا بتوانند نقاط ضعف موجود در فرایند تدریس را شناسایی و برطرف کنند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد خوب، دیدگاه دانشجویان
  • الهام الباد، صدرالدین ستاری*، یوسف نامور صفحات 295-310
    نتایج تحقیقات کمبود نیروهای مدیریتی و افزایش نیاز سازمان ها به مدیران به مراتب توانمندتر، مستعدتر، ماهرتر و شایسته تر از مدیران امروزی را در سال های آینده نشان می داد و حقیقت این بود که شناسایی، جانشین پروری و بهره گیری از مدیران شایسته، یکی از اساسی ترین چالش های پیش روی سازمان ها برای عبور از شرایط دشوار فرداست. هدف از پژوهش حاضر تبیین و واکاوی ابعاد و اجزای جانشین پروری در نظام آموزش عالی کشور بود. به این منظور با رویکرد پژوهش کیفی و روش  فراترکیب که شامل گام های هفت گانه ای است، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش پیشین پرداخته شد جامعه آماری مطالعه حاضر، مطالعات انجام شده داخلی و خارجی انجام شده در زمینه جانشین پروری بودند که در پایگاه های داده همانند ساینس دایرکت، اشپرینگر، امرالد، سیج، ایسکو و نظایر آن برای مقاله های انگلیسی و پایگاه های اطلاعاتی داخلی نظیر مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران، مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، پایگاه اطلاعات نشریات کشور، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه مرکز منطقه ای علوم و فناوری شیراز و نورمگز به چاپ رسیده بودند. از میان 2151 مطالعه یافت شده 55 مطالعه که بر اساس عنوان، چکیده و محتوای موضوع مورد بررسی در این مطالعه همخوانی داشتند، برگزیده شدند و ابعاد و شاخص های جانشین پروری در سازمان ها شناسایی شدند. نتایج نشان داد که در مجموع مفهوم جانشین پروری در نظام آموزش عالی دارای 6 بعد و 58 شاخص است.
    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت استعداد، فراترکیب
  • فاطمه باجی*، فریدون آزاده، زیور صباغی نژاد، امیر زال پور صفحات 311-322
    آموزش الکترونیک نقش حیاتی را در فرایند یادگیری- یاددهی ایفا می کند و لازم است که در پژوهش ها به آن توجه شود. برای رسیدن به این هدف لازم است پذیرش آموزش الکترونیک مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین، مطالعه حاضر پذیرش آموزش الکترونیک در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز را بر اساس مدل پذیرش فناوری مورد بررسی قرار می دهد. مطالعه حاضر یک مطالعه همبستگی-توصیفی است که به روش پیمایشی انجام شد. 330 دانشجوی تحصیلات تکمیلی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده و در پژوهش شرکت داده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار آماری SPSS تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مدل پذیرش فناوری از اعتبار و اطمینان لازم در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور برخوردار است. برداشت ذهنی از آسانی استفاده، برداشت ذهنی از مفید بودن آموزش الکترونیک، نگرش دانشجویان نسبت به استفاده از آموزش الکترونیک و قصد استفاده از آموزش الکترونیک متغیرهایی هستند که استفاده واقعی از آموزش الکترونیک را به طور مثبت تحت تاثیر قرار می دهند. با توجه با این واقعیت که نگرش نسبت به استفاده از آموزش الکترونیک توان بیشتری نسبت به سایر متغیرها در مدل پذیرش فناوری را داراست، تاکید بر نگرش های مثبت دانشجویان نسبت به آموزش الکترونیک می تواند باعث سهولت پذیرش آن در میان آنها شده و برون داد یادگیری آنها را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، مدل پذیرش فناوری دیویس، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، آموزش پزشکی
  • رامین حبیبی کلیبر* صفحات 323-333

    رضایت از تحصیل به عنوان یکی از شاخص های اندازه گیری کیفیت یادگیری و آموزش دانشجویان شناخته شده است. ادراک از محیط کلاس درس و انگیزش پیشرفت تحصیلی از جمله عواملی است که بر رضایت تحصیلی آن ها اثرگذار است. هدف پژوهش حاضرنقش ادراک از محیط کلاس درس و انگیزش پیشرفت تحصیلی در پیش بینی رضایت تحصیلی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بودند که با توجه به نوع پژوهش و تعداد متغیرهای مورد مطالعه از جامعه مورد مطالعه منطبق با جدول برآورد نمونه مورگان تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت تحصیلی ترک زاده و محترم، انگیزش پیشرفت تحصیلی هرمنس و ادراک از محیط کلاس فراسر و همکاران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین ادراک از محیط کلاس درس و مولفه های آن با رضایت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین بین انگیزش پیشرفت تحصیلی با رضایت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>P، 20/0=r). از سویی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای ادراک از محیط کلاس درس و مولفه های آن و انگیزش پیشرفت تحصیلی می توانند تغییرات رضایت تحصیلی را در دانشجویان پیش بینی کنند. بنابراین ادراک محیط کلاس و انگیزش پیشرفت تحصیلی نقش مهمی در رضایت تحصیلی دانشجویان در تحصیل دارد.

    کلیدواژگان: رضایت تحصیلی، انگیزش پیشرفت تحصیلی، ادراک از ساختار کلاس درس
  • فاطمه السادات رازقی، حسن میرزا حسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 334-359
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی بین اهداف پیشرفت، مولفه های باورهای انگیزشی (خودکارآمدی، ارزش گذاری درونی و اضطراب امتحان) و اهمال کاری تحصیلی با میانجی گری راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر، 382 دانشجو تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم تحقیقات، به پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم، اهداف پیشرفت میدلتن و میگلی و باورهای انگیزشی پینتریچ و دیگرویت MSLQ  پاسخ دادند. در این مطالعه به منظور آزمون روابط ساختاری در مدل مفروض، از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری حداقل مجذورات جزیی با نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج بیانگر این بود که همه شاخص های برازندگی با داده های گردآوری شده برازش داشتند. همچنین یافته ها نشان داد که اثر مستقیم خودکارآمدی، اهداف تبحری و ارزش گذاری درونی بر اهمال کاری تحصیلی منفی و معنادار، اثر مستقیم اهداف اجتنابی، گرایشی و اضطراب امتحان بر اهمال کاری تحصیلی مثبت و معنادار بود. اثر مستقیم باورهای انگیزشی و اهداف پیشرفت بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و اثر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با اهمال کاری تحصیلی معنادار بود. اثر غیرمستقیم باورهای انگیزشی و اهداف تبحری بر اهمال کاری تحصیلی به واسطه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی معنادار ولی اثر غیرمستقیم اهداف گرایشی و اجتنابی بر اهمال کاری با میانجی گری راهبردهای خودتنظیمی معنادار نبود. در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی عوامل شناختی و انگیزشی نقش بسیار مهمی را بر عهده دارند و می توان با توجه به این عوامل راهکارهای مناسب برای کاهش اهمال کاری ارایه داد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، اهداف پیشرفت، باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی
  • اسماعیل علیزاده، الهام جهانی فرد، منا شریفی فرد* صفحات 360-371
    لزوم بهره گیری و انتقال سریع دانش تخصصی میان افراد در سطوح مختلف جامعه باعث شده امروزه برای تلفن همراه نرم افزارهای مختلفی از بازی و سرگرمی تا نرم افزار های آموزشی و علمی که قابل نصب و اجرا در تلفن همراه هستند، تهیه شود. مطالعه حاضر با هدف طراحی، ساخت و ارزیابی نرم افزار آفات بهداشتی« شناسایی، پیشگیری و کنترل» مبتنی بر موبایل با هدف افزایش آگاهی دانشجویان علوم پزشکی به عنوان متولیان سلامت جامعه در آینده، انجام شد. مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده، که در سه مرحله نیاز سنجی نرم افزار، طراحی و ساخت نرم افزار و ارزیابی در سال 98 صورت گرفت. جهت ارزیابی، برنامه به مدت یک ماه در اختیار دانشجویان کارشناسی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شامل 20 سوال در دو بخش قابلیت های آموزشی و گرافیکی بود. اطلاعات مربوط به 33 گونه از آفات بهداشتی، در نرم افزار وارد شد. در این ارزیابی 33 نفر از دانشجویان سال دوم، سوم و چهارم بیولوژی و کنترل ناقلین شرکت کردند که 52/81 % از آنها از قابلیت های گرافیکی و 48/81 % از قابلیت های آموزشی نرم افزار رضایت داشتند. بیش از 60% از دانشجویان اطلاعات این نرم افزار را در هنگام نیاز به کسب اطلاعات به کتاب ترجیح می دهند. با توجه به رضایتمندی دانشجویان، استفاده از آن برای دانشجویان سایر رشته های علوم پزشکی، کارشناسان مراکز بهداشتی و نیز عامه مردم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آفات بهداشتی، نرم افزار، تلفن همراه، ارزیابی
  • حسن کریمخانی، ابوالقاسم دلخوش کسمایی*، معصومه اولادیان صفحات 372-385
    شکاف میان انتظارات اجتماعی و دستاوردهای آموزش عالی، مرتب در حال افزایش بوده است و متولیان آموزشی از شکست های عینی و ملموس در حوزه آموزش نگرانند. از این رو آموزش عالی برای برخورداری از ساختاری کارآمدتر و قابلیتی بالاتر و دستیابی به کیفیت بهتر، نیازمند واکاوی مستمر فرایند خط مشی گذاری است ، بنابراین هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه ها و شاخص های خطی مشی گذاری در نظام آموزش عالی کشور جهت ارایه الگوی مناسب بود. این تحقیق در پارادایم تفسیری با رویکرد کیفی و مبتنی بر روش نظریه  بنیادی انجام شد. در این تحقیق 12 نفر کارشناس و خبره حوزه سیاست گذاری و مدیریت آموزشی و از اعضای هییت علمی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه های دولتی و غیردولتی استان تهران به عنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شدند و از روش نمونه گیری زنجیره ای جهت شناسایی و انتخاب خبرگان استفاده شد. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از روش های مطالعات اسنادی و میدانی استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. از نرم افزارMaxqda2007  جهت کدگذاری باز محوری-گزینشی داده های گردآوری شده استفاده شد. یافته هانشان داد مولفه های اصلی خطی مشی گذاری در نظام آموزش عالی کشور عبارتند از: توجه به مدیریت استراتژیک، گسترش چتر حمایتی، توجه به کیفیت مداری در نظام آموزشی، توجه به زیرساخت های آموزشی، توجه به  توسعه همه جانبه و توجه به دستاوردهای خط مشی گذاری در جامعه.
    کلیدواژگان: بهبود فرآیند، خطی مشی گذاری، آموزش عالی
  • سیده معصومه ناصر شیخ الاسلامی، نازیلا خطیب زنجانی* صفحات 386-397
    پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی است که هدف آن طراحی مدل بهینه موک در دانشگاه پیام نور بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان جامعه علمی دانشگاهی و متخصصان آموزش عالی و مدیران دانشگاه پیام نور بودند. برای تعیین نمونه های کیفی پژوهش و تعیین این گروه ازخبرگان ازروش گلوله برفی تارسیدن به اشباع نظری استفاده شد.گروه دوم جامعه آماریپژوهش، شامل تمامی اعضای هییت علمی دانشگاه پیام نوردر استان تهران به تعداد 900 نفر بودند. با توجه به ماهیت متفاوت دانشگاه پیام نور، با استفاده از فرمول کوکران و ازطریق نمونه گیری تصادفی ساده،270 نفر به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. برای گرداوری داده ها از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود. در بخش کمی از آزمون هایی نظیر همبستگی پیرسون، آزمون تی تک نمونه ای، مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) و تحلیل عاملی اکتشافی نیز بهره گرفته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مولفه های تشکیل دهنده موک شامل، انتخاب هدف، تعیین مخاطب، نیازسنجی در موک ها، امکان سنجی در موک ها، انتخاب عنوان مناسب، انتخاب نوع موک، ایجاد یک پلت فرم و امکانات آن در موک ها؛ تهیه محتوا، پشتیبانی، بستر تعاملی، درگیرسازی و راهبرد ارزشیابی می باشد. همچنین، فناوری اطلاعات، مدیریت، صلاحیت علمی/حرفه ای، به عنوان عوامل اثرگذار و همچنین مولفه های عملکرد تحصیلی، تفکر انتقادی و یادگیری مشارکتی، به عنوان عوامل اثرپذیر بودند.
    کلیدواژگان: موک، فناوری اطلاعات، مدیریت، صلاحیت علمی، حرفه ای
  • عباس چهاردولی*، مهدی یوسف وند صفحات 398-410

    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدلی برای توسعه بهتر سرمایه های انسانی با نیازهای خودتعیین گری و آموزشی دانشجویان انجام شد. در پژوهش کاربردی - پیمایشی حاضر، جامعه آماری پژوهش را کلیهی دانشجویان دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی در سال 1398 تشکیل می دادند که از بین آن ها تعداد 300 نفر  به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با پرسشنامه های نیازهای خودتعیین گری و پرسشنامه عوامل تسهیل کننده و بازدارنده مدیریت سرمایه های انسانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل عاملی، نشان داد که نگرش نسبت توسعه، احساس برتری، وفاداری سرمایه های انسانی، رهبری توسعه گرا، بازبینی و بررسی، سیاست گذاری، فرهنگ سرمایه های انسانی، برابری سرمایه های انسانی و فضای سرمایه های انسانی عوامل مدیریت سرمایه های انسانی را تشکیل می دهند. همچنین ارتباط مثبتی بین توانمندسازی روانشناختی و عوامل تسهیل کننده مدیریت سرمایه های انسانی وجود داشت. بنابراین بر اساس یافته های مطالعه کاملا مشخص است که توجه به عوامل فرهنگی، سیاسی، شخصیتی و آموزشی برای ارتقای و توسعه مدیریت سرمایه های انسانی مهم و ضروری است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل، سرمایه های انسانی، نیازهای خودتعیین گری، دانشجویان
  • مریم لامع، اسماعیل کاظم پور* صفحات 411-426
    هدف پژوهش حاضر این است با ارایه مدل، تجاری سازی تحقیقات علوم تربیتی را ممکن سازد. نوع تحقیق حاضر با رویکرد آمیخته است؛ روش نمونه گیری با توجه به روش تحقیق مورد نظر از روش نمونه گیری هدفمند است. برای این منظور در بخش کیفی بعد از مصاحبه نیمه ساختار یافته از 16 نفر از خبرگان اطلاعات مصاحبه جمع آوری و کدگذاری شده و تحلیل همزمان روی آنها صورت پذیرفت. در بخش کمی نیز، از میان دانشجویان و شاغلین آموزشی و اقتصادی به عنوان نمونه آماری انتخاب و پرسشنامه بین آنها پخش شد. حجم نمونه آماری برای بخش کمی تحقیق بر اساس جدول مورگان 152 نفر بود که از میان 260 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه عمیق با خبرگان و در بخش کمی؛ پرسشنامه ای 46 سوالی بود. جهت پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شد. برای تحلیل عاملی تاییدی و ارایه مدل تحقیق از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) با نرم افزار LISREL استفاده گردید. با توجه به مقدار ضریب متغیرها، اولویت بندی عوامل موثر بر تجاری سازی تحقیقات انجام شده در حوزه علوم تربیتی، بالاترین اولویت مربوط به مولفه راهکارهای ساختاری با ضریب تاثیر 95/0 می باشد و راهکارهای قوانین، مدیریتی و محیطی با ضریب تاثیر به ترتیب 9/0، 86/0 و 58/0 در اولویت های بعدی قرار دارند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که راهکارهای قوانین یکی از عوامل موثر بر تجاری سازی تحقیقات انجام شده در حوزه علوم تربیتی است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات، علوم تربیتی
  • فریده صفی خانی، زهرا افتخار صعادی*، فرح نادری، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 427-445
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان اثر بخشی روش درمانی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی بر معنویت  و پردازش هیجانی در مادران دانش آموزان  طیف اوتیسم در سال 1398 بود. جامعه آماری کلیه مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم دو مدرسه شهر اهواز به تعداد 105 بود که 45 مادر به صورت غیر تصادفی هدفمند انتخاب و به  صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری قرار داده شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به صورت مقطعی و روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون می باشد. ابزار پژوهش، سنجش معنویت هال و ادواردز (1986)، مقیاس پردازش هیجانی نسخهی کوتاه باکر و همکاران (2010)، پروتکل شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (2003) وپروتکل تصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی اسموکر (1995) بود. یافته ها  با روش های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل کواریانس مختلط و بوسیله نرم افزار spss نسخه 24 گرداوری شد. نتایج نشان داد که روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تصویر سازی ذهنی دستوری بر پردازش هیجانی و معنویت مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم تاثیر دارد، بین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی بر معنویت مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم تفاوت معنادارنبوده و نیز نمونه های روش تصویر سازی ذهنی با پردازش شناختی نسبت به روش ذهن اگاهی در پردازش هیجانی عملکرد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تصویرسازی ذهنی، معنویت، پردازش هیجانی، اختلا ل اوتیسم
  • سمیرا رسانه* صفحات 446-451

    یکی از روش های انجام ارزیابی تکوینی در بین مدرسان، آزمون کوتاه کلاسی (Quiz) است. تناقض های زیادی در مورد اثر بخشی آزمون های کوتاه کلاسی بر یادگیری دانشجویان وجود دارد. درس فیزیک در بین دانشجویان رشته های مختلف پزشکی به ویژه دانشجویان بهداشت پرطرفدار نیست و برای موفقیت در یادگیری این درس نیاز به مطالعه بیشتر و مستمر وجود دارد. در این مطالعه با برگزاری پرسش های کوتاه کلاسی به موقع و طراحی مناسب سوالات آن میزان اثر بخشی این آزمون ها در افزایش نمره نهایی سنجیده شد. مباحث آموزشی مربوط به هر کلاس به دو قسمت مساوی از نظر حجم و سنگینی مطالب تقسیم شد. نمرات میان ترم و پایان ترم مساوی در نظرگرفته شد. تا امتحان میان ترم از مطالب جلسه قبل پرسش کوتاه گرفته و از میان ترم تا پایان ترم هیچ آزمونی گرفته نشد. متوسط سطح نمرات میان ترم و پایان ترم دانشجویان هر کلاس با استفاده از آزمون t-test با یکدیگر مقایسه شدند (p<0.05). یافته های آزمون t-test نشان داد که نمرات آزمون میان ترم نسبت به پایان ترم در همه کلاس های درس فیزیک دانشکده بهداشت به صورت معناداری بالاتر بود. یافته این تحقیق اثر بخش بودن آزمون کوتاه کلاسی بر افزایش نمره نهایی درس فیزیک در دانشجویان بهداشت است. ممکن است در صورت تغییر درس یا رشته دانشجویان این نتیجه به دست نیاید؛ بنابراین لازم است که این بررسی در دروس و رشته های مختلف انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی تکوینی، پرسش کوتاه کلاسی، فیزیک، بهداشت
  • خلیل تازیک*، محمود منیعاتی، محمدرضا افشار، سمیه بی پروا حقیقی صفحات 452-471
    مطالعه حاضر یک تحقیق مبتنی بر تحلیل متن است که با هدف تعیین لغات آکادمیک پرکاربرد در مقالات رشته های پرستاری و مامایی انجام شده است. با تحلیل مجموعه  7759635 لغتی مستخرج از 1939 مقاله از 10 مجله  برتر رشته های پرستاری و مامایی، 894 لغت آکادمیک پرکاربرد به دست آمدند که بیانگر پوشش 16.89% متون مقالات رشته های مورد بررسی هستند. این فهرست از لغات آکادمیک شامل لغات مفید و کاربردی است که دانشجویان، محققین و اساتید رشته های پرستاری و مامایی برای مطالعه و چاپ مقالات به زبان انگلیسی به آنها نیاز دارند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که فهرست لغات رشته محور در حوزه  علوم پزشکی باعث تقویت دانش زبانی و نوشتاری دانشجویان غیرانگلیسی زبان می شود. یافته ها و پیشنهادات آموزشی ارایه شده در پایان این مطالعه می تواند به مدرسین، محققین، ارایه دهنده های مطالب آموزشی، و دانشجویان رشته های پرستاری و مامایی کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: پرستاری، مامایی، لغات آکادمیک کاربردی، تحلیل متن
  • زهره عزیزی، صالح رحیمی*، وکیل احمدی صفحات 472-484

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین میزان سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان دانشگاه رازی و رابطه آن با ویژگی‎های فردی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 11268 دانشجویان دانشگاه رازی در سال تحصیلی 99-98 است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، 372 نفر  و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعیین شد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته سواد حریم خصوصی برخط با 4 مولفه (آگاهی از عملکرد ارایه دهندگان خدمات برخط، آگاهی از جنبه های فنی، آگاهی از قوانین و آگاهی از راهکارهای کنترل فردی) استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار (873/0) به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته‎ ها حاکی از آن است که سطح سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان کمتر از مقدار متوسط است. بیشترین مقدار به مولفه «مهارت های اجتماعی» و کمترین مقدار به مولفه «آگاهی از قوانین حفاظت از اطلاعات» تعلق دارد. همچنین مقطع تحصیلی و سابقه استفاده از اینترنت با سواد حریم خصوصی برخط ارتباط معناداری دارند و افراد با تحصیلات بیشتر و سابقه طولانی‎تر در استفاده از اینترنت سواد بیشتری دارند. اما بین جنسیت، سن و مدت زمان استفاده از اینترنت و سواد حریم خصوصی برخط ارتباط معناداری وجود ندارند. با توجه به اهمیت افزایش سواد حریم خصوصی برخط در جهت حفظ حریم خصوصی در اینترنت، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت ارتقای سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سواد حریم خصوصی برخط، اینترنت، دانشجویان دانشگاه رازی
  • علیرضا کاکاوند، سمیه کشاورز*، هانیه دشت دار، شلیر ساعد صفحات 485-494
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین اضطراب فراگیر و کمال گرایی با اثر واسطه ای تفکر ارجاعی بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان علوم پزشکی استان البرز بودند که از این جامعه 165 نفر از دانشجویانی که دارای اضطراب بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند برگزیده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب فراگیر اشپیتز وهمکاران (2006) که دارای 7 سوال است که در این مقیاس 3 سوال مربوط به نشانه های بالینی راهنمای تشخیصی وآماری اختلالات روانی ویراست چهارم ودیگر مقیاس های اضطراب انتخاب شده. پرسشنامه تفکر ارجاعیارینگ وهمکاران(2010) که این مقیاس یک ابزار خود گزارشی شامل 15 عبارت است و مقیاس کمال گرایی استفاده شد. داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند و نتایج نشان داد که بین اضطراب فراگیر و کمال گرایی رابطه وجود دارد و این رابطه از طریق متغیر تفکر ارجاعی تعدیل می شود. بنابراین می توان این گونه نتیجه گیری کرد که اضطراب فراگیر از کمال گرایی وتفکر ارجاعی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، تفکر ارجاعی، کمال گرایی
  • فاطمه شعبانی زنگنه، رسول حسینی*، محمود صفری صفحات 495-506

    در چند دهه اخیر، آموزش عالی از نظر کمی رشد فزاینده ای داشته است، اما با پدیده ی بیکاری دانش آموختگان و ضعف در کارآفرینی در نیروی انسانی دانشگاهی مواجه شده است. هدف از تحقیق حاضر تدوین چارچوب ارزیابی کیفیت دانشگاه در راستای توسعه کارآفرینی دانشگاهی است. جامعه آماری عبارت بود از خبرگان دانشگاهی دانشگاه های دولتی استان تهران که در زمینه کارآفرینی تخصص و تجربه داشتند که با فرمول کوکران 113 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS22 و PLS2 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد عوامل مورد مطالعه جهت ارزیابی کیفیت دانشگاهی شامل کیفیت عوامل سازمانی، انسانی ، تجهیزات و زیر ساختی و مدیریتی ارتباط معناداری با عوامل توسعه کارآفرینی دانشگاهی داشته و دانشگاه ها برای بهبود کیفی متناسب با رشد کمی می بایست این عوامل را مد نظر داشته و در ارتقای کیفی آن تلاش کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، کارآفرینی دانشگاهی، نوآوری
  • پریا پرباران، حمیده رشادت جو*، کامران محمد خانی، عادل فاطمی صفحات 507-520

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی جهت بهسازی دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش اجرای این پژوهش، آمیخته است که ابتدا به روش کیفی و سپس کمی انجام شده است. در بخش کیفی جامعه مورد مطالعه، صاحبنظران در زمینه بهسازی دانشجو بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری (14نفر) انجام شد و در بخش کمی جامعه موردنظر، دانشجویان سال آخر مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد سنندج به تعداد 1500 نفر در نیمسال اول سال تحصیلی 98-97 بود که با توجه به جدول مورگان (320=n نفر) و با روش نمونه گیری، طبقه بندی با تخصیص متناسب انتخاب شدند. پس از انجام مصاحبه عمیق فهرستی از 5 بعد شامل آموزشی، فردی، اجتماعی، پژوهشی و ایجاد اشتغال پایدار برای خود و دیگران و 24 مولفه شناسایی شد. مدل مفهومی استخراج شده با توجه به فلسفه، اهداف، مبانی نظری، ابعاد و مولفه ها، ساز وکار اجرایی، فرآیند اجرایی، نظام بازخورد و ارزیابی در سطح خطای 05/0  مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بهسازی دانشجو، بهسازی آموزشی، بهسازی فردی، بهسازی اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • طاهر یحیوی، یوسف نامور* صفحات 521-530

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی محیط یادگیری و آموزشی دانشگاه بر اساس دیدگاه دانشجویان (مطالعه موردی دانشگاه محقق اردبیلی) انجام شده است. روش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع مقطعی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی تشکیل داد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعداد 375 نفر دانشجو انتخاب شدند. اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه محیط یادگیری و آموزشی جمع آوری شد، سپس داده ها با استفاده از آزمون های (t تک نمونه ای، t  دو گروه مستقل  و تحلیل واریانس یک طرفه) و با نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل شد. بر اساس نتایج به دست آمده، محیط یادگیری و آموزشی در دانشگاه محقق اردبیلی از دیدگاه دانشجویان دارای وضعیت مناسبی می باشند، طبق نتایج بین دیدگاه دانشجویان برحسب جنسیت و سال تحصیلی نسبت به محیط یادگیری و آموزشی، تفاوت معنادار وجود ندارد، اما بین ادراک دانشجویان نسبت به محیط یادگیری و آموزشی برحسب مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی، دانشکده، سن و وضعیت تاهل تفاوت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، محیط آموزشی، ادراک دانشجویان، دانشگاه محقق اردبیلی
  • فاطمه رضوان اشرفی، مریم تقوایی یزدی* صفحات 531-542
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی جهت شناسایی و بررسی تاثیر عوامل موثر در اقتصاد دانش بنیان بر ایجاد دانشگاه های دانش بنیان انجام شد. هدف از پژوهش حاضر برای دستیابی به اقتصاد دانش بنیان فقط تولید و توزیع اطلاعات و پرداختن به آموزش و پژوهش کافی نیست، بلکه به کارگیری آن ها در استفاده از منابع اقتصادی به صورت مستمر و پایدار است. این پژوهش از نظر هدف، تحقیقی کاربردی و از نظر روش، توصیفی - پیمایشی است که به شناسایی و بررسی تاثیر عوامل موثر در اقتصاد دانش بنیان بر ایجاد دانشگاه های دانش بنیان در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران می پردازد. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد استان مازندران به تعداد 1461نفر در 14 واحد و حجم نهایی نمونه براساس فرمول کوکران به تعداد 304 نفر خواهد بود، که با در نظر گرفتن حداقل 10 درصد ریزش نمونه 348 نفر انتخاب شده است. برای گردآوری اطلاعات از روش میدانی و منابع کتابخانه ای و پرسشنامه اقدام گردید. یافته های پژوهش نشان داد بین عوامل موثر بر اقتصاد دانش بنیان و ایجاد دانشگاه های دانش بنیان تاثیر معنی دار و مثبتی وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بنابر نظریات پذیرفته شده در اقتصاد دانش بنیان، دانشگاه همواره به عنوان یکی از اهرم های اساسی، مورد توجه بوده است.
    کلیدواژگان: شاخص های اقتصاد دانش بنیان، نوآوری، اقتصاد دانش بنیان، دانشگاه دانش بنیان
  • فاطمه امانی، افسانه زمانی مقدم*، بابک نصیری قرقانی، رضا سورانی یانچشمه، مریم مصلح صفحات 543-553

    امروزه تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص از عوامل کلیدی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشوری محسوب می گردد. دانشگاه جامع علمی - کاربردی به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام آموزش عالی مهارتی کشور، بایستی توجه خاصی به مدیران و مربیان خود به عنوان مهمترین رکن آموزش داشته باشد. لذا در این پژوهش، محقق به دنبال ارایه الگوی صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی می باشد. روش این تحقیق روش اکتشافی است. نحوه گردآوری داده ها به روش کمی صورت گرفته است. در این پژوهش برای جمع آوری داده های مربوط به ادبیات و مبانی نظری، تدوین فرضیه ها و ارایه الگوی اولیه موضوع از روش های کتابخانه ای و همچنین پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است.  ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 98% می باشد که ابزار استفاده شده از پایایی مطلوبی برخوردار است. برای توصیف ویژگی های پاسخ دهندگان از پرسشنامه استفاده می گردد. تعداد آزمودنی در این تحقیق شامل 107 نفر (مرد و زن) روسا و معاونان آموزشی در ستاد دانشگاه جامع علمی-کاربردی و مراکز آن بوده است. مولفه ها و شاخص های صلاحیت های حرفه ای مدیران آموزشی شامل تکنولوژی و فناوری، مدیریتی، مهارت های میان فردی و ویژگی های شخصیتی می باشد که  در زمینه کاهش گسست و جلوگیری از انحراف و خلل در تصمیم گیری ها بسیار مفید خواهد بود. توجه ویژه مدیران ارشد دانشگاه جامع - علمی کاربردی به عوامل  مهم مدیریتی، تکنولوژی و فناوری، ویژگی های شخصیتی و در نهایت مهارت های بین فردی، موجب می شود که بتوانند به آرمان ها و برنامه ریزی های خود در راستای ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی نایل آیند.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، مدیران آموزشی، دانشگاه جامع علمی- کاربردی
  • حمید یزدانی نژاد، کاوه اسلامی، رضا ارجمند*، نرگس شاکریان، نسترن ترک شیرازی، رضا ابوعلی، محسن برگ بیدوندی صفحات 554-571

    بیماری کرونا ویروس 19 که موارد ابتلای آن از اواخر سال 2019 در شهر ووهان کشور چین گزارش شد باعث اعمال محدودیت در بسیاری از فعالیت هااز جمله حضور در دانشگاه ها شده است. به همین منظور آموزش الکترونیک در بسیاری از کشور ها از جمله ایران جایگزین آموزش های حضوری در علوم پزشکی شده است. این نوع از آموزش نیز نیازمند ارزیابی کیفیت و میزان کاربرد آن در دوران پسا کرونا است لذا برآن شدیم مطالعه ای با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان بعنوان ذی نفعان مستقیم آموزش الکترونیک در این خصوص انجام دهیم. در این مطالعه توصیفی یمایشی جامعه آماری آن کلیه دانشجویان کمیته دانشجویی توسعه آموزش دانشگاه های علوم پزشکی کشوردر سال تحصیلی 1398-1399 بودند که از بین آنها نمونه ای به تعداد127نفربه سرشماری وارد مطالعه شدند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورداستفاده قرارگرفت.ازشاخص های آماری توصیفی جهت توصیف و تبیین سوالات بسته پاسخ و از روش تحلیل محتوایی برای سوالات باز پاسخ جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. مجموع نظرات فراگیران آموزش الکترونیک نشان می دهد که عمده مشکل آموزش الکترونیک در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مشکلات و مسایل ساختاری در زمینه پهنای باند و سرعت پایین اینترنت، نبود فرهنگ آموزش الکترونیک و عدم وجود مهارت های ضروری اساتید و دانشجویان در به کارگیری این نوع آموزش است. بنابراین فراهم نمودن بستر های توانمند سازی افراد در کنار تامین زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری در به کارگیریاین روش بعنوان آموزش مکمل در علوم پزشکی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، کووید 19، کیفیت، پسا بحران، آموزش مکمل
  • کاوه اسلامی، آرش سلحشوری، رضا ارجمند، احمد فخری، نیما اختردانش، بهزاد فولادی دهقی، احسان مرادی جو، اکبر بابائی حیدرآبادی* صفحات 572-583

    جمله پیش نیازهای مهم و ضروری جهت ارزشیابی فرآیندهای آموزشی؛ داشتن ابزاری جامع با روایی و پایایی مناسب می باشد. هدف این مطالعه، طراحی و اعتباریابی ابزار ارزشیابی کیفیت تدریس اساتید است که به صورت مجازی در سامانه نوید ارایه می گردد. تیم تحقیق؛ پس از تحلیل یافته های حاصل از مرور متون، 5 مصاحبه فردی با متخصصان آموزش الکترونیک و آموزش پزشکی انجام داد و سپس با برگزاری سه جلسه بحث گروهی با خبرگان؛ ابزار ارزیابی تدریس مجازی اساتید را طراحی کرد. جهت شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی از نظرات 11 نفر از خبرگان استفاده شد. جهت ارزیابی اعتبار صوری؛ ابزار در اختیار 10 نفر از اساتید و مدیران گروه و 5 نفر از دانشجویان قرار گرفت. جهت بررسی پایایی ابزار از ضریب توافق ارزیابان استفاده شد. طبق نتایج، پرسشنامه ای با 41 گویه در چهار بخش شامل؛ ارزشیابی استاد توسط دانشجویان به صورت کلی [با 5 گویه]؛ ارزشیابی استاد توسط دانشجویان به صورت جزیی [با تعداد 11 گویه]، ارزشیابی استاد توسط مدیر گروه [با 16گویه] و ارزشیابی استاد توسط همکاران [با 9 گویه] به دست آمد. مقدار شاخص روایی برای همه بخش های پرسشنامه به شیوه معدل گیری از سوالات هر بخش محاسبه شد. همچنین مقدار کلی CVI پرسشنامه 98/0 بدست آمد. پایایی کلی نیز با استفاده از ضریب کاپا معادل 8/0 بدست آمد. بر اساس یافته های پژوهش این ابزار از اعتبار و پایایی مناسب برخوردار بوده و قابلیت به کارگیری در جهت ارزشیابی عملکرد اساتید علوم پزشکی را دارد.

    کلیدواژگان: ابزار ارزشیابی، آموزش مجازی، کیفیت تدریس، اساتید، سامانه نوید
  • نگین مرادی، مهران پیوسته، پروانه رحیمی فر*، محمد جعفر شاطرزاده یزدی، احمد فخری، حاتم بوستانی، کاوه اسلامی، سید سعید سیدیان، مریم کردونی، فتانه قربانی جوادپور، روزبه راهبر، کاظم ساوجبلاغچی خیابانی، امیر کمال حردانی، مهدی بیژن زاده، مریم دلفی، مائده مقتدر، مژده قبادی نیا صفحات 584-592

    هدف از مطالعه ی حاضر بررسی میزان رضایتمندی و آشنایی دانشجویان کارشناسی گفتاردرمانی از نحوه آموزش بالینی در حضور تیم درمانی افراد مبتلا به شکاف کام و لب است. افراد شرکت کننده در مطالعه ی مداخله ای نیمه تجربی حاضر29 دانشجوی گروه گفتاردرمانی بودند.در گروه اول17دانشجوی ورودی95 که دوران واحد بالینی را درخارج از کلینیک شکاف کام و لب و بدون آشنایی از درمان تیمی گذراندند وگروه دوم12دانشجوی ورودی 96 بودند که واحد بالینی را در کلینیک تخصصی شکاف کام و لب سپری و رویکرد درمان تیمی را آموختند.در پایان دوره با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت میزان رضایت و آشنایی دانشجویان سنجیده شد. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین رضایت مندی و آشنایی از درمان تیمی در دانشجویان گروه دوم بیشتر و اختلاف معناداری را با گروه اول نشان دادند(P-Value≤0.000). بنابر نتایج حاضر به منظور افزایش میزان آشنایی دانشجویان از درمان به صورت تیمی، افزایش کیفیت آموزش و تقویت مهارت های ارتباطی و شناختی دانشجویان توصیه می شود در آموزش بالینی دانشجویان از شیوه های حضور در تیم های درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: شکاف کام و لب، آموزش مبتنی بر تیم، آموزش بالینی، رضایت مندی
  • رضا ابوعلی، فاطمه طهماسبی بلداجی، نسترن ترک شیرازی، حمید یزدانی نژاد* صفحات 594-597
    به دنبال شیوع بیماری کووید 19، آموزش حضوری به آموزش مجازی تبدیل گردید. ایجاد فاصله بین دانشجویان و مراکز آموزشی و عدم تعامل دانشجویان با اساتید و همتایان جهت رفع نیازهای آموزشی، لزوم ایجاد یک سیستم حمایت دانشجویی را بیش از پیش نشان می دهد. لذا برآن شدیم مطالعه ای با هدف طراحی، اجرا، ارزشیابی و باز طراحی نظام حمایت دانشجویی همتا محور (منتورینگ، تیکتینگ، ارزشیابی تکوینی و توانمندسازی و مدیریت محتوا) در آموزش و اجرای آن در قالب سامانه آکادمیک درون دانشگاهی "سپند" (سامانه پشتیبانی نتورک دانشجویی) در بحران کووید 19 را انجام دهیم. پس از تحلیل موقعیت و رسم مدل SWOT، نظام پیشنهادی توسط کارگروه طراحی طراحی گردید و سپس از طریق مصاحبه معتبرسازی نظام توسط خبرگان صورت گرفت و مدل در چهار محور اجرا گردید و حهت سنجش رضایتمندی دانشجویان از نظام، پرسشنامه پژوهشگر ساخته به صورت الکترونیک در اختیار آنان قرار گرفت. نتایج اولیه حاکی از رضایت دانشجویان از این سیستم حمایت دانشجویی بود. سامانه پس از تایید شورای آموزشی مجازی در دسترس تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سیستم حمایت دانشجویی، همتا، آموزش مجازی، بحران کووید 19
  • کاوه اسلامی*، ماندانا ایزدپناه، لیلا کوتی، راضیه جمشیدی اردکانی صفحات 598-606
    بازی های جدی برای اهدافی غیر از سرگرمی ساخته شده اند که اطلاعات را در یک فضای رقابتی به کاربر می آموزد و به بازیکنان اجازه یادگیری مهارت های جدید را می  دهند. هدف از این مطالعه بررسی و ارزیابی اولیه اپلیکیشن بازی آموزشی " PharmQuiz " می باشد که به منظور ابزار کمک آموزشی در درس کارآموزی مقدماتی طراحی شده است. این بازی شامل دو بخش جورکردنی و پازل است و تمام سرفصل های درس کارآموزی مقدماتی را پوشش می دهد که شامل اطلاعات مربوط به هر دارو مانند نام ژنریک ،نام تجاری،اشکال دارویی، اندیکاسیون، دسته و زیر دسته دارویی می باشد. پس از نظرسنجی از اساتید طراحی بازی و تکمیل فلوچارت انجام شد و سپس به مدل سازی بازی و سایر آبجکت های مورد نیاز پرداخته شد. پس از تکمیل مدلسازی طراحی و پیاده سازی بازی با زبان برنامه نویسی جاوا و C# انجام شد، همزمان محتوای علمی از منابع معتبر داروسازی جمع آوری و تحویل گروه برنامه نویسی شد. در ادامه کار بخش اینترفیس بازی طراحی شد و Debug و رفع اشکالات بخش های بازی انجام شد. در نهایت محتوای علمی بر روی بازی بارگذاری شد. نظرسنجی از اساتید و دانشجویان انجام گرفت که اکثریت موافق بودند که اپلیکیشن بازی می تواند ابزاری مفید جهت کمک به یادگیری اطلاعات دارویی باشد و دانشجویان خواستار ادامه این روند در دروس دیگر بودند. باتوجه به استقبال بالای دانشجویان، اپلیکیشن بازی می تواند به عنوان شیوه ای جدید و موثر در رشته های مختلف و در سطح دانشگاه ادامه یابد.
    کلیدواژگان: بازی های جدی، بازی سازی، آموزش داروسازی
  • احسان بیگ زاده، فاطمه طهماسبی بلداجی، کاوه اسلامی، رضا ابوعلی، رضا ارجمند* صفحات 607-615
    پس از همه گیری کووید-19 و بروز مشکل در خصوص حضور دانشجویان در کلاس های آموزشی، به خصوص آموزش دروس عملی که عموما به صورت آنلاین قابل ارایه نبوده و نیاز به حضور فیزیکی در محل تحصیل دارند، ضرورت استفاده از فناوری های نوین برای آموزش الکترونیکی و راه دور بیشتر مد نظر قرار گرفت. بنابراین، ما برای ارایه مناسب و با کیفیت دروس آزمایشگاهی انگل شناسی پزشکی و دیدن لام های تشخیصی انگل های مختلف، یک نرم افزار موبایلی مبتنی بر بازی وارسازی توسعه دادیم که با استفاده از آن، امکان حرکت مجازی در فضای آزمایشگاه و مشاهده لام های مختلف تشخیصی برای دانشجویان فراهم گردید. نتایج نشان داد که می توان بصورتی قابل قبول مفاهیم آموزشی، شامل لام های تشخیصی انگل ها و نیز مفاهیم تیوری مرتبط با هر کدام را از طریق نرم افزار گوشی هوشمند و مبتنی بر بازی وارسازی در اختیار دانشجویان قرار داد. در خصوص تجربه کاربری، به نظر می رسد این ابزار برای افرادی که قبلا با فضای بازی های محیطی و دارای حرکت میدانی آشنایی داشته اند کاربری آسان دارد، اما برای افراد ناآشنا با نحوه کنترل فضای بازیهای محیطی، استفاده از آن تا حدی نامانوس و با پیچیدگی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گیمیفیکیشن، انگل شناسی پزشکی، لام های تشخیصی
|
  • Farhad Adhami Moghadam, Fatemeh Merati, Somayeh Ghomiha, Mehrandokht Nekavand, Mohammad Sahebalzamani * Pages 251-261

    Anxiety is a phenomenon that is intensified nowadays along with the high emphasis of educational systems on tests. Hence, it can disrupt the correct performance of the learner in the test position. The purpose of this study was to determine the test anxiety and its effect on the performance of students in the clinical competency test of the end of the general medical course at Tehran Islamic Azad University in the academic year 2017-2018. The research method was a descriptive-correlational design. In addition, a total of 270 graduate students were selected by available sampling method. For data collection, demographic questionnaire, test anxiety Sarason (1977) and the results of clinical competency test were used. Using the logistic regression and software 22SPSS, the status of relationships between the variables of research was examined from respondents' point of view. Accordingly, the results showed that test anxiety (mild, moderate and severe) had a significant effect on students' performance in the clinical competency test of the end of the general medical course in Tehran Islamic Azad University during the academic year 2017-2018 (p <0.05). Considering the fact that examination may cause anxiety among students, planning for effective management of test anxiety in students is necessary and should be noticed.

    Keywords: Anxiety test, Academic performance, clinical competency test, General Medical Course
  • Reza Arjmand, Kaveh Islami, Sudabeh Pourfadakari *, Soraya Moradi, Hamid Yazdaninejad Pages 262-270

    Education plays an increasingly important role in the transformation and development of society.  The quantitative growth of higher education, regardless of the scarcity of resources and the high sensitivity of the community to this system, has necessitated the need to pay attention to the effectiveness and efficiency of the higher educational system. The purpose of this study was to evaluate students' satisfaction of educational services provided by Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences and to investigate its relation with their educational performance. In this study, 140 students were studied using available sampling method. Moreover, the data collection tool was a questionnaire that was prepared using valid and relevant scientific resources and arranged in five scope (lecturers, educational services, welfare part, students and management department). Accordingly, the results showed that viewpoint score of students of the learning environment were moderate and good. The highest mean score (35.7± 10.2) was also related to lecturer domain in Nursing and Midwifery faculty; and the lowest mean score (11.7± 3.59) was related to student’s domain in health school, too. Applying students' views as clients and active partners of the university can help to refine the educational services process and quality improvement programs that resulted in enhancing the quality of educational services.

    Keywords: Medical science students, Educational Services’ Quality, Academic Satisfaction
  • Behzad Khaledi, Maryam Akbari *, Hooshang Jadidi, Kiomarth Karimi Pages 271-283

    The purpose of this study was to investigate the relationship between academic vivacity based on academic meaning and emotional exhaustion with the mediating role of students' emotional self-efficacy. The research method was applied research based on the communication model and according to structural equations, it was a kind of descriptive-correlational research. The statistical population of the study consisted of all students of Payam-e-Noor University of Marivan during 1396 to 1397 that 350 students were selected based on Morgan table and by stratified random sampling. Moreover, a standardized questionnaire of academic vitality was used for data collection such as Hossein Chari and Dehghanizadeh (2012), the educational meaning of Pekran (2005), emotional purity of Shaofli and Wondering (1994) and emotional self-efficacy of Khodayari Fard et al. (2011). Then the hypotheses were tested using the structural equations of the path using lisrel and spss software. Data analysis showed that, there was a significant relationship between academic meaning and emotional exhaustion and academic vitality with the mediating role of emotional self-efficacy. (P = 0/001). According to the results, it can be said that academic vitality, meaning of life and emotional exhaustion were the factors affecting students' emotional self-efficacy. It should be noted that the present study has some limitations including only a limited number of variables and self-reporting tools. Finally, it was suggested that other mediating variables and various tools will be studied in future.

    Keywords: Educational Vitality, Educational Meaning, Emotional Exhausion, emotional self-efficacy
  • Farkhonde Hayati *, Farzaneh Hayati, Samaneh Naeimi Pages 284-294
    Evaluation of professors is one of the most important strategies for improving the educational quality of universities. The purpose of this study was to evaluate professors' performance based on the viewpoints of students at Abadan faculty of Medical Sciences. This descriptive study was conducted on 351 students that those participants were selected by multistage sampling method and they responded to demographic and good teacher researcher-made questionnaires. The data analysis was done using descriptive statistical methods and chi-square by the software SPSS version 22. The professors' scientific Characteristics with a mean of 0.515±4.2697 were the most important factors in the evaluation; moreover, personal characteristics with a mean of   4.1560±0.364 and professional characteristics with a mean of   3.6961±0.446 were the next priority. In scientific characteristics section " Scientific Capacity and Power of Understanding by Professor" with a mean of (4.4530 ± 0.616), and in the Professional Characteristics section" "Allocating time to students while teaching" with a mean of (4.5726 ± 0.507), and in the individual characteristics section "respectfulness and respect for the student" with a mean of (4.3675 ± 0.554) had the highest score. In spite of the importance of the faculty's academic ability and among all itemsc, the students' break time had the highest mean of (4.5726 ± 0.507). Accoring to the results, teachers need to be aware of the importance of upgrading their professional skills, hence they can identify and eliminate the weaknesses in the teaching process.
    Keywords: evaluation, Good Teacher, Students’ Viewpoint
  • Elham Albad, Sadraddin Sattari *, Yousef Namvar Pages 295-310
    The results of research on the lack of managers and the increasing need of organizations for much more capable, talented, skilled and competent managers than today's ones in the coming years; hence, identifying, replacing and benefiting from qualified managers has been one of the most fundamental challenges nowdays which organizations may face through next difficulties. The purpose of this study was to explain and analyze the dimensions and components of substitution in higher educational systems. For this purpose, with the approach of qualitative research and ultracombination method which consisted of 7 steps, the systematic evaluation and analysis of the results and findings of previous research has been done. The data used in this study were internal and external studies  conducted in the field of succession in databases such as Science Direct, Springer, Amrald, Sage, ISCO and the like for Latin articles and internal databases published such as Iranian information Center and Scientific documents,National Documentation Center and Library of Iran, Information Publishing Center of the country, Scientific Information Database of Jihad Daneshgahi, Regional Center of Science and Technology Center of Shiraz and Normags. 55 out of 2151 studies were selected based on the title, abstract and content of the subject under study in this research, and also the dimensions and indicators of succession in organizations were identified. The outcomes wholly showed that the concept of succession in the higher education system had 6 dimensions and 58 indicators.
    Keywords: Succession, Talent Management, ultracombination
  • Fatemeh Baji *, Fereydoun Azadeh, Zivar Sbaghinejad, Amir Zalpour Pages 311-322
    E-learning plays a crucial role in teaching and learning communities to be noticed to study, and achieving this ideal requires investigating acceptance of e-learning.  hence this study investigated E-learning acceptance among postgraduate students studing in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences based on Davis Technology Acceptance Model. This descriptive-correlational study that was conducted by survey method. 330 postgraduate students were selected through stratified random sampling method to participate in the study. Data were collected using questionnaire through self-report; and then data were analyzed using both descriptive statistics and inferential statistics through SPSS software. Accordingly, the outcomes revealed adequate validity and reliability for the application of Technology Acceptance Model among participants. Perceived ease of use, usefulness about E-learning, students’ attitudes toward E-learning, and the intention to use E-learning were the factors that affect E-learning’s acceptance and actual positively use. Considering the fact that attitudes toward E-learning had more predictive power than other variables of technology acceptance model, emphasis on students’ favorable attitudes toward E-learning can be effective in accelerating its acceptance and leadsto improve students' learning outcomes.
    Keywords: E-learning, Technology Acceptance Model, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, medical education
  • Ramin Habibi Kaleybar * Pages 323-333

    Satisfaction with education is known as one of the indicators for measuring the quality of learning and teaching students. Furthermore, perception of the classroom environment and motivation for academic achievement are among the factors that affect students’ academic satisfaction. The purpose of the present study was to investigate the role of perception of classroom’s situation and motivation for academic achievement in predicting students' academic satisfaction. Hence, the research method was a descriptive correlational study. In addition, the statistical population of this study consisted of all students of Tabriz University of Medical Sciences in the academic year 2018-2019, and so 400 students were selected by cluster sampling according to Morgan sample estimation table. To collect the data, the questionnaire of Turkzadeh and Mohtaram’s Academic Satisfaction, Hermes academic achievement motivation, and Fraser’s et al. perception of Classroom environment. were used. Then, data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis. According to the results, it showed that there was a positive and significant relationship between perception of classroom environment and its components and motivation for academic achievement with academic satisfaction (P <0.05). Moreover, there was a positive and significant relationship between academic achievement motivation and academic satisfaction (P <0.05, r = 0.20). On the other hand, the results of regression analysis showed that the variables of perception of classroom environment and its components and motivation for academic achievement can predict changes in students' academic satisfaction. Therefore, perceptions of classroom environment and motivation for academic achievement play an important role in students' academic satisfaction in education.

    Keywords: Academic Satisfaction, Academic achievement motivation, Perception of Classroom Structure
  • Fatemeh Sadat Razeghi, Hassan Mirzahosseini *, Majid Zargham Hajebi Pages 334-359
    The purpose of this study was to model the relationship between achievement goals, components of motivational beliefs (self-efficacy, intrinsic evaluation, and test anxiety) and academic procrastination by mediating self-regulated learning strategies among graduate students. In the present correlational study, 382 postgraduate students at the Research Sciences University responded to Solomon and Ruth Bloom's academic procrastination questionnaire, Middleton and Miguel's (2000) Achievement Questionnaire, and Pinterich and Digrovit's MSLQ (1990) motivational beliefs. In this study, in order to test the structural relationships in the given model, the statistical method of modeling structural equations of partial least squares was used with Smart PLS software. After data analysis, the results indicated that all fit indices were fitted to the collected data. Moreover, the results showed that the direct effect of self-efficacy, mastery goals, and internal evaluation on academic procrastination was negative and significant; whereas the direct effect of avoidance, tendency and test anxiety on academic procrastination was positive and significant. In addition, the direct effect of motivational beliefs and achievement goals on self-regulated learning strategies, and also the effect of self-regulated learning strategies on academic procrastination were significant. The indirect effect of motivational beliefs and mastery goals on academic procrastination through self-regulation learning strategies was significant; although, the indirect effect of tendency and avoidance goals on procrastination mediated self-regulation strategies was not significant. As a result, the outcomes of this study showed that cognitive and motivational factors play an important role in predicting academic procrastination, therefore, appropriate strategies can be provided to reduce procrastination with regard to these factors.
    Keywords: academic procrastination, Achievement goals, Motivational Beliefs, Self-regulatory Learning Strategies
  • Ismaeil Alizadeh, Elham Jahanifard, Mona Sharififard * Pages 360-371
    The need to rapidly utilize and transfer specialized knowledge among individuals at different levels of society has led to the mobile applications development on different goals from gaming and entertainment to educational and scientific software that can be installed and run on mobile. Hence, this study was aimd to design and evalute mobile based on educational software as health pests "identification, prevention and control" to increse the knowledge of students as community Health Trustees in future. The present srudy was a descriptive cross-sectional research which was carried out in three stages of software need assessment, software design and development, and evaluation. The software was provoded to undergraduate students of Biology and vector Control at School of Public Health, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2019 for one month. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 20 questions in two parts: educational and graphic abilities. In this study, identification, prevention and control of 33 species of health pests were provided. The evaluation results of this software among 33 students in 3, 5 and 7 semesters showed that 81.52% and 81.48% of them were satisfied with graphic and educational abilities, respectively. More than 60% of students prefered the software to find out information to book. Due to the participants’ high satisfaction, its use is recommended for other students of medical sciences universities, health center experts and public.
    Keywords: Health pests, Software, Mobile, evaluation
  • Hassan Karimkhani, Abolghasem Delkhosh Kasmai *, Masoumeh Oladian Pages 372-385
    The gap between social expectations and the achievements of higher education has been steadily widening, and educational authorities are also concerned about objective and tangible failures in the field of education. There is a need for continuous analysis of the policy-making process to acheive a more efficient structure and higher capabilities and better quality for higher education. For this reason, the aim of present research was to identify the components and indicators of linear policy-making in the country's higher education system to provide a suitable model. This research was conducted in an interpretive paradigm with qualitative approach based on the fundamental theory method. In this study, 12 experts in the field of policy-making and educational management and faculty members of the Faculty of Educational Sciences of public and non-governmental universities in Tehran province were considered as the research sample and chain sampling method was used to identify and select experts. In order to collect the required information, the methods of documentary and field studies were used; inaddition, data collection tools were semi-structured interview; and Maxqda2007 software was used for open-axis-selective coding of the collected data. The outcomes pointed out that the main components of policy making in the country's higher education system were paying attention to strategic management, to quality orientation in the education system, to educational infrastructure, to comprehensive development and to policy achievements in the society and expanding the supports of policy making in the country's higher education system.
    Keywords: Process Improvement, Linear Policy Making, Higher education
  • Seyede Masoumeh Nasser Sheikholeslami, Nazila Khatib Zanjani * Pages 386-397
    The present study was a correlational study that aimed to design an optimal Mook model at Payame Noor University. The statistical population of the qualitative part of the research included experts from the academic community and higher education specialists and administrators of Payame Noor University. To determine the qualitative samples of the research and the participants of the study, the snowball method was used until the theoretical saturation was reached. Moreover, the second group of the statistical population of the study included 900 faculty members of Payame Noord University in Tehran province. Due to the different nature of Payame Noor University, 270 people were selected as subjects of study through Cochran's formula and simple random sampling method. In addition, semi-structured interview tools and a researcher-made questionnaire were used to collect data. The method of data analysis in the qualitative part was the theoretical coding derived from the method of data theorizing of the foundation. Moreover, Pearson correlation, one-sample t-test, structural equation modeling (confirmatory factor analysis) and heuristic factor analysis were also used in quantitative part. The results of the study showed that the components of Mook consisted of target selection, target audience, needs assessment in Mooks, feasibility study in Mooks, selection of appropriate title, selection of Mook type, creating a platform and its features in Mooks; content preparation, support, interactive platform, engagement and evaluation strategy. Consequently, information technology, management, academic and professional competence as influential factors as well as components of academic performance, critical thinking and collaborative learning were as influential factors.
    Keywords: Mook, Information technology, Management, Scientific, Professional Competence
  • Abbas Chahardoli *, Mahdi Yousefvand Pages 398-410

    The aim of this study was to design a model for better development of human resources considering self-determination and educational needs of students. In the present applied-survey study, the statistical population of the study consisted of all university students and the National Research Institute of National Defense and Strategic Research in 2009 that 300 samples were selected by available sampling method; and self-determination needs questionnaires, Gary and the Questionnaire of Factors Facilitating and Preventing Human Resource Management were distuributed. The results of factor analysis showed that human resource management factors constituted the attitude to development ratio, feeling of superiority, loyalty of human resources, developmental leadership, supervision and follow-up, policy, human resources culture, human resource justice and human resources. There was also a positive relationship between psychological empowerment and human resource management facilitators. Therefore, based on the present research’ findings, it is completely clear that paying attention to cultural, political, personality and educational factors, which must be considered, were identified important and necessary for the promotion and development of human resource management.

    Keywords: pattern, human resources, Self-Determination Needs, Students
  • Maryam Lame, Esmaeil Kazempour * Pages 411-426
    The present study aimed to prepare a model to enable commercialization of educational science research. The study was an applied research with a mixed approach and the sampling method was also purposive sampling according to the research method. For this reason, after the semi-structured interview with 16 expert’s interviewees, data were collected, coded and analyzed simultaneously. In the quantitative part, the questionnaire was distributed among educational and economical students and practitioners; according to Morgan table, statistical sampole was 152 out of which 260 participants were selected by simple random sampling. The data collection tool was in-depth interviews with experts and 46 questionnaires in qualitative and in quantitative sections, respectively. In addition, LISREL software was used for data analysis and also structural equation modeling (SEM) technique with LISREL software was used for confirmatory factor analysis and presenting the research model. According to the coefficient of variables and prioritizing the factors influenced the commercialization of research in the field of educationit indicated the highest priority was related to the component of structural strategies with an impact factor of 0.95 and the law, management and environmental guidelines with an impact factor 0.9, 0.86 and 0.58, priorities, respectively. Therefore, it can be concluded that the rules of law were one of the influencing factors on the commercialization of research in the field of educational sciences.
    Keywords: Commercialization, Research, Educational Sciences
  • Faride Safikhani, Zahra Eftekhar Saadi *, Farah Naderi, Fatemeh Sadat Marashian Pages 427-445
    The results of previous research showed that the trust culture facilitated school health, collaboration, student achievement, and school effectiveness. The purpose of this study was to identify the factors that make and develop the trust culture in Tehran schools in 2017-2018 and also was carried out in a qualitative method of a phenomenological type. The sample included 24 experts who were purposefully selected and interviewed with semi-structured questions so that the data gathered based on theoretical saturation. Hence, the “NVivo 10” software was used to analyze the data. Then, findings indicated that four factors played the most effective roles in the teachers' trust culture in schools including:  "awareness" was in the first place, "constructive interactions", "moral characteristics", "enabling structure", respectively. Therefore, all the identified factors must be developed in a coordinated way to grow the culture of trust in schools: in other word, achieving to teachers' trust culture requires the educational system carefully planned and intended to the needs of the community.
    Keywords: Teacher's Trust Culture, school culture, teacher
  • Samira Rasaneh * Pages 446-451

    One of the methods that teachers used to formative assessment is the short term test or quiz. There are many conflictions about the effectiveness of quiz on student learning. On the other hand, the physic course has not been desired in different medical students’ viewpoints especially health students, hence to succeed in this lesson, it requires more continuous study. In the present study, the effectiveness of quizes to increase the final score were evaluated by short tests with appropriate questions at the proper time. The teaching topics for all classes were divided into 2 equal parts in terms of the volume and difficulty. The last score was divided equal between midterm and final. Until the midterm exam, short term exam was taken from the previous content every session; after midterm, there was no quiz until the end of the semester. The mean levels of midterm and final scores were compared by t-test (p <0.05). The t-test results showed in all health physics class the midterm scores were significantly higher than the final. Finally, the study findings showed the effectiveness of short test on increasing the physics’ final score in the health students. Perhaps if the course or the fields of students be changed, this results may not be achieved. Therefore, it is necessary to perform this study in different courses and fields.

    Keywords: Formative Assessment, quiz, physic, Health
  • Khalil Tazik *, Mahmood Maniati, Mohammadreza Afshar, Somayeh Biparva Haghighi Pages 452-471
    The present study, as a text analysis study, aimed to determine the most commonly used academic words in Nursing and Midwifery studies. Analyzing a collection of 7759635 words extracted from 1939 articles from the top 10 journals in the fields of Nursing and Midwifery, 894 widely academic words were obtained, which accounted for about 16.89% of the words used in the entire corpus. This list of academic words included useful and practical words that students, researchers and professors of Nursing and Midwifery needed for English studying and publishing articles. The results of this study showed that the list of field-oriented words in the area of medical sciences strengthened and enhanced the linguistic and written knowledge of non-English students. The educational implications and suggestions presented as the result of study can help teachers, researchers, providers and responsibles of educational content, and Nursing and Midwifery students.
    Keywords: Nursing, Midwifery, Applicable academic words, text analysis
  • Zohre Azizi, Saleh Rahimi *, Vakil Ahmadi Pages 472-484

    The purpose of this study was to determine the level of Online Privacy Literacy (OPL) of students in Razi University and its relationship with individual characteristics. The present study was an applied and survey method and also the statistical population of this study included 11268 of Razi University students in the academic year 99-98. The sample size was 372 members using Morgan table and stratified random sampling method. Hence, a researcher-made online privacy literacy questionnaire with 4 components (knowledge of online service providers, knowledge of technical aspects, awareness of rules, and awareness of personal control strategies) was used to collect the research data. Then, the reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha (0.873). Moreover, descriptive and inferential statistics were used to analyze the findings. The findings indicated that the level of online literacy of students was seen under the average level. The highest value was belonged to the component of "social skills" and the lowest to the "awareness of data protection laws". Also, educational level and experience of internet use were significantly associated with online privacy, and more educated, and long-term individuals were more likely to use the Internet.  However, there was no significant relationship between gender, age, and duration of Internet use and online privacy. Considering the importance of increasing online privacy literacy in order to maintain internet privacy, therefore, necessary training and measures should be considered to promote online privacy.

    Keywords: Online privacy literacy (OPL), Internet, Razi University Students
  • Alireza Kakavand, Somaye Keshavarz *, Hanie Dashtdar, Shalir Saed Pages 485-494
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between pervasive anxiety and perfectionism with the mediating effectof referential thinking. The statistical population of the study was medical students of Alborz province, of which 165 students with anxiety were selected by purposeful sampling. Then, to collect information from the Spitzs et al. (2006) General Anxiety Inventory which consisted of 7 questions, 3 of these items related to the clinical symptoms of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, and the fourth was the Anxiety Scale. Morevover, the Erying et al. (2010) referential thinking questionnaire which was a 15-item self-report tool, and the Perfectionism Scale were used. The data were analyzed by structural equation modeling and so the results showed that there was a relationship between pervasive anxiety and perfectionism. In addition, this relationship was mediated by referential thinking variable. Therefore, it can be concluded that pervasive anxiety from perfectionism and referential thinking.
    Keywords: Generalized anxiety, referential thinking, perfectionism
  • Fatemeh Shabani Zanganeh, Seyed Rasoul Hosseini *, Mahmoud Safari Pages 495-506

    In the last few decades, higher education has grown increasingly in terms of quantitative, but it has faced the phenomenon of unemployed graduates and the weakness in entrepreneurship in academic staff. ‌ Hence, this research aimed to develop a framework for assessing the quality of the university in order to develop university entrepreneurship. So then the statistical population consisted of the university experts of the governmental universities of Tehran province who had professional experience in the field of entrepreneurship that 113 members were selected by cluster random samplin based on Cochran formula. In addition, descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using SPSS22 and PLS2 software. Considering the finddings of the research, it showed that the factors used to assess the quality of the university including the quality of organizational, human, equipment and infrastructure and management had a significant relationship with the factors of university entrepreneurship development, and universities should consider these factors and strive to improve their quality in order to improve qualitatively improvement.

    Keywords: quality evaluation, academic entrepreneurship, Innovation
  • Pariya Porbaran, Hamideh Reshadat Jo *, Kamran Mohammadkhani, Adel Fatemi Pages 507-520

    The present research was aimed to provide a model for student’ development at Islamic Azad University. This research was an applied research in terms of purpose and its implementation method consisted of qualitative and quantitative methods (quantitative or quantitative research or mixed-method).  The statistical population of this study in quantitative and qualitative sections was different. In the qualitative section of the study, population included experts in the field of student Development (14 members were selected through purposive sampling method); whereas, in the quantitative part, population included all the final year students of undergraduate, graduate and postgraduate degrees in Islamic Azad University-Sanandaj Branch in the first semester of 2018-2019 were estimated to 1500 person. The sample size in the qualitative section was selected based on the theoretical saturation and sample size in the quantitative part was selected by Morgan table (n=320). The sampling method was random- Stratified, according to sampling method classification with appropriate allocation. After conducting an in-depth interview, a list of 5 dimensions including educational, individual, social, research, and sustainable employment goals and 24 components of the student's Development were identified for themselves and others. The extracted conceptual model was approved according to the philosophy, objectives, theoretical foundations, dimensions and components, executive mechanism, executive process, feedback system and evaluation at the error level of 0.05.

    Keywords: Student development, Educational Development, Individual development, Social development, Islamic Azad University
  • Taher Yahyavi, Yousef Namvar * Pages 521-530

    This study was conducted to evaluate the learning and teaching environment of the university based on students' viewpoint (case study of Mohaghegh Ardebili University). The research method was a descriptive cross-sectional study. The statistical population of the study consisted of all students of Mohaghegh Ardebili University that 375 of them were selected using stratified sampling method. The required information was collected through the Dundee Ready Education Environment Measure (DREEM) questionnaire. Data were analyzed using one-sample t-test, t-test and one-way analysis of variance by SPSS software. Based on the results, the learning environment in Mohaghegh Ardabili University has a good condition for students. According to the results, there is no significant difference based on gender and academic year between the viewpoints of students, but there is a significant difference between the learning environment and the educational environment in terms of educational level, field of study, faculty, age and marital status.

    Keywords: Learning Environment, Educational environment, student perception, Mohaggeg Ardabili University
  • Fatemeh Rezvan Ashrafi, Maryam Taghvaee Yazdi * Pages 531-542
    The aim of this study was to provide a model to identify and investigate the impact of effective factors in knowledge-based economy on the creation of knowledge-based universities. The purpose of this study is not only to produce and distribute information and engage in education and research to achieve knowledge-based economics, but also to use them in the use of economic resources in a continuous and sustainable manner. This research is an applied research in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method, which identifies and examines the impact of effective factors in knowledge-based economy on the establishment of knowledge-based universities in Islamic Azad universities of Mazandaran province. The statistical population includes all members of the faculty of Mazandaran Free Universities with 1461 people in 14 units and the final sample size based on Cochran's formula will be 304 people, which has been selected by considering at least 10% of the sample loss of 348 people. Data were collected from the field method and library resources and questionnaires. Findings showed that there is a significant and positive effect between the factors affecting the knowledge-based economy and the creation of knowledge-based universitiesThe results of the present study showed that according to the accepted theories in knowledge-based economics, the university has always been considered as one of the basic levers.
    Keywords: Indicators of knowledge-based economics, Innovation, Knowledge-Based Economics, Knowledge-based university
  • Fatemeh Amani, Afsaneh Zamani Moghadam *, Babak Nasiri Gharghani, Reza Sorani Yancheshmeh, Maryam Mosleh Pages 543-553

    Today, training skilled and specialized manpower is one of the key factors in the economic, social and cultural development of any country. Comprehensive scientific-applied university, as one of the main pillars of the country's higher education system, should pay special attention to its managers and instructors as the most important element of education. Therefore, in this study, the researcher seeks to provide a model of professional competence of educational managers. The method of this research is exploratory method. The data collection method is quantitative. In this research, library methods as well as a researcher-made questionnaire have been used to collect data related to literature and theoretical foundations, formulate hypotheses and provide a basic model of the subject. The Cronbach's alpha coefficient of the whole questionnaire is 98% and the instrument used has a good reliability. A questionnaire is used to describe the characteristics of the respondents. The number of subjects in this study included 107 heads and educational assistants in the headquarters of the Comprehensive University of Applied Sciences. Components and indicators of professional competencies of educational managers include technology and technology, management, intermediate interpersonal skills and personality traits that will be very useful in reducing gaps and preventing deviations and interruptions in decision making. The special attention of the senior managers of Comprehensive University of Applied Sciences to the important factors of management, technology and technology, personality traits and finally interpersonal skills, enable them to achieve their ideals and plans in order to improve professional competence of educational managers.

    Keywords: professional competence, educational managers, Comprehensive scientific-applied university
  • Hamid Yazdaninejad, Kaveh Eslami, Reza Arjmand *, Narges Shakerian, Nastaran Tork Shirazi, Reza Abuali, Mohsen Barg Bidvandi Pages 554-571

    Coronavirus 19, which has been reported in Wuhan, China since late 2019, has imposed restrictions on many activities, including attending universities and classrooms. To this end, e-learning has replaced face-to-face training in medical sciences in many countries, including Iran. This type of education also needs to evaluate the quality and extent of its application in the post-corona period, so we decided to conduct a study to determine the views of students as direct beneficiaries of e-learning in this regard. This descriptive-correlationalstudy was performed on all the students of the Student Committee for Education Development of Medical Universities in the academic year 1399-1399, of which a sample of 127 people were included in the census. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was used after validation and reliability. Descriptive statistical indicators were used to describe and explain closed-ended questions and the content analysis method for open-ended questions was used to analyze the data.  The sum of opinions of e-learning learners shows that the main problem of e-learning in the country's medical universities is structural problems and issues in the field of bandwidth and low Internet speed, lack of e-learning culture and lack of essential skills of professors and students in Applying this type of training. Therefore, providing empowerment platforms for people along with providing software and hardware infrastructure is important in using this method as a complementary training in medical sciences.

    Keywords: E-learning, covid 19, Quality, Post-crisis, Complementary education
  • Kaveh Eslami, Arash Salahshouri, Reza Arjmand, Ahmad Fakhri, Nima Akhtardanesh, Behzad Fouladi Dehaghi, Ehsan Moradi Joo, Akbar Babaei Heydarabadi * Pages 572-583

    Among the important and necessary prerequisites for evaluating educational processes; Having a comprehensive tool with appropriate validity and reliability that the purpose of this study was Design and validation a tool for evaluating the quality of teachers' teaching, which is presented virtually in the Navid system. Research team; After analyzing the findings of the literature review, conducted 5 individual interviews with e-learning and medical education specialists and then held three group discussion sessions with experts; Developed a teacher's virtual teaching assessment tool. The opinions of 11 experts were used for content validity index and content validity ratio. To evaluate formal validity; The tool was provided to 10 professors and group managers and 5 students. Evaluators' agreement coefficient was used to evaluate the reliability of the instrument. According to the results, a questionnaire with 41 items in four sections includes; Students' evaluation of the quality of presentation of each lesson in general [with 5 items]; Students' evaluation in part [with 11 items], faculty evaluation by the department manager [with 16 items] and professor evaluation by colleagues [with 9 items] was obtained. The value of validity index for all sections of the questionnaire was calculated by averaging the questions of each section. Also, the total CVI value of the questionnaire was 0.98. Overall reliability was obtained using kappa coefficient equal to 0.8. Based on the research findings, this tool has appropriate validity and reliability and can be used to evaluate the performance of medical sciences teachers.

    Keywords: Evaluation Tools, Virtual Education, Teaching Quality, professors, Navid system
  • Negin Moradi, Mehran Peyvasteh, Parvane Rahimifar *, MohammadJafar Shaterzadeh Yazdi, Ahmad Fakhri, Hatam Bostani, Kaveh Eslami, Seyed Saeed Seyedian, Maryam Kardooni, Fataneh Ghorbanyjavadpour, Roozbeh Rahbar, Kazem Savojbolaghchi Khiabani, Amirkamal Hardani, Mahdi Bijanzadeh, Maryam Delphi, Maedeh Moghtader, Mozhdeh. Ghobadinia Pages 584-592

    The purpose of this study is to evaluate the degree of satisfaction and familiarity of undergraduate speech therapy students with clinical education in the presence of treatment team in people with cleft lip and palate. The population of this interventional Quasi Exerimental study was 29 speech therapy students. In the first group there were 17 students who spent their internship outside the cleft lip and palate clinic and without getting familiar with team work and in the second group there were 12 students who spent their internship in cleft lip and palate clinic and got familiar with team work. At the end of the course, the degree of student’s satisfaction and familiarity was examined by the researcher-made questioner. The result showed that the mean score of satisfaction and familiarity from team therapy was more in the second group and had significant difference with the first group. (p-value≤0.000). According to resent result, in order to increase student's familiarity from treatment team, increase quality and strengthen the communication and cognitive skills, it is recommended to use team attendance approach in student's clinical education.

    Keywords: cleft lip, palate, team based education, Clinical Education, Satisfaction
  • Reza Abuali, Fateme Tahmasebioldaji, Nastaran Tork Shirazi, Hamid Yazdaninejad * Pages 594-597
    Following the outbreak of Covid 19 disease, face-to-face training became virtual training. Creating a gap between students and educational centers and students not interacting with professors and peers to meet educational needs, the need to create a student support system shows more than ever. Therefore, we decided to conduct a study with the aim of designing, implementing, evaluating and redesigning a peer student support system (mentoring, ticketing, formative evaluation, and empowerment and content management) in education and implementing it within the academic system "SEPAND" (Student Network Support System) in Covid 19 Crisis. After analyzing the situation and drawing the SWOT model, the proposed system was designed by the design working group and then the system was validated by experts through interviews. The model was implemented in four areas and to measure students' satisfaction with the system, a researcher-made questionnaire was made electronically. They were placed. Preliminary results showed that students were satisfied with this student support system. The system was made available to all students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences after the approval of the Virtual Education Council.
    Keywords: student support system, Peer, E-learning, Covid-19 crisis
  • Kaveh Eslami *, Mandana Izadpanah, Leila Kouti, Razieh Jamshidi Ardekani Pages 598-606
    Serious games are designed for non-entertainment purposes that teach information to the user in a competitive environment and allow players to learn new skills. The purpose of this study is to review and evaluate the initial educational game "PharmQuiz" which is designed as an educational aid tool in the introductory internship course. This game consists of matchmaking and a puzzle, includes all the topics of the introductory internship course and includes information about each drug such as generic name, brand name, dosage form, indication, category and sub-category of drug. After a surveying the professors, the game was designed and the flowcharts was completed, then game modeling and other required objects were done. After completing the modeling, the design and implementation of the game was done with Java and C # programming language, at the same time, scientific content was collected from reputable pharmacy sources and delivered to the programming group. Following the work, the game interface was designed and debugging and troubleshooting of game parts was done. Finally, the scientific content was uploaded to the game. A survey of professors and students was conducted the majority of whom agreed that the game application could be a useful tool to help learn medication information, and students wanted to continue this process in other courses. Due to the high popularity of students, the game application can continue as a new and effective method in various fields and at the university level.
    Keywords: Gamification, serious game, Pharmacy education
  • Ehsan Beigzadeh, Fateme Tahmasebioldaji, Kaveh Eslami, Reza Abouali, Reza Arjmand * Pages 607-615
    After the Covid-19 epidemic and the problem of students attending classes, especially practical courses that are generally not available to online system which require physical presence at the school, hence the need to use new technologies for e-learning and distance learning was further considered. Therefore, in order to provide appropriate and qualified laboratory courses in medical parasitology and also to see the diagnostic slides of different parasites, we developed a mobile game-based software which enabled students to move virtually in the laboratory and view different diagnostic slides. The results showed that educational concepts, including detection of the parasite slides as well as theoretical concepts related to each can be provided to students through smartphone’ game-based software. In terms of user experience, this tool seems to be easy to use for people who are already familiar with the environment of field games and field movement, however, for people unfamiliar with how to control the space of environmental games, it seems somewhat strange and complex.
    Keywords: Game-based reconstruction, Gamification, Medical Parasitology, diagnostic slides