فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن حیدری نژاد*، حسین داوودی صفحات 169-181
    زمینه و هدف

    خودکشی به عنوان یکی از علل اصلی مرگ در سراسر جهان یکی از نگرانی های عمده در بهداشت عمومی است؛ لیکن کمتر پژوهشی به بررسی عوامل موثر بر آن در خانواده های درآستانه طلاق پرداخته است. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی تمایل به خودکشی بر اساس دشواری تنظیم هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، انعطاف پذیری خانواده و تحمل پریشانی توانایی در نوجوانان و جوانان خانواده های در آستانه طلاق شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان و جوانان خانواده های در آستانه طلاق شهر اصفهان بود. براساس فرمول کوکران 373 نفر انتخاب و به مقیاس سنجش افکار خودکشی بک، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی، پرسشنامه انعطاف پذیری خانواده و مقیاس تحمل پریشانی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده به روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که دشواری تنظیم هیجانی با تمایل به خودکشی رابطه مثبت و معنی دار دارد، اما بین متغیرهای انعطاف پذیری شناختی، انعطاف پذیری خانواده و تحمل پریشانی با تمایل به خودکشی رابطه معکوس و معنی داری دارد (01/0>p). همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که عامل انعطاف پذیری شناختی و دشواری تنظیم هیجان در مجموع توان پیش بینی 17 درصد از تغییرات واریانس تمایل به خودکشی را دارند (01/0>p).

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی نقش مهمی در تمایل نوجوانان و جوانان خانواده های در آستانه طلاق به خودکشی دارند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، خودکشی
  • سحر اشرفی، عبدالمجید بحرینیان*، کبری حاجی علیزاده، علی دلاور صفحات 182-191
    زمینه و هدف

    اختلالات خوردن از دسته اختلالات روانی/ روان تنی به شمار می آیند که مشکلات متعددی در سلامت جسمانی و عملکرد روانی را موجب می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد بر پرخوری عصبی زنان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها:

     مطالعه ی حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. در این مطالعه 40 نفر از زنان دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بزرگتر از 30 در منطقه 1 شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه بازخوردهای خوردن گارنر و همکاران (1982)، پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 60 دقیقه ای جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به صورت گروهی دریافت کردند در حالی که گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج مقایسه گروه های آزمایشی با گروه گواه نشان داد که پرخوری عصبی و خرده مقیاس های آن (رژیم لاغری، پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا و مهار دهانی) در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معناداری کاهش پیدا کرد و اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پرخوری عصبی در مرحله پس آزمون تایید می گردد (001/0>p). میزان این تاثیر بین 7/75 تا 1/81 درصد بود.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی نتایج حاکی از تاثیر معنادار یک دوره درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر متغیرهای پرخوری عصبی و کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن بود و می توان از این روش برای درمان عصبی افراد دارای اضافه وزن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پرخوری عصبی، اضافه وزن
  • سحر سادات سید موسوی پاسکه، علی فتحی آشتیانی*، عماد اشرفی صفحات 192-201
    زمینه و هدف

     بار مراقبت از بیماران روانی به عنوان یک عامل مهم برای حفظ بیمار در سطح جامعه اثرگذار است، در زمینه ارزیابی و اندازه گیری این موضوع در بیمارن اسکیزوفرنی ابزار اندازه گیری مشخصی وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه مراقبان بیماران اسکیزوفرنی بود.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 147نفر از مراقبان بیماران اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روانپزشکی روزبه و سازمان حمایت از خانواده بیماران اسکیزوفرنی احباء در شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه مراقبان بیماران اسکیزوفرنی، پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه علایم مثبت و منفی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی تحلیل شد.

    یافته ها:

     در تحلیل عاملی اکتشافی شش عامل (توانمندی مراقب، روابط بین فردی، استقلال، شان اجتماعی، نگرانی مراقب و خستگی مراقب) استخراج شد. در مجموع این شش عامل توانسته اند 7/70 درصد از واریانس 32 سوال این پرسشنامه را تبیین کنند. همسانی درونی خرده مقیاس ها نیز با آلفای کرونباخ در دامنه مطلوب به دست آمد. ماتریس چرخش یافته واریماکس نشان داد  که همه سوالات قابل استفاده هستند.

    نتیجه گیری:

     نتایج تحلیل آماری نشان می دهد پرسشنامه بار مراقبت از بیمار اسکیزوفرنی از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر (با ضریب اعتبار 67/)0 در جمعیت ایرانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، اسکیزوفرنی، بار مراقبت
  • نسیبه منصوری، محمدرضا صفاریان طوسی*، احمد منصوری صفحات 202-212
    زمینه و هدف

    کژکاری جنسی یکی از اختلال های شایع در بین زنان است و معمولا با ناراحتی چشمگیر بالینی در توانایی پاسخ دهی جنسی فرد یا تجربه لذت جنسی همراه است. ازاین رو هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین بدرفتاری های دوره کودکی و کژکاری جنسی زنان بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه های شهرستان شاهرود بود. چهارصد دانشجوی زن متاهل شهر شاهرود به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به شاخص عملکرد جنسی زنان، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مقیاس خود گزارشی کودک آزاری پاسخ دادند. داده های پژوهش حاضر با استفاده از نرم افزارهای SPSS وLISREL  و به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان، بدرفتاری های دوره کودکی و کژکاری جنسی زنان رابطه وجود دارد (05/0>p). بعلاوه، راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان میانجی رابطه بین بدرفتاری های دوره کودکی و کژکاری جنسی زنان هستند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت می کند که راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان میانجی رابطه بین بدرفتاری های دوره کودکی و کژکاری جنسی زنان هستند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خشونت جسمی، غفلت، کژکاری جنسی، سوء استفاده جنسی
  • سمانه محمدی شمیرانی، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز درتاج، صغری ابراهیمی قوام، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 213-226
    زمینه و هدف

    همواره در نظام رفاه کودک، به کودکان و نوجوانان تحت مراقبت به عنوان یک جمعیت شکننده و در معرض خطر توجه می شود؛ از اینرو مداخلات پیشگیرانه در جهت کاهش آسیب ها بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزشی تاب آوری مبتنی بر بازی بر سازگاری اجتماعی کودکان تحت سرپرستی بهزیستی بود.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کودکان 7-5 سال تحت سرپرستی بهزیستی استان تهران بودند. ابتدا 5 مرکز به شیوه هدفمند انتخاب و سپس 30 نفر از کودکان دارای ملاک های پژوهش با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند(هر گروه 15 نفر).  ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه اختلال رفتاری کودکان راتر (1967)، مقیاس تاب آوری کودک و نوجوان انگار و لیبنبرگ (2009)  و بسته آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی (محمدی شمیرانی، 1398) بود. گروه آزمایش، آموزش تاب آوری را به مدت 14 جلسه ی 60 دقیقه ای به صورت هفته ای دو جلسه دریافت کردند. به منظور تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، تحلیل کوواریانس چند متغییره و تک متغییره استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش تاب آوری بر سازگاری اجتماعی و مولفه آن (بیش فعالی- پرخاشگری، اختلال کمبود توجه، ناسازگاری اجتماعی) تاثیر معناداری داشت (01/0<p) اما در مولفه های اضطراب- افسردگی و رفتار ضداجتماعی به طور معناداری موثر نبوده است (05/0 < p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های بدست آمده از این مطالعه به نظر می رسد می توان از بسته آموزشی تاب آوری برای افزایش سازگاری اجتماعی کودکان تحت سرپرستی بهزیستی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، بسته آموزشی تاب آوری، کودکان
  • حمید کاظمی زهرانی، نیلوفر بهنام پور* صفحات 227-236
    زمینه و هدف

    بارداری مهم ترین چرخه ی تولیدمثل است که برای زنان فرایندی طبیعی به شمار می آید بااین وجود به دلیل تغییراتی که در حوزه های روان شناختی و اجتماعی روی می دهد، می تواند با اختلالات خلقی و اضطرابی همراه باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب بدنی، شناختی و رفتاری و کیفیت خواب مادران باردار انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش یک تحقیق نیمه آزمایشی بر اساس طرح گروه آزمایش و کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود که در آن 60 نفر از مادران باردار واجد شرایط بیمارستان امین شهر اصفهان به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی سازی بلوکی در دو گروه 30 نفره توزیع شدند. از هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه های اضطراب بدنی، شناختی و رفتاری و کیفیت خواب، مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 5/2 ساعته (هفته ای یک بار) تحت آموزش مداخله ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. سپس مرحله پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. داده ها با نسخه 25 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری T-Test مستقل و T زوجی بررسی شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهند درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب و کیفیت خواب تاثیر داشته است (P<0/05).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج می توان گفت آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی موجب کاهش اضطراب بدنی، شناختی، رفتاری و بهبود کیفیت خواب مادران باردار می شود. بنابر این در نظر گرفتن نقش این مداخله توسط متخصصان حوزه ی سلامت و درمانگران در مراکز بهداشت مادران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بارداری، استرس، ذهن آگاهی، اضطراب، خواب
  • الهام فتحی، فاطمه ملکشاهی بیرانوند، ابولفضل حاتمی ورزنه، علی نوبهاری* صفحات 237-248
    زمینه و هدف

    یکی از گروه های اصلی که در طی شیوع بیماری کرونا ویروس تحت فشار زیاد با منابع و امکانات ناکافی قرار داشتند کادر درمان بودند. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی و شناسایی چالش های پیش رو کادر درمان در کار با بیماران مبتلا به کروناویروس انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، از روش تحقیق کیفی - توصیفی استفاده شد. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه کادر درمان اعم از پرستاران و پزشکان بیمارستان های شهر قم که در بخش کرونا ویروس از ابتدای شیوع بیماری مشغول به فعالیت بودند را در برمی گرفت. تعداد 11 نفر از کادر درمان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با رسیدن به اشباع نظری مورد مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از شیوه تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاضر شامل 9 مضمون اصلی (تجربه آشفتگی روانی و هیجان های منفی، تجربه سختی و فشار کاری، عدم به کارگیری متخصصان سلامت روان و کمبود مهارت های روان شناختی، عدم آمادگی کافی در مقابله با بیماری، کمبود دانش تخصصی، تجربه تعارض شغلی، کاهش روابط بین فردی و ننگ کرونا ویروس، اختلاف نظر و تعارض با اعضای خانواده، تجربه ناکامی و درماندگی به علت ماهیت بیماری) و 22 خرده مضمون بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد کادر درمانی با چالش هایی در حوزه های هیجانات، روابط بین فردی و خانوادگی، محیط شغلی و سختی کار مواجه می باشند. بدین منظور لازم است از راهکارهایی مانند بهره گیری از متخصصین سلامت روان برای کادر درمان و خانواده هایشان، ایجاد آمادگی کافی قبل از شیوع در بعد تجهیزات، نیروی انسانی، آموزش های لازم در مورد بیماری و فرایند آن و ماهر سازی کادر درمان و ایجاد مشوق های متعدد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پرسنل کادر درمان، کروناویروس، چالش ها، تحقیق کیفی
  • علی نجات، زهره رافضی*، فریده حسین ثابت صفحات 249-259
    زمینه و هدف

    اختلال وسواسی-جبری، یکی از اختلالات ناتوان کننده و شایع در نوجوانان است. عوامل زیادی در ایجاد و تداوم این اختلال نقش دارد که اخیرا سازه های شناختی توجه زیادی به خود جلب کرده است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی علایم اختلال وسواسی-جبری بر اساس مولفه های ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای مقابله ای انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوره اول شهر تبریز در سال تحصیلی 1398-1397 بود. درنهایت داده های 357 نفر (200 دختر و 157 پسر) که به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده بودند، تحلیل شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه بازنگری شده وسواسی-اجباری (OCI-R، فوا و همکاران، 2002)، پرسش نامه مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی (KIMS)، فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (CERQ-P-short) و مقیاس راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر (CISS) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که خودسرزنشی از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (01/0>P و 159/0=r) و مقابله اجتناب مدار از راهبردهای مقابله ای (01/0>P و 058/0=r) با علایم اختلال وسواسی-جبری رابطه ی مثبت و معنی داری دارند. همچنین پذیرش بدون قضاوت (01/0>P و 151/0-= r) و توصیف کردن (01/0>P و 103/0-=r) از مولفه های ذهن آگاهی و مقابله مسئله مدار (01/0>P و 073/0-=r) از راهبردهای مقابله ای با علایم اختلال وسواسی-جبری رابطه ی منفی و معنی دار دارند که درنهایت، متغیرهای خودسرزنشی و پذیرش بدون قضاوت توانستند در دو گام 9/ 3 درصد از واریانس علایم اختلال وسواسی-جبری را تبیین کنند.

    نتیجه گیری:

     با در نظر گرفتن این نتایج، به نظر می رسد برای پیشگیری نوجوانان به اختلال وسواسی-جبری، توجه به متغیرهای خودسرزنشگری و پذیرش بدون قضاوت بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی-جبری، ذهن آگاهی، تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای مقابله ای
  • فیروزه رضوی، محمدجعفر تارخ*، محمود البرزی صفحات 260-269
    زمینه و هدف

    بیماری آلزایمر شایع‎ترین شکل زوال عقل است که مهم‎ترین نمود آن اختلال در حافظه است. آسیب‎دیدگی مغزی و اختلال استرس پس از حادثه (حوادث ایجادشده برای جانبازان جنگ، رزمندگان و نیروهای مسلح)، نقش بسزایی در افزایش خطر بیماری آلزایمر دارد. ماهیت ابعاد بالای داده های عصبی، درعین حال تعداد کمی از نمونه های موجود، باعث می شود که یک سیستم تشخیص دقیق کامپیوتری ایجاد شود. هدف از انجام مطالعه حاضر به کارگیری شبکه های عصبی یادگیری عمیق برای ایجاد یک سیستم خودکار تشخیص بیماری می باشد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر، بر روی 200 نمونه تصاویر مغزی جانبازان جنگ توسط نرم افزار پایتون انجام شده است. در مدل پیشنهادی این پژوهش 70% از تصاویر پایگاه داده برای آموزش و 30% تصاویر پایگاه داده برای آزمون انتخاب شدند. در مرحله اول آموزش از یادگیری عمیق با شبکه کانولوشن برای استخراج ویژگی سپس در مرحله دوم به منظور طبقه بندی وضعیت سلامت بر پایه ویژگی های یاد گرفته شده می باشد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از خروجی تجزیه وتحلیل شده و با روش های ارایه شده در مطالعات قبلی مقایسه شده است. روش پیشنهادی، دقت تشخیص بالاتری دارد که نسبت به روش‎های موجود باعث افزایش بیش از 10% در دقت تشخیص در بسیاری از موارد گردیده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از روش های هوشمند بر مبنای یادگیری عمیق می تواند با دقت مطلوبی بیماری آلزایمر را تشخیص دهد. همچنین از الگوریتم های استفاده شده در این تحقیق را می توان در سایر امور مدیریتی، نظامی و دفاعی نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، شبکه عصبی یادگیری عمیق، طبقه بندی
  • بهرام شاهدی*، عاطفه سعیدی قهه، غلامرضا خیرآبادی، محمدجواد طراحی صفحات 271-287
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای افسردگی و خطرات ناشی از آن که زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد تلاش بر آن است تا عوامل محیط مسکونی مرتبط با آن شناسایی گردد تا در ادامه پژوهش های آتی بتوانند از آن در جهت ارتقای محیط های مسکونی با رویکرد کاهش افسردگی بهره گیرند. پژوهش حاضر با هدف مرور مطالعات انجام شده با موضوع رابطه بین ویژگی های محیط مسکونی و افسردگی ساکنین آن انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     در این مقاله مروری برای یافتن مستندات مرتبط با موضوع مقاله، نویسنده به بررسی منظم پیشینه منتشرشده بین سال های 2020- 2005 در مورد رابطه بین ویژگی های محیط مسکونی و افسردگی پرداخته و مطالعات مرتبط موردنظر در پایگاه داده های Pub Med، Elsevier، google scholar، Isi، MDPI، BMC، Magiran، SID با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط هم چون: رابطه بین محیط ساخته شده، محیط فیزیکی، محیط زندگی، محیط همسایگی و محله، محیط داخلی و خارجی، محیط طبیعی، محیط مسکونی، محیط کالبدی با سلامت روان (افسردگی، اختلالات روانی) بررسی گردید.

    یافته ها: 

    از بین تعداد 96 مقاله انتخابی مرتبط با موضوع، اکثر مقالات مقطعی بودند و رابطه آماری معنی داری میان حداقل یکی از ویژگی های محیط مسکونی و افسردگی را تایید می کردند. از بین جنبه های متفاوت ویژگی های محیط، عدم دسترسی به فضاهای سبز، ویژگی های همسایگی، آلودگی صوتی، خصوصیات محیط ساخته شده، میزان روشنایی و قابلیت پیاده روی با خلق افسرده مرتبط تر بود و این رابطه برای زیبایی محیط، محیط شهری، دسترسی به خدمات و تراکم جمعیت و تداخل فواصل روانی تناقض هایی را نشان می داد.

    نتیجه گیری:

     مرور نتایج پژوهش ها حاکی از آن است که ویژگی های محیط ساخته شده مسکونی در بسیاری از جنبه ها با افسردگی مرتبط است و توجه به آن برای ارتقای سلامت روان (کاهش افسردگی) ساکنین محیط های مسکونی ضروری است.

    کلیدواژگان: محیط ساخته شده، سلامت روان، افسردگی
|
  • Mohsen Heidari Nejad, Hassan Heidari*, Hosein Davoudi Pages 169-181
    Aim and Background

    Suicide as one of the leading causes of death worldwide is a major public health concern; however, few studies have examined the factors influencing it in families on the verge of divorce. To determine the prediction of tendency to suicide based on the difficulty of emotional regulation, cognitive flexibility, family flexibility, and distress tolerance in adolescents and young families on the eve of divorce in Isfahan.

    Methods and Materials: 

    The present study was a descriptive correlation that was performed in the statistical population of all adolescents and young families on the eve of divorce in Isfahan in the second six months of 2019-2020. According to the Cochranchr('39')s formula, 373 people were selected and answered Beck scale for suicide ideation, difficulties in emotion regulation scale, cognitive flexibility inventory, family flexibility questionnaire and distress tolerance scale. Data collected by Pearson correlation coefficient and stepwise regression were analyzed using SPSS-24 software.

    Findings

    The research findings showed that difficulty in emotion regulation a positive and significant relationship with the tendency to suicide. Cognitive flexibility, family flexibility and distress tolerance have a negative and significant relationship with tendency to suicide (P<0/01). Data from stepwise regression analysis also showed that cognitive flexibility and difficulty in emotion regulation have a combined ability to predict 17% of variance changes in tendency to suicide (P<0/01).

    Conclusions

    The results of the present study showed that difficulty in emotion regulation and cognitive flexibility play an important role in the tendency to suicide in adolescents and young families on the eve of divorce.

    Keywords: Distress tolerance, Emotional regulation, Psychological flexibility, Suicide
  • Sahar Ashrafi, Abdolmajid Bahrainian*, Kobra Hajializadeh, Ali Delavar Pages 182-191
    Aim and Background

    Eating disorders are a category of mental / psychiatric disorders that cause many problems in physical health and mental functioning. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the Bulimia nervosa of overweight women.

    Methods and Materials

    The present study is a Semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. In this study, 40 overweight women with BMI greater than 30 in area 1 of Tehran were selected by available sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. Subjects responded to the Garner et al (1982) Eating Questionnaire in two stages of pre-test and post-test. The experimental group received 8 sessions of 60 min of acceptance and commitment-based therapy in the group, while the control group received no treatment. Data were analyzed using descriptive statistics, univariate and multivariate analysis of covariance and SPSS software version 25.

    Findings

    Comparison of experimental groups with control group showed that Bulimia nervosa and its sub-scales (diet, overeating and mental health with food and oral restraint) were significantly reduced in experimental group compared to control group and the efficacy of acceptance and commitment-based treatment on Bulimia nervosa was confirmed at post-test (p<0.001). The effect was between 75.7% and 81.1%.

    Conclusions

    Generally, the results indicated a significant effect of a course of acceptance and commitment-based treatment on the variables of Bulimia nervosa and weight loss in overweight women.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Bulimia nervosa, Overweight
  • Saharsadat Sayedmousavipaske, Ali Fathiashtiani*, Emad Ashrafi Pages 192-201
    Aim and Background

    The burden of caring for the mentally ill is effective as an important factor in maintaining the patient in the community. There is no specific measurement tool for assessing and measuring this issue in schizophrenic patients. The aim of this study was to evaluate the psychometric properties of the Schizophrenia Caregivers Questionnaire.

    Methods and Materials: 

    The design of the present study was descriptive-correlational. About 147 caregivers of schizophrenia patients admitted to Roozbeh Psychiatric Hospital and the Family Support Organization of Schizophrenia patients in Tehran were selected as a sample. Three questionnaires of schizophrenia caregivers, quality of life questionnaire and positive and negative symptoms questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using Cronbachchr('39')s alpha, correlation coefficient and heuristic factor analysis.

    Findings

    In exploratory factor analysis, six factors (caregiver ability, interpersonal relationships, independence, social status, caregiver concern and caregiver fatigue) were extracted. In total, these six factors were able to explain 70.7% of the variance of the 32 questions of this questionnaire. The internal consistency of the subscales was also obtained with Cronbachchr('39')s alpha in the desired range. The Varimax rotating matrix showed that all questions were usable.

    Conclusions

    The results of statistical analysis show that the schizophrenia patient care burden questionnaire has acceptable psychometric properties and can be used as a valid tool (with a validity coefficient of 0.67) in the Iranian population.

    Keywords: Reliability, validity, schizophrenia, burden of care
  • Nasibe Mansouri, MohammadReza Saffarian Tosi*, Ahmad Mansouri Pages 202-212
    Aim and Background

    Sexual dysfunction is one of the most common disorders among women and is usually associated with by a clinically significant disturbance in a personchr('39')s ability to respond sexually or to experience sexual pleasure. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between childhood maltreatment and female sexual dysfunction.

    Methods and Materials: 

    The research was descriptive-correlational. Its statistical population included all married female students of Shahroud universities. Four hundred married female students in Shahroud universities were selected by multi-stage cluster sampling. Participants responded to the female sexual function index (FSFI), cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), and the self‑report measures of child abuse (CASRS). The present research data were analyzed using SPSS and LISREL software and structural equation modeling method.

    Findings

    The results of this study showed that there are a significant relation between childhood maltreatment, sexual dysfunction and cognitive emotion regulation. Also, cognitive emotion regulation mediated the relationship childhood maltreatment and female sexual dysfunction.

    Conclusion

    The results of the present study support the hypothesis that negative cognitive emotion regulation strategies mediate the relationship between childhood maltreatment and female sexual dysfunction.

    Keywords: Emotion regulation, Maltreatment, Neglect, Sexual dysfunction, Sexual abuse
  • Samaneh Mohammadi Shemirani, Emaeil Saadipour*, Fariborz Dortaj, Soghra Ebrahimi Qavam, MohammadReza Falsafinejad Pages 213-226
    Aim and Background

    In the child welfare system, children and youth under care are always considered as a fragile and at-risk population ,Therefore preventive interventions are very important in reducing harms. The aim of this study was to investigate the effectiveness of play-based resilience training package on social adjustment of children under the guardianship  of  the Welfare Organization.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental design with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included children aged 5-7 years under the guardianship of Tehran Province Welfare in 2019. First, 5 centers were purposefully selected and then 30 children with research criteria were randomly assigned to the experimental and control groups (15 people in each group). The instruments used in this study include the Rutter Childrenchr('39')s Behavioral Disorders Questionnaire (1967), the Child and Youth Resilience Measure (Ungar & Liebenberg ,2009) and the Play-based resilience training package (Mohammadi Shemirani, 2019). For the children in the experimental group, the resilience training package was implemented in 14 sessions, each session lasting one hour. Data analysis was performed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Results showed that resilience training significantly affected social adjustment and its components(hyperactivity-aggression, attention deficit disorder, social maladaptation)(p <0.01) However, it was not significantly effective on the anxiety-depression and antisocial behavior. (p <0.05).

    Conclusions

    According to the findings of this study, it seems that play-based resilience training package can be used to increase social adjustment of children under the guardianship of welfare Organization.

    Keywords: play-based resilience training package, social adjustment, childrens
  • Hamid Kazemi Zahrani, Niloufar Behnampour* Pages 227-236
    Aim and Background

    Pregnancy is one of the most important phases of a woman’s reproductive cycle and is considered a natural process for them. Nevertheless, due to changes in psychological and social domains, it can be accompanied by mood and anxiety disorders. So, the aim of this study was to investigate mindfulness based on stress reduction for somatic, cognitive, behavioral anxiety and sleep quality in pregnant mothers.

    Methods and Materials: 

    The paper was an experimental study based on control and treatment groups with pre-test and post- test in which 60 eligible pregnant mothers were elected from Amin hospital in Isfahan who randomly assigned, in two groups of 30 people .Pre-test was performed for both two groups by somatic, cognitive, behavioral anxiety inventory (SCBI) and Pittsburg sleep quality index (PSQI). The treatment group for 8 sessions of 2/5 hours (once a week) was placed under the training of mindfulness-based on stress reduction intervention. Afterwards, the post-test was done for both groups. The obtained data were analyzed by statistical tests such as independent and paired T-Test using SPSS software version 25.

    Findings

    The findings indicate that MBSR had effect on anxiety and sleep quality of pregnant women (P<0/05).

    Conclusions

    Based on results, it could be said that mindfulness based on stress reduction intervention can have positive impact on anxiety and somatic, cognitive, behavioral and sleep quality of pregnant women. So, it seems necessary to consider the role of this intervention by health professionals and therapists in maternal health centers.

    Keywords: pregnancy, mindfulness, anxiety, sleep
  • Elham Fathi, Fatemeh Malekshahi Beiranvand, Abolfazl Hatami Varzaneh, Ali Nobahari* Pages 237-248
    Aim and Background

    Health care workers were one of the main groups under massive pressure without sufficient resources and equipment during Coronavirus outbreak. So, the aim of the present study was to explore and determine the challenges of health care workers encounter during serving patients who suffered coronavirus.

    Methods and Materials:

     In this study, Qualitative-descriptive method was used. The statistical population of the study included all health care workers including physicians and nurses who worked in coronavirus parts of the hospitals of Qom city from the beginning of disease outbreak. eleven Health care workers by purposeful sampling were selected and using saturation criteria went through semi structured in depth interviews. Qualitative content analysis was used to analyze data.

    Findings

    The findings included 9 themes(experiencing psychological distress and negative emotions, experiencing difficulty and work pressure, lack of using mental health experts and sufficient psychological skills, not being prepared to encounter disease, lack of sufficient knowledge, occupational conflict experience, and decrease of interpersonal relationship and Coronavirus stigma, disagreement and tension with family members, experiencing frustration and helplessness due to the nature of the disease) and 22 subthemes.

    Conclusions

    The results of this study indicated that health care workers had challenges with areas of emotions, interpersonal and family relationships, and working environments and job difficulties. For this purpose, it is necessary to use strategies such as using mental health professionals for health care workers and their families, creating adequate preparation before the outbreak in terms of equipment, personnel, necessary training about the disease and its process, skill training health care workers and making various incentives.

    Keywords: Health care workers, Coronavirus, Challenges, Qualitative Study
  • Ali Nejat, Zohreh Rafezi*, Farideh Hossseinsabet Pages 249-259
    Aim and Background

    Obsessive-compulsive disorder is one of common disabling disorders in adolescents. Many factors contribute to the emergence and maintenance of this disorder, among which cognitive constructs have recently attracted much attention. Therefore, the present study was aimed to predict obsessive-compulsive disorder in middle school students based on the components of mindfulness, cognitive emotion regulation strategies and coping strategies.

    Methods and Materials

    This study was descriptive and correlative study. The statistical population consisted of all middle school students in city of Tabriz in academic year of 1397-98. Finally, data of 357 students (200 girls and 157 boys) who had been selected as research sample through multistage cluster sampling method, were analyzed. The research data were collected by Obsessive–Compulsive Inventory-Revised (OCI-R, Foa et al. 2002), Kentucky Inventory of Mindfulness Skills (KIMS), the short 18-item version of Garnefski and Kraaij’s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-short) and Endler & Parkerchr('39')s Coping Inventory for Stressful Situations (CISS). The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis.

    Findings

    The findings showed that self-blame of cognitive emotion regulation strategies (r=0.159, p<0.01) and avoidance-oriented of coping strategies (r=0.058, p<0.01) have a significant positive relationship with obsessive-compulsive disorder. Acceptance without judgment (r=-0.151, p<0.01) and description (r=-0.103, p<0.01) of mindfulness components and task-oriented coping style (r=-0.073, p<0.01) have a significant negative relationship with obsessive-compulsive disorder. Finally, self-blame and Acceptance without judgment were able to explain 3.9 percent of the variance of obsessive-compulsive disorder in two steps.

    Conclusions

    Considering these results, for preventing adolescents ‘obsessive-compulsive disorder, paying attention to self-blame and acceptance without judgment variables is so necessary.

    Keywords: obsessive-compulsive disorder, mindfulness, cognitive emotion regulation, coping strategies
  • Firouzeh Razavi, MohammadJafar Tarokh*, Mahmood Alborzi Pages 260-269
    Aim and Background

    Alzheimer chr('39')s disease is the most common form of dementia which has caused disorder in memory. Cerebral palsy and posttraumatic stress disorder (veterans of war, warriors, armed forces) play an important role in increasing the risk of Alzheimerchr('39')s disease. The nature of the large dimensions of neural data, as well as the small number of available samples, make for an accurate computer diagnostic system. The aim of this study was to apply deep neural networks to develop an automatic disease diagnosis system.

    Methods and Materials: 

    In this research, studies on magnetic resonance imaging of war veterans are done by python Software. In the proposed model, in the proposed model, 10% of the images of the data base were selected for training. In the first stage, the training is from deep learning with Convolutional network to extract the features, then in the second stage, in order to classify the health status based on the learned features.

    Findings

    The results of the analysis are also compared with the results presented in previous Studies. The proposed method has higher detection accuracy than the existing Ones, which increases the accuracy of detection in many cases.

    Conclusions

    The results of this study showed that using intelligent methods based on deep learning can accurately diagnose the disease.

    Keywords: Alzheimer's disease, Deep Learning Neural Network, Classification
  • Bahram Shahedi*, Atefeh Saeidi Ghahe, GholamReza Kheirabadi, MohammadJavad Tarrahi Pages 271-287
    Aim and Background

    With respect to high depression prevalence and its risks which affects people’s individual and social life, we endeavor to identify related residential environment factors to be able to utilize it towards promoting residential environment using depression reduction approach. The present research has been performed aiming the review of performed studies with the relation between the characteristics of residential area and depression of settlers.

    Methods and Materials:

     In this review article to find documents related to the subject of the article, authors assessed previous published articles regularly between 2005 to 2020 about relationship between residential environment and depression and also investigated the studies on Pub Med, Elsevier, Google Scholar, Isi, MDPI, BMC, Magiran, and SID using related key words such as: relationship between built environment, physical environment, living environment, neighborhood, interiors and exteriors, natural environment, residential environment, physical environment with mental health (depression, mental disorders).

    Findings

    Among 99 selected articles about the aforementioned subject, most of them were cross-sectional articles and approved meaningful relationship between at least one of the characteristics of residential environment and depression. From among different aspects of environment characteristics, lack of access to green areas, neighborhood, noise pollution, specifications of built environment, lighting, and walking facilities were more related to depression and this relationship showed some inconsistencies for the beauty of environment, urban environment, access to services, population density and psychological distance interference.

    Conclusions

    Reviewing the results indicates that characteristics of residential environment in many aspects relate to depression therefore its consideration to promote mental health (depression reduction) of residents of these environments would be necessary.

    Keywords: Built environment, mental health, Depression