فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1398)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدبن دین پرور صفحات 7-10
  • سعید شفیعی* صفحات 11-56

    این مطالعه در پی این مسئله است که آفرینش جهان در نهج البلاغه بر کدام عنصر یا عناصر تکیه دارد و خاستگاه تاریخی آن چیست. روش تاریخ گذاری روایات در این مقاله، جستجو از سوالاتی است که روایات در پاسخ به آنها پدید می آیند و تحول پیدا می کنند. در قرآن، مباحث مختلفی درباره آفرینش «آسمانها و زمین»، آغازگری خدا در خلق، بارش باران و سرزنده شدن طبیعت و مانند آن دیده می شود؛ اما مسلمانان نخستین از چنین آیاتی تفسیر کیهان شناختی ارایه نمی دادند. در عین حال، از همان قرن نخست هجری دو آیه هود: 7 و فصلت: 11 که در آنها از «عرش خدا»، «آب»، «آسمان» و «دود» سخن رفته بود، بیشتر مورد توجه قرار گرفت. روایات اهل سنت از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، به دو نکته اشاره دارد: خداوند بر فراز عرش و آسمانها ست و از آنجا بر هستی احاطه علمی دارد، و «قلم» نخستین مخلوق است. در تفاسیر منتسب به صحابه و تابعین، با یادکرد عناصری مانند «باد»، «بخار» و «ابر» تلاش شده است نوعی تفسیر کیهان شناختی برای خلقت ارایه شود، که این روایات در دوره های بعدی «اسراییلیات» لقب گرفته است. با این حال، این روایات ارتباطی با مسئله آفرینش عنصری جهان ندارد و تنها باورهای مردم آن زمان را درباره برخی تعابیر قرآنی مانند «موضع البیت»، «دحو الارض»، «حوت» و «صخره» به نمایش می گذارند. در قرن سوم، این مبحث بیشتر با اختلافات کلامی میان اهل حدیث و معتزله در مسئله ظاهرگرایی یا تاویل ارتباط دارد. در منابع حدیثی شیعه، هم پدیده های مادی و هم مفاهیم معنوی همچون اولین مخلوق ذکر شده اند که دیدگاه غالب بر اهمیت عناصر مادی در خلقت، به ویژه «آب» تاکید می کند. در نهج البلاغه تفسیری نسبتا مفصل درباره آفرینش ارایه می شود؛ سید رضی هم از منابع روایی شیعه و هم منابع تاریخی، به ویژه مروج الذهب مسعودی در نقل روایات منتسب به امیرالمومنین علیه السلام بهره برده است. اندیشمندان متاخر مسلمان، تحت تاثیر دیدگاه تالس ملطی، که خاستگاه پدیده ها را آب دانسته بود، بر نقش آب در آفرینش بسیار تاکید کردند؛ گرچه دیگر باورهای فلاسفه یونان، خصوصا فلسفه نوافلاطونی، هم طرفدارانی پیدا کرد و مثلا برخی آب را به عقل تاویل بردند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، آغاز آفرینش، جهان هستی، خاستگاه ها، تاریخ گذاری
  • اعظم آبدار*، مصطفی آذرخشی، منصور پهلوان صفحات 57-80
    یکی از طرق احراز اصالت روایات، کشف قراینی در احادیث است که محتوای یک روایت را تایید کند. به عبارت دیگر روایتی که با اسناد مختلف، بر مضمون مشترکی دلالت دارند،نسبت به روایات دیگر از اعتبار بیشتری برخوردارند.بررسی محتوای خطب توحیدی نهج البلاغه و مقایسه ی آن با روایات توحیدی امام رضا علیه السلام که در کتاب عیون اخبار الرضا علیه السلام ثبت شده ، حاکی از اشتراکات فراوانی در مضامین توحیدی این دو کتاب است که می تواند به عنوان یکی از راه های اعتبارسنجی روایات آنها شناخته شود.موضوعاتی از قبیل نفی مشابهت خدا و خلق، نفی توهم و تصور خداوند، ازلی بودن خداوند و حادث بودن مخلوقات، نفی جسم انگاری و مکانمندی خداوند، متجزی و مرکب نبودن ذات خداوند، مریی نبودن خداوند و تباین خدا و خلق نمونه هایی از آموزه های مشترک توحیدی است که در نهج البلاغه و روایات عیون اخبار الرضا علیه السلام قابل ملاحظه است. این مضامین مشترک آنگاه اهمیت بیشتری می یابد که به فاصله ی زمانی دوره ی امیرالمومنین علی علیه السلام و امام رضا علیه السلام و نیز تفاوت رویکردها در مدرسه ی حدیثی و کلامی قم که به مولف عیون اخبار الرضا ع تعلق دارد، با مدرسه ی حدیثی و کلامی بغداد که سید رضی مولف نهج البلاغه در آن زیسته است، توجه شود.
    کلیدواژگان: توحید، روایات، عیون اخبار الرضا علیه السلام، نهج البلاغه
  • الهام آقادوستی*، مهدی مطیع صفحات 81-106

    در تاریخ عرب همواره عنوانی بنام مفاخر به چشم می خورد. از لابلای شعر که دیوان عرب است به خوبی این سنت مشهود است و می توان درخلال آن به نوع این تفاخر، علت آنها، اهداف و غایات گوینده آن پی برد. نزول قرآن تاحدی بار منفی این سنت را کاست و از تفاخر مذموم نهی فرمود. هرچند این رسم دیرین پس از اسلام کمرنگ شد اما در خلال اشعار و اقوال برخی، هنوز هم به چشم می خورد. یکی از مکتوبات منثور که در آن عبارات فخرآمیز مشاهده می شود، نهج البلاغه است، چه بسا علت آن، اقوال بلاغی موجود در آن است چه، همواره عبارات فخرآمیز در کلام بلیغ تجلی پیدا می کند. تبیین چرایی وجود این عبارات در نهج البلاغه هدف اصلی این پژوهش است. این مقاله مفاخرات را از اثنای کلام امیرالمومنین علیه السلام در نهج البلاغه استخراج کرده و به بررسی آنها می پردازد. پس از بررسی شرایط زمانی و مکانی اقوال، علت مباهات حضرت در همه آنها مشخص و تبیین گردید؛ اولین علت آن ارایه ملاک و معیاری صحیح برای تفاخر است که حضرت این ملاکها را در خلال کلام خود می آورند. امیرالمومنین علیه السلام درهمان بستر فرهنگی عصر نزول توانستند به منظور تغییر انگاره فرهنگی تفاخر، از طرفی ملاکهای تفاخر را از نظر معنایی متحول کنند و از طرفی آنها را وسعت بخشیده، به ارایه ملاکهایی بپردازند که پیش از آن مرسوم نبوده است. از سویی دیگرحضرت تحت شرایطی خاص تنها راه برای تحریک مردم به سوی اهداف مدنظر خود (که معمولا تحریک مردم بر جهاد و تلاش برای تاثیر موعظه در آنها بود) را دربرشمردن فضایل خود و مباهات بدان دانسته اند.

    کلیدواژگان: حضرت علی علیه السلام، نهج البلاغه، افتخارات، ملاک تفاخر
  • محمود کریمی*، نجیبه احمدی صفحات 107-130

    به دلیل آمیختگی کلام امام علی j با قرآن، و قرین بودن قرآن با عترت به حکم حدیث شریف ثقلین،  مضمون کلی نهج البلاغه نیز قرآنی است. بنابراین، قرآن یکی از کار آمدترین منابع فهم کلام امام است و به همین جهت  شروح متعدد نهج البلاغه از استناد های قرآنی بهره برده اند. مقاله پیش رو، با هدف شناخت بهتر شروح و تبیین تاثیر پذیری شارحان نهج البلاغه از قرآن به بررسی استنادهای قرآنی شارحان و گونه شناسی این استناد ها پرداخته است. بدین منظور از روش توصیفی تحلیلی و نیز از ابزارهای آمار و جداول استفاده شده و شرح 50 خطبه اول نهج البلاغه از شرح های معارج نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ابن میثم، تنبیه الغافلین، عبده، فی ظلال نهج البلاغه و شرح منهاج البراعه خویی مورد جستجو و بررسی قرار گرفته است.  نتایج مقاله که مبتنی بر تحلیل آماری است به صورت جداول کمی و توضیحات کیفی ارایه شده است. یافته ها نشان میدهد که کیفیت و کمیت استفاده از شواهد قرآنی در شرح های مورد مطالعه متفاوت است. از جهت کمیت، شرح های منهاج البراعه و شرح ابن میثم بیشترین استناد را به قرآن داشته اند. در مقابل، شرح شیخ محمد عبده کمترین شواهد قرآنی را در خود جای داده است. از جهت کیفی نیز رابطه معناداری بین رویکرد کلی شارح با میزان استنادهای قرآنی وی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شارحان نهج البلاغه، استنادهای قرآنی، گونه شناسی، تفسیر لغوی، معنای ترکیبی سیاقی، گزارش های روایی و غیر روایی
  • حسن بشیر* صفحات 131-166

    مطالعه تاریخ اسلام نیازمند تجدید نظر در نگاه به حوادث تاریخی و زمینه های خلق آنها می باشد. این تحول نیازمند بازنگری مفهومی، مصداقی و معنایی بر پایه نگاه تحلیلی و تفسیری برای کشف ناگفته های تاریخی است که فراتر از گفته های موجود و از متن موجود غایب اند و ناگفته هایی که می توان بر مبنای متن، قرایت نمود و کشف کرد. نامه های رد و بدل شده میان حضرت علی علیه السلام و معاویه، از متون مهم تاریخ اسلام است که نیازمند مطالعه تحلیلی با روش گفتمانی است. مطالعه تحلیلی این نامه ها چگونگی مدیریت معنای حاکم بر نامه های مزبور و شیوه گفتمان سازی درباره آنها را مشخص می سازد. در این مقاله تلاش شده است مفهوم «بیعت» که یکی از اساسی ترین مفاهیم مطرح در نامه های مزبور است با روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) و بر پایه نظریه مدیریت هماهنگ معنا مورد تحلیل قرار گیرد. نظریه مدیریت هماهنگ معنا یک نظریه تفسیری، انتقادی و کاربردی است. این نظریه با تحلیل گفتمان های زیسته شده، گفتمان های گفته شده، گفتمان های ناشناخته، گفتمان های نانشنیده و گفتمان های ناگفته در صدد است با توجه به شیوه گفتمان سازی، چگونگی مدیریت معنا در این فرایند گفتمانی را تبیین کند. نامه های مزبور، علاوه بر تبیین دو رویکرد متمایز در خلق گفتمان مرتبط، تعیین کننده اصول و ادبیات گفتمانی در بیان دیدگاه های اسلامی در مورد جامعه، حاکمیت، اخلاق و جنگ در گفتمان های علوی و اموی در شیوه و چگونگی تعارض و تخالف با گفتمان مزبور است.

    کلیدواژگان: نامه های حضرت علی علیه السلام و معاویه، بیعت، تحلیل گفتمان پدام، مدیریت هماهنگ معنا، گفتمان علوی، گفتمان اموی
  • پیام صدریه* صفحات 167-188

    یکی از مباحث مهم در رابطه با نظام اجتماعی توجه به عوامل همبستگی اجتماعی است. در این مقاله تحلیل نظام همبستگی در اندیشه حکومتی امام علیj و مقایسه آن با نظریه همبستگی اجتماعی امیل دورکیم مدنظر است. امام علی علیه السلام در سال 36ق  با رجوع قاطبه مردم، زمام حکومت را در شرایطی عهده دار شد که نظام اجتماعی از هم گسیخته و چنددستگی در آن حکمفرما بود. ازاین رو از ضروری ترین امور، ایجاد همبستگی در سطوح مختلف جامعه به نظر می رسید. نحوه ایجاد همبستگی در سیره امام علیj و مطاوی نهج البلاغه مشهود است. امام علی علیه السلام کوشید با ایجاد و بازتعریف و سازمان دهی مفاهیمی چون: جامعه، حقوق، انسان، عدالت، سیاست، امت و امت واحده جهت بخشی نوینی در همبستگی ایجاد کند. در میان نظریه پردازان جامعه شناسی، امیل دورکیم نخستین کسی است که نظریه همبستگی و نقش آن در جامعه را مورد مطالعه قرارداد و چارچوبی نظری برای آن مطرح نمود. در این پژوهش که به شیوه تحلیلی - اسنادی صورت گرفته، مشخص شد، با توجه به مباحث مطروحه هرچند اختلافاتی از جنبه های نظری میان اندیشه های امام علیj و امیل دورکیم وجود دارد، اما در بعد همبستگی، شاخص های مشترک وجود دارد؛ شاخص اصلی تفاوت این است که امام علی علیه السلام در جایگاه حاکم کوشید جامعه عصر خود را به سمت همبستگی ارگانیک ارتقا بخشد. همچنین توجه به تقسیم کار اجتماعی نیز مد نظر است. در اندیشه امام علی علیه السلام ارزش های اسلامی به ویژه مفهوم عدالت همواره معنادار بوده و بر اساس آن نوعی همبستگی در جامعه شکل می گیرد. در منظر دورکیم وجدان جمعی است که می تواند منجر به همبستگی اجتماعی شود.

    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، امیل دورکیم، همبستگی اجتماعی، جامعه، امت واحده، عدالت
  • مرتضی سلمان نژاد*، محمدحسن رستمی، علی مهمان نواز صفحات 189-219

    نهج البلاغه از دیرباز تا کنون، مورد توجه عالمان و ادیبان مسلمان واقع شده است. تلاش برای تکمله نویسی بر نهج البلاغه مدتی بعد از تدوین آن جلوه گر شده است تا جایی که امروزه شاهد انباشت آثاری با عنوان «مستدرکات نهج البلاغه» هستیم. مستدرک «مصباح البلاغه فی مشکوه الصیاغه» اثر محمدحسن میرجهانی از نمونه هایی به شمار می رود که در اواخر دهه 40 شمسی به نگارش درآمده است. اگرچه واژه «مستدرک» در همه این آثار دیده می شود، ولی با واکاوی انگیزه های مولفان و معیار انتخاب های کلام امام علی علیه السلام در مستدرکات، می توان به تفاوت هایی در نوع رویکرد ایشان پی برد. در خصوص مستدرک میرجهانی، واکاوی جریان های سیاسی و مذهبی دوره او، می تواند زوایای دیگری از لایه های پنهان کتاب را فراروی مخاطب بگشاید. انگیزه محوری میرجهانی در تدوین چنین اثری، احتجاج با جریان های غیرشیعی اعم از اهل سنت، بهاییت و... بوده است. با تکیه بر تحلیل جریان های عصر میرجهانی و تلاش بر بازخوانی کتاب او، شاهد نوع جدیدی از مستدرک نهج البلاغه با رویکرد احتجاجی می باشیم.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مستدرک، امام علی علیه السلام، محمدحسن میرجهانی، مصباح البلاغه فی مشکوه الصیاغه
  • احمد پاکتچی* صفحات 221-234

    خطبه نخست نهج البلاغه، به رغم گفت وگوهای موجود در باره اصالت روایی آن دست کم با ترکیب کنونی، از نظر ادبی و محتوای کلامی ویژه ای برخوردار است که در طی قرن ها مورد توجه عالمان قرار داشته است. البته با وجود این توجه ها به خطبه، تا کنون به مثابه یک روایت برخوردار از ساختار داستانی بدان پرداخته نشده و این چیزی است که موضوع اصلی این پژوهش قرار گرفته است. در این باره دو پرسش در دو سطح نقد متن و فهم متن قابل طرح است که به نظر می توان با تحلیل روایت شناسی بدان پاسخی یافت: نخست در سطح فهم متن این که پیام اصلی نهفته در ساختار روایی خطبه چیست و دوم در سطح نقد متن این که تا چه اندازه می توان با تحلیل روایت شناختی فراتر از روش های معمول نقد حدیث از استواری و اعتبار متن این روایت دفاع کرد؟الگوی روایت شناختی مورد استفاده در این پژوهش، الگوی علیت بر محور تعامل علل فاعلی و علل غایی است و به عنوان نتیجه نشان داده شده است که در سطح فهم متن، پیام اصلی در ساختار روایی خطبه، مطرح کردن اهداف اساسی خلقت و محوریت دادن به انسان در این عرصه است و در سطح نقد متن، آشکار می شود که این خطبه از ساختار روایی استوار و درجه ای عالی از انسجام روایی و همبستگی متنی برخوردار است و انقطاع یا گسیختگی در آن مطرح نیست.

    کلیدواژگان: علت فاعلی، علت غایی، داستان آفرینش، اهداف آفرینش، نقد متن
  • صفحات 235-246
|
  • Saeid Shafiei * Pages 11-56

    This study aims to determine which element or elements, according to Nahj al-Balaghah, are involved in the creation of the universe and their historical origin. The dating method of narrations in this article is to search for the questions that narrations arise and evolve in response to them. In Qur'an, various discussions are available about the creation of "heavens and earth", the inauguration of creation by God, the rain, and the vitality of nature and the like. Still, the primary Muslims did not offer a cosmological interpretation of such verses. At the same time, since the first century AH, the two verses of Hood: 7 and Foselat: 11, received more attention, as they have mentioned about the "Throne of God", "water", "heaven" and "smoke". The Sunni narrations of the Prophet (PBUH) indicate two points: God is above the throne and the heavens, and from there, He surrounds the universe scientifically, and the "pen" is the first creature. In the commentaries attributed to the companions' elements such as "wind", "smoke" and "cloud", an attempt has been made to offer a kind of cosmological interpretation of creation, which these narrations have been called "Israelites" in later periods. However, these narrations have nothing to do with the issue of the elemental creation. They only indicate the beliefs of the people of that time regarding Qur'anic interpretations such as "the position of the house", "the passage of the earth", "fish" and "rock". In the third century, this issue is related to the theological differences between the Hadithists and the Mu'tazilites on the issue of literalism or interpretation. In Shiite hadith sources, both material phenomena and spiritual concepts such as the first creature have been mentioned. The dominant opinion emphasizes the importance of material elements in creation, especially "water". Nahj al-Balaghah provides a relatively detailed interpretation of creation; Seyyed Razi has used both Shiite and historical sources, especially Murūj aḏ-Ḏahab, in quoting narrations attributed to the Amir al-Mu'minin. Late Muslim thinkers, influenced by the view of Thales Malati, who considered the origin of phenomena to be water, emphasized the role of water in creation. However, other beliefs of Greek philosophers, especially Neoplatonic philosophy, also gained support, and some, for example, interpreted water as the reason.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, initiation of creation, Universe, origins, Dating
  • Azam Abdar *, Mostafa Azarakhshi, Mansoor Pahlevan Pages 57-80
    One way to verify the authenticity of narrations is to discover pieces of evidence in hadiths that confirm the content of a narration. Meanwhile, the narrations that indicate a common theme are more valid than other narrations. Investigating the content of the monotheistic sermons of Nahj al-Balaghah and comparing them with the monotheistic narrations of Imam Reza (A.S.) recorded in Uyoun Akhbar Al-Ridha, indicates many similarities regarding monotheistic themes. Some of these themes include rejecting God and creatures' likeness, denying the illusion of God, rejecting the physicality, locality, and visibility of God and emphasizing the invisibility, eternity, and simplicity of God. These common themes become more important when one pays attention to the time interval between the period of Amir al-Mo'menin Ali (A.S.) and Imam Reza (A.S.), approaches in the hadith and theological school of Qom by the author of Uyoun Akhbar Al-Ridha, and hadith school of Baghdad where Sayyid Razi, the author of Nahj al-Balaghah, lived there.
    Keywords: Monotheistic, Narrations, Uyoun Akhbar Al-Ridha, Nahj al-Balaghah
  • Elham Aghadoosti *, Mahdi Motia Pages 81-106

    There is a title called honors in Arab history. It can be seen in poetry, especially in Arab Diwan. Through this title one can understand the type of boasting, cause, goals, and purpose of the narrator. The revelation of the Qur'an somewhat reduced the negative burden of this tradition and forbade reprehensible pride. Although this ancient custom faded after Islam, it can still be seen in the poems and sayings. One of the prose writings in which the proud expressions are seen is Nahj al-Balaghah, perhaps because of the rhetorical sayings. The main purpose of this research is to explain why these phrases exist in Nahj al-Balaghah. This article extracted the boastings from the words of the Amir al-Momineen (PBUH) and examined them. Then determined and explained their temporal and spatial conditions, the reason for the Imam's boasting in all of them. The first reason is to present the correct criterion for the boasting that the Imam used during his speech. In the same cultural context of the age of revelation, Amir al-Momineen (PBUH) was able to change the criteria of boasting in terms of meaning to change its cultural concept, besides expand and present criteria that were not common before. On the other hand, Amir al-Momineen (PBUH), under certain circumstances, considered the inclusion of his virtues and boasting about them to motivate people towards his goals (previously, he used to incite people to jihad and influence them by sermon).

    Keywords: Hazrat Ali (A.S.), Nahj al-Balaghah, honors, the criterion of boasting
  • Mahmoud Karimi *, Najibeh Ahmadi Pages 107-130

    Due to the fusion of the words of Imam Ali (A.S.) with the Qur'an, and the fact that the Qur'an is related to ahl al-bayt according to the noble hadith of Sakhalin, the general theme of Nahj al-Balaghah is also Qur'anic. Therefore, the Qur'an is one of the most useful sources for understanding the words of the Imam. For this reason, numerous commentaries of Nahj al-Balaghah have benefited from Qur'anic citations. The present article, with the aim of better understanding the explanations and explaining the influence of Nahj al-Balagheh commentators on the Qur'an, examines the Qur'anic citations of the commentators and the typology of these citations. For this purpose, the descriptive-analytical method and statistical tools and tables have been used. The description of the first 50 sermons of Nahj al-Balaghah from the descriptions of the Maearij Nahj al-Balaghah, Ibn Abi al-Hadid, Ibn Meysam, Tanbih al-Ghaflin, Abdu, Fi Zalal Nahj al-Balaghah and Sharh Minhaj al-Bara'a Khoi has been searched and examined. The statistical analysis results of the article were represented in the form of quantitative tables and qualitative explanations. Findings indicated that the quality and quantity of using Quranic evidence in the studied descriptions are different. In terms of quantity, the commentaries of Minhaj al-Bara'a Khoi and Ibn Maysam had the most citation about Qur'an. In contrast, the commentary of Sheikh Muhammad Abduh had the least Qur'anic evidence. Qualitatively, there was a significant relationship between the commentator's general approach and the amount of his Quranic citations.

    Keywords: commentators of nahj al-balaghah, quranic citations, Typology, lexical interpretation, stylistic meaning, narrative, non-narrative reports
  • Hassan Bashir * Pages 131-166

    In studying the history of Islam, it is necessary to reconsider the principle of historical events and the contexts of their formation. This transformation requires a conceptual, exemplary, and semantic revision based on an analytical and interpretive outlook to discover the unspoken historical events. Unspoken words beyond the actual utterances and absent from the text can be read and discovered based on the text. From another point of view, the study of historical discourse on the one hand and the analysis of discourse history, on the other hand, requires a reading of discourse according to  between Imam Ali (A.S.), and Mu'awiyah are of important texts in the history of Islam that require analytical study with discourse method. Analytical study of these letters can reveal the meaning management method of these letters and their discourse creation method. In this article, an attempt has been made to analyze the allegiance concept, which is one of the most basic concepts in these letters, with the practical discourse analysis method and based on the theory of coordinated meaning management. The coordinated management of meaning is an interpretive, critical, and applied theory. This theory seeks to analyze conversations using two models of the daisy and LUUUTT of lived discourses, spoken discourses, unknown discourses, unheard discourses, and unspoken discourses. They also explain the management of meaning in the discourse process. In addition to explaining two distinct approaches in creating related discourse, the studied letters indicated the principles and literature of discourse regarding Islamic views on society, authority, ethics, and war in the Alawite discourse and manner and method of conflict in the Umayyad discourse.

    Keywords: letters of Imam Ali (A.S.), Mu'awiyah, Allegiance, practical discourse analysis method, coordinated management of meaning, Alavi discourse, Umayyad discourse
  • Payam - * Pages 167-188

    One of the important issues which should be considered about the social system is factors of social solidarity, in this article analyses the system of solidarity in the administrative ideas of Imam Ali (A.S.) and its comparison with the theory of social solidarity of Emil Durkheim. Imam Ali (A.S.) in 36 AH, with the people's vote, took over the government in a situation where the social system was fragmented and divided. Therefore, the creation of solidarity at different levels of society seemed to be necessary. Similarities between creating solidarity in Imam Ali (A.S.) approach and Nahj al-Balaghah are evident. He tried to create a new direction in solidarity by redefining and organizing concepts such as society, rights, human beings, justice, politics, ummah, and a single ummah. Among sociological theorists, Emile Durkheim was the first who studied the theory of correlation and its role in society and provided a theoretical framework. In this research, which was done in an analytical-documentary way, it was indicated that according to the raised issues. However, there are differences in theoretical aspects between the ideas of Imam Ali (A.S.) and Emil Durkheim, but in the correlation dimension, there are common characteristics. The main indicator of the difference is that in his ruling position, Imam Ali tried to promote the society of his time towards organic solidarity, he also used to pay attention to the division of social work. In Imam Ali's (AS) thought, Islamic values, especially the concept of justice, have always been meaningful, and based on it, a kind of solidarity is formed in society. In Durkheim's view, it is the collective conscience that can lead to social solidarity.

    Keywords: Hazrat Ali (A.S.), Nahj al-Balaghah, honors, the criterion of boasting
  • Mohahmmad Hasan Rostami, ALI MEHMANNAVAZ Pages 189-219

    Nahj al-Balaghah has long been the focus of Muslim scholars and writers. Attempts to book writing about Nahjah al-Balaghah have been manifested sometime after its compilation, to the point that today we are witnessing the accumulation of works entitled " Mustadrakāt of Nahj al-Balaghah". The mustadrak “Mesbah al-Balaghah fi Mishkat al-Siyagha” by Mohammad Hassan Mirjahani is one of the examples written in the late 40s (Persian solar decade). Although the word "Mustadrak" is seen in all these works, by analyzing the authors' motives and the criteria for choosing the words of Imam Ali (A.S.) in mustadrakāt, we can see differences in the type of his approach. Regarding Mir Jahani's mustadrak, an analysis of his time's political and religious events can reveal the hidden aspects of the book to the audience. MirJahani's main motivation in compiling such work was dialecticing non-Shiite currents, including Sunnis, Baha'is, and others. Relying on the analysis of the events of the MirJahani era and trying to re-read his book, we are witnessing a new type of mustadrak of Nahj al-Balaghah with an argumentation approach.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, mustadrak, Imam Ali, Mohammad Hassan Mirjahani, Mesbah al-Balaghah fi Mishkat al-Siyagha
  • Pages 221-234

    The first sermon of Nahj al-Balaghah, despite the existing discussions about the authenticity of its narration, at least in its current composition, has a special literary and theological content that has been considered by scholars for centuries. Despite these considerations, it has not been addressed as a structured narrative, which is the main objective of the present research. In this regard, two questions can be asked at two levels of text criticism and text comprehension, which can be answered by narratological analysis: first, at the level of text comprehension, what is the main message in the narrative structure of the sermon, and second, at the level of text criticism, to what extent - beyond the usual methods of hadith critique- can narratological analysis defend the stability and validity of the text of this narration? This study's narratological model is a causal model based on the interaction of efficient cause and ultimate cause. As a result, at the text comprehension level, the main message in the sermon's narrative structure is to set the basic goals of creation and focus on human beings in this field. At the level of textual criticism, this sermon has a solid narrative structure and a high degree of narrative coherence and textual solidarity. There is no interruption or rupture in it.

    Keywords: efficient cause, ultimate cause, story of creation, goals of creation, text critique