فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی سلطاندوست ناری، علیرضا شمس الدینی* صفحات 130-138
    سابقه و هدف

     ناهنجاری‌های وضعیتی اندام تحتانی به‌عنوان عاملی که در راستای بدن تغییراتی ایجاد می‌کند، مورد توجه می‌باشد. آزمون‌های غربالگری حرکت عملکردی که نقش مهمی را در پیش‌بینی آسیب‌های ورزشی ایفا می‌کند، می‌تواند از این تغییرات که راستای طبیعی بدن را برهم می‌زند، متاثر گردد. هدف از این پژوهش مقایسه امتیازات آزمون‌های غربالگری حرکت عملکردی در پسران فوتبالیست نوجوان با و بدون ناهنجاری‌های زانوی ضربدری و پرانتزی بود.
    روش بررسی

     برای انجام این تحقیق، 60 فوتبالیست نوجوان با میانگین سن 57/0 ± 39/15 سال، قد 33/7 ± 14/167 سانتی‌متر و وزن 59/8 ± 25/55 کیلوگرم و فاقد هرگونه آسیب، به‌صورت هدفمند به‌عنوان نمونه آماری انتخاب و به سه گروه زانوی ضربدری (20 نفر)، زانوی پرانتزی (20 نفر) و بدون ناهنجاری (20 نفر) تقسیم شدند. برای ارزیابی ناهنجاری‌های زانوی ضربدری و پرانتزی از کولیس استفاده شد. غربالگری حرکت عملکردی نیز به‌وسیله مجموعه آزمون‌های غربالگری حرکت عملکردی شامل (اسکوات کامل، گام برداشتن از روی مانع، لانج، تحرک‌پذیری شانه، بالا آوردن مستقیم فعال پا، شنای پایداری تنه و ثبات چرخشی) انجام شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی‌داری 05/0  P< استفاده شد.

    یافته‌ها

    در مقایسه امتیاز آزمون های غربالگری حرکت عملکردی بین گروه‌های با ناهنجاری زانوی ضربدری (98/1 ± 50/13)، زانوی پرانتزی (51/2 ± 15/14) و بدون ناهنجاری (08/2 ± 60/15) اختلاف معنی‌داری مشاهده شد (013/0=P). این امتیاز در بین افراد با و بدون ناهنجاری زانوی ضربدری تفاوت معنی‌داری مشاهده شد (011/0=P). همچنین بین افراد با و بدون ناهنجاری زانوی پرانتزی و بین افراد با زانوی پرانتزی و ضربدری نیز تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که فوتبالیست‌های دارای ناهنجاری زانوی ضربدری در مقایسه با فوتبالیست‌های با ناهنجاری زانوی پرانتزی و بدون ناهنجاری، عملکرد ضعیف‌تری در آزمون‌های‌ غربالگری حرکت عملکردی داشتند.

    کلیدواژگان: زانوی ضربدری و پرانتزی، آزمونهای غربالگری حرکت عملکردی، پسران فوتبالیست نوجوان
  • مهدی صفری بک، خلیل خیام باشی*، حامد اسماعیلی، شهرام لنجان نژادیان صفحات 139-148
    سابقه و هدف

    فرود یکی از مهم‌ترین مکانیسم‌های آسیب غیربرخوردی رباط متقاطع قدامی است. بین ضعف عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی ران و مکانیک فرود ارتباط معنی‌داری وجود دارد؛ اما تاکنون تحقیقات محدودی در خصوص تاثیر تقویت این عضلات بر الگوی فرود انجام شده است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تقویت ایزوله عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی ران بر قدرت درونگرا و برونگرا و مکانیک پرش- فرود با استفاده از سیستم امتیازدهی خطای فرود بود.

    روش بررسی

    سی دو مرد دارای ولگوس زانو بیش از 8 درجه به‌صورت تصادفی در دو گروه تجربی (16 نفر) و کنترل (16 نفر) قرار گرفتند. سپس گروه تجربی سه جلسه در هفته و به مدت هشت هفته تمرینات تقویتی عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی ران را به‌صورت دوطرفه انجام دادند. در مرحله پیش و پس‌آزمون، قدرت عضلات مفصل ران با استفاده از دینامومتر ایزوکنتیک (کین کام) و مکانیک فرود با استفاده از پرسشنامه امتیازدهی خطای فرود ارزیابی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری (05/P<0) توسط نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    درخصوص قدرت عضلات مفصل ران و آزمون امتیازدهی خطای فرود، نتایج تحلیل بین گروهی تفاوت معنی‌داری را نشان داد. آزمودنی‌های گروه تجربی پس از 8 هفته افزایش معنی‌داری به ترتیب در گشتاور درونگرا و برونگرا دور شدن (001/P<0)، (004/P=0) و چرخش خارجی ران (700/0=P)، (001/P=0) و نیز کاهش معنی‌داری را در امتیاز خطای فرود (004/P=0) نشان دادند. در گروه کنترل هیچ‌کدام از متغیرها تغییر معنی‌داری نداشت (05/0<P).

    نتیجه‌گیری

    هشت هفته تمرینات تقویتی ایزوله عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی ران در بهبود قدرت درونگرا و برونگرا این عضلات و مکانیک فرود موثر بوده است. این تمرینات احتمالا با بهبود راستای لگن و کاهش حرکات جبرانی تنه و ولگوس زانو موجب کاهش نمرات خطای فرود شده است.

    کلیدواژگان: تکنیک فرود، قدرت عضلات مفصل ران، خطای فرود، رباط متقاطع قدامی، پیشگیری از آسیب
  • نسرین رضایی، محمد قمری*، سعیده بزازیان، وحیده باباخانی صفحات 149-157
    سابقه و هدف

    رفتارهای رانندگی پرخطر، یکی از عوامل مهم و موثر در تصادفات رانندگی است و در موارد متعددی در ایجاد و بروز حوادث ترافیکی، عامل انسانی، به عنوان شایع ترین عامل گزارش شده است. از این رو، هدف این پژوهش پیش بینی رفتار رانندگی پرخطر از طریق انعطاف پذیری شناختی و ویژگی های شخصیتی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی تحلیلی مقطعی و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه رانندگان مرد اتوبوس های بین شهری پایانه های شهر تهران بود. از جامعه مورد نظر نمونه ای به حجم 210 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی ، ویژگی های شخصیتی نیو و رفتار رانندگی منچستر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (05/0>p). بین ویژگی شخصیتی برونگرایی، سازگاری و وظیفه شناسی، انعطاف پذیری شناختی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (05/0>p). همچنین، ویژگی های شخصیتی و انعطاف پذیری شناختی قادر به پیش بینی رفتار رانندگی پرخطر بودند.

    نتیجه گیری

    بین ویژگی های شخصیتی، انعطاف پذیری شناختی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه وجود داشت. از این رو، سنجش انعطاف پذیری شناختی و ویزگی های شخصیتی رانندگان جهت پیشگیری از رفتار پر خطر رانندگی آنها از اهمیت برخوردار است.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، انعطاف پذیری شناختی، رفتار رانندگی پرخطر
  • بهنام مرادی* صفحات 158-171
    سابقه و هدف

    در صنایع فرآیندی با توجه به حوادث بوقوع پیوسته که غالبا منجر به فوت و خسارات شدید به تجهیزات و محیط‌زیست گردیده است به دنبال روشی هستند که با اجراء‌ آن بتوانند به‌صورت یکپارچه و برنامه‌ریزی‌شده از وقوع این حوادث به‌طور موثر پیشگیری و یا از شدت و احتمال آن‌ها بکاهند. هدف از این مطالعه بررسی تکنیک بازرسی بر مبنای ریسک و سودمندی‌های اجراء آن در بهبود سیستم مدیریت فرآیندی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بود.

    روش‌ بررسی

    در این مطالعه مروری که از نوع توصیفی- گذشته‌نگر بود ابتدا کلیدواژه‌های مرتبط با عنوان پژوهش که شامل بازرسی برمبنای ریسک، مدیریت ریسک، احتمال وقوع ازکارافتادگی، پیامد وقوع ازکارافتادگی، آنالیز ریسک، مدیریت فرآیند، نگهداری و تعمیرات بر مبنای ریسک، مدیریت خوردگی، ایمنی فرآیند و مدیریت یکپارچگی دارایی بود انتخاب و سپس در پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی Science Direct, PubMed, Google Scholar, SID, Google Search, Magiran, Civilica و Scopus بدون محدودیت زمانی مورد جستجو قرار گرفتند. سپس یافته‌ها و نتایج پژوهش‌های تاییدشده استخراج و تجزیه‌وتحلیل شدند. درنهایت نتیجه‌گیری و جمع‌بندی در خصوص تاثیر مزایای این روش در بهبود سیستم مدیریت فرآیندی موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ‌ها

    یافته‌ها نشان داد مزایای به‌کارگیری بازرسی برمبنای ریسک در 11دسته: کسب‌وکار(اقتصادی)، عملیات اثربخش، مدیریت ریسک،‌ مدیریت بازرسی اثربخش، مدیریت یکپارچه خوردگی و دارایی‌ها، صلاحیت و دانش کارشناسان، سلامت، ایمنی و محیط‌زیست ، تطابق با استاندارهای مبتنی بر ریسک و ایمنی ، ایمنی فرآیند،‌ انتظارات اجتماعی و الزامات قانونی و قضایی طبقه‌بندی ‌شدند. با توجه به مزایای ذکرشده،‌ بازرسی برمبنای ریسک، می‌تواند زمینه را برای اجرایی کردن سیستم‌های مدیریت فرآیندی در صنایع نفت،گاز و پتروشیمی ایجاد کند.

    نتیجه‌گیری

    مطابق یافته‌ها به‌کارگیری بازرسی برمبنای ریسک در صنایع نفت،‌ گاز و پتروشیمی مزایای متعددی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین پیاده‌سازی و اجراء بازرسی بر مبنای ریسک در صنایع مذکور می‌تواند باعث افزایش قابلیت کارکرد تجهیزات و بهبود سیستم مدیریت فرآیندی گردد.

    کلیدواژگان: بازرسی بر مبنای ریسک، مدیریت ریسک، نگهداری و تعمیرات، یکپارچگی دارائی، ایمنی فرآیند
  • حمید سرخیل *، فاطمه دهداری، یوسف عظیمی، محمد طلائیان عراقی صفحات 172-183
    سابقه و هدف

    نفت و گاز از مهم‌ترین منابع جهت تامین انرژی و مواد اولیه در دنیای امروز می‌باشند، به‌طوری‌که رخداد هرگونه اختلال در فعالیت پالایشگاه‌ها خسارات جبران‌ناپذیری به دنبال خواهد داشت. ازاین‌رو فعالیت مداوم، ایمن و دقیق پالایشگاه‌ها بسیار حایز اهمیت است. علاوه بر آن حضور ناخالصی‌های موجود در نفت و گاز می‌تواند بر روی تجهیزات و کاهش کیفیت محصول نهایی اثر منفی داشته باشد. این مطالعه بر روی بخش جداسازی گاز هیدروژن سولفید از نفت خام به روش بهره‌گیری از برج عریان سازی گرم متمرکزبود و به شناسایی انحرافات موجود در این واحد شیرین سازی که موجب آسیب به انسان، تجهیزات و محیط خواهند گردید، ‌انجامید.

    روش بررسی

    در این تحقیق به‌منظور جلوگیری از صدمات انسانی، اقتصادی و محیط‌زیستی، از مطالعه مخاطرات و راهبری عملیات که یک روش سامانمند برای مطالعه خطرات و آنالیز ریسک است، استفاده‌شد. در ابتدا گروه مطالعه مخاطرات و راهبری عملیات، واحد را به 11 گره تجزیه و سپس تعداد 94 انحراف محتمل موجود در هر گره را مورد ارزیابی قراردادند.

    یافته ‌ها

    بر اساس انحرافات عملیاتی، عوامل خطر، پیامدها و لایه‌های حفاظتی مورد بازبینی قرار گرفت و نقاط ضعف موجود در لایه‌های حفاظتی مشخص گردید. نتایج جلسات مخاطرات و راهبری عملیات، انحراف‌ها، علل، پیامدها، محافظ‌ها و راه‌حل‌های احتمالی مشخص‌شد. به‌طوری‌که مهم‌ترین انحراف‌های موجود در این واحد شیرین سازی، بیش‌ازحد پر شدن سطح مخزن، فشار بالا، عملکرد ناصحیح فلر که به ترتیب در گره‌های 6، 7 و 9 به دلایل مختلف اتفاق افتاده‌ بودند.

    نتیجه‌ گیری

    پس از جمع‌بندی یافته‌ها، به‌منظور جلوگیری از رخداد پیامد و حوادث ناگوار تعداد 55 اقدام اصلاحی موثر پیشنهاد گردید. بدیهی است به‌کارگیری نتایج این تحقیق به ایجاد محیطی ایمن‌تر باقابلیت اطمینان بالاتر و محصولات دوستار محیط‌زیست کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: شیرین سازی نفت خام، آنالیز ریسک، مطالعه مخاطرات و راهبری عملیات، پیامد
  • ساناز سهرابی زاده، امیرحسین بهرام زاده* صفحات 184-190
    سابقه و هدف

    خشک‌سالی به‌عنوان یک مخاطره طبیعی در هر منطقه‌ای با میزانی متفاوت رخ می‌دهد و به همان نسبت بر منابع انسانی و مادی جامعه تاثیرگذار است. در کشورهای در حال توسعه پیامدهای منفی خشک‌سالی، خصوصا خسارات اقتصادی، بیشترین تاثیر را بر جمعیت روستایی دارد. از این‌رو برخی از خانوارهای روستایی ابزار مهاجرت را به‌عنوان یک راهبرد مهم برای مقابله و سازگاری با اثرات ناشی از خشک‌سالی انتخاب می‌کنند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل خشکسالی در ارتباط با ابعاد اجتماعی همانند بی‌کاری و مهاجرت در جمعیت روستایی در ساله‌های 1390 و 1395 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در دو مرحله‌ی تهیه بانک اطلاعاتی و تحلیل مکانی انجام شد. داده‌های مربوط به خشک‌سالی براساس نمایه SPI از سازمان هواشناسی ایران و همچنین مرکز ملی تحقیقات خشکسالی و داده‌های مربوط به شاخص‌های اجتماعی-اقتصادی از مرکز آمار ایران به عنوان منبع اصلی و وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی به عنوان منبع تکمیلی جمع‌آوری شد. بانک داده‌ها در نرم‌افزار اکسل ایجاد شد و در مرحله بعد نقشه‌ها بر اساس تقسیمات استانی و معیارهایی از قبیل خشک‌سالی، مهاجرت، اشتغال و کشاورزی با تمرکز بر روستاها در سال‌های 1390 و 1395 و با استفاده از نرم‌افزار ArcGIS براساس روش طبقه‌بندی فواصل مساوی مورد تجزیه و تحلیل قرار‌گرفتند.

    یافته ‌ها

    بررسی میزان جمعیت روستاها در دو دوره 1390 و 1395، کاهش 67/2 درصدی از سهم جمعیت روستایی در کشور را نشان داد. هر چند مجموع خشک‌سالی کل کشور در سال 1395 نسبت به سال 1390 به میزان 21/19 درصد کاهش یافته بود اما سهم کشاورزی در سال 1395 نسبت به دوره قبل کاهش 1/2 درصدی را تجربه کرده بود. با در نظر گرفتن کاهش 67/2 درصدی از سهم جمعیت روستایی در سال 1395، در این سال نسبت به سال 1390 جمعیت بی‌کار روستاها شاهد افزایش 97/2درصدی بوده‌است. در سال 1395 نسبت به سال 1390 سهم شهرها در مقابل سهم روستاها از میزان مهاجرت وارده افزایشی برابر با 77/3 درصدی داشته بود که نشان از افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها بوده‌است.

    نتیجه ‌گیری

    در مجموع، همزمان با استمرار خشک‌سالی‌های گسترده در روستاها، کسب و کارهای کشاورزی روستاییان از بین رفته و بی‌کاری آن‌ها را به دنبال خواهد داشت. بی‌کار شدن بخش قابل توجهی از روستاییان، مهاجرت‌های گسترده به شهرها را در پی داشته و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، سلامتی، سیاسی و محیطی را در کوتاه مدت و بلند مدت بر پیکره مناطق شهری و روستایی وارد می‌نماید. در این راستا تخصیص بودجه‌های اقتصادی مناسب توسط مدیران و سیاستگزاران در راستای برنامه‌ریزی و تدوین سیاست‌های سازگاری و تطابق جمعیت روستایی با پدیده خشک‌سالی، کمک قابل توجهی به کاهش پیامدهای ناشی از خشک‌سالی، از بین رفتن کشاورزی و بی‌کاری در روستاهای کشور خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خشکسالی، مهاجرت، GIS، کشاورزی، اشتغال، بی کاری
|
  • seyyed Mojtaba Soltandoost-Nari*, Alireza Shamsoddini Pages 130-138
    Background and Objective

    The lower extremity deformities have been considered to change body alignment. Functional Movement Screen (FMS) which plays an important role in predicting sports injuries could be affected by these changes in the alignment and positioning of the body segments. The aim of this study was to compare functional movement screen scores in teenage male soccer players with and without genu valgum and genu varum deformities.

    Materials and Methods

    For this study, 60 teenage male soccer players with the mean age of 15.39 ± 0.57 years, height 167.14 ± 7.33 cm and weight 55.5 ± 8.59 kg and without any injuries, purposefully as a sample Statistically, they were selected and divided into three groups: genu valgum (20 patients), genu varum and without deformities (20 patients). The caliper was used to evaluate the deformities of the genu valgum and genu varum. FMS was evaluated by a set of tests including (Deep Squat, Hurdle Step, In-line Lunge, Shoulder Mobility, Active Straight Leg Raise, Trunk Stability Push-Up, and Rotary Stability). ANOVA test and Tukey post hoc test were used to analyze the data at the significance level of P <0.05.

    Results

    A significant difference was observed in the comparison of FMS scores between the groups with genu valgum (13.50 ± 1.98), genu varum (14.15 ± 2.51), and without deformity (15.60 ± 2.08). (P= 0/013). Also, there was a significant difference in the FMS score between individuals with and without genu valgum deformity (P = 0.011). There was no significant difference in the FMS score between subjects with and without genu varum and between subjects with genu varum and genu valgum (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study indicated that soccer players with genu valgum deformity had a lower performance in the FMS compared to soccer players with genu varum deformity and without deformity

    Keywords: Genu valgu, Genu varum, Functional Movement Screen, Teenage Soccer Players
  • Mahdi Safari Bak, Khalil Khayam Bashi*, Hamed Esmaeili, Shahram Lenjannejadian Pages 139-148
    Background and Objectives

    Landing has been shown to be one of the most important mechanisms of non-contact ACL injures. The relationship between hip abductor and external rotator muscle strength and landing mechanics has been well documented in the literature. But, a few studies have been investigated the effect of hip strengthening on landing mechanics. So, the purpose of the study was to investigate the effect of isolated hip abductor and external rotator muscle strengthening on concentric and eccentric strength and jump-landing mechanics using landing error scoring system.

    Materials and Methods

    Thirty-two males with knee valgus angle more than 8 degrees were randomized into a training (n=16) or control group (n=16). The training group carried out 8 weeks of bilateral hip abductor and external rotator strengthening 3 times per week. Pre and post-test hip strength were measured with an isokinetic dynamometer (Kin-Com) and landing mechanics were assessed by Landing Error Scoring System. Data were analyzed via SPSS software applying paired sample t-test and ANCOVA at a significant level P< 0.05.

    Results

    Between-group analysis revealed that there were significant group effects for hip strength and landing error score. Subjects in the training group demonstrated significantly greater concentric and eccentric hip abductor (P<0.001, P=0.004) and external rotator peak torques (P=0.01, P<0.001), also they showed a significant decrease in landing error score (P=0.004) respectively, whereas no within-group change was noted in the control group.

    Conclusion

    An eight-week hip abductor and external rotator strengthening program was effective in improvement concentric and eccentric hip abductor and external rotator strength and landing mechanics. This kind of exercise might decrease less score by improved pelvis position and reduced knee valgus and trunk compensatory movement.

    Keywords: landing technique, hip strength, landing error, anterior cruciate ligament, injury prevention
  • Nasrin Rezaeei, Mohmmad Ghamari *, Saeedeh Bazazian, Vahideh Babakhani Pages 149-157
    Background and objectives

     risky driving behaviors are the most effective factors in traffic accidents and have even been reported as the most common cause in many cases of traffic accidents. Therefore, the aim of this study was to predict risky driving behavior through cognitive flexibility and personality traits.

    Materials and Methods

     The research method was correlational. The research population consists of all male bus drivers of intercity terminals of Tehran. From this population, 210 subjects were selected by multistage random cluster sampling and answered to driving behavior Manchester questionnaire (MDBQ), NEO personality inventory (NEO-FFI) cognitive flexibility Inventory (CFI). Data were analyzed through the Pearson correlation and multivariate regression analysis.

    Results

     The result showed that there was a positive correlation between neuroticism personality trait and risky driving behavior (P< 0.05). There was a negative correlation between extraversion, agreeableness, conscientiousness personality traits, cognitive flexibility, and risky driving behavior (P<0.05). Personality traits and cognitive flexibility could predict cognitive flexibility (P< 0/05).

    Conclusion

     There is a relationship between personality traits, cognitive flexibility, and high-risk driving behavior. Therefore, measuring the cognitive flexibility and personality traits of drivers is important to prevent their high-risk driving behavior.

    Keywords: Personality traits, Cognitive flexibility, Risky driving behavior
  • Behnam Moradi* Pages 158-171
    Background and objectives

    In the processing industry, deaths and severe damages to the equipment due to certain incidents were reported in recent years. And, the industrial sectors are interested in an effective means to prevent or reduce the severity of these accidents in an integrated and planned manner. The aim of this study is a risk-based inspection technique and the consequent benefits of its implementation in the process industries.

    Materials and Methods

    In this retrospective study, keywords related to research title, including risk-based inspection, risk management, probability of failure, a consequence of failure, risk analysis, process management, risk-based maintenance, corrosion management, process safety, and Asset Integrity management was selected and then searched on the internal and external databases of Science Direct, PubMed, Google Scholar, SID, Google Search, Magiran, Civilica and Scopus without any time limit. Then the findings and results of confirmed research were extracted and analyzed. Finally, conclusions about the benefits of this method in improving the process management system were reviewed. Then the findings and results of confirmed research were extracted and analyzed. Finally, the conclusion about the effect of the advantages of this method in improving the process management system was examined.

    Result

    A review of various studies showed that the benefits of using RBI were summarized into 11 ategories, including business (economic), effective operations, risk management, effective inspection management, asset and corrosion integrated management, experts of competency and knowledge, health, safety, environment (HSE), compliance with risk and safety standards, process safety, social expectations, legal, and judicial requirements.

    Conclusion

    The results showed that the use of RBI in the process industry provides many benefits. Therefore, the establishment and implementation of risk-based inspection in these industries can increase the functionality of equipment and improve the process management system.

    Keywords: Risk-Based Inspection (RBI), Risk Management, Maintenance, Asset Integrity, Process Safety
  • Hamid Sarkheil *, Fatemeh Dehdari, Yousef Azimi, Mohammad Talaeian Araghi Pages 172-183
    Background and Objectives

    Nowadays, oil and gas resources play a vital role in supplying energy and raw materials so that any disruption in the operation of refineries leads to compensatory damages. Therefore, the continuous, safe, and accurate operation of refineries is essential. The presence of impurities in oil and gas has a negative effect on equipment and reduces the quality of the final product. Hence, a hot stripping unit was used for the separation of Hydrogen sulfide gas from crude oil. And identifies deviations in this desalination unit that will cause harm to humans, equipment, and the environment.

    Methods and Materials

    To prevent human, economic, and environmental damages, we need a systematic approach to study hazards and risk analysis. The Hazard and Operability Study (HAZOP) techniques were applied to identify hazards in the sweetening of the crude oil project. Initially, the HAZOP team divided the sweetening unit into 11 nodes and evaluated 94 deviations in these nodes. The faults and their causes, consequences, and safeguards were traced and reported.

    Results

    Based on operational deviations, risk factors, consequences, and barriers were reviewed and weaknesses in protection layers were identified. Outcomes of risk and operational management sessions, deviations, causes, consequences, safeguards, and possible solutions are identified. The most vital faults were traced in the desalination unit, overfilling of the tank surface, high pressure and incorrect function of the flare, which occurred in nodes 6, 7, and 9, respectively, for various reasons.

    Conclusion

    After summarizing the findings, for preventing the occurrence of consequences and accidents, recommendations were presented in the form of a general suggestion. The results of this study could create a safer surroundings with higher reliability and environmental-friendly product.

    Keywords: Crude Oil Sweetening, Risk Assessment, Hazard, Operability Study (HAZOP), Consequence
  • Sanaz Sohrabizadeh, Amirhosein Bahramzadeh* Pages 184-190
    Background and Objectives

    Drought, as a natural hazard, affects the human and economic resources of communities. Negative consequences of droughts, especially economic ones, has the most effects on rural societies. Thus, some rural families have chosen migration as an important adaptive strategy for coping with the negative effects of droughts. The present study aimed to analyze the droughts concerning to social aspects of joblessness and migration in rural communities of Iran in the years of 2011 and 2016.

    Methods and Materials

    This cross-sectional study was conducted in two stages of establishing a database and spatial analysis. Drought data were gathered from the databases of Iran‘s Meteorological Organization as well as the National Research Center of Droughts and socio-economic data were collected from Iran’s Statistical Center and Ministry of Cooperative’s Labour and Social Welfare databases. A database was made in EXCELL software and based on provincial divisions and the categories of droughts, migration, employment, and agriculture in rural regions in 2011 and 2016 using Aeronautical Reconnaissance Coverage Geographic Information System (ArcGIS) software.

    Results

    The rural populations of Iran decreased by 2.67% in both 2011 and 2016. The total amount of droughts decreased in 2016 comparing 2011 (-19.21%); however, the agricultural activities were decreased by 2.1% in 2016 rather than in 2011. The jobless people of rural regions increased by 2.97% in 2016 comparing 2011. The migration into cities was increased in 2016 (+3.77%) showing an increase in migration from villages to cities.

    Conclusion

    The continuous droughts in a rural area can result in destroying agriculture activities and joblessness in the rural parts of the country. The joblessness of the rural population can lead to wide migration into cities and result in various socio-economic, health, environmental, and political effects on urban and rural regions. Allocation of enough budgets for adaptive planning and policy-making can assist the decrease of drought consequences in rural regions in Iran.

    Keywords: Drought, Migration, arc GIS, Agriculture, Employment, Joblessness