فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال سوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 227
  • صفحات 229-231

    اقتصاد مقاومتی سلامت، اقتصادی است برپایه سیاست های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری که هدف اصلی این رویکرد، تحقق سلامت همه جانبه و انسان سالم است و درآن اصول و ارزش های انسانی و اسلامی رعایت می شود. در این خلاصه سیاستی، میانی و ارزش های اقتصاد مقاومتی سلامت و راهبردهای اجرایی آن پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، اقتصاد مقاومت، راهبرد
  • نرگس تبریزچی*، علی اکبر فضائلی، سارا امامقلی پور، ابوالقاسم پوررضا، منال اعتمادی، سیدجعفر حسینی، محمد شاهدی، احمد فیاض بخش، محمدجواد کیان، محمدعلی محققی صفحات 232-249
    زمینه و هدف

    افزایش هزینه های نظام سلامت در سراسر دنیا به یکی از چالش های بزرگ تبدیل شده است. به منظور اطمینان از امنیت درمان برای تمام آحاد مردم لازم است اقتصاد سلامت کشور مقاومتی شود و این رویکرد در جامعه ترویج یابد. هدف از تنظیم این مقاله معرفی محورهای کلان و موضوعات اختصاصی هر محور است.

    روش

    در این مطالعه روش ترکیبی همزمان - لانه کرده استفاده شده است. با تشکیل جلسات گروهی و تحلیل محتوای کیفی، محورهای کلان اولویت دار اقتصاد مقاومتی و موضوعات اختصاصی استخراج شد. مطالعات حوزه سلامت و اقتصاد مقاومتی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی
    sid, magiran و Google scholar و با کلید واژه های سلامت، اقتصاد مقاومتی، نظام سلامت و ایران شناسایی و به عنوان نقش مکمل مورد تحلیل و استنتاج قرارگرفت و فهرست نهایی به دست آمد.

    یافته ها

    دوازده محور کلان و موضوع های اختصاصی هرمحور شناسایی شد. محورهای کلان عبارتند از: «مفهوم شناسی»، «مبانی، اصول، ارزش ها، اهداف»، «سیاست ها و راهبردها»، «آسیب ها و چالش های اقتصاد سلامت»، «شاخص ها»، «ابعاد بین بخشی اقتصاد سلامت و اقتصاد مقاومتی»، «الزامات»، «مصادیق/ نمونه های عینی در تاریخ معاصر»، «فرهنگ و فرهنگ سازی»، «ابعاد مدیریتی اقتصاد سلامت»، و «راهکارهای تحقق»، در ذیل هر محور کلان تعدادی موضوع اختصاصی شناسایی و معرفی شد.

    نتیجه گیری

    مقاوم سازی نظام سلامت کشور در شرایط عادی، بحران و بلایا، جنگ و بیوتروریسم، و تحریم اقتصادی دشمنان، مستلزم نهادینه سازی اقتصاد مقاومتی سلامت است. برخورداری از نظام سلامت متعالی، کارآمد، پاسخگو با اجرای همه جانبه سیاست های کلی سلامت، بندهای مرتبط سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سایر اسناد بالادستی حوزه سلامت میسر است. آسیب شناسی علاج جویانه، پایش، ارزشیابی و رصد کلان سلامت، نیز لازمه پویایی و شکوفایی اقتصاد سلامت و دستیابی به توان آفندی و پدافندی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد پزشکی، اقتصاد مقاومتی، سیاست بهداشت
  • محمدعلی محققی* صفحات 250-266
    زمینه و هدف

    اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت، اقتصادی است مبتنی بر اصول و ارزش های انسانی و اسلامی، برای تحقق رویکرد سلامت همه جانبه و انسان سالم و مصرح در «منابع معتبر اقتصاد اسلامی»، «قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران»، «نقشه جامع علمی کشور »، «اسناد سیاست های کلی سلامت، علم و فناوری، اصل 44 قانون اساسی و اقتصاد مقاومتی، ابلاغی مقام معظم رهبری» و «سایر اسناد مرتبط فرادست سیاستی نظام جمهوری اسلامی ایران». راهبردهای شناسایی شده در این مطالعه، تحقق اقتصاد مقاومتی برای دستیابی نظام سلامت به اهداف کلان ذیل را پیگیری می کند:شناسایی و به کارگیری ظرفیت های علمی، فنی و اقتصادی سلامت برای دسترسی به توان آفندی.رصد برنامه های تحریم، مدیریت مخاطرات اقتصادی، تهیه طرح های واکنش هوشمند، فعال، سریع و به هنگام در برابر مخاطرات و اختلال های داخلی و خارجی و دستیابی به توان پدافندی

    روش

    این نوشته به روش مطالعه کتابخانه ای در اسناد سیاستی و منابع معتبر داخلی و منتخبی از منابع معتبر بین المللی تهیه و پس از بحث متمرکز گروهی12 در کارگروه اقتصاد مقاومتی فرهنگستان علوم پزشکی تدوین شده است.

    یافته ها

    راهبردهای کلان و اصلی شناسایی شده در این مطالعه عبارتند از: «اتخاذ رویکرد عدالت در سلامت»، «پایبندی به سایر ارزش های انسانی و اسلامی در سلامت»، «اقتدار علمی با رویکرد ارتقای سرمایه انسانی سلامت»، «تعمیم و تعمیق ادغام آموزش و پژوهش سلامت در خدمات و مراقبت ها»، «تحقق همه جانبه اصل اولویت پیشگیری»، «تحقق نظام بیمه پایدار با رویکرد ارتقای همه جانبه بیمه همگانی سلامت»، «توسعه و روزآمد کردن شبکه بهداشتی درمانی کشور»، «تسری راهبرد جهادی13 در همه شیون سلامت، خاصه مدیریت ها»، «خودکفایی و قطع وابستگی در خدمات و کالاهای سلامت»، «اصلاح الگوی مصرف در نظام سلامت»، «ایجاد، نگهداشت و افزایش ذخایر راهبردی و ضروری»، «ارتقای مشارکت مردم با رویکرد ارتقای فرهنگ و افزایش سواد سلامت در جامعه» و «دستیابی نظام سلامت به توان آفندی و پدافندی». در ذیل هر راهبرد کلان، تعدادی راهبرد اختصاصی شناسایی شد. در مطالعه نظری، اصول، اهداف، سیاست ها و مبانی از منابع معتبر اخذ و ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    مقاومت و تاب آوری قطعی و دایمی نظام سلامت در همه شرایط، به اعتبار برخورداری از «نظام اقتصادی اسلامی متکی به دانش و فناوری»، «عدالت بنیان»، «درون زا و برون گرا»، «پویا و پیشرو»، «الگو و الهام بخش»، و با «اتخاذ رویکردهای اسلامی فرهنگی و جهادی»، «اخلاقی و معنوی»، «مردم محوری»، «شفافیت و پاسخگویی»، «مبارزه با فساد و هرنوع سوء استفاده»، «انعطاف پذیری»، «فرصت سازی»، «تولیدگری»، «بهره وری و هزینه اثربخشی»، «کارآفرینی»، «صرفه جویی» و نظایر آن ها میسر خواهد بود.

    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد پزشکی، اقتصاد مقاومتی، سلامت، سیاست پزشکی
  • سید محمدرضا کلانتر معتمدی* صفحات 267-278
    زمینه و هدف

    «اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد2». اختلالات نیازمند به اعمال جراحی3، بخش مهمی از بار بیماریهای فقر آفرین در جامعه را تشکیل می دهند. از طرفی جراحی یک روش مقرون به صرفه برای کاهش درد و رنج، طولانی شدن زندگی و بازگرداندن افراد بیمار و مجروح به سلامت و بهره وری اقتصادی است. غفلت از راهبردهای هزینه اثربخش، نه تنها موجب اتلاف منابع عمومی سلامت می شود، بلکه به گسترش فقر و فلاکت در جامعه منتهی می شود. رویکرد اقتصاد مقاومتی مبتنی بر فرهنگ و اقتصاد اسلامی در جراحی، موجب شکوفایی علمی، عدالت در برخورداری اقشار محروم از خدمات پیشرفته سلامتی، و صرفه جویی ملی در هزینه های سلامت می شود. در این مطالعه ضمن مرور و توصیف رابطه فقر با جراحی، راهبردهای فقرزدایی و عدالت در سلامت پیشنهاد شده است.

    روش

    این نوشته یک مطالعه مروری و ثبت دیدگاه ها و تجربیات نویسنده است.

    یافته ها

    مصادیق اقتصاد مقاومتی در موضوعات مشروحه زیر در جراحی شناسایی و تحلیل و راهیابی شده است: «اولویت بهداشت و پیشگیری بر درمان»، «عدالت و بی عدالتی در جراحی»، «هزینه اثربخشی اقدامات تشخیصی - درمانی و تکنیک های جراحی»، «سبک زندگی سالم نظیر خواب و بیداری، فعالیت فیزیکی و تغذیه»، «چاقی و اضافه وزن در بیماران جراحی»، «پیشگیری و کنترل عوارض جراحی»، «اندیکاسیون و اولویت درمانی»، «معیارهای اقتصادی به کارگیری ابزار، وسایل، مواد مصرفی، داروها و نظایر آن ها»، «آزمایش ها و تصویربرداری ها و سایر اقدامات غیرضروری و غلط»، «شیوه های سترونی، و رعایت استریلیتی در اعمال جراحی»، «هزینه های مترتب بر مراقبت های ویژه جراحی».

    نتیجه گیری

    رعایت اصول علمی و ایمنی و معیارهای جراحی، در کاهش هزینه ها و جلوگیری از فشار مضاعف به اقشار محروم و تقویت بنیادهای سلامت جامعه، و زدودن چهره نازیبای فقر از جامعه اسلامی، ضروری و حیاتی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، ارائه مراقبت های بهداشتی، تحلیل هزینه سودمندی جراحی عمومی، فقر
  • حسین ملک افضلی* صفحات 279-282
    زمینه و هدف

    خانه بهداشت محیطی ترین واحد ارایه خدمات سلامت در مناطق روستایی کشور است. این واحد ارایه خدمت با فلسفه گسترش عدالت در سلامت و بهره مندی از خدمات سلامت تشکیل شد. در این مطالعه هزینه فعالیت های خانه بهداشت در سال 1374 برای جلوگیری از مرگ و معلولیت یک کودک زیر 5 سال با هزینه درمانی اعمال جراحی مقایسه می شود.

    روش

    اطلاعات مورد نیاز مطالعه به روش بررسی متون از مستندات موجود و نتایج مطالعات انجام شده در خصوص هزینه های خانه بهداشت جمع آوری شد. همچنین اطلاعات موجود در درگاه های ملی مرکز آمار ایران، سازمان ثبت احوال، بانک مرکزی، اطلاعات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و بالاخره مصاحبه با افراد دست اندرکار توسعه خانه های بهداشت حاصل و سپس هزینه جلوگیری از مرگ و معلولیت کودکان زیر 5 سال محاسبه شده است.

    یافته ها

    هزینه بهداشت یک نفر روستایی در سال 1374 برابر 10 دلار در آن سال بوده است. بنابراین 3 دلار در سال برای هر کودک هزینه می شود تعداد مرگ های کاهش یافته در سال 1374 برابر 1200 نفر براوردگردید و تعداد کودکانی که از معلولیت آن ها جلوگیری شده است نیز برابر 1200 نفر محاسبه شده است. بدین ترتیب، در سال 1374 از 2400 مرگ یا معلولیت کودک جلوگیری شده است. با احتساب جمعیت زیر 5 سال؛ مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه در مقابل هزینه به طور تقریبی 3000 دلار در سال برای هر کودک زیر 5 سال توانسته است یک کودک را از مرگ و یا ناتوانی نجات دهد. در مقابل هزینه یک درمان پر هزینه مثل عمل قلب باز یا پیوند کلیه یا پیوند کبد درآن سال حداقل 000,10 دلار هزینه داشته است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده و بررسی مستندات موجود نشان داده شد که در سال 1374 هزینه اثربخشی مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه در مقایسه با اعمال جراحی بزرگ مثل عمل قلب باز یا پیوند کلیه از لحاظ هزینه و طول عمر اضافه شده برابر 18 است. به عبارت دیگر هزینه اضافه کردن یکسال عمر در اعمال پیشرفته 18 برابر هزینه اضافه کردن یک سال عمر در برنامه مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه برای کودکان زیر 5 سال است.

    کلیدواژگان: امکانات بهداشتی، برنامه های پرداخت هزینه برای خدمات، مراقبت های بهداشتی اولیه، هزینه های مراقبت های بهداشتی
  • فریدون عزیزی* صفحات 283-289
    زمینه و هدف

    روزه از فروع دین و یکی از مهم ترین واجبات شرع مقدس اسلام است. ادای آن بر افراد بالغ و اما سالم فرض شده و در افرادی که موجب آسیب جسمانی و یا تشدید بیماری می شوند، نه تنها واجب نیست؛ بلکه حرام است، و قضای آن در زمان مناسب دیگر، بعد از ماه مبارک رمضان، تکلیف شده است. دیابت از بیماری های رایجی است که برای روزه داری شرایط خاصی ضروری است روزه داری دارای احکام و شرایط خاص است و بعضی از مبتلایان شرایط لازم برای ادای این فریضه را ندارند. در این مقاله، بعضی از مهم ترین ابعاد روزه داری در دیابت مرور شده است.

    روش

    این مطالعه، جمع بندی نشست روزه داری و دیابت در فرهنگستان علوم پزشکی است که به روش بحث متمرکز گروهی2 و مطالعه مروری کتابخانه ای در منابع معتبر داخلی تنظیم و ارایه شده است.

    یافته ها

    بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، در صورت رعایت اصول تغذیه و دستورات غذایی و تنظیم دستورات دارویی می توانند این فریضه الهی را در ماه مبارک رمضان و یا قضای آن را در ماه های دیگر به جای آورند. توصیه می شود بیماران مشروحه زیر روزه نگیرند: «افرادی که دیابت آن ها کنترل نیست»، «بیماران دیابت نوع 1 Brittle»، «بانوان باردار مبتلا به دیابت»، «بیماران دارای سابقه کتواسیدوز یا اغمای هیپر اسمولار»، «همراهی دیابت با عوامل خطر یا بیماری های عمده ای نظیر گرفتگی عروق کرونر، سیروز کبدی، نارسایی مزمن کلیوی، افراد مسن دارای اختلالات ذهنی»، «سابقه کاهش یا افزایش زیاد قند خون قبل از شروع یا هنگام ماه رمضان» و «افراد مبتلا به دیابت که دستورات غذایی و دارویی را خوب انجام نمی دهند یا در شرایطی قرار دارند که امکان انجام دقیق و صحیح این دستورات را ندارند»

    نتیجه گیری

    روزه به عنوان یکی از فرایض اساسی در دین اسلام به شمار می رود و می تواند برای پیشگیری و همچنین درمان برخی از بیماری ها مفید باشد. از شرایط وجوب روزه عدم السفر و عدم المرض است. از شرایط صحت روزه نیز عدم المرض است. درنتیجه اگر روزه برای بیمار ضرر داشته باشد، نه تنها واجب نیست، بلکه صحیح نیز نخواهد بود. افرادی که به دلیل بیماری نباید روزه بگیرند، اگر اقدام به روزه داری کنند، پذیرفته نخواهد بود، چراکه همانگونه که اضرار به نفس حرام است، خوردن غذای اضافی یا کم نیز اضرار به نفس تلقی شده و حرام محسوب می شود.

    کلیدواژگان: روزه داری، رمضان، دیابت
  • آذین نحوی جو* صفحات 290-299
    زمینه و هدف

    پیشگیری از سرطان یکی از اقدامات مهم در اقتصاد مقاومتی است. سرطان پستان اولین سرطان شایع زنان دردنیا می باشد که قابل پیشگیری است. با تشخیص زودهنگام (شامل تشخیص به موقع و غربالگری)، بیماران در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند که اقدامات درمانی آسان تر، موثرتر و هزینه اثربخش، میزان بقا و کیفیت زندگی بهبود پیدا می کند. هدف از این مطالعه بررسی نقش موسسات خیریه مردم نهاد در غربالگری و تشخیص به موقع سرطان پستان است.

    روش

    ابتدا فهرست موسسات خیریه مردم نهاد به همراه حوزه های فعالیت آن ها از شبکه ملی خیرین سلامت حوزه سرطان دریافت و با این موسسات تماس گرفته شد، گزارشی از تجارب چهار موسسه خیریه مردم نهاد که درزمینه پیشگیری و غربالگری سرطان پستان فعالیت داشته اند و گزارش ها را در اختیار ما قرار دادند مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیش از 60 موسسه خیریه مردم نهاد در حوزه سرطان در کشوروجود دارد که 34 موسسه عضو شبکه خیریه های حوزه سلامت هستند. بیشترین حوزه فعالیت موسسات خیریه سرطان بعد از حمایت های نقدی و غیرنقدی از بیماران (85 درصد) آموزش و اطلاع رسانی است (80 درصد). در این مطالعه 4 موسسه خیریه از اعضای شبکه گزارش های خود را در زمینه پیشگیری اولیه و ثانویه سرطان پستان ارسال کردند.

    نتیجه گیری

    موسسات خیریه سرطان در ایران در زمینه اطلاع رسانی و آموزش همگانی در زمینه پیشگیری از سرطان پستان بسیار فعال می باشند ولی تجربیات آن ها در زمینه تشخیص زودهنگام بسیار محدود است و فعالیت ها به صورت مناسب مستند نمی شود. ضروری است این موسسات دراین خصوص همکاری بیشتری داشته باشند و براساس متون علمی این نوع فعالیت ها را گسترش دهند و با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی فرایندها و نتایج اقدامات خود را با دقت مستند کنند. شبکه خیریه های حوزه سرطان می تواند نقش کلیدی در این خصوص ایفا کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، پیشگیری، خیریه، سرطان پستان، غربالگری پزشکی
  • محمد مهدی تدین* صفحات 300-309
    زمینه و هدف

    بحران اقتصادی، هرگونه کاهش در فعالیت اقتصادی در کل اقتصاد یک کشور است که بیش از چندماه به طول انجامد و در تولید ناخالص داخلی، درآمد، اشتغال، تولید صنعتی و فروش عمده و جزیی قابل رویت باشد. فقرا نسبت به صدمات جبران ناپذیر وضعیت سلامت ناشی از بحران های اقتصادی حساس ترند. بحران های مالی بر توانایی فقرا برای تامین مالی خدمات سلامت تاثیر می گذارد و ممکن است آن ها را مجبور سازد از مصرف خدمات ضروری صرف نظر کنند. هدف این مطالعه شناخت اثرات بحران های اقتصادی بر هزینه کرد سلامت، ارایه خدمات و بهره مندی از خدمات سلامت در بین فقرا و شناخت سیاست های رویارویی و پاسخ به بحران با تاکید بر رهنمودهای سیاست های اقتصاد مقاومتی در کشور است.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کیفی نگاشته شده است. ابتدا بحران های مالی مهم نظام سلامت، کمبود بودجه و سیاست های محافظت مالی در مواجهه با بحران ها با تاکید بر فقرا طی چهاردهه گذشته از طریق جستجوی نیمه نظام مند در پایگاه های داده ای معتبر جستجو و شناسایی شد. سپس پرسشنامه ای براساس یافته های حاصل از مرور مطالعات مشتمل بر عناوین اصلی بحران های مالی نظام سلامت، اثرات بحران ها بر نظام سلامت و پاسخ نظام سلامت به آن ها، طراحی و توسط صاحبنظران و متخصصان نظام سلامت که به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شده بودند تکمیل شد.

    یافته ها

    تاکنون پاسخ سیاستی مشخصی برای حمایت از فقرا در نظام سلامت برای مواجهه با بحران های مالی تدوین و تصویب نشده است و ردپای عدالت در سیاست ها، قوانین و اسناد بالادستی مربوط به شرایط ثبات اقتصادی است. مرور بحران های مالی 4 دهه گذشته نشان داد که در بحران های با منشا خارجی (ناشی از جنگ و تحریم) غالبا کمبود دسترسی به خدمات و کاهش عرضه خدمات مهم ترین اثرات بر نظام سلامت و سیاست های انقباضی مهم ترین پاسخ نظام سلامت بوده است. در بحران های مالی با منشا داخلی(ناشی از افزایش هزینه ها و کمبود بودجه متاثر از سیاست های اقتصادی) نیز جابه جایی هزینه مهم ترین پاسخ سیاستی بوده است.

    نتیجه گیری

    دولت هایی که وزن بیشتری برای برنامه های تور ایمنی اجتماعی، عدالت و تامین مالی حامی فقرا قایل هستند، تاب آوری ساختاری بیشتری در برابر بحران های مالی دارند. ترکیبی از بهبود کارایی، کاهش هزینه های خاص و مکانیسم های حمایت از درآمد به دولت ها برای حفظ خدمات حیاتی برای فقرا و افراد آسیب پذیر کمک خواهد کرد. نظام سلامت کشور باید تمرکز خود را در بحران فعلی بر تضمین دسترسی فقرا به خدمات سلامت قراردهد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بحران اقتصادی، تسهیلات سلامت، فقرا، مراقبت های پزشکی
  • سید جعفر حسینی*، احمد فیاض بخش صفحات 310-315
    زمینه و هدف

    هرچند براساس مفروضات کلاسیک دانش اقتصاد، ورود تکنولوژی در تمامی بخش ها از جمله بخش سلامت می تواند به واسطه کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری سبب انتقال منحنی امکانات تولید یک کشور شود؛ اما به نظر می رسد از نقطه ای به بعد توسعه استفاده از فناوری در حوزه سلامت، با وجود افزایش سهم سلامت در تولید ناخالص داخلی، اما به جهت ظهور انواع پیامدهای منفی خارجی و بروز تقاضای القایی، تاثیر مشخصی در ارتقای رفاه اجتماعی و دسترسی ارزان و راحت عموم مردم به خدمات درمانی نخواهد داشت. بر همین اساس، همواره این پرسش مطرح است که مرز و حد بهینه ورود فناوری در بخش سلامت که منجر به بهبود شاخص های کل خواهد شد چیست؟ پاسخ به این پرسش، موضوعی به نام ارزیابی فناوری سلامت را به موضوعی کلیدی در سیاست گذاری سلامت تبدیل نموده است که نقش بی بدیلی در شناخت ارتقای تاب آوری و سطح مقاومت نظام سلامت یک کشور خواهد داشت. از آنجا که همواره موضوع ارزیابی فناوری سلامت در ایران نسبت مستقیمی با سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته است؛ لذا بررسی و آسیب شناسی نوع مواجهه ساختار سیاست گذاری کشور در بخش سلامت با موضوع فناوری نیازمند ارزیابی و آسیب شناسی رویکردها و عملکردهای این وزارتخانه است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش اسنادی و استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شده است.

    یافته ها

    براساس بررسی های انجام شده، آسیب شناسی ارزیابی فناوری سلامت در ایران در 5 محور تعریف فناوری، معیارهای ارزیابی فناوری، تربیت نیروی انسانی مورد نیاز، نقش نظام بیمه در ارزیابی فناوری و در نهایت نقش فناوری های نوین انجام پذیرفت.

    نتیجه گیری

    آنچه از نتایج حاصل از این ارزیابی مشخص شد، ضرورت بازنگری اساسی در الگوی ارزیابی فناوری کشور و ساختار تصمیم گیری درخصوص ورود فناوری به عرصه سلامت به ویژه با توجه به در پیش بودن امواج جدید فناوری در بخش سلامت را مطرح می کند که تا کمتر از 10 ساله آینده الگوی کنونی سیاست گذاری و ارزیابی فناوری را برای کشوری نظیر ایران به شدت با چالش مواجه می سازد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ارزیابی تکنولوژی زیست پزشکی، فناوری های نوین، سلامت
  • احمد فیاض بخش* صفحات 316-324
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه تحلیل و راهیابی بند 7 و سایر بندهای مرتبط با سلامت از سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است.

    روش

    این مطالعه بررسی مروری و مقایسه ای است که در مراحل جمع آوری داده ها و تحلیل از روش های کیفی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های مطالعه در مورد بند 7 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در نظام سلامت به طور خاص و سایر بندهای مرتبط به طور عام مرور شده است. امنیت غذا و درمان در شرایط عادی، پدافندی، آفندی، بحران و بلایا تحلیل شده است و جایگاه شایسته و بایسته نظام آرمانی اقتصاد مقاومتی سلامت در نظام مقدس انقلاب اسلامی، زمینه سازی برای تحقق جایگاه مرجعیتی و تمدن سازی نوین اسلامی ترسیم شده است.

    نتیجه گیری

    اکثر بندهای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با بخش های مختلف سلامت نیز مرتبط است. اتخاذ سیاست اقتصاد مقاومتی و اهتمام برای تحقق آن در حوزه سلامت، یک تاکتیک مقطعی برای مقابله با تحریم ها و فشارهای مقطعی اقتصادی نبوده، به عنوان یک راهبرد طولانی مدت و در تمامی شرایط (عادی - بحرانی و بلایا، آفندی و پدافندی) باید تسری داشته باشد و جایگاه آرمانی و شایسته آن زمینه سازی برای احراز مرجعیت علمی و تمدن سازی نوین اسلامی است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشنی، اقتصاد پزشکی، سیاست بهداشت، اقتصاد مقاومتی، تحریم اقتصادی
  • شیما طباطبایی*، ناصر سیم فروش صفحات 325-333
    زمینه و هدف

    با توجه به دستاوردهای توسعه آموزش پزشکی در کشور، مستندسازی جامع روند توسعه آموزش تخصصی و فوق تخصصی، ضروری است. هدف این مطالعه، توصیف و تحلیل دستاوردهای کمی آموزش پزشکی تخصصی و فوق تخصصی در جمهوری اسلامی ایران از سال 1357 است.

    روش

    این تحقیق ملی با حمایت فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی صورت پذیرفت. برای مستندسازی پیشرفت های کمی، جمع آوری اسناد دقیق و شواهد موجود و دست اول، از منابع چندگانه اطلاعاتی شامل دبیرخانه شورای آموزش پزشکی وتخصصی، سازمان نظام پزشکی صورت پذیرفت. با استفاده از روش تحلیل روند، روندهای رشد در هر رشته تخصصی و فوق تخصصی به تفکیک رشته و درصدهای رشد دانش آموختگان به تفکیک جنیست از سال 1357 تا 1394 تعیین شد. همچنین درصدهای تغییرات و رشد پزشکان نسبت به صد هزار نفر جمعیت محاسبه شد.

    یافته ها

    از سال 1357 تاکنون، رشته های تخصصی از 18 به 27 رشته افزایش یافت. با تاسیس اولین دوره فوق تخصص در سال 1365 تعداد رشته ها به 25 و تعداد رشته های فلوشیپ به 55 رشته افزایش یافت. مجموع پذیرفته شدگان تخصص؛ فوق تخصص و فلوشیپ از 600 نفر در سال 1364 به 3500 نفر در سال 1394 رسید و 485 درصد رشد داشته است. در سال 1395، 55 درصد از دستیاران تخصصی و 35 درصد دستیاران فوق تخصصی خانم ها بوده اند. از سال 1357 تا 1394، رشد پزشکان متخصص 333 درصد و رشد متخصص به ازای هر صد هزار نفر جمعیت برابر 61/112 درصد بوده است. از سال 1364 رشد تعداد پزشکان فوق تخصص 589 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    توسعه کمی چشمگیر آموزش عالی پزشکی ایران، سبب خودکفایی نظام سلامت از نظر نیروی متخصص در رشته های مختلف پزشکی شده و رشد خانم های پزشک برای پاسخگویی به تقاضای خانم های ایرانی برای دریافت خدمات تخصصی از متخصص همجنس بسیار موثر بوده است

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، ایران، توسعه کمی، تخصص های پزشکی، دستاورد، فوق تخصص ها، فلوشیپ ها
  • مصطفی قانعی* صفحات 334-340
    زمینه و هدف

    در دهه های گذشته سلامت مورد توجه جدی تمام کشورها قرار گرفته است. از آنجا که رتبه بندی سطح سلامت کشورها براساس معیارهای تعریف شده برای سلامت صورت می گیرد، این امر موجب شده است که اختلاف نظر در سطح بندی سلامت پیش آید. جمهوری اسلامی ایران با پشتوانه قوی که در حوزه اسلام دارد باید بتواند معیارهای سلامت را براساس تمام ابعاد وجودی انسان تعریف کند تا در دستیابی به سلامت به بیراهه نرود. در این پژوهش، معیارهای سلامت بر مبنای دعای بیست و سوم صحیفه سجادیه استخراج شده اند.

    روش

    این مطالعه با استناد به صحیفه سجادیه، قرآن کریم، سخنان ایمه معصومین (ع) و انواعی از مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    درخواست امام سجاد (ع) در بالاترین سطح سلامتی از خداوند می تواند معیاری برای نظام سلامت در کشور ما قرار گیرد. از طرفی امکان نظریه پردازی در این حوزه را فراهم می کند. امام علی بن الحسین (ع) می فرماید: سلامت حداکثری که یک انسان می تواند از خداوند طلب کند بدین صورت است که بایستی تمام جوانب جسمی و ارگان ها در حداکثر سلامتی قرار گیرد و چنانچه آسیبی وارد شد، سرعت ترمیم بسیار بالایی داشته باشد و سلامتی حاصل شده امروز بتواند به گونه ای برقرار شود که سلامت روز بعد کامل تر از روز قبل باشد و این سلامتی تضمین حیات طیبه را در دنیا و رستگاری را درآخرت به ارمغان آورد.

    نتیجه گیری

    سلامتی از پایه های جسمانی شروع می شود و در مراتب روحانی به اوج خود می رسد. براساس این نظریه، نظریات مربوط به عمر انسان و پدیده مرگ باید مورد تجدید نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت، صحیفه سجادیه، معیارها
  • مصطفی قانعی، مهدی ناظمی، علی جوادی، حسن هنرور* صفحات 341-348
    زمینه و هدف

    فرهنگ نقش و تاثیر شایان توجهی در ارتقای سلامت افراد ایفا می کند. تعیین کننده های فرهنگی در نظام سلامت در سه سطح سیاست گذاری و ارایه دهندگان خدمات سلامت و مردم به عنوان گیرندگان سلامت موثر هستند. بنابراین ارایه الگوی نظام سلامت با رویکرد فرهنگی با استفاده از چارچوب مفهومی تعیین کننده های فرهنگی موثر بر این نظام دارای چنان اهمیتی است که پرداختن به این موضوع را به عنوان یک ضرورت مطرح می کند.

    روش

    این مطالعه با الهام از رویکرد «تعیین کننده های فرهنگی نظام سلامت» از حیث نظری و «ارایه مدل برای عوامل فرهنگی در سطوح سلامت» از حیث روش شناختی انجام شده است. پژوهش حاضر کیفی و براساس نتایج کاربردی، و از جهت فرایند اجرا از نوع اکتشافی است.این تحقیق در دو مرحله با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. در مرحله اول داده های مورد نیاز با تحلیل کیفی اسناد و متون و مصاحبه نیمه ساختار یافته فردی به دست آمده است و در مرحله دوم برای طراحی الگوی فرهنگی نظام سلامت براساس تعیین کننده های فرهنگی، عوامل مورد نیاز شناسایی و کدگذاری در قالب مدل هایی با استفاده از مدل مفهومی به دست آمده نظم داده شده اند.

    یافته ها

    بهبود تعیین کننده های فرهنگی از طریق توجه و توسعه به عوامل زمینه ای، ساختاری و واسطه ای فرهنگی از سطح کلان سیاست گذاری سلامت تا ارایه دهندگان خدمات سلامت و در نهایت گیرندگان خدمات سلامت می تواند موجب ارتقای سلامت شود و از طرفی الگوی به دست آمده، راهنمایی را در اختیار سیاست گذاران سلامت قرار می دهد که با استفاده از توجه بیشتر به این مولفه ها تاحدی از نابرابری در سلامت کاسته شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش می تواند سازوکارهایی را به منظور برنامه ریزی و اجرای مداخلات مطلوب ارایه دهد و فرهنگ مطالبه گری سلامت در گیرندگان خدمات سلامت یعنی مردم از سیاست گذاران سلامت شده و فرهنگ سلامت ورزی را در کشورتوسعه دهد.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، طراحی، فرهنگ، نظام سلامت
  • سید عباس فروتن* صفحات 349-353
|
  • Pages 229-231

    Health Resistance Economy is based on general health policies. Comprehensive health and healthy human is its main purpose and in this approach human and Islamic principles and values are observed. This policy brief presents principles and values and practical strategies of resistance health economy.

    Keywords: Health Economics, Resistance Economics, Strategy
  • Narges Tabrizchi*, Sara Emamgholipoor, Abolghasem Pourreza, Manal Etemadi, SeyedJafar Hosseini, Mohammad Shahedi, AliAkbar Fazaeli, Ahmad FAYAZ-BAKHS, Mohammad Javad Kian, MohammadAli Mohaghehghi Pages 232-249
    Background

    Increase of healthcare costs has become a major challenge worldwide. In order to ensure the security of treatment for all people, resiliency is necessary for the country’s health economy and must promote in the country. The aim of this article is to introduce the macro-axes and specific issues of each axis.

    Methods

    In this study, concurrent-nested mixed method was used. After discussing in focus group meeting and qualitative content analysis, the macro- axes priority of the resistance economy and specific issues were extracted. Studies in the field of health and resistance economics were identified as the complementary role by searching the databases of sid, magiran and Google scholar and with the keywords health, resistance economy, health system and Iran and the final list was obtained.

    Results

    Twelve macro-priority areas and specific issues of each axis were identified. The macro-axes are: "Conceptualism", "Basis, Principles, Values, Goals", "Policies and Strategies”, “Pathologic barriers and Challenges of the Health Economics", "Indices", " Intersectoral dimensions of the Health Economics and the Resistance Economics", "Requirements", Examples/Objective Examples in Contemporary History”, “Culture and Culture-Building”, “Dimensions of Health Economics Management”,  and “Implementation Strategies" in each macro-axis, a number of specific issues were introduced.

    Conclusion

    Strengthening the countrychr('39')s health system in normal conditions, crisis and disaster, war and bioterrorism, and economic sanctions, requires the implementation of health resistance economy. An excellent, efficient and responsive health system is possible with comprehensive implementation of the general health policies, related clauses of the resistance economy general policies, and other upstream documents in the field of health. Monitoring, evaluating and macro observation of health are also necessary for dynamism and prosperity of health economy and the achievement of affect and defense capabilities.

    Keywords: Economics, Medical, Health Policy, Resistive Economy
  • Pages 250-266
    Background

    Resistance economics in health is an economy based on human and Islamic principles, to achieve a comprehensive approach for health and a healthy person based on "valid references of Islamic economics", "Principles of the Constitution of the Islamic Republic of Iran", "Comprehensive Scientific Map of the Country", "Documents of General Policies of Health, Science and Technology, principle 44 of the Constitution and the Resistance Economy, notified by the Supreme Leader” and "Other Related Documents of the Policy related to Islamic Republic of Iran". The strategies identified in this study present the realization of a resistance economy for achieving the health system to the following macro goals:Identify and apply the scientific, technical and economic capacities of health to access the capability.Monitoring the programs of the sanctions, managing the risks against economy, preparing active, fast and timely response plans against internal and external risks and achieving defense capability.

    Methods

    This article has been prepared by reviewing library references in political documents and national sources and selected from international sources after a focused group discussion in resistance economics group of the Academy of Medical Sciences.

    Results

    The major and main strategies identified in this study are: "approach of health equity", "adherence to other human and Islamic values in health", "scientific authority with the approach of promoting human capital of health", "generalization the integration of education and research in services and care”, "comprehensive implementation of the principle of prevention", "realization of insurance system with a comprehensive approach for public health insurance”, "Developing of the countrychr('39')s health care network", "self-sufficiency and cutting dependence on health services and goods", "reforming the consumption pattern in the health system", "creating, maintaining and increasing of strategic and essential reserves", "increasing peoplechr('39')s participation with promoting in culture and health literacy" and" achieving health system and defense capabilities. “In each macro strategy, a number of specific strategies were considered. In theoretical study, principles, goals, policies and basics have been presented from valid and credible references.

    Conclusion

    The definite and permanent resilience and resistance of the health system in all circumstances can be possible with "Islamic economic system" based on knowledge and technology, "justice", "endogenous and exodenous", "dynamic and progressive", "Islamic approaches" "cultural", "ethical and spiritual", "transparency and accountability", "fight against corruption and abuse", "flexibility", "Production", "Productivity and cost-effectiveness", "Entrepreneurship", "Saving".

    Keywords: Economics Health, Economics, Medical, Medical Policy, Resistance Economics
  • Seyed Mohammad Reza Kalantarmotamedi* Pages 267-278
    Background

    A "resilient economy “is one that can sustain the growth and development of a country in times of trouble ie sanctions, war etc. Conditions requiring surgery places a considerable cost burden on the impoverished in a society; Surgery is not always a cost-effective treatment modal. Cost-effective strategies when feasible can help the Impoverished. A resilient economy based on Islamic values and economics seeks scientific prosperity and equity in rendering advanced national health services, and expenditure. This study assesses economic strategies for poverty elimination and equity in healthcare and surgery.

    Methods

    This article is a review of the authorchr('39')s views and experiences.

    Results

    A resilient economy may be applied in the following sectors: "Prioritizing of health and prevention instead of treatment", "preventing inequity in surgery", "seeking cost -effectiveness of diagnostic-therapeutic methods and surgical techniques" "promoting Healthy lifestyle such as adequate sleep , physical activity and nutrition", "preventing Obesity and excdess weight in surgical patients", "Prevention and control of surgical complications", pursuing "Indication and priorities in treatment ", preventing unnecessary and undue procedures.

    Conclusion

    Attention to scientific and safety principles and surgical indications is necessary in reducing expenditure and preventing undue procedures on under- privileged people can help remove poverty from Islamic societies.

    Keywords: Cost Benefit Analysis, Delivery of Health Care, General Surgery, Poverty, Resistive Economics
  • Hossein Malekafzali*, Ardeshir Khosravi Pages 279-282
    Background

    The Iranian Health House is a peripheral unit of the Iranian Primary Health care (PHC); it is the most comprehensive health service unit in rural areas of the country. These Healthcare units, were formed with the intention of increasing of social and health equity in health to benefit those in need of healthcare services. In this study, the cost of health services delivered in 1995 to prevent child mortality and disability in children under 5 years of age were assessed.

    Methods

    Data were obtained by literature review of studies conducted on the costs of Healthcare clinics as well as information from websites of the Statistics Center of Iran, National Organization for Civil Registration, Central Bank, Ministry of Health and Medical Education and interviews with key informant involved in the development of healthcare centers and then the cost of preventing death and disability of children under 5 years of age were estimated.

    Results

    The healthcare cost of a villager was US$ 10 per year in 1995. Health expenditure of a child was US$ 3 per year. The number of deaths and disabilities of children prevented were reduced was 2400 in 1995. Taking into account the population under 5 years, primary health care costed about US$ 3,000 a year for each child under 5 saved from death or disability. The cost of treatment such as open heart surgery or a kidney or liver transplant that year costed at least $ 10,000.

    Conclusion

    Based on the results of this study and review of the available literature, it was shown that in 1995 the cost effectiveness of primary health care compared to major operations such as open heart surgery or kidney transplantation was 18 times more than the cost of prevention in children under 5 years of age.

    Keywords: Fee-for-service Plans, Health Care Costs, Healthcare Facilities, Primary Health Care
  • Fereidoun Azizi* Pages 283-289
    Background

    Fasting is one of the most important duties recommended in Islam. It is ordered to be performed on adults and healthy people and forbidden on people who cause or aggravate disease. Replacement of this duty can be performed in another appropriate time, after the holy month of Ramadan. Diabetes is a prevalent disease and some of the diabetic patients do not have conditions to perform this duty. In this article, some of the most important aspects of fasting in diabetes are reviewed.

    Methods

    This study is a summary of several meetings on fasting and diabetes was held in the Academy of Medical Sciences of Iran, which has been prepared and presented in focus group discussion and literature review in national references.

    Results

    Many diabetic patients can do this duty during Ramadan or in other months if they follow the principles of nutrition and dietary guidelines and prescribe medication. It is recommended that patients with the following conditions do not being fast: "patients with uncontrolled diabetes", "Diabetes mellitus type 1 Brittle", "Pregnant diabetic women ", "Patients with a history of ketoacidosis or hyperosmolar coma","Diabetes with major risk factors or diseases such as coronary artery disease, liver cirrhosis, chronic renal failure, the elderly with mental disorders" "history of high or low blood sugar before or during Ramadan," and  "diabetic patients who do not follow dietary and medication orders or it is not possible for them to obey these orders carefully and correctly."

    Conclusion

    Fasting is one of the main duties recommended in Islam and can be useful in prevention and treatment of some of the diseases. Necessary conditions for fasting are health and not traveling. As a result, if fasting is harmful for a patient, it is not only obligatory, but also incorrect. Fasting is not acceptable in patients who are not allowed to fast, because as self-harm is forbidden, eating too much or too little food is considered self-harm and is forbidden.

    Keywords: Diabetes, Fasting, Ramadan
  • Azin Nahvijou*, Massoumeh Guiti, Afssoun Mahouri, Nafisseh Fathnia Tabari, Fatemeh Raesspour, Roghayeh Abedi, AzinRabiean, Fatemeh Khaleghi, Lily Rezaei, Rana Barazandeh, Kazem Zendehdel Pages 290-299
    Background

    Cancer prevention is an important action in the period of resistive economy. Breast cancer (BC) is the most common women cancer worldwide. BC is preventable cancer. Cancer screening aims to find cancer in the early stage when a patient is in the asymptomatic phase. Early diagnosis causes patient management easier in the shorter period, more effective with less cost, ultimately screening leads to increase survival rate and improve patient’s quality of life.
    The aim of this study was to investigate the role of charities in the screening and early detection of breast cancer in the period of resistive economy.

    Methods

    First, we received a list of non-governmental charities along with their areas of activity from the National Network of Charities (NNC) in the area of cancer and then we analyzed the reports of four non-governmental charities that have been active in the prevention and screening of BC.

    Results

    There are more than 60 non-governmental organizations in the field of cancer in the country. NNC covers 34 of them. Most of their activities were financial and non-financial supports (85%), the second activity was in the field of education and information (80%). We received the reports of four charities that have been involved in the primary and secondary prevention of BC.

    Conclusion

    Cancer charities in Iran are active in the area of information and public education for BC prevention. They have limited experience on early detection and they didn’t document their activities. It is necessary to work together and developed their activities based on scientific documents. We suggest to collaborate with research centers and other scientific organization and documented their activities with precise. NNCs in cancer play a key role in this regard.

    Keywords: Breast Cancer, Charities, Screening, Resistive Economy
  • Manal Etemadi, Mohammad Mehdi Tadayon* Pages 300-309
    Background

    An economic crisis is any decrease in economic activity in the whole economy of a country that lasts more than a few months and is visible in GDP, income, employment, industrial production and major and minor sales. The poorare more susceptible to irreparable damage to health due to economic crises. Inability to finance health services may force them to neglect essential services. The purpose of this study was to identify the effects of economic crises on health spending, and utilization of services among thepoor.

    Methods

    In this qualitative study first, the major financial crises of the health system, budget shortages and financial protection policies in crises with focus on the poor over the past fourteen years were sought and identified through semi-systematic searches of valid databases. Then, a questionnaire based on the findings of a review of studies including the main topics of health system financial crises, the effects of crises on the health system and the health system response to them, designed by experts and Health system specialists selected by convenience and purposeful sampling were completed.

    Results

    A clear policy response to protect the poor has not been formulated in the health system to deal with financial crises, and laws and documents relate to conditions of economic stability. A review of the financial crises of the last four decades has shown that in crises with a foreign origin (war and sanctions), often reduce access to services and diminish the services having the most important effects on the health system and the austerity policies were the main policy response. Costs shifting has also been the most important policy response in domestic financial crises (caused by rising costs and lack of budget due to economic policies).

    Conclusion

    Governments that place greater focus on social safety net programs, justice and health financing, are more resilient to financial crises. Efficacy, cost reduction, and income support mechanisms can help governments maintain critical services for the poor and vulnerable. The countrychr('39')s health system must focus on ensuring the access of the poor to health services in times of crises.

    Keywords: Economic Crisis, Health Facilities, Poverty-therapy, Resistance Economy
  • Seyed Jafar Hosseini*, Ahmad FAYAZ-BAKHSH Pages 310-315
    Background

    According to economics classic assumptions, entrance of technology in health, can transit curve of a countrychr('39')s production facilities by reducing costs and increasing productivity, but from one time, development of technology which is used in the field of health, despite its increase share of health in GDP, will not have a significant effect on promoting social welfare and cheap and easy access to health services. So, the permanent question is where is the limit and border for technology entrance in the health sector for improving indicators? The answer of this question has made an issue named health technology assessment as a main point in health policy, which has an important role for promoting of countrychr('39')s health systemchr('39')s resilience and its level. Health technology assessment in Iran always related to policies of Ministry of Health and Medical Education. Evaluation the approach of countrychr('39')s health policy structure for technology issue needs to assess performance of this ministry.

    Methods

    This study performed by using scientific published references and semi-structured interviews.

    Results

    Evaluation of health technology in Iran was performed in 5 areas including definition of technology, criteria for evaluating of technology, training of human resources, role of insurances in technology assessment and the role of new technologies.

    Conclusion

    Revising of the countrychr('39')s technology assessment model and decision-making structure regarding the entry of technology in the health sector is needed, especially considering the new types of technology in the health sector.

    Keywords: Biomedical, Health System, Reproductive Techniques, Technology Assessment
  • Ahmad FAYAZ-BAKHSH* Pages 316-324
    Background

    The purpose of this study is to analyze clause 7 and other health related clauses of the general policies of resistance economy.

    Methods

    In this review and comparative study, qualitative methods were used for data collection and analysis.

    Results

    In this study, clause 7 of general policies of resistance economy especially in health system and other related general clauses were reviewed. Food security and treatment in normal condition, defensive, crisis and disaster have been analyzed and the worthy position of health resistance economy in Islamic Revolution, background for the realization of authority and modern Islamic civilization has been designed.

    Conclusion

    Most of general policies of resistance economy clauses are related to different parts of health. Policy of resistance economics and achieve it in health is not a cross-sectional tactic for confronting sanctions and economic pressures. It is a long-term strategy and should be extended to all of the conditions (normal-critical and disaster, and defensive). It’s ideal and worthy position is a basis for achieving scientific authority and new Islamic civilization.

    Keywords: Delivary of Health Care, Economic Sanction, Health Policy, Medical Economics, Resistive Economics
  • Shima Tabatabai*, Nasser Simforoosh Pages 325-333
    Background

    Following the Islamic revolution in 1979, great advances have been made in Clinical Postgraduate Medical Education. Despite the significant achievements, there has been no comprehensive documentation of the growth trends. This study aimed to describe and analyze the quantitative development in Postgraduate Medical Education in I.R.IRAN over the last 4 decades.

    Methods

    A comprehensive growth trend analysis was conducted, via the Academy of Medical Sciences of IR Iran. First-hand data were obtained from the Council on Medical Education& Specialty training of the Ministry of Health and Medical Education, and the Medical Council of Iran. Specialty and subspecialty training growth rates within the different disciplines and physician-to-population growth trends were calculated.

    Results

    Clinical postgraduate training disciplines have increased from 18 specialties in 1979 to 27 specialty disciplines in 2016, and from 1 subspecialty discipline in 1985 (the establishment of first subspecialty training programs ) to 25 subspecialties and 55 fellowship disciplines in 2016. The total number of residents admitted to specialties subspecialties and fellowships increased from 600 in 1986 to 3500 in 2015. ( 485 %. percentage increase). Women constituted about 55 % of admitted residents to specialty programs and 35 % of admitted specialists to subspecialty programs in 2016. Between 1979 and 2016, the number of specialists has increased by 333%., the number of sub-specialists has increased by 589% and the percentage increase per 100,000 populations was 112.61 %.

    Conclusion

    The results revealed that, over the last 4 decades, Iran has had significant quantitative progress in postgraduate medical education. Iran’s postgraduate medical-education system is successful and self-sufficient in providing medical manpower to serve Iranian people in different specialties and subspecialty medical fields. Along with this development, the number of Iranian female specialists and sub-specialists significantly increased to fulfil the female patient’s request for same gender physicians.

    Keywords: Achievement, Fellowships, Iran, Medical Education, Medical Specialties, Quantitative Development, Subspeciaties
  • Mostafa Ghanei* Pages 334-340
    Background

    In the past decades, health has been a significant concern in all countries. Health criteria varies in different countries; disagreements on health ratings are common. The Islamic Republic of Iran, with its strong support for Islam is able to define the criteria of health according to all aspects of human existence. In this study, the criteria of health were extracted based on the 23rd prayer written in the Sahifah Sajjadiyah book of Imam Sajad (PBUH).

    Methods

    This study was performed based on the  Sahifa Sajjadiyyah, the Holy Quran, the hadith of the Imams and a variety of library studies.

    Results

    Imam Sajjadchr('39')s (PBUH) request from God for the highest level of health is not only an accepted criterion for the basis of the health system in our country but also allows for postulation  in this regard Imam Ali ibn al-Hussein (PBUH) said: The maximum health a person can ask for is that where  all physical aspects and organs be in the best possible health and function. If injury occurs, they will have a speedy recovery back to normal.

    Conclusion

    Health starts with the physical aspect and culminates in spiritual aspects. According to this theory, theories about worldly life and the phenomenon of death should both be considered.

    Keywords: Health, Health Criteria, Sahifeh Sajadiyeh
  • Mostafa Ghanei, Mehdi Nazemi, Ali Javadi, Hassan Honarvar* Pages 341-348
    Background

    Culture plays an important role in improving health. Cultural determinants are effective in health service providers. Therefore, the presentation of a health system model via a cultural approach using the conceptual framework of cultural determinants affecting this system is important.

    Methods

    This study was conducted in a methodological manner inspired by "cultural determinants of the health system". A qualitative study  based on applied results, was carried out in two stages using a qualitative content analysis approach. In the first stage, the required data was obtained by qualitative analysis of documents and texts and semi-structured interviews. In the second stage, designing the cultural model of the health system based on cultural determinants, was done; the factors required to identify and encode in the form of models using the conceptual model was  arranged.

    Results

    Improvement of cultural determinants through attention and development to underlying, structural and cultural factors from the macro level of health policy to health providers and, health care recipients can promote health and reduce health inequalities.

    Conclusion

    The results of this research can provide insight for planning and implementation of optimal interventions to create a culture of health in accord with demand in health care recipients.

    Keywords: Culture, Design, Health System, Paradigm