فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 33 (تابستان 1399)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 33 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن رضایی میرقائد*، رفیع حسنی مقدم، سمیرا متقی، امیرعلی فرهنگ، فرزانه صادقی صفحات 5-36

    پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش های تحلیلی و مدل سازی، به بررسی تاثیر سیاستهای پولی بر ارزش افزوده بخش صنعت با زیربخش های صنعت، معدن، ساختمان، آب، برق و گاز در اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1370- 1398 بپردازد. بر این اساس ابتدا با استفاده از روش اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، نسبت به شناسایی وضع موجود اقدام گردیده و سپس با بررسی متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق شامل ارزش افزوده زیربخش صنعت ، ارزش افزوده زیربخش معدن ، ارزش افزوده زیر بخش ساختمان ، ارزش افزوده زیربخش آب، برق و گاز، ارزش افزوده کل بخش صنعت ، سرمایه گذاری (اعم از خصوصی و دولتی)، نقدینگی و تورم می باشند که آمار آن ها از مرکز آمار ایران و بانک مرکزی طی دوره مورد مطالعه، جمع آوری شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سرمایه گذاری یکی از ملزومات اصلی رشد ارزش افزوده بخش صنعت و معدن و زیر بخش های آن محسوب می شود به طوری که کشش ارزش افزوده بخش صنعت و معدن نسبت به یک واحد تغییر در میزان موجودی سرمایه این بخش برابر 0.238 است، همچنین تغییرات یک واحدی در عامل نقدینگی، سبب تغییرات در میزان ارزش افزوده بخش صنعت و معدن به اندازه 0.405 واحد میشود. به عبارتی دیگر می توان گفت که سیاست های پولی از طریق ساز و کار افزایش قیمت کالاها، موجبات افزایش درامد بخش صنعت را فراهم نموده و به دنبال آن میزان تولید بخش صنعت افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، بخش صنعت، گشتاورهای تعمیم یافته، SWOT
  • امیرحسین چیت ساززاده*، سید غلامحسین حسن تاش صفحات 37-69

    این مقاله تلاشی در جهت یافتن چگونگی تاثیر گذاری سیاست های مربوط به امنیت ملی و ملاحظات امنیت انرژی در تعیین سیاست های صادرات گاز جمهوری اسلامی ایران است. فرضیه پژوهش مدعی است هرگونه کامیابی یا ناکامی سیاست گذاری صادرات گاز ایران وابستگی مستقیم به توجه به امنیت انرژی طرفین مبادله در سایه ملاحظات کلان امنیت ملی آنان دارد. برای تبیین مناسب فرضیه پژوهشگران سعی نموده اند با نگاهی تطبیقی به سیاست های صادرات گاز دو کشور بزرگ تولید کننده و صادرکننده گاز طبیعی (روسیه و قطر) در چهارچوب مفاهیم واقع گرایی امنیت انرژی و آرمان گرایی امنیت انرژی چارچوب مفهومی لازم برای تحلیل سیاست های صادرات گاز جمهوری اسلامی ایران را فراهم آورند. مطالعات این پژوهش از یک سو نشان دهنده ی نبود شناخت کافی سیاست گذاران این حوزه از مفهوم «امنیت انرژی» است. به عبارتی بی توجهی به مولفه های امنیت انرژی، موجب تحلیل رفتن ظرفیت های ژیواکونومیکی ایران با توجه به منابع گازی چشمگیر آن شده است. از سوی دیگر سیاست گذاری صادرات گاز ایران با توجه به چارچوب بندی امنیت ملی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، همزمان تحت فشار ایالات متحده آمریکا با پر رنگ کردن عدم تامین «امنیت عرضه» از طرف ایران برای کشورهای خریدار و فشار روسیه برای ممانعت از ورود رقبای بزرگ به بازار اروپا جهت حفظ انحصار و «امنیت تقاضا»ی خود در این بازار بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست های صادرات گاز، امنیت انرژی، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، قطر
  • مهدی محمدی* صفحات 71-111

    علی رغم مطالعات گسترده پیرامون ماهیت پول و دستیابی به روشنایی هایی در خصوص جوهره پول همچنان ابهاماتی در این خصوص وجود دارد. نظریه پردازی در خصوص ماهیت پول، مالکیت پول و حاکمیت پولی از منظر دینی می تواند حل-کننده بسیاری از مسایل مستحدثه در خصوص تامین مالی، بهره پول و تجویز کننده سازوکار جدید در تخصیص و تجهیز فعالیت های اقتصادی و تضمین کننده اهداف نظام اقتصادی اسلام در چارچوب اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید ملی باشد. لذا شناخت صحیح ماهیت پول و صورتبندی نظریه پول به مثابه انفال می تواند علاوه بر دلالتهای اساسی در خصوص حاکمیت پولی و ارتباط آن با حاکمیت سیاسی مشروع، تحقق اهداف نظام اقتصادی اسلام و دستیابی به سیاست های پولی اثر بخش را تضمین نماید. بر اساس دلالات هزینه کرد انفال استفاده از منابع پولی و اعتباری به عنوان یک حق اولویت در دست کسانی خواهد بود که در مسیر فعالیت های تولیدی اثربخش مشغولند و از کسانی که در فعالیت های سوداگری و دلالی و سفته بازی به دنبال اخلال در اقتصاد ملی هستند، جریمه اخذ می شود. توجه به این نکته ضروری است که نقدینگی انباشته شده در بخش پولی و مالی اقتصاد با نرخ سود سپرده منفی به تدریج امحاء خواهد شد البته لازم است انگیزه های دلالی و سوداگری در سایر بازارهای مالی از بین برود و هدایت نقدینگی مستقیما به سمت تولید صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مالکیت پول، انفال، ماهیت پول
  • فرهاد رهبر، علی وطنی، فرزاد مخلص الائمه* صفحات 113-156

    منابع انرژی از مهم ترین موضوعات مرتبط با تمدن فعلی بشر محسوب می شود. در میان تمامی حامل‎های انرژی، منابع هیدروکربوری، جایگاه رقابت ناپذیری در سبد انرژی جهان دارند. تاثیر آینده بلندمدت نفت بر امنیت اقتصادی ج.ا.ایران به عنوان یکی از بزرگ‎ترین کشورهای دارنده ذخایر متعارف هیدروکربوری از یک سو و دارای اقتصاد وابسته به نفت از سوی دیگر حایز اهمیت است. تغییرات آب وهوایی، گذار انرژی و تغییر نقش نفت، مهم ترین کلان روندها و تغییرات فناوری مرتبط با انرژی های تجدیدپذیر، بهره وری انرژی، ازدیاد برداشت نفت و خودروهای برقی، افزایش تولید از منابع نامتعارف نفت و گاز و تحول دیجیتال پیشران های موثر و نیروهای عمده شکل دهنده به آینده نفت می باشند. آینده بلندمدت نفت با کلان روندها و پیشران های بیان شده، موجب تضعیف امنیت اقتصادی به عنوان یکی از ابعاد اصلی امنیت ملی خواهد شد. به منظور کاهش آثار منفی وابستگی اقتصاد به نفت و پایدارسازی اقتصاد کشور و با هدف تبدیل اقتصاد متکی به نفت به اقتصاد مبتنی به نفت، اتخاذ شش راهکار اولویت دار به ترتیب شامل اصلاح ساختار نظام بودجه ریزی در کشور، بهبود نظام یارانه انرژی، یکپارچه سازی نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری در بخش انرژی، تکمیل و توسعه زنجیره ارزش، سرمایه گذاری در انرژی های تجدید پذیر و در نهایت افزایش تولید نفت به منظور تبدیل منابع زیرزمینی به روزمینی و خلق ثروت از صادرات نفت ضروری است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نفت، امنیت اقتصادی، نیروهای پیشران
  • ابوالفضل رحیمی*، حسنعلی قنبری ممان، رضا محسنی صفحات 157-179

    بدون شک مصرف یک عامل مهم در اقتصاد و رفاه خانوار است و افزایش اقلام هزینه های مصرفی خانوار منجر به افزایش مصرف کل و رفاه خانوار خواهد شد. بیمه یکی از اقلام مصرفی خانوار است، امروزه نداشتن یک بیمه نامه در خانوار، اجتناب ناپذیر است. بیمه گران تلاش می کنند نفوذ بیمه را در خانوار افزایش دهند، به عبارت دیگر به دنبال افزایش فروش محصولات خود در بین خانوار ها هستند. برآوردهای این مقاله با استفاده از داده های 1393-1388 درآمد هزینه خانوار مرکز آمار ایران نشان می دهد، متغیرهای جمعیت شناختی در الگوی هزینه خانوار موثر هستند. به طوری که متغیر محل سکونت، تعداد افراد با سواد خانوار، سن، جنسیت و شرایط اشتغال سرپرست خانوار در مصرف نقش بازی می کنند. یمه گران تلاش می کنند نفوذ بیمه را در خانوار افزایش دهند، به عبارت دیگر به دنبال افزایش فروش محصولات خود در بین خانوار ها هستند. برآوردهای این مقاله با استفاده از داده های 1393-1388 درآمد هزینه خانوار مرکز آمار ایران نشان می دهد، متغیرهای جمعیت شناختی در الگوی هزینه خانوار موثر هستند. به طوری که متغیر محل سکونت، تعداد افراد با سواد خانوار، سن، جنسیت و شرایط اشتغال سرپرست خانوار در مصرف نقش بازی می کنند.

    کلیدواژگان: بیمه، ضریب نفوذ، الگوی هزینه، متغیرهای جمعیت شناختی
  • پیمان میراب آستانه*، امیر تقی تهرانی صفحات 181-216
    پژوهش حاضر با تمرکز بر شاخص های عملکرد مالی انتخاب های ممکن استراتژیک کسب وکارها در مدیریت فرآیندهای سازمانی را در شرایطی که صنعت با افول (افت تقاضا) مواجه شده است با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم، شبیه سازی می نماید. الگوی سیستمی و روابط علی- معلولی متغیرهای آن با توجه به مبانی تجربی پژوهش الگوسازی شده و با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم در محیط نرم افزار ونسیم شبیه سازی و تحلیل شده است. نتایج تحقیق همخوان با مطالعات پیشین نشان از آن دارد که تصمیمات استراتژیک در مدیریت فرآیندهای سازمانی بایستی با توجه به شاخص های مالی اخذ گردند. اجرای سناریوهای مختلف در خصوص محل مصرف منابع حاصله از فعالیت های کسب وکار، با تمرکز بر شاخص های مالی بازگشت سرمایه صاحبان سهام، مجموع سرمایه ثابت، میزان وجه نقد قرض گرفته شده و شاخص دارایی منهای بدهی نشان از آن دارد که هزینه کرد این منابع در فرآیندهای داخلی (سرمایه گذاری کوتاه مدت)، برداشت منابع و تقسیم سود و نهایتا، سرمایه گذاری های در تجهیزات و ماشین آلات می توانند به ترتیب از بیشترین اولویت برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: افول صنعت، پویایی شناسی سیستم، تصمیمات استراتژیک، شبیه سازی، فرآیندهای داخلی
|
  • Mohsen Rezaei *, Rafi Hasani Moghadam, Samira Motaghi, Amir Ali Farhang, Farzaneh Sadeghi Pages 5-36

    The present study intends to use analytical and modeling methods to investigate the impact of monetary policy on the value added of the industrial sector with sub-sectors of industry, mining, construction, water, electricity and gas in the Iranian economy during the period 1370-98 , Pay. Based on this, first, using the generalized torque econometrics (GMM) method, the current situation is identified and then, by examining and pathology of monetary policies, to extract strategies and operational strategies in order to achieve the desired situation using the SWOT method. The present study intends to use analytical and modeling methods to investigate the impact of monetary policy on the value added of the industrial sector with sub-sectors of industry, mining, construction, water, electricity and gas in the Iranian economy during the period 1370-98 , Pay. Based on this, first, using the generalized torque econometrics (GMM) method, the current situation is identified and then, by examining and pathology of monetary policies, to extract strategies and operational strategies in order to achieve the desired situation using the SWOT method

    Keywords: Monetary Policy, Industrial Sector, GMM, SWOT
  • Amirhossein Chitsazzadeh *, Seyyed Gholamhossein Hassantash Pages 37-69

    The authors’ main objective is to examine the nature of the relationship between the Islamic Republic of Iran (IRI)'s gas export policy and its national security policies as well as its energy security policies. The research hypothesis postulates that success or failure of Iranian gas export policy is related to energy security criteria of the two sides of transaction. Moreover, this association is affected by Iran's national security policy. To gain conceptual framework for analyzing Iranian gas export policy, we try to compare gas export policies of Qatar and Russia, the two key natural gas exporters in the world. The studies of gas export negotiations conducted in the past three decades in addition to challenges toward mega project of Iran’s gas export clearly show lack of sufficient knowledge of Iranian energy policy-makers about energy security concepts. Overlooking the requirements of energy security in the process of gas export policymakig has greatly contributed to the loss of Iran's geo-economic potentials in spite of its considerable natural gas resources. Furthermore, Iran’s gas export policy is under pressure from the US imposed sanctions with "lack of supply security" justification for clients and is rooted in Iranian national security and foreign policy. Russia has also been striving to prevent major natural gas producers like Iran to enter the European market in order to protect its "demand security" across the continent.

    Keywords: Gas Export Policies, Energy security, Islamic Republic of Iran, Russia, Qatar
  • Pages 71-111

    Despite extensive studies on the nature of money and access to light on the essence of money, there are still ambiguities in this regard. Theorizing about the nature of money, ownership of money, and monetary governance from a religious perspective can solve many of the new issues of financing, interest rates, and prescribing a new mechanism for allocating and equipping economic activities and guaranteeing the goals of the Islamic economic system. In the context of a resilient economy and support for national production. Therefore, knowing the nature of money and formulating the theory of money as Anfal can guarantee the realization of the goals of the Islamic economic system and achieve effective monetary policies in addition to the basic implications for monetary governance and its relationship with legitimate political governance. According to Anfal, the use of monetary and credit resources as a priority will be in the hands of those involved in effective production activities and those who seek to disrupt the national economy in speculative activities should be fined. It is important to note that the liquidity accumulated in the monetary and financial sectors of the economy will gradually be eliminated at the negative interest rate of the deposit, but it is necessary to eliminate the motives of speculation and speculation in other financial markets and direct liquidity to production.

    Keywords: Ownership of money, anfal, the nature of money
  • Farhad Rahbar, Ali Vatani, Farzad Mokhles-Al-Aemmeh * Pages 113-156

    Energy resources are one of the most important issues related to the current human civilization. Among all energy carriers, hydrocarbon resources have an unrivaled position in the world's energy basket. The long-term impact of oil on the economic security of the Islamic Republic of Iran is important as one of the largest countries with conventional hydrocarbon reserves on the one hand and an oil-dependent economy on the other. Climate change, energy transitions and the changing role of oil, the most important mega-trends and technological changes related to renewable energy, energy efficiency, increased oil and electric vehicle extraction, increased production from unconventional oil and gas sources and the digital transformation of effective propulsion and driving forces shaping oil futures. The long-term future of oil will undermine economic security as one of the key dimensions of national security. In order to reduce the negative effects of the economy's dependence on oil and stabilize the country's economy and with the aim of transforming the oil-based economy into an oil-based economy, adopt six priority strategies, including reforming the budgeting system, improving the energy subsidy system, integrating decision-making and policy-making. In the energy sector, it is necessary to complete and develop the value chain, invest in renewable energy, and ultimately increase oil production in order to convert underground resources into surface resources and create wealth from oil exports.

    Keywords: Future Studies, oil futures, Economic security, driving forces
  • Abolfazl Rahimi *, Hasanali Ghanbari Maman, Reza Mohseni Pages 157-179

    Undoubtedly, consumption is an important factor in the economy and household welfare, and increasing items of household consumption expenditures will lead to an increase in total consumption and household welfare. Insurance is one of the household consumption items, nowadays; it is inevitable not to have an insurance policy in the household. Insurers are trying to increase the influence of insurance on households, in other words, they are looking to increase sales of their products among households. The estimates of this article using the data of household expenditure income of the Statistics Center of Iran in 2009-2010 show that demographic features are effective in the household expenditure pattern. As the variable of residence, the number of people with household literacy, age, gender and employment conditions of the head of the household play a role in consumption. The estimates of this article using the data of household expenditure income of the Statistics Center of Iran in 2009-2010 show that demographic features are effective in the household expenditure pattern. As the variable of residence, the number of people with household literacy, age, gender and employment conditions of the head of the household play a role in consumption.

    Keywords: Insurance, penetration rate, Expenditure Pattern, demographic features
  • Peyman Mirab Astaneh *, Amir Taghi Tehrani Pages 181-216
    Focusing on financial performance indicators, the present study simulates possible strategic choices of businesses in managing organizational processes in a situation where the industry is experiencing a decline (demand decline) using a system dynamics approach. The system model and causal relationships of its variables are modeled according to the experimental foundations of the research and are simulated and analyzed using the system dynamics approach in the software environment. The results of research consistent with previous studies indicate that strategic decisions in the management of organizational processes should be made according to financial indicators. Implementation of different scenarios regarding the location of consumption of resources derived from business activities, focusing on financial indicators of return on equity, total fixed capital, amount of borrowed cash and asset index minus debt indicates that the cost of this Resources in internal processes (short-term investment), resource extraction and profit sharing, and finally, investments in equipment and machinery can be given the highest priority, respectively.
    Keywords: Industrial decline, system dynamics, Strategic decisions, Simulation, internal processes