فهرست مطالب

پاتوبیولوژی مقایسه ای - سال هفدهم شماره 67 (بهار 1399)

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال هفدهم شماره 67 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس علائی نوین *، بابک رسولی، محمد عابدی صفحات 3011-3020

    ریخت شناسی روده بزرگ در پرندگان متفاوت است. این ارگان علاوه بر نقش های تغذیه ای به دلیل تجمعات بافت لنفاوی نقش ایمونولوژیک مهمی دارد. مطالعه حاضر با هدف گسترش دامنه ی دانش بافت شناسی دستگاه گوارش در پرندگان از طریق بررسی های هیستومورفولوژی و هیستومورفومتری ساختمان سکوم و کولون در سنین مختلف جوجه ی شتر مرغ نژاد آفریقایی طراحی و اجرا شد. 36 جوجه شترمرغ در 6 گروه سنی 6 قطعه ای و در سنین یک و پانزده روزگی و یک، سه، شش و دوازدهه ماهگی از مزارع تهران انتخاب شد. نمونه های بافتی از بخش های مختلف سکوم و کولون جدا گردید و پس از انجام مراحل تهیه لام از رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین استفاده گردید. در سکوم و کولون اپی تلیوم مخاط از نوع استوانه ای و استوانه ای شبه مطبق بوده و تعداد سلول های گابلت با افزایش سن جوجه ها افزایش می یابد. ماهیچه مخاطی در قاعده سکوم نامشخص و نازک ولی در راس سکوم و کولون واضح بود. ضخامت لایه ماهیچه ای همزمان با سن افزایش می یافت و مقاطع عصبی مربوط به شبکه آیورباخ بیشتر در بینابین الیاف لایه طولی طبقه عضلانی دیده شد. تشکیلات لنفاوی نیز در ناحیه پارین و از سن شش ماهگی به بعد بصورت فولیکولار مشاهده گردید. به طور کلی از لحاظ هیستومورفولوژیک، تکامل روده بزرگ در جوجه شتر مرغ ها شباهت بسیاری با سایر پرندگان و بخصوص خانواده سینه پهنان دارد و تفاوتها را می توان در وضعیت ماهیچه مخاطی و چگونگی پراکندگی و ظهور تشکیلات لنفاوی جستجو کرد.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، سکوم، جوجه شتر مرغ، کولون، مورفومتری
  • مسعود شکاری صفحات 3021-3031

    حساسیت و ویژگی شمارش سلول های سوماتیک و کشت باکتریایی شیر به عنوان استاندارد طلایی در تشخیص ورم پستان تحت بالینی گاو پایین است. ورم پستان سبب افزایش رادیکال های آزاد، استرس اکسیداتیو و نیتروزاتیو در شیر و کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی می گردد. هدف از مطالعه تعیین ارزش تشخیصی فعالیت وضعیت کل آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدیید شیر در تشخیص ورم پستان تحت بالینی است. 90  راس گاو نژاد هلشتاین که از لحاظ بالینی سالم بودند به طور تصادفی از گاوداری های صنعتی استان تهران انتخاب شدند. از این تعداد 55 راس گاو نژاد هلشتاین بر اساس بالاتر بودن تعداد سلول های سوماتیک شیر از cells/mL130×1000 به عنوان گاوهای بیمار قرار گرفتند. مالون دی آلدیید و وضعیت کل آنتی اکسیدانی شیر با استفاده از روش تیوباربیتوریک اسید و کیت شرکت رنداکس انگلستان تعیین، حساسیت، وبژگی و نقطه برش پارامترها با استفاده از آنالیز راک محاسبه گردیدند.. میانگین و میانه مالون دی آلدیید و وضعیت کل آنتی اکسیدانی شیر گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی به طور بسیار معناداری نسبت به گاوهای سالم بالاتر و پایین تربود. میزان مالون دی آلدیید در نقطه برشnmol/ml 5/44  دارای بالاترین درستی بالینی در تشخیص ورم پستان تحت بالینی بود. نتایج نشان داد که حساسیت و ویژگی میزان مالون دی آلدیید شیر در تشخیص ورم پستان تحت بالینی بالا و 100% است، اندازه گیری این بیومارکر می تواند جایگزین شمارش سلول های سوماتیک شود.

    کلیدواژگان: بیومارکر، شیر، مالون دی آلدئید، ورم پستان تحت بالینی، وضعیت کل آنتی اکسیدانی
  • فرانک تهرانی *، نجمه هادی زاده شیرازی*، رضا کاظم پور صفحات 3033-3043

    وجود زیست یارها در رژیم غذایی جانوران منجر به افزایش  سطح ایمنی در آنها می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر مکمل غذایی باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم به عنوان زیست یار بر کاهش آسیبهای بافتی ناشی از دوز کشنده سرب در آبشش ماهی زبرا بوده است. برای این منظور 360 قطعه ماهی زبرا به دو گروه تقسیم و برای مدت 60 روز با غذای تجاری (گروه کنترل)  یا غذای تجاری بهبود یافته با زیست یار (گروه آزمون) تغذیه شده اند. پس از این زمان هر دو گروه در مجاورت 3/0 میلی گرم بر لیتر سرب قرار گرفته و زنده مانی، جذب فلز در بافتهای کبد و آبشش و تغییرات بافتی آبشش آنها در مدت 48 ساعت مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس نتایج، ماهی های های گروه آزمون نسبت به گروه کنترل بیش از 24 ساعت قادرند دوز کشنده سرب را تحمل کنند. طی 48 ساعت مسمومیت، میزان جذب فلز در هر دو بافت کبد و آبشش برای گروه آزمون به صورت قابل توجهی کمتر از گروه کنترل بوده و بعلاوه آسیبهای بافتی شامل دیلاتاسیون وریدی، فیوژن لاملا و تلانژکتازی نیز در گروه آزمون به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل بوده و هایپرپلازی سلولهای پوششی نیز در آنها مشاهده نشده است. به این ترتیب می توان گفت که تغذیه با زیست یار می تواند اثرات سمی ناشی از دوز کشنده سرب را در ماهی به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سرب، دوز کشنده، زیست یار، لاکتوباسیلوس فرمنتوم، ماهی زبرا
  • فرناز دباغ مقدم صفحات 3045-3058

    امروزه توجه به برخی فراورده های طبیعی مانند ملیتین موجود در زهر زنبور عسل در حال افزایش است. برخی مطالعات نشان دهنده خاصیت ضد سرطانی این محصول می باشد. مطالعه ی حاضر جهت ارزیابی تاثیرات ملیتین بر سرطان پستان القاء شده و همچنین شاخص های عملکردی کبدی و کلیوی موش های نژاد  Balb/c انجام گرفته است. پس از تهیه و کشت رده ی سلولی 4T1 ، القای سرطان پستان در ناحیه پستانی موش ها انجام و دوره ی درمانی 20 روز در 9 گروه (شامل گروه های تیمار با دوزهای 6، 3، 1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن ملیتین، دوکسوروبیسین، سیس پلاتین، PBS، DMSO، کنترل سالم، کنترل منفی) درنظر گرفته شد. در پایان دوره، نمونه خون حیوانات اخذ و پس از جدا نمودن سرم بیومارکرهای عملکرد کبدی و کلیوی اندازه گیری شدند. از نمونه بافت توموری القا شده، پس از تثبیت شدن در فرمالین به روش رایج ایمنوهیستوشیمی اسلاید بافتی تهیه و جهت بررسی بیان KI67 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص کلیوی BUN و آنزیم های کبدیALP، AST و ALT در گروه تیمار شده با ملیتین دوز 6 میلی گرم بر کیلوگرم اختلاف آماری معنی داری نسبت به گروه کنترل سالم نداشت. نتایج هیستوپاتولوژی نشان دهنده کاهش تهاجم سلول های توموری در گروه های درمانی ملیتین بود که این کاهش در دوز 6 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر مشهود بود. در ایمونوهیستوشیمی، بیان KI67 در بین گروه ها تغییر معنی داری نشان نداد. نتایج این مطالعه نشان دهنده ی تاثیر مفید ملیتین در جلوگیری از رشد سلول های توموری بدون ایجاد جراحت در اندام های کبد و کلیه در مقایسه با داروهای رایج دیگر می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، رده سلولی 4T1، موش، ملیتین، KI67
  • امیر گنج خانلو، علی حسن پور*، شادی آقاجانی صفحات 3059-3065

    طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) یک بیماری ویروسی مهم از نظر اقتصادی در بین گوسفندان و بزها می باشد که در ایران به صورت اندمیک می باشد. این تحقیق به منظور مقایسه مقادیر سرمی ویتامین A و بتاکاروتن در گوسفندان و بزهای سرم مثبت بر علیه بیماری PPR با دام های سالم در شهرستان خدابنده در تابستان سال 1397 انجام گرفت. 200 نمونه خون از ورید وداج گوسفندان (150راس) و بزها (50 راس) که در مقابل این بیماری واکسینه نشده بودند جمع آوری شد و پس از جداسازی سرم با استفاده از روش الایزای رقابتی آلودگی سرمی مورد آنالیز قرار گرفت. شیوع سرمی PPR در گوسفندان با 108 مورد (72 درصد) و در بزها با 36 مورد (72 درصد) بود. دامهایی که آلودگی سرمی داشتند در گروه بیمار (144 راس) و دامهای سرم منفی در گروه سالم (56 راس) قرار گرفتند. سپس سطح سرمی ویتامین A و بتاکاروتن با روش هگزان مورد سنجش قرار گرفت. میانگین ویتامین A و بتاکاروتن سرم در گروه بیمار به ترتیب mg/dl 1/4 ± 6/27 و  mg/dl 2/3 ± 5/19 و در گروه سالم به ترتیبmg/dl  2/3 ± 9/58 و mg/dl 1/2 ± 8/19 بودند. تفاوت معنی داری بین ویتامین A سرم در بین دو گروه سالم و بیمار وجود داشت (05/0>p) ولی تفاوت در مقدار سرمی بتاکاروتن معنی دار نبود. نتیجه نهایی اینکه با توجه به پایین بودن سطح سرمی ویتامین A در دام های آلوده به این بیماری در مناطقی که واگیری این بیماری وجود دارد جهت تامین این ویتامین و تقویت سیستم ایمنی از شکل تزریقی آن بهره برد.

    کلیدواژگان: بتاکاروتن، سرم، گوسفند، ویتامین A
  • فروغ محمدی *، نسرین چوبکار، زهرا مرادی صفحات 3067-3078

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثرات سطوح مختلف خوراکی پودر بذر آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر فراسنجه های خونی، بیوشیمیایی و ایمنی زایی در جوجه های یک روزه گوشتی و محلی در یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار شامل گروه های کنترل و مقادیر 100، 200 و 300  میلی گرم در کیلوگرم پودر آویشن در جیره  به مدت 42 روز انجام شد. در پایان دوره کلیه حیوانات آسان کشی شده و نمونه های خون از ورید بالی اخذ گردید.  پس از آماده سازی، فراسنجه هایی مانند پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، تری گلسیرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL)، لیپوپروتئین با چگالی اندک (LDL) و همچنین فعالیت آنزیم های کبدی شامل آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) اندازه گیری شد. تعداد لنفوسیت و هتروفیل نیز مورد شمارش قرار گرفت. همچنین مقادیر ایمنوگلوبولین های سرمی نیز اندازه گیری شد. نتایج حاصله حاکی از این بود که فراسنجه های بیوشیمیایی، خونی و مقادیر ایمونوگلوبولین ها  در هر دو نژاد دست خوش تغییرات معنی داری در مقایسه با گروه شاهد شدند. همچنین اختلاف معنی دار وابسته به نژاد در فاکتورهای مذکور ثبت شد. به طوری که مقادیر پایه (گروه شاهد) کلسترول، تریگلسرید، LDL، تعداد هتروفیل و لنفوسیت، فعالیت آنزیم ALT و مقادیر IgM در دو نژاد با یکدیگر متفاوت بود. مطمعنا، پودر بذر آویشن اثرات مطلوبی را بر روی فراسنجه های بیوشیمایی و خونی در هر دو نژاد داشته است، اما مقادیر ایمونوگلوبولین ها به طور کلی تغییر چندانی نداشتند و به نظر می رسد که باید مقادیر بیشتری از پودر گیاهی استفاده شود تا پاسخ ایمنی در جوجه ها ایجاد شود.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، ایمونوگلوبولین، جوجه محلی، جوجه گوشتی، فراسنجه های خونی و بیوشیمیایی
  • علی شریف زاده *، میلاد حیدری، فرانک عالی صفحات 3079-3085

    هیرودین پروتئینی به طول 66-65 اسیدآمینه می باشد که از غدد بزاقی زالو ترشح و به عنوان یک داروی ضدانعقاد مطرح است. این دارو مهارکننده بسیار قوی ترومبین بوده و در ممانعت از ترومبوسهای عروقی موثر است. هدف از این تحقیق بررسی بیان ژن هیرودین در سلول های  CHO به عنوان یک سلول یوکاریوتی بود. در مطالعه حاضر، قطعه 221 بازی ژن هیرودین در وکتور pcDNA3.1 (+) کلون گردید. وکتور نوترکیب هیرودین در سلول CHO با استفاده از لیپوفکتامین ترانسفکت گردید. بیان ژن هیرودین به وسیله  RT-PCR سنجش گردید. در نهایت بیان ژن هیرودین با PCR و هضم آنزیمی تایید گردید. وکتور نوترکیب در این تحقیق با موفقیت آزمون گردید. یافته های تحقیق نشان داد که بیان ژن هیرودین با موفقیت صورت گرفته است. پلاسمید نوترکیب،  mRNA مربوط به هیرودین را در سلول CHO بیان کرد. بنابراین پروتئین نوترکیب تولیدی در این مطالعه می تواند در تحقیقات بعدی به عنوان یکی از روش های مکمل در امر درمان و اختلالات قلبی عروقی و انعقادی مورد توجه قرار گیرد و به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: بیان ژن، هیرودین، کلونینگ
|
  • A.Alaei Novin* Pages 3011-3020

    The morphology of the large intestine in birds is different. In addition to its nutritional role, because of the existence of lymphatic tissue, it plays an important immunological role. The present study was designed and conducted to expand the histological knowledge of the gastrointestinal tract in birds by evaluating the histomorphology of the cecum and colon at different ages. For this purpose, 36 ostrich chicks were selected in 6 age groups. These samples were selected from slaughterhouses around Tehran at the ages of one and fifteen days and one, three, six, and twelve months. In this study, it was found the epithelium of the cecum is pseudostratified and simple columnar, and the number of goblet cells increases with the age of the chickens. The muscularis mucosa at the base of the cecum was indistinct and thin, but clear at the apex of the cecum and colon. The thickness of the muscular layer increased with age the Auerbach plexus were mostly seen between the fibers of the longitudinal layer of the muscular layer. The lymphatic tissue was also observed in follicular shape in the lamina propria of the cecum from the age of six months. Based on the results, it can be concluded that in general, in terms of histomorphological features, the development of the large intestine in ostrich chickens is very similar to other birds, especially the Struthioniformes. However, the differences can be found in the condition of the muscularis mucosa and the distribution and timing of lymphatic tissue formation.

    Keywords: histology, morphometry, Cecum, Colon, Ostrich chickens
  • M.Shekari Pages 3021-3031

    The sensitivity and specificity of milk somatic cell count (SCC) and bacterial culture as the golden standards for the diagnosis of bovine subclinical mastitis are low. Mastitis leads to the increased formation of free radicals, elevated oxidative and nitrosative stresses, and decreased antioxidant activity in milk. Therefore, the aim of this study was to determine the diagnostic value of milk malondialdehyde (MDA) and total antioxidant status (TAS) for the diagnosis of subclinical mastitis in dairy cows. A total of 90 clinically healthy Holstein cows were randomly selected from dairy farms of Tehran province, Iran. Next, 55 of these cows were diagnosed to have subclinical mastitis based on an SCC of higher than 130×1000 cells/mL of obtained milk samples. Milk MDA level was determined by the thiobarbituric acid method and TAS was measured using a commercial kit (Randox Laboratories, England). The diagnostic sensitivity, specificity, and cut-off points for the tests were determined by the receiver operating characteristic analysis. Our findings revealed that the mean and median of milk MDA and TAS were significantly higher and lower in the milk samples collected from cows with subclinical mastitis, compared to the healthy subjects. Moreover, milk MDA level was found to have the highest clinical accuracy at the cut-off points of 44.5nmol/ml. The results showed that the sensitivity and specificity of this biomarker in milk for subclinical mastitis diagnosis was both 100%. According to the results of this study, MDA can be considered as potential reliable substitutes for SCC in the diagnosis of bovine subclinical mastitis.

    Keywords: Biomarker, Malondialdehyde (MDA), Milk, Subclinical mastitis, Total antioxidant status
  • F.TehranI* Pages 3033-3043

    For this purpose, 360 Zebra fish were divided into two groups and fed for 60 days with commercial food (control group) or enriched diet with Lactobacillus fermentum as probiotic (test group). After this time, both groups were in the vicinity of 0.3 mg / l of lead and their survivability, tissue metal uptake and their histological damages were studied within 48 hours. Based on the results, the fish in the test group were able to tolerate the lethal dose of lead for more than 24 hours compared to the control group. After 48 hours of poisoning, the amount of metal uptake in both liver and gill tissue was significantly lower for the experimental group than in the control group. Moreover, tissue damage such as vein dilatation, lamella fusion and telangiectasia were significantly lower in the experimental group than the control group. Epithelial cell hyperplasia was not observed in the probiotic- treated group. It could be concluded that probiotic enriched diet can significantly reduce the toxic effects of lethal doses of lead in fish.

    Keywords: Zebrafish, Lead, Lethal dose, Probiotic, Lactobacillus Fermentum
  • F.Dabbagh Moghaddam Pages 3045-3058

    Despite extensive progress in the production of anti-cancer drugs, attention to some natural products, such as Melittin from honey bee venom, is growing. Some studies have shown that this product has anti-cancer properties. To evaluate the effects of Melittin on function breast cancer indicators in inbred Balb/c mice as well as its effects on liver and renal enzymes, 4T1 cell lines were purchased from Pasteur Institute and were cultured and the induction of breast cancer was performed in the breast area of ​​mice. The 20-day treatment period was performed in 9 groups (including 6,3,1mg/kg body weight of Melittin, doxorubicin, cisplatin, PBS, DMSO, healthy control, negative control). At the end of the course, animal blood samples were taken then liver and renal biomarkers were measured after serum isolation. From the induced tumor tissue sample, after fixation in formalin, the immunohistochemical tissue slide was prepared and studied for KI67 expression. Results showed that renal (BUN) and liver biochemical markers (AST, ALT as well as ALP) had no significant changes in melittin treated group at the dose of 6 mg/kg compared to control group. The results of histopathology showed a decrease in tumor cell invasion in Melittin therapeutic groups, which was more evident at a dose of 6 mg/kg. In immunohistochemistry, KI67 expression did not show a significant change in all groups. The results of this study show the beneficial effect of melittin in preventing the growth of tumor cells without injuring the liver and kidneys compared to other common drugs.

    Keywords: Breast cancer, Melittin, KI67, 4T1 Cell line, mice
  • A.Ganjkhanloo* Pages 3059-3065

    Peste des petits ruminants (PPR) is an economically important viral disease between sheep and goats that is endemic in Iran. This study was performed to Comparison of Serumic Concentration of Vitamin A and Beta-Carotene in the Serum Positive Against Peste des Petits Ruminant and Healthy Dams in sheep and goats in healthy animals in Khodabandeh area in summer of 2018.During this study, 200 samples were collected from Jugular veins of sheep (150) and goats (50) which were not vaccinated against PPR disease and after serum isolation the samples were analyzed using competitive ELISA kit (ID.vet French). Seroprevalence of PPR in sheepwas 108 cases (72%) and in goats was 36 cases (72%). Seropositive animals were placed in the sick group (144 animals) and Seronegative animals were placed in the healthy group (56 animals). Then Serum levels of Vitamin A and Beta-Carotene measured in all serum samples by hexane method. The mean and standard deviation of vitamin A and Beta-Carotene in serum was 27/6 ± 4/1 mg/dl and 19/5 ± 3/2 mg/dl in diseased group and 58/9 ± 3/2 mg/dl and 19/8 ± 2/1 mg/dl in healthy group, Respectively. Serum level of vitamin A was significantly different between healthy and diseased animals (p<0.05), but Beta-Carotene serum level was not significantly different. The final result is that given the low levels of vitamin A in animals infected with the disease, in areas where the disease is contagious, it can be administered injectable form to provide this vitamin and strengthen the immune system.

    Keywords: Serum, Sheep, Vitamin A, Beta-carotene
  • F.MohammadI* Pages 3067-3078

    The current study was conducted to investigate the dietary effects of various amounts of Zataria multiflora seed powder on hematological, biochemical and immunological parameters in broiler and native chicken, in a random study using 4 treatments including 0 (control), 100, 200 and 300 mg/kg of Z. multiflora powder in diet for 42 days. At the end point, blood specimens were taken from wing vein and after the preparation of the serum samples, the following biochemical factors were measured using standard assay kits: total protein, albumin, globulin, triglyceride, cholesterol, high density lipoprotein and low density lipoprotein as well as hepatic enzymes activates including, aspartate aminotransferase, alanine transaminase and gamma-glutamyltransferase. The number of lymphocytes and heterophiles also were counted. Furthermore, immunoglobulin contents were measured in serum samples. The obtained results showed that the herbal supplement can significantly alter all of the aforementioned factors in both races compared to the control. In addition, racial differences of the parameters including cholesterol, triglyceride, LDL, lymphocytes, heterophiles, ALT activity and IgM were recorded in control groups. Conclusively, supplementation with Z. multiflora powder can improve hematological and biochemical parameters in both races. However, the immunoglobulin contents did not change remarkably and seems like the higher amounts of the herbal powder should be used to improve immunological responses.

    Keywords: Z. multiflora, Native chicken, Broiler, Hematological, biochemical factors, Immunoglobulin
  • A.Sharifzadeh* Pages 3079-3085

    Hirudin is a 65-66 amino acids polypeptide which is secreted as an anticoagulant compound from salivary glands of medical leech. This drug is a very potent inhibitor of thrombin and is so effective for arterial and venous thrombosis prevention. The aim of the present research was to clone and express of hirudin gene in CHO cell line as a eukaryotic host cell. In this experimental study, a 221 bp fragment of hirudin gene was cloned into pcDNA3.1(+) vector. The pcDNA3.1(+)-hirudin recombinant vector was transfected into CHO cells by lipofectamine 2000 reagent. The eukaryotic expression of hirudin was evaluated by RT-PCR method. The pcDNA3.1(+)-hirudin recombinant vector was confirmed by PCR and enzymatic double digestion. Our findings showed that the mammalian expression of hirudin was successful. As, a 221 bp fragment corresponded to hirudin mRNA was observed on agarose gel after RT-PCR. The pcDNA3.1(+)-hirudin recombinant vector was constructed in this research successfully. This new recombinant plasmid can express the hirudin mRNA in CHO cells. Therefore, the recombinant protein that produced from this research can be a recombinant vaccine that could be applied for future research. Additionally, this construct has the potential to be use as DNA vaccine in next experiments.

    Keywords: Hirudn, Cloning, gene expression